ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Primarul Coman invită Consiliul Județean să i se alăture logistic și financiar în reconstrucția ”fabricii de campioni” la canotaj din Fălticeni

12 January 2023 at 09:24
image

Primarul municipiului Fălticeni, Gheorghe Cătălin Coman, a anunțat astăzi că unul dintre obiectivele de investiții foarte importante pe care îl va derula în anul care tocmai a început este cel care vizează reabilitarea, modernizarea și extinderea Bazei Nautice de canotaj din Fălticeni situată pe malul lacului Șomuz în imediata apropiere a Bazei de Agrement ”Nada Florilor”.  ”Este o investiție necesară atât pentru sportul de performanță cât și pentru sportul de masă. Să nu uităm canotajul a constituit un rezervor imens de medalii inclusiv olimpice. A fost unul din sporturile care a obținut medalii la Jocurile Olimpice  de la Tokyo iar unii dintre participanții care au obținut medalii s-au pregătit în decursul carierei lor sportive și la Baza Nautică de canotaj din Fălticeni. Prin urmare consider că este un gest absolut corect și necesar pentru că Baza Nautică de canotaj de la Fălticeni poate constitui un punct extrem de important și vital de pregătire a canotorilor care ne vor reprezenta în competițiile internaționale”, a ținut să puncteze din start primarul Coman.

”Opt ani de zile a durat până am reușit să preluăm de la Ministerul Tineretului și Sportului în inventarul domeniului public al municipiului Fălticeni această bază”

El a subliniat că a luptat opt ani de zile până când Baza Nautică a putut fi transferată de la Ministerul Sportului și Turismului la Primăria Fălticeni. ”Istoria bazei de canotaj a fost destul de complicată . Opt ani de zile a durat până am reușit să preluăm  în inventarul domeniului public al municipiului Fălticeni această bază pentru că ea era în  patrimoniul Ministerului Tineretului și Sportului. Un lucru anormal și nefiresc pentru că ministerul nu a finanțat reabilitarea iar acum baza arată foarte foarte rău. Am  preluat-o după opt ani de zile și nenumărate intervenții pe la minister iar acum este în domeniul public la municipiului Fălticeni. Nu am stat mult pe gânduri și anul trecut am realizat partea de proiectare tehnică,  partea de documentație de avizare a lucrărilor de intervenții cu bani de la bugetul local iar anul acesta vom începe reconstrucția adică lucrările efectiv,  modernizarea, extinderea și aducerea ei la standarde europene pentru a putea oferi  canotorilor condiții de antrenament, de pregătire absolut necesare pentru valoarea lor”, a spus primarul de Fălticeni.

”Am avut discuții și cu președintele Consiliului Județean anul trecut și mi-a promis că se va implica și Consiliul Județean financiar la realizarea acestei investiții”

Cătălin Coman a precizat că investiția se cifrează la aproximativ 3 milioane de lei însă el speră că partener în acest proiect important nu doar pe plan local ci și județean și național va veni și Consiliul Județean. ”Fiind o investiție atât de importantă pentru tot ceea ce înseamnă sportul românesc pentru că nu ne referim doar la interesul pe plan local sperăm ca și Consiliul Județean să ne vină în sprijin și ajutor inclusiv financiar. Investiția se cifrează  undeva la 3 milioane de lei și vorbim strict doar de partea de construcții. Restul, avize, proiectare și altele le-am suportat de la bugetul local.  Am avut discuții și cu președintele Consiliului Județean anul trecut și mi-a promis că se va implica și Consiliul Județean financiar la realizarea acestei investiții pentru că repet nu este o investiție doar pentru Fălticeni ci este o investiție unde se vor pregăti sportivi care reprezintă județul și țara în competițiile internaționale.  O să facem o invitație oficială Consiliului Județean să vină în calitate de partener la realizarea acestei baze nautice extrem de importantă și de necesară. Consiliul Județean sunt convins că va fi un partener corect la realizarea acestei investiții având în vedere importanța ei și faptul că nu ne rezumăm doar la un interes local ci vorbim de un interes național în ceea ce privește sportul de performanță. Să nu uităm și faptul că instituția județeană a apreciat performanțele canotorilor suceveni făcându-i cetățeni de onoare ai județului Suceava”, a spus Coman.

”Ne-am consultat cu antrenorii de canotaj din Fălticeni și nu numai. Am avut discuții și cu doamna Elisabeta Lipă”

El a explicat în ce constă proiectul de modernizare a Bazei Nautice de la Fălticeni arătând că în probleme tehnice s-a consultat cu multipla campioană Elisabeta Lipă. ”Este un proiect frumos, un proiect  care asigură condiții optime pentru pregătire,  un spațiu generos pentru depozitarea bărcilor și cu ieșire spre luciul de apă nu cum este acum o ieșire improvizată în lateral, cu vestiare pentru fete, băieți, grupuri sanitare care acum din păcate nu există,  o sală de pregătire metodică cu toate dotările necesare pentru că sportul de performanță presupune pe lângă pregătirea fizică și anumite chestiuni tehnico- tactice, un spațiu pentru ergometre în sezonul de primăvară toamnă. Ne-am consultat cu antrenorii de canotaj din Fălticeni și nu numai. Inclusiv cu doama Elisabeta Lipă am avut o discuție referitoare la partea strict tehnică care va trebui asigurată acolo astfel încât să oferim condiții optime de pregătire sportivilor. Doamna Lipă a spus că în condițiile în care se va realiza această investiție multe loturi de olimpici la canotaj de la nivelul celor mici până la nivel de seniori vor veni să se pregătească la Fălticeni”, a declarat primarul Coman. 

”În paralel se lucrează pentru amenajarea de spații de cazare pentru canotori”

El a adăugat că în paralel se lucrează pentru amenajarea de spații de cazare pentru canotori arătând că pentru asta a obținut o finanțare de la Administrația Fondului de Mediu. ”În paralel am obținut o finanțare prin AFM pentru un  internat al Colegiului ”Nicu Gane” unde funcționează Clubul Sportiv Școlar. E vorba de clădirea fostelor vestiare de la stadionul Nada Florilor din imediata vecinătate pe care o reabilităm total și vom oferi spații de cazare pentru canotorii elevi care învață în Fălticeni  și sunt legitimați la Clubul Sportiv Școlar. Cu asta închidem ca să zic așa un cerc, oferim  condiții optime de cazare și de masă,  oferim condiții optime și de pregătire și de  aici vor ieși campionii  de care veți auzi la campionatele europene, mondiale și olimpice”, a mai spus Cătălin Coman.

articolul original.

Coman: ”Atestarea zonei turistice a municipiului Fălticeni ca stațiune de interes local va genera un impact benefic pentru dezvoltarea economică și creşterea calităţii vieţii locuitorilor zonei”

30 December 2022 at 06:54
image

Primarul de Fălticeni, Gheorghe Cătălin Coman, a salutat decizia guvernului de atestare a municipiului ca zonă tustică de interes local apreciind că aceasta va avea un impact benefic pentru dezvoltarea economică și creşterea calităţii vieţii locuitorilor zonei. ”La final de an, se materializează încă un proiect destinat dezvoltării Municipiului Fălticeni.  Fălticeniul, un punct de reper pentru cultura şi ştiinţa naţională, devine zonă turistică de interes local. Documentaţia pentru atestarea zonei turistice a municipiului Fălticeni, întocmită şi promovată de angajaţii administraţiei locale, a fost verificată de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului în ceea ce priveşte ȋndeplinirea criteriilor legale, fiind efectuate inclusiv vizite în teren.

Atestarea zonei turistice a municipiului Fălticeni ca stațiune de interes local poate avea, în timp, un impact pozitiv prin creşterea circulaţiei turistice şi totodată a cifrei de afaceri a investitorilor din turism, generând un impact benefic pentru dezvoltarea economică și creşterea calităţii vieţii locuitorilor zonei”,a  declarat Coman.  Zona turistică Fălticeni include Baza de Agrement „Nada Florilor”, Iazul Şomuz, Galeria Oamenilor de Seamă, Centrul Local de Informare Turistică, Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu”, Muzeul Fălticenilor „Vasile Ciurea” şi Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”.

articolul original.

Un nou proiect aprobat pentru municipiul Fălticeni în valoare de 3 milioane de lei: reabilitare și modernizare Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza”

30 December 2022 at 06:51
image

Primăria municipiului Fălticeni încheie anul cu un nou proiect aprobat care va fi finanțat de Administraţia Fondului de Medi, în cadrul Programului privind creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice valoarea lui fiind de 3 milioane de lei. Este vorba de reabilitarea și modernizarea Școalii Gimnaziale ”Alexandru Ioan Cuza”. ”Nici nu mai știu…terminăm sau începem anul ? Un nou proiect aprobat, 3 milioane lei -Reabilitare și modernizare Școala gimnaziala Alexandru Ioan Cuza ! Mulțumesc mult managerului de proiect,prietenul și colegul meu Silviu Rusu,precum și doamnelor directoare Brindusa Nisioi , Alexandrina Trisi și Dana Ilincăi!”, a declarat primarul Gheorghe Cătălin Coman.

Proiectul va asigura anveloparea clădirii cu un strat izolant, instalarea unor sisteme alternative de producerea energiei electrice și termice pentru consum propriu, lucrări pentru sisteme de climatizare și ventilare naturală și lucrări de modernizare a sistemului de iluminat. Școala „Alexandru Ioan Cuza” va mai beneficia de reparații ale pereților fisurați, refacerea șarpantei, a finisajelor interioare și înlocuirea sistemului de colectare și evacuare pentru apa pluvială.

Pe lângă acestea mai sunt prevăzute lucrări, care vor fi suportate din bugetul local, pentru instalații de detectare, semnalizare și avertizare incendii, amplasare hidranți interiori și montajul unui paratrăsnet.

articolul original.

Primăria Fălticeni a comemorat eroii căzuți la Revoluție (FOTO)

23 December 2022 at 14:57

Primăria Municipiului Fălticeni în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava, Şcoala de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni şi Inspectoratul pentru Situaţii  de Urgenţă Suceava, au organizați joi, 22 decembrie, acțiuni de comemorare a eroilor căzuți la Revoluţia din decembrie 1989. Au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor Revoluţiei de pe strada 2 Grăniceri de către instituții publice, partide politice, asociații. Din partea Primăriei Fălticeni a fost prezent primarul Gheorghe Cătălin Coman și viceprimarul Constantin Bulaicon iar din partea Consiliul Judeţean,  vicepreşedintele Vasile Tofan. Ceremoniale religioase urmate de depunere de coroane de flori au avut loc ” la mormântul eroului Ion Bute, împuşcat pe 24 decembrie, în timp ce se afla în misiune la Arad din curtea Catedralei Ortodoxe pe Stil Vechi „Constantin şi Elena” și la mormântul eroului  Ionel Pascal din Cimitirul Oprișeni.

articolul original.

Simion Tehnoconstruct Botoșani a sfidat timpul și a dat la cheie prima creșă din România făcută prin PNRR la Fălticeni în doar trei luni și trei săptămâni. Constructorul a câștigat pariul cu ministrul dezvoltării

20 December 2022 at 12:51

În municipiul Fălticeni a fost inaugurată astăzi prima ”creșă verde” din România finanțată prin PNRR în prezența ministrului dezvoltării Cseke Attila și a șefei Companiei Naționale de Investiții, Manuela Pătrășcoiu, alături de care s-au aflat și alți invitați de marcă printre care liderii județeni ai PNL și PSD, Gheorghe Flutur respectiv Ioan Stan, prefectul Alexandru Moldovan și senatorul Gheorghiță Mîndruță. Realizarea acestei investiții deosebite s-a lăsat cu un record național. Creșa a fost finalizată la cheie în doar trei luni și trei săptămâni. Performanța aparține antreprenorului, firma botoșăneană Simion Tehnoconstruct, reprezentată de asociații Elisei Bidu și Viorel Simion. De altfel, constructorul a acceptat provocarea ministrului dezvoltării pe data de 18 august a.c. când a fost la Fălticeni pentru a da startul lucrărilor promițând că pe data de 20 decembrie va fi gata. Și s-a ținut de cuvânt. Acest lucru a fost evidențiat astăzi la inaugurare de ministrul Cseke Attila. Ministrul a apreciat și calitatea ridicată a lucrărilor executate de antreprenorul botoșănean.

Ministrul dezvoltării despre Simion Tehnonstruct: ”Dânșii au ridicat și standardul la un nivel care va fi foarte greu de atins de către ceilalți”

”Aș mulțumi și eu antreprenorului pentru că într-adevăr în 18 august atunci când am fost aici și am pornit șantierul am lansat o provocare. Și această provocare era în felul următor: sunteți de acord să încercăm să finalizăm această primă construcție de creșă verde, modernă din programul guvernamental până de Crăciun? Și dânșii au spus da, prezent, la 20 decembrie vă asigurăm să veniți să inaugurați această creșă. Eu cred că este un lucru important. Și este important să ne bucurăm de această investiție și să ne bucurăm că avem antreprenori ai noștri, români, care pot să facă și în primul rând se țin de cuvânt. Eu cred că este un lucru foarte foarte important. Sigur, dânșii au ridicat și standardul la un nivel care va fi foarte greu de atins de către ceilalți. Nu știu dacă o să fiți foarte iubiți pentru treaba asta de ceilalți antreprenori care au deja contracte semnate”, a declarat ministrul dezvoltării.

Coman: ”Ne uităm toți cum lucrează chinezii. Să știți că avem și noi chinezii noștri. Unul din Suceava și unul din Botoșani, constructorii prezenți aici”

La rândul său, primarul Gheorghe Cătălin Coman, care împreună cu echipa din Primărie a reușit să depună proiectul în vederea finanțării prin PNRR, a remarcat în mod deosebit și rapiditatea și calitatea lucrărilor realizate de antreprenorul Simion Tehnoconstruct, care a reușit să realizeze o construcție ce poate fi dată ca exemplu în toate Uniunea Europeană. „Avem trei luni și trei săptămâni de când a debutat acest proiect. Ne uităm toți cum lucrează chinezii. Să știți că avem și noi chinezii noștri. Unul din Suceava și unul din Botoșani, constructorii prezenți aici, cu care ne-am întâlnit de nenumărate ori. Nici nu știu cum a trecut timpul ăsta așa de repede. Nu a fost un proiect cu totul lin. Au fost foarte multe lucruri care au trebuit reglate din mers și le-am reglat la nivelul orelor. Și asta spune totul despre modul în care se poate face și în România un proiect extraordinar care poate sta cu capul sus în orice țară a Uniunii Europene. Și nu exagerez pentru că am văzut și alte proiecte. Este un proiect la cheie, terminat și gândit extraordinar. Și aici mulțumesc și proiectanților, echipei de proiectare care a lucrat la proiect dotat de la mașina de spălat vase până la cea de spălat rufe, mobilier, jucării, paturi, instalațiile care nu se văd dar care sunt extrem de necesare. Dar vreau să vă spun că este un proiect extrem de complet și gândit până la cel mai mic detaliu”, a precizat Cătălin Coman.

Bidu: ”Mulțumim în primul rând lui Dumnezeu pentru că ne-a ajutat să o ducem la capăt. Aici am lucrat și nu ne ascundem cu cei mai buni specialiști ai noștri”

”Noi am vrea să transmitem și noi mulțumirile noastre în primul rând lui Dumnezeu pentru că ne-a ajutat să o ducem la capăt. Și vremea a ținut cu noi, a nins puțin acum trei săptămâni și ne-am uitat așa un pic pe prognoză în detaliu. Dar după cum știți vremea a ținut, a fost bună. Vrem să mulțumim specialiștilor din CNI pentru că fiind prima creșă au fost foarte multe întrebări elementare, tehnice, dotări, instalațiile sunt foarte sofisticate și foarte multe. Se poate vorbi jumătate de oră numai de instalații. Au foarte multe întrebări la care am primit răspuns cred că și uneori în minute. Răspunsuri rapide, oficiale, scrise, asumate. Am putut să implementăm pentru că altfel s-ar fi blocat, s-ar fi birocratizat dar răspunsurile au venit foarte rapid. Plățile au venit la timp și mulțumim ministerului și CNI. Astfel că lucrurile au mers foarte bine și am putut să ne încadrăm în timpul promis pe 20 decembrie. Vrem să transmitem mulțumirilor noastre și în primul rând și nu în ultimul rând colegilor noștri, specialiști, tineri. Avem o echipă foarte tânără de ingineri foarte buni și specialiști foarte bune. Aici am lucrat și nu ne ascundem cu cei mai buni specialiști ai noștri, mă refer la meseriași, dulgheri fierari, finisori, instalatori, toți cei mai buni care îi avem noi în cadrul societății noastre. I-am adus aici pentru a putea finaliza și după cum puteți să vedeți la cheie și să predăm această lucrare”, a declarat Elisei Bidu.

Simion: ” ”Motoul societății noastre este „Lucrăm împreună”

”Motoul societății noastre este „Lucrăm împreună”. Așa cum s-a mai zis fără a lucra împreună cu autoritatea locală, cu ministerul dezvoltării, cu CNI cu specialiștii noștri cu toți cei din zonă, altfel nu putem duce la capăt. Așa că lucrând împreună am ajuns în punctul acesta și mulțumim tuturor celor implicați”, a declarat la rându-i și Viorel Simion.

Investiția în noua creșă de dimensiune medie din Fălticeni se ridică la 13 milioane de lei inclusiv TVA. Ea s-a ridicat în spatele corpului B al Colegiului „Mihai Băcescu”, în apropierea Grădiniței cu Program Prelungit „Pinochio”.

Datele tehnice ale construcției

Este o creșă pentru 70 copii cu regim de înălțime Parter, separată în 3 nuclee funcționale după cum urmează: nucleul administrativ (zona de acces), nucleul de copii și nucleul tehnico-gospodăresc. Din punct de vedere geometric, corpul C1 are forma in plan dreptunghiulara, corpul C2 are forma relativ neregulata, corpul C3 este asemanator, diferenta fiind realizata de aripile laterale iar corpul C4 este relativ dreptunghiular.

Suprafata terenului pe care se realizează investitia este de 3.754 mp iar din acestia 1.829 mp vor fi constructia propriu-zisa. Invesitia ce urmeaza a se construi se incadreaza in categoria de importanta „C”, are un regim de inaltime Parter, iar pe langa cei 1829 mp de constructie va beneficia si de 535 mp de spatiu verde amenajat indeosebi pentru recreerea copiilor. Ca si sistem constructiv al acestei constructii, ea va fi formata din : 4 corpuri independente din punct de vedere structural, va avea o structura pe cadre din beton armat, peretii de inchidere si compartimentare vor fi din caramida, termoizolatia se va realiza din vata minerala bazaltica, tamplaria exterioara va fi din profile de aluminiu iar acoperisul  va fi de tip terasa necirculabila cu volume inclinate acoperite cu tabla. Pe partea de amenajari exterioare constructia va beneficia de 11 locuri de parcare, pavaj ecologic pentru parcarea autoturismelor in suprafata de 288 mp, teren de joaca cu suprafata din tartan in suprafata de 268 mp, teren de joaca cu suprafata din nisip in suprafata de 61 mp  si trotuare in suprafata de 506 mp.

Cladirea va fi prevazuta atat cu panouri fotovoltaice cat si cu panouri solare. Functiunea de cresa prevede urmatoarele spatii:

* Sala multifunctionala – suprafata 70 mp

* Dormitoare complet mobilate – 7*41 mp

* Sali de joaca complet dotate cu mobilier si jucarii 4*55mp

* Cabinet medical complet echipat

* Bucatarie si spalatorie complet echipate

* Spatiu pentru luat masa complete echipat

* Grupuri sanitare si grup sanitar pentru persoane cu dizabilitati

* Instalatie de stingere incendiu cu hidranti interiori/exteriori

* Incalzire in pardoseala si sistem de climatizare aer tip „variabil refrigerant debit”

* Sistem de ventilare pentru introducerea aerului proaspat

* Sistem de control acces pentru limitarea accesului persoanelor neautorizate

* Sistem de televiziune cu circuit inchis

* Sistem anti-efractie

* Instalatie de panouri solare si sistem fotovoltaic On-grid trifazat

* Dotarea cu instalatii:

– instalație de detecție și semnalizare a incendiului

– hidranți interiori

– instalație de protecție împotriva descărcarilor atmosferice

– stingătoare

– Instalații de iluminat:

o Iluminat de securitate împotriva panicii

o Iluminat de securitate pentru evacuarea persoanelor

o Ilumiat de securitate pentru marcarea hidranților interiori

o Iluminat de securitate pentru continuarea lucrului si interventie

Cresa este complet dotata si utilata conform standardelor in vigoare, copiii bucurandu-se de ingrijirea specifica varstei fragede.

Antreprenorul Simion Tehnoconstruct Botoșani, lucrări de anvergură în mai multe județe din țară

Antreprenorul care va executa lucrarile este SIMION TEHNOCONSTRUCT SRL din Botosani, condusa de asociatii Ing. Bidu Elisei, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti si Ing. Simion Viorel, absolvent al Facultatii Tehnice „Gheorghe Asachi” Iasi, societate care a executat si executa mai multe lucrari de importanta majora in mai multe judete ale tarii, din care enumeram cateva dintre acestea:

1) „Consolidare, extindere, amenajare și reparații capitale la sediul Judecătoriei Târgoviște, oraș Târgoviște, jud. Dâmbovița”

2) „Construire clădire boli pneumologice la Spitalul Județean de Urgență “Dr. FOGOLYÁN KRISTÓF” SFÂNTU GHEORGHE, jud. Covasna”

3) „Modernizarea infrastructurilor structurilor Politiei de Frontiera – Extindere si reabilitare spatii la Sectorul Politiei de Frontiera Darabani, jud. Botosani”

4) “Construire Camin Studentesc – Universitatea Vasile Alecsandri din Bacau, str. Spiru Haret, nr. 8, jud. Bacau”

5) „Reabilitare pavilion administrativ si construire pavilioane si amenajari noi la sediul Sectorului Politiei de Frontiera Izvoarele Sucevei,jud. Suceava”

6) „Locuinte pentru tineri,destinate inchirierii, judetul Suceava, municipiul Falticeni, strada Ana Ipatescu nr.51”

7) „Locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, judetul Satu Mare, municipiul Carei, strada Tinereamului nr. 86B, etapa II”

8) „Reabilitare drumuri comunale afectate de pagubele produe in urma calamitatilor naturale in satele Damuc si Hoisurez,comuna Damuc, jud. Neamt”

9) „Construire baza sportiva TIP 1, oras Bucecea, judetul Botosani „

10) Mai multe Sali de sport cu tribuna de 180 de locuri sau de 102 locuri in mai multe zone ale tarii

11) „Construire casa sociala Sfantul Ierarh Nicolae, comuna Putna, jud. Suceava”

articolul original.

Cătălin Coman la inaugurarea primei „creșe verzi” din România prin PNRR: „Este un moment istoric pentru Fălticeni” (FOTO)

20 December 2022 at 11:01

Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, a declarat, astăzi, la inaugurarea primei creșe din România construită cu fonduri europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență că acest moment este unul istoric pentru municipiul pe care îl conduce. Noua „creșă verde” din Fălticeni a fost construită într-un timp record, de trei luni și trei săptămâni de către compania Simion Tehnoconstruct. La inaugurarea creșei au fost prezenți ministrul dezvoltării, Cseke Attila, care a participat și la începerea lucrărilor, pe 18 august 2022, directorul Companiei Naționale de Investiții, Manuela Pătrășcoiu, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, liderul județean al PSD, senatorul Ioan Stan, prefectul Alexandru Moldovan, senatorul Gheorghiță Mîndruță, precum și reprezentanții constructorului. Pentru început, toți cei prezenți la inaugurare au asistat la un spectacol de obiceiuri de iarnă prezentat de o grupă de preșcolar din Fălticeni. A urmat apoi semnarea protocolului de predare primire a investiției de către ministrul Cseke Attila și primarul Cătălin Coman.

Cătălin Coman: „Ne bucură că reușim să venim în întâmpinarea nevoilor tinerilor familii cu o astfel de investiție cum este creșa din municipiul Fălticeni”

În cuvântul său, primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, a spus că nu exagerează cu nimic atunci când afirmă că „suntem astăzi la un moment istoric pentru că este prima dată când în municipiul Fălticeni, în județul Suceava și cred că în România o investiție de asemenea amploare se derulează într-un timp atât de scurt și la un nivel calitativ atât de mare”. Cătălin Coman a precizat că investiția în noua creșă din Fălticeni cu 70 de locuri este extrem de necesară în contextul actualelor vremuri. „Vorbim despre o investiție extrem de necesară în contextul în care avem generații tinere care doresc să performeze în viața lor profesională, și ne bucură că reușim să venim în întâmpinarea nevoilor lor cu o astfel de investiție cum este creșa din municipiul Fălticeni. O creșă în care zeci de familii tinere din Fălticeni și probabil și din zonă vor avea posibilitatea să aducă copiii de la vârsta de câteva luni până la 3 ani, când vor face pasul către grădinițele cu program normal și prelungit. Îi vor aduce într-un mediu sigur, într-un mediu educativ pentru că vorbim totuși de educația ante preșcolară, nu vorbim doar de un spațiu unde să doarmă sau să mănânce. Vorbim despre un proces educativ extrem de important pentru dezvoltarea lor încă din primele luni”, a declarat Coman.

El a ținut să le mulțumească tuturor celor care s-au implicat în realizarea „acestui proiect extraordinar” și în primul rând ministrului dezvoltării Cseke Attila, precizând că pentru acesta programul pentru construcția de creșe este unul de suflet. „Am discutat de foarte multe ori cu dumnealui despre necesitatea construirii la nivel național al unor creșe care să permită aceste facilități pentru familiile tinere și nu numai. Mulțumesc pentru implicare și pentru modul în care am colaborat pentru derularea acestui proiect și nu numai. Pentru că Ministerul Dezvoltării este extrem de performant în ceea ce înseamnă derularea proiectelor cu finanțare guvernamentală sau europeană cum este cazul aici. V-am spus și pe 18 august când s-a deschis efectiv șantierul.  Niciodată în cei 11 ani de primărie nu am avut parte de o colaborare atât de eficientă în tot ceea ce înseamnă derularea unor proiecte. Practic era un du-te vino continuu de hârtii, documente, avize care trebuiau introduse sau reintroduse, dar și partea de decontare financiară care la fel a mers extraordinar. Nu am avut nici un fel de sincopă care să pună în pericol nici măcar pentru câteva secunde derularea acestui proiect extrem de important. Și vă spun fără să exagerez cu nimic că această colaborare duce la o funcționare a întregii creșe. Pentru că nu vorbim de un proiect care se încheie acum când avem o construcție finalizată la cheie. Vorbim despre un proiect care asigură în continuare și funcționarea. Pentru că la felul cum domnul ministru, Ministerul Dezvoltării în colaborare cu celelalte ministere au gândit derularea acestui proiect, acesta asigură închiderea cercului. Și asta pentru că dăm drumul în continuare și la partea de funcționare după ce am finalizat partea de construcție. Este un lucru extraordinar și mărturisesc că este pentru prima dată când reușesc să văd un proiect finalizat cap coadă cu toate componentele pe care le presupune un proiect. Și pentru asta vreau să vă mulțumesc sincer pentru tenacitatea cu care lucrați la aceste proiecte, la acest program guvernamental și pentru modul în care e gândit și în perspectivă derularea și implementarea acestor proiecte”, a transmis Cătălin Coman.

Coman a evidențiat calitatea lucrărilor realizate de compania Simion Tehnoconstruct și timpul scurt în care s-au realizat: „Avem și noi chinezii noștri”

Primarul din Fălticeni a ținut să mulțumească și directorului CNI, Manuela Pătrășcoiu, precizând că a avut o colaborare extrem de strânsă și de eficientă pentru realizarea acestui proiect. „Mulțumesc pentru colaborare și pentru modul extrem de prompt în care ați răspuns dumneavoastră și instituția pe care o conduceți la toate provocările acestui proiect”, a spus Coman.

El a remarcat în mod deosebit și rapiditatea și calitatea lucrărilor realizate de antreprenorul Simion Tehnoconstruct, care a reușit să realizeze o construcție și să ducă la bun sfârșit un proiect care poate să fie dat ca exemplu în toate Uniunea Europeană. „Avem trei luni și trei săptămâni de când a debutat acest proiect. Ne uităm toți cum lucrează chinezii. Să știți că avem și noi chinezii noștri. Unul din Suceava și unul din Botoșani, constructorii prezenți aici, cu care ne-am întâlnit de nenumărate ori. Nici nu știu cum a trecut timpul ăsta așa de repede. Nu a fost un proiect cu totul lin. Au fost foarte multe lucruri care au trebuit reglate din mers și le-am reglat la nivelul orelor. Și asta spune totul despre modul în care se poate face și în România un proiect extraordinar care poate sta cu capul sus în orice țară a Uniunii Europene. Și nu exagerez pentru că am văzut și alte proiecte. Este un proiect la cheie, terminat și gândit extraordinar. Și aici mulțumesc și proiectanților, echipei de proiectare care a lucrat la proiect dotat de la mașina de spălat vase până la cea de spălat rufe, mobilier, jucării, paturi, instalațiile care nu se văd dar care sunt extrem de necesare. Dar vreau să vă spun că este un proiect extrem de complet și gândit până la cel mai mic detaliu”, a mai precizat Cătălin Coman.

Cătălin Coman i-a mulțumit liderului PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, pentru sprijinul acordat în construcția creșei

Primarul din Fălticeni a ținut să-i mulțumească și senatorului Ioan Stan, precizând că acesta a sprijin realizarea proiectului încă de la începutul său. „La fel mulțumesc domnului președinte Ioan Stan alături de care am început acest proiect de la o discuție amicală până la implicarea, în măsura competențelor pe care le are, în obținerea și derularea acestui proiect. Mulțumesc și așteptăm nepoțeii aici. Când mă gândesc acum la cele trei luni și trei săptămâni știți ce mult pare? Dar lucrurile s-au derulat extrem de rapid. Suntem astăzi așa cum am spus la un moment istoric. Prima creșă din România, prima creșă cu consumuri energetice extrem de reduse, prima creșă la cheie cu absolut tot ceea ce-i trebuie și sunt convins că acest program guvernamental va continua și vom auzi foarte multe lucruri bune și pe viitor. Vă felicit domnule ministru pentru idee, tenacitate și puterea exemplară de muncă pentru ducerea la bun sfârșit a acestor proiecte atât de necesare”, a încheiat Cătălin Coman.

Cseke Attlila: Visul a devenit realitate

Prezent astăzi la Fălticeni, ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a declarat încă de la început că după finalizarea acestei creșe prin programul guvernamental derulat de ministerul pe care îl conduce, „visul a devenit realitate”. „Acest program guvernamental de construire de creșe a pornit de la o idee simplă, anul trecut în ianuarie. Ideea a fost următoarea. România este pe ultimul loc în ceea ce privește numărul de locuri disponibile în creșe raportat la vârsta populației de vârstă ante preșcolară de 0 – 3 ani. Și am spus atunci ca și idee de proiect că trebuie să construim un program guvernamental prin care să îmbunătățim semnificativ acest procentaj. A trebuit să refacem normativul construirii de creșe care era în vigoare din 1997. Am reușit acest lucru anul trecut în iunie după cinci luni de muncă cu specialiștii. Și am creionat apoi acest proiect tip și mulțumesc aici și eu proiectantului, pe care l-am dat înapoi de două ori, eu personal. Și mulțumesc proiectantului că a înțeles că doream să facem un proiect tip care să aduc viață, să aducă culoare, să fie atrăgător atât pentru copii, cât și pentru părinții care își aduc copii la aceste creșe”, a arătat Cseke Attila.

Cseke Attila: „La Fălticeni avem prima construcție finalizată în România prin PNRR”

El a spus că până la inaugurarea acestei creșe din Fălticeni, în România erau 395 de creșe de stat „cu care nu era pe un loc foarte fericit în Uniunea Europeană”. Cseke Attila a arătat că prin acest program guvernamental, în momentul de față se finanțează construcția a încă 211 astfel de creșe. Dintre acestea 124 vor fi finanțate din fonduri europene prin PNRR, iar alte 84 au deja finanțare asigurată din bugetul de stat, ministrul dând asigurări că programul nu se va opri aici „Din cele 211 proiecte care au finanțare, 51 au contracte de execuție de lucrări semnate cu antreprenori ceea ce înseamnă că din primăvară se va intra pe șantiere. Avem 45 de alte obiective care sunt în procedură de achiziție publică, respectiv restul până la 211 urmează a fi pornite procedurile de achiziție publică pentru ele”, a arătat Cseke Attila, care a adăugat că „ne propunem ca la finalul acestui mandat, la final de 2024, să îmbunătățim numărul de locuri disponibile în creșele din România cu 60% cel puțin. Asta înseamnă predarea a peste 200 de creșe noi până la sfârșitul anului 2024. Este o țintă ambițioasă dar care poate fi atinsă fără nici un fel de discuție. Și astăzi avem pe de o parte prima construcție finalizată din Planul Național de Reziliență și Redresare pe ceea ce înseamnă componentele Ministerului Dezvoltării și în ansamblu componentele gestionate de România”. El a mai precizat că în județul Suceava vor începe lucrările la alte două creșe, una cu 110 locuri în municipiul Suceava și una cu 70 de locuri în Câmpulung Moldovenesc.

Ministrul dezvoltării l-a felicitat pe primarul Cătălin Coman

Ministrul dezvoltării a ținut să-l felicite pe primarul Cătălin Coman pentru modul în care s-a implicat în finalizarea construcției primei creșe din România prin PNRR. „Mulțumesc și domnului primar pentru implicare și autorității locale pentru că toate acestea se fac împreună cu autoritatea locală și pentru comunitatea locală. Mulțumesc și tuturor celorlalte autorități la nivel județean, Pentru că aici este vorba despre o conlucrare în înfăptuirea acestor proiecte. S-a făcut un lucru minunat pentru Fălticeni, pentru copiii de aici și vom face la fel și pentru cei din Suceava și Câmpulung Moldovenesc”, a mai declarat Cseke Attila.

articolul original.

Un nou proiect cu fonduri europene prin PNRR în valoare de 8,2 milioane de lei semnat de primarul de Fălticeni. ”Încheiem anul în forță. Am ajuns la 12 doar anul acesta”

20 December 2022 at 06:11

Primarul municipiului Fălticeni, Gheorghe Cătălin Coman, a semnat la Ministerul Dezvoltării un nou proiect cu fonduri europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență în valoare de 8,2 milioane de lei. Este vorba de construire de locuințe pentru tineri și locuințe de serviciu pentru specialiști din sănătate și învățământ și amenajarea de puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice. ”Încheiem anul în forță! Un nou proiect semnat din fonduri europene prin PNRR cu valoarea de 8,2 milioane lei ( 82 miliarde de lei vechi) ! Am ajuns la 12 doar anul acesta”, a spus Coman.

articolul original.

Manifestări cultural-artistice, sportive şi comemorative organizate de Primăria Fălticeni în luna decembrie

30 November 2022 at 15:49
image

Primăria municipiului Fălticeni organizează în perioada 1-31 decembrie o gamă largă de manifestări pornind de la manifestări dedicate Zilei Naţionale a României, comemorării eroilor Revoluţiei din 1989 până la activităţi dedicate Crăciunului şi Anului Nou dar și competiţii sportive. Pentru toate acestea au fost alocate 238.200 de lei.

„Agenda manifestărilor pentru luna decembrie 2022 cuprinde evenimente devenite deja tradiţie în localitatea noastră dar şi competiţii sportive. Ziua Naţională a României şi comemorarea eroilor Revoluţiei din 1989 sunt evenimente cu semnificaţii deosebite pentru poporul român, care trebuie marcate şi în municipiul Fălticeni și pe care le sărbătorim la grupul statuar <Altarul Eroilor>. În ultimii ani au devenit tradiţionale două concursuri sportive, unul de tenis de masă, dedicat tinerilor şi adulţilor, înscris în calendarul Circuitului Naţional Amatur şi un concurs de tenis de câmp dedicat copiilor. Anul acesta organizăm ediţia a X-a a concursului de dans <Christmas Dance>, pentru copiii din municipiul Fălticeni şi de la şcolile din zonă. Pentru a păstra tradiţia, la ediţia a V –a a Galei de Excelenţă vor fi premiați sportivii care practică volei, nataţie, canotaj, atletism, tenis de câmp, box, sportivi care anul acesta au avut performanţe deosebite, completând palmaresul cluburilor de la care provin cu noi medalii. Ne dorim ca în cadrul galei să invităm şi Cetăţeni de Onoare ai municipiului Fălticeni, care pot fi un exemplu pentru tânăra generaţie. Primirea colindătorilor şi urătorilor la Primărie este o tradiţie de peste 30 de ani pe care o reluăm după doi ani în care a fost suspendată din cauza restricțiilor impuse de pandemie”, a declarat primarul Gheorghe Cătălin Coman.

Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Fălticeni organizează în luna decembrie următoarele manifestări:

– 1 Decembrie 2022, ora 12,00, Altarul Eroilor, str. Republicii, nr.13 (lângă Primărie) manifestări dedicate Zilei Naţionale a României, ceremonial religios, depuneri de coroane de flori;

– 15 decembrie 2022, ora 15,00, Gala Premiilor de Excelenţă, ediţia a V-a;

– 16 Decembrie 2022, ora 16,00, Aleea pietonală, zona Primăriei, Inaugurarea Orăşelului Copiilor;

– 16 Decembrie 2022 – 16 ianuarie 2023, Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”, „Armonie şi culoare”- Expoziţie de pictură (ulei, acrilic, acuarelă) Marieana Lungu.

– 17 decembrie 2022, ora 11,00, Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, a X-a ediţie a Concursului Christmas Dance;

– 17 decembrie 2022, ora 10,00, Sala de sport  „Gabriel Udişteanu”, Sala de sport a Colegiului „Mihai Băcescu”, a XIV -a ediţia a „Cupei Iernii” la tenis de masa, concurs organizat de AC.S. „Şomuz” Fălticeni, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Fălticeni şi Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Suceava;

– 18 decembrie 2022, Sala de sport  „Gabriel Udişteanu”, ediţia a IX-a a „Cupei Moş Crăciun” la tenis de câmp pentru copiii, concurs organizat de A.C.S. „Nada Florilor” Fălticeni, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Fălticeni;

– 19 – 22 decembrie 2022, Primăria Municipiului Fălticeni, între orele 9,00 – 15,00, „Noi umblăm să colindăm”. Participă preşcolari şi elevi de la şcolile gimnaziale şi liceele din Fălticeni şi din zonă;

– 22 decembrie 2022, ora 12,00, comemorarea eroilor Revoluţiei din 1989. Depuneri de coroane la „Monumentul Eroilor Revoluţiei” situat pe strada 2 Grăniceri, în parcul librăriei „Casa Cărţii”, la mormântul eroului Ioan Bute din curtea Catedralei Ortodoxe pe Stil Vechi şi la mormântul eroului Ionel Pascal din Cimitirul Oprişeni;

–  24 decembrie 2022, ora 15,00,  Aleea pietonală, zona Primăriei, Moş Crăciun vine cu daruri pentru copiii din Fălticeni;

– 27 decembrie 2022, intersecţia străzii Republicii cu Bulevardul Revoluţiei, se va desfăşura Festivalul concurs de cântece, datini şi obiceiuri de Crăciun „Sfântă-i brazda plugului”;

– 31 decembrie 2022, Primăria Municipiului Fălticeni, între orele 9,00 – 15,00, „Urători la Primărie”;

– 31 decembrie 2022, Piaţa „Nada Florilor”, ora 0,00, foc de artificii.

articolul original.

Primarul Cătălin Coman a semnat contractul de 8,2 milioane de lei pentru închiderea platformei de gunoi din Fălticeni

25 November 2022 at 13:50

Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, a semnat, joi, contractul de finanțare pentru proiectul de închidere a platformei de gunoi Antilești din acest municipiu. Cătălin Coman a spus că proiectul este finanțat din fonduri norvegiene nerambursabile. Coman a ținut să sublinieze faptul că proiectul municipiului Fălticeni a obținut al doilea cel mai mare punctaj la nivel național, după cel al Primăriei Cluj Napoca. Contractul a fost semnat la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în prezența domnului ministru Barna Tánczos.

Cătălin Coman a arătat că obținerea unui punctaj foarte mare pentru proiectul depus de Primăria Fălticeni s-a datorat faptului că tehnologia care va fi folosită la închiderea gropii de gunoi este una inovatoare. „Rezolvăm astfel o problemă spinoasă, de mediu, pentru că la Fălticeni am avut o groapă de gunoi care a fost închisă printr-un program cu finanțare europeană în anul 2015. Alături mai era o platformă de deșeuri. Din păcate a existat un decalaj mare de timp între deschiderea platformei de gunoi din Antilești și cea de la Moara, iar din acest motiv deșeurile au fost depozitate pe acel amplasament și acum a venit vremea să închidem acea platformă. Ne bucurăm că am reușit să obținem această finanțare norvegiană”, a spus primarul municipiului Fălticeni.

El a explicat că demersurile pentru acest proiect au început în anul 2020, cu realizarea studiilor necesare și s-au finalizat odată cu depunerea documentației pentru închiderea platformei de gunoi. Cătălin Coman a mai declarat că implicațiile pentru viitor sunt extrem de importante, pentru că „poluarea și riscul de incendii va fi eliminat complet prin acest proiect, ceea ce înseamnă impact zero asupra mediului”. El a arătat că după semnarea contractului de finanțare urmează licitația pentru lucrările de amenajare pentru închiderea depozitului de deșeuri, care vor dura 12 luni de la emiterea ordinului de începere.

articolul original.
  • There are no more articles
❌