ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Protecția frontierelor UE este o prioritate

3 February 2023 at 07:24
image

Ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Lucian Bode, a participat la conferința „Managementul eficient al frontierelor externe ale UE”, care a avut loc la Sofia, Bulgaria. Acesta a declarat că protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene este o prioritate.

Ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Lucian Bode, a participat la conferința ministerială „Managementul eficient al frontierelor externe ale UE”, care s-a desfășurat la Sofia, acolo unde a discutat despre managementul frontierelor externe și al migrației.

„La invitația omologului meu bulgar, Ivan Demerdzhiev, am participat la Sofia la conferința ministerială Managementul eficient al frontierelor externe ale UE”, unde am discutat o temă de foarte mare importantă pentru România și Uniunea Europeană în ansamblul său: managementul frontierelor externe și al migrației.

Conferința este o platformă valoroasă pentru discuții și consultări de nivel înalt cu privire la instrumentele și măsurile de care avem nevoie pentru a asigura un răspuns adecvat provocărilor de la frontierele externe ale UE.

În intervenția avută, am evidențiat că asigurarea securității frontierelor externe ale UE și gestionarea eficientă a fenomenului migraționist se pot realiza doar printr-un efort coordonat la nivel național și european.

În același timp, dezvoltarea cooperării regionale, cu accent pe readmisie și returnare, desfășurarea de operațiuni comune, organizarea de programe tematice de pregătire și adoptarea de către partenerii regionali a unor strategii bazate pe cele mai bune practici în materie, sunt instrumente foarte valoroase pentru atingerea acestui obiectiv (…)  În egală măsură, am atras atenția că este important ca statele care nu sunt în prima linie în ceea ce privește asigurarea securității frontierelor externe ale UE sau care, prin poziția lor geografică, sunt ferite de provocările cu care se confruntă statele membre din sudul și estul Europei, să evite să considere că responsabilitatea este doar a statelor cu frontiere externe și să fie deschise la soluții de compromis pentru a demonstra că solidaritatea europeană chiar funcționează, nefiind o responsabilitate cu sens unic.(…) Nu în ultimul rând, în marja conferinței, am avut o nouă întrevedere bilaterală cu omologul meu, Ivan Demerdzhiev, viceprim-ministru interimar pentru ordine publică și securitate și ministru de interne al Bulgariei. Cu această ocazie, am aprofundat consultările bilaterale pe care le-am demarat cu ocazia Consiliului informal Justiție și Afaceri Interne de la Stockholm cu privire la accelerarea procesului de aderare a României și Bulgariei la spațiul Schengen. Consider că trebuie să ne coordonăm în continuare pentru îndeplinirea cât mai rapidă a obiectivul nostru comun, pentru că am convingerea că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen va aduce multe beneficii pentru toate statele membre, mai ales din perspectiva asigurării securității Uniunii Europene.”,  a scris Ministrul de Interne pe pagina sa de socializare.

articolul original.

Jurnalistul bulgar de investigații, vânat de securiștii ruși. Christo Grozev nu poate să revină acasă: „Mai mulți agenți, informatori și acoliți ai rușilor decât polițiști”

2 February 2023 at 18:43
image

Jurnalistul bulgar Christo Grozev, principalul investigator pentru Rusia al grupului, a declarat că trebuie să părăsească Austria din cauza amenințărilor de la serviciile secrete rusești, transmite The Moscow Times.

Christo Grozev, amenințat de securiștii ruși

Jurnalistul a făcut acest anunț într-un interviu cu cotidianul vienez Falter. Grozev crede că există mai mulți agenți, informatori și complici ai rușilor decât polițiști în capitala austriacă.

El a spus că a fost nevoit să anuleze planul de a se întoarce în Austria după ce mai multe surse i-au transmis că ar fi în pericol dacă face acest lucru. În prezent, Grozev se află într-o vizită în Statele Unite. Jurnalist a locuit la Viena timp de aproape 20 de ani și a susținut că este protejat de serviciile de securitate austriece.

„Suspectez că în oraș există mai mulți agenți, informatori și acoliți ai rușilor decât polițiști”, a afirmat jurnalistul bulgar.

Grozev, în calitate de investigator principal pentru Rusia, a avut un rol crucial în anchetele privind presupusa implicare a serviciilor secrete rusești în otrăvirea fostului spion Serghei Skripal și opozantului rus Alexei Navalnîi.

De asemenea, a participat la investigații care au identificat doi militari ruși legați de prăbușirea avionului Malaysia Airlines în 2014, care a ucis 298 de persoane.

Kremlinul îl vânează pe Grozev

Anul trecut,  în noiembrie, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, Igor Ghirkin, a fost condamnat la închisoare pe viață în Olanda pentru rolul său în prăbușirea avionului.

Alături de el, un fost agent de informații rus și un alt lider al separatiștilor din estul Ucrainei au fost, de asemenea, condamnați. Extradarea acestora din Rusia către justiția olandeză este puțin probabilă.

Pe 26 decembrie 2022, Rusia a emis o ordonanță de urmărire a lui Grozev, fără a oferi vreun motiv clar. Jurnalistul afirmă că singura explicație vine din partea agenției de presă RIA Novosti, care susține că ar fi răspândit știri false despre armata rusă.

El crede că este inclus pe lista neagră a Kremlinului după ce a identificat 33 de militari ruși care au ghidat rachete lansate asupra țintelor civile din Ucraina. Rusia a interzis site-ul de investigații Bellingcat în iulie, fapt ironizat de fondatorul său.

Grozev a declarat în același interviu că această măsură ar reprezenta o amenințare pentru toți jurnaliștii, deoarece legea destinată cetățenilor ruși se aplică acum și cetățenilor din alte țări, inclusiv din UE.

Totodată, el a denunțat infiltrarea agențiilor de informații ruse în Bulgaria și a afirmat că este periculos să revină acasă, în Plovdiv, sau pe malul mării. El se simte mai în siguranță alături de familia sa în țara în care se află acum.

articolul original.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode: Am convingerea că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va aduce multe beneficii pentru toate statele membre

2 February 2023 at 13:45
image

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a transmis la conferinţa ministerială „Managementul eficient al frontierelor externe ale UE”, organizată la Sofia, că asigurarea securităţii frontierelor externe ale UE şi gestionarea eficientă a fenomenului migraţionist se pot realiza doar printr-un efort coordonat la nivel naţional şi european.

„În acelaşi timp, dezvoltarea cooperării regionale, cu accent pe readmisie şi returnare, desfăşurarea de operaţiuni comune, organizarea de programe tematice de pregătire şi adoptarea de către partenerii regionali a unor strategii bazate pe cele mai bune practici în materie, sunt instrumente foarte valoroase pentru atingerea acestui obiectiv”, a evidenţiat ministrul Bode, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook.

El a participat, la Sofia, la invitaţia omologului bulgar, Ivan Demerdzhiev, la conferinţa ministerială „Managementul eficient al frontierelor externe ale UE”, unde s-a discutat o temă de foarte mare importanţă pentru România şi Uniunea Europeană în ansamblul său – managementul frontierelor externe şi al migraţiei.

„Am atras atenţia că este important ca statele care nu sunt în prima linie în ceea ce priveşte asigurarea securităţii frontierelor externe ale UE sau care, prin poziţia lor geografică, sunt ferite de provocările cu care se confruntă statele membre din sudul şi estul Europei să evite să considere că responsabilitatea este doar a statelor cu frontiere externe şi să fie deschise la soluţii de compromis pentru a demonstra că solidaritatea europeană chiar funcţionează, nefiind o responsabilitate cu sens unic”, a spus Bode.

Ministrul de Interne a avut, în marja conferinţei, o nouă întrevedere bilaterală cu omologul Ivan Demerdzhiev, viceprim-ministru interimar pentru ordine publică şi securitate şi ministru de interne al Bulgariei.

Cu această ocazie, cei doi au aprofundat consultările bilaterale demarate cu ocazia Consiliului informal Justiţie şi Afaceri Interne de la Stockholm cu privire la accelerarea procesului de aderare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

„Consider că trebuie să ne coordonăm în continuare pentru îndeplinirea cât mai rapidă a obiectivului nostru comun, pentru că am convingerea că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va aduce multe beneficii pentru toate statele membre, mai ales din perspectiva asigurării securităţii Uniunii Europene”, a mai scris Bode, transmite AGERPRES

articolul original.

Olanda a participat alături de Austria la sabotarea României? Analist politic: ‘Singura măsură logică, rațională, este acționarea în Curtea de Justiție a Uniunii Europene’

2 February 2023 at 09:00
image

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre colaborarea dintre Austria și Olanda în ceea ce privește problema migranților și a Spațiului Schengen.

„Spațiul Schengen nu se va extinde până în momentul în care nu va fi rezolvată problema migrației”, aceasta este declarația care vine de la premierul Olandei, țară care a votat alături de Austria împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație. Mark Rutte a avut chiar și o întâlnire cu cancelarul austriac, iar oficialii își mențin poziția: „Suntem uniți în obiecția noastră față de extindere”.

Concret, oficialii cer acum reînnoirea normelor de înregistrare a migranților la frontierele externe ale Uniunii Europene. Mark Rutte consideră că actualele controale la frontieră, existente între Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria și Slovenia arată că sistemul dă erori. Bogdan Chirieac a vorbit la Realitatea Plus pentru a comenta acest subiect.

Cei doi vor să se unească să mai țină România pe tușă?

„Eu am tradus așa: Mark Rutte care vine cu o variantă de regândire a Spațiului Schengen, nu face altceva decât să se unească cu cancelarul Austriei și să ne mai țină pe tușă, nu?”, l-a întrebat Ionela Arcanu pe Bogdan Chirieac.

„Aveți dreptate. De altfel, în mod oficial, cei doi au hotărât să colaboreze. Este o declarație oficială în acest sens, deci premierul Austriei și premierul Olandei, în privința migrației, dar și a Spațiului Schengen. Altminteri, dacă ar exista voință politică, să știți că schimbările acestea în Spațiul Schengen s-ar putea face la fel de bine și cu România și Bulgaria în interiorul Spațiului Schengen, dar nu se dorește lucrul acesta.

Bogdan Chirieac: Singura măsură logică este acționarea în Curtea de Justiție a UE

Cred că singura măsură logică, rațională, este acționarea în Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Nu pe votul dat de austrieci, ci pe nerespectarea tratatului de aderare, unde în tratatul de aderare se spune foarte clar că la 5 ani după aderarea la Uniunea Europeană, deci asta înseamnă cinci ani de la 1 ianuarie 2007, dacă se îndeplinesc condițiile tehnice și tocmai am stabilit că România îndeplinește condițiile tehnice, după inspecția Comisiei Europene și inspecția suplimentară a Olandei, atunci Uniunea Europeană este obligată să primească statul respectiv în Spațiul Schengen.

Așa ne tot chinuim, se întâmplă, nu se întâmplă, vrea Austria, nu vrea Austria… Sigur că nimeni nu își mai pune la butonieră această realizare, dacă ea s-ar face, admiterea României la Schengen. Eșecul nu și l-a asumat nimeni”, a declarat Bogdan Chirieac, conform dcnews.ro

articolul original.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson: ‘Bulgaria și România nu mai au nimic de făcut pentru a putea intra în spațiul Schengen’

1 February 2023 at 21:00
image

Comisarul UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a reafirmat marţi că România şi Bulgaria îndeplinesc toate criteriile UE pentru a deveni membre ale spaţiului Schengen, subliniind că acest lucru a fost foarte clar şi după misiuni suplimentare de verificare efectuate de Comisie înainte de ultimul Consiliu de Justiţie şi Afaceri Interne, dar că totodată este important ca spaţiul Schengen să funcţioneze bine.

”Bulgaria şi România nu mai au nimic de făcut pentru a putea intra în spaţiul Schengen. Dar, din alte motive, care nu au legătură cu aceasta, trebuie, desigur, să avem un spaţiu Schengen care să funcţioneze bine şi, de exemplu, sunt îngrijorată de situaţia în care, în Austria, de exemplu, 75% dintre cei care sosesc ilegal nu au fost înregistraţi înainte de a ajunge în această ţară.

În Ţările de Jos, 90% dintre imigranţii ilegali care ajung acolo nu au fost înregistraţi înainte şi, desigur, face parte din acquis-ul Schengen şi faptul de a avea o bună funcţionare a înregistrării persoanelor care intră”, a declarat Ylva Johansson într-un interviu acordat la Bruxelles agenţiilor de presă care fac parte din European Newsroom (enr), între care şi AGERPRES.

Ea a subliniat că, din aceste motive, este important ca toţi cei implicaţi să se concentreze asupra modului în care pot avea un spaţiu Schengen care să funcţioneze mai bine şi care să includă şi datele privind returnările, conform Regulamentului Dublin al UE, care prevede ca migranţii să fie expulzaţi în ţara prin care au intrat prima dată în blocul comunitar şi ca solicitările lor de azil să fie administrate acolo.

”Aşadar, acesta este un aspect pentru care putem face mai mult din partea Comisiei şi sunt convinsă că vom reuşi să avem destul de curând o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen”, a spus Ylva Johansson.

Ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a declarat recent că România va continua să fie o parte a soluţiei pentru consolidarea securităţii, pentru protejarea eficientă a frontierei externe a Uniunii Europene şi că România „are o abordare constructivă privind susţinerea adoptării şi implementării, la nivel european, de măsuri care să combată concret fenomenul migraţiei ilegale la frontierele externe ale Uniunii Europene, care trebuie să fie întărite”.

„Aceasta este poziţia României, chiar dacă noi respingem conexiunea artificială dintre aderarea la Schengen şi evoluţiile la nivel european în materie de migraţie ilegală”, a punctat şeful diplomaţiei române, informează agerpres.ro

articolul original.

Gloria Buzău s-a impus la scor în primul amical disputat în Bulgaria. Adrian Mihalcea a început testul cu cinci jucători noi în echipă

1 February 2023 at 13:55

Gloria Buzău s-a impus cu scorul de 3-0 în primul amical disputat în cantonamentul din Bulgaria.

Echipa lui Adrian Mihalcea a trecut cu rezultat de neprezentare în fața celor de la PFC Dobrudzha Dobrich, penultima clasată (locul 17) în liga a doua din țara vecină după 17 etape.

Gloria Buzău a câștigat cu 3-0 primul amical din Bulgaria

În testul cu Dobrudzha, pentru Gloria Buzău au înscris nou-veniții Andrei Pandele (Unirea Constanța) și Joseph Godwin (UTA), în minutele 19, respectiv 39, iar rezultatul final a fost decis de execuția lui Valentin Munteanu, venită în minutul 80.

Trupa din Crâng susține că diferența de pe tabelă putea fi și mai mare, însă Godwin și Boiciuc au trimis mingea în bară.

”Victorie la scor de neprezentare în primul amical din Bulgaria
Gloria Buzău a susţinut astăzi primul test în cantonamentul din Bulgaria. Echipa pregătită de Adrian Mihalcea a învins cu scorul de 3 la 0, la pauză 2 la 0, echipa din eşalonul secund al campionatului Bulgariei, Dobrudzha Dobrich.
Pentru formaţia noastră au marcat Andrei Pandele (min. 19 – şut de la marginea suprafeţei de pedeapsă, uşor lateral stânga), Joseph Godwin (min. 39 – reluare cu capul din 7-8 m) şi Valentin Munteanu (min. 80 – acţiune personală pe partea dreaptă finalizată cu un şut din interiorul careului, din poziţie de “unu la unu” cu goalkeeperul advers). Buzoienii au au mai trimis balonul de două ori în barele porţii adverse, prin Joseph Godwin (min. 48) şi Alexandru Boiciuc (min. 55)”, informează echipa din Buzău.

Cinci jucători noi în primul ”11” al Gloriei Buzău

În acest joc, Gloria Buzău a început în formula: Denis Rusu – Bogdan Oteliţă, Daniel Vîrtej, Kamil Wiktorski, Robert Sălceanu, Andrei Pandele, Ariel Lopez, Răzvan Greu, Istvan Fulop, Andrei Blejdea, Joseph Godwin.

Au mai jucat Relu Stoian, Dragoş Horeboiu – Valentin Alexandru, Valentin Munteanu, Dinko Trebotic, Alexandru Boiciuc, Dudu, Pablo Gaitan, Kristi Marku, Alexandru Şuteu, Rareş Uţiu.

Nu au fost utilizați Victor Angelov, Dragoş Lazăr şi Bogdan Brîncoveanu.

După cum se poate observa, Mihalcea a început amicalul cu bulgarii cu cinci jucători noi. În primul ”11” s-au regăsit noutățile Rusu, Pandele, Greu, Fulop și Godwin. Bineînțeles că această formulă de start nu înseamnă neapărat că va fi și cea cu care se va începe meciurile oficiale.

Încă trei amicale în Bulgaria pentru Gloria Buzău

Gloria Buzău se află de luni, 30 ianuarie, în cantonament în Bulgaria, la Nisipurile de Aur, până în data de 10 februarie, unde va disputa patru jocuri de verificare.

Va mai întâlni doar echipe locale, Spartak Varna, Chernomorets Balcic și Cherno More Varna.

Cu Spartak, ultima clasată în prima ligă, se joacă duminică, 5 februarie.

În țară a disputat un singur amical în această perioadă de pregătire de iarnă, cu CSM Râmnicu Sărat, pe care a învins-o cu scorul de 2-0. Cu râmnicenii trebuia să mai joace și înainte de plecarea în Bulgaria, însă partida a fost anulată din cauza contițiilor meteo.

Foto: FC Buzău

articolul original.

Gloria Buzău nu se pune nici ea cu vremea. A anulat amicalul cu CSM Râmnicu Sărat și va pleca în cantonamentul din Bulgaria cu un singur test disputat

27 January 2023 at 13:54

Gloria Buzău va pleca în cantonamentul din Bulgaria fără a mai juca al doilea meci amical din România, cu CSM Râmnicu Sărat, pe care îl avea programat sâmbătă, 28 ianuarie. Din cauza condițiilor meteo, echipa antrenată de Adrian Mihalcea a confirmat anularea partidei.

Gloria Buzău a anulat amicalul cu CSM Râmnicu Sărat

Confruntarea trebuia să aibă loc, la fel ca precedenta, de săptămâna trecută, în care Gloria Buzău s-a impus cu 2-0, tot la Râmnicu Sărat, însă căderile masive de zăpadă au dus la anularea confruntării și, probabil, disputarea la o altă dată, poate chiar după revenirea din cantonamentul din Bulgaria.

Oricum, Adrian Mihalcea a programat o perioadă de pregătire aglomerată, iar deplasarea în stagiul de pregătire se va face devreme, luni, 30 ianuarie.

Gloria Buzău va pleca luni în cantonamentul din Bulgaria

Terenul pe care trebuia să se joace amicalul de sâmbătă a fost acoperit de zăpadă, dar poate Gloria Buzău va avea condiții mai bune, prielnice pregătirilor, amicalelor și antrenamentelor în Bulgaria, acolo unde va sta 12 zile.

”Gloria Buzău ar fi trebuit să dispute mâine, 28 ianuarie, al doilea joc de verificare din această perioadă precompetiţională. Din cauza căderilor masive de zăpadă terenurile au devenit inutilizabile. În consecinţă, echipa se va pregăti pe un teren sintetic acoperit, iar luni dimineaţă se va pleca în Bulgaria pentru un stagiu de pregătire de 12 zile”, a anunțat Gloria Buzău vineri, cu o zi înaintea amicalului cu CSM Râmnicu Sărat, pe pagina de Facebook.

Gloria Buzău, cel puțin trei amicale în Bulgaria

Deocamdată, Gloria Buzău nu a anunțat numele adversarelor pe care le va întâlni în Bulgaria, la Nisipurile de Aur, unde se va afla în perioada 30 ianuarie – 10 februarie, precizând doar că va disputa trei-patru, trei în datele de 1, 4 și 8 februarie.

Ce spunea în momentul reunirii Adrian Mihalcea despre perioada de pregătire:

”Avem perioada centralizată, unde vom avea posibilitatea de a juca cel puțin trei meciuri amicale, după care ne vom pregăti la Buzău, ultimele pregătiri înainte de începerea campionatului. Avem nevoie de o pregătire bună, de omogenitate cât mai mare în cadrul lotului și gândire pozitivă, pentru a ne atinge obiectivul.

Un stagiu de pregătire în care vom avea și trei meciuri amicale, cu două echipe de liga a doua și o echipă din prima ligă.”

O parte dintre jucătorii plecați de la Gloria Buzău au semnat cu noi echipe

Dacă la privința noutăților au fost prezentați portarul Denis Rusu, fundașul Alexandru Șuteu, mijlocașii Răzvan Greu, Istvan Fulop și Andrei Pandele și atacantul Joseph Godwin, la capitolul rezilieri clubul încă nu a comunicat nimic oficial.

Față de lotul cu care s-a încheiat anul 2022, de la Gloria lipsesc acum destul de mulți jucători: Albert Popa, Sergiu Pîrvulescu, Dorin Burlacu, Cristian Ciobanu, Georgian Honciu, Alin Manea, Răzvan Matiș, Alexandru Munteanu și Mihai Neicuțescu.

Unii dintre aceștia și-au găsit deja noi echipe. Popa a mers la SR Brașov, Pîrvulescu a fost direcționat de Kids Tâmpa la FC Brașov, Matiș a ajuns la Unirea Dej, Honciu a semnat cu Metaloglobus, în timp ce Manea a fost împrumutat la Metalul Buzău.

Gloria Buzău, parcurs bun după numirea lui Adrian Mihalcea și speră la play-off

Adrian Mihalcea a avut un parcurs destul de bun cu Gloria Buzău. Numit la începutul lunii octombrie în poziția de antrenor principal, a condus 11 partide în toate competițiile și a înregistrat patru victorii, trei remize și trei eșecuri. Însă, o singură înfrângere a fost consemnată în Liga 2.

În rest, Mihalcea a obținut rezultate pozitive cu Gloria Buzău în campionat, singurul eșec fiind cel cu Concordia Chiajna, scor 0-1. Astfel, ultimele meciuri de sezon regular vor fi abordate de Gloria Buzău de pe locul 6, cu 26 de puncte, la un punct de locul 5, Unirea Dej, și cu un punct peste locul 7, FK Miercurea Ciuc.

Foto: Gloria Buzău

articolul original.

Atenționare de călătorie în Bulgaria: Cod portocaliu de ninsoare și restricții de circulație

26 January 2023 at 09:40
image

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Bulgaria că, în conformitate cu datele transmise de Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie bulgar, în perioada 26 – 27 ianuarie, o parte însemnată a teritoriului va fi afectată de căderi abundente de precipitații sub formă de ninsoare, fiind emis un cod portocaliu pentru regiunile Smolian, Pazardjik, Plovdiv și Blagoevgrad. Se va forma un strat de zăpadă de până la 30 – 35 cm. Se pot forma troiene de zăpadă.

Cod galben de precipitații sub formă de ninsoare

Pentru regiunile Sofia – regiune, Sofia – capitală, Kjustendil, Pernik, Loveci, Vrața, Montana, Kârdjali și Haskovo s-a emis un cod galben de precipitații sub formă de ninsoare și se va forma un strat de zăpadă de aproximativ 10 cm.

MAE le recomandă cetățenilor români să urmărească cu atenție situația din zonele respective, iar șoferii să conducă preventiv, cu viteză adecvată și să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru circulația pe drumurile publice în condiții de iarnă, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată și indicațiile/semnalele organelor de control aflate la fața locului. Pe perioada instituirii codurilor de atenționare meteorologică este posibil ca, prin decizia autorităților bulgare competente, unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere.

Informații importante pentru cetățenii români

Informații suplimentare pot fi accesate astfel: cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg; cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenției ”Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop; cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției “Vămi” din R. Bulgaria – www.customs.bg; cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL – pe site-ul www.bgtoll.bg; cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteolaram.org, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

articolul original.

Un corespondent TVR acuză președinția Bulgariei de discriminare pe bază de naționalitate

24 January 2023 at 18:18

Lucian Pîrvoiu, corespondent al Televiziunii Române, a povestit într-o postare pe Facebook că „prietenii” bulgari au interzis jurnaliștilor români să pună întrebări cancelarului Austriei, Karl Nehammer, și ministrului de Interne al Austriei, Gerhard Karner.

Jurnalistul TVR consideră că acest comportament denotă dispreț față de România și, în plus, discriminare pe bază de naționalitate în Uniunea Europeană.

Lucian Pîrvoiu, corespondentul TVR Foto Facebook

Potrivit relatării lui Pîrvoiu, aparatul de presă al președinției bulgare a instituit această regulă discriminatorie.

Vă prezentăm postarea jurnalistului Lucian Pîrvoiu.

„SCANDALOS! DISCRIMINARE PE BAZĂ DE NAȚIONALITATE ÎN UE!

Cancelarul austriac Karl Nehammer tocmai a aterizat pe helidromul directoratului poliției de frontieră Elhovo, de lângă granița cu Turcia. E însoțit de ministrul de interne Karner, cunoscut pentru rasismul, xenofobia și disprețul față de români. Sfidarea României și a românilor continuă. Aparatul de presă al președinției bulgare interzice jurnaliștilor români să pună întrebări, fie ele și în germană sau bulgară, pe motiv că e o vizită bilaterală și “când va veni cancelarul în România, atunci o să puteți pune întrebări” ne-a spus doamna de la președinție. O atitudine cel puțin neprietenoasă, care nu face decât să întărească cele mai sumbre bănuieli. Oare cu ce am greșit ca să fim batjocoriți până și de prietenii bulgari? De ce suntem discriminați față de bulgari și austrieci pe baza nationalității? De ce nu putem pune intrebări fie și în bulgară sau germană, dacă acesta e protocolul vizitei bilaterale?”, a scris corespondentul TVR pe Facebook.

articolul original.

Președintele bulgar, iritat de încăpățânarea cancelarului Austriei de a ține Bulgaria și România în afara Schengen. Jurnaliștii români au fost ignorați din nou de Karl Nehammer

24 January 2023 at 09:46
image

Cancelarul austriac Karl Nehammer nu și-a schimbat poziția nici după vizita în Bulgaria și continuă să se opună aderării acestei țări și a României la Schengen. El a spus că va cere Uniunii Europene fonduri cu care Bulgaria să refacă gardul de la granița cu Turcia, însă Rumen Radev i-a spus că nu este corect ca țara sa și România să rămână în afara Schengen.

Președintele Bulgariei și cancelarul Austriei au făcut o vizită la frontiera bulgaro-turcă, unde Karl Nehammer a putut vedea cum arată gardul de la graniță ridicat pentru oprirea imigrației, relatează ziarul bulgar 24 Chasa.

Gardul dintre Bulgaria și Turcia a fost construit în urmă cu șapte ani, iar cancelarul austriac consideră că nu mai este util, întrucât mulți imigranți reușesc să-l depășească. El a spus că va cere două miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru ridicarea unui gard nou.

"Vizita mea de astăzi a avut ca scop să arate Comisiei Europene cât de dificilă este aici paza frontierei europene. Partea austriacă sprijină eforturile și dorința Bulgariei de a consolida această protecție. Vom pleda ca Bulgaria în fața Comisiei Europene să ajute ca aceste două miliarde de euro, care sunt necesare pentru protecția frontierei, să fie livrate", a spus Nehammer.

"Protecția frontierei bulgaro-turce este și protecția graniței Europei", a mai spus cancelarul Austriei.

Radev i-a spus lui Nehammer care e problema reală

Președintele Bulgariei a subliniat, însă, că nu este corect ca țara sa și România să fie lăsată în afara Schengen. "Faptul că Schengen nu funcționează corect în Europa Centrală nu înseamnă că Bulgaria și România ar trebui să rămână în afara spațiului Schengen", a spus Rumen Radev.

"Protejăm frontierele externe ale UE și mai bine decât o serie de țări care se află în Schengen. Spațiul Schengen întruchipează una dintre cele mai importante valori ale Uniunii Europene. Pe lângă securitate, există dimensiuni economice și de altă natură. Cred că nu este corect ca noi cu România să fim în afara Schengen", a adăugat el.

Radev și-a exprimat speranța că o soluție rațională a problemei va fi găsită în viitorul apropiat. "Protecția frontierelor externe europene este un angajament comun al tuturor statelor membre ale UE. Țările din prima linie, în special Bulgaria, au nevoie de sprijin", a spus el.

Nehammer i-a ignorat din nou pe jurnaliștii români

Cancelarul austriac a răspuns și unor întrebări puse de jurnaliștii bulgari și austrieci, dar le-a ignorat pe cele adresate de jurnaliștii veniți de la București, a relatat corespondentul TVR, Lucian Pîrvoiu, pe Facebook.

"Scandalos! Discriminare pe bază de naționalitate, în UE! Cancelarul austriac Karl Nehammer tocmai a aterizat pe helidromul directoratului poliției de frontieră Elhovo, de lângă granița cu Turcia. Sfidarea României și a românilor continuă. Aparatul de presă al președinției bulgare interzice jurnaliștilor români să pună întrebări, fie ele și în germană sau bulgară, pe motiv că e o vizită bilaterală și «când va veni cancelarul în România, atunci o să puteți pune întrebări», ne-a spus doamna de la președinție.

"Oare cu ce am greșit ca să fim batjocoriți până și de prietenii bulgari? De ce suntem discriminați față de bulgari și austrieci pe baza nationalității? De ce nu putem pune întrebări, fie și în bulgară sau germană, dacă acesta e protocolul vizitei bilaterale?", a scris Lucian Pîrvoiu.

Nehammer a procedat la fel și la conferința de presă ținută pe 7 decembrie la Viena, după ce a blocat la JAI cererea de aderare a României și Bulgariei la Schengen. El a răspuns la întrebările presei austriece, dar a refuzat să răspundă la întrebarea formulată în engleză de trei ori de jurnaliștii români: "Puteți explica de ce sunteți de acord cu Croația în Schengen, dar nu cu Bulgaria și România?".

Cancelarul nu a răspuns și a plecat iritat când jurnaliștii români au insistat. Gărzile de securitate i-au împiedicat pe jurnaliștii români să-l urmeze, iar unul dintre agenți a rostit cuvântul "huligani" la adresa ziariștilor români.

Jurnalistul TVR a relatat în decembrie cum ministrul de Interne Gerhard Karner, cel care a adus veto-ul împotriva României pe Schengen, a făcut declarații presei austriece, în timp ce ziariştii români au fost ținuți la distanță de gărzile de corp. El a postat atunci o fotografie elocventă.

Cam așa sunt tratați jurnaliștii români de către austrieci: ministrul austriac de interne Karner face declarații presei...

Publicată de
Lucian Pirvoiu
pe 
Joi, 8 decembrie 2022

"Cam așa sunt tratați jurnaliștii români de către austrieci: ministrul austriac de Interne Karner face declarații presei austriece, noi, românii, suntem ținuți la distanță de gărzile de corp. Pleacă grăbit uitându-se urât la noi, care întrebam dacă se simte bine cu decizia luată. O persoană lipsită de eleganță, un necioplit, chiar, aș putea spune. Asta este Austria, asta au votat austriecii: ÖVP, un partid xenofob, rasist și izolationist. Rușine, Karner, rușine Austria!", a scris Pirvoiu lângă imaginea postată pe Facebook.

Olanda confirmă sprijinul pentru aderarea României

Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, luni, o întrevedere bilaterală cu omologul său olandez, Wopke Bastiaan Hoekstra, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, context în care şeful diplomaţiei române a abordat cu prioritate perspectivele de avansare a procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen, "prin depăşirea situaţiei create ca urmare a rezultatului reuniunii Consiliului JAI din 8 decembrie", informează MAE.

Ministrul de Externe olandez "a reconfirmat sprijinul Olandei pentru aderarea României la Schengen, a reiterat faptul că votul olandez din 8 decembrie nu a fost îndreptat împotriva României, ci doar a Bulgariei şi a arătat că se va implica activ în conturarea la nivel european a unei soluţii pentru aderarea României", se arată într-un comunicat citat de Agerpres.

În marja CAE, Bogdan Aurescu a informat asupra demersurilor în curs ale părţii române, menţionând dialogul pozitiv cu preşedinţia suedeză a Consiliului UE, care este "angajată prioritar pe dosarul aderării, şi angajamentul acesteia de a contribui activ la eforturile de identificare a unor soluţii constructive care să conducă la adoptarea deciziei de aderare la Schengen a României, inclusiv prin lansarea de consultări în perioada următoare", precizează MAE.

Aurescu a făcut referire şi la demersurile intense pe lângă omologii din statele membre UE iniţiate de la începutul acestui an, care au condus la reconfirmarea sprijinului acestora pentru obiectivul României de aderare la Schengen.

De asemenea, ministrul român l-a informat pe şeful diplomaţiei olandeze cu privire la dinamica dialogului cu partea austriacă, derulat în scopul reconsiderării poziţiei Austriei în acest dosar.

În acest sens, a evocat întrevederea avută cu omologul austriac, Alexander Schallenberg, în marja participării recente la Forumul Economic Mondial de la Davos, şi a amintit decizia părţii române de retrimitere la post a ambasadorului României la Viena, "un gest de deschidere care reconfirmă deopotrivă interesul ţării noastre pentru cooperarea în spirit european, cât şi aşteptarea ca partea austriacă să se reangajeze în dialogul bilateral pe acest subiect de o manieră constructivă".

articolul original.

Olandezii au ce au cu bulgarii…Pe noi ne sprijină să intrăm în Shengen. Doar că…suntem la pachet cu bulgarii!

23 January 2023 at 17:57
By: M.Ex.

Ministrul român al Afacerilor Externe s-a întâlnit astăzi cu omologul său din Olanda. Unde a primit asigurări că olandezii nu au nimic cu românii și chiar sprijină țara noastră pentru aderarea la spațiul Shengen. Dar nu-i sprijină și pe bulgari. Iar cum aderarea noastră la spațiul comunitar s-a hotărât să fie ”la pachet” cu Bulgaria, nu prea avem ce face. Iată comunicatul emis de Ministerul Român de Externe, după discuția celor 2:
„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 23 ianuarie 2023, o întrevedere bilaterală cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Regatului Țărilor de Jos, Wopke Bastiaan Hoekstra, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe. În cadrul întrevederii, ministrul Aurescu a abordat cu prioritate perspectivele de avansare a procesului de aderare a României la spațiul Schengen, prin depășirea situației create ca urmare a rezultatului reuniunii Consiliului JAI din 8 decembrie 2022. Cu acest prilej, ministrul Bogdan Aurescu a mulțumit ministrului de externe Wopke Hoekstra pentru poziția de susținere a Regatului Țărilor de Jos în favoarea României, care a fost urmarea unui proces intens de consultare și contacte bilaterale dintre cele două părți în perioada octombrie-decembrie 2022, inclusiv dintre cei doi șefi ai diplomațiilor. Ministrul român de externe a informat asupra demersurilor în curs ale părții române, menționând dialogul pozitiv cu Președinția suedeză a Consiliului, care este angajată prioritar pe dosarul aderării, și angajamentul acesteia de a contribui activ la eforturile de identificare a unor soluții constructive care să conducă la adoptarea deciziei de aderare la Schengen a României, inclusiv prin lansarea de consultări în perioada următoare. Ministrul Bogdan Aurescu a făcut referire și la demersurile intense pe lângă omologii din statele membre UE inițiate de la începutul acestui an, care au condus la reconfirmarea sprijinului acestora pentru obiectivul României de aderare la Schengen. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu l-a informat pe șeful diplomației olandeze cu privire la dinamica dialogului cu partea austriacă, derulat în scopul reconsiderării poziției Austriei în acest dosar. În acest sens, a evocat întrevederea avută cu omologul austriac, Alexander Schallenberg, în marja participării recente la Forumul Economic Mondial de la Davos, și a amintit decizia părții române de retrimitere la post a ambasadorului României la Viena, un gest de deschidere care reconfirmă deopotrivă interesul țării noastre pentru cooperarea în spirit European, cât și așteptarea ca partea austriacă să se reangajeze în dialogul bilateral pe acest subiect de o manieră constructivă. Ministrul de externe olandez a reconfirmat sprijinul Olandei pentru aderarea României la spațiul Schengen, a reiterat faptul că votul olandez din 8 decembrie nu a fost îndreptat împotriva României, ci doar a Bulgariei, și a arătat că se va implica activ în conturarea la nivel european a unei soluții pentru aderarea României. Cei doi demnitari au abordat și aspecte legate de cooperarea bilaterală solidă, cu precădere în domeniul apărării, amintind contribuția esențială a militarilor olandezi dislocați în cadrul Grupului de Luptă al NATO de la Cincu. Ministrul Aurescu a mulțumit omologului său pentru prezența trupelor olandeze în cadrul Grupului de luptă din țara noastră, ca gest concret de solidaritate aliată, pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO. Cei doi demnitari au convenit asupra menținerii unui dialog constant în perioada imediat următoare, inclusiv prin organizarea de noi vizite și întrevederi, care să contribuie la obiectivul comun de consolidare a relației bilaterale din România și Regatul Țărilor de Jos”, arată în comunicatul de presă emis de MAE.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Cancelarul Austriei s-a dus în Bulgaria. Sofia anunță o „cooperare fructuoasă” către Schengen

23 January 2023 at 13:55
By: -
image

Austria va sprijini solicitarea de 2 miliarde de euro adresată de Bulgaria Comisiei Europene pentru a consolida securitatea frontierelor, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer, care se află în vizită în Bulgaria la invitaţia preşedintelui Rumen Radev.

Radev şi Nehamer au vizitat luni punctul de frontieră Elhovo, de la graniţa cu Turcia, pentru a vedea ce măsuri pot fi luate pentru securizarea frontierei externe a UE. Rumen Radev şi Karl Nehamer au vizitat, de asemenea, Direcţia Regională a Poliţiei de Frontieră din Elhovo, unde se află Centrul Regional de Coordonare, parte a Sistemului Integrat de Supraveghere Schengen a frontierei bulgaro-turce.

Nehammer a postat câteva fotografii pe Twitter, împreună cu un mesaj de susținere pentru Bulgaria: „Vizita mea de azi în Bulgaria este dedicată luptei comune împotriva migrației ilegale. Austria e alături de Bulgaria în asta. Trebuie să frânăm azilul în întreaga Europă. Protejarea graniței externe trebuie să fie principala prioritate a Comisiei Europene”.

Mein heutiger Besuch in Bulgarien steht im Zeichen des gemeinsamen Kampfes gegen illegale Migration. Österreich steht Bulgarien hier zur Seite. Wir müssen in ganz Europa stärker auf die Asylbremse steigen. Der Außengrenzschutz muss höchste Priorität für die EU-Kommission werden. pic.twitter.com/bylxoaOedU

— Karl Nehammer (@karlnehammer)
January 23, 2023

Cei doi oficiali au discutat despre securizarea frontierei bulgare şi combaterea presiunii migraţiei, precum şi despre punerea în aplicare a legislaţiei europene privind Schengen.

„Mă bucur că delegaţia austriacă a avut ocazia să vadă frontiera şi să se familiarizeze cu modul în care o asigurăm. Migraţia ilegală este o problemă dificilă pentru Europa. Bulgaria, pentru apărarea securităţii sale naţionale şi în calitate de membru responsabil al Uniunii Europene, depune eforturi mari pentru a face faţă acestei probleme", a declarat preşedintele Radev.

„Am construit cu un buget exclusiv naţional securitatea de-a lungul întregii frontiere. Au fost instalate sisteme de supraveghere video fixe şi mobile de-a lungul frontierei", a adăugat el.

El a subliniat că presiunea migratorie de-a lungul frontierei a crescut brusc în ultimul an. „În decurs de patru luni am pierdut patru poliţişti şi alte zeci de persoane au fost rănite", a declarat preşedintele bulgar.

„Apreciem sprijinul Austriei în lupta împotriva migraţiei ilegale. Aş dori să îi mulţumesc cancelarului Nehammer pentru cooperarea fructuoasă pe care am stabilit-o cu guvernul său. Acţiunile comune dau deja roade", a mai declarat Rumen Radev, citat de "24 Ceasa".

articolul original.

Nehammer vrea două miliarde de euro pentru un gard la granița dintre Bulgaria și Turcia

23 January 2023 at 15:02
image

Austria va face lobby la Uniunea Europeană pentru ca Bulgaria să primească asistenţă în valoare de două miliarde de euro, destinată întăririi securităţii la frontiera cu Turcia, a anunţat luni cancelarul austriac Karl Nehammer, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele bulgar Rumen Radev, informează Agerpres citând agenția de presă bulgară BTA.

Radev şi Nehammer au avut o întâlnire de lucru şi au inspectat amenajările pentru cazarea imigranţilor ilegali ajunşi în Bulgaria. Cei doi au inspectat de asemenea, din elicopter, frontiera bulgaro-turcă.

Protecţia frontierei bulgaro-turce înseamnă şi protecţia frontierei Austriei, a spus Nehammer, care s-a exprimat în favoarea unui sprijin mai mare al UE pentru protejarea frontierei externe. Aproximativ două miliarde de euro ar urma să fie puse la dispoziție pentru un gard de frontieră pe partea bulgară, după modelul grec.

„Suntem deosebit de recunoscători pentru eforturile pe care le face statul bulgar pentru protecţia acestei frontiere”, a declarat el, adăugând că preşedintele Radev i-a arătat ce fonduri vor fi necesare pentru întărirea protecţiei frontierei. „Austria susţine eforturile Bulgariei şi vom face lobby să fie furnizate aceste două miliarde de euro necesare”, a afirmat Nehammer.

Austria susține că peste 100.000 de migranți au fost reținuți în 2022. Potrivit Ministerului de Interne austriac, 40% au venit din Turcia prin Bulgaria, în principal oameni din Afganistan, Siria, Maroc, Egipt și Somalia. Cercetătorul bulgar în domeniul migrației Tihomir Bezlov s-a îndoit de acest lucru și a cerut o privire mai atentă asupra numărului de migranți ilegali. Ministerul de Interne austriac a reacționat cu referire la numărul mare de cazuri neraportate.

Înainte de vizita sa în Bulgaria, cancelarul Karl Nehammer a reiterat vetoul său împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

„Atâta timp cât spațiul Schengen nu funcționează și, de exemplu, Germania efectuează controale la frontieră cu alte țări membre Schengen precum Austria, la fel ca multe alte țări europene. țările fac, putem folosi acest spațiu, nu ne extindem. Prin urmare, vetoul Schengen al Austriei va rămâne în vigoare până când situația se va schimba fundamental”.

articolul original.

Bulgaria se pregătește pentru trecerea la euro

22 January 2023 at 15:29
By: (R.C.)

Conturile bancare vor fi automat convertite din leva în euro în ziua introducerii monedei unice europene, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei (BNB), Dimitar Radev, într-un document publicat în Buletinul Asociaţiei Băncilor Comerciale, transmite Novinite.

Toate fondurile în leva din conturile curente, de economii, depozite şi alte conturi din bănci, precum şi de la alţi furnizori de servicii de plăţi vor fi convertiţi gratuit în euro, susţine oficialul bulgar.

Cu două săptămâni înainte de aderarea la euro, BNB va începe în avans aprovizionarea băncilor cu bancnote şi monede euro cu faţa naţională a Bulgariei, a afirmat Dimitar Radev. În aceeaşi perioadă, băncile vor începe gratuit aprovizionarea traderilor şi a oficiilor poştale din Bulgaria cu bancnote şi monede euro.

După introducerea euro, în primele şase luni, băncile şi oficiile poştale din Bulgaria vor asigura schimbarea gratuită a bancnotelor şi monedelor din leva în euro.

După expirarea perioadei de şase luni – un an de la introducerea euro, băncile vor fi obligate să continue schimbarea bancnotelor şi monedelor din leva în euro, dar vor fi aplicate comisioane.

La un an de la introducerea euro, schimbarea a bancnotelor şi monedelor din leva în euro, şi posibilitatea aplicării de comisioane pentru aceste servicii, va rămâne la latitudinea băncilor.

BNB va continua schimbarea gratuită a bancnotelor şi monedelor din leva în euro pe termen nelimitat.

De asemenea, Dimitar Radev a atras atenţia că situaţia politică este principalul risc la adresa adoptării euro la data ţintă – 1 ianuarie 2024.

Analiştii consideră că aderarea la zona euro ar ajuta Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, să atragă mai multe investiţii străine şi să obţină un rating suveran mai bun, ceea ce i-ar reduce costurile de finanţare a datoriilor sale. Ţara vecină a decis în urmă cu mult timp să îşi ancoreze moneda naţională de euro.

Mulţi bulgari se tem că stabilirea abuzivă a preţurilor în timpul trecerii la euro ar putea duce la creşterea preţurilor. Un raport al Băncii Centrale Europene, care a analizat introducerea euro în 2002 în 12 ţări, a constatat că „nu există dovezi ale unui impact semnificativ asupra preţurilor la nivel agregat ca urmare a trecerii la moneda euro”.

Agenţiile de rating Standard & Poor’s şi Fitch, care acordă Bulgariei un calificativ de tip investment grade (-recomandat pentru investiţii-n.r.) „BBB”, au apreciat că aderarea la euro ar fi un element pozitiv pentru ratingul Bulgariei.

articolul original.

Bulgaria: Conturile bancare vor fi automat convertite din leva în euro în ziua introducerii monedei unice

22 January 2023 at 14:25
image

Conturile bancare vor fi automat convertite din leva în euro în ziua introducerii monedei unice europene, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei (BNB), Dimitar Radev, într-un document publicat în Buletinul Asociaţiei Băncilor Comerciale, transmite Novinite, citat de Agerpres.

Toate fondurile în leva din conturile curente, de economii, depozite şi alte conturi din bănci, precum şi de la alţi furnizori de servicii de plăţi vor fi convertiţi gratuit în euro, susţine oficialul bulgar.

Cu două săptămâni înainte de aderarea la euro, BNB va începe în avans aprovizionarea băncilor cu bancnote şi monede euro cu faţa naţională a Bulgariei, a afirmat Dimitar Radev. În aceeaşi perioadă, băncile vor începe gratuit aprovizionarea traderilor şi a oficiilor poştale din Bulgaria cu bancnote şi monede euro.

După introducerea euro, în primele şase luni, băncile şi oficiile poştale din Bulgaria vor asigura schimbarea gratuită a bancnotelor şi monedelor din leva în euro.

După expirarea perioadei de şase luni – un an de la introducerea euro, băncile vor fi obligate să continue schimbarea bancnotelor şi monedelor din leva în euro, dar vor fi aplicate comisioane.

Ce cred analiștii despre trecerea Bulgariei la euro

La un an de la introducerea euro, schimbarea a bancnotelor şi monedelor din leva în euro, şi posibilitatea aplicării de comisioane pentru aceste servicii, va rămâne la latitudinea băncilor.

BNB va continua schimbarea gratuită a bancnotelor şi monedelor din leva în euro pe termen nelimitat.

De asemenea, Dimitar Radev a atras atenţia că situaţia politică este principalul risc la adresa adoptării euro la data ţintă – 1 ianuarie 2024.

Analiştii consideră că aderarea la zona euro ar ajuta Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, să atragă mai multe investiţii străine şi să obţină un rating suveran mai bun, ceea ce i-ar reduce costurile de finanţare a datoriilor sale. Ţara vecină a decis în urmă cu mult timp să îşi ancoreze moneda naţională de euro.

articolul original.

Europarlamentar român: ‘Am greșit din capul locului atunci când am acceptat să ne decuplăm de Croația. Propunerea Comisiei a plecat cu această recomandare, România, Bulgaria Croația’

22 January 2023 at 06:45
image

Europarlamentarul Eugen Tomac a explicat că România  a greșit când a acceptat propunerea făcută de statele membre ale UE privind decuplarea de Croația în procesul de aderare la Spațiul Schengen. Acesta a subliniat că inițial Comisia a propus ca cele trei stat să fie analizate împreună:

„Cred că undeva am greșit din capul locului, în primul rând atunci când am acceptat să ne decuplăm de Croația. Propunerea Comisiei a plecat cu această recomandare, România, Bulgaria Croația. Noi am acceptat să se decupleze lucrurile, la propunerea statelor membre.

Noi ne-am concentrat doar pe relațiile noastre bilaterale cu Olanda și am reușit să deblocăm Olanda însă am uitat esențialul că noi din 2007 de când se discută despre pachetul Schengen am fost la pachet analizați, evaluați propuși și am omis această chestiune extrem de importantă și anume că fără Bulgaria nu putem intra, la fel cum Bulgaria nu poate intra în Spațiul Schengen.

Acest schimb de opinii cu Consiliul din ultimele săptămâni am observat că Consiliul a luat și alte decizii după votul din 8 decembrie”.

Eugen Tomac a mai precizat că Olanda încalcă grav legislația Schengen, tocmai în ceea ce privește gestionarea migranților:

„În ultima zi de activitate pe anul trecut a transmis nioște recomandări unor state membre. Aceste recomandări au fost adresate Austriei, Olandei, Liechtensteinului și Norvegiei. Cel mai dur document cu privire la modul în care este încălcată legislația Schengen este Olanda. Documentele sunt de o duritate fără precedent la adresa unui stat, practic li se dă o fișă a postului ce au de implementat.

Exact cele două state sunt scoase astăzi la tablă și li se spune cât se poate de limpede că nu respectă legislația Schengen. Orice cetățean care se uită pe aceste documente poate constata că exact rețeaua consulară a Olandei pune în pericol sistemul intern al Spațiului Schengen”, conform b1tv.ro

articolul original.

Austria îşi menţine veto-ul în privinţa extinderii Schengen. Cancelarul Nehammer: ”Rămâne în vigoare până când situaţia se va schimba fundamental”

22 January 2023 at 05:20

Austria îşi menţine veto-ul în privinţa extinderii Schengen. Cancelarul Nehammer: ”Rămâne în vigoare până când situaţia se va schimba fundamental”

Austria îşi menţine veto-ul faţă extinderea Schengen, atât timp cât acesta ‘nu funcţionează’, a afirmat cancelarul Karl Nehammer înaintea unei vizite în Bulgaria, cerând ‘sprijin deplin pentru Bulgaria şi România şi măsuri concrete din partea Comisiei Europene pentru întărirea protecţiei frontierei externe’ a UE, transmite sâmbătă agenţia austriacă APA.

”Atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează, şi, spre exemplu, Germania desfăşoară controale la frontiere cu alte state membre Schengen precum Austria, la fel cum procedează şi multe alte state europene, nu putem extinde acest Spaţiu. Veto-ul Austriei rămâne, de aceea, în vigoare, până când situaţia se va schimba fundamental”, a declarat cancelarul Karl Nehammer, potrivit unui comunicat citat de APA.

Acesta precizează că Nehammer şi ministrul de interne Gerhard Karner se vor deplasa luni la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia.

Înaintea vizitei, Nehammer a cerut ”sprijin deplin pentru Bulgaria şi România şi, în fine, măsuri concrete din partea Comisiei Europene pentru întărirea protecţiei frontierei externe”. ”Bulgaria trebuie să fie în poziţia de a construi o protecţie a frontierei la fel de robustă ca Grecia. Pentru aceasta, trebuie puse la dispoziţie fondurile necesare din bugetul UE”, a afirmat cancelarul.

”Trebuie să apăsăm şi mai tare pe frână în privinţa azilului, nu doar în Austria, ci în toată Europa”, a mai pledat şeful guvernului de la Viena.

El doreşte să discute această problemă în Bulgaria şi cu preşedintele bulgar Rumen Radev cu prilejul vizitei la frontiera bulgaro-turcă.

”Bulgaria are nevoie de sprijin rapid şi adecvat pentru protecţia frontierei externe cu Turcia. Gardul de frontieră al Greciei poate servi ca model”, a mai spus cancelarul, potrivit comunicatului citat de APA.

Numărul mare de migranţi reţinuţi în Austria arată ”că sistemul Schengen este nefuncţional”, iar, ”atât timp cât acest sistem şi protecţia frontierelor externe nu funcţionează, nici nu poate exista o extindere”, consideră Nehammer.

Până acum, Comisia Europeană a refuzat să furnizeze fonduri pentru ziduri, garduri şi sârmă ghimpată, dorind numai să sprijine infrastructura de la frontieră. În decembrie, Comisia a declarat că revine Bulgariei să decidă ce mijloace foloseşte pentru a-şi proteja frontierele. În prezent, agenţia europeană Frontex este reprezentată în Bulgaria de echipamente şi 137 de angajaţi, mai notează APA.

Cancelarul austriac şi ministrul său de interne reclamă faptul că Bulgaria este lăsată să apere singură graniţa sa externă a UE de aproximativ 240 km cu Turcia, şi fac referire la faptul că imagini video postate pe reţelele sociale arată cât de uşor sunt trecute barierele actuale de la graniţa bulgaro-turcă.

Nehammer şi Karner vor ajunge în Bulgaria duminică seara. Luni, se vor deplasa împreună cu preşedintele Radev şi ministrul de interne Ivan Demergiev la frontiera cu Turcia. Cei doi oficiali austrieci mai au programate o vizită la centrul regional de coordonare al poliţiei de frontieră în apropiere de Elhovo şi, după revenirea la Sofia, o întâlnire cu prim-ministrul bulgar Galab Donev.

Foto: photonews.at/Georges Schneider / imago stock&people / Profimedia

articolul original.

Karl Nehammer ține România și Bulgaria în șah: ‘Nu putem extinde acest spațiu. Veto-ul Austriei rămâne în vigoare, până când situația se va schimba fundamental’

21 January 2023 at 17:45
image

Austria îşi menţine veto-ul faţă extinderea Spaţiului Schengen, atât timp cât acesta ‘nu funcţionează’, a afirmat cancelarul Karl Nehammer înaintea unei vizite în Bulgaria, cerând ‘sprijin deplin pentru Bulgaria şi România şi măsuri concrete din partea Comisiei Europene pentru întărirea protecţiei frontierei externe’ a UE, transmite sâmbătă agenţia austriacă APA.

‘Atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează, şi, spre exemplu, Germania desfăşoară controale la frontiere cu alte state membre Schengen precum Austria, la fel cum procedează şi multe alte state europene, nu putem extinde acest Spaţiu. Veto-ul Austriei rămâne, de aceea, în vigoare, până când situaţia se va schimba fundamental’, a declarat cancelarul Karl Nehammer, potrivit unui comunicat citat de APA.

Acesta precizează că Nehammer şi ministrul de interne Gerhard Karner se vor deplasa luni la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia.

Înaintea vizitei, Nehammer a cerut ‘sprijin deplin pentru Bulgaria şi România şi, în fine, măsuri concrete din partea Comisiei Europene pentru întărirea protecţiei frontierei externe’. ‘Bulgaria trebuie să fie în poziţia de a construi o protecţie a frontierei la fel de robustă ca Grecia. Pentru aceasta, trebuie puse la dispoziţie fondurile necesare din bugetul UE’, a afirmat cancelarul.

‘Trebuie să apăsăm şi mai tare pe frână în privinţa azilului, nu doar în Austria, ci în toată Europa’, a mai pledat şeful guvernului de la Viena.

El doreşte să discute această problemă în Bulgaria şi cu preşedintele bulgar Rumen Radev cu prilejul vizitei la frontiera bulgaro-turcă.

‘Bulgaria are nevoie de sprijin rapid şi adecvat pentru protecţia frontierei externe cu Turcia. Gardul de frontieră al Greciei poate servi ca model’, a mai spus cancelarul, potrivit comunicatului citat de APA.

Numărul mare de migranţi reţinuţi în Austria arată ‘că sistemul Schengen este nefuncţional’, iar, ‘atât timp cât acest sistem şi protecţia frontierelor externe nu funcţionează, nici nu poate exista o extindere’, consideră Nehammer.

Până acum, Comisia Europeană a refuzat să furnizeze fonduri pentru ziduri, garduri şi sârmă ghimpată, dorind numai să sprijine infrastructura de la frontieră. În decembrie, Comisia a declarat că revine Bulgariei să decidă ce mijloace foloseşte pentru a-şi proteja frontierele. În prezent, agenţia europeană Frontex este reprezentată în Bulgaria de echipamente şi 137 de angajaţi, mai notează APA.

Cancelarul austriac şi ministrul său de interne reclamă faptul că Bulgaria este lăsată să apere singură graniţa sa externă a UE de aproximativ 240 km cu Turcia, şi fac referire la faptul că imagini video postate pe reţelele sociale arată cât de uşor sunt trecute barierele actuale de la graniţa bulgaro-turcă.

Nehammer şi Karner vor ajunge în Bulgaria duminică seara. Luni, se vor deplasa împreună cu preşedintele Radev şi ministrul de interne Ivan Demergiev la frontiera cu Turcia. Cei doi oficiali austrieci mai au programate o vizită la centrul regional de coordonare al poliţiei de frontieră în apropiere de Elhovo şi, după revenirea la Sofia, o întâlnire cu prim-ministrul bulgar Galab Donev, informează agerpres.ro

articolul original.

Bulgaria face a 5-a oară alegeri parlamentare anticipate în doi ani

20 January 2023 at 19:52
By: -
image

Bulgaria va avea noi alegeri parlamentare anticipate în primăvară, a cincea oară în ultimii doi ani, după ce vineri şi socialiştii au eşuat în formarea unei majorităţi.

Partidul Socialist bulgar a avut a treia şansă, şi ultima, potrivit Constituţiei, de a forma guvernul în urma alegerilor anticipate neconcludente din 2 octombrie. „Am căutat o soluţie să scoatem ţara din multiplele crize şi mai ales din criza politică”, a declarat presei preşedinta formaţiunii, Kornelia Ninova.

„Am examinat opţiunile şi am decis să returnăm mandatul preşedintelui Rumen Radev. Aşadar, mergem în alegeri”, a adăugat ea.

Bulgaria trăieşte o instabilitate politică perpetuă de la protestele anti-corupţie din anul 2020, din care au rezultat noi partide care s-au definit cu o astfel de orientare. Unul dintre acestea, partidul „Continuăm Schimbarea", a ajuns la guvernare sub conducerea politicianului filo-american Kiril Petkov, devenit premier, dar acesta a fost demis în cele din urmă prin moţiune de cenzură în iunie 2022, de atunci Bulgaria fiind condusă de un guvern interimar.

Partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov, apoi partidul de centru-dreapta al lui Petkov şi acum socialiştii au eşuat pe rând în formarea unei majorităţi care să susţină un guvern.

Preşedintelui Rumen Radev îi revine acum sarcina să decidă când va dizolva parlamentul şi să stabilească data noii runde de alegeri legislative anticipate.

articolul original.
❌