ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Workshop de pictură „My Street, My Home” la Facultatea de Arte și Design din Timișoara

31 January 2023 at 18:53
image foto: Facebook/Facultatea de Arte si Design - UVT
Facultatea de Arte și Design din Timișoara va găzdui în data de 3 februarie, de la ora 17, în sala 210, workshopul de pictură „My Street, My Home”. Atelierul va fi ghidat de Cristina Daju și este destinat atât adulților, cât și copiilor.

Potrivit organizatorilor, workshopul de pictură „My Street, My Home” își propune să exploreze prin intermediul picturii povestea locului real sau imaginar, a ceea ce semnifică acasă.

Atelierul va fi ghidat de Cristina Daju și este destinat atât adulților, cât și copiilor. Va avea loc în data de 3 februarie de la ora 17, în sala 210, la Facultatea de Arte și Design, de pe str. Oituz nr. 4. Cu această ocazie veți avea oportunitatea să descoperiți Facultatea de Arte și Design într-un mod diferit și să pictați într-un atelier al secției de Pictură.

Participarea este gratuită și instituția oferă toate materialele necesare. Locurile sunt limitate, pentru rezervare vă puteți înscrie AICI.

Cristina Daju este absolventă a programelor de studii de masterat și licență Pictură la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte și Design. Studiile de doctorat în domeniul artelor vizuale le-a desfășurat la aceeași universitate, finalizând cercetarea despre „Simbolicul și imaginarul în Renașterea florentină”.

Lucrările sale abordează subiecte care privesc comunitatea, ecologia, sistemele de interogare și experiențele personale din viața de zi cu zi.

În prezent este lector dr. la Facultatea de Arte și Design, UVT, unde își desfășoară cercetarea artistică cu studenții.

Evenimentul din 3 februarie se va desfășura în cadrul proiectului „Arta în comunitate”, organizat de Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Timișoara în parteneriat cu studioul artouching.

articolul original.

„O catedrală a corpului”, de la Veneția la Timișoara

31 January 2023 at 17:45
image foto: Kunsthalle Bega
Lucrările care au reprezentat cu succes România la cea de-a 59-a ediție a Expoziţiei Internaţionale de Artă - La Biennale di Venezia 2022 vor putea fi văzute și la Timișoara. Expoziția „Tu ești un alt eu - O catedrală a corpului” va fi prezentată de Kunsthalle Bega.

Proiectul „Adina Pintilie: Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” va fi prezentat în deschiderea oficială a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, în perioada 17-19 februarie.

Anul trecut, proiectul a reprezentat cu succes România la cea de-a 59-a ediție a Expoziţiei Internaţionale de Artă – La Biennale di Venezia.

Lucrările „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” ale artistei și regizoarei Adina Pintilie vor fi prezentate în premieră în România, la Kunsthalle Bega (strada Circumvalațiunii nr. 10), în deschiderea oficială a programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. La evenimentul de deschidere, ce va avea loc în perioada 17-19 februarie vor fi prezenți artista Adina Pintilie, alături de curatorii Cosmin Costinaș, Viktor Neumann, protagoniștii Hermann Müller și Dirk Lange și producătoarea creativă Bianca Oana.

Expoziția a fost adaptată spațiului alternativ de artă Kunsthalle Bega din Timișoara de către artistul Bogdan Rața împreună cu Martin Backhaus (exhibition designer), Marius Leftărache, care mixează sunete, și designerul de lumini Răzvan Pascu.

„Pentru noi reprezintă o mare onoare încrederea acordată de Adina Pintilie, ale cărei esențe umane și artistice ne-au cucerit din primul moment, de a co-produce și prezenta publicului timișorean cel mai nou proiect «Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului» la Kunsthalle Bega”, a transmis Alina Cristescu, cea care a înființat Kunsthalle Bega.

De asemenea, zilele trecute a fost lansat Programul de Mediere culturală pentru tineri cercetători și studenți care să asiste vizitatorii pe toată durata expoziției „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”.

Tinerii aleși vor avea importantul rol de a asigura, pe de o parte, procesul de mediere a conținutului expozițional în relație cu publicul vizitator al expoziției, și pe de altă parte, de a extinde și aprofunda cercetarea artistică despre intimitate și corporalitate care a dat naștere proiectului.

„Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” prezintă în premieră lucrări noi ale artistei Adina Pintilie – o instalație multi-media și o sculptură cinematografică. Pentru ediția din 2022 a Bienalei de Artă de la Veneția, artista a reimaginat Pavilionul încărcat de istorie al României ca pe o „catedrală” contemporană, care încurajează deschiderea către experiențe diverse ale corporalității și viziuni diferite asupra lumii. Proiectul propune noi posibilități de a vedea, de a gândi și de a relaționa, ce destabilizează retoricile vizuale și politicile convenționale ale privirii, generând perspective noi și experiențe transformatoare.

Expoziția „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” poate fi vizitată la Kunsthalle Bega în perioada 17 februarie – 30 aprilie 2023. Apoi își va continua traseul expozițional internațional și va fi prezentată în Germania, la Stuttgart Württembergischer Kunstverein (octombrie 2023 – februarie 2024).

Foto: Kunsthalle Bega

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Baletul „Cocoșatul de la Notre Dame”, o călătorie în Parisul medieval

30 January 2023 at 08:01
image Foto: organizatori
Dacă vă este dor de cea mai romantică, fermecătoare, misterioasă poveste de dragoste și sunteți gata de o întâlnire cu frumoasa Esmeralda și Cocoșatul Quasimodo, sau de clopotarul Catedralei Notre Dame, îi veți putea vedea pe scena Operei Naționale Române din Timișoara.

Miercuri, 15 martie, de la ora 20:00, pe scena Operei Naționale din Timișoara va avea loc baletul „Cocoșatul de la Notre Dame”. Reprezentația reunește, într-o distribuție cu 50 de dansatori, trei ansambluri profesioniste de balet: cel al Operei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca, ansamblul de balet Teatro d’Opera Italiana și ansamblul Operei Vox.

Potrivit organizatorilor, baletul pe muzica lui Peter Venczel este inspirat de romanul „Notre-Dame de Paris”, de Victor Hugo (1802-1885). Regia și coregrafia spectacolului poartă semnătura balerinului și coregrafului Vlad Sebastian, iar eclerajul spectaculos, efectele speciale, proiecțiile și „fumul greu” de gheață carbonică va potența atmosfera poveștii.

Baletul „Esmeralda”, după romanul „Cocoşatul de la Notre-Dame” al lui Victor Hugo, a avut premiera absolută la Londra, în 1844.

Scriitorul Victor Hugo a început să scrie „Cocoșatul de la Notre Dame” în 1828, pentru a-i sensibiliza pe contemporanii săi la subiectul degradării acestui grandios edificiu.

Romanul lui Victor Hugo a inspirat 13 filme, șase producții TV, șapte piese de teatru, mai multe opere (inclusiv o operă rock), musical-uri, balete, teatru radiofonic, comedii, animație, jocuri video. Cea mai faimoasă versiune cinematografică este cea din 1956, în regia lui Jean Delannoy, cu Anthony Quinn și Gina Lollobrigida în rolurile principale.

Biletele pentru premiera la Timișoara a spectacolului de balet „Cocoșatul de la Notre Dame” sunt disponibile la Agenția Operei și online, pe platforma ticketstore.

articolul original.

John Malkovich va juca într-un spectacol de teatru în Timișoara – Capitală Culturală Europeană

28 January 2023 at 16:45
image

Primarul Dominic Fritz a vorbit, sâmbătă, în emisiunea „Insider Politic” de la Prima TV despre evenimentele din acest an din Timișoara – Capitală Culturală Europeană și a dezvăluit, printre altele, că faimosul actor american John Malkovich va juca într-un spectacol de teatru în orașul vecin.

„O să fie cred că peste 1000 de evenimente în total, de la dans contemporan, la expoziţii, la teatru, la concerte. O să fie câteva high light-uri, adică câteva vârfuri care o să atragă mulţi oameni. Şi speranţa noastră este că o dată atraşi de un vârf, se uită şi la anumite proiecte şi evenimente mai mici. Acum începem cu nişte expoziţii mari, Adina Pintilie, care a câştigat Ursul de Aur la Berlin, care a avut pavilionul României la Bienala din Veneţia, care aduce expoziţia ei în Timişoara şi asta pentru câteva luni, sigur va atrage multă lume. În septembrie o să lansăm cea mai mare expoziţie Brâncuşi din ultimii 50 de ani, în România. Şi cred că singura mare expoziţie Brâncuşi dincolo de… nu ştiu, Paris şi Bruxeles şi Londra. Sunt lucrări de la Pompidou (Paris), de la Londra, din România, acuma nu ştiu exact dacă şi din New York, dar este o expoziţie serioasă cu lucrări serioase, care cu siguranţă va atrage oameni specific pentru asta. Asta avem pe partea de expoziţii. Nu putem să expunem doar arta şi cultura României, ci de aceea conceptul este să cuplăm de foarte multe ori un artist, un muzician, un actor, un regizor local sau din România cu un partener din Europa. Deci avem trupe de teatru din Europa care vin şi pun pe scenă o piesă cu o trupă locală, la fel cu orchestre. Avem un eveniment mare tot în septembrie în care o să fie peste 400 de de muzicieni pe scenă într-una dintre cele mai mari opere de muzică, în care o să vină o orchestră din din Germania. O să vină Orchestre Naţional de France, unde e Cristi Măcelaru timişorean este dirijorul. Va veni John Malkovich să joace o piesă de teatru”, a dezvăluit primarul Timişoarei.

„Avem şi nume mari, dar pentru mine miza nu este neapărat să facem acum chestii pe care le poţi face o dată. Atragi nume mari şi asta este. Miza este să folosim aceste vârfuri pentru a atrage lumea în Timişoara, apropo, nu doar din străinătate, ci şi din România”, a subliniat Fritz.

Acesta a mai afirmat că se aşteaptă ca anul acesta să sosească la Timişoara un milion de turişti.

articolul original.

„Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri”, în proiecții la Cinema Victoria

25 January 2023 at 16:37
image
Proiecții inedite în cadrul Programului Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Spectatorii sunt invitați să afle mai multe despre „Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri”.

Joi, de la ora 18, la Cinema Victoria vor fi difuzate două documentare. Universitatea de Vest din Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara vă invită să le vizionați. Este vorba despre două documentare în care trecutul și prezentul se întrepătrund pentru a oferi o experiență deosebită de explorare a orașului nostru.

Joi va fi proiectat episodul „Cafeină pe Bega”, care aduce în atenţia publicului câteva momente din istoria cafenelelor în Timişoara, marcând trei premiere de pe teritoriul actual al României. Între acestea, funcţionarea primei cafenele turceşti (1560) – durată: 25 minute.

Un al doilea episod ce va putea fi văzut joi este „Timpuri noi. O mică revoluţie”, ce omagiază personalitatea timişoreanului Francesco Illy, inventatorul espressorului modern (durată: 25 minute).

Vizionarea va fi urmată de un dialog cu Adriana Babeți, Gabriel Kohn și Bogdan Danciu.

„Este important ca publicul timișorean să se poată bucura de istoria și frumusețea Timișoarei prin intermediul unor producții impecabil realizate, ce au în spate o echipă de profesioniști. „Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri” propune o experiență a descoperirii – o călătorie imposibil de refuzat. Această serie de documentare spune povestea orașului de pe Bega într-o manieră unică și astfel devine un produs cultural și educațional necesar pentru comunitatea timișoreană, dar și pentru toți cei care vor să afle mai multe despre orașul nostru”, a precizat Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Primăria Municipiul Timișoara prin Casa de Cultură a Municipiului Timișoara și Centrul de Proiecte.

articolul original.

Documentarul „Phoenix. Har/Jar" va rula la Cinema Victoria din Timișoara

25 January 2023 at 07:56
image Foto: Facebook/Phoenix. Har/Jar
Filmul documentar „Phoenix. Har/Jar”, regizat de Cornel Mihalache, un proiect realizat în 2022 de Televiziunea Română prin Casa de Producţie TVR, va putea fi văzut pe marile ecrane din toată țara. În Timișoara, filmul va fi difuzat la Cinema Victoria.

Documentarul „Phoenix. Har/Jar” rulează în cinematografele din țară de câteva zile.

Filmul documentar este regizat de Cornel Mihalache, un proiect realizat în 2022 de Televiziunea Română prin Casa de Producţie TVR.

„Phoenix. Har/Jar” reuneşte membrii formaţiei din perioada de dinaintea plecării din România în 1977 şi punctează momentele importante din cronologia tumultuoasă a trupei. De la primele apariţii din 1962 sub numele de „Sfinţii”, până în prezent, în documentar sunt povestite, în premieră, întâmplările prin care au trecut în ţară, relaţia cu Securitatea, momentele în care au hotărât să fugă din România şi cum au reuşit s-o facă, dar şi viaţa pe care au dus-o peste hotare înainte şi după Revoluţia din Decembrie 1989.

La Timișoara, prima proiecție a filmului va avea loc în data de 4 februarie, la Victoria, cinematograful renovat recent de Primăria Timișoara.

„Filmul va fi proiectat sâmbătă, 4 februarie, de la ora 17.30. În funcție de cererea spectatorilor, filmul va putea fi reluat în programul ulterior al sălii. Prețul e cel obișnuit, de 20 de lei biletul întreg și 15 lei redus. Biletele vor fi disponibile în curând AICI”, ne-a spus Nicoleta Ciocov, expert Programare Spații la Cinema Victoria.

În volumul omonim apărut la finalul anului 2022 la Editura Integral se regăsesc transcrierile complete ale interviurilor realizate de Cornel Mihalache şi Claudia Nedelcu Duca (producătorul filmului) în pregătirea documentarului, alături de inserturi grafice din Arhivele Securităţii, deţinute de C.N.S.A.S.

„Este un film despre oameni, nu despre muzică. Oameni frumoşi cu orgolii mari, bătrâni cu suflet de copil. Stăpânii României, la un moment dat”, spune realizatorul Cornel Mihalache.

„Phoenix. Har/Jar” este un film documentar al Casei de Producţie TVR după un scenariu semnat de Cornel Mihalache şi Claudia Nedelcu Duca. Montajul filmului îi aparţine Roxanei Elekes, regia lui Cornel Mihalache, iar Claudia Nedelcu Duca este producător. Trailerul documentarului îl găsiți AICI.

articolul original.

Spectacol caritabil la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul

25 January 2023 at 07:46
image foto: arhivă
Spectatorii pot vedea o reprezentație de calitate și, în același timp, fac o faptă bună. Clubul Lions Timișoara organizează un spectacol-concert, iar banii adunați vor fi folosiți pentru două proiecte: Salvăm școlile de la sate și Clinica mobilă oftalmologică.

Clubul Lions Timișoara și Jarvis Musical Voices organizează spectacolul-concert caritabil cu selecțiuni din musicalul de mare succes „Notre-Dame de Paris”, bazat pe romanul omonim al romancierului Victor Hugo.

Reprezentația va avea loc miercuri, 25 ianuarie, de la ora 18, la Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul” din Timișoara.

„Participând la acest eveniment te vei bucura de un act artistic de excepție și vei susține două dintre proiectele caritabile ale Clubului Lions: Salvăm școlile de la sate și Clinica mobilă Oftalmologică, care oferă consultații gratuite pentru cei care nu pot ajunge la cabinetele medicale specializate”, au transmis organizatorii.

Accesul în sala de spectacole se face în baza unei donații minime de 50 de lei depusă în urnele aflate în grija voluntarilor. Poți sprijini proiectele Lions Club Timișoara AICI.

articolul original.

Despre Fake News, într-o expoziție la Timișoara

23 January 2023 at 16:00
image
În orașul nostru va avea loc un eveniment inedit organizat de Institutul Francez din România la Timișoara. Expoziția „Fake news: art, fiction, mensonge” explorează și descifrează mecanismele de creare și difuzare a informațiilor false și își propune să găsească metode prin care să stopeze propagarea acestora.

Expoziția „Fake News: art, fiction, mensonge” ajunge la Timișoara vineri, 27 ianuarie. Evenimentul este organizat de Institutul Francez din România la Timișoara cu sprijinul unor parteneri.

„Fake News: art, fiction, mensonge” este o expoziție inedită, ce reunește lucrări ale unor artiști francezi și internaționali care trag un semnal de alarmă și pun la îndoială diseminarea informațiilor false într-o lume hiperconectată, dar care ne distruge spiritul critic.

Cu toții suntem spectatori sau chiar actori în propagarea informațiilor false prin Facebook, Twitter, Instagram și multe alte platforme sociale. Expoziția „Fake News: art, fiction, mensonge” explorează și descifrează mecanismele de creare și difuzare a informațiilor false și își propune să găsească metode prin care să stopeze propagarea acestora. Această expoziție propune o călătorie artistică și educativă, între realitate, interpretare și percepție, pentru a înțelege și a descifra mecanica a ceea ce înseamnă fake news”, transmit organizatorii.

Expoziția va fi deschisă vineri, 27 ianuarie, de la ora 18:00 la FABER, printr-un dialog pe tema fake news între Marc Semo, jurnalist Le Monde și Robert Schwartz, jurnalist Deutsche Welle. Discuția va fi moderată de profesorul Marcel Tolcea. Intrarea la eveniment este liberă. Dezbaterea se va desfășura în limba franceză, cu traducere în limba română.

Tot vineri, dar dimineața, de la ora 11:00, jurnalistul Marc Semo va participa la o discuție cu elevii Liceului Teoretic „Jean Louis Calderon”.

articolul original.

„From Buenos Aires with love”, spectacol de tango argentinian, la Timișoara

22 January 2023 at 18:00
image Foto: arhivă
O seară deosebită pentru iubitorii de tango argentinian din Timișoara. Aceștia sunt invitați în 28 ianuarie, între orele 18 și 20, la evenimentul muzical „From Buenos Aires with love”.

Spectacolul „From Buenos Aires with love” va avea loc pe scena sălii de concerte a Liceului „Ion Vidu” din Timișoara. În cadrul reprezentație vor evolua cântărețul Marthin Marcos (Argentina), alături de Robert Indrei (bandoneon) și Irina Indrei (pian), absolvenți ai Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, respectiv Facultatea de Muzică din București.

Cu o bogată experiență pe scenele filarmonicilor din țară și a festivalurilor de tango argentinian din România și din străinătate, trioul de muzicieni aduce publicului larg o secvență din frumusețea și magia muzicii de tango argentinian.

„Irina și Robert Indrei, profesori de improvizație muzicală și pian, au concertat împreună la Viena, München, Budapesta, Filarmonica de Stat Oradea, Ateneul Național Iași, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica Bacău, iar Marthin Marcos urmează descendența artistică a familiei din Buenos Aires, având o carieră impresionantă pe scena internațională ca solist vocal, chitarist și cantautor”, spun organizatorii.

„From Buenos Aires with love” propune publicului și dansuri cu instructorii unui club din Timișoara. Vor evolua în spectacolul de tango Silviu Gușat, fondatorul școlii „Tango Malena”, și Bianca Laudacescu, partenera sa, cu un repertoriu de dans care va dezvolta atât formele tradiționale ale tangoului, cât și pe cele mai noi.

Publicul interesat poate achiziționa bilete la spectacolul din 28 ianuarie AICI.

articolul original.

Obiectele uzate, transformate în artă, la Timișoara

22 January 2023 at 11:27
image foto: pixabay.com
Aveți obiecte vechi depozitate în casă, garaj, curte sau în grădină? „Arta în comunitate” le colectează pentru a le transforma în artă.

Prin proiectul „Upcycling ART”, la Timișoara începe o inițiativă inedită.

„Arta în comunitate” îi invită pe timișoreni să doneze obiecte uzate pentru a fi transformate în creații artistice.

Dacă sunteți interesați, selectați obiectele pe care doriți să le donați, fotografiați-le și trimiteți imaginile pe adresa de email: artaincomunitate@gmail.com. Dacă obiectul sau obiectele dumneavoastră vor fi selectate, veți fi contactat de echipa „Arta în comunitate” și acestea vor fi transformate în obiecte de mobilier stradal sau obiecte de artă.

Cele mai frumoase vor fi amplasate apoi pe spațiul verde din fața Galeriei Park, aflată pe str. George Enescu nr.1.

„Ne dorim să creăm în fața Galeriei Park un spațiu de întâlnire prietenos, în care să ne putem așeza pe scaune sau băncuțe la un pahar de vorbă și un schimb de idei creative. Va fi un spațiu artistic, deschis tuturor, creat în mod ecologic, prin recuperarea și reutilizarea unor materiale vechi”, a transmis artistul vizual Livia Mateiaș.

Obiectele aruncate de către timișoreni vor fi recondiționate și transformate în scaune, băncuțe, mese sau alte obiecte decorative. Astfel sunt reduse deșeurile, care sunt transformate în materie primă pentru noile creații artistice.

Inițiatorii proiectului caută în mod special scaune, măsuțe, bănci, cutii metalice, euro paleți sau alte obiecte care pot fi transformate în mobilier stradal. Însă organizatorii sunt deschiși să primească și alte propuneri creative.

Materialele se vor strânge în cursul lunii ianuarie.

Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului „Arta în comunitate”, organizat de Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Timișoara în parteneriat cu studioul artouching.

Proiectul este finanțat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Timişoara.

articolul original.

Centrul de Cultură al județului caută experți evaluatori pentru Programul Capitală Europeană a Culturii

21 January 2023 at 14:00
image foto: Seba Tătaru
Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș caută experți, specialiști în evaluarea proiectelor culturale, să se alăture instituției în vederea selectării, evaluării și validării celor mai reprezentative proiecte culturale care să contribuie la extinderea și consolidarea Programului Cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Timiș, invită experţi evaluatori independenţi să-și depună candidatura pentru formarea comisiilor de evaluare a proiectelor culturale care vor fi depuse spre finanţare prin programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.

Candidaturile se pot depune în perioada 26 ianuarie-16 februarie, ora 16.30, prin completarea unui profil personal prin intermediul platformei online, AICI, urmată de selectarea butonului de înscriere la una din sesiunile:

Bega

 • artele spectacolului – muzică;
 • artă digitală și noile media – cuprinzând, fără a se limita la:, instalații, performance art, video art, film, video etc;

LightFest+

 • arte vizuale, cuprinzând, fără a se limita la: pictură, sculptură, ceramică, desen, ilustrație, colaj, design, arhitectură,street art, fotografie etc;
 • artă digitală și noile media – cuprinzând, fără a se limita la:, instalații, performance art, video art, film, video etc;

LoB2023+

 • artele spectacolului – cuprinzând, fără a se limita la: teatru, dans, muzică etc;
 • arte vizuale, cuprinzând, fără a se limita la: pictură, sculptură, ceramică, desen, ilustrație, colaj, design, arhitectură, street art, fotografie etc;
 • artă digitală și noile media – cuprinzând, fără a se limita la: instalații, performance art, video art, film, video etc;
 • rezidențe de creație – arie tematică ce are în vedere utilizarea culturii și a creativității ca mijloace de educație, cuprinzând, fără a se limita la: formare culturală, mediere culturală, programe de rezidenţă adresate creatorilor și/sau curatorilor etc.
 • promovarea culturii scrise – arie tematică ce are în vedere stimularea interesului pentru lectură, scriere, cuprinzând, fără a se limita la: lectură publică, târguri, festivaluri de carte sau de literatură, editarea de cărţi, reviste şi alte publicaţii, având caracter literar-artistic, tehnico-ştiinţific, pe orice fel de suport, etc;
 • proiecte interdisciplinare și colaborative

OverBorderCulture+

 • artele spectacolului – cuprinzând, fără a se limita la: teatru, dans, muzică etc;
 • arte vizuale, cuprinzând, fără a se limita la: pictură, sculptură, ceramică, desen, ilustrație, colaj, design, arhitectură, street art, fotografie etc;
 • artă digitală și noile media – cuprinzând, fără a se limita la: instalații, performance art, video art, film, video etc;
 • rezidențe de creație – arie tematică ce are în vedere utilizarea culturii și a creativității ca mijloace de educație, cuprinzând, fără a se limita la: formare culturală, mediere culturală, programe de rezidenţă adresate creatorilor și/sau curatorilor etc.
 • promovarea culturii scrise – arie tematică care are în vedere stimularea interesului pentru lectură, scriere, cuprinzând, fără a se limita la: lectură publică, târguri, festivaluri de carte sau de literatură, editarea de cărţi, reviste şi alte publicaţii, având caracter literar-artistic, tehnico-ştiinţific, pe orice fel de suport etc;
 • proiecte interdisciplinare și colaborative;

Theatrical Excelence

 • artele spectacolului – teatru;

Cerințe

Potrivit reprezentanților Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, aceștia caută specialişti cu o experienţă de cel puţin trei ani sau, după caz, cel puţin doi ani în managementul şi/sau evaluarea proiectelor culturale, în domeniile enumerate mai sus.

Evaluatorul trebuie să dețină cunoștințe solide atât în domeniul cultural și ariile tematice alese, cât și în managementul de proiect, comunicare, promovare, management financiar, pentru a putea fi capabil să realizeze o evaluare obiectivă, în cunoștință de cauză, a informațiilor prezentate în cererea de finanțare.

În conformitate cu legislația, nu poate fi evaluator persoana care:

 • are proiecte depuse spre finanţare la sesiunile de selecție organizate de CCAJT prin Programului Cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023;
 • face parte din echipa de implementare a unui proiect înscris spre finanţare;
 • se regăsește în una din situațiile consemnate în declarația de imparțialitate și conflict de interese:
 • face parte din organele de conducere ale unuia dintre solicitanți persoană juridică sau este reprezentantă legală sau angajată a unui solicitant;
 • are calitatea de soţ/soţie, rudă sau afin, până la gradul al II-lea inclusiv, cu persoane care fac parte din organe de conducere sau persoane angajate ale unui solicitant;
 • are calitatea de acționar, ea sau rudele sau afinii săi până la gradul al II-lea inclusiv, la unul dintre solicitanții persoană juridică;
 • are un interes patrimonial, personal sau printr-o rudă ori afin până la gradul al II-lea inclusiv, în legătură cu atribuirea contractului de finanțare nerambursabilă

Pentru mai multe detalii legate de selecție îi puteți contacta pe reprezentanții Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș la adresa de e-mail capitalatm2023@cecart.ro sau găsiți AICI.

articolul original.

FOTO. La pas prin Novi Sad, capitală culturală în 2022, cu ochii spre Timișoara

21 January 2023 at 09:00
image foto: Adrian Panduru/Tion
Novi Sad a fost capitală europeană a culturii în anul care a trecut și recent și-a încheiat mandatul. Timișoara merge din februarie pe drumul cultural, care va ține un an, dar mai are de „pedalat”, în special în ceea ce privește edificiile de cultură și spațiile unde se pot desfășura spectacole și alte... întâmplări...

Orașul Novi Sad, „brate” al Timișoarei, respiră încă cultură, dar parcă într-o zi de vineri nu e așa animat pe cât te-ai fi așteptat de la o capitală culturală a Europei. Oamenii sunt prezenți în centrul civic, sunt prin cetatea în care sunt ferecate amintiri de la festivalul Exit, dar expoziții… vreo două, și alea cu programare, dacă faci parte dintr-un grup mai mare.

Oamenii sunt, în unele puncte din oraș, răzleți, iar spectacolele care urmau să aibă loc, deși era revelionul pe rit vechi, urmau să se desfășoare în interior. E același Novi Sad, care încă mai are telefoane publice portocalii, din acelea cum existau și în Timișoara și mai există uitate unele relicve, picate sub domnia „celularelor”. Novi Sad seamănă în multe privințe cu Timișoara, iar experiența lor ca și capitală europeană a culturii poate fi de folos celor de pe Bega, iar responsabilii cu acest demers comunică cu colegii lor sârbi.

Numărul de turiști, în creștere cu 40 la sută

Sara Vuletic – director programe culturale Asociația Novi Sad Capitală Europeană a Culturii 2022 – spune că numărul turiștilor a crescut cu aproximativ 40 la sută în anul care a trecut, deși nu există încă o statistică oficială. Aceasta spune că au avut de câștigat în domeniul cultural, și nu numai, de pe urma acestui titlu, și vor avea și de acum încolo, nu trag cortina, ci merge înainte cu evenimentele. Au centre culturale în foste fabrici, opt la număr, au o sală de spectacole cu 6.000 de locuri, acoperită (Timișoara are… Sala Olimpia?), au stadion (Timișoara…), au locuri expoziționale din cetate deschise (Timișoara are un mesh „grozav” pe Castelul Huniade) și diferite lucruri care contribuie la desfășurarea și inițierea unor evenimente culturale.

După titlu…

Ovidiu Megan, directorul executiv al asociației Timișoara-Capitală Europeană a Culturii, și Jose Miguel Viñals Arino, consulul onorific al Spaniei la Timișoara, au fost la Novi Sad pentru a lua pulsul unei capitale culturale la sfârșit de mandat și au de gând să colaboreze cu sârbii (au făcut-o și până acum), care au trecut prin acest… „titlu”. Sârbii au rămas cu un muzeu „Mileva”, unul cu accente de modernism și istorie a… științei, și au rămas cu turiștii străini care au aflat de acest oraș și au venit pentru a-l vizita la îndemnul evenimentelor culturale.

Unii se vor mai întoarce, alții și-au dat seama că este un loc de vizitat, iar turismul s-a dezvoltat și este un domeniu care va continua să „profite” de pe urma acestui titlu. Sârbii au ce oferi, iar oamenii animă, la unele ore, parcurile, pub-urile, cetatea sau centrul pietonal. Peste tot auzi vorbindu-se în diferite limbi, pe care nu te așteptai să le percepi „pe stradă”, iar sârbii sunt mai mult decât conștienți că acest lucru nu poate decât să-i propulseze ca un punct turistic. Sârbii și-au prezentat și tradițiile și sărbătorile specifice turiștilor, oferta culturală a fost diversificată pe parcursul anului cultural. Timișoara, Veszprem (Ungaria) și Elefsina (Grecia) sunt orașele care preiau, în următoarea perioadă, ștafeta de capitală culturală, urmând să facă… rai din ce au… La Timișoara va fi nevoie de mulți… „îngeri”…

foto: Adrian Panduru/Tion

articolul original.

Proiecții de film speciale pentru mamele care vor să vină însoțite de bebeluși, la Cinema Victoria din Timișoara

19 January 2023 at 17:35
image Foto: Centrul de Proiecte
Cinema Victoria și-a propus să vină în întâmpinarea mamelor care vor să vizioneze diferite proiecții, într-un mediu sigur, alături de bebelușii lor, organizând evenimente special dedicate lor. Momentan se lucrează la identificarea unui orar potrivit.

Cinema Victoria a pornit în forță încă de la deschidere, găzduind proiecții de film, dintre care unele în prezența regizorilor și actorilor care au discutat cu publicul, spectacole realizate de compania de teatru independent Basca, reprezentații de dans și arte vizuale etc. Tot aici, spectatorii au putut participa la Noaptea Albă a Filmului Românesc, F-Sides Crash Course, Serile de film din cadrul Beta – Bienala timișoreană de arhitectură, Festivalul Ceau, Cinema!, proiecțiile din cadrul ediției locale One World Romania ș.a.m.d.

Acum, cinematograful vrea să vină în întâmpinarea mămicilor, organizând proiecții speciale de film la care acestea să poată participa însoțite de bebeluși, plecând de la ideea că prezența unui nou membru în familie nu trebuie să însemne neapărat renunțarea la numeroase activități preferate, precum mersul la film.

Echipa de la Cinema Victoria propune astfel organizarea de proiecții de filme noi, cu teme relaxante, într-o ambianță plăcută, cu lumina semi-aprinsă și cu sonorul redus, în care toată lumea să se simtă cât mai confortabil și în siguranță. În clipa de față, cei de la Cinema Victoria lucrează la identificarea și stabilirea unui orar pentru aceste proiecții.

Vă reamintim, Cinema Victoria este primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă. Cinematograful a beneficiat de lucrări de reabilitare a imobilului, care au vizat rezistența construcției, fațadele exterioare, modernizarea instalațiilor, renovări, lucrări la camera de proiecție, hol, grupurile sanitare, montare placaje, scaune. Costurile renovării s-au ridicat la 9,3 milioane de lei fără TVA.

Cinematograful are o sală multifuncțională cu 200 de locuri, ecran retractabil, sistem de sonorizare pentru filme, concerte sau piese de teatru. Informații despre programul săptămânal se găsesc online, pe pagina de Facebook Cinema Victoria sau pe Instagram.

Cinema Victoria este deschis de miercuri până duminică. Prețul unui bilet variază între 10 și 20 de lei la film, în funcție de categoria de vârstă, și între 20 și 40 de lei la teatru.

Biletele pot fi cumpărate online sau de la casa de bilete, care se deschide cu 30 de minute înainte de prima reprezentație a zilei.

articolul original.

Opera Națională Timișoara, distinsă cu un premiu de excelență la București

18 January 2023 at 15:00
image Foto: Opera Națională Timișoara
Recunoaștere importantă pentru Opera Națională Română din Timișoara. Instituția de cultură a fost distinsă cu Premiul de excelență pentru spectacolul aniversar „Aida“ – 75 la categoria „Evenimentul aniversar al anului 2022“. Premierea a avut loc în cadrul Galei premiilor Musicrit – ediția I.

Prima ediție a evenimentului Gala Premiilor Musicrit a avut loc, zilele trecute, în Capitală, la Palatul Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti, în prezența lui Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.

Gala este o inițiativă ce aparține Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România (UCRRM).

În cadrul manifestării, Opera Națională Română din Timișoara a fost distinsă cu Premiul de excelență pentru spectacolul aniversar „Aida“ – 75 la categoria „Evenimentul aniversar al anului 2022“.

„Opera timișoreană mulțumește și pe această cale pentru onoranta distincție acordată de către Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România la prima ediție a Galei premiilor Musicrit. Felicitări speciale distinsei doamne Luminița Arvunescu pentru energie, tenacitate și spiritul de inițiativă puse în slujba unui eveniment care va reuni pe cei care slujesc marea muzică“, a transmis Cristian Rudic, directorul Operei Naționale Române din Timișoara.

Premiile Musicrit 2022 onorează domeniul artistic, dar și ale jurnalismului şi managementului muzical pentru anul 2022. Categoriile la care au fost oferite premiile Musicrit sunt: critică muzicală; publicistică; management; proiectul muzical al anului; proiectul cultural al anului; evenimentul aniversar al anului; cea mai bună stagiune lirică din ţară; cea mai bună stagiune simfonică din ţară; instrumentistul anului; artistul liric al anului; tânărul jurnalist al Anului. De asemenea, au fost oferite câteva premii de excelenţă şi trofeul Musicrit.

Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România a fost înființată în anul 1990 de personalități de marcă, precum: Iosif Sava, Grigore Constantinescu, Smaranda Oțeanu-Bunea, Dumitru Avachian, Mihaela Doboș sau Elena Zottoviceanu.

Uniunea este susținătoare a valorilor muzicale din spațiul românesc în presa scrisă și audiovizuală, prin actualii ei membri: Costin Popa – critic muzical, prof.univ.dr. DHC Valentina Sandu Dediu, rectorul Colegiului de Studii avansate „Noua Europă”; Liliana Staicu, manager Corurile şi Orchestrele Radio; Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical; Cristian Marica, redactor-șef Radio România Cultural; Claudia Robu şi Valentina Băințan – realizatoare de emisiuni TVR Cultural și Luminiţa Arvunescu, realizatoare de emisiuni radio şi evenimente muzicale, actuală președintă a UCRRM.

articolul original.

Se caută voluntari pentru TM2023

17 January 2023 at 16:25
image foto: Adrian Panduru/Tion
Peste exact o lună, pe 17 februarie, are loc deschiderea oficială a programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii. Cei care vor să se implice activ în experiența TM2023 o pot face și ca voluntari.

Asociația TM2023 pune la punct ultimele detalii înainte de deschiderea oficială a programului Timișoara – Capitală Culturală Europeană, ocazie cu care deschide apelul pentru voluntari.

„Ne-am bucura tare mult să scriem împreună povestea TM2023. Este loc pentru oricine vrea să trăiască intens bucuria de a fi parte din istoria Timișoarei. Hai să ne cunoaștem și să ne bucurăm împreună de o experiență specială”, transmit reprezentanții Asociației TM2023.

Ariile de voluntariat

 • Organizare de conferințe,
 • Seminarii și forumuri,
 • Campanii de informare în comunitate și școli,
 • Activitatea de relații publice și comunicare,
 • Asistență Producție,
 • Foto/Video,
 • Design,
 • Jurnalism,
 • Echipa logistică/suport pentru evenimente artistice,
 • Voluntariat general.

Activitățile de voluntariat se vor desfășura în Timișoara, în centru sau în cartierele istorice, în funcție de necesități, în alte localități din Timiș, dar și în mediul online.

Voluntarii vor avea parte de training-uri gratuite susținute de coordonatori din Japonia, Italia, Grecia, Serbia și România, iar la final vor primi un certificat de voluntariat.

Aplicațiile se fac online, AICI.

articolul original.

Ordinul „Meritul Cultural” pentru Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara, conferit de președintele Iohannis

13 January 2023 at 18:00

Moment important pentru Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, care, vineri, a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria Artele Spectacolului, din partea președintelui Klaus Iohannis.

Distincția i-a fost înmânată managerului Teatrului Maghiar, actorul Balázs Attila, în cadrul ceremoniei desfășurate la Palatul Cotroceni din București.

„Arta dramatică, ca întreaga cultură românească, se bucură de importanta contribuție a minorităților naționale. Ea își găsește expresia valoroasă în instituții şi în proiectele acestora, precum cele ale Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara”, a afirmat Klaus Iohannis, în alocuțiunea rostită la festivitate.

Foto: Teatrul Maghiar

Teatrul Maghiar își asumă statutul de platformă a europenității teatrale în momentul istoric al Timișoarei, de Capitală Culturală a Europei 2023.

„Fondat în 1953, ca secție profesionistă în cadrul Teatrului de Stat din Timișoara, Teatrul Maghiar Csiky Gergely este nu doar un coagulant cultural al comunității, ci un vector de sens al principiilor multiculturale ce definesc Timișoara și Banatul, o scenă durabilă a europenității culturale, aflat în avanscena esteticii teatrale. Mari creatori români de teatru, precum Silviu Purcărete, Andrei Șerban, Victor Ioan Frunză, au pus, alături de alți excepționali artiști europeni, o amprentă valorică adâncă în identitatea Teatrului Maghiar din Timișoara, iar programele sale internaționale, precum prestigiosul Festival TESZT, sunt elemente distincte în brandul cultural al României. Astăzi, mai mult ca oricând, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely își asumă statutul de platformă a europenității teatrale în momentul istoric prețios al Timișoarei, de Capitală Culturală a Europei 2023”, au transmis, vineri, reprezentanții Teatrului Maghiar din Timișoara.

În cadrul aceluiași eveniment, au mai fost decorați Teatrul Național Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul Național „Târgu Mureș” – Compania Liviu Rebreanu, Muzeul Național Peleș, Filarmonica „Moldova” din Iași, pianista Axia Marinescu, artistul plastic Puiu Manu, criticul de film Irina–Margareta Nistor, dr. Florica Zaharia, teleasta Eugenia Vodă, dirijorul Iosif Prunner și Cristina Popescu, directorul Romfilatelia.

Vă reamintim că tot vineri, președintele României a decis să confere Înaltul Patronaj Programului Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Pe aceeași temă:

VIDEO. Klaus Iohannis a acordat Înaltul Patronaj programului Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii

„Orașul paralel: Fabric”, pe urmele unui personaj misterios

Adblock test (Why?)

articolul original.

VIDEO. Klaus Iohannis a acordat Înaltul Patronaj programului Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii

13 January 2023 at 12:51
Foto: Seba Tataru

Reactualizat la:

Vineri, 13 ianuarie, președintele Klaus Iohannis, prezent la ceremonia de decorare a unor personalități și instituții, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, a transmis că a decis să confere Înaltul Patronaj programului Timișoara 2023.

Scris de Amalia Kui - Vineri, 13 ianuarie, președintele Klaus Iohannis, prezent la ceremonia de decorare a unor personalități și instituții, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, a transmis că a decis să confere Înaltul Patronaj programului Timișoara 2023.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Biletele la Filarmonica Banatul, vândute în librării și magazine

12 January 2023 at 08:47

Spectacolele Filarmonicii Banatul devin tot mai accesibile pentru public prin vânzarea de bilete nu doar prin casieria instituției sau online.

„V-ați gândit vreodată că, pe lângă alimente, articole vestimentare, obiecte de uz casnic ori cărți ați putea să adăugați în coșul de cumpărături și bilete la concertele organizate de Filarmonica Banatul Timișoara? De acum, le găsiți și în librăriile Cărturești și hypermarketurile Carrefour din oraș. Această opțiune este posibilă în baza parteneriatelor dintre acestea și myticket.ro, platforma pe care sunt puse în vânzare și biletele la evenimentele noastre”, a transmis, joi, Carolina Tătaru, purtătorul de cuvânt al Filarmonicii Banatul din Timișoara.

Oricine dorește să cumpere un bilet­ la concertele Filarmonicii Banatul Timișoara o poate face, simplu, solicitând la casieriile librăriilor Cărturești din Piața Victoriei și Iulius Mall sau unui angajat al punctului de relații cu clienții din rețeaua hypermarketurilor Carrefour din Timișoara un tichet pentru concertul dorit.

Prețul de vânzare este același ca și în casieria Filarmonicii Banatul Timișoara, fără niciun comision suplimentar, iar contravaloarea poate fi achitată în numerar sau cu cardul.

Biletele costă, în funcție de loc, 30, 40 sau 50 de lei, iar pensionarii (15 lei), elevii și studenții (5 lei) beneficiază de reducere.

De asemenea, bilete pentru concerte pot fi achiziționate online de pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara și de la casieria instituției, de luni până vineri, între orele 10:00 – 13:00, precum și cu o oră înainte de eveniment.

Adblock test (Why?)

articolul original.

FOTO. S-a predat ștafeta orașelor desemnate Capitale Europene ale Culturii în 2023. Ceremonia a avut loc în Grecia

10 January 2023 at 17:30

Reactualizat la:

Capitalele Europene ale Culturii din anul 2022 au predat marți, în mod oficial, ştafeta oraşelor care au fost desemnate pentru acest titlu în anul 2023: Timişoara (România), Veszprém-Balaton (Ungaria) şi Elefsina (Grecia), transmite News.ro. Evenimentul a avut loc la Atena, în Grecia.

Scris de Lorena Păcurar - Capitalele Europene ale Culturii din anul 2022 au predat marți, în mod oficial, ştafeta oraşelor care au fost desemnate pentru acest titlu în anul 2023: Timişoara (România), Veszprém-Balaton (Ungaria) şi Elefsina (Grecia), transmite News.ro. Evenimentul a avut loc la Atena, în Grecia.

Adblock test (Why?)

articolul original.
❌