ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Programul Made in Romania al Bursei de Valori Bucuresti si-a desemnat companiile finaliste ale editiei a V-a in cadrul Galei de premiere

23 September 2022 at 16:47
 • Programul Made in Romania al Bursei de Valori Bucuresti si-a desemnat in cadrul Galei de premiere de pe 22 septembrie cele 15 companii finaliste.
 • Trei dintre cele 15 finaliste au fost alese prin votul publicului, iar membrii Juriului Made in Romania au desemnat celelalte 12 companii romanesti care s-au calificat in cadrul Programului.
 • Made in Romania, prin platforma sa dedicata, https://investingromania.com, este proiectul Bursei de Valori Bucuresti care isi propune sa identifice viitoarele motoare ale economiei romanesti.

Made in Romania, programul Bursei de Valori Bucuresti si-a anuntat si premiat joi, 22 septembrie, companiile finaliste ale editiei din acest an, viitoarele motoare de crestere ale economiei romanesti. Dintre cele 15 companii finaliste, 6 provin din sectorul IT&C, 2 din sectorul Comertului, 2 din Industria Prelucratoarea si cate o companie apartine zonelor Tehnologie in agricultura, Industria farmaceutica, Industria alimentara, FMCG si Educatie.

Cele 15 companii finaliste, enumerate in ordine alfabetica sunt:

1 5 to go – vot public Brand 100% romanesc, care activeaza sub sloganul Smile, there’s coffee!
2 Agricloud Compania monitorizeaza culturile agricole, podgoriile, livezile si fermele de animale, folosind tehnologia IoT.
3 Agroland Business System – vot public Grup antreprenorial romanesc, care opereaza una dintre cele mai extinse retele de magazine agricole din Romania.
4 Antibiotice Iasi Unul dintre cei mai importanti producatori romani de medicamente generice.
5 Code of Talent Platforma romaneasca de microlearning pentru corporatii si institutii de invatamant.
6 Curtea Veche Publishing Companie cu capital privat, in intregime romanesc si una dintre cele mai mari edituri din Romania.
7 Cyscale Systems Cyscale Systems ofera suport companiilor prin protejarea aplicatiilor si a datelor in cloud.
8 Deltamed Unul dintre producatorii principali de vehicule pentru interventii speciale din Europa de Est, cu peste 20 de ani experienta.
9 Digisign Printre furnizorii principali care ofera servicii de infrastructura a cheii publice (PKI) si de securitate a tehnologiei informatilor.
10 dotLumen– vot public dotLumen reprezinta o solutie scalabila pentru mobilitatea persoanelor nevazatoare.
11 FintechOS Start-up care dezvolta solutii digitale pentru industria financiara, care raspund nevoilor in schimbare ale consumatorilor.
12 IRUM Fondata in 1953, IRUM este specializata in construirea de masini si utilaje si devotata fabricarii produselor romanesti
13 Merlin’s Beverages Compania este cunoscuta prin brandurile: Vitamin Aqua (lider de piata in categorie), LEMONADE, Pop Cola si VITANIMIX.
14 Transavia Afacere de familie si singurul producator romanesc care produce, creste, proceseaza si distribuie toti puii.
15 Zebrapay Compania este specializata in furnizarea de solutii de plata prin cea mai mare retea de terminale de tip self-service din Romania.

„Suntem la a cincea editie a programului Made in Romania si vedem, inca o data, companii din industrii care se dezvolta puternic in tara noastra si care se armonizeaza cu structura economiei noastre. Astfel, ponderea cea mai mare o au companiile din sectorul IT&C, performanta pe care am vazut-o si in editia precedenta, urmate de cele din zona de bunuri de larg consum si de cele din industria prelucratoare. Toate aceste companii ne inspira prin determinarea lor si prin capacitatea de a raspunde provocarilor cu optimism si de a le transforma in oportunitati de dezvoltare. Vedem companii cu o istorie care se intinde chiar si pe mai bine de 30 de ani, fiind un model de rezilienta si continua adaptare la nevoile consumatorilor, dar si companii care se afla pe piata de doar cativa ani si care deja se remarca in domeniul lor de activitate. Cu fiecare noua editie in care cunoastem semifinalistii si apoi finalistii proiectului Made in Romania descoperim povesti antreprenoriale romanesti de succes cu care ne mandrim. Ne bucuram ca putem oferi aceasta platforma prin care se pot promova si pot accesa strategii care sa le ajute in dezvoltarea lor.” a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

„ Am ajuns la aceasta etapa importanta a proiectului Made in Romania, care consolideaza comunitatea de antreprenori formata in jurul programului atat din companii lider, cu traditie pe piata de capital, cat si companii aflate la inceput de drum, cu potential de a deveni reper in economia romaneasca. Aceasta editie a adus in prim-plan cele 15 povesti Made in Romania care s-au remarcat prin inovatia pe care o aduc in domeniul lor de activitate, prin dinamica afacerii si prin eforturile constante pe care le fac pentru a deveni motorul economiei romanesti. In lista companiilor finaliste vedem diversitate si planuri de expansiune ambitioase, care reflecta spiritul antreprenorial romanesc. Fiecare companie este unica si ne bucuram ca le putem oferi aceasta platforma prin care sa isi spuna povestea. Le spunem felicitari si le uram mult succes in continuare”, a declarat Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori Bucuresti

Rezultatele au fost obtinute in urma celor doua etape de selectie a companiilor finaliste, care au avut loc pe 31 iulie – data la care s-a incheiat perioada de vot al publicului, fiind alese primele 3 finaliste si pe 2 august – data la care a avut loc intalnirea juriului, in cadrul careia s-au desemnat 12 dintre cele 15 povesti antreprenoriale de succes. In etapa de vot al publicului s-au strans 10.132 de voturi valide, prin care votantii si-au aratat suportul pentru compania favorita. Dintre acestea, dotLumen a primit 1.251 de voturi din partea publicului, fiind urmata de Agroland Business System, cu 1.049 de voturi valide si 5 to go, cu 951 de voturi.

Proiectul Made in Romania a fost lansat de Bursa de Valori Bucuresti in 2017, pentru a identifica si promova companiile de top din Romania.  Dezvoltarea platformei www.investingromania.com pozitioneaza Bursa de Valori Bucuresti ca fiind principalul canal de finantare pentru antreprenorii romani. Totodata, platforma este dedicata investitorilor, consultantilor si, in special, companiilor cu perspective de crestere, care doresc sa atraga finantare de la investitori sau care se afla in procesul de pregatire a unui plasament privat pe Piata AeRO sau pe Piata Principala.

In cursul anului 2022, derularea proiectului este sprijinita de Microsoft “powered by Microsoft”, alaturi de partenerii: BRK Financial GroupSeedBlinkEuropean Bank for Reconstruction and DevelopmentUiPathBRD Asset ManagementTradeVilleImpetum GroupBanca TransilvaniaBT Capital Partners,   DendrioMazarsBondoc si AsociatiiTermene.roIFB Finwest, impreuna cu sustinatorii ANISDoingBusiness, Asociatia pentru Relatii cu Investitorii la Bursa din Romania (ARIR), Romanian Business Leaders  si partenerul media Digi24. La Gala Made in Romania s-au alaturat Purcari Wineries, in calitate de Networking Cocktail Partner, NOAH Watches si Merlins Beverages, in calitate de parteneri ai evenimentului.

articolul original.

Compania Antibiotice Iași, premiată de BVB la Gala „Made în România” (VIDEO)

23 September 2022 at 07:32

Este singura companie din domeniul medical aflată între cele 15 finaliste ale Programului „Made in Romania”, premiate de Bursa de Valori București.

Premiu Antibiotice

Made in Romania, programul Bursei de Valori București (BVB) și-a anunțat și premiat joi, 22 septembrie, companiile finaliste ale ediției din acest an, considerate „viitoarele motoare de creștere ale economiei românești”, transmite BVB printr-un comunicat.

Compania Antibiotice – unul dintre cei mai importanți producători români de medicamente generice – este singura din domeniul medical premiată în cadrul ediției a V-a a Galei Made in Romania, fiind una dintre cele mai de succes 15 povești antreprenoriale românești.

Compania Antibiotice este unul dintre cele 15 branduri românești premiate, unul care spune o poveste de success de 67 de ani. În toți acești ani, abilitatea de vedea dincolo de linia orizontului și determinarea celor peste 10.000 de oameni ce au lucrat de-a lungul timpului la Antibiotice, precum și investițiile în cercetare, dezvoltare și modernizare, au făcut ca această companie să reziste și să se dezvolte, iar astăzi să devină cel mai mare producător român de medicamente generice, dar și un adevarăt ambasador al României peste hotare. Cu misiunea de a face medicamentele valoroase accesibile ca mijloc de îngrijire a sănătății, Antibiotice și-a asumat un model de business responsabil și sustenabil, atât pentru generațiile actuale, cât și viitoare, iar premiul obținut în cadrul proiectului Made in Romania este o confirmare a rolului important al companiei în economia românească”, transmite conducerea companiei.

Radu Hanga

Rezultatele au fost obținute în urma celor două etape de selecție a companiilor finaliste, care au avut loc pe 31 iulie – dată la care s-a încheiat perioada de vot al publicului, fiind alese primele 3 finaliste și pe 2 august – data la care a avut loc întâlnirea juriului, în cadrul căreia s-au desemnat 12 dintre cele 15 povești antreprenoriale de succes. În etapa de vot al publicului s-au strâns 10.132 de voturi valide, prin care votanții și-au arătat suportul pentru compania favorită. „dotLumen”o soluție scalabilă pentru mobilitatea persoanelor nevăzătoare – a primit 1.251 de voturi din partea publicului, urmată de „Agroland Business System” – 1.049 de voturi valide și „5 to go”951 voturi.

Suntem la a cincea ediție a programului Made in Romania și vedem, încă o dată, companii din industrii care se dezvoltă puternic în țara noastră și care se armonizează cu structura economiei noastre. Astfel, ponderea cea mai mare o au companiile din sectorul IT&C, performanță pe care am văzut-o și în ediția precedentă, urmate de cele din zona de bunuri de larg consum și de cele din industria prelucrătoare. Toate aceste companii ne inspiră prin determinarea lor și prin capacitatea de a răspunde provocărilor cu optimism și de a le transforma în oportunități de dezvoltare”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

Dintre cele 15 companii finaliste ale Programului „Made în România”, 6 provin din sectorul IT&C, 2 din sectorul Comerțului, 2 din Industria Prelucrătoarea și câte o companie aparține zonelor Tehnologie în agricultură, Industria farmaceutică, Industria alimentară, FMCG și Educație.

Lansat de către Bursa de Valori București în anul 2017, proiectul Made in Romania urmărește identificarea și promovarea companiilor de top din România.

Platforma www.investingromania.com a fost gazda competiției, în care au fost nominalizate 350 de companii din domenii precum IT&C, comerț, servicii, industria prelucrătoare, sănătate, construcții și agricultură.

Dintre acestea, un juriu format din experți în diverse domenii ale economiei a selectat 50 de companii semifinaliste, pe baza unor criterii privind performanța sau perspectivele de inovare și dezvoltare. În final, doar 15 companii au fost desemnate câștigătoare astăzi în cadrul Galei Made in România.

GALA „Made în România” – sursă BVB


articolul original.

Primul Forum Moldova Romania organizat la nivel inalt prezinta oportunitatile de dezvoltare oferite de piata de capital

14 September 2022 at 17:06
 • Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilita, si omologul sau roman, premierul Nicolae Ionel Ciuca, au deschis lucrarile forumului investitional „Moldova – Romania: Capital Bridges” de la Bucuresti.
 • Primul Forum Moldova – Romania organizat la nivel inalt a avut ca tema centrala promovarea oportunitatilor oferite de pietele de capital.
 • Republica Moldova este cea mai noua tara candidata la Uniunea Europeana.
 • Romania este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova si al doilea investitor de pe piata moldoveneasca.
 • Piata de capital din Romania se afla pe radarul unei comunitati extinse de investitori internationali si este inclusa in indicii FTSE Russell dedicati pietelor emergente.

Primul Forum la nivel inalt „Moldova – Romania: Capital bridges”, dedicat promovarii oportunitatilor din piata de capital din cele doua tari, a avut loc in data de 13 septembrie, la Bucuresti. Pe agenda discutiilor forumului s-au aflat teme de actualitate internationala, implementarea de politici favorabile pentru dezvoltarea climatului investitional si de afaceri, intarirea legaturii dintre pietele de capital din cele doua tari, bunele practici de preluat in contextul statutului Republicii Moldova de tara candidata la Uniunea Europeana. Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilita, si omologul sau roman, premierul Nicolae Ionel Ciuca, au deschis lucrarile forumului investitional „Moldova – Romania: Capital Bridges”.

“Forumul Moldova-Romania Capital Bridges, unde am participat impreuna cu premierul Natalia Gavrilita, a fost un bun prilej sa reiterez sprijinul activ al Romaniei pentru implinirea visului Republicii Moldova: integrarea in familia europeana. In actualul context geopolitic si economic, plin de provocari pentru economiile Romaniei si Republicii Moldova, intarim puntile care ne unesc pentru a pune in valoare oportunitatile celor doua economii. Dezvoltarea relatiilor comerciale si promovarea investitiilor sunt esentiale pentru consolidarea Parteneriatului Strategic si pentru misiunea noastra care se va incheia atunci cand ne vom putea bucura impreuna de beneficiile statutului de membru al UE.”,  a declarat Prim-ministrul Romaniei, Nicolae Ionel Ciuca.

“Evenimentul de astazi este despre construirea de poduri – intre tara mea si investitorii straini, intre afacerile moldovenesti si cele internationale, sau intre companiile moldovenesti, pietele de capital romanesti si cele din Europa. Dar cel mai important pod pe care am reusit sa-l construim pana acum este noul nivel al relatiei noastre cu Uniunea Europeana, dupa ce ni s-a acordat statutul de tara candidata la UE. Or, integrarea europeana ar fi busola care ne-ar ajuta sa indeplinim asteptarile cetatenilor nostri si ale companiilor care desfasoara afaceri in tara noastra. Avem nevoie de o piata de capital mai activa si de investitii, iar drept exemplu in acest sens ne este piata de capital din Romania – devenita o poarta de acces spre finantare pentru afacerile moldovenesti, si Bursa de Valori Bucuresti – care si-a dovedit clar potentialul de a fi un hub financiar regional, inclusiv pentru companiile moldovenesti care cauta capital de crestere.”, a declarat Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilita.

Romania este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova si al doilea investitor de pe piata moldoveneasca. In Republica Moldova sunt prezente deja peste 1.500 de companii romanesti, iar in Romania sunt inregistrate peste 6.640 de societati mixte cu participare de capital moldovenesc. Piata de capital din Romania se afla pe radarul unei comunitati extinse de investitori internationali si este inclusa in indicii FTSE Russell dedicati pietelor emergente.

Presedintele maib, Giorgi Shagidze: „Adresez multumiri Bursei de Valori Bucuresti, WOOD&Co, Raiffeisen Bank International si tuturor partenerilor nostri pentru sprijinul acordat pentru ca acest eveniment important sa aiba loc. Forumul este de o importanta majora atat pentru piata de capital a Republicii Moldova, cat si a Romaniei. De asemenea, vreau sa multumesc speakerilor si tuturor participantilor pentru interesul manifestat fata de Republica Moldova ca destinatie investitionala si oportunitatile date de noul statut obtinut recent de tara candidat UE. Este o onoare pentru maib, cea mai mare banca din Republica Moldova, sa contribuie la sustinerea tarii si a sectorului bancar, sa atraga investitori interesati de dezvoltarea afacerilor in Republica Moldova, sustinand cresterea durabila si sustenabila a economiei tarii.”

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Radu Hanga, a afirmat: „Romania s-a pozitionat ca un pol de stabilitate in regiune si este o destinatie atractiva din punct de vedere investitional. Avem convingerea ca experienta Romaniei, atat ca tara membra a Uniunii Europene, cat si ca piata emergenta in randul furnizorilor de indici reprezinta un avantaj competitional in fructificarea oportunitatilor de atragere de capital. Capitalul urmeaza oportunitatile acolo unde apar si Romania ofera multiple oportunitati de dezvoltare.”

Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti, Adrian Tanase, a afirmat: „Piata de capital din Romania functioneaza conform celor mai inalte standarde europene, ofera vizibilitate internationala sporita in randul investitorilor prin statutul de piata emergenta si reprezinta o certificare importanta pentru companiile care sunt listate. Avem deja o prima companie din Republica Moldova listata la BVB si suntem increzatori ca alte companii care indeplinesc criteriile de listare isi vor face debutul pe piata din Romania.”Republica Moldova este cea mai noua candidata UE prin decizia Consiliului European din 23 iunie 2022 iar in perioada urmatoare, autoritatile din Republica Moldova isi propun sa convinga cat mai multi investitori sa vina in Moldova si sa participe la dezvoltarea tarii.

La Forum au participat profesionisti ai pietelor de capital din cele doua tari, investitori, reprezentanti ai institutiilor financiare internationale si lideri ai companiilor de top care activeaza in regiune. Organizarea la Bucuresti a primului Forum la nivel inalt Moldova – Romania: Capital bridges” a fost realizata de maib in asociere cu Bursa de Valori Bucuresti, WOOD & Company, Raiffeisen Bank International, cu sprijinul AmCham Romania si Romanian Business Leaders.

articolul original.

Raiffeisen Bank listează prima emisiune de obligațiuni sustenabile la Bursa de Valori București

31 August 2022 at 17:31
image

Raiffeisen Bank, jucator important in sectorul bancar din Romania, listeaza miercuri, 31 august prima emisiune de obligatiuni sustenabile la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in valoare de 500,85 milioane de lei. Obligatiunile, care se vor tranzactiona sub simbolul bursier RBRO27A pe Piata Reglementata a bursei, reprezinta prima emisiune de obligatiuni sustenabile pe care Raiffeisen Bank o listeaza la BVB si a 5-a emisiune de obligatiuni tranzactionabila la bursa, valoarea tuturor celor 5 obligatiuni emise de Raiffeisen Bank fiind de peste 3 miliarde de lei.

Obligatiunile sustenabile, de tip senior, eligibile, nepreferentiale, denominate in lei care intra la tranzactionare astazi, 31 august, au o maturitate de 5 ani fiind scadente in 2027 si o dobanda fixa anuala de 8,920 %.

„Prin listarea de astazi a obligatiunilor sustenabile emise de Raiffeisen Bank, inregistram o premiera la Bursa de Valori Bucuresti, fiind primele obligatiuni de acest tip care vor fi listate la bursa. Succesul realizarii acestei emisiuni, precum si listarea ei la bursa demonstreaza inca o data ca piata de capital locala devine o sursa importanta de finantare pentru companiile care tintesc implementarea de proiecte sustenabile. Noi, la Bursa de Valori Bucuresti, ne propunem sa consolidam aceasta directie pe care o consideram importanta in dezvoltarea Romaniei, si anume, sustenabilitatea proiectelor finantate prin piata de capital si ne dorim ca si alti emitenti sa urmeze exemplul Raiffeisen Bank”, a spus Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori Bucuresti.

“Suntem mandri ca prin aceasta emisiune de obligatiuni marcam o noua premiera pe piata de capital locala, confirmand, din nou, rolul nostru de pionierat si angajamentul de a sprijini o dezvoltare durabila a economiei romanesti. Aspectele sociale, cat si cele legate de mediu, sunt constant in radarul investitorilor, astfel ca ne bucura interesul crescut manifestat de investitorii institutionali pentru aceasta emisiune de obligatiuni sustenabile”, a declarat Romulus Mircea, Director Executiv Managementul Activelor si Pasivelor Raiffeisen Bank.

Fondurile atrase vor fi utilizate pentru finantarea proiectelor durabile, conform criteriilor de eligibilitate descrise in Cadrul pentru Obligatiuni Sustenabile al bancii. Minimum 50% din fonduri vor fi directionate pentru finantarea de proiecte sociale – finantarea intreprinderilor mici si mijlocii din regiuni subdezvoltate la nivel national, locuinte accesibile, acces la servicii esentiale de sanatate, educatie si infrastructura. Diferenta va fi alocata finantarii proiectelor care sustin tranzitia verde – cladiri verzi, proiecte de energie regenerabila, de eficienta energetica, transport si agricultura ecologice, proiecte de prevenire si control al poluarii, economie circulara, administrarea durabila a resurselor de apa.

Mai multe informatii despre obligatiunile Raiffeisen Bank sunt disponibile aici.

Despre Raiffeisen Bank:

Raiffeisen Bank este una dintre bancile universale aflate in top 5 in Romania si deserveste 2,28 milioane de clienti, persoane fizice si juridice. Banca are peste 4.700 de angajati, circa 300 de agentii in toata tara, 1.131 de ATM-uri si MFM-uri, o retea de peste 27.900 de POS-uri.

articolul original.

Acțiunile Bursei de Valori București intră în indicii FTSE Russell dedicați Piețelor Emergente din 19 septembrie

22 August 2022 at 15:56
image
 • Actiunile companiei Bursa de Valori Bucuresti vor fi incluse, din 19 septembrie, in indicii FTSE Russell dedicati pietelor emergente, FTSE Global Micro Cap.
 • Bursa de Valori Bucuresti va fi a saptea companie romaneasca prezenta in indicii FTSE Global Micro Cap, alaturi de Aquila, Bittnet Systems, Conpet, Purcari Wineries, Sphera Franchise Group si Transport Trade Services.
 • Alte sase companii romanesti sunt incluse in indicii FTSE Global All Cap: Banca Transilvania, MedLife, Nuclearelectrica, OMV Petrom, One United Properties si TeraPlast.
 • Anuntul publicat vineri seara, 19 august de furnizorul global de indici FTSE Russell aduce noutati si pentru alte companii romanesti incluse in indicii FTSE Russell dedicati pietelor emergente.
 • Romania va avea astfel, din 19 septembrie, 13 companii listate incluse in indicii FTSE Russell dedicati pietelor emergente.

Actiunile companiei Bursei de Valori Bucuresti (BVB), companie listata in 2010 pe propria piata reglementata la vedere, in categoria Premium, vor fi incluse, din 19 septembrie in indicii FTSE Russell dedicati pietelor emergente. Actiunile BVB vor intra in componenta FTSE Global Micro Cap, includerea fiind anuntata de furnizorul global de indici in urma revizuirii trimestriale publicata vineri, 19 august.

Bursa de Valori Bucuresti va fi a saptea companie romaneasca prezenta in indicii FTSE Global Micro Cap, alaturi de Aquila, Bittnet Systems, Conpet, Purcari Wineries, Sphera Franchise Group si Transport Trade Services. In total, Romania va avea din 19 septembrie 13 companii incluse in indicii FTSE Russell dedicati pietelor emergente, sapte in indicii FTSE Global Micro Cap si sase in indicii FTSE Global All Cap.

„Includerea actiunilor Bursei de Valori Bucuresti in indicii FTSE Global Micro Cap confirma actiunile noastre continue si sustinute din ultimii ani pentru cresterea lichiditatii. Totodata, primim o reconfirmare internationala in ceea ce priveste potentialul pietei de capital din Romania. Bursa de Valori Bucuresti se alatura celorlalte 12 companii deja incluse in indicii furnizorului global de indici FTSE Russell si creste astfel reprezentativitatea Romaniei in acesti indici si, mai ales, diversifica domeniile de activitate ale companiilor listate cu care suntem prezenti in indicii FTSE Russell dedicati pietelor emergente”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

”Includerea actiunilor companiei noastre in indicii FTSE Russell reprezinta o dovada a efortului sustinut pentru atingerea de noi performante la Bursa de Valori Bucuresti. Suntem a treisprezecea companie romaneasca inclusa in indicii FTSE Russell, iar acest lucru ne reconfirma faptul ca am devenit o piata atractiva pentru investitorii institutionali globali. Proiectele noastre care sa sustina imbunatatirea lichiditatii pietei continua, astfel amintim de proiectul Contrapartii Centrale, programul destinat Market Maker-ului Emitentului, cresterea continua a numarului de companii acoperite prin rapoarte de analiza in cadrul proiectului BVB Research Hub, promovarea acestor companii in randul investitorilor, implementarea standardelor ESG si suntem convinsi ca rezultatele se vor vedea si de acum inainte”, a declarat Adrian Tanase, Director General Bursa de Valori Bucuresti.

Anuntul publicat vineri seara, 19 august de furnizorul global de indici FTSE Russell aduce noutati si pentru alte companii romanesti incluse in indicii FTSE Russell dedicati pietelor emergente, astfel: actiunile Bittnet Systems (BNET) vor fi reincluse in indicii FTSE Micro Cap din 19 septembrie, actiunile Impact Developer & Contractor (IMP) vor fi excluse din indicii FTSE Global Micro Cap, capitalizarea bursiera totala a companiei fiind peste pragul maxim al indicelui FTSE Micro Cap, actiunile MedLife Romania (M) si One United Properties (ONE) vor trece de la categoria Small Cap la Mid Cap, actiunile companiilor Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP) si Nuclearelectrica (SNN) vor trece de la categoria Mid Cap la Large Cap.

Bursa de Valori Bucuresti este singurul operator de piete de valori mobiliare din Romania. Compania este listata pe propria piata din anul 2010 si face parte din Grupul BVB care cuprinde si Depozitarul Central, institutia responsabila pentru operatiunile de registru si decontare in Romania, iar in octombrie 2019 a luat fiinta contrapartea centrala CCP.RO, institutie care va prelua functia de compensare a tranzactiilor cu valori mobiliare in Romania si care va contribui la relansarea pietei de produse derivate la bursa locala.

Actiunile BVB sunt incluse in BET, indicele principal al Bursei de Valori Bucuresti, BET-TR, indicele care include si dividendele acordate de companiile din BET, BET-XT, BET-BK,  BETPlus, BET-XT-TR, BET-TRN si BET-XT-TRN. La finalul sedintei bursiere din 19 august, emitentul Bursa de Valori Bucuresti avea o capitalizare de 207 miliarde RON (41 miliarde EUR).

Bursa de valori Bucuresti administreaza doua piete distincte, Piata Reglementata si Sistemul Multilateral de Tranzactionare, pe care sunt listate o varietate de instrumente financiare precum actiuni, obligatiuni, unitati de fond, certificate, produse structurate, drepturi de preferinta. Pe Piata Reglementata sunt listate actiunile a 83 de companii din sectoare de activitate diverse si de o importanta deosebita pentru economia Romaniei, cu o capitalizare de 192 miliarde RON (19 august 2022). Astfel, vedem o foarte buna reprezentare a sectorului financiar (35%), energie (30%), utilitati (16%), sanatate (5%), constructii (4%) etc. Pe piata AeRO, segmentul de actiuni al Sistemului Multilateral de Tranzactionare, sunt listate actiunile a peste 290 de companii, cu o capitalizare de 15 miliarde RON (19 august 2022). Pana la jumatatea acestui an, au avut loc 28 de listari de actiuni si obligatiuni, dintre care 10 de actiuni si 18 de obligatiuni, cu o valoare totala de 1,16 miliarde EUR.

In materie de proiecte speciale, alaturi de proiectul Contrapartii Centrale (CCP), Bursa de Valori deruleaza programul Made in Romania, al carui scop este acela de a gasi viitoarele motoare ale economiei romanesti si proiectul BVB Research Hub lansat in mai 2021, care vizeaza imbunatatirea acoperirii cu rapoarte de analiza pentru emitentii locali si cresterea accesului la analiza fundamentala pentru investitorii locali. De asemenea, Bursa de Valori Bucuresti continua proiectul ESG initiat in 2020, prin colaborarea cu Sustainalytics, unul dintre liderii globali pe acest segment, anul acesta fiind publicate primele scoruri ESG pentru unele dintre companiile listate la bursa. Tot anul acesta a fost lansat primul Ghid privind raportarea ESG cu sprijinul BERD si al companiei de consultanta specializata in sustenabilitate, Steward Redqueen.

Pe 1 decembrie 2022, Bursa de Valori Bucuresti va implini 140 de ani de la deschiderea oficiala a bursei, dupa o perioada de peste 70 de ani in care au functionat in Romania doar burse de comert.

articolul original.

Digi a raportat un profit net de 3,6 milioane de euro în trimestrul II din acest an

12 August 2022 at 11:08
Foto: facebook.com

Un raport al Bursei de Valori București (BVB) arată că Digi a raportat un profit net de 3,6 milioane de euro în trimestrul II din acest an. Comparativ, compania a înregistrat un profit de 23,8 milioane de euro în aceeaşi perioadă din 2021. Este vorba despre o scădere de 84,87%.

Astfel, cifrele înregistrate de Bursa de Valori București (BVB) arată că veniturile companiei, cu excepţia veniturilor între segmente şi alte venituri, pentru perioada de trei luni încheiată la 30 iunie 2022 au fost de 370,4 milioane euro, faţă de 310,9 milioane euro pentru perioada de trei luni încheiată la 30 iunie 2021, o creştere de 19,1%.

De asemenea, veniturile companiei, cu excepţia veniturilor între segmente şi alte venituri, pentru perioada de şase luni încheiată la 30 iunie 2022 au fost de 731,1 milioane euro, faţă de 608,8 milioane euro pentru perioada similară a anului trecut, o creştere de 20,1%.

La veniturile din România ale Digi pentru trimestrul II, acestea au fost de 245,4 milioane euro, prin comparaţie cu 220,2 milioane euro pentru perioada de trei luni încheiată la data de 30 iunie 2021, o creştere de 11,4%.

Cheltuielile de exploatare în cel de-al doilea trimestru au fost de 341,3 milioane euro

La capitolul cheltuielile de exploatare în cel de-al doilea trimestru au fost de 341,3 milioane euro, în comparaţie cu 260,6 milioane euro pentru perioada de trei luni încheiată la data de 30 iunie 2021, ceea ce reprezintă o creştere de 31%. Cheltuielile de exploatare pentru perioada de şase luni încheiată la 30 iunie 2022 au fost de 658,5 milioane euro, în urcare cu 27,1%.

Iar pentru cheltuielile de exploatare din România pentru perioada de trei luni încheiată la data de 30 iunie 2022 au fost de 136,8 milioane euro, reprezentând o creştere de 18,3%.

RCS&RDS a consemnat în anul 2021 un profit net de 506,28 milioane de le

În altă ordine de idei, amintim că RCS&RDS a consemnat în anul 2021 un profit net de 506,28 milioane de lei, în creștere cu 108,1% față de 2020, când rezultatul net a atins 243,3 milioane de lei.

Trebuie menționat că dublarea profitului net a fost efectul creșterii veniturilor totale cu 14,6%, la 4,77 miliarde de lei, în timp ce avansul cheltuielilor totale a fost de 7,6%, la 4,17 miliarde de lei.

Afacerile operatorului telecom au urcat cu peste 18% în cursul anului precedent, la 4,62 miliarde de lei.

Totodată, datoriile societății însumează 9,22 miliarde de lei, cu 14,9% mai mult față de 2020. Totodată, creanțele au scăzut cu peste 41% și totalizau 693,87 milioane de lei la finele anului trecut.

În contextul numărului mediu de salariați, acesta a scăzut cu mai mult de 19%, la 10.554 persoane.

Aşadar, Digi Communications NV este listată la BVB și a realizat în 2021 venituri de 1,47 miliarde de euro, în creștere cu 12,7% față de anul precedent.

articolul original.

Bursa de Valori Bucuresti si Depozitarul Central continua procesul de transformare digitala si lanseaza Platforma Inrolare Investitori

8 August 2022 at 14:12
image

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Depozitarul Central continua procesul de transformare digitala si impreuna cu partenerii de la Aurachain si eVOTE lanseaza Platforma Inrolare Investitori. Prin intermediul acestei platforme, dupa parcurgerea unui proces de identificare a persoanelor fizice, se deschid conturi de utilizator prin intermediul carora, investitorii pot participa si vota online la Adunarile Generale ale Actionarilor organizate de companiile listate la BVB. Acest nou serviciu digital este dezvoltat de Aurachain, furnizor de servicii de tehnologie care ofera suport companiilor sa digitalizeze procese operationale intr-un timp scurt. In cadrul proiectului, eVOTE pune la dispozitie primul sistem de participare online si fizic la Adunarile Generale ale Actionarilor, implementat in urma cu mai bine de doi ani in Romania si utilizat deja de peste 20 dintre companiile listate la BVB.

Accesul la Platforma online Inrolare Investitori se realizeaza, intr-o prima faza, de pe orice dispozitiv de tip desktop sau laptop conectat la Internet, folosind navigatorul web Google Chrome, prin accesarea link-ului https://www.roclear.ro/Inrolare-Investitori sau direct de pe pagina web principala a Depozitarului Central https://www.depozitarulcentral.ro. Deschiderea contului de utilizator se face in urma unui proces de identificare faciala sau pe baza de semnatura digitala, pentru detinatorii de certificate digitale calificate. Solutia tehnica aleasa va permite actionarilor companiilor listate sa beneficieze mult mai usor de servicii ale entitatilor pietei de capital, doar cu un cont de utilizator, printr-un singur punct de contact. Odata ce contul de utilizator a fost creat, investitorii pot utiliza credentialele de acces pentru a participa online si vota electronic la Adunarile Generale ale Actionarilor desfasurate de companiile listate la BVB care utilizeaza Platforma eVOTE si la care actionarii respectivi au detineri.

Parteneriatul dintre BVB, Depozitarul Central si eVOTE va conduce la cresterea eficientei operationale a companiilor listate prin simplificarea procedurilor administrative si a costurilor in ceea ce priveste organizarea de Adunari Generale ale Actionarilor. In acelasi timp, actionarii companiilor care vor utiliza Platforma eVOTE vor putea sa isi exprime voturile mult mai rapid, printr-un simplu click si vor avea posibilitatea sa participe la astfel de adunari de oriunde, atat timp cat sunt conectati la Internet.

Platforma Inrolare Investitori va putea fi utilizata ulterior si in alte scopuri, precum facilitarea unor servicii destinate investitorilor, inclusiv pentru accesarea de la distanta a unor servicii oferite de Depozitarul Central – de exemplu, obtinerea extraselor de cont.

“Episodul pandemic pe care l-am traversat a lansat una dintre cele mai interesante provocari: digitalizarea accelerata, in toate domeniile. Depozitarul Central a investit dintotdeauna masiv si sustinut in automatizare si digitalizare pentru a asigura servicii de o inalta calitate, dar mai ales pentru a furniza solutii in beneficiul si pentru confortul clientilor nostri. Astfel ca lansarea Platformei Inrolare Investitori, cu acces spre serviciul de vot electronic eVOTE, este o etapa fireasca in dezvoltarea, optimizarea si modernizarea serviciilor oferite partenerilor Depozitarului Central. Aceasta platforma va fi perfectionata si completata cu toate facilitatile de care are nevoie un investitor, in functie de oportunitatile pe care le vom identifica. Ne bucuram sa putem oferi, alaturi de Bursa de Valori Bucuresti, acest serviciu atat de important si util pentru toti actorii implicati in piata de capital romaneasca”, a declarat Silvia Buicanescu, Director General al Depozitarului Central.

“Este evident ca nu mai putem vorbi despre piata de capital fara a face referire la digitalizare. Proiectul care devine operational acum, Platforma Inrolare Investitori, dezvoltat cu partenerii de la Aurachain si colegii de la Depozitarul Central reprezinta un pas inainte in simplificarea accesului la piata de capital pentru investitori. Intr-o prima etapa, platforma va digitaliza procesul de participare a investitorilor la Adunarile Generale ale Actionarilor din cadrul companiilor listate la bursa si procesul de votare, realizate prin intermediul eVOTE – sistem online de participare la sedintele adunarilor generale ale actionarilor. Ulterior, beneficiile platformei vor fi extinse la dezvoltarea altor servicii digitale pentru investitori. La nivelul Bursei de Valori Bucuresti am cautat mereu sa identificam solutii tehnologice prin care sa facilitam accesul la piata de capital, atat pentru investitori, cat si pentru emitenti si cu siguranta lansarea acestei platforme vine in sprijinul lor”, a declarat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

“Colaborarea dintre eVOTE si Bursa de Valori prin Depozitarul Central ca prim serviciu de utilitate al Platformei Inrolare Investitori reprezinta un pas semnificativ in directia dezvoltarii pietei de capital din Romania prin digitalizarea serviciilor oferite actionarilor companiilor listate. De azi inainte, actionarii vor avea la dispozitie o metoda simplificata de participare la adunarile generale si vor putea vota mult mai rapid punctele ce definesc viitorul companiilor in care investesc. Prin eVOTE, atat companiile, cat si actionarii acestora au siguranta ca voturile exprimate sunt numarate si calculate corespunzator. Aceasta transformare a modului de participare si vot aduce tehnologia anilor 2022 in procesul unei AGA si creeaza premise temeinice pentru aplicarea transparentei si bunei guvernante corporative specifice companiilor listate la BVB. In cea mai aglomerata perioada a anului pentru companiile listate la BVB, ianuarie-mai 2022, prin intermediul Platformei eVOTE au fost organizate 50 de Adunari Generale ale Actionarilor dintre care 37 au fost cele anuale.Toate evenimentele au fost transmise in direct, fara intarzieri intre mediul online si cel cu prezenta fizica.“,  a declarat Mihai Chisu, Director General al Governance Partners, compania care administreaza Platforma eVOTE.

“Digitalizarea si automatizarea proceselor este o modalitate dovedita de a imbunatati substantial eficienta operationala, iar acum vedem ca aceasta poate avea un impact mare pentru piata de capital din Romania. Bursa de Valori Bucuresti si Depozitarul Central au maximizat capabilitatile platformei low-code Aurachain pentru a construi Platforma Inrolare Investitori intr-un mod mult mai rapid decat ar fi permis metodele traditionale de dezvoltare. BVB va continua sa beneficieze de avantajele platformei noastre prin vizibilitatea real time asupra intregului proces, nivelul ridicat de securitate, precum si capacitatea de a face rapid modificari si imbunatatiri pentru a raspunde nevoilor din piata”, a declarat Adela Wiener, Founder & CEO al Aurachain.

Despre Bursa de Valori Bucuresti

Bursa de Valori Bucuresti administreaza piete de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative de tranzactionare si furnizeaza o gama variata de servicii participantilor la pietele financiare. Bursa de Valori Bucuresti este o companie listata pe propria piata din 2010.

Capitalizarea bursiera cumulativa a tuturor companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (locala si internationala) depaseste 42,2 miliarde EUR, iar valoarea cumulata a emisiunilor de obligatiuni listate la BVB se ridica la 17,2 miliarde EUR.

Romania a devenit din ce in ce mai vizibila la nivel international si este prezenta, din 20 iunie, cu 12 companii in indicele FTSE Russell dedicat pietelor emergente. Cele 12 companii sunt: Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast, One United Properties, MedLife, Transport Trade Services, Purcari Wineries, Conpet, IMPACT Developer & Contractor, Sphera Franchise Group si Aquila.

Pentru mai multe informatii despre Bursa de Valori Bucuresti, va rugam sa consultati www.bvb.ro

Despre Depozitarul Central

Depozitarul Central ofera servicii de administrare centralizata a conturilor de valori mobiliare, servicii de compensare si decontare a instrumentelor financiare tranzactionate pe diferite locuri de tranzactionare, servicii de decontare transfrontaliera prin legaturi stabilite cu alte CSD-uri, operatiuni de imprumut de valori mobiliare. De asemenea, furnizeaza servicii notariale (inregistrarea initiala a instrumentelor financiare in sistem de inregistrare in cont), procesare standardizata a evenimentelor corporative si alte servicii pentru emitentii si detinatorii de instrumente financiare.

Depozitarul Central este o societate pe actiuni, membra a grupului Bursei de Valori Bucuresti si isi desfasoara activitatea conform prevederilor CSDR (Regulamentul (UE) nr. 909/2014).

Pentru mai multe informatii despre Depozitarul Central, va rugam sa consultati www.depozitarulcentral.ro

Despre Aurachain

Aurachain sustine companiile sa digitalizeze procese operationale intr-un timp scurt. Platforma low-code Aurachain asigura fluxuri de lucru automatizate si interfete intuitive, permitand utilizatorilor fara cunostinte de dezvoltare software sa isi creeze propriile aplicatii la nivel enterprise, intr-un mod simplu, rapid si cu costuri reduse. Organizatii si guverne din toata lumea folosesc Aurachain pentru a reduce intervalul de timp necesar dezvoltarii, pentru optimizarea operatiunilor comerciale si pentru accelerarea inovatiei.

Platforma Aurachain este detinuta de catre Aurachain AG, o companie elvetiana cu birouri locale in Europa (Elvetia, UK, Romania), Middle East (Dubai) si America de Nord.

Afla mai multe pe www.aurachain.ch

Descopera Aurachain pe https://www.linkedin.com

Despre eVote

eVOTE este o solutie completa pentru desfasurarea Adunarilor Generale ale Actionarilor care include toate posibilitatile de a participa la sedinta prin corespondenta, online sau fizic si integreaza toate aceste voturi intr-o platforma unica, usor de folosit de actionari si companii si nu in ultimul rand sigura din punctul de vedere al protectiei datelor. Dezvoltata de catre Governance Partners, companie fondata in anul 2018 prin asocierea unor specialisti din domeniul pietelor de capital si ai domeniului IT, eVOTE este prima aplicatie care isi propune sa modernizeze prin tehnologie modul de interactiune al investitorilor cu principalele institutii ale pietei de capital pentru o mai simpla si rapida coordonare.

Afla mai multe pe www.evote.ro 

articolul original.
 • There are no more articles
❌