ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 26 November 2022Ultimele Stiri

Concurs de eseuri pentru tinerii din România și Republica Moldova: ‘Treasure Hunt – Istoria din casa mea’

26 November 2022 at 15:53

Concursul de acest tip este primul și singurul din spațiul românesc și se adresează tinerilor din România și Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani. Acesta are drept scop principal dezvoltarea spiritului creativ și gândirea critică în rândul tinerilor, având ca punct de plecare analiza obiectelor, artefactelor, fotografiilor și documentelor din casele lor, a istoriilor și poveștilor de familie și cotidiene. Concursul răspunde la o nevoie tot mai puternic resimțită în societate: dorința de  autocunoaștere, de a cunoaște istoria propriei familii și adaugă un plus de valoare societății prin provocarea de a descoperi, de a contextualiza și identifica teme de istorie cu o abordare mai largă și microistorii.

De asemenea, proiectul ,,Treasure Hunt – Istoria din casa mea” facilitează nu doar dialogul dintre generații prin istorii orale, ci și contactul tinerilor cu mediul educațional universitar, datorită partenerului nostru instituțional de învățământ superior, Facultatea de Istorie a Universității din București. În plus, încurajăm cunoașterea și valorificarea patrimoniului istoric material și imaterial, cele mai bune lucrări fiind premiate cu ajutorul celorlaltor parteneri ai concursului, iar extrase din eseuri și artefactele analizate vor fi incluse în prima și singura arhivă digitală a vieții cotidiene din România pe care asociația a fondat-o și apoi promovate pe paginile de social media ale asociației, asigurând astfel nu doar vizibilitatea rezultatelor, ci și sprijinul valoros al partenerilor instituționali.

Ediția precedentă a concursului a înregistrat sute de participanți din România și Republica Moldova, atât din mediul urban, cât și rural și din mediile defavorizate, campania de promovare a concursului având în atenție asigurarea egalității de șanse pentru participare și performanță, drept pentru care, la ediția precedentă, numărul tinerilor din astfel de medii defavorizate a crescut cu 40% față de prima ediție.

Mai mult decât atât, concursul promovează și studierea profesionistă și riguroasă a tematicilor identificate, fapt pentru care funcționează în baza unui regulament formulat în acord cu normele Academiei Române, iar jurizarea este asigurată de istorici și profesori renumiți atât din mediul universitar național, cât și din mediul preuniversitar.

Ne-am bucura să ne fiți alături în a disemina sprijinul pe care organizatorii îl pun gratuit la dispoziția opiniei publice tinere din România sub forma acestui concurs, iar detaliile despre regulament, juriu și condițiile de participare sunt disponibile pe site-ul Asociației Culturale „Istoria din Casă în Casă”: https://istoriadincasaincasa.com/articol/concurs-treasure-hunt-2022/

CALENDAR CONCURS:

Deschiderea aplicațiilor: 29 octombrie 2022

Închiderea aplicațiilor: 27 februarie 2023

Desemnarea câștigătorilor: 15 mai 2023

Detalii suplimentare pot fi furnizate la adresa: daniela.popescu.acicc@gmail.com

SURSA: radioromaniacultural.ro.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, vine la București

25 November 2022 at 20:39
image

Potrivit unei informări oficiale a Departamentului de stat al SUA, Antony J. Blinken se va afla în România, la București, în perioada 28-30 noiembrie.

Secretarul de stat al SUA va participa la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO, axată pe războiul din Ucraina și pe punerea în aplicare a noului Concept strategic al Alianței, inclusiv pe provocările din partea Republicii Populare Chineze, pe securitatea energetică, pe protecția infrastructurilor critice și pe eforturile NATO de dezvoltare a capacităților și de consolidare a rezilienței în Bosnia și Herțegovina, Georgia și Moldova.

Noi, oamenii- 25 de ani de parteneriat strategic

Blinken va mai vizita, împreună cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, expoziția – „Noi, oamenii – 25 de ani de parteneriat strategic” – care celebrează momentele cheie ale parteneriatului dintre SUA și România, începând cu 1997.

Secretarul de stat al SUA va avea întâlniri și cu președintele României, Klaus Iohannis, cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, urmând să participe la un dineu de lucru cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.

Antony Blinken declara în septembrie că Statele Unite şi aliaţii săi “nu vor recunoaşte niciodată” anexarea unor teritorii ale Ucrainei.

“Noi şi multe alte ţări am fost clari. Nu vom recunoaşte, nu vom recunoaşte niciodată, anexarea unui teritoriu ucrainean de către Rusia”, a spus Blinken, într-o conferinţă de presă, întrebat despre organizarea unor referendumuri în teritoriile aflate sub control rus.

Şeful diplomaţiei americane a reiterat că Statele Unite şi aliaţii lor vor riposta cu noi şi severe sancţiuni împotriva Rusiei.

Și tot în septembrie, Şeful Departamentului de Stat a sosit în Ucraina în secret, aceasta fiind a doua sa deplasare la Kiev de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie.

‘Secretarul de stat şi-a dorit într-adevăr să efectueze această vizită pentru că este cu adevărat un moment important pentru Ucraina’, a declarat un oficial american, sub rezerva anonimatului.

Antony Blinken a menționat și noua tranşă de ajutor din partea Washingtonului, compusă din 675 milioane de dolari asistenţă directă sub formă de livrări de arme şi muniţii către Kiev şi împrumuturi şi subvenţii de două miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament american pentru Ucraina şi 18 dintre vecinii săi.

articolul original.

Cele mai bune universități din România: Babeș-Bolyai, Universitatea din București și Politehnica București se mențin pe primele locuri

25 November 2022 at 12:51
image

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea Politehnica din București se mențin pe primele locuri și în ediția din acest an a Metarankingului universitar, realizat independent de un grup de experți din mai multe centre de învățământ superior pe baza principalelor clasamente internaționale și publicat, în noua ediție, de Centrul Qualitas al UBB.

În top 10 se fac simțite mișcări față de anul trecut: universitățile de medicină din București și Cluj și Universitatea Transilvania își întăresc poziția, în condițiile în care instituții precum Universitatea de Vest – Timișoara sau Al. I. Cuza – Iași coboară ușor.

Până anul trecut, Metarankingul universitar a fost elaborat sub egida Asociației Ad Astra a Cercetătorilor Români, după ce, în 2016, fusese inițiat sub egida Ministerului Educației și Cercetării. Acum un an, pe lângă acest clasament realizat sub umbrela Ad Astra, Ministerul Educației a anunțat propriul metaranking, care a fost publicat în martie a.c., având rezultate similare cu cele din rankingul independent.

Metarankingul universitar 2022:

Nr.UniversitateaPunctaj cvintilePoziție
1.Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca201
2.Universitatea din București162
3.Universitatea Politehnica București153
4.Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca144
5.Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București135

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

articolul original.

Miniştrii de Externe din G7, reuniune la București

25 November 2022 at 06:21
image

Miniştrii de Externe din Grupul celor Şapte (G7) se vor reuni săptămâna viitoare la București. Evenimentul de la București va fi centrat pe reconfirmarea importanței strategice a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică și a angajamentului NATO pentru securitatea statelor aliate de pe Flancul Estic.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut ieri, o convorbire telefonică cu Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg. Discuțiile au vizat aspecte legate de pregătirea Reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, care va fi găzduită de ministrul român de externe, la București, în perioada 29-30 noiembrie 2022.

Șeful diplomației române a evidențiat importanța deosebită a acestui eveniment pentru România, prima reuniune în acest format organizată de România de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică și al doilea eveniment NATO de nivel înalt găzduit de România, după Summitul de la București din 2008.

Sprijinirea partenerilor cei mai vulnerabili, printre care Ucraina, Republica Moldova și Georgia

Secretarul General NATO a mulțumit demnitarului român pentru pregătirile în vederea găzduirii la București a reuniunii ministeriale de externe a NATO, precum și pentru leadershipul țării noastre pentru avansarea unor subiecte de interes imediat pentru securitatea euroatlantică, inclusiv în ceea ce privește promovarea politicii Ușilor Deschise a NATO, precum și în vederea sprijinirii partenerilor cei mai vulnerabili, printre care Ucraina, Republica Moldova și Georgia, state care sunt invitate și vor participa la reuniunea care va începe în 29 noiembrie la București.

Finlanda și Suedia, state invitate să adere la NATO

Cei doi demnitari au agreat asupra importanței ca, în actualul context de securitate, NATO și aliații să continue să ofere sprijinul necesar autorităților de la Kiev, pentru consolidarea rezilienței în fața amenințărilor fără precedent cu care se confruntă. În context, ministrul afacerilor externe a subliniat sprijinul constant acordat de România Ucrainei, menționând inclusiv decizia recentă a țării noastre de a contribui la Pachetul Cuprinzător de Asistență pentru Ucraina, pus la dispoziție de NATO, cu 400.000 euro.

La Reuniunea de la București, pe lângă șefii diplomațiilor din cele treizeci de state membre NATO, Secretarul General al NATO și alți înalți oficiali politici și militari ai Alianței, vor participa miniștrii de externe ai Finlandei și Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO, precum și miniștrii de externe din Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina, state partenere ale Alianței.

articolul original.

Lideri ai G7 vin în România pentru a găsi soluții pentru Ucraina

24 November 2022 at 15:20
By: -
image

Preşedinţia germană a Grupului G7 a anunţat, joi, că va organiza săptămâna viitoare, în România, o reuniune cu parteneri internaţionali pe tema continuării asistenţei în domeniul energiei destinată Ucrainei, în contextul războiului cu Rusia.

„În calitatea de Preşedinte al Grupului G7, vom invita săptămâna viitoare, la Bucureşti, alţi parteneri internaţionali, la nivel de miniştri de Externe, pe tema continuării susţinerii în domeniul energiei pentru Ucraina”, a declarat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, într-un mesaj postat pe Twitter.

„Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile constituie o crimă intolerabilă şi inumană. Vladimir Putin (preşedintele Rusiei -n.red.) vrea să aducă populaţia Ucrainei în frig şi întuneric prin atacurile cu rachete. Dar dorinţa pentru libertate a poporului ucrainean şi susţinerea noastră nu vor fi oprite niciodată", a subliniat Annalena Baerbock.

Rusia a intensificat, în ultimele săptămâni, bombardamentele asupra infrastructurii esenţiale din Ucraina. Ministerul Apărării de la Moscova susţine că atacurile vizează doar infrastructura utilizată de industria militară ucraineană.

Numeroase zone din Ucraina se confruntă cu întreruperi ale alimentării cu electricitate şi apă din cauza bombardamentelor ruse. Și Republica Moldova a suferit din cauza bombardamentelor Rusiei în Ucraina, fiind înregistrate pene masive de curent.

De altfel, Maia Sandu a convocat joi Consiliul Suprem de Securitate (CSS), şefa statului cerând un nivel sporit de alertă în sectorul energetic.

articolul original.

Opinia Mesagerului / Kremlin, în formă continuată

24 November 2022 at 11:00
image

Deși este o manoperă nerecomandată ambelor sexe, de a te ușura de lichidele trecute prin rărunchii personali într‐un spațiu aflat sub incidența codului galben pai de vânt, aceasta pare a fi prezentă în vârful politicii dâmbovițene. Un exemplu ni‐l oferă, gratuit, distinsul lider al partidoiului, care aflat peste Prut s‐a proptit în poză cu actualul primar al Chișinăului, recunoscut de cei din Basarabia ca urmaș în cuget și simțiri al fostului președinte Dodon, actualmente pus să dea socoteală despre o seamă de „biznisuri“ bărboase, dar și un suporter fidel al lui FC Putin din liga Kremlinului. S‐o recunoaștem, Dodon a fost onest. „Mie îmi plac rușii. Care‐I problema? Oamenii m‐au votat? M‐au votat. Pa, la revedere“. Pe de altă parte, curentul momentului din regiune nu este unul favorabil președintelui rus, orice asociere cu numitul, cât de mică ar fi ea, duce la importante prejudicii de imagine, pentru că cel mai simplu lucru pe lumea asta este să judeci fără a cunoaște. A fi putinist e o chestiune de câteva minute. Ai scăpat porumbelul? Să fii sănătos. Ți‐o iei de la vorbitorii de romgleză prin toate orificiile din dotare.

Ne putem imagina însă, că domnul Ciolacu a discutat felurite chestiuni de strictă actualitate, de la o axă Buzău-Chișinău, până la un viitor tunel din Bucegi până în Bălți, cu actualul primărete din capitala vecină, dar nu pricepem în ruptul capului de ce. A te expune de bună voie „biciului“ opiniei publice, opoziției pusă pe arțag, ca să nu mai vorbim de partenerii de coaliție care deja evită aparițiile comune, înseamnă că vorbim de un „masochism politic“. S‐ar putea avansa o viitoare schimbare de calimeră în care, poate nu știm noi, deja se lucrează cu aprindere la o nouă aliniere a planetelor, menită să‐l scoată pe Vladimir basma curată și pe Zelenski din subteranele Kiev‐ului, dar nu credem că omul în discuție are nasul atât de lung și de fin. Dacă‐n viitoarele zile poza cu primarul Ceban va inunda spațiul public de la Nistru pân` la Tisa, procentele câștigate cu truda frunții din laboratoarele partidului se vor duce pe Dâmbovița cenușie până în traista AUR‐ului, aflat în poziția puilor de vrabie care așteaptă tainul.

Dar cum presa noastră cea de toate zilele acționează la primul telefon, sunt convins că faptul discutat aici va fi băgat repede sub preș, mai cu seamă că armata de postaci este într‐o permanentă alarmă „Radu cel Frumos“, eventualele „agitații“ fiind anihilate în conformitate cu un ordin de zi pe unitate lesne de anticipat. Să mai admitem că, atunci când este vorba de un conflict de magnitudinea și tematica celui în derulare la nord de noi, a te poziționa lângă una din părți nu este opțiunea care să bucure, știută fiind soarta celui ce se bagă intr‐o ceartă hetero, de unde iese de obicei prost. Dacă vreți o comparație mai plastică, acțiunea lui Ciolacu aduce și cu un „hai Steaua!“ în mijlocul peluzei de lângă Podul Grant sau în „Ștefan cel Mare“, numai că, să nu uităm, galeria Rapidului era ornată și de spiritul lui Fănuș, pletele lui Pitiș, ochelarii lui Nicu Constantin și mulți contemporani cândva, dar nu la paritate cu gașca lui Corsicanu. În fine, în cazul în care aveați dubii, acum avem și noi un Viktor Orban al nostru, în vreme ce al ungurilor flutură fulare cu harta Ungariei mari la vest. Bravo, domnule Ciolacu, ne place! În rest „tăt normal“! Pe mai încolo. (GD Patraucean)

articolul original.

Disputa pentru drumurile naţionale din Oltenia se mută la Bucureşti

24 November 2022 at 03:20

Disputa pentru drumurile naţionale din Oltenia va continua la Bucureşti. Aşa cum GdS v-a prezentat pe larg şi luna trecută, instanţa va avea ultimul cuvânt în cazul megalicitaţiei de 98 de milioane de euro (valoare estimată) pentru întreţinerea periodică pe a drumurilor naţionale aflate în administrarea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova. Numai că decizia se va lua în Capitală, după ce Curtea de Apel Craiova şi-a declinat competenţa în favoarea Curţii de Apel Bucureşti.

Atribuirea contractelor de întreţinere a drumurilor naţionale din Oltenia a stârnit un imens scandal. Asta după ce din suma totală pusă la bătaie de CNAIR, prin DRDP Craiova, pentru turnarea de covoare asfaltice şi execuția de marcaje rutiere în următorii patru ani, 60 de milioane de euro ar urma să ia drumul Piteştiului. Vorbim de valoarea de atribuire a patru din cele şase loturi scoase la licitaţie, în speţă loturile Craiova, Slatina, Târgu Jiu şi Râmnicu Vâlcea, care au fost câştigate de o singură firmă: General Trust Argeş SRL.

Pe scurt, procedura de achiziţie a demarat la începutul lunii iunie, cu termen final de primire a ofertelor data de 12 iulie. 11 asocieri de firme s-au prezentat la licitaţie, iar alegerea făcută de DRDP Craiova a stârnit controverse. Două firme s-au asociat şi au obţinut loturile Severin şi Orşova, dar bătălia mare s-a dat pentru drumurile naţionale din Dolj, Olt, Gorj şi Vâlcea. General Trust a depus oferte pentru cele patru loturi şi le-a câştigat pe toate. Aşa a început scandalul. DRDP s-a trezit cu nu mai puţin de şase contestaţii, depuse de trei firme şi asocieri de firme, care au considerat că atribuirea a fost una „cu dedicaţie“. Eliminate din competiţie, Strabag (Austria), Strade Bauunternehmung SRL (Craiova) şi Panadria SRL (Găneasa) au pornit războiul cu DRDP Craiova.

Disputa pentru drumurile naţionale din Oltenia se mută la Curtea de Apel Bucureşti. Şase contestaţii, toate respinse de CNSC

Cele şase contestaţii au ajuns, luna trecută, la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Strade Bauunternehmung SRL a cerut anularea adresei de comunicare a rezultatului licitației, a actelor care au stat la baza emiterii acesteia, precum și a tuturor și oricăror acte subsecvente, obligarea autorității contractante la reevaluarea ofertei depuse, cu consecința declarării acesteia drept conformă și admisibilă și obligarea autorității contractante la reevaluarea ofertei depuse de General Trust Argeș SRL, cu consecința declarării acesteia ca neconformă și inadmisibilă. De asemenea, firma din Craiova a cerut să fie reluată procedura de atribuire de la etapa evaluării ofertelor.

Disputa pentru drumurile naţionale din Oltenia se mută la Bucureşti
Bătălia pentru întreţinerea drumurilor naţionale din Dolj, Olt, Gorj şi Vâlcea în următorii patru ani a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti

Panadria SRL a cerut anularea răspunsului prin care DRDP Craiova i-a refuzat accesul la dosarul de achiziție publică, obligarea autorității contractante de a pune la dispoziție dosarul de achiziție publică, repunerea în termenul de contestare a modului de evaluare a ofertei firmei General Trust și pronunțarea unei decizii ulterior datei la care se va permite accesul la dosarul achiziției publice, dar şi anularea rezultatului procedurii de atribuire. De asemenea, Strabag SRL a solicitat CNSC anularea adresei de comunicare a rezultatului licitației, prin care oferta sa a fost exclusă din procedura de atribuire, anularea raportului procedurii de atribuire şi reevaluarea ofertei depuse, cu consecința remedierii punctajului acordat acesteia. Consiliul nu a stat însă la discuţii şi a respins toate contestaţiile, ca nefondate.

Decizia se va lua la Bucureşti

La licitaţia pentru întreţinerea drumurilor naţionale din Oltenia, Strabag a depus oferte pentru loturile 3 şi 4 (Târgu Jiu şi Râmnicu Vâlcea), Strade Bauunternehmung SRL pentru loturile Craiova şi Târgu Jiu, iar Panadria SRL şi-a depus candidatura la loturile 4 şi 5 (Râmnicu Vâlcea şi Slatina). Toate loturile au ajuns la General Trust Argeş SRL. Cum CNSC a respins contestaţiile, firmele în cauză şi-au căutat dreptatea în instanţă.

Magistraţii de la Curtea de Apel Craiova şi-au declinat însă competenţa în soluţionarea cauzei şi i-au trimis pe contestatari la omologii lor de la Bucureşti. „Tip soluţie: Declină soluţionarea cauzei. Soluţia pe scurt: Admite excepţia necompetenţei teritoriale a Curţii de Apel Craiova, în soluţionarea plângerii. Declină competenţa de soluţionare a plângerii în favoarea Curţii de Apel Bucureşti – Secţia CAF. Fără cale de atac. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei, azi 21.11.2022“, a fost decizia Curţii de Apel Craiova, pronunţată la începutul acestei săptămâni. Rămâne de văzut cum vor analiza speţa judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti. Cel mai probabil, prima înfăţişare va avea loc luna viitoare.

articolul original.

ANPC face controale în mijloacele de transport în comun din Capitală: Mizerie, rugină, scaune deteriorate (Foto & Video)

23 November 2022 at 06:39
By: -

Comisari ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) fac miercuri dimineaţă controale în mijloacele de transport în comun din baze şi depourile Societăţii de Transport Bucureşti.

”Începând cu ora 4, în această dimineaţă, 14 comisari ai structurii Bucureşti -Ilfov, au desfăşurat acţiuni de verificare a activiăţii STB. Au fost evaluate mijloacele de transport în comun din mai multe baze/depouri”, au anunţat reprezentanţii ANPC.

Aceştia au precizat că acţiunea este în desfăşurare.

Inspectorii ANPC au găsit mijloace de transport murdare și scaune cu capitonajul deteriorat. De asemenea, unele elemente metalice sunt afectate de rugină, iar podelele nu sunt spălate, în timp ce mânerele de susţinere sunt deteriorate.

Foto: ANPC

”Să cureţi 43 de tramvaie cu doar două persoane, în trei ore, pare desprins din reclamele la detergenţi”, a comentat preşedintele ANPC Horia Constantinescu.
 
ANPC urmează să prezinte în cursul zilei concluziile controalelor.

articolul original.

Marius Marinescu: 6.500 de oameni sunt condamnați la moarte în București. Blocurile în care stau sunt cimitire pe verticală | VIDEO EXCLUSIV, „Cu Gândul la București”

21 November 2022 at 20:00
image

Fostul senator Marius Marinescu, inginer constructor de profesie, a declarat, luni, în cadrul emisiunii„ Cu Gândul la București” că în Capitală sunt 6.500 de persoane care locuiesc în blocuri cu bulină roșie, pe care le numește „cimitire pe verticală”.

„Acești oameni, 6.500, care sunt condamnați la moarte, pentru că blocurile acestea sunt cimitire pe verticală, trebuie imediat mutați în blocuri sigure, și blocurile respective consolidate sau demolate”, a declarat Marius Marinescu luni seară în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

Fostul senator a mai declarat că în anii 60 a existat un normativ, prin care clădirile să reziste la cutremure de 7 grade, iar din acest motiv multe clădiri au rezistat la seismul din 1977.

„Dar nu uitați un lucru, cum noi îmbătrânim, și ele îmbătrânesc, betonul îmbătrânește. Cum noi îmbătrânim, și ne ducem la jumătatea vieții și ne facem toate analizele și ne tratăm, și cu blocurile trebuie să faci o expertiză, să vezi dacă trebuie consolidate”, a mai declarat Marius Marinescu.

Marius Marinescu, despre cele mai rezistente blocuri vechi în cazul unui cutremur mare: „Au fost gândite și proiectate să reziste la un seism cu magnitudinea de 8 pe Richter”

Fostul senator Marius Marinescu a mai explicat, luni seară, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” care sunt cele mai rezistente blocuri vechi din București la un cutremur de magnitudine mare, de peste 7 grade.

„La timpul respectiv a fost adoptată Legea 8, pe 1977, prin care s-a mărit gradul de rezistență al clădirilor.

Sigur sunt mai rezistente (clădirile construite după 1977 – n.r.). Ele au fost gândite și proiectate să reziste la un cutremur cu magnitudinea de 8 pe Richter”, a declarat Marius Marinescu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” de luni seară.

articolul original.

Marius Marinescu, despre cele mai rezistente blocuri vechi în cazul unui cutremur mare: „Au fost gândite și proiectate să reziste la un seism cu magnitudinea de 8 pe Richter” | VIDEO EXCLUSIV, „Cu Gândul la București”

21 November 2022 at 19:00
image

Fostul senator Marius Marinescu, inginer constructor de profesie, a explicat, luni seară, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” care sunt cele mai rezistente blocuri vechi din București la un cutremur de magnitudine mare, de peste 7 grade.

Marius Marinescu a declarat în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” că a participat la salvarea sinistraților la cutremurul din 1977 și a explicat ce s-a întâmplat după acest seism catastrofal.

„La timpul respectiv a fost adoptată Legea 8, pe 1977, prin care s-a mărit gradul de rezistență al clădirilor.

Sigur sunt mai rezistente (clădirile construite după 1977 – n.r.). Ele au fost gândite și proiectate să reziste la un cutremur cu magnitudinea de 8 pe Richter”, a declarat Marius Marinescu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” de luni seară.

Fostul senator a mai precizat că cele mai bune blocuri sunt cele din 1980, „mai ales cele cu patru niveluri, dacă nu sunt pe albia râului Colentina sau Dâmbovița, fiindcă terenul este nisipos”.

„Cele care au fost construite după 1977, începând cu 1978, și până în 1990 sunt blocuri foarte solide”, a mai declarat Marius Marinescu.

Fostul senator a mai precizat că de la Revoluție și până în prezent, Primăria Capitalei a consolidat doar 30 de blocuri.

„Unii dezvoltatori imobiliari, dorind să se îmbogățească peste noapte, au făcut rabat la proiectul de rezistență  (după Revoluție – n.r.) și sunt foarte multe clădiri care nu rezistă la un cutremur atât de mare”, a mai declarat Marius Marinescu.

„În momentul în care pică un bloc, eu sunt inginer constructor și vă spun, planșeele de beton pică unul peste altul, ca un domino”

Fostul senator Marius Marinescu a mai declarat, luni, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” că la cutremurul din 1977 a participat la salvarea sinistraților și a explicat cum s-au prăbușit blocurile în seara de 4 martie 1977.

„Îl aud și pe domnul Arafat, și pe alții, că dacă vine cutremurul, bagă-te sub masă, sub o grindă. Sigur, teoretic este bine pentru psihicul tău, dar în momentul în care pică un bloc, eu sunt inginer constructor și vă spun, planșeele de beton pică unul peste altul, ca un domino, și sub masă, și sub toc dacă te băgai (la cutremurul din 1977 – n.r.) era cam același lucru. Au picat planșeele unul peste altul și am reușit să salvăm câteva persoane de la ultimele niveluri”, a mai precizat Marius Marinescu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” de luni seară.

articolul original.

Nicușor Dan sesizează DNA pentru prime ilegale la CSM București. Gabriela Szabo ar fi beneficiat de ele

21 November 2022 at 11:12
image

Primarul Capitalei Nicuşor Dan anunţă că va sesiza DNA pentru nereguli depistate la Clubul Sportiv Municipal (CSM Bucureşti), după o verificare a Corpului de Control.

Edilul spune că ancheta a relevat că în anul 2018 CSM a plătit prime în valoare totală de 1.076.330 de lei personalului administrativ, care nu avea dreptul la aceşti bani.

Acestea erau prime pentru câştigarea competiţiilor, destinate numai sportivilor şi colectivelor tehnice (antrenori, medici, kinetoterapeuţi).

Potrivit lui Nicușor Dan, o parte consistentă din suma totală achitată personalului administrativ, respectiv 190.965 de lei, a fost încasată în mai multe tranşe de directorul general al CSM, Gabriela Szabo tot sub formă de primă.

Primarul mai spune că a fost identificat şi un posibil conflict de interese generat de un contract încheiat de conducerea Clubului în 2018 cu o firmă cu care Gabriela Szabo a încheiat ulterior, în acelaşi an, un contract de cesiune de drepturi de autor.

Pe lângă aceste probleme, s-a constatat şi că reorganizările succesive ale instituţiei, făcute în 2017-2019, au fost deficitare, neducând la o îmbunătăţire a activităţii.

”De asemenea, nu s-a găsit o bază de date a numărului de sportivi, pe secţii şi pe vârste, astfel că toate cifrele furnizate către PMB pentru intervalul 2018-2022 au fost nişte aproximări nefundamentate. În plus, nu există o procedură cu privire la transferul sportivilor, cu privire la criteriile care trebuie avute în vedere în procesul de selectare a unui sportiv, la cum se aproximează valoarea unui sportiv, fapt care a dus de-a lungul vremii la pierderi financiare”, a scris pe Facebook primarul Capitalei.

Nicușor Dan anunţă că, în urma neregulilor administrative găsite, a fost sesizată comisia de disciplină şi au fost dispuse măsuri de remediere a situaţiei.

⚠️Voi sesiza DNA pentru nereguli depistate la Clubul Sportiv Municipal (CSM București) ca urmare a unei verificări a...

Publicată de
Nicușor Dan
pe 
Luni, 21 noiembrie 2022
articolul original.

Nicușor Dan sesizează DNA pentru neregulile de la Clubul condus de Gabriela Szabo

21 November 2022 at 11:20
image

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că va sesiza DNA pentru nereguli depistate la Clubul Sportiv Municipal (CSM București).

Potrivit anunțului de pe Facebook, a fost încheiat de curând o verificare a Corpului de Control, care a vizat activitatea CSM în perioada 2017-2022.

Sesizarea primarului general o va viza pe Gabriela Szabo, fosta mare atletă a României și în prezent președinte al CSM București.

„Voi sesiza DNA pentru nereguli depistate la Clubul Sportiv Municipal (CSM București) ca urmare a unei verificări a Corpului de Control care a vizat activitatea CSM în perioada 2017-2022.

În anul 2018, CSM a plătit prime în valoare totală de 1.076.330 de lei unor angajați care nu aveau dreptul la acești bani, mai exact personalului administrativ. Primele pentru câștigarea competițiilor se puteau acorda potrivit legislației în vigoare la acel moment numai sportivilor și colectivelor tehnice (antrenori, medici, kinetoterapeuți).

O parte consistentă din suma totală achitată personalului administrativ, respectiv 190.965 de lei, a fost încasată în mai multe tranșe de directorul general al CSM, Gabriela Szabo tot sub formă de primă.

Totodată, Corpul de Control a identificat și un posibil conflict de interese generat de un contract încheiat de conducerea Clubului în 2018 cu o firmă cu care Gabriela Szabo a încheiat ulterior, în același an, un contract de cesiune de drepturi de autor.

Pe lângă aceste probleme, s-au constatat și că reorganizările succesive ale instituției, făcute în 2017-2019, au fost deficitare, neducând la o îmbunătățire a activității.

Litigiile din perioada 2018-2022 au generat costuri de 2.928.065 de lei reprezentând cheltuieli cu avocații. La acestea se adaugă despăgubiri și cheltuieli de judecată în valoare de 1.722.852 de lei (până la acest moment).

De asemenea, nu s-a găsit o bază de date a numărului de sportivi, pe secții și pe vârste, astfel că toate cifrele furnizate către PMB pentru intervalul 2018-2022 au fost niște aproximări nefundamentate.

În plus, nu există o procedură cu privire la transferul sportivilor, cu privire la criteriile care trebuie avute în vedere în procesul de selectare a unui sportiv, la cum se aproximează valoarea unui sportiv, fapt care a dus de-a lungul vremii la pierderi financiare.

În urma neregulilor administrative găsite, a fost sesizată comisia de disciplină și au fost dispuse măsuri de remediere a situației.”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

articolul original.

Nicușor Dan sesizează DNA pentru prime ilegale la CSM București. Gabriela Szabo, printre beneficiari

21 November 2022 at 11:43
image

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că va sesiza DNA pentru nereguli depistate la Clubul Sportiv Municipal (CSM București) în urma unei verificări a Corpului de Control ce a vizat activitatea CSM în perioada 2017-2022. Conform primarului, este vorba despre acordarea de prime în valoare totală de 1.076.330 de lei unor angajați care nu aveau dreptul la acești bani.

Nicușor Dan spune că în urma verificărilor au fost constatate următoarele nereguli:

 • „În anul 2018, CSM a plătit prime în valoare totală de 1.076.330 de lei unor angajați care nu aveau dreptul la acești bani, mai exact personalului administrativ. Primele pentru câștigarea competițiilor se puteau acorda potrivit legislației în vigoare la acel moment numai sportivilor și colectivelor tehnice (antrenori, medici, kinetoterapeuți).
 • O parte consistentă din suma totală achitată personalului administrativ, respectiv 190.965 de lei, a fost încasată în mai multe tranșe de directorul general al CSM Gabriela Szabo, tot sub formă de primă.
 • Totodată, Corpul de Control a identificat și un posibil conflict de interese generat de un contract încheiat de conducerea clubului în 2018 cu o firmă cu care Gabriela Szabo a încheiat ulterior, în același an, un contract de cesiune de drepturi de autor.
 • Pe lângă aceste probleme, s-a constatat și că reorganizările succesive ale instituției, făcute în 2017-2019, au fost deficitare, neducând la o îmbunătățire a activității.
 • Litigiile din perioada 2018-2022 au generat costuri de 2.928.065 de lei reprezentând cheltuieli cu avocații. La acestea se adaugă despăgubiri și cheltuieli de judecată în valoare de 1.722.852 de lei (până la acest moment).
 • De asemenea, nu s-a găsit o bază de date a numărului de sportivi, pe secții și pe vârste, astfel că toate cifrele furnizate către PMB pentru intervalul 2018-2022 au fost niște aproximări nefundamentate.
 • În plus, nu există o procedură cu privire la transferul sportivilor, cu privire la criteriile care trebuie avute în vedere în procesul de selectare a unui sportiv, la cum se aproximează valoarea unui sportiv, fapt care a dus de-a lungul vremii la pierderi financiare”.

În urma neregulilor administrative găsite, a fost sesizată comisia de disciplină și au fost dispuse măsuri de remediere a situației, iar Nicușor Dan spune că va sesiza DNA.

Nicușor Dan a înlocuit-o pe Gabriela Szabo de la conducerea CSM București în luna iunie

În 3 iunie, primarul Capitalei a anunțat că a demis-o pe Gabriela Szabo de la conducerea CSM București, spunând că principalul motiv este legat de rezultatele slabe înregistrate de clubul sportiv bucureștean în ultima perioadă.

 • „Am luat decizia de a schimba conducerea Clubului Sportiv Municipal Bucureşti. Directorul general al CSM, Gabriela Szabo, va fi detaşată la conducerea Centrului Dalles, iar în locul ei va fi numit interimar unul dintre directorii adjuncţi.
 • Înainte de a lua această decizie, am discutat cu membrii Consiliului de Administraţie al CSM Bucureşti, iar concluzia a fost clară – schimbarea e necesară.
 • Actuala conducere a ratat obiective competiţionale, a determinat plecarea unor oameni valoroşi şi a avut un management defectuos (decizii pripite şi fără consultare, dar şi tergiversarea luării altor decizii, incapacitatea de a armoniza relaţiile interne, abordări conflictuale în interacţiunile cu şefii secţiilor sportive). (…)
 • Precizez că am toată prețuirea pentru performanțele sportive ale Gabrielei Szabo, dar decizia pe care am luat-o privește activitatea ei în fruntea CSM București”, a precizat atunci Nicuşor Dan, pe Facebook.

Tot atunci, el a anunțat că trimite Corpul de control să facă verificări la CSM București.

Reacția Gabrielei Szabo după ce a fost înlăturată de la conducerea clubului sportiv

Fosta mare atletă a reacționat atunci printr-un mesaj postat pe Instagram:

 • „Am observat în spațiul public, respectiv pe rețeaua de socializare FB, anunțul domnului Primar Nicușor Dan în ce privește schimbarea conducerii CSM, inclusiv prin ‘detasarea’ mea. Fără a exista o bază documentară (sic!), decizia apare ca motivată de aspecte aflate personal de domnul Primar ‘din interior’ (al clubului). Aceiași angajați pe ale căror spuse este întemeiată decizia anunțată au pierdut în instanță dosare inițiate ca urmare a defăimării mele sau a activității mele.
 • Nu sunt o persoană conflictuală, de aceea voi urmări desfășurarea acestei proceduri, bineînțeles așteptându-mă să fie una transparentă, în egală măsură analizând legalitatea acesteia. Fac această precizare întrucât, în calitate de Membru al Consiliului de Administrație al CSM, nu am participat la întâlnirile domnului Primar cu membrii Consiliului”.

Gabriela Szabo fusese numită la conducerea clubului CSM București în iulie 2017 de către primarul de atunci al Capitalei Gabriela Firea.

articolul original.

Se deschide primul „Primark” în România. Noul magazin va crea 290 de locuri de muncă

20 November 2022 at 11:30
By: -
image

Retailerul irlandez Primark va deschide pe 15 decembrie primul magazin din Romania, în mall-ul ParkLake din Bucureşti. Reţeaua intră astfel de cea de-a 15-a piaţă şi îşi continuă expansiunea în Europa Centrală şi de Est. Noul magazin va crea 290 de locuri de muncă pentru economia locală din Bucureşti, informează Observatornews.ro.

„Primark, retailerul internaţional de modă, a anunţat astăzi că primul său magazin din România va fi inaugurat în Bucureşti în preajma sezonului sărbătorilor de iarnă. Situat în centrul comercial ParkLake, acesta se va deschide pentru cumpărători joi 15 decembrie, de la ora 10.00. Inaugurarea marchează un reper important pentru Primark cu intrarea retailerului pe cea de-a 15-a piaţă, o continuare a planurilor sale ambiţioase de extindere în Europa Centrală şi de Est, unde România se va alătura altor pieţe-cheie din Polonia, Republica Cehă şi Slovenia”, anunţă compania.

articolul original.

Controale în trafic în București: cei mai mulți șoferi, sancționați pentru că au trecut pe roșu

20 November 2022 at 10:21
By: -
image

Treisprezece permise de conducere au fost reţinute în noaptea de sâmbătă spre duminică, mai mult de jumătate pentru nerespectarea culorii roşii a semaforului, în urma unui control al Brigăzii de Poliţie Rutieră a Capitalei.

Controalele în trafic au avut loc în noaptea de 19/20 noiembrie, în mai multe zone din București, și s-au soldat cu 64 de sancțiuni contravenționale, iar 13 permise de conducere au fost reținute.

Din cele 13 permise de conducere, 7 au fost reținute pentru trecerea pe roșu, 3 pentru viteză prea mare, 2 pentru conducere sub influența alcoolului. Totodată, au fost reţinute 8 certificate de înmatriculare pentru deficienţele tehnice constatate.

Conform poliţiştilor, un bărbat în vârstă de 29 de ani a condus un autovehicul pe o stradă din sectorul 6 sub influenţa alcoolului. El a fost testat cu aparatul Alcooltest care a indicat o concentraţie de 1.13 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la sediul I.N.M.L. în vederea prelevării de  mostre biologice și a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

De asemenea, un bărbat în vârstă de 27 de ani a condus un autovehicul pe o stradă din sectorul 3 având o concentraţie de 0.17 mg/l alcool pur în aerul expirat. El a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.305 lei şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

articolul original.

Accident grav în Capitală, între un taxi și un autobuz

20 November 2022 at 06:12
By: -

Un şoferul de taxi a murit, iar cei patru pasageri din autoturism au fost răniţi, sâmbătă seară, după ce maşina în care se aflau s-a ciocnit cu un autobuz, pe Bulevardul Regina Maria din Capitală.

”Astăzi, 19 Noiembrie a.c., în jurul orei 22:44, Brigada Rutieră a fost sesizată prin apel 112 cu privire la un accident rutier care s-a produs pe bd. Regina Maria, din sectorul 5. Din informaţiile preliminare, conducătorul unui autoturism taxi care circula pe bd. Regina Maria dinspre str. 11 Iunie ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi a intrat în coliziune cu un autobuz din cadrul Societăţii de Transport Bucureşti care circula din sensul opus”, anunţă Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei.

Foto: captură video

Martorii spun că șoferul de taxi mergea cu viteză, pe șinele de tramvai, care erau umede din cauza ploii.

În urma accidentului de circulaţie şoferul taxiului a decedat, iar cei patru pasageri aflaţi în autoturism au fost răniţi, fiind transportaţi la spital.

”Se efectuează cercetarea la faţa locului în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor şi condiţiilor în care s-a produs accidentul de circulaţie.

Traficul rutier a fost restricţionat pe bd. Regina Maria, dinspre str. 11 Iunie către şos.Viilor, pe ambele sensuri de deplasare.

articolul original.

Avem restricții de circulație pe Autostrada A2 București – Constanța timp de o lună

17 November 2022 at 18:44
By: -
image

Circulația rutieră pe Autostrada A2 București – Constanța se va desfășura cu restricții, începând de joi seara, timp de o lună, pentru lucrări care închid accesul dinspre A2 spre centura Capitalei, breteaua de coborâre.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că de joi, de la ora 17:00, pe Autostrada A2 București – Constanța, pe sensul de mers către Constanța, pe segmentul de drum cuprins între km 10+544 m și 11+944 m, este instituită restricție de circulatie, pe banda nr 1, respectiv banda de decelerare.

Astfel, este închis accesul dinspre A2 către DNCB (breteaua de coborâre).

Circulația se va desfașura doar în banda nr 2 , iar ca ruta alternativă va fi utilizată ieșirea către comuna Cernica.

Durata lucrărilor va fi până la data de 16 decembrie 2022, timp în care vor fi reparate rosturile de dilatație de la podul ce trece pe deasupra DNCB.

Polițiștii rutieri le recomandă șoferilor să adapteze viteza, să se asigure și să semnalizeze din timp intenția de schimbare a benzii de circulație. De asemenea, ei le recomandă să nu oprească în mod nejustificat pe banda de urgență.

articolul original.

Două echipe părăsesc CEV CUP

17 November 2022 at 08:57
image

Dinamo București și SCMU Craiova nu au obținut calificarea în optimile de finală ale CEV Cup. Astfel, parcursul european al voleiului românesc se rezumă la două echipe: Campioana Arcada Galați în CEV Cup și Steaua București în Challenge Cup.

Învingătoare în primul tur, în deplasare, cu scorul de 3-2, Dinamo București nu a reușit să repete victoria și în returul de miercuri. Astfel, dinamoviștii au pierdut meciul din propria sală. Bucureștenii au fost învinși sec, cu scorul de 3-0 , pe seturi 25-23, 25-23 și 25-20, de echipa germană Luneburg, care a obținut calificarea în optimile de finală ale CEV Cup.

Tot eliminați din Cupa CEV sunt și cei de la SCMU Craiova. Însă, craiovenii ne-au oferit o surpriză extrem de plăcută în meciul retur, chiar dacă aceștia au fost învinși în deplasare de Fenerbahce cu 3-0. Scorul pe seturi a fost 25-15, 25-14 și 25-18. Dar, cum în tur oltenii se au câștigat cu scorul de 3-1, aceștia au jucat și ”setul de aur”, care a fost câștigat tot de turci, cu scorul de 15-11. Chiar dacă SCMU Craiova nu a reuşit să producă surpriza din CEV Cup și au ratat calificarea în faza optimilor de finală după meciul retur cu Fenerbahce, echipa lui Dănuț Pascu a făcut o prezență foarte bună, aducând un volei de înaltă clasă în fața propriilor suporteri, fapt care a reînsuflețit, practic, suporterii acestui sport.

articolul original.

Greenpeace România critică decizia Tarom de a introduce zboruri pe ruta București – Brașov/ Sunt 166 de km ce pot fi parcurși în 2-3 ore cu trenul/ În plus, propune interzicerea zborurilor pe distanțe scurte

16 November 2022 at 20:05
By: M.Ex.

Greenpeace România a criticat anunțul făcut de directorul Tarom care a spus că, din 2023, când va deveni funcțional aeroportul din Brașov.
„Prima aeronavă comercială care va ateriza pe pista noului aeroport din Brașov va fi una românească, aparținând TAROM”, a declarat Mihăiță Ursu, director general CEO al TAROM, iar cursele București – Brașov ar trebui să înceapă la finele anului viitor.
Greenpeace România crede că omenirea trebuie să încurajeze transporturile care poluează mai puţin, cum ar fi trenurile pentru distanţe scurte şi nu avioanele. ”În comparaţie cu trenurile, impactul asupra climei generat de zborurile pe distanţe scurte este complet disproporţionat”, a transmis organizaţia.
”În plină criză climatică, directorul TAROM anunţă că din 2023 vor începe zborurile pe ruta Bucureşti-Braşov, o distanţa de 166 de km ce poate fi parcursă în aproximativ 2-3 ore cu trenul. În comparaţie cu trenurile, impactul asupra climei generat de zborurile pe distanţe scurte este complet disproporţionat. Trenurile electrificate pe distanţe scurte în România sunt în medie de 15 ori mai eficiente din punctul de vedere al amprentei de carbon decât avioanele, care consumă enorm de multă energie şi ard 4 litri de kerosen pe secundă”, a transmis, miercuri, Greenpeace România.
Organizația afirmă că ”trebuie să schimbăm modul în care ne mişcăm”. ”Trebuie să încurajăm şi să permitem călătoriile care acordă prioritate rezilienţei şi viitorului umanităţii. În timp ce guvernul României sprijină industria aviaţiei prin salvări şi subvenţii plătite din banii contribuabililor, industria feroviară a avut de suferit”, a mai transmis Greenpeace România.
Potrivit organizaţiei, investiţiile în trenuri sunt esenţiale pentru combaterea urgenţei climatice.
”Acestea conectează oraşele într-un mod durabil. România trebuie să înceteze să alimenteze criza climatică prin sprijinirea industriei aviatice şi să pună în aplicare un plan serios de modernizare a căilor ferate. O interzicere a zborurilor pe distanţe scurte, unde există deja alternative mai curate, cum ar fi trenurile sub şase ore, ar fi un început bun”, a mai arătat ONG-ul.
Potrivit Greenpeace, aviaţia este una dintre cele mai dăunătoare industrii pentru climă.
În ultimele decenii, aviaţia a fost sursa cu cea mai rapidă creştere a emisiilor de gaze cu efect de seră în Europa, emisiile generate de aceasta industrie crescând cu 29% între 2009 şi 2019.

articolul original.
❌