ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Un turist din Iran care s-a rătăcit pe Platoul Bucegi, găsit după aproape 12 ore de căutări. Bărbatul de 53 de ani a alunecat pe zăpadă, s-a lovit la cap și a rămas inconștient

22 November 2022 at 11:07
image

Un turist din Iran care s-a rătăcit pe Platoul Bucegi a fost găsit după aproape 12 ore de căutări. În depistarea lui au plecat 15 salvamontiști, după ce bărbatul de 53 de ani și-a sunat un prieten și i-a povestit că a alunecat pe zăpadă, s-a lovit la cap și a rămas inconștient.

Alarma s-a dat luni, la ora 16:20. Atunci, 15 salvamontiști din Bușteni, Prahova și Dâmbovița au plecat în căutarea unui turist rătăcit pe Platoul Bucegi.

„Bărbatul de 53 de ani din Iran a urcat luni dimineața cu telecabina și a început să se plimbe la întâmplare, pentru că nu cunoștea zona și nu avea niciun obiectiv de atins. Undeva a alunecat pe zăpadă, s-a lovit la cap și a rămas inconștient. Când s-a trezit era aproape întuneric și nu știa unde se află. A sunat un prieten și i-a povestit tot”, conform Salvamont Bușteni.

Bărbatul a fost găsit în stare de hipotermie

Bărbatul a fost găsit în noaptea de luni spre marți, în jurul orei 3:00, în stare de hipotermie, conform sursei citate.

„După ce a primit îngrijirile necesare a fost transportat la Baza Salvamont unde și-a petrecut restul nopții. Marți, în funcție de starea lui urmează a fi evacuat de pe munte”, au adăugat reprezentanții Salvamont Bușteni.
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Acțiune de căutare contracronometru în Bucegi. Au fost mobilizați 15 salvamontiști

22 November 2022 at 05:53
image

Un bărbat de 53 de ani, din Israel, s-a rătăcit, ieri după-amiază, pe Platoul Bucegi. Bărbatul a plecat să se plimbe la întâmplare și, la un moment dat, a alunecat pe zăpadă și a rămas inconștient.

Când s-a trezit era aproape întuneric, iar el nu știa unde se află. A sunat un prieten, căruia i-a povestit ce a pățit. Acesta a anunțat autoritățile. Era ora 16:30.

În căutarea turistului au plecat 15 salvamontisti din Prahova (Bușteni) și Dâmbovita, cu speranța să-l găsească în viață.

UPDATE: Actiunea de azi-noapte s-a finalizat cu bine, barbatul a fost gasit aproape de ora 3, în stare de hipotermie. Dupa ce a primit ingrijirile necesare a fost transportat la Baza Salvamont, unde și-a petrecut restul noptii. Astazi, in functie de starea lui, urmeaza a fi evacuat de pe munte – ne informează Salvamont Bușteni.

articolul original.

„Marea de nori”, spectacol în Munții Bucegi

11 November 2022 at 08:03
By: M.Ex.

„Marea de nori”, un fenomen spectaculos creat de temperaturile ridicate pentru această perioadă, înregistrate la altitudini de peste 2000 de metri, a fost surprinsă joi de meteorologul Sergiu Olteanu, de la staţia meteorologică Vârful Omu din Bucegi, informează Bună Ziua Brașov.
„Valurile fierbinţi de vară ale lunii noiembrie”, a spus meteorologul. Fenomenul este provocat de inversiunea termică, susţine meteorologul, care a precizat că sus, la 2.505 m altitudine, unde se află staţia meteo, joi, 10 noiembrie, dimineaţa, temperatura era de 4 grade Celsius. În acelaşi timp, pe văi, la altitudini de sub 1800 de metri, era ceaţă şi mult mai frig.
Fenomenul este specific perioadelor de tranziţie, din primăvară şi toamnă, şi poate fi admirat în special la răsărit.

articolul original.

Liga 4 Brașov, etapa a 12-a. Ciucaș Tărlungeni a câștigat restanța cu Bucegi Moeciu

8 November 2022 at 15:10
By: M.Ex.

Ciucaș Tărlungeni a câștigat meciul restanță cu Bucegi Moeciu din etapa a 12-a a Ligii a 4-a Brașov. Elevii lui Marian Cristescu și Ionuț Mitroi s-au impus, astăzi, pe teren propriu, cu scorul de 6-2. Golurile victoriei gazdelor au fost marcate de Bălan (2), Moldovan, Galborcea, Coltofeanu si Răzvan Mitroi. Pentru oaspeți au punctat Codreanu si Florin Solovăstru.

Liga 4 Brașov, etapa 12
Sâmbătă:
Prietenii Rupea – Cetățenii Ghimbav 1-2
ACS Hoghiz – ACS Steagul Roșu Brașov 0-2
Chimia Victoria- Inter Cristian 1-3
ACSM Codlea- Aripile Brașov 2-1
Marți:
Ciucaș Tărlungeni – Bucegi Moeciu 6-2

Clasament : 1. ACSM Codlea 31p, 2. Inter Cristian 28p, 3. Ciucaș Tărlungeni 27p , 4. Cetățenii Ghimbav 24p, 5. ACS Steagul Roșu Brașov 19p, 5. Aripile Brașov 18p, 7. Bucegi Moeciu 11p , 8. ACS Hoghiz 9p,
9. Prietenii Rupea 7p, 10. Chimia Victoria 1p.

articolul original.

Turist din București, salvat la timp după ce a căzut într-o prăpastie din Bucegi. „Nimeni n-a scăpat cu viață de-acolo”

28 October 2022 at 19:05
image

Un turist din București a rămas suspendat într-un copac de pe poteca Jepii Mici din Bucegi. Salvamontiștii au reușit să îi salveze viața bărbatului de 41 de ani care s-a aventurat pe un traseu foarte dificil.

Salvamontiștii au reușit vineri, 28 octombrie, să salveze în extremis viața unui bărbat de 41 de ani din București care s-a aventurat pe un traseu foarte dificil din Bucegi.

Este vorba despre poteca Jepii Mici. Bărbatul a căzut în prăpastie și a rămas suspendat într-un copac, au fost informați în jurul orei 18.00 salvamontiștii din Bușteni.

Acesta urcase împreună cu soția și cu copilul pe un traseu dificil, deși era îmbrăcat ca pentru o plimbare în parc.

”Fără echipament, fără antrenament și fără sa cunoască traseul, acesta a început să urce pe munte cu soția și copilul, cu toate că era foarte târziu.În prima parte a traseului bărbatul a alunecat și a căzut din potecă mai bine de zece metri. Printr-o minune s-a oprit pe o pantă foarte înclinată, deasupra unei săritori de peste 20 de metri, de unde de-a lungul anilor, nu a scăpat nimeni cu viață.

Soția acestuia a sunat disperată după ajutor, iar salvamontiștii din Bușteni și Prahova au pornit într-o cursă contra cronometru, doar că traficul de pe DN1 a făcut ca deplasarea acestora să fie aproape imposibilă”, potrivit Salvamont Bușteni.

Salvamontiștii, acuzații la adresa guvernanților

Totodată, cei care l-au salvat pe bărbat acuză că au fost nevoiți să stea în coloană, ca oricare participant la trafic, pentru că autoritățile statului nu le-au aprobat legea folosirii semnalelor luminoase și acustice în caz de urgență.

”Astfel bărbatul care abia se ținea ar fi putut cu ușurință să-și piardă viața, iar ca el au fost sute de victime de-a lungul anilor, a căror viață a atârnat de un fir de păr, doar pentru că guvernanții au ignorat aprobarea acestei legi ani la rând”, 

Bucureșteanul căzut în prăpastie a fost salvat în ultimul moment.

Se ținea de o rădăcină de copac care putea ceda în orice clipă.

De asemenea, salvamontiștii acuză că au fost blocați în trafic pe DN1, ca orice alt participant la trafic, pentru că nu au voie să folosească girofar nici măcar atunci când sunt în misiune contra cronometru, potrivit Ziare.com.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Imagini inedite cu o pupăză în Parcul Natural Bucegi, publicate de Romsilva

23 October 2022 at 11:30
image

Reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva au publicat imagini inedite cu o pupăză surprinsă de rangeri în Parcul Natural Bucegi.

„Denumită popular cucul armenesc despre pupăză de spune, tot în credința populară, că nu este bine să te trezești după ce aceasta începe să cânte. Iar vrei sa te pupe cucul armenesc și să te spurce, că să nu-ți meargă bine toată ziua?, am citit în ”, au scris reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva pe o rețea de socializare online.

„Pupăza (Upupa epops) este o pasăre relativ ușor de observat, are un penaj intens colorat și elegant în nuanței de roșu cărămiziu deschis cu împestrițări de negru si alb, creasta lungă, ce poate fi ridicată și ciocul lung și ușor curbat. Are aripi dungate cu negru și alb, corp roz-maroniu și creastă ascuțită, ale cărei vârfuri sunt pătate cu negru”, au mai amintit reprezentanții Romsilva.

Pupăza a căpătat un renume urât din punct de vedere al mirosului

Potrivit Romsilva, cu precădere de pe pământ. Ciocul lung și ascuțit este folosit pentru a căuta în soluri moi sau în bălegar. Consumă adulți de insecte mari și larvele acestora, dar și păianjeni, râme, miriapode, melci, pe care le capturează la suprafața solului cu ciocul ei lung și ascuțit sau de sub crusta pământului prin bătăi repezi de cioc.

De asemenea, tot Romsilva explică faptul că pupăza obișnuiește să nu-și curețe cuibul, astfel că și-a căpătat un renume urât din punct de vedere al mirosului pentru că se spune că nu poate scăpa de el nici după mult timp ce părăsește cuibul. De fapt acest obicei are rolul de a îndepărta nepoftiții de cuib.

Cuibărește în scorburi din habitatele deschise și semideschise, precum livezi și vii cultivate în mod tradițional, zone de agricultură extensivă, totodată și în arbori singuratici, grupuri izolate sau aliniamente de copaci de-a lungul pământurilor arabile sau al pășunilor.

articolul original.

VIDEO | O turistă de 24 de ani a murit după ce a a căzut în gol în munții Bucegi

23 October 2022 at 06:31
image

O turistă de 24 de ani din judeţul Neamţ a murit, sâmbătă, după ce s-a împiedicat şi a căzut 200 de metri în gol în munții Bucegi.

Potrivit Salvamont Prahova, tragedia s-a petrecut în Bucegi, în Brâna Caraimanului. Fata de 24 de ani s-ar fi împiedicat și ar fi căzut aproximativ 200 de metri în abrupt, spre Valea Jepilor Mici. Salvatorii au fost alertați în jurul orei 15.00.

Fata făcea parte dintr-un grup format din patru persoane, care se aflau pe traseul de la Crucea Caraiman spre Cabana Caraiman.

Prietenul victimei a fost preluat de un echipaj de la Ambulanță, în stare de șoc.

O echipă formată din 12 salvatori montani au participat la acţiunea de recuperare a trupului turistei decedate.

În cele din urmă, trupul fetei a fost recuperat pentru a fi coborât la baza muntelui.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

O tânără de 24 de ani a murit în Bucegi, după ce a căzut 200 de metri în gol

23 October 2022 at 04:24
By: Geo
image

O turistă de 24 de ani din judeţul Neamţ a murit, sâmbătă, după ce s-a împiedicat şi a căzut 200 de metri în gol în Bucegi.

Conform datelor comunicate de Salvamont Buşteni, tânăra se afla împreună cu alte trei persoane pe traseul de la Crucea Caraiman spre cabana Caraiman.

La un moment dat, fata s-a împiedicat şi a căzut aproximativ 200 de metri în abrupt, spre Valea Jepilor Mici, din Brâna Caraimanului.

Prietenul tinerei, aflat în stare de şoc, a fost predat unui echipaj de ambulanţă.

O echipă formată din 12 salvatori montani participă la acţiunea de recuperare a trupului turistei decedate.

(Sursa: Agerpres)

articolul original.

Tânără moartă într-o prăpastie din Munții Bucegi

22 October 2022 at 18:11
image

O tânără în vârstă de 24 de ani a murit, sâmbătă, după ce a căzut aproximativ 200 de metri într-o prăpastie din Masivul Bucegi, în apropiere de Valea Jepilor Mici, informează News.ro.

Femeia s-a împiedicat, iar cei trei însoţitori ai săi nu au putut face nimic pentru a o ajuta. Echipaje de la Salvamont au fost solicitate să recupereze trupul neînsuflețit.

Turista în vârstă de 24 de ani, din judeţul Neamţ, a urcat pe munte, în Masivul Bucegi, împreună cu prietenul ei şi cu alte două persoane. La un moment da, femeia s-a împiedicat şi a căzut în gol 200 de metri, în zona Brâna Caraimanului, pe traseul care duce de la Crucea Caraiman spre cabana Caraiman.

Potrivit oficialilor Salvamont Buşteni, salvatorii au fost solicitaţi să intervină sâmbătă, în jurul orei 15.00. Salvamontişti au ajuns la locul unde s-a produs accidentul, au preluat trupul tinerei şi l-au transportat în staţiune.

Prietenul femeii, aflat în stare de şoc, a fost coborât de pe munte şi predat unui echipaj medical de la serviciul de ambulanţă.

articolul original.

„Sănătate pe cărări montane”, un nou proiect al Asociației Chindia Jurasic Park

14 October 2022 at 13:43

Peste 700 de persoane, în special elevi și studenți, dar și oameni trecuți de prima tinerețe, s-au aflat astăzi în incinta Clubului Studenților din Târgoviște, la „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți”. Evenimentul a fost organizat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Locurilor de Muncă.

Reprezentanții a zeci de firme care activează în județul Dâmbovița în diferite domenii de activitate au deschis standuri pentru recrutarea de personal. De precizat că, la Bursă, au fost aduși pentru a-și căuta o slujbă și deținuți de la penitenciarele de la Găești și Margineni. Au fost selectate pentru participare persoanele care mai au de ispășit maximum 3 luni din pedeapsă.

Deschiderea bursei locurilor de muncă s-a făcut în prezența administratorului public al județului, Cristian Avanu, a subprefecților Corneliu Sălișteanu și Adrian Chițescu, a inspectorul școlar general Ileana Nicolaescu si a altor șefi de instituții deconcentrate din județ. Directorul AJOFM, Constanța Anghel, a vorbit celor veniți în căutarea unui loc de muncă, elevi de liceu, de școli profesionale, studenți, tineri aflați în sistemul de protecție socială, despre oferta acum activă, respectiv 860 de locuri de muncă. A spus directorul AJOFM că sunt căutați angajați atât cu studii medii cât și cu studii superioare. Oferta cuprinde locuri de muncă în alimentația publică, agricultură, construcții, prelucrarea lemnului, sectorul hotelier, IT .

Le-a comunicat directorul Constanța Anghel celor din sală că, dacă doresc să se înscrie la un curs de formare profesională, AJOFM Dâmbovița funcționează cu un centru specializat, autorizat pentru a pregăti doritorii în 19 ocupații profesionale. Aceste cursuri pot fi efectuate gratuit doar de cei care sunt înscriși în baza de date a Agenției Pentru Ocuparea Forței de Muncă, fie ca șomeri indemnizați sau neindemnizați.

A existat la bursa locurilor de muncă și un stand pentru cei care au vrut să opteze pentru un loc de muncă în străinătate. Astăzi au fost disponibile 240 de locuri de muncă în mai multe țări ale Europei, în meseriile de instalatori, culegători de fructe de pădure, personal de curățenie, farmaciști, ingineri IT, alpinist, vopsitorii industriali.

Am discutat și cu angajatorii prezenți. Mulți dintre ei erau sceptici că vor găsi suficiente persoane dornice de angajare. Unii au constatat, dintr-o ochire, că lipsesc persoanele calificate. Mulți elevi de clasa a X-a și a XI-a care erau acolo mai degrabă pentru a se obișnui cu atmosfera unei burse a locurilor de muncă. Am schimbat câteva cuvinte și cu unii dintre „căutătorii” unui job. Nu exista o încântare maximă. Ne-au mărturisit că au mai încercat. Au optat pentru o meserie la o anumită firmă și acolo s-au trezit că sunt puși să facă altceva. Alte voci își arătau nemulțumirea față de salarizare, care este cu mult sub media pe țară.

Lăsând la o parte inerentele nemulțumiri, astăzi, la „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți” au fost selectate, de către cei 66 de angajatori prezenți, 367 de persoane în vederea încadrării în muncă.

articolul original.

Agent Green : Pârtii construite ilegal la Sinaia, în munții Bucegi !

13 October 2022 at 11:21
By: M.Ex.

”Primăria Sinaia a realizat ilegal noi pârtii de ski pe platoul Bucegilor la limita dintre județele Dâmbovița și Prahova. Pârtia Lăptici s-a realizat prin habitate prioritare fragile unde nu exista acord de mediu. Buldozerele au săpat adânc în Valea Călugărului, afectând habitate prioritare, respectiv habitatul 4070* – Tufărișuri de Pinus mugo și Rhododendron hirsutum (Mugo – Rhododendretum hirsuti), 6230* pajiști de Nardus precum și habitatul 4060 Tufărișuri alpine și boreale”, spun reprezentanții ONG-ului Agent Green

O delegație Agent Green formată din biologi, ingineri silvici și avocați s-a deplasat săptămâna aceasta să constate impactul asupra mediului. Organizația l-a invitat de asemenea în teren pe senatorul independent de Dâmbovița Dragos Popescu care va face demersurile necesare în Parlament.
Agent Green va face plângere penală împotriva autorităților care au semnat acte de regelementare pentru constructii în zona de management durabil a Parcului Natural Bucegi, adică: directorul APM Prahova, primarul orașului Sinaia – beneficiarul proiectului și plangere penala pentru degradare habitate și pentru construire partie și drumuri fără acte de regelementare în zona de management durabil. Plângerile penale vor continua cu Garda de Mediu pentru complicitate și abuz în serviciu întrucât au fost sesizate oficial și nu au reacționat. De asemenea, organizația pentru protecția mediului va acționa în instanța civilă pentru anularea actelor existente, va cere refacerea habitatelor degradate și aducerea lor la starea inițială.

”Lucrarea este realizată de Primăria Sinaia. Toate aceste pârtii și drumuri nu sunt prinse în niciun document. Administrația Parcului a reclamat toate aceste lucruri la Garda de Mediu Prahova, dar aceasta nu a răspuns. A existat și o revenire. Am solicitat și eu personal un răspuns de la Garda dar nu doresc să răspundă. Între timp au apărut mai multe drumuri. Ei nu au respectat practic nici avizul de mediu pe care l-au primit”, a comentat senatorul indpendent Dragos Popescu.

”Parcul Natural Bucegi este agresat din mai multe părți unde suferă exploatări ilegale. Pe Valea Cerbului sunt distruse pădurile. În zona Padina-Peștera sunt foarte multe construcții de poduri și hoteluri fără autorizație. Agenția de Protecția Mediului și Garda de Mediu închid ochii la aceste distrugeri și în consecință îi acționăm în judecată și le facem plângeri penale”, a anunțat Cătălina Rădulescu, avocat Agent Green.

”Habitatul de rododendron cu jnepeni este un habitat fragil protejat de directivele UE pentru natură. Nu ne opunem sporturilor de iarnă dar acordul de mediu trebuia respectat. Pârtia nu s-a făcut pe traseul pentru care a primit acordul de mediu ci prin altă parte care reprezintă un ecosistem foarte prețios. Complicitatea autorităților ne obligă să le acționăm în instanță și nu ne vom opri până când habitatul nu va fi restaurat”, a încheiat Gabriel Păun, președintele Agent Green.

https://www.agentgreen.ro/partia-laptici-din-bucegi-ilegala/

articolul original.

Un bărbat dezbrăcat a încercat să urce pe Vârful Omu

12 October 2022 at 00:00
image

Un bărbat complet dezbrăcat a fost văzut în timp ce încerca să urce pe Vârful Omu din Munții Bucegi.

Salvamontiştii din România atrag de foarte mult timp atenţia că numeroși oameni decid fără echipament adecvat. Însă un turist a dus totul la extrem și a plecat spre Vârful Omu complet dezbrăcat.

Dispeceratul Naţional Salvamont a postat pe pagina oficială de Facebook imaginile surprinzătoare.

Ce căuta un bărbat dezbrăcat pe munte?

Un bărbat a vrut să-şi testeze rezistenţa şi a urcat către Vârful Omu din Munţii Bucegi complet dezbrăcat.

pe munte în această perioadă, riscul de hipotermie fiind ridicat, avertizează salvamontiștii.
articolul original.

Sfinxul şi Babele din Bucegi, câştigate definitiv de județul Dâmboviţa

29 September 2022 at 23:00
image

Sfinxul şi Babele din Bucegi au fost câştigate definitiv de județul Dâmboviţa în instanță, anunță preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.

„Victorie pentru Dâmbovița! După ani întregi de procese, mă bucur să vă anunț că aparțin județului Dâmbovița!”, a anunțat Corneliu Ştefan pe Facebook.

Potrivit acestuia, problema teritorială asupra celor două monumente, aflate în comuna Moroeni, „a fost tranșată astăzi fără a mai lăsa loc de interpretări”.

Disputa pentru Sfinxul şi Babele a început în urmă cu mai mulţi ani

„Disputa dintre județul nostru și Prahova se închide astăzi! Definitiv!”, adaugă preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Procesul dintre și Prahova pentru Sfinxul şi Babele a început în urmă cu mai mulţi ani, iar Curtea de Apel Piteşti a respins miercuri recursurile declarate de autorităţile din Prahova. Decizia este definitivă.

articolul original.

O instanță din Pitești a decis în ce județ se află Babele și Sfinxul din Bucegi

28 September 2022 at 17:15
image

Curtea de Apel Pitești s-a pronunţat definitiv miercuri, 28 septembrie, în dosarul privind disputa teritorială dintre judeţele Prahova şi Dâmboviţa cu privire la apartenenţa monumentelor cunoscute sub denumirile de Babele şi Sfinxul din Munţii Bucegi. Judecătorii Curţii au menţinut decizia pronunţată în 2021 de un complet de judecată din cadrul Tribunalului Vâlcea, conform căreia Sfinxul şi Babele din Bucegi, unele dintre cele mai cunoscute monumente naturale ale României, se află pe teritoriul judeţului Dâmboviţa.

Judeţele Prahova şi Dâmboviţa şi-au disputat în instanţă, timp de şapte ani, proprietatea asupra terenului pe care sunt aşezate monumentele.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, a anunţat, miercuri seară, pe Facebook, victoria în instanţă: „Victorie pentru Dâmboviţa! După ani întregi de procese, mă bucur să vă anunţ că Sfinxul şi Babele din Bucegi aparţin judeţului Dâmboviţa! Problema teritorială asupra celor două monumente, care se află pe raza comunei Moroeni, a fost tranşată astăzi fără a mai lăsa loc de interpretări. Disputa dintre judeţul nostru şi Prahova se închide astăzi! Definitiv!”, a scris Corneliu Ştefan.

Anul trecut, după pronunţarea instanţei de fond asupra acestei speţe, Prefectura Prahova transmitea, printr-un comunicat oficial, că limita teritorială între cele două localităţi din judeţe diferite nu schimbă ceea ce este deja stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1359/2001, care atestă apartenenţa celor două monumente naturale la domeniul public al judeţului Prahova, respectiv al oraşului Buşteni.

„Menţionăm că limita teritorială între cele două localităţi din judeţe diferite nu schimbă ceea ce este deja stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1359/2001, care atestă apartenenţa celor două monumente naturale la domeniul public al judeţului Prahova, respectiv al oraşului Buşteni. Indiferent de rezultatul final al procesului, monumentele naturale Babele şi Sfinx sunt şi rămân în domeniul public al oraşului Buşteni”, spunea Prefectura.

Potrivit celor transmise la acel moment de Prefectura Prahova, „dincolo de toate aceste aspecte, monumentele naturale Babele şi Sfinx sunt două dintre cele mai importante simboluri naturale ale României, aflate în Parcul Naţional Bucegi, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere turistic şi cultural, ele aparţin tuturor românilor”.

articolul original.

99 de ani de la inaugurarea Casei Peștera din Munții Bucegi

21 September 2022 at 04:53
image

Astăzi – 21 septembrie 2022, se împlinesc 99 de ani de la inaugurarea primei case de adăpost în munți – Casa Peștera din Bucegi. Este un moment aniversar care nu putea fi trecut cu vederea de echipa de la Hotelul Peștera, care a publicat pe Facebook, spre aducere aminte, câteva pasaje din Enciclopedia Turistică Românească – Volumul XIII, 1946.

„Mihai Haret, Bucura Dumbravă, Emanoil Bucuța, împreună cu Ioan Bianu, D.Z. Furnică, Aurel Stănescu, Sophie Bragadir și Mircea Nenițescu au hotărât să construiască o casă de adăpost pentru iubitorii muntelui, „Casa Peștera” chiar în centrul geometric al Bucegilor, în Poiana Crucii la 1610 m altitudine.

În anul 1922 începe tăierea lemnului pentru viitoarea construcție precum și împrejmuirea terenului „pentru ca flora să se poată desvolta în voie, astfel ca să se înfăptuiască acolo, primul Parc Natural din România”.

Intenția fondatorilor a fost să țină deschis permanent Casa Peștera și cu timpul, „localitatea să devină stațiune pentru sporturile de iarnă”.

În toamna aceluiași an, mai exact la 21 septembrie 1923, a avut loc inaugurarea în prezența a peste 60 de iubitori de munte.

„Înzestrată cu sobe de teracotă, cu 40 de paturi cu somieră, saltele de lână, perne de fulgi, pături și lingeria completă de pat, casa „Peștera” punea la dispoziția turiștilor 5 camere la parter și 3 la mansardă, o sală de mâncare cu bibliotecă.

Cortul principal mai cuprindea: bucătăria, cămara de alimente, camera îngrijitorului, o piviniță de beton iar corpul secundar: o cameră pentru călăuze cu 6 locuri, o cameră neagră pentru fotografie, o cămară-atelier și un grajd pentru vite” (Enciclopedia Turistică Românească Volumul XIII 1946).

articolul original.

Ritm bun al lucrărilor de modernizare a tronsonului de drum contur Lac Bolboci – Cheile Tătarului din Bucegi

15 September 2022 at 10:54

Primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana, continuă epopeea sa pe tărâmul elaborării cât mai multor proiecte de interes comunitar cu finanțare europeană sau guvernamentală. După cum ne-a precizat, lucrurile s-au schimbat oarecum. În mai rău! Problemele au apărut din cauza exploziei prețurilor la materialele de construcție și este nevoie ca, la toate proiectele aflate în diferite stadii de implementare, să se încheie acte adiționale la contractele de finanțare. Se caută soluții pentru actualizarea prețurilor. Constantin Ana ne-a spus, cu un optimism temperat, că speră să o scoată la capăt cu cele 16 proiecte europene aflate în derulare la Pucioasa, plus cele care sunt depuse în vederea obținerii finanțării. Pe lângă asta, Primăria Pucioasa a trebuit să facă față valului de scumpiri și la utilități.

„Este cel mai complicat an deși, conform planurilor noastre, ar fi trebuit să fie cel mai bun. Este primul an în care îmi este teamă că nu putem ajunge nici până în luna octombrie cu banii destinați funcționării administrației publice locale”, ne-a mărturisit Constantin Ana.

Dar, așa cum a completat ulterior, edilul de la Pucioasa nu se lasă pradă descurajării. Unul dintre visurile sale este acela de a elimina total cenușiul care învăluia orașul stațiune balneo-climatică. Vrea să redea Pucioasei căldura și culoarea de odinioară.

Se lucrează la reabilitarea și redecorarea Parcul Central. La final, această grădină publică va fi una dintre cele mai frumoase și delectante zone de agrement și recreere din județul Dâmbovița. Vor fi refăcute aleile pietonale, va fi montat mobilier adecvat, se va realiza un iluminat public ornamental, fântâni cu jocuri de apă, spații verzi generoase, miniterenuri de sport etc.

Pe același tipar al petrecerii timpului liber, atât de către localnici, dar și de cei care aleg ca destinație de vacanță Pucioasa, continuă proiectul de pe Dealul Moțăianca, unde se materializează o zonă modernă de agrement, cu multiple facilități pentru practicarea unor sporturi, dar și pentru relaxare.

De asemenea, se are în plan crearea unui sector de promenadă și petrecere a timpului liber într-un mod plăcut în perimetrul de lângă lacul de acumulare unde există așa-zisa „deltă dintre dealuri”. Este vorba despre circa 4-5 hectare de teren acoperit cu vegetație specifică bălților, ba chiar și cu faună asemănătoare, unde edilul Constantin Ana dorește să realizeze zone de promenadă, de plimbare cu bicicleta. Proiectul va cuprinde un perimetru cuprins între zona de nord a orașului, dinspre Moțăieni, și până în sud, spre Brănești.

Și dacă vorbim de agrement, de petrecerea timpului liber, până la urmă componente ultra necesare unui oraș stațiune, primarul de la Pucioasa are în implementare și construcția unui bazin de înot. Proiectul va fi finanțat prin Compania Națională de Investiții și are o valoare de 32 milioane de lei. Bazinul de la Pucioasa este proiectat în ton cu modernitatea, dar și cu noile reglementări privind economia de energie. Este știut, un astfel de obiectiv este greu de întreținut la costurile de astăzi, dar primarul Constantin Ana, împreună cu echipa de proiectanți, s-a gândit la toate. Bazinul de înot de la Pucioasa va avea o construcție specială, va fi bine izolat, va beneficia de circuite pentru păstrarea unei temperaturi optime, fără consum sporit de energie. Va fi dotat cu panouri fotovoltaice pentru asigurarea unei autonomii energetice și multe alte facilități menite să reducă substanțial costurile de întreținere. Constantin Ana, primarul de la Pucioasa, ne asigură că vom vedea la finalul lucrărilor un obiectiv unic în peisajul investițional dâmbovițean.

articolul original.

Asociația Chindia Jurasic Park, tabără de educație montană pentru 33 de elevi din Târgoviște

29 August 2022 at 11:53

33 de elevi de la Școala Gimnazială „Ioan Alexandru Brătescu-Voinești” din Târgoviște au participat, în perioada 21-25 august 2022 la o Tabără de educație montană” organizată de Asociația Chindia Jurasic Park, în parteneriat cu Asociația Ecologică Floare de Colț, cu sprijin financiar din partea Primăriei Târgoviște. Copii au fost coordonați de trei cadre didactice și patru monitori din cadrul celor două asociații.

Scopul principal al taberei a fost stimularea participării elevilor şi profesorilor la activităţi de educaţie montană, iar organizatorii taberei au ales ca „sală de curs” chiar Parcul Natural Bucegi, structurând programul în funcție de vârsta copiilor, de înclinația lor spre mișcare, dar și de prognoza meteo – ne informează Nicolae Posta, președintele Asociației Chindia Jurasic Park.

„Încă din prima zi (duminică, 21 august 2022), elevii au fost împărțiți pe grupe, au fost repartizați la monitori și au fost implicați în primele activități. După-amiaza sosirii la munte a fost alocată studierii fenomenelor carstice, stabilindu-se două ateliere de lucru: vizitarea Peșterii Ialomiței, un monument natural reprezentativ pentru zona dâmbovițeană a Bucegilor, dar și mai puțin cunoscuta Peșteră a Pustnicului, o mică grotă neamenajată, aflată la doi pași de monumentul modernizat cu finanțare de la Consiliul Județean Dâmbovița. Câteva scurte reprize de ploaie au grăbit revenirea la primitoarea pensiune Gură de Rai, gazda majorității taberelor montane.

Ziua a doua (luni, 22 august 2022) a debutat cu parcurgerea circuitului din rezervația Turbăria Lăptici, un circuit interesant care a captat atenția tinerilor montaniarzi. Apoi au fost parcurse celebrele Chei ale Tătarului, loc unde legendele s-au îmbinat cu informații detaliate legate de geologia, de fauna și flora zonei sau despre traseele de alpinism amenajate, pe înalții pereți ai cheilor. Lecția de speologie a fost completată odată cu parcurgerea unui tunel, săpat de oameni, prin anii 70, pentru studierea compactității rocilor din această zonă. Greul etapei a început abia la urcarea, pe marcaj „triunghi galben”, pe spectaculoasa Vale a Tătarului, în pereții căreia se găsește adevărata Peșteră a Ursului, cel mai înalt (ca altitudine) loc din România, cu urme de locuire, încă din Paleolitic. Pajiștile cu floră termofilă (iubitoare de căldură) au încântat ochii viitorilor montaniarzi, iar explicațiile despre exocarstul zonei (chei, lapiezuri) sau despre endocarst (peșteri sau avene) au răsplătit efortul depus la urcare. În condițiile în care prognozata ploaie ne-a lăsat în pace, după-amiaza a fost alocată activităților strict tehnice, adică atelierelor de cățărare (asigurată!) și de rapel, desfășurate pe o mică stâncă din apropierea pensiunii. Au fost probe frumoase, pline de adrenalină, iar copiii s-au sprijinit, prin aplauze, unii pe alții.

În ziua a treia (marți, 23 august) am primit vizita rangerilor Parcului Natural Bucegi, iar Valentin Bălan, însoțit de Răzvan Pință, ne-a prezentat, cu ajutorul unui aspectomat, multe informații și imagini despre PNB, despre rezervațiile sale, despre monumentele naturii, dar și recomandări pentru protejarea acestora. După această lecție teoretică, ne-am îndreptat spre o potecă tematică, deschisă de compania finlandeză Tornator, în zona Padina-Peștera, aproape de valea Lăptici. Poteca, botezată „The Flying Dragon” (Dragonul zburător), are o lungime de aproape 1 kilometru și include 10 panouri, cu informații, în limba română și engleză, despre floră, faună, soluri, oamenii din munte. Pe baza unui QR code se pot obține informații mai multe sau se pot vedea imagini din masivul Bucegi. După amiază a intervenit o repriză mai lungă de ploaie, prilej de a rămâne la adăpost și de a vorbi despre pericole din munți, despre marcaje turistice, dar și despre orientarea turistică, cu sau fără busolă. După liniștirea norilor, teoria a fost aplicată în cadrul unui concurs de orientare sportivă, cu zece posturi de control, derulat în zona pensiunii.

După studierea prognozei meteo, „ziua cea mai lungă”, a ascensiunii spre vârful Omu, a fost aleasă ca fiind ziua de miercuri, iar obiectivul a fost „atacat” pe o variantă care a ținut cont de vârsta și de echipamentul tinerilor: s-a urcat cu telecabina în zona Babele, prilej de a vedea cele două monumente ale naturii, Babele și Sfinxul şi de a asculta explicații științifice legate de fenomene de eroziune eoliană sau legende legate de tuneluri şi trasee energetice. Traseul a continuat pe Platoul Bucegi, iar parcurgerea lui a permis frumoase tururi de orizont atât spre crestele Bucegilor, cât și spre vecinii acestuia, spre Leaota, Piatra Craiului, Piatra Mare sau munții Baiului. Deși vremea a fost relativ înnorată, razele soarelui au bronzat corpul micilor montaniarzi. La vârful Omu (2507 m), cea mai înaltă cotă naturală din Bucegi, s-a făcut un popas mai lung, pentru un ceai sau o ciorbă fierbinte sau pentru a mânca pachețelul primit de la pensiune.

După un lung șir de fotografii în fața cabanei (o bună parte din copii ajunseseră aici pentru prima dată, iar momentul trebuia imortalizat!), a urmat coborârea pe marcaj „bandă albastră”, cu trecere pe la Mecetul turcesc și Cascada Obârșiei. Pe acest traseu se află și un relict glaciar, un conifer mai rar (Zâmbrul – pinus cembra), iar informațiile primite despre el, ca și despre jnepeni, scoruși, ienuperi, conglomerate, calcare, morene glaciare etc. au încântat micii drumeți. La sosirea la pensiune, s-au refăcut forțele cu o delicioasă ciorbă, urmată de o friptură consistentă.

Fiind ultima zi plină în tanără, gazdele s-au ocupat de amenajarea clasicului foc de tabără. După ora 21, au aprins o piramidă de lemne, iar tinerii, după ce „au devorat” cele 3-4 platouri cu gogoși calde, cu dulceață de afine, aduse de personalul pensiunii, au dansat pe melodii de top, fie pe ritmuri populare, fie pe ritmuri moderne. O seară lungă, frumoasă, care a rămas în memoria lor afectivă.

După cinci zile pline, de vizitare a principalelor rezervaţii şi monumente din Parcul Natural Bucegi, cinci zile de „Școală altfel”, elevii au confirmat că reprezintă o nouă „promoție” de montaniarzi, adăugându-se altor 4-5 mii de tineri care au beneficiat, de-a lungul timpului, de lecții nonformale, în mijlocul naturii. Imaginile anexate ni-i arată în multitudinea de activităţi la care au participat”, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

articolul original.

Turist, lovit mortal de trăsnet în Bucegi

16 July 2022 at 18:47
image

Termenul pentru colectarea datelor din teren în cadrul Recensământului populației și locuințelor a fost prelungit până în 24 iulie 2022, față de data inițială care era 17 iulie – ne informează Instituția Prefectului Dâmbovița.

„Ultimele raportări statistice, din luna iulie 2022, atestă că, până la acest moment, județul Dâmbovița se clasează pe locul 10 în țară, cu 93,2% persoane recenzate (procent în care sunt incluse atât persoanele care s-au autorecenzat, cât și cele cărora le-au fost colectate datele pe teren).  Media națională aferentă datei de referință anterior menționată este de 84,0%, județul nostru aflându-se cu 9,2 procente peste media națională”, precizează prefectul Claudia Gilia.

Dâmbovițeni se pot recenza și la  punctele fixe de recenzare aflate în următoarele locații:
– Târgoviște – trei puncte (Centrul de informare și promovare turistică – Piața Tricolorului; Sediul UJIR – fostul sediu al Băncii Transilvania; Primăria Municipiului Târgoviște, Corpul B, Registratură);
– Moreni – două puncte (la sediul primăriei);
– Băleni, Ciocănești, Crevedia, Dragodana, Nucet, Niculești și Perșinari – câte un  punct (la sediile primăriilor);
– Cojasca – trei puncte (sediul primăriei).

Programul în aceste puncte fixe este urmatorul:
Luni – vineri: 09.00-19.00;
Sâmbătă – duminică: 09.00-13.00.

”Fac un apel către toate unitățile administrativ-teritoriale din județ de a utiliza această perioadă de prelungire a recensământului pentru a finaliza cu succes și această etapă de colectare a datelor. 

Le mulțumesc tuturor dâmbovițenilor pentru implicare în derularea acestui proces, ale cărui rezultate se vor reflecta în politicile publice viitoare”, este mesajul transmis de prefectul Claudia Gilia.

articolul original.
  • There are no more articles
❌