ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 3 February 2023Ultimele Stiri

Dezvăluire din interiorul Poliției Române: ‘Ca pe vremea sclavagismului’

3 February 2023 at 09:38
image

Președintele executiv al Sindicatului Național al Polițiștilor din România (SNPR) DECUS, Bogdan Bănică, face dezvăluiri din interiorul Poliției Române.

Acesta a vorbit despre lipsurile din sistem, precum și despre cum sunt tratați polițiștii, din punct de vedere salarial.

„Zecile de ore suplimentare prestate de polițiști nu sunt plătite, ci compensate cu timp liber, ca pe vremea sclavagismului”, a declarat, la Prima News, Bogdan Bănică.

El a mai spus că deficitul de polițiști din stradă ajunge la 40% în acest moment.

 „Toți și-au lăsat o amprentă nefastă asupra acestui minister: lipsa predictibilității meseriei, salarizarea mizerabilă, de 2500-2700 de lei la încadrarea unui polițist”, a spus liderul sindical.

Bogdan Bănică: „Nu avem nici dispozitiv pentru spart geamul mașinii în cazul în care se blochează șoferul înăuntru”

„Nu avem nici dispozitiv pentru spart geamul mașinii în cazul în care se blochează șoferul înăuntru. Costă cinci lei un astfel de dispozitiv”, a mai spus Bănică.

Spre deosebire de alte țări, unde polițiștii au o condiție fizică bună, în România li se interzice să facă pregătire fizică în timpul programului, a explicat sindicalistul. „Îi luăm din cartier, îi ducem la școală și-i facem polițiști”, a precizat el.

articolul original.

APIA a început plata subvențiilor în sectoarele vegetal și zootehnic

3 February 2023 at 08:17

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că au fost stabilite cuantumurile aferente Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii (ANT) pentru anul de cerere 2022, pentru sectoarele vegetal și zootehnic. Totodată, s-a demarat procesul de autorizare la plată a acestor scheme.

Astfel, valoarea plafonului este de 223.998.200 euro și se asigură de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

„Plățile se efectuează în lei, la cursul valutar de 4,9490 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2022 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 379/02 din 3 octombrie 2022”, se arată în comunicatul emis de instituție.

Cuantumurile stabilite pentru fiecare categorie:

image
Articolul precedent
articolul original.

Marea Britania va reglementa industria criptomonedelor

2 February 2023 at 23:00
image

Regatul Unit a prezentat în mod oficial planuri de reglementare a industriei criptomonedelor, guvernul urmărind să controleze unele dintre practicile de afaceri imprudente care au apărut în ultimul an şi au contribuit la falimentul FTX, scrie CNBC.

Într-o consultare publică lansată marţi, guvernul a propus o serie de măsuri menite să alinieze reglementarea industriei criptomonedelor cu cea a tradiţionale.

Printre propunerile dezvăluite marţi a fost o prezentat un proiect care ar întări regulile ce vizează intermediarii financiari şi platformele care stochează criptomonede în numele clienţilor.

Un regim care să consolideze regulile împrumutului de criptomonede

Propunerile Marii Britanii ar reprima astfel activităţile riscante cu banii clienţilor, încercând să stabilească „un regim robust, care să consolideze regulile privind împrumutul de criptoactive, sporind în acelaşi timp protecţia consumatorilor şi rezistenţa operaţională a firmelor”, potrivit unui comunicat publicat marţi seara.

„Rămânem fermi în angajamentul nostru de a creşte economia şi de a permite dezvoltarea tehnologică şi inovaţia – şi asta include tehnologia criptoactivelor”, a declarat Andrew Griffith, secretarul economic al Trezoreriei, într-un comunicat.

„Dar trebuie să protejăm şi consumatorii care adoptă această nouă tehnologie – asigurând standarde robuste, transparente şi corecte.”

Uniunea Europeană şi SUA au făcut propuneri pentru protecţia în spaţiul criptomonedelor

Prăbuşirea FTX a urgentat încercările autorităţilor globale de reglementare de a introduce reguli în această industrie. Uniunea Europeană şi SUA au făcut deja propuneri pentru a îmbunătăţi protecţia consumatorilor în .

Într-un discurs din 2 decembrie, Griffith a spus că „evenimentele recente de pe piaţa cripto întăresc argumentele pentru o reglementare oportună, clară şi eficientă”.

articolul original.
Ieri — 2 February 2023Ultimele Stiri

Analistul financiar Adrian Negrescu: ‘Pentru majoritatea românilor va fi o misiune imposibilă să ia acum un credit. Rata la bancă trebuie să reprezinte 45% din venit’

2 February 2023 at 20:16
image

Analistul financiar Adrian Negrescu afirmă că pentru cei mai mulți dintre români este o ”misiune imposibilă” să ia un credit prin programul ”Prima Casă”.

Pentru majoritatea românilor va fi o misiune imposibilă să ia acum un credit, în condițiile în care mai mult de jumătate din populația țării nu câștigă banii necesari pentru a se încadra în acest program. Gândiți-vă că pentru a lua o garsonieră, să spunem de până în 70 de mii de euro, trebuie să ai un salariu de aproximativ 5.200 de lei pe lună ca să respecți prevederile acestui program, la o rată undeva la 2.300 de lei. Vă dați seama că foarte puțini români câștigă în momentul de față 5.200 de lei net pe lună pentru a-și putea lua o primă casă prin acest program guvernamental.

Mai mult decât atât, dacă vor să își ia un apartament de 2-3 camere de până în 120.000 de euro, vor avea nevoie de un venit minim de 9.400 de lei net pe lună, iar rata va fi undeva la un nivel de 4.200 de lei net pe lună. E o misiune aproape imposibilă pentru români, mai ales că cei care apelează la acest program sunt în general oameni aflați la început de drum, care au salarii foarte mici și nu au posibilități financiare nici măcar să asigure acel avans de 5% necesar pentru locuințele de până în 70 de mii de euro și de 15% până la 120 de mii de euro, în condițiile în care prețurile continuă să crească în piața imobiliară pentru apartamentele noi”, a spus analistul financiar.

Adrian Negrescu se așteaptă ca doar 10-15% dintre cei care se vor înscrie în programul „Prima Casă” să reușească practic să acceseze finanțarea.

„Gândiți-vă că pentru cei care vor să își ia un apartament de peste 120.000 de euro, ceea ce nu este foarte mult raportat la prețurile din marile orașe, mă refer la Cluj și la București, înseamnă că vor plăti undeva la nivel de 19% TVA, pentru că statul a decis de la 1 ianuarie că toate locuințele mai scumpe de 600 de mii de lei să plătească TVA de 19%. În aceste condiții, vă dați seama, piața imobiliară va fi înghețată, iar acest program guvernamental va fi doar încă un punct bifat pe hârtie în programul de guvernare și nimic altceva. De altfel, nici anul trecut din cei 1,5 miliarde de lei cât a fost programul ”Prima Casă”, o treime din bani au rămas nefolosiți pentru că nu au fost clienți.

Singura soluție în momentul de față, având în vedere dobânzile uriașe practicate în România, este să îți amâni practic decizia de a-ți cumpăra o casă. Poate în 2024, atunci când sperăm că dobânzile ușor, ușor să scadă, pe măsură ce și inflația din România se va tempera în 2023.

Este o misiune imposibilă să îți iei credit, pentru că rata la bancă trebuie să reprezinte 45% din venit, iar pentru o garsonieră de până în 70.000 de euro, nu văd cine are 5.200 de lei pe lună venit net ca să poată să respecte programul acesta”, a declarat analistul financiar Adrian Negrescu, conform psnews.ro.

articolul original.

Cât costă litrul de benzină sau de motorină în România, în ziua de 2 februarie 2023

2 February 2023 at 10:37

La începutul lunii februarie, prețul carburanților a mai scăzut un pic. S-a aflat cât costă benzina și motorina în România, astăzi, 2 februarie 2023. Care sunt prețurile afișate la principalele benzinării din țară?

Carburanţii standard se comercializează astăzi în România cu preţuri cuprinse între 6.50 lei/l și 7.78 lei/l. Prețul benzinei și al motorinei a scăzut uşor.

Motorina s-a ieftinit azi cu circa 5 bani pe litru, iar prețurile practicate de stațiile de carburanți din București și din țară, astăzi, 2 februarie 2023, pot fi verificate online de șoferi pe Monitorul Preţurilor.

Șoferii pot afla cât costă carburanții, care, de altfel, s-au scumpit după ce oficialii guvernamentali au renunțat la compensarea de 50 de bani pe litrul de combustibil. Compensarea de 50 de bani pe litrul de carburant nu mai este valabilă începând cu 1 ianuarie 2023. Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat, însă, că măsura ar putea fi reintrodusă în anumite condiții.

Astfel, cât costă astăzi benzina și motorina în România, la stațiile de alimentare ale mai multor companii.

Prețurile carburanților în București

PETROM: benzină standard – 6.50-6.56 lei/l, benzină premium – 6.96-7.02 lei/l, motorină standard – 7.64-7.67 lei/l, motorină premium – 8.00-8.03 lei/l

ROMPETROL: benzină standard – 6.60-6.70 lei/l, benzină premium – 7.24-7.34 lei/l, motorină standard – 7.71-7.79 lei/l, motorină premium – 8.02-8.29 lei/l

OMV: benzină standard – 6.61-6.65 lei/l, benzină premium – 7.26-7.30 lei/l, motorină standard – 7.72-7.75 lei/l, motorină premium – 8.23-8.26 lei/l

MOL: benzină standard – 6.60-6.65 lei/l, benzină premium – 7.24-7.30 lei/l, motorină standard – 7.71-7.75 lei/l, motorină premium – 8.22-8.26 lei/l

SOCAR: benzină standard – 6.56-6.59 lei/l, benzină premium – 7.16-7.19 lei/l, motorină standard – 7.69 lei/l, motorină premium – 8.09 lei/l

LUKOIL: benzină standard – 6.50-6.55 lei/l, benzină premium – 7.20-7.25 lei/l, motorină standard – 7.65-7.68 lei/l, motorină premium – 8.01-8.04 lei/l.

Prețurile carburanților în țară

S-a aflat la cât a ajuns benzina și motorina în Cluj-Napoca.

PETROM: benzină standard – 6.54 lei/l, benzină premium – 7.00 lei/l, motorină standard – 7.67 lei/l, motorină premium – 8.03 lei/l

ROMPETROL: benzină standard – 6.60 lei/l, benzină premium – 7.06-7.26 lei/l, motorină standard – 7.73 lei/l, motorină premium – 8.04-8.24 lei/l

OMV: benzină standard – 6.60 lei/l, benzină premium – 7.26 lei/l, motorină standard – 7.73 lei/l, motorină premium – 8.24 lei/l

MOL: benzină standard – 6.60-6.61 lei/l, benzină premium – 7.26-7.27 lei/l, motorină standard – 7.73 lei/l, motorină premium – 8.24 lei/l

SOCAR: benzină standard – 6.56 lei/l, benzină premium – 7.16 lei/l, motorină standard – 7.69 lei/l, motorină premium – 8.09 lei/l

LUKOIL: benzină standard – 6.53 lei/l, benzină premium – 7.23 lei/l, motorină standard – 7.68 lei/l, motorină premium – 8.04 lei/l.

Prețurile carburanților în Timişoara

PETROM: benzină standard – 6.53 lei/l, benzină premium – 6.99 lei/l, motorină standard – 7.67 lei/l, motorină premium – 8.03 lei/l

ROMPETROL: benzină standard – 6.59-6.61 lei/l, benzină premium – 7.25-7.27 lei/l, motorină standard – 7.73-7.78 lei/l, motorină premium – 8.26-8.29 lei/l

OMV: benzină standard – 6.59-6.61 lei/l, benzină premium – 7.23-7.27 lei/l, motorină standard – 7.73-7.78 lei/l, motorină premium – 8.24-8.29 lei/l

MOL: benzină standard – 6.59-6.61 lei/l, benzină premium – 7.25-7.27 lei/l, motorină standard – 7.73-7.78 lei/l, motorină premium – 8.24-8.29 lei/l

SOCAR: benzină standard – 6.54-6.59 lei/l, benzină premium – 7.14-7.19 lei/l, motorină standard – 7.69 lei/l, motorină premium – 8.09 lei/l

LUKOIL: benzină standard – 6.51 lei/l, benzină premium – 7.21 lei/l, motorină standard – 7.68 lei/l, motorină premium – 8.04 lei/l.

articolul original.

Femeie în vârstă de 57 de ani, angajată a unei bănci, s-a îmbogățit după ce și-a transferat în cont banii clienților

2 February 2023 at 12:14
image

Într-o atmosferă mult mai liniștită față de anii anteriori, proiectul ce prevede bugetul Aradului a trecut de votul consilierilor locali, însă după ce i-au fost aduse o serie de modificări, prin 9 amendamente. Totalul bugetului se ridică la aprox. 882 milioane de lei, din care bugetul local propriu-zis la aprox. 800 milioane lei.

Printre amendamentele votate de consilieri, amintim tăierea a 600.000 lei care erau rezervați pentru cumpărarea unui vehicul utilitar și unui autoturism electric la Poliția Locală, bani care acum au fost redirecționați către realizarea unor studii de fezabilitate în domeniul transporturilor (se vrea un giratoriu pe DN7 – zona Industrială Sud, o parcare adiacentă P-ței Catedralei, o parcare în zona Crișan și una pe Aviator Georgescu), tăierea a 500.000 lei care erau rezervați pentru semaforizarea intersecției dintre Calea Radnei cu str. Renașterii, bani care acum vor fi alocați pentru amplasarea a două containere modulare (2 săli de clasă + sală de mese) la Colegiul Național Vasile Goldiș din Arad, tăierea a încă 100.000 lei tot de la semaforizarea aceleiași intersecții menționate, pentru a îi aloca pentru realizarea refracției liniei de tramvai dintre str. Renașterii și până la ieșirea din municipiu către Vladimirescu, ori tăierea a 1.294.000 lei de la serviciul de deszăpezire și 396.000 lei din banii pentru investiții aferente iluminatului public, pentru a îi suplimenta către cheltuielile necesare reparațiilor unor străzi din municipiu.

Tăieri au survenit și la fondul de salarii, pentru a acoperi datoria de 3 milioane de lei pe care o are Primăria către Spitalul Județean, totuși angajații au fost asigurați că nu vor fi afectați, întrucât se taie din fondul pentru posturile vacante (detalii AICI).

Au fost tăiați și banii puși deoparte pentru modernizarea Parcului Eminescu, vicele Faur explicând că motivul are de a face cu existența unor programe europene anul acesta, pentru care Primăria dorește să depună cerere de finanțare, pentru a realiza investiția din fonduri nerambursabile. În cazul în care nu se va reuși acest lucru, cei 4 milioane de lei planificați inițial, vor fi realocați când se va realiza o rectificare bugetară.

Pe de altă parte, la stadionul UTA se alocă bani suplimentari pentru refacerea sistemului de sonorizare (documentația tehnico-economică costând 42.000 lei). În plus, se alocă 25.000 lei pentru extinderea sistemului de bilete – acces persoane, atât la stadionul UTA, cât și la bazinul de înot și la patinoar.

De asemenea, s-a aprobat și alocarea a 33 milioane lei care reprezintă excedentul bugetar (bani puși deoparte care au rămas necheltuiți la finalul anului trecut). Banii erau alocați pentru acoperirea pierderiilor de la CET, respectiv pentru continuarea unor proiecte precum construcția centrului multifuncțional din zona Șezătorii – Pădurii, modernizarea sistemului de transport public cu tramvaiul, finalizarea parcului din Micălaca 300 etc.

„Ne dorim multe lucruri, niciodată banii nu se ajung cât ne-am dori. Important este că toate capitolele sunt bugetate, peste jumătate din bani sunt alocați investițiilor, un aport foarte mare în fonduri europene și cofinanțări pentru proiectele finanțate din fonduri nerambursabile. Cred că putem da drumul lucrărilor, la cum se prefigurează vremea și evident pe parcurs se vor face ajustări”, a declarat primarul Călin Bibarț la finalul ședinței.

articolul original.

Selly a făcut o investiție serioasă pentru filmul „Romina VTM”. Incredibil ce profit a obținut până acum: „Am avut ceva emoții”

2 February 2023 at 11:13
image

Andrei Șelaru, cunoscut publicului sub numele de Selly, a devenit milionar cu filmul „Romina VTM”, în care și-a investit economiile.

De curând, tânărul, care e producător al peliculei, a vorbit despre sumele încasate până acum cu acest proiect.

Câți bani a investit Selly în filmul „Romina VTM”

Selly, tânărul care a cunoscut faima de la o vârstă foarte fragedă, a recunoscut că, în calitate de producător, nu a realizat una dintre cele mai bune pelicule. Cu toate acestea, el susține că nu vrea să facă artă, ci bani.

„Pe luna ianuarie am înregistrat 345.000 de spectatori plătitori, ceea ce este o cifră foarte bună. Iar asta mă bucură și fiindcă în acest fel am contribuit și eu, și colegii mei, la revenirea acestui obicei de consum, acela de a ne întoarce în sălile de cinema. Însă filmul poate duce mai departe aceste cifre, fiindcă ele rămân în cinematografe și în următoarele săptămâni”, a explicat tânărul într-un interviu pentru playtech.ro,

„Investiția în acest film s-a ridicat la circa 600.000 de euro. Banii au venit din partea mea și a partenerului meu, Vidra Production. În ceea ce mă privește, investiția mea s-a ridicat între 250.00 și 300.000 de euro. Mărturisesc că am avut ceva emoții, fiindcă noi nu avem în spate o multinațională de resort care să ne susțină financiar, așa că venim cu banii de acasă. Ca atare, cum în orice proiect există o doză de risc, chiar dacă știam bine ce avem de făcut, am avut ceva emoții!”, a mai spus acesta.

Întrebat ce profit au obținut până acum, Selly a dezvăluit că banii pe care i-a investit i-a recuperat, iar profitul total al filmului „Romina VTM” e în valoare de două milioane de dolari.

„Filmul a înregistrat până în prezent încasări de circa nouă milioane de lei, adică vreo două milioane de dolari. Cifrele astea ne asigură și recuperarea investiției, dar și un anume profit. Însă lumea trebuie să știe că nu toată această sumă ne revine nouă, producătorilor.

În fapt, cea mai mare parte merge spre cinematografe, fiindcă ele sunt principalul segment al infrastructurii în domeniu, cu taxele și impozitele pe care le au de plătit, inclusiv cele la energie electrică, majorate în ultima perioadă de timp, așa cum știe mai toată lumea!”, a mai declarat Selly.

Romina VTM, în top 10 mondial privind încasările

„Vreau să vă explic, pentru că este adevărat. Romina este locul 9 la încasări, de fapt, acum cred că a intrat pe 11, la filme lansate în anul 2023. Atenție! În anul 2023. Care e marea șmecherie? Până acum, în anul acesta, nu s-au lansat cine știe ce filme din alea de super mare buget, care să aducă oamenii în cinema.

În continuare filmele care atrag cei mai mulți oameni la cinema sunt cele lansate anul trecut, cum ar fi Avatar 2. De asta noi avem această șansă de a fi atât de sus.

Noi am lansat pe 2 ianuarie, probabil dacă te uitai pe 3 ianuarie, „Romina VTM” ar fi fost pe primul loc la nivel mondial ca încasări, pentru că noi am lansat primii. Informația este cât se poate de reală. Nu e un fake news. E vorba strict de filmele care s-au lansat anul acesta”, a explicat Selly pe Instagram, potrivit libertatea.ro.

articolul original.

Borsetă plină cu bani, returnată pasagerului care o uitase în tren

2 February 2023 at 09:32
image

O borsetă cu peste 20.000 de lei, uitată în vagonul unui tren de un bătrân, i-a fost returnată acestuia după ce o pasageră a anunțat patrula de pe peronul gării, informează Știri de Cluj.

Întâmplarea a avut loc marți, pe peronul gării din Cluj-Napoca, cap de linie pentru garnitura care circula de la Mediaș la Cluj-Napoca.

La scurt timp după ce trenul a ajuns la destinație, o femeie s-a înștiințat echipajul mixt de pe peron că într-unul dintre vagoanele garniturii se află o borsetă, cel mai probabil uitată de proprietar. Echipajul, format dintr-un polițist și jandarm, a găsit borseta în locul indicat de femeie. Pe lângă documente personale, în interior se aflau și peste 20.000 de lei.

„Au fost demarate rapid toate verificările pentru identificarea bărbatului care a pierdut-o, cu gândul că oamenii nu poposesc în gară, se află adesea în tranzit, vin și pleacă”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Pe baza documentelor personale, bărbatul a fost, însă, repede identificat.

„Domnul B.I, în vârstă de 79 de ani, din județul Alba a fost identificat la scurt timp și chemat înapoi la gară, la sediul poliției, pentru a-i fi restituită borseta, spre uimirea acestuia, fără a-i lipsi bani din interior”, au transmis cei de la IPJ Cluj. 

articolul original.

Ce a pățit un șofer din Ploiești, după ce a furat 200 de lei din cutia cu donații dintr-o benzinărie OMV

2 February 2023 at 09:10
image

Un ploieștean în vârstă de 26 de ani a furat 200 de lei din cutia cu donații dintr-o benzinărie OMV. Oamenii legii au fost alertaţi imediat, iar în scurt timp l-au identificat pe individ.

Luni, în jurul orei 00:00, polițiștii din cadrul Secției nr.3 de Poliție Ploiești au fost sesizați de către agentul de securitate de la o stație de alimentare. În momentul în care au ajuns la fața locului, polițiștii au descoperit faptul că, în timp ce se afla lângă casa de marcat a unității, un bărbat a sustras dintr-o cutie cu donații suma de 200 de lei.

Ce a păţit şoferul din Ploieşti

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au depistat, la scurt timp, autoturismul în cauză. Tânărul a fost prins, iar în prezent este cercetat penal.

Suma furată de şofer a fost recuperată și înapoiată reprezentanților stației.

„La data de 30 ianuarie a.c., în jurul orei 00:00, polițiștii din cadrul Secției nr.3 de Poliție Ploiești au fost sesizați de către agentul de securitate de la o stație de alimentare cu carburant din zona de vest a municipiului, despre faptul că din interiorul stației ar fi fost sustrasă suma de 200 de lei.

Deplasați la fața locului, polițiștii au stabilit faptul că, în timp ce se afla lângă casa de marcat a unității, un bărbat ar fi sustras dintr-o cutie cu donații suma de 200 de lei, ulterior plecând de la fața locului cu un autoturism.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au depistat, la scurt timp, autoturismul în cauză, stabilindu-se că persoana bănuită de comiterea faptei are vârsta de 26 de ani, din municipiu.

Suma în cauză a fost recuperată și predată reprezentanților stației de carburant.

În cauză, cercetările sunt continuate de polițiști în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.” au precizat reprezentanții IPJ Prahova.

articolul original.

De ce trebuie să luăm, de fapt, banii cu mâna stângă? Mihai Voropchievici a dezvăluit secretele pentru a atrage bogăţia

2 February 2023 at 08:59

Mihai Voropchievici este unul dintre cei mai recunoscuți numerologi din țara noastră. Cei de acasă îl văd deseori la televizor, prezent în emisiuni, oferindu-le cele mai bune sfaturi și învățături ce vizează mai multe zone de interes ale vieții noastre: bani, iubire sau sănătate.

Numerologul le-a împărtășit celor de acasă cele mai potrivite trucuri Feng Shui prin care pot atrage bani. De asemenea, Mihai Voropchievici a explicat, pas cu pas, regulile care aduc abundența financiară în viața noastră.

Mihai Voropchievici: ,,Dați banii cu mâna dreaptă și luați banii cu mâna stângă.”

În cadrul emisiunii ,,Adevăruri Ascunse”, de la Antena 3, numerologul a explicat cât de important este să învățăm să respectăm banii. Aceata este prima regulă care trasează norocul sau ghinionul nostru financiar. Bancnotele trebuie aranjate și nu mototolite, sau puse pe dos.

Un alt aspect important ține de mâna cu care dăm sau primim banii. Astfel, pentru a beneficia mereu de bani, este important să îi dăm cu mâna dreaptă, și să îi luăm cu cea stângă.

„Poți să ai foarte multe energii pozitive și să nu știi să îți administrezi banii. Prima regulă este să respectăm banii. În momentul în care ai niște bancnote, să nu le mototolești. Eu nu sunt fericit când merg să îmi iau salariul și găsesc bancnote puse pe față, pe dos.

Ca să aveți bani în permanență, dați banii cu mâna dreaptă și luați banii cu mâna stângă. Puneți bancnotele în ordine, pentru că și în viața noastră anii vin tot în ordine.”, a spus Mihai Voropchievici.

Mihai Voropchievici Sursă foto: captură tv

,,Alege un portofel mai mare. Banii dacă stau înghesuiți, nu mai au tendința să mai intre. Făceți-vă trei portofele. Am trei portofele acasă și au și copiii și de atunci nu se mai vaită că nu au bani.

Este important să îți placă portofelul. Roșu pentru curaj, negru pentru puterea financiară, negru atrage, iar verde simbolizează moneda. Nu lăsați niciun portofel, că e vechi, că e nou, nu lăsați fără niciun ban în el”, a mai spus numerologul.

Ce trebuie să ținem, de fapt, în portofel

Mihai Voropchievici a explicat ce anume trebuie să se afle în portofelul nostru, pe lângă bancnotele și monezile existente.

„Am foarte multe carduri de la farmacie, alea stau separat, în cu totul alt portofel, eu țin și talismane acolo, o iconiță mică și eventual acolo două, trei cărți de vizită. Nu poți să cari în buzunar o armată de inutulități.

Fă o plată, două, pe lună cu cardul. Să renunțăm la tot ce înseamnă chitanțe, bonuri de cheltuieli. Tu aglomerezi cu niște lucruri inutile niște cheltuieli pe care le-ai făcut deja”, a adăugat numerologul.

 „Nu lăsați portofelul în buzunarul de la spate. Acasă când veniți, nu aruncați portofelul oriunde. Nu îl lăsa la întâmplare. Al treilea portofel, cel cu economiile, îl las în centrul camerei”, a completat Mihai Voropchievici.

articolul original.

Federațiile sportive și-au primit banii

2 February 2023 at 07:35
image

Ministerul Sportului, condus de Eduard Novak, a anunțat sumele pe care le-a repartizat federațiilor sportive în 2023, după un nou sistem de acordare a finanțărilor care a stârnit reacții de nemulțumire din partea multor oficiali.

Ca în fiecare an, la final de ianuarie, Ministerul Sporturilor a făcut cunoscute, de data aceasta printr-o postare pe pagina de socializare a ministrului Eduard Novak, bugetele federațiilor pentru anul în curs. Ministerul a schimbat în 2023 din nou sistemul de acordare a finanţărilor, prioritizând şi împărţind federaţiile cu performanţe la competiţiile internaţionale majore.
Astfel, în Grupa 1 au fost incluse federaţiile sporturilor individuale olimpice prioritare şi federaţiile sporturilor olimpice prioritare pe echipe.
Novak a detaliat astfel algoritmul:
-50% din total puncte – criterii de finanțare (13 criterii conform metodologiei, fiecare criteriu cu o anumită pondere în calculul final)
-50% din total puncte – medaliile obținute la campionatele mondiale, europene, cupe mondiale și europene (fiecare medalie, cu un anumit punctaj)
Suma totală din bugetul Ministerului Sportului pe anul 2023 alocată finanţării federaţiilor sportive din Grupa 1 este de 103.341.963 lei.

La fel ca în 2022, Federația Română de Canotaj este pe primul loc, cu 14.000.291 de lei, în scădere față de 2022, când a primit 14.550.000 de lei. Anul trecut însă, forul condus de Elisabeta Lipă a realizat cele mai valoroase rezultate din istorie, un total de 39 de medalii la întreceri internaționale importante, între care 5 de aur la Europene și 4 la Mondiale.

Pe locul secund este Federația Română de Baschet, cu 6.800.000 lei, cu 200.000 de lei mai puţin faţă de 2022. Este însă, ca și în anii trecuți, organizația cel mai ridicat finanțată dintre cele ale sporturilor pe echipe.

Deşi bugetul Ministerului Sportului este cu 60 de milioane de lei mai mare decât anul trecut, ajungând la 581.500.000 de lei, banii care ajung la Federaţii sunt mai puţini, în an preolimpic. Nu mai puţin de 8 dintre cele 18 federaţii care administrează sporturi olimpice prioritare iau mai puţini bani decât în 2022.

La fel ca anul trecut, finanțarea a fost stabilită pentru a menține evoluțiile bune, dar în același timp pentru a suplimenta sprijinul acolo unde au apărut noi nevoi, acolo unde au existat creșteri exponențiale la nivelul rezultatelor”, se arată în comunicatul postat pe pagina de socializare a ministrului.
În 2023, canotajul este sportul cu cea mai mare finanţare. După un 2022 de excepţie, forul condus de Elisabeta Lipă a primit de la bugetul de stat suma de 14.000.291 de lei (2.834.067 de euro). Chiar dacă a fost un sport care a strălucit, cu 39 de medalii câştigate la competiţiile internaţionale majore, Federaţia de Canotaj ia mai puţini bani, în scădere cu 550.000 de lei faţă de anul trecut. Preşedintele FR de Canotaj a declarat că finanţarea este o bătaie de joc, o sumă imposibilă pentru a face performanţă

Nemulțumiri în ceea ce privește bugetul pentru 2023 vin şi de la handbal. Naţionala feminină are ca obiectiv calificarea la Jocurile Olimpice din 2024, însă banii pe care îi ia Federația Română de Handbal sunt aceiaşi din 2022, 1.175.000 de euro. Suma este considerată ridicolă de Constantin Din, preşedintele Federaţiei de profil.

articolul original.

Adani Enterprises anulează vânzarea de acțiuni în valoare de 2,4 miliarde de dolari

1 February 2023 at 23:16
Adani Enterprises anulează vânzarea de acțiuni în valoare de 2,4 miliarde de dolari

Adani Enterprises și-a anulat strângerea de fonduri de 2,4 miliarde de dolari, în cea mai recentă lovitură pentru miliardarul indian Gautam Adani, care a văzut acțiunile imperiului său industrial căzând după ce un vânzător în lipsă a făcut acuzații de fraudă și manipulare a acțiunilor.

Decizia de a retrage vânzarea de acțiuni și de a rambursa investitorii marchează o schimbare bruscă după ce acțiunile Adani Enterprises au scăzut miercuri cu 27%, ducându-le mult sub intervalul de preț al tranzacției.

Vânzarea companiilor listate la bursă ale Adani a șters peste 90 de miliarde de dolari din valoarea grupului de când Hindenburg Research a susținut luna trecută că societatea-mamă a companiei Adani Group, ale cărei afaceri se întind de la porturi la centre de date, a folosit entități offshore din paradisuri fiscale pentru a umfla prețul acțiunilor companiilor sale listate la bursă, permițându-le să își asume mai multe datorii și „punând întregul grup pe o poziție financiară precară”.

Într-un document de reglementare depus miercuri seara, Adani a declarat că, „având în vedere situația fără precedent și volatilitatea actuală a pieței”, a „returnat … încasările și retrage tranzacția finalizată”.

Grupul cu sediul în Ahmedabad a adăugat că lucrează cu bancherii săi pentru a emite rambursări. „Bilanțul nostru este foarte sănătos, cu fluxuri de numerar puternice și active sigure, și avem un istoric impecabil de deservire a datoriei noastre. Această decizie nu va avea niciun impact asupra operațiunilor noastre existente și a planurilor noastre viitoare”, a precizat compania.

Eforturile Adani de a atenua îngrijorările investitorilor, inclusiv un răspuns de 413 pagini care respinge acuzațiile vânzătorului scurt din SUA, nu au reușit să oprească scăderile prețului acțiunilor sale.

Aceasta a încercat să recruteze unii dintre cei mai importanți magnați din India pentru a ajuta la salvarea vânzării de acțiuni, potrivit unor persoane care au cunoștință despre strângerea de fonduri. Entitățile legate de Sajjan Jindal, președintele miliardar al conglomeratului JSW, și Sunil Bharti Mittal, președintele Bharti Enterprises, au fost de acord să investească în oferta de acțiuni a Adani Enterprises, au declarat două dintre aceste persoane.

Persoanele implicate în strângerea de fonduri au declarat că aceasta a fost susținută în totalitate de investitori, inclusiv de International Holding Company din Abu Dhabi și de Jupiter Asset Management cotat la Londra. Luni, IHC, un conglomerat cu afaceri în domeniul sănătății, energiei și alimentelor, a declarat că va angaja 400 de milioane de dolari pentru vânzarea de acțiuni. Marți, Adani a declarat că a obținut oferte pentru peste 92% din acțiuni, considerând vânzarea de acțiuni un succes.

Dar miercuri, Adani a declarat în documentul de reglementare că, având în vedere fluctuațiile „extraordinare” ale prețului acțiunilor sale, consiliul său de administrație „a considerat că a continua cu emisiunea nu va fi corect din punct de vedere moral”.

Adani va returna efectiv aproximativ 1,25 miliarde de dolari, banii transferați de susținători până în prezent, potrivit unei persoane care are cunoștință de termenii tranzacției. „El trebuie să păstreze un dosar curat”, a spus persoana pentru a explica decizia miliardarului.

Adani Enterprises a încheiat miercuri la 2.179,75 rupii pe acțiune, față de 3.112 rupii, limita inferioară a intervalului de preț pe care compania îl stabilise pentru vânzarea acțiunilor sale.

Autoritatea de reglementare financiară din India examinează prăbușirea acțiunilor Adani de la acuzațiile privind vânzătorii în lipsă și orice potențiale nereguli în vânzarea acțiunilor, a relatat miercuri mai devreme Reuters. Securities and Exchange Board of India a refuzat să comenteze. Grupul Adani nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la acest raport.

Sursa – www.ft.com

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Vești bune de la Ministerul Agriculturii pentru fermierii români! Vor fi acordate noi sume de bani prin intermediul APIA

1 February 2023 at 20:00
image

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), instituție aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, a prezentat o nouă subvenție pe care o va gestiona începând de anul acesta, inclusă în Planul Național Strategic (PNS) 2023-2027: PD-08 – ”Măsura pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat”.

Potrivit APIA, această nouă subvenție vizează Sprijinirea unor venituri fiabile ale fermelor și a rezilienței sectorului agricol pe întregul teritoriu al Uniunii pentru a spori securitatea alimentară pe termen lung și diversitatea agricolă, precum și pentru a asigura sustenabilitatea economică a producției agricole în Uniune. De asemenea, intervenția urmărește îmbunătățirea răspunsului dat de agricultura UE exigențelor societale referitoare la hrană și la sănătate, inclusiv la alimentele de înaltă calitate, sigure, hrănitoare și produse prin metode sustenabile, la reducerea deșeurilor alimentare, precum și la îmbunătățirea bunăstării animalelor și la combaterea rezistențelor antimicrobiene.

Obiectivele intervenției sunt creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație și asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor.

Alocarea financiară orientativă anuală (contribuția Uniunii în EUR) pentru această nouă subvenție este de 21.027.840 Euro.

Cuantumul unitar planificat pentru 2023 este 109,52 euro, astfel:

 • 98,71 EURO/UVM – creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație;
 • 10,81 euro/UVM euro/UVM – asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor.

Ecoschema pentru îngrășarea tineretului bovin se acordă fermierilor activi care îndeplinesc următoarele condiții:

 • să dețină un efectiv rulat/an de maximum 5000 capete de tineret bovin cu vârsta de maxim 32 de luni;
 • beneficiarul trebuie sa fie înregistrat în Baza de Date Electronică a ANSVSA și să dețină un cod de exploatație;
 • beneficiarul deține autorizare/înregistrare sanitar veterinară pentru întreaga exploatație cu cod ANSVSA;
 • livrează animalele pentru sacrificare în abatoare autorizate sanitar-veterinar care sunt supuse controlului autorității competente privind respectarea Ordinul nr. 180/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protecția animalelor în timpul sacrificării și uciderii;
 • sunt eligibile doar efectivele ieșite din exploatație către abatoare autorizate;
 • se angajează să respecte cerințele de bază relevante și cerințele specifice pe întreaga perioadă a angajamentului, conform agro-tv.ro
articolul original.

Voucherele Materna 2023. Cine sunt femeile care vor beneficia de acest ajutor și ce acte sunt necesare

1 February 2023 at 19:06
image

Voucherele Materna 2023. Femeile din România care își doresc să devină mame au primit o veste de-a dreptul uimitoare. Statul a luat decizia de a le oferi un ajutor substanțial în valoare de 2.000 de lei, de-a lungul acestui an.

Începutul anului a venit cu vești fantastice pentru viitoarele mămici, asta după ce o parte dintre ele s-au întrebat dacă vor mai beneficia sau nu de ajutor din partea statului pentru a-și crește copilul. Imediat după ce a rămas însărcinată, viitoarea mămică ar putea primi cunoscutele vouchere Materna care ar putea acoperi o parte din costurile analizelor periodice.

Cine beneficiază de voucherele Materna în 2023

Potrivit detaliilor oferite de specialiști, de voucherele Materna ar putea beneficia orice femeie însărcinată, indiferent de numărul de copii pe care îi mai are acasă sau de veniturile lunare. Este important de știut că în cazul în care va fi vorba de gemeni sau tripleți, suma de 2.000 de lei va rămâne aceeași.

Banii vor fi acordați în două tranșe egale, anunță autoritățile. Astfel, femeile care vor depune dosarul, vor primi imediat cei 1.000 de lei pentru a achita eventualele analize realizate în timpul sarcinii, precum și consultațiile periodice. După cea de-a 24-a lună de sarcină, viitoarea mămică va putea primi restul de 1.000 de lei, numai dacă va solicita acest lucru.

În cazul în care voucherele vor fi folosite în cu totul și cu totul alt scop, acestea vor fi suspendate imediat. De asemenea, dacă banii nu sunt folosiți în totalitate, aceștia vor ajunge înapoi în fondul din care au venit.

Actele de care ai nevoie pentru voucherele Materna 2023:

 • Cerere tip, descărcată de pe site-ul DGAS;
 • Notă informare beneficiari, de pe site-ul DGAS;
 • Declarație de consimțământ;
 • Copie de pe actul de identitate al viitoarei mămici (față-verso);
 • Certificat fiscal – emis de Direcția Taxe și Impozite Locale de sector prin care se atestă lipsa datoriilor față de bugetul local;
 • Adeverință (în original) eliberată de către un medic ginecolog în care este precizată vârsta sarcinii;
 • Copia ultimei ecografii făcute.
articolul original.

Salariul mediu net în Argeș este sub media națională

1 February 2023 at 15:01

În Iaşi, salariul mediu net a crescut cu 159% în ultimii 10 ani, de la puţin peste 1.370 de lei la aproape 3.560 de lei. Salariile din Cluj au crescut cu 157%, de la circa 1.570 de lei la puţin peste 4.000 de lei net, iar cele din Harghita au crescut cu 151%, de la aproape 1.100 de lei la circa 2.690 de lei. În Iaşi, numărul mediu de salariaţi a fost 187.946 în anul 2021, în Cluj numărul lor era de 267.239, iar în Harghita era de 72.732.

Cele mai mici creşteri salarial au fost în Ilfov, de 75%, Gorj, de 90%, şi Argeş, de 109%. Salariul mediu net a crescut cu 127% în această perioadă, de la 1.500 lei la 3.400 de lei la finalul anului 2021, ultimul an pentru care există date la INS. În Argeș, salariul mediu net în 2021 a fost de 3.222 de lei, sub media națională. Angajaţii din 36 dintre judeţele României câştigau mai puţin decât salariul minim pe economie la nivelul anului 2021, iar doar în şase dintre ele salariile erau mai mari decât media naţională. Costești, Argeș,  este orașul din România cu cel mai mic salariu net – în medie 1.580 de lei.

kissfm

SPAȚIU PUBLICITAR

Judeţele Iaşi, Cluj şi Harghita au înregistrat cele mai mari creşteri ale salariului mediu net din ultimul deceniu, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS) centralizate de Ziarul Financiar.

Astfel, în 2021, ultimul an pentru care există date anuale la INS, faţă de 2012 salariile din Iaşi au crescut cu 159%, de la puţin peste 1.370 de lei la aproape 3.560 de lei. Salariile din Cluj au crescut cu 157%, de la circa 1.570 de lei la puţin peste 4.000 de lei net, iar cele din Harghita au crescut cu 151%, de la aproape 1.100 de lei la circa 2.690 de lei.

Sursa foto: zf.ro

DRAXLMAIER.RO

SPAȚIU PUBLICITAR

articolul original.

Incredibil! Un curier a primit țeapă de la unul dintre clienții săi. Cum a reușit escrocul să-l plătească cu bani de jucărie

1 February 2023 at 15:07

Un curier a avut parte de o experiență pe care nu o va putea uita prea curând. Se pare că unul dintre clienți l-a plătit cu bani…de jucărie. Ce metodă a folosit escrocul pentru a-l păcăli.

Bărbatul respectiv se afla în timpul programului, când a ajuns la unul dintre clienții pe care cu siguranță nu-l va putea uita prea curând. În momentul în care i-a livrat comanda respectivă, curierul nu a observat ce i-a făcut acel client. Abia după și-a dat seama că ceva nu e în regulă. Se pare că a fost înșelat de unul dintre clienți, fiind plătit cu bani de jucărie.

Cum a reușit escrocul să-l păcălească pe curierul respectiv

Bărbatul a reușit să introducă bancnote false printre cele reale, în așa fel încât să nu se prindă curierul respectiv. Banii falși imită foarte bine materialul din care sunt confecționate bancnotele originale, fiind aproape identice, aspect care a făcut imposibilă depistarea la încasarea ramburs.

„Astfel de acțiuni sunt regretabile și de netolerat. Curiera Transport Solutions cooperează deja cu organele abilitate și ne dorim pe această cale să îi avertizăm și pe ceilalți furnizori de servicii de curierat de incident pentru a spori atenția în cazul colectărilor de tip ramburs”, spune Silvia Duță, CEO & Fondator, potrivit Antena 3 CNN. 

Un curier a fost păcălit de un client / foto: pixabay

Salariile pe care le încasează curierii români

În ceea ce priveşte salariile pe care le încasează curierii românii, se pare că un curier care are un program full time are un salariu net de 2050 de lei pe lună, la care se adaugă tichetele de masă în valoare de 420 de lei, dar şi alte bonusuri care ajung la suma de 1000 de lei pe lună.

În schimb, dacă vorbim de un curier cu 5 ani de experiență, acesta poate ajunge chiar și la 5.000 de lei pe lună.

articolul original.

Acțiunile europene se mențin stabile, investitorii așteaptă indicii de la ședința Fed

1 February 2023 at 11:45
Acțiunile europene se mențin stabile, investitorii așteptând indicii de la ședința Fed

Acțiunile europene și contractele futures din SUA au rămas stabile miercuri, în condițiile în care Rezerva Federală este pregătită să majoreze costurile de împrumut cu un sfert de punct procentual, ceea ce ar fi cea mai mică creștere a ratelor din martie anul trecut.

Indicele regional Stoxx Europe 600 a fost tranzacționat cu 0.2 la sută mai mare după ce inflația din zona euro a scăzut mai mult decât se aștepta la 8.5 la sută în ianuarie, în scădere de la 9.2 la sută în decembrie. Economiștii intervievați de Reuters prognozaseră o scădere la 9 procente. Inflația de bază, care omite prețurile relativ volatile la alimente și energie, a rămas la 5,2%, investitorii așteptându-se la o scădere la 5,1%. Euro s-a tranzacționat cu 0,2 procente mai sus față de dolar, la 1,08 dolari.

Contractele care urmăresc indicele de referință S&P 500 de pe Wall Street și cele care urmăresc indicele Nasdaq 100, puternic tehnologic, au scăzut între timp cu 0,4 la sută și, respectiv, 0,3 la sută, înainte de deschiderea New York-ului.

Oficialii Fed, reuniți pentru prima lor întâlnire politică a anului, sunt așteptați mai târziu astăzi să crească ratele cu 0.25 puncte procentuale la un interval de 4.5-4.75 la sută, cel mai înalt nivel din septembrie 2007, la începutul crizei financiare globale.

După ce a ridicat ratele în trepte de 0,5 puncte procentuale și 0,75 puncte procentuale din mai, o astfel de mișcare ar marca o trecere la un ritm mai tradițional de înăsprire monetară și reflectă încrederea tot mai mare că inflația se află pe o traiectorie descendentă.

Cu o mișcare de un sfert de punct procentual aproape bătută în cuie, este probabil ca piețele să oscileze mai sus sau mai jos în funcție de limbajul desfășurat de președintele Fed, Jay Powell, în conferința sa de presă la scurt timp după anunțarea creșterii ratei.

„Ne așteptăm ca comentariile lui Powell să fie destul de hawkish pentru a sublinia faptul că încetinirea nu se oprește și pentru a descuraja piețele să se aștepte la reduceri de rate în 2023”, au declarat analiștii de la JPMorgan.

Inflația salariilor și a prețurilor a încetinit, cererile inițiale de șomaj au scăzut, iar rata șomajului și cheltuielile de consum sunt „în intervalul de variație”, au continuat analiștii. Cu toate acestea, în ciuda unei perspective economice mai „încurajatoare”, se așteaptă ca Powell să sublinieze din nou „costurile istorice ale unei relaxări prea devreme”.

Într-adevăr, rata inflației din Spania a crescut cu 5,8% în anul până în ianuarie, în creștere de la 5,5% în decembrie, potrivit cifrelor preliminare publicate luni de biroul său național de statistică, și „a servit ca un alt memento că ipotezele de a fi realizat deja această cale de alunecare „dezinflație imaculată” nu va fi o traiectorie de navigație ușoară cu sens unic în realitate”, a declarat Charlie McElligott, analist la Nomura.

Banca Angliei și Banca Centrală Europeană urmează să pună în aplicare joi propriile majorări ale ratelor dobânzilor, fiind de așteptat ca ambele să opteze pentru ajustări de jumătate de punct procentual în sus.

În Asia, indicele Hang Seng din Hong Kong a adăugat 1 la sută, CSI 300 din China a crescut cu 0,9 la sută, iar Kospi din Coreea de Sud a câștigat 1,2 la sută. Nikkei din Japonia a fost stabil.

Sursa – www.ft.com

articolul original.

Se scot din nou la vânzare titluri de stat Tezaur

1 February 2023 at 11:50
image

Ministerul Finanţelor lansează vineri o nouă emisiune de titluri de stat Tezaur destinată exclusiv populaţiei, cu maturităţi de 1, 2 şi 3 ani şi dobânzi anuale de 7,20%, 7,50%, respectiv 8%.
Conform unui comunicat al MF, titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu şi sunt în forma dematerializată.

Titlurile de stat pot fi cumpărate în perioada 3 – 23 februarie 2023 online, numai de persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV.

Operaţiunile care pot fi realizate online sunt:

 • deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată,
 • subscriere titluri de stat Tezaur,
 • virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.

În intervalul 3 – 24 februarie 2023, titlurile pot fi achiziţionate de la unităţile Trezoreriei Statului şi între 3 – 23 februarie 2023 în mediul urban şi 3 – 22 februarie 2023 în mediul rural prin subunităţile poştale ale CN Poşta Română SA.

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans.

Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obţinute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile.

Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

articolul original.

PSD-înțelept! PNL-de căruță! Consiliul Local a aprobat regulamentul privind construcțiile de pe dealurile Brașovului

31 January 2023 at 17:34
By: M.Ex.

Consiliul Local a aprobat Reglementările privind construcțiile în pantă, cu ajutorul consilierilor locali USR și PSD. Cei ai PNL, conduși absolut fără decență de viceprimarul Sebastian Rusu, s-au abținiut, cu prezentarea unor motive absolut puerile, mai ales prin consiliera locală Pamela Diaconu. Care a părut desprinsă din ”Pe aripile vântului”, când la cinematograf rula ”Gladiator” !!!Cei 4 consilieri locali PSD din Consiliul Local Brașov, spre deosebire de cei 10 ai PNL, au înțeles că interesul brașovenilor este mai important decât interesul de partid, astfel încât au votat pentru a bloca acele construcții aberante, plănuite pe dealurile Brașovului !
Înainte de aprobarea proiectului, câteva zeci de cetățeni, parlamentari, consilieri locali, reprezentanți ai executivului, avocați și dezvoltatori au luat cuvântul pentru a își exprima punctul de vedere cu privire la acest document. Scopul acestui document este de a clarifica modul în care se va putea construi pe dealurile Brașovului,

,,Dealurile Brașovului fac parte din bogăția orașului, din patrimoniul natural pe care trebuie să-l protejăm”

În ședința de astăzi, Consiliu Local, cu ajutorul consilierilor locali PSD ( cei ai USR erau clar de partea acestui proiect iar cei PNL erau ”la comandă”) a aprobat hotărârea privind „Reglementările Juridice și Tehnice cu privire la întocmirea Documentațiilor de Urbanism pentru construirea pe terenuri în pantă”, prin care este clarificat modul în care se construiește în municipiul Brașov în zonele de dealuri, versanți, terenuri în pantă. Obiectivul acestor reguli este de a reduce la minim impactul construcțiilor asupra cadrului natural, prin crearea unui mecanism de control al transformării peisajului local.
,,Dealurile Brașovului fac parte din bogăția orașului, din patrimoniul natural pe care trebuie să-l protejăm. Rolul municipalității este de a se asigura că reglementările pe care le impune au în vedere atât cadrul natural, cât și specificul orașului. Tocmai de aceea am elaborat acest set de reguli privind construcțiile în pantă, pentru a ne asigura că aberațiile urbanistice de până acum nu se vor repeta. Vrem să fim siguri că brașovenii se pot bucura de dealurile din centrul orașului și că oricine va construi acolo va respecta reguli de bun simț privind felul în care trebuie construit. Acesta este punctul de pe ordinea de zi care a stârnit cel mai mare interes. Le mulțumesc tuturor celor care au urmărit dezbaterea și au fost prezenți. Este un punct cu privire la felul în care se va dezvolta Brașovul, între ce limite și în ce condiții în zona de pantă, în zona dealurilor. Este o nevoie reală de a clarifica aceste aspecte, cu privire la felul în care calculăm gabaritul, dimensiunea unor clădiri din această zonă, o nevoie identificată și pe un istoric al construcțiilor, cu care Brașovul s-a confruntat în ultimul deceniu și chiar mai mult, în ultimii 15 ani”, a declarat primarul Allen Coliban.
Totodată, primarul a ținut să sublinieze importanța implicării cetățenilor în aprobarea acestui act normativ, cetățeni care s-au implicat activ sacrificând-și timpul și energia pentru binele comunității, fie prin participarea la dezbaterile publice, la ședințele de consiliu local, organizând petiții publice și susținând, atât în mod direct, cât și pe rețelele de socializare, dreptul brașovenilor de a își proteja patrimoniul natural.

Principalele prevederi și efecte ale noului regulament

Rolul acestui document este de a explica condițiile în care trebuie elaborate viitoarele documentații de urbanism, astfel că acest proiect de hotărâre a beneficiat de dezbateri ample pentru a clarifica importanța acestor reglementări, oportunitatea și legalitatea lui.
Prin acest document se urmărește, în primul rând, accentuarea importanței etapei de analiză premergătoare demarării proiectelor de construire, necesară pentru evaluarea cât mai obiectivă a intervențiilor viitoare și a gradului de integrare în specificul local. Sunt precizate clar criterii de analiză și evaluare pentru viitoarele investiții din „zonele sensibile”, dar și o metodologie de analiză.
Reamintim că proiectul de hotărâre a fost supus dezbaterii publice în luna septembrie, perioadă în care s-au primit mai multe propuneri, parte dintre ele fiind integrate în proiectul de hotărâre. Ulterior, proiectul de hotărâre a fost propus în ședințele de Consiliu Local din lunile noiembrie și decembrie, dar nu a fost aprobat, deoarece majoritatea consilierilor s-au abținut de la vot, astfel că documentul nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Care sunt principalele prevederi și efecte ale noului act normativ?

La toate solicitările de certificat de urbanism pentru terenurile din această categorie se vor include, obligatoriu, și următoarele studii: studiul privind raportarea la factorii de risc natural; studiul privind organizarea circulației și impactul traficului asupra zonei studiate; studiul privind soluțiile de echipare edilitară și racord la rețelele edilitare centralizate ale localității (după caz); studiul de însorire; studiul privind configurația terenului, granulația țesutului urban și conformarea clădirilor; studiul privind impactul vizual al propunerilor urbanistice. În acest fel, înainte de a emite un document de urbanism, municipalitatea va avea o imagine completă a impactului construcțiilor asupra orașului și comunității.

Ponderea suprafeței de spații verzi va fi de minimum 50%

În plus, proiectul de regulament introduce o serie de indicatori de control, cum ar fi: limitarea unei ponderi maxime a terenului afectat de construcții și amenajări și a unei ponderi minime de teren păstrat în stare naturală; regula de calcul a înălțimii maxime a unei construcții; numărul de niveluri supraterane; reguli privind distanța între clădiri/ corpuri supraterane; gabaritul și conformarea volumetrică; spațiile plantate și împrejmuirile.
Conform propunerii de regulament, minim 25% din suprafața de teren va rămâne în stare naturală, fără a fi afectată de construcții (clădiri, construcții supraterane și subterane), căi de comunicație/alei interioare, împrejmuiri și amenajări (terasări, taluzări, terasamente aferente infrastructurii rutiere).
De asemenea, ponderea suprafeței de spații verzi va fi de minimum 50%. În calculul acestei ponderi se consideră cumulativ următoarele: ponderea suprafeței de teren păstrate în stare naturală, minimum 25%, și ponderea spațiilor verzi amenajate (taluzări/ terasări amenajate ca suprafețe verzi), care va fi și ea de minimum 25% din suprafața parcelei.

Regulamentul stabilește înălțimea clădirilor

Și în ce privește înălțimea clădirilor, documentul clarifică modul de calcul al nivelurilor, astfel încât să nu mai existe situații în care dintr-o latură numărul de niveluri este de P+2, iar din partea opusă să fie P+5, diferența fiind până acum încadrată ca „nivel subteran“. Conform noului regulament, se consideră nivel suprateran orice nivel care are cel puțin o fațadă vizibilă pe cel puțin jumătate din suprafața acesteia. În același timp, se interzice reducerea vizibilității fațadei unui nivel prin amenajări ulterioare care nu urmăresc configurația terenului natural, cu scopul încadrării acestuia ca nivel subteran.
O altă prevedere importantă este cea care vizează locuințele colective. Pentru a se evita situațiile în care pe aceste terenuri se construiesc ansambluri de blocuri cu multe niveluri, numărul maxim de apartamente dintr-o clădire este limitat la maxim șase.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.
❌