ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

CNAS: Noutați privind Legea sănătății și concediile și indemnizațiile medicale

31 January 2023 at 12:03

Vaccinurile vor putea fi cumpărate din farmacie doar cu prescripție medicală, iar asigurații care au mai multe locuri de muncă vor primi concediu medical de la fiecare dintre angajatori. Pentru ca unele dintre noutăți să poată fi aplicate sunt însă necesare modificări ale legislației secundare.

Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, o Ordonanță prin care au fost aduse modificări și completări la Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, a Ordonanței de Urgență nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate și a Ordonanței de Urgență nr. 77/2011, privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, transmite CNAS, printr-un comunicat.

Principalele modificări aduse legii sănătății vizează:

* Reglementarea modalității de asigurare a medicamentelor imunologice (agenţi folosiţi pentru producerea imunităţii active, precum unele vaccinuri), altele decât cele incluse în programele de sănătate publică finanțate de Ministerul Sănătății sau care se administrează altor segmente populaționale. Acestea vor fi incluse în lista medicamentelor compensate de care beneficiază asigurații. Contravaloarea acestor medicamente va fi suportată de la bugetul de stat, prin transferuri către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, prin intermediul Ministerului Sănătății. Costul serviciului medical de administrare va fi suportat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății alocat programelor naționale de sănătate publică;

* Acordarea serviciilor medicale spitalicești, de recuperare, de îngrijiri medicale și paliative la domiciliu, a consultațiilor de urgenţă la domiciliu, a transportului sanitar neasistat poate fi efectuată și de furnizorii autorizați înscriși în procesul de acreditare;

* Precizarea serviciilor de prevenție și depistare precoce a bolilor de care beneficiază asigurații;

* Introducerea obligației furnizorilor de servicii conexe actului medical (psihologice, logopedice, kinetoterapeutice) de a utiliza cardul național de sănătate în procesul de acordare a serviciilor respective decontate de CNAS, cu excepția serviciilor furnizate la distanţă, conform prevederilor legale în vigoare;

* Completarea informațiilor incluse în modulul „Sumar de urgență” din Dosarul Electronic de Sănătate al pacientului, în sensul că acesta cuprinde informații referitoare la diagnostice, proceduri, investigații, tratamente și medicația eliberată, aferente ultimelor 6 luni;

* Elaborarea, avizarea și aprobarea viitorului Contract-cadru, precum și a normelor de aplicare ale acestuia, până la data de 30 iunie 2023;

* Autorizarea Ministerului Finanțelor de a introduce în bugetul FNUASS, pe măsura încasării, a sumelor provenite din protocoale încheiate de CNAS cu deținătorii de autorizații de punere pe piață a medicamentelor sau cu reprezentanții legali ai acestora, precum și a sumelor provenite din angajamentele obligatorii asumate de deținătorii de autorizație de punere pe piață a medicamentelor.

Principalele modificări din legislația specifică concediilor și indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate sunt:

Pentru persoana asigurată care desfășoară activitatea la mai mulți angajatori și care este asigurată la fiecare dintre aceștia pentru concedii şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, stagiul de asigurare este de 6 luni realizate la fiecare angajator, iar indemnizațiile se calculează și se plătesc, după caz, de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizație o constituie numai venitul obținut pe fiecare loc de realizare;

Pentru persoanele asigurate care sunt cadre didactice și își desfășoară activitatea la mai mulți angajatori pentru completarea normei didactice, perioadele de stagiu de asigurare realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical se utilizează de către toți angajatorii, iar indemnizațiile se calculează și se plătesc de fiecare angajator, numai pentru venitul realizat de asigurat la respectivul angajator;

Perioadele de asigurare, realizate în temeiul legislației unui stat cu care România a încheiat acorduri, înțelegeri, convenții sau protocoale internaționale cu prevederi în domeniul sănătății, se asimilează stagiului de cotizare necesar pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate;

Cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate ca şi asiguraţii români, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare.

Principala modificare referitoare la stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății este redefinirea sintagmei „reprezentant legal al deținătorului de autorizație de punere pe piață a medicamentelor”, în sensul că acest reprezentant nu va mai avea obligația de a fi persoană juridică română, precizează CNAS, care menționează că „unele din aceste noutăți necesită modificări corespunzătoare ale legislației secundare, pentru a fi aplicate”.


articolul original.

O nouă aplicație, lansată de Ziua Departamentului pentru Situații de Urgență

30 January 2023 at 14:03

Noua aplicație DSU este deja accesibilă pe App Store și Google Play, iar populația este sfătuită să o descarce, pentru a fi în permanență la curent cu atenționările și situațiile de urgență și pentru a ști cum să reacţioneze în astfel de situaţii sau cum să acorde primul ajutor. 

În fiecare an, în data de 29 ianuarie este celebrată Ziua înființării Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). S-au împlinit 9 ani de la înființarea, prin OUG 1/2014, a Departamentului pentru Situații de Urgență în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a scris șeful DSU, Raed Arafat, pe pagina sa oficială.

Cu această ocazie, el le-a transmis „La Mulți Ani!” colegilor din cadrul DSU și din structurile aflate în coordonare și a anunțat că, anul acesta, cu această ocazie specială, a fost lansată o nouă versiune a aplicației DSU, care este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare IOS, cât și Android.

De Ziua DSU, lansăm noua aplicație DSU care va înlocui aplicația lansată în 2016. Noua aplicație DSU poate fi deja descărcată de pe App Store și Google Play, iar sfatul meu este să o descărcați pentru că va fi unul dintre mijloacele prin care veți fi în permanentă legatură cu noi și veți afla cum să acționați în situații de urgență.

Prin intermediul aplicaţiei, utilizatorii pot primi mai multe tipuri de alerte, pot afla care sunt atenţionările meteorologice curente, cum să reacţioneze în situaţii de urgenţă pe baza informaţiilor regăsite pe Platforma Naţională de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă „Fii pregătit”, cum să acorde primul ajutor şi pot avea acces continuu la ştiri de ultimă oră, venite direct din partea tuturor structurilor cu competenţe în gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Aplicaţia este disponibilă atât în limba română, cât şi în limba engleză şi este împărţită în mai multe secţiuni. Prima secţiune este destinată ştirilor ce prezintă informaţii cu privire la evenimentele curente de la nivel naţional.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi structurile subordonate, Inspectoratul General de Aviaţie vor putea oferi informaţii şi ştiri de ultimă oră utilizatorilor.

Harta interactivă din cea de a doua secţiune oferă informaţii despre cele mai apropiate puncte cheie, de maximă importanţă, precum: unităţi de primiriurgenţe (UPU), spitale, unităţi de pompieri, baze şi refugii salvamont, adăposturi de protecţie civilă, staţii de ambulanţă, unităţi de poliţie şi jandarmerie, farmacii non-stop. Astfel, prin selectarea unui punct de interes de pe hartă, se poate utiliza navigarea direct din aplicaţie, cu ajutorul Apple Maps, Google Maps sau Waze.

Prin modulul de raportare, cetăţenii pot veni în sprijinul serviciilor de urgenţă. Dacă au fost martorii unei situaţii de urgenţă, utilizatorii aplicaţiei pot trimite în timp real fotografii, clipuri video şi/sau mesaje. În acest timp, un operator va analiza conţinutul raportului. Atenţie însă! Raportarea nu reprezintă un apel de urgenţă! Totodată, în această secţiune se regăseşte şi opţiunea de apelare directă la numărul unic de urgenţă 112”, arată DSU.

În cadrul secţiunii „Învaţă”, cetăţenii pot afla cum să reacţioneze în faţa celor mai frecvente situaţii de urgenţă. „Aici sunt prezentate ghiduri de comportare în caz de cutremur, inundaţii, incendii, avalanşă, ger/viscol, acordarea primului ajutor şi măsuri salvatoare rapide care pot fi luate în cazul unei situaţii de urgenţă. Lecţiile au informaţii utile, clipuri video, animaţii şi ilustraţii pentru a face învăţarea populaţiei cât mai uşoară”.

Totodată, cetățenii au acces și la alte informații și linkuri de interes, precum: Platforma FII PREGĂTIT, Serviciul SMS 113 pentru persoane cu dizabilități, Ghid IGSU-avertizare/autorizare, dar și către site-uri ale instituțiilor aflate în coordonarea DSU”, explică DSU.

Raed Arafat le-a mulțumittuturor celor care ne-au sprijinit și au fost alături de noi pe parcursul celor 9 ani! Nouă ani de transformare și consolidare a conceptului Protecției Civile din România prin integrarea structurilor care răspund în cazul situațiilor de urgență, în cazul urgențelor de zi cu zi, dar și în cazul accidentelor colective și a dezastrelor. Nouă ani de evoluție, de muncă și milioane de misiuni în folosul populației, realizate de colegii din cadrul DSU și de structurile aflate în coordonarea acestuia «IGSU, IGAv, SMURD, AMBULANȚĂ, UPU, SALVAMONT». Nouă ani de provocări și situații care au necesitat colaborarea permanentă și cu alte structuri din interiorul MAI, dar și din afara acestuia, cum ar fi Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Mediului, organizațiile non-guvernamentale, etc. Nouă ani de promovare a voluntariatului și de dezvoltare a acestuia în cadrul structurilor coordonate de DSU, unele dintre ele având tradiție în cooptarea voluntarilor încă de la începutul anilor ’90”, a scris dr. Raed Arafat pe pagina sa de socializare.

Șeful DSU a subliniat că în acești nouă ani, DSU a reușit să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea tuturor structurilor aflate în coordonare, astfel că din 2015 și până la sfârșitul acestui an „sumele absorbite de structurile aflate în coordonarea DSU și prin proiectele derulate direct de DSU se vor apropia de 1 miliard de euro”.

Cu două zile înaintea aniversării celor 9 ani de la înființarea DSU, dr. Raed Arafat a fost decorat, de președintele Franței, Emmanuel Macron, cu „Legiunea de Onoare în grad de ofițer”. Decorația i-a fost înmânată de ministrul afacerilor externe al Republicii Franța, Catherine Colonna, în cadrul unei ceremonii desfășurate la sediul Ambasadei Franței din București, în prezența ministrului de Externe al României, Bogdan Aurescu, a ambasadorului Franței la București, Laurence Auer și a mai mulți invitați. În cadrul ceremoniei au mai fost decorați ambasador Iulia Matei, șefa Reprezentanței României la Bruxelles, și secretarul de stat Luca Niculescu, fost ambasador al României la Paris.


articolul original.

Răzvan Prisada: ANMDMR trebuie să-și recâștige statutul de instituție de elită

30 January 2023 at 10:23

Este necesar ca această instituție să-și recapete statutul pe care l-a avut și pe care îl merită, la pachet cu repoziționartea profesiei de farmacist în sistemul de sănătate, a afirmat președintele ANMDMR, la conferința-dezbatere „Rolul farmacistului în sistemul de sănătate românesc”.

Razvan Prisada, presedinte ANMDMR

Farm. dr. Răzvan Prisada, șef lucrări UMFCD, președinte ANMDMR, a precizat, în deschiderea primei dezbateri din cadrul campaniei „Farmacist pentru sănătate”, cu tema „Rolul farmacistului în sistemul de sănătate românesc”, că evenimentul este de fapt o continuare a unui lung șir de manifestări pe aceeași temă. Multe dintre acestea au fost inițiate și susținute chiar de el, fie în calitate de vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România și de președinte al Colegiului Farmaciștilor din Buzău, fie de cadru didactic al Facultății de Farmacie a Universității „Carol Davila” din București, de președinte al Grupului de lucru pentru Produse farmaceutice și dispozitive medicale din cadrul Consiliului Uniunii Europene pe perioada asigurării de către România a președinției rotative sau de membru al Grupului tehnic de experți în domeniul farmaceutic și al dispozitivelor medicale și mai nou, din poziția de președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Atât Facultatea de Farmacie a UMFCD, care a inițiat campania „Farmacist pentru Sănătate”, care se va defășura pe parcursul acestui an, când marchează 100 de ani de la înființare, cât și Colegiul Farmaciștilor din România susțin că farmacistul, care are un rol-cheie în sistemul românesc de sănătate, nu mai trebuie să fie privit ca un simplu „vânzător” de medicamente, ci să fie respectat ca un adevărat profesionist, așa cum este și să i se recunoască acest statut, pe care îl merită.

Subliniind că „repoziționarea farmacistului în cadrul sistemului de sănătate românesc” este un deziderat pe care l-a susținut în ultimii ani și care începe să devină realitate, farmacistul buzoian a subliniat că va face tot ce-i stă în putință pentru ca și ANMDMR să-și redobândească „statulul de instituție de elită, pe care îl merită”.

Pornind de la tema dezbaterii, Răzvan Prisada a amintit că în urmă cu câțiva ani „am pornit împreună cu mulți dintre dumneavoastră un proiect de schimbare a statutului profesiei de farmacist, menit să repună lucrurile în făgașul firesc, pe care cu toții ni l-am dorit. Încă din 2017 am vorbit despre repoziționarea farmacistului în sistemul de sănătate din România. Mulți s-au uitat atunci oarecum cicumspect, dar era vorba despre lucruri care erau și sunt foarte necesare pentru profesia căreia eu îi sunt dedicat și mă bucur că suntem acum în poziția de a nu mai vorbi doar despre viitor, despre lucruri pe care ni le-am fi imaginat sau ni le-am fi dorit. Multe dintre ele sunt deja în desfășurare, în practică, s-au întâmplat sau urmează să se întâmple”, a prezentat, pe scurt, farm. dr. Răzvan Prisada, parcursul demersurilor pentru repoziționarea profesiei de farmacist, pe care a susținut-o constant în ultimii ani.

Președintele ANMDMR a menționat că și pregătirea universitară și materiile fundamentale de profil farmaceutic studiate acum sunt mult mai ușor accesate de către studenți, în comparație cu posibilitățile pe care le aveau la dispoziție cei care au studiat la sfârșitul secolului trecut. În plus, „pregătirea universitară de care beneficiază studenții Universităților de Medicină și Farmacie din România permite desfășurarea activităților foarte specializate și destul de complexe, cum este cazul celor de la ANMDMR, fie că vorbim despre domeniul farmacovigilenței, despre studii clinice, despre activitatea complexă a tot ceea ce înseamnă autorizări de diverse feluri și chiar despre activitatea de inspecție care pare cea mai interesantă pentru colegii noștri. Trebuie să subliniez că pregătirea universitară, și am constatat asta în fiecare zi a activității din ultimele zece luni, deschide calea și oferă toate bazele necesare desfășurării acstui spectru de activități pe care agenția le are în atribuțiile legale. Mai mult decât atât, aș spune eu, spectrul foarte larg, pentru unii prea larg, al pregătirii de care beneficiază studenții, viitorii absolvenți, farmaciștii prezentului și ai viitorului, ne permit să ne adaptăm și să evoluăm odată cu nevoile sistemului de sănătate, pentru că, de fapt, despre asta este vorba, despre posibilitatea pe care o ai odată aruncat în piața liberă, să te poți reinventa și adapta nevoilor și răspunderii nevoilor pe care sistemul de sănătate le are și care se modifică permanent”.

Pe de altă aprte, farmacistul Răzvan Prisada consideră că pandemia este cel mai bun exemplu al modului în care farmaciștii s-au putut adapta rapid și au răspuns nevoilor sistemului de sănătate, în ultimii trei ani, iar acest lucru nu poate fi ignorat, demonstrând că „activitatea pe care farmaciștii, atât din farmaciile comunitare cât și din spitale, au desfășurat-o începând cu martie 2020, modul rapid în care s-au organizat, astfel încât să se poată merge mai departe, continuând cu proiectul-pilot de testare rapidă în farmacii. Nu în ultimul rând, proiectul-pilot privind vaccinarea, care deja își arată beneficiile, este pentru mine o mare bucurie, pentru că s-a reușit să înceapă. Toate acestea constituie exemple edificatoare a capacității farmaciștilor de a se adapta, de a se reinventa și de a lua decizii benefice pentru sistemul sanitar, mai ales în momente de criză. Pe de altă parte, ANMDMR este o instituție fundamentală pentru farmaciști, pentru profesia de farmacist și pentru piața farmaceutică”.

Prezentă la dezbatere, Adela Cojan, președinta CNAS, a declarat că este într-adevăr necesară redefinirea rolului farmacistului în sistemul de sănătate, dar esențială este consilierea pe care farmacistul o are cu pacientul, în legătură cu schema terapeutică pe care acesta o urmează.

Privind în perspectivă, președintele ANMDMR a spus că principalul motiv pentru care el a renunțat la activitatea de farmacist într-o farmacie comunitară și a optat să profeseze în agenție, a fost acela că și-a dorit foarte mult „reconstruirea acestei instituții, care înseamnă, printre altele, și readucerea farmaciștilor în agenție”.

Răzvan Prisada a explicat că parteneriatul încheiat cu UMFCD a permis ANMDMR ca, în 2022, să ofere un stagiu de practică de o lună de zile, pentru cinci dintre studenții de anul IV, cu cele mai bune rezultate în anii anteriori. „Îmi doresc foarte mult ca acest lucru să devină o obișnuință, o normalitate, și aș dori la fel de mult ca o parte dintre ei să vină să lucreze în agenție, după terminarea facultății. Colegii mei, cărora le mulțumesc, i-au îndrumat – și i-au trecut prin toate departamentele și toate activitățile pe care noi le desfășurăm -, le-au oferit posibilitatea de a-și face o imagine cât mai completă și corectă despre activitatea noastră. Am spus-o și o spun cât se poate de răspicat, că dincolo de dificultățile de a găsi oameni, trebuie să ne uităm și la calitate. Prin urmare, dacă vom reuși prin această colaborare să-i aducem pe cei mai buni în agenție, măcar pentru câțiva ani, aș fi foarte încântat”, a completat președintele ANMDMR.

Prisada a mai spus că, împreună cu colegii săi, va face „tot ce ține de noi pentru ca agenția să redevină măcar ceea ce aveam eu în imagine atunci când am absolvit, în 2004, o instituție de elită, plină de profesioniști, unde era greu să ajungi. Eu unul, consideram că este așa, un ideal, posibilitatea să ajung o dată în agenție. Este necesar ca această instituție să-și recapete statutul pe care l-a avut și pe care îl merită, iar acest fapt vine la pachet cu redobândirea statutului de profesionist al farmacistului, de repoziționarea acestei profesii în sistemul sanitar, așa cum știm cu toții că este normal”.

Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD, a subliniat că „farmacistul este şi trebuie să fie înţeles ca fiind unul dintre stâlpii sistemului de sănătate”, iar îmbunătățirea imaginii și statutului farmacistului ar atrage mai mulți studenți către Facultatea de Farmacie, care în ultimii ani are din ce în ce mai puțini candidați.

Prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România a atras însă atenția că deși în România sunt peste 20.000 de farmaciști, aceștia sunt „insuficient valorizați”.

Prof. dr. farm. Doina Draganescu

Prof. dr. Doina Drăgănescu, decanul Facultății de Farmacie din cadul UMF „Carol Davila”, și-a amintit că pe vremea când Agenția Națională a Medicamentului se numea Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului, aici lucrau „mulți dintre profesorii noștri”, între care și profesorului Lupuliasa și chiar ea însăși și-a făcut aici lucrarea de doctorat, sub conducerea unui șef al Departamentului de plante.

„Există o colaborare istorică pe care totdeauna, facultatea a apreciat-o și acum avem colegi care colaborează foarte bine, deci, da, suntem împreună în acest demers. Mă mai gândeam că nu există farmaciști lipsiți de calități, există doar ideea de a căuta și a găsi care e locul pentru care ești potrivit. Fiecare dintre noi avem un set de abilități și de competențe care ne fac utili într-o anumită zonă de activitate și cred că, de fapt, asta va fi provocarea, să vedeți care dintre copiii noștri cu aceste abilități, care să fie potrivite agenției”.

Managerii spitalelor prezenți la dezbatere au spus însă faptul că farmaciștii sunt „profesioniști de bază” ai echipei medicale, având un rol major în prescripția și stabilirea dozajului și duratei de administrare a tratamentului medicamentos, fiind în permanentă legătură cu medicii clinicieni.

Farm. Simona Negreș, vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România, a exlicat însă că încă se face confuzie între farmacistul clinician și farmacistul de spital care, fie că este șef sau angajat în farmacia spitalului, este cel care are ca atribuții „asigurarea necesarului de medicamente spitalului respectiv, în timp ce farmacistul clinician ar fi cel care ar trebui să participe la activitatea de farmacovigilență, la urmărirea antibioterapiei, poate la protocoale de tratament alături de medic. Deci, acești doi farmaciști sunt diferiți. Numai că Legea 95 (a reformei în sănătate – n.r.) îi încurcă; le înșiră niște atribuții, una după alta, fără să precizeze că farmacistul de spital are următoarele atribuții, iar farmacistul clinician are următoarele atribuții. De aici pornește confuzia”.


articolul original.

Militarii, pompierii și jandarmii, la deszăpezire. Bolnavii, scoși cu șenilata ISU din satele izolate

28 January 2023 at 07:37

Sâmbătă dimineață, pe DN E85, între Buzău și Râmnicu Sărat, unde zeci de mașini au rămas blocate, sute de militari ai MApN și MI, pompieri și jandarmi au  intervenit cu utilaje și cu lopeți, pentru a scoate oamenii și mașinile din troiene.

Zăpada și viscolul care au continuat vineri noapte și sâmbătă au blocat zeci de drumuri în județul Buzău. Pe drumul european 85, zeci de mașini au rămas blocate în trafic din c auza troienelor, în special în punctul numit Crucea Comisoaiei, între Buzău și Râmnicu Sărat. Autoritățile județene au decis închiderea completă a circulației pe tot tronsonul din Buzău al DN E85, de la limita cu Ialomița, până la granița cu Vrancea, pentru a permite salvatorilor și utilajelor de deszăpezire să intervină.

Dar, așa cum s-a întâplat și vineri, drumarii și firmele de deszăpezire n-au fost în stare să facă față primei ninsori a acestei ierni, chiar dacă și-au asumat asta prin contract, așa că sâmbătă dimineață s-a intervenit cu Armata, sute de militari ai Ministerului Apărării și Ministerului de Interne, pompieri și jandarmi degajând drumurile și ajutând oamenii și mașinile să iasă din zăpadă, cu zeci de utilaje, dar și cu lopețile.

Peste 50 de militari din cadrul batalioanelor 200 Sprijin și 3 Geniu din cadrul Diviziei 2 Infanferie „Getica” au intervenit la deszăpezirea DN2 E85, cu 5 vehicule puternice și cu lopeți, având misiunea de a rămâne în dispozitiv „atâta timp cât situația o impune și se vor asigura că toți cei înzăpeziți vor putea să-și reia drumul în siguranță”, a transmis Biroul de presă al Diviziei 2 Infanterie „Getica”.

Alături de ei, pompierii și jandarmii au sărit în ajutorul oamenilor blocați pe drumul european, iar jandarmii le-au distribuit ceai cald și apă persoanelor înzăpezite. „Se intervine alături de colegii de la gruparea de jandarmi mobilă Ploiești, ISU și armata în zona Crucea Comisoaiei”, a transmis IJJ Buzău.

Forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău au intervenit cu două autospeciale pentru victime multiple, o șenilată, două autocamioane, un microbuz și o autospecială pirotehnică. În acest moment se intervine în punctul Oreavu pe DN2 E85 cu circa 70 pompieri pentru recunoașterea în zonă și deblocarea eventualelor persoane rămase înzăpezite, transmite ISU Buzău.

Pe lângă personalul și tehnica dislocate în prima fază, la ordinul IGSU, de la unitatea de la Ciolpani spre Buzău au ieșit la deszăpezire 14 subofițeri, cu trei mijloace tehnice. În urma monitorizării situaţiei operative de pe raza judeţului, ca urmare a fenomenelor meteorologice înregistrate, începând cu data de 28.01.2023 orele 08:00 până în prezent, personalul ISUJ Buzău a participat la gestionarea unui număr de nouă misiuni specifice”, transmite ISU Buzău.

Echipajele ISU au intervenit pentru deblocarea a 200 de persoane rămase în 120 de vehiculele, în zăpadă, pe DN2E85.

Tot pomierilor le-a revenit și sarcina aducerii unor bolnavi la spital, din satele izolate din cauza zăpezii. Aceștia s-au deplasat la intervenții cu șenilatele din dotare.

Două misiuni pentru transportul unor persoane ce necesitau dializă au avut loc la Nucu, comuna Bozioru și în comuna Pardoși. Pompierii au mai preluat, pentru a duce la spital, alte patru persoane cu probleme medicale, un pacient din localitatea Robeasca și alți trei din Oreavu.

Pe durata codului portocaliu au participat la misiuni de salvare 150 de pompieri cu peste 25 de mijloace tehnice de intervenție, 70 de polițiști cu 36 autospeciale și 85 de jandarmi cu 19 autospeciale.

Un număr de 24 de localităţi din judeţul Buzău au rămas sâmbătă seară fără curent electric în urma unor defecţiuni provocate de ninsoare şi viscol, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.  echipaje din cadrul distribuitorului de energie electrică lucrează pentru remedierea defecțiunilor.

Pompierii au fost solicitați și au intervenit și pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o casă din localitatea Homești, comuna Grebănu. Alte două intervenții au vizat degajarea unor copaci îngreunați de stratul de zăpadă și rupți de vânt, unul în municipiul Buzău, care a căzut pe două autoturisme și altul în Valea Sălciilor – Tisău.

Situația din judeţ este monitorizată prin Centrul Operaţional Judeţean şi prin Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Buzău, personalul fiind pregătit să intervină în cazul unor evenimente generatoare de situații de urgență.

GALERIE FOTO/ Sursă: MApN / ISU / IJJ Buzau


articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Prima ninsoare din acest an a paralizat traficul rutier în județul Buzău

27 January 2023 at 17:20

Deși ANM a transmis încă de joi avertizare Cod Galben de ninsoare și viscol, autoritățile locale și firmele care au semnat contractele de deszăpezire au fost luate „prin surprindere” de prima ninsoare, care a blocat zeci de drumuri și a izolat zeci de localități.

Meteorologii au emis joi, Cod galben de ninsori și viscol în județul Buzău, de vineri dimineață, la ora 10.00, până sâmbătă noapte, la ora 22.00. În dimineața zilei de vineri, 10 localități au rămas fără curent electric, iar la ora 12.00, deși pe drumurile județene acționau 37 de utilaje cu antiderapant, numeroase drumuri județene și comunale erau blocate. Din cauza vizibilității reduse și a carosabilului alunecos, un TIR a derapat și a ieșit de pe carosabil, pe DN1B, la intersecția cu satul Lipia, iar la Viperești, pe DN 10, a ajuns în șanț. Se circulă cu dificultate, din cauza viscolului, pe DN 2 C Pogoanele-Padina, DN 22 Râmnicelu-Băile, DN 10 Ciuta și DN 2 Florica.

Potrivit autorităților județene, „în zona Buzău Sud se acționează cu 50 de tone antiderapant, în zona Buzău Nord cu 70 de tone, la fel și la Râmnicu Sărat. La Pogoanele utilajele împrăștie 50 de tone de antiderapant, la Șețu 10 tone, iar la Vintilă Vodă 50 de tone. În total se acționează cu 300 de tone de antiderapant. Menționăm că pe toate drumurile se circulă în condiții de iarnă”.

Drumul Județean 102H este blocat de troiene, iar 20 de autoturisme au rămas între nămeți, fără posibilitatea de a întoarce sau de a-și continua drumul, a transmis Primăria Comunei Glodeanu Sărat, care a scos utilajele din dotarea Comitetului Local pentru Situații de Urgență și a reușit să deblocheze drumul, însă pentru scurt timp. Lapovița, ninsoarea abundentă și vântul care a depășit la rafală 50 de km/h au troienit din nou zăpada și aproape 50 de autovehicule au rămas blocate.

Din cauza inacțiunii prestatorului Keyboard SRL, 20 de autovehicule au rămas blocate între Han Ovidiu și Casota. Situația nu a generat datorită intervenției primarului de la Glodeanu Siliștea, care a dispus interventia cu utilajul din dotarea CLSU. Primarul solicită închiderea sectorului de drum județean la noapte, întrucât este evident că prestatorul nu-și poate onora obligațiile, a transmis prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea.

Pe drumul către Florica, între orele 14.00-16.00, peste 10 autoturisme, autobuzul de călători și un utilaj de împrăștiat material antiderapant de la Drumuri Județene au fost scoase cu greu din troiene, de utilajele asociațiilor agricole din comună. Imediat în urma lor, drumul a fost din nou blocat. Din păcate, utilajele Primăriei nu au fost scoase pe teren, pentru a elibera oamenii din zăpadă, așa că salvarea oamenilor, incusiv a unei ambulanțe, a stat în OMENIA celor trei asociații agricole din comună.

În jurul prânzului, DN 10 a fost blocat, de un TIR, în zona Spitalului Ojasca, pe fondul neadaptării vitezei la condițiile meteo, iar din această cauză s-au format coloane de zeci de mașini, pe ambele sensuri de mers. Direcția regională de Drumuri Buzău transmite că „utilajele intervin pentru remedierea situației”.

Conform IPJ Buzău, mai multe incidente rutiere soldate doar cu pagube materiale au avut loc pe diferite drumuri din județ – DN2B, DN2E85, DJ102H, DJ203K, DJ203G, tronsoane pe care circulația s-a desfășurat dirijat. O dubă s-a răsturnat pe DN 2B, la ieșirea din Bentu, iar altele au ieșit în decor pe alte drumuri, după ce au derapat din cauza carosabilului alunecos. La Viperești, o autoutilitară a ajuns în șanț, după ce a derapat.

Sursa foto: Prefectura Buzau

După amiază, Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou cod de vreme severă, valabilă până duminică, 29 ianuarie, ora 10:00, cu ninsori abundente (35-50 l/mp) și vânt cu viteze în de 55-65 km/h, viscol și vizibilitate scăzută. Atenționarea a fost transmisă către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Buzău, respectiv către comitetele locale pentru situații de urgență, în vederea dispunerii măsurilor preventive și avertizării operative a populației.

În Județul Buzău, aflat sub cod portocaliu, viscolul a mușcat năpraznic, iar drumurile naționale și județene au fost acoperite de un strat consistent de zăpadă. 70 de mașini au rămas blocate, la interval de câteva ore, pe Drumul European 85, din cauza unui TIR, care s-a răsturnat în fața coloanei. Două TIR-uri au derapat și au blocat DN2 B care face legătura cu Brăila, iar un altul s-a răsturnat la Merei.

Șoferii, dar și autoritățile locale acuză firma care a câștigat contractul de deszăpezire că nu și-a făcut treaba, și muncitorii nu au ieșit la timp pentru a preveni situația.

La solicitarea Consiliului Județean Buzău, începând cu ora 18.00, a fost închisă circulația pe DJ 203 G – Sărata Monteoru – Leiculești, Haleș – Spital Nifon,  DJ 102H – Amaru – E85 și E85 – Corbu, DJ203C – Mihăilești – Movila Banului.


articolul original.

„Tumor Board-ul” Oncologiei romanești, înființat la inițiativa FABC

26 January 2023 at 12:36

Un Consiliu Ștințific, din care fac parte experți în domeniul oncologiei din România, va acorda consultanță FABC, la inițierea noilor proiecte pe care organizația de pacienți vrea să le propună autorităților. 

Cezar Irimia

În contextul elaborării normelor de aplicare ale Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului de către Ministerul Sănătății (MS), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), a inițiat înființarea unui Consiliu Științific Consultativ, din care vor face „reputați specialiști din domeniu care”, care au acceptat propunerea „onorându-ne dar și obligându-ne la a păstra activitatea FABC la aceleași cote ca și până acum”, transmite FABC.

Consecvența valorilor și principiilor care ne călăuzesc activitățile desfășurate de FABC în beneficiul pacienților, organizația noastră dorește să-și consolideze reputația instituțională ca actor nonguvernamental implicat în inițiative semnificative din perspectiva sănătății populației. În acest scop, Consiliul Director al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a hotărât înființarea unui Consiliu Științific Consultativ, format din experți reputați din țara noastră, pe a căror expertiză să ne putem baza atunci când decidem să inițiem proiecte noi, astfel încât inițiativele noastre să fie aliniate evidentelor științifice la zi și priorităților de sănătate publică din țara, în interesul pacienților de azi și de mâine”, menționează Cezar Irimia, președintele FABC.

Organizația de pacienți dorește ca acești specialiști, care „veghează direct la sănătatea noastră, oferindu-ne o noua șansă la viață, să se implice pentru a-și putea desfășura nobila activitate în folosul nostru, în cele mai bune condiții și cu acces la cele mai noi tratamente si investigații”, iar în contextul elaborării normelor de aplicare ale Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului de către MS, să elaboreze și să propună analize de specialitate echipei desemnate de minister și să creioneze aceste norme pentru implementarea Planului. „Lucrând alături de autorități în acest sens, șansele noastre de supraviețuire/vindecare vor crește proporțional, iar satisfacția muncii tuturor specialiștilor, să fie una deplină”, subliniază FABC.

O prima întâlnire a acestui Consiliu a avut loc, online, pe 18 ianuarie, când s-a hotărât, între altele ca astfel de întâlniri să aibă loc periodic, să se creeze o platformă de comunicare între membrii Consiliului, precum și modalități de abordare a activității acestuia.

Cu acordul membrilor Consiliului Științific, Consiliul Director al FABC a numit acest Consiliu Tumor Board-ul” Oncologiei romanești, pentru a putea transmite un mesaj tuturor celor implicați în sistemul de sănătate că, doar lucrurile elaborate în echipa pot genera succes și pot salva vieți!


articolul original.

Ciucă și Ciolacu s-au întâlnit, la Iași, cu medicul Sidonia Susanu

25 January 2023 at 05:00

Aflați în Capitala Moldovei, de Ziua Micii Uniri, premierul României și președintele Camerei Deputaților s-au declarat „onorați” să-i strângă mâna doctoriței care face „minuni” la Spitalul „Sf. Maria”.

Premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, s-au întâlnit, la Catedrala Metropolitană din Iași, cu dr. Sidonia Susanu, coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arşi din cadrul Spitalului de Copii „Sfânta Maria”, medicul care, în decembrie, a condus o echipă ce a reuşit să reataşeze braţele unei fete după un accident rutier.

După ce au participat la manifestările organizate în Piaţa Unirii din Iaşi cu prilejul celebrării Zilei Unirii Principatelor Române, și au depus coroane de flori la statuia Domnitorului Unirii, cei doi oficiali au participat la o slujbă de comemorare a lui Alexandru Ioan Cuza și a celor care, împreună cu el, au susținut și au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, la biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”.

La Palatul Metropolitan, Ciucă și Ciolacu au avut o scurtă întrevedere și cu dr. Sidonia Susanu, pe care s-au declarat onorați s-o întâlnească și s-o felicite pentru profesionalism și dedicare.

Cu acest prilej, prim-ministrul i-a promis medicului care face „minuni” la Iași, că se va implica personal pentru ca Guvernul să asigure finanţarea şi dotarea unității medicale. Am fost onorat să îi strâng mâna şi să o felicit pe doamna doctor Sidonia Susanu, coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arşi din cadrul Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. Cu pricepere şi multă muncă a salvat destine şi a oferit o nouă şansă la viaţă normală multor copii şi tineri. M-au impresionat empatia şi modestia doamnei doctor, dar şi devotamentul şi tenacitatea de a creşte echipa medicală şi, mai apoi, de a transforma compartimentul în secţie de chirurgie plastică şi a-i dezvolta astfel activitatea. Este un exemplu al puterii pe care o au profesioniştii cu har, deschizători de drumuri în domeniul lor”, a transmis premierul Ciucă.

O echipă de medici de la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi, coordonată de dr. Sidonia Susanu, a reuşit, în decembrie, să replanteze braţele unei adolescente de 15 ani, victimă a accidentului de la Pașcani, în care un autocar cu 35 de artişti s-a răsturnat, iar 24 de oameni au ajuns la spital.

Intervenţia, care a durat 20 ore, este prima de acest gen din ţară şi a doua din lume. După două săptămâni de la prima intervenţie, fata de 15 ani a fost externată. Medicii spun că în aproximativ un an, cu ajutorul fizioterapiei şi kinetoterapiei, fata îşi va putea folosi ambele braţe.

Echipa medicală condusă de acelaşi medic a replantat şi gamba stângă a unui băiat din Vatra Dornei, care a fost lovit de tren în timp ce traversa linia ferată. O intervenţie similară, de replantare a unui picior, a fost făcută de echipa de medici condusă în urmă cu un an de dr. Susanu. Pacienta era o fată din Bacău care a rămas fără picior tot în urma unui accident de tren.


articolul original.

Prima ninsoare serioasă din România, primul ghinion pentru autorităţi care au fost luate din nou prin surprindere: DN1 a fost blocat ore-n şir, utilajele de deszăpezire nu au putut interveni

28 January 2023 at 06:28

Ciclonul a făcut prăpăd în România. Autorităţile, luate din nou prin surprindere: DN1 a fost blocat ore-n şir, utilajele de deszăpezire nu au putut interveni.

Ciclonul polar a făcut prăpăd în mai multe judeţe din ţară

Ninsorile abundente, troienele care au depăşit şi jumătate de metru în unele zone, dar şi viscolul puternic şi poleiul au dat peste cap traficul atât pe şosele, cât şi în aer.

Drumuri pe care şoferii le parcurgeau în mod normal în câteva minute s-au transformat în coşmaruri ce au durat ore bune. Pe DN1, utilajele de deszăpezire nu au putut interveni să îndepărteze zăpada pentru că şoseaua era plină de maşini care aşteptau în coloană.

Ninsorile abundente, troienele care au depăşit şi jumătate de metru în unele zone, dar şi viscolul puternic şi poleiul au dat peste cap traficul atât pe şosele, cât şi în aer, sursă foto: captură YT 

La căderea întunericului, pe DN1 a început haosul. A nins abundent, iar utilajele de deszăpezire nu şi-au putut face treaba pentru că drumul a fost la fel de aglomerat ca în perioada vacanțelor de sărbători.
DN1 a fost complet blocat de la Timișul de Sus până dincolo de Bușteni.

Infrastructura proastă, ninsoarea abundentă și vehiculele grele implicate în accidente ori rămase împotmolite au fost câteva dintre cauzele pentru care DN1 a fost sufocat pe Valea Prahovei și Valea Timișului.

La ieșire din Brașov spre Ploiești, pe DN1, tirurile au fost grupate de autorități și dirijate pe ruta alternativă DN1A, însoțite de utilaje de deszăpezire.

Totuși, aglomerația e doar pentru oamenii de rând. Când ai antemergător cu girofar, iarna pe șosea e mai degrabă un spectacol al frumosului, decât un test al nervilor.

La Sinaia, ninsoarea a fost atât de puternică, încât a fost nevoie ca autoritățile să blocheze complet traficul, pentru ca arterele de circulație să poată fi deszăpezite. Nici până la ora 23:00 nu a putut fi deblocat.

Tot aseară, în localitatea Tătăranu, din judeţul Vrancea, peisajul părea apocaliptic. Zeci de maşini blocate în nămeţi şi vântul care sufla cu putere. Oamenii ne-au scris pe Fii Observator pentru a ne semnala situaţia.

Nici salvările nu s-au descurcat prea bine cu nămeţii

În localitatea Milcovul, o ambulanţă a rămas blocată după ce un TIR a derapat şi s-a pus curmezişul. Pacientul care avea nevoie să ajungă la spital a fost dus pe targă până după incidentul rutier pentru a fi preluat de o altă ambulanţă.

De o intervenţie promptă avea nevoie şi un copil de doar doi ani care şi-a rupt o mână, în comuna Suraia. O şenilată a preluat victima abia după o oră, din cauza unui drum blocat de nămeţi.

Tot în judeţul Vrancea, mai multe şosele au fost închise până în această dimineaţă la ora 10:00. De asemenea, sensul spre Bucureşti a fost complet restricţionat pentru vehiculele cu masa totală mai mare de 7,5 tone.

DN1 a fost complet blocat de la Timișul de Sus până dincolo de Bușteni, sursă foto: captură YT

Până duminică dimineaţă, judeţele Buzău şi Vrancea, precum şi zona înaltă a Munteniei sunt sub cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol. Jumătate de ţară este sub cod galben.

Capitalei, acoperită de un strat consistent de omăt

În Bucureşti, prima ninsoare din această iarnă a provocat haos în trafic. Zeci de accidente rutiere s-au petrecut noaptea trecută pe arterele Capitalei, care au stat ore în şir acoperite cu zăpadă.

Primăria a declarat că a pregătit aproape 500 de utilaje de deszăpezire care să intervină în această noapte in Bucureşti, pe majoritatea bulevardelor mari acestea au lipsit cu desavârșire.

Şi deşi au văzut că maşinile derapează foarte uşor, unii conducători auto au insistat să apese pedala de acceleraţie. Un stâlp de iluminat a fost dărâmat după ce un tânăr de 26 de ani s-a urcat drogat la volan şi a circulat cu viteză pe şoseaua complet acoperită de zăpadă.

Din cauza stratului gros de zăpadă de pe carosabil, un alt şofer a pierdut controlul volanului pe un bulevard din Sectorul 1 şi s-a izbit violent de un copac. Cu doar jumătate de oră înaintea lui, în acelaşi loc, un alt şofer a derapat şi a intat în stâlpii de protecţie de lângă trotuar.

Meteorologii anunţă că ninsorile vor continua în Capitală până la finalul acestei săptămâni.
A fost haos și pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, după prima ninsoare: Multe din avioane au rămas blocate la sol.

articolul original.

Sindicaliștii din spitalele CFR au protestat la ușa lui Grindeanu

25 January 2023 at 10:34

Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, afiliată la Sanitas, i-a cerut ministrului Transporturilor explicații privind situația angajaţilor din cele 15 spitale aflate în subordine, dacă „se va pune în practică intenția de a renunța la coordonarea lor”.

Angajații din Spitalele CFR au protestat astăzi, 25 ianuarie, de la ora 11.00, în fața ministerului condus de Sorin Grindeanu, revoltați că Ministerul Transporturilor și Infrastructurii „vrea să scape de unitățile sanitare pe care le are în subordine”, fără ca măcar să discute despre cedarea celor 15 spitale și 21 de ambulatorii din subordine și impactul pe care aceasta îl va avea asupra celor peste 3.500 de angajați și fără să existe „garanții că instituțiile care vor prelua unitățile medicale vor păstra destinația spațiilor în care se desfășoară activitatea medicală în prezent”.

„Înarmați” cu portavoce, cu vuvuzele și cu zeci de pancarte, câteva sute de protestatari și-au strigat nemulțumirea în stradă. „Gașca de la Timișoara desființează spitalele CFR din toată țara”; „Jos labele de pe spitalele CFR!”; „Ne-am săturat de corupție și prostie, vrem o altă Românie”; „Grindeanu, nu ceda la presiunea unora”; „Nu ai străzi, dar faci trotuare și mai nou omori spitale”; „Spitalele CFR nu sunt monedă de schimb pentru un politiciaan meschin” – sunt doar reproșurile protestatarilor, adresate ministrului Grindeanu.

Angajații din rețeua medicală a Ministerului Transporturilor susțin că este inexplicabil faptul că, după ce s-a investit în aceste unități medicale, Min isterul Transporturilor intenționează să cedeze „unitățile sanitare din rețeaua prprie, unor entități necunoscute. În spațiul public au apărut informații conform cărora, în urma unei solicitări a Secretariatului General al Guvernului, 25 de instituții și autorități care au rețea sanitară proprie, printre care Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, Prefecturile, Primăriile etc. și-au arătat dsiponibilitatea de a prelua spitalele CFR. Nu înțelegem de ce, la standarde europene, trebuie desființată rețeaua medicală a MTI, pentru voința cuiva. Ne-am întrebat și noi, de unde această inițiativă, și am aflat că de fapt a fost a ministrului Sorin Grindeanu, care dorește să destructureze această rețea a spitalelor CFR. De ce vrea să facă acest lucru? Habar nu avem, pentru că nu vrea să vină la nicio discuție cu noi și nu răspunde la niciuna dintre solicitările pe care i le-am adresat în scris”, a declarat Denisa Popovici, președinta Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR (USS CFR), afiliată la Federația Sanitas, ai căror reprezentanți au însoțit protestatarii și le-au susținut revendicările.

Președinta USS-CFR spune că în solicitările diferitelor entități care vor să preia unitățile sanitare din subordinea MTI există o mulțime de denaturări, inadvertențe și informații incomplete cu privire la activitatea actuală a spitalelor pe care ministrul Grindeanu vrea să le scoată din subordinea Ministerului Transporturilor.

Acest fapt ne face să presupunem că există o mulțime de interese de grup în cedarea respectivelor instituții, iar acest demers nu este decât prima etapă a transferului întregii reţele medicale de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii către alte instituții publice centrale și locale. În privința transmiterii imobilelor aflate în patrimoniul unităților sanitare vizate aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, constatăm că în inițiativele solicitanților nu se garantează păstrarea destinației de spații în care se desfășoară activitatea medicală. Acest fapt dă posibilitatea solicitanților să dispună de ele după propriul interes, respectiv de a închiria, concesiona sau de a desfășura alte activități decât cele cu caracter medical, în interes propriu ori al altor entități economice”, susține Denisa Popovici.

Miza, cred protestatarii, ar fi terenurile pe care se află aceste unități medicale, situate, de regulă, în zone centrale.

Unele vor deveni spitale de bătrâni, cum este spitalul din Buzău, pe cel din Ploiești vor să-l facă o secție exterioară a unui spital de pediatrie. Toate aceste spitale au clădiri și terenuri în centrul orașelor, să nu uitați acest lucru. În 2012, în campania electorală, Relu Fenechiu așa și-a început campania, trebuie să desființez spitalul din Iași pentru că 10.000 de metri pătrați în Copou nu se justifică, aici poate să fie un hotel de lux de 5 stele care să aducă bani, de parcă sănătatea omului nu înseamnă bani”, a subliniat președinta USS CFR.

Și Federaţia Sanitas va începe, pe 6 februarie, pichetarea Guvernului, timp de o săptămână, după ce pe 1 februarie Consiliul Naţional va stabili tipurile de grevă, spune preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu.

Sursă foto: Sanitas/Facebook (captura video)


articolul original.

Aproape 3000 de români s-au infectat cu noul coronavirus în ultima săptămână

25 January 2023 at 09:38

Pentru 38 dintre pacienții diagnosticați cu COVID-19, toți având și alte boli asociate și majoritatea nevaccinați, medicii n-au mai putut face nimic pentru a-i salva.  

Ministerul Sănătăţii transmite că, în perioada 16-22 ianuarie 2023, au fost înregistrate 2.968 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, iar 38 de persoane diagnsticate cu Covid-19 au decedat.

Dintre pacienții raportați ca fiind nou infectați, 810 au fost reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima trecere prin boală. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 228 de persoane au fost reconfirmate pozitiv, informează MS.

Până în prezent, pe teritoriul României au fost înregistrate 3.322.648 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, incidenţa înregistrată la 14 zile fiind de 0,25.

În ultima săptămână, la nivel național au fost efectuate 12.172 de teste RT-PCR şi 67.004 teste rapide antigenice, până acum fiind prelucrate, în total, 13.723.342 de teste RT-PCR şi 12.600.360 teste rapide antigenice.

În unitățile medicale de profil sunt internate 906 persoane cu COVID-19, iar 111 dintre acestea, dintre care 97 nu sunt vaccinați anti-Covid, sunt pacienți internați la ATI. Din totalul pacienţilor internaţi, 67 sunt minori, toţi fiind internaţi pe secţii.

Tot în ultima săptămână, INSP a raportat 38 de decese (22 de bărbaţi şi 16 femei). Unul dintre decese s-a înregistrat la categoria de vârstă 20 – 29 de ani, unul la categoria de vârstă 30-39 de ani, unul la categoria de vârstă 40-49 de ani, 6 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 8 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 8 la categoria de vârstă 70-79 de ani şi 13 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, toţi pacienţii decedaţi prezentau comorbidităţi și doar 14 erau vaccinaţi.

De la începutul pandemiei şi până în prezent, 67.542 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat în România.


articolul original.

Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR pichetează Ministerul Transporturilor

23 January 2023 at 14:31

Sindicaliștii acuză Ministerul Transporturilor că „vrea să scape de unitățile sanitare pe care le are în subordine”, fără vreo referire la actuala organigramă a spitalelor vizate, la contractele colective de muncă în vigoare sau la viitoarele organigrame ce vor fi adoptate după absorbție.

Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, afiliată Federației Sanitas din România, anunță că miercuri, 25 ianuarie, va picheta Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI). Sindicaliștii îi cer ministrului Sorin Grindeanu explicații cu privire la situația angajaților din instituțiile medicale pe care le are în subordine în prezent, în situația în care va pune în practică intenția de a renunța la coordonarea lor, în contextul în care „în spațiul public au apărut informații conform cărora, în urma unei solicitări a Secretariatului General al Guvernului, 25 de instituții și autorități care au rețea sanitară proprie și-au anunțat intenția de a prelua unul sau mai multe spitale aflate în prezent în subordinea MTI”, transmite SANITAS, printr-un comunicat.

Angajații spitalelor CRF îi reproșează ministrului Grindeanu că a ignorat până acum cererile lor de a discuta despre cedarea spitalelor din subordine și impactul pe care aceasta îl va avea asupra celor peste 3.500 de angajați și spun că sunt „în situația de a cere public răspunsuri la următoarele întrebări: Ce statut vor avea, cum vor fi reorganizate și cum vor funcționa instituțiile medicale preluate, având în vedere că unele au personalitate juridică, altele nu? Ce garanții avem că instituțiile care vor prelua unitățile medicale vor păstra destinația spațiilor în care se desfășoară activitatea medicală în prezent? Ce garanții se oferă personalului angajat că nu-și vor pierde locurile de muncă și drepturile salariale câștigate până în prezent?

Sanitas precizează că nicio instituție care și-a manifestat intenția de preluare nu face vreo referire la actuala organigramă a spitalelor vizate, la contractele colective de muncă în vigoare și nici la viitoarele organigrame ce vor fi adoptate după absorbție.

Ce se va întâmpla după cedare cu entitățile care funcționează în prezent în cadrul unităților sanitare și care, prin lege și în baza unor directive europene, nu pot ieși de sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii? Ne referim, în speță, la Comisia Centrală Medicală și Psihologică în Siguranța Transporturilor precum și la unitățile medicale din orașele port. Ținând cont că nu toate clădirile și terenurile propuse spre cedare au o situație funciară clară, acestea vor fi evaluate/reevaluate și va fi clarificată înscrierea lor în Cartea Funciară? Sau Ministerul Transporturilor le va transfera fără a ști cu exactitate valoarea actuală a bunurilor la care renunță? Va exista o verificare corectă și amănunțită a temeiniciei și legalității solicitărilor de preluare a acestor instituții medicale de către diverse instituții și autorități publice?”, se mai arată în comunicat.

Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR constată că în fundamentările diverselor entități care solicită preluarea unităților sanitare există o mulțime de denaturări, inadvertențe și informații incomplete cu privire la activitatea actuală a spitalelor pe care Ministerul Transporturilor intenționează să le cedeze.

Acest fapt ne face să presupunem că există o mulțime de interese de grup în cedarea respectivelor instituții, iar acest demers nu este decât prima etapă a transferului întregii reţele medicale de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii către alte instituții publice centrale și locale. În privința transmiterii imobilelor aflate în patrimoniul unităților sanitare vizate aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, constatăm că în inițiativele solicitanților nu se garantează păstrarea destinației de spații în care se desfășoară activitatea medicală. Acest fapt dă posibilitatea solicitanților să dispună de ele după propriul interes, respectiv de a închiria, concesiona sau de a desfășura alte activități decât cele cu caracter medical, în interes propriu ori al altor entități economice”, se subliniază în comunicat.

Faptul că Ministerul Transporturilor a decis să renunțe la un patrimoniu format din peste 40 de clădiri și terenurile aferente este, în viziunea sindicaliștilor, o decizie care „produce pagube ce ar trebui să implice responsabilitatea juridică şi financiară personală a decidentului”.

Angajații din Spitalele CFR mai spun că sunt interesați „în mod deosebit în ce fel vor fi afectate drepturile, contractele de muncă și activitatea angajaților din cele 15 spitale și 21 de ambulatorii de specialitate/secții exterioare”.

Pentru apărarea drepturilor acestora, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR va picheta miercuri, 25 ianuarie 2023, începând cu ora 11.00, sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. „Dacă nici atunci nu vom primi răspunsuri la întrebările noastre, vom continua presiunile apelând la toate mijloacele de luptă sindicală pe care ni le pune la dispoziție legea”, susțin sindicaliștii.

Federația Sanitas susține demersul Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR și solicită clarificări imediate cu privire la situația angajaților din spitalele pe care MTI dorește să le transfere, precum și discutarea în regim de urgență a acestui subiect în cadrul structurilor de dialog social, înainte de adoptarea Hotărârii de Guvern.


articolul original.

CMR condamnă condiționarea actului medical de plata informală

21 January 2023 at 12:34

Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu transmite că orice condiţionare a actului medical de plata informală este o practică inacceptabilă, pe care organizația profesională o condamnă cu fermitate.

Medicii au, în acest moment, salarii „mari şi nu există niciun motiv pentru ca ei să accepte plăţile informale”, atrage atenția prof. univ. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), care în contextul anchetei în care este implicată șefa secției Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, arestată preventiv, pentru 30 de zile, pentru luare de mită în formă continuată.

Procurorii susțin, în materialul probator, că doctorița ar fi pretins și primit, în perioada aprilie 2022 – 19.01.2023, în mod repetat, diferite sume de bani (între 50 de lei și 50 de euro) sau alte bunuri (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză etc.) de la 64 de persoane, pacienți sau aparținătorii acestora.

Prof. dr. Daniel Coriu

Susţinând că orice demers juridic trebuie să se realizeze potrivit procedurilor şi legilor în vigoare, pentru o clarificare a situaţiei, sub toate aspectele ei, CMR consideră că orice „condiţionare a actului medical de plata informală este o practică inacceptabilă, pe care Colegiul Medicilor din România o condamnă cu fermitate. Trebuie să subliniez faptul că, în acest moment, medicii au salarii mari şi nu există niciun motiv pentru ca ei să accepte plăţile informale”, subliniază prof. Daniel Coriu, într-un comunicat remis presei.

Potrivit președintelui CMR, este prin plata informală se „aruncă o lumină nefavorabilă” asupra actului medical, care este „ceva nobil, un ajutor oferit unui om în suferinţă”, iar Colegiul Medicilor din România „promovează o relaţie corectă medic – pacient, bazată pe încredere şi respect reciproc”.

În acest context, conducerea CMR reiterează faptul că organizația profesională susține și promovează „toleranţă zero faţă de orice act de corupţie, în orice formă a sa, fie că discutăm despre sume de bani, bunuri sau alte beneficii, în formă continuată sau unică, la solicitarea furnizorului de servicii medicale sau la iniţiativa pacientului”, acesta fiind modul în care se raportează la situaţii de tipul celor descrise în comunicarea oficială a organelor de anchetă şi instituţiilor abilitate să demareze şi să deruleze astfel de acţiuni – fără a se pronunţa însă asupra vinovăţiei inculpatului, aşa cum este acesta menţionat în comunicatul public.

Pe de altă parte, CMR arată că eurobarometrul publicat în vara anului trecut indică faptul că plata informală există şi este oferită de pacienţi”, fie ca recunoștință, fie pentru că  doreşte mai multă atenţie din partea medicului, vrea să fie sigur că medicul va face totul pentru sănătatea sa.

CMR menționează că se poate accepta faptul că un pacient îşi poate manifesta recunoştinţa faţă de medicul său care l-a îngrijit sau i-a salvat viaţa, dar această recunoştinţă „trebuie limitată la ceva simbolic” și în niciun caz la plăți informale. Pe de altă parte, în contextul în care „aceste manifestări de recunoştinţă – ciocolată, cafea, miere etc. – pot fi considerate probe pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată”, CMR roagă pacienţii „să renunţe la această practică, pentru a evita expunerea medicului la aceste riscuri”, subliniind că aceste „atenții” nu îi conferă vreo garanție privind modul în care medicul se va ocupa de sănătatea sa.

În cazul în care nu este mulțumit de prestația medicului, pacientul este sfătuit „să ceară o altă opinie şi avem o multitudine de alternative, nu există monopol. Un medic bun este un medic care acordă maximă atenţie pacientului său. Dacă pacientul simte că nu are această atenţie, pe care o merită, trebuie să schimbe medicul, nu să ofere plăţi informale”, se subliniază în comunicatul CMR.

Alexandru Rafila

Și ministrul Sănătății a transmis că are „toleranță zero” față de medicii care primesc mită sau alte foloase necuvenite de la pacienți și este de părere că această mentalitate prin care pacientul îşi arată recunoştinţa faţă de medic se schimbă odată cu noile generaţii.

Faptul că, în anul 2019, s-a mărit consistent venitul personalului medical, în special al medicilor, ar trebui să constitue element stimulativ ca să evităm astfel de situaţii. Avem toleranţă zero pentru luare de mită, pentru că despre asta discutăm. Condiţionarea actului medical, mai ales pentru pacineţii cu boli deosebit de serioase, cum sunt paccineţii oncologici, mie mi se pare greu de înţeles ca şi mecanism de gândire şi mecanism comportamental. Nu putem să acceptăm acest lucru”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății consideră, însă, că este „foarte importantă” și poziţia managementului fiecărei unităţi sanitare față de astfel de cazuri și crede că „avem mult de lucrat în această zonă”, considerând că problema este complexă și „ţine mai degrabă de o anumită obişnuinţă de care oamenii nu se pot detaşa”, atât în cazul medicilor cât și al pacienților având de a face cu o sutuație „la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi”.

Este însă convins că situația se va schimba „pe măsură ce se schimbă şi generaţiile. Văd mentalitatea la generaţiile tinere, este alta, nu mai acceptă acest tip de comportament, este un lucru bun, poate să ducă la un mai bun acces la serviciile de sănătate, pe de altă parte cred că putem să discutăm şi de o zonă de civilizaţie la care ne dorim să ajungem, care exclude astfel de practici”, a adăugat Alexandru Rafila.


articolul original.

Buzoienii și-au dat „mână cu mână” la Centrul Muzeal „I.C. Brătianu”

24 January 2023 at 12:16

De la manifestările care au marcat Ziua Unirii Principatelor, la Buzău, au lipsit politicienii locali, prezenți la București sau la Iași, astfel că singurul care s-a adresat buzoienilor a fost președintele CJ, Petre Emanoil Neagu.

Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită la Buzău, în premieră, în curtea interioară a Centrului Muzeal „I.C. Brătianu”, inaugurat recent, după consolidarea, reabilitarea și modernizarea clădirii fostului spital cu același nume, realizate de Consiliul Județean Buzău, cu fonduri europene.

În ciuda gerului, buzoienii au participat în număr mare la celebrarea celor 164 de ani de la realizarea Unirii Principatelor Române, așteptând evenimentul cu emoție, cu bucurie și cu steaguri în mâini, după doi ani în care restricțiile impuse de pandemie au împiedicat sărbătorirea Micii Uniri așa cum se cuvine.

Alături de participanții de toate vârstele, în prima parte a zilei s-au prins în Hora Unirii de la Buzău, organizatorii și artiștii care au reconstituit momentele istorice cheie care au dus la înfăptuirea Micii Uniri.

Petre Emanoil Neagu

Momentele artistice, susținute pe scena amplasată în curtea interioară a Centrului Muzeal „I.C. Brătianu”, au fost organizate de Consiliul Județean Buzău, împreună cu Muzeul Județean, Teatrul George Ciprian și Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău.

Programul oficial a debutat la ora 10.30, cu un scurt discurs al președintelui Petre Emanoil Neagu, care s-a adresat buzoienilor amintindu-le că „uniți, românii au reușit să treacă cu bine peste cele mai dificile momente ale istoriei acestui neam”, că „suntem datori să ne cinstim înaintașii și să nu uităm că s-au scarificat pentru țară și pentru ca noi să trăim vremuri mai bune”, dar și că în urmă cu 164 de ani, buzoienii au luat parte cu „entuziasm” la evenimentele considerate a reprezenta „primul pas” către înfăptuirea României Mari.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a poposit în această urbe la scurt timp după ce a fost ales Domn al Principatelor Unite și a fost întâmpinat cu „o primire triumfală”, după cum relatează cronicile vremii.

O reconstituire a momentelor cheie care au condus la unirea Moldovei cu Țara Românească, i-a avut ca protagoniști pe actorii Tetrului „George Cprian”, care au interpretat, în cadrul proiectului „Mari români”, momentul întâmpinării lui Cuza la Buzău, de către delegația unionistă, și o scenetă care l-a avut ca protagonist pe domnitorul Mihai Viteazul, de numele căruia se leagă realizarea primei uniri a tuturor Țărilor Române, în anul 1600.

Între 24 şi 25 ianuarie 1859, buzoienii au ieşit pe străzi, în grădini şi în pieţele publice, bucuroşi la aflarea veştii alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca Domn al Ţării Româneşti, după ce fusese ales Domn al Moldovei, act care genera unirea Principatelor. Cel mai reuşit banchet a fost dat în ziua de 29 ianuarie, de căpitanul Nicolae Sabovici, la Cazarma Militară, unde s-a jucat Hora Unirii. Cmitetul unionist, constituit la nivelul Districtului Buzău, la 16 martie 1857, era compus din Scarlat Voinescu, Costache Ciochinescu şi Costache Moglan, care au militat pentru Unire.

Primirea lui Cuza la Buzau

Pe 6 februarie 1859, în drumul său de la Iași la București, Alexandru Ioan Cuza a poposit în Târgul Buzăului, unde a avut parte de o primire „triumfală”. La Poşta Câlnău, înaltul oaspete a fost aşteptat de administratorul districtului, împreună cu „o deputăţie din partea junimei districtului, compusă din 200 de călăreţi”.

Au ţinut discursuri Dimitrie Racoviţă şi Irina Marghiloman, mama lui Alexandru Marghiloman, viitorul prim-ministru al României.

Sub impresia strălucitelor evenimente prin care țara noastră se ridică astăzi la trapta ce i se cuvine, salutând în Voi neatârnarea glorioaselor zile antice, când mamele române strigau fiilor lor să moară sau să fie învingători, ne socotim ferice de a vă prezenta expresia viilor sentimente de bucurie și de orgoliu național cu care mamele și femeile din acest district vin a vă aduce prin noi omagiile lor respectuase și sincere. Trăiască Măria sa Alexandru I-ul, Domn stăpânitor al României Unite!, a fost mesajul transmis lui Cuza, de Irina Marghiloman, în numele femeilor buzoiene.

În apropierea oraşului Buzău, relatează ziarul „Steaua Dunării”, din 17 februarie 1859, domnului Cuza i s-a prezentat comanda dorobanţilor, cu cocardul tricolor ce a făcut mare impresie Măriei Sale Prinţul”, după care Măria Sa fu primit de orăşeni în mare număr şi de toată treapta”. „Printr-un discurs al municipalităţii, i s-au prezentat pâinea şi sarea, simboale ale îndestulării, după care Alexandru Ioan Cuza a ajuns apoi la Episcopie, unde a rămas peste noapte.

În seara aceleiaşi zile, atmosfera în oraş a fost feerică: Torţe aprinse, globuri luminoase, feluri de transparenţe artificiale şi osebite tablouri reprezentând Unirea Principatelor Unite, a armelor lor, a iniţialelor M.S. prinţul, diferite alte embleme şi inscripţii”, scria corespondentul ziarului „Românul”, în numărul din 17 februarie 1859. (Ghe. Petcu –  Judeţul Buzău, legende şi istorie).

Actorii care au dat viață personajelor – simboluri ale unirii, în curtea Centrului Muzeal, au fost, la rândul lor, aplaudați de mulțimea entuziastă, din zilele noastre.

După interpretarea momentelor artistice, invitații, organizatorii și publicul s-au prins, simbolic, în tradiționala Hora Unirii, dându-și „mână cu mână”, într-un moment ce constituie un arc de suflet, peste timp, nelipsit în cadrul manifestărilor care au loc, anual, pe 24 ianuarie.

Aproximativ o mie de buzoieni au fparticipat la eveniment, iar momentele artistice susținute ulterior de artiștii Centrului Județean de Cultură și Artă, de Muzica reprezentativă a Diviziei 2 Infanterie „Getica” și de invitați de peste Prut au fost îndelung aplaudate.

Artiștii basarabeni ai Ansamblului Plăieșii, împreună cu Zinaida Julea, au susținut un concert în aer liber, la Centrul Muzeal „I.C. Brătianu”, iar altul, după-amiază, la Sala Mare a Consiliului Județean.

Sursă foto: CJ Buzau / Teatrul G. Ciprian/ Facebook


articolul original.

Angajatul unui adăpost de animale, mărturisiri despre problema câinilor de luptă. Ce se ascunde în spatele patrupezilor abandonați pe câmpurile din Capitală

23 January 2023 at 14:03

Nenorocirea petrecută în zona Lacului Morii le dă curaj oamenilor care au mai multe informații cu privire la maidanezii care umblă în haite. Un bărbat din București, angajat al unui adăpost de câini, spune că în zona în care a fost ucisă Ana Oros bântuie o rasă periculoasă.

Pe pagina sa de socializare, bărbatul povestește cum stau lucrurile, de fapt.

Câini periculoși, crescuți pentru lupte, pariuri sau, pur și simplu, pentru intimidare, ajung să zacă în zonele de lângă Lacul Morii, după ce stăpânii lor îi abandonează.

Mihai Dragolea vorbește chiar de afaceri ilegale, o rețea de ilegalități care s-au desfășura sub privirile autorităților.

„Moartea femeii de lângă Lacul Morii e o catastrofă care deschide mai multe probleme grave pe care le avem în zonele limitrofe ale Bucureștiului.

De mai bine de 4 ani lucrez la un adăpost de câini situat lângă București. În ultimii 3 ani apar din ce în ce mai mulți câini de atac (pit bull, american bully, amstaf) abandonați pe câmp.

Acești câini n-au nicio vină, ei au fost creați, din păcate, pentru luptă, iar cei care îi au în proprietate poartă toată responsabilitatea deținerii unui astfel de animal.

Un astfel de câine trebuie dresat, declarat poliției, ținut în condiții decente, îngrădit și probabil iubit, dacă tot l-ai luat. Dar ce să vezi, la noi nu se respectă nimic”, a scris acesta pe Facebook.

Afaceri ilegale cu câini, chiar sub nasul autorităților?

În continuarea mărturisirilor angajatului, acesta sugerează că autoritățile locale au permis existența unor astfel de practici, iar singurii vinovați sunt atât aceștia, cât și proprietarii care cumpără animale care pot deveni agresive, asta pentru a face bani de pe urma bieților câini.

„Odată lăsați liberi, câinii ăștia sunt o bombă pentru ecosistemele, deja fragile, ale câmpiilor. Ei sunt înzestrați cu posibilitatea de a ucide rapid mai orice. De la păsări de câmp, la alți câini abandonați, pui de căprioare, mici mamifere, în haită fiind periculoși și pentru oameni.

Astfel, zona în care alerga femeia este o zonă de unde s-a semnalat prezența unor astfel de câini. Atacatorii fac parte din rasa american bully, o rasă periculoasă.

Acești câini sunt, din păcate, crescuți pentru a masca și ține la depărtare cetățenii de aflarea unor afaceri ilegale cu fier vechi, sunt crescuți pentru lupte și pariuri sau folosiți pentru intimidare.

Din nou, câinii nu au nici o vină, proprietarii lor o poartă, împreună cu autoritățile locale care au permis existența unor astfel de practici.

În zonă se poate observa existența unor astfel de afaceri ilegale, mai ales cu fierul vechi și deșeuri. Singura soluție pentru a nu se mai repeta tragedia este reglementarea proprietății de câini în gospodăriile private”, se mai arată în postarea bărbatului.

De asemenea, acesta mai spune că, și dacă toți maidanezii vor fi omorâți, e inutil, de vreme ce în gospodării nu se practică sterilizarea câinilor, iar pe lângă asta, există problema traficului cu puii de rasă, acolo unde, după spusele acestuia, autoritățile locale au o parte din vină.

„Putem ucide mâine toți maidanezii, dacă nu facem nimic privind situația sterilizării câinilor din gospodării și a traficului cu pui de rasă, peste 6 luni vom avea aceleași probleme. Autoritățile locale poartă parte din vină, aceștia fiind responsabili cu implementarea legilor.

În ultimii ani am donat mii de lei pentru a castra câinii în zona adăpostului, din păcate numărul lor nu a scăzut cum ne-am dorit. Ba mai mult, avem o problemă din ce în ce mai mare cu câinii de rasă exploatați pentru bani în cadrul caniselor.

Femelele, după o anumită vârstă când nu mai pot face pui, sunt abandonate. E groaznică situația în care după ce sunt exploatate ani la rând, aceste suflete sunt aruncate/abandonate.

Din nou, problema e la proprietarii care fac mizeria asta. Tragedia petrecută în zona Lacului Morii deschide Cutia Pandoriei , semnalând problemele care ne paralizează. Afaceri cu deșeuri ilegale, trafic cu fier vechi, lupte ilegale de câini, deținere ilegală a câinilor de rasă de atac, abandonul ilegal de câini și pisici, necastrarea câinilor din gospodării, lipsa totală a autorităților în toate aceste cazuri”, a dezvăluit angajatul.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Dronă medicală, testată în premieră în România, de SCJU Oradea (VIDEO)

21 January 2023 at 11:27

​Primul test al proiectului pilot „Drone medicale” s-a desfășurat cu succes, sâmbătă dimineață, la Oradea, care va deveni primul oraș din România unde probele biologice vor fi transportate cu drona, între spitale. 

În Oradea a fost testată cu succes, sâmbătă dimineaţă, o dronă medicală, care a parcurs, în 8 minute, o distanţă de 6 kilometri. Aparatul a decolat de pe heliportul clădirii Spitalului Clinic Judeţean de Urgență (SCJU) Bihor din str. Gh. Doja și a aterizat pe cea a Spitalului Clinic Municipal de pe str. Corneliu Coposu, după 8 minute. Aici i s-a schimbat bateria, din motive de securitate, după care a revenit la punctul de plecare.

Acest sistem de transport este disponibil 24 de ore. Poate să zboare și noaptea, iar costurile funcționării acestei drone sunt mult mai reduse decât cele ale unei mașini care să facă legătura în permanență între cele două spitale. Vor rămâne cele trei drumuri obișnuite, de dimineață, la prânz și seara, iar în caz de urgențe sau într-un caz care solicită transportul probelor biologice și de sânge sau medicamente în același timp, putem utiliza această dronă”, a declarat managerul SCJU Bihor, dr. Gheorghe Carp.

Drona poate transporta până la 3 kg, la o viteză de deplasare de 40 km/h și ar urma să fie folosită la transportul probelor medicale între unităţile sanitare din judeţul Bihor. Demonstrația a avut loc în cadrul unui proiect pilot derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, în parteneriat cu Municipiul Oradea, compania australiană Skyy Network și Autoritatea Aeronautică Civilă din România.

Drona cu care s-a zburat astăzi, costă aproximativ 60.000 de euro. Pe baza datelor pe care deja le-am cules pe durata săptămânii și pe baza datelor meteorologice, vom alege un model de dronă care să fie utilizat într-un număr cât mai mare de zile. Vom evalua ce drone există în piață, dar ele pot depăși și 80.000 și 100.000 de euro, în funcție de tipul de dronă. (…) În funcție de tipul de aeronavă, frecvența zilnică, vom vedea ce costuri avem și ne uităm și spre finanțări europene pentru că cel mai probabil am putea să accesăm finanțări europene pentru aeronava în sine și pentru trainingurile personalului pe care oricum noi o avem aici datorită heliportului”, a declarat city managerul municipiului Oradea, Mihai Jurcă.

Modelul de dronă folosit la testul de la Oradea este X 11, un aparat care poate decola cu o greutate totală de 11 kg şi cu o încărcătură tehnică de 3 kg. Are mai multe motoare, este concepută pentru distanţe scurte în zone urbane şi zboară cu o viteză de 40 km/h.

Am făcut mai multe zboruri pe perioada acestei săptămâni, pentru a testa drona. Săptămâna s-a încheiat cu succes, deşi ne-am confruntat cu multe provocări, vremea ne-a pus câteva impedimente, dar totodată ne-a ajutat să ne dăm seama ce trebuie îmbunătăţit. Una dintre provocări a fost vântul, am avut parte de rafale zilele acestea, totuşi, drona a fost construită astfel încât să zboară în ciuda vântului puternic. Are o paraşută, precum şi zone prestabilite în care poate să aterizeze autonom în caz de urgenţă, dacă consideră că nu mai poate să-şi continue zborul”, a explicat Rory Houston, fost pilot militar de F18 şi drone militare, partenerul logistic care se ocupă de acest proiect pilot.

Prin acest proiect, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi municipiul Oradea doresc să eficientizeze costurile în ceea ce priveşte serviciile medicale oferite, dar şi să dezvolte un sistem de transport sustenabil în spaţii urbane aglomerate şi pe distanţe medii prin intermediul dronelor.

Mă bucur că am ajuns în acest punct şi sunt convins că Oradea va inspira şi alte spitale din România să rezolve problema transportului şi a analizelor făcute rapid. Gândiţi-vă că acest sistem este disponibil 24 din 24 de ore, aparatul poate să zboare şi noaptea, apoi personalul heliportului va fi instruit ca să piloteze aceste drone, deci nu trebuie să angajăm alt personal, iar costurile de funcţionare sunt mult reduse faţă de maşini care trebuie să facă tot felul de tururi în permanenţă”, a declarat managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp.

Dacă se va concretiza, soluţia dronelor medicale nu va viza doar spitalele din municipiul Oradea, ci și pe cele din Marghita, Aleşd, Salonta şi Beiuş, care vor putea beneficia de transportul probelor cu drone către Oradea, pentru analizele care nu se fac în locaţiile proprii, astfel încât să poatî fi  eficientizat actul medical.


articolul original.

Al doilea focar de gripă în Buzău, în mai puțin de o săptămână

20 January 2023 at 12:23

Este vorba tot despre o unitate de învățământ, dar de această dată este o grădiniță din municipiul reședință de județ, unde copiii sunt mult mai vulnerabili, fiind mult mai mici. 

Direcția de Sănătate Publică din Buzău a declarat al doilea focar de gripă din acest sezon, în mai puțin de o săptămână. Și de această dată este vorba tot despre o unitate de învățământ, ceea ce confirmă temerile medicilor de la momentul reluării cursurilor, după vacanța de iarnă, când au estimat că revenirea copiilor în colectivitate va favoriza răspândirea virusului.

După declararea, marți, a primului focar de gripă din județ, la o școală generală din comuna Smeeni, al doilea focar de gripă din județ a dost declarat vineri, în municipiul Buzău, la una dintre cele mai mari gradinițe din oraș – grădinița cu program prelungit Bobocei, din cartietul Micro 3.

În ultima săptămână am avut trei cazuri de gripă, la grădinuța Bobocei. Doi dintre ei au fost confirmați în urma unor teste rapide, la medicul de familie, și unul la DSP, cu test PCR. Deși nu toate cele trei sunt din aceeași clasă, pentru că vorbim despre o grădiniță cu program prelungit, unde pe de o parte, copiii sunt mult mai vulnerabili, fiind mici, iar pe de altă parte, am declarat focar, pentru a lua toate măsurile de limitare a răspândirii virusului”, a precizat dr. Carmen Scântei, epidemiologiul șef al DSP Buzău.

Pe de altă parte, epidemiologul șef al județului spune că au mai fost confirmați încă trei copii cu gripă și la școala din Udați, astfel că numărul cazurilor din primul focar a ajuns la 13. Din fericire, starea tuturor copiilor este bună, dar medicii epidemiologi nu exclud posibilitatea apariției unor situații similare, în perioada următoare, având în vedere faptul că se estimează că incidența va începe să scadă abia în februarie.

Epidemiologii buzoieni spun că anul acesta numărul de bolnavi de gripă a crescut îngrijorător. Ca incidență, conform informațiilor de la Centrul Național de Supraveghere, ne aflăm între județele cu o incidență peste media nașională, în acest sezon, așa că este necesar să facem tot ce ține de noi pentru a proteja copiii și a limita răspândirea virusurilor în colectivități”, a sublinait medicul epidemiolog Carmen Scântei.

În secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Buzău sunt, la ora actuală, 40 de copii internați cu viroze respiratorii și boli digestive, iar la secția de Boli Infecțioase sunt șapte copii cu gripă. La UPU Pediatrie s-au prezentat, joi, șapte copii care au fost diagnosticați cu gripă.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că în toată țara se înregistrează ocreştere substanţială (a numărului de infecții respiratorii -n.r.), totuşi, nu am atins recordul din urmă cu 3-4 ani, sezonul 2019- 2020”, când au fost 170.000 de cazuri într-o săptămână, față de 140.000 săptămâna trecută.

Recordul (din acest sezon -n.r.) e mai degrabă legat de numărul mare de cazuri de gripă, fie că sunt cazuri de gripă clinică, fie confirmată în urma testelor de laborator”, a explicat ministrul, care crede că va mai exista o săptămână de creştere, până spre sfârşitul acestei luni, după care „vom intra pe un trend descrescător a cazurilor de viroze în general, inclusiv de gripă. E o durată de 3-4 săptămâni care este totdeuna prezentă în cazul unui val epidemic. Pe măsură ce tot mai multe persoane trec prin infecţie, se obţine imunitatea colectivă”.

Ministrul Sănătății i-a îndemnat pe români să se vaccineze, dacă nu au făcut-o deja, să respecte măsurile de protecție și de igienă, să evite, pe cât posibil, să intre în contact cu persoane bolnave, iar la apariția simptomelor specifice bolilor de sezon să se izoleze la domiciliu și să consulte medicul de familie.


articolul original.

Mortalitatea maternă a crescut cu 60 la sută în timpul pandemiei

20 January 2023 at 05:00

În 2020 și 2021, perioadă care coincide cu pandemia de Covid-19, ​mortalitatea maternă a crescut considerabil în România, după doi ani de scădere, este semnalul de alarmă tras de Organizația „Salvați Copiii” România.

Mumărul femeilor care au murit în timpul sarcinii sau după ce au dat naștere a crescut exponențial în anul 2021, de la 32 decese în 2020 la 51 anul următor, ceea ce înseamnă o creștere alarmantă, cu 60%, în 2021, față de anul precedent, arată datele Institutului Național de Statistică.

Potrivit definiției, decesul matern este decesul unei femei în cursul sarcinii sau într-o perioadă de 42 de zile de la terminarea sa (oricare ar fi durata sau localizarea sarcinii, prin orice cauză determinată sau agravată de sarcină sau de îngrijirile pe care le-a solicitat) şi post-abortum 30 de zile.

Dintre cele 51 de decese, două cazuri au fost cauzate de avort, decese prin risc obstetrical direct au fost 14 cazuri, în vreme ce decesele prin risc obstetrical indirect au crescut la 35 cazuri în 2021 (19,4 la 100.000 născuți vii).

Numărul deceselor a crescut brusc: în urban de la 16,5‰ în 2020 la 31,6 la 100.000 născuţi vii în 2021, iar în rural de la 15,1 în anul 2020 la 24,5 la 100.000 născuți vii în anul 2021.

În 2018 și 2019, mortalitatea maternă a fost în scădere, cu 18, respectiv 20 de decese, dar la ora actuală, România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană – 5,6 la mia de copii născuți vii, față de 3,3 la mie – media europeană, urmată de Bulgaria și Slovacia.

În acest context, Organizația Salvați Copiii România atrage atenția asupra necesității programelor integrate de acces la servicii medicale pentru gravidele din comunități vulnerabile, dublată de dotarea maternităților și secțiilor de Terapie Intensivă.

Organizația Salvați Copiii a dotat până acum 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, iar  în următoarele trei luni va intensifica dotarea urgentă a secțiilor de pediatrie și neonatologie din țară pentru susținerea a 40 de unități medicale cu echipamente performante – ventilatoare de suport respirator, pulxoximetre și ecografe performante de monitorizare a sarcinii și nou-născutului.

Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro. Doar în 2022, Salvați Copiii a dotat peste 50 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentul adecvat pentru cel puțin 40.000 de copii.

Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități și programe integrate pentru susținerea sănătății mamei și copiilor, https://www.salvaticopiii.ro/implica-te/persoane-fizice/redirectioneaza-3,5-din-impozitul-pe-venit lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.


articolul original.

Gabriela Firea a înmânat primele vouchere plătite de Guvern pentru fertilizare in vitro

19 January 2023 at 12:54

Primele vouchere acordate de Ministerul Familiei în cadrul programului pentru creșterea natalității au ajuns la 10 românce cu probleme de fertilitate, înscrise în aceast program.

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a anunțat că au fost acordate primele vouchere pentru fertilizarea in vitro, menționând că prin acest program, Guvernul vine în sprijinul familiilor și a cuplurilor care doresc să aibă copii.

Am înmânat tichetele către zece doamne care și-au pus toate speranțele în proiectul nostru. Sute de tichete vor fi transmise prin poștă. Întâlnirea cu aceste doamne a fost de emoționantă. Am realizat, încă o dată, cât de important este acest ajutor și că nu a fost în zadar toată lupta pentru a face acest proiect posibil. Procedura de fertilizare in vitro este unica șansă prin care pot deveni mame și pot simți un sentiment unic. Înțeleg perfect toate emoțiile și stările prin care trec aceste cupluri și știu că pentru mulți tineri este chiar o dramă”, a declarat Gabriela Firea, ministrul Familiei.

Gabriela Firea

Potrivit ministrului, până acum au fost înregistrate peste 8.100 de solicitări, iar peste 600 dintre acestea au fost deja procesate şi analizate. „350 de dosare au fost deja declarate eligibile, iar voucherele vor fi trimise prin poştă, dar nu înainte ca solicitanţii să semneze contractul cu ministerul. (…) În continuare, primim dosare şi avem resurse suficiente pentru a ajuta mii de cupluri. De asemenea, avem garanţia colegilor din coaliţia de guvernare şi de la Ministerul de Finanţe că vom avea resurse suplimentare dacă va fi nevoie”, a adăugat Firea, care a subliniat că în contextul în care unul din cinci cupluri din România se luptă cu infertilitatea, programul pentru creșterea natalității este o șansă acordată persoanelor care trăiesc această dramă.

Sprijinul financiar, în valoare de 15.000 de lei / beneficiar, acordat de Guvernul României, prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, se acordă în două tranșe: un voucher în valoare de 5.000 de lei pentru tratamentul medicamentos, care va fi valorificat în rețeaua farmaciilor partenere, și un al doilea, în valoare de 10.000 de lei, pentru procedura de embriotransfer, dacă medicul consideră că prima etapă s-a încheiat cu succes.

Gabriela Firea a mai spus că, pe parcursul unui an, pot fi acordate trei decontări pentru fertilizarea in vitro, la indicație medicală. „Împreună cu ONG-urile de profil și medicii care ne-au asistat în realizarea acestui program, ne-am gândit să oferim 3 astfel de decontări, pe parcursul unui an, femeilor, doamnelor, bineînțeles, la indicație medicală, astfel încât dacă primul tratament nu este cu reușită, nimeni nu trebuie să se dezarmeze. Urmează și cel de-al doilea și al treilea, pe parcursul unui an, dar și în următorii ani, tot la indicație medicală se poate accesa acest program”, a explicat ministrul.


articolul original.

Infecțiile respiratorii s-au înmulțit cu 35 la sută. 27 de români au fost uciși de gripă

19 January 2023 at 11:25

Numărul infecţiilor respiratorii a crescut la peste 139.000, iar 5.082 de români au fost diagnosticați cu gripă. În acest sezon, 27 de persoane au fost răpuse de gripă, iar 51 s-au infectat, simultan, cu virus gripal şi SARS-CoV2 sau virus respirator sinciţial.

Numărul cazurilor de gripă și de alte infecții respiratorii a crescut cu peste 35% în ultima săptămână, confirmând anticipația medicilor epidemiologi și infecționiști, care au anunțat încă din decembrie, că vârful curbei epidemiologice va fi atins după 15 ianuarie, urmând ca la sfârșitul lunii și în februarie să scadă.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunţat, joi, că au fost raportate 139.255 de cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) în săptămâna 09.01.2023 – 15.01.2023 (S02/2023), cu 35,4% mai mult faţă de săptămâna precedentă.

Variaţia în plus faţă de media calculată de 79.359 cazuri din aceleaşi săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de 75.5%. Maximum de cazuri înregistrat săptămanal în ultimul sezon epidemic (2019-2020) a fost de 171.081 cazuri în 27.01 – 02.02.2020”, transmite INSP.

În aceeași perioadă de raportare au fost diagnosticate clinic 5.082 cazuri de gripă la nivel naţional, comparativ cu 4.629 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă. „Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în municipiul Bucureşti (1.346) şi în judeţele Iaşi (312), Timiş (287), Cluj (272), Prahova (228), Braşov (227) şi Galaţi (222)”, arată INSP.

Totodată, au fost raportate 68 cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), cu 12 mai multe faţă de săptămâna precedentă.

În județul Buzău, unde DSP a declarat primul focar de gripă din acest sezon, la o școală din comuna Smeeni, s-au raportat 2.974 de infecții respiratorii acute, față de 426 în aceeași perioadă a sezonului precedent, 649 de pneumonii, față de 184 în 2022, și 133 de gripe diagnosticate clinic. De la debutul acestui sezon gripal și până în prezent, medicii buzoieni au raportat 26.957 de infecții respiratorii (gripă clincă, IACRS și pneumonie), din care 624 de gripe, față de 16.731 de gripă și alte infecții respiratorii centralizate în aceeași perioadă a sezonului precedent.

În laborator au fost confirmate 381 de cazuri de gripă, din care 46 cu virus AH3, alte 102 cu virus AH1, 226 cu virus gripal A nesubtipat, 6 cu virus gripal B şi 1 caz de coinfecţie de virus gripal A şi B.

De la începutul sezonului au fost raportate 1.154 cazuri de gripă confirmate de laborator și 51 de coinfecţii, din care 25 cu virus gripal și SARS-CoV-2, alte 25 cu virus gripal și VRS și 1 caz de triplă coinfecţie de virus gripal, SARS-CoV-2 şi VRS, menționează INSP.

În acest sezon gripal s-au înregistrat 27 de decese ale unor persoane confirmate anterior cu virus gripal, la diferite grupe de vârstă: 1 caz la grupa de vârstă 0-1 an, 4 cazuri la grupa 15-49 ani, 7 cazuri la grupa de vârstă 50-64 ani și 15 cazuri la persoane cu vârste de peste 65 de ani.

În acest sezon gripal, „până la data de 15.01.2023 au fost vaccinate antigripal 1.446.572 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii”, menționează INSP.

Stella Kyriakides

Comisia Europeană a avizat favorabil solicitarea României privind adoptarea în procedură de urgență a suspendării temporare a distribuției în afara țării a anumitor medicamente din categoria antibiotice și antitermice cu administrare orală, pentru o perioadă de 3 luni. Măsura nu afectează exportul medicamentelor fabricate de către producătorii români, ci se referă doar la oprirea distribuției intracomunitare a medicamentelor alocate pieței din România.

De altfel, criza de analgezice și medicamente împotriva febrei se manifestă în toate statele Uniunii Europene, iar în acest context, Stella Kyriakides, comisarul European pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat în Plenul Parlamentului European, în cadrul dezbaterii privind „Creșterea numărului de infecții respiratorii și penuria de medicamente în Europa, că „deoarece aceasta este o problemă globală, suntem în strânsă legătură cu omologii noștri internaționali, sprijinind în același timp statele membre și industria” și a subliniat că, întrucât aceste produse sunt autorizate la nivel național, autoritățile competente din statele membre pun deja în aplicare măsuri de atenuare, dând asigurări că „împreună cu Agenția Europeană pentru Medicamente, facem tot ce ne stă în putință pentru a sprijini și coordona statele membre și industria pentru a face față acestei provocări”. De asemenea, „utilizăm toate facilitățile de reglementare existente și căutăm modalități, împreună cu partenerii din industrie, de a crește rapid producția și de a preveni și atenua lipsurile. Dacă este necesar, HERA ar putea interveni și coordona, în numele statelor membre, achiziția comună de contramăsuri medicale, așa cum am făcut în timpul pandemiei de COVID-19”, a adăugat comisarul European.


articolul original.
❌