ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Fondatorul celei mai mari platforme de tranzacționare a criptomonedelor a venit în România și anunță: Binance deschide birou local

23 September 2022 at 18:18
image

Într-un plan de extindere mai larg, platforma Binance, cu 120 de milioane de utilizatori, vizează operațiuni directe în Europa de Est. Fondatorul Changpeng Zhao, cu o avere estimată de Forbes la peste 17 miliarde dolari, a venit în vizită în România, în cadrul unui turneu regional. „Este o piață foarte, foarte importantă pentru noi, potrivit profit.ro.

La începutul anului, el a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din lume

Binance, care acoperă aproximativ jumătate din piața monedelor virtuale, vine în România pentru a pune bazele unui birou local, iar din octombrie va avea și versiunea în limba română a serviciului de asistență. „Cred că Estul Europei este extrem de important”, spune Changpeng Zhao, fondatorul cu cetățenie canadiană și născut în China al companiei, răspunzând la o întrebare a Profit.ro. „Vrem să devenim globali jucând local pe mai multe piețe”, explică filosofia de expansiune.

Citeste articolul integral pe profit.ro.

articolul original.

Doi bătrâni, soț și soție, s-au sinucis împreună, în București. Aveau 89 și 90 de ani

23 September 2022 at 10:11
image

Doi bătrâni, soț și soție, s-au sinucis împreună după ce s-au aruncat, împreună, de la etajul 7 al blocului în care locuiau, situat în Sectorul 2. Dosarul a fost preluat de Serviciul Omoruri, Biroul Morți Suspecte.

Potrivit unor surse judiciare, incidentul ar fi avut loc în jurul orei 12.30, când cei doi bătrâni, care locuiau la etajul al II-lea, au urcat la ghena de la etajul 7.

De acolo, aceștia ar fi sărit împreună, în același timp. Sursele citate au precizat că cei doi soți sufereau de o boală necruțătoare și se presupune că, din acest motiv, au decis să-și curme suferința împreună.

„În data de 23 septembrie a.c., în jurul orei 12:10, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Secția 6 Poliție a fost sesizată, prin apel 112, despre faptul că un bărbat și o femeie, s-ar fi precipitat de la etajul 7 al unui bloc, situat în Sectorul 2.

Au lăsat un bilet de adio

La fața locului s-au deplasat echipaje de prim ajutor, precum și polițiști din cadrul secției.

În pofida eforturilor personalului medical, a fost declarat decesul celor două persoane, ambele în vârstă de 89 de ani”, a anunțat Poliția Capitalei.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, aceștia au lăsat și un bilet de adio în care au explicat motivele care i-au determinat să recurgă la acest gest.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult
articolul original.

Continuă programul voucherelor de 50 de euro

20 September 2022 at 10:50
image

Președintele PNL și premierul României, Nicolae Ciucă a afirmat că s-a discutat la nivelul partidului despre decizia de a continua  programul de asigurare a voucherelor de 50 de euro, la fiecare două luni.

Vești bune pentru cei cu venituri sub 1.500 de lei. Într-o declarație de presă făcută la Palatul Parlamentului, prim-ministrul Nicolae Ciucă a venit cu un anunț important pentru acești români. Șeful Executivului spune că ei vor avea parte de ajutor și anul viitor. In cursul zilei de luni, biroul Executiv al PNL s-a reunit pentru a discuta despre programul privind acordarea de vouchere în valoare de 50 de euro persoanelor vulnerabile. Președintele liberalilor și prim-ministrul României a precizat, într-o declarație de presă susținută la Palatul Parlamentului, că liberalii sunt preocupați de măsurile care pot fi luate pentru sprijinirea persoanelor și familiilor vulnerabile.

Nicolae Ciucă a mai spus că s-a discutat la nivelul partidului despre decizia de a continua acest program de asigurare a voucherelor la fiecare două luni.

„Au fost discutate, pentru că ne preocupă la nivelul PNL, măsurile pe care putem să le luăm în continuare pentru sprijinul persoanelor şi familiilor vulnerabile. Aici sunt deja programele în derulare, acele programe ale voucherelor care vor continua să fie asigurate până în 2027 (prin fonduri europene, pentru persoane vulnerabile – n.r.). Şi, de asemenea, am discutat la nivelul partidului decizia de a susţine continuarea programului de asigurare a voucherelor de 50 de euro la fiecare două luni de zile, (…) acele vouchere de 50 de euro, pe care le-am asigurat în semestrul doi, şi vrem să propunem să fie asigurate şi anul viitor. (…) Pe primele şase luni de zile, cum am făcut şi anul acesta, încă şase luni de zile, ca să putem să vedem la jumătatea anului viitor, în funcţie de rectificarea bugetară, care este posiblitatea de continuare a programului”, a precizat premierul

La rândul său, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a precizat că se va analiza posibilitatea contiuării acordării acestor vouchere, în funcție de cum va arăta bugetul după primul semestru al anului viitor.

„Susţinerea este pentru beneficiarii care au sub 1.500 de lei venituri. Şi vestea cea bună este că această măsură se susţine a fi extinsă până în data de 1 iulie, respectiv primul semestru al anului 2023. În funcţie de cum va evalua situaţia execuţiei bugetare şi în funcţie de cum va evolua situaţia bugetului la nivel naţional, după primul semestru al anului 2023, se va analiza posibilitatea ca măsura să fie continuată sau întreruptă, după cum sunt resursele bugetului de stat. Componenta de fonduri europene a acestui pachet de măsuri, respectiv a voucherelor sociale, cei 50% pe care noi îi suportăm din fondurile europene, continuă. Măsura este prevăzută în programul operaţional Incluziune şi demnitate socială. Ea are valabilitate pentru perioada 2021-2027. Deci, practic mixul acesta de suportare a acestor costuri din bugetul de stat – jumătate fonduri europene, jumătate din bugetul naţional – continuă până la sfârşitul lunii iunie 2023”, a declarat Marcel Boloș.

articolul original.

Roweb investește 1 milion de lei în extinderea birourilor

19 September 2022 at 11:49
image

Roweb, companie românească de servicii software end- to-end, investește 1 milion de lei în extinderea HeadQuarter-ului din Pitești cu încă două etaje, în contextul schimbării de paradigmă de la work-from-home la hybrid-work.

În prezent, cca. 60% dintre angajații Roweb optează să lucreze hibrid, iar compania estimează că de la începutul anului viitor cel puțin 75% vor alege acest sistem de muncă.

La birou prin rotație

Investiția vine ca o completare a planurilor de creștere ale Roweb, după ce anul trecut
compania a finalizat extinderea și dezvoltarea noii clădiri de birouri din Pitești, în urma unei
investiții de aprox. 3,7 milioane dei lei (60% fonduri europene + 40% fonduri proprii). Dacă proiectul încheiat în 2021 se reflectă atât în construcția efectivă a clădirii, cât și într-o serie de
echipamente tehnologice, noua investiție de 1 mil. lei, care urmează să fie făcută exclusiv
din fonduri proprii, vizează extinderea actualelor clădiri și crearea de noi spații de birouri și
socializare.

„În contextul încheierii pandemiei, foarte multă lume a început să vină la birou prin rotație,
câteva zile pe săptămână, iar din 2023 estimăm un procent de cel puțin 75% de angajați
care vor opta pentru sistemul hibrid. Pentru a le asigura condiții moderne si motivante celor
care se întorc la birou, dar și pentru a acomoda creșterile în derulare de la an la an – am
angajat 10 studenți noi în urma stagiului de practică și ne aflăm într-un proces continuu de
recrutare – am decis să facem noi investiții în spațiile de birouri și de socializare”
, a declarat
Mirel Ionescu, Managing Partner Roweb.

Săli de meeting, spații de recreere și socializare

Headquarter-ul are în prezent 75 de spații de lucru (săli de ședință, spații recreative, un data
center) distribuite în două clădiri alăturate, birourile fiind gândite să ofere confort și să creeze
o atmosferă modernă. Bugetul propus anul acesta se va îndrepta spre ridicarea a două noi
etaje de aproximativ 200 mp, ajungând în total la 1.200 mp, realizând astfel o imagine de
ansamblu cât mai unitară, tip monobloc, care va oferi spațiul necesar pentru toate echipele
din Pitești și pentru cei din alte orașe care doresc să lucreze de la sediul companiei.

Următoarea investiție

În ceea ce privește amenajarea, primul nivel va fi un open space – o zonă de lucru pentru o echipă mai mare de programatori, iar al doilea va integra o suprafață deschisă, o terasă circulabilă, destinată pentru recreere și o parte închisă, ce va include o sală de ședințe,
bucătărie și zonă de socializare.

Potrivit datelor companiei, aproximativ 60% dintre angajați optează în prezent să lucreze hibrid, cu o prezență de 2-3 zile/săptămână on-site. Dintre cei care activează remote, majoritatea sunt angajați în orașele în care Roweb nu are birouri.

Pe de altă parte, cei cu longevitate în companie (peste 10 ani) au ales preponderent sistemul on-site, întrucât au resimțit cel mai puternic perioada de distanțare socială. Începând cu anul viitor, reprezentanții companiei se așteaptă ca procentul celor care vor alege să lucreze în sistem hibrid să crească până la 75%.

articolul original.

Acțiune de amploare pentru ordine și siguranță

19 September 2022 at 10:49

În noaptea de 16 spre 17 septembrie, 70 de polițiști și jandarmi au desfășurat o acțiune de amploare în municipiul Zalău. Această acțiune comună a vizat prevenirea și combaterea oricăror fapte ilegale și asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică în rândul cetățenilor.

Polițiști de investigații criminale din cadrul IPJ Sălaj, ordine publică, economic, silvic, criminaliști, de la rutieră, Biroul pentru Imigrări Sălaj, luptători SAS, dar și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj au desfășurat o acțiune de amploare în scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică. Purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, inspector de poliție Ioana Rus, a declarat pentru Sălăjeanul Info:

” Noaptea trecută, 16 spre 17 septembrie, 70 de polițiști și jandarmi au desfășurat o acțiune de amploare în municipiul Zalău, ce a vizat prevenirea și combaterea oricăror fapte ilegale și asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică în rândul cetățenilor.
În acțiune au fost cooptați polițiști de investigații criminale, ordine publică, economic, silvic, criminaliști, de la rutieră, Biroul pentru Imigrări Sălaj, luptători SAS, dar și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj.

Oamenii legii au efectuat controale în locurile și localurile publice, dar și în trafic, având ca scop combaterea ilegalităților în domeniul economic, silvic, menținerea ordinii publice, prevenirea consumului de droguri, precum și combaterea oricăror abateri la regimul rutier.

Au fost verificate 51 de obiective economice, peste 800 de persoane au fost legitimate și au fost oprite și verificate 487 de autovehicule. De asemenea, au fost controlate 91 de persoane sau bagaje.

Polițiștii rutieri au testat de alcool sau droguri 287 de conducători auto, au reținut 6 permise de conducere și au ridicat 10 certificate de înmatriculare.
Vineri noaptea, la ora 23:30, polițiștii au depistat în trafic, pe Bulevardul Mihai Viteazul, un tânăr de 26 de ani, din comuna Coșeiu, care se afla sub influența alcoolului, respectiv avea 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Acesta a fost condus la o unitate medicală unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză, a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii continuă cercetările, sub supravegherea unității de parchet competente.
În total, efectivele angrenate în acțiune au aplicat 54 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 70.310 lei.

Au fost constatate neregului și în domeniul silvic, fiind confiscați 45 de metri cubi de material lemnos.
Pe linie economică, polițiștii au ridicat în vederea confiscării suma de 2.496 de lei.
În baza investigațiilor de specialitate, polițiștii au identificat persoanele bănuite că ar fi săvârșit fapte penale, iar 8 astfel de dosare sunt în curs de finalizare. În acestea se efectuează cercetări privind comiterea unor infracțiuni de furt, distrugere și loviri sau alte violențe.

Pe linia supravegherii persoanelor față de care a fost dispusă măsura preventivă a arestului la domiciliu, sau a celor urmărite, polițiștii Servicului de Investigații Criminale au verificat 16 arestați la domiciliu și, la ora 03:46, au depistat, pe strada Sfânta Vineri, un bărbat, de 23 de ani, din Zalău, urmărit național care fusese condamnat la pedeapsa închisorii de 1 an și 10 luni, pentru comiterea infracțiunii de furt. Acesta a fost depus în arestul I.P.J. Sălaj, urmând să fie transferat într-un penitenciar unde își va executa pedepsa.

Polițiștii sălăjeni se află mereu la datorie pentru siguranța cetățenilor și acționează ferm față de toți cei care nu înțeleg să respecte legea, ordinea publică, drepturile și libertățile semenilor lor.”

articolul original.

Noi controale ale polițiștilor silvici

16 September 2022 at 11:18
By: Regie
image

Polițiștii Biroului Silvic au continuat activitățile de verificare a respectării normelor privind exploatarea, depozitarea și expedierea materialului lemnos de pe întinderea județului Sălaj.Inspectorul de poliție Ioana Rus, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat pentru Sălăjeanul Info:

”În perioada 13-16 septembrie a.c., polițiștii Biroului Silvic Sălaj au efectuat controale privind modul de exploatare și transport a materialului lemnos rezultat în urma defrișărilor de pe traseul Autostrăzii Transilvania, constatând mai multe nereguli.

Polițiștii Biroului Silvic au continuat activitățile de verificare a respectării normelor privind exploatarea, depozitarea și expedierea materialului lemnos de pe întinderea județului Sălaj.

La data de 12 septembrie a.c., polițiștii au identificat un transport multiplu de material lemnos, efectuat în baza  aceluiași aviz de însoțire.

Ulterior, au efectuat mai multe verificări privind proveniența materialului lemnos, costatând că acesta provenea dintr-o partidă constituită pe traseul Autostrăzii Trasnsilvania, tronsonul Nădășelu-Zimbor- Poarta Sălajului.

Polițiștii s-au deplasat în platforma primară unde au inventariat materialul lemnos existent, constatând neconcordanțe între stocul scriptic și cel faptic.

Totodată, polițiștii au efectuat și alte verificări cu privire la materialul lemnos expediat din zona respectivă.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 34.000 de lei.

De asemenea, polițiștii au dispus confiscarea valorică a cantității de peste 45 de metri cubi de material lemnos.

Respectarea legislației  silvice este o preocupare permanentă a polițiștilor, fiind un domeniu de importanță strategică a statului”

articolul original.

Bărbat cercetat penal pentru că și-a însușit un telefon mobil uitat pe o bancă în parc

15 September 2022 at 09:33
image

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Sălaj au identificat persoana bănuită de comiterea infracțiunii de însușirea bunului găsit. Este vorba de un bărbat, de 43 de ani, din comuna Sâg, care și-a însușit un telefon mobil uitat pe o bancă în parc.

Urmare a sesizării unei femei care și-a uitat pe o bancă un telefon mobil, iar când s-a întors pentru a-l recupera, persoane necunoscute și-l însușiseră, polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale al IPJ Sălaj au efectuat cercetări și au identificat persoana bănuită că și-a însușit bunul găsit.

Inspectorul de poliție Ioana Rus, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat:

”La data de 14 septembrie a.c., polițiștii Biroului de Investigații Criminale au identificat persoana bănuită de comiterea, la data de 5 iulie a.c., infracțiunii de însușirea bunului găsit.
În fapt, la data de 5 iulie a.c., o femeie din comuna Agrij, aflându-se în zona centrală a municipiului Zalău, și-a uitat pe o bancă un telefon mobil, iar când s-a întors pentru a-l recupera, persoane necunoscute și-l însușiseră.
Femeia a sesizat polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Zalău, care au efectuat investigații și cercetări, iar ieri, 14 septembrie, au identificat persoana bănuită că și-a însușit bunul găsit.
Este vorba de un bărbat, de 43 de ani, din comuna Sâg.
Telefonul a fost recuperat și predat persoanei vătămate, iar polițiștii continuă cercetările, urmând ca la finalizarea acestora dosarul penal să fie înaintat parchetului cu propuneri legale.
Vă reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile art.243 din Codul penal: Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său constituie infracțiune și se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine.

Sfaturi de la polițiști, pentru a nu deveni victima hoților:

Evitaţi să purtaţi banii, portofelul sau telefonul la vedere, în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei sau în sacoşa de cumpărături;

Acordați o mai mare atenție poșetei decât plaselor de cumpărături; siguranța poșetei/portofelului să fie o grijă permanentă pentru dumneavoastră;

Purtați rucsacul / poșeta în partea din față a corpului, unde le aveți în raza vizuală și le puteți proteja. Nu le lăsați niciodată nesupravegheate, de exemplu în coșul de cumpărături;
când staţi la rând, pentru a cumpăra ceva, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit;Evitaţi conversaţiile cu persoane necunoscute; hoţii care fură din poșete/genţi şi buzunare pot „lucra” în grup, iar rolul unuia dintre ei este acela de a distrage atenţia în timp ce altul acţionează;

Nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice pentru a cumpăra ceva de ocazie, oricât de avantajos vi s-ar părea;
Nu vă lăudaţi în public că deţineţi asupra dumneavoastră sume mari de bani;

Manifestaţi o grijă sporită pentru a nu vă fi sustrase cardurile de debit sau de credit, de tip „contactless” întrucât acestea se pot utiliza la cumpărături fără introducerea unui cod PIN pentru sume mai mici de 100 de lei;

Aveți grija la folosirea cardurilor, la extragerea de numerar din bancomate; exista riscul sa fiți urmărit și să vă fie sustrasă suma de bani;

Evitați să numărați banii pe stradă sau când sunt mai multe persoane în jurul dumneavoastră, printre cetățeni pot fi și infractori, cărora le oferiți singuri pontul;
Acordați atenție sporită copiilor, cărora trebuie să evitați să le oferiți bunuri de valoare (telefoane mobile, sume mari de bani).”

articolul original.

Cererea de spații de birouri moderne și-a continuat redresarea, al doilea trimestru din 2022

9 September 2022 at 09:27
Sursă foto: Pexels.com
În analiza oficială se arată că cererea de spații de birouri a ajuns la intensitatea de dinaintea pandemiei, revenind la nivelul anului 2019, dar încă există multe provocări la orizont.
Mai exact, cererea de spații de birouri moderne și-a continuat redresarea, al doilea trimestru din 2022 fiind și cel mai bun după trimestrul patru din 2019.
articolul original.

Mihail Khodorkovski a izbucnit: ‘El este un cameleon care îi face pe toți să creadă că este de partea lor. Are acea abilitate profesională din vremea KGB’

8 September 2022 at 14:45
image

Mihail Khodorkovski, un oligarh rus în exil îl critică dur pe președintele Vladimir Putin, descriindu-l ca fiind ”un cameleon care îi lasă pe toți să creadă că este de partea lor”, dar în realitate face ce vrea el. Miliardarul, stabilit la Londra, îndeamnă populația rusă să ”saboteze” războiul lui Putin și să destabilizeze guvernul de la Moscova.

Omul de afaceri rus le-a cerut locuitorilor din țara sa să lanseze un val de ”sabotaj” împotriva structurilor statului, cu scopul de a deraia războiul lui Vladimir Putin din Ucraina și de a-i zgudui regimul de la Kremlin, într-un interviu pentru The Guardian.

Khodorkovski, care a petrecut un deceniu în închisoare, în Rusia, între 2003 și 2013 și locuiește acum la Londra, în Marea Britanie, a spus că invazia lui Putin a schimbat complet agenda opoziției politice din Rusia și a susținut că ”rezistența armată” poate juca un rol la un moment dat în viitor.

”Trebuie să le explicăm oamenilor ce pot face, să-i convingem că ar trebui să o facă și, de asemenea, să îi ajutăm pe oameni, dacă ajung într-o situație periculoasă”, a spus omul de afaceri rus.

El a afirmat că acțiunile populației ruse din țara sa, ar trebui să depindă de toleranța fiecărei persoane față de risc și ele ar putea varia de la pictarea cu graffiti a clădirilor anti-război până la sabotarea livrărilor de armament pe calea ferată sau incendierea birourilor de recrutare ale armatei.

Mihail Khodorkovski va publica pe 8 septembrie 2022 o carte despre Putin și Rusia (The Russia Conundrum: How the West Fell for Putin’s Power Gambit – and How to Fix It – ”Enigma Rusiei – Cum a fost doborât Occidentul de puterea lui Putin și cum se poate repara problema”).

În carte, miliardarul descrie primele sale întâlniri cu Putin, ca fiind unele în care președintele rus părea aliatul său. ”Tehnica lui era să se uite la tine și să pună în oglindă ceea ce tu spuneai. El este un cameleon care îi face pe toți să creadă că este de partea lor”, dar în realitate el face ce vrea.

Putin ”are acea abilitate profesională din vremea KGB (de fost spion al KGB-n.a.) de a se adapta la interlocutorul său, dar are și un talent personal pentru asta. Pe atunci, nu se simțea stabil în poziția sa și nu-și dorea să-și facă inamici care să se unească împotriva lui. Bineînțeles că nu a avut niciodată opinii liberale”, a spus Khodorkovski.

El a spus că decizia lui Putin de a lansa o invazie pe scară largă în Ucraina l-a șocat din nou și i-a schimbat complet opiniile cu privire la cel mai bun mod de a se opune regimului președintelui rus.

Khodorkovski a spus, că, mai devreme sau mai târziu, regimul lui Putin va cădea. Un element cheie în acest sens va fi câștigarea războiului de către Ucraina, speră el. Apoi, Rusia ar trebui ”reformată” ca o federație parlamentară liberă, conform ziare.com

articolul original.

POLIȚIȘTII ȘI JANDARMII AU FOST PREZENȚI, ÎN FIECARE UNITATE DE ÎNVĂȚĂMÂNT, LA DESCHIDEREA NOULUI AN ȘCOLAR

6 September 2022 at 11:31
By: Regie

Cu ocazia deschiderii anului școlar preuniversitar 2022-2023, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au transmis mesajul instituțional și au desfășurat activități pentru menținerea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică în proximitatea unităților de învățământ, în scopul prevenirii faptelor antisociale, cooperând totodată cu dispozitivele realizate de către Jandarmerie sau Poliție Locală, după caz.

Monitorizarea fluxului de participanţi la festivitățile prilejuite de deschiderea noului an școlar, patrularea în zona unităților de învățământ, avându-se în vedere și traseele de afluire/defluire, spre/dinspre acestea, au fost măsurile aplicate pentru deschiderea anului școlar în conditii optime și pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a cadrelor didactice.

De asemenea, polițiștii rutieri au fost prezenți în proximitatea unităților de învățământ pentru prevenirea accidentelor rutiere, evitarea blocajelor și fluidizarea circulației rutiere.

În județul nostru, 90 de unități de învățământ au organizat festivități de deschidere a anului școlar, polițiștii sălăjeni fiind alături de elevi, părinți și cadre didactice în prima zi de școală, pentru a le transmite acestora mesajul Poliției Române.

De asemenea, pentru a ne asigura că recomandările pentru păstrarea climatului de siguranță în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ ajung la cât mai mulți elevi și părinți, încă de la început de an școlar, Biroul Siguranță Școlară din cadrul I.P.J.Sălaj, vin în întâmpinarea elevilor cu o serie de măsuri de protecție adresate elevilor, pentru a-i ajuta să evite situațiile neplăcute:

 • fiți atenti la modul în care comunicați, folosiți un limbaj corespunzator și emanați respect în jurul vostru;
 • respectați regulile de circulație, NU traversați prin locuri nepermise și asigurați-vă temeinic când vă angajați în traversarea străzii;
 • nu vă expuneți bunurile de valoare (bijuterii, telefoane, căști sau ceasuri) și să nu le lăsați nesupravegheate;
 • nu acceptați prieteniile persoanelor necunoscute în mediul virtual, în spatele
 • unui ecran putând să se ascundă o persoană rău intenționată;
 • realizarea, deținerea sau distribuirea de fotografii cu minori în ipostaze indecente reprezintă o faptă gravă și este pedepsită de legea penală;
 • respectați regulamentele de ordine interioară ale școlilor, cu accent pe intrarea/ieșirea din perimetrul școlii și folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs.

Din educația pe care părinții ar trebui să le-o acorde copiilor lor, nu ar trebui să lipsească îndrumări precum:

 • fiecare copil este diferit, nu se fac glume pe seama particulatităților unui individ referitoare la greutate, înălțime, naționalitate, etnie, religie etc
 • nu excludem copiii care sunt lipsiți de posibilități financiare;
 • învățați-l pe copil să prețuiască sinceritatea și bunul simț al colegului său;
 • interesați-vă constant de anturajul copilului dumneavoastră, urmăriți-l îndeaproape pentru a-i supraveghea comportamtentul și a redresa eventualele devieri;
 • explicați-le că empatia este sentimentul care ar trebui să primeze în colectivul clasei sale, învățați-l să fie tolerant și cooperant;
 • dezbateți împreună proverbul “ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”;
 • explicați-le că rolul fiecarei persoane este de a contribui la crearea unei societăți în care fiecare să regăsească siguranță, încredere și respect;
 • constant, copiii trebuie să afle de la părinți că, școala este pilonul principal în formarea unui adult responsabil și civilizat și să acorde maximă implicare în procesul de învățământ.

Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj este alături de elevi, părinți și cadrele didactice în noul an școlar, pentru creșterea gradului de siguranță în unitățile de învățământ și în zona adiacentă acestora, unde vor desfășura permanent activități de prevenire și combatere a faptelor antisociale.

articolul original.

O nouă acțiune în trafic a polițiștilor sălăjeni

6 September 2022 at 08:31
By: Regie
image

În perioada 2-5 septembrie politistii din Cehu Silvaniei și Simleul Silvaniei au întocmit 4 dosare penale pentru alcolemie și conducere cu permisul suspendat ori reținut. Astfel vineri dimineata politistii din cadrul orașului Cehu Silvaniei au depsiat în trafic un bărbat, având o alcoolemie peste limita legală. În cauză, a fost întocmit dosar penal și se continuă cercetările, sub supravegherea unității de parchet competente.

1,38 MG/L ALCOOLEMIE, 1,38 METRI CUBI DE MATERIAL LEMNOS FĂRĂ DOCUMENTE DE PROVENIENȚĂ

Sâmbătă seara, 3 septembrie, la ora 23:18, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Crasna au oprit în trafic un tractor, condus de un bărbat, de 41 de ani, din comuna Horoatu Crasnei, care avea o alcoolemie peste limita legală și transporta material lemnos fără documente de proveniență.

Bărbatul a condus un ansamblu de vehicule format din tractor și remorcă, pe Drumul Comunal 79, prin localitatea Hurez.

Polițiștii i-au făcut semnale regulamentare de oprire, iar după ce au stabilit identitatea conducătorului de vehicul, i-au solicitat să prezinte documentele de transport și proveniență ale materialului lemnos transportat.

Bărbatul nu deținea documente legale, astfel că a fost sancționat cu amendă de 1.000 de lei, iar lemnele au fost ridicate în vederea confiscării.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul alcotest, rezultatul fiind 1,38 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

De asemenea, în urma verificărilor, polițiștii au stabilit că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză, polițiștii continuă cercetările în vederea administrării întregului probatoriu, sub supravegherea unității de parchet competente.

 MARAMUREȘEAN CU 0,54 MG/L ALCOOL PUR ÎN AERUL EXPIRAT

Vineri dimineața, la ora 06:17, polițiștii din cadrul orașului Cehu Silvaniei au depsiat în trafic un bărbat, având o alcoolemie peste limita legală.

Bărbatul, de 32 de ani, a fost oprit de polițiști în timp ce conducea un autoturism, pe strada Avram Iancu, din Cehu Silvaniei.

Testarea cu aparatul Etilotest a indicat faptul că acesta consumase alcool înainte de a se urca la volan, respectiv avea 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii l-au condus la cea mai apropiată unitate medicală, unde i s-au prelevat mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză, a fost întocmit dosar penal și se continuă cercetările, sub supravegherea unității de parchet competente.

ȘOFER CU 0,52 MG/L ALCOOL PUR ÎN AERUL EXPIRAT, ÎN ȘIMLEU SILVANIEI

La data de 3 septembrie a.c., ora 06:48, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Șimleu Silvaniei au întocmit dosar penal unui bărbat, pentru conducere sub influența alcoolului.

Bărbatul, în vârstă de 52 de ani, din Șimleu Silvaniei a fost oprit în timp ce conducea un autoturism prin oraș. Acesta a fost testat cu aparatul alcoolscop, rezultatul fiind 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii l-au condsus la cea mai apropiată unitate medicală, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub suparvegherea unității de parchet competente.

AUTOVEHICUL NEÎNMATRICULAT ÎN MUNICIPIUL ZALĂU

Sâmbătă, 3 septembrie, la ora 17:00, polițiștii Biroului Rutier Zalău au depistat în trafic un tânăr, în timp ce conducea un autoturism neînmatriculat.

Șoferul, un tânăr, de 23 de ani, din comuna Sâg, a condus un autoturism, pe Bulevardul Mihai Viteazu, din municipiul Zalău.

Din verificările efectuate de polițiști a rezultat că, autoturismul condus avea numerele de înmatriculare provizorie expirate, din data de 21 august a.c..

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările, în vederea administrării întregului probatoriu.

ȘOFER MARAMUREȘEAN CU PERMISUL SUSPENDAT

La data de 4 septembrie a.c., ora 07:10, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Cehu Silvaniei au depistat în trafic un bărbat, din Baia Mare, având permisul de conducere suspendat.

Șoferul, de 39 de ani, conducea un autoturism, pe Drumul Județean 196, prin localitatea Horoatu-Cehului.

Din verificările polițiștilor a reieșit că, bărbatul avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat.

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru conducere fără permis, faptă prevăzută de art.335 alin.2 din Codul penal.

MOTOCICLETĂ NEÎNMATRICULATĂ PRIN LOCALITATEA SUB CETATE

Duminică, 4 septembrie, la ora 19:45, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Nușfalău au oprit în trafic o motocicletă neînmatriculată, condusă de un tânăr, din comuna Plopiș.

Tânărul, de 22 de ani, conducea un motocross, prin localitatea Sub Cetate, comuna Valcău de Jos.

Motocross-ul nu avea aplicată plăcuța cu numărul de înmatriculare, iar din verifcările efectuate în bazele de date a reieșit că acesta figura neînmatriculat.

Polițiștii continuă cercetările, sub supravegherea unității de parchet competente.

CONDUCERE CU PERMISUL REȚINUT -ȘIMLEU SILVANIEI

Luni, 5 septembrie, la ora 08:40, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Orașului Șimleu Silvaniei au întocmit un dosar penal pentru conducere cu permisul reținut.

În fapt, polițiștii au depistat în trafic, pe strada Gheroghe Lazăr, din Șimleu Silvaniei, un tânăr de 24 de ani, din comuna Plopiș, care nu avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, întrucât îi fusese reținut permisul de conducere, în luna iunie a.c., pentru conducere cu permisul suspendat.

Polițiștii au întocmit un nou dosar penal și continuă cercetările, sub supravegherea unității de parchet competente.

articolul original.

Accident cu victimă în Zalău

1 September 2022 at 09:20
By: Regie
image

Un accident de circulație s-a produs pe strada Gheorghe Doja din municipiul Zalău, în urma căruia o femeie de 28 ani a suferit leziuni și a fost transportată la spital.

Un accident de circulație s-a produs pe strada Gheorghe Doja din municipiul Zalău, în urma căruia o femeie de 28 ani a suferit leziuni și a fost transportată la spital.Inspectorul de poliție Ioana Rus, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat:

”La data de 31 august, la ora 18:30, pe strada Gheorghe Doja, din municipiul Zalău s-a produs un accident de circulație soldat cu rănirea unei persoane.

Din primele verificări efectuate de polițiștii rutieri a reieșit că, un autoturism condus de un bărbat, de 33 de ani, din Zalău a intrat în coliziune cu un alt autovehicul care circula din sens opus, fiind condus de o femeie, de 28 de ani, din comuna Dobrin.

În urma evenimentului, conducătoarea auto a suferit leziuni și a fost transportată la o unitate medicală pentru îngrijiri de specialitate.

Nici unul dintre șoferii implicați nu consumaseră alcool.

Polițiștii Biroului Rutier au efectuat  cercetarea la fața locului pentru a stabili, cu exactitate, cauza și împrejurările producerii accidentului.”

articolul original.

Româncă stabilită în Austria, ucisă de soț sub ochii fiului de 3 ani. Alți doi copii își așteptau mama acasă

31 August 2022 at 19:08
image

O româncă în vârstă de 32 de ani, stabilită în Austria, a fost ucisă de soțul ei în fața mezinului de 3 ani. Femeia, mamă a trei copii, și-a găsit sfârșitul în mâinile propriului soț, un cetățean turc în vârstă de 35 de ani.

Înfiorător este și faptul că întreaga scenă groaznică s-a petrecut în fața mezinului familiei, un copil de nici trei ani. Femeia a fost înjunghiată mortal la intrarea în blocul în care locuia, în orasul austriac Bludenz din Iandul Vorarlber.

Episodul de groază ar fi început după o discuție telefonică aprinsă între cei doi soți, potrivit declarației sefului Birolului de Stat al Poliției Criminale din Vorarlberg.

„Din primele informaţii, bărbatul s-a deplasat la adresa de domiciliu a soției sale. Ajuns în fața locuinței acesteia, în jurul orei 20:30, turcul a sunat-o din nou și a rugat-o să iasă puțin în fața blocului, unde românca locuia împreună cu cei trei copii ai săi”, a declarat Philipp Stadler.

Fără să bănuiască nicio clipă intenţia soţului ei, femeia şi-a luat copilul cel mic de mână şi a coborât cu el în scara blocului.

Bărbatul venise însă înarmat cu un cuţit de bucătărie şi a profitat de o clipă de neatenţie a femeii pentru a o ataca.

Ucisă cu sânge rece în ochii propriului copil

Cu sânge rece, bărbatul a înjunghiat-o pe tânără în stomac şi în partea toracică. Loviturile au fost atât de puternice încât femeia a murit până la sosirea echipajelor de ambulanţă.

Când şi-a dat seama de ce a făcut, atacatorul a urcat în maşină şi a fugit de la locul crimei.

A oprit însă la după câteva sute de metri şi a sunat la poliţie pentru a recunoaşte cele făcute. Poliţiştii au ajuns de urgenţă la locul indicat de acesta şi l-au arestat.

Potrivit oamenilor legii, bărbatul consumase băuturi alcoolice înainte de a-şi ataca soţia, de asemenea, bărbatul ar fi ieșit din închisoare săptămâna trecută.

Și nu doar atât, femeia sesizase poliția de nenumărate ori din vina soțului agresiv, care de altfel, avea și mai multe dosare penale.

Cuplul avea o relație de aproape 15 ani, dar căsătoria celor doi a avut loc abia anul trecut, potrivit News.at.

articolul original.

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători au reținut în vederea confiscării 1005,11 grame bijuterii din metal galben

31 August 2022 at 17:36
image

În data de 26 august 2022, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Gr. I Otopeni Călători – Compartiment Călători au descoperit în urma unei acțiuni specifice de control efectuată asupra bagajelor de cală, bijuterii confecționate din metal galben în cantitate brută de 1005,11 grame, aparținând unei pasagere care călătorea din direcția Istanbul.

Bijuteriile descoperite, 39 inele, 13 pandantive, 89 perechi cercei, 35 lănțișoare, 73 brățări, care au fost sustrase de la vămuire, erau ascunse în diferite articole de îmbrăcăminte.

Pasagera a fost selectată în vederea controlului vamal de pe culoarul verde ”nimic de declarat”, aceasta având intenția vădită de a părăsi zona de control vamal și de a se sustrage controlului vamal.

Precizăm că există suspiciuni că sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracțiuni și cazul urmează să fie predat organelor de cercetare penală competente.

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători au reținut în vederea confiscării 1005,11 grame bijuterii din metal galben, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Cetățeni străini, depistați cu ședere ilegală

31 August 2022 at 08:41
By: Regie
image

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii Serviciului pentru Imigrări al Judeţului Arad au depistat trei cetăţeni străini din Bangladesh, care se aflau în şedere ilegală pe teritoriul ţării noastre. Pe numele acestora au fost emise decizii de returnare.Și poliţiştii de imigrări din municipiul Bucureşti au desfăşurat o acţiune, pe raza de competenţă, având ca scop combaterea şederii ilegale a cetăţenilor străini. Cinci cetăţeni străini au fost identificaţi cu şedere ilegală, iar unul dintre aceştia a fost îndepărtat sub escortă.

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii Serviciului pentru Imigrări al Judeţului Arad au depistat trei cetăţeni străini din Bangladesh, care se aflau în şedere ilegală pe teritoriul ţării noastre. Pe numele acestora au fost emise decizii de returnare. Și poliţiştii de imigrări din municipiul Bucureşti au desfăşurat o acţiune, pe raza de competenţă, având ca scop combaterea şederii ilegale a cetăţenilor străini. Cinci cetăţeni străini au fost identificaţi cu şedere ilegală, iar unul dintre aceştia a fost îndepărtat sub escortă.

Printr-un comunicat transmis de Biroul de Presă al IGI, am fost informați că:

”La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii Serviciului pentru Imigrări al Judeţului Arad au depistat trei cetăţeni străini din Bangladesh, care se aflau în şedere ilegală pe teritoriul ţării noastre. Pe numele acestora au fost emise decizii de returnare.

La data de 26 august a.c., poliţiştii de imigrări au depistat trei cetăţeni străini, în vârstă de 27, respectiv 44 de ani, din Bangladesh, care se aflau în şedere ilegală pe teritoriul statului român.

Din verificări a reieşit că aceştia au intrat legal în România, în scop de muncă, însă nu au părăsit teritoriul ţării noastre la expirarea dreptului de şedere.

Cei trei au fost sancţionaţi contravenţional cu avertisment, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, pe numele lor au fost emise decizii de returnare, cu termen de plecare voluntară de 15 zile de pe teritoriul ţării noastre.

Astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare.”

Totodată, în perioada 25 – 29 august a.c., poliţiştii de imigrări din cadrul Direcţiei pentru Imigrări a Municipiului Bucureşti-Serviciul Depistări și Combaterea Șederii și Muncii Ilegale a Străinilor, au desfăşurat, o serie de activităţi specifice pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale a străinilor, pe raza de competenţă.

”În perioada 25 – 29 august a.c., poliţiştii de imigrări din cadrul Direcţiei pentru Imigrări a Municipiului Bucureşti-Serviciul Depistări și Combaterea Șederii și Muncii Ilegale a Străinilor, precum şi cei din judeţul Arad, au desfăşurat, o serie de activităţi specifice pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale a străinilor, pe raza de competenţă.

Astfel, în urma activităților întreprinse, polițiștii de imigrări au depistat cinci cetăţeni străini, trei femei şi doi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 28 şi 44 de ani, doi din Turcia, unul din Filipine, unul din Vietnam şi unul din Sri Lanka.

Din verificări a reieşit că aceştia au intrat legal în România, însă nu au părăsit teritoriul statului român la expirarea dreptului de şedere.

Pentru abaterile constatate, cei în cauză au fost sancţionaţi contravenţional, în conformitate cu  prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, în patru cazuri au fost emise decizii de returnare, cu termen de plecare voluntară de 15 zile de pe teritoriul ţării noastre. În cel de-al cincilea caz a fost emisă o decizie de returnare sub escortă, cetăţeanul strain fiind îndepărtat de pe teritoriul României, conform prevederilor actului normativ menţionat anterior.”

Așadar, acțiunile polițiștilor de imigrări continua, pentru siguranța tuturor.

articolul original.

Prime Kapital va livra anul viitor peste 20.000 mp de birouri Clasa A, în cadrul Silk District

30 August 2022 at 07:24
By: Geo

Prime Kapital, dezvoltator, investitor și operator real estate integrat, a demarat lucrările pentru Faza 1 de Birouri Clasa A, cu certificare BREEAM Outstanding, parte a proiectului de regenerare urbană Silk District, din Iași.

Astfel, Prime Kapital va livra, în 2023, în prima fază a construcției, 20.745 metri pătrați de birouri Clasa A. În prezent pe piața din Iași mai există doar două clădiri de birouri Clasa A, a căror suprafață totală ajunge la 24.500 metri pătrați, piața fiind dominată de clădiri Clasele B sau C.

Dezvoltat de Prime Kapital ca prima dezvoltare „mixed-use” din Iași a companiei, Silk District este situat pe Calea Chișinăului, la doar 15 minute de mers pe jos de centrele universitare. Dispunând de o suprafață totală de 104.395 de metri pătrați de spațiu de birouri clasificate Clasa A, componenta office a proiectului Silk District oferă o suită completă de facilități, infrastructură de ultimă oră și acces facil la centrul orașului. Întregul proiect va avea cinci faze pentru componenta office și cinci faze pentru componenta rezidențială.

Astfel, cu o fază de birouri și două faze rezidențiale aflate în construcție, Silk District va schimba complet orizontul orașului și va marca o nouă eră pentru vechea platformă industrială. Componenta office a Silk District acoperă fiecare criteriu al unei clădiri Clasa A, dar ceea ce face proiectul cu adevărat remarcabil sunt atenția la detalii, soluțiile de parcare dedicate pentru chiriași, accesul direct la transportul public, infrastructura excelentă, dar și integrarea cu componenta rezidențială a proiectului.

Componenta office a proiectului „mixed-use” aduce pe piață cinci clădiri de birouri Clasa A, certificate BREEAM OUTSTANDING. Construcția clădirilor de birouri se va face în cinci faze, lucrările pentru Faza I, a cărei finalizare este estimată pentru septembrie 2023, fiind în plină desfășurare.

Totodată, Prime Kapital a demarat lucrările și pentru drumul de acces care va traversa proiectul, reamenajarea accesului principal, în continuarea Bulevardului Tudor Vladimirescu, instalarea de semafoare pentru fluidizarea traficului, precum și devierea și îngroparea conductelor de termoficare.

La finalul dezvoltării, Silk District va fi un cartier dinamic, ce va revitaliza o fostă platformă industrială, transformând-o într-un cartier modern, verde și sustenabil, conceput după principiul „cartierului de 15 minute”, adică să ai totul aproape de tine și să te poți bucura de mai mult timp liber fără să renunți la stilul tău de viață.

Ce înseamnă Clasa A?

Clădirile de birouri se împart în câteva categorii bine-definite, în funcție de anumite criterii precum finisajele clădirii, locația/accesibilitatea, împărțirea spațiului pe fiecare etaj, terasele și spațiile verzi, facilitățile oferite chiriașilor, sau nivelul chiriei. Aceste clasificări au în vedere standardele BOMA (Building Owners and Manager Association,  asociație internațională care reunește proprietari și dezvoltatori de clădiri de birouri).

Clădirile de birouri Clasa A vin la pachet cu finisaje de top și îmbunătățiri de ultimă generație pentru chiriași. Printre facilitățile oferite de birourile din Silk District enumerăm 40.500 metri pătrați de spații verzi și de relaxare „car-free”, 10.080 metri pătrați dedicați zonelor de shopping, restaurante, relaxare sau sport, flexibilitate în compartimentare, lift special pentru mărfuri, dar și lifturi de persoane cu perioadă de așteptare mai mică de 30 secunde, recepție centrală cu zonă de așteptare, precum și multiple alte facilități care să susțină un mediu de lucru sănătos și productiv.

Mai mult, clădirile de birouri din Silk District au fost gândite să fie eficiente energetic, acestea fiind proiectate după standardele BREEAM Outstanding, cel mai înalt calificativ care poate fi acordat unei clădiri în urma evaluării parametrilor de sustenabilitate.

Despre Prime Kapital

Lansat în 2016 de o echipă cu un istoric solid de investiții și proiecte real estate livrate, Prime Kapital a devenit rapid unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari din România. Împreună cu MAS PLC, în cadrul unui parteneriat de tip joint-venture, Prime Kapital investește preponderent în active de retail, proiecte rezidențiale atent selectate și, în funcție de oportunități, în alte segmente imobiliare. Pe piața rezidențială, cei doi parteneri au în diferite faze de dezvoltare zece proiecte în cele mai importante orașe ale țării, în cadrul cărora vor fi livrate peste 14.000 de locuințe, pe fondul unor investiții de peste 1,19 miliarde de euro.

Prime Kapital beneficiază de o echipă solidă ce îmbină competențe multi-disciplinare și acoperă întregul lanț valoric specific dezvoltărilor imobiliare, de la achiziția, designul și construcția proiectelor, la închirierea, vânzarea și administrarea proprietăților. 

Pentru mai multe detalii, accesați: www.silkdistrict.ro și www.primekapital.com

articolul original.

Rezultatele proiectul pilot Cash Card România dedicat refugiaților ucraineni

29 August 2022 at 14:55

Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava pentru Graniţa România-Ucraina împreună cu organizația umanitară internațională  ACTION CONTRE LA FAIM/ ACTION AGAINST HUNGER au organizat, vineri, 26 august 2022, o conferință de presă, la București pentru a prezenta rezultatele unui proiect pilot, demarat imediat după declanşarea conflictului din Ucraina. Conferința a avut loc în sala de conferințe a hotelului Ibis Styles Bucharest City Center și s-a dorit a fi parte din seria evenimentelor organizate în săptămâna celebrării Zilei Independenței Ucrainei.

Evenimentul a informat cu privire la sprijinul financiar direct acordat către peste 1000 de refugiați ucraineni ca urmare a parteneriatului dintre Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava și Action Against Hunger.  In cadrul conferintei au fost prezentate rezultatele obținute, aria de acțiune și instrumentele utilizate, în prezența oficialilor de la Ambasada Ucrainei în România și Ambasada Marii Britanii in România.

În cadrul proiectului, până acum, în România, peste 1000 de persoane vulnerabile, refugiați ucraineni – mame singure cu copii, vârstnici, persoane cu dizabilități, familii numeroase – au primit ajutor financiar direct pentru o perioadă de trei luni, constând în plăți lunare de 115 euro pentru fiecare persoană. “Cele 400 de carduri „Up Cohesia” distribuite în România au fost alimentate cu suma totală de aprox. 275.000 de euro”, a informat Dl. Julien Anglade, manager general Up Group.

„Încă din primele zile ale conflictului, organizaţia noastră a monitorizat şi s-a implicat activ în diferite activităţi – lansarea primului portal de informare pentru refugiaţi sau facilitarea legăturilor între instituțiile și organizațiile locale partenere din cadrul proiectelor transfrontaliere derulate în România și Ucraina, dar activităţile trebuiau să continue şi să ofere mai mult sprijin persoanelor aflate în dificultate. Aşa s-a născut acest proiect, printr-un parteneriat nou pentru România, printr-un instrument care nu mai fusese aplicat până acum în ceea ce priveşte nevoile refugiaţilor, cu sprijin internațional, astfel încât am reuşit să distribuim, cu ajutorul colegilor noştri în judeţele de graniţă şi nu numai, carduri care ajută la asigurarea nevoilor zilnice”, a precizat Dl Cezar Grozavu, director executiv BRCT Suceava.

“Activitățile de sprijinire a refugiaților din Ucraina vor continua în următoarele luni, prin aceleași mecanisme cu sprijinul partenerilor locali care vor beneficia și ei de dezvoltarea capacităților. Peste 1500 de persoane aflate în nevoie au primit sprijin psihosocial specializat prin activități de sănătate mintală. În plus, două centre logistice care asigură transferul de ajutor umanitar în toată Ucraina au beneficiat de sprijin financiar pentru activitățile lor operaționale.

În această perioadă de intervenţie, activităţile de sprijinire a persoanelor afectate de criza din Ucraina au fost finanţate de Guvernul Marii Britanii, a informat Claire Allard, referent regional pentru Siguranţă Alimentară şi Instrumente Financiare la Action Against Hunger (Polonia, România, Ucraina).

“Marea Britanie a oferit finanţare regională considerabilă pentru operaţiuni de sprijinire a crizei refugiaților din Polonia, Moldova şi, desigur, România. De asemenea, a  oferit personal tehnic essential și a asigurat răspuns umanitar prin trimiterea de experţi în regiune, inclusiv în România, prin mobilizarea unor lanţuri de aprovizionare eficace care să ofere resursele necesare.

Nu trebuie subestimat impactul pe care l-a avut această criză a refugiaților asupra României, fiind unul din destinatarii principali ai refugiaților din Ucraina. Din 24 februarie, peste 1 milion de cetăţeni ucraineni au intrat în România, dintre care peste 84.000 au mai rămas încă aici, acest lucru a necesitat un răspuns de amploare considerabilă din partea autorităților”, a precizat Tanya Collingridge, viceambasadorul britanic la Bucureşti.

Organizatorii si-au propus sa contureze o imagine a mecanismul de sprijin umanitar al refugiaților în situații de criză, prin oferirea de informații despre:  Finanțatori -> Organizații umanitare internaționale  -> Parteneri -> Instrumente -> Beneficiari.

La eveniment au participat pe lângă reprezentanții parteneriatului, Dl. Cezar Grozavu, Director Executiv al BRCT Suceava și, Referent Regional Siguranță Alimentară și Instrumente Financiare în cadrul Action Against Hunger, Dna Claire Allard reprezentantul Ambasadei Ucrainei în România, Dna Anna Honcharova – Secretar Afaceri Economice, reprezentantul Ambasadei Marii Britanii în România, Vice-ambasador Dna Tanya Collingridge și reprezentanți ai partenerului logistic financiar Up Group, Dl. Julien Anglade, Manager General Up Group , respectiv Dna. Elena Pap, Manager General Up România.

Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava s-a implicat activ, încă de la izbucnirea războiului, în activități de solidaritate și ajutorare a celor care au ajuns în zonele de graniță ale României facilitând realizarea legăturilor între instituțiile și organizațiile locale partenere din cadrul proiectelor,transfrontaliere derulate în România și Ucraina. În echipa organizației au fost cooptați doi noi colegi, din rândul refugiaților ucraineni, care sprijină intens activitățile din teren.

Action Against Hunger este o organizație umanitară globală non-guvernamentală, non-profit și non-religioasă, care în ultimii 40 de ani a activat în peste 50 de țări, oferind răspuns situațiilor de urgență provocate de conflicte militare, dezastre naturale, insecuritate alimentară cronică și implementând programe de dezvoltare și reabilitare pe termen lung. Action Against Hunger desfășoară activități în România încă de la începutul crizei din Ucraina, în mai multe sectoare importante.

articolul original.

Aciocârlănoae Andrei, Președinte PNL Târgu Neamț: „Liberalele din Târgu Neamț și-au desemnat noua conducere”

29 August 2022 at 10:00
image

„Liberalele din Târgu Neamț și-au desemnat, duminică, noua conducere, precum și reprezentantele în Biroul Permanent al Organizației Femeilor Liberale (OFL) din județ.

Din partea OFL Neamț au participat președinta Gabriela Banu și consilierul județean PNL Mihaela Elena Isciuc.

Invitat în calitate de președinte al PNL Târgu Neamț la întâlnirea femeilor liberale din oraș, le-am mulțumit pentru implicarea în viața partidului și a comunității și am vorbit despre strategia noastră, a liberalilor, ca partid aflat la guvernare.

Cele câteva zeci de membre ale organizației locale au făcut propuneri de reprezentare și au votat democratic membrele organizației locale ce vor face parte din conducerea județeană.

Președintă a OFL Târgu Neamț a fost aleasă Claudia Barna, care a subliniat obiectivele organizației pentru viitoarele alegeri locale: sprijinirea președintelui PNL Neamț, George Lazăr, pentru câștigarea Consiliului Județean și a candidatului PNL la Primăria Târgu Neamț.

Eu consider că întâlnirea a fost de bun augur pentru organizația locală a PNL. OFL ne ajută să strângem și mai mult rândurile și să venim în fața alegătorilor cu un puternic mesaj de unitate, atât de necesar în aceste vremuri”.

Președinte PNL Târgu Neamț,

Aciocârlănoae Andrei

articolul original.

Drogat și băut, la volan prin centrul Brașovului

22 August 2022 at 07:55
By: M.Ex.

Un șofer în vârstă de 29 de ani a fost prins drogat și cu ceva alcool ,,la bord”, azi-noapte, pe str. Nicolae Bălcescu din Brașov. Teribilistul este din Ilfov. Polițiștii de la Biroul Rutier Brașov au deschis dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”. El a fost oprit pentru control cu puțin înainte de miezul nopții, iar aparatul DrugTest a ieșit pozitiv la cannabis. De asemenea, procedându-se la testarea conducătorului auto din punct de vedere al prezenței alcoolului în aerul expirat rezultatul a fost 0,07 mg/l alcool pur. Cercetările sunt continuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov.

articolul original.
❌