ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic: ‘Putin se inspiră din discursurile lui Stalin. Se temea să declarare mobilizarea generală tocmai pentru a nu pune arme în mâna populației’

22 September 2022 at 19:17
image

Armand Goșu, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității București, expert în spațiul ex-sovietic, a afirmat că discursul lui Vladimir Putin este un răspuns la contraofensiva ucraineană, însă liderul de la Kremlin a ales mobilizarea parțială și nu pe cea generală de teama să nu transforme războiul din Ucraina într-un război civil.

Putin se temea să declarare mobilizarea generală tocmai pentru a nu pune arme în mâna populației, în care nu are absolut nici o încredere. Acei oameni pot întoarce armele împotriva lui Putin însuși, iar războiul cu Ucraina s-ar putea transforma într-un război civil. De aceea a acceptat să declare o mobilizare parțială”, a precizat el, într-un interviu pentru Contributors.ro.

Ce a spus în acest discurs?

În ordinea inversă, pe locul trei ar fi temele patriotice. S-a referit la Rusia istorică, deci obsesia cu istoria și cu granițele. La faptul că rușii o să-și apere suveranitatea și integratatea teritorială, în fața ofensivei Occidentului care vrea să distrugă Rusia. Noutatea ar fi că Putin împinge tot mai evident spre narațiunea – “patria în pericol”, trebuie ca tot poporul rus să pună mâna pe armă ca s-o apere. Deci, Putin se inspiră din discursurile lui Stalin. Ceea ce n-ar fi o noutate. În condițiile în care mii de soldați ruși fac rapoarte pentru a ieși din armată și nu văd nici un motiv pentru care ar continua războiul împotriva Ucrainei, tentativa lui Putin de a zugrăvi Rusia ca fiind amenințată, e o încercare de a mobiliza populația pentru războiu.

Doar amintesc tema propagandei rusești, anume că Rusia nu luptă cu Ucraina, ci cu Occidentul, care vrea să distrugă Rusia. E o temă mai veche, n-o dezvolt aici.

Al doilea subiect important, ar fi că Rusia trebuie să susțină dorința celor din Ucraina care vor să-și decidă singuri viitorul în referendumurile anunțate. Putin folosește un termen ciudat, concetățenii noștri. Adică, locuitorii din Herson, Zaporojie, Donbass sunt considerați deja cetățeni ai Rusiei. Poate e doar o scăpare. Eu doar am ascultat discursul, poate ar trebui să mă uit mai atent pe transcriere, deocamdată nu se pot accesa site-ul Președinției ruse.

Și, pe locul întâi, cel mai important punct, este anunțarea — la cererea Ministerului Apărării, repetă asta de cel puțin două ori în discurs – a mobilizării parțiale. Deci, nu el a vrut, ci Șoigu”, a declarat Armand Goșu.

Vezi și:

Dmitri Medvedev s-a dezlanțuit: ‘Orice arme rusești, inclusiv arme nucleare strategice, ar putea fi folosite pentru apărarea teritoriilor încorporate de Rusia de la Ucraina’

articolul original.

Expert în spațiul ex-sovietic, despre ce ar înseamna o victorie a Rusiei: ‘Un scenariu de coșmar e ăsta. Orice poate să zică Putin că e o victorie. Poate să ocupe un sat și să zică că e o victorie’

30 August 2022 at 19:15
image

Armand Goșu, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității București, expert în spațiul ex-sovietic, a vorbit despre actuala situație a războiului din Ucraina și ce ar însemna o victorie a Federației Ruse: ‘Un scenariu de coşmar e ăsta’.

Armand Goşu a fost întrebat în cadrul unei emisiuni TV dacă pierde Rusia războiul din Ucraina.

Grea întrebare. Să o luăm altfel. Ca să îl câştige, ar trebui ca foarte multe condiţionalităţi să se producă. Ori e greu de imaginat scenarii în care Putin face mobilizare generală. Ceea ce vedem că amână de multe luni. Occidentul nu mai ajută Ucraina şi ar pune presiune pe Ucraina să facă pace în condiţiile Rusiei. Propaganda rusească are o capacitate incredibilă de a face hocus-pocus, de a-ţi prezenta, nu ştiu, un pahar cu apă, ca fiind nu ştiu ce, tezaurul Băncii Naţionale a Marii Britanii. Şi o să vină propagandiştii şefi de la Moscova să vă explice că tu nu poţi să înţelegi.  Iau în calcul şi acest detaliu că Putin poate să transforme o semi-victorie, un mic succes, un aparent succes de moment, să zică ”Am învins”. Ajutat de presă”, a explicat istoricul.

El crede că Putin va fi luat la întrebări de populaţia Rusiei şi va trebui să răspundă unde sunt denazificarea şi dezarmarea Ucrainei.

E greu de imaginat aşa ceva, pentru că au murit zeci de mii de oameni. Deci încep să vină trupuri neînsufleţite cam în toate regiunile Rusiei, nu mai vorbim doar de Buriatia sau de Tuva, de regiuni îndepărtate, unde e un nivel de trai scăzut, unde oamenii nu prea comunică. Începem să vorbim de partea europeană a Rusiei. Ori, deja sunt prea mulţi morţi, resursele consumate în acest război sunt mult prea mari pentru rezultatele mult prea mici pe care le-a obţinut. O să fie întrebat ”Unde-i denazificarea, ai zis că denazifici Ucraina?. Unde-i denazificarea? Unde-i dezarmarea? Cum ai dezarmat Ucraina?”. Putin are grijă să nu repete lucrurile astea prea des, dar îi joacă feste propagandiştii pentru că ei le repetă şi astea rămân undeva întipărite în memoria colectivă şi va veni momentul să răspundă la întrebări”, a precizat Armand Goşu.

Întrebat ce ar înseamna o victorie a Rusiei, istoricul a răspuns: “Un scenariu de coşmar e ăsta. (…) Orice poate să zică Putin că e o victorie. Poate să ocupe un sat şi să zică că e o victorie”.

De asemenea, el a mai fost întrebat dacă ar fi o victorie pentru Rusia controlul asupra regiunii Donbas.

Ca să aibă controlul asupra Donbasului, ar trebui să ocupe Doneţkul integral. O singură regiune a ocupat integral, Lugansk. Ar trebui să ocupe Lugansk şi Doneţk ca să aibă controlul pe Donbas. Mai are 70% pe Zaporojie, mai are 60% pe Herson. (…) Nu se ştie dacă va face, nu va face acele referendumuri planificate pe 11 septembrie. Nici măcar nu a sugerat Kremlinul care va fi întrebarea la care populaţia va trebui să răspundă. Şi întrebarea mea este ce populaţie, cine va trebui să răspundă pentru că oamenii au fugit, au plecat. Nu există liste de alegători. Oamenii ăia, în momentul în care ruşii au ocupat regiunile respective, 30% fugiseră. Între timp au mai fugit până la 50%. În unele regiuni, se pare că şi mai mult de 50%. Ruşii au venit cu profesori, au venit cu poliţie din Rusia, au venit cu primari din Rusia să controleze oraşe nepopulate. Au introdus rubla rusească, au adus numere de maşină ruseşti”, a mai afirmat Armand Goşu.

El a precizat că de câteva săptămâni ucrainenii au preluat iniţiativa strategică în acest război.

În acelaşi timp, aşteptăm toţi de o lună şi ceva anunţata contraofensivă ucraineană pentru luna august, dar care vedem că nu e contraofensiva pe care ne-o închipuiam noi. Ucrainenii lucrează altfel, îşi protejează trupele, lovesc cu HIMARS-urile, în spatele frontului, depozitele de muniţie, lovesc comandamentele, podurile, de pildă. Aici, la Herson, au început să lovească Crimeea. Ăsta este şocul cel mai mare pentru ruşii. Deci au preluat iniţiativa strategică. Dacă e ceva important care s-a întâmplat în ultimele 3-4 săptămâni, ăsta e lucrul cel mai important, ucrainenii au preluat iniţiativa strategică în acest război”, a mai transmis Armand Goşu, conform news.ro.

Vezi și:

Analistul politic Bogdan Chirieac: ‘Pentru Putin, este exclus să se retragă acum, după pierderile uriașe pe care le-a suferit. Ar însemna dispariția sa imediată de la Kremlin’

articolul original.

Armand Goşu: Cum va sfârși Putin

28 August 2022 at 10:07
By: (C.C.)

Armand Goşu crede că sfârşitul preşedintelui rus Vladimir Putin poate veni într-un an, un an şi jumătate cel mult, precizând și cum ar fi scoaterea acestuia din scenă.

Goşu a fost întrebat, duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, cum crede că va sfârşi Putin, dacă va fi dat jos de popor, de serviciile de informaţii sau va părăsi funcţia prin moarte naturală.

“Scoateţi ”moarte naturală” şi presupun că va fi o combinaţie între servicii şi nişte mişcări de protest”, a precizat istoricul.

Întrebat când se va întâmpla asta, Armand Goşu a răspuns: “În următoarele luni. Într-un un an, un an şi jumătate maxim. Depinde foarte mult de cât de repede Occidentul livrează armele de care au nevoie ucrainenii ca ucrainenii să îl învingă pe Putin. Cu o victorie majoră, vizibilă pentru omul de rând din Rusia, a Ucrainei. Pentru că Putin în momentul ăla… contractul dintre populaţie şi Putin, dintre ruşi şi Putin e rupt. Contractul a funcţionat câtă vreme Putin e victorios şi reface imperiul şi grandoarea, se răzbună pe Occident”.

Istoricul a mai fost întrebat dacă nu crede că este posibil ca războiul din Ucraina să se întindă pe o perioadă mai lungă de timp.

“E posibil. Depinde foarte mult dacă Occidentul strânge rândurile în jurul Ucrainei şi livrează tancuri, livrează avioane de luptă, livrează tanchete, livrează maşini blindate Ucrainei ca Ucraina să poată pe teren, cu infanteria, să recâştige teritoriile ocupate de ruşi”, a mai declarat Armand Goşu.

articolul original.

Istoricul Armand Goșu spune cum poate scăpa Ucraina de invazia rusă: Rusia nu se retrage decât dacă e înfruntată militar

28 August 2022 at 12:15
image

Armand Goșu, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității București, expert în spațiul ex-sovietic, a transmis duminică la emisiunea Insider Politic de la postul de televiziune Prima Tv, că Ucraina poate scăpa de invazia rusă doar dacă va înfrunta Federația rusă, scrie news.ro

Armand Goşu a fost întrebat, duminică, care sunt şansele ca Ucraina să termine acest război cu graniţele de dinainte de 2014, deci şi cu regiunea Donbas şi cu Crimeea?

“Ar fi şanse, dacă Ucraina ar primi, pe lângă HIMARS-urile pe care le-a primit şi care nu sunt multe, sunt 16 şi ce armament mai a primit acum în ultimul lot de 3 miliarde de la Statele Unite, dacă ar primi tancuri, dacă ar primi maşini blindate, dacă ar primi avioane. Nu poţi să intri să recucereşti teritorii decât cu infanterie, care infanterie trebuie susţinută de maşini blindate”, a explicat istoricul.

Întrebat dacă ţările occidentale au interes să înarmeze Ucraina, Armand Goşu a răspuns: “În acest moment, da, pentru că altfel s-ar crea un precedent foarte grav. Dacă Ucraina ar încheia războiul făcând concesii teritoriale, renunţând la Crimeea, la Donbas, Rusia va fi tentată, şi nu doar Rusia, şi alte state, care sunt revizioniste, vor fi tentate să acţioneze. Şi atunci se va ajunge la o cursă a înarmărilor, asta înseamnă că nu doar generaţia copiilor noştri, dar chiar generaţia noastră mai apucă câteva războaie şi tocmai pentru ca copiii şi nepoţii noştri să nu treacă prin astfel de experienţe, să ajungă pe front, Rusia trebuie înfrântă. Rusia trebuie să se retragă şi Rusia altfel nu se retrage decât dacă e înfruntată militar”.

Armand Goşu consideră că sancţiunile financiare impuse Rusiei dau roade.

“Sancţiunile dau roade foarte mari şi aici nu e vorba doar de sancţiunile financiare, mă refer la tot pachetul de sancţiuni. Unele sunt foarte importante împotriva elitei. Le-a îngrădit libertatea de mişcare, dar nu suficient, pentru că vedem că nevasta lui Peskov dă spectacole în Grecia şi sparge farfurii în restaurante, Peskov fiind purtătorul de cuvânt al lui Putin la Kremlin. Cât mă gândesc la faptul că Rusia nu mai are acces la tehnologie occidentală. Ori fabricile de armament rusesc… sigur că mai au în stoc nişte componente electronice aduse din Franţa, din Cehia, din Canada de acum câţiva ani şi mai pot să mai facă nişte rachete, nişte avioane, dar alea se termină. E foarte important ca Rusia să nu aibă acces la această tehnologie occidentală, deşi ştiu că spionajul rusesc este foarte activ şi foarte agresiv în această perioadă”, a mai declarat Armand Goşu, conform news.ro

articolul original.

Expertul în spațiul ex-sovietic, Armand Goșu, anunță ‘sfârșitul’ lui Vladimir Putin: Va fi o combinație între servicii și niște mișcări de protest

28 August 2022 at 11:15
image

Armand Goșu, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității București, expert în spațiul ex-sovietic, a transmis duminică la emisiunea Insider Politic de la postul de televiziune Prima Tv, că sfârşitul preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, ar putea veni într-un an, un an şi jumătate cel mult.

Armand Goşu a fost întrebat cum crede că va sfârşi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, dacă va fi dat jos de popor, de serviciile de informaţii sau va părăsi funcţia prin moarte naturală.

“Scoateţi ”moarte naturală” şi presupun că va fi o combinaţie între servicii şi nişte mişcări de protest”, a precizat istoricul.

Întrebat când se va întâmpla asta, Armand Goşu a răspuns: “În următoarele luni. Într-un un an, un an şi jumătate maxim. Depinde foarte mult de cât de repede Occidentul livrează armele de care au nevoie ucrainenii ca ucrainenii să îl învingă pe Putin. Cu o victorie majoră, vizibilă pentru omul de rând din Rusia, a Ucrainei. Pentru că Putin în momentul ăla… contractul dintre populaţie şi Putin, dintre ruşi şi Putin e rupt. Contractul a funcţionat câtă vreme Putin e victorios şi reface imperiul şi grandoarea, se răzbună pe Occident”.

Istoricul a mai fost întrebat dacă nu crede că este posibil ca războiul din Ucraina să se întindă pe o perioadă mai lungă de timp.

“E posibil. Depinde foarte mult dacă Occidentul strânge rândurile în jurul Ucrainei şi livrează tancuri, livrează avioane de luptă, livrează tanchete, livrează maşini blindate Ucrainei ca Ucraina să poată pe teren, cu infanteria, să recâştige teritoriile ocupate de ruşi”, a mai declarat Armand Goşu, conform news.ro

articolul original.
  • There are no more articles
❌