ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Sindicaliștii CE Oltenia fac presiuni la Înalta Curte pentru o pensionare mai rapidă (Foto)

30 January 2023 at 10:15

Sindicaliștii Energia Rovinari și energeticieni de la Termocentrala Ișalnița protestează luni în fața sediului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Instanța supremă ar trebui să dea azi o soluție privind aplicarea în totalitate a legii 197/2021, de reducere cu 13 ani a vârstei de pensionare în minerit și energie.

Sindicaliștii cer aplicarea în totalitate a legii care le recunoaște condițiile de muncă în care și-au desfășurat activitatea în subunitățile de producție ale CE Oltenia.

Totodată, ei spun că sunt cea mai îmbătrânită categorie profesională din toată industria României, dar cu toate astea sunt din ce în ce mai puțini și li se atribuie sarcini din ce în ce mai multe.

Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, a declarat că se luptă pentru ca salariații din subunitățile de producție ale CE Oltenia să nu ajungă în situația colegilor de la Mintia sau celelalte termocentrale închise fără să le fie recunoscute condițiile de muncă în care și-au desfășurat activitățile.

”Astăzi suntem în București să ne strigăm dreptatea în fața sediului Înaltei Curți de Casație și Justiție! Noi ne luptăm pentru ca salariații din subunitățile de producție ale C.E.Oltenia să nu ajungă în situația colegilor de la Mintia sau celelalte termocentrale închise fără ca muncitorilor din acele termocentrale să le fie recunoscute condițiile de muncă în care și-au desfășurat activitățile!

Nu vrem și nu acceptăm sub nici o formă ca salariaților din C.E.Oltenia să nu le fie recunoscute condițiile de muncă în care și-au desfășurat activitățile, iar prevederile legii nr.197/2021 trebuie aplicate în totalitate așa cum sunt publicate în Monitorul Oficial!

Suntem aici pentru toți minerii și energeticienii din C.E.Oltenia! …și pentru cei care s-au pensionat, dar mai ales pentru cei care mai sunt în activitate! Nu cedăm!”, a scris Tomescu pe Facebook.

Foto: Facebook/Manu Tomescu
articolul original.

Primele rapoarte oficiale după tragedia în care au murit 3 oameni: CE Oltenia a șters urmele accidentului. Microbuzul era fabricat în 1981 și destinat transportului de marfă

26 January 2023 at 12:48
image

Inspectorii de muncă au constatat că CE Oltenia a modificat urmele accidentului și nu a răspuns solicitării de a furniza informaţii privind situaţia reală a transportului de muncitori.

În urma verificărilor, ITM Gorj a stabilit că, imediat după producerea incidentului de săptămâna trecută în care au murit 3 muncitori, perimetrul în care s-a produs evenimentul nu a fost asigurat pentru stabilirea dinamicii accidentului și starea de fapt a fost modificată, alterându-se urmele lăsate de autoutilitară. S.C. CEO OLTENIA S.A. a fost sancționată cu 5.000 de lei pentru această abatere, relatează Observator News.

În plus, CEO Oltenia nu a oferit inspectorilor informaţii despre "situația reală privind transportul lucrătorilor în incinta fiecărei cariere cu mijloace de transport omologate și autorizate pentru transportul persoanelor și, de asemenea, copii după contractele de prestări servicii cu unitățile ce asigură transportul."

Totodată în raport se mai arată că "în autoutilitara implicată în eveniment, au fost identificați patru recipienți cu gaze tehnice, o electropompă hidraulică, un palan (macara din mai mulți scripeți, n.r.), precum și alte scule, inventarul din mijlocul de transport implicat urmând a fi stabilit cu rigurozitate de către comisia de cercetare, în baza constatărilor efectuate de expert."

În urma acestor nereguli, echipa de control a dispus "sistarea activității de transport persoane în toate carierele Societății Complexul Energetic Oltenia S.A., începând cu data de 23.01.2023 și până la punerea în conformitate cu cerințele de securitate, conform pericolelor identificate și a riscurilor evaluate. "Pentru neconformitățile constatate, angajatorul SCEO S.A. a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 7.000 lei", se arată în raportul Inspecției Muncii.

Ministrul Muncii confirmă că urmele au fost modificate

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a confirmat în ședința de guvern de joi că urmele de la locul tragediei au fost modificate. "După producerea evenimentului, perimetrul nu a fost asigurat și au apărut niște modificări", a afirmat acesta.

Alte nereguli au fost găsite în următoarele zile. "Frapant pentru noi, imediat după acest eveniment, în data de 23 când a fost acea grevă spontană, ne-am deplasat la fața locului și… practic, mașini cu cauciucuri deteriorate și tot în condiții care nu erau tocmai propice acestui transport", a mai spus Marius Budăi.

Acesta a mai arătat că în ultimii șase ani la Complexul Energetic au fost făcute peste 150 de controale și au fost aplicate peste 200 de sancțiuni. "Din 2016 încoace, au fost 158 de controale, cu 210 măsuri și au fost aplicate amenzi în cuantum de 436.000 de lei”, a precizat el.

Potrivit ministrului, peste 95% dintre contestații au fost respinse.

Virgil Popescu: Oamenii au fost transportați cu un microbuz de marfă din 1981

Tot în ședința de guvern de joi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că a fost finalizat raportul după accidentul de la cariera Jilț, iar principala cauză a fost că oamenii au fost transportați cu un microbuz de marfă, dar sunt și alte deficiențe.

"Era un mijloc care nu putea transporta persoanele împreună cu echipamentele. Acesta s-a răsturnat într-o pantă pe un drum destul de greu, chiar foarte greu de practicat de acea mașină și în acea perioadă. Trei persoane au decedat, principala cauză fiind tocmai folosirea acestui vehicul de transport marfă pentru transportul persoanelor, practic fără nicio protecție pentru persoanele respective care erau în acel autovehicul", a spus Virgil Popescu.

Potrivit raportului preliminar întocmit de Corpul de Control al Ministerului Energiei, autoutilitara (de transport marfă) cu care au fost transportați minerii a fost fabricată în anul 1981, cu inspecție tehnică periodică valabilă până în luna martie 2023, relatează Biziday.

Anchetatorii au mai descoperit că autovehiculul implicat în accident a fost utilizat în ziua de 31.12.2022 pentru efectuarea unui număr de 16 curse, pe distanțe situate între 3-5 km. "Acest aspect probează faptul că utilizarea acestui mijloc pentru transportul salariaților în ziua de 17.01.2023 nu a fost un caz unic, autovehiculul fiind utilizat pentru transportul angajaților și în alte situații. Având în vedere aceste aspecte este de netăgăduit faptul că s-a utilizat un autovehicul de transport marfă pentru transportul salariaților și în alte situații", se arată în raport.

Documentul precizează că drumul din carieră pe care se deplasa autovehiculul înainte răsturnării este "în pantă, greu practicabil și acoperit cu piatră spartă amestecată cu nămol".

În plus, din verificarea la faţa locului, în perimetrul Carierei Jilț Sud, rezultă faptul că drumurile sunt greu practicabile, pline de nămol și necesită investiții pentru reabilitare.

Ministrul Energiei s-a deplasat la carieră și prima măsură a fost schimbarea directorului sucursalei miniere, cel care răspunde de toate exploatările miniere de la CEO Oltenia, a directorului unității miniere Jilț (adică cele două cariere Jilț Sud - unde s-a întâmplat accidentul - precum și a Jilț Nord), fiind înlocuit și șeful carierei Jilț Sud.

"De asemenea, s-au constatat deficiențe în cadrul activității CEO, pentru care s-a dispus remedierea. Gradul de uzură a mașinilor și durata de viață a acestora este de peste 40 de ani (…). Am dispus, de asemenea, extinderea controlului pentru toate achizițiile de la CEO în paralel cu verificarea programelor de investiții și modul de plată al furnizorilor și a termenelor de plată, pentru că drumurile, acolo unde sunt benzile staționare, ar trebui făcute profesionist, ar trebui pietruite, nu ar trebui să fie spălate de ploi", a arătat Virgil Popescu.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut și un raport din partea Ministerului Muncii în cazul accidentului de la Mina Jilț Sud.

articolul original.

Noroiul, frate cu minerul! Imagini crunte din minele Olteniei

25 January 2023 at 11:23
image

O filmare pusă pe Facebook de către Manu Tomescu, Vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, arată modul cum arată un crâmpei dintr-o zi de muncă la exploatările miniere din bazinul Olteniei, concesionate de Complexul Energetic Oltenia. Un șir de muncitori urcă un deal plin de noroi. Asta în timp ce politicienii vin, anunță demiteri și apoi pleacă.

”În timp ce puterea politică (SISTEMUL), declară și se laudă că “ne salvează”, noi cei care muncim în subunitățile de producție ale C.E.Oltenia, vedem și simțim în fiecare zi de muncă cum ne închid și cum ne-au lăsat de izbeliște!

Stimați lideri politici, opriți-vă din MINCIUNĂ! Spuneți-ne ADEVĂRUL și începeți să faceți ceva cu adevărat pentru ultimele generații de mineri și energeticieni care au mai rămas să muncească în această activitate!

Utilajele și instalațiile pe care le exploatăm sunt din ce în ce mai învechite, și cu lipsuri din ce în ce mai mari!

Salariații din producție sunt din ce în ce mai puțini, și tot mai îmbătrâniți și îmbolnăviți, dar cu toate astea sunt constrânși să preia sarcini suplimentare!

Aceasta este REALITATEA, domnilor lideri politici care conduceți această companie!” a spus Manu Tomescu.

Astăzi, Daniel Burlan a fost demis de la conducerea Complexului Energetic Oltenia, în urma ședinței Consiliul de Supraveghere. Această mișcare vine la câteva zile după ce ministrul Energiei, Virgil Popescu, i-a cerut să plece din funcție, însă Burlan a refuzat. Totul a plecat de la accidentul colectiv de muncă de la cariera Jilț Sud în care au murit trei mineri iar alții au fost răniți. Totodată, Consiliul l-a înlăturat din funcție și Marius Negru, membru al Directoratului. Consiliul de Supraveghere a decis că personalele demise nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile.

În data de 17.01.2023, in jurul orei 13:00, în perimetrul carierei Jilț Sud, personalul care a participat la intervenția mecanică la Excavatorul 1400-05 a urcat într-un mijloc auto pentru a se deplasa la sediu. În timpul coborârii pe o pantă, înaintea podului de traversare a transportatorului cu banda T 204, autovehicolul a derapat pe pod și a căzut peste transportor, impactul soldându-se cu 16 victime. Printre acestea se numară 14 salariați ai CE Oltenia, din care 3 au decedat.
articolul original.

Șeful CE Oltenia, demis cu forța

25 January 2023 at 10:48

Daniel Burlan a fost demis de la conducerea Complexului Energetic Oltenia, în urma ședinței Consiliul de Supraveghere. Această mișcare vine la câteva zile după ce ministrul Energiei, Virgil Popescu, i-a cerut să plece din funcție, însă Burlan a refuzat. Totul a plecat de la accidentul colectiv de muncă de la cariera Jilț Sud în care au murit trei mineri iar alții au fost răniți. Totodată, Consiliul l-a înlăturat din funcție și Marius Negru, membru al Directoratului. Consiliul de Supraveghere a decis că personalele demise nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile.

Din Directoratul Complexului Energetic Oltenia mai fac acum parte: Ion Bălășoiu, Cosmin Trufelea și Dan Plăveți. Unul dintre cei trei va fi desemnat președinte al Directoratului. Este de precizat că mandatele lui Daniel Burlan și Marius Negru ar fi expirat la jumătatea lunii februarie. Daniel Burlan a confirmat că a fost schimbat din funcție.

Ministrul Popescu a declarat luni că activitatea de protecție a muncii în Complexul Energetic Oltenia (CEO) a existat doar formal și a solicitat schimbarea coordonatorului responsabil de protecția muncii a CEO și directorului responsabil de achiziții. „Raportul preliminar va fi trimis CE Oltenia. Practic, responsabilităţile în cadrul tragediei de la Jilţ Sud sunt în curs de anchetare. Noi nu facem anchetare penală. Vreau să subliniez această diferenţa între această anchetă penală şi administrativă”, a spus ministrul.

„În urma raportului preliminar aş vrea să vă prezint concluziile. Voi solicita Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia eliberarea din funcţie a directorului general, respectiv a domnului Daniel Burlan şi Marius Negru.

Punerea în pericol a vieţilor unor angajaţi este inacceptabilă. Din păcate, acest lucru s-a întâmplat la CE Oltenia şi folosirea unor maşini vechi de 40 de ani este inadmisibilă. Gradul de uzură este conform duratei”, a spus Popescu.

În data de 17.01.2023, in jurul orei 13:00, în perimetrul carierei Jilț Sud, personalul care a participat la intervenția mecanică la Excavatorul 1400-05 a urcat într-un mijloc auto pentru a se deplasa la sediu. În timpul coborârii pe o pantă, înaintea podului de traversare a transportatorului cu banda T 204, autovehicolul a derapat pe pod și a căzut peste transportor, impactul soldându-se cu 16 victime. Printre acestea se numară 14 salariați ai CE Oltenia, din care 3 au decedat.

articolul original.

Minerii din cadrul CE Oltenia nu vor mai fi duși cu mașinile la cariere. Vor parcurge kilometri întregi prin nămoale, „pentru siguranța lor”

24 January 2023 at 08:32
image

Activitatea de transport persoane în toate carierele miniere ale Complexului Energetic Oltenia a fost sistată. Măsura a fost luată de inspectorii de muncă după ce 3 mineri au murit la Cariera Jilț Sud când o mașină de marfă cu care erau transportați minerii s-a răsturnat.

Din acest moment, mașinile în care trebuie să fie îmbarcați minerii pentru a fi duși în cariere, sunt trase pe dreapta, iar angajații vor merge pe jos până la punctele de lucru.

Chiar dacă parcurg kilometri întregi prin nămoale, inspectorii de muncă susțin că protectia lor este mult mai sigură, decât dacă ar folosi acele mașini vechi și cu multe deficiente.

De altfel, de luni, minerii de la Jilt sud și Nord au refuzat să se mai urce în aceste mașini, puse la dispoziție de conducerea companiei, preferând să meargă pe jos în cariere.

Și tot luni, inspectorii de muncă au identificat 2 mașini folosite pentru transportul minerilor care erau neconforme cu cerințele de securitate, adică nu aveau centuri de siguranță, iar anvelopele acestora erau uzate și crăpate, le lipseau trusele de prim ajutor și nu avea căi de evacuare urgentă.

Astfel au întocmit un document pe care l-au înaintat conducerii companiei energetice în care dispun sistarea activității de transport persoane în toate carierele care aparțin Complexului Energetic Oltenia.

Măsura este dispusă pentru siguranța minerilor.

Citește și: Directorii CE Oltenia cărora ministrul Energiei le-a cerut demisia spun că nu se retrag din funcție și așteaptă să fie revocați | AUDIO

articolul original.

Ministrul Energiei cere demiterea președintelui CE Oltenia, după tragedia în care au murit 3 oameni

23 January 2023 at 11:07
By: -
image

Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunţat că cei din Corpul de Control al Ministerului au finalizat raportul preliminar privind tragedia de la cariera Jilţ Sud în care au murit trei oameni şi că a cerut schimbarea din funcţie a preşedintelui Complexului Energetic Oltenia Daniel Burlan şi a lui Marius Negru, membru al directoratului CE Oltenia.

„Raportul preliminar va fi trimis CE Oltenia. Practic, responsabilităţile în cadrul tragediei de la Jilţ Sud sunt în curs de anchetare. Noi nu facem anchetare penală. Vreau să subliniez diferenţa între această anchetă penală şi administrativă. (…) În urma raportului preliminar aş vrea să vă prezint concluziile.

Voi solicita Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia eliberarea din funcţie a directorului general, respectiv a domnului Daniel Burlan şi Marius Negru. Punerea în pericol a vieţilor unor angajaţi este inacceptabilă. Din păcate, acest lucru s-a întâmplat la CE Oltenia şi folosirea unor maşini vechi de 40 de ani este inadmisibilă. Gradul de uzură este conform duratei”, a afirmat Virgil Popescu.

El a adăugat că a cerut schimbarea şi directorului comercial care se ocupă de achiziţii, a celui responsabil cu reabilitarea drumurilor, precum şi identificarea persoanelor care au întocmit caietele de sarcini.

„În plus, am solicitat schimbarea directorului relaţiei comerciale care se ocupă cu achiziţiile. În analiza Corpului de Control a reieşit clar că procedura privind achiziţia trebuie îmbunătăţiţă.

Am solicitat eliberarea celor responsabili de reabilitarea drumurilor şi identificarea celor care au întocmit caietele de sarcini. Am solicitat schimbare a celui care se ocupă de protecţia în muncă”, a adăugat ministrul Energiei.

articolul original.

Conducerea Complexului Energetic Oltenia, demisă după tragedia de la Jilț, soldată cu 3 morți și 10 răniți

23 January 2023 at 11:31

 Ministrul Energiei, Virgil Popescu (foto), cere demiterea președintelui Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, și a unui membru al directoratului CE, Marius Negru, în urma accidentului produs în cariera Jilț, și soldat și trei morți și zece răniți.

Anunțul a fost făcut de Popescu luni, când a anunțat concluziile raportului Corpului de control, el spunând că este inadmisibil să fie folosite mașini vechi de peste 40 de ani. Cercetarea penală în acest caz este efectuată de Parchet.

Popescu a cerut Consiliului de supraveghere al CEO Oltenia eliberarea din funcția de președinte și director a lui Daniel Burlan, precum și a lui Marius Negru, dar și schimbarea directorului Direcției comerciale responsabil cu achizițiile în companie.

„Punerea în pericol a vietilor unor angajați e inacceptabilă și asta s-a întâmplat. Se folosesc mașini vechi de peste 40 de ani (…) Din analiza Corpului de Control a reieşit clar că procedura privind achiziţia trebuie îmbunătăţiţă. Am solicitat eliberarea celor responsabili de reabilitarea drumurilor şi identificarea celor care au întocmit caietele de sarcini. Am solicitat schimbarea celui care se ocupă de protecţia în muncă”, a adăugat ministrul Energiei.

Trei persoane au murit şi alte zece au fost transportate la spital în urma accidentului produs marţi în cariera Jilţ Sud. Primele verificări ale poliţiştilor arătau că autoutilitara care a căzut la o diferenţă de nivel de aproximativ trei metri transporta muncitori, dar şi două tuburi metalice de acetilenă. După decesul a trei persoane, cu vârste de 29, 38, respectiv 48 de ani şi după rănirea altor muncitori, Poliţia a deschis dosar pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

HotNews

articolul original.

Urmările tragediei de la Jilţ Sud, soldată cu trei morți. Ministrul Energiei ar urma să îl demită pe șeful CE Oltenia

23 January 2023 at 07:49
image

Virgil Popescu, ministrul Energiei, ar urma să ceară, astăzi, demiterea șefilor de la CE Oltenia, ca urmare a accidentului de la cariera Jilţ Sud, soldat cu moartea a trei persoane şi cu rănirea altor 10.

Surse din minister informează că Virgil Popescu va solicita nu doar schimbarea din funcţie a lui Daniel Burlan, ci şi schimbarea unui alt membru al directoratului CE Oltenia, Marius Negru, fost consilier judeţean PSD.

Mai mult, este de aşteptat ca ministrul Energiei să ceară şi un control vizînd achiziţiile dispuse de Daniel Burlan, în calitate de preşedinte al Directoratului CE Oltenia.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat, vineri după întâlnirea pe care a avut-o cu şefii Complexului Energetic Oltenia, că va avea vizite inopinate şi în alte locuri pentru a vedea cum se desfăşoară treaba în teren.

El a mai spus că rezultatul preliminar al corpului de control pe care l-a trimis în urma accidentului de la Jilţ Sud va fi prezentat mai întâi premierului şi ulterior în prima şedinţă de Guvern, însă verificările nu se vor încheia.

S-a cerut și demisia lui Virgil Popescu

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj Cosmin Mihai Popescu, considerat un apropiat al lui Marius Negru, a solicitat duminică demisia ministrului Energiei Virgil Popescu pe care îl acuză de incompetenţă, în contextul accidentului de la cariera Jilţ Sud. „M-am convins că nu îl interesează ce se întâmplă cu Gorjul.

Nu i-a păsat absolut deloc de solicitările noastre, începând cu amenajarea hidrologică de pe Jiu şi terminând cu modul în care, acum, batjocoreşte o tragedie şi profită de ea ca să mimeze că îi pasă de oamenii din CE Oltenia”, a adăugat social-democratul.

articolul original.

Liderul CJ Gorj cere demisia ministrului Energiei: „Virgil Popescu, demisia! Ești inuman! PNL calcă pe cadavre și târăște prin mocirlă durerea salariaților și a familiilor celor decedați din CE Oltenia”

22 January 2023 at 19:21
image

Cosmin Mihai Popescu, lider CJ Gorj și prim-vicepreședinte al PSD Gorj, solicită demisia lui Virgil Popescu din funcția de ministru al Energiei și susține că „politețurile și respectul nu își mai au rostul, pentru că PNL calcă pe cadavre și târăște prin mocirlă durerea salariaților și a familiilor celor decedați, din 2019 încoace, din CE Oltenia”.

Cosmin Mihai Popescu (PSD, CJ Gorj): „Virgil Popescu, demisia! Ești inuman”

Social-democratul spune despre actualul ministru al Energiei că este „inuman”.

„Politețurile și respectul nu își mai au rostul, pentru că PNL calcă pe cadavre și târăște prin mocirlă durerea salariaților și a familiilor celor decedați, din 2019 încoace, din CE Oltenia. Drept dovadă, mesagerii lui de la Gorj mulțumesc lui Dumnezeu că nu a fost PSD la conducerea CEO, pentru că era compania în faliment”, a scris Cosmin Mihai Popescu, duminică, pe Facebook.

El i-a acuzat pe liberali că „aruncă vina pentru incompentența lor, tot la PSD”.

„Dacă aș fi la fel de lipsit de umanitate și de scrupule, aș spune că este bine că nu am fost noi, pentru că ar fi trebuit să dăm explicații pentru morții din ultimii doi ani. Anii în care CEO a fost sub tutela PNL și sub conducerea lui Virgil Popescu. Noi am fi dat, cu siguranță, explicații! Am fi fost măcelăriți în spațiul public, huliți și înjurați de sute de oameni aduși cu autocarele la proteste”, a adăugat liderul CJ Gorj.

„În schimb, ei, în frunte cu Virgil Popescu, ce fac? Aruncă vina pentru incompetența lor, tot la PSD. Acest ministru inuman a găsit «acarul Păun», a găsit «vinovații» pentru tragediile de la companie. De ce? Doar pentru că a găsit înlocuitori. Alți «Mesia» călare pe cai albi, care vor minți pe toată lumea că salvează minerii și energeticienii din Gorj. Și fac asta în timp ce strigă în gura mare că NOI vrem să ne impunem oamenii în CEO! Penibil și dezgustător!”, a continuat oficialul.

Liderul CJ Gorj susține că s-a convins că pe Virgil Popescu „nu îl interesează ce se întâmplă” cu județul.

„Acestea sunt motivele pentru care Virgil Popescu trebuie să își dea demisia. Și nu, nu mă aștept că o să o facă. Dacă avea demnitate, bun-simț și un dram de umanitate și respect față de noi, o făcea demult. M-am convins că nu îl interesează ce se întâmplă cu Gorjul. Nu i-a păsat absolut deloc de solicitările noastre, începând cu amenajarea hidrologică de pe Jiu și terminând cu modul în care, acum, batjocorește o tragedie și profită de ea ca să mimeze că îi pasă de oamenii din CE Oltenia”, a mai spus Cosmin Mihai Popescu.

articolul original.

Radu Popa, deputat: Problema la CE Oltenia sunt criteriile în baza cărora au fost desemnaţi managerii!

20 January 2023 at 18:07
image

Accidentul de la CE Oltenia, în urma căruia trei oameni și-au pierdut viața, putea fi evitat, a declarat, pentru DC News, deputatul PSD de Dâmbovița Radu Popa. A constatat parlamentarul care, de foarte multă vreme urmărește cu atenție ce se întâmplă în sectorul energetic, că acolo vorbim de un management defectuos.

„Întâmplarea face să cunosc foarte bine situaţia de la CE Oltenia. Acolo, problema nu este un director sau trei directoraşi care, înţeleg că acum vrea cineva să-i schimbe ca să dezamorseze, să plătească un tribut suferinţei umane de acolo. Nu, problema acolo sunt criteriile pe baza cărora au fost desemnaţi managerii în interiorul companiei, pornind de la directorul companiei în jos.

Deci, aceste criterii desenate de Virgil Popescu şi asumate de Consiliul de Administraţie sunt departe de aşteptările specialiştilor din piaţa de energie față de acest complex energetic, strategic pentru România.

Vă dau un exemplu. În 2026, dacă respectăm Green Deal-ul, noi trebuie să scoatem două grupuri de acolo, adică 600 de megawați. Gândiţi-vă că 600 MW înseamnă 8% din consumul României şi nimeni nu discută nimic, ce facem, cum facem. Şi că vrem, şi că nu vrem, trebuie să le scoatem”, a precizat Radu Popa.

articolul original.

Cad primele capete la CE Oltenia: O demisie și două concedieri, în conducerea CEO, după accidentul în care au murit trei mineri

18 January 2023 at 13:06

Cad primele capete dupa accident în urma căruia trei persoane au decedat şi alte 10 au fost rănite la Complexul Energetic (CE) Oltenia.

Potrivit unui comuncat CE Oltenia, in urma evenimentului care a avut loc în data de 17 ianuarie, la Cariera Jilţ Sud, Directoratul CE Oltenia a luat act de demisia domnului Gheorghescu Florentin Nicu din funcţia de director al Sucursalei Miniere şi a decis numirea domnului Paraschivu Ion în această funcţie. De asemenea, directoratul CE Oltenia a decis schimbarea din functia de sef UMC Jilt a domnului Dancau Doru si numirea domnului Vulpe Viorel pe aceasta functie.

”In urma evenimentului care a avut loc in data de 17.01.2023, la Cariera Jilt Sud, Directoratul CE Oltenia a luat act de demisia domnului Gheorghescu Florentin Nicu din functia de director al Sucursalei Miniere si a decis numirea domnului Paraschivu Ion in aceasta functie.

Domnul Paraschivu Ion a detinut anterior functia de director Directia Tehnica, director Directia Productie si director adj. Mecanic in cadrul Sucursalei Miniere, desfasurandu-si activitatea in cadrul sectorului minier incepand din anul 1990.

De asemenea, Directoratul CE Oltenia a decis schimbarea din functia de sef UMC Jilt a domnului Dancau Doru si numirea domnului Vulpe Viorel pe aceasta functie, precum si schimbarea din functia de sef al Carierei Jilt Sud a domnului Grecu Sorin si numirea in aceasta functie a domnului Turtoi Tiberiu.

Domnul Vulpe Viorel a detinut functia de inginer sef Productie la Sucursala Miniera si, anterior, sef Unitate Minera Jilt Nord, iar domnul Turtoi Tiberiu a detinut functia de sef schimb Sector.”

articolul original.

Un șef de la CE Oltenia a leșinat în timpul controlului trimis de Virgil Popescu: omul a sunat singur la 112

18 January 2023 at 12:09
image

Este anchetă fulger la CE Oltenia, după ce ieri mai mulți angajați au murit într-un cumplit accident de circulație. Virgil Popescu, ministrul Energiei, a trimis rapid Corpul de Control pentru a vedea cum a fost posibil ca angajații să meargă la muncă înghesuiți ca sardelele.

Omul care a leșinat a sunat de unul singur la 112, să ceară ajutor

Astăzi, în timpul verificărilor, unui director de la achiziții i s-a făcut rău. România TV anunță că un director a leșinat în timpul verificărilor și că omul a sunat de unul singur la 112, să ceară ajutor.

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a cerut marți seară demisia directorului sucursalei miniere, a şefului exploatării miniere şi a şefului carierei Jilţ Sud și a anunțat că va trimite Corpul de Control pentru verificări la Complexul Energetic Oltenia.

Gheorghescu Florentin Nicu și-a dat demisia din funcția de director al sucursalei miniere iar în locul lui a fost numit Ion Paraschivu, care a fost șef al Direcției Tehnice, director al Direcției Producție și director adjunct mecanic în cadrul sucursalei miniere.

Totodată, în urma accidentului, Doru Dancău a fost schimbat din funcția de șef al UMC Jilț, fiind înlocuit cu Viorel Vulpe, fost inginer șef producție la sucursala minieră și fost șef al Unității Jilț Nord. Și șeful carierei Jilț Sud, Sorin Grecu, și-a pierdut funcția, iar în locul său a fost numit Tiberiu Turtoi.
articolul original.

Fratele unui miner mort în accidentul de la CE Oltenia face acuzații grave: „Aceste lucruri se vor mai repeta”

18 January 2023 at 10:08
image

Accident grav într-o carieră de cărbune a Complexului Energetic Oltenia. Trei mineri au murit și zece sunt în stare gravă, după ce mașina cu care erau transportați spre cariera Jilț Sud s-a răsturnat. Fratele unuia dintre bărbații care și-au pierdut viața a făcut acuzaţii grave şi spune că vinovaţi pentru tragedie sunt cei care conduc complexul.

Accidentul de muncă s-a petrecut, ieri, în jurul orei 13.30, atunci când minerii intraseră în schimbul II. Au fost urcați într-o tanchetă pentru a fi transportați la locul de muncă, respectiv în cariera Jilț Sud. Angajații au fost nevoiți să se deplaseze cu un autovehicul care nu este destinat transportului de persoane.

”A sunat un coleg și m-a anunțat că fratele meu este foarte grav și nu mai are niciun fel de șansă. Eu, la rândul meu, am sunat un șef de sector de aici, de la Cariera Sud, și mi-a confirmat că este adevărat.

Nu puteam să cred și nu pot să cred nici în acest moment, dar situația este făcută ca să suportăm toate consecințele din cauza conducerii și acestor oameni care ne conduc. Lucrez în acest complex de 28 de ani. De 28 de ani lucrez și am lucrat numai pe schimburi, mi-am făcut treaba la fel cum a făcut și fratele meu. Fratele meu era chemat de directori la orice intervenție.

Au avut avarii pe care le-au ascuns, l-a chemat. Nu a avut nimeni curaj să urce să dea drumul, că se tensionaseră cablurile. A fost singurul om care a avut curajul să urce pe acest excavator.

Aceste lucruri se vor mai repeta, se vor mai repeta pentru că nu se vor lua măsuri. Ei acum au trimis utilaje, amenajează drumuri, amenajează tot ce trebuie acolo să poată mușamaliza”, a declarat Mitică Negoiță, fratele unuia dintre minerii morți în accidentul de la Complexul Energetic Oltenia pentru antena3.

3 morți și alte zece persoane rănite

Tancheta s-a răsturnat în apropiere de carieră, iar minerii au fost prinși sub aceasta. Trei persoane au fost declarate decedate, după ce, minute în șir, au fost resuscitate, de angajații carierei, iar celelalte zece victime prezentau răni grave pe corp.

Autoritățile locale au activat codul roșu de intervenție. La fața locului s-au deplasat ajutoare și de asemenea au fost solicitate trei elicoptere în acțiunea de salvare.

articolul original.

Un muncitor de la una din carierele CE Oltenia a murit

12 November 2022 at 11:34
image

Miercuri seară, cu puțin timp înainte de terminarea turei, un mașinist care lucra la Cariera Jilț Nord a decedat din cauza unor probleme de sănătate, făcându-i-se rău. Bărbatul de 45 de ani a primit ajutor de la Ambulanța ajunsă la fața locului, dar din păcate, nu a mai putut fi salvat.

ITM Gorj a deschis o anchetă fiindcă este vorba de un incident petrecut la locul de muncă.

articolul original.

În timp ce ONG urile nu știu cum să distrugă energetic Oltenia, importurile de cărbune au crescut

24 October 2022 at 13:53
image

CE Oltenia este în procese cu ONG urile care vor să închidă cariere de suprafață, mine de cărbune când Europa a reintrodus cărbunele între așii energetici pentru această iarnă.

INS anunță că România a importat în intervalul ianuarie-august 2022, cu 13,5% mai mult cărbune decât în intervalul similar al anului trecut. Anul acesta România a importat 337 400 tep de cărbune, cu 40 200 tep mai mult decât anul trecut.

Producția în acest interval din 2022 a fost de 2,025 milioane tep cărbune (tep este prescurtarea de la tone echivalent petrol), în creștere cu 1,7%.

În acest an se vor produce restul până la 3,32 milioane tep cărbune. Pentru 2023 se estimează o producție de 3,5 milioane tep cărbune, deci cu 8.1% mai mult, iar importurile să se plafoneze la 420 000 tep cărbune, exact ca și ținta de import pe 2022.

CE Oltenia este alături de CE Hunedoara cel mai mare producător de cărbune din țară.

articolul original.

Sindicatele din sectorul energetic au trimis o scrisoare deschisă Guvernului: ori stare de urgență energetică, ori proteste masive!

16 August 2022 at 20:39

Sindicatele din Federația Națională Mine Energie (FNME) și Federația Sindicatelor din Electricitate (FSE) ,,Univers” au trimis o scrisoare deschisă Guvernului, despre situația critică de la Complexul Energetic Oltenia, după închiderea carierei Roșia, ceea ce va duce la închiderea unui grup energetic al termocentralei de la Rovinari, din cauza lipsei cărbunelui.

CE Oltenia trece prrintr-un program de restructurare care ia în calcul, închiderea unor capacități miniere și energetice. Sindicaliștii conduși de Dumitru Pârvulescu, Gabriel Căldărușe, Nelu Roșca și Boby Munteanu vor stabili data la care toti angajații CE Oltenia vor opri lucrul timp de 2 ore, ca un prim avertisment.

500 angajați vor ajunge să picheteze sediul Guvernului iar la CEO s-ar putea declara greva generală pe timp nelimitat dacă Guvernul refuză negocierile.

articolul original.
  • There are no more articles
❌