ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 26 November 2022Ultimele Stiri

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu: ‘NATO va continua și intensifica asistența pentru Ucraina. România este pregătită să participe la acest efort’

26 November 2022 at 08:23
image

Alianţa Nord-Atlantică a acordat şi va continua să acorde sprijin politic şi practic substanţial Ucrainei atât cât va fi necesar, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Șeful diplomaţiei române a precizat că la Reuniunea miniştrilor de Externe din ţările membre NATO, care va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti, „o dimensiune importantă a discuţiilor dintre aliaţi va viza modalităţile concrete de consolidare a sprijinului politic pentru Ucraina, inclusiv prin amplificarea dialogului şi consultărilor cu aliaţii ca răspuns la provocările de securitate cu care se confruntă autorităţile de la Kiev pe fondul intensificării agresiunii brutale a Rusiei”.

Bogdan Aurescu a menţionat că „aliaţii vor analiza modalităţile de consolidare a asistenţei substanţiale oferite Ucrainei, inclusiv în sprijinul efortului operaţional al forţelor armate ucrainene, cât şi pe termen mediu şi lung, prin sprijinirea eforturilor de modernizare a sectorului de apărare, consolidării interoperabilităţii pe termen lung, precum şi a procesului de reconstrucţie şi a cursului reformelor”.

„Desigur, consolidarea acestui sprijin nu se poate realiza în mod optim decât în contextul alocării de către aliaţi a resurselor adecvate pentru implementarea proiectelor curente şi de viitor incluse în cadrul Pachetului de Asistenţă Cuprinzătoare, precum şi a altor iniţiative de cooperare şi priorităţi de interes comun”, a punctat şeful diplomaţiei române.

Ministrul Afacerilor Externe anticipează că reuniunea de la Bucureşti „va reflecta din nou angajamentul ferm al statelor membre NATO de a continua şi intensifica asistenţa pentru Ucraina, în coordonare cu toţi partenerii relevanţi, în primul rând Uniunea Europeană, cooperarea strânsă NATO – UE jucând un rol esenţial în continuarea sprijinului pentru Ucraina”.

El a reamintit că la nivelul Uniunii Europene a fost decisă acordarea unui pachet financiar substanţial, pe o perioadă de un an, totalizând până la 18 miliarde de euro, sub formă de împrumuturi. La 24 noiembrie, Parlamentul European a aprobat acest pachet propus de Comisia Europeană, suma adăugându-se la asistenţa furnizată prin intermediul instrumentelor existente şi reprezentând un sprijin constant, în medie, de 1,5 miliarde de euro pe lună, în măsură să acopere mare parte din nevoile de finanţare şi funcţionare din Ucraina.

„Desigur, nevoile Ucrainei sunt numeroase şi diverse, mai cu seamă că bombardamentele ruse continuă şi distrug părţi vitale din infrastructura critică a Ucrainei, pe segmente precum energia şi aprovizionarea cu apă”, a arătat Aurescu.

Zilele trecute, pe 24 noiembrie, s-au împlinit nouă luni de la începutul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, a reamintit ministrul de Externe. „Încă de la începutul acestei agresiuni, precum şi în toată această perioadă, România a arătat o solidaritate extraordinară pentru Ucraina. La nivel guvernamental, de la debutul conflictului, contactele cu partenerii ucraineni s-au intensificat, iar România a manifestat deschidere pentru construirea unei noi relaţii bilaterale cu Ucraina, bazată pe încredere şi solidaritate. Cooperarea noastră la nivel regional ţine seama de natura riscurilor şi ameninţărilor. Avem de gestionat provocări comune, care decurg din conduita iresponsabilă a Federaţiei Ruse”, a spus Aurescu.

„Suntem ferm convinşi că Ucraina va avea nevoie de tot ajutorul comunităţii internaţionale în viitor, inclusiv din perspectiva efortului de reconstrucţie, în cadrul căruia NATO şi UE joacă un rol esenţial. România este pregătită să participe la acest efort şi aş vrea să subliniez că obiectivul unei Ucraine stabile, sigure, democratice şi prospere este în interesul nostru imediat şi strategic naţional”, a declarat şeful diplomaţiei române, conform agerpres.ro.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Miniştrii de Externe din G7, reuniune la București

25 November 2022 at 06:21
image

Miniştrii de Externe din Grupul celor Şapte (G7) se vor reuni săptămâna viitoare la București. Evenimentul de la București va fi centrat pe reconfirmarea importanței strategice a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică și a angajamentului NATO pentru securitatea statelor aliate de pe Flancul Estic.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut ieri, o convorbire telefonică cu Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg. Discuțiile au vizat aspecte legate de pregătirea Reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, care va fi găzduită de ministrul român de externe, la București, în perioada 29-30 noiembrie 2022.

Șeful diplomației române a evidențiat importanța deosebită a acestui eveniment pentru România, prima reuniune în acest format organizată de România de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică și al doilea eveniment NATO de nivel înalt găzduit de România, după Summitul de la București din 2008.

Sprijinirea partenerilor cei mai vulnerabili, printre care Ucraina, Republica Moldova și Georgia

Secretarul General NATO a mulțumit demnitarului român pentru pregătirile în vederea găzduirii la București a reuniunii ministeriale de externe a NATO, precum și pentru leadershipul țării noastre pentru avansarea unor subiecte de interes imediat pentru securitatea euroatlantică, inclusiv în ceea ce privește promovarea politicii Ușilor Deschise a NATO, precum și în vederea sprijinirii partenerilor cei mai vulnerabili, printre care Ucraina, Republica Moldova și Georgia, state care sunt invitate și vor participa la reuniunea care va începe în 29 noiembrie la București.

Finlanda și Suedia, state invitate să adere la NATO

Cei doi demnitari au agreat asupra importanței ca, în actualul context de securitate, NATO și aliații să continue să ofere sprijinul necesar autorităților de la Kiev, pentru consolidarea rezilienței în fața amenințărilor fără precedent cu care se confruntă. În context, ministrul afacerilor externe a subliniat sprijinul constant acordat de România Ucrainei, menționând inclusiv decizia recentă a țării noastre de a contribui la Pachetul Cuprinzător de Asistență pentru Ucraina, pus la dispoziție de NATO, cu 400.000 euro.

La Reuniunea de la București, pe lângă șefii diplomațiilor din cele treizeci de state membre NATO, Secretarul General al NATO și alți înalți oficiali politici și militari ai Alianței, vor participa miniștrii de externe ai Finlandei și Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO, precum și miniștrii de externe din Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina, state partenere ale Alianței.

articolul original.

Discuție între Bogdan Aurescu și Jens Stoltenberg. Se fac pregătiri pentru al doilea cel mai important eveniment NATO găzduit de București

24 November 2022 at 19:00
image

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a discutat joi cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg despre Reuniunea miniștrilor de externe ai statelor aliate, care va avea loc săptămâna viitoare la București.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat importanţa deosebită a acestui eveniment pentru România, prima reuniune în acest format organizată de România de la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică şi al doilea eveniment NATO de nivel înalt găzduit de România, după Summitul de la Bucureşti din 2008, mai arată comunicatul de presă al MAE.

Cei doi demnitari au discutat despre stadiul pregătirii reuniunii

În acelaşi timp, ministrul român a subliniat şi semnificaţia simbolică a reuniunii pe care o va găzdui la Bucureşti, în contextul împlinirii a 20 de ani de la primirea de către ţara noastră a invitaţiei de aderare la NATO, la Summitul de la Praga, din noiembrie 2002, precum şi având în vedere că acesta va fi primul eveniment de nivel înalt al NATO desfăşurat într-un stat aliat de pe Flancul Estic după declanşarea de către Rusia a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Astfel, cei doi demnitari au discutat despre stadiul pregătirii reuniunii, în special în ceea ce priveşte substanţa şi priorităţile de agendă şi documentele care urmează să fie adoptate de către miniştri.

Ministrul Bogdan Aurescu şi Secretarul General al NATO au evidenţiat importanţa discuţiilor de la Bucureşti, în cadrul cărora se va evalua, cu prioritate, procesul de implementare a deciziilor istorice adoptate în luna iulie 2022 la Summitul NATO de la Madrid. În acest sens, ministrul Aurescu s-a referit la faptul că evenimentul de la Bucureşti va fi centrat pe reconfirmarea importanţei strategice a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică şi a angajamentului NATO pentru securitatea statelor aliate de pe Flancul Estic.

Secretarul General NATO a mulţumit demnitarului român pentru pregătirile în vederea găzduirii la Bucureşti a reuniunii ministeriale de externe a NATO, precum şi pentru leadershipul ţării noastre pentru avansarea unor subiecte de interes imediat pentru securitatea euroatlantică, inclusiv în ceea ce priveşte promovarea politicii Uşilor Deschise a NATO, precum şi în vederea sprijinirii partenerilor cei mai vulnerabili, printre care Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, state care sunt invitate şi vor participa la reuniunea care va începe în 29 noiembrie la Bucureşti.

Cine participă la Reuniunea de la Bucureşti

Cei doi demnitari au agreat asupra importanţei ca, în actualul context de securitate, NATO şi aliaţii să continue să ofere sprijinul necesar autorităţilor de la Kiev, pentru consolidarea rezilienţei în faţa ameninţărilor fără precedent cu care se confruntă. În context, ministrul afacerilor externe a subliniat sprijinul constant acordat de România Ucrainei, menţionând inclusiv decizia recentă a ţării noastre de a contribui la Pachetul Cuprinzător de Asistenţă pentru Ucraina, pus la dispoziţie de NATO, cu 400.000 euro, a mai precizat sursa citată.

La Reuniunea de la Bucureşti, pe lângă şefii diplomaţiilor din cele treizeci de state membre NATO, Secretarul General al NATO şi alţi înalţi oficiali politici şi militari ai Alianţei, vor participa miniştrii de externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO, precum şi miniştrii de externe din Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, state partenere ale Alianţei.

articolul original.

VIDEO | Bogdan Aurescu: Vreme de trei zile Bucureștiul va fi capitala diplomatică europeană și euroatlantică

24 November 2022 at 17:33
image
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu anunță că România va găzdui la București săptămâna viitoare două evenimente diplomatice de amploare, respectiv Reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe ai NATO și Reuniunea liderilor de la Munchen.
Acestea vor reconfirma rolul strategic important pe care îl are România, în contextul invaziei ruse în Ucraina, a spus ministrul.
”În perioada 29- 30 noiembrie 2022, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu va găzdui la București, în numele României, Reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO ForMin Bucharest. Este prima reuniune în acest format organizată de România de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică și al doilea eveniment formal NATO de nivel înalt găzduit de România, după Summitul de la București din 2008.
Evenimentul este cu atât mai special cu cât anul acesta se împlinesc 20 de ani de la primirea de către țara noastră a invitației de aderare la NATO, la Summitul de la Praga din 2002, moment care va fi marcat în marja reuniunii. Mai multe detalii sunt disponibile aici: https://www.mae.ro/node/60235
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe va co-organiza, în perioada 27 – 29 noiembrie 2022, Reuniunea Liderilor de la München (Munich Leaders Meeting – MLM), format al Conferinței de Securitate de la München (Munich Security Conference – MSC), desfășurat înaintea Reuniunii miniștrilor de externe ai statelor membre NATO.
Aceste evenimente reconfirmă rolul și importanța majoră a statelor de pe Flancul Estic al NATO, în special al României, în actualul context de securitate regională. Timp de 3 zile, Bucureștiul va fi Capitala diplomației europene și euroatlantice”, transmite MAE.
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Bogdan Aurescu: Moldova are nevoie de granturi acum

21 November 2022 at 12:21
Sursa foto: Ziarul Bursa

Înaintea Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, desfășurată la Paris, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că Moldova are nevoie de granturi pentru a cumpăra energie de pe piață.

El a reamintit că, în cadrul Conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, desfăşurată pe 15 iulie, la Bucureşti, s-a obţinut un sprijin în valoare totală de 615 milioane euro, dintre care 432,3 milioane euro asistenţă sub formă de granturi. „Cred că este foarte important ca această conferinţă să ofere în continuare ajutor financiar.

La Bucureşti am adunat 650 de milioane de euro, dintre care 432 de milioane de euro sub formă de granturi. Republica Moldova are nevoie de granturi acum, nu de împrumuturi, pentru a cumpăra energie de pe piaţă. Acesta este, probabil, cel mai important obiectiv acum. Al doilea, la fel de important, este acordarea susţinerii în vederea implementării reformelor necesare în procesul de integrare europeană”, a spus ministrul român.

Aurescu a precizat că din cauza bombardamentelor din Ucraina, Moldova nu a mai putut importa electricitate din această ţară. Începând cu 14 octombrie, România a început să furnizeze electricitate Republicii Moldova, iar ţara noastră asigură în prezent 80-90% din necesar, scrie Digi24.ro.

Citește și: O nouă criză a gunoaielor bate la porțile Clujului. István Szakáts: „Am observat că băieții au început să șteargă urmele crimei”

articolul original.

Aurescu: Amabasada română din SUA are un număr dublu de angajați față de media ideală

17 November 2022 at 17:35
image

Solicitarea neobișnuită făcută în vară de Pavel Popescu, deputat PNL, pe adresa MAE, mai precis alocarea de sume suplimentare de bani către ambasada română la Washington pentru dinamizarea activității acesteia a primit un răspuns neașteptat. Mai exact, MAE l-a informat că ambasada are deja un număr dublu de angajați faă de media ideală.

Potrivit răspunsului ministrului Bogdan Aurescu la interpelarea liberalului, pînă în luna iulie a acestui an, pentru ambasada României la Washington au fost asigurate fonduri pentru protocol de 44.829 dolari, iar pentru prestări servicii de 185.203 dolari, în total 230.032 dolari. Reamintim că România plătește lunar 21.000 de dolari pentru chiria reședinței ambasadorului Andrei Muraru.

”În ceea ce privește încadrarea cu personal al ambasadei României la Washington, aceasta are o echipă de 23 de persoane, formată din 16 diplomați și personal tehnico-administrativ provenind din MAE, și alți 7 reprezentanți ai MApN, MAI și Ministerului Economiei. Ambasada României în SUA se clasează pe unul din primele locuri în ceea ce privește încadrarea cu personal, fiind depășită numai de misiunile și reprezentanțele permanente pe lînga UE și NATO de la Bruxelles, din motive care țin de specificul diplomației în format multilateral. 
În context, reamintim că, în conformitate cu HG 16 privind organizarea și funcționarea MAE, din ianuarie 2017, numărul maxim de posturi în serviciul exterior este de 1474, pentru un număr de 173 misiuni diplomatice și oficii consulare (ambasade, misiuni permanente pe lîngă diverse organizații internaționale, consulate generale și consulate). Rezultă o medie de aprox. 8,5 lucrători pentru fiecare misiune în parte. Comparativ, personalul diplomatic al ambasadei României la Washington este dublu ca număr fața de media ideală” afirmă Aurescu. 

articolul original.

Colegiul Comisarilor a aprobat comunicarea referitoare la România privind aderarea la Schengen

16 November 2022 at 10:30
image

Colegiul Comisarilor din cadrul Comisiei Europene a aprobat comunicarea referitoare la România privind aderarea la Schengen, au declarat pentru G4Media.ro surse de la Bruxelles.

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, că  ”rezultatul este foarte pozitiv și evaluarea este foarte pozitivă, o confirmare încă o dată că România e pregătită, dar și un mesaj foarte puternic din punct de vedere politic”. Comunicarea ar urma să fie prezentată în scurt timp la Bruxelles de comisarul Ylva Johansson.

articolul original.

Am bătut palma cu ungurii

15 November 2022 at 11:15
By: (A.T.)

Camera de Comerţ româno-ungară, cu sediul la Budapesta, urmează să fie inaugurată anul viitor, a anunţat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care efectuează o vizită oficială în Ungaria.

„Anul trecut, am avut peste 11 miliarde de euro schimburi comerciale, Ungaria aflându-se în topul partenerilor comerciali ai României, pe locul patru la export şi pe locul trei la import. Avem în continuare de echilibrat balanţa comercială care este în defavoarea României. În primele şapte luni ale anului, am constatat o creştere cu peste 32% a comerţului bilateral. În ciuda efectelor negative ale pandemiei, ale războiului din Ucraina, comerţul nostru bilateral creşte, ceea ce arată că există un potenţial excepţional în relaţia dintre noi, dar pentru a aşeza aceste aspecte pe un făgaş şi mai potrivit şi mai articulat am convenit să înfiinţăm o Cameră de Comerţ româno-ungară”, a afirmat Aurescu, după întrevederea cu ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto.

Conform lui Aurescu, deschiderea acestei camere de comerţ anul viitor este un obiectiv realizabil.

„Sunt bucuros că astăzi facem un pas important în concretizarea acestui subiect, pentru că partea ungară va pune la dispoziţie finanţarea necesară pentru crearea în mod concret a acestei camere – sediul, personal şi aşa mai departe aşa încât să putem ca, în perioada următoare, cât mai curând cu putinţă, la începutul anului viitor, să inaugurăm această Cameră de Comerţ şi promit că voi fi din nou la Budapesta cu această ocazie ca să inaugurăm împreună această Cameră. Noi hotărâsem în luna iulie că vom face acest lucru astăzi, dar, din păcate, nu am reuşit. Sunt convins că de data aceasta este un obiectiv realizabil”, a transmis ministrul.

El a amintit că vizita sa la Budapesta are loc în contextul împlinirii a 20 de ani de la semnarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre România şi Ungaria.

„România este angajată în identificarea tuturor oportunităţilor de cooperare şi dezvoltare împreună cu partenerii ungari a unor proiecte concrete comune de viitor”, a evidenţiat Aurescu.

În cadrul întâlnirii s-a discutat şi despre vizitele private ale oficialilor din Ungaria în România şi declaraţiile pe care aceştia le fac.

„În ceea ce priveşte vizitele private în România şi declaraţiile care se fac uneori cu acel prilej cred că este extrem de important să ne menţinem responsabilitatea cu privire la dialogul nostru în limita valorilor noastre comune, conform Tratatului politic de bază, conform Declaraţiei noastre de Parteneriat Strategic, având în vedere importanţa valorilor constituţionale ale României, respectiv importanţa valorilor comune ale spaţiului european şi euroatlantic de care suntem împreună legaţi”, a menţionat Bogdan Aurescu.

Discuţiile au vizat şi următoarea sesiune a comitetului de specialitate în domeniul protecţiei minorităţilor naţionale, copreşedinţii acestuia urmând să mai aibă o întâlnire până la finalul acestui an.

„Am discutat astăzi şi despre o parte dintre problemele (minorităţilor), am discutat şi despre minoritatea română din Ungaria. Există încă o serie de dificultăţi cu care se confruntă, în special în ceea ce priveşte mass-media şi respectiv educaţia în limba maternă”, a completat ministrul de Externe. El a precizat că marţi va avea o întâlnire şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti.

Aurescu a mulţumit pentru sprijinul necondiţionat al Ungariei pentru aderarea României la Schengen.

„Este un obiectiv foarte important al României care este în avantajul ambelor economii, ambelor state şi cetăţenilor din ambele state care vor avea o circulaţie mult mai simplificată între România şi Ungaria”, a declarat ministrul de Externe.

Cei doi oficiali au abordat şi securitatea energetică, creşterea volumului de tranzit al gazelor dinspre România spre Ungaria. Ministrul Aurescu a amintit că pe 17 decembrie se va semna la Bucureşti acordul dintre România, Georgia, Azerbaidjan şi Ungaria pentru crearea cablului de transport al energiei verzi din Azerbaidjan spre Europa Centrală.

Sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova şi Ucrainei, summitul NATO de la Madrid şi ministeriala Alianţei Nord-Atlantice care va avea loc la Bucureşti, sprijinul pentru procesul de lărgire a UE, Platforma de sprijin pentru Republica Moldova sunt alte puncte care s-au aflat pe agenda întâlnirii.

articolul original.

Suntem tot mai aproape! Bogdan Aurescu a vorbit cu omologul său suedez despre aderarea României la spațiul Schengen

8 November 2022 at 14:15
image

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marți, 8 noiembrie 2022, o convorbire telefonică cu ministrul suedez al afacerilor externe, Tobias Billström, în contextul preluării recente de către demnitarul suedez a acestui portofoliu.

În debutul convorbirii, desfășurată într-o atmosferă foarte deschisă, ministrul Bogdan Aurescu l-a felicitat, din nou, pe omologul suedez pentru preluarea funcției de ministru al afacerilor externe și a exprimat întreaga disponibilitate de colaborare strânsă cu acesta în promovarea obiectivelor comune, atât în planul relațiilor bilaterale, cât și în raport cu agenda regională, europeană și euroatlantică.

La rândul său, ministrul suedez de externe a felicitat România pentru rolul-cheie avut în ansamblul acțiunilor UE în favoarea Ucrainei, în special pentru sprijinul multidimensional acordat Ucrainei de către țara noastră. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat succint măsurile adoptate de România pe toate palierele relevante, inclusiv pentru facilitarea intrării în țară a peste 2,78 milioane de refugiați din Ucraina și a tranzitului prin țara noastră a peste 6,5 milioane de tone de cereale ucrainene.

În ceea ce privește extinderea NATO, ministrul suedez de externe a mulțumit în mod deosebit ministrului Aurescu pentru sprijinul activ acordat procesului de aderare la NATO a Suediei (și Finlandei) de către România și personal de către ministrul român de externe. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susținerea deplină și activă din partea României pentru finalizarea cu succes a procesului de aderare a Suediei la NATO, apreciind rolul pe care Suedia îl asumă deja în beneficiul Alianței, inclusiv în ceea ce privește participarea la misiunile NATO și interoperabilitatea cu aliații. A arătat că România va continua demersurile de susținere a aderării Suediei la NATO. De asemenea, s-a referit la importanța reuniunii miniștrilor de externe ai NATO, pe care o va găzdui la București la finalul lunii noiembrie 2022, și la care Suedia este invitată.

Cei doi demnitari au subliniat importanța unei coordonări strânse, mai ales având în vedere dinamica complexă generată de agresiunea Federației Ruse în Ucraina și implicațiile pe care aceasta le generează în plan european și internațional.

În context, ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurări omologului suedez privind sprijinul deplin al României pentru obiectivele și buna desfășurare a mandatului viitoarei Președinții suedeze a Consiliului UE, care va debuta la 1 ianuarie 2023, un mandat extrem de complex inclusiv prin prisma efectelor deosebite ale evoluțiilor recente de securitate în conexiune cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

Totodată, ministrul român de externe a reconfirmat interesul pentru o cooperare tot mai strânsă cu Suedia în raport cu dosarele legate de Vecinătatea Estică a UE, în care această țară este tradițional implicată. A apreciat importanța identificării unor soluții consistente la nivelul UE pentru revitalizarea și adaptarea Parteneriatului Estic la noile realități, susținând o abordare constructivă care să răspundă așteptărilor crescute ale partenerilor. Cei doi demnitari au agreat importanța unui schimb de opinii cuprinzător pe aceste teme la nivelul Consiliului UE, ministrul de externe suedez apreciind inițiativele și efortul României în acest dosar și fiind de acord ca Suedia și România să coopereze apropiat în perioada imediat următoare.

Dialogul dintre cei doi miniștri de externe a abordat totodată, la inițiativa părții române, dosarul aderării României la Spațiul Schengen, ministrul Aurescu prezentând stadiul procesului de aderare și demersurile aferente, inclusiv rezultatele pozitive ale vizitei voluntare derulate în România în luna octombrie 2022. În acest context, a mulțumit omologului său, care a salutat toate eforturile României în acest dosar, pentru susținerea acordată de partea suedeză pentru adoptarea rezoluției recente a Parlamentului European pe subiect.

Cei doi demnitari au convenit menținerea unui dialog activ și constant pe toate subiectele de interes comun în perioada următoare.

articolul original.

Bogdan Aurescu, despre aderarea la Schengen: Eu cred că este important rezultatul, nu neapărat momentul

5 November 2022 at 14:45
image

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis sâmbătă, la postul de televiziune Digi 24, în legătură cu data aderării României la spațiul Schengen, că este important rezultatul, nu neapărat momentul. De asemenea, ministrul a precizat că asta nu înseamnă că nu e posibil ca în decembrie să se ia o decizie.

”După cum spunea şi domnul preşedinte Iohannis, există şanse. Dar nici eu, nici Preşedintele nu am dat niciodată termene şi nu am spus că vom intra în spaţiul Schengen până la o anumită data. Eu am văzut momentul 2011, pentru că eram în Ministerul de Externe şi la acel moment, şi am putut să constat aşteptarea foarte mare, care a fost creată la momentul respectiv, pentru un anumit termen de intrare în spaţiu Schengen, care nu s-a întâmplat. Acest lucru nu este productiv. Nu e bine să dai termene atunci când lucrurile nu sunt rezolvate.

Nu e bine să supralicitezi, nu e bine să creşti tonul. Cel mai bine este să lucrezi asupra dosarului respectiv cu argumente inteligente, diplomatice, tehnice, cu toate instrumentele şi pe toate canalele pe care poţi să lucrezi şi, la momentul la care există un rezultat, atunci poţi eventual să spui da, există o anumită probabilitate. Eu nu vreau să dau astfel de evaluări, pentru că n-am făcut niciodată acest lucru şi nici nu o să-l fac de acum înainte. Însă ceea ce pot să vă asigur este că atât pe partea tehnică, cât şi pe partea politică se avansează în continuare.

Pe partea tehnică, deja aţi văzut care sunt parametrii discuţiei în momentul ăsta. Pe partea politică, sigur, trebuie o decizie, pentru că până la urmă decizia este politică, ea se ia în Consiliul JAI, Justiţie şi Afaceri Interne, unde participă miniştrii de interne. Există un efort diplomatic şi politic care se petrece la toate nivelurile”, a declarat Aurescu.

Bogdan Aurescu a mai precizat că premierul Nicolae Ciucă a rugat mediul politic din România să nu atace Olanda, în această perioadă.

”Nu ascund faptul că Prim-ministrul a adresat această rugăminte mediului politic în general, nu doar europarlamentarilor, arătând că efortul trebuie să fie unul inteligent, cu argumente diplomatice, iar că frustrările şi discursurile de tip revendicativ nu sunt productive, pentru că ele nu fac altceva decât, eventual, fie să crească miza politică a dezbaterii, fie să creeze adversităţi care nu sunt necesare în acest moment. Deci, aici nu este niciun fel de secret. Da, a existat un astfel de mesaj şi cred că e unul foarte nimerit, în acest moment. (…)

Sigur că sunt alegeri în Olanda, sunt alegerile din primăvara anului viitor, sunt alegeri regionale, care contează pentru Senatul olandez. Discutam mai devreme despre compoziţia coaliţiei. Sunt tot felul de teme care se discută acolo. E deja un context preelectoral. Tema aderării la Schengen nu a fost, până în prezent, o temă de dezbatere publică în Olanda. Dar, sigur că există o anumită sensibilitate pentru tema migraţiei. Există o anumită sensibilitate pentru procese de extindere care sunt mult prea grăbite. Olanda are o tradiţie în sensul acesta.

Coaliţia are o majoritate în Camera Inferioară, care este destul de, să spunem, la limită, 77 de voturi din 150 de parlamentari, iar în Camera Superioară este în minoritate. Adică are 30 şi ceva de voturi din 75 de locuri. Deci, există şi un context politic intern, care trebuie luat în considerare. Dar nu cred că în momentul ăsta vorbim despre o tragere de timp, în sensul blocării României. Cred că în acest moment Olanda nu a luat încă o decizie şi cred că există în continuare spaţiu pentru demersuri politice, diplomatice, tehnice, despre ale căror rezultate o să putem discuta ceva mai târziu”, a declarat Aurescu.

Ministrul de Externe a precizat că este important rezultatul şi nu momentul în care România este primită în Schengen.

”Eu cred că este important rezultatul, nu neapărat momentul. Asta nu înseamnă că nu e posibil ca în decembrie să se ia o decizie. Dar ceea ce contează şi este important de obţinut este aderarea României la spaţiul Schengen”, a precizat Aurescu, scrie news.ro

articolul original.

Bogdan Aurescu i-a mulțumit omologului său din Cehia pentru sprijinul în aderarea României la Schengen

4 November 2022 at 16:01
image

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a transmis omologului său din Cehia, Jan Lipavský, în timpul unei convorbiri telefonice sprijinul României pentru obiectivele şi buna desfăşurare a Preşedinţiei cehe a Consiliului UE, inclusiv în contextul complex al agresiunii ruse împotriva Ucrainei, precizează MAE într-un comunicat. De asemenea, Aurescu a mulțumit Cehiei pentru eforturile privind sprijinul pentru aderarea României la Schengen.

Ministrul Bogdan Aurescu a avut vineri, 4 noiembrie 2022, o convorbire telefonică cu ministrul ceh al afacerilor externe, Jan Lipavský, în contextul exercitării de către Republica Cehă a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

”Discuția dintre cei doi miniștri a survenit pe fundalul foarte dinamic al relațiilor bilaterale româno-cehe, inclusiv în continuarea vizitei ministrului Bogdan Aurescu la Praga, la 18 august 2022, precum și a recentei participări, în format online, a ministrului Lipavský la Reuniunea Anuală a Diplomației Române”, se arată într-un comunicat emis de MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, în cadrul convorbirii, sprijinul deplin al României pentru obiectivele și buna desfășurare a Președinției cehe a Consiliului UE, inclusiv în contextul complex al agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

”În acest context, ministrul Lipavský a informat despre concluziile recentei sale vizite la Kiev, iar cei doi șefi ai diplomațiilor au realizat un schimb de opinii cu privire la evoluțiile din teren. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat amplele măsuri multidimensionale luate de România în sprijinul Ucrainei, inclusiv prin facilitarea intrării în România a peste 2,75 milioane de cetățeni ucraineni, precum și pe palierul securității alimentarea, prin facilitarea tranzitului prin țara noastră a peste 6,5 milioane de tone de cereale ucrainene.

Ministrul Bogdan Aurescu a asigurat că România va continua să ofere sprijin pe acest palier strategic și să ia măsuri pentru îmbunătățirea capacităților logistice de tranzit. Ministrul ceh a mulțumit pentru toate demersurile țării noastre”, se mai precizează în comunicat.

Ministrul Bogdan Aurescu și omologul ceh au discutat și despre situația din Republica Moldova, cu accent asupra necesității menținerii sprijinului UE și la nivel bilateral pentru securitatea energetică a acestei țări. Ministrul de externe al României a menționat demersurile țării noastre pentru asigurarea necesarului de energie pentru statul vecin.

Șeful diplomației române a exprimat, totodată, mulțumiri pentru eforturile Președinției cehe a Consiliului UE vizând sprijinul pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

”De asemenea, cei doi miniștri au discutat despre stadiul și continuarea demersurilor pe acest dosar.

Ministrul ceh de externe l-a asigurat pe omologul român că România va beneficia și în continuare de toată susținerea Cehiei pe parcursul procesului de aderare la Schengen”, mai transmite MAE.

În cadrul discuției celor doi miniștri, a avut loc și un schimb de vederi privind privind situația din Balcanii de Vest, cu accent pe situația din Kosovo.

În acest context, a fost amintit rolul Dialogului Belgrad-Priștina, facilitat de Uniunea Europeană, fiind încurajată continuarea angajamentului celor două părți și necesitatea menținerii unui climat general pozitiv, fără provocări de nicio parte.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Bogdan Aurescu: ,,România va continua să faciliteze tranzitul cerealelor ucrainene”

30 October 2022 at 13:00
image

România va continua să faciliteze tranzitul cerealelor ucrainene de teritoriul său, după decizia Rusiei de a părăsi acordul privind cerealele, a transmis ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Ministrul condamnă suspendarea de către Rusia a punerii în aplicare a inițiativei pentru cereale de la Marea Neagră, lucru de natură să alimenteze insecuritatea alimentară la nivel mondial.

„Aplicarea Inițiativei trebuie să fie reluată imediat”, spune Aurescu în postatrea pe Twitter şi precizează că în jur de 5,8 milioane de tone de cereale din Ucraina au trecut prin România.

Moscova și-a suspendat sâmbătă participarea la acordul de la Marea Neagră, reducând efectiv livrările din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, ca răspuns la ceea ce a numit un atac major cu drone ucrainene în cursul zilei asupra flotei sale în apropierea portului Sevastopol din Crimeea.

„Decizia Rusiei de a suspenda participarea la acordul privind Marea Neagră pune în pericol principala rută de export a cerealelor și îngrășămintelor atât de necesare pentru a face față crizei alimentare mondiale provocate de războiul său împotriva Ucrainei”, a declarat pe Twitter șeful politicii externe a UE, Josep Borrell. „UE îndeamnă Rusia să (revină) asupra deciziei sale”.

Sâmbătă, și președintele SUA, Joe Biden, a calificat această decizie drept „pur scandaloasă”, afirmând că va spori foametea, în timp ce secretarul de stat Antony Blinken a acuzat Moscova că transformă alimentele în arme.

articolul original.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu: ‘Condamn suspendarea de către Rusia a implementării Iniţiativei privind implementarea transportului de cerealele prin Marea Neagră’

30 October 2022 at 12:15
image

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a condamnat suspendarea de către Rusia a implementării Iniţiativei privind implementarea transportului de cerealele prin Marea Neagră şi a adăugat că Iniţiativa trebuie imediat reluată, pentru că este pusă în pericol securitatea alimentară la nivel mondial.

„Condamn suspendarea de către Rusia a implementării Iniţiativei privind implementarea transportului de cerealele prin Marea Neagră. Acest lucru ar putea alimenta insecuritatea alimentară la nivel mondial. Aplicarea Iniţiativei trebuie reluată imediat. România va continua să faciliteze tranzitul cererealelor din Ucraina, fiind deja transportate 5,8 milioane până acum”, a scris Bogdan Aurescu, duminică pe Twitter.

De asemenea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs susţinut sâmbătă, că Rusia a început din septembrie să agraveze criza alimentară mondială, blocând navele de pe “coridorul cerealelor”.

Şi preşedintele american Joe Biden a denunţat drept „scandaloasă” decizia Rusiei de a suspenda Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene, vital în aprovizionarea alimentară mondială, relatează AFP, conform news.ro

articolul original.

Programul premierului Nicolae Ciucă la Bruxelles. Bogdan Aurescu și Cătălin Predoiu îl vor însoți pe șeful Executivului în vizita din 26 – 27 octombrie

25 October 2022 at 15:04
image

Premierul Nicolae Ciucă se întâlnește, miercuri, la Bruxelles cu Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, dar și cu președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, precum și cu alți lideri internaționali. În cadrul vizitei care va avea loc în perioada 26-27 octombrie 2022, premierul va fi însoțit de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Iată programul lui Nicolae Ciucă la Bruxelles:

Miercuri, 26 octombrie

Ora 10:00   Întrevedere cu Iulia Matei, ambasador, reprezentantul permanent al României pe lângă Uniunea Europeană COREPER II

Ora 11:10     Întrevedere cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola
– Semnare în cartea de onoare

Ora 11:55    Întrevedere cu președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen

Ora 12:50   Întrevedere cu Dan Neculăescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar, reprezentant permanent al României la NATO

Ora 13:30   Întrevedere cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens  Stoltenberg

Ora 14:10   Conferință de presă comună susținută de premierul Nicolae-Ionel Ciucă și secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens  Stoltenberg

Ora 15:00   Întrevedere cu prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo

Ora 15:45   Participare la ceremonia de semnare a următoarelor documente bilaterale:
1. Acordul  bilateral de cooperare între Centrul Belgian de Cercetări Nucleare și Institutul Național de Cercetare, Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH)
2. Memorandumul de înțelegere referitor la cooperarea în domeniul nuclear între Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) și Centrul Belgian de Cercetări Nucleare (SCK CEN)

Ora 15:55  Declarații de presă comune susținute de premierul Nicolae-Ionel  Ciucă și prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo

Ora 16:20 Întrevedere oficială cu Manfred Weber, eurodeputat, președintele Grupului PPE din Parlamentul European

Ora 18:20   Consultări cu reprezentanții comunității de afaceri române și belgiene

Joi, 27 octombrie

Ora 8:15 Întrevedere cu delegația europarlamentarilor români, în cadrul unui mic
dejun de lucru

Ora 10:00 Întrevedere cu Adina Vălean, Comisarul european pentru transport

Ora 11:00 Conferința de presă a prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă la încheierea
vizitei de lucru la Bruxelles

NOTĂ: Ora desfășurării evenimentelor este ora locală.

Jurnalist Politic
articolul original.

Ministrul Bogdan Aurescu: ‘Efortul nostru trebuie să meargă mai departe. Aderarea României la spațiul Schengen va fi un avantaj inclusiv pentru mediul de afaceri olandez din România’

20 October 2022 at 05:30
image

Votul de abținere pe care l-au dat eurodeputații din partidul premierului Mark Rutte, marți, în Parlamentul European, arată de fapt că Olanda nu se opune aderării României la Schengen, însă nu înseamnă nici că este „pentru” în acest moment, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu (MAE), despre aderarea României la Schengen și poziția Olandei

Șeful diplomației române consideră că rezoluția adoptată marți de Parlamentul European „este în sine un semnal politic foarte bun”.

„Rezoluția este o rezoluție politică, nu este cu efecte legislative obligatorii, dar este un semnal care arată exact radiografia din momentul acesta a susținerii politice în Europa pentru aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen. Demersurile noastre, evident, continuă pe lângă Olanda, pentru că până la urmă decizia se ia în Consiliul JAI, prin urmare demersurile la nivel guvernamental continuă”, a explicat oficialul.

„Acest vot de abținere pe care parlamentarii din partidul domniei sale (premierul olandez Mark Rutte, n.r.) l-au dat în Parlamentul European, ieri, de abținere, este un vot care arată de fapt că, exact cum a spus și primul-ministru Rutte, Olanda nu se opune acestei aderări. Nu înseamnă nici că este pentru în acest moment, asta înseamnă că procesul decizional continuă, dar este clar că efortul nostru trebuie să meargă mai departe”, a continuat el.

Bogdan Aurescu susține că în 2022 „s-au realizat o serie de progrese importante în acest proces de susținere a aderării României la spațiul Schengen”.

„E vorba despre o susținere foarte clară exprimată la cel mai înalt nivel de către Franța, la vizita pe care președintele Macron a făcut-o în România, fără condiții, de asemenea o susținere foarte clară exprimată de cancelarul Scholz, deci de Germania, la Praga, într-un discurs european foarte relevant, de asemenea Finlanda, într-o discuție pe care am avut-o cu omologul meu în luna iulie, mi-a confirmat că nu se mai opune. Finlanda, la un moment dat, în timp, acum câțiva ani, era unul dintre statele reticente față de aderarea României la spațiul Schengen și cred că a contat foarte mult și seria de demersuri pe care noi le-am făcut, inclusiv eu personal, pe lângă partea turcă pentru susținerea aderării Finlandei și Suediei la NATO”, a adăugat ministrul.

Întrebat ce se poate face în acest moment ca să convingem Olanda, Bogdan Aurescu a explicat, printre altele, că:

„Există multe demersuri care se pot face. Contează foarte mult, de exemplu, demersurile pe care mediul de afaceri le face, pentru că unul dintre argumentele principale este legat de faptul că aderarea României la spațiul Schengen va fi un avantaj inclusiv pentru mediul de afaceri olandez din România”, conform b1tv.ro

articolul original.

Bombardamentul de luni din Kiev a fost la 1 kilometru de ambasada României. Ministrul de Externe: „Tot personalul este bine, iar noi urmărim cu mare atenţie evoluţia evenimentelor”

17 October 2022 at 15:18
image

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis că bombardamentul de luni din Kiev a fost la 1 – 1,5 kilometri de ambasada României, însă personalul misiunii diplomatice este în siguranţă. Potrivit acestuia, România condamnă atacurile din ultima perioadă ale Rusiei în Ucraina, notează Agerpes.

Bogdan Aurescu, despre bombardamentul de luni din Kiev

Ministrul de Externe participă, luni, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care are loc la Luxemburg.

Bogdan Aurescu a transmis înaintea reuniunii că unele rachete au lovit la o distanță apropiată de 1 – 1,5 kilometri de sediul Ambasadei României la Kiev.

„Voi reitera astăzi condamnarea de către România a recentei escaladări de către Rusia a conflictului din Ucraina, în special prin atacurile cu rachete de lunea trecută, dar şi de astăzi, în centrul Kievului, dar şi în alte oraşe din Ucraina. În această dimineaţă am fost în strânsă legătură cu Ambasada României la Kiev, unele dintre lovituri au lovit la o distanţă apropiată de 1 – 1,5 kilometri de sediul ambasadei noastre, dar tot personalul este bine, iar noi urmărim cu mare atenţie evoluţia evenimentelor. Aceste lovituri reprezintă încălcări flagrante ale dreptului internaţional umanitar, care interzice cu desăvârşire orice atac împotriva ţintelor civile şi împotriva civililor”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Şeful diplomaţiei române a menţionat că  „este foarte important ca Uniunea Europeană să sprijine Republica Moldova, care este una dintre ţările cele mai afectate de conflictul din Ucraina, de efectele acestui conflict”.

De asemenea, acesta a specificat că va saluta în cadrul reuniunii cel mai recent pachet de sancţiuni adoptat de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, cea mai recentă tranşă din Facilitatea Europeană pentru Pace în susţinerea Ucrainei şi lansarea misiunii UE de instruire a armatei ucrainene.

„România va continua susţinerea pentru Ucraina. Este un sprijin multidimensional, dar acum vreau doar să menţionez faptul că, de la începutul crizei, peste 5,2 milioane de tone de cereale au trecut prin România spre destinaţii terţe, ceea ce reprezintă un sprijin important în gestionarea crizei alimentare la nivel mondial”, a mai spus ministrul.

articolul original.

Reacția lui Bogdan Aurescu după ce rachetele rusești lansate spre Kiev au căzut la 1 kilometru de Ambasada României în Ucraina | AUDIO

17 October 2022 at 12:10
image

Personalul ambasadei României la Kiev este în siguranță, anunță ministrul de Externe – Bogdan Aurescu. Acesta a condamnat noile atacuri ale Rusiei în Ucraina și anunță că va susține la reuniunea șefilor diplomațiilor din statele Uniunii ca Republica Moldova să fie susținută pentru a face față crizei energetice.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/17oct-15-Lucia-rel-atac-Kiev-reactie-RO.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Rachetele rusești care au lovit Kiev-ul au căzut la aproape 1 kilometru distanță de Ambasada României în Ucraina. Tot personalul este în siguranță, anunță ministrul român de Externe, iar evoluția este monitorizată cu atenție.

Aceste atacuri reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional umanitar, care interzice ferm orice atac asupra ţintelor civile şi a civililor”, a afirmat Aurescu înaintea reuniunii șefilor diplomației din statele Uniunii Europene.

Şeful diplomaţiei române spune că va saluta în cadrul reuniunii cel mai recent pachet de sancţiuni adoptat de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, iar țara noastră va susține ca în acest context Uniunea Europeană să susţină Guvernul de la Chişinău, pentru a face faţă crizei energetice. România furnizează deja energie electrică Republicii Moldova.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Capitala Ucrainei, atacată cu drone kamikaze. Mai multe clădiri au fost distruse | VIDEO

articolul original.

VIDEO | Mircea Geoană: „Ceva îmi spune că integrarea deplină a Balcanilor de Vest și a Regiunii Mării Negre în Europa și în familia noastră de democrații va continua”

15 October 2022 at 16:11
image

Secretarul general adjunct al NATO a transmis un mesaj video în cadrul ceremoniei de deschidere a Congresului Internaţional „Dialog şi Cooperare în Regiunile Mării Negre şi Balcanilor”, desfășuat în perioada 12-15 octombrie la Universitatea din București. Mircea Geoană a vorbit despre ” integrarea deplină a Balcanilor de Vest și a Regiunii Mării Negre în Europa și în familia” democațiilor occidentale.

Principalul mesaj pe care Mircea Geoană l-a transmis studenților prezenți la conferință și nu numai a fost construit în jurul ideii de reconfigurare în sfera de securitate europeană și extindere a valorilor democratice: ”Ce știm este că în Europa lucrurile nu vor mai fi la fel ca în ultimele decenii. De aceea, aici, de la NATO, privim Marea Neagră și Regiunea Balcanică fiind regiuni cu relevanță strategică pentru securitatea noastră și de asemenea, ca fiind viitorul unei noi arhitecturi europene în devenire” a transmis reprezentantul NATO.

Relevanța strategică a României în acest context de război estic și criză vestică a fost puternic accentuat de Mircea Geoană: ”Acum, a venit probabil momentul ca regiunea noastră să-și joace adevăratul rol de colaborator și co-autor al unui nou sistem european și internațional în curs de dezvoltare”.

Acesta și-a continuat intervenția amintind efectele pe care războiul Rusiei împotriva Ucrainei la are pe termen lung asupra arhitecturii de securitate europeană: ”Reconstrucția Ucrainei, sprijinul pentru Ucraina în războiul său curajos împotriva Rusiei va continua. Aplaud ceea ce fac aliații NATO, Uniunea Europeană și multe dintre națiunile voastre reprezentate la București astăzi și mâine, pentru că lupta curajoasă a Ucrainei este și o luptă pentru noi.

Știu că nu numai din punct de vedere militar vom continua să sprijinim Ucraina, ci vom sprijini și aspirațiile europene ale Ucrainei, vom susține aspirațiile Republicii Moldova, aspirațiile Republicii Georgia și ceva îmi spune că integrarea deplină a Balcanilor de Vest și a Regiunii Mării Negre în Europa și în familia noastră de democrații va continua” susține Mircea Geoană referitor la extinderea valorilor democratice în sfera istorică de influență rusă.

De asemena, reprezentantul român al NATO a menționat și importanța tot mai accentuată a regiunii din jurul Mării Caspice, dar și de ”legăturile pe care partea noastră a Europei va trebui să le facă prin intermediul Caucazului cu Asia Centrală și Eurasia, în ansamblu” a transmis Mircea Geoană.

Secretarul General Adjunct al NATO a vorbit în mesajul său și despre speranța sa ca aderarea Finlandei și Suediei să fie cât mai rapidă.

În viziunea sa definiția securității devine mult mai complexă față de valențele sale inițiale: descurajarea și apărarea: ”Reziliența devine interfața, cyber-ul devine o piesă inestimabilă, pe verticală și orizontală. Spațiul devine un domeniu în care cooperarea și aplicațiile devin din ce în ce mai utile și mai interesante pe zi ce trece” a explicat reprezentantul NATO.

Congresul Internaţional „Dialog şi Cooperare în Regiunile Mării Negre şi Balcanilor” s-a desfășuat în perioada 12-15 octombrie la inițiativa reprezentanților Universității din București ca răspuns la provocările și ”transformările socio-economice locale și globale și la nevoile societății și ale comunităților” conform comunicatului de presă al evenimentului.

Alături de Mircea Geoană, printre vorbitorii din cadrul Congresului s-au numărat Ligia Deca, ministru al Educației; Sebastian Burduja, ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării; Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, dar și reprezentanți ai mediului academic și diplomatic.

Jurnalist Politic
articolul original.

Bogdan Aurescu, despre atacul trupelor ruse din Kiev: O rachetă a lovit la doar 850 m de Ambasada României. Personalul e în siguranță

10 October 2022 at 09:05
image

Ministerul de Externe al României, Bogdan Aurescu, condamnă atacul de luni al trupelor ruse asupra capitalei Uncrainei. El spune că o rachetă a lovit la doar 850 de metri de Ambasada României din Kiev. „Personalul e în siguranță”, adaugă sursa citată.

„Condamn cu fermitate atacurile cu rachete ale Rusiei împotriva obiectivelor civile din centrul Kievului și alte orașe din Ucraina, în încălcarea flagrantă a dreptului umanitar internațional, care a dus la pierderea de vieți omenești. Mă bucur că personalul Ambasadei României este în siguranță, chiar dacă unul dintre atacuri a lovit la doar 850 m de sediul său”, scrie pe Twitter Bogdan Aurescu.

I strongly condemn RU missile strikes against civilian objectives in #Kyiv‘s centre &other 🇺🇦cities, in blatant violation of int’l humanitarian law, resulting in loss of human lives. Glad that the personnel of RO🇹🇩 Embassy is safe, even if one strike hit only 850m away of its HQ.

— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) October 10, 2022

8 civili, uciși de asaltul trupelor ruse în Kiev

Opt civili au fost uciși și 24 răniți în urma loviturilor cu rachete din această dimineață de la Kiev, a declarat un consilier al ministrului ucrainean de interne. Loviturile arată că Rusia „încearcă să ne distrugă și să ne șteargă de pe fața pământului”, afirmă președintele Volodimir Zelenski, citat de Mediafax.

Șase mașini au luat foc în urma atacului și peste 15 vehicule au fost avariate, a declarat Rostyslav Smyrnov, consilier al ministrului ucrainean de interne, într-o postare pe Facebook. El a adăugat că 30 de lucrători ai serviciilor de urgență și șase unități de intervenție au participat la locul incidentului din districtul Shevchenkivskyy din Kiev.

More photos showing the aftermath of #Russia‘s terrorist attack on #Kyiv today. pic.twitter.com/d2jr5PGCWj

— NEXTA (@nexta_tv) October 10, 2022

Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, afirmă că rachetele au lovit „infrastructura critică” din oraș. „Capitala este atacată de teroriștii ruși!” adaugă Klitschko într-o postare pe Telegram.

Într-o postare pe Telegram, președintele Zelenski subliniază exploziile din Kiev, Zaporizhzhia și Dnipro, spunând că „alarma aeriană nu se potolește în toată Ucraina”.

„Din păcate, există morți și răniți”, adaugă el, înainte de a-și îndemna compatrioții să rămână în adăposturi.

Urmărește cele mai noi informații din a 229-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.
❌