ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ultimele Stiri

Proiect de lege: Vitezomanilor li se vor putea confisca mașinile

9 December 2022 at 09:03
image

Șoferii vor rămâne fără permisul de conducere și certificatul de înmatriculare a mașinii timp de șase luni, în cazul în care depășesc cu mai mult de 100 de km/h viteza legală pe un sector de drum, potrivit unui proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor. În plus, dacă șoferii sancționați astfel sunt prinși că merg cu mașina în perioada în care talonul este reținut, polițiștii pot dispune inclusiv confiscarea mașinii.

În primul rând, proiectul legislativ de la Senat introduce în Codul rutier un nou prag de viteză, respectiv de peste 100 de km/h față de limita legală, pentru depășirea căruia, șoferii vor risca amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni (cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce timp de 180 de zile, potrivit avocat.net. Dacă șoferul sancționat astfel depășește din nou pragul de viteză de peste 100 de km/h față de limita legală într-un interval de şase luni de la data restituirii permisului de conducere, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile. În astfel de cazuri, poliţistul rutier va elibera șoferului o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile.

Dacă în perioada de șase luni de reţinere a talonului, perioadă începută cu ziua imediat următoare celei expirării valabilităţii dovezii înlocuitoare, un polițist identifică în trafic mașina care are certificatul de înmatriculare reţinut, acesta va dispune sancţiunea contravenţională complementară a confiscării autovehiculului. Mașinile confiscate intră în proprietatea statului și pot fi valorificate, conform OG 14/2007 pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, inclusiv prin vânzare. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, semnat de președintele statului și publicat în Monitorul Oficial.

articolul original.

Luni se recepționează lucrările la Spitalul orășenesc Bicaz

9 December 2022 at 10:31
image

Spitalul orășenesc “Sfântul Ierarh Nicolae” Bicaz a fost reabilitat și eficientizat termic cu finanțare europeană prin Programul Operațional regional 2014-2020. Lucrările au început în 2020 și tocmai au fost finalizate. Însă, pe ultima sută de metri, a mai apărut o sumă de aproximativ 600.000 de lei care a rezultat ca diferență de preț între ceea ce era prevăzut în proiectul inițial la costurile materialelor de construcție și creșterile de preț apărute pe parcursul derulării efective a lucrărilor. Cum, între timp, au apărut și precizări legislative care permit modificările de costuri în astfel de proiecte, primarul Nicolae Sălăgean a solicitat sprijinul financiar al Consiliului Județean Neamț. În ședința de îndată de joi, 8 decembrie, a fost adoptată cu unanimitate de voturi hotărârea prin care Primăria Bicaz primește 594.640 lei din fondul la dispoziția CJ Neamț pentru susținerea programelor de dezvoltare locală. Banii provin din cota de 6% sume colectate suplimentar ca impozit pe venit de către finanțe și puse la dispoziția CJ Neamț.

“Lucrările vor fi recepționate luni, 12 decembrie. Acum, pentru că au apărut aceste diferențe de preț la costul materialelor de construcții și între timp au fost emise și precizările legislative legate de procedură, am solicitat această sumă de la bugetul județului. Eu, încă primar al orașului Bicaz, la al treilea mandat, am solicitat sprijin la Consiliul Județean Neamț pentru acoperirea fondurilor necesare ajustărilor de prețuri la acest proiect. În rest, noi avem contract de finanțare semnat între primărie și Ministerul Dezvoltării. Au apărut aceste necesități de ultim moment, spre sfârșitul proiectului, din partea constructorului de a depune la beneficiar, care este UAT Bicaz, documente din care să rezulte că au utilizat niște materiale de construcții ale căror prețuri au crescut. Ultima formă a legislației din România precizează că pentru situații de acest gen se pot realiza ajustări de prețuri. Au apărut aceste documente la noi și noi a trebuit să încercăm să găsim resursele financiare necesare pentru a acoperi această diferență față de ceea ce a fost inițial prevăzut în proiect și în contractul de finanțare. Acești bani sunt doar pentru aceste aspecte. Există acceptul legal de a se ajusta acești ban ce reprezintă prețurile la materialele de construcție utilizate”, a precizat primarul orașului Bicaz, Nicolae Sălăgean.

Prin proiect a fost realizată nu numai anveloparea pereților clădirilor, ci și înlocuirea totală a acoperișurilor clădirilor spitalului, refacerea instalațiilor electrice, a instalațiilor de alimentare cu agent termic și a fost realizat un sistem de producere  a agentului termic  pentru încălzire modern, cu pompe de căldură care vor asigura agentul termic necesar pentru încălzirea spațiilor, pentru producerea apei calde și care este cuplat cu un sistem de baterii solare. Spitalul din Bicaz a fost închis o bună perioadă de timp, între timp clădirile acestuia deteriorându-se. (Angela Croitoru)

articolul original.

Arsene s-a trezit în prag de sărbători: vrea bani de la fondul de rezervă al Guvernului

9 December 2022 at 10:19
image

La finalul ședinței de îndată a Consiliului Județean Neamț de ieri, 8 decembrie, la punctul diverse, consilierul PNL Valentin Stavarache a întrebat care sunt noutățile legate de podul de la Luțca.

Președintele Ionel Arsene i-a răspuns: “Cu podul de la Luțca sunt noutăți. S-a finalizat SF-ul (studiul de fezabilitate – n.r.) pentru demolare. Sper ca săptămâna viitoare să facem un proiect de hotărâre, împreună cu Prefectura, să-l trimitem la Guvernul României ca, din fondul de rezervă, să ne dea suma necesară pentru a-l termina. Și, în paralel, mergem cu SF-ul pentru construirea unui pod nou”.

Ca o justificare a faptului că proiectul propus de PNL pentru același pod nu a ajuns pe ordinea de zi a ședinței din 28 noiembrie, Ionel Arsene a adăugat: “Când noi făceam deja proiectul, e ca și cum dumneavoastră ați veni și ne-ați spune: Dom’le, faceți ședință ordinară! Și eu vă spun: Dar, facem ședință ordinară. Ar trebui prima dată să întrebați. Eu vă spun doar ceea ce fac”.

Despre mascarada prin care au fost ignorate proiectele propuse de secretarul general al județului, Daniela Soroceanu, a venit cu o serie de explicații care se doreau clarificări: “Pe data de 5 decembrie le-am comunicat inițiatorilor, domnului Stavarache, domnilor Acatrinei, Ghineț, Buhușanu, Apopei și doamnei Isciuc faptul că dânșii au renunțat la proiectele dumnealor, nemaisusținându-le, nealegând nici una dintre variantele transmise. Pe data de 21 noiembrie v-am transmis câte două variante pentru cele două inițiative. Dumneavoastră și ceilalți consilieri care ați inițiat proiectul, nu ați susținut nici una dintre variante. Așa cum am transmis în nota de ședință și vi s-a transmis pentru ședința din 28, din data de 22 noiembrie când s-a făcut convocarea ați scos-o din acțiune”.

Cei șase consilieri PNL au venit cu două propuneri pentru Luțca, una de construire a unui pod de pontoane cu finanțare de la Ministerul Apărării Naționale și o alta legată de finanțarea unui SF pentru construirea unui pod nou. Detalii găsiți AICI. Practic, inițiativa lor a fost preluată de cei din conducerea executivă a județului. (Angela CROITORU)
articolul original.

MEDGIDIA: Taxele și impozitele locale pentru 2023, prezentate în dezbatere publică

9 December 2022 at 07:19
image

Reprezentanții Primăriei municipiului Medgidia au anunțat că, joi, 08 decembrie 2022, municipalitatea a organizat dezbaterea publică cu tema „Menținerea impozitelor și taxelor locale care constau într-o anumită sumă în lei sau care sunt stabilite pe baza unei anumite sume în lei, precum și limitele amenzilor care se fac venit la bugetul local, care se indexează anual pe baza ratei inflației, aplicabile în anul fiscal 2023”.

Directorul economic al Primăriei Municipiului Medgidia, Ciprian Copilu a explicat la ce se referă proiectul supus dezbaterii, precizând cele mai importante aspecte și noutăți pe care anul viitor le aduce din punct de vedere al taxelor și impozitelor locale.

”Principalul aspect pe care vreau sa îl menționez este faptul că impozitele și taxele locale pentru anul 2023 se vor menține la același nivel ca în prezent, ele vor fi doar actualizate cu nivelul inflației comunicat de Institutul Național de Statistică. De asemenea, se vor menține scutirile care sunt deja prevăzute iar ca și noutate, au fost introduse scutirile pentru autoturismele hibrid și electrice” a precizat Copilu.

Directorul Primăriei Municipiului Medgidia a menționat și faptul că precizări și detalii privind impozitele și taxele, pe categorii, pot fi consultate pe site-ul Primăriei Municipiului Medgidia, iar cetățenii care au nelămuriri sau se confruntă cu diferite spețe pot veni la sediul instituției unde vor fi ajutați și îndrumați.

articolul original.

Catalogul electronic nu mai este o prioritate pentru Ministerul Educației

9 December 2022 at 08:21
image

În proiectul de buget pe 2023 Ministerul Educației a trecut 0 lei la programul ce implementează catalogul electronic din proiectul cu finanțare europeană nerambursabilă. Acest proiect de informatizare a școlilor, început în anul 2019, urma să faciliteze și înscrierea la liceu, potrivit declarațiilor oficiale de la momentul semnării contractelor de finanțare. Sistemul Informatic de Management al Școlarității SIMS este în valoare de 225 milioane lei, din care 191 milioane lei nerambursabili. Conform proiectului de buget pus în dezbatere, au fost alocate câte 37.000 lei în primii doi ani, respectiv în 2020 și în 2021, anul acesta doar 10.000 lei și pentru anul viitor propunerea de finanțare este 0.

Dacă digitalizarea învățământului pare a nu mai fi o prioritate pentru Ministerul Educației, să mai menționăm că este în derulare un program pilot pe catalogul electronic, adoptat prin ordinul de ministru 5157/2021. În program sunt 742 de școli din țară care în acest an școlar au adoptat catalogul electronic. Din județul Neamț sunt 14 școli din Piatra-Neamț, Târgu Neamț, Dumbrava Roșie, Bălțătești, Ion Creangă, Roman, Săbăoani și Tașca, pilotarea catalogului electronic fiind gratuită pentru elevi.

Proiectul ce viza introducerea catalogului electronic cu finanțare europeană SIMS urma să fie scos la licitație, ceea ce nu s-a întâmplat în cei trei ani, potrivit unei analize edupedu.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu acest proiect la adoptarea bugetului de stat pe 2023 în Parlament.

C.I.

articolul original.

TARCĂU Raportul primarului Manole-Dănuț FÎRȚALĂ către comunitate

9 December 2022 at 06:00
image

„Stimați cetățeni,

Acum mai bine de doi ani am participat la alegerile locale din comuna Tarcău cu dorința de a schimba și îndrepta în bine foarte multe lucruri. Nu am ajuns primar, ca să beneficiez  de anumite favoruri și avantaje, ci să realizez ceea ce alții, înaintea mea, nu au reușit. Suntem o comunitate mică, o mână de oameni, cum ar spune un muntean de-al nostru, dar supărarea mea este uriașă, datorită  faptului că eforturile făcute în folosul oamenilor din ultimii ani își găsesc nuanțe negative în viziunea unora și, mai ales, a acelora care au lucrat pompieristic și fără milă cu banul public în administrația locală Tarcău. De aceea, vă informez că am fost nevoiți să refacem toate proiectele europene, ca să se poate finanța. Anterior, acestea nu erau primite la nicio instituție pentru a primi fonduri. Din păcate, sunt acuzat că am irosit banii comunității. Pentru cei care nu pot dormi noaptea din acest motiv, îi informez că nu a fost plătit nici măcar un leu, iar firma care a realizat refacerea proiectelor va primi onorariul «la succes», mai bine spus, atunci când vom primi finanțarea. În schimb, ceilalți, dinaintea mea, au cheltuit bani fără nicio noimă și fără rezultat. Cui folosesc toate aceste acuzații, pe care mi le adresează unii și care nu se mai opresc de o vreme?  Evident, lor, celor care vor să revină în fruntea comunei și pe care au secătuit-o în anii trecuți.

Oameni buni, în fața acestor atacuri nu voi ceda și nici nu voi face un pas înapoi. Vorbesc despre aceste lucruri, pentru a informa corect  comunitatea locală, de a arăta, alb pe negru, cum este situația. Sunt un om cu frică de Dumnezeu, iar pentru mine cuvântul, vorba rostită au o însemnătate aparte. De aceea vă spun că a atrage fonduri europene și guvernamentale implică  eforturi considerabile, pe care unii care mă atacă nu o fac doar de dragul lovitului. În spate sunt interese mari, pentru că această comună are  resurse importante.
Am depus proiecte de finanțare pe toate axele posibile, ceea ce alții nu au făcut. După o vreme, o să se vadă și munca noastră, însă  mai avem  puțin de așteptat.

Am spus și voi repeta la nesfârșit: pentru mine campania electorală s-a terminat imediat după alegerile locale din 2020.

De aceea,  repet ceea ce am spus și cu alte ocazii. Sunt profesor de meserie, îmi iubesc profesia, dar vreau să rămână ceva în urma mea atunci când electoratul local nu o să mă mai vrea în funcția de primar. Acum, îmi place ceea ce fac și realizez că faptele bune trebuie să fie numai în folosul oamenilor. Acestea sunt și dorințele localnicilor, dar și cele ale Celui de Sus. Am credința că oamenii de la munte au un discernământ aparte și că pot realiza ceea ce a fost și ceea va fi în viitorul apropiat. Am traversat doi ani foarte grei. Am venit la primărie în plină pandemie, iar din februarie acest an a început  războiul din Ucraina, care ne-a marcat pe toți. Prețurile cresc de la o zi la alta, iar bugetele sunt atât cât sunt. Cu siguranță, va fi și mai greu în viitorii ani.

Cu toate acestea, proiectele pe care le voi consemna în acest material  sunt rodul muncii noastre, al unei echipe de specialiști și salariați din Primăria Tarcău, cărora le mulțumesc din suflet. Toată munca depusă zi de zi are ca scop îmbunătățirea calității vieții în comuna noastră. Este nedrept să arunci cu piatra în cel care îți vrea binele, care muncește pentru tine. Din nefericire, nu toți au acest crez lăsat de Bunul Dumnezeu.

Pentru mine, cel mai important este inima și sufletul omului și nu partidele politice. Numai că atunci când lucrurile decurg bine în privința proiectelor, unii vor să ne dezbine și să spună că unii sunt peneliști sau pesediști. Vreau doar atât, să ne judece Dumnezeu după faptele, vorbele  și gândurile  noastre”.

Prof. Manole-Dănuț FÎRȚALĂ , primarul comunei Tarcău

  1. ”Modernizare drumuri de interes local, în Comuna Tarcău, județul Neamț” – Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
  2. ”Dezvoltarea, modernizarea și dotarea infrastructurii operaționale din cadrul Școlii Gimnaziale Iulia Hălăucescu, Comuna Tarcău, județul Neamț” – Programul Operațional Regional 2014-2020

3.”Reabilitare și modernizare  cămin cultural, sat Tarcău, Comuna Tarcău, județul Neamț” – Programul Național Pentru Dezvoltare Rurală – PNDR, Măsura 7.6

  1. ”Înființare Sistem de alimentare cu apă potabilă și canalizare menajeră, cu stație de epurare satele Tarcău, Straja, Comuna Tarcău, județul Neamț”

5.”Reabiiitare, modernizare și dotare Muzeu Iulia Hălăucescu, Comuna Tarcău, județul Neamț” – Programul Național Pentru Dezvoltare Rurală – PNDR, Submăsura 19.2

  1. ”Grădiniță cu program normal, localitatea Tarcău, Comuna Tarcău, Județul Neamț” – Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) – etapa a II-a
  2. ”Creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public”

8. ”Amplasare stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în Comuna Tarcău, județul Neamț”.

articolul original.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

Moş Crăciun a revenit acasă, la Piatra Neamţ

image

Ministerul Afacerilor Externe a avut o reacţie fermă după ce Austria a votat împotriva aderării României la Spaţiul Schengen. Ambasadoarea Republicii Austria la București a fost convocată joi seară la sediul MAE pentru a i se face cunoscut protestul României faţă de votul exprimat de Austria.

“Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm ca total inadmisibilă poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen astăzi, 8 decembrie 2022, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). Austria s-a singularizat și autoizolat în cadrul Uniunii Europene.

MAE consideră că acest rezultat este complet injust și lipsit de orice motivare obiectivă, mai ales în condițiile în care România a acționat cu deschidere și transparență în relația cu toți partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a țării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experții UE și ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie și noiembrie 2022.

Din păcate, Austria a decis să ignore toate aceste elemente prin votul negativ exprimat astăzi, în contradicție flagrantă cu poziția favorabilă exprimată de celelalte state membre și în pofida demersurilor politico-diplomatice intense derulate pe lângă partea austriacă, la toate nivelurile, prin care partea română a prezentat ministerului de interne și celorlalte autorități din Austria argumente convingătoare, realiste și pertinente, atât privind nivelul de pregătire tehnică, cât și elemente concrete privind protejarea frontierei externe a UE.

Poziția Austriei este cu atât mai inadmisibilă cu cât această poziție de neacceptare a României a fost exprimată pentru prima dată pe 18 noiembrie 2022, în condițiile în care cu numai două zile înainte, pe 16 noiembrie 2022, Austria exprima sprijin deplin pentru aderarea României în mod formal și oficial la reuniunea de la București a Forumului Salzburg, prin Declarația Comună a miniștrilor de interne adoptată cu acel prilej, inclusiv de Austria, text care menționează ,,sprijinul, prezentat în acest format, pentru o decizie pozitivă legată de aderarea României, Bulgariei și Croației în decembrie 2022”.

Invocarea de către partea austriacă a problemei creșterii fluxului migraționist, ca justificare a opoziției față de aderarea României la Schengen, este inacceptabilă, incorectă și injustă, având în vedere că toate datele furnizate oficial de Agenția Frontex a UE indică cu claritate faptul că România nu este pe ruta migratorie a Balcanilor de Vest, nu se confruntă cu o presiune migraționistă și nu este o sursă de mișcări secundare migraționiste. Dimpotrivă, România contribuie activ la gestionarea riscului de migraţie ilegală, iar modul exemplar în care a gestionat fluxul de refugiați ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o dovadă în plus în acest sens, apreciată de toți partenerii europeni și euroatlantici.

MAE regretă consecințele nedorite pe care votul negativ  exprimat astăzi de Austria le are asupra unității și coeziunii europene. Cu deosebire în actualul context geostrategic complicat, marcat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de încercările persistente ale Rusiei de a fractura unitatea europeană, conduita Austriei reprezintă un semnal politic nedorit privind capacitatea UE de a acționa în direcția consolidării construcției europene, mai ales în condițiile în care România a dovedit angajamentul său clar de a contribui activ la consolidarea acțiunii și integrării europene în baza principiilor solidarității și unității.

Din dispoziția ministrului afacerilor externe, ambasadoarea Republicii Austria la București a fost convocată în această seară la sediul MAE pentru a i se comunica poziția României expusă mai sus și protestul MAE față de atitudinea nejustificată și inamicală a Austriei, care va produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale. Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenței unor relații diplomatice îndelungate, cu o tradiție de peste 100 de ani, între țările noastre, precum și al cooperării bilaterale substanțiale în special în domeniul economic – Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanți ai României și al doilea investitor străin pe piața românească. În egală măsură, colaborarea româno-austriacă în plan regional și european, precum și coordonarea strânsă în dosare de interes comun în plan internațional ar fi trebuit să cântărească considerabil în decizia de vot a Austriei. De asemenea, i s-a transmis ambasadoarei protestul ferm față de acuzațiile exprimate de autoritățile austriece cu privire la așa-zise presiuni asupra firmelor austriece, afirmații care sunt inadmisibile, nefiind în conformitate cu realitatea.

În continuare, MAE va rămâne deplin angajat, alături de Ministerul Afacerilor Interne și celelalte instituții românești implicate, pentru realizarea obiectivului aderării României la spațiul Schengen, ca parte esențială a consolidării securității interne a Uniunii Europene în ansamblul său.

MAE reamintește faptul că în toată această perioadă partea română a acționat ferm, prin demersuri concrete și complexe, reușind cu succes înlăturarea obiecțiilor Regatului Țărilor de Jos și Suediei. În acest context, trebuie subliniat că votul Olandei din Consiliul JAI din 8 decembrie nu a fost dat împotriva României, așa cum a fost clar menționat de partea olandeză în cadrul reuniunii.

MAE își exprimă aprecierea deosebită pentru sprijinul de care România a beneficiat din partea Președinției cehe a Consiliului UE, a Comisiei Europene și a Parlamentului European, a tuturor partenerilor europeni, precum și a partenerilor de cooperare din țara noastră care au sprijinit demersul României”, se precizează în comunicatul emis de MAE.

articolul original.

BOTEŞTI De Ziua Națională a României, două spectacole de ținută

8 December 2022 at 16:00
image

Ziua Națională a României a fost sărbătorită în comuna Botești într-o ambianță aparte. Au fost organizate două programe artistice, unul la Barticești, celălalt la Nisiporești. De la aceste acțiuni nu au lipsit directorul Cleopatra Brîndușa Bursuc și primarul Georgeta Blaj. Participanți au fost cu toții, chiar dacă sunt copii la grădiniță sau  elevi la clasele de gimnaziu. Participanții au oferit momente de înaltă ținută, cu un caracter profund  patriotic. În ambele locuri a fost intonat Imnul de stat al României, ”Deșteaptă-te române”. Au fost omagiate marile figuri ale istoriei poporului român, de la Unirea de la 1859, Războiul de Independență (1877-1878), continuând cu Primul Război Mondial și Marea Unire de la 1918.

Nu a fost omisă înscăunarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918. Tot la acea dată a avut loc și Marea Adunare Populară din acest oraș cu delegații din toate zonele locuite de români. După cele două spectacole, elevii, dascălii și primarul comunei au mers în coloană și au depus coroane de flori la superbele monumente ale eroilor din comună. De remarcat, în ultimii ani, administrația locală a dat o importantă deosebită monumentelor eroilor, cel de la Barticești fiind refăcut, iar la Nisiporești a fost construit unul nou. Manifestările prilejuite de Ziua Națională a României au dat tonul altor activități care se desfășoară, de obicei, în luna decembrie, totul culminând cu împodobirea bradului de Crăciun, venirea Moșușui cu sacul de daruri, dar și trecerea dintre ani. Sunt evenimente la care participă toată suflarea sistemului educațional local, inclusiv părinții și reprezentanții administrației locale.

* prof. Cleopatra Brîndușa BURSUC, directorul Liceului Tehnologic Nisiporești: ”La spectacolul prezentat, au fost momente extraordinare. Felicitări copiilor și cadrelor didactice, felicitări tuturor. La mulți ani România, la mulți ani români! Sper, din tot sufletul, că voi, elevii, niciodată nu veți uita. Vom simți românește oriunde ne vom afla. Mă bucur că tradiția este la ea acasă, mă bucur că suntem împreună acum. Mulțumesc doamnei primar pentru prezență și pentru sprijin în tot ceea ce înseamnă educație la nivel local. Ușa domniei sale a fost deschisă tot timpul pentru noi, ca școală. Am analizat și am căutat tot timpul soluții împreună. Ceea ce se va realiza în viitorul apropiat, atât la Barticești, cât și la Nisiporești, vor arăta dorința tuturor de a rezolva problemele acestui sistem educațional la nivel local. Mulțumesc încă o dată doamnei primar, dar și membrilor Consiliului Local pentru atenția acordată educației.  Am colaborat pe parcursul acestui an calendaristic foarte bine cu toate instituțiile locale, și mă refer la  Dispensarul uman, biserici, Postul local de Poliție și toate celelalte entități la nivel local. De asemenea, am avut o colaborare aparte și cu părinții, cei care își pun toată încrederea în cadrele didactice din școlile noastre. Și pentru că nu peste multă vreme vom intra într-un nou an, urez succes copiilor și dascălilor, realizări pe măsură și sănătate tuturor. La mulți ani!”  

* ing. Georgeta BLAJ, primarul comunei Botești: ”Felicit copiii de la cele două școli din comună, care au prezentat spectacolele de Ziua Națională a României. La fel și cadrelor didactice,  personalului de la unități, care au grijă să nu lipsească nimic celor mici. La mulți ani tuturor! Îmi aduc aminte cum, în primele zile ca primar, am avut o discuție foarte interesantă cu doamna director, în baza căreia și astăzi depunem eforturi pentru modernizarea continuă a școlilor din comună. Până acum, am reușit, pe etape, să dezvoltăm infrastructura pe toate planurile. Au fost modernizate spațiile școlare, inclusiv cele  de la grădinițe, am construit trei baze sportive moderne, la Barticești, Nisiporești și Botești. Mai mult, a fost construit din temelii atelierul școlar de la Liceul Nisiporești și multe altele. Acum se construiește un nou gard la Școala Barticești, iar în viitorul apropiat vom demara un mare proiect pentru  reabilitarea și modernizarea clădirii Liceului Tehnologic Nisiporești. La toate acestea remarc faptul că unitățile au băi moderne, apă curentă, canalizare și, mai nou, gaz metan.  Deocamdată, școlile sunt încălzite cu material lemnos, care este ceva mai ieftin, dar vom vedea ce se va întâmpla în anii următori. Acum, în prag de sărbători, Moș Crăciun va oferi cadouri tuturor copiilor aflați în sistemul educațional din comună. La fel de important este că administrația publică locală este alături de școală, de cadrele didactice, personal și părinți. Toate eforturile noastre au ca scop dezvoltarea comunei, a instituțiilor locale, inclusiv unitățile școlare din satele noastre. Anii care vor urma vor aduce noi investiții în comună, și mă refer la rețele de apă și canalizare, asfaltare de drumuri și modernizarea instituțiilor locale. Vor fi multe de făcut, dar examenul cel mai greu a fost cu rețeaua de alimentare cu gaze naturale din toată comuna. Acum se fac branșamentele la rețele. Urez un an bun tuturor, multă sănătate, iar copiilor succes la școală!”  (Rep.)
articolul original.

Pentru șampanie se poate! Ședință în format fizic la CJ Neamț

8 December 2022 at 14:00
image

La sfârșitul ședinței online de îndată de astăzi, 8 decembrie, președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, Ionel Arsene, a anunțat că pe data de 21 decembrie va avea loc o ședință ordinară, în format fizic, ultima din acest an de altfel.

“Va fi o ședință în format fizic, să putem și noi ciocni un pahar de șampanie, să primim urătorii. Și, vorba ceea, cele bune să se-adune, cele rele să se spele!”, a spus președintele Ionel Arsene.

Marea majoritate a ședințelor de la pandemie încoace au fost în format online, deși mai mulți consilieri, în special din USR, au solicitat în repetate rânduri ca acestea să se țină cu prezența fizică a consilierilor. Însă, fără a da o justificare clară, președintele Ionel Arsene, ce-i drept plecat mai mult în București în ultima perioadă de timp, a ținut aproape toate ședințele în sistem online. Cele bune să se-adune!

(A.C.)

articolul original.

BĂLŢĂTEŞTI Sărbătoarea Marii Uniri marcată la Şcoala Gimnazială

8 December 2022 at 12:52
image

Luni, 28 noiembrie, la Școala Gimnazială din comuna Bălțătești, Sărbătoarea Marii Uniri a fost marcată așa cum se cuvine în cadrul unei manifestări intitulate „Să ne unim sub steagul tricolor!” La eveniment, pe lângă profesori, părinți și elevi au participat viceprimarul Mircea Ciudin, consilierii locali Gheorghe Timofte și Mihai Gavriloae, doamna Crina Agafiței, reprezentantul părinților în Consiliul de Administrație al școlii.

Activitatea a început cu o slujbă religioasă oficiată de preoții din comună, Mihai Anghel, Ioan Duma, Marcel Bizubac, Vasile Găneanu, după care au urmat alocuțiunile prof. Daniela Ivan, directorul școlii și ale profesorului de istorie Dionisie Savin.

Programul artistic intitulat „Buchet de flori de ziua Țării noastre”, susținut de elevii școlii, a impresionat auditoriul. Corul de copii din Bălțătești, condus de prof. Mariana Anghel și Corul de copii din Valea Seacă, condus de prof. Irina Livica, scenetele elevilor de la școala din Valea Seacă, coordonați de Maria Otilia Pralea, dansurile populare ale elevilor coordonați de profesorii din învățământul primar Narcisa Vartic și Liliana Pavel au creat o atmosferă tipic românească, iar prestațiile celor mici au fost apreciate la scenă deschisă.

La finalul activității a avut loc și o expoziție cu exponate realizate manual de către elevi (semne de carte și suveniruri), iar banii strânși de pe urma vânzării acestora vor fi donați către un copil din comună ce provine dintr-o familie cu nevoi speciale. Un moment special a fost și cel al relansării ediției aniversare a revistei școlii „Mugurii Speranței”, sub coordonarea prof. Mariana Anghel.

Prof. Daniela Ivan, directorul școlilor din Bălțătești, ne-a declarat: „A fost o activitate emoționantă în care ne-am implicat cu toții, profesori și elevi. O activitate reușită, de care suntem cu toții mândri. Copiii au fost răsplătiți  pentru prestația lor cu dulciuri, fructe și sucuri. Vreau să mulțumesc tuturor profesorilor și elevilor pentru modul cum s-au pregătit și prezentat în fața oaspeților noștri, vreau să mulțumesc părinților pentru sprijin și domnului viceprimar Mircea Ciudin pentru implicare și prezența sa la această activitate. Domnul profesor de istorie Dionisie Savin a prezentat celor de față o adevărată lecție de istorie despre Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”.

La rândul său, Mircea Ciudin, viceprimarul comunei Bălțătești, ne-a spus: „Am dat cu mare bucurie curs invitației doamnei director la această manifestare frumoasă și cu încărcătură patriotică. M-au impresionat copiii prin modul cum s-au implicat și au învățat atâtea poezii și cântece. Vreau să felicit profesorii coordonatori, elevii și conducerea școlii pentru reușita acestei activități. Voi fi permanent alături de școlile din comuna noastră, alături de elevi și de învățământul din localitate, pentru că sunt de părere că cea mai mare investiție a unui om, a unei administrații și chiar a unui stat este în copii, în elevi, în tineri. Acesta este viitorul unei nații. Iar comuna noastră are copii și tineri frumoși, talentați și deștepți. Cinste profesorilor și cinste lor, elevilor!”.

O contribuție semnificativă la organizarea evenimentului au avut-o și prof. Diana Alexandra Ungureanu, consilier educativ și prof. Elena Tamara Iosub, alături de profesorii pentru învățământul primar Alina Elena Roban, Ana Ciudin, Daniela Rotaru, Maria Aron, Iuliana Irimia, Alexandra Gliga și Beatrice Roșu.

(C.T. STURZU)

articolul original.

Cazier judiciar eliberat online

8 December 2022 at 13:12
image

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri un act normativ prin care se introduce posibilitatea de eliberare a cazierului judiciar şi în formă electronică.Acest lucru simplifică mult posibilitatea de a intra în posesia acestui document, nemaifiind necesară deplasarea la Poliție pentru solicitare.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, 7 decembrie, un act normativ prin care se introduce posibilitatea de eliberare a cazierului judiciar şi în formă electronică. Precizăm că plenul Camerei Deputaților este for decizional în acest caz, astfel că legea merge acum la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Este mai exact vorba despre un proiect legislativ pentru completarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar.

Potrivit noului act normativ, depunerea cererii de eliberare a cazierului judiciar , cât și eliberarea actului, vor fi posibile în formă electronică.

Conform inițiativei, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit și în formă electronică, care au semnătură electronică calificată și sunt asimilate înscrisurilor autentice.

„La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip prevăzută la alin.(1) şi (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice.

În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar”, se arată în proiectul de lege.

Legea, inițiată de deputații PNL George Tuță și Sebastian Burduja, merge acum la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

Deputatul PNL George Tuță a ținut să menționeze că prevederile acestei noi legi reprezintă un gest de normalitate pentru cei peste 2 milioane de români din țara și străinătate care nu vor mai trebui să aglomereze drumurile și secțiile de poliție.

„Aceste chestiuni de bun simț trebuiau făcute acum mult timp. Sunt gesturi administrative aparent simple, dar care cu siguranță pot porni un bulgăre de zăpadă al împăcării între stat și cetățeni.

Un gest de normalitate pentru cei peste 2 milioane de români din țara și străinătate care nu vor mai trebui să aglomereze drumurile și secțiile de poliție. O veste bună și pentru lucrătorii din Ministerul de interne, care nu vor mai avea cozi la ghișee”, a declarat deputatul PNL George Tuță, după adoptarea proiectului de lege.

Proiectul de lege merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.

articolul original.

Primăria Bistrița testează sirenele electrice de avertizare

8 December 2022 at 09:21
Sursa foto: Info Oradea

În 8 și 9 decembrie, Primăria Bistrița va testa sirenele electrice de avertizare, municipalitate cumpărând trei bucăți pe care le vor testa între orele 12:00-16:00.
Reprezentanții din primărie roagă cetățenii să nu recurgă la panică, acestea fiind doar teste și nu avertizează o situație de urgență.

Primăria a pus la dispoziție și un istoric al semnalelor sonore, precum alarma aeriană, preaeriană, dezastre naturale și încetare alarmă.

“Rugăm cetățenii să ia act de faptul că este vorba de testarea acestor echipamente și nu de avertizări ale unor situații de urgență pe raza municipiului Bistrița”, a transmis Primăria Bistrița.

Iată tipurile de alarmă sonoră:
Semnal de alarmă aeriană – compus din 15 sunete a câte 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat, semnalul este compus din 15 sunete a câte 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele.
Semnal alarmă la dezastre – compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat, semnalul este compus din 5 sunete a câte 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele.
Semnalul prealarmă aeriană – compus din 3 sunete a câte 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat, semnalul este compus din 3 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele.
• Semnalul încetarea alarmei – compus dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute. Pentru sirenele cu aer comprimat, semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 1 minut, scrie Bistrițeanul.ro.

Citește și: Aproape 62 milioane euro autorizați la plată de APIA din FEGA și FEADR

articolul original.

O nouă campanie de colectare gratuită a deșeurilor electrice și electronice

8 December 2022 at 09:07
image

În perioada 8-18 decembrie, va avea loc în orașul Mioveni o nouă campanie de colectare gratuită a deșeurilor reprezentate de echipamente electrice și electronice, vechi sau inutilizabile.

Locuitorii orașului Mioveni pot scăpa gratuit de deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) participând la campania de mediu organizată de operatorul de colectare SC Save the World by Recycling SRL, în parteneriat cu Primăria orașului Mioveni.

Deșeurile electrice și electronice reciclabile vor fi preluate gratuit de operator, chiar de la domiciliul beneficiarului, în baza unei programări telefonice la numărul 0734.836.117, unde veți suna pentru a stabili ziua și intervalul orar de ridicare.

Intervalele orare de colectare a acestor deșeuri vor fi următoarele: 09.00 – 13.00 în zona centrală a orașului Mioveni și 17.00 – 20.00 în celelalte cartiere ale orașului.

Ce deșeuri vor fi colectate?

Orice aparat electric, electronic sau electrocasnic, care se bagă în priză ori funcționează pe baterii, indiferent de greutate sau volum, de modul de prezentare sau stare, inclusiv corpuri de iluminat, tuburi fluorescente, baterii (non-auto), echipamente IT.

articolul original.

Gala Sportului Nemţean 2022 – premii de 50.000 de lei

8 December 2022 at 09:30
image

Gala Sportului Nemţean 2022, eveniment în care vor fi premiaţi sportivii care au obţinut premii la campionatele mondiale şi internaţionale desfăşurate în acest an şi tehnicienii acestora,  va avea loc joi, 15 decembrie, în Sala Calistrat Hogaş a Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ. Evenimentul este organizat de Direcţia Judeţeană de Sport Neamţ în parteneriat cu Consiliul Județean Neamţ şi Primăria Piatra-Neamţ.

În deschiderea festivității de premiere, Ansamblul folcloric “Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” va oferi un spectacol de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou.

Conform proiectului aflat pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de astăzi, 8 decembrie a CJ Neamț, contribuția financiară totală a instituției ar fi de 50.000 de lei. Premiile vor fi acordate pe două mari categorii: sporturi olimpice, unde vor fi premiaţi 15 sportivi şi 10 antrenori, sporturi neolimpice -29 sportivi şi 3 antrenori. Vor mai fi premiate două echipe plus 3 sportivi membri ai loturilor naţionale şi cei 6 antrenori ai acestora. Vor fi acordate, potrivit tradiţiei, trofeul pentru Cel mai bun club sportiv, Cea mai bună unitate şcolară din punct de vedere sportiv, Sportivul anului şi Antrenorul anului. Vor primi premii speciale 3 arbitri internaţionali şi o asociaţie sportivă.

Lista completă a sportivilor premiați o puteți consulta mai jos.

“După doi ani de pandemie şi restricţii privind participările în competiţii, anul 2022 aduce un număr impresionant de medalii, atât la Campionatele Naţionale, dar mai ales la Campionatele Internaţionale, ceea ce nu poate decât să ne bucure şi să ne motiveze să găsim soluţii pentru premierea lor. Direcţia Judeţeană de Sport Neamţ, împreună cu Consiliul Judeţean Neamţ, dar şi Primăria Piatra-Neamţ, vor asigura premierea celor mai buni sportivi, antrenori şi tehnicieni din judeţul Neamţ pentru rezultatele deosebite obţinute în acest an. Această răsplată a muncii depuse reprezintă şi o motivaţie pentru alte rezultate mai bune în anul 2023, dar şi o motivare pentru obiectivul participării la Jocurile Olimpice de vară din 2024 de la Paris”, a declarat Gabi Paisa, directorul DJTS Neamţ.

Angela Croitoru

Foto arhivă: Gala Sportului Nemțean 2018

articolul original.

Ședință de îndată la CJ pentru proiectul privind construirea noului spital

8 December 2022 at 07:47
image

Pe ultima sută de metri, cei din conducerea Consiliului Județean Neamț s-au trezit în situația în care trebuie să tureze motoarele dacă vor să prindă bani din PNRR pentru construirea noului spital. Așa că, pentru a putea depune cererea de finanțare pe Componenta 10, Sănătate, până la termenul de 16 decembrie (după ce ministerul a prelungit deja acest termen!), astăzi, 8 decembrie, va fi ședință de îndată (online, bineînțeles) de la ora 15,00.

Proiectul pentru noul spital, ce ar urma să fie construit la ieșirea din Piatra-Neamț spre Roman, pe Dealul Vulpii, este primul pe ordinea de zi, pe care se mai află alte trei proiecte. Acesta vizează aprobarea devizului aflat la stadiul studiului de fezabilitate revizuit și vine cu cifre noi: 1.162.357.845,29 lei (inclusiv TVA), față de vreo 600 de milioane de lei cât era prevăzut inițial și alte 518 milioane de lei doar pentru dotarea cu echipamente și aparatură. Iar de la bugetul județului vor fi alocate 412 milioane de lei, conform ghidului de finanțare.

Pe ordinea de zi a ședinței CJ se mai află și asocierea cu Direcția Județeană de Sport pentru finanțarea “Galei Sportului Nemțean” din 15 decembrie, cu 50.000 de lei. Un alt proiect supus votului vizează o asociere cu Inspectoratul Școlar Județean care are nevoie de o finanțare de 207.300 lei pentru realizarea “Galei excelenței în educația nemțeană”, care va avea loc pe 21 decembrie și o rectificare de buget.

Angela Croitoru

articolul original.

Ştire video. Patinoar artificial într-o zonă protejată din Piatra-Neamţ

8 December 2022 at 06:59
image

Partea din contract a Camerei de Comerţ şi Industrii Neamţ, partenerul Primăriei Piatra-Neamţ pentru evenimentul “Piatra lui Crăciun – Tărâmul Moşului” , prevede amenajarea unui patinoar artificial în zona centrală a oraşului. În parteneriat se vorbea chiar despre două patinoare, a rămas doar unul, care funcţionează din data de 1 decembrie şi va rămâne deschis până la sfârşitul lunii ianuarie.

Acesta a fost amplasat în zona istorică protejată a orașului, deasupra unor vestigii, în spatele Bisericii Sfântul Ioan Domnesc și în apropierea Turnului lui Ștefan și a Muzeului de Artă Eneolitică Gheorghe Dumitroaia (fost Cucuteni). Zona, pe lângă faptul că este protejată din punct de vedere legal, este cunoscută şi pentru infiltraţiile existente şi numai de instalații frigorifice şi condensatoare de mare putere nu avea nevoie.

Rocsana Josanu, rămasă la conducerea Direcţiei pentru Cultură Neamţ, după revocarea ordinului prin care urma să asigure interimatul la Constanţa, admite că nu este nimic cultural legat de acest patinoar şi că nu este cea mai bună idee amplasamentul lui, dar ne asigură că este ultimul an când se va mai întâmpla acest lucru.

Firma care a câştigat licitaţia este Piatra Land Parc din Piatra Neamț.

Redactor: Angela Croitoru

Operator Imagine: Bogdan Călian

articolul original.

Peste 2,7 milioane lei pentru piste de biciclete pe Dealul Jelnei

7 December 2022 at 21:33

Municipalitatea va derula încă o investiție finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, componenta Fondul Local, privind amenajarea de piste pentru cicliști și alte vehicule electrice ușoare, de data aceasta pe Dealul Jelnei, pe o lungime de 2,36 kilometri.

Mai exact, este vorba de Drumul Județean 173, sectorul km 1+168 – 3+527, unde se va face legătura între pistele de biciclete care se realizează prin proiectul ”Amenajare piste de cicliști în municipiul Bistrița – Etapa 1”, finanțat din Programul Operațional Regional 2014-2020, și limita administrativă a municipiului Bistrița.

„Reamintim că pistele pentru biciclete și zonele adiacente acestora trebuie să îndeplinească, simultan, următoarele condiții:

– o lățime de minimum 1,2 m pentru pistele cu un singur sens și minimum 2,4 m pentru cele cu dublu sens, fără obstacole, pe toată lungimea traseului (se recomandă ca lățimea optimă a unei piste pentru biciclete cu un singur sens să fie de minimum 1,5 m, iar a celei cu dublu sens de minimum 3,0 m pentru siguranța circulației bicicliștilor și posibilitatea utilizării acestora de categorii diferite de biciclete/utilizatori);

– o înălțime de liberă trecere pe sub obstacole de minimum 2,50 m sau, dacă infrastructura deja există, de minimum 2,10 m în tuneluri, pe pasaje și poduri;

– un spațiu de siguranță de 0,5 m liber de orice obstacol. În plus, în zona interioară a virajelor se interzic obstacolele mai înalte de 1 m la o distanță cuprinsă între 0,5 m și 1 m;

– asigurarea unei suprafețe a pistei pentru biciclete dintr-un material rigid, stabil, cu un finisaj antiderapant, pe toată lungimea traseului;

– un sistem de scurgere și evacuare a apei pluviale astfel încât să nu existe pericol de băltire pe suprafața pistei;

– pista pentru biciclete este proiectată pentru deplasarea cu o viteză de 30 km/h;

– asigurarea legăturii facile și în siguranță cu partea carosabilă destinată traficului general, la capete;

– proiectarea unui culoar pentru biciclete trebuie să țină cont de suprafața părții carosabile ce va fi atribuită circulației bicicletelor (canalizări, șanțuri pentru scurgerea apei etc). Traiectoria bicicletelor trebuie să fie previzibilă;

– delimitarea culoarelor pentru biciclete se face cu marcaj de culoare albă, linie simplă discontinuă. Se poate utiliza linie continuă pe contrasensul deschis bicicletelor;

– se va asigura un spațiu de siguranță de 0,5 m liber de orice obstacol. În cazul în care culoarul pentru biciclete trece pe lângă parcaje auto paralele cu trotuarul, spațiul de siguranță între parcaje și bandă va fi de minimum 1 metru”, precizează edilul bistrițean.

Valoarea totală a obiectivului este de 2.763.810 lei cu TVA.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Primăria Constanța ajută Odesa. 50 de generatoare vor pleca spre Ucraina, cu sprijin taiwanez

7 December 2022 at 15:06
image

Primăria Municipiului Constanța continuă seria acțiunilor de ajutorare a orașului-partener Odesa din Ucraina, pe fondul nevoilor de sprijin în creștere din țara vecină.
Fundația Pontica a Municipiului Constanța a achiziționat de pe plan local, cu sprijinul TaiwanCanHelp, 50 de generatoare electrice având capacitatea cuprinsă între 5 și 10 kw, care vor pleca astăzi spre Odesa sub formă de donație din partea municipiului Constanța către municipiul partener Odesa. Valoarea totală a achiziției se ridică la 221,455.03 lei, sumă care provine în totalitate de la partenerii taiwanezi.
Constanța răspunde astfel, în continuare, solicitărilor de sprijin venite din partea primarului municipiului Odesa, domnul Gennadiy Trukhanov. Partenerii instituționali din Odesa au considerat că generatoarele electrice sunt prioritare în această perioadă, din pricina numeroaselor întreruperi ale energiei electrice cauzate de atacurile rusești asupra infrastructurii energetice locale.

Amintim că Fundația Pontica a fost înființată la începutul acestui an pentru a colecta și manageria sprijinul local, național și internațional în scopul ajutorării atât a refugiaților ucraineni aflați în Constanța, cât și a partenerilor din orașul înfrățit Odesa.
Primăria Municipiului Constanța speră că prin acest nou gest umanitar va aduce mai multă căldură în Odesa, în pragul celei mai dure ierni din ultimele decenii pe care locuitorii acestui oraș se așteaptă să o trăiască, urmare a stării de război din Ucraina.
Municipalitatea va căuta și în continuare modalități de a răspunde pozitiv solicitărilor de sprijin primite din Odesa, pe baza angajamentelor de sprijin asumate în mod repetat, în special în ultimele luni, de la declanșarea atacului militar rusesc asupra Ucrainei (24 februarie a.c.).

articolul original.

Președintele Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și primarul din Beclean au devenit cetățeni de onoare

7 December 2022 at 12:09

Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean BN, și Nicolae Moldovan, primarul din Beclean, au devenit cetățeni de onoare în Myślenice, Voievodatul Polonia Mică.

„Când munca ta e apreciată acasă, de către cei cărora le-o dedici, nu poți fi decât bucuros…”
Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, și Nicolae Moldovan, primarul din Beclean, au participat ieri în Polonia la o ceremonie specială, în Polonia.

„Când munca ta e apreciată acasă, de către cei cărora le-o dedici, nu poți fi decât bucuros. Când însă, în străinătate, se întâmplă același lucru, e încă o dovadă că faci bine ceea ce faci”, a transmis Nicolae Moldovan.

S-a întâmplat chiar de Sfântul Nicolae. „Prietenii polonezi, după 10 ani de parteneriate împreună au decis să ne arate prețuirea”, a mai scris primarul din Beclean.

Nicolae Moldovan și Emil Radu Moldovan – președintele Consiliului Judetean Bistrița-Năsăud – au primit titlul de cetățean de onoare în județul Myślenice, Voievodatul Polonia Mică.

„Mulțumesc prietenilor polonezi pentru tot ce ne-au învățat de-a lungul timpului, pentru buna lor colaborare și parteneriatele în toate domeniile!

Odată cu noi, voi dragi beclenari și locuitori ai județului Bistrița-Năsăud, veți fi prețuiți și onorați cu această importantă recunoaștere publică”, a concluzionat Nicolae Moldovan, scrie Bistrițeanul.ro.

Citește și: Un tânăr din Căianu Mic și-a bătut mama! S-a ales cu dosar penal

articolul original.
❌