ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Șocant! Șefa de la Oncologie Suceava cerea mită dublă pacienților cu două forme de cancer

25 January 2023 at 14:28
image

Ies la iveală noi detalii șocante în cazul anchetei deschise, Ancăi Ababneh, șefa Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean Suceava. Medicul oncolog a fost arestat pentru luare de mită.

Medicamentul comandat ar fi venit în aproximativ două săptămâni, însă între timp pacientul murise, scrie site-ul Monitorul de Suceava.

Primul denunț a fost înregistrat acum aproape 1 an, în martie 2022. Atunci șefa de la Oncologie Suceava a fost reclamată pentru că a cerut și primit bani pentru prescrierea tratamentului pentru cancer.

Puțin mai târziu, în iunie 2022 a fost făcut un al doilea denunț. În acest caz, doctorița era reclamată că nu ar fi prescris tratamentul recomandat de un alt medic oncolog din Iași, în monitorizarea căruia pacientul s-a aflat până la un moment dat.

Medicamentul administrat la Suceava, altul decât cel prescris de la Iași, i-ar fi provocat bolnavului agravarea stării de sănătate, ceea ce a dus la întreruperea tratamentului oncologic.

Chema pacientul la cabinet, dar nu îi dădea tratament

Potrivit martorilor, medicul chema pacientul la cabinet, dar tot amâna începerea tratamentului, din decembrie 2021 până în martie 2022, scrie Monitorul de Suceava.

Între timp, familia pacientului ar fi aflat de la alți bolnavi de cancer pe care i-a întâlnit în spital că pentru a primi tratamentul potrivit pacientul trebuie „să dea plicul”. În aprilie 2022, disperați că tratamentul oncologic nu a fost reluat, martorul i-ar fi promis doctoriței că face un împrumut și vine cu banii, iar imediat a primit spre completare formularul de consimțământ pentru administrarea tratamentului. Medicamentul comandat a venit în aproximativ două săptămâni, însă pacientul murise.

Martorii mai spun și că pacienții discutau între ei pentru mita era condiția pentru administrarea tratamentului corespunzător și facilitarea obținerii de rețete medicale.

A cerut câte ceva de la 64 de oameni diferiți

Conform Parchetului Tribunalului Suceava, în perioada aprilie 2022-ianuarie 2023, în mod repetat, ar fi cerut și primit diferite sume de bani (câte 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro) sau alte bunuri (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză) de la 64 de persoane, pacienți sau aparținătorii acestora.

„Banii și produsele alimentare au fost primite pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența anti-cancer care trebuiau realizate gratuit”, spun procurorii.

Unul dintre cazuri iese în evidență – în 13 decembrie 2022, medicul ar fi cerut și primit de la un pacient 100 de lei. Bolnavul, care suferea de două forme de cancer, a pus în documentele medicale pe care i le-a înmânat doctoriței suma de 50 de lei. Medicul a răsfoit documentele, a găsit banii și i-a dat înapoi, spunându-i că are două forme de cancer, conform Monitorul de Suceava. Pacientul ar fi pus atunci într-o coală de hârtie împăturită două bancnote de 50 de lei, pe care le-a înmânat medicului, care i-a spus că nu trebuie să se deranjeze, apoi i-a mulțumit. Ultima sumă de bani primită, din seria celor 64 documentate de anchetatori, a fost în după-amiaza zilei în care a fost reținută, când ar fi primit de la ruda unui pacient 200 de lei.

Mai mult decât atât, din mărturiile matorii mai reiese și faptul că în doar o săptămână din luna decembrie a anului trecut, doctorița ar fi primit mită bani și bunuri de 62 de ori.

Procurorii au vorbit și despre atitudinea pasivă pe care ar fi avut-o când pacienții sau aparținătorii îi puneau pe birou bancnote sau plicuri cu bani. Înregistrările video ar fi arătat că de fiecare dată medicul ar fi acoperit rapid, cu înscrisuri medicale, banii sau plicurile primite, iar după ce pacienții/aparținătorii părăseau cabinetul le punea în sertarul biroului, de unde le lua la sfârșitul programului.

articolul original.

Averea și datoriile doctoriței Ababneh Dumitrovici, acuzată că vreme de șapte zile a luat cel puțin câte o șpagă în fiecare oră de muncă 

20 January 2023 at 15:37

Șefa Secției de Oncologie de la Spitalul Județean Suceava, dr. Anca Ababneh Dumitrovici, a fost reținută joi noaptea, fiind acuzată de săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Procurorii susțin că în sarcina inculpatei s-au reținut 64 de acte materiale ale infracțiunii de luare de mită. 62 dintre acestea s-ar fi petrecut în luna decembrie a anului trecut, în 7 zile lucrătoare consecutive, deci cam 8-9 șpăgi pe zi de muncă.

Procurorii au dezvăluit în probatoriul făcut public că medicul ar fi primit de la bolnavi sau aparținători sume relativ mici (50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro) sau miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză. Niște ”ciubucuri”, cum ar fi, care probabil că stârnesc zâmbete de superioritate și unei infirmiere din sistemul medical românesc.

Comportamentul este stupefiant dacă ținem cont și de faptul că medicul Anca Ababneh Dumitrovici are venituri de cel puțin 5.000 de euro pe lună (net, în 2021).

Astfel, conform declarației de avere depusă declarației de avere  de aceasta în iunie 2022, în cursul anului precedent a încasat în total 210.336 lei de la Spitalul Județean, 85.504 lei de la cabinetul propriu și încă 4.560 lei pentru alte servicii medicale.

Soțul doctoriței Anca Ababneh Dumitrovici este și el medic la Spitalul Județean și avut în 2021 venituri de 131,721 lei de la unitatea spitalicească și 88.200 lei încasați în urma serviciilor medicale prestate ca persoană fizică autorizată (cabinet propriu).

Cei doi soți dețin o casă de 250 mp la Moara Nica, achiziționată în 2011, și un apartament în aceeași localitate, de 90 de mp, achiziționat în 2020.

Anca Ababneh Dumitrovici a mai declarat că avea la o bancă un cont curent de 11.302 lei, precum și un depozit de 105.831 lei.

De asemenea, familia a declarat și deținerea unor bijuterii în valoare de 6.000 de euro, precum și a două autoturisme (un Seat din 2011 și un Mercedes din 2020).

Totodată, cei doi medici au datorii  la bănci de 65.000 de euro (împrumut scadent în 2031), 28.000 de euro (scadent în 2023) și de 82.000 de euro (scadent în 2025). (O.S.)

articolul original.

Medic oncolog reţinut pentru luare de mită

20 January 2023 at 10:50
image

Şefa Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost reţinută joi, în urma unui flagrant organizat de poliţişti şi procurori, pentru luare de mită, informează News.ro.

O echipă de ofiţeri din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Suceava a făcut, joi seară, percheziţii în mai multe cabinete de la Spitalul Judeţean Suceava, inclusiv la Secţia de Oncologie din cadrul unităţii medicale.

Potrivit unor surse, totul ar fi pornit de la denunţul unui pacient, care ar fi reclamat că i s-ar fi cerut mită. Poliţiştii au organizat un flagrant joi la Spitalul Judeţean Suceava.

În urma percheziţiilor, dar şi a audierilor care au durat mai multe ore, şefa Secţiei de Oncologie, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost reţinută pentru 24 de ore. Ea va fi prezentată în faţa judecătorilor, cel mai probabil în cursul zilei de vineri, cu propunerea emiterii unui mandat de arestare.

Nu este cunoscută deocamdată suma pe care ar fi primit-o drept mită medicul sucevean, procurorii urmând să ofere detalii în acest sens pe parcursul zilei.

articolul original.

Medic-șef, reținut pentru mită

20 January 2023 at 09:53
By: (D.V.)

Şefa Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost reţinută, în urma unui flagrant organizat de poliţişti şi procurori, pentru luare de mită.

O echipă de ofiţeri din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Suceava a făcut, joi seară, percheziţii în mai multe cabinete de la Spitalul Judeţean Suceava, inclusiv la Secţia de Oncologie din cadrul unităţii medicale.
Totul ar fi pornit de la denunţul unui pacient, care ar fi reclamat că i s-ar fi cerut mită. Poliţiştii au organizat un flagrant joi la Spitalul Judeţean Suceava.
În urma percheziţiilor, dar şi a audierilor care au durat mai multe ore, şefa Secţiei de Oncologie, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost reţinută pentru 24 de ore. Ea va fi prezentată în faţa judecătorilor, cel mai probabil în cursul zilei de vineri, cu propunerea emiterii unui mandat de arestare.
Nu este cunoscută deocamdată suma pe care ar fi primit-o drept mită medicul sucevean, procurorii urmând să ofere detalii în acest sens pe parcursul zilei.
articolul original.
  • There are no more articles
❌