ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 30 November 2022Ultimele Stiri

Ce facem astăzi, 1 decembrie 2022, în Timișoara?

30 November 2022 at 22:01
By: Tion

Anul acesta, marcarea Zilei Naționale a României începe de la ora 9, cu o ceremonie în Cimitirul Eroilor. Parada se va desfășura de la ora 11:50, pe următorul traseu: Bulevardul Regele Mihai I – Bulevardul Regele Ferdinand I – Catedrala Mitropolitană Ortodoxă – Strada 20 Decembrie 1989 – Bulevardul Mihai Viteazu.

În intervalul orar 8-13, mașinilor nu le va fi permis accesul pe anumite străzi. Și circulația mijloacelor de transport în comun va suferi modificări. AICI găsiți modificările.

Program 1 Decembrie – Ziua Națională a României

ora 8:30 – 9:00 – Ceremonial depunere coroane

 • În Cimitirul Eroilor va avea loc o ceremonie militară cu depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori (inițial, ceremonia ar fi trebuit să aibă loc în Parcul Scudier).

ora 9:30 – 10:55 – Slujba De Te Deum

 • La Catedrala Mitropolitană Ortodoxă are loc oficierea serviciului religios.

ora 11:00 – 12:30 – Ceremonie militară și religioasă dedicată aniversării Zilei Naționale a României

 • În fața Catedralei Mitropolitane, de la ora 11 are loc întâmpinarea oficialităților:
  • prezentarea onorului;
  • salutarea Drapelului de Luptă;
  • ocuparea locului în dispozitiv;
  • intonarea Imnului Național al ROMÂNIEI.
 • Urmează rugăciunea de binecuvântare a poporului român, alocuțiuni, realizarea dispozitivului de defilare, un moment artistic susținut de Muzica militară a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „DECEBAL”.
 • De la 11:50 începe defilarea detașamentelor și a tehnicii pe următorul itinerar: Bulevardul Regele Mihai I – Bulevardul Regele Ferdinand I – Catedrala Mitropolitană Ortodoxă – Strada 20 Decembrie 1989 – Bulevardul Mihai Viteazu.

ora 17:30 – 19:00 – Retragerea cu torțe

 • De la ora 17:30 începe o ceremonie militară de retragere cu torțe, pe traseul: Monument Virgil Economu, (Piața Petru Maior) – Calea Lugojului – Bulevardul Take Ionescu – Piața Unirii – Piața Libertății

ora 18 – Concert în Piața Libertății

De la ora 18, pe scena din Piața Libertății vor urca Ansamblul Timișul, trupa Voltaj și cântăreața Amalia Gaiță.

La Cinema Victoria puteți viziona:

 • ora 16: Călătoria fantastică a Maronei – un basm modern despre dragoste necondiționată și sacrificiu, realizat de Anca Damian
 • ora 18: Oameni de treabă – o comedie dulce-amară despre cât poate fi de complicat să-ți faci treaba în România, în regia lui Paul Negoescu
 • ora 20.30: Capra cu trei iezi, celebra poveste din copilărie, transformată cu măiestrie în primul film horror românesc

Vă puteți bucura de târgurile de Crăciun din oraș

Târgul de Crăciun – în Piața Victoriei și Piața Libertății. Vizitatorii se pot bucura de târg până în 2 ianuarie 2023. Programul îl găsiți AICI. Accesul este gratuit.

 • la Târgul de Crăciun aveți parte de roată panoramică, patinoar, concerte, ateliere de creativitate și nelipsitele căsuțe cu decorațiuni și preparate tradiționale.

Târgul Winter in MY TOWN – la Iulius Town, în aer liber, în Parcarea UBC0. Sunt căsuțe cu bunătăți și decorațiuni, locuri tematice pentru fotografii și roată panoramică. Copiii se pot aventura într-o cursă cu mașinuțele din Autodrom sau în caruselul rotativ cu lanțuri.

Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”

 • Expoziție dedicată „Zilei Naționale a României” cu documente din colecția Secției Documentar-Periodice, din cadrul bibliotecii;
 • Expoziție temporară de artă plastică „Palatul copilăriei mele”, Secția de Arte „Deliu Petroiu”.

Muzeul Național de Artă Timișoara

 • Ziua Națională a României. 1 decembrie în spațiul virtual: roMNART online – propune participanților un circuit digital alcătuit din jocuri tip escape room. Accesând site-ul: www.mnartm.ro pentru a descoperi surprizele pregătite.

DANSTOPIC 360: Expoziție experiențială – în perioada 1-4 decembrie, între orele 10-14 și 17-20. Vizionarea se va face individual, prin programare online. Puteți explora un nou tip de expoziție-experiență, în care veți putea viziona un film 360 într-un cadru de dialog.

 • Vizionarea este urmată de o propunere de explorare performativă, în care fiecare spectator este invitat să exploreze propriul corp prin mișcare și desen.

Tango-Terapie-Pentru Neuroni Sănătoși – la Casa Tineretului, între 1 și 4 decembrie, orele 15:30-17, se vor desfășura 4 ateliere de tango-terapie pentru câțiva pacienți cu boli neurodegenerative (cu precădere Parkinson) și partenerii lor. Acces gratuit, cu înscriere online.

 • Facilitatorii vor fi Paolo Profeti şi Loredana Larionescu, care dansează tango împreună de peste 10 ani și au colaborat anterior ca facilitatori de tango-terapie pentru cupluri în situații vulnerabile (proaspeți părinți și bebelușii lor, în proiectul (m)others).

Petrece românește! Karaoke Romanesc cu dj Edi Niculescu – în Josefin Pub, de la ora 20. Intrarea este gratuită.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi, 30 noiembrie 2022, în Timișoara?

29 November 2022 at 22:00
By: Tion

Târgul de Crăciun – în Piața Victoriei și Piața Libertății. Vizitatorii se pot bucura de târg până în 2 ianuarie 2023. Programul îl găsiți AICI. Accesul este gratuit.

 • la Târgul de Crăciun aveți parte de roată panoramică, patinoar, concerte, ateliere de creativitate și nelipsitele căsuțe cu decorațiuni și preparate tradiționale.

Târgul Winter in MY TOWN – la Iulius Town, în aer liber, în Parcarea UBC0. Vor fi căsuțe cu bunătăți și decorațiuni, locuri tematice pentru fotografii și roată panoramică. Copiii se pot aventura într-o cursă cu mașinuțele din Autodrom sau în caruselul rotativ cu lanțuri.

Urma Mișcării în Corp: Atelier de Cartografiere Corporală – la Casa Tineretului Timișoara, între orele 16:30 și 18:30. Participare gratuită, cu înscriere online.

 • Atelierul este destinat în special persoanelor cu activități profesionale sedentare.
 • Dans-terapeutul Loredana Larionescu vă invită la un parcurs de autocunoaștere și reconectare cu propriul corp utilizând metoda Transformational Body Tracings. Metoda constă în trasarea conturului corpului pe o coală de hârtie de dimensiuni mari, afișarea conturului pe perete, angajarea participanților într-o serie de experiențe de mișcare ghidată, urmată de revenirea la conturul corpului și trasarea pe, în și în jurul acestuia a acelor imagini, semne și culori care au fost inspirate de senzațiile create în corpul participantului în cursul experienței avute.
 • Aceste Ateliere de Cartografiere Corporală fac parte din Proiectul “Intervenții multimodale pentru stimularea conștiinței corporale”, implementat de Asociația @Entuziart-Art Terapie și finanțat de Municipiul Timișoara prin @Centrul de Proiecte Timișoara.

Proiecții de film la Cinema Victoria – de la ora 18 rulează filmul „Insula”, iar de la ora 20 filmul „Corset”. Prețul unui bilet întreg este 20 de lei. Poate fi cumpărat online sau de la casieria cinematografului.

Întâlnire de vorbit în public – organizată de Timișoara ToastMasters pentru cei care vor să își depășească teama de a vorbi în public. De la ora 20, la Casa Tineretului, Timișoara, sala 214. Participare gratuită.

Masterclasses de mișcare, dans, poezie și culoare | 𝐅𝐄𝐌𝐌𝐄 𝐄𝐗𝐏𝐄́𝐑𝐈𝐌𝐄𝐍𝐓𝐀𝐋𝐄 – la Casa Tineretului Timișoara. Participare gratuită.

 • Artistele locale ce activează în domeniul dansului contemporan și al altor arte asociate au șansa de a participa la o serie de 6 masterclasses de mișcare din cadrul proiectului 𝐅𝐞𝐦𝐦𝐞 𝐞𝐱𝐩𝐞́𝐫𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐞.
 • Gândite ca o alternativă educațională prin experiment, atelierele vor avea loc la Casa Tineretului din Timișoara în perioada 𝟐𝟖 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞-𝟑 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 și vor fi susținute de artistele 𝐈𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮, 𝐀𝐧𝐚 𝐃𝐫𝐚̆𝐠𝐚𝐧, 𝐀𝐧𝐚𝐦𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐆𝐮𝐠𝐮𝐢𝐚𝐧, 𝐎𝐚𝐧𝐚 𝐁𝐚̆𝐥𝐮𝐭̦𝐚̆, 𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐚 𝐆𝐢̂𝐫𝐛𝐞𝐚 și 𝐕𝐢𝐫𝐠𝐢𝐧𝐢𝐚 𝐍𝐞𝐠𝐫𝐮.
 • Atelierele se adresează artistelor locale din Timișoara, celor care activează în domeniul dansului contemporan și al altor arte asociate. Participarea este gratuită, dar necesită înscriere la adresa de mail 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐚𝐜𝐭@𝐟𝐞𝐦𝐦𝐞𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐞.𝐫𝐨.
 • Programul de miercuri, 30 noiembrie: de la 10 la 14, Alexandra Gîrbea: 𝐌𝐨𝐯𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐀𝐫𝐭

Centrul Multifuncțional Bastion – Expoziția „Timișul de altădată”.

Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” – Expoziție temporară de artă plastică ,,Palatul copilăriei mele”, Secția de Arte ,,Deliu Petroiu”.

Muzeul Național al Banatului

 • Exponatul lunii noiembrie: VAZĂ „Alegoria Primăverii cu doi putti și ghirlandă de flori” (Bastionul Maria Theresia, hol);
 • Expoziția temporară „Incursiuni în istoria medicinei timișorene” (Bastionul Maria Theresia, hol);
 • Expoziția temporară „Gărâna 2022 – Atelier de Creație” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B1);
 • Expoziția temporară „Oțel incandescent și coșuri fumegânde. 300 de ani de istorie industrială în Banatul de Munte” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2);
 • Expoziția „185 DE ANI DE CÂNT CORAL AL SÂRBILOR DIN TIMIȘOARA (1836–2021)” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2).

Muzeul Național de Artă Timișoara

 • „MNArT Open View: „Presentation of the Bride/Prezentarea miresei” a artistului Belu Simion Făinaru;
 • Expoziția temporară „The Void of Silence / Vidul tăcerii”.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

 • Expoziția de fotografii: Personalități bănățene în spațiul european – Dositei Obradovici în Dalmația – Casa Națională;
 • Expoziția temporară „Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara” – holul bibliotecii;
 • Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție a muzeului;
 • Expoziții permanente: „Centre de ceramică din Banat”, „Podoabe bănățene”, „Costum popular” – Sala de expoziții a muzeului.

Adblock test (Why?)

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ce facem astăzi, 29 noiembrie 2022, în Timișoara?

28 November 2022 at 22:00
By: Tion

Târgul de Crăciun – în Piața Victoriei și Piața Libertății. Vizitatorii se pot bucura de târg până în 2 ianuarie 2023. Programul îl găsiți AICI. Accesul este gratuit.

 • la Târgul de Crăciun aveți parte de roată panoramică, patinoar, concerte, ateliere de creativitate și nelipsitele căsuțe cu decorațiuni și preparate tradiționale.

Târgul Winter in MY TOWN – la Iulius Town, în aer liber, în Parcarea UBC0. Vor fi căsuțe cu bunătăți și decorațiuni, locuri tematice pentru fotografii și roată panoramică. Copiii se pot aventura într-o cursă cu mașinuțele din Autodrom sau în caruselul rotativ cu lanțuri.

Antreprenor în Uniunea Europeană – seminar dedicat celor care vor să înceapă o afacere, dar nu știu cui să ceară ajutorul. La Casa Tineretului (sala 214), de la ora 18. Participare gratuită, dar cu înscriere online.

 • Evenimentul este organizat de centrul 𝑬𝒖𝒓𝒐𝒑𝒆 𝑫𝒊𝒓𝒆𝒄𝒕 𝒅𝒊𝒏 𝑻𝒊𝒎𝒊𝒔̦𝒐𝒂𝒓𝒂 în parteneriat cu 𝑭𝒂𝒄𝒖𝒍𝒕𝒂𝒕𝒆𝒂 𝒅𝒆 𝑺𝒐𝒄𝒊𝒐𝒍𝒐𝒈𝒊𝒆 𝒔̦𝒊 𝑷𝒔𝒊𝒉𝒐𝒍𝒐𝒈𝒊𝒆.
 • Vei avea ocazia să afli cum sprijină Uniunea Europeană antreprenoriatul și 𝒔𝒂̆ 𝒄𝒖𝒏𝒐𝒔̦𝒕𝒊 𝒂𝒏𝒕𝒓𝒆𝒑𝒓𝒆𝒏𝒐𝒓𝒊 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒍𝒊 𝒔̦𝒊 𝒑𝒐𝒗𝒆𝒔̦𝒕𝒊𝒍𝒆 𝒍𝒐𝒓. De asemenea, în cadrul unei discuții prietenoase vei avea ocazia să îi întrebi pe antreprenori de unde le-a venit ideea afacerii lor, care au fost dificultățile cu care s-au confruntat și altele.
 • Marți vă veți întâlni cu 𝑰𝒏𝒂 𝑩𝒊𝒆𝒃𝒆𝒍 – fondatoare Holla Tombabe, 𝑨𝒅𝒓𝒊𝒂𝒏 𝑩𝒊𝒆𝒃𝒆𝒍 – fondator Bereta, alături de Rareș Mara și Marius Pascu – fondatori Savables.

Masterclasses de mișcare, dans, poezie și culoare | 𝐅𝐄𝐌𝐌𝐄 𝐄𝐗𝐏𝐄́𝐑𝐈𝐌𝐄𝐍𝐓𝐀𝐋𝐄 – la Casa Tineretului Timișoara, de la ora 10.

 • Artistele locale ce activează în domeniul dansului contemporan și al altor arte asociate au șansa de a participa la o serie de 6 masterclasses de mișcare din cadrul proiectului 𝐅𝐞𝐦𝐦𝐞 𝐞𝐱𝐩𝐞́𝐫𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐞.
 • Gândite ca o alternativă educațională prin experiment, atelierele vor avea loc la Casa Tineretului din Timișoara în perioada 𝟐𝟖 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞-𝟑 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 și vor fi susținute de artistele 𝐈𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮, 𝐀𝐧𝐚 𝐃𝐫𝐚̆𝐠𝐚𝐧, 𝐀𝐧𝐚𝐦𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐆𝐮𝐠𝐮𝐢𝐚𝐧, 𝐎𝐚𝐧𝐚 𝐁𝐚̆𝐥𝐮𝐭̦𝐚̆, 𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐚 𝐆𝐢̂𝐫𝐛𝐞𝐚 și 𝐕𝐢𝐫𝐠𝐢𝐧𝐢𝐚 𝐍𝐞𝐠𝐫𝐮.
 • Atelierele se adresează artistelor locale din Timișoara, celor care activează în domeniul dansului contemporan și al altor arte asociate. Participarea este gratuită, dar necesită înscriere la adresa de mail 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐚𝐜𝐭@𝐟𝐞𝐦𝐦𝐞𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐞.𝐫𝐨.
 • Programul de marți, 29 noiembrie: de la 10 la 12, Oana Băluță: 𝐏𝐞𝐫𝐥𝐞 𝐢̂𝐧 𝐦𝐢𝐬̦𝐜𝐚𝐫𝐞. De la 15 la 17, Ana Drăgan: 𝐓𝐨𝐭 𝐜𝐞𝐞𝐚 𝐜𝐞 𝐧𝐮 𝐦𝐢-𝐚𝐦 𝐬𝐩𝐮𝐬

Spectacolul „Cine este Mary P.” – la Teatrul Merlin, de la ora 10. Spectacol all family, 70 min.

Student Crazy Night – la Berărescu, de la ora 20. Rezervări se pot face la numărul de telefon 0740 221 482.

Marțea Studențească – în Like Pub Timișoara. Intrare liberă. Dresscode: Casual (fără îmbrăcăminte sport).

Weeping Assault (Death Metal – Timisoara) LIVE – în Manufactura, de la ora 19. Intrarea este 20 de lei.

Ambasadorii muzicii: Recital de pian – la Librăria Independentă La Două Bufnițe, de la ora 18. Acces gratuit.

 • Interpretează elevii: Sara Valicsek, Denisa Groza, Eduard Madina, Andrei Saftiuc, Daiana Trocan, Emanuel Rasinar, Sara Luca, Julia Otvos, Ionela Pricop, Denisa Groza, Eric Laszlo, Miriam Otvos, Armin Zaharia, Cezara Chisa, Mark Ispas, Rafael Cuza, Alexandru Ungurean, Rebeca Vermesan, Biana Ionut, Camelia Somai, Sara Ionas, Patrik Berti, Ioana Barbos, Maria Pirvulescu, Leopold Laszlo, Ana-Ilinca Pfieffer, Ioana Lungu, Daniel Prichici, Anca Domuta – îndrumați de profesorii Elena Popa și Ramona Crina.

Move Night – la Casa Tineretului, de la ora 21. Participare gratuită.

 • ELSA Timișoara vă invită la #movienight pentru a viziona împreună, cu ocazia ELSA Day, un film foarte apreciat, o creație tulburătoare care cu siguranță vă va copleși.
 • Bazat pe memoriile pianistului W. Szpillmann, Pianistul este povestea adevărată a unui strălucit pianist polonez, care, datorită originii sale evreiești este forțat ca pe timpul ocupației naziste a Poloniei să ducă o viață de fugar, pentru a scăpa de deportare.

Concert coral – în Sala „Mihai Perian” a Liceului de Artă „Ion Vidu”. Biletele se găsesc 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞 pe site-ul 𝑭𝒊𝒍𝒂𝒓𝒎𝒐𝒏𝒊𝒄𝒊𝒊 𝑩𝒂𝒏𝒂𝒕𝒖𝒍 𝑻𝒊𝒎𝒊𝒔̦𝒐𝒂𝒓𝒂, la casieria instituției și pe 𝐦𝐲𝐭𝐢𝐜𝐤𝐞𝐭.𝐫𝐨.

 • Concertul este susținut de Corul „Ion Românu” al 𝑭𝒊𝒍𝒂𝒓𝒎𝒐𝒏𝒊𝒄𝒊𝒊 𝑩𝒂𝒏𝒂𝒕𝒖𝒍 𝑻𝒊𝒎𝒊𝒔̦𝒐𝒂𝒓𝒂, dirijat de maestrul 𝐈𝐎𝐒𝐈𝐅 𝐓𝐎𝐃𝐄𝐀, împreună cu pianista 𝐑𝐄𝐆𝐈𝐍𝐀 𝐂𝐒𝐄𝐑𝐌𝐀𝐊.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi, 28 noiembrie 2022, în Timișoara?

27 November 2022 at 22:00
By: Tion

Târgul de Crăciun din Piața Victoriei și Piața Libertății. Vizitatorii se pot bucura de târg până în 2 ianuarie 2023. Programul îl găsiți AICI.

Masterclasses de mișcare, dans, poezie și culoare | 𝐅𝐄𝐌𝐌𝐄 𝐄𝐗𝐏𝐄́𝐑𝐈𝐌𝐄𝐍𝐓𝐀𝐋𝐄 – la Casa Tineretului Timișoara, de la ora 10.

 • Artistele locale ce activează în domeniul dansului contemporan și al altor arte asociate au șansa de a participa la o serie de 6 masterclasses de mișcare din cadrul proiectului 𝐅𝐞𝐦𝐦𝐞 𝐞𝐱𝐩𝐞́𝐫𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐞.

 • Gândite ca o alternativă educațională prin experiment, atelierele vor avea loc la Casa Tineretului din Timișoara în perioada 𝟐𝟖 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞-𝟑 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 și vor fi susținute de artistele 𝐈𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮, 𝐀𝐧𝐚 𝐃𝐫𝐚̆𝐠𝐚𝐧, 𝐀𝐧𝐚𝐦𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐆𝐮𝐠𝐮𝐢𝐚𝐧, 𝐎𝐚𝐧𝐚 𝐁𝐚̆𝐥𝐮𝐭̦𝐚̆, 𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐚 𝐆𝐢̂𝐫𝐛𝐞𝐚 și 𝐕𝐢𝐫𝐠𝐢𝐧𝐢𝐚 𝐍𝐞𝐠𝐫𝐮.

 • Atelierele se adresează artistelor locale din Timișoara, celor care activează în domeniul dansului contemporan și al altor arte asociate. Participarea este gratuită, dar necesită înscriere la adresa de mail 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐚𝐜𝐭@𝐟𝐞𝐦𝐦𝐞𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐞.𝐫𝐨.

 • BONUS! Primele 5 persoane înscrise vor primi o sacoșă textilă personalizată.

 • 𝐏𝐑𝐎𝐆𝐑𝐀𝐌 𝐬̦𝐢 𝐓𝐄𝐌𝐀𝐓𝐈𝐂𝐀̆

 • Atelierele vor avea loc de luni, 28 noiembrie până sâmbătă, 3 decembrie, după următorul program și tematică:

 • Luni, 28 noiembrie, 10.00-13.00, Irina Marinescu: Laborator 𝐌𝐢𝐜𝐫𝐨 𝐌𝐢𝐬̦𝐜𝐚̆𝐫𝐢 𝐬̦𝐢 𝐌𝐢𝐜𝐫𝐨 𝐒𝐮𝐧𝐞𝐭𝐞.

Târgul Winter in MY TOWN – la Iulius Town, de la ora 12.

 • Iulius Town a pregătit o experienţă ca în basmele copilăriei şi vă aşteaptă, în aer liber, într-un spaţiu unde emoţia sărbătorilor poate fi împărtăşită cu întreaga familie.
 • Târgul „𝗪𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿 𝗶𝗻 𝗠𝗬 𝗧𝗢𝗪𝗡” va avea loc în perioada 𝟮𝟲 𝗻𝗼𝗶𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟮 – 𝟴 𝗶𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟯, în 𝗣𝗮𝗿𝗰𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗨𝗕𝗖𝟬, şi va reuni căsuţe cu bunătăţi de sezon şi idei adorabile de cadouri, food trucks cu preparate delicioase, un parc de distracţie pentru toate vârstele, multe decoraţiuni şi cornere tematice ideale pentru fotografii pe Instagram.
 • Vreţi să admiraţi oraşul şi luminiţele de Crăciun altfel decât până acum? 𝗥𝗼𝗮𝘁𝗮 𝗣𝗮𝗻𝗼𝗿𝗮𝗺𝗶𝗰𝗮 va fi din nou vedeta târgului din Iulius Town şi locul perfect pentru momente unice şi imagini „la cel mai înalt nivel”. Roata are o înălţime de 30 de metri, 18 gondole a câte 4 locuri fiecare, iar o sesiune „în aer” durează aproximativ 10 minute. În parcul de distracţie, va fi mult zumzet şi veselie inclusiv printre cei mici. Aici, copiii se pot aventura într-o cursă cu maşinuţele din 𝗔𝘂𝘁𝗼𝗱𝗿𝗼𝗺 sau în 𝗰𝗮𝗿𝘂𝘀𝗲𝗹𝘂𝗹 𝗿𝗼𝘁𝗮𝘁𝗶𝘃 𝗰𝘂 𝗹𝗮𝗻𝘁𝘂𝗿𝗶.

Serata muzicală a #Generațiilor – la Reciproc (str. Popa Șapcă, nr 4. – intrarea dinspre Punctele Cardinale), de la ora 18. Biletul costă 30 de lei.

 • Atmosfera relaxantă va fi asigurată de membrii Generații pentru Generații care ne vor încânta cu muzica din toate timpurile, dragă nouă, tuturor.
 • Membrii #Generații pentru #Generații beneficiază de un preț special de 10 lei.
 • Prezența se confirmă la numărul de telefon: 0749.171.776.

Ateliere de mărgelit – la Smartistactiv, de la 18:30. Coordonator atelier Ildi Silaghi (BeadBite).

 • „La primul workshop vom învăța și exersa tehnica peyote, o tehnica versatilă cu ajutorul căreia se pot realiza fel de fel de brățări, cercei, pandantive de toate mărimile și formele. Timpul alocat activității ne permite să realizăm o brățară de 1.5cm lățime. Vom vedea cum se începe/încheie lucrarea, vom vorbi despre tehnici de montare a încuietorilor și vom vedea cum se aplică una dintre aceste metode”, spun organizatorii.

 • Numărul locurilor este limitat.Preț 80 de lei/persoană/ședință.

 • Se folosesc unelte ascuțite (ace, foarfece), de aceea activitatea este destinată adulților sau tinerilor de liceu.

 • Înscrieri: prin mesaj direct la BeadBite sau prin mesaj sau apel la nr. 0770 059 959 Ildi.

Public Speaking | Atelier – la Biblioteca Universităţii Politehnica Timişoara, de la 18:30.

 • „Vorbitul în public nu ar trebui să fie rocket science, doar trebuie să urmezi câteva sfaturi, reguli și să fii deschis spre a învăța de la alți oameni”, spun organizatorii.

 • Participarea se face pe baza completării acestui formular.

Ateliere de dans, sunet și poezie în mișcare | 𝐅𝐄𝐌𝐌𝐄 𝐄𝐗𝐏𝐄́𝐑𝐈𝐌𝐄𝐍𝐓𝐀𝐋𝐄 – la Casa Tineretului Timișoara, de la ora 19.

 • Proiectul 𝐅𝐞𝐦𝐦𝐞 𝐞𝐱𝐩𝐞́𝐫𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐞 continuă cu o serie de 5 întâlniri experențiale de dans contemporan, poezie vie și pictură în mișcare adresate publicul feminin din Timișoara. Atelierele vor avea loc la Casa Tineretului în perioada 28 noiembrie-2 decembrie și vor fi ghidate de artistele 𝐈𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮, 𝐀𝐧𝐚 𝐃𝐫𝐚̆𝐠𝐚𝐧, 𝐎𝐚𝐧𝐚 𝐁𝐚̆𝐥𝐮𝐭̦𝐚̆, 𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐚 𝐆𝐢̂𝐫𝐛𝐞𝐚 și 𝐕𝐢𝐫𝐠𝐢𝐧𝐢𝐚 𝐍𝐞𝐠𝐫𝐮.
 • Atelierele se adresează tuturor femeilor din timișoara, indiferent de vârstă, pasionate de dans, curioase despre cum mișcarea devine parte integrantă din noi și ne poate transforma trăirile de zi cu zi. Participarea este gratuită, dar necesită înscriere la adresa 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐚𝐜𝐭@𝐟𝐞𝐦𝐦𝐞𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐞.𝐫𝐨.

 • BONUS! Primele 5 persoane înscrise vor primi o sacoșă textilă personalizată.

 • 𝐏𝐑𝐎𝐆𝐑𝐀𝐌 𝐬̦𝐢 𝐓𝐄𝐌𝐀𝐓𝐈𝐂𝐀

 • Atelierele vor avea loc de luni, 𝟐𝟖 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝐩𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐯𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝟐 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, în Sala Rotonda a Casei Tineretului, după următorul program și tematică:

 • Luni, 28 noiembrie, 20.00-21.30 Irina Marinescu: 𝐃𝐚𝐧𝐬 𝐩𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐞𝐭𝐞 𝐮𝐫𝐛𝐚𝐧𝐞.

Proiecție de film – Campania „Vreau să zâmbesc de Căciun” – la Universitatea de Vest din Timișoara, de la ora 19.

 • „Crăciunul pentru mulți dintre noi reprezintă: bucuria Nașterii Domnului, frumusețea de a colinda, comuniune, multă dragoste, căldura căminului, cadouri, cozonaci făcuți de bunica, împletiți cu rugăciune, iubire, dar și multă nucă, familie, bucurie din belșug și daruri la tot pasul. Din nefericire, sunt familii în care lucrurile stau diferit, așa că haideți să dăruim din bucuria noastră și celor lipsiți, ajutând una din cele peste 20 de familii, pe care departamentul nostru filantropic le are în grijă”, spun organizatorii.

Întâlnire cu Florin Chirculescu și Cătălin Ceaușoglu – la Librăria independentă La Două Bufnițe (Timișoara, Piața Uniri nr. 11, intrare de pe Matei Corvin), de la ora 19.

 • Discuția va fi moderată de Eli Bădică, coordonatoarea colecției n’autor, Editura Nemira.
 • 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐢𝐧 𝐂𝐡𝐢𝐫𝐜𝐮𝐥𝐞𝐬𝐜𝐮, 𝐒𝐨𝐥𝐨𝐦𝐨𝐧𝐚𝐫𝐮𝐥- Romanul unei revoluții fără început și sfârșit.

 • Două planuri, unul din secolul al XIX-lea, celălalt din prezentul secolului al XXI-lea, se împletesc în niște circumstanțe extra-ordinare. Emin și Max Murgescu, zis Macu, un soi de afacerist obsedat de Eminescu, se caută continuu prin timp și spațiu. Iar strașnica jurnalistă Louise e centrul de greutate în această tatonare fără sfârșit. Coincidențele răsar parcă de nicăieri, contextele istorice și socio-politice capătă profunzime, crizele și corupțiile se adâncesc, măștile cad încet-încet, iar solomonarul nu face decât să strângă menghina și mai puternic.

 • Solomonarul, noul roman al lui Florin Chirculescu, o carte-eveniment, pune reflectorul pe celălalt Eminescu, reușind să-l umanizeze așa cum niciun text nu a făcut-o până acum.

 • 𝐂𝐚̆𝐭𝐚̆𝐥𝐢𝐧 𝐂𝐞𝐚𝐮𝐬̗𝐨𝐠𝐥𝐮, 𝐒̗𝐚𝐩𝐭𝐞 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐬̗𝐭𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐮 𝐬𝐞 𝐭𝐞𝐫𝐦𝐢𝐧𝐚̆ 𝐛𝐢𝐧𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐭𝐨𝐚𝐭𝐚̆ 𝐥𝐮𝐦𝐞𝐚 – Șapte povești imprevizibile și năucitoare

 • O neașteptată îndrăgostire salvează un tânăr literat. O statistică îngrijorătoare schimbă istoria unei țări. O acuzație neobișnuită asupra surselor de inspirație ale unui cunoscut scriitor atrage o reacție radicală. Un abuz din copilărie are consecințe pentru un adolescent și câțiva pasageri. O misiune specială divizează un grup de credincioși. O previziune îl determină pe un bătrân să încerce ceva nou. O vacanță de vis în Grecia schimbă definitiv două cupluri.

 • Șapte povești care nu se termină bine pentru toată lumea celebrează viața în ritmuri și tonalități diferite, în numeroase nuanțe și în toată splendoarea ei.

Expoziție „Simetric, niciodată identic” — Ioana Bătrânu, Adela Giurgiu & Agnès Varda – la a sediul permanent al Fundației Art Encounters, Bd. Take Ionescu 46C (Casa ISHO, etaj 1), de la ora 12. Intrarea este liberă.

 • Deschisă în perioada 10 noiembrie 2022—4 martie 2023 și curatoriată de Diana Marincu, expoziția face parte dintr-un demers strategic al Fundației Art Encounters de a crea conexiuni între diferite generații de artiști, înlesnind astfel o contextualizare mai conceptuală a operelor lor, nu doar una cronologică.
 • Titlul expoziției este inspirat de un citat regăsit în filmul scurt, Les Dites Cariatides, de Agnès Varda (1928–2019), acolo unde explorările cariatidelor din Paris sugerează o mai atentă privire asupra structurilor de sprijin, uneori invizibile, pe care se bazează existența umană.

Expoziție semi/retrospectivă M.C.Donici – TOTALITATEA FORME…LOR – în Galeria Subterană a Casei Artelor (Timișoara, str. A. Pacha nr. 8), de la ora 18.

 • „Preocuparea pentru forme clare, unitare, aproape pure, constituie o preocupare continuă, obsesivă. Lumea imaginată de arhitecți, designeri, artiști ai formelor, poate fi aproape ideală, trans…formală”, argumentează artistul vizual Mihai Donici.

 • Flautistul Vlad A. Colar va însoți vernisajul cu un recital de piese clasice și contemporane.
 • Expoziția va fi deschisă până 16 decembrie 2022 și include o serie de evenimente adiacente, un spectacol de teatru inspirat de Jurnalul unui Geniu de Salvador Dali și interpretat de actorul Levente Kocsárdi în ultima zi a expoziției, tururi ghidate.

Masterclasses de mișcare, dans, poezie și culoare | 𝐅𝐄𝐌𝐌𝐄 𝐄𝐗𝐏𝐄́𝐑𝐈𝐌𝐄𝐍𝐓𝐀𝐋𝐄 – la Casa Tineretului Timișoara, de la ora 10.

 • Artistele locale ce activează în domeniul dansului contemporan și al altor arte asociate au șansa de a participa la o serie de 6 masterclasses de mișcare din cadrul proiectului 𝐅𝐞𝐦𝐦𝐞 𝐞𝐱𝐩𝐞́𝐫𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐞.

 • Gândite ca o alternativă educațională prin experiment, atelierele vor avea loc la Casa Tineretului din Timișoara în perioada 𝟐𝟖 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞-𝟑 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 și vor fi susținute de artistele 𝐈𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮, 𝐀𝐧𝐚 𝐃𝐫𝐚̆𝐠𝐚𝐧, 𝐀𝐧𝐚𝐦𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐆𝐮𝐠𝐮𝐢𝐚𝐧, 𝐎𝐚𝐧𝐚 𝐁𝐚̆𝐥𝐮𝐭̦𝐚̆, 𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐚 𝐆𝐢̂𝐫𝐛𝐞𝐚 și 𝐕𝐢𝐫𝐠𝐢𝐧𝐢𝐚 𝐍𝐞𝐠𝐫𝐮.

 • Atelierele se adresează artistelor locale din Timișoara, celor care activează în domeniul dansului contemporan și al altor arte asociate. Participarea este gratuită, dar necesită înscriere la adresa de mail 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐚𝐜𝐭@𝐟𝐞𝐦𝐦𝐞𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐞.𝐫𝐨.

 • BONUS! Primele 5 persoane înscrise vor primi o sacoșă textilă personalizată.

 • 𝐏𝐑𝐎𝐆𝐑𝐀𝐌 𝐬̦𝐢 𝐓𝐄𝐌𝐀𝐓𝐈𝐂𝐀̆

 • Atelierele vor avea loc de luni, 28 noiembrie până sâmbătă, 3 decembrie, după următorul program și tematică:

 • Luni, 28 noiembrie, 10.00-13.00, Irina Marinescu: Laborator 𝐌𝐢𝐜𝐫𝐨 𝐌𝐢𝐬̦𝐜𝐚̆𝐫𝐢 𝐬̦𝐢 𝐌𝐢𝐜𝐫𝐨 𝐒𝐮𝐧𝐞𝐭𝐞.

Ateliere de dans, sunet și poezie în mișcare | 𝐅𝐄𝐌𝐌𝐄 𝐄𝐗𝐏𝐄́𝐑𝐈𝐌𝐄𝐍𝐓𝐀𝐋𝐄 – la Casa Tineretului Timișoara, de la ora 19.

 • Proiectul 𝐅𝐞𝐦𝐦𝐞 𝐞𝐱𝐩𝐞́𝐫𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐞 continuă cu o serie de 5 întâlniri experențiale de dans contemporan, poezie vie și pictură în mișcare adresate publicul feminin din Timișoara. Atelierele vor avea loc la Casa Tineretului în perioada 28 noiembrie-2 decembrie și vor fi ghidate de artistele 𝐈𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮, 𝐀𝐧𝐚 𝐃𝐫𝐚̆𝐠𝐚𝐧, 𝐎𝐚𝐧𝐚 𝐁𝐚̆𝐥𝐮𝐭̦𝐚̆, 𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐚 𝐆𝐢̂𝐫𝐛𝐞𝐚 și 𝐕𝐢𝐫𝐠𝐢𝐧𝐢𝐚 𝐍𝐞𝐠𝐫𝐮.
 • Atelierele se adresează tuturor femeilor din timișoara, indiferent de vârstă, pasionate de dans, curioase despre cum mișcarea devine parte integrantă din noi și ne poate transforma trăirile de zi cu zi. Participarea este gratuită, dar necesită înscriere la adresa 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐚𝐜𝐭@𝐟𝐞𝐦𝐦𝐞𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐞.𝐫𝐨.

 • BONUS! Primele 5 persoane înscrise vor primi o sacoșă textilă personalizată.

 • 𝐏𝐑𝐎𝐆𝐑𝐀𝐌 𝐬̦𝐢 𝐓𝐄𝐌𝐀𝐓𝐈𝐂𝐀

 • Atelierele vor avea loc de luni, 𝟐𝟖 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝐩𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐯𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝟐 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, în Sala Rotonda a Casei Tineretului, după următorul program și tematică:

 • Luni, 28 noiembrie, 20.00-21.30 Irina Marinescu: 𝐃𝐚𝐧𝐬 𝐩𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐞𝐭𝐞 𝐮𝐫𝐛𝐚𝐧𝐞.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi, 27 noiembrie 2022, în Timișoara?

26 November 2022 at 22:00
By: Tion

Deschiderea Târgului de Crăciun – Piața Victoriei, de la 17:30. Vor concerta cei de la TM Groove & Friends.

Salonul Industriei Ușoare – la Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș (Bd. Eroilor de la Tisa, nr. 22), între orele 10 și 20. Intrarea este liberă.

 • Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș găzduiește în perioada 𝟐𝟑 – 𝟐𝟕 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 o nouă ediție a 𝐒𝐚𝐥𝐨𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐈𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐞𝐢 𝐔𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐞.
 • Participă peste 50 de companii din țară, atât producători cât și comercianți, care oferă spre vânzare o gamă largă de articole de îmbrăcăminte, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie și accesorii, produse cosmetice, bijuterii și gablonțuri, altele.
 • Tradiționalul târg din exterior va întâmpina vizitatorii cu produse de sezon: dulcețuri, murături, zacuscă, miere de albină dar și dulciuri de casă, produse de carmangerie, produse naturiste, unități de alimentație publică.

Târgul Winter in MY TOWN – la Iulius Town, de la ora 12.

 • Iulius Town a pregătit o experienţă ca în basmele copilăriei şi vă aşteaptă, în aer liber, într-un spaţiu unde emoţia sărbătorilor poate fi împărtăşită cu întreaga familie.
 • Târgul „𝗪𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿 𝗶𝗻 𝗠𝗬 𝗧𝗢𝗪𝗡” va avea loc în perioada 𝟮𝟲 𝗻𝗼𝗶𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟮 – 𝟴 𝗶𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟯, în 𝗣𝗮𝗿𝗰𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗨𝗕𝗖𝟬, şi va reuni căsuţe cu bunătăţi de sezon şi idei adorabile de cadouri, food trucks cu preparate delicioase, un parc de distracţie pentru toate vârstele, multe decoraţiuni şi cornere tematice ideale pentru fotografii pe Instagram.
 • Vreţi să admiraţi oraşul şi luminiţele de Crăciun altfel decât până acum? 𝗥𝗼𝗮𝘁𝗮 𝗣𝗮𝗻𝗼𝗿𝗮𝗺𝗶𝗰𝗮 va fi din nou vedeta târgului din Iulius Town şi locul perfect pentru momente unice şi imagini „la cel mai înalt nivel”. Roata are o înălţime de 30 de metri, 18 gondole a câte 4 locuri fiecare, iar o sesiune „în aer” durează aproximativ 10 minute. În parcul de distracţie, va fi mult zumzet şi veselie inclusiv printre cei mici. Aici, copiii se pot aventura într-o cursă cu maşinuţele din 𝗔𝘂𝘁𝗼𝗱𝗿𝗼𝗺 sau în 𝗰𝗮𝗿𝘂𝘀𝗲𝗹𝘂𝗹 𝗿𝗼𝘁𝗮𝘁𝗶𝘃 𝗰𝘂 𝗹𝗮𝗻𝘁𝘂𝗿𝗶.
 • 𝟮𝟳 𝗻𝗼𝗶𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟮
  17:00 – 19:00 DJ Victor Stan
  19:00 – 20:00 𝗖𝗼𝗻𝗰𝗲𝗿𝘁 𝗧𝗛𝗘𝗢 𝗥𝗢𝗦𝗘
  20:00 – 22:00 DJ Allia b2b Dj Mocco

Teatru de păpuși – la Iulius Town, de la ora 11, cei mici sunt așteptați la teatru de păpuși. „Călătoria” începe din piațeta Splend’or și toți cei prezenți vor putea participa la acțiune. Sunteți gata de aventură? Participarea este gratuită.

Politehnica Timișoara vs CSM Alexandria – pe Stadionul Știința, de la ora 11.

Duminica poveștilor la Bufnițe – de la ora 12, la Librăria Independentă La Două Bufnițe. Accesul este gratuit.

Ripensia UVT – Oțelul Galați – pe Stadionul Electrica, de la ora 14. Meci din etapa a 15-a a Ligii 2 Casa Pariurilor.

Schimbul de Gardă – de la ora 16, în Piața Unirii are loc Schimbul de Gardă.

Călin-Andrei Mihăilescu despre Deunamor – la Librăria Independentă La Două Bufnițe, de la ora 18. Invitați, alături de autor: Adriana Babeți, Mircea Mihăieș, Alex Condrache.

Un alt fel de ghid pentru Fabric – Ultima zi a Flórei – la FABER, de la ora 18. Seria 𝐂𝐢𝐭𝐲𝐓𝐚𝐥𝐤-urilor CiviCultura abordează noi 𝐃𝐈𝐋𝐄𝐌𝐄 𝐔𝐑𝐁𝐀𝐍𝐄.

 • „Vă propunem o discuție exploratorie despre Fabric, în care să privim cartierul istoric din perspective diverse, inclusiv prin lentila Ultimei zi a Flórei, personajul misterios al piesei 𝐎𝐫𝐚ș𝐮𝐥 𝐏𝐚𝐫𝐚𝐥𝐞𝐥: 𝐅𝐚𝐛𝐫𝐢𝐜. Vom discuta despre Flóra, prezentă în povești vizuale din spațiile definitorii ale cartierului, cu parte din echipa care a lucrat în aceste povești: Olga Török, Andreea Duță, Molnos András Csaba, Radu Racz. Îl avem alături și pe Ludovic Satmari prin intermediul căruia vom căuta să răspundem întrebării „poate fi Flóra un alt fel de ghid pentru Fabric?”, spun organizatorii.

PARTY AND KARAOKE – în Like Pub, de la 21:30. Intrarea este gratuită.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi, 26 noiembrie 2022, în Timișoara?

25 November 2022 at 22:00
By: Tion

Povestea Unirii – cu pornire de la Casa Adam Muller Guttenbrunn (Str. Gh. Lazăr 10-12), de la ora 7. Preț: 190 de lei/pers. Povestea Unirii e mai mult decât o poveste, așa cum Unirea a fost mai mult decât o unire.

 • „• Câlnic – vom vizita impresionanta biserică-cetate care a rezistat până în vremurile noastre, când ni se prezintă cu onorantul titlu de monument UNESCO.
  • Vințu de Jos – ne dezvăluie ruinele castelului Martinuzzi. Aici vom descoperie povestea cardinalului Martinuzzi, ale cărui omenești slăbiciuni i-au adus chiar în acest loc un groaznic sfârșit, în 1551, cu un an înainte ca Timișoara să cadă sub otomani.
  • Galtiu – locul de unde se trage singurul fotograf cunoscut al Unirii, Samoilă Mârza, cel care a lăsat posterității cele șase instantanee ale evenimentului.
  • Alba Iulia– orașul-inimă, cu comorile sale care se dezvăluie turiștilor însetați de frumos: cetatea Vauban, impecabil păstrată, model de urmat în ce privește turismul cultural și istoric; Catedrala Încoronării, străjer al porții principale de intrare; castrul roman, din care mai putem vedea și astăzi frânturi; Catedrala romano-catolică – pleiadă de stiluri arhitectonice, care ne poartă de la romanicul micului portal sudic la splendida capelă renascentistă Lazo! Și multe altele, pe care le vom vedea și despre care vom povesti pe îndelete…

 • Aici vom lua masa, la Târgul de Crăciun, apoi ne vom îndrepta spre Timișoara.

 • Vom sosi înapoi în jurul orei 20″, spun organizatorii.

Salonul Industriei Ușoare – la Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș (Bd. Eroilor de la Tisa, nr. 22), între orele 10 și 20. Intrarea este liberă.

 • Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș găzduiește în perioada 𝟐𝟑 – 𝟐𝟕 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 o nouă ediție a 𝐒𝐚𝐥𝐨𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐈𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐞𝐢 𝐔𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐞.
 • Participă peste 50 de companii din țară, atât producători cât și comercianți, care oferă spre vânzare o gamă largă de articole de îmbrăcăminte, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie și accesorii, produse cosmetice, bijuterii și gablonțuri, altele.
 • Tradiționalul târg din exterior va întâmpina vizitatorii cu produse de sezon: dulcețuri, murături, zacuscă, miere de albină dar și dulciuri de casă, produse de carmangerie, produse naturiste, unități de alimentație publică.

Spectacol de teatru „ROKOKO și RIKIKI – FABULIȘTI PENTRU COPII” – la Teatrul Merlin, de la orele 11 și 12:30.

Concert lecție – la Bastionul Theresia (sala de pedagogie muzeală a MNaB, Str. Martin Luther, nr. 4), de la ora 11.

 • Devenite tradiție în practica Departamentului de Pedagogie Muzeală, concertele se adresează elevilor cu vârste între 5 și 10 ani.

 • Muzica e omniprezentă în viața unui om – de la cea mai fragedă vârstă, când adoarme însoțit de note muzicale dulci și gingașe, până la o vârstă înaintată. Odată trecut printr-o complexitate de stiluri, ritmuri, contexte și experiențe muzicale, orice om va şti ce muzică îi place.

 • În acest sens, copiii vor intra, preț de o oră, într-o atmosferă de poveste, alături de Incanto Quartetto (Ovidiu Rusu – vioara l, Nada Petrov – vioara ll, Veaceslav Mânzat – viola, Marius Bernecker – violoncel).

 • Concertul – lecție de sâmbătă este despre piese din fime muzicale și desene animate. Va fi, deci, o lecție despre sunetul muzicii și despre viețile compozitorilor, pe înțelesul celor mici. Vor fi explicate și noțiuni muzicale legate de formațiuni camerale.

 • Coordonator: Corina Cranciova, muzeograf

 • Evenimentul face parte din proiectul „Istoria muzicii bănățene în context european” și este susținut de Consiliul Județean Timiș.

Târgul Winter in MY TOWN – la Iulius Town, de la ora 12.

 • Iulius Town a pregătit o experienţă ca în basmele copilăriei şi vă aşteaptă, în aer liber, într-un spaţiu unde emoţia sărbătorilor poate fi împărtăşită cu întreaga familie.
 • Târgul „𝗪𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿 𝗶𝗻 𝗠𝗬 𝗧𝗢𝗪𝗡” va avea loc în perioada 𝟮𝟲 𝗻𝗼𝗶𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟮 – 𝟴 𝗶𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟯, în 𝗣𝗮𝗿𝗰𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗨𝗕𝗖𝟬, şi va reuni căsuţe cu bunătăţi de sezon şi idei adorabile de cadouri, food trucks cu preparate delicioase, un parc de distracţie pentru toate vârstele, multe decoraţiuni şi cornere tematice ideale pentru fotografii pe Instagram.
 • Vreţi să admiraţi oraşul şi luminiţele de Crăciun altfel decât până acum? 𝗥𝗼𝗮𝘁𝗮 𝗣𝗮𝗻𝗼𝗿𝗮𝗺𝗶𝗰𝗮 va fi din nou vedeta târgului din Iulius Town şi locul perfect pentru momente unice şi imagini „la cel mai înalt nivel”. Roata are o înălţime de 30 de metri, 18 gondole a câte 4 locuri fiecare, iar o sesiune „în aer” durează aproximativ 10 minute. În parcul de distracţie, va fi mult zumzet şi veselie inclusiv printre cei mici. Aici, copiii se pot aventura într-o cursă cu maşinuţele din 𝗔𝘂𝘁𝗼𝗱𝗿𝗼𝗺 sau în 𝗰𝗮𝗿𝘂𝘀𝗲𝗹𝘂𝗹 𝗿𝗼𝘁𝗮𝘁𝗶𝘃 𝗰𝘂 𝗹𝗮𝗻𝘁𝘂𝗿𝗶.
 • 𝟮𝟲 𝗻𝗼𝗶𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟮 – Inaugurare Targ 𝗪𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿 𝗶𝗻 𝗠𝘆 𝗧𝗼𝘄𝗻
  17:00 – 20:00 Parada personajelor din poveștile de iarnă
  18:00 Aprinderea luminițelor de Crăciun
  18:00 – 20:00 Întâlnire cu Moș Crăciun
  18:15 – 19:00 Concert Fanfara TM Harmony
  19:00 – 20:00 Concert Mihai Trăistariu
  20:00 – 22:00 DJ by ESD

Spectacol de teatru senzorial „Refugiul” – la Casa Tineretului (str. Arieș, nr. 19), de la ora 12.

 • „Refugiul” este un spectacol de Teatru Senzorial Labirint dezvoltat în cadrul proiectului Open Minds II de către Asociația Teatrul Experimental Senzorial, în regia lui Sebastian Dobrescu conceput împreună cu o echipă de 60 de voluntari.
 • Invită spectatorii într-o experiență senzorială și terapeutică, o meditație activă asupra societății pe care am construit-o în jurul nostru.

Lansare de carte: „Dar motan greșește” & Atelier de poveste, alături de Cristina Andone – la Librăria independentă La Două Bufnițe, de la ora 12. Intrarea este liberă.

 • Cărțile din seria DAR MOTAN ne aduc în prim-plan un motan simpatic, negru, norocos și sofisticat: Dar e un motan de librărie, iar alături de prietenul și stăpânul său, Toto, dar și de alte pisicuțe, se aventurează să cunoască tot ce are lumea să îi ofere.

 • În „Dar Motan greșește” intrăm în spiritul Crăciunului, iar cei mici învață despre greșeli, dar și despre prietenie, familie și despre cum poți repara lucrurile, dacă îți dorești asta cu adevărat. Mitanța, mâța din Franța și o bună sfătuitoare a lui Dar, îi oferă acestuia o baghetă specială care să îl ajute să își repare greșelile: „Vei ști să preschimbi în ceva prețios ceva ce părea greșit și deloc frumos.“ Motanul va descoperi că magia este în fiecare dintre noi și că, în viață, „Cine nu greșește nu crește.“

Teatru de păpuși – la Shopping City Timișoara, de la ora 13. Accesul este liber.

 • Maeștrii în arta teatrului de păpuși vor susține reprezentații care îi vor fermeca pe copii și le vor stimula imaginația și creativitatea.

Tur ghidat — Expoziția „Simetric, niciodată identic” – la sediul fundației Art Encounters (Bd. Take Ionescu 46C), de la ora 17. Intrarea este liberă.

 • Expoziția Simetric, niciodată identic face parte dintr-un demers curatorial și strategic al Fundației Art Encounters de a crea conexiuni între generații diferite de artiști, ale căror opere pot fi astfel contextualizate din punct de vedere conceptual, nu doar cronologic.

Poeta Svetlana Cârstean și actrița Katia Pascariu: lectură comună la Timișoara din volumul Sînt alta – la Librăria independentă La Două Bufnițe, de la ora 19.

 • Evenimentul face parte din programul Rezidența Literară La Două Bufnițe, ediția a3-a, noiembrie 2022.

  Sînt alta este primul audiobook de poezie lansat de editura Nemira pe platforma Audiotribe, în lectura actriței Katia Pascariu și a poetei Svetlana Cârstean. AudioTribe este prima platformă din România care adună laolaltă peste 16.000 de audiobooks premium, în română și engleză.

 • Svetlana Cârstean s-a născut la Botoșani, în 1969. Pentru volumul său de debut individual, Floarea de menghină (2008), a primit Premiul pentru Debut în Poezie al Uniunii Scriitorilor, Premiul pentru Debut al revistei România literară, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu“ și Premiul Radio România Cultural pentru Poezie. Cu Floarea de menghină a început și aventura suedeză a poeziei Svetlanei Cârstean.
 • Katia Pascariu e actriță, lucrătoare și activistă culturală, performeră, parte din colective inter/pluri/trans-disciplinare care activează în zona artei politice, teatrului social și educațional, în spațiul independent local la Replika/ București sau cu echipele Vârsta4, Stagiunea de teatru politic/Macaz Coop., DramAcum, parte din colectivul artistic TES, uneori făcând film, alteori parte din proiecte internaționale, joacă și susține ateliere de teatru în română, engleză și franceză.

Concert om la lună | Electro-Acustic – la Casa Tineretului Timișoara, de la ora 19. Prețul unui bilet este 70 de lei.

 • Bilete găsiți AICI.
 • Copiii sub 12 ani au acces gratuit atât timp cât sunt însoțiți de un adult plătitor de bilet.
 • „Te invităm la o serie de concerte electro-acustice, o nouă experiență om la lună, în care piesele cunoscute capătă noi valențe, păstrând emoția și vulnerabilitatea, dar aducând sunete noi și o nouă abordare, cu violoncel și sintetizatoare, chitară acustică și drum machine. Muzica aduce mereu oamenii aproape”, spun organizatorii.

Performance Munca, emoțiile și energia intră într-un bar | FEMME EXPÉRIMENTALE – la Teatrul Basca, de la ora 19. Un spectacol ce aduce în discuție tema epuizării și a burnout-ului prin prisma experiențelor de lucru, explorând modul în care investim sau primim energie din activitățile pe care le facem și cum percepem emoțiile în corp.

 • Proiectul de dans contemporan 𝐅𝐞𝐦𝐦𝐞 𝐞𝐱𝐩𝐞́𝐫𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐞 vine cu performance-uri și ateliere gratuite pentru artistele și publicul feminin pasionat de dans din Timișoara.
 • Spectacolul este rezultatul unei cercetări artistice din cadrul unui proiect mai larg pe tema epuizării, desfășurate la Unfold Motion (Timișoara), în luna martie 2022 și face parte din proiectul 𝐅𝐞𝐦𝐦𝐞 𝐞𝐱𝐩𝐞́𝐫𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐞, dezvoltat de 𝐖𝐞 𝐚𝐫𝐞 𝐃𝐞𝐯𝐞𝐥𝐨𝐩𝐢𝐧𝐠 𝐀𝐫𝐭, inițiat de 𝐌𝐚𝐝𝐢𝐫𝐚, în parteneriat cu 𝐈 𝐃𝐚𝐧𝐜𝐞 𝐘𝐨𝐮, implementat cu sprijinul local 𝐔𝐧𝐟𝐨𝐥𝐝 𝐌𝐨𝐭𝐢𝐨𝐧 și 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐢𝐜 𝐏𝐫𝐨𝐣𝐞𝐜𝐭𝐬, co-finanțat de 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚 prin 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞.

 • 𝐅𝐞𝐦𝐦𝐞 𝐞𝐱𝐩𝐞́𝐫𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐞 își propune creșterea capacității de dezvoltare a artelor contemporane din oraș, oferind o alternativă de educație prin experiment pentru profesionistele timișorene și o alternativă de a dezbate aspecte sociale ale femeilor și adolescentelor locale prin unelte psiho-somatice și de explorare prin dans contemporan și mișcare.

 • Proiectul face parte din 𝐅𝐞𝐦𝐦𝐞 𝐦𝐨𝐧𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐞. 𝐅𝐞𝐦𝐦𝐞 𝐯𝐞́𝐠𝐞́𝐭𝐚𝐥𝐞, un proiect derulat în Brașov în perioada septembrie – noiembrie 2022 ce a constat în cinci ateliere gratuite de cercetare experiențială în vederea autocunoașterii și dezvoltării personale, destinate adolescentelor și femeilor din oraș, și trei performance-uri stradale adresate publicului larg, în care artistele din proiect au generat noi abordări și reprezentări ale femininului.

Spectacol de teatru „MATA HARI” – în Studio “UTU Strugari” al Teatrului Național Timișoara, de la ora 19.

ATUMania saturday party – la ATU Club, de la ora 22. Rezervări la: 0748 223 223.

THE FUNHOUSE – la Fratelli, de la ora 22. Intrarea gratuită între orele 22 și 23.

A Night In The D`arc – în D’arc, de la ora 22. 𝐀𝐥𝐞𝐱 𝐈𝐜𝐥𝐞𝐚𝐧𝐮 & 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐨 te așteaptă cu cele mai bune momente exprimate prin muzică și dans. Intrarea este 20 de lei.

 • 𝗥𝗲𝘇𝗲𝗿𝘃𝗮𝗿𝗶 la: 07𝟒𝟎 𝟕𝟐𝟐 𝟖𝟗𝟏 𝟎𝟖𝟓.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi, 25 noiembrie 2022, în Timișoara?

24 November 2022 at 22:00
By: Tion

CreativeMornings Timisoara | Raluca Simiuc on TRUTH – la AMBASADA, de la 7:30. Rezervări AICI.

Spectacol de teatru „ROKOKO și RIKIKI – FABULIȘTI PENTRU COPII” – la Teatrul Merlin, de la orele 10 și 12.

Salonul Industriei Ușoare – la Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș (Bd. Eroilor de la Tisa, nr. 22), între orele 10 și 20. Intrarea este liberă.

 • Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș găzduiește în perioada 𝟐𝟑 – 𝟐𝟕 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 o nouă ediție a 𝐒𝐚𝐥𝐨𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐈𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐞𝐢 𝐔𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐞.
 • Participă peste 50 de companii din țară, atât producători cât și comercianți, care oferă spre vânzare o gamă largă de articole de îmbrăcăminte, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie și accesorii, produse cosmetice, bijuterii și gablonțuri, altele.
 • Tradiționalul târg din exterior va întâmpina vizitatorii cu produse de sezon: dulcețuri, murături, zacuscă, miere de albină dar și dulciuri de casă, produse de carmangerie, produse naturiste, unități de alimentație publică.

SCM Politehnica Timișoara – CSM Bacău – la Sala Sporturilor „Constantin Jude”, de la ora 16.

Curs de introducere în arta contemporană I: Simetric, niciodată identic – la sediul Fundației Art Encounters, de la ora 18. Accesul este liber.

 • Fundația Art Encounters vă invită la un nou curs din seria „Introducere în arta contemporană” susținut de Maria Orosan-Telea, în cadrul expoziției „Simetric, niciodată identic”, care va aborda tendințele artistice neo-expresioniste de la sfârșitul anilor ’70 și începutul anilor ’80 și va urmări variile concepte pe care acestea le subsumează: Neue Wilde, Figuration Libre, Transavanguardia.
 • Maria Orosan-Telea este lector în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara. S-a format în domeniul istoriei și teoriei artei la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este preocupată de arta contemporană încă din perioada studiilor doctorale, când a desfășurat o cercetare asupra artei românești din perioada postcomunistă.
 • Curs dedicat celor cu vârsta de peste 15 ani.

Spectacol de dans contemporan: C’est pas grave – la Casa Tineretului Timișoara, de la ora 19. Bilete găsiți AICI.

 • 𝐂’𝐞𝐬𝐭 𝐩𝐚𝐬 𝐠𝐫𝐚𝐯𝐞 (din franceză, „nu este atât de grav”) este un duet de dans contemporan și teatru fizic, care explorează diferitele semnificații ale noțiunii de gravitație în raport cu noțiunea de timp: din câmpurile gravitaționale ale fizicii, care duc la proiectarea performance-ului în spațiu cu un centru spre care tind toate forțele, până la condiția psihologică umană a gravitației, cu accent pe umor și tonuri „luminoase”.
 • Spectacolul a fost conceput ca un sistem interactiv în care publicul este invitat să construiască avioane de hârtie și apoi să le arunce pe scenă pentru a ateriza în spațiul „gravitațional” al interpreților, rupând în mod legitim, astfel, spațiul intim al vederii. Acțiunile spectatorilor sunt ireversibile, la fel ca direcția timpului care unește trecutul și viitorul într-un prezent instant. Alea iacta est!

Vernisajul expoziției „Portretul colectiv al orașului Timișoara” – în spațiul MV Sci-Art, de la ora 19. Rezultat al workshopului coordonat de artista de la Zpațiu Chișinău, Anna Bantiuc.

 • În urma activităților care au durat 3 zile, studenții participanți de la facultățile de arte și arhitectură au avut ocazia de a explora orașul prin trasee în diverse zone prin care au descoperit spațiul public dintr-o perspectivă diferită, cea a unui portret-profil care reunește viziuni diverse și personale.

Vernisaj: 𝐈 𝐰𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐝 𝐥𝐨𝐧𝐞𝐥𝐲 𝐚𝐬 𝐚 𝐜𝐥𝐨𝐮𝐝 | 𝐠𝐫𝐨𝐮𝐩 𝐬𝐡𝐨𝐰 – la Galeria META Spațiu (bd. Mihai Viteazu nr. 1), de la ora 19. Intrarea este liberă.

 • Artiști: 𝐑𝐨𝐛𝐞𝐫𝐭 𝐀𝐧𝐝𝐚𝐜𝐬, 𝐌𝐚𝐭𝐡𝐢𝐚𝐬 𝐁𝐚𝐫, 𝐉𝐨𝐬𝐞𝐩𝐡𝐚 𝐁𝐥𝐚𝐧𝐜𝐡𝐞𝐭, 𝐓𝐚𝐢𝐬𝐢𝐚 𝐂𝐨𝐫𝐛𝐮𝐭, 𝐆𝐞𝐨𝐫𝐠𝐞 𝐂𝐫𝐢̂𝐧𝐠𝐚𝐬̦𝐮, 𝐍𝐨𝐫𝐛𝐞𝐫𝐭 𝐅𝐢𝐥𝐞𝐩, 𝐀𝐝𝐚 𝐌𝐮𝐧𝐭𝐞𝐚𝐧
 • Titlul expoziției sugerează această stare de echilibru, respingând stigmatul asociat în mod normal cu a fi singur și într-o stare copleșitoare. În singurătate, există posibilitatea contemplării, a rememorării, a visului.
 • Privitorul se confruntă nu cu o singurătate auto-impusă, în parcursul expozițional, ci cu o densitate interioară temporală și spațială a intimității emoționale, în diferite dispuneri și stratificări estetice. Inspirat de o poezie scrisă de poetul romantic William Wordsworth, “I wandered loney as a cloud” (trad. „Odă narciselor”) este o invitație deschisă la o atitudine meditativă și introspectivă asupra relației noastre cu lumea interioară, dar și cu mediul exterior.

Concert simfonic | 𝐒𝐄𝐑𝐆𝐄𝐘 𝐒𝐈𝐌𝐀𝐊𝐎𝐕 – dirijor, 𝐁𝐑𝐘𝐀𝐍 𝐂𝐇𝐄𝐍𝐆 – violoncel – la Liceul de artă „Ion Vidu” Timișoara, de la ora 19. Biletele se găsesc 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞 pe site-ul 𝑭𝒊𝒍𝒂𝒓𝒎𝒐𝒏𝒊𝒄𝒊𝒊 𝑩𝒂𝒏𝒂𝒕𝒖𝒍 𝑻𝒊𝒎𝒊𝒔̦𝒐𝒂𝒓𝒂, la casieria instituției și AICI.

 • 𝐒𝐄𝐑𝐆𝐄𝐘 𝐒𝐈𝐌𝐀𝐊𝐎𝐕 (Elveția/Rusia), considerat unul dintre cei mai apreciați dirijori ruși ai generației sale, a dirijat 𝐹𝑖𝑙𝑎𝑟𝑚𝑜𝑛𝑖𝑐𝑎 𝑑𝑖𝑛 𝑆𝑡𝑢𝑡𝑡𝑔𝑎𝑟𝑡, 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎 𝑆𝑖𝑚𝑓𝑜𝑛𝑖𝑐𝑎̆ 𝑎 𝐼𝑠𝑙𝑎𝑛𝑑𝑒𝑖, 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎 𝑆𝑖𝑚𝑓𝑜𝑛𝑖𝑐𝑎̆ 𝑑𝑖𝑛 𝑁𝑜𝑟𝑑𝑢𝑙 𝑂𝑙𝑎𝑛𝑑𝑒𝑖, 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎 𝐹𝑖𝑙𝑎𝑟𝑚𝑜𝑛𝑖𝑐𝑖𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝑆𝑡𝑟𝑎𝑠𝑏𝑜𝑢𝑟𝑔, 𝐹𝑖𝑙𝑎𝑟𝑚𝑜𝑛𝑖𝑐𝑎 𝑁𝑜𝑟𝑑𝑤𝑒𝑠𝑡𝑑𝑒𝑢𝑡𝑠𝑐ℎ𝑒, 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎 𝐹𝑖𝑙𝑎𝑟𝑚𝑜𝑛𝑖𝑐𝑖𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝑀𝑜𝑠𝑐𝑜𝑣𝑎, 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎 𝑑𝑒 𝑆𝑡𝑎𝑡 𝑑𝑖𝑛 𝐹𝑟𝑎𝑛𝑘𝑓𝑢𝑟𝑡, 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎 𝐹𝑖𝑙𝑎𝑟𝑚𝑜𝑛𝑖𝑐𝑖𝑖 𝐺𝑒𝑜𝑟𝑔𝑒 𝐸𝑛𝑒𝑠𝑐𝑢 ș.a, va conduce și Orchestra simfonică a 𝑭𝒊𝒍𝒂𝒓𝒎𝒐𝒏𝒄𝒊𝒊 𝑩𝒂𝒏𝒂𝒕𝒖𝒍 𝑻𝒊𝒎𝒊𝒔̦𝒐𝒂𝒓𝒂, vineri, 25 noiembrie, de la ora 19:00, în cadrul concertului simfonic susținut în Sala “Mihai Perian” a Liceului de Artă “Ion Vidu” Timișoara.

 • Solist invitat este violoncelistul canadian 𝐁𝐑𝐘𝐀𝐍 𝐂𝐇𝐄𝐍𝐆, câștigător al unor premii importante la concursuri de prestigiu internațional.

 • 𝕀̂𝕟 𝕡𝕣𝕠𝕘𝕣𝕒𝕞:
  𝐂. 𝐃𝐄𝐁𝐔𝐒𝐒𝐘 – 𝑀𝑖𝑐𝑎 𝑠𝑢𝑖𝑡𝑎̆ 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑜𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎̆
  𝐄. 𝐖. 𝐊𝐎𝐑𝐍𝐆𝐎𝐋𝐃 – 𝐶𝑜𝑛𝑐𝑒𝑟𝑡𝑢𝑙 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑣𝑖𝑜𝑙𝑜𝑛𝑐𝑒𝑙 𝑠̦𝑖 𝑜𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎̆ (𝑝.𝑎.)
  𝐋. 𝐕𝐀𝐍 𝐁𝐄𝐄𝐓𝐇𝐎𝐕𝐄𝐍 – 𝑆𝑖𝑚𝑓𝑜𝑛𝑖𝑎 𝑛𝑟. 4 𝑖̂𝑛 𝑠𝑖 𝑏𝑒𝑚𝑜𝑙 𝑚𝑎𝑗𝑜𝑟, 𝑜𝑝. 60

Tête-à-tête | Life is a party, enjoy it – la Mercure, de la ora 19.

Inside Out Camping – la Casa Tineretului, strada Arieș nr. 19, sala 03-04 (parter), de la ora 19. Intrarea este liberă.

Concert Calin Barcean – la Porto Arte, de la ora 20. Intrarea este liberă.

DJ Move – la Berărescu, de la ora 20. Rezervările se fac AICI.

Concert Adrian Ilie & friends – la anturaj, de la ora 20. Rezervări la: 0799 300 800. Intrarea este liberă.

Friday we sing and dance! Karaoke Party cu Dj Edi Niculescu – la Josefin Pub, de la ora 21. Intrarea este liberă.

Karaoke Night – la Charlie’s Pub, de la ora 21. Rezervări la: 0755 087 360.

Shotest Party – în Like Pub, de la 21:30. Intrarea este 10 lei.

A kiss on the lips – la Fratelli Timișoara, de la ora 22. Intrarea este gratuită între orele 22 și 23.

The Passport presents MARK HOFFEN – la D’arc Timișoara, de la ora 22. Bilete găsiți AICI.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi, 24 noiembrie 2022, în Timișoara?

23 November 2022 at 22:00
By: Tion

Salonul Industriei Ușoare – la Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș (Bd. Eroilor de la Tisa, nr. 22), între orele 10 și 20. Intrarea este liberă.

 • Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș găzduiește în perioada 𝟐𝟑 – 𝟐𝟕 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 o nouă ediție a 𝐒𝐚𝐥𝐨𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐈𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐞𝐢 𝐔𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐞.
 • Participă peste 50 de companii din țară, atât producători cât și comercianți, care oferă spre vânzare o gamă largă de articole de îmbrăcăminte, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie și accesorii, produse cosmetice, bijuterii și gablonțuri, altele.
 • Tradiționalul târg din exterior va întâmpina vizitatorii cu produse de sezon: dulcețuri, murături, zacuscă, miere de albină dar și dulciuri de casă, produse de carmangerie, produse naturiste, unități de alimentație publică.

Spectacol de teatru – PROFU’ DE RELIGIE – la Teatrul Merlin, de la orele 13 și 18, 70 min. Bilete găsiți AICI.

O carte pe lună #86 – la Librăria independentă La Două Bufnițe (Timișoara, Piața Unirii. 11, intrare de pe Matei Corvin), de la ora 18. Sunt 9 ani de când clubul activează în Timișoara.

 • „De mai bine de 8 ani ne vedem lunar să discutăm despre cărți Inițiativa a pornit din Timișoara, iar clubul s-a extins în mai multe orașe din România. Suntem un club independent, care a luat naștere din pasiune pentru lectură. Participarea la întâlnirile noastre lunare este deschisă oricui, nu presupune nicio rezervare în avans. Cine e pasionat de lectură este așteptat cu drag la club!”, spun organizatorii.

Drink Building – la Berărescu, de la ora 18. Rezervările se fac la numărul de telefon: 0740 221 482.

JOIA MUZICALĂ – în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” Timișoara, de la ora 18. Intrarea este liberă.

Recital de pian susținut de 𝐀𝐋𝐄𝐗𝐀𝐍𝐃𝐀𝐑 𝐒𝐄𝐑𝐃𝐀𝐑 – la 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐑𝐞𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭 𝐍𝐨𝐮𝐥 𝐌𝐢𝐥𝐞𝐧𝐢𝐮, de la ora 19.

 • Muzicianul sârb a cântat cu orchestre celebre, printre care 𝐹𝑖𝑙𝑎𝑟𝑚𝑜𝑛𝑖𝑐𝑎 𝑑𝑖𝑛 𝑀𝑢̈𝑛𝑐ℎ𝑒𝑛, 𝐹𝑖𝑙𝑎𝑟𝑚𝑜𝑛𝑖𝑐𝑎 𝑑𝑖𝑛 𝐵𝑟𝑒𝑚𝑒𝑛, 𝐹𝑖𝑙𝑎𝑟𝑚𝑜𝑛𝑖𝑐𝑎 𝑆𝑙𝑜𝑣𝑒𝑛𝑎̆, 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎 𝑅𝑎𝑑𝑖𝑜 𝑆𝑙𝑜𝑣𝑒𝑛𝑎̆, 𝐹𝑖𝑙𝑎𝑟𝑚𝑜𝑛𝑖𝑐𝑎 𝑆𝑎𝑛 𝐽𝑜𝑠𝑒, 𝐹𝑖𝑙𝑎𝑟𝑚𝑜𝑛𝑖𝑐𝑎 𝑑𝑖𝑛 𝐶𝑖𝑛𝑐𝑖𝑛𝑛𝑎𝑡𝑖, 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎 𝑁𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑑𝑒 𝐿𝑖𝑙𝑙𝑒, 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎 𝑁𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑑𝑢 𝐶𝑎𝑝𝑖𝑡𝑜𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑇𝑜𝑢𝑙𝑜𝑢𝑠𝑒 𝑠̦𝑖 𝐹𝑖𝑙𝑎𝑟𝑚𝑜𝑛𝑖𝑐𝑎 𝑑𝑖𝑛 𝐴𝑡𝑒𝑛𝑎.
 • În program: 𝐋. 𝐕𝐀𝐍 𝐁𝐄𝐄𝐓𝐇𝐎𝐕𝐄𝐍 – 𝑆𝑜𝑛𝑎𝑡𝑎 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑝𝑖𝑎𝑛 𝑖̂𝑛 𝑑𝑜 𝑚𝑖𝑛𝑜𝑟, 𝑜𝑝. 13

Autumn Pop-Up Dinner – la sediul Fundației ArtEncounters (Casa ISHO, Take Ionescu 46C), de la ora 19.

 • Ediția de toamnă vine cu o cină care reflectă melancolia sezonului și este în dialog cu expoziția Simetric niciodată identic.

 • Chef SyndicatGourmet, Ioan Bebeșelea și Noemi Hugel, de la AMBASADA îți vor pregăti o experiență culinară de neuitat, unde vor găti special doar pentru 10 persoane.

 • Confirmarea prezenței este necesară pentru a participa la cină. Prezența se face doar pe baza de rezervare telefonică sau mesaj privat (care să conțină numele complet și numărul de telefon) – 0749885876. În caz contrar, locul rămâne liber pentru a fi ocupat de către altă persoană.

Meet & Speak by Living in Timisoara – la TUCANO Coffee (Strada Emanoil Ungureanu, nr. 2), de la 19:30. Intrarea este liberă.

Spectacol de teatru „Leonce și Lena” de Georg Büchner – la Teatrul German, de la 19:30.

 • Comedia „Leonce și Lena”, scrisă în anul 1836, a fost prima dată publicată într-o revistă în 1838, ceva mai mult de un an după moartea prematură a autorului ei, Georg Büchner. Sub formă de carte a apărut doar în 1850. Până la prima reprezentație însă, în 1895, urma să treacă încă o dată aproape o jumătate de secol.
 • Leonce și Lena sunt doi străini într-o lume irațională, în care doar ironia și autoironia mai puteau oferi o consolare. Melancolia lor provine din lipsa iluziilor și din refuzul viziunilor idealizante. Cu întrebări referitoare la identitate și la sensul vieții, cu percepția grotească pe care o proiectează asupra clasei politice, Büchner de fapt a fost cu mult înaintea vremurilor sale. Doar moartea prematură l-a împiedicat să devină un Shakespeare al literaturii germane.

Spectacol de teatru Thespis „Scaunul electric” – la Casa de Cultură a Studenților Timișoara, Studio 202, etajul 2, de la ora 20. Prețul de intrare este un zâmbet.

A Night with Freddie Mercury – la Manufactura, de la ora 20. Intrarea este liberă.

Novembeer Night Party – la Berărescu, de la ora 20. Rezervările se fac AICI.

Spin The Bottle #19 w/ SoulMazE – la Mononom, de la ora 20. Intrarea este 15 lei.

V26_1: Mobilierul…design de produs sau artă? – în D’arc, de la 20:30.

 • „Invitații primei seri ne vor duce pe drumurile construcției de mobilier, îndreptată spre artă. Aceștia ne vor ajuta să înțelegem de ce lucrările fără substanță nu trec testul timpului și care sunt lucrurile de care trebuie să ținem cont pentru a crea ceva care să reziste în fața acestuia”, spun organizatorii.

Sesiunea de noapte: Study hard, party harder – la Heaven, de la ora 22. Bilete găsiți AICI.

Expoziție „Simetric, niciodată identic” — Ioana Bătrânu, Adela Giurgiu & Agnès Varda – la a sediul permanent al Fundației Art Encounters, Bd. Take Ionescu 46C (Casa ISHO, etaj 1), de la ora 12. Intrarea este liberă.

 • Deschisă în perioada 10 noiembrie 2022—4 martie 2023 și curatoriată de Diana Marincu, expoziția face parte dintr-un demers strategic al Fundației Art Encounters de a crea conexiuni între diferite generații de artiști, înlesnind astfel o contextualizare mai conceptuală a operelor lor, nu doar una cronologică.
 • Titlul expoziției este inspirat de un citat regăsit în filmul scurt, Les Dites Cariatides, de Agnès Varda (1928–2019), acolo unde explorările cariatidelor din Paris sugerează o mai atentă privire asupra structurilor de sprijin, uneori invizibile, pe care se bazează existența umană.

Vernisaj „Social” — Expoziții în spațiu pilot/seria LIGATURI – la E.A. Pacha Nr. 3, de la ora 18.

 • Fundația Art Encounters vă prezintă LIGATURI, o serie de expoziții într-un spațiu pilot rezultate în urma unui apel public unic pentru Timișoara adresat tinerilor curatori locali (max. 27 de ani) prin programul CuratorTM, realizat în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

 • Isabella Madarász, câștigătoarea concursului de anul acesta dedicat tinerilor curatori, propune un program artistic ambițios, derulat pe o perioadă de 6 săptămâni, care va cuprinde lucrările a 5 artiști contemporani.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi, 23 noiembrie 2022, în Timișoara?

22 November 2022 at 22:00
By: Tion

Salonul Industriei Ușoare – la Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș (Bd. Eroilor de la Tisa, nr. 22), între orele 10 și 20. Intrarea este liberă.

 • Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș găzduiește în perioada 𝟐𝟑 – 𝟐𝟕 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 o nouă ediție a 𝐒𝐚𝐥𝐨𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐈𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐞𝐢 𝐔𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐞.
 • Participă peste 50 de companii din țară, atât producători cât și comercianți, care oferă spre vânzare o gamă largă de articole de îmbrăcăminte, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie și accesorii, produse cosmetice, bijuterii și gablonțuri, altele.
 • Tradiționalul târg din exterior va întâmpina vizitatorii cu produse de sezon: dulcețuri, murături, zacuscă, miere de albină dar și dulciuri de casă, produse de carmangerie, produse naturiste, unități de alimentație publică.

Spectacol de teatru CINE ESTE MARY P.? – la Teatrul Merlin, de la ora 10, all family, 70 min.

Spectacol de teatru „Nimic” – la Teatrul German de Stat Timișoara, de la ora 13. Biletul costă 24/12 lei și se poate lua la teatru sau online.

 • Adolescenții adună „Mulțimea Lucrurilor Importante”, o colecție de obiecte personale de valoare, la care renunță pentru a-i dovedi lui Pierre Anthon că pentru fiecare contează câte ceva. Situația ia o răsturnare șocantă și scapă de sub control când fiecare supra-licitează ce își dorește de la celălalt.
 • Traducere în română la cască.

Lansare de carte „Psihologia transpersonală”, vol. 2, de Prof. Univ. Dr. Anca Munteanu – în Aula Magna „Ioan Curea” a Universității de Vest din Timișoara, de la ora 18.

 • Există în fiecare cultură personalități a căror anvergură depășește orice posibilitate de descriere adecvată a importanței lor pentru acea cultură. Doamna prof. univ. dr. Anca Munteanu este o astfel de personalitate complexă și inclasificabilă, cu o intensă activitate de cercetare, predare și comunicare și cu o prezență inubliabilă.

 • Cele două volume ale cărții „Psihologia transpersonală” sunt rodul unei munci colosale de sistematizare și stilizare a datelor din numeroasele domenii ce alcătuiesc în prezent arealul psihologiei transpersonale. Cititorul poate astfel să exploreze idei și practici ce completează știința și medicina oficiale și să-și extindă înțelegerea și conștiența dincolo de limitele cu care este obișnuit. Ghidajul măiestrit și mereu tonic al autoarei cărții îl va purta prin sinuozitățile vieții și ale morții, prin tainele nașterii și lecțiile bolii, ca și printre manifestările sublime ale spiritului uman.

Serile imaginare: Nemurirea seculară transumanistă – vis frumos sau coșmar distopic? – la Librăria independentă La Două Bufnițe (Timișoara, Piața Unirii. 11, intrare de pe Matei Corvin), de la ora 18.

 • Dezbatere cu Claudiu Mesaroș, pornind de la cartea: Mitologiile transumanismului, de Michael Hauskeller, editura Cartea Românească
  Invitat: Prof.univ.dr. Florin Lobonț.

French Cinema: 16 răsărituri de soare / 16 levers de soleil – în Sala polivalentă a Bibliotecii UPT, de la 18:30. Intrarea este liberă.

 • Zborul în spațiu. Acesta este visul care a devenit realitate pentru astronautul Thomas Pesquet atunci când a decolat de la baza din Baikonur. La 450 km distanță de Pământ, în aceste șase luni în care lumea părea că se mișcă în necunoscut, s-a creat un dialog între astronaut și opera vizionară a lui Saint-Exupéry pe care a luat-o cu el pe Stația Spațială Internațională.

Spectacolul „Îmblânzirea Scorpiei” – la Sala 2 a Teatrului Național Timișoara, de la ora 19.

 • ÎMBLÂNZIREA SCORPIEI aduce pe scenă o varietate de motive și de procedee care traduc pentru scena de azi mesajul piesei originale, mesaj învăluit de mari prejudecăți timp de mai multe secole. Ritmul alert, muzica live și momentele coregrafice, transformă spectacolul într-un show ingenios și modern.
 • Un spectacol în care bucuria de a trăi capătă însuşirile unui veritabil carnaval al Evului Mediu, în care – după cum ştim – totul era permis, pentru un număr de zile.
 • Biletele pot fi achiziționate de la Agenția de bilete „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, tel. 0256 201 117, orar marți – duminică, între orele 11-19 și online.

Concert CORBU – la Teatrul Basca (Str. Ion Mihalache, nr. 2), de la ora 19. Accesul se face pe bază de support artists.

 • „Ce-am pățit odată” este un concert-spectacol de nuanță, un subtil umor negru sonor. Dinamismul sonor al forțelor contradictorii de pe scenă: o pendulare permanentă între sarcasmul fin la adresa marilor teme ale vieții, asupra cărora socialul își pune amprenta și secționările prin sunet ale stadiilor firii umane: pierderea și regăsirea iubirii atât prin stimuli naturali, cât și prin stimuli înalt naturali fac din „Ce-am pățit odată” un instrument complex de comunicare cu publicul pe diferite niveluri sonore.

 • Stilul muzical abordat este un dinamism care se naște din genuri aparent contradictorii: clasic, rock, funk, reggae, indie, psihedelic, drum and bass.

 • Pe scenă vor urca: Sergiu Corbu Boldor (vioară, caval, voce); Alexandru Grigoriță (chitară bass); Cristian Cioloca (chitară electrică); Ionuț Ciulei (tobe).
 • Numărul de locuri este limitat.

Festivalul de Muzică Veche 2022 – Vox Luminis & L’Acheron – la Centrul Reformat Noul Mileniu, de la ora 19.

 • De la înființarea sa în 2004, ansamblul vocal Vox Luminis, condus de basul Lionel Meunier, a fost elogiat la nivel internațional pentru sunetul unic, atât în distribuţiile cu soliști, cât și în producții mai extinse.
 • Vox Luminis dă anual în jur de 70 de concerte în săli de concerte și la festivaluri importante din toată lumea, printre care se numără Bozar Bruxelles, deSingel Antwerpen, Auditorio Nacional Madrid, L’Auditori Barcelona, Wigmore Hall Londra, Philharmonie Berlin, Lincoln Center New York, Zaryadye Hall Moscova, Festival of Flanders și Festival de Wallonie, Festival de Saintes, Festival Oude Muziek Utrecht, Musikfest Bremen, Bachfest Leipzig, Aldeburgh Festival și Boston Early Music Festival.
 • Ansamblul Vox Luminis este ansamblul rezident la Concertgebouw Bruges. Recent, ansamblul a început o colaborare de substanță cu renumita Freiburger Barockorchester.

Stand-Up Comedy: Open Mic. Seara amatorilor – în Manufactura, de la ora 19. Participarea este gratuită. Rezervări se pot face la numărul de telefon 0722892356.

 • Evenimentul reprezintă șansa oricărei persoane să vadă cum e să faci comedie pe o scenă adevărată cu un public real și feedback instant. Fiecare participant are la dispoziție 5 minute să își testeze materialul.
 • Pentru a urca pe scenă trebuie să trimiteți un e-mail la openmic.timisoara@gmail.com și veți putea urca la următoarea ediție.

Hai să discutăm despre siguranța în Complexul Studențesc! – la Cantina Studențească Politehnica Timișoara, de la 19:15.

 • Consiliul Consultativ pentru Probleme de Tineret al Primăriei Municipiului Timișoara, împreună cu Convenția Organizațiilor Studențești din Politehnică (COSPol) organizează o discuție pe marginea problemelor care vizează toți studenții ce locuiesc în Complex.
 • La această discuție vor participa reprezentanți ai Primăriei Municipiului Timișoara, ai Poliției, ai Serviciului de Salubrizare și ai altor compartimente care vizează problemele semnalate anterior.
 • „Pentru o dezbatere coerentă vă propunem să adresați câteva dintre principalele probleme folosind formularul de mai jos. Astfel, invitații noștri vor putea veni cu temele făcute la întâlnire! Completarea formularului nu restricționează subiectele de discuție din cadrul întâlnirii”, transmit organizatorii.

Întâlnire Gratuită de Vorbit în Public – organizată gratuit de Timișoara Toastmasters, de la ora 20, la Casa Tineretului Timișoara, în sala 214.

Expoziție „Simetric, niciodată identic” — Ioana Bătrânu, Adela Giurgiu & Agnès Varda – la a sediul permanent al Fundației Art Encounters, Bd. Take Ionescu 46C (Casa ISHO, etaj 1), de la ora 12. Intrarea este liberă.

 • Deschisă în perioada 10 noiembrie 2022—4 martie 2023 și curatoriată de Diana Marincu, expoziția face parte dintr-un demers strategic al Fundației Art Encounters de a crea conexiuni între diferite generații de artiști, înlesnind astfel o contextualizare mai conceptuală a operelor lor, nu doar una cronologică.
 • Titlul expoziției este inspirat de un citat regăsit în filmul scurt, Les Dites Cariatides, de Agnès Varda (1928–2019), acolo unde explorările cariatidelor din Paris sugerează o mai atentă privire asupra structurilor de sprijin, uneori invizibile, pe care se bazează existența umană.

Expoziție semi/retrospectivă M.C.Donici – TOTALITATEA FORME…LOR – în Galeria Subterană a Casei Artelor (Timișoara, str. A. Pacha nr. 8), de la ora 18.

 • „Preocuparea pentru forme clare, unitare, aproape pure, constituie o preocupare continuă, obsesivă. Lumea imaginată de arhitecți, designeri, artiști ai formelor, poate fi aproape ideală, trans…formală”, argumentează artistul vizual Mihai Donici.

 • Flautistul Vlad A. Colar va însoți vernisajul cu un recital de piese clasice și contemporane.
 • Expoziția va fi deschisă până 16 decembrie 2022 și include o serie de evenimente adiacente, un spectacol de teatru inspirat de Jurnalul unui Geniu de Salvador Dali și interpretat de actorul Levente Kocsárdi în ultima zi a expoziției, tururi ghidate.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi, 22 noiembrie 2022, în Timișoara?

21 November 2022 at 22:00
By: Tion

Povestea mea! Ți-o spun ca să n-o repeți – la Biblioteca Universităţii Politehnica Timişoara, de la ora 10. Vei putea asista la mărturiile unor foști consumatori de substanțe interzise, aflați în prezent în Penitenciarul Timișoara, unde execută o pedeapsă privativă de libertate pentru infracțiuni asociate consumului de droguri.

Spectacol de teatru CINE ESTE MARY P.? – la Teatrul Merlin, de la ora 12, all family, 70 min.

Abisuri tematice: Ce întrebări își mai pun astăzi cercetătorii umaniști? // Andrei Pleșu – Universitatea de Vest din Timișoara, de la ora 18. Conferința va avea loc în Aula Magna și va fi moderată de Mircea Mihăieș. Participarea este gratuită.

 • Conferința va aborda într-un mod captivant particularitățile naturii umane și va naște precis multe întrebări și subiecte pentru conversații viitoare.

 • Andrei Gabriel Pleșu este un scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei, stilist al limbii române. A fost ministrul Culturii (28 decembrie 1989 – 16 octombrie 1991) în Guvernul Petre Roman și ministrul Afacerilor Externe în Guvernul Radu Vasile (29 decembrie 1997-22 decembrie 1999).

 • Evenimentul este inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.

Expoziție semi/retrospectivă M.C.Donici – TOTALITATEA FORME…LOR – în Galeria Subterană a Casei Artelor (Timișoara, str. A. Pacha nr. 8), de la ora 18.

 • „Preocuparea pentru forme clare, unitare, aproape pure, constituie o preocupare continuă, obsesivă. Lumea imaginată de arhitecți, designeri, artiști ai formelor, poate fi aproape ideală, trans…formală”, argumentează artistul vizual Mihai Donici.

 • Flautistul Vlad A. Colar va însoți vernisajul cu un recital de piese clasice și contemporane.
 • Expoziția va fi deschisă până 16 decembrie 2022 și include o serie de evenimente adiacente, un spectacol de teatru inspirat de Jurnalul unui Geniu de Salvador Dali și interpretat de actorul Levente Kocsárdi în ultima zi a expoziției, tururi ghidate.

Charity Quiz Night – la Vineri 15, de la ora 19.

Indoor Movie Night: Tenet – La Pisici Cafe, de la ora 19.

Rapsodii de toamnă – În Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, de la ora 19.

Recital de vioară susținut de Nicolae Dobrovicescu – la Cărturești din Piața Victoriei, de la ora 19:30. Intrarea este liberă.

 • Pe 𝟮𝟮.𝟭𝟭.𝟮𝟮 (o simetrie de pus în ramă) se împlinesc 22 de ani de când primul cititor a trecut pragul librăriei.
 • În vârstă de 26 de ani, violonistul 𝗡𝗶𝗰𝗼𝗹𝗮𝗲 𝗗𝗼𝗯𝗿𝗼𝘃𝗶𝗰𝗲𝘀𝗰𝘂 este câștigător a peste 30 de concursuri naționale și internaționale în România, Italia și Regatul Unit. Este concertmaestru al Orchestrei KamerArt și violonist al Orchestrei Române de Tineret.

Proiecție de film – Swamp City – la Manufactura, de la ora 20. Intrarea este 10 lei.

 • Un studiu al scenei muzicale underground din fostul oraș din blocul de Est Timișoara, România, în primul deceniu după căderea regimului comunist.
 • Q&A cu Bogdan Pusienghea, Ovidiu Zimcea, Cristian Maghiar.

Student Crazy Night – la Berărescu, de la ora 20. Rezervările se fac la numărul de telefon: 0740 221 482.

Chermeza de Marți – în Fratelli, de la ora 22. Intrarea este gratis până la 𝟐𝟑:𝟎𝟎.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi, 21 noiembrie 2022, în Timișoara?

20 November 2022 at 22:00
By: Tion
foto: pixabay.com

Reactualizat la:

Luni, 21 noiembrie, la UVT puteți face donații pentru copiii care suferă de afecțiuni hemato-oncologice. Tot la Universitatea de Vest, după-masa, puteți urmări filmul „Singură la nunta mea”.

Scris de Tion - Luni, 21 noiembrie, la UVT puteți face donații pentru copiii care suferă de afecțiuni hemato-oncologice. Tot la Universitatea de Vest, după-masa, puteți urmări filmul „Singură la nunta mea”.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi, 20 noiembrie 2022, în Timișoara?

19 November 2022 at 22:00
By: Tion

Carmina Renascentia – concert de muzică barocă, în cadrul Festivalului Baroc Timișoara, ediția a X-a, de la ora 18, la Biserica Romano-Catolică din Elisabetin. Intrarea la eveniment este liberă.

 • Invitații acestui eveniment sunt Carmina Renascentia din Carei, un ansamblu de muzică veche cu o bogată activitate artistică, care vor prezenta un program de muzică renascentistă pe instrumente de epocă.

„Scripcarul pe acoperiș” de Jery Bock – la Opera Națională Română din Timișoara, de la ora 18. Bilete online sau la Agenția de bilete a Operei.

 • Conducerea muzicală: PETER OSCHANITZKY (invitat). Regia artistică: GYÖRGY KORCSMÁROS. Scenografia: DRAGOȘ BUHAGIAR. Concert maestru: CORINA MURGU. Maestru de cor: LAURA MARE. Coregrafia: CARMEN COJOCARU. Corul, orchestra şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române Timişoara.
 • Vârsta recomandată: 6+
 • Durata spectacolului: 2h, 45 min (2 pauze).
 • La începutul secolului al XX-lea, în comunitatea de evrei din satul Anatevka din Rusia. Având cinci fiice, lăptarul Tevye muncește din greu, dar se confruntă cu dificultăți financiare, în vreme ce soția sa Golde este preocupată ca pețitoarea satului să găsească o „partidă bună” pentru fiicele lor. Viața de familie își urmează cursul firesc în cadrul comunității de evrei care trăiesc alături de ruși în satul lor. Dar tradiția este amenințată de vâltoarea schimbărilor de mentalitate.
 • Fetele lui Tevye se îndrăgostesc și doresc să-și aleagă ele însele soții, să se mărite din dragoste. Această îndepărtare de tradiție va coincide cu un eveniment social cu impact major asupra membrilor comunității evreiești – Pogromul – care a fost o realitate și în Rusia țaristă și prin care evreii erau nevoiți să-și părăsească locurile natale.
 • Divinitatea este o prezență constantă în viața de zi cu zi a evreilor din Anatevka, ilustrată prin dialoguri savuroase în care se împletesc amărăciunea, înțelepciunea și umorul evreiesc, pe care oamenii îl folosesc ca pe o supapă de salvare în fața momentelor de cumpănă.

Schimbul de Gardă – în Piața Unirii, de la ora 16, Asociația Reconstituiri Istorice Timișoara organizează Schimbul de Gardă, cu salve de tun.

Party and Karaoke night – la Like Pub Timișoara, de la ora 21. Intrare gratuită.

Have No Heroes (skate punk – Latvia) – în Manufactura, de la ora 20. Intrarea este 20 de lei.

Expoziție media „Egalitatea de șanse” – la FITT Timișoara (Str. Arieș, nr. 19), de la ora 18. Acces gratuit.

 • Cum te-ai simțit ca femeie în familia ta? Dar în relația cu partenerul? Dar la locul de muncă sau în businessul pe care îl conduci? Ce fel de dificultăți ai întâmpinat și cum ai reacționat?
 • 𝟗 𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢 ne povestesc 𝐞𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐞 𝐥𝐨𝐫 în cadrul unor 𝐯𝐢𝐝𝐞𝐨-𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐢𝐮𝐫𝐢 din proiectul I AM POWER.
 • 𝟏𝟔 𝐭𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢 participanți la 𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐡𝐨𝐩𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐏𝐡𝐨𝐭𝐨𝐯𝐨𝐢𝐜𝐞 𝐬𝐢 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐃𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐎𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 expun fotografii însoțite de povești personale despre subiectul egalității de șanse.
 • 𝐏𝐡𝐨𝐭𝐨𝐯𝐨𝐢𝐜𝐞 este o metodă de fotografiere participativă, concepută pentru a le da voce persoanelor aparţinând 𝐠𝐫𝐮𝐩𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐯𝐮𝐥𝐧𝐞𝐫𝐚𝐛𝐢𝐥𝐞 𝐬̧𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐠𝐢𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭𝐞.
  Se desfășoară de regulă în cadre în care există un sistem asimetric de relații de putere. Este motivat de dorința de a restructura relațiile de putere, de a respecta cunoștințele și punctele forte ale diverselor comunități și de a contesta dinamica inegalității prin promovarea luptei pentru justiție socială.
 • 𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐚 face parte din proiectul 𝐈 𝐀𝐌 𝐏𝐎𝐖𝐄𝐑, organizat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), cu finanțare de la Ambasada Olandei și Corpul European de Solidaritate.
 • Proiectul a avut ca scop 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐭𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐢̂𝐧 𝐬𝐩𝐢𝐫𝐢𝐭𝐮𝐥 𝐞𝐠𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐠𝐞𝐧 𝐬̦𝐢 𝐬𝐮𝐬𝐭̦𝐢𝐧𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢𝐥𝐨𝐫 prin adresarea dificultăților cu care se confruntă, identificând, totodată, soluții pentru acestea. Scopul a fost atins prin artă participativă, ateliere educaționale (Drepturile Omului și PhotoVoice) și informarea în rândul comunității.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș – „Odată-n viață” – emisiune din grila de toamnă a TVR. Ansamblul Profesionist Banatul va prezenta suite de orchestră și trei momente muzical – coregrafice cu jocuri din Banat, Teleorman și Bucovina și câteva momente surpriză.

Muzeul Național al Banatului

 • Exponatul lunii noiembrie: VAZĂ „Alegoria Primăverii cu doi putti și ghirlandă de flori” (Bastionul Maria Theresia, hol);
 • Expoziția temporară „Incursiuni în istoria medicinei timișorene” (Bastionul Maria Theresia, hol);
 • Expoziția temporară „Gărâna 2022 – Atelier de Creație” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B1);
 • Expoziția temporară „185 DE ANI DE CÂNT CORAL AL SÂRBILOR DIN TIMIȘOARA (1836–2021)” , (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2).

Muzeul Național de Artă Timișoara

 • MNArT Open View: Interior de bloc” – a artistului Ion Grigorescu.
 • Expoziția „The Void of Silence/Vidul tăcerii” semnată de Belu-Simion Făinaru

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

 • Expoziția de afișe-colaj „Șvabii bănățeni” a pictorului Ștefan Jäger – Casa Națională;
 • Expoziția temporară „Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara” – holul bibliotecii;
 • Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție a muzeului;
 • Expoziții permanente: „Centre de ceramică din Banat”, „Podoabe bănățene”, „Costum popular” – Sala de expoziții a muzeului.

Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara – Spectacolul „Doi purceluși sau Cei șapte ani de acasă”, orele 10 și 11:45.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi, 18 noiembrie 2022, în Timișoara?

17 November 2022 at 22:00
By: Tion

Gătim să ne Amintim – în Piața Traian, între orele 14 și 17. Participarea și masa sunt gratuite în limita porțiilor disponibile.

 • „Gătim să ne Amintim” este o inițiativă comunitară de redescoperire a tradițiilor culinare și a diversității efervescente a cartierelor timișorene.
 • Organizată de Asociația Gătești și Dăruiești, în parteneriat cu Asociația Cetățean de Traian, acțiunea debutează în acest sfârșit de săptămână cu o masă bogată pentru cetățenii cartierului Fabric!
 • Bucătarii profesioniști alături de voluntari vor pregăti un ospăț de zile mari chiar în Piața Traian, prilej cu care îi invită pe toți membrii comunității, vechi și noi, la povești în jurul mesei.
 • Se oferă o masă caldă și se învață tehnici culinare tradiționale și moderne. Se socializează într-un cadru cald și festiv lângă ceaune fierbinți și aromate.
 • Inițiativa va continua și în alte cartiere istorice din Timișoara iar la final se va vota rețeta cea mai reprezentativă pentru bucătăria veche bănățeană, în cadrul unui concurs prietenesc între cartiere.

„My Fair Lady” de Frederick Loewe – la Opera Națională Română din Timișoara. Bilete: https://www.ort.ro/eveniment/549/ro/My-Fair-Lady.html sau la Agenția de bilete a Operei

 • MY Conducerea muzicală: MIHAELA SILVIA ROȘCA (invitată) Regia artistică: MARINA EMANDI TIRON. Coregrafia: LIANA IANCU. Decoruri: GRIGORE GORDUZ. Costume: KRISZTINA NAGY. Maestru de cor: LAURA MARE. Concert maeştri: OVIDIU RUSU, CORINA MURGU. Corul, orchestra şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române Timişoara
 • Spectacol interpretat în limba română
 • Vârsta recomandată: 6+
 • Durata spectacolului: 2h, 55 min (2 pauze)
 • Prezentat pentru prima oară pe Broadway în anul 1956, My Fair Lady relatează povestea Elizei Doolittle, o fată simplă care vinde flori pe străzile Londrei, și a lui Henry Higgins, un profesor de lingvistică, expert în arta foneticii, care primește o provocare din partea Colonelului Pickering – un pariu pe care-l poate câștiga doar dacă reușește să o prezinte pe Eliza la Balul Ambasadei ca fiind o doamnă cultă și un membru important al înaltei societăți. În acest fel încep demersurile de transformare ale Elizei, proces care se află în mod constant sub incidența unor momente savuroase ale comicului de limbaj și de situație.
 • Melodiile memorabile care aparțin acestui musical au reprezentat una dintre atracțiile principale care au stat la baza realizării filmului cu același nume din 1964, ecranizare câștigătoare a opt premii Oscar, care i-a avut ca protagoniști pe îndrăgiții actori Audrey Hepburn și Rex Harrison.

Spectacol de dans contemporan: My invisible noisy inside – la Casa Tineretului, de la ora 19, în Sala Mare. Bilete disponibile în rețeaua iabilet.ro. De la ora 20:30 urmează o proiecție de filme de dans, accesul fiind gratuit.

 • „Uneori, simt nevoia să mă ascund, să dispar ușor, temporar și să observ ce se întâmplă în lipsa mea. Uneori, aș vrea să te privesc din interior, să văd cum ți se plimbă gândurile pe chip atunci când nu știi că ești privit. Uneori, aș vrea să fiu o vată de zahăr. Lipicioasă, pufoasă roz și mult prea dulce. Uneori îmi imaginez că sunt o cărămidă în cel mai vechi zid.”
 • În 𝐌𝐲 𝐢𝐧𝐯𝐢𝐬𝐢𝐛𝐥𝐞 𝐧𝐨𝐢𝐬𝐲 𝐢𝐧𝐬𝐢𝐝𝐞 revărsăm în spațiu câteva din personajele pe care le conținem, pe care le ascundem în viața de zi cu zi sau pe care le dezvăluim, uneori, unor oameni speciali sau răbdători. Între timp, rămânem (in)vizibile.

Fokus Fassbinder – în perioada 16-20 noiembrie, la Cinema Victoria, de la ora 18. Bilete, aici. Programul de jvinerii:

 • de la ora 18: DIE EHE DER MARIA BRAUN – CĂSĂTORIA MARIEI BRAUN (1979). Cu Hanna Schygulla, Klaus Löwitsch, Ivan Desny. Durata: 1h45min

 • Povestea o urmărește pe Maria Braun, o tânără germană care se căsătorește cu un bărbat după o scurtă logodnă de trei săptămâni. Ei sunt căsătoriți pentru o parte dintr-o zi (și o noapte întreagă!) înainte ca el să plece la datorie în al doilea război mondial. Când războiul se termină, el este declarat dispărut în misiune, iar Maria rămâne să îl aștepte. Ea crede că este în viață chiar și atunci când un alt soldat, întors de pe front, îi anunță moartea. În timp ce așteaptă, Maria trebuie să se descurce și face acest lucru găsindu-și consolare în compania unui soldat afro-american. Soțul ei se întoarce acasă, dar ajunge în închisoare, ceea ce o obligă pe Maria să intre în câmpul muncii pentru a supraviețui, unde începe o relație cu proprietarul unei mari firme de textile. Nimic din toate acestea nu sunt dezvăluite soțului.

 • Expoziția a fost concepută în anul 2007 de Goethe-Institut München cu ocazia aniversării a 25 de ani de la moartea lui Rainer Werner Fassbinder. Conceptul expoziției constă în alăturarea afișelor colorate de film din opera regizorului Fassbinder cu posterele ce prezintă citate ale regizorilor contemporani, concepute cu o implementare grafică în mod deliberat redusă (fonturi asemănătoare mașinii de scris, tipărite pe un format de hârtie cu un aspect intenționat„ieftin”). Prin alăturarea acestor afișe-citat se creează o legătură între regizorii contemporani și Fassbinder, o relație construită prin diferite afirmații ce uneori ating note foarte personale.
 • Expoziția va putea fi vizitată gratuit până duminică 20 noiembrie, în timpul programului cu publicul al cinematografului.
 • Anul 2022 marchează 40 de ani de la moartea regizorului Rainer Werner Fassbinder. Cu acest prilej Asociația Culturală Contrasens, Centrul Cultural German Timișoara și Cinema Victoria Timișoara prezintă o retrospectivă de autor dedicată regizorului. Programul cuprinde patru proiecții de film și expoziția de afișe Fassbinder 1945-1982.

Norzeatic & Qinta Spartă la Timișoara – de la ora 21, în Escape Underground Hub. Intrarea este 50 de lei.

Retro Night – de la ora 22, în D’arc Timișoara (Piața Unirii). Intrarea este 20 de lei.

Karaoke Night – în Josefin Pub, de la ora 21. Intrarea este gratuită.

Depeche Mode Party w. Mihu+Silv – în Mononom, de la ora 20. Intrarea este 10 lei.

Centenar Saramago: Proiecția documentarului José e Pilar – de la ora 18:30, la Librăria independentă La Două Bufnițe (Timișoara, Piața Unirii 11). Acces gratuit. Documentarul are subtitrare în limba engleză.

Concert simfonic 𝑰𝒏 𝒎𝒆𝒎𝒐𝒓𝒊𝒂𝒎 MARIUS NICHITEANU (1958-2014) – la Filarmonica Banatul. Biletele se găsesc 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞 pe site-ul 𝑭𝒊𝒍𝒂𝒓𝒎𝒐𝒏𝒊𝒄𝒊𝒊 𝑩𝒂𝒏𝒂𝒕𝒖𝒍 𝑻𝒊𝒎𝒊𝒔̦𝒐𝒂𝒓𝒂, la casieria instituției și pe 𝐦𝐲𝐭𝐢𝐜𝐤𝐞𝐭.𝐫𝐨 (https://bit.ly/3zub4x8).

 • În memoria regretatului 𝐌𝐀𝐑𝐈𝐔𝐒 𝐍𝐈𝐂𝐇𝐈𝐓𝐄𝐀𝐍𝐔 (1958-2014), fost 𝑝𝑟𝑖𝑚-𝑣𝑖𝑜𝑙𝑖𝑠𝑡 𝑎𝑙 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑒𝑖 𝑆𝑖𝑚𝑓𝑜𝑛𝑖𝑐𝑒 𝑎 𝑅𝑎𝑑𝑖𝑜𝑑𝑖𝑓𝑢𝑧𝑖𝑢𝑛𝑖𝑖 𝐺𝑒𝑟𝑚𝑎𝑛𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝐻𝑎𝑚𝑏𝑢𝑟𝑔, 𝑐𝑢 𝑛𝑢𝑚𝑒𝑟𝑜𝑎𝑠𝑒 𝑡𝑢𝑟𝑛𝑒𝑒 𝑠̦𝑖 𝑖̂𝑛𝑟𝑒𝑔𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎̆𝑟𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑟𝑎𝑑𝑖𝑜, 𝑡𝑒𝑙𝑒𝑣𝑖𝑧𝑖𝑢𝑛𝑒 𝑠̧𝑖 𝑐𝑎𝑠𝑒 𝑑𝑒 𝑑𝑖𝑠𝑐𝑢𝑟𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝐺𝑒𝑟𝑚𝑎𝑛𝑖𝑎, 𝐼𝑡𝑎𝑙𝑖𝑎, 𝑂𝑙𝑎𝑛𝑑𝑎, 𝑜𝑎𝑠𝑝𝑒𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑠𝑒𝑎𝑚𝑎̆ 𝑎𝑙 𝐹𝑒𝑠𝑡𝑖𝑣𝑎𝑙𝑢𝑙𝑢𝑖 „𝐸𝑛𝑒𝑠𝑐𝑢 𝑠̧𝑖 𝑚𝑢𝑧𝑖𝑐𝑎 𝑙𝑢𝑚𝑖𝑖” 𝑑𝑒 𝑙𝑎 𝑆𝑖𝑛𝑎𝑖𝑎 𝑡𝑖𝑚𝑝 𝑑𝑒 𝑐𝑖𝑛𝑐𝑖 𝑎𝑛𝑖 𝑙𝑎 𝑟𝑎̂𝑛𝑑 (2008-2012), Orchestra simfonică a 𝑭𝒊𝒍𝒂𝒓𝒎𝒐𝒏𝒊𝒄𝒊𝒊 𝑩𝒂𝒏𝒂𝒕𝒖𝒍 𝑻𝒊𝒎𝒊𝒔̦𝒐𝒂𝒓𝒂 va susține un concert simfonic, alături de doi soliști cu o carieră internațională impresionantă: 𝐅𝐋𝐎𝐑𝐈𝐍 𝐏𝐀𝐔𝐋 𝑣𝑖𝑜𝑎𝑟𝑎̆, 𝐂𝐑𝐈𝐒𝐓𝐈𝐀𝐍 𝐋𝐀𝐃𝐈𝐒𝐋𝐀𝐔 𝐀𝐍𝐃𝐑𝐈𝐒̦ – 𝑣𝑖𝑜𝑙𝑎̆.
 • Concertul se desfășoară sub bagheta dirijorală a maestrului 𝐒𝐓𝐄𝐅𝐀𝐍 𝐆𝐄𝐈𝐆𝐄𝐑 (Germania) – dirijor invitatat permanent al 𝑭𝒊𝒍𝒂𝒓𝒎𝒐𝒏𝒊𝒄𝒊𝒊 𝑩𝒂𝒏𝒂𝒕𝒖𝒍 𝑻𝒊𝒎𝒊𝒔̦𝒐𝒂𝒓𝒂.
 • 𝕀̂𝕟 𝕡𝕣𝕠𝕘𝕣𝕒𝕞: 𝐖. 𝐀. 𝐌𝐎𝐙𝐀𝐑𝐓 – 𝑆𝑖𝑚𝑓𝑜𝑛𝑖𝑎 𝑐𝑜𝑛𝑐𝑒𝑟𝑡𝑎𝑛𝑡𝑎̆ 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑣𝑖𝑜𝑎𝑟𝑎̆, 𝑣𝑖𝑜𝑙𝑎̆ 𝑠̦𝑖 𝑜𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑚𝑖 𝑏𝑒𝑚𝑜𝑙 𝑚𝑎𝑗𝑜𝑟, 𝐾𝑉 364 și 𝐀. 𝐁𝐑𝐔𝐂𝐊𝐍𝐄𝐑 – Simfonia nr. 4 în mi bemol major, WAB 104 – 𝑅𝑜𝑚𝑎𝑛𝑡𝑖𝑐𝑎

Zilele Consilierii – în sala multimedia M2, etajul 4, a Bibliotecii Universității Politehnica Timișoara, în perioada 14-18 noiembrie.

 • Evenimentul are drept scop familiarizarea studenților cu activitatea centrului și cu personalul acestuia, aducând în atenția ta întâlniri variate ce au la bază dezvoltarea participanților și menținerea stării de bine a acestora.
 • Pentru a participa la unul sau mai multe evenimente, poți completa un formular de înscriere AICI.

Centrul Multifuncțional Bastion – Expoziția „Timișul de altădată”.

Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” – Expoziția de artă plastică „AD INITIO”, Secția de Arte „Deliu Petroiu”.

Muzeul Național al Banatului

 • Vernisajul expoziției „185 DE ANI DE CÂNT CORAL AL SÂRBILOR DIN TIMIȘOARA (1836–2021)” ora 17, (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2);
 • Exponatul lunii noiembrie: VAZĂ „Alegoria Primăverii cu doi putti și ghirlandă de flori” (Bastionul Maria Theresia, hol);
 • Expoziția temporară „Incursiuni în istoria medicinei timișorene” (Bastionul Maria Theresia, hol);
 • Expoziția temporară „Gărâna 2022 – Atelier de Creație” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B1).

Muzeul Național de Artă Timișoara

 • MNArT Open View: Interior de bloc” – a artistului Ion Grigorescu.
 • Vernisajul expoziției „The Void of Silence/Vidul tăcerii” semnată de Belu-Simion Făinaru

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

 • Expoziția de afișe-colaj „Șvabii bănățeni” a pictorului Ștefan Jäger – Casa Națională;
 • Expoziția temporară „Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara” – holul bibliotecii;
 • Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție a muzeului;
 • Expoziții permanente: „Centre de ceramică din Banat”, „Podoabe bănățene”, „Costum popular” – Sala de expoziții a muzeului.

Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara – Spectacolul „Doi purceluși sau Cei șapte ani de acasă”, ora 10.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi, 17 noiembrie 2022, în Timișoara?

16 November 2022 at 22:00
By: Tion

Premieră FABRICA – film de non-ficțiune, La Feminin | Munca și Spațiul – la Pasmatex, în perioada 17-18 noiembrie, de la ora 18. articiparea este gratuită, dar necesită înscriere printr-un mail la adresa noirecream@yahoo.ro (vă rugam să precizați 𝑛𝑢𝑚𝑎̆𝑟𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑎𝑛𝑒, 𝑛𝑢𝑚𝑒𝑙𝑒 𝑠̦𝑖 𝑑𝑎𝑡𝑎 – 17 sau 18 noiembrie). Pentru ambele seri, programul evenimentului este următorul:

 • 18:00 – Open Doors
 • 18:20 – Scurta prezentare a proiectului
 • 18:30 – Proiecția filmului
 • 19:15 – Artist talk de tipul `Q&A` cu publicul prezent, regizoarea Carmen Lidia Vidu, fotograful Cristian Văduva și protagonistele filmului
 • 19:30 – Explorarea expoziției foto
 • Proiectul 𝐌𝐮𝐧𝐜𝐚 𝐬̦𝐢 𝐒𝐩𝐚𝐭̦𝐢𝐮𝐥 | 𝐋𝐚 𝐅𝐞𝐦𝐢𝐧𝐢𝐧 chestionează relațiile pe care femeia le dezvoltă cu spațiul de muncă, raportarea la colectivul din care face parte, legăturile sociale, profesionale, umane crescute aici. O incursiune într-o lume captivantă, țesută din povești documentate vizual și narativ ce rezultă în filmul de non-ficțiune 𝐅𝐀𝐁𝐑𝐈𝐂𝐀 (regie 𝐂𝐚𝐫𝐦𝐞𝐧 𝐋𝐢𝐝𝐢𝐚 𝐕𝐢𝐝𝐮) și în expoziția de fotografii realizată de fotograful 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐚𝐧 𝐕𝐚̆𝐝𝐮𝐯𝐚.
 • Pe 𝟏𝟕 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖.𝟎𝟎 premiera filmului va avea loc chiar în interiorul 𝐏𝐀𝐒𝐌𝐀𝐓𝐄𝐗, lumea monadică a fabricii fiind astfel cu atât mai accesibilă pentru privitorii producției video. O a doua proiecție va avea loc vineri, 18 noiembrie de la ora 18.00, în același loc.
 • Prin filmul de non-ficțiune 𝐅𝐀𝐁𝐑𝐈𝐂𝐀 intrăm în fabrica de textile PASMATEX, un loc ce respiră trăiri și legături pur feminine. Fiecare gest și cuvânt primesc un sens unic despre o lume aparte, o lume croită în jurul 𝐓̦𝐞𝐬𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞𝐢, 𝐂𝐨𝐧𝐟𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫, 𝐕𝐨𝐩𝐬𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞𝐢 𝐬̦𝐢 𝐅𝐢𝐧𝐢𝐬𝐚𝐣𝐮𝐥𝐮𝐢, printre aburi, sunete și frânturi de viață zilnică.
 • Expoziția foto realizată de fotograful 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐚𝐧 𝐕𝐚̆𝐝𝐮𝐯𝐚 este o selecție de 12 portrete și fragmente de viață și relaționare în spațiul fabricii.
 • Proiectul este co-finanțat de Municipiul Timișoara, prin 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞.

Fokus Fassbinder – în perioada 16-20 noiembrie, la Cinema Victoria, de la ora 18. Bilete, aici. Programul de joi:

 • ora 18: proiecție film KATZELMACHER (1969). Regia: Rainer Werner Fassbinder. Cu: Hanna Schygulla, Lilith Ungerer, Rudolf Waldemar Brem. Durata: 1h28min
 • Jorgos, un muncitor imigrant din Grecia, se alătură unui grup de tineri din München, care explorează orașul. Farmecul lui o cucerește pe tânăra Maria care se îndrăgostește de el. Acest străin stârnește ostilitate și gelozie în rândul grupului, fiind insultat și agresat verbal drept „comunist” și „câine grec”, insulte care degenerează în violență fizică. După ce a fost atacat, Jorgos îi vorbește Mariei despre dorința sa de a se întoarce acasă, în Grecia, împreună cu ea.
 • „Katzelmacher” este termenul depreciativ folosit pentru a descrie muncitorii străini pe care Germania i-a recrutat în Europa în anii 1960. La origine, cuvântul provine probabil din „Kesselmacher”, de la meșteșugarii ambulanți din sudul Europei.
 • Expoziția a fost concepută în anul 2007 de Goethe-Institut München cu ocazia aniversării a 25 de ani de la moartea lui Rainer Werner Fassbinder. Conceptul expoziției constă în alăturarea afișelor colorate de film din opera regizorului Fassbinder cu posterele ce prezintă citate ale regizorilor contemporani, concepute cu o implementare grafică în mod deliberat redusă (fonturi asemănătoare mașinii de scris, tipărite pe un format de hârtie cu un aspect intenționat„ieftin”). Prin alăturarea acestor afișe-citat se creează o legătură între regizorii contemporani și Fassbinder, o relație construită prin diferite afirmații ce uneori ating note foarte personale.
 • Expoziția va putea fi vizitată gratuit până duminică 20 noiembrie, în timpul programului cu publicul al cinematografului.
 • Anul 2022 marchează 40 de ani de la moartea regizorului Rainer Werner Fassbinder. Cu acest prilej Asociația Culturală Contrasens, Centrul Cultural German Timișoara și Cinema Victoria Timișoara prezintă o retrospectivă de autor dedicată regizorului. Programul cuprinde patru proiecții de film și expoziția de afișe Fassbinder 1945-1982.

Zilele Consilierii – în sala multimedia M2, etajul 4, a Bibliotecii Universității Politehnica Timișoara, în perioada 14-18 noiembrie.

 • Evenimentul are drept scop familiarizarea studenților cu activitatea centrului și cu personalul acestuia, aducând în atenția ta întâlniri variate ce au la bază dezvoltarea participanților și menținerea stării de bine a acestora.
 • Pentru a participa la unul sau mai multe evenimente, poți completa un formular de înscriere AICI.

Concert Luna Amară – de la ora 21, în The 80’s Pub. Ca la fiecare concert, accesul este gratuit, însă rezervări se pot face la numărul de telefon 0731 692 051.

O oră împreună cu Doina Ruști – la Librăria Cărturești, de la 18:30. Nu este o lansare, ci o întâlnire cu prietenii cărților sale: autografe, fotografii și câteva vorbe într-o manieră colocvială. Plus o poveste inedită, în ton cu cea mai recentă cartea a sa „Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot” (Litera, 2022).

 • Printre invitații speciali se numără Elena Crașovan, lector dr. la Facultatea de Litere a Universității de Vest, și Anca Eftenie.
 • Cartea conține 47 de povestiri fanariote despre amoruri și pasiuni bizare: întâmplări adevărate, fapte istorice, un imaginar românesc și o formulă epică marca Doina Ruști. Plus ilustrații de epocă. Fiecare povestire oferă și un model de ficțiune literară.
 • Doina Ruști este prozatoare de referință, cu certă contribuție atât în neogotic, cât și în realismul psihologic, apreciată pentru originalitate și erudiție epică, a scris romane puternice, cu miză social, ca Fantoma din moară, Lizoanca, Logodnica etc. În alt registru tematic urmează trilogia fanariotă, (Homeric, Mâța Vinerii, și Manuscrisul fanariot) și recentul său roman Paturi oculte (2020), o parabolă a pandemiei.

Take a book, leave a book! – la La Pisici Cafe, începând de la ora 10.

 • „Joi, 17 noiembrie, pe tot parcursul zilei, ne propunem să dăm un refresh bibliotecii noastre. Vă așteptăm să descoperiți cărți și să le oferiți altora șansa să descopere cărți”, spun organizatorii.

Centrul Multifuncțional Bastion – Expoziția „Timișul de altădată”.

Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” – Expoziția de artă plastică ,,AD INITIO”, Secția de Arte „Deliu Petroiu”.

Muzeul Național al Banatului

 • Exponatul lunii noiembrie: VAZĂ „Alegoria Primăverii cu doi putti și ghirlandă de flori” (Bastionul Maria Theresia, hol);
 • Expoziția temporară „Incursiuni în istoria medicinei timișorene” (Bastionul Maria Theresia, hol);
 • Expoziția temporară „Gărâna 2022 – Atelier de Creație” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B1).

Muzeul Național de Artă Timișoara

 • MNArT Open View: Interior de bloc” – a artistului Ion Grigorescu.
 • Vernisajul expoziției „The Void of Silence / Vidul tăcerii” semnată de Belu-Simion Făinaru

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

 • Expoziția de afișe-colaj „Șvabii bănățeni” a pictorului Ștefan Jäger – Casa Națională;
 • Expoziția temporară „Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara” – holul bibliotecii;
 • Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție a muzeului;
 • Expoziții permanente: „Centre de ceramică din Banat”, „Podoabe bănățene”, „Costum popular” – Sala de expoziții a muzeului.

Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara – Spectacolul „Doi purceluși sau Cei șapte ani de acasă”, ora 10.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi, 16 noiembrie 2022, în Timișoara?

15 November 2022 at 22:00
By: Tion

„Madama Butterfly de Giacomo Puccini” – la Opera Națională Română din Timișoara, de la ora 19. Bilete online sau la Agenția de bilete a Operei

 • Conducerea muzicală: GUIDO MANCUSI (invitat); Regia artistică, decorurile şi costumele: MARIO DE CARLO; Concert maeştri: OVIDIU RUSU, CORINA MURGU; Maestru de cor: LAURA MARE;
 • Spectacol cântat în limba italiană și titrat în limbile română și engleză
 • Vârsta recomandată: 10+
 • Durata spectacolului: 2h, 30 min (2 pauze)
 • Aflat la Londra în anul 1900 pentru a supraveghea montarea la Covent Garden a recentei sale opere de succes – Tosca –, Giacomo Puccini a rămas profund marcat de reprezentația piesei de teatru Madama Butterfly a lui David Belasco (1853-1931). Subiectul scurtei și nefericitei povești de dragoste a unei tinere japoneze, care renunță la familia, cultura și religia sa pentru ofițerul american B. F. Pinkerton și care, după o îndelungă așteptare a reîntoarcerii iubitului ei, se sinucide, a corespuns întocmai pretențiilor compozitorului. Puccini și-a dedicat următorii doi ani compunerii viitoarei Madama Butterfly, timp în care a întreprins cercetări amănunțite asupra muzicii japoneze și a obiceiurilor locului. Rezultatele pot fi reperate cu ușurință în partitura operei, care conține autentice melodii japoneze dar și fragmente ale imnului național american.

Fokus Fassbinder – în perioada 16-20 noiembrie, la Cinema Victoria, de la ora 18. Bilete, aici. Programul de miercuri:

 • ora 18: VERNISAJUL EXPOZIȚIEI DE AFIȘE FASSBINDER 1945-1982; Concept: Eva Schmitt, Christian Lüffe, Goethe-Institut München.
 • Expoziția a fost concepută în anul 2007 de Goethe-Institut München cu ocazia aniversării a 25 de ani de la moartea lui Rainer Werner Fassbinder. Conceptul expoziției constă în alăturarea afișelor colorate de film din opera regizorului Fassbinder cu posterele ce prezintă citate ale regizorilor contemporani, concepute cu o implementare grafică în mod deliberat redusă (fonturi asemănătoare mașinii de scris, tipărite pe un format de hârtie cu un aspect intenționat„ieftin”). Prin alăturarea acestor afișe-citat se creează o legătură între regizorii contemporani și Fassbinder, o relație construită prin diferite afirmații ce uneori ating note foarte personale.
 • Expoziția va putea fi vizitată gratuit până duminică 20 noiembrie, în timpul programului cu publicul al cinematografului.
 • Anul 2022 marchează 40 de ani de la moartea regizorului Rainer Werner Fassbinder. Cu acest prilej Asociația Culturală Contrasens, Centrul Cultural German Timișoara și Cinema Victoria Timișoara prezintă o retrospectivă de autor dedicată regizorului. Programul cuprinde patru proiecții de film și expoziția de afișe Fassbinder 1945-1982.

Întâlnire cu Adrian Cioroianu la Timișoara „Mai nou, prezentul explică istoria – și nu invers” – la Librăria independentă La Două Bufnițe (Timișoara, Piața Unirii nr. 11), de la ora 18. Acces gratuit.

 • Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, instituţie în care lucrează de peste două decenii. A publicat consistent în multe ziare şi reviste din ţară şi adesea poate fi văzut — în calitate de colaborator sau realizator — în programe ale televiziunilor din România.
 • Autor a mai multe volume de istorie, culegeri de eseuri pe teme istorice sau politice, scenarii pentru documentare istorice de televiziune şi, mai recent, al unui roman, este unul dintre istoricii care au înnoit, din punct de vedere metodologic şi tematic, imaginea asupra trecutului. Şi toate acestea şi pentru că, în copilărie, i-au plăcut poveştile. Mai întâi numai poveştile, apoi guma de mestecat şi poveştile, apoi romanele lui Jules Verne şi poveştile, apoi benzile desenate şi poveştile, apoi Istoria şi poveştile, apoi Marylin Monroe şi poveştile, apoi parfumurile şi poveştile.

Pauza de film // Acasă – proiecții de film la Universitatea de Vest din Timișoara, de la ora 18, în Amfiteatrul A11. Acces gratuit.

 • Universitatea de Vest din Timișoara lansează seria de proiecții „Pauza de film”, un proiect care dorește să transforme amfiteatrul în sală de cinema.
 • Documentarul „Acasă” urmărește viața a nouă copii și a părinților lor care au trăit în armonie cu natura în sălbăticia Deltei Bucureștiului timp de 20 de ani, până când sunt alungați și forțați să se adapteze la viața din marele oraș.
 • Filmul va fi urmat de un dialog cu Radu Ciorniciuc, câștigător al premiului Gopo pentru debut regizoral în 2021. Discuția va fi moderată de Adina Baya.
 • Evenimentele fac parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș. Aceste evenimente sunt organizate cu sprijinul partenerului #CTP România.

Centenar Saramago: Lectură performativă la Fundația Art Encounters – la sediul Fundației Art Encounters, de la ora 20. Participare gratuită.

 • Lectură performativă din „Poemele posibile. Antologie (1966-1975), Editura Polirom, 2022”, realizată de Alex Higyed cu ocazia centenarului scriitorului JOSÉ SARAMAGO (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru literatură, născut în 16 noiembrie 1922.
 • Lectura performativă va avea loc în cadrul expoziției SIMETRIC, NICIODATĂ IDENTIC / Ioana Bătrânu, Adela Giurgiu, Agnès Varda (video insert) / Curator Diana Marincu, pe care o veți putea vizita în perioada 10 noiembrie 2022 – 4 martie 2023.
 • Acest eveniment face parte din proiectul Art Encounters 2022 – FORmART și este finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte

Vernisaj expoziție „on/off the grid” – la Isho Offices, Blv. Take Ionescu 50–52, de la ora 18:30. Acces gratuit.

 • Cu această expoziție de grup, Galeria Jecza deschide o nouă serie de colaborări punctuale cu artiști internaționali al căror vocabular estetic distinct încorporează întrebări pertinente cu privire la natura istorică a contemporaneității trăite și care, totodată, își găsesc un pandant ideatic în plan local, în atitudinile unei generații artistice timișorene a anilor ’70, remarcabilă atât prin preocupările pentru rigoarea geometrică și epurarea formală, cât și prin apropierea de realitatea socială, prin proiectarea de noi experiențe (cu caracter utopic) asociate designului sau arhitecturii.
 • Înțelegând importanța acestor întâlniri spontane între trecut și prezent, între local și internațional, dar și necesitatea deschiderii de noi perspective de interpretare a unui fond conceptual cu caracter universal, expoziția „on/off the grid” explorează modalități variante de revizitare și reînnoire a vocilor polifonice și uneori conflictuale ale modernității.
 • Expoziția „on/of the grid” este un eveniment în cadrul proiectului cultural In/Out, organizator Fundația Interart Triade, co-organizator Jecza Gallery și este finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Zilele Consilierii – în sala multimedia M2, etajul 4, a Bibliotecii Universității Politehnica Timișoara, în perioada 14-18 noiembrie.

 • Evenimentul are drept scop familiarizarea studenților cu activitatea centrului și cu personalul acestuia, aducând în atenția ta întâlniri variate ce au la bază dezvoltarea participanților și menținerea stării de bine a acestora.
 • Pentru a participa la unul sau mai multe evenimente, poți completa un formular de înscriere AICI.

Întâlnire Gratuită de Vorbit în Public – organizată gratuit de Timișoara Toastmasters, de la ora 20, la Casa Tineretului Timișoara, în sala 214.

Centrul Multifuncțional Bastion – Expoziția „Timișul de altădată”.

Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” – Expoziția de artă plastică ,,AD INITIO”, Secția de Arte „Deliu Petroiu”.

Muzeul Național al Banatului

 • Exponatul lunii noiembrie: VAZĂ „Alegoria Primăverii cu doi putti și ghirlandă de flori” (Bastionul Maria Theresia, hol);
 • Expoziția temporară „Incursiuni în istoria medicinei timișorene” (Bastionul Maria Theresia, hol);
 • Expoziția temporară „Gărâna 2022 – Atelier de Creație” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B1).

Muzeul Național de Artă Timișoara – „MNArT Open View: Interior de bloc” – a artistului Ion Grigorescu.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

 • Expoziția de afișe-colaj „Șvabii bănățeni” a pictorului Ștefan Jäger – Casa Națională;
 • Expoziția temporară „Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara” – holul bibliotecii;
 • Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție a muzeului;
 • Expoziții permanente: „Centre de ceramică din Banat”, „Podoabe bănățene”, „Costum popular” – Sala de expoziții a muzeului.

Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara – Spectacolul „Doi purceluși sau Cei șapte ani de acasă”, ora 10.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi, 15 noiembrie 2022, în Timișoara?

14 November 2022 at 22:00
By: Tion

Himere în educație // Daniel Funeriu – la Universitatea de Vest din Timișoara, de la ora 18. Conferința va avea loc în Aula Magna și va fi moderată de Mădălin Bunoiu. Participarea este gratuită.

 • Universitatea de Vest din Timișoara vă invită la un nou eveniment din seria de conferințe dedicate popularizării științei: Conectați la Viitor.
 • Daniel Funeriu, inginer chimist de profesie și fost ministru al educației, ne propune o temă deosebit de importantă și relevantă în prezent: Himere în educație

  Daniel Funeriu a părăsit România în 1988, la 17 ani. După ce a terminat studii de chimie (șef de promoție la Universitatea din Strasbourg) și un doctorat în chimie supramoleculară cu J.-M. Lehn, laureat al premiului Nobel, a condus cercetări în SUA, Japonia și Germania.

 • S-a întors în România în 2009 ca ministru al educației, cercetării, tineretului și sportului. Din această postură a elaborat Legea 1/2011 a educației naționale, salutată la acea vreme de Comisia Europeană. În mandatul său a introdus supravegherea video a examenelor, a început lupta împotriva plagiatului, a introdus învățământul obligatoriu la 6 ani prin clasa pregătitoare, a clasificat universitățile și ierarhizat programele de studii, a introdus învățământul dual după modelul german precum și săptămâna Școala Altfel. În prezent este Consultant de înalt nivel din partea Comisiei Europene pe lângă guvernul Republicii Moldova, asistându-l pe acesta în implementarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Premiera filmului documentar „Fantomele din Lista Monumentelor Istorice Timiș” – la FITT Timișoara, de la ora 19. Acces gratuit.

 • În 2022, conform Listei Monumentelor Istorice din anul 2015, ultimul act oficial în domeniu, în județul Timiș sunt 340 de obiective clasate. 43 dintre acestea sunt case din mediul rural, amplasate pe tot cuprinsul județului Timiș.
 • Din experiența echipei de proiect, acumulată prin vizite în mediul rural, multe dintre aceste 43 de monumente istorice au fost alterate masiv, pierzându-se în mare parte substanța istorică. Mai grav, unele dintre ele nu mai există deloc. Poate cel mai trist este exemplul celei mai vechi case clasate în Timiș, care, în realitate, a dispărut acum trei decenii.
 • Se ridică astfel o serie de întrebări, printre care: câte din aceste case clasate se mai păstrează astăzi și câte mai sunt relevante din punct de vedere istoric? De ce se „rostogolesc”, listă după listă, imobile care nu mai există de decenii bune? Cine este responsabil de gestiunea, comunicarea și promovarea lor ? Sunt proprietarii sau reprezentanții UAT-urilor de care acestea aparțin conștienți de patrimoniul pe care îl au atât de aproape de ei a?
 • De la ora 19 va avea loc premiera filmului documentar realizat în cadrul proiectului, urmat de o sesiune de Q&A sub forma unui dialog alături de publicul larg, specialiști din domeniul cercetării și protejării patrimoniului construit, ONG-uri și instituțiile statului. Tema serii este starea generală în care se află patrimoniul construit din România astăzi, cu accent pe starea caselor de locuit din mediul rural din județul Timiș.

Piesă de teatru „Capcană pentru un bărbat căsătorit” – la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, de la ora 19. Bilete disponibile online.

 • Daniel Corban vine la comisariatul de poliție să anunțe dispariția soției sale, Elisabeta. Înainte ca poliția să plece pe urmele ei, femeia apare – dar nu arată deloc ca soția lui Corban. Bărbatul se întreabă dacă a înnebunit, dacă este o farsă sau, mai rău, un complot împotriva lui. Toți ceilalți par s-o cunoască pe doamna Corban – de la comisarul de poliție la un pictor vagabond, venit să depună mărturie. Preotul satului, asistenta medicală și gărzile – să fie cu toții împotriva lui Daniel?
 • „Capcană pentru un bărbat căsătorit” este prima comedie polițistă produsă de Teatrul Elisabeta, având un final neașteptat chiar și pentru cei mai buni detectivi din sală.
 • În piesa originală, acțiunea se petrece la o pensiune. Regizorul Șerban Puiu a construit întregul spectacol plasând povestea la comisariatul de poliție, conferind un plus de mister și umor situației.
 • Cu: Lucian Ghimişi, Ştefan Pavel, Alexandra Velniciuc, Raluca Ghervan, Alexandru Prica, Cristian Boeriu, Vlad Ianuș, Iulian Bălan, Maria Magdalena Țapu

Zilele Consilierii – în sala multimedia M2, etajul 4, a Bibliotecii Universității Politehnica Timișoara, în perioada 14-18 noiembrie.

 • Evenimentul are drept scop familiarizarea studenților cu activitatea centrului și cu personalul acestuia, aducând în atenția ta întâlniri variate ce au la bază dezvoltarea participanților și menținerea stării de bine a acestora.
 • Pentru a participa la unul sau mai multe evenimente, poți completa un formular de înscriere AICI.

Indoor Movie Night: Nocturnal Animals by @lapisicicafe – la La Pisici, de la ora 19. Participare gratuită. Rezervări se pot face printr-un un mesaj pe pagina de Facebook sau de Instagram.

 • Pășim ușor, dar sigur în acea perioadă a anului în care preferăm să stăm în casă la caldură, de obicei sub pătură, alături de o băutură caldă. În spiritul acestei perioade, ușor, ușor facem și noi tranziția de #subvie în interior și vrem să începem această tranziție cu o seară de film. Mai exact, Nocturnal Animals în regia lui Tom Ford.
 • „O bogată proprietară de galerie de artă este bântuită de romanul fostului ei soț, un thriller violent pe care îl interpretează ca pe o poveste simbolică de răzbunare. O „poveste în interiorul unei povești”, în care prima parte urmărește o femeie pe nume Susan care primește un manuscris de carte de la fostul ei soț, un bărbat pe care l-a părăsit cu 20 de ani mai devreme, cerându-i părerea.”
 • În urma vizionării, vom filosofa câteva minute pe temele abordate de film – transmit organizatorii.

Caravaggio – la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timisoara, de la ora 19. Bilete disponibile online.

 • „Piesa nu este o biografie, şi nici încercarea de a elabora un portret credibil, ci doar analiza acelei – finalmente – inexplicabile chestiuni privind modul în care Caravaggio a ajuns să descopere sporita – din perspectivă modernă – teatralitate pe care o reprezintă, cu cea mai mare acuratețe, în picturile sale cutia neagră a laboratorului său de corpuri şi îndeobște minimalismul luminii provenite de la o unică sursă de lumină”, spune Visky András, dramaturg.

Recital cameral | Invitat: FABIO DI CÀSOLA (Italia) – la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, în Sala „Mihai Perian”, de la ora 19. Biletele se găsesc 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞 pe site-ul 𝑭𝒊𝒍𝒂𝒓𝒎𝒐𝒏𝒊𝒄𝒊𝒊 𝑩𝒂𝒏𝒂𝒕𝒖𝒍 𝑻𝒊𝒎𝒊𝒔̦𝒐𝒂𝒓𝒂, la casieria instituției și pe 𝐦𝐲𝐭𝐢𝐜𝐤𝐞𝐭.𝐫𝐨.

 • Violonistul 𝐑𝐀𝐅𝐀𝐄𝐋 𝐁𝐔𝐓𝐀𝐑𝐔, 𝑐𝑜𝑛𝑐𝑒𝑟𝑡𝑚𝑎𝑖𝑠𝑡𝑟𝑢 𝑎𝑙 𝑂𝑝𝑒𝑟𝑒𝑖 𝑁𝑎𝑡̧𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝐵𝑢𝑐𝑢𝑟𝑒𝑠̧𝑡𝑖 𝑠̦𝑖 𝑎𝑙 𝐹𝑖𝑙𝑎𝑟𝑚𝑜𝑛𝑖𝑐𝑖𝑖 𝐺𝑒𝑜𝑟𝑔𝑒 𝐸𝑛𝑒𝑠𝑐𝑢, 𝐅𝐀𝐁𝐈𝐎 𝐃𝐈 𝐂𝐀̀𝐒𝐎𝐋𝐀, considerat 𝑢𝑛𝑢𝑙 𝑑𝑖𝑛𝑡𝑟𝑒 𝑐𝑒𝑖 𝑚𝑎𝑖 𝑖𝑚𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎𝑛𝑡̦𝑖 𝑐𝑙𝑎𝑟𝑖𝑛𝑒𝑡𝑖𝑠̦𝑡𝑖 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑒𝑚𝑝𝑜𝑟𝑎𝑛𝑖, 𝑐𝑎̂𝑠̦𝑡𝑖𝑔𝑎̆𝑡𝑜𝑟𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑒𝑠𝑡𝑖𝑔𝑖𝑜𝑠𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑐𝑜𝑛𝑐𝑢𝑟𝑠 𝑑𝑒 𝑙𝑎 𝐺𝑒𝑛𝑒𝑣𝑎 (1990), 𝑎𝑙 𝑝𝑟𝑒𝑚𝑖𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐺𝑟𝑎𝑛𝑑 𝑃𝑟𝑖𝑥 𝑃𝑎𝑡𝑒𝑘 𝑃ℎ𝑖𝑙𝑖𝑝𝑝𝑒, 𝑐𝑙𝑎𝑟𝑖𝑛𝑒𝑡𝑖𝑠𝑡𝑢𝑙 𝑛𝑢𝑚𝑎̆𝑟𝑢𝑙 1 𝑎𝑙 𝐸𝑙𝑣𝑒𝑡̦𝑖𝑒𝑖 (𝑀𝑢𝑠𝑖𝑘 & 𝑇ℎ𝑒𝑎𝑡𝑒𝑟), 𝑚𝑢𝑧𝑖𝑐𝑖𝑎𝑛𝑢𝑙 𝑒𝑙𝑣𝑒𝑡̦𝑖𝑎𝑛 𝑎𝑙 𝑎𝑛𝑢𝑙𝑢𝑖 (1998), și pianista 𝐀𝐍𝐀 𝐒𝐈𝐋𝐕𝐄𝐒𝐓𝐑𝐔, despre care marele pianist rus Dmitri Bashkirov spune că este „𝑠𝑡𝑟𝑎̆𝑙𝑢𝑐𝑖𝑡 𝑖̂𝑛𝑧𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡𝑎̆, 𝑐𝑢 𝑢𝑛 𝑡𝑒𝑚𝑝𝑒𝑟𝑎𝑚𝑒𝑛𝑡 𝑎𝑟𝑡𝑖𝑠𝑡𝑖𝑐 𝑣𝑖𝑢, 𝑢𝑛 𝑠𝑢𝑛𝑒𝑡 𝑠𝑝𝑙𝑒𝑛𝑑𝑖𝑑 𝑠̦𝑖 𝑢𝑛 𝑟𝑒𝑝𝑒𝑟𝑡𝑜𝑟𝑖𝑢 𝑣𝑎𝑠𝑡…” vor susține un recital cameral marți, la Liceul de Artă „Ion Vidu”.

Repetiții de colinde tradiționale – la ASCOR Timișoara (Strada Zugrav Nedelcu, nr. 5), de la ora 19. Participare gratuită.

 • „Vremea colindelor este cea mai frumoasă perioadă a anului, când bucuria și prețuirea sunt sinonime cu devotamentul și dăruirea.
 • La fel ca în fiecare an, mersul la colindat e precedat de întâlniri în care învățăm colindele strămoșilor și ne bucurăm împreună (anticipat) de serile mult așteptate când ne adunăm ceata și pornim la colindat prin Complexul Studențesc, pe la spitale, biserici și oameni dragi.
 • MARATONUL DE COLINDE va culmina la sfârșitul lunii decembrie cu Tabăra de Crăciun de la Mănăstirea Oașa, unde în fiecare an cetele de colindători din toată țara se întâlnesc la ferestra obștii să-și cânte crezul și să-și etaleze creațiile. Despre aceasta vom reveni cu detalii.
 • Repetițiile vor avea loc începând cu 15 noiembrie în următoarele zile: marți (ora 19:00), miercuri (ora 19:00) și joi (ora 20 la sediul ASCOR Timișoara de pe strada Zugrav Nedelcu la numărul 5”, spun organizatorii.

Clubul de carte în comunitate – la InEdu (Strada Gheorghe Lazăr, nr. 5, et.1, ap. 8, Timișoara), de la ora 17. Număr limitat de locuri. Rezervarea unuia se poate face prin completarea acestui formular.

 • „Vă invitam alături de noi, marți, 15 noiembrie, de la ora 17:00, să dezbatem teme de educație din carți de specialitate și să petrecem un timp de calitate împreună”, anunță organizatorii.

Săptămâna PSI – în perioada 14-20 noiembrie. Marți se va discuta despre stima de sine, la Reciproc. Accesul este gratuit.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi, 14 noiembrie 2022, în Timișoara?

13 November 2022 at 22:00
By: Tion
Foto: Facebook/Unfold Motion

Reactualizat la:

Luni, 14 noiembrie, unul dintre evenimentele la care puteți participa este spectacolul de dans „M de la Murphy”, la Opera Națională din Timișoara.

Scris de Tion - Luni, 14 noiembrie, unul dintre evenimentele la care puteți participa este spectacolul de dans „M de la Murphy”, la Opera Națională din Timișoara.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi, 13 noiembrie 2022, în Timișoara?

12 November 2022 at 22:00
By: Tion

ExpoMobila Timișoara – la Centrul Regional de Afaceri Timișoara al CCIAT, în perioada 10-13 noiembrie.

Central European Film Festival Timișoara – la Cinema Victoria Timișoara, în perioada 11-13 noiembrie.

 • În fiecare an, festivalul explorează o temă cu impact major asupra lumii contemporane. Anul acesta ediția stă sub semnul „METAMORFOZE”. Tema aduce în prim plan necesitatea de înnoire pentru a ne adapta timpurilor. Anul 2022 este marcat de o serie de schimbări generate de tensiunile socio-economice impulsionate de pandemie, război și diferențe culturale. Reperul general spre care ne îndreptăm atenția este dacă deciziile pe care le luăm în prezent lărgesc sau obstrucționează libertățile individuale și cele comune.

 • În al 3-lea an de la debutul pandemiei în care manifestarea culturală a fost „departamentul” cel mai afectat, Central European Film Festival propune un eveniment cinematografic menit să provoace dezbatere și să prezinte șabloane de gândire prin intermediul producțiilor cinematografice.

 • Programul evenimentului:

 • 12 Noiembrie 2022

  17:00 – CineVlog: Invitați Marius Revent (Încă ceva) și Sucre
  18:00 – Nu te teme, Iacob – Regia Radu Gabrea – Film de cinemateca
  20:00 – Avanpremieră – Oameni de treabă – Regia Paul Negoescu

Lunca Timișului CX – în perioada 12-13 noiembrie. Trebuie să ajungi AICI.

 • Traseul este modificat față de cel de anul trecut, este puțin mai tehnic, dar este ciclabil 90% pentru toată lumea.

 • O buclă are aproximativ 2.9-3 kilometri și va fi parcursă de mai multe ori, în funcție și de condițiile meteo, dar asta va fi stabilit cu câteva zile înainte de start.

 • Limita de timp pentru parcurgerea traseului este de aproximativ 1 oră – 1 oră și 10 minute.

 • Toate cursele se desfășoară pe traseul de ciclocross, chiar si la copii, dar aici ar putea să apară modificări în funcție de vârstă/dificultate.

Workshop IV: Women empowerment – la FABER, de la ora 16. Accesul este liber, dar pe bază de înscriere AICI.

Concert Stagiunea „Ion Vidu” – La Librăria independentă La Două Bufnițe (Piața Unirii 11, intrare de pe Matei Corvin), de la ora 17.

Recital de muzică barocă – la Biserica Romano-Catolică din Elisabetin, de la ora 18. Intrarea este liberă.

Concert cu Mirel Manea & Orchestra – la Sky Rooftop•Restaurant, de la ora 18. Rezervă masa la numărul de telefon: 0770 422 816.

SuperSonic: Black Page Orchestra – în Sala „Mihai Perian” a Liceului de artă „Ion Vidu” Timișoara, de la ora 19.

 • Titlul „SuperSonic” se referă în egală măsură la viteza amețitoare cu care Black Page Orchestra s-a afirmat pe plan internațional şi a reuşit să „călătorească în timp”, în viitor, acumulând cercetări extrem de avansate în plan acustic şi electronic, explorând noi limbaje muzicale, dar şi la căutările lor de dincolo de sunetul muzical, la aventurile „supra-sonore” în genul „noise”, în procesări electronice live sau îmbinări cu medii electroacustice preînregistrate, pe lângă combinațiile cu alte arte (film, video art, performance).
 • Numită după o compoziție a lui Frank Zappa – “The black page”, o piesă a cărei partitură se datorează densității mari de note și evenimente muzicale aproape de o hârtie neagră –, Black Page Orchestra a devenit, în doar câțiva ani de la înființarea în 2014 la Viena, unul dintre cele mai apreciate ansambluri din Austria. Acest lucru se datorează căutării consecvente a unor piese contemporane radicale, lipsite de compromisuri și uneori provocatoare.
 • Aflați pentru prima dată în România, în noiembrie 2022, întâlnirea membrilor BPO cu scena muzicală contemporană-experimentală românească, promite a fi una memorabilă, acest ansamblu de exploratori reinventând chiar conceptul de „concert” și de interpretare muzicală.

Proiecție de film la Cinema Victoria Timișoara – de la ora 20:30. Metronom, debutul în lungmetraj de ficțiune al cineastului Alexandru Belc, a câştigat Premiul pentru cel mai bun regizor al secţiunii Un Certain Regard la Cannes, în ovaţiile publicului şi ale criticii.

 • În timp ce Țiriac și Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii în 1972, doi liceeni se iubesc și scriu scrisori la emisiunea Metronom de la Europa Liberă. Când el primește aprobarea să plece definitiv din țară, împreună cu familia, ei știu că trebuie să se despartă, dar nu se așteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viață.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș

 • Seminarul „Puterea subconștientului în procesul de vindecare”, susținut de prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan și Florentina Fântânariu, ora 11.00, Sala Multifuncțională din cadrul Palatului Administrativ.

Muzeul Național al Banatului

 • Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s” (Bastionul Maria Theresia);
 • Exponatul lunii noiembrie: VAZĂ „Alegoria Primăverii cu doi putti și ghirlandă de flori” (Bastionul Maria Theresia, hol);
 • Expoziția temporară „Incursiuni în istoria medicinei timișorene” (Bastionul Maria Theresia, hol);
 • Expoziția temporară „Gărâna 2022 – Atelier de Creație” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B1).

Muzeul Național de Artă Timișoara

 • „MNArT Open View: Interior de bloc” – a artistului Ion Grigorescu;
 • Expoziția temporară „Oskar Szuhanek. Întoarcerea prodigioasă”.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

 • Expoziția de afișe-colaj „Șvabii bănățeni” a pictorului Ștefan Jäger – Casa Națională;
 • Expoziția temporară „Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara” – holul bibliotecii;
 • Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție a muzeului;
 • Expoziții permanente: „Centre de ceramică din Banat”, „Podoabe bănățene”, „Costum popular” – Sala de expoziții a muzeului.

Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara

 • Spectacolul „Frumoasa adormită”, orele 10:00 și 11:45.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi, 12 noiembrie 2022, în Timișoara?

11 November 2022 at 22:00
By: Tion

ExpoMobila Timișoara – la Centrul Regional de Afaceri Timișoara al CCIAT, în perioada 10-13 noiembrie.

Central European Film Festival Timișoara – la Cinema Victoria Timișoara, în perioada 11-13 noiembrie.

 • În fiecare an, festivalul explorează o temă cu impact major asupra lumii contemporane. Anul acesta ediția stă sub semnul „METAMORFOZE”. Tema aduce în prim plan necesitatea de înnoire pentru a ne adapta timpurilor. Anul 2022 este marcat de o serie de schimbări generate de tensiunile socio-economice impulsionate de pandemie, război și diferențe culturale. Reperul general spre care ne îndreptăm atenția este dacă deciziile pe care le luăm în prezent lărgesc sau obstrucționează libertățile individuale și cele comune.

 • În al 3-lea an de la debutul pandemiei în care manifestarea culturală a fost „departamentul” cel mai afectat, Central European Film Festival propune un eveniment cinematografic menit să provoace dezbatere și să prezinte șabloane de gândire prin intermediul producțiilor cinematografice.

 • Programul evenimentului:

 • 12 Noiembrie 2022

  17:00 – CineVlog: Invitați Marius Revent (Încă ceva) și Sucre
  18:00 – Nu te teme, Iacob – Regia Radu Gabrea – Film de cinemateca
  20:00 – Avanpremieră – Oameni de treabă – Regia Paul Negoescu

Lunca Timișului CX – în perioada 12-13 noiembrie. Trebuie să ajungi AICI.

 • Traseul este modificat față de cel de anul trecut, este puțin mai tehnic, dar este ciclabil 90% pentru toată lumea.

 • O buclă are aproximativ 2.9-3 kilometri și va fi parcursă de mai multe ori, în funcție și de condițiile meteo, dar asta va fi stabilit cu câteva zile înainte de start.

 • Limita de timp pentru parcurgerea traseului este de aproximativ 1 oră – 1 oră și 10 minute.

 • Toate cursele se desfășoară pe traseul de ciclocross, chiar si la copii, dar aici ar putea să apară modificări în funcție de vârstă/dificultate.

WORKSHOP: DRESAJ CANIN – la USAMVB Timișoara, de la 9:30. Înscrierile se fac AICI.

 • Un seminar interactiv în care se vor aborda teme precum piramida lui Maslow în mintea câinelui, cum să fii un LIDER, Anxietatea și Reactivitatea.
 • Va fi și o sesiune prelungită de Q&A.

ROVINHUD Special – Soiuri autohtone – la Timișoara Convention Center, de la ora 10.

 • Șarbă, Plăvaie, Mustoasă de Măderat, Frâncușă, Zghihară, Crâmpoșie selecționată, Novac, Băbească neagră vă spun ceva? În cadrul acestei ediții speciale punem accentul pe soiuri autohtone pentru că trebuie să valorificăm bogățiile care nu se regăsesc în alte țări și care dau unicitatea României.
 • Și pentru că ROVINHUD este un pic și despre vinuri maghiare, va fi și o masă cu Furmint, Kékfrankos, Zenit și binecunoscutele vinuri de desert Szamorodni și Aszú, respectiv cupajul roșu tipic pentru regiunea Eger: Bikavér.
 • Bineînțeles veți putea degusta și cele 3 fetești și Negru de Drăgășani și Grasă de Cotnari, vom avea masterclassuri despre soiuri autohtone la care veți putea pune întrebări direct vinificatorilor, iar seara o vom încheia cu o cină gourmet la 4 mâini la care vom asocia doar soiuri autohtone din cele 2 țări.
 • Și pentru că ROVINHUD este despre vin și sprijinul persoanelor care au nevoie de ajutor, profitul acestui eveniment va fi folosit pentru un fond de urgență pentru copiii cu dizabilități care au nevoie de sprijin financiar în mod urgent și neprevăzut.
 • Detaliile și biletele AICI.

Seminar de Mindset, Marketing și Vânzări pentru a vinde produse și programe PREMIUM – la Berărescu, de la ora 11.

Spectacol imersiv de teatru senzorial „Refugiul” – la Casa Tineretului, de la ora 12. Participare pe bază de rezervare AICI.

 • „Refugiul” este un spectacol de Teatru Senzorial Labirint ce invită spectatorii într-o experiență senzorială și terapeutică, o meditație activă asupra societății pe care am construit-o în jurul nostru.
 • Teatrul Senzorial este o formă de teatru imersivă și interactivă, în care spectacolul ia forma unei călătorii pe care fiecare spectator o trăiește ca pe o poveste în care el este personajul principal. Teatrul Senzorial este o formă de teatru cu efect terapeutic, în care este folosită muzică live, tehnici de meditație ghidată și sound healing. Explorând Labirintul spectacolului vei fi legat la ochi, dar vei rămâne mereu supravegheat și în siguranță. Acest aspect îți va retrezi simțurile adormite, îți va ascuți instinctul și va aduce la suprafață o conștiință mai profundă și latentă.
 • „Refugiul” este un spectacol de Teatru Senzorial Labirint dezvoltat în cadrul proiectului Open Minds II de către Asociația Teatrul Experimental Senzorial, în regia lui Sebastian Dobrescu conceput împreună cu o echipă de 60 de voluntari.

Pokemon Battle Academy – la Unlock Games, de la ora 15. Intrarea este 30 de lei. Apa și ceaiul sunt incluse în preț.

Făcute în Fabric: Repriza a treia – la OneTwo Taproom, de la ora 18.

Proiecție de film – A început ploaia – la Centrul Social Iedera, de la ora 19. Documentarul urmărește comunitatea de pe Vulturilor 50, din București, care după ce au fost evacuați în 2014, au dus o luptă în stradă timp de 2 ani pentru dreptate locativă.

Expoziție de ilustrații create de Andreea Băban – la LAPSUS (spl. Peneș Curcanul, nr. 3-5, et. 1, studio 27), de la ora 19. Ilustrațiile sunt pentru cartea „Tot ce ai vrut să știi despre artă, dar ți-a fost teamă să întrebi”.

 • Tot ce ai vrut să știi despre artă, dar ți-a fost teamă să întrebi este o antologie de dialoguri care au avut loc între useri online anonimi, în limba engleză, în perioada 2016-2022. Aceste discuții au fost culese de pe forumuri și imageboards, după care au fost traduse, adaptate și compilate astfel încât să ofere cititorului o introducere în arta contemporană și în problemele ei.

Concert Syn Ze Șase Tri – Casa Tineretului din Timișoara, de la ora 19. Bilete găsiți AICI.

 • Formația Syn Ze Șase Tri lansează cel mai recent album de studio, intitulat „ULTIMU’ LUP”, într-un concert în care, pe lângă piesele consacrate, vor fi prezentate și piese noi. La acest eveniment sunt invitate trupele Weeping Assault și Creepy Willie.

 • Syn Ze Șase Tri este una dintre cele mai vechi și mai iubite trupe românești de metal extrem. Formată în 2007 de Alex „Corb” Mihai (ex. Staccato, Negură Bunget, și actual Raven’s Heart), Syn Ze Șase Tri are deja 15 ani de istorie solidă, un număr foarte mare de concerte, turnee și festivaluri în toată Europa, la multe dintre acestea ca headliner, și 5 albume de studio. De asemenea, trupa a împărțit scena ca opening pentru cele mai mari nume de extreme metal, precum Dimmu Borgir, Dark Funeral, Mayhem, Rotting Christ sau Carach Angren.

Concert tribut WHITESNAKE cu Dragoș Moldovan – la Manufactura, de la ora 20. Intrarea este 35 de lei.

 • În deschidere va canta trupa SCAR, formata din Dana Borteanu – Voce, Andrei Jipa – Chitara, Adrian Nitulescu – Bas, Sergiu Nadaban – Tobe. Apoi urmează Doors.

LOST TAPES | Lansare vinil muzica pierdută și regăsită a anilor 2000 – la Mononom, de la ora 20.

 • LOST TAPES, proiectul ce a salvat o parte din bucata muzicală pierdută a anilor ’90 din Timișoara, continuă cu cea de-a doua ediție și face acum trecerea spre anii 2000, recuperând compoziții ce au a marcat acea perioadă, dar nu au văzut niciodată „lumina” unui suport discografic.
 • Demo-uri rămase în arhivele muzicienilor sau în arhivele caselor de producție ale vremurilor au fost acum recuperate și înregistrate pe un vinil de colecție.
 • Accesul la eveniment este gratuit, iar atmosfera muzicală va fi asigurată de:

 • 20:00 – 21:00 – Alex Gondoci,

 • 21:00 – 23:00 – PNal DJ set (Bibanu & Dr. Dan)

 • 23:00 – 01:00 – Alex Iovan

Soul Power – la Berărescu, de la ora 20. Rezervările se fac la numărul de telefon: 0740 221 482.

Le Nu Disco Soiree cu George Allen – la Josefin Pub, de la 21:30.

Retro-Manele – în HEAVEN, de la ora 22. Bilete găsiți AICI.

 • ATENȚIE: posesia unui bilet NU îți garantează accesul la eveniment, ORGANIZATORUL își rezervă dreptul de a selecta participanții și de a refuza accesul anumitor persoane.

Clubnight 003 – Giuliano Lomonte, Pierre C – în D’arc, de la ora 23. Bilete găsiți AICI.

Expoziție de trenulețe electrice – la Gara De Nord Timișoara, în perioada 7-13 noiembrie.

Muzeul Național al Banatului

 • Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s” (Bastionul Maria Theresia);
 • Exponatul lunii noiembrie: VAZĂ „Alegoria Primăverii cu doi putti și ghirlandă de flori” (Bastionul Maria Theresia, hol);
 • Expoziția temporară „Incursiuni în istoria medicinei timișorene” (Bastionul Maria Theresia, hol);
 • Expoziția temporară „Gărâna 2022 – Atelier de Creație” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B1).

Muzeul Național de Artă Timișoara

 • „MNArT Open View: Interior de bloc” – a artistului Ion Grigorescu;
 • Expoziția temporară „Oskar Szuhanek. Întoarcerea prodigioasă”.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

 • Expoziția de afișe-colaj „Șvabii bănățeni” a pictorului Ștefan Jäger – Casa Națională;
 • Expoziția temporară „Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara” – holul bibliotecii;
 • Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție a muzeului;
 • Expoziții permanente: „Centre de ceramică din Banat”, „Podoabe bănățene”, „Costum popular” – Sala de expoziții a muzeului.

Adblock test (Why?)

articolul original.
❌