ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

Mercedes zburător în Brașov ! Pe Alexandru Vlahuță !

28 September 2022 at 16:24
By: M.Ex.

Pe bdl. Alex Vlahuță din municipiul Brașov a avut loc în această după amiază un accident rutier – coliziune între două autoturisme. În urma impactului au rezultat două victime care au fost transportate la spital pentru investigații medicale de specialitate. La testarea conducătorilor auto din punct de vedere al prezenței alcoolului în aerul expirat rezultatul a fost 0. Martorii spun că urmele de frânare ale Mercedesului sunt de peste 100 de metri, ceea ce ar putea sugera o viteză destul de ridicată.
Polițiștii Biroului Rutier Brașov efectuează cercetări pentru a stabili cu exactitate cauzele și împrejurările producerii accidentului rutier.

articolul original.

Și-a violat fiica vitregă timp de un an ! La Feldioara !

28 September 2022 at 15:24
By: M.Ex.

În data de 28.09.2022, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană de sex masculin în vârstă de 50 de ani, aceasta fiind cercetată sub aspectul comiterii infracţiunilor de viol în formă continuată şi agresiune sexuală în formă continuată. ”Din probatoriul administrat până în prezent, s-a reţinut că, de aproximativ doi ani, inculpatul, în calitate de tată vitreg, a profitat de ascendentul avut asupra fiicei minore, în vârstă de 12 ani la momentul respectiv, ocazie cu care a atins-o în mod frecvent în zone intime.
Totodată, în cursul anului 2022, în mod repetat, inculpatul a întreţinut acte sexuale orale cu minora.
Inculpatul a fost prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Braşov, în cursul zilei de 28 septembrie 2022, cu propunere de arestare preventivă.
Cauza a fost instrumentată împreună cu organele de cercetare penală din cadrul Poliţiei municipiului Braşov – Secţia 1 de Poliţie Rurală Feldioara.
Precizăm că urmărirea penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”
, au declarat procurorii brașoveni

articolul original.

Aeroportul Brașov devine oficial frontieră de stat

28 September 2022 at 14:25
By: M.Ex.

Terminalul de pe Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav devine oficial punct de trecere al frontierei de stat pentru persoane și mărfuri. Acest lucru este confirmat într-un proiect de HG, inițiat de Ministerul Afacerilor Interne, care este pus în dezbatere publică pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.
Odată cu deschiderea punctului de trecere a frontierei, se înființează și autoritatea vamală din cadrul aeroportului, cu număr maxim aprobat de posturi de 3.072.

Conform documentului semnat de premierul României, punctul de trecere a frontierei va fi deschis pentru persoane
și mărfuri, iar în ceea ce privește programul de funcţionare acesta va fi permanent, în intervalul orar
00.00-24.00 atât pentru punctul de trecere a frontierei, cât pentru biroul vamal de frontieră, dar și
pentru Aeroport.
„Instituțiile care trebuie să asigure personalul necesar pentru efectuarea controlului la trecerea
frontierei de stat sunt: Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliţiei de
Frontieră Române, Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică a Județului Brașov,
structurile teritoriale ale Ministerului Finanţelor, ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
și ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Spaţiile şi utilităţile necesare pentru desfăşurarea activităţilor de control la trecerea frontierei
de stat, pentru activitatea vamală şi pentru desfăşurarea activităţilor de control sanitar-uman şi
fitosanitar se asigură de către Regia Autonomă „Aeroport Internațional Brașov – Ghimbav” în
calitate de administrator, cu respectarea prevederilor Anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr.
791/2009 privind condițiile pentru certificarea aeroporturilor civile internaționale sau deschise
traficului aerian international, cu modificările și completările ulterioare.
Cheltuielile de personal, pentru dotări și alte amenajări specifice se suportă de către fiecare
ordonator de credite, pentru instituțiile care desfășoară activități în punctul de trecere a frontierei,
potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat
a României, aprobată cu modificări prin Legea nr. 243/2002, cu modificările și completările
ulterioare, cu încadrarea în creditele de angajament și creditele bugetare anuale aprobate, potrivit
legii, din bugetul ordonatorilor principali de credite.
Posturile necesare efectuării controlului la frontiera de stat vor fi asigurate prin suplimentarea
numărului de posturi aprobat Poliției de Frontieră Române din numărul de posturi aprobat
Ministerului Afacerilor Interne, respectiv prin suplimentarea numărului de posturi aprobat
Autorității Vamale Române”, se mai arată în Nota de fundamentare.

articolul original.

Autostrada Ploieşti-Braşov: A trecut un an şi jumătate din termenul prevăzut pentru studiul de fezabilitate și nu s-a făcut nimic

28 September 2022 at 13:42
By: M.Ex.

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a dezminţit miercuri informaţiile potrivit cărora termenul pentru finalizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic la Autostrada Ploieşti-Braşov ar fi de cinci ani, menţionând că sunt prevăzuţi doi ani şi jumătate pentru studiul de fezabilitate şi încă un an pentru proiectul tehnic, conform agerpres.ro.

Pe de altă parte, el a susţinut că a trecut deja un an şi jumătate din termenul prevăzut pentru studiul de fezabilitate şi că „nu se întâmplă nimic” în cazul acestui contract.

„E vorba de studiul de fezabilitate şi proiect tehnic pentru Autostrada Ploieşti-Braşov. Termenele pentru această licitaţie au fost stabilite în mandatul dinainte de mandatul meu, era o licitaţie deja lansată, cu oferte depuse. Deci, oricum nu le-am stabilit eu. El (ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, n.r.) spune că le-am stabilit eu. Nu este adevărat. Dar termenele sunt de trei ani şi jumătate. A proferat în spaţiul public termenul de şapte ani, apoi termenul de cinci ani. Este trei ani şi jumătate. Doar partea de studiu de fezabilitate – care practic e cam munca întreagă – are doi ani şi jumătate. Dar partea mai tristă este că din acei doi ani şi jumătate deja s-au scurs un an şi jumătate. Un an în mandatul domnului Grindeanu şi nu se întâmplă nimic pe contract. Deci, nu e vorba de cât durează contractul, ci e vorba de faptul că nu se întâmplă nimic în contract”, a declarat liderul USR, fost ministru al Transporturilor.

El a menţionat că în timpul mandatului său ar fi existat „o activitate intensă” privind acest proiect, dar că de un an încoace „nu se întâmplă nimic”.

„Pe termenele contractuale, anul viitor, în septembrie – practic, peste 11 luni -, ar fi trebuit să avem studiul de fezabilitate livrat şi deja se putea lansa licitaţia pe o strategie de contractare de tip design and build. În loc de asta, de un an de zile nu se întâmplă nimic. Domnul Grindeanu nu reuşeşte să pună ordine în acest contract. În primele cinci luni de derulare a acestui contract a fost o activitate intensă – şi aici poate verifica oricine pe un site oficial al statului român care se numeşte Ploieşti-Braşov.ro. Cât am fost ministru am rugat ca ceea ce se întâmplă în fiecare săptămână pe acest contract să fie pus acolo”, a mai spus el.

Cătălin Drulă a precizat că în cazul unor autostrăzi realizate în zona de câmpie, studiile au avut durată similară, dar că în ce priveşte Autostrada Ploieşti-Braşov este vorba inclusiv de zonă montană, ceea ce presupune mai multe dificultăţi.

„Studiul de fezabilitate este doi ani şi jumătate, proiectul tehnic este încă un an peste. Este vorba despre sute de foraje geo-tehnice care trebuie realizate, modelarea terenului, proiectare. Pentru autostrăzi mult mai uşoare, în zona de câmpie, de exemplu, pe A7, care acum de-abia se lansează în licitaţie, paşii aceştia au durat cam trei ani şi jumătate. De prin 2018 a pornit şi abia acum s-a ajuns la finalizare. Dar în zona montană e chiar mai greu. Repet: nu sunt şapte ani, nu sunt cinci ani. Sunt trei ani jumate şi nici aceia stabiliţi în mandatul meu, ci în mandatul de dinainte, dar mai trist este că din aceşti trei ani şi jumătate au curs deja până acum un an şi jumătate – deci, ar mai fi doar un an până la livrarea studiului de fezabilitate, un an până la livrarea proiectului tehnic – dar statul poate alege ca după studiul de fezabilitate să lanseze deja la licitaţie, dacă vrea – şi nu se întâmplă nimic pe contract”, a mai declarat el.

articolul original.

Apare prima creșă 100% din mandatul Coliban . În Tractorul!

28 September 2022 at 13:14
By: M.Ex.

Primăria Brașov a semnat astăzi primul contract de finanțare nerambursabilă prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Proiectul presupune construirea unei creșe cu o capacitate de 7 grupe, care va face parte din campusul educațional care va fi amenajat în locul fostului depou de tramvaie, campus care mai include și o grădiniță. Conform contractului de finanțare, valoarea eligibilă a investiției este 13.983.421,80 lei fără TVA, finanțare nerambursabilă 100%, și include toate categoriile de cheltuieli necesare dării în folosință a acestei creșe, respectiv:
– lucrări pentru amenajarea terenului, lucrări de demolare pentru eliberarea terenului;
– lucrări de construire și dotare a obiectivului de investiții;
– proiectare și asistență tehnică;
– asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții;
– alte cheltuieli (cote, taxe, avize, diverse și neprevăzute, organizare șantier).
” Municipalitatea a semnat primul proiect de finanțare prin PNRR, iar acesta este într-un domeniu atât de important pentru dezvoltarea Brașovului, cel al educației. Astfel, cu o finanțare nerambursabilă de 100%, primăria va construi o creșă nouă pentru copiii din Tractorul. Este cea de a doua pe care Municipalitatea o construiește în cartier, după cea din Coresi. Sperăm, ca la acest apel să reușim să obținem finanțarea și pentru creșa din zona Avantgarden, iar la următorul apel să asigurăm finanțarea pentru creșa de pe strada Fundăturii. Toate aceste creșe sunt rezultatul evaluării pe care Municipalitatea a făcut-o la nivelul întregului oraș, pe baza căreia am elaborat și aprobat, în acest an, «Strategia privind infrastructura de educație timpurie a municipiului Brașov 2022-2030». În paralel continuăm și programul de construire grădinițe, la care se adaugă proiectele de campusuri școlare, astfel încât să ne atingem obiectivul ca brașovenii să aibă creșă, grădiniță și școală lângă casă“, a declarat primarul Allen Coliban.
Alte proiecte de construire de creșe în Brașov:
-Creșă Avantgarden, str. Lebedei
Este una dintre cele 3 creșe incluse pe lista-sinteză a Companiei Naționale de Investiții, ceea ce asigură un punctaj superior pentru acceptare la finanțare prin PNRR. Se încearcă obținerea finanțării în cadrul acestui apel.
-Creșă Stupini, str. Fundăturii
Este, de asemenea, pe lista-sinteză a CNI și se va depune solicitare de finanțare la următorul apel.

articolul original.

Comisia de amenajarea teritoriului și urbanism din primăria Brașov ”cerne” cu o sită mai deasă

28 September 2022 at 12:31
By: M.Ex.

Comisia tehnică de amenajarea teritoriului și urbanism din cadrul primăriei Brașov pare că a început să privească mai atent solicitările dezvoltatorilor care doresc să construiască blocuri în Brașov. Dacă săptămâna trecută Comisia de Circulație a blocat 2 dezvoltări imobiliare din Sânpetru ( peste 2500 de apartamente noi) din cauza insuficienței căilor de acces spre aceste locații ( doar strada 13 decembrie, care deja este sufocată de traficul spre și dinspre Sânpetru ), a venit rândul Brașovului. Astfel, membrii comisiei de amenajarea teritoriului și urbanism au început să refuze noi proiecte, dacă planurile nu sunt conforme cu zona de dezvoltare, accesibilitate, zone verzi. Iată câteva exemple de proiecte refuzate sau amânate de comisie, la începutul acestei săptămâni.

Beneficiar 1….solicită: Emitere Aviz de oportunitate pentru documentația de urbanism ”Întocmire PUZ- Construire locuințe colective cu dotări complementare ”, Str. Nicolae Labiș f.n.
Răspuns : Nu se avizează studiul de oportunitate întrucât nu se poate evalua impactul intervenției propuse raportat la: 1. lipsa unei trame stradale coerente corelata cu proiectul pasajului rutier cartier Tractorul, 2. amplasarea în zona de siguranță a CF, 3. tipologia construcțiilor existente din zona. Este necesara realizarea unui masterplan, coordonat cu municipalitatea, ce sa cuprindă un teritoriu extins, minim între Str. Griviței, Str. 13 Decembrie, Str. Bronzului si Ocolitoarea Brașov, ce va trasa liniile directoare în ceea ce privește mobilitatea/trama stradală, zonele funcționale și dotările de interes public necesare.

Beneficiar 2…solicită : Avizare temă pentru documentația de urbanism PUD ” Construire locuințe colective, cazare turiști și funcțiuni complementare locuirii și turismului”, str Dobrogeanu Gherea f.n.
Răspuns : Nu se avizează tema de proiectare în forma prezentată, întrucât nu este respectat regimul de înălțime P+2+M, respectiv numărul maxim de niveluri supraterane (ce se calculează unitar pentru întreg imobilul propus), specificul zonei (granulația țesutului/ gabaritul inserțiilor), raportarea indicatorilor urbanistici la fiecare zona funcțională în parte, accesibilitatea dificilă, lipsa însoririi. De asemenea se va avea în vedere necesitatea elaborării unui studiu de trafic, în vederea stabilirii posibilității de preluare a fluxurilor propuse, ținând cont de particularitățile zonei (pante, rampe, trotuare, acces pietonal).

Beneficiar 3…solicită: Avizare temă pentru documentația de urbanism PUD „Demolare construcție C1,construire imobil de locuințe colective și birouri , organizare de șantier și sistematizare verticala”, Str. Tomis nr…
Răspuns : Nu se avizează tema de proiectare în forma prezentată. Este necesară încadrarea în specificul arhitectural, conform art. 11 al regulamentului de urbanism aferent PUG (inserție ce nu respectă gabaritul specific). Se recomandă fragmentarea volumului în vederea încadrării în specificul local.

Beneficiar 4…solicită: Avizare temă pentru documentația de urbanism PUD ”Construire ansamblu locuințe colective, spații comerciale, birouri”, Mihai Viteazul nr. ..
Răspuns: Nu se avizează tema de proiectare în forma prezentată. Se vor respecta retragerile față de limitele de proprietate, precum și între construcții pe aceeași parcelă, raportate la anvelopa construcțiilor (inclusiv balcoane). Se va dimensiona conform normativelor (6m) aleea de acces la locurile de parcare exterioare. Se va reglementa funcțiunea de apartamente în regim hotelier prin asigurarea funcțiunilor conexe și revizuirea fluxurilor de circulație între funcțiuni, întrucât planurile de nivel prezentate nu releva diferența între funcțiunile propuse. Se va asigura procentul minim de 20% spațiu verde pe teren natural. Se va avea în vedere relocarea locurilor de parcare adiacente Str. M. Viteazu, în corelare cu municipalitatea, în vederea asigurării accesului corespunzător la parcela.

articolul original.

Mâncare suedeză Super Premium pentru câini și pisici, livrată gratuit la tine acasă, în Brașov

28 September 2022 at 08:38
By: nagym

Sănătate și viață bună. Asta promit specialiștii în nutriția animalelor câinelui sau pisicii tale, atât timp cât mâncarea pe care o consumă este de foarte bună calitate iar alimentația este atent controlată. În plus, dacă ai domiciliul în Brașov, o hrană de cea mai bună calitate va ajunge chiar la ușa ta, livrată gratuit și personal. Un specialist nutrițional te va ajuta să alegi hrana potrivită în funcție de necesitățile animalului tău de companie și îți va oferi suport nutrițional continuu.

Aceasta este modelul de lucru al celor de la Husse – o companie suedeză, care de 35 de ani produce hrană și produse de îngrijire pentru căței, pisici și cai. Hrana suedeză Husse este o hrană de generația a 3-a, cu conținut ridicat de nutraceutice (probiotice, carotenoide, glucozamină și condroitină, antioxidanți, acizi grași Omega 3), componente recunoscute ca având efecte pozitive asupra sănătății și a bunei condiții fizice a animalelor.

Ce tip de hrană este benefic pentru animalele de companie?

Este bine-cunoscut faptul hrana este foarte importantă atunci când vine vorba despre sănătatea și starea de bine a animalelor de companie, iar o alimentație necorespunzătoare le poate crea grave probleme de sănătate precum obezitate, pancreatită, probleme renale sau de natură cardiologică.

Astfel, tipul de mâncare, dar și modul în care este consumată, reprezintă factori extrem de importanți pentru sănătate.

Spre exemplu, pentru câini, specialiștii recomandă hrana umedă ca alimentație complementară, iar ca alimentație zilnică de bază hrana uscată, deoarece aceasta din urmă conține fibre benefice tranzitului intestinal și are efect de curațare mecanică a dinților, reducând problemele dentare la vârste înaintate.

Spre deosebire de alimentația câinilor, o alimentație corectă a pisicilor este alcătuită în mod egal din hrană uscată și hrană umedă, deoarece pisicile beau mult mai puțină apă decât câinii și își iau lichidele necesare din hrana umedă, eliminând astfel riscul problemelor renale.

Ce este important să știm când alegem hrana pentru animalul nostru de companie?

Câinii și pisicile noastre sunt membrii incontestabili ai familiei și de aceea avem o responsabilitate clară asupra calității hranei pe care le-o oferim. Deși, de multe ori din grijă sau dragoste, suntem tentați le oferim hrana pe care o consumăm noi înșine, specialiștii ne avertizează ca acesta nu este un obicei sănătos, deoarece foarte multe ingrediente folosite în alimentația oamenilor sau diferitele procese de preparare pot fi foarte puternic dăunătoare animalelor de companie.

Un lucru foarte bun în ultimii ani este că și în România oamenii au început, din ce în ce mai mult, să ofere mâncare specializată. Firește, hrana oferită ar trebui să fie de cât mai bună calitate, să fie „curată” adică lipsită de chimicale, OMG-uri, potențiatori de gust sau de miros și substanțe care afectează organismul. Există pe piață foarte multe tipuri de hrană, de la cele super-economice la cele super-premium. Cu cât hrana este de mai bună calitate, cu atât câinele sau pisica vor fi mai sănătoși și vor avea o viață mai lungă și mai bună.

Totodată, trebuie să înțelegem că fiecare câine sau pisică sunt individualități, chiar dacă aparțin aceleiași rase. Au nevoi diferite, vârste diferite, au talii diferite, au moduri de viață diferite, au etape fiziologice diferite, au propriile sensibilități sau intoleranțe. Mâncarea pe care le-o oferim trebuie țină cont de toate acestea, astfel încât le fie benefică.

Dacă sunteți curioși aflați mai multe detalii, puteți solicita o întâlnire cu specialistul Husse , care va oferi toate informațiile cu privire la produse și servicii, inclusiv livrare la domiciliu, fără alte costuri suplimentare.

Pe expertii de la Husse Brașov îi găsiți pe pagina de Facebook AICI, sau pe site-ul romania.husse.com

Despre Husse

Husse este un brand suedez Super Premium, fondat în Stockholm în anul 1987, activ în peste 60 de țări din întreaga lume și care de 35 de ani oferă și dezvoltă continuu produse pentru câini, pisici și cai.

articolul original.

Raliul Serbiei. Victorie la Clasa RC5 și locul 8 la general pentru echipajul brașovean Ionuț Zăbavă – Andrei Toderaș

28 September 2022 at 08:23
By: M.Ex.

Echipajul brașovean Ionuț Zăbavă /Andrei Toderaș ( Renault Clio Rally 5), s-a întors din Serbia cu un rezultat onorabil. După cele 12 probe speciale, Ionuț Zăbavă și Andrei Toderaș au obținut locul 1 la Clasa RC5, locul 4 în cadrul Grupei ERT4 și un meritoriu loc 8 în Clasamentul General al competiției desfășurată în perioada 23-25 septembrie, la Vrnjačka Banja, Serbia. „A fost o experiență nu doar utilă, ci și foarte frumoasă. Un raliu organizat impecabil, cu probe foarte frumoase, dar în egală măsură foarte tehnice. Împreună cu Andrei, căruia țin să-i mulțumesc pentru modul impecabil în care a gestionat toată cursa, am avut un ritm bun, lucru confirmat și de poziția noastră în clasament. Daca în prima zi am întâmpinat o mică problemă tehnică, în cea de-a doua parte a competiției am optat pentru o evoluție rapidă, dar sigură, care să ne conserve rezultatul. În concluzie, am înțeles că prezența echipajelor românești în competițiile internaționale este foarte importantă atât din punct de vedere al imaginii, cât și al experienței acumulate”, a declarat pilotul Ionuț Zăbavă.
Credit foto: Drazen Komarica

articolul original.

Trafic îngreunat pe Valea Prahovei spre Brașov ! Din cauza unui accident ! Video

28 September 2022 at 08:10
By: M.Ex.

Un accident de circulația îngreunează astăzi ( și mai mult ) traficul pe Valea Prahovei. Accidentul s-a produs la intrarea în Comarnic dinspre Brașov. Echipajele Poliției, SMURD și Ambulanței acționează la fața locului.

articolul original.

„Point & Shoot”, 18-21 octombrie: Atelier de film documentar dedicat tinerilor din Brașov

28 September 2022 at 06:20
By: M.Ex.

One World Romania – Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului organizează „Point & Shoot”, un atelier de film documentar dedicat tinerilor din Brașov cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani. Atelierul va dura 4 zile și se va desfășura în perioada 18-21 octombrie 2022, la Universitatea Transilvania Brașov. Acesta va fi coordonat de cineaști români cu experiență în film documentar: Laura Căpățână-Juller, regizoarea unuia dintre cele mai importante filme documentare românești ale ultimelor decenii, desemnat cel mai bun film românesc la Festivalul Internațional de Film Transilvania (2012) și Andrei Inizian, tânăr regizor de film. Ambii au o bogată experiență în lucrul cu tinerii.
 
Atelierul de film oferă adolescenților o introducere în noțiunile de bază ale limbajului și gramaticii audiovizuale, la nivel teoretic și practic. Programul conceput de cei doi tutori aduce în atenția participanților reprezentarea realității prin aparatul de filmat și implicațiile sale.

Cei opt tineri selectați vor lucra atât individual, cât și în echipe pe baza unor teme propuse de tutori. Exercițiile practice de filmare și de montaj sunt mai apoi puse în discuție și analizate din punct de vedere formal, gramatical și etic. 

Atelierul nu este competitiv, ci mai degrabă dorește să aducă împreună participanții și tutorii într-un spațiu destinat expresiei și discuției libere, într-un cadru non-formal.
 
Cum se aplică la atelier?

În vederea selecției, cei interesați trebuie să completeze aceste formulare Google. Termenul limită pentru înscriere este: 08.10.2022. Elevii trebuie să aibă cont Google prin crearea unei adrese de e-mail. Nu există taxă de înscriere sau de participare. Pentru întrebări legate de aplicație, se poate scrie la adresa:
atelier@oneworld.ro.
În urma selecției, participanții vor confirma că sunt disponibili în perioada de desfășurare pentru un program intensiv care va începe în fiecare zi la ora 9 și se va termina la ora 15, cu o pauză de masă de o oră. Masa de prânz va fi asigurată de către organizatori pe toată durata atelierului.
 
Participanții cu vârste sub 18 ani vor pune la dispoziția organizatorilor o declarație semnată de un părinte/tutore legal prin care aceasta/acesta își dă acordul ca minorul selecționat să participe la programul educațional. De asemenea, cei selecționați vor primi o scutire scrisă pentru a le permite să lipsească motivat de la cursuri. 

“Educație de film documentar și drepturile omului: One World Romania la Brașov, 2022“

De asemenea, în perioada august – noiembrie, One World România organizează în Brașov proiectul “Educație de film documentar și drepturile omului: One World Romania la Brașov, 2022“, care aduce proiecții de filme documentare creative europene în spații neconvenționale. Acestea sunt urmate de dezbateri cu experți în diferite domenii, care vor discuta cu publicul despre cele vizionate. Printre subiectele abordate se numără protecția mediului, politică, migrație, lgbt, artă, sănătate mintală, istorie sau inteligență artificială. Proiecții au avut deja loc la CATTIA și la Cinemateca Patria, alte proiecții vor urma la Muzeul Amintirilor din Comunism (18 octombrie) și la Centrul Multicultural al Universității Transilvania (în fiecare marți seara, toată luna noiembrie). Intrarea la toate proiecțiile este liberă. 

articolul original.

Cafeneaua Book Coffee Shop din Brașov, premiată de Google cu „Recenzia de Aur”

28 September 2022 at 05:56
By: M.Ex.

Cafeneaua Book Coffee Shop a fost premiată de Google cu „Recenzia de Aur” cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului, marcată în fiecare an pe 27 septembrie, în acest context fiind premiate cele mai apreciate afaceri din domeniul HoReCa, de pe Google Maps. Sunt premiate astfel 24 de afaceri din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României și 3 domenii de activitate, cu cel mai mare rating pe Google Maps în regiunea și sectorul din care fac parte. Fiecare afacere câștigătoare primește trofeul „Recenzia de Aur” din partea Google, ca apreciere a calității serviciilor și produselor oferite, reflectate în recenziile de pe Google Maps.

Alături de afacerea din Brașov, printre premianți se numără nume precum cafenelele Send Coffee din Hunedoara, Chubby Bubble Tea din Iași sau Cutura Coffee din Râmnicu Vâlcea, restaurantele STAGE – Nice Dining din Galați, Burger & burrito din București, sau pensiunea Hangița din Câmpulung Muscel.

Afacerile premiate sunt din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României și trei domenii de activitate (restaurante, hoteluri și cafenele). Au fost selectate afacerile din domeniul HoReCa cu un profil verificat și actualizat cu toate detaliile în Google Profilul Companiei, unde au publicat actualizări constante, afacerile care au avut cel puțin 100 de recenzii pe Google Maps și un rating de minim 4,5 stele.

„Unul dintre principalele obiective ale Google în România este să sprijinim atât persoanele fizice, cât și afacerile mici să crească prin digital. Proiectul Recenzia de Aur își propune să facă cunoscute acele afaceri care sunt apreciate de clienți prin note și recenzii pe Google Maps și Căutare. O prezență digitală puternică, ce poate fi creată prin instrumente gratuite și la îndemână precum actualizarea Profilul Companiei pe Google, ajută micile afaceri să fie vizibile către clienți din toată țara și chiar din străinătate. Ne bucurăm totodată că putem să oferim aceste premii în special afacerilor din HoReCa, una din cele mai afectate industrii în ultimii ani”, a declarat Dan Oros, Head of Marketing Google România.

În România, profilurile afacerilor actualizate cu toate detaliile în Google Maps primesc în medie, în comparație cu profilurile incomplete, de 4,9 ori mai multe apeluri telefonice, de 2,9 ori mai multe solicitări de direcție și de 3,1 ori mai multe vizite pe site-uri. Prin completarea Profilului Companiei în Google, afacerile apar pe Google Maps și Google Căutare cu toate detaliile, iar informațiile despre acestea pot fi găsite de cei interesați prin căutare pe Google.

articolul original.

Liga 4 Brașov. Surpriză la Tărlungeni. Ciucaș Tărlungeni, învinsă de ACS Steagul Roșu Brașov cu „dubla” lui Hălăucă

28 September 2022 at 05:11
By: M.Ex.

ACS Steagul Roșu Brașov a câștigat, ieri, la Tărlungeni, restanța din etapa 1 cu Ciucaș Tărlungeni, scor 2-0 (1-0). Brașovenii s-au impus cu 2-0, gratie dublei lui Alex Hălăucă (28, 90+4). Ciucaș Tărlungeni, echipă antrenată de Marian Cristescu si Ionuț Mitroi, a suferit al doilea eșec din acest campionat în care s-au disputat 6 etape.
Clasament Liga 4 Brașov: 1. ACSM Codlea 16p, 2. Inter Cristian 13p, 3. Ciucaș Tărlungeni 12p. 4. Aripile Brașov 12p. 5. ACS Steagul Roșu Brașov 10p. 6. Cetățenii Ghimbav 9p.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

A fost descoperit vinovatul pentru facturile uriașe : (ne)cititorul de contoar !

27 September 2022 at 16:48
By: M.Ex.

Concluziile ANPC cu privire la situația facturilor din energie și a reclamațiilor primite pe această temă au fost făcute publice în această seară de președintele Horia Constantinescu.

”În urma cercetărilor întreprinse asupra reclamațiilor depuse de consumatori, până în acest moment, la nivelul întregii țări, referitoare la modul în care sunt calculate facturile la energie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a tras câteva concluzii cu caracter general.
Cauzele cele mai frecvente ale nemulțumirilor, din ultima perioadă, sunt următoarele:
– Consumatorii sunt insuficient informați de către furnizorii de energie cu privire la importanța transmiterii indexului către aceștia, periodic, și la consecințele neducerii la îndeplinire a acestui act
– Lipsa personalului sau existența unui personal insuficient pentru citirea contoarelor/indexului consumat, pentru o verificare a transmiterii valorii corecte a acestuia, astfel încât facturile să poată fi calculate pe baze corecte de consum.
În scopul asigurării că citirea contoarelor de către personal specializat se realizează de fapt, ANPC va propune Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) introducerea unui sistem de semnalizare a prezenței fizice, pe teren, a cititorului de contor, astfel încât consumatorul să fie informat asupra momentului citirii indexului de consum.
ANPC consideră, însă, că cea mai simplă soluție, pentru rezolvarea problemei calculului facturilor la energie, ar fi respectarea Legii nr. 123/2012, art. 66, alin. 4 care prevede că ”… ANRE poate aproba devansarea aplicării calendarului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă, în condițiile unor analize cost-beneficiu ce demonstrează existența avantajelor și la nivelul consumatorilor, iar alegerea acestei soluții este mai avantajoasă decât cea a instalării contoarelor clasice.”
Cu toate că la alin. 1 al Legii nr. 123/2012, art. 66, se vorbește despre rentabilitate din perspectiva operatorului economic, alin. 4 subliniază faptul că, în această situație, cel mai important este consumatorul și drepturile acestuia.
”Alături de colegii noștri de la ANRE, supraveghem piața și căutăm soluții pentru a nu mai întâmpina, pe viitor situații similare.
Fie și doar un singur consumator vătămat, pentru noi nu reprezintă puțin”
a comunicat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

articolul original.

Calificare! România U19 s-a calificat la Turul de Elită / Brașoveanul Rareș Burnete, gol urmat de o accidentare stupidă! David Sala a jucat si el contra Austriei

27 September 2022 at 15:49
By: M.Ex.

România U19 a învins reprezentativa similară a Austriei cu 2-0 și s-a calificat la Turul de Elită, pentru Campionatul European 2023.
„Tricolorii mici”, antrenați de Alexndru Pelicu, au deschis scorul în meciul de la Voluntari prin brașoveanul Rareș Burnete (Lecce) în minutul 42 cu o lovitură de cap.
După ce a marcat, Burnete s-a accidentat grav în timp ce se bucura. Brașoveanul s-a tăiat la mână într-un gard și a fost dus la spital! Radaslavescu a stabilit scorul final în minutul 75. Celalalt brașovean din lot, mijlocașul David Sala (U Craiova) a intrat in teren în minutul 52 când l-a înlocuit pe Vulturar.
România a câștigat grupa 6, cu 5 puncte. În precedentele două partide, românii au obținut două remize, 0-0 cu Lituania și 0-0 cu Letonia.
Turul de Elită va avea loc în primăvară, iar Euro se va juca în vara anului viitor.
În celălalt meci al grupei, Letonia a învins Lituania cu 1-0 și a terminat pe locul 2, care duce și el la Euro U19

România U 19 – Austria U 19 2-0

ROMÂNIA U19: 1. Dincă-cpt. – 2. Maftei, 3. Grigore-Huideș, 5. Pașcalău, 13. Borza – 6. Boțogan, 8. Vulturar (18. Sala 52) – 7. Bordușanu, 15. Bujor, 11. Musi – 9. Burnete (21. Trică 44). Selecționer: Alexandru Pelici

Austria U19: 21. Orgler – 12. Zwickl, 5. Baidoo-cpt., 4. Abazovic, 13. Scharmer – 6. Sattlberger – 14. Bajlicz, 15. Wels, 17. Sahin – 19. Tepecik, 11. Lang. Selecționer: Hermann Stadler

articolul original.

FRF a luat decizia. Cu Edi Iordănescu înainte! „Nu ne schimbăm de la o zi la alta”

27 September 2022 at 13:34
By: M.Ex.

Mihai Stoichiță, directorul tehnic de la FRF, a anunțat că Edi Iordănescu va continua pe banca reprezentativei României. România a câștigat scor 4-1 în fața Bosniei, însă „tricolorii” au retrogradat în Divizia C din Liga Națiunilor. „Acest final ne face să continuăm cu Edi Iordănescu, după ce am văzut în ultimele două meciuri, după modul în care lucrează la Federaţie și felul în care lucrează în teritoriu. Același lucru s-ar fi întâmplat şi cu Boloni, dacă ar fi acceptat să vină. Probabil că ajungeam la aceeași concluzie, în aceeași situaţie ca a lui Edi Iordănescu. Acum, să vedem ce facem în calificările următoare. Nu ne schimbăm de la o zi la alta, cum nu ne schimbam nici în cazul lui Boloni”, a declarat Mihai Stoichiță la Orange Sport.

articolul original.

Marin ”Magiun” Barbu, 64! Fotbalul brașovean: ”Ceva nu e în regulă la Brașov! Dacă așa a decis primarul”

27 September 2022 at 13:59

Marin Barbu, fost mare fotbalist al Brașovului, împlinește astăzi, 27 septembrie 2022, 64 de ani.

”Tăticule, am momente și momente când mă simt bine, când mai am și ceva probleme de sănătate, dar, în general, sunt bine. Nu fac nicio petrecere de ziua mea, sâmbătă fac o masă în familie, cu soția, copii, și cam atât”, spune cel poreclit ”Magiun” pentru tehnica deosebită din perioada în care încânta fanii fotbalului pe gazon.

Marin Barbu: ”Să conducă politicul fotbalul nu e deloc indicat”

Chiar dacă în ultimii ani, Barbu activează la Sespi OSK, unde este coordonator la Centrul de Copii și Juniori, cât și scouter, reputatul antrenor nu este este indiferent de situația dezastruoasă în care se află fotbalul brașovean.

”Să conducă politicul fotbalul nu e deloc indicat. La Sfântu Gheorghe politicul ajută, nu are însă putere de decizie cum e la Brașov. Apoi, din ce văd, la Brașov, e o slabă organizare în sport, iar fotbalul e dezbinat. Echipa suporterilor e total contra echipei primăriei. Așa nu se poate performanță. Sunt oameni care se nu pricep la fotbal, iar din ce văd foștii mari jucători ai Brașovului au fost dați la o parte. Doar Ioan Naghi la SR Brașov și Mugurel Buga la FC Brașov, ce sunt implicați, dar Pele nu cred că are putere de decizie”, spune Marin Barbu.

”Dacă așa a decis primarul…”

Despre parcursul slab al celor de la FC Brașov și în acest noul sezon de Liga 2, Barbu e tranșant.

”Dan Alexa a greșit că a venit! Indiferent ce antrenor ar veni la FC Brașov, i-ar fi greu să obțină rezultate cu o echipă formată pe ultima sută de metri. Apoi, clubul e condus de Marin Mitran. Eu nu-i contest calitățile profesionale, dar el nu e brașovean. La Rapid conduc rapidiștii, la Petrolul, petroliștii, la Brașov? Stegarii nu au loc! Și eu nu mă propun pentru că stau bine merci la Sfântu Gheorghe.

Dar, dacă așa a decis primarul, iar toate gloriile sunt îndepărtate. E clar că ceva nu e în regulă! Peste tot unde merg în țară sunt întrebat de Brașov. Până nu se va face un stadion cel puțin de nivelul celui de la Sfântu Gheorghe, e greu să se creeze o emulație la Brașov. La Brașov toate stadioanele sunt în paragină. Mai mult, copiii de la Brașov vin la Sepsi să joace fotbal, asta spune totul despre fotbalul brașovean. Aș vrea să mai trăieșc să văd un fotbal organizat la Brașov, un stadion la standarde internaționale. Am jucat atâția ani la Brașov, chir nu îmi este indiferent ce se întâmplă”, a spus Barbu.

România a retrogradat în Divizia C în Liga Națiunilor! ”Ce semeni, asta culegi”

Naționala României a retrogradat în Divizia C a Ligii Națiunilor. ”Ce semeni, asta culegi. Ne-am bătut joc de bazele sportive, de sportul în școli și licee… Acum am ajuns în Divizia C, dar hai să vedem la ce cluburi joacă bosniacii, muntenegrenii sau finlandezii. Noi îi avem pe Chiricheș, Radu și Răzvan Marin la echipe mici din Italia, Rareș Ilie în Franța la Nice, dar acolo joacă și nu joacă, iar în Spania, Anglia și Germania nu avem fotbaliști. Aici ne este nivelul”, este concluzia dură a lui Marin Barbu despre fotbalul românesc.

articolul original.

A fost prins violatorul ! (știrea inițială) : Tâlhărie și viol la o sală de jocuri de pe strada Zorilor ! Azi dimineață !

27 September 2022 at 17:14
By: M.Ex.

FOTO : MONITORUL EXPRES
Bărbatul bănuit de săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie și viol, fapte săvârșite astăzi 27 septembrie, în jurul orei 11, într-o sală de jocuri din municipiul Brașov, a fost depistat de către polițiștii brașoveni.
Bărbatul, în vârstă de 35 ani, se află în custodia cadrelor de poliție, urmand a fi condus la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov în vederea audierii
” au transmis reprezentanții poliției în urmă cu câteva minute.

STIREA INIȚIALĂ :

Martori oculari susțin că în această dimineață, la o sală de jocuri de pe strada Zorilor din Brașov a avut loc o tîlhărie și un viol asupra unei angajate a firmei. Polițiștii nu au confirmat faptele dar ne-au oferit un comunicat, în exclusivitate : ”Cu privire la aspectele solicitate vă comunicăm faptul că polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov efectuează cercetări pentru a stabili cu exactitate starea de fapt. Cercetările în cauză sunt efectuate sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov.”
Reprezentanții parchetului au confirmat că în acest moment se desfășoară cercetări pentru infracțiunile de tîlhărie și viol, dar din cauză că ancheta este la început, nu pot fi date niciun fel de detalii.
Locul este împânzit de camere de luat vederi, astfel încât depistarea și reținerea infractorului este doar o chestiune de timp.

Vom reveni cu amănunte

articolul original.

Covid-19, Brașov-24 de ore : două decese, incidență scăzută a infectărilor

27 September 2022 at 13:24
By: M.Ex.

Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, situația epidemiologică privind COVID-19 în județul Brașov se prezintă astfel:
■ Număr de cazuri confirmate de la începutul pandemiei: 123.545, dintre care 101 cazuri de la raportarea de ieri
■ În ultimele 24 de ore au fost raportate 851 teste efectuate, dintre care 179 teste RT-PCR și 672 teste rapide antigen
■ 52 pacienți internați în spitale, dintre care 4 persoane internate la ATI
■ 2.055 persoane decedate de la începutul pandemiei, dintre care 2 persoane decedate de la raportarea de ieri
■ Incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 în județul Brașov este de 1,32/1.000 de locuitori, iar în municipiul Brașov de 1,93/1.000 de locuitori
■ La nivel național, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.862 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cu 1.006 mai multe față de ziua anterioară. 419 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

articolul original.

Polițiștii de la imigrări, în căutare de străini ”ilegali” în Brașov ! Au găsit un moldovean…

27 September 2022 at 12:28
By: M.Ex.

În ultima săptămână, polițiștii de imigrări din Brașov în cooperare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Brașov au desfășurat acțiuni și controale, care au vizat, în principal, societățile comerciale și angajatorii care utilizează ca forță de muncă, cetățeni străini. Au fost verificate 3 societăți comerciale, iar la una dintre ele a fost identificat un cetățean din Republica Moldova, în vârstă de 23 ani, aflat în ședere ilegală și fără a deține aviz de muncă, care era angajat. Din verificări a reieșit că cetățeanul străin a intrat legal pe teritoriul României, fiind titular al unui drept de ședere temporară în scop de studii, însă nu a părăsit teritoriul țării la data încetării acestui drept. Pe numele reprezentantului societății comerciale a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 10.000 lei.

PREVEDERILE LEGALE :

Străinii titulari ai dreptului de ședere temporară pentru studii pot fi încadrați în muncă pe
teritoriul României, fără aviz de angajare, numai cu contract individual de muncă, cu timp parțial, cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.
De asemenea, străinii cu ședere legală pe teritoriul României pot fi încadrați în muncă în baza avizului de angajare obținut de angajatori în condițiile OG nr.25/2014 privind angajarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României.
Prin excepție, nu este necesară obținerea avizului de angajare pentru străinii din categoriile prevăzute la art. 3 alin. (2) din actul normativ menționat.
În vederea detașării pe teritoriul României a unui străin este necesar ca beneficiarul prestării de servicii să obțină avizul de detașare, care se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări.
Avizul de angajare/detașare se păstrează de către angajator/beneficiarul prestării de servicii pe durata întregii perioade de angajare sau detașare.
Angajatorul/beneficiarul prestării de servicii care are încadrat în muncă/detașat un străin din categoria celor care au nevoie de aviz, are obligația de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrări, în cel mult 10 zile de la data începerii activității acestora pe teritoriul României, copia contractului individual de muncă, copia actului de detașare, precum și a înscrisurilor prevăzute de lege.
Totodată, angajatorul/beneficiarul prestării de servicii are obligația de a comunica, în termen de 10 zile, modificarea sau încetarea contractului individual de muncă încheiat cu străinul ori, după caz, încetarea detașării acestuia.

articolul original.
❌