ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ultimele Stiri

Luni se recepționează lucrările la Spitalul orășenesc Bicaz

9 December 2022 at 10:31
image

Spitalul orășenesc “Sfântul Ierarh Nicolae” Bicaz a fost reabilitat și eficientizat termic cu finanțare europeană prin Programul Operațional regional 2014-2020. Lucrările au început în 2020 și tocmai au fost finalizate. Însă, pe ultima sută de metri, a mai apărut o sumă de aproximativ 600.000 de lei care a rezultat ca diferență de preț între ceea ce era prevăzut în proiectul inițial la costurile materialelor de construcție și creșterile de preț apărute pe parcursul derulării efective a lucrărilor. Cum, între timp, au apărut și precizări legislative care permit modificările de costuri în astfel de proiecte, primarul Nicolae Sălăgean a solicitat sprijinul financiar al Consiliului Județean Neamț. În ședința de îndată de joi, 8 decembrie, a fost adoptată cu unanimitate de voturi hotărârea prin care Primăria Bicaz primește 594.640 lei din fondul la dispoziția CJ Neamț pentru susținerea programelor de dezvoltare locală. Banii provin din cota de 6% sume colectate suplimentar ca impozit pe venit de către finanțe și puse la dispoziția CJ Neamț.

“Lucrările vor fi recepționate luni, 12 decembrie. Acum, pentru că au apărut aceste diferențe de preț la costul materialelor de construcții și între timp au fost emise și precizările legislative legate de procedură, am solicitat această sumă de la bugetul județului. Eu, încă primar al orașului Bicaz, la al treilea mandat, am solicitat sprijin la Consiliul Județean Neamț pentru acoperirea fondurilor necesare ajustărilor de prețuri la acest proiect. În rest, noi avem contract de finanțare semnat între primărie și Ministerul Dezvoltării. Au apărut aceste necesități de ultim moment, spre sfârșitul proiectului, din partea constructorului de a depune la beneficiar, care este UAT Bicaz, documente din care să rezulte că au utilizat niște materiale de construcții ale căror prețuri au crescut. Ultima formă a legislației din România precizează că pentru situații de acest gen se pot realiza ajustări de prețuri. Au apărut aceste documente la noi și noi a trebuit să încercăm să găsim resursele financiare necesare pentru a acoperi această diferență față de ceea ce a fost inițial prevăzut în proiect și în contractul de finanțare. Acești bani sunt doar pentru aceste aspecte. Există acceptul legal de a se ajusta acești ban ce reprezintă prețurile la materialele de construcție utilizate”, a precizat primarul orașului Bicaz, Nicolae Sălăgean.

Prin proiect a fost realizată nu numai anveloparea pereților clădirilor, ci și înlocuirea totală a acoperișurilor clădirilor spitalului, refacerea instalațiilor electrice, a instalațiilor de alimentare cu agent termic și a fost realizat un sistem de producere  a agentului termic  pentru încălzire modern, cu pompe de căldură care vor asigura agentul termic necesar pentru încălzirea spațiilor, pentru producerea apei calde și care este cuplat cu un sistem de baterii solare. Spitalul din Bicaz a fost închis o bună perioadă de timp, între timp clădirile acestuia deteriorându-se. (Angela Croitoru)

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Burse de merit şi sociale pentru elevii din învăţământul special

24 November 2022 at 11:35
image

Consilierii judeţeni vor decide cuantumul şi numărul burselor ce vor fi acordate elevilor cu dizabilităţi care învaţă în centrele speciale din Piatra-Neamţ, Târgu-Neamţ şi Roman. Potrivit proiectului, ar putea fi acordate burse de merit  în valoare de 200 de lei, burse de studiu – 150 de lei şi burse sociale cu un cuantum de 200 de lei fiecare.

La Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă “Alexandru Roşca” din Piatra-Neamţ se solicită 9 burse de merit şi 105 burse sociale, La centrul din Târgu-Neamţ, se cer 10 burse de merit şi 111 de ajutor social, iar la centrul similar din Roman 2 burse de merit, 2 burse de studiu şi 98 de burse de ajutor social.

Acest tip de burse se acordă din bugetul de stat, din sumele defalcate din TVA, prin intermediul Consiliului Judeţean Neamţ în subordinea căruia se află aceste centre. (Angela Croitoru)

articolul original.

PNL are soluții pentru podul de la Luțca, PSD refuză să le discute

24 November 2022 at 09:04
image

– interviu cu George Lazăr, preşedintele PNL Neamţ

George Lazăr este președinte ales al PNL Neamț și Secretar de Stat în Guvernul României. De profesie avocat, membru în Baroul Neamț, George Lazăr a îndeplinit funcția de prefect al județului Neamț, între 2013-2014 și 2020-2021. În cel de-al doilea mandat de prefect, s-a confruntat cu pandemia de coronavirus, când a condus Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Neamț. În paralel, s-a ocupat îndeaproape de problema Cheile Bicazului, disputate între județele Neamț și Harghita. Ca urmare a demersurilor sale, procesul între cele două județe a fost câștigat de județul Neamț.

– Domnule George Lazăr, vă mulțumesc pentru că ați acceptat acest interviu. Unul din subiectele fierbinți, chiar dureroase aș spune pentru circa 20.000 de locuitori din partea de est a județului Neamț, în zona Luțca, este podul dărâmat de mai bine de cinci luni și incapacitatea autorităților județene care par că nu au nicio soluție. În tot acest timp, oamenii suferă. Cum comentați toată această stare?

Dumneavoastră spuneți incapacitate, eu spun dezinteres și indolență. În acești termeni poate fi descrisă cel mai bine atitudinea Consiliului Județean, a PSD Neamț pentru care această problemă pare să nu existe. Pentru ei podul încă mai rezistă 50 de ani, așa cum ne dădea asigurări domnul Ionel Arsene, pentru ei circulația se desfășoară normal, pentru ei totul este în regulă. Ați văzut în ultimele patru, cinci  luni vreun oficial de la Consiliul Județean Neamț la locul dezastrului? L-ați văzut pe domnul Ionel Arsene în zona Luțca să stea de vorbă cu oamenii. Ați văzut vreun membru de marcă al PSD care să vină cu o soluție? Pe domnul Vasilică Harpa, omul din acte care conduce PSD Neamț l-ați văzut acolo? Nu pentru că nu aveați cum, la fel cum nu i-au văzut pe acești oameni nici cei 20.000 de locuitori  din zonă. Dacă a fost nevoie de aproape patru luni pentru ca prefectul numit tot de PSD să monteze un semafor la intersecția morții din Gâdinți, timp în care au avut loc mai multe accidente, la ce să te aștepți de la acești oameni. Au dărâmat și au abandonat. Își văd în continuare nestingheriți de petreceri publice, de chermeze, domnul Arsene de procesele lui și de viața din București unde s-a mutat. Din păcate aceasta este realitatea.

– Dar o realitate care nu-i încălzește cu nimic pe locuitorii afectați, care suferă în continuare, și care așteaptă soluții.

Iar acest soluții au venit din partea PNL Neamț, mai exact a consilierilor județeni liberali. În luna septembrie, după ce, anterior, am strâns mii de semnături în favoarea construirii unui pod temporar, am întocmit două proiecte de hotărâre de Consiliu Județean. Unul pentru finanțarea lucrărilor de amenajare, de către Ministerul Apărării Naționale, a unui pod temporar, de pontoane și al doilea, pentru aprobarea sumelor necesare realizării unui studiu de fezabilitate în vederea stabiliri costurilor pentru construcția unui nou pod. Știți că, împreună cu colegii mei parlamentari PNL, senatorul Eugen Țapu-Nazare și deputatul Laurențiu Leoreanu, am fost la premierul Nicolae Ciucă și am solicitat finanțare pentru un nou  pod. Nici nu a fost nevoie de foarte mult timp și argumente pentru a-l convinge pe premier de importanța solicitării noastre și a fost de acord, ne-a garantat că aceste sume se vor regăsi în bugetul anului viitor. Noi, de la Neamț, trebuie doar să știm exact cât solicităm. Unii spun că un pod nou ar costa 6 milioane de euro, alții 7 milioane, de asta este nevoie de un Studiu de Fezabilitate, să stabilim valoarea exactă. Iar un asemenea studiu nici nu costă mult. Doar că domnul Arsene și PSD Neamț refuză să pună pe ordinea de zi cele două proiecte ale PNL Neamț și mi-e teamă că proiectul de buget pe anul 2023 se va întocmi fără ca suma necesară construirii podului  să fie prinsă în buget. Iar atunci, Arsene și PSD Neamț ar trebui să meargă în zona Luțca și să le spună oamenilor de ce nu au discutat propunerile  PNL Neamț în ședințele de Consiliu Județean, altfel, tare mi-e teamă că vor veni oamenii să-i întrebe pe ei.

Ionel Arsene este cinic și diabolic

– Este posibil ca această atitudine să fie generată de posibila lipsă de fonduri în bugetul Consiliului Județean Neamț?

Dacă nu ar fi de plâns, ar fi de râs. Fonduri au existat și există la Consiliul Județean, important este ca ele să fie cheltuite cu chibzuință. Numai că PSD, domnii Vasilică Harpa și Ionel Arsene au cu totul alte obiective, nicidecum rezolvarea situației de la Luțca. Și am să vă dau câteva exemple: două milioane de euro, porți de intrare în județ. Peste două milioane de euro alocați pentru construcția și amenajarea biroului lui Ionel Arsene, asta dacă va mai apuca să-l folosească, având în vedere condamnarea la 8,6 ani de închisoare, într-o primă instanță, pentru fapte de corupție. Vă rog să nu uitați nici cele 3 milioane de euro care au plecat din județul Neamț pentru construcția spitalului de la Lețcani, în perioada pandemiei, spital care nu a funcționat niciodată iar astăzi stă într-un depozit al Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Cum nu sunt bani? Sunt, trebuie ca domnul Arsene, domnul Harpa, președintele PSD Neamț, domnul Niță, prefectul județului, să înțeleagă cu acestea nu sunt priorități. Porți de intrare ne trebuie? Birou faraonic pentru Ionel Arsene? Haideți să fim serioși. Pe lângă rezolvarea urgentă a podului din zona Luțca, sunt atât de multe alte probleme în județul Neamț. Și chiar dacă nu ar exista fonduri, deși, repet, ele există, PSD Neamț și Ionel Arsene tot ar trebui să pună pe ordinea de zi proiectele PNL, să le discute, să le îmbunătățească dacă doresc, dar să le pună pe ordinea de zi. Așa este normal. Din păcate, ei nu doresc să primească bani de la guvernul condus de Nicolae Ciucă, pentru că este liberal, probabil așteaptă rotirea premierilor, când guvernul va fi condus de un premier al PSD.

– Îmi este greu să cred acest lucru, că se așteaptă rotirea premierilor.

Mie nu, poate că dumneavoastră nu-l cunoașteți pe domnul Arsene la fel de bine cum îl cunosc eu. Ionel Arsene este diabolic și-mi asum ceea ce spun. Este dispus oricând să prelungească calvarul și suferința celor 20.000 de locuitori din zona Luțca, doar pentru a se putea lăuda ulterior că guvernul condus de un premier PSD a rezolvat întreaga situație. Acesta este Ionel Arsene. Un om care în campania electorală urca munții Neamțului să fie mai aproape de Dumnezeu, îmbrățișa cruci și troițe, dar în tot timpul acesta organiza licitații cu dedicații  pentru firme ale prietenilor și cumetrilor. Sunt lucruri dovedite de procurori, de instanțe, nu o spun doar eu, ci și prima sentință de 8 ani și jumătate de închisoare. Chiar credeți că Ionel Arsene are scrupule? Vă asigur că nu, iar orice scenariu este posibil, inclusiv acesta.

PSD Neamț rămâne principalul nostru adversar

– Prin tot ceea ce spuneți, demonstrați foarte clar că în județul Neamț nu funcționați în nicio alianță cu PSD. Cum se vede acest lucru la București?

În primul rând, vreau să fiu foarte clar și să vă spun că nici nu se pune problema ca între PNL Neamț și PSD Neamț să existe o alianță. Ne despart foarte multe lucruri, idei, principii, iar abordarea în cazul Luțca este un exemplu în acest sens. Da, la București lucrurile stau altfel, a fost nevoie de un compromis în această perioadă de criză. Dar asta nu înseamnă că la Neamț, de dragul alianței de la centru, trebuie să stăm impasibili și să privim nepăsători la tot răul pe care-l face PSD. Și vreau să vă mai dau un exemplu. Vă amintiți de lucrările de reparații care s-au efectuat la podul de la Horia. Ei bine, deși au avut la dispoziție lunile mai, iunie, iulie, PSD Neamț, prin omul pe care l-a numit la conducerea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, a programat aceste lucrări exact în luna august, când cei plecați în străinătate s-au întors acasă, în vacanță. Exact când se înregistrau cele mai mari valori de trafic din timpul anului. Iar dacă vă întrebați de ce, răspunsul este simplu: au vrut să arunce toată vina asupra administrației liberale a Romanului. Doar că oamenii nu mai pot fi așa ușor păcăliți și au înțeles cine, ce a vrut. Dacă mai vreți un exemplu vă spun despre Apa Serv, furnizor și pentru Roman și pentru Piatra Neamț, o societate condusă exclusiv de PSD Neamț care doar a încasat și nu a investit aproape nimic în reabilitarea și modernizarea rețelelor, iar astăzi mii de oameni suferă din cauza mult prea deselor avarii. Unde s-au dus toți acești bani, ce s-a făcut cu ei, numai cei de la PSD Neamț știu. Iar astăzi, ca administrația locală de la Roman să rezilieze contractul cu Apa Serv ar trebui să plătească despăgubiri, așa spune  PSD Neamț, de 150 de milioane de lei, adică 30 de milioane de euro. Cum ar veni, fiecare romașcan să plătească 500 de euro și plecăm. Din păcate, aceasta este realitatea și nu putem fi nici măcar îngăduitori cu un asemenea comportament, Despre o așa-zisă alianță nici nu poate fi vorba, între noi și PSD existând numeroase diferențe de opinie și abordări diferite.

În localitățile nemțene conduse de primari ai PNL taxele și impozitele nu se vor majora în 2023; tichete de vacanță pentru 4,2 milioane de salariați din sectorul privat

– Dacă ați pomenit despre abordări și viziuni diferite, aș vrea să-mi dați câteva exemple.

Cu multă plăcere. În primul rând, noi, liberalii vorbim despre dezvoltare și soluții pe termen lung, pe când PSD promovează doar măsuri populiste, fără acoperire reală care, mai devreme sau mai târziu se vor întoarce împotriva noastră. Viziuni complet diferite avem și în ceea ce privește politica de impozitare. PSD dorește să crească impozitele, pe când PNL vorbește de înghețarea acestora, dacă o scădere nu este posibilă. PSD dorește să introducă taxe noi, pe când PNL dorește un regim fiscal cât mai prietenos pentru mediul de afaceri, pentru că doar acesta asigură dezvoltarea pe termen lung. Și aici vreau să vă dau două exemple concrete. Recent, am propus în Biroul județean al PNL Neamț ca toți primarii liberali să păstreze același nivel al taxelor și impozitelor în anul 2023. Cu alte cuvinte, să nu majoreze nimic, deși Codul Fiscal le permite acest lucru. A existat un vot unanim la această propunere, iar în 2023, în cele 36 de localități din județul Neamț conduse de primari ai PNL taxele și impozitele nu se vor majora. Sigur, va exista o reașezare cu inflația de anul trecut, de circa 6%, pentru că așa obligă același Cod Fiscal, dar primarii liberali nu vor opera majorări. Din punct de vedere economic este o decizie cât se poate de corectă, pentru că traversăm o perioadă de criză și este o greșeală enormă să majorezi taxe sau să introduci altele noi, pentru că efectul este de bumerang. Populația are de traversat o iarnă grea, iar firmele, sufocate de impozite majorate cum ar vrea PSD, ar fi în pericol să se închidă, cu consecințe negative asupra economiei, a creșterii ratei șomajului, a presiunii pe buget, etc. La acest capitol, PNL este foarte ferm: fără introducerea de noi taxe.

Plecând de la realitatea indiscutabilă că mediul de afaceri este motorul economiei, tot de din județul Neamț a plecat o propunere legislativă a domnului senator Eugen Țapu-Nazare la care am lucrat și eu și domnul deputat Laurențiu Leoreanu, prin care celor 4,2 milioane de salariați din sectorul privat să le fie acordate tichete de vacanță, deductibile din contribuțiile sociale. Pe lângă faptul că ar dispărea această discriminare între sectorul bugetar și cel privat, banii s-ar întoarce în economie, în serviciile de turism, cu beneficii și asupra industriilor orizontale. Pentru județul nostru ar fi o adevărată gură de oxigen, activitatea de turism fiind una de bază. Iată doar două exemple de abordări diferite dintre PNL și PSD. Dacă analizăm și aceste exemple alături de modul în care PSD Neamț, prin domniii Arsene, Harpa, Niță, înțelege să facă politică în județul Neamț, atunci în mod cert între noi și ei nu poate exista o alianță funcțională. PSD Neamț, domnii Arsene, Harpa, Niță și alții fără principii și coloană vertebrală rămân principalii noștri adversari.

articolul original.

Comunicat de presă / PNL Neamț: ”O nouă ședință de C.J., un nou refuz al PSD de a discuta soluțiile PNL pentru Luțca”

10 November 2022 at 08:38
image

Preocupat  mai degrabă de termenul  din 11 noiembrie în procesul în care este judecat pentru fapte de corupție, Ionel Arsene refuză și de această dată să introducă pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean de joi, 10 noiembrie, cele două proiecte inițiate de PNL Neamț care ar normaliza situația de la Luțca.

Reamintim, au trecut mai bine de cinci luni de la prăbușirea podului și mai bine de două luni de când consilierii județeni ai PNL au venit cu soluții clare, concrete, care ar rezolva situația rezultată în urma dezastrului rezultat: construcția unui pod temporar de pontoane, pentru reluarea rapidă a circulației și realizarea unui Studiu de Fezabilitate în vederea construirii unui nou pod, cu finanțare de la Guvernul României. De la data depunerii celor două proiecte au fost convocate mai multe ședințe ale Consiliului Județean Neamț, ordinare și extraordinare, dar cele două proiecte nu s-au regăsit niciodată pe ordinea de zi pentru a fi dezbătute.

Complicitatea președintelui PSD Neamț, Vasilică Harpa, care nu întreprinde niciun demers în favoarea celor 20.000 de oameni afectați de prăbușirea podului este cel puțin suspectă. Apreciem că responsabilitatea funcției pe care o deține îl obligă la o analiză foarte serioasă a întregii situații și ar trebui să-l determine să întreprindă demersuri pentru ca cele două proiecte ale PNL să fie dezbătute în Consiliul Județean, mai ales că majoritatea în acest for legislativ este deținută de PSD. Din nefericire, această atitudine demonstrează că nu este altceva decât un om de paie, fără putere de decizie, aflat, indiscutabil, sub papucul și la ordinele lui Ionel Arsene.

La ședința din 10 noiembrie, consilierii județeni ai PNL vor vota în favoarea proiectului de hotărâre privind o posibilă finanțare pentru Spitalul Județean Neamț, dar la celelalte proiecte se vor abține, în semn de protest față de atitudinea discreționară a PSD Neamț, care nu înțelege că cei 20.000 de nemțeni din zona Luțca au nevoie de soluții urgente.

De asemenea, îi solicităm președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, să renunțe la confortul din București și să convoace ședințele cu prezență fizică, la sediul instituției, la care să participe nemijlocit. Ar fi o atitudine care ar demonstra măcar un minim respect la adresa nemțenilor.

Valentin Stavarache

Liderul Grupului consilierilor județeni ai PNL Neamț

articolul original.

Recital (in)operativ ISU Neamț: Am constatat, este grav, nu știm cât și de ce, nu e treaba noastră, dar veghem!

28 October 2022 at 08:18
image

O instituție importantă și cu o certă credibilitate în județ, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU), care a făcut eforturi de multe ori lăudabile  pentru a comunica, schimbă radical macazul atunci când vine vorba despre un subiect delicat și care se leagă, prin efecte, cel puțin de trei instituții – Prefectura, Consiliul Județean Neamț și Teatrul Tineretului. Este vorba despre urmările trăsnetului din 22 august 2022, care a lovit zona Curții Domnești din Piatra Neamț și modul în care s-au stabilit pagubele. Răspunsul la întrebările adresate este un fel de îmbinare nefericită între nevoia de corectitudine politică (să nu supărăm pe nimeni, nici ”instituțiile”, nici pe cei care întreabă) și cea privind ocolirea unui răspuns clar și răspicat în privința a ceea ce s-a întâmplat la Teatrul Tineretului. Acolo, în perioada de după evenimentul electro-atmosferic și până la apariția Hotărârii CJSU nr. 44 din 07.10.2022, s-a desfășurat un festival de teatru. La care au participat oameni care nu au fost informați că se pot expune unui risc.

La început a fost un trăsnet…

…care „a deranjat” instalațiile electrice din Turnul lui Ștefan, din clădirile din vecinătate, biserică, primărie, Direcția de Asistență Socială, muzee și cine mai știe prin ce alte locuri. Tot atunci s-ar fi deranjat și ceva instalații în clădirea Teatrului Tineretului. După ce s-au tras liniile, instituția așteaptă, ca efect al hotărârii CJSU, 300.000 de lei, cea mai mare sumă acordată, pentru ”expertizare, proiectare, avizare, autorizare și executare a lucrărilor de reconstruire a instalațiilor electrice interioare, curenți tari, iluminat și prize, curenți slabi, instalația de semnalizare, alarmare și alertare în caz de incendiu, instalația de alarmare și protecție împotriva efracției, instalațiile aferente centralei telefonice și a instalației de sonorizare, a instalației de iluminat a fațadelor, respectiv a instalației de împământare și protecție la trăsnet aferente”. E un semn limpede că au existat dubii importante cu privire la faptul că toate acestea pot funcționa în condiții de siguranță. De aici  a plecat documentarea noastră, pentru că, spuneam deja, în perioada amintită acolo a avut loc un festival de teatru unde a venit  public care credea că este în siguranță.

 A urmat o cerere de informații…

 …făcută pe data de 17 octombrie, la care am primit răspuns pe 21, în aceeași lună. Răspunsu-i sublim, cel puțin în prima parte, unde ni se spune, da, am primit, da, am citit, dar nu vă putem satisface doleanțele, pentru că ceea ce cereți nu e pe lista noastră de documente de interes public.

Prima cerere se referea la copii ale unor procese verbale asumate de comisia mixtă constituită în baza ordinelor de prefect privind invetarierea și evaluarea pagubelor produse în data de 22 august. Publicăm răspunsul la întrebare și apoi comentăm: ”Ca urmare a efectelor manifestării fenomenelor meteo din data de 22.08.2022, prin ordinele prefectului nr. 306 și 307 din 23.08.2022 și 312 din 30.08.2022 a fost dispusă constituirea unei comisii mixte pentru inventarierea și evaluarea pagubelor produse urmare a loviturii de trăsnet. Vă adresăm rugămintea de a solicita procesele verbale anterior amintite de la Instituția prefectului, având în vedere că activitatea comisiei a fost generată de un ordin de prefect. Menționăm că acest tip de document nu se regăsește pe lista cuprinzând documentele de interes public ale ISU Neamț, listă întocmită conform art. 5 din legea 544/2001.”

Un răspuns aparent corect și la obiect. Șmecheria vine de la faptul că el trebuia dat pe loc/imediat/fără întârziere, cum este la lege, nu după câteva zile. Este greu de crezut că cei din conducerea ISU Neamț nu știau răspunsul la o asemenea întrebare sau că a fost necesară consultarea juriștilor într-un conclav special constituit pentru a afla că… nu pot răspunde la întrebare! Ar mai fi varianta că trăsnetul a afectat și ISU. Deocamdată nu a apărut nici un document – de interes public sau nu – care să demostreze științitic afectarea. Sau nu s-a vrut, pe motive de întârziere în documentare internă la ISU, ceea ce pare din ce în ce mai plauzibil.

Comisii competente în ”cuantificarea efectelor cauzelor”

Teatrul Tineretului este, oricine recunoaște, o instituție în care lucrează oameni indiferent de gen/sex, de aceea am insistat să aflăm  data exactă la care ISU a luat cunoștință ”de daunele produse în urma aceluiași fenomen atmosferic clădirii și instalațiilor electrice, de protecție și ale unor echipamente ale Teatrului Tineretului.

Răspunsul a fost  – voit sau nu – vag și fără conținut sau unul absolut aiuritor. Aflăm că ISU a luat cunoștință despre daune după emiterea ordinelor de prefect, până la redactarea proceselor verbale, deci după data de 23 august, cândva… Când, că asta am întrebat? Cândva, într-un timp nedefinit?

Merită, ca să ne lămurim cum funcționează lucrurile cu comisiile care sunt constituite după asemenea evenimente, că ele au în mână pâinea și cuțitul când este vorba de despăgubiri. Din ele fac parte reprezentanți ai unor instituții care au atribuții în zona respectivă – Inspectoratul Județean Neamț în Construcții, Direcția Județeană pentru Cultură, Poliția, Prefectura etc – care-și  fac treaba mergând la fața locului.

În acest caz ne interesează cei de la ISU, e bine să știm cu cine avem de-a face. În răspuns aflăm că membrii comisiei au vizat (nu știm dacă ne-a luat cineva la mișto!) ”cuantificarea efectelor cauzelor ”. Doar că ei nu se ocupă de expertizare, că nu este treaba lor! Este treaba experților care vin după, când sunt chemați, când au timp sau când sunt plătiți.

Până atunci să remarcăm că membrii comisiei au constatat mai multe probleme la instalațiile electrice ale Teatrului Tineretului, care ”puteau avea drept cauză” trăsnetul. De aceea au propus (fără sfatul experților – n.r.?), activități ”de expertizare, proiectare, avizare, autorizare și executare a lucrărilor de reconstruire a instalațiilor electrice interioare, curenți tari, iluminat și prize, curenți slabi, instalația de semnalizare, alarmare și alertare în caz de incendiu, instalația de alarmare și protecție împotriva efracției, instalațiile aferente centralei telefonice și a instalației de sonorizare, a instalației de iluminat a fațadelor, respectiv a instalației de împământare și protecție la trăsnet aferente Teatrului Tineretului. Activități de expertizare, proiectare, avizare, autorizare și executare a lucrărilor de reconstrucție a instalațiilor electrice interioare, etc”, pentru care se vor găsi și bani, vreo 300.000 de lei.

În continuare, pentru că s-a invocat afectarea autocarului TT de către trăsnet, probabil prin efectul inducției electromagnetice de proporții, ce anume și cine a constatat? Am fost lămuriți imediat asupra modului în care s-a lucrat: ”comisia a inspectat vizual autocarul – nu se spune de la ce distanță – în ceea ce privește starea tehnică a instalației electrice, constatând că sunt probleme”! Care probleme? Păi, cică sunt, dar o să le lămurească experții. Comisia numai s-a uitat și a constatat, probabil a și consemnat. Ce? Că sunt probleme! Care? Amănunt lipsit de relevanță, se pare, dar care putea fi important în momentul în care experții ar constata o ”daună totală”, care să permită achiziționarea unui nou mijloc de transport: e de vină trăsnetul de la Turn? Sigur, se poate dacă ne înscriem într-o teorie a conspirației pe seama bunurilor Consiliului Județean Neamț sau ale TT-ului.

Fără a avea nici un fel de dubiu asupra constatărilor vizuale ale membrilor comisiei – mai ales a reprezentantului ISU – se cuvine să ne exprimăm îndoiala asupra acurateței lor. Mai ales că nu vorbim aici de-o priză, unde și acolo folosești un banal creion de control.

Precizare importantă: ”ISU n-are treabă cu instalațiile electrice”!

 Orice om cu scaun la cap, după ce ar fi văzut că sunt probleme profunde cu instalațiile electrice la Teatrul Tineretului – cunscută fiind agenda publică a instituției care era în pline pregătiri pentru un festival, cu multe reprezentații ce presupuneau în mare parte folosirea instalațiilor electrice – își punea problema dacă totul se poate desfășura în condiții de siguranță pentru public. Pe cei de la ISU i-am întrebat ”în ce măsură în incinta TT se putea desfășura activitatea proprie cât și cea de spectacole, care presupune participarea publicului și dacă TT-ul se mai încadra la momentul constatărilor în autorizația de securitate la incendiu, după producerea incidentului.”

Răspunsurile – o parte tehnice, altele tehnic-aiuritoare. Tehnic, ni s-a transmis că ”… trebuie să menționăm că nu s-au întrunit condițiile pentru care se putea dispune măsura complementară de oprire a funcţionării ori utilizării Teatrului Tineretului, conform prevederilor art. 2 alin. 1) din H.G.R. 915/03.11.2015 (…)”.

Dar, pentru că există și un dar, ”În acest context, Teatrul Tineretului putea să-și desfășoare activitatea, sub rezerva existenței unui risc de incendiu mai ridicat față de perioada anterioară fenomenului meteo din 22.08.2022. Pentru diminuarea acestui risc, conducătorul instituției trebuie să dispună adoptarea unor măsuri organizatorice suplimentare, în mod special pe timpul desfășurării spectacolelor.”

Să reținem că ISU vorbește la timpul viitor, făcând abstracție de faptul că Festivalul de Teatru s-a desfășurat și nu am văzut nici măcar o tentativă de comunicat care să avertizeze pe cumpărătorii de bilete și pe invitați că există vreun risc. Nu numai de incendiu, cum restrânge problematica ISU. Care închide subiectul cu valabilitatea autorizației la incendii și tot cu trimitere la un articol de lege: ”Raportat la cele constatate de comisia mixtă este de menționat că avizele și autorizațiile de securitate la incendiu își pierd valabilitatea în condițiile descrise de art. 21 alin. 1 din Normele Metodologice privind avizarea şi autorizarea de securitate la incendiu şi protecţie civilă aprobate prin O.M.A.I. 129/2016, cu modificările și completările ulterioare”.

În concluzie, TT-ul nu are probleme cu autorizația, chiar dacă sunt ceva probleme de fond cu instalațiile electrice. Dar, urmează încă un dar – din dorința ca ISU să ne convingă că este la zi cu toate îndatoririle, ni se mai spune că în privința instalațiilor electrice (care se știe că din când în când reprezintă o importantă cauză a incendiilor, chiar și la clădiri autorizate!) taman ISU n-are competență și că aceasta o găsim la o altă autoritate a statului român și anume ANRE! Musai trebuie un citat: ”După cum se poate observa, avizele și autorizațiile emise de instituția noastră vizează condiții care țin strict de securitatea la incendiu, instalațiile electrice fiind în domeniul de reglementare al altei autorități a statului, ANRE.”

Ce-ar trebui noi să înțelegem de aici? Că pe cei de la ISU nu-i interesează dacă o instalație electrică reprezintă un pericol iminent de incendiu și așteaptă un reprezentant al ANRE să-și dea cu părerea?

Îi interesează, dar pe modelul încet-încetișor, fără nervi și grabă: ”Deoarece nu putem ignora riscul de incendiu generat de starea actuală a instalațiilor electrice de la Teatrul Tineretului, am solicitat această verificare a instalațiilor electrice de către o persoană fizică/juridică autorizată ANRE, pentru ca ulterior să analizăm împreună cu factorii decizionali de la nivelul teatrului măsurile necesar a fi adoptate pentru mențierea riscului într-o zona acceptabilă.”

Ce nu poate fi pasat la ANRE

De la ISU am aflat că a fost dat un termen ca urmare a unei solicitări scrise a instituției în urma constatărilor comisiei numite prin ordin al prefectului. Astfel, a fost stabilită ca termen data de 8 noiembrie pentru verificarea instalației electrice de către o persoană fizică/juridică autorizată. Reprezentanții ISU Neamt şi ai TT vor analiza concluziile rezultate şi vor stabili măsurile ce trebuie adoptate. Tragem linie și încercăm să ajungem la un numitor comun. La TT a trăsnit de la distanță, nici prea tare, nici prea puțin. O comisie s-a deplasat, a constatat probleme la instalația electrică, nici prea mari, nici prea mici, așa că a urmat o hotărâre nu prea lungă, dar cu o sumă mare de bani alocată spre TT, pentru tot felul de chestiuni care ţin de instalații electrice. ISU spune că-i interesează, nici prea mult, nici prea puțin, doar cât zice legea aplicată ca pentru prieteni și instalațiile electrice de la Teatru. Și că n-are motiv, nici prea mare, nici prea mic, să-și pună problema Autorizației de securitate la incendiu, însă aşteaptă, nici prea mult, nici prea puțin, ca să facă un control tematic, dar numai după ce un expert se pronunță, nici prea grav, nici prea doct, pe problemă.

Într-un ton, culmea, mai profesionist, am primit un răspuns de la TT, în care se spune că  ”la începutul lunii septembrie am primit vizita unei comisii de experți care a făcut o inspecție minuțioasă a sistemului de paratrăsnet al clădirii TT, a instalațiilor electrice și de comunicații, informându-ne în timpul expertizării că au descoperit și alte nereguli, pe care noi, ca simplii utilizatori, nu le identificasem”!

adresă de la tt

Dincolo de cereri de informații și răspunsuri ambigue, rămân câteva nedumeriri. Dacă constatările experților vorbesc despre alte nereguli, au fost ele constatate în controalele de fond ale ISU Neamț, făcute înainte de trăsnet? Pe timpul acelor controale s-a verificat dacă și câți electricieni de la TT au atestat să se ocupe de ansamblul instalațiilor electrice ale teatrului, sau și asta este tot treaba ANRE? 

Concluzie: nu așteptați nimic de la autorități, ele au întodeauna hârtii să se acopere

 Festivalul de teatru de la Piatra Neamț s-a desfășurat în perioada 5-18 septembrie. Adică exact după ce experții, nu membrii comisiei prefectului!, au constatat nereguli în privința instalațiilor electrice. În mod normal, ar fi trebuit ca aceste lucruri să fie anunțate imediat și publicului larg, în special spectatorilor, iar trupele vizitatoare să fie atenționate asupra unor posibile consecințe. N-a făcut nimeni lucrul acesta, pentru că pe nimeni nu a interesat acest aspect. Nu știm dacă este vorba despre inconștiență sau despre clasicul mod de acționa din Neamț, cel consacrat prin „las-o că merge și așa!”. Că n-a făcut-o conducerea Teatrului este pe undeva de înțeles – aveau un eveniment, ar fi însemnat să aibă probleme de imagine și chiar pagube materiale, dar asta nu îi scuză în niciun fel, ci înseamnă că de fapt nu erau obligați să o facă. Că n-a făcut-o nici Prefectura, iarăși este de înțeles – la deschidere trebuia ținut un discurs, lucru important măcar la nivel solemn și nu se cădea să se strice momentul politic pe altarul siguranței simplilor spectatori plătitori de bilete. Că ISU a considerat că nu-i de competența lor nu avem nici o explicație. Până la urmă, marele noroc este că nu s-a întâmplat nimic și n-am asistat la un incendiu de tip Colectiv. Abia atunci s-ar fi văzut cât de goi sunt toți acești împărați nemțeni ai dezastrelor încă neproduse.

Valentin BĂLĂNESCU

articolul original.

Un lider PNL se plânge pe Facebook că nu are apă să se spele: Își bate joc de noi, fără scrupule

26 October 2022 at 12:45
image

Preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr, acuză într-o postare pe facebook conducerea Apa Serv şi conducerea Consiliului Judeţean Neamț, că îşi bat joc, fără scrupule, pentru că nu are apă pentru a-și face baie. 

„Sunt şi eu unul dintre zecile de mii de romaşcani care în aceste zile nu au apă curentă.
Am doi copii mici acasă şi aceleasi probleme curente in gospodărie, la fel ca majoritatea locuitorilor municipiului Roman. Nu avem cum să le facem baie sau să le spălăm hainele, nu avem apă pentru gătit sau pentru igiena elementară zilnică.
Aşa trăiesc romaşcanii în octombrie 2022.
Ca acum mai bine de 100 de ani.
Asta din cauza incompetenței crase a ApaServ şi a indiferenței Consiliului Județean Neamț, sub conducerea lui Ionel Arsene, care continuă să îşi bată joc de noi, fără scrupule.
Am purtat discuții serioase la inițiativa Primăriei Muncipiului Roman cu reprezentanții conducerii ApaServ şi am sperat că cei responsabili vor redresa situția în cel mai scurt timp.

Ba dimpotrivă! Dacă înainte romaşcanii rămâneau fără apă pe parcursul zilei în intervalul 13:00-16:00 şi pe timpul nopţii între orele 23:00-6:00, acum suntem înştiițați că nu vom mai primi apă cu rația. În schimb, nu vom mai primi deloc.

ApaServ anunță cu nonşalanţă că apa va fi oprită pe timp de zi, ca şi când activitatea casnică a zeci de mii de familii nu ar fi afectată deloc de nerozia cu care această companie ia decizii.
Este vacanță, copiii rămân acasă. Necesitatea apei va creşte: pentru gătit, spălat, curățenie- lucruri normale care la Roman au devenit privilegii rare.

Cum este posibil, domnilor reprezentanți ai ApaServ? Cum puteţi tolera o asemenea absurditate, domnule preşedinte al Consiliului Județean, Arsene?
Poate vi se pare firesc să nu ne spălăm copii cu săptămânile? Poate e normal, în viziunea dumneavoastră, ca un municipiu întreg să rămână fără apă în anul 2022?

Apă pentru nevoi primare, pentru igiena zilnică, pentru gătit?

Nu ştiu despre dumneavoastră, cei responsabili de această situație de o absurditate marca PSD Neamț, dar noi, romaşcanii, suntem oameni decenți, care fac duş, mâncare, curățenie, spălăm rufe şi ne facem treburile zilnice CU APĂ. Cu apa pe care o plătim cu bani grei.
Ce drept aveți dumneavoastră să ne privați de una dintre utilitățile pe care le plătim?
Până când această bătaie de joc?

Dacă mai există un minim de respect față de romaşcani, semnați demisia şi lăsați locul competenţei şi bunului simț. Dumneavoastră nu aveți aşa ceva!
Situația nu poate continua în aceşti parametri, nu există niciun argument care să scuze comportamentul ireal al Consiliului Județean, care girează, prin lipsa de atitudine, incompetența ApaServ.
Nesimțirea trebuie să se oprească aici!”, a transmis liderul PNL pe facebook

articolul original.

Ionel Arsene, ajutor din Suceava pentru a putea cheltui 8 milioane lei

25 October 2022 at 07:41
image

Visul extrem de costisitor al preşedintelui CJ Neamţ de a construit şapte porţi pe toate drumurile de la intrarea în județ – pentru care este alocată suma de 8 milioane de lei – mai face un pas  spre administrativ .

Un ajutor neașteptat vine de la primarul PSD al comunei Boroaia din Suceava, Vasile Berariu. Consiliul Local al comunei, la propunerea primarului, a hotărât  să acorde drept de folosinţă pentru o perioadă de 25 de ani pe un teren de 50 de mp aflat la limita cu judeţul Neamţ. Terenul urmează să fie folosit pentru amplasarea unuia din cele şapte totemuri cu care Ionel Arsene doreşte să marcheze porţile de intrare în judeţ.

Un proiect de hotărâre în acest sens este în mapa consilierilor județeni, care cu ocazia aceasta află și care este stadiul întregului proiect ”Porțile Neamțului”: Din cele 7 locaţii cuprinse în proiect, până în prezent au fost clarificate 5 amplasamente (excepţii Bicaz-Chei şi Borca), în sensul stabilirii regimului juridic al terenului şi al stabilirii condiţiilor tehnice (în teren) necesare realizării investiţiilor. Acestea constituie proprietăţi ale UAT-urilor, pentru care primăriile în speţă şi-au exprimat acordul de principiu în ceea ce priveşte punerea la dispoziţia proiectului cu titlu gratuit. Pentru două din cele 5 (comunele Costişa şi Săbăoani)a fost finalizată procedura de dobândire a folosinţei gratuite asupra terenurilor în speţă. Urmează comuna Boroaia”.

Angela Croitoru

articolul original.

George Lazăr, preşedintele PNL Neamţ: “Nesimțire marca APASERV!”

18 October 2022 at 14:00
image
Compania APASERV, patronată de Consiliul Județean Neamț, își bate joc de romașcani, în prag de iarnă și ne lasă din nou fără apă curentă.
Sunt aproape 8 ani de când APASERV refuză să investească în infrastructura de transport al apei, care nu a fost schimbată sau întreținută de ani de zile, aflându-se la momentul actual într-o stare deplorabilă, deşi contractul îi obligă în mod evident să ia măsuri, aşa cum se poate vedea:
“Cap. II- FINANȚAREA LUCRĂRILOR (INVESTIȚIILOR)
Art. 9 – Principii Generale
9.1. Toate lucrările definite în Articolele 6 şi 7 ale Cap. I de mai sus (referitor la lucrări de întreținere, respectiv de înlocuire) sunt efectuate de Operator fiind finanțate de Operator(…).
9.2. Operatorul este liber să definească metoda sa de finanțare, luând în considerare necesitatea echilibrului economic şi financiar al Serviciilor. Operatorul rămâne răspunzător pentru împrumuturile contractate, în toate cazurile în care Contractul de delegare expiră sau încetează din vina exclusivă a operatorului.
9.3 Finanțarea investițiilor se va realiza din următoarele surse:
a) Granturi de la UE sau alocații de la bugetul de stat sau de la bugetele locale. În acest sens, Operatorul va desfăşura toate diligențele necesare, cu sprijinul Aitorității delegante, pentru a obține aceste surse de finanțare;
b) Contracte de împrumuturi de la bănci locale sau instituții financiare internaționale;
c) Surse proprii ale Operatorului obținute din eficientizarea economică sau creşteri de tarife. “
Primăria muncipiului Roman, în calitate de parte contractantă, a intervenit în gestionarea acestei crize a apei și a cerut socotelă conducerii companiei, însă fără rezultat.
Președintele Consiliului Județean, Ionel Arsene, sub a cărui coordonare se află APASERV, tace mâlc, în timp ce romașcanii suportă consecințele incompetenței și indolenței celor responsabili.
APASERV ne sfidează cu legea în mână!
Conform contractului încheiat între compania APASERV și primăria municipiului Roman, companiei îi revine OBLIGAȚIA de a efectua și finanța toate lucrările de înlocuire și întreținere a infrastructurii de transport al apei, obligație pe care APASERV nu a respectat-o!
Contractul semnat și asumat de ambele părți stipulează cu claritate care sunt obligațiile fiecărei părți contractante și face referire la îndatoririle companiei APASERV, în calitate de operator contractat.
Faptul că APASERV sfidează contractul încheiat și îi privează pe romașcani de condițiile minime de trai în anul 2022, lăsându-ne fără apă curentă, în prag de iarnă, este o dovadă că nu există limită a lipsei de respect pe care această companie și, implicit, Consiliul Județețean condus de PSD, o aduc municipiului Roman.
Este intolerabil acest comportament față de locuitorii Romanului și o bătaie de joc care ne costă. Apa pe care NU o primesc este plătită de romașcani la preț de lux, având printre cele mai scumpe facturi din întreaga țară.
Este absolut inimaginabil faptul că, în situația în care ne aflăm, conducerea CJ Neamț are total alte priorități, tolerând în continuare incompetența APASERV.
Romaşcanii merită soluții, pe care, de altfel, le-am şi identificat: schimbarea conducerii APASERV şi realizarea unui plan managerial care să includă cu exactitate investițiile care se vor face în rețele de transport al apei SAU înlocuirea companiei cu un operator competent, competitiv şi pregătit să rezolve problemele care s-au acumulat la nivelul rețelei de apă din Roman.
Răspunsul însă trebuie să vină de la Consiliul Județean, pe unde bate vântul.
Cât se mai gândeşte domnul preşedinte Arsene, romaşcanii primesc apă doar de sus…de la ploaie.
articolul original.

Apărarea lui Arsene: A cerut să fie reaudiați martori și să fie rejudecat la Înalta Curte

16 October 2022 at 08:40
image

Cu o zi înainte de termenul stabilit de Curtea de Apel Bacău pentru audierea martorilor în dosarul lui Ionel Arsene, „Mesagerul de Neamț” vă supune atenției argumentele aduse de apărătorii lui Ionel Arsene pentru ca judecata să se mute la Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de o parte și să fie admise noi audieri în proces. Însoțit de trei avocați, președintele Consiliului Județean Neamț a prezentat toate argumentele care ar putea duce la rejudecarea cauzei și schimbarea sentinței de 8 ani și 4 luni de închisoare cu executare. Reamintim că sentința a fost emisă de un complet al Tribunalului Bacău și că ea reflectă pedepsele date pentru trei fapte de corupție: banii de la Gheorghe Ștefan, fost primar al municipiului Piatra Neamț, pentru ca Agenția Națională de Integritate să-l declare incompatibil pe Culiță Tărâță, atribuirea contractului pentru construirea școlii de la Icușești și tentative de direcționare a 65.000.000 lei către o firmă de construcții din Iași.

Cerere ca de la deputat care vrea să fie judecat la Înalta Curte

Unul dintre avocații lui Arsene a menționat o excepție de necompetență în judecarea clientului său de către Tribunalul Bacău. Încadrarea juridică a lui Arsene  a fost făcută, susține apărarea, pentru fapte pe care acesta le-ar fi săvârșit ”în exercitarea funcției de demnitate publică” de deputat și, în acest caz, competența ar reveni doar Înaltei Curți de Casație și Justiție. Și când ar fi luat banii de la Ștefan, și când ar fi direcționat contractul pentru școala de la Icușești prin influențarea primarului, și când a solicitat un comision de 5% pentru ca o sumă de bani să ajungă la societatea din Iași, Ionel Arsene era deputat, deci ar avea privilegiul să nu fie judecat pe plan local. Analiza termenilor, de exercitare a funcției sau de deținere a ei, un exercițiu bun pentru avocați, ar fi fost în opinia lor, motiv de trimitere a dosarului la București. Chiar și argumentul că Arsene nu era doar deputat, el era și președintele PSD Neamț nu ar constitui un impediment în acest sens, deoarece, în acest caz, nu ar fi vorba despre o funcție de demnitate publică. Ceea ce, în acest caz, chiar este de înțeles. Completul de la Curtea de Apel a amânat pronunțarea în acest caz pentru 29 septembrie și a respins sec cererea.

Motivele de apel: reaudiere de martori

În momentul în care avocații au motivat apelul, ei au dat impresia că singurul lucru pe care-l urmăresc este să prelungească cât mai mult procesul, din moment ce s-a cerut reaudierea tuturor martorilor. Motivele sunt diverse și unele merită amintite.

De exemplu, Gheorghe Ștefan ar trebui să lămurească dacă banii pe care i-a dat erau o mită sau era pentru un trafic de influență. De asemenea, este considerat ca un om care a mai făcut denunțuri mincinoase în alte dosare și apărarea are dubii asupra credibilității acestuia. La pachet cu Ștefan, ar mai trebui audiat și fiul lui acestuia, care ar fi adus 100.000 de euro dintr-o căsuță de valori. Avocații spun că la dosar este o probă de care nu s-a ținut cont, că băiatul lui Ştefan avea o căsuță de valori la BCR, dar că în perioada menționată nu ar fi fost deloc în bancă. De aici întrebările, a avut banii, dacă da, de unde? În aceeași speță, se propune audierea președintelui ANI, care era bolnav la vremea respectivă, probă admisă de instanță, dar care nu s-a mai materializat.

Alți martori care ar trebui audiați, în viziunea apărătorilor, sunt Careja Ion și Iulian Jugan. Primul, cu funcție de conducere în societatea de la Iași, al doilea, secretar de stat la Ministerul Apelor, Pădurilor și Mediului la acea vreme. Amândoi, prinși în dosar, unul în calitate de ”beneficiar” indirect, al doilea, ca factor de decizie care ar fi putut pune presiune pentru alocarea banilor.

Al cincilea martor propus la reaudiere este Vasile Panaite, fost primar al comunei Dragomirești, fost prefect, care a fost beneficiar, printr-o firmă de familie, al contractului pentru școala din Icușești, dar și intermediar între Ștefan și Arsene în chestiunea recuperării banilor.

Apărătorii au propus și audieri interesante, ca de exemplu, membrii comisiei de licitație de la Icușești, a unui funcționar, nenumit, din partea BCR, care să confirme dacă s-a umblat la căsuța de valori a lui Ștefan, etc.

Curtea de Apel a aprobat reaudirea lui Gheorghe Ștefan și Adrian Porumboiu la termenul din 14 octombrie, urmând ca Ion Careja, Iulian Jugan și Vasile Panaite să fie citați pentru un alt termen.

articolul original.

Cristina Păvăluță l-a învins pe Ionel Arsene

15 October 2022 at 16:30
image

Abia numită în funcția de consilier personal al primarului Andrei Carabelea, pe probleme sociale, Cristina Păvăluță (detalii aici) a mai bifat o victorie în fața lui Ionel Arsene. Tribunalul Neamț a repus-o în funcția de șefă a DGASPC Neamț prin hotărârea din 14 octombrie, funcție din care Ionel Arsene a demis-o în 3 februarie anul acesta. Decizia președintelui CJ Neamț venea la trei ani după ce ANI a constatat conflictul de interese în dreptul Cristinei Păvăluță (detalii aici). Chiar dacă nu e definitivă și Ionel Arsene cel mai probabil va uza de dreptul de a o ataca, decizia de ieri a instanței o readuce pe Cristina Păvăluță în fruntea instituției din care a plecat plângând.

Este previzibil ce va alege Cristina Păvăluță când acest proces se va fi încheiat, dar rămâne interesant de urmărit și cu ce efecte pentru Ionel Arsene.

C.I.

articolul original.

GURA LUMII

4 September 2022 at 07:00
image

Varianta salvatoare. Variantele în jurul viitorului apropiat al prezidentului de la Consiliul Județean Neamț ocupă agenda discuțiilor tuturor celor interesați de ce se va întâmpla în județ în următorii ani. Dacă dușmanii politici merg pe ideea că judecătorii de la Brașov vor da o condamnare mai mare decât cei băcăoani, suplimentând pedeapsa de 8 ani și 4 luni cu executare, există unii care vorbesc despre prescrierea a cel puțin unuia dintre cele trei capete de acuzare și micșorarea pedepsei. A treia variantă, visată/sperată/așteptată de prezident și fanii săi ar fi una care ar împăca pe toată lumea și ar răsplăti și zelul lui Arsene de a o propune de Viorica Dăncilă prim-ministru, ceea ce a adus-o și în postura de victimă sigură la alegerile prezidențiale. Din hățișul tuturor procedurilor se așteaptă una care să permită o decizie doar aparent surprinzătoare: retrimiterea dosarului spre rejudecare în primă instanță! Ceea ce ar însemna reluarea judecății la Piatra Neamț. Obligatoria strămutare, probabil nu la Bacău, o judecată cu ușile închise, un nou verdict după terminarea mandatului de președinte la Neamț și apoi, în noianul alegerilor viitoare, să se  ajungă la o retragere onorabilă și negociată.

 Ofensivă continuă în spitalele județului. Scaunul managerului de la spitalul județean din Piatra Neamț pare să scârțâie tot mai tare de când are membrii noi în consiliul de administrație, unde numărul aliaților scade vizibil. Ultima informație ar fi că actualul medical s-a săturat de tot felul de blocaje și vrea să se dedice muncii în secția în care a reușit câteva lucruri deosebite în ultima perioadă. În locul său nu par să existe mulți doritori care să-și lege numele de cel al managerului, care este obligat să caute o alternativă care să-i ofere liniște din acest punct de vedere. Căutările sunt intense, refuzurile din partea celor solicitați vin pe bandă rulantă și singura veste bună ar fi din partea unui medic care nu prea poate fi dus cu zăhărelul, fiind de specialitate diabetolog. Nici managerul spitalului din urbea de pe malul Ozanei nu dă semne că se simte prea bine. După ce a călcat pe mușuroiul de furnici numit TESA și a comis crima de a cere organizarea concursului pentru postul de director economic, are de-a face cu o ofensivă suspectă din partea unor site-uri care scriu despre Târgu-Neamț doar când se bat țiganii în centrul orașului sau primesc o comandă publicitară. Elementul de legătură dintre evenimentele din Târg și respectivele site-uri îl reprezintă niște prietenii personale și un partid care se agită precum un suc sub presiune. Dar cu explicații mai la obiect, săptămâna viitoare.

articolul original.

Mascarada cu noul spital: Ionel de la județ a uitat de cofinanțare!

4 September 2022 at 06:00
image

Zilele trecute, PNL Neamț a decretat că, sub presiunea lor, Ionel Arsene a revenit cu picioarele pe pământ. Eroare totală! Presiunea lor nu face doi bani prin comparație (cel puțin) cu ce și cât s-a scris (cel puțin) în „Mesagerul de Neamț” despre mascarada în serial cu noul spital județean, probabil unul de urgență. În plus, din comunicatul livrat nu e clar care picioare și care pământ.

Redimensionarea disperată a datelor proiectului, pentru a-l încadra în plafonul maxim admisibil la finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), nu ar fi trebuit să se întâmple dacă trăiam într-un județ cu politicieni de vârf cât de cât normali la cap. Asta fiindcă, lăsând la o parte limitele de finanțare, se știa de la bun început un mic detaliu: nu te crede niciun om cu mintea acasă când propui un spital județean mai scump ca unul regional!

În ședința de consiliu județean din dimineața zilei de 26 august s-a mers după fentă, presiune și emoție, astfel că s-a votat în unanimitate tema de proiectare aferentă celebrului obiectiv de investiții de interes județean. Cu speranța că va fi inclus pe lista finală de finanțare. Bugetul total național disponibil prin PNRR este de 1,7 miliarde euro (nu 1,1 miliarde cum afirmă PNL Neamț!), din care 1,089 miliarde pentru infrastructură spitalicească nouă și 635 de milioane pentru echipament medical.

Cum s-ar putea strecura Ionel Arsene în listă, cu puțin peste 200 milioane euro, nu se comentează în spațiul politico-administrativ reunit și nemaipomenit de responsabil. Sub efectul fentei, presiunii și emoției a scăpat un amănunt esențial: cofinanțarea. Care e direct din banii județului. La confirmarea din luna iulie, când cu păruiala între secretarul de stat Adriana Pistol (o duduie care ne-a terorizat la vremea plandemiei) și ministrul Rafila, cofinanțarea era de 30%. Cu nedisimulat interes, așteptăm ca prezidentul Arsene să explice de unde scoate banii, iar pe cei de la PNL Neamț să revină și ei cu picioarele pe pământ. Sau pe Pământ.

La rigoare și dramă vorbind, oarecum șocantă este profunda tăcere a fudulilor ONG-iști, haștagopiteci și rezistopați, a lumii medicale sub diversele ei structuri profesionale și sindicale. Cât privește Consiliul Consultativ pentru sistemul sanitar, înființat prin hotărâre de consiliu județean pe 31 ianuarie 2017, a uitat și Ionel Arsene.

Viorel COSMA

articolul original.

Ionel Arsene, povestea fără sfârșit cu neo-spitalul, cuvântul premierului Ciucă și pontoanele obsesive

26 August 2022 at 12:29
image

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Neamț convocată de îndată, în dimineața zilei de 26 august, s-a desfășurat în tot mai enervantul, dacă nu și abuzivul sistem videoconferință, cel atât de îndemânos, de convenabil prezidentului Ionel Arsene și asociaților săi întru operarea majorității de vot politic în consiliu. Surprinzător, au participat toți cei 34 de consilieri. Așa cum greu s-a înțeles, pe la minutul 18:30 din transmisiunea mizerabilă plantată pe și mai mizerabilul instrument favorit de pseudoinformare (aka Feisbuc), toții aleșii au aprobat înfățișarea adaptată și actualizată a temei de proiectare pentru iluzoriul nou spital județean.

Transmisiunea avea să se întrerupă brusc după 32 de minute și 58 de secunde, pe fondul unei atmosfere încărcate, marcate de un limbaj și niște reacții obraznice din partea lui Ionel Arsene. Dacă cei „articulați” nu i-au închis microfonul în nas, poate că le place.

Inevitabil, n-avea cum lipsi din discuții Cazul Luțca. Arsene a reafirmat plenar că așteaptă concluziile anchetei și că CJ Neamț „se va îndrepta împotriva celor care vor fi găsiți vinovați de tragedia de acolo ca să recuperăm sumele (de bani). Asta, desigur, în ideea că ancheta nu va dura la nesfârșit, temerea fiind exprimată de consilierul Gabriel Claudiu Pârțac (USR). Unei alte temeri legitime nu i s-a dat glas: cum ar fi să se îndrepte consiliul județean împotriva sieși? (Sau a lui însuși, că e mai ușor de priceput și fără ajutor generos de la Viorica Dăncilă.)

Același consilier Pârțac, bine bumbăcit verbal de Arsene, a semnalat că se apropie începerea școlii și a întrebat ce soluții sunt pentru copiii din Luțca înscriși la școală în Sagna? Să se orienteze spre alte școli, să mai aștepte, poate un pod de pontoane peste Siret? Răspunsul lui Arsene a început cu „Consiliul Județean Neamț nu face pod de pontoane”, de parcă cineva și-ar fi închipuit că le-ar sta în putere așa ceva, cu prezidentul supervizând lucrările ca la podul prăbușit. A continuat invocând direct de frontal o presupusă promisiune de montare a podului militar de pontoane din partea premierului Ciucă și respectarea cuvântului dat de acesta! Unde, când, cu ce ocazie s-a săvârșit promisiunea – nu a precizat și nici nu l-a tulburat cineva ca să dezvolte dezvăluirea de uriaș interes public. Altfel, cei din zonă „vor folosi rutele alternative de transport”. Of, săraca limbă română, săracii oameni chinuiți!…

Între timp, toată lumea a aflat (degeaba), via mesagerulneamt.ro, cum Arsene bătea câmpii cu pontoanele, în cele din urmă fiind dat în vileag de Ministerul Apărării Naționale condus de colegul său Vasile Sebastian Dîncu. (Pagini edificatoare de arhivă, aici, aici și aici). A sta de-acum cu urechile mari cât pâlnia de patefon și cu ochii larg deschiși pe Ministerul Sănătății este natural de dramatic. Aviz votangiilor din CJ Neamț.

Viorel COSMA

articolul original.

Un nou război la spital? Ionel Arsene l-a numit în CA pe dr. George Bararu, contestatarul nr. 1 al managerului Alexandru Filimon

10 August 2022 at 10:31
image

Noul reprezentant al președintelui CJ Neamț, Ionel Arsene, în consiliul de administrație al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț este dr. George Bararu. Inițial, fusese numită dr. Cristina Iacob-Atănăsoaie, care a promovat în funcția de șef al secției Medicină Internă (detalii aici). Schimbarea a fost oficializată astăzi, 10 august și de spital, care a modificat componența CA-ului și pe pagina instituției.

Dr. George Bararu, fost șef al secției Medicină Internă vreme de mai mulți ani, a fost demis, cu scandal, de managerul Alexandru Filimon, la capătul unui conflict pe teme de gărzi și la secția Boli Infecțioase (detalii aici și aici).

Rămâne de văzut dacă din noua postură medicul George Bararu va pune interesele activității medicale înaintea celor personale sau va acționa în sensul unei răzbunări personale. Cert este că pentru actuala conducere a spitalului județean urmează o perioadă nu tocmai comodă și va fi de urmărit unde se va plasa interesul pacienților.

C.I.

articolul original.

Cum își cheltuie primăriile banii primiți de la Consiliul Județean

9 August 2022 at 15:40
image

Consiliul Județean Neamț a împărțit recent pentru finanțarea de proiecte din fondul de 6% suma de 28.550 mii lei pentru cele 83 de localități nemțene. Lider la alocare a fost orașul Târgu Neamț, care a primit suma de 1.000 mii lei. Bani pe care, ne-a precizat primarul Daniel Harpa îi va redirecționa către mai multe domenii:

“Banii primiți de la Consiliul Județean ne sunt de mare ajutor. În ședința consiliului local de astăzi, 9 august s-a decis ca 100.000 lei să meargă către Direcția de Asistență Socială, pentru funcționarea Creșei, 400.000 către modernizare drumuri, 300.000 lei către salubrizarea orașului, cât și pentru cofinanțări proiecte europene sau pentru creditele la bănci ca urmare a creșterii ROBOR-ului”.

Comuna Urecheni a primit suma de 500.000 lei, bani pe care primarul Ion Tănăselea îi va redirecționa spre cofinanțări proiecte începute (gaz metan, asfaltare drumuri, canalizare, poduri) cât și spre echilibrări cu cheltuielile la energie electrică și carburanți. „Pentru o primărie nu este o sumă mare, dar, evident, că este o gură de oxigen pentru noi”, precizează primarul comunei Urecheni.

Și comuna Petricani a primit suma de 500.000 lei. Primarul Ticușor Vasiliu va redirecționa acești bani către lucrări de infrastructură și transportul elevilor. Constantin Matasă, primarul comunei Grumăzești va redirecționa cei 500.000 lei primiți de la Consiliul Județean spre cofinanțări proiecte, dar și pentru culte și activități culturale.

Comuna Vânători-Neamț va împărți cei 500.000 lei primiți de la Consiliul Județean în funcție de necesități. Maria Petrariu, primarul comunei ne-a precizat: „Din acești bani am alocat o sumă pentru un spațiu de joacă pentru copii la grădinița cu program prelungit, apoi bani pentru studiu de fezabilitate spațiu de joacă în zona dintre poduri-campus. S-a mai făcut o suplimentare de buget pentru reparații grupuri sanitare la seminarul teologic, apoi o altă suplimentare plăți la facturi E.ON curent și gaz la primărie. Și pentru că am primit o donație mare de cărți s-a mai alocat o sumă de bani pentru rafturi biblioteca comunală unde să așezăm aceste cărți. Am primit deja 1.000 de cărți apoi vor sosi alte aproximativ 3.000 de cărți. Și am mai prins o sumă de bani și pentru reparații alei pietonale din comună”. (C.T.S.)

articolul original.

Comunicat de presă. Revoltător: La Roman, PSD-iștii se joacă cu nervii a zeci de mii de oameni

4 August 2022 at 10:01
image

Lucrările de întreținere începute recent la podul de la Horia, pe E85, lângă Roman, au reușit să dea traficul peste cap, să crească poluarea și timpul petrecut în trafic, să sporească starea de nervozitate a șoferilor nemulțumiți. Romașcanii, locuitorii din Zona Metropolitană și cei care tranzitează orașul sunt nevoiți să suporte premeditata bătaie de joc a PSD.

Creatorii acestui adevărat dezastru sunt Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, și Adrian Niță, prefectul județului, cei care au dat ordin la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași, condusă tot de un PSD-ist, Ovidiu Mugurel Laicu, ca această lucrare să fie executată acum, în luna august, când se înregistrează cele mai mari valori de trafic. Acum, în perioada concediilor, acum, când mulți dintre cei plecați la lucru în străinătate se întorc acasă.

Nimeni nu contestă necesitatea executării acestor lucrări. Doar că ordinul de începere putea fi dat în lunile iunie, iulie, sau în luna septembrie, nefiind vorba de lucrări complexe, ci de acoperirea rosturilor de dilatație de la pod, lucrări de întreținere care se execută periodic.

Scopul lui Ionel Arsene și al lui Adrian Niță este unul evident: încearcă să discrediteze actuala administrație locală liberală. Incapabili să genereze un proiect sustenabil pentru Roman, cei doi recurg la manipulări de cea mai joasă speță, cu speranța, deșartă de altfel, că vor mai câștiga ceva puncte.

Dar vorbim și despre o evidentă lipsă de respect la adresa tuturor celor nevoiți să suporte acest calvar, totul din rațiuni politice, electorale. Pentru Ionel Arsene și Adrian Niță respectul este însă ceva volatil.

În mod normal, cei doi ar trebui să-și ceară scuze pentru tot haosul creat, doar că, așa cum îi știm, vor sări și vor spune că ne opunem executării acestor lucrări. Nimic mai fals. Nu ne opunem, doar sancționăm disprețul celor doi la adresa romașcanilor, a locuitorilor din Zona Metropolitană și a celor care tranzitează orașul.

Leonard Achiriloaei,

Primarul municipiului Roman

articolul original.

Live. Cafeaua de dimineață. Piatra Neamț, oraș captiv la mâna Consiliului Județean?

4 August 2022 at 05:36
image
articolul original.

Cu cât cresc costurile la patru investiții ale Consiliului Județean Neamț

3 August 2022 at 08:06
image

Patru obiective de investiții din lista Consiliului Județean Neamț au cheltuieli de execuție majorate chiar și cu peste 60%. Pe hârtie, actualizările de prețuri propuse de proiectanți sunt calculate la data de 27 ianuarie 2022 și cuprind majorările de prețuri la materiale de construcții și conexe.

În cazul a trei investiții, este vorba de realizarea lucrărilor necesare obținerii avizului de securitate la incendiu de la ISU Neamț. Aflate la faza de documentații și avizare a lucrărilor de intervenții DALI, cele trei proiecte vizează sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Neamț și complexele de servicii „Elena Doamna” Piatra-Neamț și „Romanița” Roman. Cea mai mare creștere de costuri se înregistrează în cazul lucrărilor de la sediul DGASPC, unde la cei 611.829,39 lei estimați în urmă cu trei ani, se adaugă 391.340,88 lei, adică o majorare de 64% (valoare actualizată de 1.003.170 lei). Pentru lucrările necesare de realizat la complexul „Elena Doamna” costurile urcă cu 43% acum, de la cele 768.700,71 lei estimate inițial, la 1.100.982 lei, în vreme ce la centrul „Romanița” majorarea este de 55,6%, cu o creștere de la 983.132 lei, la valoarea de 1.530.632 lei. Noile sume ar urma să fie aprobate de consilierii județeni în ședința ordinară din 4 august. În referatul de aprobare ce însoțește proiectul de hotărâre, președintele Ionel Arsene mai argumenteză că în majorările de costuri intră și o serie de noi avize necesare de obținut.

În ce privește ultima investiție, realizarea unei centrale fotovoltaice la Centrul de îngrijire și asistență din Târgu Neamț, costurile cresc cu 65%. Asta deoarece acum se dorește construirea unei centrale de 100 kw, estimată la valoarea de 1.007.366 lei, față de cea propusă inițial de 27 kw și care ar costa 351.563 lei.

Principalul argument în susținerea noii variante este că o centrală de 100 kw ar transforma CIA Târgu Neamț în prosumator, ceea ce ar asigura independența energetică și o economie de circa 100.000 lei anual, potrivit raportului de specialitate. Investiția este în faza studiului de fezabilitate, iar proiectul de hotărâre privind actualizarea documentației tehnico-economice este pe ordinea de zi a ședinței de CJ Neamț din 4 august. Cel mai probabil, votul în plen va fi o formalitate, ca și până acum, câtă vreme Ionel Arsene și PSD se bucură de o majoritate largă și grupul PNL și-a „exilat” politic doi din cei 11 consilieri.

C.I.

articolul original.

ANI: posibil fals în declarații pentru consilierul județean Adrian Florin Hopșa, din cauza unor venituri nedeclarate

1 August 2022 at 09:22
image

Luni, 1 august, Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat constatarea unor indicii referitoare la săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, în cazul a cinci persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010, iar între acestea se numără și consilierul județean PNL Adrian Florin Hopșa.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la posibila săvârșire de către Hopșa Adrian Florin a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută de art. 326 din Codul Penal, întrucât nu a declarat veniturile încasate din jocuri de noroc și dobânzi în valoare de 108.798 de lei în declarațiile de avere depuse în perioada exercitării funcției publice”, arată comunicatul ANI.

articolul original.
❌