ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

CORDUN-PILDEŞTI Adormirea Maicii Domnului, hramul satului

19 August 2022 at 07:00
image

Pentru cei care nu știu, satul Pildești este situat în comuna Cordun, la doar câțiva kilometri de municipiul Roman. Cu toate că a avut și statut de comună, satul se prezintă astăzi drept unul dintre cele mai moderne pe care le are spațiul moldav. Cine vrea să se convingă, să meargă în această așezare și să vadă ceea ce este acolo. Este una dintre cele mai moderne așezări din judeţ și din Moldova. Beneficiază de o infrastructură aparte, cu instituții locale moderne, puse la punct cum ar spune tot omul locului, dar și cu locuințe moderne, confortabile, cum nu prea găsești în alte locuri.

Are o populație de aproape 4.000 de locuitori, cu o structură a populației fomată din romano-catolici și doar câțiva, întâmplător, de altă religie. În acest sat, în fiecare an, este organizat Hramul Bisericii Adomirea Maicii Domnului, hram al așezămîntului mai vechi, situat în centrul civic. Cealaltă biserică, nou construită, este de o frumusețe aparte. Cu ocazia hramului, este organizat și un bâlci anual, la care participă mai toată suflarea satului, dar și locuitori din așezările învecinate sau mai îndepărtate, în majoritate populate cu credincioși romano-catolici. În acest sens, primarul Adrian Ciobanu, ajutat de consilierii locali și ceilalți salariați ai Primăriei Cordun, au oferit, în zilele de 14 și 15 august, două spectacole maraton, cu interpreți și formații pentru toate gusturile.

File de istorie

În Monografia bisericilor catolice din fostul județ Roman, autor I. Ciocan, sunt culese date despre biserica acestei localităţi de până la anul 1900. Iată informațiile:

”În această comună (Pildești – n.r.), locuită numai de catolici, se află o biserică catolică cu hramul Adormirea Maicii Domnului, reclădită de locuitori în 1892, pe ruinele celei vechi, care se zice că fusese zidită în 1842. Este împroprietărită cu 27 hectare, 97 arii pământ prin legea rurală din 1864. Personalul. Parohul bisericii din Pildești este același Iosif Maria Coradini, cu reședința în Săbăoani. Dascăl este Ianuș P. Diac, ungur. Populațiunea. În comuna Pildești se află, după sex și etate: 533 bărbați; 520 femei; 299 băieți și 293 fete; iar după stare materială se află: 40 văduve capi de familie; 70 capi de familie bogați; 100 mijlocași și 50 săraci, cu 1.645 suflete. În anii 1900, 1901, 1902 ceremonii religioase au fost: 126 botezuri; în medie câte 42 anual, 23 cununii sau în medie cam 8 pe an. Înmormântări de oameni maturi cu preot 22, în medie 7 pe an. (…) Bâlciurile mari se fac cam 15 pe fiecare an și participă multă lume. Un bâlci costă între 5-7 lei. Se fac de mai mulți creștini rugăciuni în aceeași zi”.  

Evoluția comunei Pildești

* 1864 – comună în plasa Moldova, formată din satul Pildești;

* 1875 – comună desființată;

* 1887 – comună în plasa Moldova – Siretul de Jos;

* 1892 – comună în plasa Modova;

* 1895 – comună desființată și nu mai apare o vreme;

* 1896 – comună în plasa Moldova – Siretul de Jos;

* 1904 – comună în plasa Cordunul;

* 1906 – comună desființată;

* 1932 – comună în plasa Moldova;

* 1942 – comună în plasa Mircești;

* 1950 – comună în raionul Roman, formată din satele Pildești și Corhana;

* 1968 – comună desființată și nu mai apare. (Rep.)

articolul original.

Sfanta Maria Mare, ziua în care sănătatea și norocul intră în casele credincioșilor

13 August 2022 at 05:33

Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului este cel mai de seamă eveniment religios al anului din grupul sărbătorilor care o preaslăvesc pe Sfânta Fecioară Maria care este și ocrotitoarea marinarilor.

Creștinii sărbătoresc, în ziua de 15 august, Adormirea Maicii Domnului. Este cea mai mare sărbătoare închinată Maicii Domnului, de aceea se mai numește și Sfânta Maria Mare. Aceeaşi denumire se regăsește şi în calendarul greco-catolic şi romano-catolic și semnifică Ridicarea la cer a Sfintei Fecioare Maria.

Cu prilejul acestei sărbători, în locașurile de cult se săvârșesc slujbe specifice și se cinstește memoria înaintașilor, iar în tradiția populară se săvârșesc datini și obiceiuri prin care norocul și sănătatea sunt atrase în viața celor care le respectă. Biserica ne spune că, în această zi, Maica Domnului a adormit și a înviat, arătând astfel că și muritorii de rând, atinși de catre Divinitate, vor învia. Adormirea Maicii Domnului și ridicarea Sa cu trupul la cer reprezintă ultima taină din lucrarea mântuirii oamenilor.

După Învierea lui Hristos, Înaltarea Sa la ceruri și Pogorârea Duhului Sfânt, Adormirea Maicii Domnului încheie lucrarea mântuirii săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos. De aceea, în ajunul acestei sărbători, creștinii ortodocși merg la biserică pentru a cânta „Prohodul Maicii Domnului” (asemănător „Prohodului” din săptămâna Mare), iar sărbătoarea mai este numită în popor și „Paștele verii“, Sântămăria sau Uspenia.

Înainte de 15 august se fac pelerinaje la mănăstirile cu hramul Sfinta Maria, unde credincioşii fac danii pentru călugări şi pentru ocrotirea familiei. Un pelerinaj special are loc la Mănăstirea Nicula, în judeţul Cluj, unde se află o icoană pictată în anul 1681 de preotul şi iconarul Luca din Iclod, considerată de credincioși făcătoare de minuni. Potrivit unui proces verbal, scris de militarii austrieci, icoana Maicii Domnului cu Pruncul, aflată la Nicula, a lăcrimat continuu între 15 februarie şi 12 martie 1699.

Și în județul Buzău, în toate bisericile și mănăstirile, preoții oficiază slujbe specifice acestei sărbători. La Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial de la Buzău, în cadrul Sfintei Liturghii, are loc și hirotonirea diaconului Nicolae-Gabriel Bercaru, absolvent de Teologie Pastorală și dirijor al Corului Psaltic „Sfântul Roman Melodul”, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian. La Râmnicu Sărat se reia tradiționala procesiune pe străzile municipiului, iar duminică seară, de la ora 21:00, preoții și enoriașii, după cântarea prohodului, vor străbate mai multe străzi din oraș, pornind de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Complexul Brâncovenesc.

Sursa foto: doxologia.ro

În dimineața zilei de 15 august, gospodinele duc la biserică fructe (struguri, mere, prune), pentru a fi slujite de preot. După slujba închinată praznicului, femeile merg la cimitir, tămâiaza mormintele și impart aceste ofrande, pentru sufletul rudelor decedate, după care iau masa în familie, împreună cu cei dragi.

Faptul că ea este Maica lui Dumnezeu Mântuitorul este şi motivul pentru care ei îi acordăm nu numai venerare ca sfinţilor, ci supravenerare (hyperdulia). Această supravenerare se arată în mulţimea incomparabil mai mare de rugăciuni adresate ei. În cererea unor ajutoare direct de la ea, în motivarea celor adresate Mântuitorului, prin faptul că S-a născut din ea. Ea are o poziţie unică în cultul Bisericii. Ea e deasupra tuturor creaturilor omeneşti îndumnezeite şi a îngerilor, unite în Hristos. Dar nu e identică cu Dumnezeu şi cu Hristos Dumnezeu-Omul. Ea e numai om. Dar este omul ridicat prin harul lui Hristos deasupra tuturor sfinţilor şi mai venerată decât toţi. Fără să i se aducă închinare ca lui Dumnezeu sau ca lui Hristos, Dumnezeu cel întrupat. Închinare ca Celui de care depindem în mod total şi absolut în existenţa şi fericirea noastră veşnică”, spunea părintele Dumitru Stăniloae.

Mormantul Maicii Domnului (sursă: doxologia.ro)

În secolul al V-lea, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului exista în Siria, fiind menţionată în documentele vremii. Locul de origine al sărbătorii este probabil Ierusalimul, oraşul Sfânt, unde se păstrează până astăzi, în apropierea grădinii Ghetsimani, mormântul Maicii Domnului şi biserica zidită pe acest mormânt.

În spatele mormântului Maicii Domnului din această biserică, este pusă la închinare pentru pelerini icoana sa, cunoscută sub numele de Ierusalimitissa. Generalizarea Praznicului Adormirii Maicii Domnului în Răsărit se datorează împăratului bizantin Mauriciu (528-603), care a rezidit Biserica Maicii Domnului din Ghetsimani şi a fixat definitiv data sărbătoririi ei, la 15 august.

Astfel, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, din 15 august, marchează sfârșitul anului liturgic, sau bisericesc, iar sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, din 8 septembrie ( Sfânta Maria Mică), deschiderea acestuia.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este precedată de o perioadă de 14 zile de post și asceză, prin care creștinul se pregătește pentru praznic. În perioada timpurie a creştinismului, perioada de post era mai lungă, iar creștinii din împrejurimile Ierusalimului se retrăgeau 40 de zile în corturi amenajate pe valea Cedronului pentru post și rugăciune. Prin adormirea și mutarea sa cu trupul la cer, Maica Domnului premerge umanității și toți îi urmează, ea trece cea dintâi prin moartea pe care Fiul ei a făcut-o neputincioasă şi de aceea, în rugăciunea ce i se adresează la Adormire toti îi cer ocrotire: Întru adormire, Născătoare de Dumnezeu, lumea nu o ai părăsit!, afirma părintele Dumitru Stăniloae.

Tradiția populară spune că în această zi nu este bine sa stai cu ușa închisă. Se crede că Fecioara Maria poate intra oricând în casele creștinilor pentru a împărți harul Său divin.

Spălatul rufelor este interzis, ca la orice mare sărbătoare. În această zi, nici femeile și nici bărbații nu au voie să se tundă, iar dacă se tund și aruncă parul la gunoi, riscă să chelească. Nu este bine nici să te scalzi în râuri de munte, ca să nu fii „lovit” de soartă.

Dacă ai de făcut un drum important, ia cu tine cel mai bun prieten. Se spune că în această zi pot avea descărcări electrice pentru a arăta supărarea Fecioarei Maria față de oamenii necredincioși și neuniți, de aceea, de Sfânta Maria Mare au loc și multe sărbători câmpenești. Plecarea la drum de unul singur arată egoism și independență. Pentru a fi protejat chiar și atunci când mergi singurla drum, ia cu tine o cruciuliță sau un obiect sfințit și vei fi în afara primejdiei.

În unele zone din țară, în ziua praznicului Adormirea Maicii Domnului nu se adreseaza urarea „La mulți ani!” persoanelor care poarta numele de Maria, Marin (sau derivate ale acestora), aceștia fiind felicitați pe 8 septembrie, când este celebrată Nașterea Maicii Domnului. Preoții spun însă că orice mare sărbătoare creștină și cu atât mai mult a Maicii Domnului este prilej de bucurie și este normal ca sărbătoriții să fie felicitați. Peste 2,2 milioane de români – 1,8 milioane de femei şi peste 400.000 de bărbaţi – poartă numele Maria/Marian sau derivate ale acestora. Le urăm și noi „La mulți ani cu sănătate!

 

În multe zone din țară, în ziua acestei sărbători și în perioada următoare, până la Sfânta Maria Mică, se adună ultimele flori ale plantelor medicinale, care se spune că în această perioadă au o mare putere vindecătoare în boli grave. Ele sunt dăruite bolnavilor din comunitatea respectivă, de către credincioșii satului, dar fiecare pastrează și pentru familia sa astfel de flori, uscate, pentru a fi folosite peste an, ca plante de leac.

În tradiția populară, Maica Domnului ocrotește familia și nașterea pruncilor sănătoși. De aceea, în ziua acestei sărbători, icoana Maicii Domnului, prezentă în casele românilor, este împodobită de gospodina casei cu flori, pentru ca norocul să nu părăsească acea familie. Totodată, în familiile care au fete de măritat, icoana Fecioarei Maria este împodobită cu flori de busuioc, pentru ca tinerele să aibă noroc în dragoste.

Tot în această zi se culege năvalnicul, o plantă care crește în păduri, în locuri ascunse, cunoscute doar de femeile vârstnice. Câteva fire de năvalnic sunt dăruite fetelor de măritat, pentru ca ele să aibă noroc de pețitori și să se căsătorească cu un baiat gospodar și iubitor. Potrivit unei tradiții care se împlinește de secole, daca în  ziua acestui praznic înfloresc trandafirii, se spune că va fi toamnă lungă.

În ziua celebrării Adormirii Maicii Domnului, se spune că ciobanii coboară în sate cu oile de la stână și se încheie văratul oilor la munte, pentru că sărbătoarea marca trecerea de la vară spre toamnă. Din această zi, până la Sângeorz, pe 23 aprilie, bărbații renunțau la palarie și purtau doar căciulă.

La sate, femeile care descântă pentru ca sporul să nu plece din gospodării, în această zi „leagă” ciocul păsărilor, pentru ca acestea să nu mai aibă puterea să distruga recolta. Tot în această zi, în sudul țării se tocmesc pândarii, paznicii viilor, pentru ca recolta de struguri să nu fie prădata de hoți, iar gospodarii să se bucure de ea, la cules.

Pentru agricultori, între Sfânta Marie Mare și Sfânta Marie Mică este considerată cea mai prielnică perioadă pentru semănăturile de toamnă.

În ziua sărbătorii, creștinii se roagă intens pentru împlinirea unei dorințe. Prin tradiție, Fiul Maicii Domnului îndeplinește, mai ales în ziua acestui praznic, cea mai fierbinte dorință a persoanei care se roagă.

De pe data de 15 august, în lumea satului tradițional se deschide sezonul nunților, care durează până la intrarea în Postul Crăciunului.

Tot în Ziua Sfintei Maria Mare, pentru că Maica Domnului este ocrotitoarea marinarilor, se sărbătorește Ziua Marinei Române. Sărbătorită pentru prima dată pe data de 15 august 1902, la bordul crucișătorului „Elisabeta”, Ziua Marinei Române a ajuns anul acesta la cea de-a 120-a aniversare.

În 1912, sărbătoarea a avut loc sub Înaltul Patronaj al Reginei Elisabeta. În anul 1938, ca urmare a decesului Reginei Maria la 18 iulie, Ziua Marinei a fost celebrată la 8 septembrie, de Sfanta Maria Mică.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Ziua Marinei s-a serbat într-un cadru sobru, de reculegere și preamărire a eroilor marinari, iar în 1945, la sărbatoarea marinarilor au participat și membrii Comisiei Aliate de Control.

Între anii 1949-1953, Ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei URSS, în ultima duminică din luna iulie.

De la 1 august 1954, Ziua Marinei s-a serbat de Ziua Forțelor Maritime Militare, programul Zilei Marinei fiind politizat și adaptat noii ideologii.

În anul 1990 s-a revenit la tradiția celebrării Zilei Marinei odată cu sărbătoarea Sfintei Marii – Praznicul Adormirii Maicii Domnului.

Prin Legea nr. 382/ 28 septembrie 2004 s-a instituit Ziua Marinei Române la 15 august, iar începând din anul 2009, această zi a fost declarată sărbatoare națională.

Anul acesta, Forțele Navale Române organizează numeroase evenimente la Constanța, centrul de greutate al manifestărilor, precum și la Mangalia, Brăila, Tulcea, Galați, București și Bicaz, transmite MApN.

Oficiile poștale și unitățile bancare sunt închise luni, fiind zi liberă legală, acordată pentru sărbătoarea religioasă Adormirea Maicii Domnului. Vor face exceptie sucursalele din marile centre comerciale, care au anunțat că toate magazinele lor vor funcționa după programul obișnuit.

Urgențele medicale vor fi tratate, în minivacanța de Sfânta Maria, în nouă spitale de urgență din Capitală, iar Serviciul de Ambulanță București – Ilfov, ca și Serviciul Judetean de Ambulanta Buzau are program normal si va avea echipaje suplimentare, iar mai multe farmacii sunt deschise non-stop.

În județul Buzău, cazurile de urgență vor fi preluate de medicii care asigură permanența la UPU în Spitalul Județean de Urgență și de la Spitalul Municipal Rm. Sărat și de personalul medical de la camerele de gardă ale celorlalte spitale și din centrele de permanență din județ.

Și Direcțiile de Sănătate Publică vor avea un serviciu de gardă permanent, iar farmaciile din marile centre comerciale și cele cu program non-stop vor fi la dispoziția celor care vor avea nevoie de medicamente.

Manifestari religioase de amploare vor fi organizate la toate bisericile și mănăstirile din țară,  iar aproape 600 de manifestări religioase și culturale sunt programate în această zi.


articolul original.

Sfânta Maria Mare – 15 august: Tradiții, superstiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

15 August 2022 at 03:45

Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare religioasă cunoscută ca Sfânta Maria Mare sau Sântamaria este sărbătorită, în fiecare an, la 15 august.

Popular, Adormirea Maicii Domnului este considerată ziua care desparte lunile călduroase de cele reci. Tot pe 15 august este sărbătorită Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor. La malul mării, dar şi în oraşele dunărene sunt organizate ample serbări. Această zi a fost declarată sărbătoare naţională.

Citește și: Mesaje de SFANTA MARIA. Urări şi felicitări pe care le poţi transmite persoanelor care îşi serbează onomastica

In dimineața acestei zile, femeile merg la biserica si împart struguri, prune și faguri de miere. Apoi, femeile merg in cimitir si tămâiază mormintele rudelor.

Ciobanii coboara oile de la munte (La Santamaria Mare / Tulesc oile la vale!), barbatii isi schimba palaria cu caciula, se interzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa sau in tarnatul casei.

De Sfanta Marie, fetele purtau o planta numita „navalnic”, care avea puterea sa aduca petitori.

Daca in apropierea zilei Sfintei Marii înfloreau trandafirii, era un semn ca toamna va fi lunga.

In sudul tarii se angajau pandarii la vii si se luau masuri de protectie magica a podgoriilor impotriva pasarilor.

De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna.

Perioada dintre cele doua Santamarii, Santamaria Mare (15 august) si Santamaria Mica (8 septembrie), era considerata perioada cea mai potrivita pentru semanaturile de toamna.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica

In aceasta zi erau adunate ultimele plante de leac, iar florile se pun la icoana Fecioarei Maria, pentru a fi bune de leac.

Ce se întâmplă de Sântămaria Mare

Sfânta Maria a fost înştiinţată de Arhanghelul Gavriil de trecerea ei la cele veşnice, iar ea s-a bucurat şi s-a rugat pe Muntele Măslinilor şi copacii s-au aplecat în faţa ei.

Sărbătoarea ortodoxă a Adormirii Maicii Domnului este foarte apropiată de ceea ce romano-catolicii numesc Înălţarea Fecioarei. În conformitate cu Sfânta Tradiţie, Maica Domnului a murit ca orice fiinţă omenească, „adormind”, aşa cum indică şi numele sărbătorii.

Apostolii, care erau răspândiţi în lume pentru a propovădui Evanghelia la neamuri, au fost aduşi în mod miraculos la acest eveniment, fiind cu toţii prezenţi, cu excepţia Sfântului Toma. El a ajuns cu câteva zile mai târziu, după ce a fost înmormântată; dorind să o vadă încă o dată, i-a convins pe ceilalţi să deschidă mormântul Maicii Domnului. Atunci, Apostolii au descoperit că trupul Ei nu mai era în mormânt. De aceea, Biserica Romano-Catolică preferă să se refere la acest eveniment ca Înălţarea. Ţinând seama de dispariţia trupului Maicii Domnului din mormânt, se consideră că Ea a fost înălţată cu trupul la Cer.

Citește și: Ce nume de fete și băieți se sărbătoresc de Sfânta Marie și nume derivate de la Maria

Se spune că mormântul Sfintei Fecioare se află în Grădina Ghetsimani din Ierusalim unde zilnic mii de credincioşi îl vizitează. În susţinerea acestei ipoteze pledează şi prezenţa brâului Fecioarei, ţesut chiar de Ea din păr de cămilă, dat Apostolului Toma, la Ierusalim, apoi la Constantinopol, unde a fost aşezat într-o raclă de aur, în biserica pe care Teodosie al II-lea o construise special în cinstea Sfintei Fecioare. Din acest brâu există astăzi un fragment la Mănăstirea Vatopedu din Muntele Athos şi alt fragment la Mănăstirea Panaghia Soumela din Grecia.

Superstiţii

Nu se tunde părul de Sfânta Maria Mare. Conform unei superstiţii vechi, în ziua de Sfânta Maria Mare credincioşii ar trebui să evite tunderea părului şi aruncarea lui la gunoi. De asemenea, în această zi de sărbătoare se spune că nu este bine să mergi inapoi, întrucat atragi tristeţea Maicii Domnului.

Nu se aprinde focul în sobă. O altă superstiţie legată de ziua Adormirii Maicii Domnului spune că nu este bine să se aprindă focul în sobă, acesta fiind un gest care atrage boala şi ghinionul.

articolul original.

Adormirea Maicii Domnului, prăznuită la 15 august

15 August 2022 at 02:59
image

Prăznuită la 15 august, Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători creştine.

În secolul al V-lea, cultul Fecioarei Maria s-a extins foarte mult, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, în care s-a concluzionat că aceasta este Născătoare de Dumnezeu.

În secolul al V-lea, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului era deja menţionată în documentele siriene ale vremii. Locul de origine al sărbătorii este Ierusalimul, unde se păstrează până astăzi, în apropierea grădinii Ghetsimani, mormântul Maicii Domnului şi Biserica zidită pe acest mormânt.

Praznicul îi este atribuit împăratului bizantin Mauriciu (528 – 603), care a rezidit Biserica Maicii Domnului din Ghetsimani şi care a fixat data sărbătorii la 15 august în calendar.

Numită în popor şi Uspenia (termenul slav) sau Sfânta Maria Mare, ziua este dedicată procesiunilor religioase și pelerinajelor.

În tradiția autohtonă, Fecioara Maria este ocrotitoarea marinarilor. Cu acest prilej, se celebrează Ziua porţilor deschise în Portul militar Constanţa.

articolul original.

TRADIȚII Adormirea Maicii Domnului

15 August 2022 at 06:00
image

În popor, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, din 15 august, care încheie Postul Sântei Mării, se mai numește Sântămăria sau Uspenia. În tradiția populară, de Adormirea Maicii Domnului, cei suferinzi sau rudele acestora fac pomeni la biserică, pentru sănătate. Se crede că ruga făcută cu credință deosebită în această zi poate izbăvi de orice necaz și suferință.

În această zi, Cerurile sunt deschise, iar rugăciunile se înalță către cer ca niște ruguri de foc.

Se mai spunea că, de Praznicul Adormirii Maicii Domnului, cerbii trec prin apă, semn că vara s-a terminat. Începând din această zi, conform tradiției, nu mai este permis scăldatul. Femeile își serbează onomastica de Sântămăria Mică, pe 8 septembrie, când este sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului.

Despre Adormirea Maicii Domnului, adică moartea și înălțarea ei cu trupul la cer, nu găsim date în Sfintele Evanghelii, ci numai în tradiția Bisericii. În Tradiția creștină au rămas peste veacuri miracolele petrecute la înmormântarea Sfintei Fecioare Maria. ”Și s-a făcut atunci tunet mare și au venit de la marginile lumii, ca pe niște nori, toți Apostolii lui Hristos la casa Maicii Domnului, din Ierusalim.

Și, începând Petru cântarea cea de îngropare, Apostolii au ridicat patul și au însoțit la mormânt trupul cel primitor de Dumnezeu. Și, sosind în satul Ghetsimani și așezând în mormânt trupul Maicii Domnului, Apostolii au zăbovit acolo încă trei zile, așteptându-l pe Sfântul Apostol Toma, care, din rânduiala dumnezeiască, lipsea”.

După trei zile de la înmormântarea Ei, ajunge și Sfântul Apostol Toma și, cerând să fie deschis mormântul, cunoaște că trupul Sfintei Fecioare Maria fusese ridicat la Cer.

* Istorie

Unele studii au demonstrat că locul de origine al sărbătorii Adormirii Maicii Domnului este orașul Ierusalim. Aici se păstrează şi în zilele noastre, nu departe de Grădina Ghetsimani, o biserică înălțată deasupra mormântului Maicii Domnului. Sutele şi miile de pelerini care vizitează zilnic sfântul lăcaș au prilejul să se închine la o renumiră icoană făcătoare de minuni, cunoscută sub numele de Ierosolymitissa.

Alte tradiții afirmă că împăratul Mauriciu, în cinstea biruinţei asupra perşilor cu mijlocirea Maicii Domnului, a făcut ca această sărbătoare să fie generalizată şi cinstită, din anul 595 d.H. Sărbătoarea se numește Adormirea Maicii Domnului pentru că, pe de o parte, în cadrul bisericii, nu se poate vorbi de moartea propriu-zisă a Sfintei Fecioare Maria, iar pe de altă parte, tradiția creștină afirmă că sfârșitul Mamei Mântuitorului a fost asemenea unei adormiri.

În unele tradiții, Maica Domnului se roagă la Dumnezeu să nu pedepsească lumea sau să nu izgonească vânturile, cu avantajele pe care le aduc acestea oamenilor.

* Tradiții creștine

Sântămăria Mare era considerată cea mai importantă sărbătoare a sezonului cald. În unele zone, se spunea că Adormirea este Paștele verii. Aici există și un sâmbure de adevăr, respectiv rânduiala liturgică a praznicului Adormirii Maicii Domnului este asemănătoare cu cea a Învierii Domnului Iisus Hristos. Astfel, pe 14 august, seara, se cântă Prohodul și Binecuvântările Maicii Domnului, la fel ca în Vinerea Mare, și se poartă Epitaful, la fel ca în Săptămâna Patimilor. În dimineața praznicului, femeile culegeau flori pe care le duceau la Biserică și le puneau la icoane. Tot atunci, femeile mergeau la biserică și împărțeau ”colivă” de struguri, prune şi faguri de miere la cei săraci, apoi plecau în cimitir şi tămâiau mormintele neamurilor. În satele moldave, ziua celebra sufletele morţilor, despre care se credea că s-ar întoarce noaptea acasă, pentru a fi ospătate de cei vii.

La icoana Sfintei Marii se puneau multe flori… câteva din ele se aduceau acasă și ”se puneau la grindă, să se uşte, că erau ăle mai bune de leac”.

Se mai păstrează şi astăzi interdicții pentru bunul mers al vieţii şi treburilor, prevederi meteorologice şi multe altele din universul rural. ”Măicuța Domnului este socotită apărătoarea tuturor celor năpăstuiți de soartă, dar şi cea care se roagă neîncetat pentru iertarea păcatelor celor adormiți”.

* Obiceiuri populare de Sântămărie

În unele texte folclorice românești, Sfânta Maria Mare stă la masă cu Sfânta Maria Mică și cu Maica Domnului, asemenea confuzii fiind similare cu cele făcute între Sfânta Maria, Sfânta Duminică, Sfânta Vineri și Sfânta Miercuri.

De Sântămăria Mare, după ce dis de dimineaţă, înainte de răsărit, ţăranii se spălau cu apă neîncepută, se închinau la icoana Maicii Domnului şi-i cereau să le dea belşug şi mană la animale, iar pe lupi şi urşi să-i ţină departe de stâni.

De Sfânta Maria, se interzicea scăldatul în apa râurilor, considerându-se că a fost spurcată de cerb. Din bătrâni se știa că, după această zi, era interzis și dormitul pe prispă. La sate, femeile descântătoare ”legau” ciocul păsărilor, ca acestea să nu distrugă recolta.

În unele zone din țară se tocmeau şi pândarii, cei care păzesc viile, pentru ca recolta de struguri să nu fie prădată de hoţi, iar gospodarii să se bucure de recoltă. Tot de Sfânta Maria Mare, ciobanii coborau oile de la munte, iar bărbații își schimbau pălăria cu căciula, semn că vara era pe terminate.

* Magia dragostei de Uspenie

La procesiunile religioase ale Adormirii Maicii Domnului, câteva fetițe era îmbrăcate în mirese, simbolizând puritatea Sfintei Fecioare, precum și faptul că Ea este ”mireasă a lui Dumnezeu, nenuntită”. La nuntă, la ”dezgătitul” miresei, o altă fată era îmbrăcată în hainele primei, considerându-se că asta o va ajuta și pe ea să se mărite mai repede și îi va purta noroc. Se spunea că, dacă la cununia religioasă se întâlnesc mai multe nunți, nu e bine ca miresele să se vadă una cu alta.

În această zi, se culegea năvalnicul, plantă care creşte în păduri, în locuri ascunse, cunoscute doar de femeile vârstnice. Năvalnicul, cunoscut și drept limba cerbului, nu este numai o plantă de leac, ci și una magică, de dragoste: ”De Sântămăria Mare, fete și flăcăi, ducând în mână zahăr și însoțiți de o bătrână din sat, îmbrăcată într-o cămașă albă, curată, mergeau dis-de-dimineață să culeagă năprasnic, buruiana de dragoste. În ziua praznicului Maicii Domnului, planta aceasta era dăruită fetelor, pentru a avea noroc să se căsătorească cu un băiat gospodar şi iubitor. De asemenea, acum se adună ultimele flori care sunt renumite ca leacuri pentru bolile grave”.

* Obiceiuri agricole de Uspenie

Pentru ciobani, sfârșitul verii este ceva mai timpuriu, adică la 15 august, căci ”La Sântămărie Mare tulesc olile la vale”, aşa încât, în Vinerea Mare (14 octombrie) sau de Sâmedru (26 octombrie), în funcţie de caracteristicile zonale ale climei, ei socotesc începutul anotimpului rece şi, implicit, sfârşitul anului pastoral. Ambele date se bucură de un mare prestigiu în rândul creştinilor ortodocşi, în special al românilor. Cea dintâi este dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva, ale cărei moaşte, prin osârdia domnitorului Vasile Lupu, au fost aduse la biserica Trei Ierarhi din Iaşi, în anul 1641, devenind astfel ocrotitoarea Moldovei şi patroana oraşului. La cea de-a doua este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

articolul original.

Creștinii ortodocși și catolici prăznuiesc astăzi Adormirea Maicii Domnului

15 August 2022 at 03:59

Praznicul Adormirii Maicii Domnului este sărbătorit de creștini în fiecare an la 15 august. Maica Domnului reprezintă în cer dulceaţa feminină şi nemărginita dragoste maternă, spunea părintele Nicolae Steinhardt. Potrivit tradiţiei Bisericii, Maica Domnului a trăit multă vreme după înălţarea la cer a Fiului său şi a Domnului nostru Iisus Hristos. Ea se ruga Domnului cu căldură, ca să o ia şi pe ea la Dânsul din valea aceasta a plângerii.


Anii trăiţi pe pământ de Născătoare de Dumnezeu nu se cunosc însă cu exactitate, datorită prigonirilor dezlănţuite împotriva creştinilor: “pentru că în acele vremi se afla prigonire cumplită asupra Bisericii, şi nu era vreme de scrierea cărţilor, cu de-amănuntul, de numărarea anilor şi de faptele bisericeşti; pentru că atunci credinţa lui Hristos nu se răspândea prin scripturi, ci prin propovăduire cu gura şi cu nevoinţe muceniceşti. Deşi atunci erau scriitori de cărţi, dar aceia în scurtă vreme se sfârşeau muceniceşte şi cărţile lor se ardeau de către păgânii prigonitori” (Vieţile Sfinţilor).
Preacurata Fecioară locuia în Ierusalim, în casa Sfântului Ioan Evanghelistul, şi ieşea de multe ori în locurile pe care Iisus Hristos le-a sfinţit cu urmele picioarelor Sale, şi unde Şi-a vărsat sângele. La Golgota şi la Mormântul în care a fost pus Iisus, din dragoste de mamă, vărsa multe lacrimi.
“Deci, vieţuind în casa Sfântului Ioan Cuvântătorul de Dumnezeu, ieşea adeseori la Muntele Măslinilor, de unde Fiul ei, Iisus Hristos Domnul, S-a înălţat la ceruri, şi acolo îşi făcea rugăciunile sale cu dinadinsul. Odată, rugându-se ea cu căldură pentru a sa dezlegare din trup şi trecerea mai iute către Hristos Dumnezeu, i-a stat înainte Sfântul Arhanghel Gavriil, care i-a fost ei din pruncie slujitor şi hrănitor întru Sfânta Sfintelor, binevestitor al întrupării lui Dumnezeu şi nedepărtat păzitor întru toate zilele vieţii sale. Acela cu prealuminoasă faţă, aducându-i de la Domnul cuvinte făcătoare de bucurie, i-a vestit ei mutarea, care degrabă avea să fie după trei zile” (Vieţile Sfinţilor).
Înştiinţată de Sfântul Arhanghel Gavriil că va trece din lumea aceasta la viaţa veşnică, Născătoarea de Dumnezeu a primit vestea cu multă bucurie, căci mergea la Fiul ei şi se alătura tuturor puterilor cereşti şi sufletelor drepţilor.
În zilele în care Maica Domnului îşi pregătea plecarea din această lume au fost aduşi la Ierusalim prin puterea lui Dumnezeu şi Sfinţii Apostoli, care erau răspândiţi între neamuri pentru a propovădui Evanghelia.
După ce şi-a luat rămas bun de la toţi cei de faţă, a urmat clipa în care Domnul Însuşi S-a coborât spre a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt (moment ce cunoaşte o bogată reprezentare iconografică în Biserica Ortodoxă). Atunci, ea a rostit cu bucurie: “Gata este inima mea, Dumnezeule, gata este inima mea” (Vieţile Sfinţilor).
Maica Domnului şi-a dat duhul, ca şi când ar fi căzut în somn. Era o adormire, nu o moarte, adică fără durerile morţii, de unde şi denumirea sărbătorii.
Apostolii au luat apoi patul mortuar cu trupul Maicii Domnului, purtându-l spre mormânt. Tradiţia mai notează că mulţime mare de oameni se adunase acolo, uimită de chipul adormirii ei şi de venirea apostolilor. Cortegiul s-a îndreptat spre Ghetsimani unde Sfânta Fecioară a dorit să fie înmormântată. Satul Ghetsimani de lângă Muntele Eleon se afla în apropierea cetăţii Ierusalimului, acolo, în valea lui Iosafat, era mormântul sfinţilor şi drepţilor ei părinţi, Ioachim şi Ana. (surse: vol. “Vieţile Sfinţilor”; http://www.voscreasna.com, Agerpres)

articolul original.

Tradiții și superstiții de Sfânta Maria Mare

14 August 2022 at 22:18
By: M.Ex.

Creştinătatea închină ziua de 15 august sărbătorii Maicii Domnului. Adormirea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mare sau Sîntămăria Mare, este una dintre cele mai mari sărbători ale bisericii creştine. Deşi este comemorarea sfârşitului vieţii pământeşti a Preacuratei Fecioare, nu este o sărbătoare tristă pentru creştini, deoarece semnifică de fapt începutul vieţii veşnice a Maicii Domnului, în ceruri, alături de Fiul ei iubit. Praznicul Adormirii Maicii Domnului este considerată şi sărbătoarea care desparte lunile de vară de cele de iarnă, iar în această zi se sărbătoreşte şi Ziua Marinei deoarece Maica Domnului este considerată ocrotitoarea marinarilor. Sărbătoarea este cunoscută în Apus sub numele de Înălţarea cu trupul la cer a Maicii Domnului. Gravidele se roagă pentru prunci sănătoşi În tradiţia populară, Măicuţa Domnului este socotită apărătoarea tuturor celor năpăstuiţi de soartă. În această zi, dar şi la Sfânta Maria de pe 8 septembrie, e bine ca femeile însărcinate să se roage la Maica Domnului să le ajute să nască uşor şi să aibă copii sănătoşi.

„Paştele din mijlocul verii“

Mulţi dintre credincioşi nu ştiu prea bine dacă ziua de Sfânta Marie este prilej de sărbătoare sau nu, încurcaţi de faptul că în ziua de 15 august Maica lui Iisus a murit. Prin urmare, oamenii nu ştiu dacă trebuie să se bucure sau nu în această zi. „Este prilej de mare bucurie şi sărbătoare, acest praznic fiind cunoscut şi sub numele de «Paştele din mijlocul verii». Sunt multe zone în ţară în care cu prilejul acestei sărbători se cântă Prohodul, ca în Vinerea Mare. Este cea mai importantă sărbătoare închinată Maicii Domnului, iar dacă se cheamă sărbătoare înseamnă că este prilej de mare bucurie spirituală“, a explicat părintele Constantin Stoica, reprezentant al Patriarhiei Române.

Sfânta Maria a mai trăit încă 11 ani după înălțarea Mântuitorului

Deși este una dintre cele mai importante sărbători creștine, nu găsim informații despre ea în Sfânta Evanghelie. Adormirea Maicii Domnului se află doar în Tradiția Bisericii. Astfel se spune că, Sfânta Maria a mai trăit încă 11 ani după înălțarea Mântuitorului. Când a venit momentul să părăsească această lume, Maica Domnului a fost înștiințată de îngerul Gavril: „Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare”.
Știind ce avea să urmeze, înainte de a-și da duhul, Sfânta Maria a cerut iertare de la toți. Domnul Însuși S-a coborât din ceruri pentru a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt, moment în care s-au produs mai multe minuni. Potrivit creștinortodox.ro, ochii orbilor și auzul surzilor s-au deschis, iar ologii și bolnavii s-au vindecat.

Se deschide sezonul de nunţi

• În tradiţia populară, Sântămăria Mare este ziua de celebrare a Zeiţei Mamă, ajunsă la vârsta senectuţii şi a morţii. Cu această ocazie se deschide sezonul de nunţi (16 august – 14 noiembrie), încep iarmaroacele şi târgurile de toamnă, iniţial întâlniri cultice, se fac praznice pentru pomenirea morţilor. Sântămăria Mare deschide, în Calendarul Popular, ciclul sărbătorilor de renovare a timpului, Anul Nou, celebrat în preajma echinocţiului de toamnă, Sântămăria Mică, Cârstovul Viilor, Ziua Şarpelui. După această sărbătoare încep să coboare turmele de la munte, se angajează pândarii la vii şi se iau măsuri de protecţie magică a podgoriilor, bărbaţii îsi schimba pălăria cu căciula.

Tradiţii şi superstiţii

• Dacă înfloresc acum trandafirii, e semn de toamnă lungă
• De Sântămărie, fetele mari îşi fac „de dragoste“ cu o buruiană numită „năvalnic“. Purtată în sân, această buruiană are, se zice, puterea magică de a aduce peţitori, aceştia dând năvală din toate părţile
• În unele zone ale ţării, Sântămăria era considerată „sărbătoarea morţilor“ fiind pomeniţi toţi cei care au numele pornind de la cel al Preacuratei şi doar la Sfânta Maria Mică (8 septembrie) erau serbaţi cei vii cu asemenea nume.
• Acum se adună ultimele plante de leac, se tocmesc pândarii pentru vii şi se leagă ciocul păsărilor pentru a nu prăda strugurii
• Se împart struguri şi prune pentru sufletul morţilor
• Între Sânte Mării se seamănă grâul
• La Sfânta Mărie Mare se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei; acestea apoi sunt bune de leac
• În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Nerespectarea acestei superstiţii aduce pericol de boală, incendiu şi boli care-i pocesc pe cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile. Mulţi cred că dacă vei aprinde focul în aceste zile, de foc vei pieri, iar mamele nu gătesc pentru a-şi feri copiii de boli
• Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.
• Se spune, conform tradiţiei populare, că această sărbătoare se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări.
• Oamenii merg la biserică unde înalţă rugăciuni Fecioarei Maria: fetele de măritat pentru un „ursit“ bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate
• De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi.
• De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.

articolul original.

„Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine”

14 August 2022 at 22:00

Când a binevoit Hristos Dumnezeul nostru ca să ia pe Maica Sa la Sine, atunci cu trei zile mai înainte a făcut-o să cunoască, prin mijlocirea îngerului, mutarea sa cea de pe pământ. Căci Arhanghelul Gavriil, venind la dânsa, a zis: „Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare”.

Născătoarea de Dumnezeu s-a bucurat cu bucurie mare…

…și cu dorul ce avea ca să se mute la Fiul său, s-a suit degrabă în Muntele Măslinilor ca să se roage, căci avea obicei de se suia adesea acolo ca să se roage. Și s-a întâmplat atunci un lucru minunat. Când s-a suit acolo Născătoarea de Dumnezeu, atunci de la sine s-au plecat pomii ce erau pe munte, și au dat cinstea și închinăciunea ce se cădea către Stăpână, ca și cum ar fi fost niște slugi însuflețite.

După rugăciune s-a întors acasă și, îndată, s-a cutremurat casa cu totul, iar ea, aprinzând multe lumânări și mulțumind lui Dumnezeu și chemând rudeniile și vecinii, și-a grijit toată casa, și-a gătit patul și toate cele ce se cădea de îngroparea ei. Și a spus cele ce i-a zis îngerul, despre a sa mutare la cer. Iar spre încredințarea celor zise, a arătat și darul ce i se dăduse: o stâlpare de finic. Iar femeile chemate, dacă au auzit acestea, au plâns cu tânguire și cu lacrimi și au suspinat cu jale. Deci potolindu-se ele din tânguire, s-au rugat să nu rămână sărace de dânsa. Iar Preacurata le-a făgăduit că, mutându-se la ceruri, nu numai pe dânsele, ci și pe toată lumea o va cerceta și o va umbri. Și așa alina întristarea cea mare cu cuvinte mângâietoare. Apoi a arătat despre cele două veșminte ale sale ca să le ia două văduve sărace, fiecare din ele câte unul, care-i erau ei prietene și cunoscute și de la dânsa le era hrana.

Bucură-te Maica Vieții!

Și vorbind ea acestea și învățând, s-a făcut fără de veste sunet de grabnic tunet, și arătare de mulți nori, care aduceau de la marginile lumii, pe toți ucenicii lui Hristos la casa Maicii lui Dumnezeu. Între care erau și de Dumnezeu înțelepții ierarhi: Dionisie Areopagitul, Ierotei și Timotei.

Aceștia, dacă au aflat pricina venirii lor, așa adunați fiind, au zis aceste cuvine către dânsa: „Noi, o, Stăpână, știindu-te în lume, ca și cu singur Stăpânul nostru și Dascălul ne mângâiam; dar acum cum vom putea să suferim greul acesta? Însă de vreme ce cu voia Fiului și Dumnezeului tău te muți spre cele ce sunt mai presus de lume, pentru aceasta plângem, precum vezi și lăcrimăm, cu toate că într-alt chip ne bucurăm despre cele ce sunt asupra ta rânduite”. Acestea au zis și vărsau lacrimi, iar ea a zis către dânșii: „Prietenii mei și ucenicii Fiului și Dumnezeului meu, nu faceți bucuria mea plângere, ci-mi îngrijiți trupul, precum eu îl voi închipui pe pat”.

Când s-au săvârșit cuvintele acestea, iată a sosit și minunatul Pavel, vasul cel ales, care căzând la picioarele Maicii lui Dumnezeu, s-a închinat și deschizându-și gura a lăudat-o cu multe cuvinte, zicând: „Bucură-te Maica Vieții, împlinirea și încheierea propovăduirii mele; că deși pe Hristos Fiul tău trupește pe pământ nu L-am văzut, însă pe tine văzându-te, mi se părea că pe Dânsul Îl văd”.

2,2 milioane de români își sărbătoresc onomastica, dintre care peste 1,8 milioane de femei și 400.000 de bărbați. Aproape 1,4 milioane de românce poartă numele Maria și peste 300.000 de români au numele Marian.

Au vrut să răstoarne patul Preasfintei

După aceasta, luând Fecioara iertăciune cu toți, s-a culcat pe pat și și-a închipuit preacuratul său trup precum a vrut; și a făcut rugăciune pentru întărirea lumii și pașnica ei petrecere, și i-a umplut și pe dânșii de binecuvântarea ei. Și așa în mâinile Fiului și Dumnezeului său și-a dat sufletul.

Și îndată ochii orbilor s-au luminat și auzul surzilor s-a deschis, ologii s-au îndreptat și tot felul de patimă și de boală lesne se tămăduia. După aceea a început Petru cântarea cea de ieșire și ceilalți Apostoli; unii au ridicat patul, alții mergeau înainte cu făclii și cu cântări, petrecând spre mormânt trupul cel primitor de Dumnezeu. Atunci s-au auzit și îngerii cântând și văzduhul era plin de glasurile cetelor celor mai presus de firea omenească.

Pentru aceste lucruri, mai-marii iudeilor, chemând pe unii din popor, i-au înduplecat să răstoarne patul în care era așezat trupul cel de viață începător. Dar dreptatea lui Dumnezeu ajungând pe îndrăzneții și obraznicii aceia; le-a făcut pedeapsă tuturor prin orbirea ochilor. Iar pe unul dintr-înșii, care mai nebunește se pornise de apucase acel sfânt pat, l-a lipsit și de amândouă mâinile, care au rămas spânzurate de pat, tăiate de dreapta judecata a lui Dumnezeu. Iar acela, crezând din tot sufletul, a aflat tămăduire, și s-a făcut sănătos ca și mai-nainte. În același chip și cei ce orbiseră, crezând și punând asupra lor o parte din poala patului, au dobândit vindecare.

Toma întârzie din nou

Iar Apostolii, sosind la satul Ghetsimani, au așezat acel de viață începător trup în mormânt, și au stat trei zile lângă dânsul, auzind neîncetat glasuri îngerești.

Și de vreme ce, după dumnezeiasca rânduiala, a lipsit unul din Apostoli, adică Toma, care nu s-a aflat la preamărita îngropare, ci sosind cu trei zile mai pe urma, era mâhnit foarte și întristat, că nu se învrednicise să vadă și el ca și ceilalți Apostoli trupul; și au deschis cu socoteală mormântul pentru dânsul ca să se închine și el acelui preasfânt și preacurat lăcaș, adică trupului Născătoarei de Dumnezeu.

Și dacă a văzut s-a minunat că a aflat mormântul fără de sfântul trup, și era numai giulgiul, care rămăsese mângâiere Apostolilor și tuturor credincioșilor, și mărturie nemincinoasa a mutării Născătoarei de Dumnezeu. Că și până astăzi mormântul cel cioplit în piatră așa se vede lipsit de trup și este cinstit cu închinăciune, întru mărirea și cinstea preabinecuvântatei măritei stăpânei noastre, de Dumnezeu Născătoarei și pururea Fecioarei Maria.

Fecioara Maria a dat răspunsul întregii umanități

Într-o omilie rostită în 2019, la 15 august, Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul o numea pe Maica Domnului „cea mai mare ambasadoare a creștinilor”.

Acest fapt reiese din promisiunea Fecioarei Maria „că nu ne va lăsa după înălțarea la cer, așa cum a fost dintru început alături de Biserica primelor veacuri”.

„Dacă Hristos recapitulează în Sine întreaga umanitate, Fecioara Maria a dat răspunsul întregii umanități pentru a accepta lucrarea de mântuire a lui Dumnezeu”.

Răspunsul acesta, a menționat Episcopul vicar patriarhal, „are cea mai mare greutate din istorie întrucât este un răspuns dat pentru tot neamul omenesc”.

„Ea a plecat de la noi ca o mesageră a Bisericii, fiind cea mai mare rugătoare către Hristos”.
A fost înălțată la Cer alături de Fiul ei, deoarece Maica Domnului a participat „la taina Cuvântului lui Dumnezeu”. Preasfinția Sa spunea despre Fecioara Mariacă este o „Maică a luminii și a vieții” care după moarte s-a mutat la „Cel ce este lumină și viață”.

Maica Domnului „a excelat în virtute, iar virtutea cea mai de seamă a fost smerenia”. „Ea depășește în sfințenie pe toți sfinții pentru că a fost cea mai curată făptură care a trăit vreodată pe pământ”, spunea cândva Episcopul Sinaitul.

Când o pomenim pe Maica Domnului

Maica Domnului are în calendarul ortodox 9 zile de pomenire, începând cu Buna Vestire din martie și terminând cu „Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana”, la final de decembrie.

Mănăstirea Sihăstria Foto Mihail Oprescu, Q Magazine

Două zile dintre aceste nouă sunt cele mai cunoscute, fiind situate la „hotarul” dintre finalul verii și începutul toamnei.

La 15 august creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului (numită popular Sântămăria Mare), iar pe 8 septembrie este Nașterea Maicii Domnului (Sântamăria Mică).

Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea mutării sale la cer cu trupul. Biserica Ortodoxă vorbește despre Adormirea Maicii Domnului ca fiind o „mutare” la cele netrecătoare. Este folosit termenul „mutare” și nu înviere sau înălțare, pentru că Maica Domnului nu s-a ridicat la cer prin propriile puteri, ci cu puterea dumnezeiască a Fiului Său.

Nașterea Maicii Domnului este prăznuită de Biserică pe 8 septembrie, fiind prima mare sărbătoare din anul bisericesc (an care începe la 1 septembrie). A fost fixată în a opta zi din anul bisericesc, pentru că cifra opt simbolizează ziua veșniciei, viața fără de sfârșit 

articolul original.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mare. Ce este strict interzis să faci pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului

14 August 2022 at 15:40
image

La 15 august, Biserica Ortodoxă praznuiește Adormirea Maicii Domnului, cea mai mare sărbătoare închinată Maicii Domnului.

Adormirea Maicii Domnului este considerată una dintre cele mai importante sărbători închinate „celei mai cinstite decât heruvimii şi mai mărite fără de asemănare decât serafimii”, este celebrată de creştin-ortodocşi în fiecare an pe 15 august.

Pentru acest moment, credincioşii s-au pregătesc timp de două săptămâni, prin post şi rugăciune. În calendarul Bisericii Ortodoxe există patru sărbători închinate Fecioarei Maria: Naşterea Maicii Domnului, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Bunavestire şi aceasta din urmă, considerată a fi de o covârşitoare însemnătate. Biserica Ortodoxă o cinsteşte cum se cuvine pe Maica Domnului, aceasta fiind pomenită la fiecare slujbă prin rugăciuni, cântări religioase, acatiste sau paraclise.

Despre Maica Domnului, Sfânta Tradiție a Bisericii consemnează începând cu secolul al IV-lea, atât în Apus cât și în Răsărit, într-o serie de scrieri, date despre persoana și rolul Maicii Domnului în iconomia întrupării Fiului lui Dumnezeu.

Între părinții și scriitorii din Răsărit care au consacrat Maicii Domnului numeroase tratate, studii și în special omilii și imne se află: Ioan Damaschin, Gherman, patriarhul Constantinopolului (715-730), patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Teodor Studitul.

Ridicarea la cer în slavă, pentru maternitatea sa divină

Potrivit tradiției Bisericii, Maica Domnului a trăit mai mulți ani după înălțarea la cer a Fiului său și a Domnului nostru Iisus Hristos. Cu trei zile înainte de moarte, ea a fost înștiințată de Sfântul Arhanghel Gavriil că va trece din lumea aceasta la viața veșnică. Deși Apostolii erau răspândiți în lume pentru a propovădui Evanghelia la toate neamurile, au fost prezenți la eveniment, aduși prin puterea lui Dumnezeu, Sfânta Fecioară înștiințându-i asupra a ceea ce avea să se petreacă, potrivit Agerpres.

După ce și-a luat rămas bun de la toți cei de față — notează Sfântul Ioan Damaschin — a urmat momentul în care Domnul Însuși S-a coborât spre a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt (moment ce cunoaște o bogată reprezentare iconografică în Biserica Ortodoxă). Atunci, ea a rostit: „Fiule, în mâinile Tale îmi dau duhul meu”. Acestea zicând, și-a dat duhul, ca și când ar fi căzut în somn. Era o adormire, nu o moarte, adică fără durerile morții, de unde și denumirea sărbătorii.

Apostolii au luat apoi patul mortuar cu trupul Maicii Domnului, purtându-l spre mormânt. Tradiția mai notează că mulțime mare de oameni se adunase acolo, uimită de chipul adormirii ei și de venirea apostolilor. Cortegiul s-a îndreptat spre Ghetsimani unde i se pregătise un mormânt nou de piatră.

Aici, tradiția cunoaște două versiuni: după una, trupul a stat trei zile în mormânt, după care a fost ridicat în chip tainic spre lăcașurile cerești; după cealaltă, trupul Maicii Domnului a fost răpit la cer chiar din mâinile Sfinților Apostolilor Petru și Pavel în momentul în care se pregăteau să-l pună în mormânt, în mâinile lor rămânând doar pânza în care era înfășurat.

Adormirea Maicii Domnului și ridicarea cu trupul la cer reprezintă ultima taină din lucrarea mântuirii oamenilor. După Învierea lui Hristos, Înălțarea Sa la ceruri și Pogorârea Duhului Sfânt, Adormirea Maicii Domnului încheie lucrarea mântuirii săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos.

Este păcat să faci aceste lucruri în ziua de Adormirea Maicii Domnului

Spălatul rufelor, chiar și cu mașina de spălat, este interzis la orice mare sărbătoare. Nici Adormirea Maicii Domnului nu face excepție. Se spune că cine spală haine în timp ce oamenii sunt la biserică va avea parte numai de ghinioane toata viața.

Nu e bine să te scalzi, 15 august. Se spune că în această zi nu e bine să te scalzi în râuri de munte, altfel vei fi „lovit” de soartă.

Nu ai voie să te tunzi de Sfânta Maria . Acest lucru este valabil atât pentru femei cât și pentru bărbați. În cazul bărbaților, daca se tund și aruncă părul la gunoi, riscă să chelească.

Obiceiuri şi tradiţii de Adormirea Maicii Domnului

Ziua de 15 august este ultima în care mai poți culege plante miraculoase pentru tratarea diferitelor afecțiuni.

Nu este bine să stai cu ușa închisă pe parcursul acestei zile. Se spune că Fecioara Maria poate intra oricând în casele creștinilor pentru a împărti harul sau divin.

Daca ai de făcut un drum important de făcut, ia cu tine cel mai bun prieten. Se spune că în această zi pot avea descărcări electrice pentru a arata supărarea Fecioarei Maria față de oamenii necredincioși și neuniți. Plecarea la drum de unul singur arată egoism și independență. Daca vrei să fii protejat, deși mergi de unul singur la drum, ia cu tine o cruciulița sau un obiect sfințit și vei fi în afarz oricarei primejdii.

Chiar daca nu mai este post, ziua de 15 august trebuie respectată. Masa de Sfânta Maria trebuie să fie cât mai cumpătată.

articolul original.

VIDEO| 15 august – Adormirea Maicii Domnului. Părintele Emil Jurcan, din Alba Iulia: „Sărbătoarea care pune coroană peste tot anul”

14 August 2022 at 19:12

VIDEO| 15 august – Adormirea Maicii Domnului. Părintele Emil Jurcan, din Alba Iulia: „Sărbătoarea care pune coroană peste tot anul”

Prăznuită în 15 august, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinilor. Preotul albaiulian Emil Jurcan o compară cu Paștele de vară și transmite bucurie tuturor și „la mulți ani” celor care poartă numele de Maria sau Marian, în cinstea Maicii Domnului.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Felicitări și urări care pot fi trimis prin SMS de Sf Marie

„Sărbătorim la 15 august, Adormirea sau mai concret Intrarea în Veșnicie a Maicii Domnului, care din acest moment rămâne pentru fiecare dintre noi, Mijlocitoarea. Cu alte cuvinte este o sărbătoare a bucuriei, o sărbătoare în care, pe lângă faptul că e întâlnim cu cei dragi și ajungem la locurile sfinte, urăm și „la mulți ani” celor care poartă numele de Maria sau Marian, în cinstea Maicii Domnului, dar mai mult decât atât ne simtim toți sub protecția Ei.

body{overflow:hidden}img{margin:auto;width:100%;position:absolute;inset:0;height:auto;overflow:hidden}svg{position:absolute;top:50%;left:50%;transform:translate(-50%,-50%);filter:grayscale(100%);opacity:.8}a:hover svg{opacity:1;filter:none}image" data-lazy-src="https://www.youtube.com/embed/NfEgABFyP9s?feature=oembed&autoplay=1" data-lazy-method="viewport" data-lazy-attributes="srcdoc,src">

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sf Marie. Peste 2 milioane de români își serbează onomastica

Este sărbătoarea pe care aș numi-o ca un fel de Paștele de vară, în sensul că dacă avem mari sărbători iarna și primăvara, vara o avem pe Maica Domnului. Oarecum am putea vorbi simbolic despre așteptarea toamnei cu protecția Maicii Domnului. Poate este mult spus, dar o văd ca și o împlinire. Anul bisericesc se încheie la 31 august, iar Sărbătoarea care pune coroană peste tot anul este Adormirea Maicii Domnului.

Pentru fiecare dintre noi este nu doar un concediu sau o vacanță de câteva zile, ci este în primul rând bucuria că avem în cer pe Mama noastră Bună, care stă lângă tronul lui Hristos, al fiului său și mijlocește pentru fiecare dintre noi. Multă bucurie tuturor și „la mulți ani” celor care poartă numele Maicii Domnului”, a spus părintele Emil Jurca pentru ziarulunirea.ro.

articolul original.

Cod roșu de ploi la Mănăstirea Nicula, unde se află peste 15.000 de pelerini. Mulți dintre ei dorm în corturi sau sub cerul liber

14 August 2022 at 15:26
By: -
image

Aproximativ 15.000 de pelerini se află duminică la Mănăstirea Nicula, pentru a sărbători Adormirea Maicii Domnului, a informat Gruparea de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca. Duminică seară, însă, în zonă, este în vigoare o avertizare nowcasting cod roșu de ploi torențiale.

Publicitate

Potrivit INM, comunele clujene Fizeșu Gherlii, unde se află și Mănăstirea Nicula, și Aluniș se află sub cod roșu de averse torenţiale care vor acumula peste 35-40 l/mp, până la ora 19:00,

În ce privește pelerinajul, circa 130 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca alături de poliţişti şi pompieri au acţionat pentru asigurarea măsurilor de ordine publică pe timpul deplasării pelerinilor dinspre Biserica "Sfântul Nicolae" din municipiul Gherla înspre Mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului" din localitatea Nicula, pentru desfăşurarea slujbelor religioase.

Publicitate

În momentul de faţă, în incinta mănăstirii şi în imediata apropiere se află aproximativ 15.000 de pelerini. Mulți dintre ei au dormit în corturi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, sau în aer liber, pe iarbă. La fel vor dormi și duminică seară.

Pentru prevenirea oricăror incidente, credincioşii care participă la această importantă manifestare religioasă sunt rugaţi să respecte prevederile legale în vigoare şi recomandările forţelor de ordine şi să îşi supravegheze obiectele de valoare.

Adormirea Maicii Domnului se sărbătorește luni, pe 15 august.

articolul original.

Sfânta Maria Mare 2022: Ce nume se sărbătoresc de Sf Marie. Peste 2 milioane de români își serbează onomastica

14 August 2022 at 15:02

Sfânta Maria Mare 2022: Ce nume se sărbătoresc de Sf Marie. Peste 2 milioane de români își serbează onomastica

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, așa cum este cunoscută în popor, este o sărbătoare de mare însemnătate pentru creștini și este sărbătorită în fiecare an la data de 15 august.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Felicitări și urări care pot fi trimise prin SMS de Sf Marie

Ce nume se sărbătoresc

Pe 15 august 2022 este sărbătoare mare în România.Creştinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, iar o mulţime de români îşi aniversează onomastica.

Numele derivate din Maria sunt: Mari, Meri, Marioara, Mărioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Miriam, Marilena, Marina, Marinela, Marița, Marusia, Mariuca, Maricica, Mia, Mioara, Marian, Marin, Marius, Marinel și Marinuș.

Semnificaţia numelui Maria din ebraică: cea iubită, cea îndrăgită, acest nume fiind cel mai răspândit şi mai drag nume folosit de credincioşii ortodocşi.

Peste 2.2 milioane de români își aniversează onomastica pe 15 august 2022

Peste două milioane de români îşi serbează onomastica în 15 august, cu prilejul Sfintei Maria, cea mai mare sărbătoare creştină a verii. Din datele statistice existente la nivel naţional, rezultă că 1.810.930 sunt femei care poartă numele de Maria sau derivate ale acestuia, iar 417.667 sunt bărbaţi botezaţi cu numele de Marin sau derivate ale acestuia.

Citește și: nume sărbătorite de Sfânta Maria

Dintre femei, cele mai multe poartă numele de Maria (1.388.197), urmate de Mariana (273.885), Marioara (65.077), Mioara (31.420), Marilena (25.507) şi Marina (24.144).

Sărbătorite sunt şi cele care poartă numele de Măriuca (2.116) sau Mariela (584). Între bărbaţii sărbătoriţi în 15 august, se regăsesc cei cu nume precum Marian (299.867), Marin (114.199), Marinică (3.428) sau Marinache (173).

Mesaje de La Mulţi Ani pentru cei care poartă numele Sf. Marii

Cu ocazia zilei Sfintei Marii, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!

Îţi urez „La mulţi ani” pentru că porţi acest nume şi fie ca Sf. Marii, pe care îl reprezinţi, să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiască fericirea dorită şi numai bucurii şi linişte interioară!

Felicitări cu ocazia aceastei zile. Îţi urez să fii mereu sănătos, energic şi plin de bucurie. La mulţi ani, Marin!

La mulţi ani cu veselie/ Sănătate pe vecie/ Casa plină de bucate/ Dragoste pe săturate/ Bani la greu/ Noroc cu carul/ La mulţi ani şi sus paharul!!

Fie ca această zi să-şi deschidă poarta unui viitor plin de succese şi realizări. Sfânta Maria a cărui nume îl porţi să te ocrotească şi să te călăuzească mereu. La Mulţi Ani!

Citește și: MESAJE de SFÂNTUL ALEXANDRU. Idei de urări și felicitări pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Alexandru

Mă bucur că exişti în viaţa mea şi mă bucur că Sf Maria, al cărui nume îl porţi, mi te-a dăruit!

Crin înflorit îţi doresc, să fii cât mai iubit şi să ai cea mai minunată zi de onomastică. La mulţi ani Mariana!

Dragă Miriam, de ziua numelui tău îți dorim un sincer La Multi Ani, să ai parte de mulți bani, sănătate și voie buna. Petrecere frumoasă alături de cei dragi!

Citește și: MESAJE de SFÂNTUL ANDREI. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei

Pentru că astăzi este o zi specială pentru tine, mă alătur și eu celor ce-ți doresc din adâncul sufletului să ai parte numai de împliniri, satisfacții și multă sănătate. La mulți ani!

De Sfânta Maria sa ne amintim sa fim mai buni si mai darnici! La multi ani!

De ziua numelui tau cele mai frumoase dorinte sa devina realitate. La multi ani!

Cu ocazia zilei tale onomastice iti doresc sa ai parte numai de lucruri bune: sanatate, iubire, bucurii si momente frumoase alaturi de cei dragi. La multi ani de Sf Marie!

Tradiții, obiceiuri și superstiții

Ziua de Sfânta Maria Mare este și ziua Marinei, Sfânta Fecioară Maria fiind considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

La sărbătoarea Sf. Maria Mare nu se lucrează la câmp, nu se coase și nici nu se spală rufe. Sărbătoarea Sântămăriei se ține mai ales pentru sănătate, dar și pentru căsătorie, vindecare, naștere ușoară sau ocrotire de rele, potrivit traditii-superstitii.ro.

De Sf. Maria Mare se împart struguri și prune din noua recoltă, dar și alte bucate pentru sufletele celor adormiți. Dimineața se duc poamele la biserică și se sfințesc de către preot, iar mai apoi se împart din suflet.

Citește și: MESAJE de SFANTUL NICOLAE. Idei de URARI şi FELICITARI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica

O veche superstiție spune că dacă de Sfântă Mărie înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi lungă și blândă.

În unele sate din România, oamenii nu aprind focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Cine nu respectă tradiția, riscă să se îmbolnăvească sau să le ia foc acareturile.

Tot de Sfânta Maria Mare nu se doarme pe prispa casei și este interzis scăldatul în apele râurilor, fiind spurcate de cerbi.

articolul original.

Când se urează ”La mulți Ani de Sfânta Maria”, pe 15 august sau pe 8 septembrie? | teiusinfo.ro

14 August 2022 at 06:26

FELICITĂRI de Paște fericit. Modele de MESAJE de Paște 2022. URĂRI de Paște fericit pe care le poţi trimite prin SMS de Sfintele Paști | teiusinfo.ro

Paştele este o sărbătoare care se petreace în familie sau alături de cei dragi; se cionesc ouă roşii şi se mănâncă preparate din miel, cozonac şi pască. În cazul în care cei dragi nu sunt alături de tine le poţi trimite un mesaj, în care să-ţi exprimi gândurile tale.

Felicitări de Paște

Romanii trimit, rudelor și prietenilor, cu ocazia sărbătorilor de Paște milioane de mesaje simple prin SMS. Iată mai jos ce mesaje de Paşte poţi trimite, astfel încât să fie originale, amuzante şi inspirate şi să conţină mai mult decât tradiţionalul ”Hristos a înviat!”

Lumina şi căldura Paştelui să ne încălzeasca sufletele, să ne lumineze minţile, să ne deschidă inimile spre iubire, credinţa şi iertare. Să fim mai buni, să ne bucurăm din plin de frumuseţea tuturor lucrurilor care ne înconjoară şi să dăruim iubire celor dragi. Sărbători Fericite!

În noaptea Învierii, când clopotele bat, eu îţi doresc din suflet „Hristos a înviat!”.

Cu lumânări aprinse şi sufletul curat sa spunem împreună HRISTOS A INVIAT!

Mesaje de Paște

Azi, în zi de sărbătoare să coboare liniştea şi pacea. Minunea învierii lui Iisus să dăinuie în inimile voastre, să vă lumineze viaţa şi să vă aduca renaşterea credinţei, speranţei, bucuriei cu bunătate şi căldură în suflete! Hristos a Înviat!

Învierea Domnului sa-ti umple sufletul de lumina, ochii de lacrimile bucuriei, mintea de gânduri frumoase şi inima de iubire ! Hristos a înviat!

Citește și: Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti

Hristos a înviat! Fie ca lumina Învierii să îţi umple sufletul de speranţă, linişte, bucurie şi iubire!

Paşte, mielul fericit, oul şade înroşit, de ruşine s-a scumpit, iar iubitul iepuroi să v-aducă euroi, fericire, sănătate, mult noroc şi spor la toate. Paşte fericit!

Poate o să ţi se pară complet lipsit de originalitate, dar ştii că vorbele simple sunt şi cele mai frumoase. Aşa că Hristos a înviat!

Urări de Paște

Lumina şi căldura Paştelui să ne încălzeasca sufletele, să ne lumineze minţile, să ne deschidă inimile spre iubire, credinţa şi iertare. Să fim mai buni, să ne bucurăm din plin de frumuseţea tuturor lucrurilor care ne înconjoară şi să dăruim iubire celor dragi. Sărbători Fericite!

În noaptea Învierii, când clopotele bat, eu îţi doresc din suflet „Hristos a înviat!”.

Cu lumânări aprinse şi sufletul curat sa spunem împreună HRISTOS A INVIAT!

Azi, în zi de sărbătoare să coboare liniştea şi pacea. Minunea învierii lui Iisus să dăinuie în inimile voastre, să vă lumineze viaţa şi să vă aduca renaşterea credinţei, speranţei, bucuriei cu bunătate şi căldură în suflete! Hristos a Înviat!

Citește și: Mesaje de PAȘTELE CATOLIC. FELICITARI, URARI și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi

Învierea Domnului sa-ti umple sufletul de lumina, ochii de lacrimile bucuriei, mintea de gânduri frumoase şi inima de iubire ! Hristos a înviat!

Iepuraşul mustăcios, e de Paşte norocos. Nu-ţi lasă cadou în ghete, are el alte secrete: pască, oul înroşit, cozonacul, mielul fript şi un Paşte fericit!

Hristos a înviat! Fie ca lumina Învierii să îţi umple sufletul de speranţă, linişte, bucurie şi iubire!

Modele de FELICITĂRI de Paște

Paşte, mielul fericit, oul şade înroşit, de ruşine s-a scumpit, iar iubitul iepuroi să v-aducă euroi, fericire, sănătate, mult noroc şi spor la toate. Paşte fericit!

Poate o să ţi se pară complet lipsit de originalitate, dar ştii că vorbele simple sunt şi cele mai frumoase. Aşa că Hristos a înviat!

Să vă bucure Dumnezeu, să vă dea sănătate, sa fiţi împreună cât mai mult timp, iar bucuriile să ţină la distanţă toate necazurile! Paşte Fericit!

16 iepuraşi: opt se spionează, cinci sunt la somnic şi frumos visează. Doi mai albiori dau cadouri de sărbători. Iar ultimul a citit: un nou Paşte fericit!

Învierea Domnului să îţi aducă în suflet bucurie şi iubire. Paste Fericit alături de toţi cei dragi!

Noaptea Sfântă a Învierii să vă lumineze sufletele pentru a fi mai buni, mai curaţi, mai înţelegători şi mai apropiaţi de Dumnezeu! Un Paşte fericit alături de cei dragi!

Model de Felicitare de Paște

Clopotele Învierii să vestească o primăvară frumoasă, încărcată de bucurii şi de speranţe, energie nouă şi lumină caldă. Vă dorim din suflet să aveţi parte de minuni şi să preţuiţi momentele frumoase alături de cei pe care îi iubiţi.

Bucuria vine din lucruri mărunte. Liniştea vine din suflet. Lumina vine din inima fiecăruia. Paşte Fericit!

Oul înroşit, mielul rumenit, cozonacul mărit, Paşte fericit. Fie ca această sărbătoare să vă aducă multă nadejde şi pace în viaţă.

Simte-te bine de Paşte şi înfruptă-te cu bucate. Bucură-te ca daltonistul când vede ouă colorate.

E totul gol, lipsit de miez. Nu e iubire, nu e crez, ce este bun e aruncat. E-o lume nouă, în păcat că uiţi să ierţi ce-i de iertat chiar de Hristos a înviat!

Un gând curat, un miel împănat, un ou înroşit, cozonac îndulcit, un vin de-ai bea, HRISTOS va Înviat!

Copacii care cresc, florile care înfloresc si păsările care canta suav, îmi şoptesc ca Pastele e aici si iti doresc multa caldura in suflet, presarata cu fericire! Paste fericit!

Modele de Mesaje de Paște

Fie că sfântă sărbătoare a învierii Domnului să va aducă cele patru taine divine: lumina, înţelepciune, dragoste, speranţa. Un Paşte Fericit!

Învierea Domnului să vă aducă armonie in casa si în gând, împăcare si regăsirea înţelepciunii în sânul familiei. Hristos a înviat!

Lumină în suflet şi în minte! Gânduri bune şi numai zile senine! Hristos a Înviat!

Aş vrea să petrecem Paştele împreună. Deşi ştiu că nu e posibil, îţi voi fi alături cu sufletul şi fie ca speranţa Învierii să mi te aducă aproape în curând! Paşte fericit!

Umbla veste-n tot oraşul, cum că vine iepurasul, Să v-aducă pe-nserat, Paşti bun şi Luminat!

Cristos a înviat dăruindu-ne o nouă viaţă, astfel încât fiecare dintre noi să ştie să îşi preţuiască existenţa şi să se bucure de ea. Paşte fericit!

Redescoperă sentimentele sincere ce ţi se adăpostesc în suflet, fii mai bun cu cei ce au nevoie de dragoste şi sprijin şi la fel de iubitor şi plin de caldură cum numai tu ştii să fii!”

Modele de Urări de Paște

Sper ca Paştele să-ţi întărească încrederea şi speranţa! Hristos a înviat!

Îţi doresc să sărbătoreşti fiecare zi ca şi când ar fi ziua sfântă a Învierii! Nu uita să te bucuri chiar şi de lucrurile mărunte din viaţa ta şi să îi apreciezi pe cei dragi. Sărbătoarea Paştelui să vă aducă mai aproape! Îţi urez din toată inima un Paste Fericit!

Cei care se războiesc să aducă pace, cei care se urăsc să ştie să iubească, iar cei bogaţi să înveţe să dăruiască. Hristos a înviat şi Paşte Fericit!

Să vă bucure Dumnezeu, să vă dea sănătate, sa fiţi împreună cât mai mult timp, iar bucuriile să ţină la distanţă toate necazurile! Paşte Fericit!

16 iepuraşi: opt se spionează, cinci sunt la somnic şi frumos visează. Doi mai albiori dau cadouri de sărbători. Iar ultimul a citit: un nou Paşte fericit!

Felicitări de Învierea Domnului

Învierea Domnului să îţi aducă în suflet bucurie şi iubire. Paste Fericit alături de toţi cei dragi!

Noaptea Sfântă a Învierii să vă lumineze sufletele pentru a fi mai buni, mai curaţi, mai înţelegători şi mai apropiaţi de Dumnezeu! Un Paşte fericit alături de cei dragi!

Clopotele Învierii să vestească o primăvară frumoasă, încărcată de bucurii şi de speranţe, energie nouă şi lumină caldă. Vă dorim din suflet să aveţi parte de minuni şi să preţuiţi momentele frumoase alături de cei pe care îi iubiţi.

Bucuria vine din lucruri mărunte. Liniştea vine din suflet. Lumina vine din inima fiecăruia. Paşte Fericit!

Oul înroşit, mielul rumenit, cozonacul mărit, Paşte fericit. Fie ca această sărbătoare să vă aducă multă nadejde şi pace în viaţă.

Simte-te bine de Paşte şi înfruptă-te cu bucate. Bucură-te ca daltonistul când vede ouă colorate.

E totul gol, lipsit de miez. Nu e iubire, nu e crez, ce este bun e aruncat. E-o lume nouă, în păcat că uiţi să ierţi ce-i de iertat chiar de Hristos a înviat!

Un gând curat, un miel împănat, un ou înroşit, cozonac îndulcit, un vin de-ai bea, HRISTOS va Înviat!

Mesaje de Învierea Domnului

Copacii care cresc, florile care înfloresc si păsările care canta suav, îmi şoptesc ca Pastele e aici si iti doresc multa caldura in suflet, presarata cu fericire! Paste fericit!

Fie că sfântă sărbătoare a învierii Domnului să va aducă cele patru taine divine: lumina, înţelepciune, dragoste, speranţa. Un Paşte Fericit!

„Sfânta sărbătoare de Paşte este un moment în care dragostea, pacea şi seninătatea se unesc în numele Domnului. Hristos a înviat!”

„Fie ca sfânta sărbătoare a Învierii Domnului să-ţi aducă cele 4 taine divine: încredere, lumină, iubire, speranţă. Clipe de neuitat alături de cei dragi şi numai realizări!”

„E atâta lumină în jur, pentru fiecare dintre noi. Lasă lumina să intre în casa sufletului tău şi te vei simţi cu adevărat împlinit.

Mesaje de Paște fericit

Azi, în zi de sărbătoare să coboare liniştea şi pacea. Minunea Învierii lui Iisus să dăinuie în inimile voastre, să vă lumineze viaţa şi să vă aducă renaşterea credinţei, speranţei şi bucuriei cu bunătate şi căldură în suflet. Hristos a înviat

Sper ca acest Paste sa-ti intareasca increderea si speranta! Hristos a inviat!

Fie ca bucuria Invierii Domnului sa va aduca in suflet liniste, pace si fericirea de a petrece aceste clipe magice alaturi de cei dragi. Hristos a inviat!

Bucuria vine din lucruri marunte. Linistea vine din suflet. Lumina vine din inima fiecaruia. Paste Fericit!

Fie ca sfanta sarbatoare a Invierii Domnului sa-ti aduca cele 4 taine divine: incredere, lumina, iubire, speranta. Clipe de neuitat alaturi de cei dragi si numai realizari!

As vrea sa petrecem Pastele impreuna. Desi stiu ca nu e posibil, iti voi fi alaturi cu sufletul si fie ca speranta Invierii sa mi te aduca aproape in curand! Paste fericit!

articolul original.

Traseul pelerinajului „Via Mariae” dintre Slatina și Voroneț a fost reînnoit de voluntarii ATOS

10 August 2022 at 09:23
image

În așteptarea Praznicului Adormirii Maicii Domnului, voluntarii Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS) s-au implicat astăzi, 9 august 2022, în programul de marcare a celei mai recente rute de pelerinaj din România, traseul „Via Mariae”.

Proiectul, implementat în Bucovina de către Consiliul Județean Suceava în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, are ca principal scop cinstirea Maicii Domnului, la nivel internațional, traseul „Via Mariae” trasând o cruce pe harta Europei Centrale cuprinzând rute din Austria, Ungaria, România, Polonia, Slovacia, Croația și Bosnia.

Astăzi a fost marcat traseul dintre Mănăstirea Slatina și Mănăstirea Voroneț, urmând ca în viitorul apropiat să se desfășoare noi acțiuni cu acest scop.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, peste 60 de tineri voluntari coordonați de pr. Justinian Remus Cojocar au poposit mai întâi la prima ctitorie a voievodului Alexandru Lăpușneanu, Mănăstirea Slatina, construită în perioada 1552-1564 și sfințită la 14 octombrie 1558. Pelerinii s-au închinat în sfântul locaș la capul Sfântului Grigorie Teologul, odor dăruit de însuși domnul Moldovei, și la icoana Maicii Domnului, în fața căreia s-au rugat și au cântat imnul Născătoarei de Dumnezeu, „Cuvine-se cu adevărat”. Alături de reprezentanți ai Consiliului Județean, ai autorităților locale și ai Departamentului Pelerinaje din cadrul Centrului Eparhial condus de pr. Andrei Mocanu, participanții au plecat pe traseul stabilit pentru a reînnoi marcajele. Cu multă energie și bucurie pe chip, tinerii au vopsit bornele și au asamblat plăcuțe cu citate din texte de folos ale Sfinților Părinți.

După aproape 7 kilometri prin pădure, voluntarii Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au fost întâmpinați cu multă dragoste de către obștea Mănăstirii Voroneț, condusă de maica stareță, stavrofora Gabriela Platon. Monahia Elena Simionovici, preşedintă de onoare a Societăţii Scriitorilor Bucovineni și membră a Uniunii Scriitorilor din România, le-a vorbit oaspeților despre istoria înfloritoare, dar și zbuciumată, a ctitoriei Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Nu în ultimul, stavrofora cu suflet tânăr le-a încredințat un gând de încurajare celor sunt atât de însetați să cunoască din istoria și credința strămoșilor noștri.

În continuare, toți cei care s-au implicat în activitatea de marcare a traseului „Via Mariae” au participat la un moment de rugăciune la mormântul celei dintâi starețe a Mănăstirii Voroneț, stavrofora Irina Pântescu (1932-1922). La cinci luni de la strămutarea la cele veșnice, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru odihna sufletului celei fără de care sfântul locaș nu ar fi cunoscut o asemenea înflorire de către un sobor de slujitori condus de către pr. Ștefan Mihalcea, consilier eparhial al Sectorului Media și Comunicare. Totodată, au fost înălțate și rugăciuni și pentru vrednicul de pomenire Înaltpreasfințitul Pimen, Păstor al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în perioada 1991-2020.

În Moldova, traseul pelerinajului „Via Mariae” începe din fața Mănăstirii Neamț, continuă pe o distanță de 130 de km în județul Suceava și are ca destinație finală Mănăstirea Putna. Ruta coincide pe alocuri cu „Via Transilvanica”, proiect al Asociației Tășuleasa Social, care va măsura în final 1.400 de kilometri de la Putna la Drobeta-Turnu Severin, străbătândzece judeţe – Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Braşov, Alba, Sibiu, Hunedoara, Mehedinţi şi Caraş-Severin. Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni are încă din vara anului trecut 8 km adoptați din „Via Transilvanica”, din Putna, de la kilometrul 5, spre Sucevița, până la kilometrul 13.

Irina Ursachi

Sursă foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

articolul original.
  • There are no more articles
❌