ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

BREAKING Rezultatele finale de la BAC 2022, sesiunea de toamnă, au fost publicate

3 September 2022 at 12:00
image

Rezultatele de la Bacalaureat 2022, sesiunea august-septembrie, au fost publicate de Ministerul Educației. Vezi mai jos lista județelor – elevii intră în platformă și pot introduce codul primit de la școală pentru căutarea rezultatului obținut la examenele din sesiunea de toamnă a Bacalaureatului. Rezultatele sunt cele finale, adică de după contestații.

Notele elevilor la Bacalaureat 2022 sunt anonimizate, pentru al treilea an, astfel că fiecare candidat la această sesiune de Bac trebuie să introducă în platforma bacalaureat.edu.ro codul primit de la școală, pentru a vedea notele pe care le-a obținut la probele scrise.

Absolvenții nemulțumiți de notele primite au putut să depună contestații miercuri, 31 august, în ziua afișării rezultatelor inițiale, de la ora 12:00 până la ora 18:00.

Citește articolul integral pe EduPedu.ro.

articolul original.

Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă. Cîmpeanu: Rata de promovare, după soluţionarea contestaţiilor, este de 35,4%

3 September 2022 at 09:48

Rata finală de promovare a examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea august-septembrie este de 35,4%, în creştere cu aproape 3% faţă de rezultatele iniţiale şi cu 2,5% comparativ cu sesiunea de toamnă a anului trecut.

Anunțul a fost făcut de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

"Astăzi se afişează rezultatele finale la examenul de Bacalaureat 2022 - sesiunea august-septembrie. Rata finală de promovare, înregistrată în sesiunea august - septembrie a examenului naţional de Bacalaureat 2022 (după soluţionarea contestaţiilor) este 35,4%, în creştere cu aproape 3% faţă de rezultatele iniţiale (32,5%) şi cu 2,5% comparativ cu sesiunea de toamnă a anului trecut", a scris Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului, "35,4% este cea mai ridicată rată de succes consemnată pentru acest tip de sesiune din anul 2009 până în prezent".

"Au promovat examenul 10.092 de candidaţi, cu 821 mai mulţi faţă de prima afişare a rezultatelor", a precizat Sorin Cîmpeanu.

Citește și

Aproape 35.000 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine examenul naţional de Bacalaureat în sesiunea august - septembrie.

Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, 22.586 de candidaţi provin din promoţia anului 2022, iar 12.237 de candidaţi sunt din promoţiile anterioare.

Nota minimă de promovare - pentru fiecare probă - este 5 (cinci), iar media finală ce trebuie obţinută pentru a încheia examenul cu succes este cel puţin 6 (şase).

Sursa: Agerpres

Etichete: bacalaureat, promovabilitate, Sorin Cimpeanu,

Dată publicare: 03-09-2022 12:48

articolul original.

REZULTATE BACALAUREAT 2022 sesiunea de toamnă: NOTELE înainte de contestații au fost publicate pe Edu.ro

31 August 2022 at 09:00

REZULTATE BACALAUREAT 2022 sesiunea de toamnă: NOTELE înainte de contestații au fost publicate pe Edu.ro

Sesiunea august- septembrie a Bacalaureatului s-a încheiat pe 29 august, după susținerea probelor orale.

CLICK AICI PENTRU REZULTATELE LA BACALAUREATUL 2022 DE TOAMNĂ

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației, aproximativ 35.000 de persoane s-au înscris pentru a susține probele Examenului Național de Bacalaureat, sesiunea august- septembrie.

Bacalaureatul de toamnă 2022 a început marți, 16 august, cu proba scrisă la Limba şi literatura română, urmată de Proba obligatorie a profilului, miercuri 17 august. Proba la alegere în funcție de profil și specializare a fost susținută joi, 19 august, iar ultima probă scrisă, cea la limba maternă a avut loc pe 19 august 2022.

Potrivit calendarului din această sesiune primele rezultate vor fi afișate pe data de 31 august 2022, până la ora 12:00, urmând ca în aceeași zi, în intervalul 12:00- 18:00 candidații nemulțumiți de rezultate să poată depună contestații.

Primele rezultate la BAC 2022 sesiunea de toamnă vor fi publicate pe site-ul oficial al Ministerului Educației, Edu.ro.

În perioada 1-2 septembrie 2022 va avea loc soluționarea contestațiilor, iar rezultatele finale vor fi afișate pe data de 3 septembrie 2022.

articolul original.

Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă. Au fost afișate rezultatele

31 August 2022 at 09:25
image

Rezultatele sesiunii august – septembrie 2022 a examenului național de bacalaureat au fost publicate pe platforma bacalaureat.edu.ro și la avizierul școlii.

Rezultatele din sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2022 pot fi consultate AICI

Știre în curs de actualizare

articolul original.

Rezultate Bacalaureat 2022 | Ce note au obținut elevii în sesiunea de toamnă, pe EDU.RO

31 August 2022 at 08:05

Pe 16 august au început probele scrise la BAC 2022 sesiunea de toamnă. Între 22 – 29 august 2022 au avut loc evaluările competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română,  limba maternă. Tot atunci, elevii au susținut și evaluările competențelor digitale și a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Pe 29 august elevii înscriși în sesiunea de toamnă au terminat toate examenele. Primele rezultate sunt afișate pe EDU.RO pe data de 31 august 2022. Notele vor fi publicate în timp real și pe CANCAN.RO.

UPDATE ORA 11.00: Dacă faci contestație și după desecretizarea lucrării, se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea se resecretizează și este transmisă spre a fi reevaluată altor doi profesori evaluatori. 

UPDATE ORA 10.00: Cele trei condiții pentru a promova examenul de Bacalaureat: să-și fi echivalat sau recunoscut (după metodologia de Bacalaureat 2022) toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; să obţină media generală 6(cel puţin) la probele scrise.

UPDATE ORA 8.20: Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

UPDATE ORA 7.10: Astăzi, în jurul orei 12, se vor afișa rezultatele la BAC 2022 sesiunea de toamnă. Contestațiile pot fi depuse pe 31 august, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format clasic/letric, cât și electronic, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației.

„Candidații care depun contestații completează și semnează o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica nota inițială prin creștere sau descreștere, după caz.”, prevede art. 13 alin (1) din Ordinul 5.151/2021.

Model cerere contestație

Potrivit informațiilor oficiale, sesiunea de toamnă din acest an a avut cei mai puțini elevi înscriși. Mai exact, au fost înregistrați 34.832 de elevi.

Afișarea primelor rezultate va fi anonimă, potrivit prevederilor specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor- GDPR), și va avea loc pe data de 31 august, până în ora 12:00.

„Afișarea primelor rezultate, în format anonimizat, conform prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR), va avea loc în data de 31 august (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format clasic/letric, cât și electronic.

În acest sens, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (interval 1 – 2 septembrie), vor fi comunicate în data de 3 septembrie.”, spune Ministerul Educației.

Rezultate Bacalaureat 2022. Când se pot depune contestațiile

Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12.00 – 18.00, atât în format clasic/letric, cât şi electronic. Candidaţii vor completa inclusiv o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei este finală şi poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi comunicate în data de 3 septembrie. Nota minimă de promovare – pentru fiecare probă – este 5 (cinci), iar media finală ce trebuie obţinută pentru a încheia examenul cu succes este cel puţin 6 (şase).

Noua variantă a examenului de Bacalaureat impune șase probe

Pentru cei care nu au aflat încă, s-a decis ca începând din anul 2027, viitorii studenți să susțină un alt fel de examen care să le testeze competențele. Bacalaureatul ar putea fi mult mai accesibil pentru elevi, ceea ce ar putea reprezenta un real avantaj.

„Noua înfățișare a examenului de bacalaureat creează premisele pentru învățarea superficială și uniformizare în jos, un bacalaureat cu de toate care are potențialul de a bagateliza ideea de specializare în învățământul liceal”, a declarat Antonia Pup, coordonatoare advocacy la Societatea Academică din România.

Una dintre probe va analiza competențele elevilor dobândite la materii precum Limba și Literatura Română, Matematică, Științe, Istoria și Geografia României și Științe Politice. Două dintre cele șase probe vor testa competențele lingvistice pentru două limbi de circulație internațională (până acum era testată o singură limbă, la alegere).

Cea de-a patra probă va evalua competențele digitale, ca și până cum.

Minoritățile vor avea parte și de o probă scrisă în care se vor testa cunoștințele dobândite la limba și literatura română. Cea de-a șasea probă va fi una facultativă și se va diferenția în funcție de profilul pe care l-a urmat fiecare elev (real sau uman).

articolul original.

BAC 2022. Când vor fi afișate pe edu.ro notele la examenul de Bacalaureat, sesiunea de toamnă

19 August 2022 at 11:25
image

BAC 2022. Când vor fi afișate pe edu.ro notele la examenul de Bacalaureat, sesiunea de toamnă. Candidații înscriși la Bacalaureat 2022 – sesiunea toamnă au susținut în această săptămână probele scrise.

Începând cu 22 august urmează evaluarea competențelor digitale și lingvistice, astfel că afișarea rezultatelor finale la examenul de Bacalaureat va fi făcută de abia la finalul lunii august.

Edu.ro va afișa notele la examenul de Bacalaureat 2022 – sesiunea toamnă pe 31 august, iar în aceeași zi, cei nemulțumiți de rezultate pot face contestații.

Rezultatele finale vor fi afișate la data de 3 septembrie, conform calendarului afișat de Ministerul Educației care arată în felul următor:

18 – 25 iulie 2022: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
16 august 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
17 august 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
18 august 2022: Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d) — proba scrisă
19 august 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
26 și 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
1 – 2 septembrie 2022: Rezolvarea contestațiilor
3 septembrie 2022: Afișarea rezultatelor finale

articolul original.

Neamț: Încă un eliminat la bac-ul de toamnă

19 August 2022 at 07:00
image

Un candidat a fost eliminat din bacalaureat la ultima probă scrisă, la alegere, desfășurată în 18 august, potrivit Inspectoratului Școlar Neamț. Este vorba de o candidată care copia de pe picior și membrii comisiei au văzut pe camerele de supraveghere. Incidentul a avut loc la centrul de examen de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”.

Este al treilea caz de fraudă din această sesiune (detalii despre ceilalți doi eliminați puteți citi aici), iar acești candidați nu vor putea să susțină următoarele două sesiuni de examen, potrivit regulilor. La proba de ieri au fost prezenți 413 absolvenți de liceu și 68 nu s-au mai prezentat.

Pentru cei 719 candidați înscriși la bacalaureatul de toamnă, examenul continuă cu probele orale, din perioada 22-29 august. Primele rezultate vor fi publicate în 31 august, pe site-ul dedicat, iar după contestații, în 3 septembrie vor fi publicate notele finale. Un candidat este admis dacă reușește să obțină minim media 6 și note de peste 5 la fiecare probă.

C.I.

articolul original.

Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă. Ce subiecte au fost date la Informatică

18 August 2022 at 11:00
image

Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă. Ce subiecte au fost date la Informatică. Toți cei care s-au înscris la examenul de Bacalaureat sesiunea toamnă au susținut astăzi proba la alegere în funcție de profil.

Subiectele la Informatică le puteți găsi AICI. De asemenea, după ora 15.00, Ministerul Educației va publica și baremul de corectare, astfel încât elevii să știe cum au fost punctați, dar și cum trebuiau rezolvate subiectele.

Calendarul pentru Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă arată în felul următor:

18 – 25 iulie 2022: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
16 august 2022: Limba și literatura română – proba scrisă
17 august 2022: Proba obligatorie a profilului – proba scrisă
18 august 2022: Proba la alegere a profilului și specializării – proba scrisă
19 august 2022: Limba și literatura maternă – proba scrisă
22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română
24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale
26 și 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională
31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00).

articolul original.

Bacalaureat 2022 | Ce subiecte au picat azi, la proba la alegere: fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, psihologie, economie, sociologie și filosofie

18 August 2022 at 04:00
image

Astăzi, 18 august va avea loc proba la alegere, în funcție de profil în cadrul Examenului Național de Bacalaureat. Vezi cum arată subiectele la fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, psihologie, economie, sociologie și filosofie.

Cei care nu s-au înscris la prima sesiune de la Bacalaureat 2022, au rămas corigenți sau nu au reușit să promoveze examenele, mai au o șansă în sesiunea august- septembrie.

Aproximativ 35.000 de elevi s-au înscris în a doua sesiune de Bacalaureat 2022. Potrivit datelor puse la dispoziție de către inspectoratele școlare județene, din totalul acestora, 22.586 sunt candidați ai promoției 2022, iar 12.237 sunt candidați din promoțiile anilor trecuți.

Ce reguli trebuie să respecte candidaţii

Probele scrise încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30.

 • Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).
 • Este interzisă comunicarea între candidaţi, dar şi cu exteriorul, de asemenea este strict interzis transmiterea foilor din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Când se vor afișa rezultatele la Bacalaureat toamnă 2022

Afișarea primelor rezultate va fi anonimă, potrivit prevederilor specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor- GDPR), și va avea loc pe data de 31 august, până în ora 12:00. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00- 18:00, atât în format clasic, cât și electronic. Așadar, elevii completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere, potrivit EDU.

articolul original.

Proba la alegere a profilului de la Bac 2022 – sesiunea de toamnă. Ce pică la Biologie, Logică, Geografie, etc

18 August 2022 at 04:50

18-08-2022 | 07:53

Bacalaureat

Absolvenții de liceu care nu au luat Bac-ul în sesiunea de vară, susțin, joi, proba la alegere a profilului în cadrul sesiunii de toamnă a Bacalaureat 2022. Candidații au putut să aleagă între mai multe materii, pentru ultimul test din Bac.

autor

Absolvenții de licee cu profil real au putut alege să dea examenul din:

Biologie

Fizică

Chimie

Informatică

Absolvenții de profil uman au putut alege să dea examenul din:

Geografie

Logica

Economie

Filosofie

Sociologie

Psihologie

Cei aproximativ 35.000 de candidați înscriși să susțină Bacalaureatul în sesiunea de toamnă, intră în sălile de examen până la ora 08.30, iar de la 09.00 începe examenul propriu-zis.
Au la dispoziție trei ore să rezolve cerințele, iar cei care termină mai repede, nu pot ieși din sala de examen decât după o oră și jumătate de la începerea probei.

Calendar Bac 2022 - sesiunea de toamnă

16 august 2022: Limba și literatura română - proba scrisă
17 august 2022: Proba obligatorie a profilului - proba scrisă
18 august 2022: Proba la alegere a profilului și specializării - proba scrisă
19 august 2022: Limba și literatura maternă - proba scrisă
22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română
24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale
26 și 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională
31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)

Cum se calculează media la Bac în 2022

Media de BAC se va calcula după formula: (a+b+c)/3.
Prin urmare, dacă un elev a obţinut următoarele note la examenul național de bacalaureat:
• Limba Română – 8
• Matematică – 9,50
• Chimie 9,40
Media se va calcula astfel: (8+9,50+9,40)/3=8,96
În cazul în care candidații obțin media generala 5,99, media se va rotunji la 6,00

Sursa: StirilePROTV

Etichete: bacalaureat, bac 2022,

Dată publicare: 18-08-2022 07:50

articolul original.

Aproape 25% dintre candidați au absentat la a doua probă scrisă a actualei sesiuni a Bacalaureatului

17 August 2022 at 13:20
image

La Suceava, din totalul de 707 candidați înscriși la cea de-a doua probă scrisă din cadrul actualei sesiuni a Bacalaureatului, au fost prezenți 541, din care 438 au optat pentru matematică, iar 103 pentru istorie. Nimeni nu a fost eliminat. Conform Inspectoratului Școlar, alți 129 de absolvenți de liceu au lipsit de la proba de Matematică și 37 de la proba de Istorie. Joi, 18 august, este programată proba la alegere a profilului şi a specializării. Primele rezultate vor fi afișate în data de 31 august, pînă la ora 12.00. În aceeași zi, în intervalul orar 12.00-18.00, vor fi înregistrate contestațiile. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 3 septembrie.

articolul original.

Bacalaureat 2022 – sesiunea de toamnă | Ce subiecte au picat la istorie

17 August 2022 at 04:15
image

Sesiunea august – septembrie a examenului național de Bacalaureat 2022 a început marți, 16 august, cu aproape 35.000 de candidați înscriși. Cei care nu au promovat examenul în sesiunea de vară mai au o șansă să susțină probele în cea de toamnă. Iată ce subiecte au picat la istorie.

Potrivit datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, aproape două treimi provin din promoţia anului 2022 (22.586 candidați), iar 12.237 candidați provin din promoţiile anterioare.

Dintre candidații care susțin în această sesiune pentru prima oară examenul de bacalaureat, 93% provin din promoția curentă (5.842 candidați, față de 446 candidați din promoțiile anterioare).

Înscrierile pentru sesiunea august-septembrie la Bacalaureat 2022 au avut loc în perioada 18-25 iulie.

Calendar Bac 2022 – sesiunea de toamnă

16 august 2022: Limba și literatura română – proba scrisă

17 august 2022: Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

18 august 2022: Proba la alegere a profilului și specializării – proba scrisă

19 august 2022: Limba și literatura maternă – proba scrisă

22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română

24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă

25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale

26 și 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională

31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)

Ce reguli trebuie să respecte candidaţii

Probele scrise încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30.

 • Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).
 • Este interzisă comunicarea între candidaţi, dar şi cu exteriorul, de asemenea este strict interzis transmiterea foilor din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
articolul original.

Rezolvarea subiectelor română de la Bacalaureat 2022 – sesiunea de toamnă VIDEO

16 August 2022 at 11:16
image

Absolvenții de liceu care nu au promovat examenul de Bacalaureat în sesiunea din toamnă, au mai avut o șansă la sesiunea de toamnă. Examenul a început cu proba la limba și literatura română, susținută marți dimineață.  

Subiectele primite de candidați la proba de limba română de la examenul de Bac 2022 au diferit la profilul uman și real. În timp ce absolvenții de uman au avut la subiectul 3 de analizat un text scris de Lucian Blaga, cei de la real au primit o poezie de Mihai Eminescu.

Subiectele și baremele la limba română vor fi publicate de Ministerul Educației pe site-ul edu.ro, dar până atunci acestea vor fi rezolvate de profesorii de română.

Rezolvarea subiectelor va fi publicată și de Știrileprotv.ro.

A început sesiunea de toamnă a Bac 2022

Aproape 35.000 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine examenul naţional de bacalaureat (sesiunea august - septembrie), informează Ministerul Educaţiei.

Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, 22.586 de candidaţi provin din promoţia anului 2022, iar 12.237 de candidaţi sunt din promoţiile anterioare.

Potrivit calendarului sesiunii de toamnă a examenului de Bacalaureat 2022, după proba de la limba română, candidații înscriși la sesiunea august-septembrie a examenului de Bac, vor susține miercuri, 17 august proba obligatorie a profilului: matematică sau istorie, iar joi, 18 august, vor da examen la proba la alegere a profilului și specializării.

Calendar Bac 2022 - sesiunea de toamnă

16 august 2022: Limba și literatura română - proba scrisă
17 august 2022: Proba obligatorie a profilului - proba scrisă
18 august 2022: Proba la alegere a profilului și specializării - proba scrisă
19 august 2022: Limba și literatura maternă - proba scrisă
22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română
24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale
26 și 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională
31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)

Cum se calculează media la Bac în 2022

Media de BAC se va calcula după formula: (a+b+c)/3.

Prin urmare, dacă un elev a obţinut următoarele note la examenul național de bacalaureat:

• Limba Română – 8
• Matematică – 9,50
• Chimie 9,40

Media se va calcula astfel: (8+9,50+9,40)/3=8,96

În cazul în care candidații obțin media generala 5,99, media se va rotunji la 6,00

Sursa: StirilePROTV

Etichete: bacalaureat, bac 2022, subiecte romana, subiecte bacalaureat,

Dată publicare: 16-08-2022 14:16

articolul original.

Calendar Bacalaureat - sesiune de toamnă 2022. A început proba la limba română

16 August 2022 at 06:45

Candidații care nu iau examenul de la Bacalaureat 2022 în sesiunea din vară mai au o șansă să susțină examenele în sesiunea de toamnă 2022.

UPDATE: Proba la limba română din cadrul examenului de Bacalaureat 2022 - sesiunea de toamnă, a început, marți dimineață. 

Candidații au intrat în sălile de examen și au la dispoziție 3 ore pentru a rezolva subiectele. 

------

Ca în fiecare an, examenul de bacalaureat se desfășoară în două sesiuni, cea de vară și cea de toamnă.

Citește și

Candidații care nu promovează examenul de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie pot da examenele în sesiunea de toamnă 2022.

Înscrierile pentru sesiunea august-septembrie la Bacalaureat 2022 au loc în perioada 18-25 iulie.

În sesiunea august-septembrie se pot înscrie candidații care nu promovează examenul în vară și candidații care au de dat corigențe în această vară.

Perioada în care se dau corigențele în 2022

Pentru anul școlar 2021-2022, elevii claselor a XII-a susțin examenele de corigență în perioada 4-15 iulie 2022.

Liceenii care nu se prezintă la sesiunea de corigențe în perioada 4-15 iulie 2022 sau nu promează examenul de corigență vor fi declarați repetenți.

Calendar Bac 2022 - sesiunea de toamnă

16 august 2022: Limba și literatura română - proba scrisă

17 august 2022: Proba obligatorie a profilului - proba scrisă

18 august 2022: Proba la alegere a profilului și specializării - proba scrisă

19 august 2022: Limba și literatura maternă - proba scrisă

22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română

24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă

25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale

26 și 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională

31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)

Cum se calculează media la Bac în 2022

Media de BAC se va calcula după formula: (a+b+c)/3.

Prin urmare, dacă un elev a obtinut următoarele note la examenul național de bacalaureat:

• Limba Română – 8

• Matematică – 9,50

• Chimie 9,40

Media se va calcula astfel: (8+9,50+9,40)/3=8,96

În cazul în care candidații obțin media generala 5,99, media se va rotunji la 6,00

Sursa: Edu.ro

Etichete: bacalaureat 2022, sesiunea toamna, examene bac,

Dată publicare: 16-08-2022 09:47

articolul original.

Subiecte la Limba română la Bacalaureat 2022 - sesiunea de toamnă

16 August 2022 at 06:40
image

Examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă a început marți, 16 august 2022 cu proba scrisă la Limba și literatura română.

Subiectele la limba română vor fi publicate pe edu.ro după ora 15.00, iar Știrileprotv.ro le va publica imediat ce elevii vor începe să iasă din sala de examen. 

Absolvenții claselor a XII-a care nu au promovat examenul la limba română în prima sesiune de Bac 2022, mai au o șansă pe 16 august.

Aproape 35.000 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine examenul naţional de bacalaureat (sesiunea august - septembrie).

Conform calendarului de Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă, absolvenții vor da prima dată probele scrise, și pe urmă probele orale, prin care se vor verifica competențele lingvistice într-o altă limbă de circulație, precum și cele digitale.

Amintim, că, în sesiunea de vară de la Bacalaureat 2022 s-au înscris 126.454 de candidați din promoția curentă și din alte generații. A fost cel mai mic număr de candidați înscriși pentru Bac din ultimii 30 de ani.

Programa la Limba română pentru Bac 2022

Examenul la limba și literatura română este o probă obligatorie indiferent de profilul liceului studiat. În schimb, materia diferă în funcție de profilul uman, tehnologic sau real.

Potrivit programei la Limba şi literatura română, publicată de Ministerul Educației, proba la limba și literatura română urmărește să evalueze competențele generale și specifice formate pe durata învăţământului liceal.

Examenul va fi structurat pe subiecte ce țin de literatura română și limbă și comunicare.

Ce autori trebuie studiați pentru sesiunea de toamnă de la Bac 2022

În programa de la limba română pentru Bac 2022 sunt incluși următorii autori:

• Mihai Eminescu

• Ion Creangă

• I. L. Caragiale

• Ioan Slavici

• G. Bacovia

• Lucian Blaga

• Tudor Arghezi

• Ion Barbu

• Mihail Sadoveanu

• Liviu Rebreanu

• Camil Petrescu

• G. Călinescu

Competențe de evaluat la Limbă și comunicare

La partea de limbă și comunicare se verifică cunoștințele absolvenților în ceea ce privește normele ortografice, otopeice, de punctuație, morfosintactice și folosirea adecvată a unităţilor lexico-semantice.

De asemenea, se evaluează și nivelul de constituire a mesajului: nivelul fonetic, nivelul lexico-semantic, nivelul morfosintactic, nivelul ortografic şi de punctuaţie și nivelul stilistico-textual.

Structura subiectelor la Limba Română de la Bac 2022, sesiunea de toamnă

În cadrul examenului la Limba și literatura română, candidații trebuie să fie capabili să redacteze un eseu liber, structurat sau un eseu argumentativ, în care să menționeze diferite noțiuni dobândite în timpul anilor de studiu ( curente literare/culturale, elemente de analiză tematică, structurală şi stilistică).

Proba scrisă la Limba și literatura română este compusă din trei subiecte, fiecare cu câte un grad diferit de dificultate.

Primul subiect are două subpuncte și presupune citirea unui text nonliterar, la prima vedere, și rezolvarea câtorva cerințe pornind de la informațiile din acest text.

Subpunctul A va avea cinci întrebări, iar răspunsul se va regăsi în textul dat. Subpunctul B presupune redactarea unui text argumentative pornind de la o idee regăsită în textul respectiv.

Al doilea subiect începe cu un text literar (epic, liric sau dramatic) și are o cerință referitoare la genul sau curentul literar în care se încadrează fragmentul, caracterizarea scurtă a unui personaj, prezentarea perspectivei narative, prezentarea relației dintre ideea poetică și mijloacele artistice, stabilirea rolului notațiilor autorului sau altă cerință de acest gen.

Cel de-al treilea subiect presupune scrierea unui eseu de minimum 400 de cuvinte pornind de la o opera a unuia dintre autorii canonici prevăzuți în program.

Punctajul subiectelor este următorul

Subiectul I - 50 de puncte

Subiectul II - 10 puncte

Subiectul III - 30 de puncte

Amintim, că, pentru a promova examenul de Bacalaureat 2022, candidații trebuie să ia minim 5 la fiecare probă, iar media finală trebuie să fie cel puțin 6.

Modele de subiecte la limba română la Bac 2022

Candidații care vor să se pregătească pentru proba la limba și literatura română de la Bac 2022 pot să descarce de la finalul articolului, modele de subiecte, atât pentru profilul uman, cât și pentru real.

De asemenea, pentru a se pregăti mai bine pot descărca și subiectele care s-au dau în sesiunea din vară de la Bac 2022.

Rezultate la Bac 2022 sesiunea de vară

În sesiunea de vară de la Bac 2022, rata de promovabilitate a fost de 75,2%, cea mai mare din ultimii 10 ani.

Cea mai mare rată de promovabilitate la BAC 2022, înainte de contestații, a avut-o județul Cluj.

În Cluj, aproximativ 666 de absolvenți au reușit să obțină medii între 9 și 9,40, iar alți 663 au luat medii între 8,50 și 8,99.

Rezultate Bac 2022 București - 83,2%

În ceea ce privește capitala, rata de promovabilitate a fost de 83,2%, cea cea mai mare înregistrându-se în 87,2% în sectorul 4, iar cea mai mică în sectorul 6,76%.

La polul opus față de Cluj se află județul Ilfov, cu un număr foarte mic de candidați înscriși, iar după contestații, 475 de absolvenți au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat 2022.

În ceea ce privește mediile, niciun candidat din Ilfov nu a reușit să obțină media 10, și doar 16 din candidații au avut medii între 9.50 și 9.99.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: bacalaureat 2022, subiecte limba romana, examenul de Bacalaureat,

Dată publicare: 16-08-2022 09:43

articolul original.

Mâine începe sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat

15 August 2022 at 12:18
By: M.Ex.

Sesiunea august – septembrie 2022 a examenului național de bacalaureat începe marți, 16 august, cu aproape 35.000 de candidați înscriși!
Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, aproape două treimi provin din promoţia anului 2022 (22.586 candidați), iar 12.237 candidați provin din promoţiile anterioare.
Dintre candidații care susțin în această sesiune pentru prima oară examenul de bacalaureat, cca. 93% provin din promoția curentă (5.842 candidați față de 446 candidați din promoțiile anterioare).
Probele scrise se vor desfășura în 138 de centre de examen. Toate sălile de examen au în dotare camere de supraveghere video și audio.
Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). În același timp, este interzis să comunicați între voi sau cu exteriorul, să transmiteți ori să schimbați între voi foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Nu riscați eliminarea din examen și pierderea dreptului de a vă prezenta la următoarele două sesiuni.
Calendarul probelor este:
– 16 August 2022 – Limba și literatura romana- proba E. a – proba scrisă;
– 17 August 2022 – Proba obligatorie a profilului – proba E. c – proba scrisă;
– 18 August – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E. d – proba scrisă;
– 19 August – Limba și literatura materna – proba E. b – proba scrisă.
Probele de evaluare a competențelor (lingvistice și digitale) sunt programate în intervalul 22 – 29 august (cu excepția zilelor de 27 și 28 august).
Afișarea primelor rezultate, în format anonimizat, conform prevederile specifice în vigoare va avea loc în data de 31 august.
Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format clasic/letric, cât și electronic.
Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (interval 1 – 2 septembrie), vor fi comunicate în data de 3 septembrie.
Probele scrise încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30.
Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 16 – 18 august, între orele 8:00 – 16:00, respectiv 19 august, între orele 8:00 – 14:00.

articolul original.

BACALAUREAT! După contestații, numărul mediilor de 10 (zece) a crescut la cinci. S-au afișat rezultatele finale

1 July 2022 at 10:35

În judeţul Bacău, rata cumulată de promovare (calculată după mediile finale obținute atât de absolvenții din promoția curentă, cât și de absolvenții din promoțiile anterioare) este de 81,9% (peste rata înregistrată la nivel național care este de 75.2%), în creștere cu 1,4%, față de rezultatele inițiale, când rata cumulată de promovare a fost de 80,5%.

Foto arhivă

Pentru promoția curentă, rata finală de promovare este 85,8% (înainte de contestații 84,4%), iar pentru promoțiile anterioare de 36,6% (înainte de contestații 35,2%). 

Astfel, din totalul celor 3.627 de candidați prezenți (3.340 – promoția curentă și 287 – promoțiile anterioare) au promovat 2.972 de candidați (2.921 înainte de contestații), din care: 2.867 de candidați (2.820 înainte de contestații) aparțin promoției curente și 105 candidați (101 înainte de contestații) provin din promoțiile anterioare. 

A crescut, de asemenea, și numărul mediilor generale de 10 (zece), înregistrate la nivelul județului Bacău, de la 3 înainte de contestații la 5. Este vorba despre un absolvent de la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” Onești, specializarea Matematică-Informatică, un absolvent de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” Moinești – Științe ale Naturii și un absolvent de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” Comănești – Filologie, unul de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”, specializarea Matematică-Informatică și unul de la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” Onești,  Matematică-Informatică. Toți cei cinci candidați sunt din promoția curentă.

Medii de promovare – rezultate finale:

• 5  (3 înainte de contestații) candidați au obținut media 10 (zece);

• 846 (800 înainte de contestații) de candidați au obținut medii între 9 și 9.99;

• 862 (889 înainte de contestații) de candidați au obținut medii între 8 și 8.99;

• 659 (667 înainte de contestații) de candidați au obținut medii între 7 și 7.99;

• 600 (562 înainte de contestații) de candidați au obținut medii între 6 și 6.99.

În total, s-au depus 1.222 de contestaţii. Cele mai multe au fost la Limba și literatura română – 470, Matematică – 179 și Istorie – 196. La proba a treia, cea la alegere în funcție de profil și specializare, au fost 377 contestații. 

articolul original.

Cea mai mare scădere a ratei de promovare în Călărași, unde lucrările la Bacalaureat 2022 au fost corectate digitalizat

28 June 2022 at 12:11

Rata de promovare la Bacalaureat 2022, care anul acesta a crescut la nivel național și în cele mai multe județe, comparativ cu anul trecut, a înregistrat o scădere pronunțată într-un singur județ – cel în care a fost pilotată corectarea digitalizată a lucrărilor, anume județul Călărași.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care lăudase și detaliase rezultatele corectării digitalizate pilotate tot anul acesta la Evaluarea Națională, în Dâmbovița, luni, la prezentarea situației de la Bac, a evitat să ofere informații despre rezultatele din Călărași.

Acestea reies, însă, din datele livrate de minister privind Bacalaureatul la nivel național, precum și din cele agregate pe platforma Bac+: o rată de promovare substanțial mai mică decât în 2021, cu diferențe mari de reușită la diversele probe ale examenului.

Amintim că în județul Călărași, lucrările elevilor de la Bac 2022 au fost corectate digital. Ei au dat examenele în scris, în formatul clasic dar la final au fost scanate de profesorii din comisie. Prin acest program pilot, care a fost folosit și în Dâmbovița la Evaluarea Națională 2022, ministerul vrea să elimine subiectivitatea în corectarea lucrărilor.

 • Platforma folosită pentru corectarea digitalizată pentru Evaluarea Națională și BAC 2022, în cele două județe, a fost Intuitext, a companiei Softwin SRL, pusă la dispoziție ministerului, gratuit, pe bază de parteneriat.

Ce spun cifrele oficiale

Potrivit datelor publicate luni de Ministerul Educației, în județul Călărași rata de promovare a Bacalaureatului a fost, anul acesta, de 57,6%, cu 4,8 puncte procentuale mai mică decât în 2021, când aceeași rată a fost de 62,4%.

O variație negativă a ratei, față de anul trecut, s-a mai înregistrat doar în două județe, dar la un nivel nesemnificativ: -0,3% în Alba, -0,2% în Timiș.

Rata de promovare a fost, în Călărași, a 3-a cea mai slabă între județele țării, după Ilfov (47%) și Giurgiu (55%). Comparativ, rata medie de promovare înainte de contestații a fost, la nivel național, de 73,3% – cea mai mare din ultimii 12 ani.

 • În cazul Călărași, luând în calcul doar candidații din promoția curentă, rata de promovare la Bac 2022 a fost de 62,5%, mai mare doar decât cele din Ilfov (52,9%) și Giurgiu (61,7%). Variația ratei de promovare față de anul trecut, doar pentru candidați din promoție curentă, a fost de -7 puncte procentuale, din nou cea mai mare variație negativă dintre toate județele țării (singurele județe cu variație negativă au fost, și de această dată, Alba cu -0,8 puncte procentuale și Timiș cu -1,9 puncte procentuale).

Călărași: Număr mic de candidați, dar fără alte diferențe de fond față de anii trecuți

Evoluția se înregistrează în condițiile unei scăderi a numărului de candidați înscriși, dar fără alte schimbări evidente pentru indicii luați în considerare la rezultatele de la Bac, conform datelor agregate pe platforma Bac+. Astfel:

 • Anul acesta, a fost cel mai scăzut număr de candidați înscriși din ultimii 9 ani (1278), față de un maxim de 1847 în 2015
 • Procentul de reușită a fost mediu pentru ultimul deceniu – mai mic decât în 2017 sau 2021, similar cu cel din 2019, dar mai mare decât în perioada anterioară anului 2017 sau decât în 2020.
 • Procentul elevilor care au mai susținut examenul este cel mai mic din 2016 încoace.

Tot potrivit datelor agregate pe platforma Bac+, trei licee din județ, cu număr mare de elevi, au avut un procent de reușită de peste 70%:

 • Colegiul Național Barbu Știrbei din Călărași – 94%,
 • Colegiul Național Neagoe Basarab Oltenița – 86%,
 • Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Călărași – 72,9%.

Dar 10 din 15 licee au avut un procent de reușită de sub 50%, inclusiv cel mai populat liceu din județ: – Liceul Tehnologic Nicolae Balcescu Oltenița (reușită 26,9%, la un total de 227 de elevi).

Două licee tehnologice, cu un număr foarte mic de candidați, au avut reușită 0% – Liceul Tehnologic de Transporturi Auto din Călărași, cu 15 candidați, respectiv Liceul Tehnologic Nr. 1 din Borcea – cu 6 candidați.

Conform datelor furnizate pe platforma Bac+, în Călărași s-au făcut simțite diferențe majore la rezultatele înregistrate între diverse materii. La disciplinele obligatorii aferente profilului teoretic s-au înregistrat rate mari de reușită în cazul Matematică (mate-info) și Istorie, dar de numai 50% în cazul probei de Limba Română. Procent de reușită de doar 50% a fost atins și în cazul Matematicii (Științele Naturii, Tehnologic).

Procentul mic de reușită la Limba Română este semnificativ, având în vedere mai ales faptul că specializarea Filologie a avut cei mai mulți candidați înscriși (372) la nivel de județ, urmată fiind e Matematică-Informatică (221) și Tehnician în activități economice (171 candidați). Pe locul 4 din punct de vedere al candidaților înscriși este specializarea Științe ale Naturii – unde s-a înregistrat un procent redus de reușită la Matematică).

În cazul materiilor la alegere, se observă că procentul de reușită este de peste 60% la primele zece opțiuni și peste 75% pentru primele nouă, după care scade brusc în cazul probei de Biologie vegetală și animală, cu un număr mare de candidați (283) și un procent de reușită de doar 41,3%, conform datelor disponibile marți, pe platforma Bac+.

Deși ales pentru pilotarea corectării digitalizate, Călărași nu este relevant la nivel național, susține ministrul Cîmpeanu

În conferința de presă susținută luni pe tema Bac 2022, ministrul Sorin Cîmpeanu să se refere în detaliu la situația din Călărași, spunând că nu ar fi relevantă la nivel național și că va face obiectul unei analize. Poziția lui vine în pofida faptului că ministrul a insistat, în ultimele luni, asupra relevanței pilotării evaluării digitalizate a lucrărilor de la Evaluarea Națională și Bacalaureat, anul acesta.

După Evaluarea Națională, el a prezentat în amănunt informații cu privire la rezultatele evaluării digitalizate, arătând nivelul de cunoștințe al populației de elevi din Dâmbovița pentru multe dintre subiectele de la examen, la Matematică și la Limba Română. Pe baza acestor date, ministrul Cîmpeanu a susținut ideea de extindere a corectării digitalizate începând de anul viitor.

Pe de altă parte, după Bac, la conferința de luni el a spus: 

 • „Nu putem extrapola rezultatele din Călărași la nivel național. Vor face obiectul unei analize care va fi dată publicității în foarte scurt timp. Repet, rezultatele fiind valabile strict pentru județul Călărași, acolo unde am avut această evaluare digitală”
 • „Am făcut deja această analiză, dar deoarece Călărași este printre județele cu cel mai mic număr de candidați, este printre județele care constant au înregistrat rate de promovare scăzute la examenul de bacalaureat, nu voi prezenta acum”.
 • ”Faptul că am reușit să organizăm o evaluare digitale în județul Călărași ne-a arătat o serie de lucruri. Avem colegiul pedagogic, spre exemplu, Liceul Pedagogic din Călărași. Liceele pedagogice să știți că la nivel național au o rată de promovare de peste 90%. Aici, rata de promovare a fost mult scăzută.
 • Acest lucru, dincolo de cauze de ordin general, se datorează și faptului că avem acele licee mozaic. La Liceul Pedagogic din Călărași avem și clase de alimentație publică, ceea ce, o spun cu toată răspunderea, nu este normal. Fiecare liceu trebuie să-și asume filiera. Trebuie să-și dezvolte resursa umană, infrastructura și toate eforturile pentru a obține rezultate pe o anumită filieră.
 • Aceste licee numite mozaic, vom face o analiză amănunțită, sunt cele care rata de promovare se dovedește a fi scăzută și foarte scăzută.” (N.red.: Liceul pedagogic a înregistrat, potrivit datelor publicate pe platforma Bac+, doar 50 de candidați înscriși)
articolul original.

BAC 2022: 73,3%, rată de promovare la nivel național! În BN, au promovat 74,2% din totalul candidaților înscriși! Avem și două medii de 10

27 June 2022 at 09:02

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat, luni, că rata de promovare la Bacalaureat a fost de 73,3%, cea mai mare din ultimii 10 ani. Peste 160 de candidați au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat, doi fiind din județul Bistrița-Năsăud.

Judeţul din top este Clujul, cu 85,1% promovabilitate, iar pe ultimul loc este Ilfovul, cu 47%. În rural s-a înregistrat o rată de promovare de 69,2%, iar în urban, de 82,7%, comparaţia fiind pentru promoţia curentă.

În Bistrița-Năsăud, rata de promovare pentru promoția curentă este de 78,2%, cu 5,9% mai mare decât în 2021. Per total candidați, atât din promoția curentă, cât și din promoțiile anterioare, rata de promovare este de 74,2%, cu 8% mai mare decât anul trecut.

162 de candidaţi au obţinut media 10.

Dintre aceștia 2 sunt din Bistrița-Năsăud – unul de la Colegiul Național Liviu Rebreanu, iar celălalt de la Colegiul Național Andrei Mureșanu, ambele din Bistrița. Alți 414 absolvenți au obținut medii cuprinse între 9 și 9,99, iar alți 418 au obținut medii cuprinse între 8 și 8,99.

Rata de succes la examen a crescut cu 5,5% pe ansamblul tuturor promoţiilor, fiind cea mai mare din ultimii 10 ani (înainte de soluţionarea contestaţiilor), a mai transmis Ministerul Educaţiei.

La nivel național, au promovat cu 2.928 de candidaţi mai mult decât anul trecut, deşi numărul celor înscrişi a fost mai mic cu 7.211 – comparativ cu 2021, rezultând o rată cumulată de promovare (înainte de contestaţii) de 73,3%, superioară cu 5,5% faţă de aceeaşi etapă de afişare din sesiunea iunie-iulie a anului trecut: 67,8%). În acelaşi timp, este cea mai mare rată de promovare din ultimii 10 ani (înainte de contestaţii).

Pentru promoţia curentă, rata de promovare este 78,3%, iar pentru promoţiile anterioare, 32,1%.

Au promovat 89.054 de candidaţi, dintr-un total de 121.470 de candidaţi prezenţi (108.450 de candidaţi prezenţi provin din promoţia curentă, respectiv 13.020 de candidaţi prezenţi din promoţiile anterioare).

articolul original.
❌