ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 February 2023Ultimele Stiri

Viktor Orban cere la Bruxelles bani pentru garduri anti-migranți: „Protejează întreaga Europă”

7 February 2023 at 21:00
By: -
image

Premierul ungar Viktor Orban a cerut marţi finanţarea de către Uniunea Europeană a gardurilor la frontieră, reluând, în consonanţă cu Austria, o idee considerată mult timp ca inadmisibilă.

Comentariile sale au fost făcute înaintea summitului extraordinar al UE, convocat la 9-10 februarie, pentru a se discuta despre reducerea imigraţiei ilegale, o condiţie pe care Viena o pune pentru a accepta eventual aderarea României la Schengen.

Austria, la rândul său, a pledat pentru o astfel de finanţare a Comisiei Europene pentru un gard care să fie construit la graniţa Bulgariei cu Turcia.

Întâlnirea celor 27 de lideri din UE a fost convocată după ce Austria şi Olanda s-au plâns de numărul tot mai mare de imigranţi ilegali. Frontex, agenţia de frontieră a blocului european, a raportat 330.000 de treceri neregulamentare ale frontierelor UE anul trecut, cel mai mare număr din 2016 încoace.

Statele UE sunt însă puternic divizate în ceea ce priveşte împărţirea responsabilităţilor legate de refugiaţii care ajung pe teritoriul lor şi, de ani de zile, s-au concentrat pe înăsprirea frontierelor externe pentru a împiedica oamenii să folosească rute ilegale, adesea cu preţul vieţii.

Ţări precum Polonia, Ungaria şi Slovenia au ridicat garduri la graniţă pentru a ţine la distanţă refugiaţii şi migranţii, deşi Comisia Europeană, care gestionează bugetul comun al blocului, a refuzat până acum să plătească pentru astfel de bariere, spunând că ar fi împotriva valorilor democratice liberale şi a drepturilor omului.

În convorbiri telefonice, înaintea summitului, cu omologii săi polonez, belgian, finlandez, maltez şi bulgar, Vikor Orban a cerut finanţare UE pentru astfel de proiecte, afirmând că „gardurile protejează întreaga Europă", potrivit agenţiei de presă MTI, preluată de Reuters.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a refuzat anterior să finanţeze „sârmă ghimpată sau ziduri", deşi executivul de la Bruxelles oferă bani pentru infrastructura fizică a frontierelor, cum ar fi echipamentele de supraveghere.

UE spune că sirienii, afganii şi tunisienii au dominat printre cei care au sosit anul trecut în Europa şi că doar o treime dintre ei ar fi eligibili ca să primească drept de azil, în timp ce restul ar trebui să fie trimişi înapoi.

Un sistem nefuncțional

După ce a primit mai multe milioane de refugiaţi din Ucraina, blocul european încearcă acum să trimită acasă mai multe persoane din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia de Sud, iar numărul tot mai mare de treceri ilegale ale frontierelor reînvie politicile mai dure în privinţa imigraţiei.

Într-o scrisoare comună adresată înainte de summit, liderii Maltei, Danemarcei, Greciei, Lituaniei, Letoniei, Estoniei, Austriei şi Slovaciei au declarat că „actualul sistem de azil al UE este nefuncţional".

„Migraţia ilegală a devenit din nou una dintre cele mai presante probleme din UE", au spus ei. „Fără eforturi reluate, care să dea rezultate, nu este de aşteptat decât ca migraţia ilegală în Europa să continue şi să crească în anii următori", avertizează aceşti lideri.

Însă diviziunile profunde dintre cele 27 de ţări ale UE în ceea ce priveşte gestionarea migranţilor şi a refugiaţilor arată că este dificil să se ajungă la un acord asupra unui nou sistem global de migraţie şi azil pentru blocul european până la următoarele alegeri europene din 2024.

Grupurile de apărare a drepturilor omului critică abordarea tot mai restrictivă a UE în materie de migraţie şi spun că este atât ilegală, cât şi inumană. Alţi critici subliniază că discuţiile dure despre migraţie servesc la obţinerea de puncte electorale în rândul alegătorilor de dreapta şi nu ţin cont de lipsa de forţă de muncă într-o Europă în curs de îmbătrânire.

articolul original.
Ieri — 7 February 2023Ultimele Stiri

Ieșire dură a lui Rareș Bogdan: ‘Companiile mici plătesc această taxă. OMV Petrom a avut neobrăzarea să spună că ei nu vor plăti această taxă în România’

7 February 2023 at 10:49
image

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a explicat că firmele din domeniul energiei pot fi impozitate cu 35 – 95 la sută, el susţinând că nu este important codul CAEN în acest proces. În privinţa companiei OMV Petrom, care refuză să plătească această taxă statului român, Rareş Bogdan a precizat că Ministerul de Finanţe trebuie să explice de ce statul român este sfidat de o companie, în condiţiile în care firmele mici sau persoanele private sunt imediat afectate, dacă nu plătesc taxe şi impozite. Europarlamentarul a precizat că o discuţie pe această temă va avea loc în coaliţia de guvernare.

Rareş Bogdan a precizat Realitatea TV, că Regulamentul Comisiei Europene a fost adoptat în octombie 2022 şi a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Trebuie să mergem pe firul istoriei recente. Pe data de 5 octombrie, Comisia Europeană dă un regulament prin care este obligatoriu ca, la data de 1 ianuarie 2023, cele 26 de state europene pot să impoziteze cu minim 35 la sută, cu maxim 95 la sută, toate companiile din energie, gaz, petrol şi la alegerea statului respectiv, sistemul bancar, respectiv sistemul de telefonie mobilă.

Doar două state au ales să impoziteze compania de telefonie mobilă şi din zona de  banking, Cehia şi Ungaria.

Restul  statelor membre au ales să impoziteze strict zona de energie care a avut profituri foarte mari în acest an. Mimimum 35 la sută, 14 state au ales această modalitate, dar alte state au ales 95-85-75 la sută. România merge pe o zonă mediană şi alege un procent care nu este nici cel mai mic, nu este nici cel mai mare dintre acestea. A venit în plus ca, în cazul în care companiile care sunt impozitate investesc o parte din profit, li se returnează o parte din taxa respectivă, adică 75 la sută din taxă. E o problemă pe care încercăm de vreo 3-4 săptămâni să o desluşim”, a declarat Rareş Bogdan.

Europarlamentarul a subliniat că transcrierea prin codul CAEN este o chestiune falsă.

Nu mai puţin de 5 state europene, Germania, Franţa, Slovacia, Olanda şi Belgia au ales să nu transpună prin codul CAEN, să meragă pe general. Ministerul Român al Finanţelor a spus că era obligatoriu ca în transcrierea Ordonanţei, să se adopte codul CAEN pe fiecare domeniu în parte. Deci chestiunea cu transcrierea prin codul CAEN al respectivului regulament este o chestiune falsă”, a subliniat Bogdan.

El este de părere că Ministerul Finanţelor trebuie să iasă cu explicaţii pe această temă.

”În următoarele zile, Ministerul Finanţelor, ministrul Finanţelor, secretarii de stat, sunt obligaţi să iasă cu lămuriri pentru români. Pentru că această Ordonanţă urma să afecteze 82 de companii, printre care şi OMV Petrol, şi Rompetrol, şi Romgaz, şi Likoil, şi Mol şi alte companii din domeniul energiei.

Companiile mici plătesc această taxă, iar marea majoritate a companiilor mari, scapă de plata acestei taxe în speţă fiind cazul emblematic al OMV Petrom care a avut neobrăzarea să dea şi un comunicat sfidând opinia publică spunând că ei nu vor plăti această taxă în România, că o vor plăti în Austria şi că sumele din România nu le datorează deoarece nu se încadrează în plafonul de 75 la sută comercializare în domeniile prevăzute de ordonanţă.

Aici intervine o problemă gravă care trebuie lămurită, deoarece OMV Petrom are o centrală de cogenerare de energie electrică din gaz, care se află la Brazi, care reprezintă undeva la 24 la sută din totalul activităţii companiei şi această centrală nu intră în respectiva ordonanţă din cauza netrecerii unor coduri CAEN. Aceste chestiuni trebuie lămurite pentru că, pe de-o parte, statul român pare foarte slab în faţa unei corporaţii, pe de altă parte, cetăţeanul român se simte complet nedreptăţit, deoarece un om care are un chioşc, o mică brutărie sau un magazin sătesc, dacă nu plăteşte taxă, automat Fiscul îi blochează conturile”, a mai spus Rareş Bogdan.

Parlamentarul european a criticat compania OMV Petrom, despre care a spus că îngreunează dezvoltarea României din punct de vedere energetic.

Aceste chestiuni trebuie lămurite pentru că altfel părem o ţară bananieră, fără cap şi fără coadă, unde statul nu contează şi autorităţile statului sunt sfidate de o companie care pur şi simplu refuză să se supună. Nu mai spun că aceeaşi companie refuză să facă investiţile de pe Neptun Deep şi practic ne îngreunează posibilitatea investiţiei şi a devenirii României ca jucător pe piaţa regională de furnizare de ggaz în următorii 3-4 ani, fără să mai ţinem cont că aceeaşi companie refuză să ecologizeze puţurile de petrol, vreo 650 de puţuri”, a precizat Rareş Bogdan.

De asemenea, potrivit lui Rareş Bogdan, luni va avea loc o discuţie la nivelul coaliţiei de guvernare pe această temă.

Luni avem şedinţă de coaliţie şi vom deschide acest subiect. Mă interesează ca oricine e acolo să vină cu lămuriri, de ce statul român este incapabil să încaseze taxe şi impozite de la marile corporaţii, în schimb execută pe loc companiile mici sau persoanele private”, a adăugat Rareş Bogdan.

articolul original.

Ministrul AUSTRIAC de Interne, acuzat de plagiatură de către experți: „A copiat pagini întregi, fără citate!”

7 February 2023 at 09:58
image

De-a lungul timpului, mai mulți politicieni austrieci au fost acuzați de plagiat, însă majoritatea au scăpat basma curată după ”investigațiile” aferente, în timp ce universitățile care le-au acordat diplomele i-au declarat nevinovați.

Acum, anchetele au fost oprite dar nu și criticile asupra acestor decizii, mai ales asupra scandaloasei mușamalizare a plagiatului ministrului Karner.

În cel mai recent caz, Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei a fost acuzat anul trecut de plagiat, însă încă nu există o declarație oficială din partea Universității din Viena care i-a acordat titlul de doctor în 1995.

Totuși, s-a putut sesiza o reacție rapidă la aceste acuzații, mai precis, a cercetătorului Stefan Weber, cel care a dezvăluit că ministrul a copiat în teza de doctorat.

Acesta a fost îndepărtat din cadrul proiectului pe care îl inițiase în cadrul ÖFG (Fundația Austriacă de Cercetare), ”Bună practică științifică în domeniul cercetării”, relatează sursa citată care amintește că, pe 4 octombrie 2022, oficialul a fost acuzat de plagiat la Universitatea din Viena.

Ce reacție a avut ministrul austriac

„Karner a copiat pagini întregi, fără citate!”, a transmis presei expertul în plagiat Stefan Weber, acuzând un „plagiat extins”.

Specialistul crede că aproape întreaga parte teoretică din doctoratul ministrului este copiată dintr-o lucrare a lui Alfred Kuss, într-un mod grosolan.

„Deși Kuss este menționat în bibliografie, blocuri întregi de text sunt preluate aproape ad litteram, fără ca acest lucru să fie precizat”, a afirmat cercetătorul pentru publicația Der Standard care expune și dovezile înaintate de Weber.

Ministrul austriac afișează însă indiferență la aceste argumente, potrivit Defapt.ro.

„Întreaga lucrare a fost scrisă în conformitate cu bunele practici științifice, cu toată priceperea și buna credință”, a declarat acesta pentru Der Standard, afirmând că activitatea de cercetare a fost „intensă” iar redactarea lucrării, „minuțioasă”.

Mulțumit de lucrarea sa, Karner susține că procedurile urmate au fost „conform standardelor științifice aplicabile și posibilităților tehnice ale vremii” și a anunțat că va aștepta „cu mult calm” orice investigație.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Eugen Tomac, despre acțiunea de la CJUE: Am convins juriști de excepție să mă susțină să argumentez cauza / Mi se pare inacceptabil să nu sancționăm o decizie prin care suntem discriminați (VIDEO)

6 February 2023 at 21:53
image

Eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, a vorbit despre acțiunea inițiată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva deciziei prin care a fost blocată aderarea României la spațiul Schengen, luni, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat, și s-a arătat de părere că ar fi „inacceptabil să nu sancționăm o decizie prin care suntem discriminați”.

Eugen Tomac (PMP), pe B1 TV, despre acțiunea inițiată la CJUE cu privire intrarea României în Schengen

Liderul PMP s-a arătat de părere că statul român ar fi trebuit să inițieze o acțiune la CJUE imediat după decizia luată de Consiliul Justiție și Afaceri Interne în 8 decembrie, când organismul a respins aderarea țării noastre și a bulgariei la spațiul Schengen, dar a acceptat intrarea Croației.

„În primul rând, eu cred că problema am pus-o prost de la început. Toate negocierile noastre trebuiau făcute la pachet cu bulgarii. Ne-am concentrat noi unilateral pe temele noastre, bulgarii pe temele lor, iar la sfârșit ne-am trezit cu un Consiliu JAI care a intrat cu această propunere, de a extinde spațiul Schengen pentru România, Bulgaria, Croația, iar cei de la masă au decis că doar Croația poate fi acceptată, România și Bulgaria, nu. În secunda doi, trebuia să pregătim o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, pentru că se întrunesc toate datele pentru ca acest vot să fie anulat”, a explicat Eugen Tomac.

Decizia din 8 decembrie, spune el, „ încalcă Tratatul de funcționare al Uniunii Europene”.

Oficialul european spune că a convins „juriști de excepție” să îl susțină în argumentarea demersului.

„Am analizat împreună cu juriști din Franța, din Belgia, din Germania, din Luxemburg, din România, cu profesori universitari, cu foști judecători la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, și am ajuns la această concluzie că există posibilitatea de a cere anularea acestui act. Eu, în calitate de deputat în Parlamentul European, am făcut acest demers”, a adăugat Eugen Tomac.

„E o premieră și sunt extrem de încântat că am reușit să conving juriști de excepție să mă susțină să argumentez această cauză, pentru că nu este un demers ușor, având în vedere că Parlamentul European, de exemplu, nu există nicio prevedere în legislația Schengen sau în tratat că are dreptul să reclame, dar a obținut acest drept în baza unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Jurisprudența europeană pe această materie se scrie încă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, a continuat el.

„Am avut acest curaj de a depune astăzi (luni, 6 februarie 2023, n.r.), în nume propriu, în calitate de reclamant neprivilegiat, acest demers, pentru că mi se pare inacceptabil să nu sancționăm o decizie prin care suntem discriminați. Eu cred că vom reuși să convingem Curtea să adopte o decizie prin care să anuleze acest act”, a mai spus eurodeputatul Eugen Tomac.

articolul original.

Mihai Daraban, șeful Camerei de Comerț: ‘Marele prejudiciu pe care noi îl avem din neapartenența la Shengen sunt acele tiruri care stau la vamă’

5 February 2023 at 07:15
image

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a precizat că marele prejudiciu pentru România după ce Austria ne-a blocat aderarea la Spațiul Schengen îl constituie „acele tiruri care stau în vamă”.

Nu pot să spun că mă pricep la așa ceva, dar eu de exemplu aș fi văzut Shengen-ul pentru libera circulație a mărfurilor exclusiv. Pentru că cetățeanul circula deja și, cu tot respectul, cetățeanul poate să mai aștepte, nu asta era o problemă de libera circulație a cetățeanului.

Marele prejudiciu pe care noi îl avem din neapartenența la Shengen sunt acele tiruri care stau la vamă. De acolo vin și prejudiciile, că eu stau la vamă ca simplu cetățean nu e un prejudiciu adus țării mele, ba chiar din contră, mai consum ceva benzină stând la coadă să mă încălzesc.

Deci, domnule, haideți să ne rezolvăm pe partea de marfă, nu vrem altceva și vedem cu cetățeanul mai târziu. Pentru că eu cred că trebuie separate apele, repet, prejudiciul economic al României sunt aceste tiruri care stau în vămi”, a precizat președintele CCIR, conform psnews.ro.

articolul original.

Dian Popescu, expert în energie: ‘S-a vândut țara la tarabă. Am fost cea mai puternică țară în domeniul petrolier în Europa, am dat totul și acum spunem că a fost o schemă să intrăm în Uniunea Europeană’

3 February 2023 at 20:15
image

Fostul senator de Gorj, Dian Popescu, expert în energie, a dezvăluit la „Puterea știrilor” „genocidul economic” care s-a produs atunci, când una dintre cele mai valoroase companii românești a fost vândută austriecilor de la OMV cu doar 669 de milioane de dolari. Dian Popescu nu e de acord nici cu celebra deja declarație a omului de afaceri Ovidiu Tender, potrivit căreia numai zăcămintele de țiței ale Petrom valorau peste 10 miliarde de dolari. „E o fentă”, spune expertul, susținând că, în realitate, activele Petrom valorau mult mai mult.

”Ovidiu Tender vă duce după fentă, nu vrea să facă acest lucru, dar vă duce după fentă. Trebuie să vă amintesc că OMV are o producție de gaze sensibil egală cu cea a Romgaz. Compania Romgaz, o cunoaștem toți, are profit foarte mare. Deci practic noi am vândut OMV-ului o companie de nivelul Romgaz, atenție, plus acele zăcăminte de petrol în valoare de 10 miliarde de care vorbea Ovidiu Tender. Deci aș vrea să completați aceste lucruri pentru că ne ducem după fentă. Nu erau doar zăcăminte de petrol! Dacă e să mă întrebați pe mine, mult mai profitabile decât zăcămintele de petrol sunt zăcămintele de gaze.

Și acum, dacă tot mă întrebați pe mine ca specialist în energie, petrolul se extrage cu cheltuieli destul de mari, gazul iese eruptiv, adică iesă la suprafață singur. Deci beneficiile exploatărilor de gaze sunt mult mai mari decât beneficiile exploatării petrolului. De asta v-am spus că ne ducem după o fentă și nu vedem adevărata valoare a Petromului”, a spus Dian Popescu la „Puterea Știrilor”.

Expertul în energie a dezvăluit că a citit contractul de privatizare al Petrom „alături de Anca Alexandrescu”, jurnalista care a făcut publice date din contract, și, până să se vorbească de o eventuală fraudă, „este foarte clar că tranzacția a fost neconstituțională”.

„În primul rând, nu ai voie să dai o lege pentru o companie privată, pentru că este neconstituțional, deci a fost neconstituțional de la început. Curtea Constituțională spune mai târziu, când am dat o ordonanță pentru Roșia Montană și când am dat o ordonanță pentru anularea datoriilor și transformarea în acțiuni a companiei Rompetrol, Curtea a spus cu subiect și predicat că nu ai voie să dai o lege pentru o companie. Legea trebuie să fie un cadru general prin care toată economia să se raporteze la acea lege”, a precizat Popescu.

Expertul în energie face și un inventar al activelor preluate de OMV la privatizare.

„Credit Swiss face o evaluare de 2 miliarde, în contextul în care eu vă demonstrez că statul român a participat cu peste 100 de miliarde de euro. OMV a preluat 25 de mii de sonde, dintre care 17.300 în producție. Numai să dai o gaură, adică o sondă, dacă pune omul o valoare de minim 2 milioane, dar ea e 5-10 milioane de euro fiecare gaură, vă duceți undeva la 50-70 de milioane numai acele sonde. Dacă punem peste 125 de mii de km de conductă, de trei ori ecuatorul, faceți dumneavoastră evaluarea, nu o mai fac eu. Dacă punem 800 de stații de benzină, dacă punem mii de hectare de teren, faceți dumneavoastră calculul. Și nu am pus zăcămintele, deci faceți dvs calculul cu ce valoare a venit statul român și cât a plătit Petromul și vedeți dacă e egal, dacă a fost fraudă sau nu”, a adăugat el.

Potrivit fostului senator, „vizavi de contract nu se mai poate face mare lucru, ne vom judeca eventual la Washington, acolo se judecă problemele financiare”

„Eu nu pot să mă pronunț că s-au dat șpăgi mari sau mici pentru că eu nu am aceste dovezi. Dar nu pot să nu observ ce sa întâmplat pe parcurs din raportul Curții de Conturi, o dată, și, al doilea lucru, nu contractul este atât de valoros, să știm ce s-a scris în el, ci ce s-a scris în acele acorduri petroliere. Aici e o problemă care doare OMV, iar acele acorduri petroliere, prin legislația românească, sunt secrete de serviciu, deci nu puteți avea acces la ele.

Pentru că în acordurile petroliere între statul român, respectiv Agenția Națională de Resurse Minerale din acea perioadă, scria clar care este cantitatea de petrol, cu ce preț, tot, tot, tot, sunt trecute în acordurile petroliere. Ei au premeditat și, prin legea 138/2004, au dat posibilitatea ca prin hotărârea de guvern să se transfere zăcămintele țării unei companii private. Aici e marea problemă!

Dacă din punct de vedere juridic, se dovedește că au fost fraude, că au fost șpăgi, pică contractul. Dacă nu, nu pică. Restul sunt povești, declarații politice, e treaba fiecărui om să declare ce vrea”, a punctat Dian Popescu.

Întrebat dacă privatizarea Petrom în aceste condiții cel puțin suspecte a fost o monedă de schimb pentru aderarea României la Uniunea Europeană, expertul în energie a răspuns cu o altă întrebare: „Dar Bulgaria ce a dat?”.

”Astea sunt poveștile lui Adrian Năstase. Atunci să vă mai spun ceva, am spart CONEL și am dat la francezi, la cehi, la E-on Germania, ne-am dat tot sistemul energetic. Adică, cu tot respectul pe care îl am oricărui premier și un om de conducere a acestei țări, să ne spună ce a dat Bulgaria care a intrat în Uniunea Europeană o dată cu noi, la pachet. Noi am dat resursele țării, am dat economia, am făcut genocid asupra economiei vânzând aceste resurse pe care noi le-am avut aici. Să nu uitați că noi am fost cea mai puternică țară în domeniul petrolier în Europa, mai erau două companii deasupra noastră, am dat totul și acum spunem că a fost o schemă să intrăm în Uniunea Europeană.

Este o minciună, s-au dat șpăgi, s-a vândut țara la tarabă, i-aș spune chiar trădarea țării pe bani putini, pentru că și spionii, ați văzut în filme că tot pe bani își vând ceva. Deci a fost o trădare pe bani, pentru că Bulgaria nu a dat nimic, și a intrat o dată cu noi. Și mai mult decât atât, după cum vedeți, Austria laudă Bulgaria, îi face vizite, iar noi care le-am dat cea mai mare avere a țării suntem tratați cu indiferență de către Austria”, a conchis Dian Popescu, conform psnews.ro

articolul original.

Peste 50 de miliarde de euro investiții străine anul trecut în sectoare ale economiei românești. Olanda, Germania și Austria, în topul investitorilor străini

3 February 2023 at 07:04
By: M.Ex.

În 2022, totalul investițiilor străine în companiile românești se ridică la peste 50 de miliarde de euro, în top 3 surse de proveniență a investițiilor situându-se Olanda (9,3 mld. euro), Germania (5,4 mld. euro) si Austria (5,3 mld. euro), conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului analizate de Casa de Avocatură ONV LAW.
Cele mai mari investiții străine au fost absorbite de companiile locale active în domeniul comerțului cu ridicata și amănuntul și domeniul reparațiilor auto și moto (25,05%), de cele din segmentul activităților profesionale, administrative, științifice și tehnice (20,81%) și de cele din segmentul de transport, depozitare și comunicații (19,6%).
“Anul trecut, România a fost o țintă atractivă de investiții în contextul relocării mai multor business-uri sau reorientării geografice a unor companii multinaționale, pe fondul conflictului din Ucraina. Separat de acest aspect, mai multe planuri de investiții străine sau achiziții și fuziuni s-au concretizat anul trecut, ca urmare a unor procese demarate încă din anii precedenți. Între domeniile foarte active în piață pe acest segment am remarcat în special sectoarele de infrastructură, transport și mobilitate, cel farmaceutic, de producție industrială, construcțiile, dar și segmentul serviciilor financiare, al comunicațiilor, automotive sau de energie”, a declarat Radu Nemeș, Managing Partner, ONV LAW.
Majoritatea investițiilor cu capital străin au avut loc în polurile regionale puternic dezvoltate economic: zona Capitalei, județul Ilfov sau județele din vestul țării, datorită apropierii de spațiul Schengen, conform datelor analizate. ONV LAW a asistat în 2022 peste 20 de tranzacții de fuziuni și achiziții pe piața locală, reprezentând în general cumpărătorii internaționali. Aceștia, mari grupuri multinaționale cu prezență geografică extinsă, au preluat companii locale cu volum de business anual cumulat de peste 40 de milioane de euro.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Măriri salariale în Austria: Cu cât câștigă mai mult asistenții medicali și sociali

2 February 2023 at 15:35
image

O categorie de angajați va beneficia de o creștere salarială considerabil mai mare decât anul trecut, în Austria: cei care lucrază în domeniul îngrijirii persoanelor la domiciliu vor beneficia de un bonus supus impozitului și contribuțiilor anul acesta.

Aceștia vor primi o primă de 2.460 de euro eșalonat, în fiecare lună, împreună cu salariul, sub formă de alocație, potrivit ziarulromanesc.at.

Au primit dejacâte  2.00o euro brut în decembrie 2022

Conform sursei citate, prima de asistență medicală a fost decisă în luna octombrie a anului trecut și include costurile auxiliare, fiind impozitată în conformitate cu grila de impozitare a salariilor, dar are scopul de a oferi o ușurare financiară suplimntară angajaților din acest domeniu.

Cei care au dreptul la prima de îngrijire sunt angajații cu normă întreagă și cu fracțiune de normă din domenii precum:

  • domeniul asistenței medicale specializate și al asistenței medicale (în conformitate cu Legea privind îngrijirea sănătății și asistența medicală – GuKG, Monitorul Oficial Federal I nr. 108/1997);
  • “Serviciul superior de îngrijire a sănătății și asistență medicală”;
  • Asistenții sociali atestați și specializați, precum și asistenții la domiciliu, cu condiția să fi fost angajați într-un spital, într-un centru de îngrijire de lungă durată cu spitalizare sau semi-internare, în servicii mobile de îngrijire și asistență medicală pentru îngrijiri de lungă durată, în centre de semi-internare sau internare pentru lucrul cu persoanele cu handicap sau în centre de tratament balnear începând cu 1 noiembrie 2022.
articolul original.

Karl Nehammer a intrat în ‘vizorul’ Kremlinului după expulzarea diplomaților ruși: Federația Rusă va da un răspuns pe măsură

2 February 2023 at 12:45
image

O sursă din cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova a transmis că Federația Rusă va da un răspuns pe măsură după ce Austria expulzează patru diplomaţi ruşi, fiind obligați să părăsească teritoriul austriac până la 8 februarie cel mai târziu.

”Rusia va da un răspuns pe măsură”, a declarat sursa citată.

Austria a anunţat joi dimineaţa expulzarea a patru diplomaţi ruşi care realizau ”activităţi incompatibile cu statutul diplomatic”, sintagmă care se referă indirect la acte de spionaj, şi le-a transmis că au la dispoziţie maximum o săptămână pentru a părăsi teritoriul austriac.

”Doi diplomaţi de la ambasada Rusiei au acţionat într-o manieră incompatibilă cu statutul lor diplomatic. De aceea ei au fost declaraţi persoane indezirabile (personae non gratae) în conformitate cu articolul 9 al Convenţiei de la Viena privind Relaţiile Diplomatice”, a indicat MAE austriac într-un comunicat.

Ceilalţi doi diplomaţi lucrează în cadrul Misiunii permanente ruse pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena, potrivit MAE austriac.

De la începerea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022, aproape 600 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din ţări occidentale.

Potrivit TASS, motivele expulzărilor au fost diverse, fie legate de invazia rusă, fie referitoare la activităţi incompatibile cu statutul diplomatic al funcţionarilor.

Este vorba despre cel mai mare număr de expulzări de diplomaţi ruşi din Occident din 2018, când 123 de funcţionari ai ambasadelor ruse au fost declaraţi personae non gratae după otrăvirea imputată Kremlinului a fostului spion rus Serghei Skripal, în Anglia, transmite AGERPRES

articolul original.

Decizie rară a Austriei! Viena anunță expulzarea a patru diplomați ruși care au acționat „într-o manieră incompatibilă cu statutul lor diplomatic”

2 February 2023 at 10:22
image

Guvernul austriac a anunțat joi că a expulzat doi diplomați ruși din cadrul Ambasadei Rusiei la Viena și alți doi care lucrează în cadrul Misiunii permanente ruse pe lângă organizaţiile ONU de la Viena.

Într-un scurt comunicat, Ministerul de Externe austriac a anunțat că cei patru diplomați au acţionat „într-o manieră incompatibilă cu statutul lor diplomatic”.

Oficialii nu au oferit mai multe detalii.

De obicei, sintagma „activităţi incompatibile cu statutul diplomatic” se referă indirect la acte de spionaj, scrie AFP.

Diplomații au la dispoziție o săptămână să părăsească Austria

În maxim o săptămână diplomații ruși trebuie să părăsească Austria.

De la începutul războiului în Ucraina, mai multe țări occidentale au expulzat zeci de diplomați ruși sau și-au retras ambasadorul de la Moscova.

Rusia a răspuns în aceeași manieră.

Pentru Austria, o ţară neutră, tradiţional apropiată de Rusia înaintea începerii invaziei, măsura este foarte rară.

Austria este unul dintre statele UE care și-au păstrat relații economice și politice cu Rusia, chiar și după anexarea Crimeei în 2014, fiind dependentă de gazele rusești.

De altfel, în decembrie 2022, presa ucraineană scria că Viena a devenit unul dintre cele mai rusești orale din Europa, cu politicieni și oligarhi pro-Putin, potrivit Agerpres.

Totodată, în urmă cu o săptămână, președintele rus Vladimir Putin i-a indicat pe austrieci drept un popor cu care Rusia continuă să aibă relații bune, în timpul unei vizite la un centru de știință din Moscova.

Totuși, nu este prima dată când Austria expulzează diplomați ruși.

În aprilie 2022, autoritățile au expulzat patru diplomați ruși pentru „comportament incompatibil cu statutul lor diplomatic”, potrivit Reuters.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Europarlamentarul Rareș Bogdan: ‘Războiul de lângă noi va mai dura. Nimeni nu garantează că dacă Ucraina cedează o fâșâie de pământ, Putin nu va ataca mâine alt stat!’

1 February 2023 at 21:30
image

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, susține că teoria că Putin e nebun, deci imprevizibil în logica medicală, dar previzibil în logica politică, face parte, din arsenalul manipulării pe care Rusia îl revarsă cu obstinație, parșiv, țintit. Kremlinul are cel mai mult de câștigat din mesaj. El accentuează în percepția publică ideea că este în stare de orice, de pildă să acționeze valiza nucleară, scopul fiind ca populația să facă presiuni asupra liderilor pentru a se așeza la masa negocierilor.

Fără îndoială pe scenariul negocierilor, astazi, castigul ar fi de partea Rusiei lui Putin si al permanentei ei tentatii hegemonice. Asa zisa vulnerabilitate a sa a devenit armă de propagandă menită să construiască fisuri în determinarea celor care susțin Kievul.

Din nefericire, nu sunt puțini cei care cred că președintele Ucrainei ar trebui să renunțe la teritoriul controlat de Moscova astazi, pentru a se ajunge la pace. În categoria celor care îl condamnă pe Putin și-l socotesc criminal sunt unii care îl plac pe Zelenski, dar și oameni care-l displac și au un dinte crescut în perioada când știrile despre Ucraina nu te duceau cu gândul la stat de drept. Pe cei care judecă singuri, care se informează și nu sunt victime ale manipulării, asta nu-i determină să ceară negocieri de pace în termenii Moscovei. Există rațiuni superioare.

Nimeni nu garantează că dacă Ucraina cedează o fâșâie de pământ, Putin nu va ataca mâine alt stat! Și nu e doar Republica Moldova prin preajmă, care este clar mai vulnerabilă decât statele baltice sau Polonia si …..Romania.

Cum să-l faci însă pe Putin să cedeze, să se retragă fără să piardă susținerea poporului rus, a parte din el, cu siguranta, insa suficient inca pentru validarea actiunilor crininale din Ukraina. Cheia ramane totusi populația Rusiei. Una dintre chei, parerea mea. Războiul de lângă noi va mai dura. Sunt autori care susțin că Putin este în stare să măcelărească milioane de ruși pentru a-și atinge scopul, istoria de altfel se invata ca nu ar fi prima data cand liderii de la Kremlin ar proceda asa. Dar eu nu cred că se va ajunge aici. Asta nu înseamnă că nu e în stare. După mine, atunci când pierderile omenești pe frontul său irațional vor forma masa critică în ochii și sufletele mamelor, familiilor soldaților ruși, Putin va face totusi un pas înapoi.

Presiunea pe care o pun forțele care furnizează armament Ucrainei trebuie să continue – aud acum voci: cu orice preț? Mor oameni nevinovați, spun unii care fara sa realizeze se inscriu astazi in logica celor care ar da castig de cauza Rusiei.

Da, mor. Crimele continuă zi de zi, atrocitatile sunt absolut socante si se intampla in proximitatea noastra! Pe 24 februarie se face un an de la invadarea Ucrainei și fiecare oră care trece adâncește drama. Dar a-i da acum lui Putin satisfacție deschide o cutie a Pandorei pe care nu o va putea nimeni închide. Ar fi greseala fatala si inceputul dezastrului pentru Europa de Est, in prima faza.

Nu m-aș baza pe camarila lui. Un clasic scria că atunci când te afli pe lângă nebuni, devii și tu nebun, dar mai mult decât atât, ajungi să consideri nebunia ca având farmec. Și din câte se vede, greșelile făcute de Ucraina și mai ales de Occident în 2014, după ocuparea si anexarea Peninsulei Crimeea, acceptându-l pe Putin ca partener de dialog și afaceri, au consolidat nebunia rusească. I-au permis să strângă resurse pentru a-și duce razboiul criminal si actiunea hegemonica pan euro-asiatica mai departe.

Dar armata sa are nevoie constant de piese. Descoperirea microcip-urilor batave în componența armelor rusești, via companii din China, va determina, sper, occidentul să verifice toate livrările indirecte.

Dar blocada nu mai are nevoie de nicio fisură! De niciun blat, intenționat sau din culpă. Nu inteleg de ce, spre exemplu, mai exista inca banci rusesti care activeaza in Swift. Nu inteleg de asemenea cum tari europene considerate stalpii Constructiei Europene au in dezbaterea interna din campaniile electorale tema sanctiunilor impotriva Rusiei, care ar afecta cresterea preturilor de pe piata interna si scaderea nivelului de trai in tarile respective.

Da, exact ce cititi, a fost una dintre cele 3 teme principale ale campaniei electorale din landul “Austria Inferioara” si pare ca e exportata ca tema de campanie si in Salzburgerland Karintia, urmatoarele doua landuri unde se confrunta fortele politice austriece in marrtie si aprilie 2023, conform mediaflux.ro

articolul original.

Dragoș Tudorache, despre aderarea României la Schengen și Consiliul European Special din februarie: Este esențial să ne înscriem și noi în această dezbatere și să ne înscriem cu conținut, nu doar cu o atitudine superficială | VIDEO

1 February 2023 at 18:28
image

Europarlamentarul REPER Dragoș Tudorache, fost ministru de Interne, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei”. În contextul Schengen, Dragoș Tudorache a spus că „acel silver bullet nu prea există. Însă, pot exista pachete de negocieri care să pună diverse măsuri pentru că de fapt esența în această problemă a gestiunii migrației este încrederea”. Mai mult, europarlamentarul REPER a explicat la Europa FM că „noi trebuie să fim parte integrantă a acestei dezbateri. Nu putem să stăm pe margine, cum, din păcate, noi cam stăm”.

Întrebat dacă rezultatul alegerilor din Austria Inferioară este de ajutor în cazul României în contextul aderării la Spațiul Schengen, europarlamentarul REPER a explicat că: „Din păcate, nu aș spune că s-a deblocat. Eu unul nu citesc în această notă acest rezultat. Este clar că domnul cancelar a primit un mesaj și un duș rece în acest weekend, dar nu cred că ne ajută pe noi.

Nu-l ajută nici pe domnia sa și cumva dovedește că atitudinea și narativul politic pe care l-a ales înainte de alegeri nu l-a ajutat într-un fel, însă pe noi nu ne ajută pentru că nu cred că îl va convinge pe domnul cancelar că este cazul să schimbe macazul, ci, dimpotrivă, cred că învățământul pe care îl trage domnul cancelar este că trebuie să adopte un limbaj și mai dur pe partea de migrație tocmai pentru că uitându-se la cei care au câștigat cel mai mult din electoratul domniei sale aceștia sunt extrema dreaptă, care au mers foarte mult pe un mesaj anti-migrație în campania lor electorală și atunci cred eu că analiza lor – din păcate – va fi una care nu ne e favorabilă”.

Dragoș Tudorache: „Săptămâna viitoare va fi un Consiliu European dedicat acestui subiect”

„Mai mult decât atât, dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă la nivel european, cred că este foarte important să înțelegem că ceea ce se întâmplă acum și cum evoluează acest dosar în cadru mai larg al dezbaterilor politice mari în Europa, din păcate, nici asta nu ne ajută.

De ceea ce mă temeam mai mult în urmă cu o lună jumătate – când mă uitam la perspectiva următoarelor luni – din păcate, începe să se întâmple: liderii încep ei înșiși – șefii de stat și de guvern – să se preocupe de problema migrației.

Săptămâna viitoare va fi un Consiliu European dedicat acestui subiect, ceea ce înseamnă că probabil domnul Nehammer începe să capete adepți și atunci această dezbatere va prinde foarte mult leadershipului european în următoarele luni, ceea ce nu ne ajută neapărat.

Cel puțin dacă nu înțelegem că pentru a fi relevanți trebuie și noi să ne înscriem într-o astfel de dezbatere cu idei, soluții și cu alegerea foarte înțeleaptă, tactică, strategică aș spune chiar a taberei în care vom juca”, a mai spus Dragoș Tudorache.

Dragoș Tudorache: „Noi trebuie să înțelegem că este esențial să ne înscriem și noi în această dezbatere și să ne înscriem cu conținut, nu doar cu o atitudine superficială”

Ioana Ene Dogioiu: Mai mult, remarcam faptul că deși Olanda în privința României nu și-a schimbat punctul de vedere, a existat o coalizare, putem spune, a premierului Rutte cu cancelarul Nehammer care împreună au spus că extinderea Spațiului Schengen nu este fezabilă pentru că în acest moment nu mai corespunde standardelor. Este, presupun, exact la ce vă refereați dumneavoastră mai devreme – o schimbare de poziție care se va extinde ca pata de ulei pentru că vin alegerile europarlamentare.

Și nu este neapărat o schimbare de poziție. Partidul domnului premier Rutte în Olanda a avut întotdeauna o poziție mai spre dreapta în problema migrației, deși un partid liberal – parte din aceeași familie politică precum cel din care fac și eu parte, însă pe partea de migrație acest partid a avut întotdeauna vederi mai spre dreapta.

Ceea ce se întâmplă acum, pentru că urcă dezbaterea la nivelul șefilor de stat și de guvern, atunci ei se investesc cu acest subiect și încep din nou să se ridice mizele dezbaterii. Tocmai de aceea spuneam înainte că dacă înțelegem cum urmează să se desfășoare acest joc și dacă vrem să nu fim din nou prinși în offsaid, noi trebuie să înțelegem că este esențial să ne înscriem și noi în această dezbatere și să ne înscriem cu conținut, nu doar cu o atitudine superficială”, a mai spus europarlamentarul REPER.

Dragoș Tudorache: „Liderii se vor uita săptămâna viitoare la dezbatere după idei, după soluții și după coaliții”

„Lumea se va uita acum și liderii se vor uita săptămâna viitoare la dezbatere după idei, după soluții și după coaliții – foarte importante fiecare dintre ele. Întâi, am văzut deja o scrisoare din partea președinte Ursula von der Leyen către leadershipul european în pregătirea acestei dezbateri. Există deja pe masă un pachet legislativ pus de către Comisie în urmă cu deja doi ani de zile: Pactul pe Migrație, care nu a fost tranșat în niciun fel.

Deci acum, practic, se va încerca, va fi o primă discuție pentru a se vedea dacă se poate degaja o majoritate, poate chiar și o unanimitate, către o direcție sau alta al modului degestioare și închidere a acestui dosar.

Este deja notoriu, cel puțini aici – în cercurile de la Bruxelles – că una din marile probleme pentru care dosarul acesta al migrației a fost blocat în această perioadă este că în Consiliu nu a existat o vedere sau o poziționare majoritară și de aceea cumva negocierile – inclusiv cu Parlamentul – au încetinit sau chiar s-au blocat.

Ori cum, dată fiind presiune amigrației care crește din nou – în aceste luni a crescut într-adevăr din mou – cere din partea leadershipului european o soluție. Și atunci, cei care vor fi acolo să participe la această dezbatere cu soluții, cu propuneri – care vor fi activi în discuție – vor avea, cred eu, un avantaj politic tocmai prin faptul că ajută la ieșirea dintr-un impas politic care ne ține de 7 ani blocați și pe care nu și-l dorește nimeni tocmai pentru că perspectiva alegerilor care vin – naționale, locale pe care le au fiecare premier în parte, dar și cele europarlamentare din 2024 – nimeni nu-și dorește din nou ca migrația să fie un subiect dominant pentru că el întotdeauna este un subiect destul de toxic din punct de vedere politic și nu ajută pe nimeni”, a explicat Dragoș Tudorache.

Dragoș Tudorache: „Acel silver bullet nu prea există. Însă, pot exista pachete de negocieri care să pună diverse măsuri”

„Dacă o soluție exista și era simplă s-ar fi găsit de foarte mult timp. Spun mereu pentru că am o experiență destul de lungă în acest domeniu și am văzut foarte multe idei apărând și murind la fel de repede, nu prea mai e o idee nouă care să nu fi apărut vreodat, să nu fi fost discutată.

Deci acel silver bullet nu prea există. Însă, pot exista pachete de negocieri care să pună diverse măsuri pentru că de fapt esența în această problemă a gestiunii migrației este încrederea.

Încrederea între statele membre și între sistemele și modul de gestiune a migrației de către statele membre, de către cele din sud față de cele din nord, de către cele din nord față de cele din sud. Deci este o chestiune de echilibru care s-a rupt în 2015. Această încredere între statele membre s-a rupt în 2015 la primul val și ea nu a mai fost în totalitate recuperată niciodată”, a explicat europarlamentarul REPER.

Dragoș Tudorache: „Nu cred că va fi simplu, nu cred că se va rezolva acum, săptămâna viitoare la Consiliul European, dar cred că ce se încearcă în Consiliul de săptămâna viitoare este să se dea un start nou”

„Și acest pachet care ar trebui să reprezinte soluția miraculoasă pe care o așteptăm cu toții de 6-7 ani trebuie să cuprindă în el măsuri care să mulțumească și sudul și nordul, care să dea fiecăruia ceva și – în același timp – fiecare trebuie să accepte că pierde ceva din narativul pe care l-a ținut până atunci în brațe. Tocmai de aici și dificultatea și sensibilitatea subiectului.

Deci nu cred că va fi simplu, nu cred că se va rezolva acum, săptămâna viitoare la Consiliul European, dar cred că ce se încearcă în Consiliul de săptămâna viitoare este să se dea un start nou – poate chiar e posibil să vedem și o nouă metodă sau abordare de negociere atât la nivelul Consiliului, cât și în raport cu Parlamentul. Mă aștept să iasă ceva pentru că status quo-ul nu mai este politic acceptabil și fiecare șef de stat și de guvern cred eu că vrea să dea un mesaj că ceva se face. Că se lucrează către o soluție. Cred că vom vedea măcar începutul unei metode dacă nu prefigurarea unei soluții”, a spus Dragoș Tudorache.

Dragoș Tudorache: „Noi trebuie să fim parte integrantă a acestei dezbateri. Nu putem să stăm pe margine, cum, din păcate, noi cam stăm”

„Revenind cumva înapoi la dosarul care ne interesează pe noi și cum cred eu că ar trebui să jucăm noi, repet: noi trebuie să fim parte integrantă a acestei dezbateri. Nu putem să stăm pe margine, cum, din păcate, noi cam stăm pentru că atunci contezi. Și dacă încerci să contezi într-o dezbatere în care e foarte importantă politic, este delicată și pe care unii chiar au legat-o de dosarul care ne interesează pe noi – Schengen.

Și care, recunoaștem sau nu, fluxuri de migrație sunt relevante pe subiectul Schengen, cu cât suntem mai activi, cu cât participăm, cu cât avem o contribuție de substanță și se va ajunge – e o chestiuned e tactică – invariabil la cel puțin două fronturi și va exista un front care va încerca să-l convingă pe celălalt și din compromisuri și negocierea dintre cele două viziuni va ieși în final un compromis. Ne va trebui să chibzuim și să ne gândim foarte atent cum anume și către ce front mergem. Cu cine e bine să jucăm în această dezbatere și în această negociere pentru a vedea de unde putem să ne obținem și noi ceea ce ne interesează.

Deci, cumva ce urmează în următoarele luni este un joc de foarte mare finețe politică și de substanță pe care dacă înțelegem să jucăm cum trebuie, cred eu că ne poate ajuta în ciuda faptului că dezbaterea acum și discuția este mult mai complexă decât înainte”, a mai explicat europarlamentarul REPER Dragoș Tudorache la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Bogdan Aurescu: România este deschisă pentru un dialog constructiv cu Austria. Sper ca după aceste alegeri să intrăm într-un proces de consultare | VIDEO

articolul original.

Bogdan Aurescu: România este deschisă pentru un dialog constructiv cu Austria. Sper ca după aceste alegeri să intrăm într-un proces de consultare | VIDEO

30 January 2023 at 17:56
image

Ministrul de Externe – Bogdan Aurescu – a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Bogdan Aurescu a spus la Europa FM că nu poate comenta rezultatele alegerilor din Austria, însă având în vedere că rezultatele sunt publice, ministrul de Externe al României a explicat că oricine poate face o analiză.

„Ceea ce este important este ca în relația Austria – România să continue demersurile de deschidere pentru un dialog constructiv, astfel încât să ajungem la un plan de lucru comun și să avansăm în procesul de aderare”, a explicat ministrul de Externe la Europa FM.

Întrebat când intrăm în Schengen, Bogdan Aurescu a spus că „Eu întotdeauna nu am dat termene. Nici anul trecut nu am dat, nu am să dau nici în continuare”.

„Există mai multe elemente la care trebuie să găsim răspuns. Pe de-o parte este vorba despre această opoziție a Austriei. Sper ca după aceste alegeri să intrăm într-un proces de consultare, de dialog cu partea austriacă. Am discutat acest lucru de mai multe ori cu colegul meu, ministrul de Externe austriac. Inclusiv la Davos am avut ultima discuție detaliată pe acest subiect și am exprimat din nou deschiderea României pentru acest dialog constructiv”, a mai spus ministrul de Externe al României.

„De altfel, au existat și alte contacte în această perioadă: discuția pe care președintele României, domnul Iohannis, a avut-o cu omologul său austriac, retrimiterea ambasadorului nostru la Viena are reprezentat și el un gest de deschidere către dialog. Domnul ministru Bode a avut discuții cu ministrul de interne austriac la Consiliul Justiției și Afacerilor Interne de săptămâna trecută, Consiliul Informal și decizia luată de cei doi a fost ca în perioada următoare să aibă loc discuții la nivel tehnic, la nivel de experți”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu: Am spus la Davos că este important ca dialogul să reînceapă

„Discutând cu ministrul de Externe austriac la Davos am abordat această chestiune – am spus că este important ca dialogul să reînceapă mai ales că în relația dintre cele două Ministere de Interne dialogul anterior opoziției Austriei dialogul a fost unul foarte bun, iar ministrul de Extern austriac mi-a spus că, din punctul lui de vedere – sigur, sarcina Ministerelor de Externe este să faciliteze acest dialog – dar pe fond, pe substanță, discuția trebuie să fie purtată la nivelul Ministerelor de Interne”, a explicat ministrul de Externe al României la Europa FM.

„Acum trebuie spus și faptul că România are o abordare constructivă și am exprimat acest lucru în discuția cu omologul meu austriac și în ceea ce privește adoptarea și implementarea la nivel european de măsuri care să combată mai eficient migrația ilegală – să facem frontierele Uniunii Europene mai sigure”, a spus Bogdan Aurescu.

„Am menționat acest lucru și în declarația trilaterală pe care am semnat-o vineri împreună cu colegii mei din Franța și din Olanda pentru că – chiar dacă România nu acceptă conexiunea artificială făcută de Austria între tema migrației și aderarea la Spațiul Schengen, credem că este important ca anumite mpsuri să fie luate, fiind nevoie de o securizare suplimentară a frontierei externe a Uniunii Europene. Și demersurile nostre, atât în planul Ministerelor de Interne, cât și în planul diplomatic vor continua”, a mai explicat Bogdan Aurescu la Europa FM.

Bogdan Aurescu: Președinția suedeză va declanșa un proces de consultări cu toți actorii implicați în perioada imediat următoare și sperăm să vedem progrese

„Ați văzut că am avut foarte multe întâlniri și discuții în debutul acestui an cu colegi de-ai mei – cu 16 miniștri de Externe, respectiv de Afaceri Europene din tot atâtea state membre ale Uniunii Europene, asta înseamnă peste două treimi din numărul de state membre ale Uniunii Europene care sunt în același timp și state membre Schengen – sunt 23 de state în această categorie – pentru a menține subiectul cald pe agenda europeană, pentru a frcutifica momentul de sprijin pe care România îl are la nivel european”, a explicat ministrul de Externe.

Aderarea la Spațiul Schengen este văzută nu doar ca o problemă bilaterală între România și Austria, respectiv Bulgaria și Austria și Olanda – pentru că și Olanda are o opoziție față de Bulgaria. Și, în același timp, am obținut din partea acestor omologi ai mei și promisiunea unui sprijin activ – demersuri pe care să le facă atât pe lângă partea austriacă, pe lângă instituțiile europene în așa fel încât procesul de aderare a României să meargă înainte. Președinția suedeză este foarte deschisă și nu există niciun dubiu cu privire la caracterul prioritar pe care îl acordă acestui dosar pe agenda acestui semestru”, a adăugat ministrul de Externe.

„Am discutat cu omologul meu suedez mai întâi pe 11 ianuarie, apoi de mai multe ori în această perioadă și am fost asigurat de acest sprijin. Președinția suedeză va declanșa un proces de consultări cu toți actorii implicați în perioada imediat următoare și sperăm să vedem progrese”, a mai spus Bogdan Aurescu la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Partidul lui Karl Nehammer a pierdut majoritatea absolută în Parlamentul din regiune. Obținerea unui vot favorabil României în contextul Schengen, mai greu de îndeplinit | AUDIO

articolul original.

6 copii au fost găsiți într-o pivniță părăsită din Austria

30 January 2023 at 13:42
By: -
image

6 copii trăiau împreună cu părinții lor în adăpostul improvizat. Tatăl este membru al unei grupări extremiste.

Serviciile sociale austriece au fost chemate pe o proprietate din Obritz, o localitate de lângă granița cu Cehia, de localnicii îngrijorați pentru soarta copiilor. Oamenii au încercat să intre în pivnița abandonată în care erau ținuți minorii, însă tatăl acestora i-a atacat cu spray cu piper.

Potrivit poliției, bărbatul, un austriac în vârstă de 54 de ani, este membru al mișcării de extremă dreapta Reichsburger și a scris mai multe cărți în care neagă Holocaustul, relatează Sky News.

Acesta a fost arestat de polițiști și ulterior eliberat pe cauțiune, în timp ce ancheta continuă.

Copiii, cu vârste între șapte luni și cinci ani, au fost internați împreună cu mama lor într-un spital. Aceștia sunt acum într-o stare bună și se află în grija serviciilor sociale, a anunțat un purtător de cuvânt al poliției.

Potrivit autorităților locale, se pare că familia trăia ilegal de mai multe luni în pivnița părăsită, dar au primit de mai multe săptămâni plângeri din cauza acestei situații.

"Camerele video de supraveghere de la intrarea în pivniță erau deosebit de enervante, iar localnicii auzeau de multe ori voci în pivniță, iar când se apropiau se făcea liniște", a declarat viceprimarul Erich Greil.

Polițiștii au spus că deocamdată nu există indicii de abuz sexual asupra copiilor. În timpul descinderii s-au găsit în pivniță "două arme lungi, două arbalete și mai multe arme cu aer comprimat".

articolul original.

Partidul lui Karl Nehammer a pierdut majoritatea absolută în Parlamentul din regiune. Obținerea unui vot favorabil României în contextul Schengen, mai greu de îndeplinit | AUDIO

30 January 2023 at 11:39
image

Partidul Popular Austriac, cel al cancelarului Karl Nehammer, a obținut sub 40% dintre voturile exprimate ieri în landul Austria Inferioară, ceea ce reprezintă o scădere de 10%. Este landul care, potrivit mai multor analiști, dă tonul în alegerile generale. Asta înseamnă că a pierdut majoritatea absolută în Parlamentul din această regiune. În schimb, Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, a obţinut cel mai bun rezultat al său de până acum: 24,5%. În acest context, obținerea unui vot favorabil din partea Austriei în ceea ce privește extinderea Spațiului Schengen pare și mai greu de îndeplinit acum.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/30ian-13-Anca-SNDW-Alegeri-Austria-plus-Schengen.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Partidul de pe locul II, cu opinii mai ferme în ceea ce privește migrația, consideră acum, că trebuie să se pună capăt „sistemului OeVP” din Austria inferioară, învinuind totodată partidul cancelarului Karl Nehammer pentru creşterea semnificativă a numărului de solicitanţi de azil pe parcursul anului trecut.

La București, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că rezultatul alegerilor din Austria arată absenţa impactului folosirii temei Schengen în campanie.

Iar Guvernul de la București continua negocierile. Ultimele discuții au fost cu reprezentanții Suediei.

Bogdan Aurescu: Președinția suedeză este extrem de hotărâtă să ne susțină

Stockholmul va începe consultări cu celelalte state ale blocului comunitar, inclusiv cu Austria, în vederea obținerii consensului privind extinderea Schengen, a explicat ministrul de Externe.

„Președinția suedeză este extrem de hotărâtă să ne susțină. Am avut aceste discuții atât la nivel de președinte, cu primul ministru suedez. De asemenea, cu ministrul de Externe suedez. Am discutat în repetate rânduri cu acesta. Practic, avem toată susținerea din partea Suediei care în perioada următoare va declanșa un proces de consultări. Sunt convins că și Bulgaria continuă demersurile atât în relația cu Austria, cât și în relația cu Olanda”, a spus Bogdan Aurescu.

Suedia este țara care asigură președinția Uniunii până în luna iunie.

Leonard Orban: România trebuie să arate efectele pozitive pe care le-ar aduce aderarea noastră la Schengen

Mai pesimist este fostul comisar european, Leonard Orban: „Mai degrabă sunt pesimist că pe o perioadă scurtă de timp Austria va renunța la veto-ul pe care l-a avut”.

Anca Grădinaru: În acest context, România ce mai are de făcut?

Leonard Orban: „Să aștepte și, evident, să desfășoare negocierile clasice. România va trebui în continuare să arate efectele pozitive pe care le-ar aduce aderarea României la Spațiul Schengen”.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Bogdan Aurescu, după alegerile din Austria: Este necesară o reevaluare a poziției Vienei cu privire la aderarea României la Schengen | AUDIO

articolul original.

Partidul cancelarului Nehammer are sub 40% voturi și a pierdut majoritatea absolută în alegerile regionale din Austria Inferioară

30 January 2023 at 07:00

După rezultate parțiale, partidul cancelarului austriac Karl Nehammer a suferit o înfrângere drastică în alegerile regionale-cheie din Austria Inferioară.

Aproape 1,3 milioane de alegători și-au exprimatul duminică votul în cadrul alegerilor regionale din landul Austria Inferioară, iar potrivit rezultatelor oferite de exit-poll-uri, partidul ÖVP al Cancelarului Karl Nehammer ar fi obținut doar 39,9%, după numărarea a 100% din voturi, ceea ce înseamnă că ar urma să piardă majoritatea parlamentară într-o regiune în care locuiesc cei mai mulți imigranți români.

Partidul Popular (ÖVP) al cancelarului austriac Karl Nehammer şi-a pierdut majoritatea absolută, din cauza unui scor bun al naţionaliştilor din cadrul Partidului Libertăţii (FPÖ) – care a obţinut cu un sfert mai multe voturi decât în alegerile anterioare – în alegeri regionale-cheie, duminică, în Austria Inferioară, şi este nevoit să încerce să formeze o coaliţie pentru a rămâne la putere, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, ceea ce semnalează o scădere a susţinerii Guvernului lui Nehammer.

Potrivit unui exit-poll difuzat de televiziunea publică ORF, FPÖ se clasează pe locul doi, cu 24.2% dintre voturile exprimate, iar Partidul Social Democrat (SPÖ) se clasează pe locul trei, cu 20.6% dintre voturile exprimate.

ÖVP a obţinut o victorie, cu 39.7% dintre voturile exprimate, cu zece puncte procentuale mai puţin decât în alegerile precedente.

Austria Inferioară, în care se află Viena, în estul ţării, este a doua cea mai populată regiune şi este considerată fieful ÖVP (centru-dreapta).

articolul original.

Eșec istoric: Partidul cancelarului Karl Nehammer pierde alegerile regionale-cheie din Austria Inferioară

30 January 2023 at 05:14
image

Partidul popular (OVP) al cancelarului austriac Karl Nehammer a pierdut zece puncte în urma alegerilor regionale din Austria Inferioară, organizate duminică, unde deținea majoritatea.

Partidul Popular şi-a pierdut majoritatea absolută, din cauza unui scor bun al naţionaliştilor din cadrul Partidului Libertăţii (FPÖ) – care a obţinut cu un sfert mai multe voturi decât în alegerile anterioare – în alegeri regionale-cheie, duminică, în Austria Inferioară, şi este nevoit să încerce să formeze o coaliţie pentru a rămâne la putere, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, ceea ce semnalează o scădere a susţinerii Guvernului lui Nehammer, relatează Bloomberg.

Potrivit unui exit-poll difuzat de televiziunea publică ORF, FPÖ se clasează pe locul doi, cu 25.4% dintre voturile exprimate, iar Partidul Social Democrat (SPÖ) se clasează pe locul trei, cu 20.7% dintre voturile exprimate.

ÖVP a obţinut o victorie, cu 39.7% dintre voturile exprimate, cu zece puncte procentuale mai puţin decât în alegerile precedente.

Austria Inferioară, în care se află Viena, în estul ţării, este a doua cea mai populată regiune şi este considerată fieful ÖVP (centru-dreapta).

Industria mixtă, agricolă şi industrială a regiunii, întâmpină dificultăţi în a se adapta ”exploziei” preţurilor energiei.

Producţia austriacă de bunuri şi servicii urmează să stagneze anul acesta, în contextul estimării unei creşteri economice de 0,3%.

Alegerile din Austria Inferioară vin în contextul unor semne de profundă criză de încredere în clasa politică. Numai 25% dintre alegători au în continuare încredere în politică, după mai multe acuzaţii de corupţie, scrie News.ro.

Austria Inferioară este a doua cea mai populată provincie a țării, după capitală

Alegerile din Austria Inferioară sunt unele dintre cele mai semnificative din Austria, scrie site-ul  thelocal.at.

Austria Inferioară este a doua cea mai populată provincie a țării, după capitală și cea mai întinsă ca teritoriu. Land-ul înconjoară capitala Viena, iar mulți oameni angajați în capitală locuiesc în orașe din apropiere, în Austria Inferioară.

O înfrângere aici pentru OVP ar fi cu atât mai catastrofală cu cât land-ul este considerat un fief al conservatorilor austrieci. OVP a condus regiunea de la refondarea statului austriac după Război.

Alegerile din Austria Inferioară vin la aproape două luni după ce guvernul condus de partidul lui Nehammer a blocat aderarea României și a Bulgariei la Schengen, o măsură controversată, condamnată de multe companii și de politicieni liberali, precum și de aliații europeni. În acest context, extremiștii din Austria (FPO) sunt pe val în sondajele la nivel național și chiar în cele din landul Austria Inferioară.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

Partidul cancelarului Nehammer a pierdut alegerile regionale-cheie din Austria Inferioară

30 January 2023 at 05:20
image

După rezultate parțiale, partidul cancelarului austriac Karl Nehammer a suferit o înfrângere drastică în alegerile regionale-cheie din Austria Inferioară.

Partidul Popular (ÖVP) al cancelarului austriac Karl Nehammer şi-a pierdut majoritatea absolută, din cauza unui scor bun al naţionaliştilor din cadrul Partidului Libertăţii (FPÖ) – care a obţinut cu un sfert mai multe voturi decât în alegerile anterioare – în alegeri regionale-cheie, duminică, în Austria Inferioară, şi este nevoit să încerce să formeze o coaliţie pentru a rămâne la putere, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, ceea ce semnalează o scădere a susţinerii Guvernului lui Nehammer, relatează Bloomberg, potrivit News.ro.

Potrivit unui exit-poll difuzat de televiziunea publică ORF, FPÖ se clasează pe locul doi, cu 25.4% dintre voturile exprimate, iar Partidul Social Democrat (SPÖ) se clasează pe locul trei, cu 20.7% dintre voturile exprimate.

ÖVP a obţinut o victorie, cu 39.7% dintre voturile exprimate, cu zece puncte procentuale mai puţin decât în alegerile precedente. Partidul lui Karl Nehammer urmează să piardă majoritatea parlamentară.

Austria Inferioară, în care se află Viena, în estul ţării, este a doua cea mai populată regiune şi este considerată fieful ÖVP (centru-dreapta).

Industria mixtă, agricolă şi industrială a regiunii, întâmpină dificultăţi în a se adapta ”exploziei” preţurilor energiei.

Producţia austriacă de bunuri şi servicii urmează să stagneze anul acesta, în contextul estimării unei creşteri economice de 0,3%.

articolul original.

Partidul lui Karl Nehammer a pierdut alegerile din Austria Inferioară, fieful formațiunii. OVP nu va mai avea majoritate parlamentară. Cel mai mare grup de migranți din regiune e format chiar din români

29 January 2023 at 18:15
image

Discursul antimigranți folosit de cancelarul Austriei, Karl Nehammer, pentru a câștiga alegerile din Austria Inferioară n-a fost deloc un succes, ba dimpotrivă. Partidul său, OVP, a luat sub 40% din voturi, conform rezultatelor parțiale, și a pierdut majoritatea în guvernul și în parlamentul regionale. Asta deși Austria Inferioară era chiar fieful formațiunii.

Amintim că Nehammer a încercat să câștige voturi având în centrul strategiei sale un discurs antimigrație. De altfel, el a și blocat intrarea României și a Bulgariei în Schengen invocând faptul că din cauza incapacității noastre de a proteja frontierele ei au o problemă cu migranții ilegali. Strategia de apărător în fața migranților nu l-a ajutat însă. Iar un motiv e că mulți dintre cei care au emigrat în Austria chiar au votat la acest scrutin.

Partidul lui Nehammer, eșec în alegerile din Austria Inferioară

Rezultatele parțiale după numărarea a 60% din voturi arată că OVP a luat 39,9%, extrema dreaptă, FPO, a ajuns la 25%, iar social-democrații au obținut 21%, informează presa locală.

Pentru OVP e cel mai prost rezultat din istorie. În schimb, FPO, Partidul Libertății, a produs surpriza, căci a crescut cu 10%.

Astfel, partidul popular pierde majoritatea în guvernul și în parlamentul regionale și va trebui să facă o înțelegere cu social-democrații sau cu extremiștii. De asemenea, nu este exclus ca aceștia din urmă să ajungă la un acord și popularii să rămână pe dinafară.

Rezultatul votului ar putea face ca Nehammer să piardă puterea la Viena, dat fiind majoritatea oricum fragilă de care dispune.

Românii, cel mai numeros grup de migranți din Austria Inferioară

De precizată că în Austria Inferioară sunt peste jumătate dintre imigranții care locuiesc în această țară, iar cel mai numeros grup e format chiar din români. O parte dintre acești oameni au și votat.

Aproape 1,3 milioane de alegători s-au prezentat la urne în cadrul alegerilor regionale din landul Austria Inferioară. Alegeri regionale urmează să mai aibă loc și în Carinthia, în luna martie, şi în Salzburg, în aprilie.

articolul original.
❌