ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

O balenă ar fi provocat moartea a 5 persoane în Noua Zeelandă

15 September 2022 at 22:00
image

Cinci persoane au murit în Noua Zeelandă după ce o ambarcaţiune de observare a păsărilor s-a răsturnat, posibil după ce s-a ciocnit cu o balenă.

Unsprezece persoane, majoritatea din grupul de observare a păsărilor, se aflau la bord când barca s-a răsturnat sâmbătă în Goose Bay, în apropiere de oraşul Kaikōura, informează BBC.

Poliţia a refuzat să facă speculaţii cu privire la cauzele accidentului, limitându-se la a confirma coliziunea.

O balenă ar fi provocat decesul unor persoane care observau păsări

Craig Mackle, primarul din Kaikōura, a declarat, însă, reporterilor că el crede că barca s-a care ieşise la suprafaţă.

Mackle a declarat că erau condiţii „perfecte” în golf la momentul respectiv şi că oficialii au presupus că balena a ieşit la suprafaţă sub navă, provocând răsturnarea acesteia.

„Acesta este un eveniment tragic care afectează multe vieţi, nu în ultimul rând familiile şi cei dragi”, a declarat Mackie în cadrul unei conferinţe de presă.

Un incident „fără precedent”

„Aş dori să le mulţumesc tuturor celor implicaţi în operaţiunile de salvare şi de recuperare. Faptul că am reuşit să-i aducem pe toţi acasă este cel mai bun rezultat într-o astfel de circumstanţă teribilă”.

Sergentul Matt Boyce a refuzat să comenteze teoria, dar a recunoscut că incidentul a fost „fără precedent”. El a precizat că supravieţuitorii incidentului – inclusiv căpitanul ambarcaţiunii – au fost cu toţii transportaţi la spital şi ulterior externaţi. Un supravieţuitor a suferit răni minore.

Pasagerii vasului făceau parte dintr-un grup de adunat din toată ţara.
articolul original.

Eveniment fără precedent: 5 morţi după coliziunea cu o balenă

10 September 2022 at 11:12
image

Cinci oameni au murit după ce ambarcaţiunea în care se aflau s-a răsturnat, deoarece ar fi fost lovită de o balenă, în largul insulei Kaikoura din Noua Zeelandă.

Publicitate

11 persoane se aflau la bordul bărcii de 8,5 metri, când s-a răsturnat sâmbătă dimineață în Goose Bay, a declarat poliția citată de The Guardian. Șase persoane au fost salvate și cinci cadavre au fost recuperate din interiorul navei de către scafandrii.

Grupul format doar din femei de peste 50 de ani de la bordul ambarcaţiunii participa la o excursie de observare a păsărilor organizată de o firmă locală.

Craig Mackle, primarul orașului Kaikōura, a declarat că barca s-a ciocnit de o balenă. Poliția a confirmat o coliziune, dar încă nu a stabilit cauza acesteia. Sergentul Matt Boyce a spus doar că a fost un „eveniment fără precedent” și o tragedie.

Publicitate

Primarul a precizat că apa era liniştită în momentul accidentului și că se presupune că o balenă a ieșit la suprafață de sub barcă şi a răsturnat-o.

El a spus că în zonă erau niște cașaloți şi balene cu cocoașă, adăugând că nu a mai auzit de vreun astfel de accident până acum.

articolul original.

Ce mânca megalodonul? Chiar și pradă de mărimea unor balene ucigașe

25 August 2022 at 12:00
image

Megalodonul avea 16 metri lungime și cântărea peste 61 de tone. S-a estimat că înota cu aproximativ 1,4 metri pe secundă și avea un volum al stomacului de aproape 10.000 de litri.

Aceste rezultate sugerează că megalodonul putea călători pe distanțe lungi și era capabil să mănânce o pradă întreagă de până la 8 metri lungime. În special, aceasta este dimensiunea balenelor ucigașe moderne, principalul prădător oceanic din prezent. Capacitatea de a mânca prădători apex mari, plasează megalodonul la un nivel trofic mai ridicat decât prădătorii de top moderni.

Acestea sunt concluziile unui studiu internațional publicat în Science Advances și realizat în colaborare cu Universitatea din Zurich. Cercetarea a fost posibilă doar datorită modelării 3D a unui în anii 1860.

Împotriva tuturor șanselor, o porțiune considerabilă din coloana sa vertebrală a rămas în arhiva fosilă după ce creatura a murit în oceanele Miocenului din Belgia la vârsta de 46 de ani, în urmă cu aproximativ 18 milioane de ani.

De la o singură vertebră, la o întreagă masă corporală

,,Dinții de rechin sunt fosile comune datorită compoziției lor dure care le permite să rămână bine conservate”, spune primul autor Jack Cooper, doctorand la Universitatea Swansea. ,,Cu toate acestea, scheletele lor sunt alcătuite din cartilaj, astfel încât rareori se fosilizează. Coloana vertebrală de megalodon de la Institutul Regal de Științe Naturale din Belgia este, prin urmare, o fosilă unică”.

Echipa de cercetare, care include cercetători din Elveția, Marea Britanie, SUA, Australia și Africa de Sud, a măsurat și scanat mai întâi fiecare vertebră în parte, înainte de a reconstrui întreaga coloană. Apoi au atașat coloana la o scanare 3D a din Statele Unite.

Au completat modelul adăugând ,,carne” în jurul scheletului cu ajutorul unei scanări 3D a corpului unui mare rechin alb din Africa de Sud.

O balenă ar fi permis rechinului să înoate mii de kilometri

,,Greutatea este una dintre cele mai importante trăsături ale oricărui animal. În cazul animalelor dispărute, putem estima masa corporală cu ajutorul metodelor moderne de modelare digitală 3D și apoi putem stabili relația dintre masă și alte proprietăți biologice, cum ar fi viteza și consumul de energie”, a declarat co-autorul John Hutchinson, profesor la Royal Veterinary College din Marea Britanie, scrie Phys.org.

Cererea ridicată de energie ar fi fost satisfăcută prin hrănirea cu untura bogată în calorii a balenelor, în care au fost găsite anterior urme de mușcături de megalodon în arhivele fosile.

Astfel, o singură balenă de 8 metri lungime ar fi permis rechinului să înoate mii de kilometri prin ocean, fără să mănânce din nou timp de două luni.

Urmele unor mușcături de megalodon, observate în fosile

,,Aceste rezultate sugerează că acest rechin uriaș trans-oceanic super-apex”, spune Catalina Pimiento, profesor la Universitatea din Zurich și autor principal al studiului.

,,Dispariția acestui rechin gigant emblematic a avut probabil un impact asupra transportului global de nutrienți și a eliberat cetaceele mari de o presiune puternică”.

Modelul complet poate fi folosit acum ca bază pentru reconstrucții viitoare și pentru cercetări suplimentare.

Studiul a fost publicat în Science Advances.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Un scafandru a fost înghițiti de o balenă, dar a supraviețuit. Povestea este fascinantă

14 August 2022 at 14:21

Bărbatul din America a reușit să devină viral în urma unei întâmplări mai puțin mai puțin normale. Scafandrul  a fost înghițit de o balenă în timp ce era la pescuit de homari. Povestea este facinantă!

Povestea scafandrului american parcă este desprinsă din desenele animate în care un personaj era înghițit de o balenă, moment în care se arătau imagini din interiorul  animalului, și,  în cele din urmă, ”ghinionistul” ajuns acolo ieșea teafăr și nevătămat.

Un scafandru a fost înghițiti de o balenă, dar a supraviețuit

La un an de la incident, scafandrul a povestit prin ce a trecut. Acesta a spus cum a simțit o lovitură  puternică și cum, la un moment dar, totul devenise complet negru.

Michael Packard se afla în marea de lângă Cape Cod, în Massachusetts:

”Dintr-o dată, am simțit o împunsătură uriașă și următorul lucru pe care mi-l amintesc e că totul devenise complet negru. Am simțit că nu mă pot mișca și cum mușchii din gură ai balenei au început să se încordeze.

Eram complet înăuntru, era complet negru. M-am gândit în sinea mea: Nu am cum să ies de aici. S-a terminat, am murit. Nu mă mai gândeam decât la băieții mei – au 12 și 15 ani ”, a povestit bărbatul, potrivit TheSun.

Michael Packard, bărbatul care a fost înghițit de o balenă

Bulversat, deodată, a simțit cum balena a început să scuture din cap. Packard și-a dat seama că animalului nu-i prea place noua pradă.

Acesta crede că a stat în gura belenei aproximativ 30-40 de secunde, după care a fost ”vomitat”. În acel moment, colegul său de echipaj l-a tras înapoi în barcă.

Balenele cu cocoașă pot crește până la 15 metri și cântăresc aproximativ 36 de tone. Au tendința de a se hrăni deschizând gura larg pentru a înghiți cât mai multă pradă,

Balena cu cocoașă

Sursa foto: TheSun

articolul original.

Franța: Balena albă rătăcină în Sena a fost eutanasiată după ce a fost scoasă din apele fluviului. Nu mai putea respira corespunzător

10 August 2022 at 11:21
image

În Franța, balena albă rătăcită în Sena a murit miercuri, în timpul operațiunii de salvare. Autoritățile au scos beluga de 4 metri lungime și 800 de kilograme din râu cu ajutorul unei plase și intenționau să o elibereze în mare.

După ce a fost scoasă din Sena, balena albă a fost consultată de medici veterinari. Apoi a fost pusă într-un camion frigorific care urma să o ducă spre portul Ouistreham, o distanță de peste 160 de kilometri.

Anunțul privind moartea balenei a venit de la autoritățile din Calvados, zona în care este situat portul.

Un medic veterinar a fost nevoit să o eutanasieze în timpul transportului din cauză că beluga nu mai reușea să respire cum trebuie.

Planul inițial era ca, înainte de a elibera balena în larg, să fie ținută câteva zile într-un bazin cu apă sărată.

Operațiunea de salvare a balenei era riscantă încă de la început, dar specialiștii spuneau că este singura șansă a animalului, care nu putea supraviețui în apa caldă a Senei.

De o săptămână, de când a fost zărită în râu, beluga nu mâncase nimic și era foarte slăbită.

Citește și: Franța: Un bărbat înarmat cu un cuțit, împușcat mortal de polițiști pe aeroportul Charles de Gaulle

Foto: Colaj Twitter / Sea Shepherd France

articolul original.

Cum s-a sfârşit povestea pentru beluga din Sena (Video)

10 August 2022 at 09:24
image

O belugă (delfinul alb), de 800 de kilograme, aflată în pericol după ce s-a rătăcit în Sena, a fost extrasă din apele fluviului, miercuri dimineaţă, în cadrul unei ample tentative de salvare, care a durat 6 ore.

VIDEO: The beluga whale stranded in the river Seine in northern France has been lifted out of the water in the first stage of an ambitious rescue operation pic.twitter.com/RnZhMjh3W9

— AFP News Agency (@AFP)
August 10, 2022
Publicitate

Beluga complet albă a înotat aproape 100 km spre Paris, înainte ca autorităţile locale să o izoleze într-o ecluză de mari dimensiuni. Pentru că nu mâncase de ceva vreme, beluga era foarte slăbită. În mod normal, ar trebui să aibă 1.200 kg.

Oamenii voiau să o ducă într-un camion frigorific, până în Normandia, unde să fie plasată într-un bazin cu apă sărată.

Deşi prima etapă a operaţiunii de salvare s-a dovedit un succes, totuşi, beluga nu a supravieţuit transportului, transmite BBC.

Publicitate

Mai exact, autoritățile franceze au anunțat că s-a luat decizia eutanasierii, pentru că starea animalului era precară și suferea “în mod evident".

Ce căuta beluga pe Sena?

Această specie de cetacee trăieşte de obicei în apele de coastă din zona arctică. Experții sunt încă nedumeriți cum a reușit animalul să se rătăcească atât de departe la sud de habitatul său natural.

Beluga se aventurează ocazional în sud, toamna, pentru a se hrăni pe măsură ce se formează gheață, dar este rar ca ele să călătorească atât de departe.

Potrivit Observatorului Pelagis din Franța, care este specializat în mamifere marine, cea mai apropiată populație de beluga se află în largul arhipelagului Svalbard, la nord de Norvegia, la 3.000 km de Sena.

Dar povești similare nu sunt nemaiauzite. La sfârşitul lunii mai, o orcă grav bolnavă a înotat zeci de kilometri în amonte pe Sena şi a murit din cauze naturale, după mai multe încercări eşuate de a o ghida înapoi spre mare.

În septembrie 2018, o altă belugă a fost zărită în Tamisa, la est de Londra, timp de câteva zile, cea mai sudică apariţie pe coastele britanice.

Și în 2019 o balenă moartă a fost găsită în Tamisa, lângă Gravesend.

articolul original.

Balenă ajunsă în Sena. Ce fac francezii pentru a o salva?

7 August 2022 at 10:00
image

O balenă beluga a fost reperată în râul francez Sena, iar oficialii decid acum cum să salveze un mamifer mai potrivit pentru apele reci ale Arcticii.

Aceștia spun că animalul se află în prezent în apropierea unei ecluze din Vernon, la aproximativ 70 km nord-vest de Paris, relatează BBC.

Publicul este îndemnat să nu se apropie de .

Ce se va întâmpla cu această balenă ajunsă în Sena?

Experții sunt nedumeriți de ce balena s-a îndepărtat atât de mult de , spre sud.

„Provocarea acum va fi să ajutăm la hrănirea ei și să încercăm să o însoțim spre ocean”, a declarat Lamya Essemlali, șefa grupului ecologist Sea Shepherd France.

Ea a declarat că scoaterea animalului din apă este exclusă, deoarece este prea riscant.

Au apărut imagini care arată balena înotând încet în râu.

Oficialii nu au comunicat mărimea animalului, dar o belugă adultă poate ajunge la peste patru metri lungime.

În luna mai, o balenă ucigașă a fost găsită moartă după ce a înotat pe râul Sena în Normandia. Un plan de a ghida orca mascul de patru metri înapoi în mare cu ajutorul unor stimuli acustici a eșuat, iar experții au concluzionat ulterior că aceasta era grav bolnavă.

În 2019, o balenă moartă a fost găsită în râul Tamisa, în apropiere de Gravesend.

Acest lucru s-a întâmplat la doar câteva săptămâni după ce o balenă cu cocoașă care a fost văzută înotând în aceeași porțiune de apă a murit. S-a crezut că aceasta a ajuns în Tamisa din cauza unei erori de navigație, posibil în timpul mareelor.

articolul original.
  • There are no more articles
❌