ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Programul cultural din 2023 va fi făcut public în noiembrie

5 August 2022 at 17:00

Se lucrează intens la programul care va face din Timișoara 2023 o sărbătoare a unui oraș deschis spre lume.

Operatori culturali și creatori din organizații și instituții diverse imaginează, creează, construiesc, produc evenimente cuprinse în Programul Cultural Timișoara 2023 actualizat.

În acest proces, le sunt alături membrii echipei curatoriale Timișoara 2023, care țin cont de coerența artistică și coordonarea strategică a programului.

În ultimele zile, membrii echipei curatoriale Timișoara 2023 au avut sesiuni de lucru cu operatorii culturali și au discutat despre stadiul proiectelor lor, invitându-I în procesul de co-creare a conceptului evenimentului de deschidere.

Potrivit reprezentanților Centrului de Proiecte al Primăriei, în perioada 17-19 februarie 2023, se va deschide anul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Va fi o sărbătoare culturală deschisă tuturor, dintr-un capăt într-altul al orașului, în piețe, parcuri, curți interioare, în spații culturale consacrate și inedite. În cele trei zile se vor concentra spectacole, instalații luminoase, conferințe, concerte.

„Weekendul de deschidere Timișoara 2023 va fi un mesaj de solidaritate, de societate deschisă și sustenabilitate transmis unei lumi frământate de război, schimbări climatice și segregări sociale.

De asemenea, este important ca de titlul de Capitală Europeană a Culturii să se bucure întreaga regiune. Membrii echipei curatoriale Timișoara 2023 s-au întâlnit în aceste zile cu operatori culturali și reprezentanți ai instituțiilor culturale și universitare din Caraș-Severin și au vizitat spații de infrastructură culturală.

În luna noiembrie vor fi făcute publice programele detaliate ale celor 3 Capitale Europene ale Culturii în 2023: Veszprem (Ungaria), Elefsina (Grecia) și Timișoara”, au mai transmis reprezentanții Centrului de Proiecte al Primăriei Timișoara.

Pe aceeași temă:

Calendarul evenimentelor Timișoara 2023, făcut public la sfârșitul toamnei

FOTO. Muzeul de Artă din Timișoara va găzdui cea mai importantă expoziție dedicată lui Victor Brauner

Adblock test (Why?)

articolul original.

FOTO. Viceprimarul Ruben Lațcău i-a cerut constructorului de la MultipleXity să bage viteză

2 August 2022 at 08:16

MultipleXity – Centrul de Artă, Tehnologie și Experiment este cea mai mare investiție asumată de Primăria Timișoara prin dosarul de candidatură Timișoara Capitală Culturală Europeană. Acesta este amenajat vizavi de muzeul de transport, în locul fostelor ateliere ale STPT de pe Take Ionescu.

MultipleXity va găzdui o clădire de 6.500 metri pătrați, construită în două etape. Spațiile vor conține centre multifuncționale, săli de expoziții, laboratoare interactive pentru copii și adulți, zone de experimentare și zone expoziționale.

Proiectul este împărțit în două zone: cea de nord, unde se află Muzeul „Corneliu Miklosi”, și cea de sud, unde se va transforma curtea și fostele ateliere de reparații pentru tramvaie în spații pentru evenimente culturale.

La finalul lunii aprilie a acestui an, municipalitatea a predat amplasamentul constructorului și au început lucrările la MultipleXity în zona de nord. În ceea ce privește zona de sud, lucrările ar trebui să demareze în curând.

Luni, viceprimarul Ruben Lațcău a mers pe șantier și a cerut firmei care execută lucrările o mai bună mobilizare.

„Am cerut azi constructorului de la MultipleXity (zona Nord) să crească ritmul de execuție. Se lucrează la schimbarea dalelor și dorim să refolosim piatra cubică de acolo în alte proiecte. Suntem la zi cu plățile pe proiectele de infrastructură culturală și ne așteptăm ca și firmele să-și respecte graficele. Mobilizarea pe șantier e bună în ultimele zile și vrem să vedem asta și până în noiembrie când e termenul de finalizare”, a transmis edilul.

Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, până acum s-au mutat utilitățile, au fost scoase o parte din dale pentru a face loc zonelor verzi și s-a lucrat la iluminat.

MultipleXity, cea mai mare investiție în domeniul cultural, în Timișoara

MultipleXity reprezintă cea mai mare investiție în domeniul cultural realizată vreodată în Timișoara, fiind estimată la peste zece milioane de euro.

Asocierea de firme ROGERA PREST COM SRL (lider de proiect) și ROGERA SRL lucrează pe șantierul de pe Take Ionescu.

Faza I, care trebuie să fie gata în luna noiembrie, prevede reabilitarea ansamblului exterior Muzeului „Corneliu Mikloși” pentru a-i păstra caracterul tehnic, inclusiv toate elementele aferente șinelor de tramvai.

Peste 2.400 de metri pătrați de pavaj vor fi modernizați cu piatră naturală. Vor fi amenajați și 1.012 metri pătrați de suprafață vegetală, iar pe 857 de metri pătrați vor fi plantate graminee și plante perene. Cei trei pini maturi care se află deja acolo, nu vor fi tăiați. Pe lângă aceștia, se vor mai planta alți 19 arbori. Conform proiectului, vor fi modernizate mobilierul și iluminatul.

Pe aceeași temă:

MultipleXity ar putea costa de fapt 20 de milioane de euro și va fi gata de tot în 3 ani și ceva. În proiectare de un an

În curând începe reabilitarea exteriorului Muzeului „Corneliu Mikloși”, parte din MultipleXity

O singură ofertă pentru reabilitarea exteriorului Muzeului „Corneliu Mikloși”, parte din marea investiție MultipleXity

Adblock test (Why?)

articolul original.

Festivalul de Operă și Operetă revine în Parcul Rozelor

31 July 2022 at 08:14

Festivalul de Operă și Operetă susținut de Opera Națională Română din Timișoara aduce în premieră pe scenă în prima seară de deschidere a festivalului, vineri, 27 august, de la ora 21, Serenada nr. 10 în si bemol major, KV 361 „Gran Partita” și Mica Serenada nr. 13 în sol major, KV 525 reunite sub titlul „Mozart sub clar de lună“, dirijate de maestrul Friedrich Pfeiffer.

În cea de-a doua zi a Festivalului, sâmbătă, 28 august, de la ora 20:30, publicul este invitat la operetă „Liliacul“ de Johann Strauss. La pupitrul dirijoral se va afla vienezul Friedrich Pfeiffer. Publicul o va putea urmări pe soprana Diana Țugui în rolul Rosalinda.

În cel de-al doilea weekend, instituția propune trei dintre cele mai apreciate spectacole de teatru liric. Vineri, 2 septembrie, de la ora 20:30, va avea loc musicalul „Scripcarul pe acoperiș” de Jerry Bock, avându-l ca invitat pe maestrul Vlad Conta, iar sâmbătă, 3 septembrie, de ora 20:30, la „La Traviata” de Giuseppe Verdi.

Pentru spectacolul de închidere a acestei ediții, duminică, 4 septembrie, de la ora 20:30, va avea loc opera „Tosca” de Giacomo Puccini, avându-i ca invitați pe maestrul David Crescenzi și pe baritonul Cătălin Țoropoc care va interpreta rolul Scarpia.

Intrarea la toate evenimentele este liberă. Mai multe detalii despre festival și distribuții se găsesc AICI.

Opera Națională Română din Timișoara este o instituție publică de cultură subvenționată de Ministerul Culturii.

Adblock test (Why?)

articolul original.

FOTO. Muzeul de Artă din Timișoara va găzdui cea mai importantă expoziție dedicată lui Victor Brauner

11 July 2022 at 15:00

Timișorenii și turiștii care vor ajunge în 2023 la Timișoara vor avea ocazia să vadă, la Muzeul Național de Artă din Piața Unirii, 40 de lucrări semnate de Victor Brauner. Acestea vor fi împrumutate din prestigioasa colecție a Centrului Pompidou alături de lucrări din colecțiile muzeelor: Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseilles, din alte muzee din România și colecții private din țară și străinătate.

În total, evenimentul va reuni peste 80 de opere prin extinderea parteneriatului dintre Fundația Art Encounters și Muzeul Național de Artă Modernă din Paris/Centre Pompidou și grație sprijinului Institutului Francez din Timișoara.

Expoziția de la Timișoara va beneficia de un catalog conceput de Camille Morando și publicat grație lui Christian Derveloy prin Arta Grafică în colaborare cu Fundația Art Encounters.

Victor Brauner s-a născut la Piatra Neamț și s-a afirmat ca figură emblematică a avangardei bucureștene în anii 1920. După două șederi în Franța, între anii 1925-1926 și 1930-1935, Brauner se alătură în 1933 mișcării suprarealiste inițiate de André Breton, și în 1938 se mută definitiv la Paris.

Tot în 1938, artistul pierde un ochi și devine, pentru mișcarea suprarealistă, „pictorul vizionar”, capabil de premoniții.

Expoziția retrospectivă de la Muzeul Național de Artă din Timișoara își propune să îi aducă un omagiu lui Victor Brauner .

„Victor Brauner este un artist deosebit în istoria artei cu o operă originală, complexă, erudită, plină de umor și inventivitate, hrănită de originile sale românești, de ezoterisme din cele mai secrete, de arta parietală și de arta primitivă”, a precizat Camille Morando, curatoarea expoziției-eveniment.

Demersul este susţinut de Consiliul Judeţean Timiş, care alocă banii necesari, şi este organizat de Muzeul Naţional de Artă Timişoara şi Fundaţia Art Encounters, în parteneriat cu Institutul Francez din România, filiala Timișoara, cu sprijinul Comité Brauner și Fondation du Judaïsme Français.

Foto: CJ Timiș

Adblock test (Why?)

articolul original.

Sala 2 a Teatrului Național, parte din Bastionul Theresia, va fi reabilitată

5 July 2022 at 06:00

Parte din Bastionul Theresia, a cărui construcție a început în 1732, clădirea din mijlocul a ceea ce urma să devină două secole mai târziu Parcul Civic a fost ridicată în a doua parte a secolului al XIX-lea și a avut diverse destinații: manej, depozit, arhivă, spațiu de expoziții. În ultimele decenii ale secolului trecut devenise sală de sport, iar apoi fostă sală de sport și, în sfârșit, sală de teatru. Date fiind stilul eclectic și amplasarea, spațiul se preta perfect pentru această utilizare.

„Desigur, am început să jucăm în acest spațiu în 2008, imediat după ce Teatrul finaliza primele intervenții de urgență și operațiuni de igienizare. Forma pe care o are în acest moment Sala 2 TNTm datează din anul 2009, când întreaga clădire a trecut printr-o refacere de amploare ce a presupus construirea unei structuri autonome în interiorul zidurilor fostului manej, crearea și utilarea spațiului destinat scenei și a celui destinat publicului, dar și crearea unui nivel destinat cabinelor, sub nivelul sălii de spectacole”, precizează reprezentanții Teatrului Național.

Conceptul Capitalei Europene a Culturii

La inaugurare, în 25 ianuarie 2010, cele două autorități reprezentând orașul și Ministerul Culturii au mers pentru prima oară împreună în conceptul Capitalei Europene a Culturii. Motivați de transformarea vizionară a Sălii 2 TNTm, primarul Gheorghe Ciuhandu, alături de reprezentantul Ministerului Culturii, Demeter András István, lansează public Timișoara în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii.

În 2016, primarul Nicolae Robu aprobă trecerea Sălii 2 TNTm din proprietatea Municipiului în domeniul public al Statului și în administrarea Teatrului Național. Din acest moment, Sala 2 TNTm devine un spațiu exclusiv pentru teatru, un pas important în istoria contemporană a culturii românești și pentru infrastructura culturală a țării.

În anul 2019, ministrul Daniel Breaz recunoaște importanța acestui obiectiv major pentru România, prin Capitala Europeană a Culturii: Ministerul Culturii include refacerea Sălii 2 TNTm în ordonanța de urgență privind finanțarea proiectului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, ca obiectiv prioritar.

Ministrul Lucian Romașcanu investește Sala 2 TNTm cu sensul viitorului prin cultură al Timișoarei Capitală Europeană a Culturii și, ca atare, finanțează acest obiectiv prin OUG.83/2022. Din acest moment, Sala 2 TNTm își începe existența ca piatră de temelie și moștenire a Capitalei Europene a Culturii pentru România, din 2023 mai departe. Orașul, prin autoritățile sale, va continua și va valorifica oportunitățile pe care le deschide Teatrul Național prin Sala 2 TNTm.

Din această perspectivă, extinderea și modernizarea Sălii 2 TNTm reprezintă o uriașă oportunitate pentru evoluție și dezvoltare.

Foto: Adrian Pîclișan

„Naționalul timișorean construiește astăzi un teatru pentru mâine, pentru generația viitoare. Sala 2 TNTm reprezintă o expresie a evoluției societății în termenii civilizației și ai educației. Este un proiect vizionar care depășește cu mult granițele prezentului și întruchipează, în cel mai concret mod, o moștenire valoroasă pentru viitor a Capitalei Europene a Culturii. Căci despre asta este vorba, în definitiv: anul 2023 transformă Timișoara într-o placă turnantă care va transporta România dinspre trecut înspre viitor. Așa cum o pregătim acum, așa vor trăi oamenii în viitor. Iar Teatrul Național din Timișoara este ferm în opțiunea lui asumată de a construi o infrastructură culturală durabilă, valoroasă, accesibilă și de perspectivă”, precizează Ada Hausvater, managerul Teatrului Național.

Ca atare, în noua sa configurație, Sala 2 TNTm va răspunde standardelor spectacolului de teatru pentru omul secolului al XXI-lea. Dincolo de refuncționalizarea Sălii 2 TNTm, noua sa configurație va avea ca efect inclusiv protejarea zidurilor acestei părți din Bastion. În egală măsură, prin prisma amplasamentului său, Sala 2 TNTm va reprezenta o atracție cu efecte importante în regenerarea urbană a zonei și, ca atare, o oportunitate socială majoră.

Potrivit reprezentanților Teatrului Național din Timișoara, Capitala Europeană a Culturii înseamnă mult mai mult decât un an al evenimentelor culturale.

Centru teatral de calibru european

Sala 2 TNTm era un spațiu în ruină iminentă, Teatrul Național a transformat-o dintr-o metaforă pentru normalitate în sensul civismului și al coagulării energiilor creative, într-o sală modernă de spectacol, pregătind-o încă de pe atunci pentru a se dezvolta ca o inimă a Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii, ca centru teatral de calibru european.

„Sala 2 TNTm atrage către sine o echipă și un public care au în comun educația, competențele, refuzul compromisurilor profesionale și bucuria de a fi împreună, de a fi parte din creșterea lor și a locului în care trăiesc și muncesc”, afirmă Ada Hausvater.

Suntem în anul 2022. Ordonanța de urgență nr. 83/2022 include Sala 2 TNTm în Programul de investiții pentru Capitala Europeană a Culturii. De aici mai departe, realizarea acestui proiect reprezintă o cursă contra cronometru. O cursă pentru care Teatrul Național este pregătit pe deplin.

Proiectul vizionar al Teatrului Național face din Sala 2 TNTm o imagine în oglindă a acestui oraș care își extrage seva din trecutul său eclectic și se proiectează, în formule avangardiste, înspre viitor.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Reprezentanții de excepție la Filarmonica Banatul în 2023, anul Capitalei Culturale Europene

27 June 2022 at 15:32

Primarul Timișoarei Dominic Fritz, directorul interimar al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara Ovidiu Andriș și Gabriel Bebeșelea, dirijorul în rezidență pentru anul 2023, au prezentat, luni, o mare parte a programului artistic pregătit pentru anul în care orașul va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.

„Noua viziune asupra instituțiilor publice de cultură din subordinea Municipiului Timișoara este de a se adresa cât mai multor timișoreni, în moduri cât mai inedite, prin abordarea de teme actuale și de interes, ce țin de excelența artistică care le caracterizează, prin noi parteneriate din comunitate – școli, ONG-uri, alte instituții de cultură, dezvoltarea de programe emblematice pentru anul în care vom deține titlul de Capitală Europeană a Culturii și de a contribui consistent și conștient la promovarea națională și internațională a Timișoarei. Accesibilizarea culturii și atragerea de noi categorii de public nu înseamnă promovarea unei culturi mai facile, ci din contră creșterea continuă a excelenței artistice a instituțiilor publice de cultură. Filarmonica Banatul abordează toate aceste direcții de dezvoltare într-un mod strategic și organic. Este cel mai ambițios program pentru filarmonică post 1989. Avem opere mari cu implicarea multor muzicieni și într-o vreme în care ne confruntăm cu crize multiple, o să vedeți că acest program este de afirmare, că muzica și cultura au ceva de spus în această lume dificilă”, a declarat, luni, primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

La rândul lui, directorul instituției, Ovidiu Andriș, a reamintit că Filarmonica Banatul încheie stagiunea 2021-2022 cu 50 de concerte simfonice, 31 de recitaluri, 14 concerte si recitaluri în parteneriat și patru concerte educaționale ale artiștilor recunoscuți la nivel național și internațional.

Evenimentele s-au bucurat de aproximativ 20.000 de spectatori. Aceștia au putut să își plătească bilete și cu cardul, spre deosebire de anii trecuți. Accesul lor în săli a fost mai ușor datorită afișajului îmbunătățit și ale indicațiilor înaintea spectacolelor muzicale. De asemenea au beneficiat de cardul Cultura Plus prin care au avut parte de reduceri și acces la evenimente culturale din oraș.

Anul acesta, Filarmonica Banatul își propune să continue procesul de dezvoltare prin abordarea unei strategii care presupune atragerea unor noi categorii de public, colaborarea cu instituții naționale și internaționale, dar și muzicieni cu renume internațional.

Filarmonica Banatul începe colaborarea cu dirijorii Róbert Farkas, Stefan Geiger, Gabriel Bebeșelea și Andrei Ioniță pentru anul 2023. De asemenea, maestrul dirijor Cristian Măcelaru va avea o contribuție artistică semnificativă în această stagiune.

Un punct important pentru anul viitor, când Timișoara își va exercita titlul de Capitală Europeană a Culturii, este colaborarea între Filarmonica Banatul și instituțiile culturale din orașul înfrățit german Gera (Philharmonische Orchester Altenburg Gera, Operanchor des Theaters Altenburg Gera, Konzertchor des Musikgymnasiums Rutheneum Gera). În același timp, există mai multe discuții cu Orchestre National de France, Jazz at Lincoln Center Orchestra și Festivalul Internațional George Enescu.

În stagiunea 2022-2023, instituția Filarmonicii Banatul va organiza cinci festivaluri: Festivalul „Timișoara Muzicală” – ediția a XLVII-a (mai 2023), Festivalul Eufonia – ediția a VI-a (septembrie 2023), Festivalul-Concurs Internațional Remus Georgescu – ediția a IX-a (octombrie 2023), Festivalul de Muzică Veche – ediția a XVII-a (noiembrie 2023) și Gala de Blues-Jazz „Kamo” – a XXXII-a ediție (septembrie 2023)

Repere ale stagiunii 2022-2023:

Róbert Farkas este dirijor șef al Orchestrei Simfonice MAV din Budapesta.

Program concerte: 09.12.2022, 27.01.2023, 07.04.2023, 16.06.2023

Lucrări interpretate:

 • Bela Bartok – Hungarian Sketches,
 • Franz Schupert – Simfonia nr. 9
 • Johannes Brahma – Simfonia nr. 3
 • Gustav Mahler – Simfonia nr. 1

Stefan Geiger este dirijorul șef al Orchestrei Sinfonica do Parana din Brazilia încă din anul 2016.

Program concerte: 18.10.2022, 17.02.2023, 21.04.2023, 26.05.2023

Lucrări interpretate:

 • Béla Bartók – „Concerto for Orchestra”
 • Antonin Dvorak – Simfonia nr.8
 • Igor Stravinsky – „Le Sacre Du Printemps”
 • Anton Bruckner – Simfonia nr.8

Gabriel Bebeșelea este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” din București și al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca.

Program concerte:

30.09.2022 – Deschiderea stagiunii 2022

 • van Beethoven – Fantezia Corală
 • Mahler – Das Lied von der Erde

09.02.2023 – Natura

 • Bartók – Dansuri din Transilvania
 • Enescu – Simfonia concertantă (solist Andrei Ioniță violoncel)
 • Enescu – Poema română

31.03.2023 – Cuvântul

 • Strauss – Traumlicht
 • Strauss – 2 Gesänge Op.34/1: Der Abend
 • Wagner/Gottwald – Wesendonck Lieder: Träume
 • Wagner/Maazel – Der Ring ohne Worte

02.06.2023 – Reconcilierea

 • Britten – War Requiem

04.08.2023 – Ziua Timișoarei – “Toți oamenii vor deveni frați”

 • van Beethoven – Simfonia 9 (cor comunitar)

Septembrie 2023 – Soarele

 • Gurrelieder – A. Schonberg

10.11.2023 – Luna iberică

 • Falla – Noches en los jardines de España
 • Rodrigo – Aranjuez (Rafael Aguirre – chitară)
 • I.Albeniz/G.Enescu – Rapsodie espagnole
 • M.Ravel – Rapsodie espagnole

15.12.2023 – Amintirea

 • Recviem în memoria victimelor Revoluției

Andrei Ioniță, solist în rezidență în anul 2023, este câștigător al medaliei de aur la ediția a XV-a a Concursului Internațional Ceaikovski 2015. Fenomenalul tânăr violoncelist Andrei Ioniță a fost numit „unul dintre cei mai incitanți violonceliști care au apărut în ultimul deceniu” de prestigiosul Times of London.

Program concerte simfonice: 09.02.2022 dirijor Gabriel Bebeșelea, 21.04.2023 dirijor Stefan Geiger, 16.06.2023 dirijor Robert Farkas

Program recitaluri: 11.02.2023, 13.05.2023, 18.11.2023, 10.12.2023

Lucrări interpretate:

 • Enescu – Simfonia concertantă
 • Khachaturian – Concertul pentru violoncel
 • Dohnányi – Konzertstück

Cristian Măcelaru este câștigător în anul 2020 al Premiului Grammy la categoria „Cea mai bună interpretare instrumentală solo”, pentru albumul ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis înregistrat alături de Orchestra Simfonică din Philadelphia, având-o ca solistă pe violonista Nicola Benedetti.

Program concerte: 14.12.2022, 14.03.2023, 17.03.2023

Lucrări interpretate:

R.Wagner Tristan and Isolde – Prelude and Liebestod, Uvertura la opera Tannhäuser

 • Strauss – Vier letzte Lieder, Tod und Verklärung
 • Brahms – Simfonia nr. 4
 • Mahler – Simfonia nr. 3

Adblock test (Why?)

articolul original.
 • There are no more articles
❌