ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 6 October 2022Ultimele Stiri

Sunt scoase la concurs primele 6 joburi la Aeroportul Brașov. Urmează alte 60 de posturi

6 October 2022 at 17:03
By: M.Ex.

Au fost scoase la concurs primele 6 joburi la Aeroportul Internațional Brașov. În prezent, Regia dispune de o organigramă minimală aprobată de plenul Consiliului Judeţean Braşov, formată din 7 posturi, dintre care 6 sunt posturi de execuţie. Alte 60 de locuri de muncă vor fi disponibile până la operaționalizarea aeroportului, programată pentru la vară.
Toate posturile care vor fi scoase la concurs vor fi publicate pe site-ul Consiliului Judeţean Braşov, la secţiunea Carieră https://site.judbrasov.ro/cariera.php pe pagina de Facebook a Consiliului Judeţean Braşov https://www.facebook.com/ConsiliulJudeteanBrasov şi pe cea a Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav https://www.facebook.com/BrasovAirport”, a precizat Alexandru Anghel, directorul Regiei Autonome „Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav” RA.

„Procedurile de angajare vor fi publice, urmând să fie anunțate prin canalele media uzuale. Până în prezent, la Consiliul Judeţean Braşov au fost depuse foarte multe CV-uri din partea celor care îşi doresc să lucreze la Aeroport. Le-am parcurs pe toate şi astfel ne-am creat o idee asupra pregătirii profesionale a persoanelor interesate. Aceste CV-uri deja transmise nu înseamnă înscrierea la concurs, astfel că îi invităm pe toţi potenţialii candidaţi să urmărească lansarea procedurilor de recrutare a personalului, odată cu publicarea anunţurilor privind cerinţele posturilor care vor fi scoase la concurs, a mai explicat Alexandru Anghel, directorul Regiei Autonome „Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav” RA.

Regia Autonomă „Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav” RA are pentru început preconizată o organigramă formată din 67 de posturi. Aceste posturi reprezintă aproximativ o treime din totalul persoanelor care vor lucra în perimetrul Aeroportului; celelalte locuri de muncă vor fi scoase la concurs de instituţiile publice cu atribuţii în domeniul transportului aerian, precum şi de operatorii privaţi care vor derula activități economice în zona din cadrul Terminalului și în amplasamentul Aeroportului Internaţional Brașov-Ghimbav.
Ocuparea prin concurs a posturilor Regiei „AIBG” RA se va realiza în 3 etape succesive, raportate la momentul operaţionalizării Aeroportului, prevăzut pentru vara anului 2023, iar prima etapă este prevăzută să înceapă în perioada noiembrie – decembrie.
Pentru desfăşurarea fiecărei etape de angajări, pornind de la momentul publicării posturilor şi până la semnarea contractelor de muncă, Regia estimează că va fi necesară o perioadă de două luni.

Primele 6 posturi care urmează să fie scoase la concurs sunt: 1 post la Compartimentul tehnic-operaţional/mentenanţă, 1 post la Compartimentul financiar-contabilitate, 2 posturi la Compartiment siguranţă şi monitorizare a conformităţii, 1 post la Compartimentul securitate aeroportuară/administrativ şi 1 post compartiment asistenţă managerială (consilier juridic/guvernanţă corporativă/HR).

Regia Autonomă „Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav” RA se va ocupa de toate demersurile privind desfăşurarea procedurilor de angajare, de la elaborarea fişelor de post, anunţarea condiţiilor minime necesare pe care trebuie să le îndeplinească persoanele interesate şi publicarea bibliografiei, la desfăşurarea probelor de concurs, incluzând aici etapele de depunere a dosarelor, proba scrisă şi interviul.

Potrivit estimărilor conducerii Regiei „AIBG” RA, concursul pentru ocuparea celor şase posturi anunţate mai sus ar putea avea loc în perioada noiembrie-decembrie 2022.

În aceeaşi perioadă, plenul CJ Braşov ar urma să aprobe structura organigramei definitive, cu 67 de posturi,deocamdată, astfel încât selecţia personalului să poată merge mai departe.

În etapa a doua, care va fi organizată la începutul anului viitor, se vor completa poziţiile specifice de conducere, de nivel mediu, din cadrul Regiei „AIBG” RA, recrutările urmând să se desfăşoare prin intermediul aceloraşi proceduri. Este vorba despre posturile de conducere prevăzute la Direcţia Economică şi Comercială, Direcţia Tehnică şi Operaţională, Serviciul de Securitate Aeroportuară, Probleme Speciale şi Documente Clasificate şi Biroul Sistem de Management al Calităţii, Siguranţă şi Monitorizare a Conformităţii.

În cea de-a treia etapă vor fi ocupate prin concurs restul posturilor de execuţie care vor fi cuprinse în organigrama Regiei „AIBG” RA.
Vor fi căutate persoane calificate în domenii care necesită experienţă generară, cum sunt cele din sfera financiar-contabilă, gestiune, marketing, asistenţă medicală, audit, achiziţii publice, resurse umane, juridic sau administrativ, dar şi specialişti pentru care experienţa anterioară în aeroport reprezintă o condiţie obligatorie, aceştia urmând să ocupe posturi din cadrul birourilor de Coordonare Securitate Aeroportuară, respectiv de Siguranţă şi Monitorizare a Conformităţii, precum şi din cadrul Compartimentului de Siguranţă şi Coordonare Operaţională.

Persoanele interesate să ocupe posturile din cadrul Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav trebuie să ştie că organizarea concursurilor include şi o etapă de verificare aprofundată a fiecărui candidat în parte, privind antecedentele de orice fel, pe care o vor realiza instituţiile statului cu atribuţii în domeniu.

Această verificare este absolut obligatorie, având în vedere că fiecare angajat va putea intra în incinta Aeroportului pe baza unui permis de acces strict.

articolul original.

FC Brașov. Tudor Saim, suspendat 3 etape şi amendat

6 October 2022 at 16:29
By: M.Ex.

Mijlocașul lui FC Brașov, Tudor Saim (24 de ani), a fost suspendat trei jocuri şi penalizat cu 2.000 de lei de Comisia de Disciplină a FRF, pentru faultul dur comis în meciul din Cupa României cu FC Hermannstadt. Tudor Saim a primit direct cartonașul roșu după a a intrat cu talpa pe gâtul lui Saeed Issah. Saim a executat o etapă de suspendare în meciul cu Slatina și va mai rata două jocuri, cele cu Viitorul Pandurii și AFK Miercurea Ciuc.

articolul original.

Prefectul județului Brașov, preocupat de consumul de droguri în școli. Și de alimentele nesănătoase !

6 October 2022 at 14:54
By: M.Ex.
Drug dealer selling pills,marijuana and cocaine

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a convocat astăzi prima ședință a Comisiei mixte de implementare și adaptare la nivelul județului Brașov a Planului național comun de acțiune pentru creștere gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar.
Din această comisie fac parte reprezentanți ai Instituției Prefectului Județul Brașov, Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Brașov, Consiliului Județean Brașov, Inspectoratului Școlar Județean, Primăriei municipiului Brașov, Primăriei municipiului Săcele și Primăriei municipiului Făgăraș. La propunerea prefectului, în comisie vor fi cooptați și reprezentanți ai Centrulul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brașov și Centrului Regional Brașov al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane. Comisia a discutat planuri de creştere a gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru anul de învățământ 2022 – 2023.
„Asigurarea unui climat de siguranţă în mediul şcolar din județul Brașov reprezintă una dintre preocupările mele constante. În acest sens, am inițiat, de exemplu, proiectul-pilot vizând derularea unei campanii de conștientizare în rândul elevilor a pericolului reprezentat de consumul și comercializarea drogurilor, campanie ce vizează, în primul an, aproximativ 15.000 de elevi din județ. În privința activității Comisiei mixte, îmi propun să avem întâlniri lunare sau chiar mai dese dacă situația o va impune, iar dacă există propuneri de îmbunătățire a Planului Teritorial Comun de acțiune la nivelul județului Brașov pentru creşterea gradului de siguranţă în școli, sunt deschis să îl modificăm”.
Prefectul este preocupat și de alimentația sănătoasă a elevilor brașoveni. Ca urmare, Prefectura a transmis, prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean, tuturor unităților de învățământ preuniversitar din județul Brașov, o adresă referitoare la aplicarea unitară la nivelul județului Brașov a prevederilor legale privind o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar, având în vedere că a fost semnalată existența în unele instituții de învățământ preuniversitar a unor aparate de distribuire a anumitor produse neconforme cu legislația în vigoare.
”Astfel, în sensul prevederilor Legii nr. 123 din 27.05.2008 pentru o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar, sub denumirea aliment nerecomandat preşcolarilor şi şcolarilor se înţelege un aliment cu un aport substanţial de compuşi cu efect dăunător sănătăţii, ca grăsimi, sare, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, în detrimentul compuşilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale. Actul normativ amintit anterior se aplică în toate unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi particulare, inclusiv centrele de vacanţă, unităţi ce asigură servicii similare, creşele şi unităţile destinate găzduirii elevilor după terminarea programului şcolar. În incinta unităţilor de învăţământ sunt interzise prepararea, comercializarea şi distribuirea oricăror alimente conţinute în lista prevăzută și aprobată prin Ordinul Ministerului Sănătății Publice nr. 1563 din 12.09.2008” , au comunicat reprezentanții prefecturii.
Ca urmare , distribuirea produselor neconforme în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Brașov va fi sistată în regim de urgență.

articolul original.

5.400 de familii: Brașovenii abonați la SPLT, obligați să-și pună contoare individuale sau să schimbe repartitoarele

6 October 2022 at 05:48
By: M.Ex.

l Așa a hotărât guvernul

Toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri vor trebui înlocuite, acolo unde există sau instalate, acolo unde nu există, potrivit unei Ordonanțe de Urgență publicată zilele trecute în Monitorul Oficial. OUG 130/2022, care modifică Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, prevede că „în imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”. Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică deja instalate, care nu pot fi citite de la distanță, vor trebui modernizate sau înlocuite, astfel încât să poată permite acest lucru, până la 1 ianuarie 2027, se mai arată în document. Concret, până la începutul anului 2027, toți locatarii de la blocurile racordate la SPLT Brașov vor trebui să aibă contoare sau repartitoare de costuri pentru energia termică ce oferă posibilitatea citirii de la distanță. De la această regulă vor fi exceptate însă asociațiile de proprietari care demonstrează că dotarea cu contoare și/sau repartitoare cu citire la distanță nu este rentabilă. Acestea pot folosi alte metode alternative rentabile pentru măsurarea consumului individual de energie termică.

Noile repartitoare trebuie să poată fi citite de la distanță

Potrivit Notei de fundamentare, prin proiectul de act normativ se stabilesc următoarele:
▪ contorizarea vizează consumatorii finali de gaze naturale și, de asemenea, consumatorii finali de încălzire centralizată, răcire centralizată și apă caldă menajeră;
▪ contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică instalate după intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se vor moderniza sau se vor înlocui cu dispozitive care pot fi citite de la distanță până la 1 ianuarie 2027, cu excepția cazurilor în care autoritățile competente demonstrează că acest lucru nu este rentabil, așa cum este indicat în proiectul de act normativ.
La finalul anului trecut, deputații au amânat montarea repartitoarelor până la 31 decembrie 2022.

Cât costă și ce trebuie să știe românii despre montarea repartitoarelor

Costurile pentru montarea unui singur repartitor sunt cuprinse între 70 și 100 de lei, într-un apartament fiind nevoie de mai multe dispozitive, câte unul pentru fiecare calorifer. În plus, consumatorii vor plăti şi pentru citirea lor, dar şi pentru interpretarea datelor. Pentru un apartament cu patru calorifere, costurile citirii se ridică la aproximativ 15 lei lunar. Repartitoarele pot fi montate doar de firme autorizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, iar lista lor poate fi găsită pe site-ul instituției. În cazul contorului montat la intrarea în locuință, costul de instalare pornește de la 1.000 de lei.

Directorul SPLT Brașov: recomand instalarea de robineți cu cap termostat

Directorul Serviciului Public Local de Termoficare Brașov, Mircea Marin, spune că cea mai bună variantă pentru brașovenii abonați este ca, pe lângă repartitoare/contoare, locatarii să își pună și robineți termostatați, pentru a controla consumul. La acest moment, citirea consumului de agent termic furnizat de SPLT se face la intrarea în bloc, iar președintele de asociație distribuie cheltuielile conform suprafeței locative a fiecărui apartament. Astfel că toată lumea plătește la fel, chiar dacă unii stau la 24 de grade în casă, iar alții stau la 19 grade. Odată cu instalarea repartitoarelor , fiecare brașovean vă plăti pentru cât consumă. La Brașov, prețul gigacaloriei este printre cele mai reduse din țară, astfel încît costurile cu încălzirea apartamentelor branșate la SPLT sunt mai mici decât ale celor cu centrală proprie.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Hagi va avea un stadion de 100 de milioane de euro la Constanța! Brașovul e lider la demolări de stadioane

5 October 2022 at 12:28
By: M.Ex.

Farul Constanța, echipa patronată și antrenată de Gică Hagi, va avea parte de un stadion de lux. Arena va avea o capacitate de 18.190 de locuri și va costa aproximativ 100 de milioane de euro. Construcția ar trebui să înceapă, cel mai devreme, în toamna lui 2023, a anunțat primarul Constanței, Vergil Chițac.

Brașovul e lider la demolări de stadioane
Brașovul se mândrea, la începutul anilor ’90, cu o mulțime de arene, majoritatea cu gazoane excepționale.
Astfel, după Revoluție, la Brașov existau nouă stadioane cu gazoane de iarbă: Tineretului, Tractorul, Metrom, ICIM, Carpați, Brașovia, CFR, Municipal și Postăvarul. Echipele au început să dispară, astfel că și terenurile au avut aceeași soartă.

Stadionul Tineretului – preluat de Primăria Brașov în 2019. S-au făcut doar câteva lucrări de cosmetizare. Pentru a organiza meciuri de Liga 1, arena brașovană necesită lucrări ample de modernizare.
Stadionul Municipal – demolat
Stadionul Metrom – preluat de Primăria Brașov, tribunele au fost demolate, a mai rămas doar terenul de iarbă.
Stadionul ICIM – o parte a bazei sportive se află în administrarea unei firme aflate în insolvență, iar o altă parte a intrat în proprietatea Primăriei Brașov.
Stadionul Tractorul – demolat. Pe locul stadionului s-a construit un Hypermarket și o sală de sport multifuncțională
Stadionul Postăvarul – demolat
Stadionul CFR – se află în paragină, este în proprietatea Depoului CFR Brașov
Stadionul Brașovia – este în proprietatea Ministerului Educației și Cercetării
Stadionul Carpați – demolat, în locul acestuia se află în construcție un complex sportiv.

articolul original.

Proiectul ”Grădinile muzicale” din Brașov-pe ultima sută de metri ! Instrumente aduse din Anglia!

5 October 2022 at 10:47
By: M.Ex.

Primăria Brașov a semnat contractul pentru furnizarea și montarea de instrumente muzicale de exterior în municipiul Brașov, cu asocierea dintre SC Carida Session SRL (lider) cu și SC Clarom Trans SRL (ofertant). Conform proiectului de bugetare participativă solicitat municipalității, ansamblurile muzicale vor fi montate în trei parcuri din municipiul Brașov, instrumentele fiind concepute special pentru utilizare în aer liber, pentru a rezista în orice anotimp, indiferent de condițiile meteorologice, și pentru rezistență în condiții de uz intens. Valoarea contractului este de 243.590,00 lei fără TVA.
Instrumentele muzicale de exterior sunt construite de o firmă din Marea Britanie, din materiale durabile, ușor de întreținut, rezistente la factorii externi, concepute special pentru utilizarea lor în spațiul exterior. Acestea sunt rezistente la coroziune, potrivite pentru utilizare în orice anotimp sau condiții meteorologice, dedicate amplasării în spațiul urban și folosinței intensive, iar montarea se va face prin betonare în sol.
Suprafața unde se vor amplasa va fi de 36 mp (6×6 metri) și va fi amenajată cu bordură de beton sau ramă de lemn, în funcție de tipul amplasamentului. Pe întreg perimetrul se va monta suprafață de amortizare cauciucată cu o grosime de minim 30 mm. Cele 3 grădini muzicale vor fi amplasate în Parcul Titulescu, Aleea de Sub Tâmpa și Parcul Tractorul.
Primul ansamblu cuprinde 6 instrumente muzicale: un set de 7 clopote tubulare tip Tubular Bells, o tobă mare tip Babel, o tobă tip Babel, un instrument tip liră format din 8 clopote circulare gradate tip Bell Lyre, un instrument aerofon tip Handpipes și un xilofon orizontal tip Harmony. Tobele vor fi prevăzute cu câte un set de ciocănele ancorate cu cablu de instrument.
Cel de al doilea ansamblu cuprinde 4 instrumente: o tobă mare tip Babel, un instrument aerofon tip Handpipes, un set de 6 clopote tubulare tip Emperor Chimes și o tobă băncuță tip Cajon. Toba mare tip Babel va fi prevăzută cu câte un set de ciocănele ancorate cu cablu.
Cel de-al treilea ansamblu va cuprinde 5 instrumente: un set de 7 clopote tubulare tip Tubular Bells, un xilofon tip Sansa – Rimba Mysteria, un set de 5 tobe colorate tip Rainbow Sambas, un clopot tubular tip Cherub și un balafon (marimba) tip Akadinda.
„Zilele trecute am semnat contractul pentru implementarea proiectului de bugetare participativă «Grădinile muzicale». Ideea acestui proiect, conform inițiatorului, pornește de la dorința de a avea o varietate cât mai mare de spații comune de recreere urbană, care să îi invite pe brașoveni să petreacă cât mai mult timp în aer liber. Aceste ansambluri muzicale vor fi montate în trei parcuri brașovene – Titulescu, Aleea de sub Tâmpa și Tractorul. În alegerea acestora am ținut cont atât de accesibilitatea lor pentru un număr cât mai mare de brașoveni, cât și de distanțele față de zonele de locuit. Până la sfârșitul acestui an, orice brașovean pasionat de muzică, avansat sau începător, își va putea testa abilitățile, în special cele de percuționist, la xilofon, tobă, liră din clopote sau aerofon. Este un mod prin care încurajăm exprimarea creativă și socializarea cu familia, prietenii sau cu ceilalți locuitori ai orașului, în aer liber. Acesta este unul dintre proiectele de bugetare participativă votate de brașoveni pentru a fi demarate în 2022”, a precizat primarul Allen Coliban.

Și restul proiectelor aprobate pentru bugetarea participativă sunt în stadiu avansat

Termenul de livrare și montaj, conform contractului, este de 90 de zile de la emiterea comenzii/ordinului de către beneficiar, ordin pe care primăria l-a dat deja. Furnizorul a făcut comanda la compania din Marea Britanie, astfel că până la jumătatea lunii decembrie sperăm ca cele trei ansambluri muzicale să fie montate și funcționale.
„Amenajare de grădini muzicale în spații comune“ este proiectul care a primit cel mai mare număr de voturi la categoria „Orașul relaxat“.
În acest an, vor demara și proiectele ,,Pistă pentru alergat în parcul Tractorul” (cel mai votat proiect la categoria „Orașul comunității“, aflat acum în așteptarea răspunsului de la CNSC, în urma depunerii unei contestații); „Parcări sigure pentru biciclete“ (votat la categoria „Orașul mobil“), au fost identificate două dintre cele trei zone în care să fie amplasate aceste parcări – Făget și în cartierul Astra. În zilele următoare, se va stabili și cea de a treia zonă, Tractorul nou sau Avantgarden, după care va fi lansată procedura de achiziție); Pentru „Grădini urbane“ (cel mai votat proiect la categoria „Orașul verde“, zilele acestea va fi stabilită procedura prin care se va pune la dispoziția beneficiarilor materialul săditor și uneltele necesare, și urmează proiectul „Toaletă publică în parcul Tractorul“ (aflat în faza de adjudecare).

articolul original.

Covid-19, Brașov-24 de ore : încă un deces, niciun pacient rămas la terapie intensivă !

5 October 2022 at 10:36
By: M.Ex.

Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, situația epidemiologică privind COVID-19 în județul Brașov se prezintă astfel:
■ Număr de cazuri confirmate de la începutul pandemiei: 123.924, dintre care 62 cazuri de la raportarea de ieri
■ În ultimele 24 de ore au fost raportate 585 teste efectuate, dintre care 171 teste RT-PCR și 414 teste rapide antigen
■ 59 pacienți internați în spitale; nici o persoană nu este internată la ATI COVID
■ 2.057 persoane decedate de la începutul pandemiei; 1 persoană decedată de la raportarea de ieri
■ Incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 în județul Brașov este de 1,01/1.000 de locuitori, iar în municipiul Brașov de 1,43/1.000 de locuitori
■ La nivel național, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.059 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cu 360 mai puține față de ziua anterioară. 234 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

articolul original.

300 de cărţi şi obiecte de la Prima Școală Românească din Șcheii Brașovului, salvate prin proiecte CJ

4 October 2022 at 20:12
By: M.Ex.

Două proiecte destinate protejării și valorificării patrimoniului cultural material al Muzeului Bisericii Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului – Prima Școală Românească, finanţate de Consiliul Judeţean Braşov, sunt duse la bun sfârşit cu sprijinul specialiştilor convervatori şi restauratori de la Muzeul de Etnografie Brasov.
Graţie implicării acestora, o parte din cărţile şi bunurile culturale vechi din colecţia Colegiului „Andrei Şaguna” deţinute de Muzeul Primei Şcoli Româneşti şi care au nevoie de igienizare şi conservare, sunt prelucrate cu ajutorul instalației de tratare în mediu anoxic (lipsit de oxigen) a obiectelor de patrimoniu, achiziţionată la finele anului trecut de Muzeul de Etnografie cu fonduri alocate de administraţia judeţeană.

Astfel, nu mai este nevoie de transportul acestor bunuri la Centrul IRASM Măgurele pentru igenizare prin iradiere, după cum planificase iniţial conducerea Muzeului Bisericii Sfântul Nicolae.
Săptămâna trecută s-a încheiat procesul de tratament şi conservare pentru 300 de cărţi şi obiecte, care durează 21 de zile, iar bunurile au fost returnate la Prima Şcoală Românească.
„Un proiect de suflet: Salvând și conservând patrimoniul celorlalți. Muzeul de Etnografie Braşov, îngrijind bunuri culturale de la Prima Școală Românească. Prin amabilitatea domnului director dr. Alexandru Stănescu, la Muzeul de Etnografie Brașov au fost tratate cărți din cadrul colecției. Mulţumim și mai avem de lucru”, a spus preotul Sebastian Pârvu, directorul Muzeului Bisericii Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului – Prima Școală Românească.

articolul original.

Soluții de avarie : învățământ în containere modulare. Dealtfel, foarte confortabile …

4 October 2022 at 14:27
By: M.Ex.

Primăria Brașov a semnat la sfârșitul lunii trecute contractul pentru ,,Containere modulare – Clădire modulara și branșamente, pentru extindere săli de clasă la Colegiul de Științe ale Naturii – Emil Racoviță”, cu compania SC Dar Food Solutions SRL, care presupune amenajarea unei clădiri modulare pe două niveluri, cu 8 săli de clasă și grupuri sanitare.
Conform contractului, prestatorul trebuie să furnizeze, monteze și să pună în funcțiune, la Colegiul de Științe ale Naturii „Emil Racoviță“, o clădire modulară provizorie etajată (parter+etaj) LA CHEIE, prevăzută pentru 8 săli de clasă, din care 4 săli de clasă la parter și 4 la etaj, fiecare nivel având coridor central, grupuri sanitare separate pentru fete și băieți, scară de acces complet echipată, cu propriul container modular.
Suprafața minimă a unei clase compuse din 3 containere modulare va fi de 39,39 mp.
Coridorul care va asigura accesul în sălile de clasă și în grupurile sanitare, atât la parter, cât și la etaj, va fi compus din 4 containere modulare, cuplate pe lungime.
Construcția modulară va avea grupuri sanitare separate pentru fete și băieți, atât la parter, cât si la etaj, echipate cu cabine cu vas WC, boiler pentru apă caldă, chiuvete și pisoare (pentru grupurile sanitare ale băieților). Achiziția mai include: documentații pentru obținerea avizelor și a autorizației de construire, pregătirea terenului, execuția platformei betonate, branșamente apă, canal și electricitate.
”Municipalitatea a început un program de construire de creșe, grădinițe și școli, dar efectele acestuia se văd pe termen mediu și lung. Pentru nevoile imediate, o soluție ar putea fi construcțiile modulare care permit, în câteva luni, extinderea spațiilor pentru elevi. Am solicitat companiei RIAL, compania Municipalității, să evalueze posibilitatea implementării acestui proiect la mai multe unități de învățământ, mai ales că zilele trecute am semnat contractul pentru construcția modulară de la Colegiul Emil Racoviță, astfel că putem să evaluăm și implementarea unui astfel de proiect. Sper ca de anul viitor elevii de la acest colegiu, atât cei de la gimnaziu, cât și cei de la liceu, să aibă cursuri de dimineață, iar condițiile oferite să fie cele mai bune pentru un act educațional de calitate”, a declarat primarul Allen Coliban. El a subliniat faptul că Brașovul se confruntă de foarte mulți ani cu o problemă în ceea ce privește infrastructura pentru educație, fie pentru că sunt zone în care aceasta lipsește, fie pentru că sunt unități de învățământ în care numărul elevilor sau copiilor este mult mai mare decât cel care ar fi optim pentru un învățământ de calitate. Cauzele sunt multiple, de la dezvoltarea imobiliară axată doar pe construcția de locuințe, fără a se lua în calcul și nevoile celor care se mută acolo, până la o accentuare a fenomenului de migrare a elevilor din zona metropolitană către unitățile de învățământ din Brașov.
Termenul total de elaborare a documentațiilor, execuție a lucrărilor pregătitoare (branșamente și platformă amplasament) și de furnizare și montaj este 119 zile, defalcat astfel:
– 30 de zile de la data emiterii Ordinului de începere a contractului pentru elaborarea documentațiilor faza OTAC (inclusiv elaborarea documentațiilor pentru obținerea avizelor prevăzute în certificatul de urbanism).
– 89 de zile de la data emiterii Autorizației de construire și transmiterea Ordinului de execuție a lucrărilor pentru execuție branșamente și platforma amplasament, furnizare containere și montaj pe poziție.
Valoarea contractului este de 1.507.000,00 lei fără TVA, la care se adaugă cota legală de TVA.

articolul original.

Covid-19, Brașov-24 de ore : un deces, incidența în municipiul Brașov a ajuns la 1.42/1000

4 October 2022 at 13:21
By: M.Ex.

Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, situația epidemiologică privind COVID-19 în județul Brașov se prezintă astfel:
■ Număr de cazuri confirmate de la începutul pandemiei: 123.862, dintre care 71 cazuri de la raportarea de ieri
■ În ultimele 24 de ore au fost raportate 960 teste efectuate, dintre care 208 teste RT-PCR și 752 teste rapide antigen
■ 65 pacienți internați în spitale, dintre care 5 persoane internate la ATI
■ 2.056 persoane decedate de la începutul pandemiei; o persoană decedată de la raportarea de ieri
■ Incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 în județul Brașov este de 1,00/1.000 de locuitori, iar în municipiul Brașov de 1,42/1.000 de locuitori
■ La nivel național, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.419 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cu 770 mai multe față de ziua anterioară. 335 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

articolul original.

Zona metropolitană de transport, acoperită în întregime de un abonament lunar de 195 de lei

3 October 2022 at 16:31
By: M.Ex.

Începând din data de 3.10.2022, Abonamentul metropolitan al RATBV, achiziționat prin 24Pay, este valabil pe toate liniile din Zona Metropolitană, inclusiv în Municipiile Brașov și Săcele. Această măsură are scopul de a oferi utilizatorilor o soluție modernă, simplă și uniformă de călătorie, indiferent de operatorul de transport regional RATBV S.A. sau Servicii Săcelene S.R.L. Abonamentul metropolitan are valabilitatea de 30 zile și poate fi achiziționat prin aplicația 24Pay la prețul de 195 lei.

articolul original.

Reautorizare a unei construcții în Piața Unirii din Brașov : un bar de vară cu terasă, transformat într-un adevărat garaj…

3 October 2022 at 14:43
By: M.Ex.

Apariția, săptămâna trecută, a unei construcții ”atipice”, din cornier, sub forma unui garaj, în Piața Unirii din Brașov a generat foarte multe întrebări în rândul brașovenilor. Reprezentanții presei locale au întrebat, la rândul lor, pe reprezentanții Poliției Locale și ai Primăriei despre cum a apărut acea construcție în Piața Unirii. Polițiștii locali au făcut verificări vineri și au ajuns la concluzia că…totul e în regulă. Și că autorizația a fost dată de Primărie, iar cei ”curioși” pot să se adereseze acolo. Ziariștii brașoveni au pus întrebări dintr-un singur motiv: pentru că lucrarea ( autorizată sau nu), trebuia să fie însoțită de afișaj stradal care să ”dezvăluie” scopul, executantul și beneficiarul acestei ”construcții”. Dar afișajul a lipsea. Polițiștii locali spun că au cerut executantului să pună panoul acolo, să vadă lumea despre ce este vorba. Panoul nu a apărut. Pe site-ul primăriei există, din data de 9 septembrie, o solicitare de reautorizare a unei construcții provizorii, care inițial a apărut în 2012 și apoi a fost reautorizată în 2019 ( foto stânga). Primăria a reautorizat acea construcție…dar în loc a apărut ..garajul ( foto dreapta). Deși au controlat documentele, polițiștii locali se pare că nu s-au prins că ce a apărut… nu are nicio legătură cu ce trebuia să apară. Iată ce comunicau vineri, prin purtătorul de cuvânt al instituției :”Politistii locali cu atributii in domeniul disciplinei in constructii au verificat, in cursul zilei de astazi, lucrarile respective si au constatat ca exista atat autorizatie de construire, cat si abonament de ocupare a domeniului public. In ceea ce priveste autorizatia de construire, al carei numar este 432/09.09.2022, aceasta reprezinta un document emis de Primaria Municipiului Brasov, institutie careia va recomandam sa va adresati pentru a vi se pune la dispozitie documentul in cauza.
Totodata, va aducem la cunostinta ca Politia Locala Brasov va continua sa monitorizeze lucrarile de construire ce fac obiectul autorizatiei de construire anterior mentionata, pentru a se asigura respectarea prevederilor acesteia”
. Dacă nu ar fi tragic, ar fi comic. Deci polițistul merge, verifică, zice că e bine. Dar…nu e bine. E cornier în loc de lemn, e în alt loc decât unde ar fi trebuit să fie, pare mai mare decât trebuia să fie…Din fericire, ”lucrarea” a dispărut astăzi. Nu se știe de ce, pentru că vineri, Poliția Locală nu a constatat nicio problemă, iar astăzi nu a trecut pe acolo, conform purtătorului de cuvânt : ”Colegii mi-au transmis ca, in cursul zilei de astazi, au fost implicati in alte spete si nu au efectuat control in locatia respectiva.”
Să-și fi dat seama investitorul că a greșit materialele, dimensiunea și locația ?

articolul original.

Don Giovanni, sâmbătă, la Opera Brașov, după 3 ani ! Cu casa închisă !

3 October 2022 at 13:16
By: M.Ex.

Sâmbătă, de la ora 18.30, Operea Brașov vă dă întâlnire cu „opera operelor”, „Don Giovanni” de W.A. Mozart! Spectacolul revine pe scena brașoveană după aproape trei ani în care nu s-a mai jucat din cauza pandemiei.
„Don Giovanni” este o operă în două acte, pe un libret scris de italianul Lorenzo da Ponte. Premiera absolută a avut loc la „Ständetheater” din Praga, la data de 29 octombrie 1787, sub conducerea muzicală a compozitorului, fiind primită de public cu entuziasm. Între 1784 și 1786, Mozart realizează, în medie, o compoziție la fiecare două săptămâni, cele mai multe adevărate capodopere. Însă, în timp ce Mozart termină „Don Giovanni”, tatăl său se îmbolnăvește și moare la 28 mai 1787. Leopold a jucat un rol important în educația muzicală a fiului său, instruindu-l încă din copilărie și contribuind astfel la dezvoltarea geniului muzical al lui Mozart, de aceea figura paternă este prezentă și în „Don Giovanni”.
Subiectul acestei opere este inspirat de o legendă spaniolă, apărută în Evul Mediu, despre Don Giovanni, un aventurier şi un seducător etern, care a căutat perfecțiunea, a trăit viața și experiențele ei la intensitate maximă. Lucrarea prezintă ultima zi din viața lui Don Giovanni, a acestui cuceritor, se pare un caz real, care a sedus nu mai puțin de 2000 de femei. Acţiunea se petrece în Sevilla, în secolul al XVIII-lea, opera fiind o frescă a societății acelor timpuri. Richard Wagner spunea despre „Don Giovanni” că este „opera operelor”, un spectacol provocator, o „dramma giocoso”, așa cum o subintitulează libretistul da Ponte, în care tragicul se îmbină cu comicul, divinitatea cu pământescul, creând astfel o dramaturgie de contrast. Pentru a sublinia acest aspect, reprezentația de la Opera Brașov beneficiază de efecte multimedia.
Din distribuția spectacolului de sâmbătă seara fac parte artiștii Operei Brașov: Don Giovanni – Adrian Mărcan, Leporello – Marian Rește, Donna Anna – Emilia Giol (debut), Donna Elvira – Cristina Radu, Don Ottavio – Mihai Irimia, Zerlina – Silvia Micu (debut), Masetto – Alexandru Chiriac (debut), Comandorul – Dan Popescu. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. Conducerea muzicală îi va aparține maestrului Traian Ichim. Regia artistică este semnată de Cristian Mihăilescu. Scenografia: Șerban Iuca. Coregrafia: Nermina Damian. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Asistent regie: Iulian Sandu. Asistent coregrafie: Ramona Mezei. Regie scenă: Marilena Aldea.
Spectacolul durează două ore și 15 minute, la care se adaugă o pauză.

articolul original.

XOX Garage a câștigat Turneul Firmelor din Brașov

2 October 2022 at 12:27
By: M.Ex.
articolul original.

Liga 2, etapa 8 | FC Brașov – CSM Slatina 0-0 Chin și jale

2 October 2022 at 09:59
By: M.Ex.

FC Brașov si CSM Slatina au terminat la egalitate, scor 0-0, după un meci modest, în care oaspeții au ratat două ocazii uriașe în partea secundă. Prima repriză a fost de neprivit, cu un joc de județ prestat de jucătorii ambelor echipe. Deși Dan Alexa a făcut cinci schimbări în primul 11 față de meciul din Cupă, trupa lui Dan Alexa n-a fost in stare sa producă nimic, iar Slatina lui Oprescu a stat la cutie și nu a riscat nimic. Surprinzător, cei doi antrenori nu au făcut nicio schimbare la pauză. Alexa si-a pierdut răbdarea cu Mbombo și l-a trimis în teren pe Angelov (54), dar oltenii au fost mai periculoși în două rânduri prin Luis Nițu și Leată! Exasperat de jocul prost, Alexa a epuizat schimbările în minutul 65, atunci când a operat patru schimbări! După câteva minute a răspuns si antrenorul Slatinei cu trei schimbări. Până la final nu s-a jucat nimic, iar centralul Sergiu Anton a pus capăt chinului.

FC Brașov – CSM Slatina 0-0

FC Brașov : Micu – Marc, Fustar, Oltean – Izata – Lascu (65 Jovanovic) , Dan Spătaru (65 Lambrinoc) , Negrean (65 V. Constantin), Dumbravă (65 Kirilenko) – Chică-Roșă, Mbombo (54 Angelov)
Antrenor : Dan Alexa
CSM Slatina : I. Pop – Mitran (34 Constantin Radu), R. Gherghe, Sălcianu, Pisăru -Dav. Oprescu (71 Trancă), Trașcu (71 Alexandru Popovici) , D. Toma, Leață (71 Cr. Dinu)– Doman (90+3 M. Șerban), L. Nițu
Antrenor: Daniel Oprescu
Arbitru central: Sergiu Anton (Bucureşti). Arbitri asistenți: Doru Nicolae Petre (Bucov – Prahova) și Marius Bălan (Cluj-Napoca). Arbitru de rezervă: Mădălin Dicu (Bucov – Prahova). Observator arbitri: Mircea Ciglenean (Cluj-Napoca). Delegat joc: Mihai Prunariu (Târgu Jiu).

articolul original.

Beat la prima oră, a intrat cu mașina în alt autoturism și a ajuns în spital…

2 October 2022 at 08:59
By: M.Ex.

Ieri dimineață în jurul orei 06.55, la intersecția străzii 13 Decembrie cu strada Henri Coandă, din municipiul Brașov, a avut loc un accident rutier, în care au fost implicate două autovehicule.
În urma tamponării, unul dintre cei doi șoferi, un bărbat, în vârstă de 31 ani, din județul Argeș, a fost rănit serios, motiv pentru care a fost preluat și transportat la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale. La testarea celor doi conducători auto, victima a avut rezultatul de 0,93 mg/l alcool pur. În consecință, acestuia i-au fost recoltate probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate în dosarul penal deschis pentru infracțiunile de “conducerea unui vehicul sub influența alcoolului” și “vătămare corporală din culpă”.

articolul original.

Liga 3, etapa 6. SR Brașov a câștigat derbiul cu Olimpic Zărnești / ACS Kids Tâmpa Brașov si Cetate Râșnov, victorii importante

1 October 2022 at 14:15
By: M.Ex.

SR Brașov a câștigat derbiul local cu Olimpic Zărneşti, scor 2-0. Golurile victoriei echipei antrenate de Florin Dîrvăreanu si Laurian Păun au fost marcate de Ion Mihai (3) si Marius Savu (63). Tot astazi, Cetate Râșnov s-a impus cu 1-0 în deplasare cu CS Păuleşti prin golul marcat de Bogdan Roșu. Kids Tâmpa a câștigat cu 2-0, meciul disputat pe ICIM cu Sepsi OSK II prin golurile marcate de Nechita și Kerekes.

Liga 3, etapa 6
Olimpic Zărnești – SR Brașov 0-2
CS Păulești – Cetate Râșnov 0-1
KSE Tg. Secuiesc – AFC Odorheiu Secuiesc 1-0
CSO Plopeni – CS Blejoi 0-0
ACS Kids Tâmpa – Sepsi OSK II 2-0
Clasament:1. CSO Plopeni 16p, 2. CS Blejoi 14p , 3. Kids Tâmpa 10.p, 4. SR Braşov 9p, 5. Cetate Râșnov 8p, 6.CS Păuleşti 7p, 7. Odorheiu Secuiesc 6p, 8. Sepsi OSK 5p, 9. KSE Tg Secuiesc 5p, 10. Olimpic Zărnești 4p.

articolul original.

Întreceri auto ilegale pe străzile din Brașov. Șoferii s-au ales cu dosar penal

1 October 2022 at 11:39
By: M.Ex.

Intreceri auto ilegale pe un bulevard central din Brașov. S-a întâmplat în jurul orelor 2.30, pe Bulevardul Gării. când, doi șoferi, un tânăr și o tânără, au fost prinși în timp ce se întreceau la volanul automobilelor lor.
„Polițiștii au depistat în trafic două persoane, respectiv un tânăr în vârstă de 23 ani și o tânără, în vârstă de 20 ani, care desfășurau, cu două autovehicule, întreceri neautorizate pe bulevardul Gării, din municipiul Brașov. În cauză, cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal constituit, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor”, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, agent principal Nadia Olaru.
Dosarul penal a fost deschis pentru „împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice”. Polițiștii au reținut permisele celor doi șoferi.

Tot azi-noapte au avut loc și alte controale ale polițiștilor rutieri brașoveni, în intervalul orar 00.00 – 06.00. La acțiuni au participat și jandarmi și polițiști locali. Scopul a fost de a asigura ordinea publică și de a-i depista pe cei care nu respectă normele rutiere.
Au fost verificate 10 societăți comerciale, 63 de autovehicule și legitimate 105 persoane.
Au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 4.500 lei. Opt dintre acestea au fost aplicate pentru nerespectarea normelor legale privind circulația pe drumurile publice. Celelalte șase amenzi au fost date pentru încălcarea normelor de conviețuire socială. „Reamintim faptul că scopul tuturor activităților desfășurate de către polițiștii brașoveni nu este acela de a aplica sancțiuni contravenționale, dar nu va fi tolerată nicio abatere de la lege”, a transmis agentul principal de poliție Nadia Olaru.

articolul original.

Liga 4 Brașov, etapa 7. ACSM Codlea, Inter Cristian și Ciucaș Tărlungeni, victorii la scor

1 October 2022 at 10:38
By: M.Ex.

Rezultatele și marcatorii meciurilor etapei a 7-a din Liga 4 Brașov:
Inter Cristian – Prietenii Rupea 7-0 ( Robu, Iordache 2, Feraru, Avarvarei, Damian, Manole), Bucegi Moeciu – ACS Steagul Roșu Brașov 5-3 ( Tărâță 3, Manea, D. Vlad / Hălăucă, Celmare, Fogoroși) , Aripile Brașov – Cetățenii Ghimbav 1-2 (Scutariu / Mircescu, Naste) , ACSM Codlea – ACS Hoghiz 5-1 ( Gerotă 2, Toderascu, Moașa, Capverde / Jondrea) , Ciucaș Tărlungeni- Chimia Victoria 9-1 (Coltofeanu 2, Ignat, Plumb, Foriska, Bălan, Lupu /Tinteanu). Clasament: 1. ACSM Codlea 19 p, 2. Inter Cristian 16p, 3. Ciucaș Tărlungeni 15p, 4. Aripile Brașov 12p, 5. Cetățenii Ghimbav 12p, 6. ACS Steagul Roșu 10p, 7. Bucegi Moeciu 8p, 8. Prietenii Rupea 4p, 9. ACS Hoghiz 3p. 10. Chimia Victoria 1p.

articolul original.
❌