ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Gazprom: Putem oricând rezilia contractul cu Moldova

1 October 2022 at 20:47
By: FLUX 24
image

„Gazprom a confirmat livrări de gaze către Moldova în octombrie 2022 în volum de 5,7 mln metri cubi zilnic. Volumul este determinat de o respingere unilaterală a părții ucrainene de a primi gaz rusesc la stația de contorizare a gazelor Sokhranovka. De asemenea, menționăm că Republica Moldova partea încalcă în mod regulat prevederile contractului în ceea ce privește termenele de plată pentru gazul livrat”, se arată în comunicat.

Acestea fiind spuse, din cauza eșecului Moldovei, nu a fost încă încheiat un acord privind stingerea datoriilor acumulate de-a lungul anilor. „Din acest motiv, Gazprom are dreptul să rezilieze actualul acord în orice moment”, a subliniat compania.

Anterior, CEO-ul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că livrările de gaze rusești au continuat, în ciuda faptului că Chișinăul nu a respectat acordurile privind semnarea contractului de decontare a plăților.

articolul original.

Vicepremierul moldovean acuzat că are 43 de milioane de dolari în conturi offshore

27 September 2022 at 15:13
By: FLUX 24
image

„Am depus o plângere la Procuratura Generală împotriva vicepremierului Andrei Spînu, care este multimilionar în dolari și euro, dar nu își declară averea, așa cum prevede legea, ci o ascunde în conturi offshore” – a scris Ilan Şor, marţi, pe canalul Telegram. Luni, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, comentând această informație, a dat asigurări că banii au fost „câștigați de Spînu, în mod cinstit, în sectorul privat”. Ulterior, Spînu a numit informațiile despre prezența unor conturi ascunse drept calomnie. Acesta consideră că Ilan Şor pune astfel presiune asupra Guvernului, pentru a obţine demisia. Spînu a mai amintit că, anterior, însuși Şor a fost în centrul unui scandal de corupție și era interesat de încetinerea anchetei. Ilan Şor figurează în cazul retragerii a 1 miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova, care a primit numele de „Jaful secolului” în republică. 

articolul original.

Proteste la Chișinău: Corturi în fața Președinției. Se cere demisia Maiei Sandu

25 September 2022 at 15:33
By: FLUX 24
image

„Aceste corturi sunt pentru ea. Vom protesta aici până când ciuma galbenă (galben era culoarea în care s-au vopsit sloganurile campaniei lui Sandu – TASS) va dispărea”, a spus șeful municipiului Orhei din republică, Dinu Țurcanu.

Mii de susținători ai opoziției s-au adunat duminică în centrul Chișinăului pentru a cere demisia guvernului. Protestele au fost organizate de partidul Sor.

Săptămâna trecută, opoziția a montat peste 200 de corturi lângă clădirea parlamentului. Manifestanții spun că vor rămâne aici până când cererile lor vor fi satisfăcute. Ei cer dizolvarea parlamentului, care este controlat de Partidul pro-european de Acțiune și Solidaritate, și demisia președintelui și a guvernului.

Protestele antiguvernamentale au început în Moldova vara trecută. Manifestanții organizați de partidele de opoziție protestează împotriva creșterii vertiginoase a prețurilor și a inflației record de 34% Ei cer demisia guvernului pro-european format din Partidul Acțiunii și Solidarității, acuzându-l de incapacitatea de a face față crizei și lipsa de dorință de a discuta chestiunile legate de gaze. cu Moscova.

articolul original.

Protestari ridică corturi în fața Parlamentului Moldovei cerând demisia guvernului. Ilan Șhor amenință că va prezenta „dovezi” privind implicarea Maiei Sandu în afaceri de corupție

18 September 2022 at 15:21
By: FLUX 24
image

În Moldova inflația a depășit 40%.

„Vom rămâne aici, în ‘oraşul schimbărilor’, până ce ne vor fi satisfăcute cererile. Acest guvern trebuie să demisioneze. Parlamentul nu-şi mai reprezintă alegătorii. Când suntem 100.000, ei vor fugi”, Ilan Sor, liderul Partidul de opoziție Sor, care se află în prezent în Israel, s-a adresat într-un mesaj video manifestanților.

El a cerut protestatarilor să solicite demisia președintelui Maia Sandu și a premierului Natalia Gavriliță și a promis că va oferi dovezi ale implicării lor în corupție.

Dinu Țurcanu, unul dintre organizatorii mitingului, a spus că „tabăra de corturi din fața clădirii Parlamentului va rămâne aici până când autoritățile își vor da demisia”. Tabăra care numără mai mult de zece corturi a primit numele de „Orașul Schimbărilor”.

Manifestanții au mărșăluit pe străzile Chișinăului scandând „Dă-te cu Maia Sandu!”, „Noi suntem poporul!”, „Washingtonul nu este capitala noastră!”, „Hai să schimbăm Sandu pe benzină!” etc. Au cerut președintelui și Prim-ministrul merge la Moscova pentru a încerca să convingă Rusia să reducă prețul gazelor. Ei au alungat mai mulți activiști ucraineni care încearcau să strige sloganuri anti-ruse

Organizatorii spun că la acţiunea de protest iau parte zeci de mii de oameni din toată Moldova.

articolul original.

Premierul Ciucă: România „depune toate eforturile” pentru a găsi soluţii de furnizare, tranzit şi stocare a gazelor necesare Republicii Moldova

13 September 2022 at 08:04
By: FLUX 24
image

Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, în cadrul discuţiilor dintre cei doi oficiali a fost analizat stadiul implementării proiectelor concrete destinate sprijinirii Republicii Moldova, în domenii care vizează aprovizionarea cu energie şi gaz, asigurarea finanţărilor din pachetul de 100 de milioane de euro, precum şi sprijinul bugetar direct de 10 de milioane de euro.

„În privinţa energiei electrice, aceasta urmează a fi furnizată în cadrul infrastructurii de transport existente, urmând ca noi linii de interconectare să fie asigurate pe termen mediu şi lung”, precizează sursa citată.

Totodată, în cadrul întrevederii, prim-ministrul Republicii Moldova a adus în discuţie creşterea tranzitului de camioane la frontieră şi nevoia unor măsuri suplimentare pentru fluidizarea traficului.

„În acest sens, noul punct de frontieră care va fi deschis la Bumbăta-Leova, pe un pod militar de pontoane, şi preluarea traficului de mărfuri pe podul Rădăuţi Prut-Lipcani vor contribui la decongestionarea zonelor aglomerate la punctele existente”, se arată în comunicatul transmis de Executiv.

O atenţie specială, adaugă sursa amintită, a fost acordată de către premierul Nicolae Ciucă sprijinului pe care Guvernul României îl poate oferi în procesul de pregătire pentru începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

articolul original.

Președintele Parlamentului de la Chișinău: Nu avem voturile să trecem limba română în Constituție

31 August 2022 at 17:36
By: FLUX 24
image

Grosu spune că limba română se bucură de un interes în creştere în rândul populaţiei alolingve din Republica Moldova care conştientizează importanţa cunoaşterii limbii oficiale pentru integrare şi avansare socială.

Referindu-se la articolul 13 din Constituţie privind denumirea limbii oficiale în Republica Moldova, şeful legislativului a afirmat că acest lucru nu trebuie doar bifat şi va fi făcut când vor exista suficiente voturi pentru modificarea Constituţiei.

‘Acum o să mă întrebaţi de ce nu se pune la vot schimbarea sintagmei. Eu consider că nu trebuie să irosim o ocazie pur şi simplu, să bifăm că am încercat, întrucât voturile nu le avem, să recunoaştem. Dar eu am încrederea şi văd aceasta în discursul public al celor care se pretind moldovenişti, statalişti că acceptă limba română tot mai mult şi mai mult, fie voluntar sau involuntar. Eu cred că aceasta într-o bună zi o să devină un gest pe care noi va trebui să-l facem, pentru că toţi recunosc şi înţeleg că e vorba de limba română, de un popor român, o istorie comună’, a afirmat Igor Grosu.

Potrivit Art.13 din Constituţia Republicii Moldova, limba de stat este în continuare ‘limba moldovenească’, aceasta deşi, în decembrie 2013, Curtea Constituţională a stabilit că limba de stat în Republica Moldova este limba română. De fapt, aceasta a statuat că Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este româna, prevalează asupra Constituţiei şi face corp comun cu Legea Supremă. Decizia Curţii Constituţionale nu obligă însă parlamentul, care decide asupra modificării Constituţiei, substituirea în Art.13 a ‘limbii moldoveneşti’ cu cea română. Pentru o asemenea modificare ar fi necesare 2/3 din voturile deputaţilor, adică 67 de voturi din totalul de 101 – voturi pe care partidele de dreapta nu le-au avut niciodată, notează reporterul Deutsche Welle din Chişinău.

articolul original.

Basarabia mea, sau „de ce mă fredonează grija”

28 August 2022 at 19:30
despre iluzii, naivități și treziri la realitate, de ziua pseudo-independenței Republicii Moldova 

Cu mai mult timp în urmă , într-un comentariu pe pagina sa de Facebook, o jună activistă civică din Chișinău îşi exprima nedumerirea faţă de preocuparea mea pentru activitatea ei, referindu-se la două texte publicate pe blogul meu ” basarabean ” . Între timp, comentariul vajnicei & principialei activiste a dispărut de pe Fb, cu tot cu postarea pro-feministă. Nu-i chiar de mirare, după ce juna amazoană a demonstrat, prin acel episod internetic, că o diplomă de universitate britanică nu-i de-ajuns pentru a drena din mentalitatea cuiva reflexele de soft kolhoz, ascunse printre preocupări progresiste şi fraze inteligente.
Deşi nedumerirea tinerei feministe a dispărut de pe Fb, presupun că vaprosul a rămas nu numai în mintea ei, dar şi a celor care au citit textele respective. Şi nu doar a lor. De-a lungul timpului, mai ales în anii de cînd am un blog dedicat doar temelor basarabene, mai multă lume s-a întrebat, pe tonuri diferite, de unde atîta preocupare pentru ceea ce se întîmplă la Est de Prut. Mai ales că textele mele au fost, cel mai adesea, extrem de abrazive pentru tot felul de personaje de pe malurile Bîcului ori din împrejurimi. Și pentru tovarășii lor de biznisuri patriotice din dreapta Prutului. Mda, ciudată preocupare am, deși nu locuiesc în R. Moldova , n-am biznisuri comerciale sau jurnalistice prin zonă, nu sînt membru sau consultant al vreunui partid cu interese în R M etc.

Recunosc, m-au amuzat mereu nedumeririle, iritările cu spume şi concluziile cu franjuri ale basarabenilor gonflabili pe care i-am plesnit de-a lungul timpului : scriitori de carton de la soiuz pisakeli, politicieni de tizic lustruit, activişti civici din cauciuc colorat, negustori de emoţii norodnice sau feisbucari de baltă glodoasă. Unii mi-au promis corecţii fizice, alţii au făcut investigaţii pline de amuzament, în urma cărora s-a stabilit că sînt securist, probabil birmanez ori malgaş.
Ca să o liniştesc deci pe juna activistă civică , la pachet cu restul batalionului de nedumeriţi : uzbagoitesi’, nu frumuşaţa fizică a ‘nevoastră mă preocupă, nici eventualele funcţii, averi sau capacităţi paranormale pe care le-aţi deţine. Apoi, deşi am o bunică + o soţie din Basarabia, nu intenţionez să revendic proprietăţi materiale în însorita respublică Malldova.
Altceva revendic, e drept. Nu, nu ,, Basarabia-pămînt-romînesc ,, . Asta e o poveste din care am ieşit demult, scîrbit de leorbăielile de o sută de ruble din care iese mereu o treabă de trei kapici. Ceea ce revendic eu e o afacere strict personală. Şi, ca să fie cît mai clar, o să povestesc o întîmplare tot personală.
Era în toamna lui 1995. Cu o zi înainte fusesem la închisoarea din Tiraspol, ca să fac un interviu cu trei membri ai ” grupului Ilaşcu ” : Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco, Tudor Petrov-Popa. A doua zi, eram la închisoarea din Hlinaia, unde fusese mutat Ilie Ilaşcu. Recunosc, plecasem după o bombă jurnalistică. Dar am dat peste alt fel de explozibil. Unul cu ambalaj uman. Un fel de maşină a timpului, care face ca, dintr-odată, să te întîlneşti cu Tudor Vladimirescu ori cu Avram Iancu şi să le pui întrebări, făcînd ochii mari şi nevenindu-ţi a crede că aşa ceva e posibil.
Daa, ştiu, sună patetic, mai ales pentru junii & junele cu smart-ass-phone, care, dacă au habar de aceste nume, cred că Ilie Ilaşcu şi ,, băieţii ,, lui au fost doar o formă depăşită de naţionalism basarabean. Ştiu, şi mai patetic o să sune dacă o să zic că, în timp ce vorbeam cu Ilie, mi-am muşcat de cîteva ori botul, ca să nu vadă gardienii transnistreni efectul pe care îl aveau asupra mea cuvintele acelui om josuţ şi durduliu, cu cătuşe la mîini şi bentiţă de pînză peste frunte.
Da, mi-am muşcat botul ( sorry de expresia nedelicată ) fiindcă înţelesesem un lucru foarte aiurea. Aş zice tragic, dacă vorba asta n-ar fi şi ea patetică şi demonetizată : deşi Ilie arăta o tărie de caracter incredibilă, plină de sfidare pentru gardienii lui, am înţeles atunci că el ştie deja un adevăr teribil de dureros – sacrificiul lui şi al camarazilor săi fusese făcut degeaba. Cel puţin din punctul de vedere al generaţiilor actuale. Iar asta, din păcate, s-a confirmat după aceea. Nici basarabenii, nici romînii din dreapta Prutului ori din restul lumii n-au înţeles cîtă nevoie au de români ca Ilaşcu şi ,, băieţii ,, lui. Adică : un popor decăzut, alienat psihologic şi moral, are nevoie de modele regeneratoare – români care nu cedează în faţa mizeriei, durerii, fricii, cu preţul propriei libertăţi sau chiar al propriei vieţii.
Nu, asta nu e patetic, sînt lucruri elementare care ţin de construirea / reconstruirea unei comunităţi. A unei naţiuni. În fundaţia unei naţiuni stau, obligatoriu, şi fraieri ca Tudor Vladimirescu, Avram Iancu sau Ilie Ilaşcu, al căror metabolism psihologic şi moral îi împinge la gestul sinucigaş de a-şi pune capul pe butuc, într-o formă sau alta. Dincolo de felul alienant în care va fi folosit mai apoi sîngele fizic şi mental al acestor fraieri, fără hemoragiile lor am trăi pe o fundaţie din lut, balegă şi paie.
Ca s-o scurtez cu patetismul : Ilie Ilaşcu şi cei ca el sînt acţionari fondatori ai kolhozului simbolic numit  Republica Moldova . La fel cum sînt şi acţionari ai kolhozului numit România . Cu procente grele. Chiar dacă acum nu prea mai ştie nimeni despre asemenea acţionari simbolici, iar ei au pus acţiunile acelea într-un sertar şi îşi văd, scîrbiţi, de viaţă, cum pot.
Ce legătură am eu cu toată povestea asta ? Evident, eu n-am pus capul pe butuc, precum Ilaşcu şi ,, băieţii ,, lui , n-am investit nici o hemoragie, fizică ori mentală, deci n-am nici pe departe dreptul lor de a vorbi despre cum se alienează, continuu, sensul acelui sînge şi al acelor suferinţe.
Am însă dreptul meu. Mult mai mic, desigur : 0,00001 % din cel al lui Ilaşcu şi al celor ca el. Atît am putut, atît am dat : nişte timp, nişte nervi, nişte naivităţi, ceva bună-credinţă.
Aşa mic cum e el, e un procent care pentru mine contează. Aşa că mă consider şi eu acţionar la acest kolhoz simbolic.Şi n-am de gînd să tac, atunci cînd văd cum cu acţiunile cele multe, ale oamenilor ca Ilaşcu, şi cele puţine, ale mele, unii vor să facă focul ori să se şteargă la dos. Nu, n-am mandat de reprezentare, dar pot avea o opinie şi fără el. Da, oricît ar părea de bizar ori de anacronic, pentru cei obişnuiţi cu motive mai practice, acesta e motivul frăsuielii mele vizavi de Basarabia.
Ştiu, n-au mai rămas mulţi cititori ne-plictisiţi de patetismul acestui text, aşa că o să închei, ca să nu-i mai chinui nici pe ei : da, evident că mai util era, probabil, să fi udat nişte patlagele, decît să pierd vremea cu texte ca ăsta. Desigur, patlagelele îs tare bune. Mai ales murate, dimineaţa, după trezirea la realitatea optimistă, cu oameni pozitivi şi viitor luminos.

În rest e bine, a plouat, patrioții George Simion, Mihai Chirica & Co or să facă unirea. Unirea lichelelor trecoloare și neo-securiste. Plus turmele mioritice aferente. Vperiod, tavarișci !

Lucian Postu

www.7iasi.ro

articolul original.

Generalul Ion Costaș: ‘Mințile basarabenilor au fost masiv bombardate de propaganda rusă. Cheia Unirii se află la București’

27 August 2022 at 16:39
image

Generalul Ion Costaș, fost ministru al Apărării și al Internelor în Republica Moldova, afirmă, într-o postare pe pagina de socialiare, că astăzi cheia Unirii cu România este la București.

De Ziua Independenței Republicii Moldova, generalul basarabean precizează că „în ultimii 30 de ani mințile basarabenilor au fost masiv bombardate de propaganda rusă, stimulând separatismul”.

GĂNDURI DIN LIVADĂ

Premierul României, de Ziua Independenţei R. Moldova: „Am fost, suntem şi vom fi alături de fraţii de peste Prut.” Alături,adică vecini,adică frați de peste gard. Cam asta promovează și a promovat clasa politică din Romănia. Unirea e un tabu,e un nod în gât,e problemă majoră pentru București. Nu stataliștii pentru ei sunt incomozi,ci unioniștii. Dar și ăstea din urmă sunt diferiți,unii cu independență la cap,ușor de manipulat,iar alții intrasingenți, incăpăținați,greu de le închis gura,poate doar cu vreo distincție de cavaler agățată pe piept. Uneori reușesc,se mai găsesc și din ăștea slabi din fire. Atunci cănd nu mai sunt argumente politrucii de la București ne bagă pe găt postulatul biblic „cere și ți se va da”. Dar din păcate n-are cine cere.

De la 1945 populația dintre Prut și Nistru a fost indoctrinata până-n măduva oaselor de râia comunisto-sovietică,iar în ultimii 30 de ani mințile basarabenilor a fost masiv bombardate de propaganda rusă, stimulând separatismul. Ce a făcut Romănia? Bani,grădinițe,ajutoare,finanțe,care de fapt tot în maînele separatiștilor stataliști ajungeau. „Vă dăm totul,să supraviețuiți, numai să ne lăsați în pace.”

De ce să fie lăsați în pace? Pentru că mereu au avut frică de ruși,pentru că așa le-a fost dictat din altă parte. Să stea cuminte. Și asta au făcut și asta fac. Am zis și afirm și astăzi cheiea Unirii se află la București, numai că e păstrată în safeul lașității.”, este mesajul generalului basarabean.

articolul original.

“Basarabia salută Bucovina”: Târg al meșterilor populari din Moldova, teatru și un concert extraordinar Eugen Doga și ”Frații Advahov”, la Cetate

19 August 2022 at 16:11

În perioada 19-21 august,  la Suceava se desfășoară un eveniment de promovare culturală a Republicii Moldova, în cadrul unui proiect implementat de Consiliul Județean Suceava, proiect intitulat “Basarabia salută Bucovina”.

Pe parcursul acestor zile, sunt programate mai multe evenimente de promovare culturală a Basarabiei, oferind sucevenilor și turiștilor aflați în zonă oportunitatea de a cunoaște tezaurul cultural al Republicii Moldova.

Manifestările au debutat vineri, la Muzeul Satului Bucovinean, unde timp de trei zile are loc ”Târgul meșterilor din Republica Moldova”. Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, prezent la deschiderea acestui târg, a anunțat că sunt prezenți peste 40 de meșteri populari, din toate zonele Republicii Moldova, care-și prezintă ”zestrea” cu care au venit din Moldova.

Vicepreședintele Niculai Barbă a mai anunțat că în cadrul acestui proiect este programată sâmbătă, de la ora 19.00, la Teatrul  Municipal ”Matei Vișniec”, piesa ”Fără pijamale”, a Teatrului National Satiricus Ion Luca Caragiale Chișinău, o spumoasă și savuroasă comedie după Mawby Green și Ed Feilbert.

Duminică, între orele 19.00 și 21.00, la Cetatea de Scaun va avea loc un spectacol extraordinar Eugen Doga și Orchestra Municipală de muzică populară ”Frații Advahov” din Chișinău, intrarea la acest spectacol fiind gratuită.

Proiectul ”Basarabia salută Bucovina„ este implementat de Consiliul Județean Suceava, în parteneriat cu municipiul Suceava, municipiul Chișinău, orașul Cricova, raionul Soroca, raionul Sîngerei, raionul Rîșcani, raionul Ștefan Vodă, Muzeul Național al Bucovinei și Centrul Cultural Bucovina. Proiectul este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. (O.S.)

articolul original.

Exercițiile neanunțate ale brigăzii speciale moldovene în Găgăuzia l-au enervat pe propagandistul Moscovei

18 August 2022 at 13:35
By: FLUX 24
image

Propagandistul nr.1 al Moscovei, Vladimir Soloviov, a difuzat joi pe canalul său de Telegram că autorităţile de la Chişinău au trimis brigada cu destinaţie specială ‘Fulger’ în regiunea autonomă Găgăuzia ‘pentru a înăbuşi proteste antiguvernamentale’, conform media citate.

În postarea sa, Soloviov susţine, citând canale Telegram din Găgăuzia, că ‘serviciul de presă al Ministerului de Interne moldovean nu a comunicat’ despre planificarea unor astfel de exerciţii în Găgăuzia. Mai departe, el afirmă, referindu-se la aceleaşi surse găgăuze, că de fapt ar fi vorba despre ‘înăbuşirea unor proteste antiguvernamentale care au loc în regiune de câteva săptămâni’. În acest sens, Soloviov citează un canal de Telegram din Găgăuzia care sprijină agresiunea rusă în Ucraina şi aşteaptă ca forţele ruse să ajungă cât mai repede la graniţele Republicii Moldova, notează Deschide.md.

Printre sursele ‘de încredere’ la care se referă propagandistul Kremlinului figurează Pridnestrovie online, publicaţie din Transnistria, şi Gagauznews, care a fost blocată de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chişinău după declanşarea invaziei ruse în Ucraina pentru răspândirea de informaţii ce incită la ură şi război.

În acest context, Pridnestrovie online scrie că ‘conducerea (moldoveană) se teme că situaţia va scăpa de sub control, aşa că a luat decizia să trimită trupe speciale în regiune’.

articolul original.

‘Este important să nu uităm ce s-a întâmplat cu oamenii treziți peste noapte cetățeni sovietici. Rusia omoară din nou oameni nevinovați și anexează cu forța teritorii’ – Eugen Tomac a răbufnit

14 August 2022 at 08:15
image

Eugen Tomac, europarlamentar PMP, afirmă, într-o postare pa pagina de socializare, că este important să nu ne uităm istoria, să nu uităm de criminalul pact Ribbentrop-Molotov, în urma căruia românii din Basarabia și Nordul Bucovinei s-au trezit peste noapte cetățeni sovietici.

Eugen Tomac subliniază că astăzi Rusia lui Vladimir Putin omoară din nou oameni nevinovați și anexează cu forța teritorii care nu-i aparțin.

„In contextul de astăzi, când Rusia omoară din nou oameni nevinovați și anexează cu forța teritorii care nu-i aparțin, este important să nu uităm ce s-a întâmplat cu oamenii treziți peste noapte cetățeni sovietici, in urma înțelegerii dintre Hitler și Stalin și parafată de miniștrii lor de externe.

Atunci, țările baltice și România au fost direct vizate. Pentru estonieni, letoni, lituanieni, dar și românii din Basarabia și Nordul Bucovinei a început o perioadă de calvar cumplit, odată cu anexarea acestor teritorii la URSS.

Oamenii de aici au fost supuși unui proces diabolic de deznaționalizare, prin teroare, omoruri în masă, torturi, deportări, arestări și condamnări politice, toate aceste crime fiind coordonate de către Partidul Comunist al URSS cu scopul de a elimina orice forma de disidență în procesul de sovietizare.

Am vizitat memorialul victimelor regimului comunist de la Tallinn și am rămas profund impresionat cât de impunător este acest complex, ce transmite în esența doua mesaje despre soarta celor care au avut de suferit. Prima parte a memorialul este formată dintr-un zid negru și lung ce întruchipează suferința celor peste 75000 de estonieni omorâți, arestați sau deportați in diverse regiuni ale Rusiei. Cea de-a doua parte a Memorialului apare după ce se parcurge aceasta cale plină de durere descrisă pe zidul negru și se pătrunde intr-o grădină de meri și albine, un univers în care se împletesc amintirile despre casa și cei dragi.

Despre nevoia de a păstra vie memoria tuturor celor care au avut de suferit in perioada comunistă am vorbit de multe ori. Din păcate, la noi statul a uitat prea ușor această pagină tragică, motiv pentru care nici la aceasta oră nu avem un muzeul al victimelor dictaturii comuniste în București”

articolul original.

Dezastru în Moldova: Inflația va ajunge la 35%

10 August 2022 at 03:42
By: FLUX 24

El spune că în octombrie și noiembrie va fi vârful, apoi inflația va avea un trend descendent. Anul trecut, inflația în Republica Moldova a fost de 13,94%, după cum transmite Radio Chișinău.

spot_img
articolul original.

Moldova acuză Ucraina de provocarea unei crize de combustibil

7 August 2022 at 21:28
By: FLUX 24

„Problemele legate de aprovizionarea cu combustibil au apărut pentru că Ucraina a plătit pentru transportul combustibilului fără limită: îți dau cât vrei, doar dă-mi motorină. Prin urmare, transportul s-a scumpit” – a spus ministrul, adăugând că comercianții ucraineni au oferit companiilor de transport din Republica Moldova 85 de euro pe tona de combustibil în loc de 45 de euro. Anterior, vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, a declarat că Chișinăul, care luptă pentru independența energetică, nu va cere Federației Ruse gaz ieftin și nu va face concesii Moscovei, în timp ce autoritățile autonomiei găgăuze fac apel la conducerea republicii să convină cu Rusia asupra reducerii prețurilor la gaze./ssirbu/schelaru

spot_img
articolul original.

Ministrul moldovean al Apărării o contrazice pe președinta Maia Sandu în privința Rusiei

3 August 2022 at 13:44
By: FLUX 24

„În prezent, cetăţenii Republicii Moldova trebuie să se simtă în siguranţă. Forţele ruseşti desfăşoară acţiuni de luptă în sud-estul Ucrainei, o distanţă care ne asigură stabilitate”, a apreciat Anatolie Nosatîi.

În pofida faptului că exploziile provocate de rachetele ruseşti se mai aud uneori în zonele din sudul ţării, nu există în prezent un pericol iminent privind o eventuală agresiune sau operaţiuni militare pe teritoriul Republicii Moldova, susţine ministrul moldovean al apărării.

„Pe canalele oficiale, din mai multe surse, s-a comunicat că planurile militare ale Federaţiei Ruse nu vizează teritoriul Republicii Moldova”, a insistat Anatolie Nosatîi.

Declaraţia sa intervine după ce, în cursul unei vizite recente în România, preşedintele Maia Sandu, care este şi comandant suprem al Forţelor armate, nu a exclus ca războiul din Ucraina să se extindă şi pe teritoriul Republicii Moldova, aminteşte portalul media citat.

„Suntem îngrijoraţi şi admitem toate scenariile, inclusiv cele mai pesimiste şi ne pregătim pentru ele. În situaţia în care Rusia va încerca să atace Republica Moldova, evident că vom cere ajutor”, a declarat Maia Sandu, întrebată de jurnaliştii români dacă admite scenariul unui război pe teritoriul Republicii Moldova. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Sorin Popescu, editor online: Adrian Dădârlat)

spot_img
articolul original.

Șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei: Ucraina este pregătită să ajute Republica Moldova să scape de militarii ruși din Transnistria

23 July 2022 at 16:37
By: FLUX 24
image

„Susțin aspirațiile Moldovei de a scăpa de forțele de ocupație de pe teritoriul său. Iar noi, ca stat, și ca serviciu special, vom face totul pentru a ajuta statul frățesc să scape de ocupanții de pe pământul său”, a spus Budanov.

Între timp, la Chișinău, un astfel de scenariu este exclus. Președinta, Maia Sandu, a declarat anterior că este în favoarea unei soluționări pașnice a conflictului.

„Dorim retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, dar dorim o rezolvare pașnică a conflictului. Susținem soluții pașnice și nu intenționăm să schimbăm această poziție”, a explicat șeful statului vecin.

articolul original.

Iulia Navalnîi, soţia opozantului rus Alexei Navalnîi: Dragă Maia Sandu, de ce mă urmăriţi?

15 July 2022 at 17:22
By: FLUX 24
image

Iulia Navalnîi a venit cu o întrebare către Maia Sandu: „Dragă Maia Sandu, de ce mă urmăriţi?”. „M-am dus la punctul de control şi am fost condusă foarte politicos într-o încăpere separată şi m-au aşezat pe o ladă din metal. I-am întrebat de ce mă reţin, iar ei au zis că este o procedură obişnuită pentru cei care vin pentru prima oară în ţară. Ospitalitate, ce să zic”, a spus Iulia Navalnîi.

„S-a dispus investigarea şi clarificarea situaţiei de către instituţiile competente – atât în ceea ce ţine de verificările la care a fost supusă la sosirea în ţară, pe Aeroportul Chişinău, cât şi în legătură cu pretinsa sa urmărire.Din 24 februarie, toţi cetăţenii străini din spaţiul CSI sau din ţări cu pericol de migraţiune sunt supuşi unor proceduri suplimentare de control, la intrarea în Republica Moldova. Datoria instituţiilor este ca aceste verificări să fie făcute în strictă conformitate cu legea şi cu o abordare corectă”, se spune într-un comunicat al Preşedinţiei moldovene.

articolul original.

Șefa Găgăuzei acuză conducerea Moldovei: Declarațiile sunt înspăimântătoare

15 July 2022 at 12:31
By: FLUX 24
image

Vineri au fost publicate fragmente din interviul ei la Moldova TV.

„Declarațiile de astăzi ale autorităților [Moldova] sunt înspăimântătoare. <…> Ai senzația că vor doar să fie prieteni unilateral cu anumiți parteneri. Este greșit. <…> Mica noastră țară ar trebui să construiască relații bune atât cu UE cât și cu țările CSI, precum și Federația Rusă”, a spus ea, comentând despre conducerea națională care dezbate posibilitatea de a părăsi CSI.

Oficialul a subliniat dependența puternică a economiei moldovenești de Rusia, care este singurul furnizor de gaze la cel mai bun preț, precum și o piață mare pentru produsele agricole moldovenești.

„Autoritățile vorbesc despre democrație, rostesc cuvinte foarte frumoase, <…> dar nu respectă aceste principii. Nu simt niciun respect reciproc pentru diferitele opinii la noi, în țara noastră, nu simt că conducerea țării este pregătită să țină un dialog și găsi compromisuri”, a spus Vlah, care este membru al guvernului Republicii Moldova. Ea a regretat că discuţiile privind solicitarea statutului de candidat pentru aderarea Republicii Moldova la UE „nu au fost transparente” şi nici măcar nu au fost discutate în guvern. „Am aflat toți acești pași în știri”, a menționat ea.

Legislativul Autonomiei Găgăuze a criticat, de asemenea, săptămâna trecută lipsa de transparență în această problemă. Având în vedere situația, parlamentarii autonomiei și-au declarat intenția de a „promova activ interesele poporului găgăuz în contextul asigurării independenței politice și socio-economice a autonomiei Găgăuziei”, și să apeleze la UE pentru asistență în apărarea drepturilor autonomiei.

articolul original.

Liderul transnistrean îi cere ambasadorului rus în Moldova acordarea rapidă a cetățeniei: De ce această atitudine față de Transnistria? Este greșit. Susținem cultura rusă, lumea rusă

13 July 2022 at 13:59
By: FLUX 24
image

„Sunt foarte îngrijorat de interacțiunea umanitară dintre Transnistria și Federația Rusă, în special, obținerea cetățeniei ruse și înlocuirea documentelor existente. Astăzi, există o situație catastrofală cu activitatea oficiului consular”, a spus Krasnoselsky, citat de serviciul său de presă.

La ședință, liderul Transnistriei a adus în discuție relaxarea regulilor pentru locuitorii republicilor populare Donețk și Lugansk. „Ce zici de noi? De ce această atitudine față de Transnistria? Este greșit. Susținem cultura rusă, lumea rusă, armonizăm [legislația] cu Federația Rusă”, a spus el.

Krasnoselsky a spus că coada pentru reînnoirea pașaportului rusesc în Transnistria s-a extins până acum la 20.000 de persoane, ceea ce se datorează întreruperilor de muncă din timpul pandemiei. Anterior, Rusia a căutat să deschidă un consulat permanent al Federației Ruse în Transnistria, unde locuiesc aproximativ 220.000 de cetățeni ruși. Cu toate acestea, Moldova a respins ideea.

articolul original.
  • There are no more articles
❌