ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Mai multe plantatii si un adevarat laborator de prelucrare a cannabisului, descoperite de politistii de la Crima Organizata si procurorii DIICOT. Perchezitii la Timisoara si in judet la traficantii de droguri. Video

21 September 2022 at 16:32
image

TIMISOARA. Procurorii DIICOT si politistii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate au facut mai multe perchezitii in satele Vizma si Blajova, dar si la Timisoara, la traficanti de droguri.

In urma descinderilor, oamenii legii au gasit trei terenuri cultivate cu cannabis si 6 kilograme de muguri de hasis, precum si mai multi saci cu droguri, gata pregatiti pentru a fi incredintati dealerilor din Timisoara.

De asemenea, a fost gasit si un adevarat laborator de droguri in care se afla un grinder de mari dimensiuni, cu ajutorul caruia plantele erau maruntite inainte de a fi livrate.

Din cercetări a reieșit că patru bărbați, în vârstă de 31, 46, 48 și 58 de ani, ar fi cultivat cannabis, iar, după recoltarea plantelor, ar fi folosit una dintre locații pentru prelucrarea acestora, în scopul obținerii de hașiș, în acest sens fiind folosite diferite ustensile și recipiente pentru macerarea plantelor, filtrarea, presarea și ulterior pentru transformarea acestora în turte de hașiș. Ulterior, aceștia ar fi distribuit cannabis și hașiș în județele Timiș și Caraș-Severin.

La una dintre locații, au fost descoperite o cultură indoor de cannabis (16 plante mature) și un laborator de producere a rezinei de cannabis (hașiș) și a uleiului de cannabis prin metoda “Bubble Hash”, fiind găsite instrumente folosite pentru prepararea acestuia, respectiv malaxoare, recipiente pentru decantare și filtrare, precum și aparate de presare.

În urma efectuării perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, aproximativ 6 kilograme de muguri de cannabis, aproximativ 30 de kilograme de masă vegetală tocată, 7 turte din hașiș, totalizând o jumătate de kilogram, precum și mai multe instrumente folosite la fabricarea hașișului (malaxor, site, filtre, presa)„, transmit anchetatorii.

Cei patru indivizi au fost ridicati si dusi la audieri, la sediul DIICOT Timisoara. Unul dintre acestia este liderul gruparii care se ocupa cu traficul de droguri si care a mai fost condamnat, in trecut, la 7 ani de inchisoare, tot dupa ce a fost prins ca se ocupa cu traficul de stupefiante. Si un locotenent al sau, dintre cei ridicati de politisti si procurorii DIICOT, a mai fost condamnat in trecut, la 1 an si 10 luni de inchisoare, pentru cultivare, detinere si distribuire de droguri.

UPDATE: Cei patru barbati dusi la audieri au fost retinuti de politisti pentru 24 de ore si urmeaza sa fie prezentati magistratilor.

In cursul zilei de ieri, cei 4 barbati, cu varste cuprinse intre 31 si 58 de ani, au fost condusi la sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Timisoara pentru audieri, ulterior, fata de acestia fiind dispusa masura retinerii pentru 24 de ore, urmand ca in cursul zilei de astazi, 22 septembrie, sa fie prezentati magistratilor cu propunere de arestare preventiva„, transmit reprezentantii IPJ Timis.

Video: George Stefanita

image
image
image
image
articolul original.

Șeful Agenției Naționale Antidrog a fost schimbat, în urma unui interviu controversat. „Sunt groaznic, e cumplit, nu, spun prostii” | AUDIO

21 September 2022 at 09:54
image

Probleme grave la Agenția Națională Antidrog: instituția rămâne pur decorativă iar de 20 de ani șefii se plâng de lipsa de personal și de bani. La șefia Agenției a fost numită de la începutul săptămânii Ramona Dabija, comisar-șef, cu o experiență de peste 20 de ani în structurile Ministerului de Interne.

Decizia a venit după ce, luni, Cristian Ivan, cel care conducea Agenția, a fost demis în urma unui interviu controversat, în care nu a putut răspunde la întrebări simple și a explicat că nu vrea să-și supere șefii dacă spune adevărul.

George-Cristian Ivan a fost demis de la șefia Agenției Antidrog după un interviu în care s-a cam încurcat:

„Agenția Națională Antidrog este structura Ministerului de Interne… sunt groaznic, e cumplit. Profilul consumatorului s-a modificat și… nu-și mai dorește nimeni… nu, nu, spun prostii. Și pentru cei care… ce dracu, nu pot să spun… Nu vreți să-i luați doctorului interviu?”

Declarațiile au fost făcute într-un reportaj Antena 1:

„Nimeni nu-și mai dorește să-mi mai.. Aa, vorbesc prostii, mă mă fac ăia zob, mă fac ăia zob dar asta e, am intrat, joc.”

De aproximativ două decenii, de când România are această genție, consumul de droguri a crescut însă.

Are un buget annual de 32 de milioane de lei, din care 26 de milioane se duc pe salarii. Repportajul a scos la iveală că Agenţia Antidrog are în toată ţara 220 de poliţişti, medici şi terapeuţi angajaţi, dintr-o schemă totală de 320.

Sunt judeţe în care doar 5 oameni au de gestionat o populaţie de sute de mii de locuitori.

„Nu, n-am trac, dar nu știu, că tre’ să spun lucruri adică să nu deranjez pe nimeni, asta-i problema mea. Ce să spun, că e o mizerie? Că nu ai cum să te dezvolți niciodată cu 5 oameni? N-ai cum să faci prevenire cu 5 oameni, este logic și este normal să fie treaba asta.”

Cristian Ivan nu a plecat de tot. A fost făcut, din șef, adjunct la Agenția Antidrog. Iar la conducere se află Ramona Dabija, care lucrase până acum la Institutul de Cercetare și Prevenire al IGPR.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/21sept-12-Iorgu-Sandw-Sefa-noua-la-Antidrog-LUNG.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Guvernul ia în calcul înființarea unor „consorții administrative”, prin care localitățile vecine se pot asocia pentru a oferi servicii publice în comun

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

articolul original.

Șeful Agenției Naționale Antidrog (ANA) a fost demis, după ce a dat o serie de declarații tulburătoare: ”Ce să spun? Că e o mizerie?”

20 September 2022 at 20:56
image

Georgel Cristian Ivan a fost demis marți, 20 septembrie, din funcția de șef al Agenției Naționale Antidrog. Fostul director al ANA a oferit un interviu în care a dat răspunsuri halucinante la întrebări simple.

În urmă cu trei zile, Georgel Cristian Ivan a fost întrebat despre fenomenul stupefiantelor în România, iar acesta a oferit o serie de răspunsuri ciudate, care nu aveau niciun sens.

Răspunsuri tulburătoare date de fostul șef ANA: ”Ce dracu’ vreau să spun, măi frate?”

După declarațiile făcute de Georgel Cristian Ivan, acesta a fost demis din funcția de conducere a Agenției Naționale Antidrog, însă, rămâne adjunct la conducerea ANA. Ramona Dabija a fost împuternicită director pentru următoarele 3 luni.

În următoarea perioadă, ministerul de interne va organiza un nou concurs pentru funcţia de director.

Georgel Cristian Ivan: „Ce dracu’ vreau să spun, măi frate?”

Reporter: „Ce vreţi să ziceţi?”

Georgel Cristian Ivan: „Păi adevărul, dar nu pot să-l zic”

Reporter: „Este recunoscut fenomenul, în România, fenomenul consumului de droguri, la adevărata realitate? Sau…. ”

Georgel Cristian Ivan: „Şah mat”

Georgel Cristian Ivan: „Am avut şi noi scăpările noastre şi ne recunoaştem insuficienţele, dar ne dorim să… am zis prost?!!! Ne dorim să evoluăm şi să trecem la un alt nivel…

Nu, n-am trac, dar nu ştiu, că trebuie să spun lucruri, să nu deranjez pe nimeni, asta e problema mea. Ce să spun? Că e o mizerie? Că nu ai cum să te dezvolţi niciodată cu cinci oameni? Pui chestia asta pe post şi am terminat balamucul. Nu ai cum să faci prevenire cu cinci oameni.”

Georgel Cristian Ivan: „Traficanţilor de droguri le trebuie pedepse mult mai aspre”

Georgel Cristian Ivan: „Ne bazăm pe sponsorizări”

Reporter: „Sponsorizări?”

Georgel Cristian Ivan: „Nu, am greşit, nu? Pe ce ne bazăm? Pe parteneriate”

Reporter: „De ce creşte consumul de droguri?”

Georgel Cristian Ivan: „Nu trebuie să găsim un vinovat, un ţap ispăşitor. Este societatea care evoluează”

Acesta a fost interviul pe care l-a acordat fostul șef ANA unui reporter Observator.

articolul original.

Şeful Agenţiei Naţionale Antidrog: „Nu pot să spun adevărul. Mă fac ăia zob”

15 September 2022 at 21:17
image

Cristian Georgel Ivan, șeful Agenţiei Naţionale Antidrog, s-a bâlbâit în fața unor întrebări simple despre fenomenul consumului de droguri: „Nu pot să spun adevărul”.

Planul Agenției Naționale Antidrog: „Ăăăăă”

Şeful Agenţiei Naţionale Antidrog-reporter Observator News:
– Nimeni nu-şi mai doreşte să… aaa, vorbesc prostii, că mă fac ăia zob. Mă fac ăia zob. Dar asta e, am intrat, joc.
-Ce vreţi să ziceţi?
– Păi adevărul, dar nu pot să-l zic.

Agenția ar trebui să combată și să prevină consumul de droguri, dar fenomenul capătă o amploare tot mai mare. Instituția are un buget de 32 de milioane de lei pe an, dar 26 de milioane se duc pe salarii, informează Observator.

Cristian Georgel Ivan: Agenţia Naţională Anti-drog are plan… plan? Are program naţional…. deci… cu siguranţă da.

– Cum facem? Că dacă noi tot băgăm bani şi consumul creşte, scade vârsta, atunci ceva nu funcţionează!!!!
– Mai întrebaţi-mă o dată, vă rog.
– Cum facem să diminuăm consumul?
– Este un lung proces şi durează ceva până să dea un rezultat.

Șeful Agenției Antidrog: „Nu ai cum să te dezvolţi niciodată cu 5 oameni”

Agenţia Antidrog are în toată ţara 220 de poliţişti, medici şi terapeuţi. Sunt judeţe în care lucrează doar 5 oameni.

Şeful Agenţiei Naţionale Antidrog: Nu, n-am trac, dar nu ştiu, că trebuie să spun lucruri, să nu deranjez pe nimeni, asta e problema mea. Ce să spun? Că e o mizerie? Că nu ai cum să te dezvolţi niciodată cu 5 oameni? Pui chestia asta pe post şi am terminat balamucul. Nu ai cum să faci prevenire cu 5 oameni.

În loc de inițiative pentru prevenție și recuperare, politicienii vor să trateze depedența de droguri cu închisoarea. Parlamentarii propun pedepse între 1 şi 5 ani de închisoare pentru marijuana şi între 2 şi 7 ani pentru drogurile de mare risc, precum cocaina. Proiectul de lege e acum analizat în comisiile parlamentare.

Cum ajută ministrul de Interne: Vorbește

Ministrul de Interne, Lucian Bode (PNL), a evitat subiectul cu totul, informează Observator.

Şeful Agenţiei Naţionale Antidrog-reporter:
– Cu siguraţă conducerea MAI este alături de noi
– Am înţeles, prin declaraţiile publice făcute. Dar concret?
– Atât.

articolul original.

Hillary Clinton îşi arată susţinerea faţă de Sanna Marin cu o fotografie de la o petrecere: „Dansează în continuare” (Foto)

29 August 2022 at 04:41
By: -
image

Hillary Clinton şi-a arătat susţinerea faţă de premierul Finlandei, Sanna Marin, postând pe Twitter o imagine cu ea dansând la o petrecere în perioada în care era secretar de stat al SUA.

Publicitate

„După cum spunea Ann Richards, ‘Ginger Rogers a făcut tot ce a făcut Fred Astaire. Doar că a făcut-o invers şi pe tocuri’. Iată-mă în Cartagena, unde mă aflam pentru o întâlnire în calitate de Secretar de Stat. Dansează în continuare, Sanna Marin”, a scris Hillary Clinton.

Sanna Marin a reacţionat mulţumindu-i lui Hillary Clinton şi adăugând un emoticon inimă.

În ultima perioadă, numeroase femei au postat filmuleţe, în social media, în care apar dansând şi petrecând, în semn de sprijin şi solidaritate cu Sanna Marin, după ce aceasta a fost implicată într-un scandal când a apărut dansând la o petrecere privată.

Publicitate

Filmuleţe cu  femeile care dansează şi se distrează cu prietenii postate cu hashtag-ul „solidaritate cu Sanna” au apărut după ce premierul s-a confruntat cu critici la adresa comportamentului ei, în urma apariţiei unor înregistrări video în care dansează la o petrecere.

Afirmaţiile privind consumul de droguri la petrecere au fost respinse de Marin. Ea a făcut şi un test pentru a demonstra că nu consumase droguri.

Sanna Marin s-a apărat spunând că nu a făcut altceva decât „să danseze, să cânte, să-şi îmbrăţişeze prietenii şi să bea alcool”. „Sper ca în anul 2022 să fie acceptat ca până şi factorii de decizie pot să danseze, să cânte şi să meargă la petreceri”, a spus Marin, în vârstă de 36 de ani.

Publicitate

Ca răspuns, numeroase femei şi-au postat propriile videoclipuri cu dans şi băutură, arătându-şi astfel susţinerea.

articolul original.

A venit rezultatul: Sanna Marin nu se drogase

22 August 2022 at 16:24
By: -
image

Guvernul finlandez a anunţat, luni, pe site-ul oficial, că testul făcut de premierul Sanna Marin pentru depistarea drogurilor a avut rezultat negativ.

Publicitate

“Testul de depistare a drogurilor făcut de premierul Sanna Marin la 19 august nu a relevat prezenta vreunui drog”, a precizat guvernul.

Sanna Marin a suportat costurile testului.

Sanna Marin a efectuat un test de depistarea drogurilor, după ce a fost criticată în urma divulgării unor imagini care o surprindeau dansând la o petrecere.

Sanna Marin apare într-o înregistrare video - amplu partajată pe reţele de socializare şi publicată de diverse publicaţii - dansând fără reţineri cu un grup de persoane.

Publicitate

Felul în care petrece Sanna Marin a fost criticat de către unii, care denunţă un comportament nepotrivit pentru un premier, însă alţii consideră că ea are dreptul să se distreze cu prietenii, la o petrecere privată.

Sanna Marin - cea mai tânără şefă de guvern din lume atunci când a preluat postul, în 2019 (avea 33 de ani) - a fost criticată în trecut din cauza unor petreceri la reşedinţa sa oficială.

În decembrie 2021, Sanna Marin a fost criticată după ce a dansat până în zori, în pofida faptului că era un caz de contact Covid-19.

articolul original.

Partygate în Finlanda: Premierul a făcut test anti-drog, chiar dacă i s-a părut nerezonabil

19 August 2022 at 17:20
By: -
image

Premierul Finlandei, Sanna Marin, a fost supusă vineri unui test pentru depistarea drogurilor, după apariţia unor imagini care o surprind la o petrecere, pe fondul presiunilor pentru a demisiona.

Publicitate

Sanna Marin a declarat că a acceptat să fie supusă unui test pentru depistarea drogurilor, susţinând că în niciun caz nu a consumat substanţe interzise.

„În ultimele zile, am fost vizată de acuzaţii grave că aş fi consumat droguri. Sunt acuzaţii dure şi grele. Pentru apărarea mea juridică, deşi consider nerezonabilă cererea, dar pentru a elimina orice suspiciune, am fost supusă astăzi unui test de droguri", a declarat Sanna Marin, conform postului public de televiziune YLE.

Publicitate

„Nu am consumat droguri în viaţa mea", a susţinut Sanna Marin, citată de agenţia Reuters. Rezultatele testului vor fi anunţate peste câteva zile.

Sanna Marin, în vârstă de 36 de ani, este supusă presiunilor pentru a demisiona după ce a fost surprinsă dansând la o petrecere. Ea susţine că era cu prietenele la o petrecere privată, dar opoziţia o acuză că nu îşi respectă atribuţiile de prim-ministru şi oferă exemple de comportament social negativ.

Premierul dansează provocator, iar pe fundal se aude o persoană care strigă ceva despre cocaină.

Finland’s Prime Minister @MarinSanna is in the headlines after a video of her partying was leaked today.

She has previously been criticized for attending too many music festivals & spending too much on partying instead of ruling.

The critics say it’s not fitting for a PM. pic.twitter.com/FbOhdTeEGw

— Visegrád 24 (@visegrad24)
August 17, 2022

În decembrie 2021, Sanna Marin a fost implicată într-un incident similar, fiind filmată la o petrecere în timp ce dansa. În plus, una dintre persoanele care se aflau lângă ea fusese confirmată cu Covid-19.

Un sondaj de opinie efectuat de postul MTV3 în decembrie 2021 după primul incident arăta că două-treimi dintre cetăţenii finlandezi considerau că a făcut o „greşeală gravă", conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

articolul original.

Tânăr de 17 ani, depistat cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive

17 August 2022 at 06:37
By: Regie
image

Joi seara, 11 august, polițiștii Biroului Ordine Publică Zalău au depistat, pe Bulevadrul Mihai Viteazu, un tânăr care avea asupra sa substanțe vegetale susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Polițiștii, aflați în activitatea de patrulare, au observat, pe Bulevardul Mihai Viteazu, din Zalău, pe trotuar, doi tineri având un comportament suspect.

În urma legitimării, polițiștii au stabili că, tinerii au 17 ani și locuiesc în Șimleu Silvaniei, iar în urma controlului corporal, asupra unuia dintre ei  a fost descoperită o folie din nylon ce conținea substanță vegetală uscată, de culoare verde-olive, cu miros înțepător, susceptibilă de a avea efecte psihoactive și de a fi interzisă la deținere.

De asemenea, asupra acelui tânăr a mai fost descoperită o țigaretă, parțial consumată, cu privire la al cărei conținut exista suspiciunea că ar proveni dintr-o substanță interzisă, susceptibilă de a avea efecte psihoactive.

Bunurile și substanțele descoperite au fost ridicate și înaintate Serviciului de Combatere a  Criminalității Organizate Sălaj, în vederea continuării cercetărilor.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj împreună cu specialiștii Centrului Antidrog Sălaj desfășoară a campanie intensă de prevenire și combatere a consumului de droguri.

Nu cădeți pradă drogurilor din cauza curiozității sau dorinței de integrare în anumite grupuri. Drogurile nu vă ajută la nimic, ba mai mult vă afectează pe plan psihic, emoțional, social și financiar!

Rămâneți cu picioarele pe pământ-conștienți și bucurați-vă de toate momentele frumoase alături de cei dragi!

Sâmbătă noaptea, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Ileanda au intervenit la un scandal în familie, în comuna Poiana Blenchii și au emis un ordin de protecție provizoriu împotriva unui bărbat, ordin pe care bărbatul l-a încălcat în aceeași noapte.

Sâmbătă noaptea, la ora 23:15, o femeie, de 58 de ani, din comuna Poiana Blenchii a sesizat polițiștii cu privire la faptul că, soțul său, de 54 de ani, a amenințat-o cu acte de violență și i-a creat o stare de temere.

Polițiștii au intervenit imediat la fața locului, au aplanat conflictul și au emis împotriva bărbatului ordin de protecție provizoriu, întrucât, în urma completării formularului de evaluare a riscului, a reieșit că există risc iminent asupra vieții și intergrității victimei.

Printre obligațiile impuse prin ordinul de protecție provizoriu, polițiștii au stabilit ca bărbatul să nu se apropie la o distanță mai mică de 50 de metri față de soția sa.

În aceeași noapte, puțin înainte de ora 02.00, bărbatul a încălcat obligațiile impuse și a încercat să pătrundă în locuința în care se afla soția sa, motiv pentru care polițiștii au întocmit dosar penal pentru nerespectarea măsurilor dispuse în ordinul de protecție provizoriu.

În cauză, polițiștii continuă cercetările pentru amenințare și nerespectarea măsurilor dispuse în ordinul de protecție provizoriu.

Duminică, 14 august, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Zalău au întocmit dosar penal unui bărbat, de 30 de ani, din Zalău, care a încălcat ordinul de protecție emis de instanță.

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Zalău a fost sesizați, prin apel 112, de către o femeie, din Zalău, să intervină, deoarece fostul concubin a mers la domiciliul său,  unde se manifestă violent și a amenințat-o cu acte de violență.

Din verificările efectuate de polițiști a reieșit că, bărbatul, de 30 de ani, din Zalău ar fi lovit cu un scaun gratiile geamului locuinței femeii, ar fi lovit cu picioarele în ușa de acces și ar fi amenințat-o pe fosta sa concubină cu acte de violență, cu toate că împotriva acestuia instanța de judecată a emis un ordin de protecție față de femeie, pentru o perioadă de 4 luni, respectiv din 23 iunie a.c., până în 23 septembrie a.c.

Printre obligațiile impuse bărbatului s-a numărat și aceea de a păstra o distanță minimă de 20 de metri față de victimă și de reședința acesteia.

În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările, sub supravegherea unității de parchet competente.

Duminică noaptea, 14 august,  polițiștii Biroului Rutier Zalău au întocmit dosar penal pentru alcoolemie unui tânăr, de 19 ani, din comuna Hereclean.

În fapt, la data de 14 august a.c., ora 23:45, polițiștii au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că, un autoturism circulă haotic, pe strada Lazuri, din municipiul Zalău, conducătorul auto aflându-se sub influența băuturilor alcoolice.

Polițiștii s-au deplasat imediat în zonă și au depistat autoturismul reclamat. La volanul acestuia a fost identificat un tânăr, de 19 ani, din comuna Hereclean, care avea o alcoolemie de 0,97 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Acesta a fost condus la o unitate medicală unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii continuă cercetările, în vederea administrării întregului probatoriu.

articolul original.

Polițiștii ieșeni alături de reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog îi verifică pe șoferi în trafic

13 August 2022 at 14:29

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Iași desfășoară o acțiune pe raza municipiului Iași, pentru prevenirea accidentelor rutiere, în special a celor produse pe fondul consumului de alcool sau droguri de către șoferi, dar și a celor produse pe fondul nerespectării legislației rutiere de către pietoni.

La acțiunea de astăzi, alături de polițiști sunt prezenți și reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog, astfel că participanții la trafic sunt informați cu privire la riscurile asociate consumului și traficului de droguri, fiind transmise recomandări menite să conducă la prevenirea și combaterea traficului și consumului de substanțe psihoactive.

Acţiuni şi activităţi pentru un trafic rutier sigur

De asemenea, participanții la traficul rutier pot experimenta ochelarii aflați în dotarea Agenției Naționale Antidrog, care simulează efectele consumului de substanțe psihoactive sau alcool.

Reamintim faptul că în perioada 12 – 15 august a.c., zilnic, în medie peste 200 de polițiști ieșeni sunt la datorie pentru siguranța tutoror cetățenilor. În acest context, polițiștii rutieri vor acționa, pe raza întregului județ, atât în mediul rural, cât și în mediul urban, pentru fluidizarea traficului rutier și prevenirea accidentelor rutiere, fiind folosite zilnic aparatele radar, etilotest și drug test pentru depistarea și sancționarea șoferilor care încalcă regulile de circulație.

articolul original.

Polițiștii suceveni au împânzit județul pentru siguranța cetățenilor pe perioada minivacanței de Sf. Maria

13 August 2022 at 09:44
image

Peste 150 de polițiști sunt mobilizați în această minivacanță (13 – 15.08.2022) pentru ca evenimentele sociale și artistice organizate în această perioadă pe raza întregului județ să se desfășoare fără incidente.

În perioada imediat următoare, la nivelul județului Suceava sunt organizate peste 30 de evenimente publice la care se va înregistra un aflux sporit de persoane. Sunt organizate manifestări religioase de amploare (Hramul Mănăstirii Putna, pelerinajul de la Basilica Minor din Cacica, pelerinajul de la Mănăstirea Armenească Hagigadar și alte manifestări religioase de amploare), festivaluri (Festivalul Medieval de la Cetatea de Scaun din Suceava, Festivalul Păstrăvului Ciocănești, Festivalul Muntelui Rarău), activități sportive, manifestări cultural – artistice cu prilejul zilelor unor localități.

În toate zonele de organizare a evenimentelor sociale și artistice, polițiștii au dispus măsuri sporite de siguranță. Sunt prezente echipajele canine specializate din cadrul structurilor de poliție și jandarmi, iar echipajele de poliție rutieră sunt prezente pe căile adiacente de circulație pentru verificări și controale pe linie de alcool și substanțe interzise. Polițiști în ținută civilă sunt printre participanți pentru prevenirea faptelor cu violență, prevenirea furturilor din genți și buzunare și prevenirea traficului și consumului de substanțe interzise, prevenirea faptelor de înșelăciune.

În această perioadă polițiștii rutieri vor organiza activități tip blitz, punctual și pe perioade scurte și determinate de timp pentru identificarea șoferilor băuți sau sub influența substanțelor interzise sau a celor care conduc fără permis. Acțiunile vor fi organizate atât în mediul urban și rural, atât pe arterele principale cât și secundare de circulație.

În plus, echipe de polițiști și jandarmi, însoțite de polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și Biroului Siguranță Școlară – IPJ Suceava sunt prezenți la aceste evenimente și desfășoară activități de informare și responsabilizare pentru prevenirea consumului de droguri și alcool.

Scopul acestor activități la care participă și și jandami și specialiștii Agenției Naționale Antidrog – Centrul Regional Suceava este reprezentat de prevenirea și  conștientizarea efectelor consumului de droguri, riscurile la care se expun, dar și recunoașterea semnelor consumului de droguri.

În contextul participării la diferitele activități și manifestări publice organizate în această perioadă în locurile publice, polițiștii suceveni vă recomandă încă o dată:

 • Aveţi grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun etc.!
 • Nu afişaţi ostentativ bunurile de valoare atunci când vă aflaţi în locuri publice !
 • Evitaţi să intraţi în discuţie cu necunoscuţii care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate, pot fi persoane al căror scop este acela de a vă înşela !
 • Nu răspundeţi la provocări cu violenţă, încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la numărul 112 – apel gratuit !
 • Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul de alcool sau substanțe psihoactive!
 • Nu consumați alcool sau droguri și vă urcați la volan!
articolul original.

Polițiștii suceveni s-au jucat cu copiii români și ucraineni în tabăra dela Bălcăuți

12 August 2022 at 13:08

Pe perioada întregii vacante de vara politistii desfasoara campania „Vacanță în siguranță”. In cadrul campaniei politistii desfasoara pe perioada verii întalniri si activitati
interactive cu minorii participant! la scoli de vara, tabere si alte evenimente, pentru a interactiona cu ei si pentru a le oferi sfaturi de vacanta cat mai pe întelesul lor.
Politistii Biroul Siguranta Scolara si din cadrul Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii deruleaza activitati interactive cu toate categoriile de elevi,
temele principale fiind prevenirea consumului de alcool dar si de substante psihoactive, prevenirea bullyingului, a delincventei juvenile si victimizarii minorilor, probleme legate de plecarile voluntare, siguranta pe internet si siguranta rutiera.

In perioada 09 – 10.08.2022 politistii Biroului Siguranta Scolara – IPJ Suceava au raspuns invitatiei organizatorilor celei de-a treia editii a Școlii de vara pentru copiii de
etnie ucraineana din judet ce se desfasoara în perioada 08-12 august în comuna Balcauti.

Scoala de vara este organizata în baza unui acord de colaborare între judetul Suceava, prin Consiliul Judetean Suceava si Raionul Cernauti, prin Consiliul Regional
Cernauti, Inspectoratul Scolar Judetean Suceava, Uniunea Ucrainienilor din Romania- Filiala Suceava si comuna Balcauti, prin Consiliul Local Balcauti.

Politistii Biroului Siguranta Scolara au prezentat, printre altele, aspecte privind raspunderea penala a minorilor, delincventa juvenila, reguli de siguranta privind folosirea
internetului, formuland recomandari copiilor pentru perioada vacantei de vara, astfel încat sa nu devina victime ale infractiunilor sau accidentelor rutiere.

Reprezentantii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Suceava au prezentat aspecte care au avut ca scop constientizarea participantilor cu privire la
pericolul reprezentant de consumul de alcool, tutun si droguri.

În cadrul activitati! au fost organizate si jocuri demonstrative în care s-au folosit ochelarii care deformeaza realitatea, simuland efectele consumului de alcool sau droguri.
La activitati au fost prezenti reprezentant! ai Consiliului Judetean Suceava si ai Inspectoratului Scolar Judetean Suceava.

Bineinteles ca pe parcursul activitatilor, politistii le-au oferit copiilor ocazia de a se urea în autospeciale si de a se fotografia cu o parte din echipamentele din dotarea
politistilor.

articolul original.

Activități de prevenire desfășurate de polițiști la Murgeni și Hoceni

9 August 2022 at 05:43

Polițiștii Inspectoratului de Poliției Județean Vaslui, polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui și specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Vaslui, au derulat activități cu caracter educativ-preventiv, în orașul Murgeni și în comuna Hoceni.

În perioada 6-7 august 2022, polițiștii Serviciului de Ordine Publică, ai Biroului Siguranța Școlară și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, împreună cu polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui și specialiștii Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vaslui, au desfășurat activități informativ-preventive pentru informarea și conștientizarea tinerilor cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive, precum și necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care aceștia pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni.

Activitățile cu caracter preventiv-educative fac parte din campaniile „Dincolo de aparențe” și „Vacanță în siguranță”, derulate la nivel național.

Sâmbătă, polițiștii vasluieni s-au întâlnit, din nou, cu 70 de copii și părinți, în vecinătatea sediului Poliției Orașului Murgeni.

Celor mici le-au fost transmise recomandări preventive referitoare la mersul cu bicicleta, cu rolele, precum și la comportamentul pe care trebuie să îl aibă în mijloacele de transport sau la locul de joacă și s-au putut familiariza cu indicatoarele rutiere și regulile de circulație pe drumurile publice.

Mesajele preventive au fost îmbinate cu jocuri și au fost prezentate într-o formă care să poată fi înțeleasă de tânărul public.

Cu părinții au fost abordate aspecte referitoare la măsurile preventive pe care preșcolarii trebuie să le urmeze acasă, la grădiniță și pe stradă, precum și riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive și consecințele care decurg în urma consumului de astfel de substanțe.

Pe parcursul activității, cei mici au răspuns pozitiv la activitățile prin care au fost simulate diverse situații întâlnite în trafic, învățând cum să se asigure din ambele părți atunci când traversează strada și semnificația culorilor semaforului, conștientizând totodată și importanța respectării regulilor de circulație.

Duminică, 7 august 2022, polițiști din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui, cu jandarmii din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui și cu reprezentanții Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog Vaslui au desfășurat activități informativ-preventive pentru informarea și conștientizarea cetățenilor cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive, în comuna Hoceni, județul Vaslui.

Persoanele prezente la activitate au fost informate cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive, despre consecințele care decurg în urma consumului de substanțe psihoactive, respectiv, alterarea relațiilor cu familia, cu prietenii ori despre efectele dăunătoare asupra sănătății, dar și despre adoptarea unor comportamente distructive.

De asemenea, polițiștii, polițiștii de frontieră, jandarmii și specialiștii antidrog le-au explicat persoanelor prezente la activitate că drogurile reprezintă unul dintre cele mai mari pericole, mai ales pentru tineri, întrucât creează dependență, iar această dependență provoacă consumul compulsiv de droguri, cu consecințe dăunătoare pentru persoana dependentă și pentru cei din jurul ei.

Totodată, au fost oferite informații utile despre efectele negative pe care drogurile le au asupra organismului, asupra dezvoltării lor, dar și asupra viitorului lor, cu accent pe riscul implicării, în calitate de victimă sau autor, în diferite infracțiuni, fiind informați că pot primi consiliere de specialitate dacă se vor afla în situațiile care necesită sprijin.

Tinerii au avut posibilitatea să testeze ochelari speciali, care simulează efectele consumului de alcool și de substanțe psihoactive și care distorsionează realitatea.

articolul original.

Festivalul Untold generează controale antidrog la punctele de trecere a frontierei, inclusiv de pe raza județului Arad

3 August 2022 at 13:04
image

Comunicat. Astăzi, 3 august a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Arad împreună cu cei ai Serviciului Terirorial al Poliției de Frontieră Arad au desfășurat în toate punctele de trecere a frontierei din județul Arad, activități pe linia prevenirii și consumului de droguri și alte substanțe interzise.

Aceste acțiuni se desfășoară în contextul în care se înregistrează un număr ridicat de români care se întorc în țară pentru a lua parte la festivalul UNTOLD din acest sfârșit de săptămână.

Polițiștii au oferit pliante cu sfaturi și recomandări preventive, totodată au stat de vorba cu șoferii prezentând consecințele negative ale consumului de droguri.

Un ajutor de nădejde a venit din partea lui NEVA, câinele-polițist de 11 ani, specializat în detecția substanțelor interzise.

Update

Controalele se efectuează și în alte județe, la punctele de trecere a frontierei. Astfel, începând de astăzi, misiunile se desfășoară la PTF Borș, PTF Nădlac II, respectiv PTF Petea. „Rezultatele nu s-au lasat aşteptate, iar în cursul zilei de azi, la Punctul de Trecere al Frontierei Petea, județul Satu Mare, doi cetăţeni polonezi au fost depistați de polițiștii de frontiera împreună cu lucrători SCCO, având asupra lor, ascunse în bagajele personale, substanțe interzise.

Cei doi, un bărbat în vârstă de 27 de ani, cetățean polonez, însoțit de un conațional, în vârstă de 28 de ani, călătoreau din Polonia, iar în baza analizei de risc,  au fost selectați în vederea efectuării unui control amănunțit.

Astfel, cu ocazia controlului, polițiștii de frontieră împreună cu câinele polițist CIMA, specializat în detectarea stupefiantelor, au descoperit, ascunse în bagajele acestora, mai multe tipuri de substanțe interzise: 13 flacoane – testosterone în formă lichidă de culoare gălbuie, 36 de comprimate de culoare verde cu inscripția Anastrozole tablets IP, alte 88 de comprimate de culoare albă, 58 de comprimate de culoare maro cu inscripția Zen Szen, 78 de comprimate cu inscripția Vitamin, alte două comprimate de culoare maro cu inscripția Ashwa – Gandha, două veste anti-înjunghiere și trei tuburi cu gaz iritant lacrimogen.

Cei doi au declarat că au venit în România pentru un festival de muzică de pe raza judeţului Cluj.

Având în vedere că substanțele active din produsele descoperite se află pe lista substanţelor dopante cu grad mare de risc, prevăzută în Legea 104/2008, în cauză a fost întocmită lucrare penală de către colegii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate pentru săvârșirea infracțiunii de trafic ilicit de substanțe dopante cu grad mare de risc, la finalizare fiind dispuse măsurile legale care se impun.

Totodată, în punctele de trecere, polițiștii de frontieră iau măsuri graduale și punctuale, cu operativitate, ca timpul de așteptare să fie cât mai scurt, efectuând controlul de frontieră corespunzător cetățenilor români, UE sau non-UE care intră în țară în această perioadă de timp.

De asemenea, şi pe Aeroportul din  Cluj-Napoca, alături de Skinny, câinele poliţist premiat cu locul I la ultimul concurs organizat de Ministerul Afacerilor Interne pentru abilităţile sale în ceea ce priveşte detectarea stupefiantelor, vor veni în sprijin doi “colegi canini” de la alte structuri teritoriale ale PFR, specializați în controlul antidrog. Cu toții vor acționa alături de celelalte echipaje canine ale MAI pentru asigurarea participării în siguranță la festivalul de muzica UNTOLD.

Reamintim că, introducerea sau scoaterea din ţară de substanțe psihoactive în/din România, reprezintă infracţiune şi se pedepseşte conform legii.

articolul original.

Campanie pentru prevenirea consumului de droguri la Poiana Stampei

1 August 2022 at 10:49

Duminică, 31 iulie a.c., specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog au derulat o serie de activităţi de informare şi conştientizare cu privire la efectele şi riscurile consumului de droguri şi de promovare a modalităţilor de petrecere a timpului liber într-un mod sănătos. Echipa Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava a fost în mijlocul comunității din comuna Poiana Stampei, pentru a îi sfătui pe participanţi că se pot distra fără a apela la consumul de alcool ori diverse substanțe cu efect psihoactiv.

Cu prilejul acestui eveniment au fost realizate demonstraţii privind efectele diferitelor substanţe psihoactive, prin folosirea ochelarilor speciali care distorsionează realitatea, diseminări de materiale de prevenire şi reducere a riscurilor consumului de droguri, precum și distribuiri ale codului QR – www.infodrog.ro.

„Activitățile menționate au fost derulate în parteneriat cu polițiști din cadrul Postului de Poliție din Poiana Stampei și jandarmi. Echipe mobile s-au deplasat în zonele de spectacol, cu scopul de a trage un semnal de alarmă și de a crește gradul de conștientizare a populației despre importanța luării unor decizii corecte și sănătoase de petrecere a timpului liber”, se arată într-un comunicat de presă.

Totodată, specialiştii CPECA Suceava au interacționat cu tinerii, adolescenții și, în general, cu persoanele de orice vârstă, care au dorit să beneficieze de îndrumare de specialitate. Toți cei interesați au putut consulta diverse materiale promoționale și au primit informații utile.

articolul original.

Polițiștii și specialiștii antidrog continuă campania de prevenire a consumului de droguri

1 August 2022 at 08:35
By: Regie

Săptămâna 25-31 iulie, polițiștii rutieri sălăjeni și cei de siguranță școlară, împreună cu specialiștii antidrog Sălaj au fost prezenți în mijlocul tinerilor pentru a-i face să conștientizeze riscurile consumului de droguri, dar și cele rutiere, cauzate de nerespectarea regulilor.

O astfel de activitate a avut loc și în localitatea Ciglean, comuna Creaca, într-un cadru de poveste, amenajat special pentru tinerii din comună. Colegii noștri au desfășurat activități interactive împreună cu tinerii, pentru a-i face să înțeleagă, într-un mod plăcut și adecvat vârstei lor, efectele consumului de droguri, alcool și tutun.

De asemenea, polițiștii rutieri le-au prezentat tinerilor laboratorul de siguranță rutieră, regulile de circulație în imagini, dar și pistolul de măsurare a vitezei de deplasare a vehiculelor.

Colegii de la antidrog au pus la dispoziția tinerilor ochelarii speciali ce simulează starea de ebrietate și consumul de droguri, cu scopul de a informa și conștientiza riscurile pe care le presupun consumul de alcool și substanțe psihoactive, precum lipsa atenției și concentrării în cazuri în care se impune a avea mintea limpede, cum ar fi conducerea unui vehicul.

Riscul de a comite infracțiuni, dar și de a fi victima unor fapte ilegale crește proporțional cu cantitatea de alcool și/sau droguri consumată.

Astfel, tinerii de toate vârstele au fost îndemnați să stea deoparte de astfel de riscuri și să își petreacă timpul liber în alte moduri care nu le pun în pericol viața, sănătatea, dezvoltarea, dar și libertatea.

Acțiunile polițiștilor sălăjeni împreună cu specialiștii antidrog, în zone de agrement, școli de vară, tabere, dar și la evenimentele publice din județ, vor continua pe tot parcursul vacanței de vară, pentru a reduce, pe cât posibil, consumul de substanțe interzise, dar și faptele asociate consumului de alcool.

articolul original.

Peste 100 de polițiști și jandarmi suceveni acționează în zona Vatra Dornei, pentru asigurarea ordinii publice și promovarea mesajului antidrog

30 July 2022 at 11:41

 Peste 100 de polițiști și jandarmi sunt mobilizați în acest week – end pentru ca evenimentele sociale și artistice organizate în această perioadă în zona Vatra Dornei să se desfășoare fără incidente.

În perioada 30 – 31.07.2022 sunt organizate activități specifice de marcare a zilelor comunei Poiana Stampei, iar în perioada 28 – 31.07.2022, în municipiul Vatra Dornei – Platoul Runc este organizat Festivalul „ZI-LE DE WATRA”, ediția a II-a, constând în concerte de muzică, competiții, jocuri, tombole, proiecție de film în aer liber.

În zonele de organizare a evenimentelor sociale și artistice, polițiștii au dispus măsuri sporite de siguranță. Sunt prezente echipajele canine specializate din cadrul structurilor de poliție și jandarmi, iar echipajele de poliție rutieră sunt prezente pe căile adiacente de circulație pentru verificări și controale pe linie de alcool și substanțe interzise. Polițiști în ținută civilă sunt printre participanți pentru prevenirea faptelor cu violență, prevenirea furturilor din genți și buzunare și prevenirea traficului și consumului de substanțe interzise.

În plus, echipe de polițiști și jandarmi, însoțite de polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității – IPJ Suceava sunt prezenți la aceste evenimente și desfășoară activități de informare și responsabilizare pentru prevenirea consumului de droguri și alcool.

”Scopul acestor activități este reprezentat de prevenirea și  conștientizarea efectelor consumului de droguri, riscurile la care se expun, dar și recunoașterea semnelor consumului de droguri.

La aceste activități sunt folosiți ochelari speciali care induc efectele consumului de alcool și droguri, aceştia având rolul de a simula starea de deteriorare produsă de alcool sau alte substanțe psihotrope.

De asemenea, sunt informaţii cu privire la metodele de prim-ajutor în anumite situaţii de criză, cauzate de consumul de droguri.

Astfel de activități vor continua și în perioada următoare, aducând în prim – plan tinerii, care sunt cei mai expuși la traficul și consumul de substanțe psihoactive”, se arată într-un comunicat transmis de IPJ Suceava.

Recomandări ale poliţiştilor pentru tineri:

 • Fii foarte atent la alegerea cercului de prieteni. Nu ezita să-ţi schimbi anturajul când constaţi că acesta are preocupări infracţionale;
 • Nu ceda tentaţiei de a încerca drogurile – şi prima încercare comportă un risc, dependenţa instalându-se chiar de la prima doză, în cazul drogurilor de mare risc;
 • Fii puternic, responsabil şi refuză unele propuneri ale amicilor tăi dacă îţi pare că au caracter imoral sau ilicit;
 • Este posibil să ai unele probleme în familie, la şcoală sau în relaţie; drogurile şi alcoolul nu reprezintă niciodată o soluţie, ci doar o problemă în plus.

Poliţiştii suceveni spun că activitățile informativ-preventive vor continua și în perioada următoare, aducând în prim planul tinerilor riscurile la care se expun atunci când consumă substanțe psihoactive. (O.S.)

articolul original.

Prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor din centrele sociale

28 July 2022 at 10:11
By: Regie
image

În perioada 19-26 iulie a.c., polițiștii Biroului Siguranță Școlară și cei ai Serviciului Rutier Sălaj, împreună cu specialiștii antidrog Sălaj au desfășurat activități preventive în centrele sociale din județ.

Consumul de droguri și alcool rămân în continuare în atenția structurilor de prevenire, scopul fiind acela de a preveni și combate faptele comise sub influența unor astfel de substanțe.

Știm cu toți efectele nocive ale consumului de droguri și alcool în exces, dar și modul în care este efectată capacitatea de concentrare și reacție a celor aflați sub influența acestora.

De asemenea, am auzit de multe ori, despre comiterea unor fapte grave de către persoane aflate sub infuența alcoolului sau a substanțelor psihoactive. De aceea, sfatul nostru este să rămâneți lucizi și conștienți de pericolele la care vă expuneți.

Prin activitățile preventive desfășurate, tinerii au fost informați și li s-au explicat vulnerabilitățile și riscurile la care se expun atunci când intră în anturajul nepotrivit și se lasă pradă curiozităților specifice vârstei.

Vom continua activitățile preventive și în perioada următoare și vă recomandăm tuturor să nu consumați astfel de substanțe, care creează dependență și nu aduc nimic bun în viața dumneavoastră.

articolul original.

Câte zile rămân drogurile în corpul tău și poți ieși pozitiv la testare – care sunt semnalele că ai putea avea o problemă și cum poți rezolva

18 July 2022 at 12:30

De ceva timp încoace, petrecerile, publice sau private, aniversările, discotecile, sunt evenimente la care a devenit o obișnuință să se consume, de la „iarbă” la ecstasy sau chiar lucruri și mai grele.

În 2022, cu ocazia Electric Castle, numărul șoferilor despistați că au consumat substanțe interzise l-a depășit net pe cel al șoferilor băuți. Este un semn că s-a amplificat mult consmul de droguri, iar petrecăreții preferă mai degrabă să fie „high”, decât amețiți de băuturi alcoolice.

festival

Un festival de genul celui de la Bonțida e prilej pentru fotografii și filmulețe vesele și pline de exuberanță pe toate rețelele sociale. Dar există și partea nevăzută, pe care nimeni nu o mai afișează.

Ce nu știu mulți dintre cei care consumă și urcă la volan, este faptul că unele droguri ies din corp mult mai încet decât alcoolul. De exemplu, în cazul cannabisului, sau marijuana, cum mai este cunoscut popular, urmele rămân în sânge două săptămâni, iar în urină, între 7-30 de zile.

Perioada depinde mult de cantitatea consumată și de organism. De exemplu, la persoanele cu strat adipos (grăsime), cannabisul se elimină mai încet. La fel, în cazul persoanelor cu metabolism mai lent.

politie sofer control cluj

Nu este de mirare așadar faptul că persoane care au consumat droguri au ieșit pozitiv la testarea făcută de polițiști, chiar dacă consumul a avut loc cu câteva zile în urmă. Aceste persoane sunt conduse la unități medicale, pentru prelevarea de probe de sânge și urină. Ele riscă, nu mai e o noutate, dosar penal.

Cifrele din tabelul de mai jos*, privind perioada în care drogurile se mențin în organismul uman, reprezintă o estimare. Ele pot diferi, în funcție de individ și de împrejurările folosirii.

substanță în sânge în urină
alcool 10-12 ore 3-5 zile
amfetamină 12 ore 1-3 zile
barbiturice 1-2 zile 2-4 zile
benzodiazepine 2-3 zile 3-6 săptămâni
cannabis 2 săptămâni 7-30 zile
cocaină 1-2 zile 3-4 zile
codeină 12 ore 1 zi
heroină 12 ore 3-4 zile
LSD 2-3 ore 1-3 zile
MDMA (ecstasy) 1-2 zile 3-4 zile
metamfetamină 1-3 zile 3-6 zile
metadonă 24-36 ore 3-4 zile
morfină 6-8 ore 2-3 zile

* sursa https://www.themanorclinic.com

Mai trebuie menționat faptul că drogurile mai pot fi depistate și în firele de păr. Aici, urmele consumului se pot păstra până la 90 de zile.

Impactul pe care drogurile îl au asupra corpului depinde de cât de intens sunt administrate. La o singură folosire, drogurile vor rămâne în corp pentru o perioadă de timp mai scurtă. Un consum intensiv, fie o cantitate mai mare într-o singură doză sau cantități luate constant într-o perioadă mai lungă de timp, poate conduce la concentrații mai mari de droguri în corp, care vor rămâne mai mult timp în organism.

Consumul simultan de droguri și alcool prelungește, de asemenea, perioada de eliminare din corp.

În funcție de drogul consumat, semnele de alunecare în dependență pot să difere. Câteva semnale și simptome, înșirate mai jos ar putea indica faptul că există o problemă, care trebuie rezolvată.

tanar droguri

Semnale psihologice ale dependenței

 • depresie
 • anxietate
 • agitație
 • iritabilitate și temperament nervos, cu manifestări colerice

Semnale de comportament

 • continuarea folosirii drogurilor după experiențe neplăcute la consumul anterior
 • timp mult consumat pentru obținerea și folosirea drogurilor, încercări de recuperare după efectele negative
 • evitarea contactului cu familia și prietenii, izolare socială
 • tendința de a petrece timpul doar cu alți consumatori de droguri
 • importanță acordată drogurilor în defavoarea altor activități

Semnale fiziologice ale dependenței

 • toleranță tot mai crescută la droguri – e nevoie de cantități tot mai mari pentru a obține efectul dorit
 • vânătăi, cruste, cicatrici, infecții și alte probleme ale pielii, ca urmare a injectării de droguri
 • slăbire sau creștere în greutate, datorită poftei de mâncare scăzute sau crescute
 • transpirație excesivă, fără efort fizic
 • dureri de cap provocate de lipsa de hidratare

Alături de aceste simptome, mai pot să apară efectele pe termen lung, care sunt mai grave.

Orice consum de droguri poate avea urmări serioase asupra sănătății, a stării de bine. Imposibilitatea de a opri consumul sau nevoia de informare se pot rezolva prin consultarea unui specialist. La centrele Agenției Naționale Antidrog din România sunt medici, psihologi și asistenți sociali care pot ajuta.  La Cluj-Napoca, centrul are sediul  pe str. Ludwig Roth, nr. 19-21, etajul 2, telefon: 0264/432.899, program de lucru: luni-vineri 8-16. Datele de contact pentru celelalte centre din țară sunt aici.  Serviciile primite sunt confidențiale și gratuite.

Cu sprijinul potrivit, lupta cu drogurile poate rămâne în urmă, lăsând loc unui stil de viață sănătos, plin de satisfacții și recompense.

articolul original.

Implementarea și monitorizarea ”Planului de acțiune în domeniul drogurilor la nivelul județului Sălaj 2022-2026”

12 July 2022 at 10:39
By: Regie

Prefectul judeţului Sălaj, Dari Toma, a participat luni, alături de subprefectul Florin Florian, la prezentarea “Planului local de acţiune la nivelul judeţului Sălaj pentru implementarea strategiei naţionale în domeniul drogurilor 2022-2026”.

Evenimentul a avut loc la sediul Instituţiei Prefectului Sălaj, prezentarea fiind realizată de coordonatorul Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj, comisar șef Valer Merce.

În opinia CPECA Sălaj, la momentul actual consumul de droguri reprezintă un fenomen îngrijorător, a cărui evoluţie este greu previzibilă , datorită unei serii de  factori de risc, precum marea accesibilitate a acestor substanţe, dificultatea încadrării noilor substanţe psihoactive (NSP) în rândul substanţelor a căror consum este incriminat (amestecuri, compoziţie modificată foarte frecvent) şi informarea insuficientă sau nerealistă a tinerilor în legatură cu periculozitatea drogurilor în general şi a NSP în special (erori legate de provenienţă şi legalitate).

În acest context, CPECA Sălaj are în vedere adecvarea intervenţiilor în funcţie de caracteristicile consumului şi ale consumatorilor.

Astfel, se urmărește elaborarea şi dezvoltarea de programe coerente, structurate şi eficiente de prevenire selectivă a consumului de droguri și, totodată, implementarea unor campanii și proiecte de informare a categoriilor vulnerabile în legătură cu riscurile pe termen scurt, mediu şi lung ale uzului, abuzului şi dependenţei de droguri.

De asemenea, se impune  realizarea unei  cooperări mai eficiente şi o mai mare implicare a tuturor factorilor care îşi pot aduce aportul  pentru  menţinerea sub control a fenomenului consumului de droguri la nivelul judeţului Sălaj.

“Fenomenul consumului de droguri este unul foarte greu de combătut şi dificil de controlat. În acest context, este foarte importantă şi mai puţin costisitoare partea de prevenţie. Trebuie să ne implicăm, toate instituţiile cu atribuţii în domeniu, pentru a preveni şi reduce consumul de droguri la nivelul judeţului Sălaj”, a subliniat prefectul Dari Toma.

articolul original.
❌