ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 3 February 2023Ultimele Stiri

Arhitectul Cosmin Dumitrașcu: „Rămâne după noi ceva concret și palpabil”

3 February 2023 at 08:00
image
Un desen tehnic, o viziune și mult timp de consultare și documentare dau naștere edificiilor pe care le vedem zi de zi în jurul nostru și care, de cele mai multe ori, reprezintă noțiunea de „ACASĂ”. Arhitectul Cosmin Dumitrașcu vorbește despre meseria de arhitect, de pe băncile școlii și până la proiectul palpabil.

Cosmin Dumitrașcu spune despre meseria de arhitect că rezultatul final și întreg procesul de viziune, de la idee până la rezultatul construit cu potențialii clienți, este o mulțumire continuă pe care o are din practicarea acestei meserii. Despre fascinația meseriei, dar și despre pregătire și admirarea lucrării finale, arhitectul ne vorbește în rândurile de mai jos.

Cum ați ales să vă îndreptați spre această meserie?

A fost un lucru haios la mijloc. Eu provin dintr-o familie de profesori de matematică. Am terminat un liceu de profil tehnic, deci nu am avut nicio legătură cu arhitectura sau artele, dar prin clasa a XI-a nu știam exact ce carieră să urmez, voiam să mă fac electrician sau electronist, dar sora mea mai mare mi-a zis dat ideea de a mă face arhitect, pentru că a observat că-mi place să construiesc, să meșteresc, să pun lucrurile unul lângă altul… Și am zis, hmm, sună bine, de ce nu? Și de atunci m-am apucat să mă documentez să văd ce înseamnă meseria, mi-a plăcut, am încercat să fac niște desene alături de mama și așa am ajuns să fac pregătire și să dau la Arhitectură. Am terminat facultatea în Timișoara și profesez ca arhitect de mai bine de 15 ani. În principal îmi place să proiectez, alături de echipa mea, clădiri rezidențiale, am contact direct cu clienții finali, beneficiarii direcți. Satisfacția este foarte rapidă, adică să faci un proiect și apoi să-l vezi realizat este o satisfacție enormă pentru mine.

Ce abilități trebuie să aibă cei care doresc să devină arhitecți?

Pot să spun că noțiuni de desen tehnic aveam de dinainte, primele desene pe care le-am dus la profesorul meu nu știu dacă aș mai avea curajul să le caut, erau absolut copilărești, să zic așa, dar cei care vor să urmeze meseria ar trebui să le placă să fie artiști, să își dea frâu liber imaginației, și să nu le fie frică să inventeze.

La facultate, sugestia mea este să fie atenți la toate cursurile pentru că de-a lungul carierei te vei lovi de orice, facultatea nu este una ușoară în mare parte și te antrenează bine pentru profesie.

Să fie atenți la toate cursurile și să asculte profesorii pentru că avem profesori buni. Foarte important, după ce termină facultatea, să stea într-un birou de arhitectură și să facă stagiul de doi ani. În această perioadă înveți unele chestii pe care nu le-ai prins la școală și înveți și managementul biroului, organizarea, etc…

Spre ce tendințe merg oamenii în prezent în arhitectură?

Sunt clienți care vin cu propriile lor idei și viziuni, trebuie ascultați, luat seama de dorințele lor, dar rolul nostru este să și „educăm” puțin. În niciun caz nu pot pleca de la noi din birou cu un proiect care nu este corect. Pe urmă, stilurile și designul și aspectul construcției e bine să fie în temă cu zona în care se construiește și cu materialele care se folosesc în zona în care se propune construcția. Este o analiză detaliată și, din păcate, trebuie să ne luptăm cu multe avize și hârtii care, de cele mai multe ori, sunt inutile și există riscul să reducem procesul de proiectare ca să ne ocupăm de maculatură.

Mie cred că mai mult îmi place să proiectez o casă care are o anumită căldură și îmi place să spun că proiectez împreună cu beneficiarul, adică atunci când vine cineva la mine în birou suntem străini practic deși majoritatea vin din recomandări. Nu poate pleca un proiect care nu mi-a trezit o emoție atunci când l-am proiectat. Cea mai mare placere îmi face sa proiectez clădiri rezidențiale, case, pentru că ești mai aproape de om, de beneficiarul final, cu care de multe ori ajung să mă împrietenesc.

O casă care are șarpantă și pod, de exemplu, mi se pare potrivită din mai multe puncte de vedere: al transferului termic, al depozitării și chiar al căldurii ei, a senzației de „cămin”.

Care ar fi un cartier sau o clădire din Timișoara care vă impresionează arhitectural și unul unde ați interveni și are potențial?

Centrul vechi trebuie promovat mai bine pentru că sunt clădiri care ne învață multe lucruri prin arhitectura lor. Sigur că îmi plac și clădirile moderne ca ISHO sau mall-ul, dar e bine să ne uităm spre trecut și să învățăm de acolo. Am mulți colegi cărora le place să proiecteze în stilul minimalist, modern.

Cred că Mehala este un cartier cu case noi, unele frumoase, doar că infrastructura este destul de deficitară, mai ales acum când se fac lucrări, de altfel benefice.

Care ar fi un moment/momentele din carieră care v-au adus satisfacții și v-au făcut mândru că practicați această meserie?

Chiar anul trecut în iarnă m-a sunat un client și mi-a spus că a mers printr-un cartier din Moșnița și a văzut o casă care i-a plăcut foarte mult. N-a mai stat să caute arhitect, a sunat la ușă și a întrebat proprietarii cine a făcut arhitectura. A venit și mi-a spus lucrul acesta. Aprecierea, asta este o satisfacție enormă pentru noi.

Rămâne în urma noastră ceva concret și palpabil. Este frumos să te plimbi prin oraș și să spui că această construcție am proiectat-o eu. Am încercat, la noi in birou, să facem o comparație între proiect și construcție și de multe ori sunt 1 la 1, dovadă că proiectul a fost respectat în totalitate. Apreciem că viziunea noastră este transpusă în realitate.

Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro.

articolul original.

Gi Group: Penuria de forță de muncă din producție are mai multe cauze, inclusiv o percepție greșită a domeniului

Gi Group: Penuria de forță de muncă din producție are mai multe cauze, inclusiv o percepție greșită a domeniulu

Deși tranziția către automatizarea proceselor de producție dintr-o organizație poate fi percepută negativ de angajați, care prevăd că tot mai multe locuri de muncă vor fi eliminate, unul din doi directori de producție (51,3%) este convins că forța de muncă va rămâne crucială în viitor. În timp ce aproximativ o pătrime dintre aceștia (23,3%) se așteaptă ca automatizarea să creeze noi locuri de muncă și oportunități de carieră, 20,3% cred că lucrătorii vor fi transferați pe noi poziții.

https://ic.events/landing/bHArVQ==/hr-2-0-2023.html

Potrivit raportului „Manufacturing - Global HR Trends 2023” realizat de Istituto Piepoli și publicat de Gi Group Holding, una dintre cele mai mari companii de resurse umane la nivel mondial, automatizarea și sustenabilitatea reprezintă principalele tendințe care conduc sectorul de producție și contribuie la dezvoltarea acestuia. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 240 de factori de decizie (manageri de resurse umane, directori de fabrică, manageri de producție) ai companiilor din industria prelucrătoare, în șase țări (Brazilia, China, Germania, Italia, Polonia și Regatul Unit).

Astfel, 84% dintre companii au realizat deja trecerea de la procesele manuale și analogice la procese digitizate, inclusiv în ceea ce privește lanțul de aprovizionare și producția. În prezent, cele mai adoptate instrumente sunt cloud computing (27%) și integrarea digitală (22%), urmate îndeaproape de big data (20%), securitate cibernetică (19%), robotică și inteligență artificială (16%).

Atât din perspectiva companiilor care își doresc să crească producția, cât și din perspectiva angajaților care își doresc să rămână competitivi, să își îmbunătățească competențele și să crească profesional, automatizarea este văzută ca o oportunitate. Cu toate acestea, poate reprezenta un risc pentru lucrătorii care nu dețin abilitățile tehnologice adaptate prezentului, ceea ce subliniază rolul decisiv pe care formarea îl va juca în următorii ani.

„Departe de a fi doar un sector solicitant din punct de vedere fizic, producția oferă o gamă largă de oportunități de carieră atât pentru lucrătorii care au un nivel scăzut sau mediu de calificare, cât și pentru lucrătorii cu înaltă calificare. Ne îndreptăm către un viitor în care formarea și învățarea pe tot parcursul vieții vor fi mai importante ca niciodată în a-i ajuta pe oameni să-și atingă obiectivele personale și de carieră și pentru a le permite companiilor să depășească deficitul de forță de muncă și să profite, în același timp, de oportunitățile oferite de avansul tehnologic.

Mai mult, în linie cu rezultatele cercetării, necesitatea unei noi atitudini și creșterea competențelor STEM - așa cum sunt gândirea critică, capacitatea de a lua inițiativă, comunicarea - în rândul femeilor ar putea contribui la deschiderea industriei către diversitate, dominată, de-a lungul timpului, de bărbați. În această direcție, 83% dintre respondenți consideră că numărul de femei va crește în companiile lor în următorii cinci ani”, declară Andrei Luca, Business Manager Gi Group Temps & Perm.

Lipsa forței de muncă reprezintă o continuă provocare pentru industria producătoare, ce evoluează într-un ritm accelerat. De aceea, penuria de forță de muncă are mai multe cauze, inclusiv o percepție greșită a domeniului producției (încă văzut ca o industrie solicitantă din punct de vedere fizic, unde predomină forța de muncă manuală sau slab calificată) și o lipsă de competențe adecvate noilor timpuri.

„Industria prelucrătoare are un rol important în economia și dezvoltarea țărilor, valorând la nivel mondial 16,4 trilioane de dolari. Pentru a face față penuriei de forță de muncă, numeroase companii au accelerat procesul de digitalizare, cu speranța că aceste schimbări vor spori eficiența și productivitatea. Din păcate, realitatea augmentată și IoT sunt încă foarte puțin utilizate în industria producției, unde doar 15% dintre companii le-au implementat. Cu toate acestea, piața globală de automatizare industrială a crescut constant în ultimii ani și este de așteptat ca până în 2025 să ajungă la cel puțin 265 de miliarde de dolari”, punctează Andrei Luca, Business Manager Gi Group Temps & Perm

Experții se așteaptă la o creștere tot mai mare a competențelor tehnice, mai ales din partea lucrătorilor sub calificați, cărora li se va cere experiență pentru mașini specializate (68%), precum și formare specializată (65%), în timp ce pentru angajații specializați va fi esențial să posede abilități digitale și de management de proiect (71%) și abilități de vorbire în public (71%).

În ceea ce privește competențele soft skills, lucrătorii care au un nivel minim sau mediu de calificare trebuie să se concentreze pe a-și dezvolta capacitățile de adaptare și flexibilitate (84%) și de a lucra în mod autonom (79%). Pentru pozițiile specializate va fi cu precădere important să învețe să lucreze în funcție de priorități (87%) și să își dezvolte capacitatea de a lua decizii (87%) și de a rezolva probleme (81%).

În același timp, raportul dezvăluie că 85% dintre respondenți cred că cererea pentru profiluri profesionale specializate se va schimba în următorii ani, odată cu evoluția producției. Când vine vorba de muncitori a căror calificare este medie sau sub medie, companiile vor căuta, în viitorul apropiat, operatori de producţie și de utilaje sau operatori și controlori de dispozitive. În ceea ce privește rolurile specializate, cele mai solicitate vor fi planificatorii de producție, managerii în asigurarea calității sau managerii de mentenanță.

articolul original.
Ieri — 2 February 2023Ultimele Stiri

Amazon ar putea avea mai mulți angajați roboți decât oameni în câțiva ani

Compania Amazon, care număra 1,6 milioane de angajați în anul 2021, ar putea avea în rândurile sale mai mulți angajați roboți decât oameni în termen de câțiva ani, conform declarațiilor șefei unei companii americane de administrare a investițiilor.

"Amazon adaugă (la forța de muncă, n.r.) aproximativ 1000 de roboți pe zi", a declarat Cathie Wood, CEO-ul companiei amintite, conform Fortune, adăugând faptul că în acest moment cifra reprezintă în jur de o treime din angajații companiei, în condițiile în care Amazon are mai mult de 500.000 de roboți implicați în diverse roluri în cadrul activităților pe care le desfășoară.

Mai mult, aceasta a adăugat faptul că, în acest ritm, până în anul 2030 Amazon ar putea avea mai mulți angajați roboți decât oameni.

Sparrow, robotul care folosește inteligența artificială pentru a identifica obiecte în depozitele companiei, este un astfel de exemplu, robotul fiind dezvăluit de companie în luna noiembrie a anului trecut.

Acesta este de altfel de mare ajutor în munca de sortare și gestionare a articolelor, brațul robotizat Sparrow folosind viziunea computerizată în acest sens.

"În munca alături de angajații noștri, Sparrow se va ocupa de sarcinile repetitive, permițându-le acestora să-și dedice timpul și energia pentru alte lucruri și crescând de asemenea nivelul de siguranță", a declarat de altfel compania într-un comunicat pe acest subiect, anul trecut.

#Emploi #Retraite#Amazon et son bras #robot #Sparrow pic.twitter.com/NRJU7kHdUN— cWilly (@cWilly4) January 27, 2023

Amazon a devenit de altfel celebră pentru eforturile pe care le face în vederea eficientizării.

Cât despre prezența roboților, în cadrul unei greve declanșate recent în Marea Britanie, unii angajații se plângeau de faptul că sunt tratați mai rău decât aceștia.

Nu în ultimul rând, Cathie Wood este de părere că această tendință va fi de mare ajutor companiei inclusiv din punct de vedere economic.

"Încă de acum 10 ani, când am introdus primii roboți în facilitățile noastre, am adăugat sute de mii de oameni la forța de muncă Amazon și am creat 700 de tipuri noi de joburi", a arătat și Maya Vautier, purtător de cuvânt Amazon.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Controale ale Inspecției Muncii la toți producătorii de energie electrică, inclusiv la cei din surse regenerabile

Controale ale Inspecției Muncii la toți producătorii de energie electrică, inclusiv la cei din surse regenerabile

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a demarat Campania de control privind verificarea respectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în unităţile de producere a energiei electrice.

Conform unui comunicat remis AGERPRES, campania de control este coordonată de inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, şi se desfăşoară în perioada 1 - 28 februarie 2023 în toate judeţele în care există de întreprinderi mici, mijlocii şi mari, cu capital de stat, privat şi mixt, care efectuează activităţi de producere a energiei electrice cod CAEN 3511 - această clasă include activitatea instalaţiilor generatoare de energie electrică- prin centrale termice, nucleare, hidroelectrice, cu turbine cu gaze, diesel şi energie regenerabilă (energie eoliană, energie solară, energie de biomasă).

Inspectorii de muncă vor controla toate unităţile cu activităţi în domeniul producerii energiei electrice existente în fiecare judeţ şi vor verifica modul de respectare, de către angajatori, a legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în industria extractivă, modul în care angajatorii asigură condiţii adecvate de desfăşurare a activităţii în special, în ceea ce priveşte asigurarea echipamentului colectiv şi individual de protecţie, transportului la şi de la locurile de muncă, echipamentelor de muncă corespunzătoare activităţilor desfăşurate şi riscurilor prezente la locurile de muncă, efectuării, în siguranţă, a lucrărilor de mentenanţă a utilajelor, şi modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde este cazul.

De ce face Inspecția Muncii controale la producătorii de energie

"Având în vedere dispoziţia dată de prim-ministrul Guvernului României, dl. Nicolae Ciucă, în şedinţa de Guvern din data de 31.01.2023, începând cu data de 1.02.2023, în toate unităţile care desfăşoară activităţi economice încadrate în codul CAEN 3511 se desfăşoară activităţi de control în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Pentru desfăşurarea acţiunilor de control, fiecare inspectorat teritorial de muncă a întocmit tematici specifice, în funcţie de societatea ce urmează să fie controlată, după anumite criterii, cum ar fi: specificul activităţii de producere a energiei electrice; neconformităţile identificate la controalele anterioare şi de cele mai frecvente cauze de producere a accidentelor de muncă. Am dispus ca, alături de toţi inspectorii de muncă din compartimentul SSM care, prin fişa postului, au repartizate aceste domenii economice pentru activitatea de control, să fie angrenaţi în această acţiune de control şi ceilalţi inspectori de muncă, cu prioritate cei specializaţi în domeniul electric, mecanic. Şi de această dată, acţiunea este motivată şi de frecvenţa evenimentelor ce au loc în acest domeniu şi de numărul de accidente de muncă care au loc în instalaţiile de producere a energiei", a declarat Dantes Nicolae Bratu, șeful Inspecției Muncii.

El a adăugat că în industria producerii energiei electrice cele mai semnificative riscuri care se întâlnesc sunt cele legate de electrocutare prin atingere directă şi indirectă, explozie, incendiu, de neutilizarea mijloacelor şi echipamentelor de protecţie adecvate şi de nerespectarea procedurilor de lucru.

"Din cauza riscurilor specifice acestei activităţi, se impune intensificarea acţiunilor de verificare şi monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi a modului în care angajatorii realizează, în industria producerii energiei electrice, măsurile de securitate şi sănătate dispuse de inspectorii de muncă. Considerăm că este necesară atât o instruire adecvată, precum şi o monitorizare permanentă, astfel încât caracterul preventiv al activităţii de inspecţie să permită o îmbunătăţire a securităţii şi sănătăţii la locul de muncă", a punctat inspectorul general de stat.

articolul original.

Schimbări la conducerea Atos România. Diana Sipos preia operațiunile companiei pe plan local

Schimbări la conducerea Atos România. Diana Sipos preia operațiunile companiei pe plan local

Compania franceză Atos, companie care activează în transformare digitală, o numește pe Diana Sipos în funcția de Country Manager pentru Atos IT Solutions and Services România. Aceasta preia funcția de la Cătălina Dodu, care a condus operațiunile filialei locale timp de nouă ani.

În calitate de Country Manager, Diana Sipos va prelua implementarea strategiei companiei pe plan local, ce presupune încheierea de parteneriate strategice cu organizații relevante din zona IT și dezvoltarea portofoliului de servicii și de clienți.

Fiind parte a echipei Atos încă de la intrarea companiei pe piața din România mă onorează și mă încântă preluarea funcției actuale. Îmi propun să duc mai departe realizările colegilor mei și, totodată, să dezvoltăm în continuare noi pârghii de extindere a businessului pe plan local și să răspundem cât mai eficient nevoilor clienților noștri locali și internaționali.

Diana Sipos, Country Manager Atos România

Diana Sipos, anterior Chief Financial Officer în cadrul Atos România, face parte din companie încă de la lansarea acesteia pe piața locală, în 2011. Aceasta a construit strategia financiară locală și a coordonat operațiunile financiare ale subsidiarelor românești. Totodată, a gestionat și proiecte globale de eficientizare operațională și control financiar intern, având o experiență bogată pe zona de implementări de noi modele de afaceri și integrări de companii. Anterior, Diana Sipos a activat în departamentul financiar al companiei Siemens IT Solution and Services.

https://ic.events/landing/bHArVQ==/hr-2-0-2023.html

Absolventă a Academiei de Studii Economice din București (Facultatea de Finanțe – Bănci), Diana Sipos a urmat și studii post-universitare de master în Management și Administrarea Afacerilor fiind, totodată, membră a CECCAR și FCCA.

Cătălina Dodu, care a condus operațiunile locale ale Atos din 2014 până în prezent, a ales o nouă oportunitate în parcursul său profesional. De-a lungul mandatului său de Country Manager, echipa Atos România a crescut de la 550 la peste 3500 de angajați, care activează în cele patru centre pe plan local - în Bucureşti, Braşov, Cluj şi Timişoara.

articolul original.

Angajații ING Hubs România, hub-ul global de tehnologie al ING Group vor avea o săptămână de lucru de patru zile

Angajații ING Hubs România, hub-ul global de tehnologie al ING Group vor avea o săptămână de lucru de patru zile

ING Hubs România, hub-ul global de tehnologie al ING Group, extinde către angajați sistemul de lucru de 4 zile pe săptămână, pentru care aceștia au putut opta deja începând cu luna ianuarie 2023. Această decizie vine pe fondul rezultatelor pozitive ale programului pilot derulat pe parcursul a 6 luni.

Adoptarea noului sistem de lucru în cadrul companiei se va face voluntar și gradual, pe parcursul următoarelor luni, pe bază de înscrieri. Noul mod de lucru presupune trecerea de la 5 zile de lucru cu 8 ore/zi la 4 zile de lucru pe săptămână, cu 10 ore/zi, în acord cu legislația în vigoare. De asemenea, angajații au opțiunea de a trece la varianta cu 9 ore de lucru pe zi, timp de 4 zile și 0,5 zile libere pe săptămână. Această schimbare va permite astfel păstrarea a 40 ore de lucru/săptămână aferente unui program de lucru full-time conform Codului Muncii.

https://ic.events/landing/bHArVQ==/hr-2-0-2023.html

Flexibilitatea reprezintă un principiu important în modul de lucru ING Hubs și una dintre valorile noastre de bază. Opțiunea de a trece la un format cu 4 zile de lucru pe săptămână, cât și modul de lucru hibrid sunt în linie cu filosofia noastră. Decizia de a putea trece la 4 zile de lucru pe săptămână a fost foarte bine primită de colegii noștri și sperăm că va aduce un plus de confort și flexibilitate.

Marian Ion, CEO ING Hubs România

Proiectul pilot pentru testarea sistemului cu 4 zile de lucru pe săptămână a implicat 9 echipe din cadrul ING Hubs România și s-a desfășurat pe parcusul a 6 luni. Compania a monitorizat indicatori precum productivitatea, viteza de răspuns în cazul incidentelor, numărul orelor de lucru suplimentare necesare, nivelul de satisfacție a angajaților, moralul acestora și gradul de încărcare.

Modelul de lucru în cadrul companiei va rămâne unul hibrid, în care fiecare echipă în parte își definește interacțiunile, în acord cu nevoile specifice. Astfel, compania oferă angajaților posibilitatea de a lucra de acasă sau de la noul sediu de pe Calea Victoriei, fiecare echipă având libertatea de a-și stabili propriul mod de lucru, îmbinând lucrul la distanță și cel de la birou.

Ce planuri are ING Hubs România pentru 2023

În 2023, ING Hubs va dezvolta în continuare proiectele din principalele zone ale companiei, precum core banking, managementul datelor, aplicații mobile și produse bancare digitale, cu obiectivul de a oferi servicii complete, integrate.

În atingerea acestui obiectiv, ING Hubs România caută să își întregească echipele cu specialiști care, pe lângă abilitățile tehnice, au o bună înțelegere a domeniului de business și experiență în dezvoltarea de produs.

Pentru anul în curs, compania mai are în plan completarea echipelor existente cu studenți, tineri absolvenți sau specialiști aflați la început de drum în domeniul IT. În acest sens, ING Hubs România va derula o serie de programe de formare intensivă, care vor permite tinerilor să își dezvolte abilitățile de programare alături de specialiști din cadrul organizației. {Dev}School – Java League și International Talent Programme sunt două astfel de programe dedicate celor aflați la început de drum. Programele vor fi remunerate, iar înscrierile vor începe în luna februarie.

Hub-ul de tehnologie din România al ING Group a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 113 milioane de euro (date preliminare) și 1.600 angajați, iar planul pentru 2023 este de a continua creșterea dinamică până la borna de 150 de milioane de euro cifră de afaceri și de a extinde echipa la 1.800 oameni.

articolul original.

Un candidat pe o poziție de middle management așteaptă și patru luni până să fie angajat. 44% dintre candidați refuză prima ofertă de angajare

Un candidat pe o poziție de middle management așteaptă și patru luni până să fie angajat. 44% dintre candidați refuză prima ofertă de angajare

Față de anul 2021, când un proces de recrutare pentru un rol de middle management în marile companii active în România se finaliza într-o perioadă medie de 3 luni, în 2022 același proces a crescut în medie cu 33 de zile, ajungând la 4 luni, arată un studiu realizat de compania Arthur Hunt România, care furnizează servicii HR, la finalul anului trecut. În tot acest timp, candidații se retrag din cadrul proceselor de recrutare sau se reorientează în piață spre alte roluri, arată analiza.

Birocrația corporatistă și creșterea duratei de decizie internă privind recrutarea s-au aflat în disonanță cu dinamica pieței și fenomenul răzgândirii candidaților la primirea primei oferte, care a ajuns la un procent de 44% anul trecut, față de 42% în 2021. Acest fenomen s-a înregistrat în special în cazul candidaților din segmentul de vârstă de până în 40 de ani, în general pentru roluri financiare sau alte roluri specializate.

https://ic.events/landing/bHArVQ==/hr-2-0-2023.html

Spre exemplu, potrivit studiului Arthur Hunt, în domeniul bancar și financiar, doar 2 din 11 candidați au fost recrutați într-o perioadă de timp cuprinsă între 94 și 120 de zile, 6 candidați s-au retras din procesul de recrutare, iar restul au continuat până când au primit a doua sau a treia ofertă.

Companiile trebuie să își simplifice procesele interne de recrutare și să le adapteze la realitatea pieței muncii de azi. Acest ritm greoi de decizie duce la costuri suplimentare din partea companiilor, care sunt nevoite să reia procesele de recrutare de la început sau chiar la riscuri reputaționale majore. Pe segmentul analizat, de middle management, vorbim despre generația de vârstă de sub 40 de ani, care este una mai puțin empatică și mai tranzacțională. Daca nu sunt mulțumiți de viteza de reacție sau de modul de raspuns al unei companii, acești candidați renunță, pentru că au opțiuni în piață. Iar în contextul unui nivel minim istoric al șomajului în România, vorbim cu siguranță despre o piață a angajaților, nu a angajatorilor.

Sorin Roibu, Managing Partner Arthur Hunt România

Există însă și companii care au simplificat procesul de recrutare, unele dintre acestea oferind autonomie de decizie managerului direct al departamentului, fără ca procesul să mai fie validat de structurile ierarhice superioare. Potrivit unor studii internaționale, 75% dintre candidați iau decizia de a continua un proces de recrutare în cadrul unei companii în funcție de experiența pe care o au cu angajatorul respectiv chiar în cadrul procesului de recrutare.

La nivelul anului trecut, doar 56% dintre candidați au acceptat și au dat curs primei oferte de angajare. În cazul celorlalți, care au refuzat prima ofertă, întreg procesul s-a reluat. În cazul proiectelor care au fost reluate, rata de succes în recrutare a fost ridicată, procentajul ajungând la 82%, subliniază specialiștii Arthur Hunt România.

În 2022, cât și în anii precedenți, companiile s-au confruntat cu mai multe valuri de incertitudine și au fost nevoite să își ajusteze succesiv strategiile de business, iar acest lucru s-a reflectat și în dinamica generală a pieței muncii. Resursa umană specializată rămâne indispensabilă pentru reziliență în condiții socio-economice dificile și pentru dezvoltarea unei companii, subliniază reprezentanții companiei. Studiul a fost derulat pe întreaga durată a anului trecut și a inclus concluziile rezultate în urma tuturor proceselor de recrutare pentru roluri de middle management derulate de Arthur Hunt în România.

articolul original.

O nouă ocupație va apărea în COR. Poziția de tehnician imprimare 3D a primit aviz favorabil din partea Ministerului Muncii

O nouă ocupație va apărea în COR. Poziția de tehnician imprimare 3D a primit aviz favorabil din partea Ministerului Muncii

Ocupația de tehnician imprimare 3D a primit aviz favorabil de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale pentru a fi introdusă în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR).

Completarea cu această ocupație vine la inițiativa ECDL Romania și Dedeman, alături de AOAR (Asociația Oamenilor de Afaceri din România), în acord cu Ministerul Educaţiei. Demersul are ca scop crearea unei baze solide de competențe și cunoștințe teoretice și practice pentru tineri, care să asigure dezvoltarea învățământului în vederea unei pregătiri mai bune pentru noua piață a muncii.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe din piața muncii? Te invităm să urmărești evenimentul „HR 2.0: Ce îi motivează pe angajați în vremuri de criză” care va avea loc pe 23 februarie 2023. Te poți înscrie AICI, gratuit!

Concursuri naționale de imprimare 3D în școli

Prin intermediul campaniei „3DUTECH. Modelează viitorul. Printează-l 3D!”, mai multe şcoli din România devin anual hub-uri de imprimare 3D. La fiecare ediție, alte 10 licee din țară sunt dotate cu imprimante 3D performante, iar cel puţin 20 de profesori și 200 de elevi au oportunitatea să obţină gratuit certificarea recunoscută internațional ECDL 3D Printing.

Mai mult, în cadrul ediției din acest an vor fi continuate și concursurile naționale 3DUTECH de 3D design & printing dedicat liceenilor și profesorilor, care încurajează spiritul de competiție și crearea unei comunități extinse de practică în domeniul imprimării 3D, adăugând de data aceasta și o componentă de robotică.

Până în prezent sunt implicate 50 de licee care au fost transformate în hub-uri de imprimare 3D, colegii naționale, tehnice și tehnologice din 34 de județe din România, cu sute de profesori și elevi care au trecut prin proiect. Anul acesta, licee de la ediții anterioare vor primi și roboți, iar profesorii și noi grupe de elevi din aceste licee vor putea obține și certificarea pe modulul ECDL Robotics.

Un studiu de impact al tehnologiei 3D Printing realizat de ECDL Romania, cu sprijinul Ministerului Educației, a arătat faptul că din rândul elevilor, 90.64% au fost interesați să afle mai multe informații despre imprimarea 3D, considerând util un astfel de curs, iar din rândul profesorilor, 94.49% ar fi interesați să afle mai multe detalii despre imprimarea 3D și ar propune sau ar fi de acord cu introducerea unui astfel de opțional.

Între timp, la inițiativa 3DUTECH, a fost aprobat un opțional național pentru liceu de către Ministerul Educației, profesorii pot obține credite profesionale transferabile pentru certificarea ECDL 3D Printing, iar recent ocupația ”tehnician imprimare 3D” a primit aviz favorabil din partea Ministerului Muncii pentru introducere in COR. Programul urmărește o actualizare a calificărilor, care să țină pasul cu realitățile din piața muncii profund influențată de transformările tehnologice.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe din piața muncii? Te invităm să urmărești evenimentul „HR 2.0: Ce îi motivează pe angajați în vremuri de criză” care va avea loc pe 23 februarie 2023. Te poți înscrie AICI, gratuit!

articolul original.

Cursuri gratuite de digitalizare pentru angajații care lucrează în firmele din regiunile Sud-est și sud-Muntenia

Cursuri gratuite de digitalizare pentru angajații care lucrează în firmele din regiunile Sud-est și sud-Muntenia

Companiile mici și mijlocii din regiunile de Sud-Est și Sud-Muntenia au la dispoziție în perioada februarie-noiembrie 2023, două programe de training cu finanțare europeană, prin care pot dezvolta gratuit competențele digitale ale angajaților.

Programul D4D (Digitalizare pentru Dezvoltare) urmărește creșterea competentelor digitale pentru 301 angajați din cadrul a 32 firme private situate în regiunea Sud-Est (județele Galați, Brăila, Tulcea, Constanța, Buzău, Vrancea) și este organizat de Asociația Patronală Centrul Regional de Antreprenoriat Urban ("CRAU"), Regiunea Sud-Est, în parteneriat cu Asociația Afaceri Comunități Oameni din România/Galați.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe din piața muncii? Te invităm să urmărești evenimentul „HR 2.0: Ce îi motivează pe angajați în vremuri de criză” care va avea loc pe 23 februarie 2023. Te poți înscrie AICI, gratuit!

Cel de-al doilea program, EFORT (Eficienta pentru Folosirea Responsabilă a Tehnologiei), se adresează unui număr de 301 angajați din 32 de companii private din regiunea Sud-Muntenia (județele Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ialomița și Călărași) și este accesat de Asociația Patronală Centrul Regional de Antreprenoriat Urban ("CRAU"), Regiunea Sud- Muntenia.

Fiecare dintre cele două programe urmărește îmbunătățirea nivelului de competențe a angajaților, prin Intermediul unei serii de cursuri gratuite de formare profesională în patru specializări-cheie din domeniul digital:

 • Operator introducere, validare și prelucrare date
 • Excel pentru afaceri și analiză date
 • Specialist Social Media
 • Programare/creare site-uri web.

Cursurile se desfășoară la sediul companiilor și sunt certificate de Autoritatea Națională pentru Calificări. Cel mai scurt curs se întinde pe durata a 40 de ore (teorie și practica), iar cel mai lung poate acoperi 720 de ore (teorie și practică), în condiții flexible, astfel încât programul de lucru al companiilor să fie cât mai puțin afectat.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a fi acceptat la cursuri

Condițiile de participare la cursuri sunt aceleași pentru ambele proiecte:

 • persoanele trebuie să fie angajate la firme private cu contract de muncă (normă întreagă sau parțială)
 • să aibă domiciliul/reședință în regiunea Sud-Est (județele Galați, Brăila, Tulcea, Constanta, Buzău, Vrancea), în cazul proiectului D4D, respectiv în Sud-Muntenia (județele Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ialomița și Călărași) pentru programul EFORT
 • să aibă minimum 10 clase absolvite.

Cele două proiecte sunt cofinanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară 3: Locuri de muncă pentru toți.

articolul original.

Dominic Fritz îi cântă prohodul lui Cioloș: ”Cine te mai ia în serios?”

28 January 2023 at 15:05
By: (I.R.)

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), crede despre Dacian Cioloş, plecat din această formațiune, că este la sfârşitul carierei politice şi că, fiind deja la al treilea sau al patrulea partid, nimeni nu îl va mai lua în serios.

”Eu cred că ce a făcut Dacian Cioloş pe care, personal îl apreciez, este clar sfârşitul carierei sale politice, pentru că în momentul în care pleci supărat că nu te-ai înţeles cu nu ştiu cine din propriul tău partid, în momentul ăsta cui mai spui că eşti marele luptător împotriva corupţilor şi împotriva neputinţei politice în România? (…) România are nevoie de un partid care se luptă pentru profesori, pentru asistentele medicale, pentru corporatişti, pentru toţi oamenii care muncesc, pentru toţi, oameni care duc banii cu care România îşi susţine prosperitatea”, a declarat Dominic Fritz, sâmbătă, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV.

Întrebat dacă Dacian Cioloş va rupe din voturile USR, Fritz a zis: ”Dacă eşti deja la al treilea sau al patrulea proiect politic, cine te mai ia în serios? Partidele care sunt astăzi la putere tocmai sunt partide care nu sunt doar un partid trend. Sunt partide care s-au înfipt totuşi în sistem şi de aceea, încă o dată, important este să avem un partid care sparge acest monopol PSD-PNL şi care nu este un partid de trend, un partid de lider. Adică în sondajele pe care le citaţi scrie Reper, paranteză partidul lui Cioloş. Asta din start nu este un partid fezabil. Partidul lider trăieşte cât trăieşte politic liderul. Avem nevoie de un partid sănătos care, tenace, pe termen lung, livrează pentru români. Şi eu sunt convins că singurul partid care îndeplineşte aceste criterii este USR”.

Chestionat  de ce USR scade în sondaje, Dominic Fritz a explicat că USR nu a reuşit să reaprindă speranţa românilor că există o alternativă în politica din România.

”Da, eu cred că e clar că într-o situaţie în care cele două mari partide sunt împreună la guvernare, PSD şi PNL şi în acelaşi timp susţin un fel de teatru care simulează constant un conflict, opoziţie – putere în momentul ăsta, cred şi eu, pentru USR e mai greu să-şi articuleze mesajul şi în acelaşi timp, cred că putem s-o spunem deschis, există o dezămăgire şi o resemnare  într-o bună parte a populaţiei despre politică în general şi USR nu a reuşit încă să reaprindă, să zicem, speranţa că există cu adevărat o alternativă la această imagine dezolantă pe care o are politica în România”, a declarat Dominic Fritz.

Edilul Timişoarei s-a referit şi la momentul în care USR a ieşit de la guvernare.

”Nu cred că a fost o alternativă atunci, pentru că această umilire foarte ţintită şi strategică nu putea să se ducă decât la acest rezultat de rupere. Şi eu cred că USR atunci a plecat cu capul sus şi a fost şi un semnal că nu se lipeşte nimeni de scaun şi de putere. Dar, în acelaşi timp, cred că e şi necesar să spunem şi votanţilor noştri şi tuturor oamenilor că orice proiect politic este un proiect pe termen lung. Orice succes în politica se bazează în primul rând pe tenacitate. Eu cred că cea mai importantă calitate politică este tenacitatea. Să reuşeşti politic, să cazi, să te ridici, să fi înjurat, să continui, să fi criticat, să te aperi şi să mergi mai departe, să ai oameni care nu mai cred în tine şi să te lupţi ca să recâştigi încrederea lor. Asta este o calitate politică. Şi USR, ca un partid tânăr, trebuie să meargă şi prin faze din asta. Oamenii vor să vadă, ăştia chiar se luptă pentru noi, ăştia chiar au stomacul şi tenacitatea să meargă mai departe şi nu pleacă la primul vânt care adie în faţa lor”, a spus Fritz.

articolul original.

Cursuri IT începători: Cum devii QA Tester și ce salariu poți avea la început de drum

Cursuri IT începători: Cum devii QA Tester și ce salariu poți avea la început de drum

GoIT, companie internațională de educație tech pentru începători, demarează cursurile de Quality Assurance Tester, o specializare cu peste 3000 de posturi deschise în prezent pe plan local. Potrivit reprezentanților companiei, în România salariul mediu pentru un QA Tester pornește de la 4000 de lei pe lună.

Cursul de QA Tester va avea o durată de 3 luni, cu câte două sesiuni săptămânale, iar în paralel studenții vor lucra la diverse teme și proiecte. Acesta va fi condus de un lector împreună cu un mentor, toți lectorii GoIT fiind specialiști care activează în companii de top din România și au o vastă experiență în domeniu. Prima grupă va începe cursurile pe 20 februarie, dată până la care înscrierile sunt deschise. Prețul cursului de QA Tester este de 700 de euro, iar plata se poate face și în rate.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe din piața muncii? Te invităm să urmărești evenimentul „HR 2.0: Ce îi motivează pe angajați în vremuri de criză” care va avea loc pe 23 februarie 2023. Te poți înscrie AICI, gratuit!

Pentru a răspunde tuturor întrebărilor posibililor cursanți, compania a organizat webinarii gratuite începând de la finele anului trecut, iar până în prezent, la cele cinci ediții au participat peste 1000 de oameni.

Webinariile dedicate acestui curs au avut mare succes în rândul participanților, care s-au declarat foarte atrași de ideea de a face reconversie profesională spre profesia de QA Tester. Totodată, de la începutul acestui an, ne-am concentrat toate eforturile pentru a veni în sprijinul studenților cu modalități de plată diversificate, astfel încât să se simtă confortabil din punct de vedere financiar pentru a face acest pas. Așadar, cursurile noastre pot fi platite acum și în rate, prin intermediul mai multor parteneri.

Anton Chornyi, CEO GoIT Group

Peste 3.000 de posturi QA Tester disponibile în România

Jobul de QA Tester implică testarea platformelor și aplicațiilor dezvoltate de developeri, testerii fiind responsabili de funcționarea platformei în condiții optime, înainte de a fi livrată clientului. Profesia are numeroase avantaje, în special pentru cei care doresc o intrare rapidă în industria IT. În primul rând, QA Testerii nu sunt nevoiți să învețe un limbaj de programare pentru a practica acest job, iar pe parcurs au posibilitatea de a înțelege întregul proces de dezvoltare, fiind un început ideal pentru un viitor manager.

Potrivit reprezentanților GoIT, care au centralizat datele din platformele de angajare (eJobs, LinkedIn), în prezent există peste 3000 de posturi de QA Tester disponibile pe plan local. Totodată, salariul mediu pe care îl poate primi un junior la început de drum este de cca. 4000 lei/lună net, ce poate crește cu peste 50% după un an experiență în domeniu.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe din piața muncii? Te invităm să urmărești evenimentul „HR 2.0: Ce îi motivează pe angajați în vremuri de criză” care va avea loc pe 23 februarie 2023. Te poți înscrie AICI, gratuit!

articolul original.

Românii muncesc mai mult pentru a-și crește veniturile. Angajații așteaptă ajutor financiar din partea angajatorilor

Românii muncesc mai mult pentru a-și crește veniturile. Angajații așteaptă ajutor financiar din partea angajatorilor

Peste jumătate dintre angajații români (59%) sunt îngrijorați de impactul incertitudinii economice asupra siguranței locului de muncă, potrivit studiului Randstad Workmonitor, aflat la a douăzecea ediție. O treime (33%) dintre aceștia sunt îngrijorați de pierderea locului de muncă, procent care crește la 43 % în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 45-54 de ani.

„Angajații români nu sunt dispuși să renunțe la niciunul dintre obiceiurile instalate în pandemie, cum ar fi munca flexibilă și echilibrul dintre viața profesională și cea privată. Strategia de resurse umane câștigătoare în acest an include crearea unui loc de muncă fericit, incluziv, de care oamenii să simtă că aparțin, unde își găsesc inspirație și un scop în care se regăsesc. Sprijinul acordat pentru cheltuielile aferente costului de viață devine un nou diferențiator în căutarea neobosită de talente a angajatorilor”, explică Mihaela Maranca, Director General, Randstad România.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe din piața muncii? Te invităm să urmărești evenimentul „HR 2.0: Ce îi motivează pe angajați în vremuri de criză” care va avea loc pe 23 februarie 2023. Te poți înscrie AICI, gratuit!

O treime (29%) dintre angajați spun că preferă să fie șomeri decât nefericiți la un loc de muncă și peste jumătate (54%) declară că și-ar da demisia dacă angajatorul nu ar lua în considerare o solicitare a lor privind condiții mai bune de lucru. În ciuda crizei costului vieții și a noilor preocupări legate de siguranța locurilor de muncă, aceste procente sunt în mare parte neschimbate față de ediția de anul trecut a Ranstad Workmonitor.

Mai mult de lucru pentru venituri mai mari

Deși angajații nu sunt dispuși să renunțe la flexibilitate, mediul economic provocator, alături de creșterea costului vieții și a inflației la nivel global în întreaga lume, i-a împins să caute noi surse de venit, precum:

 • Aproape jumătate dintre angajații români (39% față de 25% la nivel global) au luat decizia de a-și lua sau de a căuta un al doilea loc de muncă pentru a-i ajuta să gestioneze criza costului vieții, procent în creștere în cazul angajaților cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani (44%) și mai mic în rândul Gen Z (31.6%).
 • Puțin sub un sfert (23%) intenționează să-și mărească volumul de ore de lucru la actualul loc de muncă, procent mai mare pentru Gen Z (38%) și de 17% în cazul Baby Boomers.
 • O cincime (19%) se gândesc să demisioneze pentru a găsi un loc de muncă mai bun, ca soluție la contextul economic prezent. Mai mult de un sfert din Gen Z au în vedere această perspectivă, dar numai în jur de 10% din Baby Boomers o iau în considerare.

Criza costului vieții are impact și asupra așteptărilor angajaților cu privire la pensionare. Peste un sfert (30%) din Baby Boomers amână pensionarea din cauza poziției lor financiare și 62.5% dintre respondenți spun că grijile legate de bani îi împiedică să se pensioneze mai devreme, așa cum și-ar dori. În timp ce, la nivel global, 50.6% cred că vor putea să se pensioneze înainte de vârsta de 65 de ani, 69.3% dintre români cred acest lucru. Printre factorii care îi împiedică pe români să se pensioneze cât mai devreme, aceștia menționează: poziția financiară (62.5%), faptul că simt că au nevoie de muncă în viața lor (30%), faptul că simt că angajatorul are nevoie de ei (10.5%).

Angajații așteaptă sprijin financiar din partea angajatorilor

Pe lângă măsurile pe care le iau la nivel individual, angajații se uită și spre compania unde lucrează pentru a-i ajuta să gestioneze criza costului vieții, fie că este vorba de creșterea salariilor, a bonusurilor în afara evaluărilor salariale, fie de alte modalități. 32.5% dintre angajații români (față de 41% la nivel global) ar dori un bonus lunar din partea angajatorilor și 32.2% (39% la nivel global) ar vrea o creștere a salariului în plus față de cea anuală. Aproape o treime (28%, similar cu procentul mediu global) ar dori subvenții pentru costul energiei, al călătoriilor sau al altor cheltuieli zilnice.

Flexibilitatea și existența unui scop, moșteniri care persistă ale pandemiei

Randstad Workmonitor 2023 arată că pandemia a lăsat o moștenire durabilă cu privire la așteptările angajaților privind flexibilitatea. În ciuda contextului economic, 70.8% dintre aceștia (față de 61% media globală) au declarat că nu ar accepta un loc de muncă dacă ar considera că acesta le-ar afecta echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Pentru 98% dintre aceștia, echilibrul dintre viața profesională și cea personală este, imediat după salariu, cel mai important factor de evaluare a unui loc de muncă.

Pentru marea majoritate (89% față de media globală, de 83%), programul de lucru flexibil este un alt criteriu important, preferat față de politica privind concediul pentru creșterea copilului (73.5%) și aproape la fel de important ca formarea și dezvoltarea (89.3%). Peste trei sferturi (79.4% – România, 71% – media globală) au declarat că flexibilitatea în ceea ce privește locația de lucru este esențială.

Pe lângă așteptările pragmatice, angajații își doresc în continuare ca valorile și misiunea angajatorilor să se alinieze cu ale lor. Peste jumătate declară că ar renunța la un job dacă ar simți că locul lor nu este acolo, lucru valabil mai ales pentru Gen Z (61%). Două cincimi dintre ei nu ar accepta un loc de muncă dacă acesta nu s-ar alinia cu prioritățile lor sociale și de mediu. Interesant este că doar 37% ar alege să nu muncească deloc dacă nu ar avea nevoie de bani. Un indicator al creșterii susținerii echității, diversității și incluziunii la locul de muncă este faptul că 9% au ales trainingurile de combatere a discriminărilor inconștiente la locul de muncă printre primele 3 teme preferate pentru cursuri.

Angajații români și părăsirea locului de muncă

Atitudinea angajaților față de subiectul părăsirii locului de muncă este suprinsă de studiu printr-o serie de statistici interesante:

 • Au amenințat că își dau demisia pentru a negocia salarii sau condiții de muncă mai bune: 18.6%
 • Au renunțat la un loc de muncă din cauza salariului mic: 31.3%
 • Au renunțat la un loc de muncă pentru că nu se potrivea cu viața lor personală: 37%
 • Au renunțat la un loc de muncă pentru că nu le-a oferit suficientă flexibilitate: 28.5%
 • Au renunțat la un loc de muncă fără să aibă asigurată angajarea în altă parte: 30.5%
 • Și-au dat demisia din cauza unui loc de muncă toxic: 22.5%
 • Au "renunțat în liniște" la un loc de muncă (quiet quitting, s-au rezumat strict la ce s-a cerut de la ei și nimic mai mult): 40.5%
 • Au renunțat la un loc de muncă din cauza lipsei de oportunități de avansare: 30.9%

Vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe din piața muncii? Te invităm să urmărești evenimentul „HR 2.0: Ce îi motivează pe angajați în vremuri de criză” care va avea loc pe 23 februarie 2023. Te poți înscrie AICI, gratuit!

articolul original.

Minerii din cadrul CE Oltenia nu vor mai fi duși cu mașinile la cariere. Vor parcurge kilometri întregi prin nămoale, „pentru siguranța lor”

24 January 2023 at 08:32
image

Activitatea de transport persoane în toate carierele miniere ale Complexului Energetic Oltenia a fost sistată. Măsura a fost luată de inspectorii de muncă după ce 3 mineri au murit la Cariera Jilț Sud când o mașină de marfă cu care erau transportați minerii s-a răsturnat.

Din acest moment, mașinile în care trebuie să fie îmbarcați minerii pentru a fi duși în cariere, sunt trase pe dreapta, iar angajații vor merge pe jos până la punctele de lucru.

Chiar dacă parcurg kilometri întregi prin nămoale, inspectorii de muncă susțin că protectia lor este mult mai sigură, decât dacă ar folosi acele mașini vechi și cu multe deficiente.

De altfel, de luni, minerii de la Jilt sud și Nord au refuzat să se mai urce în aceste mașini, puse la dispoziție de conducerea companiei, preferând să meargă pe jos în cariere.

Și tot luni, inspectorii de muncă au identificat 2 mașini folosite pentru transportul minerilor care erau neconforme cu cerințele de securitate, adică nu aveau centuri de siguranță, iar anvelopele acestora erau uzate și crăpate, le lipseau trusele de prim ajutor și nu avea căi de evacuare urgentă.

Astfel au întocmit un document pe care l-au înaintat conducerii companiei energetice în care dispun sistarea activității de transport persoane în toate carierele care aparțin Complexului Energetic Oltenia.

Măsura este dispusă pentru siguranța minerilor.

Citește și: Directorii CE Oltenia cărora ministrul Energiei le-a cerut demisia spun că nu se retrag din funcție și așteaptă să fie revocați | AUDIO

articolul original.

Restructurări, dar fără concedieri la Poșta Română: 1.000 de angajați vor putea rămâne în companie, dar pe alte posturi

Restructurări, dar fără concedieri la Poșta Română: 1.000 de angajați vor putea rămâne în companie, dar pe alte posturi

Procesul de restructurare de la Poşta Română cuprinde aproximativ 1.000 de oameni, însă toţi vor avea opţiunea să rămână în companie pe alte funcţii, a declarat sâmbătă directorul general al instituţiei, Valentin Ştefan.

"În procesul de restructurare pe care îl desfăşurăm acum intră toată administraţia centrală. Vorbim de, în jur, de 1.000 de oameni care vor intra în procesul de restructurare. Absolut toţi vor avea posibilitatea să rămână în cadrul companiei pe alte funcţii. Majoritatea pe funcţiile nou create din administraţia centrală, dar şi în operaţional", a precizat Ştefan, care a participat la prezentarea noii flote de maşini achiziţionate de operatorul naţional de servicii poştale.

El a subliniat că, atât timp cât va conduce Compania Naţională Poşta Română, va exista acest sistem de evaluare şi modificare a structurii organizatorice, considerând că este normal ca acolo unde lucrurile nu merg să se facă modificări. Mai mult, directorul general al companiei a precizat că este nedrept ca oamenii care muncesc să plătească salarii celor care nu reuşesc să producă.

"Cât timp voi conduce Poşta Română, va exista acest sistem de evaluare şi modificare a structurii organizatorice. Este normal ca în orice companie, acolo unde lucrurile nu merg, să intervii şi să le modifici. Fie că vorbim de fluxul administrativ sau de eficienţa unor manageri, acest mecanism legal de a modifica structura, de a muta oamenii de pe un post pe altul, va exista şi în Poşta Română. O companie privată, dacă ar avea un departament care ar pierde bani, nu ar ezita să modifice acest lucru. Asta trebuie să se întâmple şi la Poştă. Atunci când ai un departament care nu este eficient trebuie intervenit asupra lui. Este nedrept ca ceilalţi oameni din Poştă care muncesc să le plătească salariile celor care nu reuşesc să producă. În realitate nimeni din companie nu trebuie să plece. Sunt locuri de muncă pentru toată lumea. Şi noi ne lovim de o lipsă a forţei de muncă. Sunt foarte multe orgolii la mijloc. Sunt oameni care poate au fost în anumite funcţii, au avut anumite atribuţii 10, 20, 30 de ani, iar acum când trebuie să vadă realitatea şi anume că munca lor, în clipa de faţă, nu mai aduce plus valoare companiei... este o supărare", a precizat Valentin Ştefan, potrivit Agerpres.

„Acolo unde nu avem suficientă forţă de muncă suntem selectivi”

Valentin Ştefan a mai arătat în context că de anul trecut compania a început să optimizeze contractele, să fie mai selectivă, în condiţiile în care, până acum, Poşta Română avea tendinţa de a lua orice contract care îi ieşea în cale.

"Acolo unde nu avem suficientă forţă de muncă suntem selectivi să păstrăm doar contractele care aduc bani. De exemplu, contractul de citit contoare este o provocare logistică cu venituri bune, dar nu suficient de mari. Aşa că genul acesta de contracte nu va mai reprezenta o prioritate pentru companie decât dacă profitul din el va creşte semnificativ", a explicat sursa citată.

Pe de altă parte, şeful companiei a arătat că Poşta Română are instalate 1.000 de POS-uri în 800 de oficii poştale, astfel că în aproximativ 50% dintre oficiile poştale se poate plăti cu cardul. Potrivit acestuia, acoperirea este undeva la 80% spre 90% din mediul urban. El a explicat totodată că sunt unele regiuni unde nu este oportun să existe această opţiune a plăţii cu cardul pentru că generează nişte costuri şi nu este utilizată.

Valentin Ştefan a mai semnalat că sunt anumite segmente care scad, cum este poşta clasică, respectiv tot ce înseamnă scrisori, astfel că aşteptările sunt ca aceasta să nu mai reprezinte o linie de business semnificativă.

"Este în scădere de mai bine de 10 ani şi ne aşteptăm ca în următorii 5 - 10 ani să nu mai reprezinte o linie de business semnificativă. Ne dorim să avem un cuvânt cât mai puternic de spus în tot ce înseamnă curierat în România. Coletele ajung şi acum acasă la beneficiar, Poşta Română nu doar că duce colete, dar le şi preia de la beneficiari doar că este un segment de business pe care compania nu a pus accentul până în acest moment. Nu am nicio temere, Poşta Română poate să ajungă din nou acolo unde îi este locul, în vârf. Avem cea mai mare cifră de afaceri din industrie, avem cel mai puternic acţionar, statul român, şi avem poate cei mai minunaţi angajaţi, poştaşii", a subliniat directorul general al CNPR.

Cât priveşte tehnologia pentru distribuirea cardurilor de energie, şeful Poştei Române a menţionat că situaţia arată excelent, iar compania este foarte pregătită pentru acest contract.

"De altfel, e singura companie care ar fi putut să ducă la bun sfârşit acest contract. Ne dorim ca pentru orice contract pe care îl încheiem să oferim o calitate cât mai bună. Atunci ne-am gândit că deşi am putea să oferim servicii bune pentru acest contract în oficiile poştale vrem să mergem în întâmpinarea clientului. Dacă suntem într-o eră a digitalizării, a modernizării, a confortului, am spus că este bine să le oferim clienţilor noştri (avem 8 milioane de clienţi unici în fiecare lună, cei mai mulţi clienţi pe care îi are orice companie) această opţiune în plus şi anume nu să plătească doar în oficiul poştal ci şi acasă la ei", a declarat Ştefan.

Acesta susţine că mecanismul creat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene este unul cât se poate de sigur, mai ales că este vorba de bani europeni. Practic, banii nu vor intra în posesia beneficiarilor. Sumele vor sta în conturile Poştei şi vor fi transferate către furnizorii de energie.

"Din punctul nostru de vedere, măsurile sunt cât se poate de sigure. Dacă vor exista excepţii, şi cineva va găsi o modalitate prin care să sustragă în mod ilegal câteva sute de lei, nu zic că nu se poate, doar că nu ne aşteptăm la genul ăsta de lucruri. Până la urmă orice mecanism care este implementat şi care se adresează la aproape 4 milioane de români tot timpul va crea şi o oarecare posibilitate de disfuncţionalitate. Din punctul nostru de vedere, modalităţile prin care se poate frauda acest program sunt prevenite. Pentru orice contract, angajaţii din companie primesc o sesiune de training, un instructaj. Fie că vorbim de contracte cu tribunalele sau cu ANAF sau cu orice instituţie a statului sau cu clienţi privaţi sunt anumite particularităţi în contract şi ori de câte ori le derulăm li se spune cum trebuie să îşi modifice activitatea. Şi pentru acest contract va exista o pregătire", a mai spus directorul general de la Poşta Română.

El a explicat că există tehnologia necesară astfel încât, dacă cineva vrea să meargă să-şi plătească o factură în oficiul poştal sau să scaneze un card de energie, poate să o facă.

"Aplicaţiile există, sistemul există, ne dorim doar să extindem acest sistem în a creşte calitatea şi capacitatea de absorbţie a clienţilor", a afirmat Valentin Ştefan.

articolul original.

Sfatul unui miliardar american: Nu o să ai niciodată succes, dacă nu suporți să nu ai dreptate

image

Renumitului investitor Ray Dalio, cunoscut de publicul larg mai ales pentru „Principii”, una dintre cărțile etalon pentru lumea de business și bestseller în 2017, a oferit câteva sfaturi de carieră pentru cei care vor să atingă succesul. În opinia sa, nu vei putea fi un om de succes dacă nu ești o persoană care își asumă faptul că a greșit și care trăiește gândindu-se că știe tot. Iată ce alte sfaturi a mai oferit miliardarul american.

1. Deschide-ți mintea și fă o practică din asta

Pentru a avea succes la locul de muncă, trebuie să fii bun în luarea deciziilor, iar asta necesită să fii cât se poate de deschis la minte. Doar așa vei avea capacitatea de a analiza diferite puncte de vedere, fără a-ți lăsa egoul să stea în cale.

Înainte de a lua o decizie, ar trebui să iei întotdeauna în considerare posibilitatea că ai putea greși, spune Ray Dalio, potrivit CNBC.

„Cu cât ești mai deschis la minte, cu atât este mai puțin probabil să te înșeli și cu atât este mai probabil ca alții să-ți ofere feedback sincer”, scrie el.

2. Lucrează într-o „meritocrație” a ideilor

Joburile care te împlinesc cel mai mult sunt cele care promovează o meritocrație a ideilor. Mai exact, acestea sunt medii în care cele mai bune idei câștigă, indiferent de la cine provin.

„Cele mai fructoase relații de muncă se obțin atunci când tu și ceilalți puteți vorbi deschis unul cu celălalt despre tot ce este important, învățați împreună și înțelegeți nevoia de a vă trage reciproc la răspundere pentru a fi cât mai buni în ceea e faceți”, explică miliardarul american.

Pentru ca o „meritocrație a ideii” să funcționeze, dezacordurile interne trebuie să fie constructive și respectuoase. Nu uita să rămâi un om cinstit și să nu-ți vorbești de rău colegii de la job, ne mai sfătuiește Ray Dalio.

3. Învață din greșelile tale

„Toata lumea face greșeli. Principala diferență este că oamenii de succes învață de pe urma lor, iar cei fără succes nu”, arată Dalio.

„Greșelile mele care m-au durut m-au ajutat să-mi schimb perspectiva de la `Știu că am dreptate` la `Cum știu că am dreptate?`. Mi-au oferit umilința de care aveam nevoie pentru a-mi echilibra îndrăzneala”, mai precizează miliardarul american.

Chiar și atunci când este dificil, este important să te împingi să înveți. Nu o să ai niciodată succes, dacă nu suporți să nu ai dreptate.

Ray Dalio este fondatorul unuia dintre cele mai importante fonduri speculative din lume, Bridgewater Associates, care administrează 150 de miliarde de dolari. Investitorul a petrecut o jumătate de secol studiind piețele globale, iar potrivit revistei americane Forbes, averea sa se ridică la 19,1 miliarde de dolari.

articolul original.

Angajarea muncitorilor străini în România: La ce trebuie să fie atenți angajatorii. Amenzile ajung și la 10.000 de lei

Angajarea muncitorilor străini în România: La ce trebuie să fie atenți angajatorii. Amenzile ajung și la 10.000 de lei

Odată cu mărirea din nou a contingentului de muncitori străini cu drept de lucru în țară, la 100.000, au apărut și noi situații pentru angajatorii români și implicit riscuri, asupra cărora Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă atrage atenția, cu scopul de a proteja mediul de afaceri din România.

Deficitul de personal a dus la apariția a zeci de companii recent înființate și neexpertizate, care prin nerespectarea legislației actuale pot atrage grave sancțiuni pentru angajatorii români. Mai mult decât atât, în momentul în care un angajator român se gândește să angajeze direct forță de muncă străină trebuie să țină cont de situația complet diferită de cea a personalului angajat din țară. Pentru noile situații apărute, Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă vine în întâmpinarea antreprenorilor români cu o serie de recomandări.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe din piața muncii? Te invităm să urmărești evenimentul „HR 2.0: Ce îi motivează pe angajați în vremuri de criză” care va avea loc pe 23 februarie 2023. Te poți înscrie AICI, gratuit!

Un angajator dacă aduce un muncitor străin în România și încalcă vreo procedură, amenda este de la 10.000 de lei în sus, plus interdicție de a mai aduce personal străin timp de 6 luni. Expertiza ne-a demonstrat că pe toată perioada șederii muncitorilor străini în România, angajatorii au nevoie încontinuu de informări, notificări și tot felul de proceduri. Nu se apucă niciun angajator să citească legislația migraționistă din România și aici intervin companiile specializate în aducerea forței de muncă străine, care trimit tuturor clienților informări.

Cel mai recent exemplu este cel referitor la modificarea legislației de salarizare, care se aplica de la 1 ianuarie și muncitorilor străini. Nu numai că trebuie să se alinieze și toți muncitorii străini din România la aceste standarde, însă avem obligația și de a comunica acest lucru celor de la Imigrări, ceea ce presupune o procedură complet diferită decât cea care se adresează în mod normal muncitorilor români”, a declarat Vasile Andriescu, Președintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă (foto).

Mai mult decât atât, din 28 decembrie a intrat în vigoare o lege care va fi valabilă doar 90 de zile, timp în care muncitorii aflați pe teritoriul României și ale căror acte sunt expirate de mai mult de 180 de zile, respectiv permisul de ședere și contractul de muncă, aceștia pot intra în legalitate, însă doar în temeiul acestei legi, până la data de 27 februarie 2023.

„În primul rând acești muncitori străini trebuie să aibă avizul de muncă obținut. Firmele de recrutare sunt singurele care se pot mișca repede în acest context și solicita aceste acte, pentru că sunt foarte mulți muncitori străini aflați momentan ilegal în România. Dacă agențiile de recrutare a personalului străin pot verifica dacă permisul de munca și contractul de muncă au expirat în mai puțin de 180 de zile, atunci aceștia pot fi repuși în legalitate”, a completat Vasile Andriescu.

articolul original.

Dovada că spațiul de lucru influențează munca: Românii vor spații moderne de lucru, în zone cu multe restaurante și cafenele

Dovada că spațiul de lucru influențează munca: Românii vor spații moderne de lucru, în zone cu multe restaurante și cafenele

Conceptele moderne ce îmbină lucrul cu viața urbană și oferă acces facil la spații de co-working, co-living, socializare și stare de bine ar aduce mai mult echilibru între viața profesională și cea personală pentru aproape 26% dintre respondenți, mai puțin timp petrecut în trafic (21%) și mai mult timp alături de prieteni și familie (12,6%), arată un sondaj inițiat în luna octombrie de Genesis Property, în rândul a 1.031 de angajați din toată țara.

Pentru peste 6 din 10 respondenți, campusul pentru stilul de viață al viitorului ar trebui să aibă parcuri și zone verzi. Pentru 4 din 10 respondenți, prioritatea constă în accesul facil la restaurante și cafenele, iar 38% țin cont de zonele dedicate pentru activități de recreere.
YUNITY Park, dezvoltat de Genesis Property, este proiectat ca un campus dezvoltat în extensia biroului, ce oferă suportul urban pentru experiențe adaptate stilului modern de viață, atât pentru timpul petrecut la birou, cât și cel personal sau social. YUNITY Park va avea multiple destinații dedicate interacțiunii sociale, un amfiteatru și o pădure urbană, toate fiind elemente ale unui concept complex destinat nevoilor oamenilor din viitor, nu doar din prezent.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe din piața muncii? Te invităm să urmărești evenimentul „HR 2.0: Ce îi motivează pe angajați în vremuri de criză” care va avea loc pe 23 februarie 2023. Te poți înscrie AICI, gratuit!

Conceptul de campus al viitorului este benefic pentru angajați și pentru locuitori, prin propria sa natură: proiecte compacte, care pot fi traversate rapid pe jos. Vorbim despre zone în care oamenii pot accesa cu ușurință serviciile și facilitățile de care au nevoie, într-o plimbare de doar câteva minute. Acestea pot îmbunătăți calitatea vieții prin reducerea dependenței de mașini și creșterea oportunităților de activitate fizică, interacțiune socială, integrare reală într-o comunitate și acces rapid la produsele și serviciile necesare vieții de zi cu zi. În plus, conceptul poate ajuta și la reducerea emisiilor de carbon și la îmbunătățirea calității aerului.

Andreea Petre, Cost & Contract Manager, Genesis Property (foto)

Andreea Petre, Genesis Property

Peste jumătate dintre respondenții sondajului consideră că un proiect de tipul campusul viitorului ar trebui realizat, în egală măsură, de autoritățile locale și de companiile private.

Peste 87% dintre persoanele chestionate consideră că un parc de birouri care oferă opțiuni de petrecere a timpului liber ar putea contribui la un mai bun echilibru între viața profesională și cea personală. În același timp, mai mult de 8 din 10 respondenți sunt de părere că un astfel de concept ar contribui semnificativ la economisirea timpului.

Transpunerea în realitate a conceptului de campus al viitorului este o parte integrantă din strategia Genesis Property, confirmată și prin procesul de transformare a Novo Park în YUNITY Park, demarat în aprilie 2022. Acesta are ca scop crearea unei platforme pentru susținerea unui ecosistem de comunități, comYunitY. Conceptul YUNITY este construit pe activarea unor comunități în care experiențele relevante ale membrilor creează un mediu în care se restabilește un echilibru între viața personală și cea profesională.

Sondajul Genesis Property privind „Campusul viitorului” a fost desfășurat, la nivel național, în octombrie 2022 prin platforma iVox, pe un eșantion total de 1.031 de utilizatori de internet din România. Circa 58% dintre participanți sunt bărbați, aproape 72% au vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani, iar peste 42% au un venit net mai mare de 4.000 de lei.

articolul original.

Cum faci tranziția de la angajat în bancă la antreprenor. Rămâi la final de lună cu peste 10.000 de euro în buzunar

Cum faci tranziția de la angajat în bancă la antreprenor. Rămâi la final de lună cu peste 10.000 de euro în buzunar

Să lucrezi în domeniul financiar-bancar poate să fie, de cele mai multe ori, destul de dificil, având în vedere că o astfel de profesie necesită fie lucrul peste program, o agendă destul de strictă, şefi şi activităţi repetitive. Toate aceste sarcini dezvoltă momente suprasolicitante, iar atingerea echilibrului dintre viaţă personală şi profesie devine o reală provocare.

În momentul de faţă un număr tot mai mare de specialişti din domeniul bancar renunță la jobul solicitant din bancă şi optează către alte domenii de activitate, alegând o reconversie profesională tot în domeniul financiar, şi anume brokerajul de credite.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe din piața muncii? Te invităm să urmărești evenimentul „HR 2.0: Ce îi motivează pe angajați în vremuri de criză” care va avea loc pe 23 februarie 2023. Te poți înscrie AICI, gratuit!

De ce să alegi să devii broker de credite în sistem de franciză. Ce avantaje ai

Cele mai întâlnite motive pentru care persoanele care activează în domeniul bancar aleg să devină brokeri de credite în sistem de franciză sunt următoarele:

 • O mai mare flexibilitate;
 • Autonomie în privința structurării și organizării propriei activități profesionale;
 • Mai mult timp liber care poate fi alocat familiei şi hobbyurilor;
 • Câștigurile nelimitate în raport cu implicarea;
 • Ofertarea și creditarea unui număr mai mare de clienți;

În ultima perioadă, planurile de carieră ale mai multor persoane se află într-o continuă ascensiune deoarece aceștia se confruntă cu nevoia de a avea o viaţă personală împlinitoare, dar şi de a accesa mai multe oportunități de evoluţie pe plan profesional. La AVBS Credit, am făcut eforturi constante pentru a completa aceste nevoi, pentru ca toţi membrii echipei să beneficieze în mod organic de tot ceea ce au nevoie, venituri mari și timp necesar de petrecut cu familia.

Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Credit

Alegerea unui nou domeniu ţine de motivaţia fiecăruia, iar în profesia de broker de credite nu există limite, fie că se discută despre câștiguri, fie de maniera de organizare a activităților sau de timpul petrecut cu cei dragi, în orice perioadă a anului. Ca broker francizat îți planifici cum dorești timpul liber și/sau concediile.

Astfel, specialiştii care știu să acceseze beneficiile balanței dintre muncă si viață personală, elimină stresul unui job solicitant și obțin aprecierea dorită în carieră, bucurându-se de toate avantajele și beneficiile de a fi broker de credite și antreprenor în sistem de franciză.

Unul dintre cele mai importante avantaje ale profesiei de Broker de Credite la AVBS Credit este că acesta poate avea câştiguri de peste 10.000 - 15.000 euro pe lună şi poate să ajungă chiar şi la suma de 200.000 euro pe an.

articolul original.

Angajări STS. Ce trebuie să faci ca să te angajezi ca operator „112”

STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale), organul central de specialitate din România, care organizează și coordonează activitățile în domeniul telecomunicațiilor speciale, face angajări.

Angajări STS. Ce criterii trebuie să îndeplinești pentru a te angaja în București

Serviciul de Telecomunicații Speciale caută oameni care să se angajeze în București. Compania a pus un anunț prin care caută mai multe persoane care să se angajeze pe poziția de subofițer operator „112”.

angajari STSSursa foto: Unsplash

În vederea realizării unei rezerve de personal cu subofițer operator „112” la U.M. 0572 București, domeniul operare apeluri de urgență, Serviciul de Telecomunicații Speciale organizează selecție.

Anunț STS

Iată ce condiții generale trebuie să îndeplinească cei care vor să devină subofițeri operatori „112”:

 1. să aibă cetățenie română; - să aibă vârsta de până la 40 de ani la data depunerii dosarului de înscriere;
 2. să cunoască foarte bine și să aibă capacitatea de a se exprima clar și corect în limba română;
 3. media de cel puțin 7,00 (șapte) la disciplina limba și literatura română în clasele a IX - XII pentru absolvenții învățământului de zi, respectiv în clasele IX - XIII pentru absolvenții învățământului seral/frecvență redusă/absolvenții învățământului de zi profil pedagogic, care au studiat cinci ani de liceu. Media se stabilește prin calcularea mediei aritmetice a mediilor anuale obținute pe parcursul învățământului liceal la disciplina limba și literatura română; sunt exceptați de la această condiție candidații absolvenți ai studiilor universitare de licență.
 4. media examenului de bacalaureat să nu fie mai mică de 7,00 (șapte);
 5. să fie dispuși pentru desfășurarea activității cu ajungerea la locul de muncă în maximum 90 de minute;
 6. să nu fi fost condamnați penal printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracțiune săvârșită cu intenție, să nu fi executat o pedeapsă cu închisoarea ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni din culpă și să nu fie în curs de cercetare sau judecată într-un dosar penal.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe din piața muncii? Te invităm să urmărești evenimentul „HR 2.0: Ce îi motivează pe angajați în vremuri de criză” care va avea loc pe 23 februarie 2023. Te poți înscrie AICI, gratuit!

Angajări STS. Ce probe vei da pentru a deveni subofițer operator „112”

Dacă îndeplinești toate condițiile generale de mai sus, vei ajunge la probele de concurs pe care le vei susține pentru a deveni subofițer operator „112”. Sunt șase probe în total, dintre care primele trei sunt eliminatorii. Iată care sunt acestea:

angajari STSSursa foto: Shutterstock

 • evaluare la pregătirea fizică (probă eliminatorie);
 • examinare psihologică (probă eliminatorie);
 • examinare profesională:
 1. interviu profesional (probă eliminatorie) - care vizează competențele generale și specifice, asociate profilului de operator 112, precum și abilități de comunicare;
 2. probă teoretică - constă în verificarea noțiunilor generale privind geografia României, a noțiunilor generale privind operarea apelurilor de urgență în Centrele Unice pentru Apeluri de Urgență, precum și a noțiunilor legislative privind organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență;
 3. probă practică - constă în verificarea nivelului cunoștințelor de utilizare a computerului, de utilizare a instrumentelor de tip Office (editare text, calcul tabelar, prezentări), a instrumentelor online, a browserelor web, a aplicațiilor online de tip hartă, precum și a noțiunilor specifice privind operarea apelurilor de urgență în Centrele Unice pentru Apeluri de Urgență;
 4. evaluarea cunoștințelor de limbă străină.

Pentru a te angaja la STS, este important ca nota minimă de promovare a fiecărei probe din cadrul examinării profesionale și a evaluării cunoștințelor de limbă străină să fie 7,00. Promovarea probei de evaluare la pregătirea fizică și a interviului profesional se va face în condițiile obținerii calificativului „admis”.

Poți consulta AICI bibliografia pentru examenul de angajare la STS.

Ce acte îți trebuie la dosar pentru a te angaja la STS. Până când te poți înscrie

Ce trebuie să mai știi despre angajările de la STS este că înscrierile se vor face la sediul Serviciului de Telecomunicații Speciale din str. Oltețului, nr. 30, sector 2, până la data de 25 ianuarie 2023, ora 14:00. Va trebui să depui un dosar care să conțină următoarele documente:

 • C.V. - model european;
 • copie C.I. și copie certificat de naștere;
 • copie față/verso diplomă bacalaureat și foaie matricolă bacalaureat și diploma de licență, după caz;
 • adeverință eliberată de medicul de familie din care să reiasă dacă se află sau nu în evidență cu boli cronice și antecedente de boală.

STS mai preciează că participarea și promovarea selecției pentru constituirea unei rezerve cu subofițer operator „112” nu presupune și ocuparea unui post, acest lucru realizându-se în funcție de nevoile și prioritățile instituției, în ordine strict descrescătoare a mediilor obținute
la examenul profesional și cu respectarea prevederilor legislative.

Ce angajări mai face STS în restul țării

STS a publicat pe pagina oficială de Facebook un anunț în care transmite că este în căutare de mai multe persoane care să ocupe posturi în structura sa. Anunțul face referire și la locurile de muncă din restul țării, nu doar din București.

Serviciul de Telecomunicații Speciale caută să angajeze ingineri și specialiști atât în domeniul IT, cât și în alte specializări relevante pentru activitățile pe care le desfășoară, pentru a-și forma o bază de selecție.

Iată care sunt condițiile generale pentru a obține un post:

Condiții generale

 1. să ai cetățenie română și domiciliul în țară;
 2. să ai media examenului de bacalaureat/licență peste 7,00;
 3. să ai o stare bună de sănătate;
 4. să ai o conduită civică și morală corespunzătoare;
 5. să nu faci parte din partide, formațiuni sau organizații politice;
 6. să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracțiune săvârșită cu intenție sau să fi executat o pedeapsă cu închisoarea ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni din culpă și să nu fii în curs de urmărire penală sau în faza de judecată a procesului penal;
 7. să îți asumi obligațiile și interzicerea sau restrângerea unor drepturi și libertăți prevăzute de Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare.

Condițiile specifice pentru fiecare job vacant de la STS sunt disponibile AICI.

„Dacă îndeplinești aceste condiții, completează formularul de selecție, iar colegii noștri de la resurse umane îți vor analiza candidatura. Dacă pregătirea și calificarea ta corespund cerințelor instituției noastre, vei fi contactat”, au anunțat reprezentanții STS pe pagina oficială.

articolul original.
❌