ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cine l-a turnat pe fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, că a dorit să ‘pună cu penseta’ o persoană în minister

10 January 2023 at 12:28
image

Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a fost trimis în judecată, în luna decembrie a anului 2022, de procurorii DNA, pentru trucarea unui concurs de angajare.

Potrivit Știripesurse.ro, Adrian Chesnoiu a fost dat în vileag de o șefă din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În dosarul aflat acum pe masa judecătorilor ICCJ se arată cum Chesnoiu „și Compania„ ar fi fost dați în vileag procurorilor DNA Timișoara de către o persoană cu funcție de conducere din MADR.

Această persoană ar fi sesziat faptul că fostul ministru dorește să „pună cu penseta„ o persoană astfel că i-a cerut sistematic ulterior să procedeze nelegal în raport cu legile și regulamentele aflate la acel moment în vigoare.

Între altele șefa din MADR le-a povestit anchetatorilor anticorupție cum ar fi fost pusă să încalce regulile de concurs, să modifice acte și în esență „tot ce era necesar„ pentru ca persoana „de interes„ să treacă cu brio un concurs de accedere în minister”, scrie sursa citată.

Ce a comunicat DNA în decembrie 2022:

„În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 544/VIII/3 din 23 iunie 2022nr. 666/VIII/3 din 11 iulie 2022 și nr. 914/VIII/3 din 26 octombrie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

CHESNOIU ADRIAN-IONUȚ, în prezent deputat, iar la data faptelor având și funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, sub aspectul comiterii a:
– 4 (patru) infracțiuni de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, și a
– infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
RĂDUCAN ANDREI-CRISTIAN, la data faptelor director general adjunct în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, sub aspectul comiterii a 4 (patru) infracțiuni de complicitate la infracțiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite,
SANDU AUREL, fost șef serviciu în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale,
COROBEA MIHAI-COSMIN, fost consilier clasa I în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale,
PÂRV MIHAI, fost director executiv adjunct gradul II la Direcția pentru Agricultură Județeană Arad,
LĂSCAIE CĂTĂLIN IONUȚ, la data faptelor și în prezent consilier județean în cadrul Consiliului Județean Dâmbovița și vicepreședinte al unei organizații județene de partid,

Fiecare dintre aceștia cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, inculpatul Chesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze inculpatului Răducan Andrei-Cristian (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.
Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la candidații “agreați”, respectiv Sandu Aurel, Corobea Mihai-Cosmin, Pârv Mihai și Lăscaie Cătălin Ionuț. După primirea subiectelor și promovarea probei scrise, inculpatul Lăscaie Cătălin Ionuț ar fi fost respins la proba interviului.
De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul candidatului Sandu Aurel, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze în condițiile în care acesta nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând, în perioada ocupării funcției, venituri salariale în valoare de 50.995 lei.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă cu suma menționată mai sus, în vederea recuperării cheltuielilor salariale efectuate pentru inculpatul Sandu Aurel cât timp acesta a ocupat funcția de șef serviciu.

În cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumei de 50.995 lei pusă la dispoziție de către inculpatul Chesnoiu Adrian Ionuț.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

articolul original.

Fost ministru trimis în judecată de DNA

7 December 2022 at 11:15
By: (R.C.)

Fostul ministru al Agriculturii, deputatul Adrian Chesnoiu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu organizarea unor concursuri.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, miercuri, AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a mai multor persoane, respectiv:

*Adrian Ionuţ Chesnoiu, în prezent deputat, iar la data faptelor având şi funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru patru infracţiuni de instigare (sub forma participaţiei improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite, şi pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit;

*Andrei Cristian Răducan, la data faptelor director general adjunct în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, sub aspectul comiterii a patru infracţiuni de complicitate la infracţiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite;

*Aurel Sandu, fost şef serviciu în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihai Cosmin Corobea, fost consilier clasa I în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihai Pârv, fost director executiv adjunct gradul II la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Arad, şi Cătălin Ionuţ Lăscaie, la data faptelor şi în prezent consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi vicepreşedinte al unei organizaţii judeţene de partid, pentru folosire, în orice mod, direct, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 9 februarie – 11 aprilie, Adrian Ionuţ Chesnoiu, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze lui Andrei-Cristian Răducan (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene.

„Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la candidaţii ‘agreaţi’, respectiv Aurel Sandu, Mihai-Cosmin Corobea, Mihai Pârv şi Cătălin Ionuţ Lăscaie. După primirea subiectelor şi promovarea probei scrise, inculpatul Cătălin Ionuţ Lăscaie ar fi fost respins la proba interviului”, spun anchetatorii.

Procurorii menţionează că, la intervenţia directă a ministrului, în cazul candidatului Aurel Sandu, membrii comisiei ar fi fost nevoiţi să-l promoveze în condiţiile în care acesta nu obţinuse un punctaj corespunzător.

„Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcţia de şef serviciu, obţinând, în perioada ocupării funcţiei, venituri salariale în valoare de 50.995 lei”, arată DNA.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă cu suma menţionată mai sus, în vederea recuperării cheltuielilor salariale efectuate pentru inculpatul Sandu Aurel cât timp acesta a ocupat funcţia de şef serviciu, informează procurorii anticorupţie.

„În cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumei de 50.995 lei pusă la dispoziţie de către Adrian Ionuţ Chesnoiu”, precizează anchetatorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

articolul original.

Fostul ministru al Agriculturii, trimis în judecată

7 December 2022 at 10:43
image

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu pentru infracțiuni de instigare și abuz în serviciu, se arată în comunicatul transmis de DNA.

Alături de el vor mai fi judecați: Andrei-Cristian Răducan, la data faptelor director general adjunct în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, sub aspectul comiterii a 4 (patru) infracțiuni de complicitate la infracțiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, Aurel Sandu, fost șef serviciu în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Mihai Cosmin Corobea, fost consilier clasa I în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Mihai Pârv, fost director executiv adjunct gradul II la Direcția pentru Agricultură Județeană Arad, Cătălin Ionuț Lăscaie, la data faptelor și în prezent consilier județean în cadrul Consiliului Județean Dâmbovița și vicepreședinte al unei organizații județene de partid.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, inculpatul Chesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze inculpatului Răducan Andrei-Cristian (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la candidații „agreați“, respectiv Sandu Aurel, Corobea Mihai-Cosmin, Pârv Mihai și Lăscaie Cătălin Ionuț. După primirea subiectelor și promovarea probei scrise, inculpatul Lăscaie Cătălin Ionuț ar fi fost respins la proba interviului.

De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul candidatului Sandu Aurel, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze în condițiile în care acesta nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând, în perioada ocupării funcției, venituri salariale în valoare de 50.995 lei.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă cu suma menționată mai sus, în vederea recuperării cheltuielilor salariale efectuate pentru inculpatul Sandu Aurel cât timp acesta a ocupat funcția de șef serviciu.

În cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumei de 50.995 lei pusă la dispoziție de către inculpatul Chesnoiu Adrian Ionuț.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

articolul original.

Actul de trădare a României din 1997. Câteva detalii extrem de importante

18 October 2022 at 11:22
image

Au trecut deja câteva zile de la dezvăluirile conţinute de articolul Ordonanța trădării naționale. Cum ne-au obligat americanii să ne distrugem agricultura publicat de national.ro într-o simbolică zi de 13 şi nu se întâmplă nimic. Protagonist al dezvăluirilor, Adrian Chesnoiu, fostul ministru al Agriculturii descăunat cu strigături şi c-un dubios dosar penal pe coadă, prin demisie, în luna iunie,

Din debutul articolului, semnat de Claudia Marcu, aflăm direct că României i-a fost interzis între 1997 şi 2017 să achiziţioneze hrană pentru rezerva de stat peste un anumit plafon, unul cu totul neîndestulător. În plus, România s-a angajat să aplice un program de destructurare planificată a agriculturii. Este efectiv şocant să descoperi că alimentele din rezerva de stat ar fi asigurat consumul populaţiei numai pentru 3 săptămâni.

Adrian Chesnoiu (foto sus) a explicat că prima încercare (eşuată) de a repune lucrurile în ordine cel puţin în privinţa achiziţiilor de grâu i-a aparţinut lui Petre Daea, în 2018. Chesnoiu însuşi a reluat demersurile în decembrie 2021, când a cerut explicaţii şi a aflat de unde provenea interdicţia.

Ordonanţa acoperitoare

Actul normativ de referinţă al nenorocirii agriculturii şi siguranţei alimentare este Ordonanţa Guvernului nr. 13 din 7 august 1997. Avea ca obiect „ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţionala pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare privind Ajustarea sectorului agricol, în suma de 350 milioane dolari S.U.A. echivalent, semnată la Washington la data de 1 iulie 1997”. Pe 11 august era publicată în Monitorul Oficial nr. 190 şi avea să fie aprobată prin legea promulgată de preşedintele ţării în ianuarie 1998. Preşedinte era Emil Constantinescu, iar prim-ministru Victor Ciorbea (foto jos).

Adrian Chesnoiu nu a ezitat să considere ordonanţa drept „cel mai mare atentat la siguranţa naţională a României, din punct de vedere al agriculturii”.

E momentul unei restituiri… istorice, anume cine au contrasemnat ordonanţa:

 • Mircea Ciumara – Ministru de stat, ministrul Finanţelor;
 • Dinu Gavrilescu – Ministrul agriculturii şi alimentaţiei;
 • Lazăr Comănescu, secretar de stat – pentru Ministru de stat, ministrul Afacerilor externe;
 • Ulm Spineanu – Ministru de stat, ministrul Reformei.

Atrage atenţia „plasarea” la semnat a lui Lazăr Comănescu, diplomat cu o carieră impresionantă, personalitate recunoscută şi influentă în complexul domeniu al afacerilor externe profunde. A semnat în locul lui Adrian Severin, profesorul de azi şi marele comentator & moralist de serviciu al diplomaţiei şi conflictelor de orice fel. E acelaşi personaj care, tot în 1997, intra în istorie cu o celebră listă de spioni, înainte de a zbura din fruntea Diplomaţiei şi a face loc catastrofalului ministru Andrei Pleşu.

La rigoare, ordonanţa nu spune mare lucru. Baza trădării e în Acordul de împrumut. Şi nu este singurul Împrumut pentru Ajustare Structurală, acestea intrând în limbajul epocii ca SAL (Structural Adjustment Loans) acordate de Banca Mondială (BM). Au urmat şi împrumuturi post-ajustare. Traian Băsescu stăpâneşte foarte bine subiectul.

Fiindcă în poveste a intrat şi BM, înfiinţată în urma conferinţei de la Bretton Woods (SUA) din 1-22 iulie 1944, odată cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), e momentul unei clarificări cu certificare de la Ministerul Afacerilor Externe (vezi aici). Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) este una din cele cinci instituţii financiare internaţionale din cadrul BM. Fiecare instituţie a BM are un rol distinct în lupta împotriva sărăciei şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru populaţia din statele în curs de dezvoltare. Termenul generic de Banca Mondială se referă în principal la BIRD şi Asociaţia Internaţională de Dezvoltare (AID), iar proiectele principale de finanţare se derulează prin BIRD.

Dovezile din Acord

Din ce urmează a se vedea, documentul semnat cu BIRD – în termeni de acurateţe pentru 280.000.000 dolari SUA şi 117.500.000 mărci germane – nu are absolut nicio legătură cu lupta împotriva sărăciei şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru populaţie. Obligaţiile halucinante acceptate grăiesc de la sine, chit că îndeplinirea lor tragică pare diluată prin expresia „Împrumutatul (România – n.a.) a furnizat o dovadă satisfăctoare Bancii în legătură cu…”. Iată toate „obiectivele” îndeplinite, cum au fost enumerate în Anexa 3 a acordului, pe paragrafe:

Paragraful 1

 • au fost eliminate toate subvenţiile pentru îngrăşăminte;
 • s-a prevăzut în proiectul de buget pe anul 1998 reducerea cu cel puţin 25% în termeni nominali a subvenţiilor pentru seminţe, comparativ cu suma alocata similar din bugetul pe anul 1997;
 • s-au privatizat sau, dacă nu, s-a iniţiat lichidarea (prin numirea unui lichidator) a doua societăţi de seminţe: Unisem şi Semrom (sau societăţile succesoare acestora).

Paragraful 2

 • tariful ponderat al producţiei medii pentru produsele agricole nu este mai mare de 22%, aşa după cum a fost calculat în conformitate cu metodologia acceptabilă Băncii;
 • nici un tarif asupra preţului de import la porcine şi produse obţinute din carne de porc, lapte şi produse lactate, precum şi păsări şi produse din carne de pasare nu depăşeşte 45%;
 • nici un tarif aplicabil la preţul de import al produselor agricole, altele decât cele menţionate la punctul anterior al acestui paragraf, nu depăşeşte 40%;
 • până la 30 iunie 1997 nu a fost acordată nici o reducere de natura administrativă la tarifele de import ale produselor agricole.

Paragraful 3

 • s-au privatizat sau, dacă nu, s-a iniţiat lichidarea (prin numirea unui lichidator) pentru cel puţin:

(i) 20 de societăţi comerciale ANPA (Agenţia Naţionala pentru Produsele Agricole – R.A.);

(ii) 30 de societăţi Comcereal;

(iii) 1.500 dintr-o listă de 1.682 societăţi de stat şi 82 foste societăţi prestatoare de servicii agricole;

 • s-au întreprins toate măsurile necesare pentru privatizarea a încă 14 societăţi Comcereal.

Paragraful 4

 • rezerva de grâu a statului pentru cazuri de urgenţă va fi redusă la nu mai mult de 350.000 tone metrice, până la data de 31 august 1997, şi acest nivel nu va fi depăşit ulterior.

Paragraful 5

 • cel puţin 50 dintr-o listă de 75 de foste ferme de stat au fost reorganizate în unităţi funcţionale mai mici şi au fost privatizate sau, dacă nu, s-a iniţiat lichidarea lor (prin numirea unui lichidator);
 • cel puţin încă 50 dintre fostele ferme de stat care ocupă împreună o suprafaţă de cel puţin 250.000 ha, dintr-o listă acceptată de Bancă, au fost reorganizate în unităţi funcţionale mai mici, iar planurile lor de privatizare acceptabile au fost transmise pentru a fi acceptate de către Bancă.

Paragraful 6

 • toate fermele de creştere a porcinelor şi păsărilor, aparţinând statului, au fost privatizate sau, dacă nu, a fost iniţiată lichidarea acestora (prin numirea unui lichidator).

Paragraful 7

 • toate măsurile necesare pentru implementarea planului de reorganizare a Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei din ţara Împrumutatului au fost adoptate împreună cu o noua definire a funcţiilor exercitate de către acest minister.

Încă un detaliu, care spune multe despre etapele unei cariere politice, are potenţialul de-a lăsa publicul larg cu gura căscată. Acordul are evident şi un semnatar autorizat din partea ţării noastre, iar acesta e nimeni altul decât Mircea Geoană, pe atunci ambasador foarte extraordinar şi foarte plenipotenţiar la Washington!

Cum trăim în ţara în care trăim, condusă de cine se ştie şi controlată de cine nu se recunoaşte, iar românii sunt aşa cum sunt, nu are rost să ne facem iluzii că aceste dezvăluiri vor avea vreo finalitate. Totul a fost planificat şi s-a executat conform planurilor.

Dezvăluirile au reuşit totuşi ceva – au reuşit să completeze portretul unui ministru patriot, fiindcă „în sarcina” lui Adrian Chesnoiu reţineam până acum cumplita tulburare produsă când a abordat subiectul irigaţiilor şi a dat de pământ atât cu făcătura aia de Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cât şi cu autorii reuniţi ai „creaţiei”. De acum înainte, orice comparaţie între acorduri similare şi PNRR devine naturală.

Faza şi mai tare despre care nu se vorbeşte, confirmată vineri după-amiază, este că Adrian Chesnoiu a apucat să urnească lucrurile din loc, în folosul ţării. În tot acest timp, unii au ca prioritate achiziţii de paturi şi saltele destinate refugiaţilor, de vaporaşe pentru intervenţii pe mare şi mai ales de seruri (poreclite vaccinuri) fără număr, fără număr. Măcar a trecut sezonul izoletelor…

Viorel COSMA

articolul original.

DNA a început urmărirea pe numele fostului ministru al Agriculturii

11 July 2022 at 10:21

Procurorii au început urmărirea penală pe numele fostului ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu. Potrivit DNA, Chesnoiu este cercetat pentru instigare și abuz în serviciu.

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul CHESNOIU ADRIAN IONUȚ, în prezent deputat, iar la data faptelor având și funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni) și
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, suspectul Chesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.
De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.

Suspectului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate

articolul original.

Petre Daea în funcţia de ministru al Agriculturii

8 July 2022 at 08:12
By: Regie
image

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de numire a lui Petre Daea în funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Petre Daea se întoarce oficial la conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Administrația Prezidențială a anunțat că președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul de numire în funcția de membru al Guvernului a lui Petre Daea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale. Propunerea fusese trimisă joi seara de premierul Nicolae Ciucă.

Petre Daea revine la Ministerul Agriculturii după demisia fostului ministru Adrian Chesnoiu care a demisionat după ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut ridicarea imunității sale pentru presupuse fapte de abuz în serviciu.

Petre Daea în vârstă de 72 de ani, este membru al PSD de peste 15 de ani şi a mai condus ministerul Agriculturii în 2004, în guvernul condus de Adrian Năstase, fiind considerat un apropiat al acestuia. A fost parlamentar PSD, iar după câştigarea alegerilor de către PSD, în 2017, a fost ministru al Agriiculturii în guvernele conduse de Sorin Grindeanu, (ianuarie până în iunie 2017), Mihai Tudose, (iunie 2017 – ianuarie 2018) şi Viorica Dăncilă (ianuarie 2018 – noiembrie 2019).

Inginer agronom de profesie, social-democratul a absolvit Facultatea de Agronomiei din Timişoara, în 1973, iar în perioada 1982-1983 şi-a luat doctoratul în agronomie. Petre Daea a fost în perioada 1973-1980 inginer stagiar, şef de fermă şi apoi inginer la CAP Siseşti din judeţul Mehedinţi. Mai târziu, a devenit directorul Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Industrie Alimentară (DGAIA) şi şeful adjunct al secţiei pentru probleme de agricultură la Consiliul Judeţean Mehedinţi.

articolul original.

Ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu demisionează în urma acuzațiilor formulate de către DNA

23 June 2022 at 17:14
image

Deși PSD a încercat să arunce corupția pe seama epocii Dragnea, se pare că lucrurile nu merg bine pentru cei din Kisseleff. Azi, Ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu a decis să își depună mandatul de ministru, primit la 25 noiembrie 2021, când și-a început activitatea Guvernul Ciucă. El s-a autosuspendat și din PSD.

Ministrul Adrian Chesnoiu, deputat de Olt ales în 2020, pe listele PSD este acuzat de DNA că a trucat o angajare la Ministerul Agriculturii, divulgând informații secrete neaccesibile unor persoane neautorizate. Este acuzat că a dispus angajarea unui candidat care nu a întrunit punctajul necesar ocupării acestui post. DNA a cerut ridicarea imunității parlamentare a deputatului social-democrat, cererea fiind dezbătută de Camera Deputaților săptămâna viitoare.

În postarea sa pe Facebook, Ministrul Chesnoiu a anunțat că și-a depus demisia din Guvern, că s-a autosuspendat din PSD și că le cere colegilor din Camera Dpeutaților să voteze pentru ridicarea imunității sale, întrucât se consideră nevinovat.

Astfel, în plină criză a majorărilor, sub spectrul unei crize alimentare, România rămâne fără Ministru la portofoliul Agriculturii. Până la nominalizarea unui titular, Premierul Nicolae Ciucă, luând act de demisia voluntară a ministrului Chesnoiu, va numi un ministru ad-interim dintre miniștrii actuali.

articolul original.
 • There are no more articles
❌