ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Alexandru Pițurcă și Gabriel Țuțu, plasați sub control judiciar în dosarul măștilor

1 February 2023 at 05:55

[unable to retrieve full-text content]

Alexandru Pițurcă și Gabriel Țuțu, directorul Romarm, au fost plasați sub control judiciar. Hotărârea Tribunalului București a fost anunțată noaptea, la ora 3. Procurorii DNA ceruseră arestarea preventivă a celor doi, după ce în cursul […]

Articolul Alexandru Pițurcă și Gabriel Țuțu, plasați sub control judiciar în dosarul măștilor apare prima dată în BZI.ro.

articolul original.

Jurnalistul Ion Cristoiu: „Cum vede femeile Camil Petrescu”

1 February 2023 at 05:38

[unable to retrieve full-text content]

Maestrul Ion Vinea. Din tableta Blestemul locului, în Luptătorul, 25 februarie 1922: „Radu Cosmin, Porsena și Vasile Pop, nerăbdători cursieri ai idealului, trag de căruța lor cu maculatură.” * O concepție medievală. Am citit din nou Ultima noapte de dragoste… Acum, […]

Articolul Jurnalistul Ion Cristoiu: „Cum vede femeile Camil Petrescu” apare prima dată în BZI.ro.

articolul original.

ASTĂZI| A început distribuirea spre beneficiari a cardurilor de energie. Care este numărul de telefon unde poți suna pentru informațiii

1 February 2023 at 08:53

ASTĂZI| A început distribuirea spre beneficiari a cardurilor de energie. Care este numărul de telefon unde poți suna pentru informațiii

Astăzi, 1 februarie, începe distribuirea cardurilor de energie spre beneficiari.

Guvernul României a adoptat în cadrul ședinței de marţi o ordonanță care prevede posibilitatea ca beneficiarii cardurilor de energie să transmită documentele necesare efectuării plăților prin intermediul unei aplicații informatice, pusă la dispoziție de Compania Naţională Poşta Română.

Poşta Română va asigura funcționarea aplicației electronice, respectiv preluarea documentelor, prelucrarea acestora, efectuarea plăților către furnizorii de energie și apoi informarea beneficiarilor de sprijin.

„Deși avem încă pași importanți de făcut în ceea ce privește digitalizarea, datele arată că în anul 2021, circa 8 din 10 dintre gospodăriile din România aveau acces la reţeaua de internet de acasă. În mediul urban, 86,9% dintre gospodării sunt conectate la internet, iar în mediul rural doar 73,1% dintre gospodarii. Prin prevederile adoptate astăzi și tot cu sprijinul Poștei Române, simplificăm mecanismul de efectuare a plăților de către beneficiarii acestui tip de sprijin. Va fi o aplicație prin care se vor putea încărca și transmite electronic documentele necesare plății: cartea de identitate, cardul de energie și factura doveditoare a datoriei față de furnizorul de energie. Măsura asigură accesul nediferențiat și șanse egale pentru toate persoanele vulnerabile care beneficiază de sprijin pentru cheltuielile cu energia. Cei care nu se vor descurca să plătească online și au probleme în ceea ce privește deplasarea vor putea să apeleze direct la poștași, care vor avea în permanență cititoare optice și plata sa va efectua pe loc”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Termenul de soluționare al unei cereri va fi de 5 zile, iar comunicarea informațiilor privind validarea documentelor și transmiterea documentelor doveditoare ale efectuării plații se vă face pe adresa de e-mail a beneficiarului.

Așadar, beneficiarii de sprijin pot utiliza ajutorul pentru plata facturilor la energie prin următoarele modalități:

a) Direct la poștaș;

b) La orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural;

c) Online, prin intermediul aplicației informatice pe care Poșta Română o pune la dispoziție.

Cardurile de energie ajung la beneficiari începând cu 1 februarie

Distribuția cardurilor de energie va începe miercuri, 1 februarie 2023, acestea urmând a fi livrate la domiciliul beneficiarilor prin Poșta Română. Prin această măsură vor fi sprijinite 2,8 milioane de locuințe din România (aproximativ 4 milioane de persoane) în contextul creșterii prețurilor pentru utilități și pentru toate produsele de consum.

Beneficiază de sprijin pentru plata facturilor la energie:

– pensionarii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

– persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

– familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;

– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie sa depaseasca 2.000 lei.

Ajutorul pentru plata facturilor se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare. Prin intermediul acestor vouchere se vor putea achita facturile pentru electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Beneficiarii eligibili vor primi cardul de energie în perioada 1-28 februarie 2023. Cei care își păstrează calitatea de beneficiari vor putea utiliza cardul și pentru tranșa a doua, începând cu luna septembrie.

Potențialii beneficiari vor fi înștiințați dacă s-au descoperit situații care îi fac neeligibili. În acest caz, ei pot suna la 0319966, numărul de call center-ul creat de Poștă, unde vor primi informații suplimentare și vor fi îndrumați, dacă situația poate fi corectată.

articolul original.

Taxe 2023: Pentru ce venituri se vor plăti impozite mai mari anul acesta

1 February 2023 at 05:57

Taxe 2023: Pentru ce venituri se vor plăti impozite mai mari anul acesta

Impozitul pentru veniturile obținute din chirii a fost majorat începând cu anul 2023. Astfel, românii vor fi nevoiți să plătească mai mulți bani statului și, implicit, să se mulțumească cu mai puține venituri în portofel.

Conform OG 16/2022, de la 1 ianuarie 2023, autoritățile au eliminat cota forfetară de 40%, motiv pentru care acest impozit va fi calculat direct la venitul brut. Prin urmare, românii vor plăti 10% din venitul din chirii, în loc de 6% cum era până la începerea anului curent.

Însă, exceptați de la această regulă vor fi cei care obțin bani din arendă sau din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, scrie CECCAR.

Impozit suplimentar din CASS

În anul 2022, Guvernul a decis ca, în funcție de veniturile obținute din chirii, mai mulți români să plătească suplimentar CASS, contribuție calculată în procentul de 10% asupra:

a) nivelului a șase salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor anuale din chirii cuprinse între șase și 12 salarii minime brute pe ţară (18.000 lei și 36.000 lei; 3.000 lei este nivelul salariului minim în anul 2023);

b) nivelului de 12 salarii minime brute pe ţară – în cazul veniturilor anuale din chirii cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară (36.000 lei și 72.000 lei);

c) nivelului de 24 salarii minime brute pe ţară – în cazul veniturilor anuale din chirii de peste 24 salarii minime brute pe ţară (peste 72.000 lei);

Proprietarii care decid să-și ofere spre închiriere proprietățile sunt obligați să depună o Declarație unică. Documentul poate fi transmis celor de la ANAF prin intermediul platformei „Spațiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro și pe www.e-guvernare.ro.

De altfel, declarația poate fi depusă și în format fizic la ghișeul ANAF.

Românii trebuie să-și depună contractele de închiriere la ANAF

Autoritățile au decis ca din 2023, conform OG 16/2022, să redevină obligatorie înregistrarea contractelor de închiriere la ANAF. Anterior, această lege fusese eliminată în 2018.

Datele Eurostat, bazate pe cifre oficiale, arată că doar 4% dintre români au declarat că pentru locuința în care trăiesc plătesc o chirie. Însă, pe de altă parte, se estimează că numărul real al acestora este mult mai mare, ajungând chiar la 15% în orașele mari. Prin urmare, există multe persoane care închiriază locuințe fără a încheia un contract.

Potrivit legii, persoanele sunt obligate să transmită celor de la ANAF contractele de închiriere începând din 1 ianuarie 2023. Astfel, depunerea contractului de închiriere încheiat după 1 ianuarie se va face către instituția fiscal în cel mult 30 zile de la semnare, în vreme ce pentru cele aflate în derulare, termenul de conformare este de 90 de zile. Procesul de înregistrare a contractelor de închiriere la ANAF va fi, spun analiștii, atât în beneficiul proprietarului, cât și chiriașului, mai ales în situația în care între acestea apar neînțelegeri între părți.

articolul original.

Casa Verde 2023: Bugetul programului, de patru ori mai mare decât cel de anul trecut

1 February 2023 at 05:34

Casa Verde 2023: Bugetul programului, de patru ori mai mare decât cel de anul trecut

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că bugetul prevăzut pentru panourile solare, anul acesta, este de trei miliarde lei, bani cu care se vor putea finanţa peste 150.000 proiecte.

Potrivit lui Tanczos, în România sunt peste trei milioane de case intabulate şi înregistrate la Oficiul de Cadastru care ar putea beneficia de un programul Casa Verde Fotovoltaice, interesul este foarte ridicat şi e nevoie de creşterea fondurilor, pentru a finanţa mai multe solicitări.

În România sunt peste trei milioane de case intabulate, locuinţe unifamiliale, teoretic care ar putea avea nevoie de sisteme fotovoltaice pentru a deveni independente sau semi-independente din punct de vedere al energiei electrice.

Anul trecut am aprobat peste 40.000 de cereri de finanţare, interesul a fost unul uriaş şi este clar că trebuie să suplimentăm bugetul pentru a veni în întâmpinarea cererii şi nevoii din partea cetăţenilor.

Pentru a sprijini cetăţenii în instalarea acestor sisteme de producere a energiei electrice, în 2023 continuăm programul, construim acum bugetul AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu) şi vom bugeta pentru acest program o sumă de cel puţin patru ori mai mare decât anul trecut.

Trei miliarde lei este bugetul prevăzut pentru fotovoltaice, în 2023, şi vom putea finanţa cel puţin 150.000 de proiecte, faţă de 40.000”, a declarat Ministrul Mediului.

Acesta a menţionat că, în paralel, s-au purtat discuţii cu unităţile administrativ-teritoriale pentru a găsi soluţii de eficientizare şi de reducere a birocraţiei în implementare a programului şi şi-a exprimat convingerea că „anul acesta numărul celor care vor putea aplica va fi de ordinul sutelor de mii”.

În acelaşi timp, analizăm posibilitatea finanţării capacităţilor de stocare, astfel încât independenţa energetică la nivel de gospodărie să fie susţinută şi prin posibilitatea de a stoca energia produsă în timpul zilei şi de a nu fi nevoie de fiecare dată de livrare în sistemul energetic.

Am demarat negocierile şi cu Ministerul Fondurilor Europene pentru a căuta soluţii împreună de finanţare, atât din fondurile care sunt la dispoziţia Ministerului Mediului, cât şi din surse care sunt asigurate de Uniunea Europeană, adică fonduri europene„, a spus Ministrul Mediului.

Acesta a făcut referire şi la limitările legate de capacităţile de producţie şi de instalare a sistemelor fotovoltaice.

Desigur, există şi alte limitări, limitări de ordin economic şi de ordinul capacităţilor de producţie a sistemelor fotovoltaice şi a capacităţilor de instalare. Deci, nu numai partea financiară, de finanţare, este importantă, e important să vedem şi cât pot instala firmele care se ocupă de aşa ceva şi ce cantităţi se pot importa în România„, a mai spus Tanczos Barna.

sursa: antena3.ro

articolul original.

Cum a fost împărţit bugetul Consiliului Judeţean Satu Mare?

31 January 2023 at 22:45
By: I. Z.

Sedinta CJ SM

Bugetul Consiliului Judeţean Satu Mare pentru anul 2023, votat de consilierii judeţeni în data de 31 ianuarie 2023, este orientat, în cea mai mare măsură, susţinerii proiectelor de investiţii.

Bugetul general consolidat este în sumă de 583.504.000 lei, având o creştere de 14,4% faţă de anul 2022. Cheltuielile de dezvoltare reprezintă 65% din totalul bugetului, adică 379.083.000 lei, o creştere de 21.4% faţă anul 2022. Cheltuielile de funcţionare prevăzute sunt de 204.441.000 lei şi reprezintă 35% din buget, o creştere de 14,4% faţă de anul trecut.

Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare: “Pentru anul 2023 avem un buget dedicat investiţiilor şi dezvoltării pe termen lung a judeţului Satu Mare. Am diminuat cheltuielile şi am crescut resursele pentru dezvoltare. În acest fel vom reuşi să susţinem proiectele de investiţii de care sătmărenii au cu adevărat nevoie”.

Cei mai mulţi bani vor fi investiţi în următoarele domenii:

INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ – 290.138.000 lei
Cele mai mari sume vor fi distribuite către: întreţinere şi reparaţii drumuri judeţene – 16.368.000 lei şi modernizare drumuri – 178.775.300 lei. Cele mai mari proiecte de dezvoltare aflate în implementare sunt:
• Drumul Expres Satu Mare – Baia Mare
• Modernizare DJ195B Moftinu Mare – Criseni – Craidorolţ”
• Modernizare DJ 195 Ardud – Viile Satu Mare – Necopoi – Cărăşeu
• Modernizare DJ 109 M Batarci – Valea Seacă
• Modernizare DJ 195 B Doba- Boghiş – Dacia – Moftinu Mare
• Modernizare DJ 109 P limită judeţul Sălaj – Cehal
• Modernizare DJ 108R din DN 19A Beltiug – Beltiug Băi
• Modernizare DJ 196 Supuru de Jos – Intersecţie DJ 108P
• Modernizare DJ193 Satu Mare-Borlesti-Limita de judet Maramures,
• Pod pe DJ 193E peste Valea Bârsăului
• Pod pe DJ 197 peste râul Talna
• Modernizare DJ194B Petea (DN19A) – Atea – Peleş – Pelişor – Bercu – Bercu Nou -Micula -Agriş – Ciuperceni (DN19)
• Modernizare DJ 196C Pişcolt(DN19) – Andrid

SĂNĂTATE – 33.859.400 lei
Sumele cele mai mari sunt destinate cofinanţării proiectelor de dezvoltare – 20.384.400 lei. Alocăm 5.475.000 lei Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, 5.000.000 lei Spitalului de Pneumoftiziologie şi 3.000.000 lei Spitalului Orăşenesc Negreşti-Oaş.
Cele mai mari importante proiecte din sănătate susţinute din bugetul acestui an:
• Cofinanţarea proiectului ce vizează construcţia unei noi clădiri a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare
• Înfiinţarea Centrului Stroke
• Cofinanţarea proiectului de modernizare, extindere şi dotare a Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare
• Cofinanţarea proiectului “Creşterea eficienţei energetice a clădirii Spitalului Orăşenesc Negreşti-Oaş”
• Cofinanţarea proiectului “Reabilitare, extindere şi dotare Ambulatoriu de Specialitate Tăşnad”
• Lucrări de întreţinere curentă a spaţiilor medicale
• Achiziţii de aparatură medicală.

AEROPORTUL INTERNAŢIONAL SATU MARE – 20.517.000 lei
Cei mai mulţi bani, 10.712.000 lei, sunt alocaţi susţinerii proiectelor de dezvoltare a infrastucturii aeroportuare, iar 9.805.000 lei sunt destinaţi secţiunii de funcţionare.

ASISTENŢĂ SOCIALĂ
Bugetul alocat pentru susţinerea sistemul social este în valoare de 91.272.000 de lei. Cea mai mare sumă, respectiv 87.662.000 lei este alocată Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru susţinerea proiectelor de dezvoltare şi pentru funcţionarea
serviciilor sociale destinate copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu dizabilităţi. Alocăm, de asemenea, o finanţare nerambursabilă în valoare de 3.300.000 lei pentru susţinerea proiectelor sociale în baza Legii 350/2005.

CULTURĂ, RECREERE ŞI RELIGIE – 60.700.900 lei
• Biblioteca Judeţeană Satu Mare: 6.000.000 lei
• Muzeul Judeţean Satu Mare: 11.250.000 lei
• Şcoala de Arte: 1.607.000 lei
• Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare: 2.900.000 lei.
• Filarmonica Dinu Lipatti Satu Mare 8.911.000 lei
• Cofinanţări proiecte nerambursabile 14.403.500 lei
• Contribuţii neclericali: 3.193.000 lei
• Acţiuni culturale, sportive şi de tineret: 1.500.000 lei (Legea 350/2005)
• Cheltuieli de capital: 936.000 lei

Sursa: Biroul de presă al Consiliului Judeţean Satu Mare

articolul original.

Ireal! Pompierii din Regatul Unit, sub ancheta polițiștilor, după ce au fotografiat cadavrele unor femei, apoi au râs de lenjeria lor intimă

1 February 2023 at 08:23
image

Salvatorii de la Serviciul de Pompieri din Dorset și Wiltshire, Regatul Unit, sunt acuzați că au fotografiat cadavrele unor femei care au murit în accidente de mașină, le-au distribuit pe un grup de WhatsApp și s-au amuzat pe baza acestora!

O femeie a fost cea care i-a denunțat pe bărbați.

Ea a declarat că pompierii au făcut comentarii inadmisibile despre victimele pe care trebuiau să le ridice de la locul accidentului.

Nu doar atât, aceștia ar fi glumit chiar și despre lenjeria intimă pe care o purtau femeile care au murit în accidente.

„Am văzut oameni făcând comentarii despre tipul de lenjerie pe care îl purtau femeile implicate în accidentul de mașină.

Recuperarea cadavrului cuiva mort ar trebui să te sfâșie, nu să te facă să vrei să-i faci fotografii, doar pentru a glumi despre asta mai târziu.

Pentru că acesta este persoana iubită a cuiva”, a spus o femeie pompier.

Femeile se plâng de favorurile cerute de colegii lor

Totodată, mai multe femei care lucrează ca pompieri au depus plângeri de hărțuire sexuală la locul de muncă.

Acestea se plâng că de mai multe ori li s-au cerut favoruri la serviciu, și că au fost primit și ele fotografii și mesaje explicite cu conținut sexual, din partea colegilor lor.

Și mai revoltător este faptul că o altă femeie a povestit că șeful său i-ar fi spus că ”este datoare să facă sex cu el pentru a avansa în funcție”.

Poliția din Dorset a deschis o anchetă, în timp ce Serviciul de Pompieri din Dorset și Wiltshire a demarat propria investigație.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

O bloggeriță a ucis o persoană care semăna cu ea pentru a-și înscena propria moarte. Și-a găsit victima pe Instagram

1 February 2023 at 08:12

O bloggeriță de frumusețe din Germania este acuzată că a ucis o persoană care semâna cu ea pentru a-și simula propria moarte.  

Shahraban K a încercat să pară că ea a fost cea care a fost ucisă. Pentru a nu stârni suspiciuni, ea a lăsad cadavrul victimei în propria sa mașină.

Femeia în vârstă de 24 de ani acuzată de crimă are naționalitate germano-irakiană. Ea și-a găsit victima pe Instagram, pe Khadidja, tot o bloggeriță de frumusețe care-i semăn foarte bine. 

Pentru a părea că ea fost omorâtă, Shahraban K a pus cadavrul în propria mașină, pe care a parcat-o lângă apartamentul prietenului ei, despre care se presupune că îi este complice.

Rapoartele poliției au arătat că inclusiv părinții fetei au fost păcăliți și au crezut că ea a fost ucisă. 

Citește și

Motivul pentru care femeia a vrut să-și însceneze moartea

Femeia care a comis crima și complicele său urmează să fie judecați.

Procurorii sunt de părere că Shahraban K a vrut să-și simuleze moartea pentru a scăpa de problemele pe care le avea.

„După anchetă, se poate presupune că ea a vrut să se ascundă din cauza unor dispute interne în familie și să-și însceneze propria moarte”, a declarat Veronika Grieser de la procuratura Ingolstadt, pentru ziarul german Bild.

Shahraban K, care locuia la München, ar fi creat conturi false de Instagram pentru a încerca să-și racoleze victima.

Ea a găsit-o în cele din urmă pe Khadidja, o bloggeriță în vârstă de 23 de ani, cetățean albanez.

Shahraban K și iubitul său în vârstă de 24 de ani, i-ar fi făcut victimei o ofertă pentru produse de înfrumusețare, după care au mers să o cunoască.

Cei trei s-au dus într-o pădure din afara orașului Ingolstadt, unde au înjunghiat-o pe tânăra de 23 de ani de peste 50 de ori.

Shahraban K i-a spus familiei sale că merge la Ingolstadt pentru a-l întâlni pe fostul ei soț. Tânăra nu s-a mai întors, iar părinții ei au devenit îngrijorați și au început să o caute.

Părinții fetei i-au găsit mașina parcată în apropierea apartamentului iubitului său, iar pe bancheta din spate a mașinii au văzut cadavrul unei tinere cu părul negru care fusese ucisă cu brutalitate. Inițial, aceștia au crezut că fiica lor a fost cea omorâtă.  

După autopsie și teste ADN s-a descoperit că victima era o altă persoană. Shahraban K și iubitul său au fost arestați.

Sursa: Bild

Etichete: crima, germania, moarte,

Dată publicare: 01-02-2023 10:12

articolul original.

Tragedie la o pensiune din stațiunea Straja: Un copil de 3 ani, lăsat nesupravegheat pentru scurt timp de părinți, s-a înecat în piscină / Poliția a deschis un dosar penal

1 February 2023 at 08:09
image

Tragedie la o pensiune din stațiunea Straja. Un copil de trei ani, lăsat nesupravegheat de părinți, s-a înecat în piscină. În ciuda încercărilor medicilor de a-l readuce la viață, a fost declarat decesul micuțului. 

„La data de 31 ianuarie 2023, Poliția Municipiului Lupeni a fost sesizată cu privire la faptul că, un minor în vârstă de 3 ani a căzut într-o piscină și este inconștient”, a anunțat Poliția Hunedoara.

Poliţiştii ajunși la fața locului au constatat că minorul era însoțit de părinții săi care se aflau la piscina situată în interiorul unei unități de cazare din stațiunea Straja. Micuțul a rămas nesupravegheat pentru o perioadă scurtă de timp, ulterior fiind găsit de către părinți în stare de inconștiență.

„Victima a fost preluată și transportată la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale, însă din nefericire minorul a decedat la spital”, conform sursei citate.

Dosar penal pentru ucidere din culpă

În ciuda încercărilor medicilor de a-l readuce la viață, a fost declarat decesul micuțului.

„La locul solicitării echipajul de Ambulanță a găsit minorul în stop cardio-respirator. Au fost continuate manevrele de resuscitare, timp de aproximativ 20 de minute, solicitându-se și intervenția echipajului cu medic de la Petroșani”, a precizat medicul Călin Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Serviciului Județean de Ambulanță Hunedoara, citat de Adevărul.

După cele 20 de minute de resuscitare, echipajul medical a constatat că pacientul a ieșit din stop cardiac. Copilul a fost preluat de ambulanță pentru a fi transportat la spitalul din Lupeni. Pe drumul de zece kilometri din stațiune către unitatea medicală, copilul a intrat din nou în stop cardio-respirator.

„S-au început din nou manevrele de resuscitare, care au continuat și la secția de Anestezie și Terapie Intensivă a spitalului din Lupeni. Din păcate, după două ore de resuscitare, medicii au constatat decesul copilului”, a precizat medicul Călin Dumitrescu.

Poliţiştii au deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracțiunii de ucidere din culpă.

VIDEO | Copil de 4 ani înecat în piscina din curtea casei. Distrusă de durere, mama s-a sinucis

VIDEO | Un copil de 11 ani s-a înecat într-un râu din județul Galați. La fața locului a fost chemat și un elicopter SMURD

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

Ce făcea Alec Baldwin în timpul antrenamentului cu arme, când se afla pe platoul de filmare: „O abatere nesăbuită”

1 February 2023 at 08:07
image

Actorul Alec Baldwin vorbea la telefon în timpul antrenamentului cu arme de foc pentru filmul ”Rust”, în timpul căruia a împuşcat-o mortal pe directoarea de imagine Halyna Hutchins, au declarat procurorii. Biroul procurorului districtual din Santa Fe l-a acuzat pe actor de „numeroase cazuri de acte extrem de necugetate”.

Halyna Hutchins a murit pe platoul de filmare al filmului ”Rust” din New Mexico după ce Baldwin ar fi tras cu o armă de recuzită.

Armurierul filmului a fost, de asemenea, acuzat de omor prin imprudenţă.

Documentele publicate marţi, care detaliază acuzaţiile anunţate pentru prima dată la 19 ianuarie, descriu un platou de filmare haotic, cu o abordare nechibzuită a siguranţei armelor.

Alec Baldwin a fost „distras” vorbind cu membrii familiei la telefon în timpul antrenamentului privind modul de operare a armei de recuzită, a scris Robert Shilling, un anchetator special al biroului procurorului districtual, într-o declaraţie de cauză probabilă depusă împreună cu acuzaţiile de omor prin imprudenţă.

Dacă Alec Baldwin ar fi efectuat verificările de siguranţă obligatorii cu armurierul Hannah Gutierrez-Reed şi nu ar fi îndreptat arma spre Hutchins, ”tragedia nu s-ar fi produs”, a susţinut Shilling, potrivit BBC.

„Această abatere nesăbuită de la standardele şi practicile şi protocolul cunoscute a cauzat în mod direct împuşcătura fatală”, a afirmat el.

„Baldwin ştia că prima regulă de siguranţă a armelor de foc este să nu îndrepţi niciodată o armă spre cineva pe care nu intenţionezi să îl împuşti”, a adăugat Shilling.

Ce acuzații i se aduc actorului

Documentul de acuzare subliniază cel puţin o duzină de ”acte sau omisiuni de nepăsare” care au condus la împuşcături, printre care:

Nu a folosit o replică a armei de foc pentru o repetiţie neprogramată.

Lăsarea armurierului să părăsească platoul de filmare, contrar protocolului.

Abaterea de la practica de a primi arma doar de la armurier.

Nerezolvarea plângerilor privind siguranţa pe platou.

Neefectuarea verificărilor de siguranţă necesare cu armurierul, care a fost angajat fără o certificare adecvată.

Avocaţii lui Baldwin şi ai lui Gutierrez-Reed au declarat că intenţionează să lupte împotriva acuzaţiilor în instanţă.

Astfel, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ar putea fi condamnaţi la 18 luni de închisoare şi la o amendă de 5.000 de dolari. Ei vor fi judecaţi de un juriu, potrivit procurorilor.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Zelenski insistă cu aderarea Ucrainei la UE și vorbește despre „progresele” țării. Summitul de vineri e decisiv

1 February 2023 at 08:05

Volodimir Zelenski insistă cu planurile de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană și își pune speranțele în summitul UE-Ucraina, care se desfășoară în weekend, la Kiev.

Kievul aşteaptă "veşti" de la summitul UE-Ucraina ce se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni, a spus Zelenski în mesajul său video, marţi seara. „Aşteptăm decizii din partea partenerilor noştri din UE, (veşti) care să corespundă progreselor noastre. Progrese care în mod evident există - şi chiar în pofida războiului la scară mare", a declarat Zelenski, citat de agenția dpa și preluat de Agerpres.

Ucraina este însă în plin război cu Rusia, după invazia declanșată la 24 februarie 2022. Rusia consideră și acum războiul drept o "operaţiune militară specială" cu scopul declarat al "demilitarizării" şi "denazificării" acestei ţări vecine.

Războiul a întărit şi mai mult dorinţa multor ucraineni ca ţara lor să adere la UE cât mai repede posibil. Ucraina este din iunie candidată la aderare la UE iar procesul de aderare durează în mod obișnuit câțiva ani și pune condiții clare, inclusiv pentru combaterea fermă a corupției.

La începutul săptămânii, premierul Ucrainei înainta un termen de doi ani pentru aderarea la UE.

Citește și

Avem un plan foarte ambițios de a adera la Uniunea Europeană în următorii doi ani. Așa că ne așteptăm ca în acest an, în 2023, să putem avea deja această etapă de preaderare a negocierilor", spunea premierul ucrainean Denis Șimhal.

Avantaje economice pentru Ucraina

În lumina declarațiilor oficialilor ucraineni, summitul de la sfârșitul săptămânii pare a avea o importanță maximă cu privire la viitorul țării.

Summit Ucraina-UE începe pe 3 februarie. Prim-ministrul Ucrainei a declarat pentru Politico că speră că Ucraina poate realiza vineri un „salt substanțial înainte", în special în domenii specifice - un acord privind un regim fără vize pentru bunuri industriale, suspendarea taxelor vamale pentru exporturile ucrainene pentru încă un an și „progrese active" în ceea ce privește aderarea la sistemul de plăți SEPA (Single Euro Payments Area) și includerea Ucrainei în zona de roaming mobil al UE.

Sursa: Stirile ProTV/Agerpres

Etichete: Ucraina, uniunea europeana, Zelenski,

Dată publicare: 01-02-2023 10:05

articolul original.

Individ de 25 de ani, reținut după ce a obligat o minoră să facă materiale pornografice. Ar fi agresat-o sexual timp de un an

1 February 2023 at 07:59

Un bărbat în vârstă de 25 de ani din Bucureşti a fost reţinut de poliţiştii şi procurorii vasluieni, după ce a obligat o fată în vârstă de 12 ani să facă materiale foto-video cu conţinut pornografic explicit.

Individul a obligat-o, apoi, să i le trimită, și să întreţină cu el relaţii sexuale timp de un an. Bărbatul a fost prins când încerca să fugă din ţară, fiind arestat preventiv, scrie News.ro.

Inspectoratul General al Poliţiei a transmis, miercuri, printr-un comunicat, că poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vaslui, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vaslui, au continuat cercetările, într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de pornografie infantilă, viol şi act sexual cu un minor.

În cauză s-a reţinut că, începând cu anul 2020, un bărbat, de 25 de ani, din municipiul Bucureşti, ar fi determinat o persoană vătămată minoră (de 12 ani) să realizeze mai multe materiale foto-video, cu conţinut explicit, şi să i le trimită acestuia, prin intermediul reţelelor de socializare. Totodată, persoana bănuită ar fi şantajat-o pe minoră, cu publicarea materialelor foto-video, cu conţinut explicit, pe reţelele sociale şi ar fi întreţinut raporturi sexuale cu persoana vătămată minoră, în mod repetat, în perioada 2020 – decembrie 2021, parte dintre acestea realizându-se prin constrângere”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că în 2021, bărbatul ar fi procurat, deţinut şi transmis către alte persoane materialele pornografice cu fata respectivă.

Citește și

El a fost prins la sfârşitul săptămânii trecute când încerca să părăsească ţara, prin Punctul de Trecere a Frontierei Borş.

Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind prezentat Tribunalului Vaslui care a decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

Sursa: News.ro

Etichete: barbat, fata, relatii sexuale,

Dată publicare: 01-02-2023 09:59

articolul original.

VIDEO: Cazierul judiciar poate fi obținut online începând de miercuri / Cum poate fi descărcat documentul direct din fața calculatorului

1 February 2023 at 07:58
image

Cazierul judiciar poate fi obținut online începând de miercuri, 1 februarie. Românii au la dispoziție două variante pentru a face acest lucru: fie prin platforma ghișeul.ro, fie prin hub.mai.ro.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Ministerul de Interne au operaționalizat proiectul pilot privind eliberarea certificatelor în sistem electronic.

Cetățenii români care nu au trecute mențiuni în cazier (nu au fost condamnați pentru fapte penale) își pot obține certificatul de cazier judiciar din fața calculatorului.

Românii au la dispoziție două variante pentru a face acest lucru:
  • Prima: prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, pentru utilizatorii care sunt înregistrați sau doresc să se înregistreze în platformă.
  • A doua: prin platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru utilizatorii care nu sunt înregistrați în GHISEUL.RO sau nu dețin un card bancar emis de o instituție bancară din Romania. În acest caz, doritorii vor completa un formular disponibil în platformă, iar pentru a li se stabili cu certitudine identitatea, se vor prezenta fizic, o singură dată, la secția de poliție.
„Acest proiect reprezintă un pas important pentru simplificarea relației dintre Ministerul Afacerilor Interne și cetățeni, în beneficiul cetățenilor”, anunță, pe Facebook, ministrul de Interne, Lucian Bode.

Certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit

Proiectul pilot va fi extins, aplicația pentru eliberarea electronică a certificatului de cazier judiciar urmând a fi disponibilă atât pentru persoanele fizice care au înscrise mențiuni în cazier, cât și pentru persoanele juridice din România, până la finalul lunii iulie.

Potrivit legii, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit și în formă electronică. Documentul are semnătură electronică calificată și este asimilat înscrisurilor autentice.

VIDEO | Sebastian Burduja: „Lansăm aplicaţia pentru mobil Ghişeul.ro, iar în câteva zile se va putea elibera cazierul judiciar”

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

Peste 2000 de bucureșteni, fără gaze, după ce o echipă de muncitori a avariat rețeaua de canalizare

1 February 2023 at 07:47
image

Peste 2.000 de bucureșteni din sectorul 5 au rămas fără gaze încă de marți după-amiază. Avaria a fost provocată de o echipă de muncitori care lucrau la rețeaua de canalizare.

Bucureștenii din sectorul 5 se confruntă cu o problemă de care nu aveau nevoie, mai ales, acum, când este și foarte frig afară.

Sunt afectați atât cei care locuiesc în zonă, cât și mai multe instituții și firme.

Alimentarea cu gaze se va relua în cursul zilei de miercuri.

În cazul în care simt miros de gaze, oamenii trebuie să aerisească imediat încăperea, să nu folosească aparatele electrocasnice sau întrerupătoarele şi să închidă robinetul de alimentare cu gaze.

„Ca urmare a unei avarii produse asupra sistemului de distribuţie a gazelor naturale de către reprezentanţii Apa Nova (Aviprod) ce efectuau o lucrare de intervenţie în reţeaua de canalizare din strada dr. Mihail Obedenaru-Gheorghe, din sectorul 5 al municipiului Bucureşti, Distrigaz Sud Reţele a fost nevoită să sisteze alimentarea cu gaze naturale în respectiva zonă astăzi, 31 ianuarie 2023, începând cu ora 15:30”, a transmis, marţi seară, Distrigaz Sud Reţele.

Străzile afectate de avaria provocată

Astfel, sunt afectaţi 2.138 de clienţi casnici şi non-casnici din municipiul Bucureşti, aflaţi pe străzile: Victor Babes, Dr. Clunet, Dr. Dimitrie Draghiescu, Eroilor, Dr. Panait Iatropol, Independenţei, Dr. Mihail Mirinescu, Dr. Obedenaru-Gheorghe Mihail, Dr. Louis Pasteur, Sfantul Elefterie, Dr. Nicolae Staicovici, Dr. Grigore Taranu, Dr. Florea Teodorescu şi Dr. Nicolae Tomescu, potrivit Digi24.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Oficial! Certificatul de cazier judiciar poate fi obţinut, de azi, online. Nu toată lumea îl poate elibera

1 February 2023 at 07:30
image

Începând de astăzi, 1 februarie 2023, certificatul de cazier judiciar poate fi obţinut online, prin platformele ghişeul.ro şi hub.mai.ro. Opţiunea este valabilă pentru persoanele care nu sunt înscrise în evidenţe.

„Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Ministerul Afacerilor Interne au operaţionalizat proiectul pilot privind eliberarea certificatelor de cazier judiciar în sistem electronic. Începând de astăzi, 1 februarie, versiunea pilot a aplicaţiei permite eliberarea certificatelor de cazier judiciar pentru persoanele fizice, de cetăţenie română, care nu sunt înscrise în evidenţele Sistemului Naţional de Evidenţă a Cazierului Judiciar Român – ROCRIS”, a transmis, miercuri, Ministerul Cercetării, într-un comunicat de presă.

Două mecanisme pentru obținerea certificatului

Mai mult, sursa citată mai scrie că cetăţenii au la dispoziţie două mecanisme de acces pentru obţinerea certificatului de cazier: direct prin autentificarea în portalul hub.mai.gov.ro sau prin accesarea GHISEUL.ro, cele două platforme fiind interconectate.

”Oferim celor aproape 2 milioane de români care merg anual la secţia de poliţie pentru a obţine acest document posibilitatea de îl accesa la câteva click-uri distanţă. Serviciul devine disponibil 24/24, 7 zile din 7, fără a mai fi condiţionat de programul de lucru cu publicul, facilitând interconectarea serviciilor instituţiilor publice. Le mulţumesc echipelor tehnice din MCID, ADR şi MAI care au lucrat intens la operaţionalizarea acestui serviciu, în ultimele luni, şi au realizat interconectarea ghişeul.ro cu hub-ul de servicii al MAI. Le mulţumesc, de asemenea, colegilor parlamentari care au susţinut şi votat legea nr. 3/2023, în special deputatului George Tuţă, alături de care am iniţiat acest proiect legislativ adoptat şi promulgat recent”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.

“Acest proiect reprezintă un pas important pentru simplificarea relaţiei dintre Ministerul Afacerilor Interne şi cetăţeni, în beneficiul cetăţenilor. Prin implementarea serviciului public electronic de obţinere a certificatului de cazier judiciar, Guvernul României pune nevoile reale ale cetăţenilor în centrul procesului de digitalizare”, a declarat, la rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

O aplicație special pentru certificatul de cazier judiciar

Potrivit comunicatului, proiectul pilot va fi extins, aplicaţia pentru eliberarea electronică a certificatului de cazier judiciar urmând a fi disponibilă atât pentru persoanele fizice care au înscrise menţiuni în cazier, cât şi pentru persoanele juridice din România, până la finalul lunii iulie 2023.

Potrivit Legii nr. 3/ 03.01.2023, pentru completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004, privind cazierul judiciar, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică.

Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice.

Mecanismele de obţinere a certificatului de cazier judiciar electronic:

prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, pentru utilizatorii care sunt înregistraţi sau doresc să se înregistreze în platformă. Solicitarea cazierului se face urmând procedura de validare a identităţii electronice folosind un card bancar înrolat 3D Secure, emis de o instituţie bancară din România. În urma validării, aceştia vor fi redirecţionaţi către platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru completarea online a cererii tip.
prin platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru utilizatorii care nu sunt înregistraţi în GHISEUL.RO sau nu deţin un card bancar emis de o instituţie bancară din Romania. Solicitanţii vor completa un formular disponibil în platformă, iar pentru a li se stabili cu certitudine identitatea, se vor prezenta fizic, o singură dată, la un ghişeu al MAI care oferă servicii publice.
”În prima fază, certificarea identităţii va fi realizată prin prezentarea la unităţile de poliţie care eliberează certificate de cazier, urmând ca în cursul acestui an certificarea identităţii să poată fi făcută la toate instituţiile MAI care oferă servicii publice (e.g.: Serviciile publice comunitare pentru eliberarea permiselor de conducere, paşapoartelor, cărţilor de identitate). După validarea contului, pentru eliberarea certificatului de cazier, cetăţenii vor accesa secţiunea „servicii”, vor selecta motivul solicitării dintr-o listă disponibilă, vor trimite cererea precompletată deja cu datele de stare civilă, iar sistemul va genera automat certificatul de cazier judiciar, semnat electronic”, se mai arată în comunicat.

Valabilitatea certificatului emis este de 6 luni de la data eliberării

Sistemul oferă posibilitatea de a verifica autenticitatea documentului, pe baza numărului de înregistrare a certificatului de cazier şi a CNP-ului persoanei.

”Prin implementarea etapizată a acestui proiect se asigură timpul necesar optimizării tehnice şi funcţionale ale serviciului, dar şi adoptarea măsurilor administrative în vederea asigurării disponibilităţii şi suportului necesar oricăror servicii publice electronice. Astfel, asigurarea suportului vizează, pe de o parte, componenta tehnică (echipamente, soluţii tehnice) şi resurse umane specializate (personal tehnic), şi, pe de altă parte, asistenţă acordată utilizatorilor prin asigurarea de personal pentru suport permanent ce va fi disponibil telefonic, prin web, sau e-mail”, a mai transmis Ministerul Digitalizării.

articolul original.

Ciucă a transmis că rotaţia guvernamentală se va face ca în protocolul coaliţiei (surse)

29 January 2023 at 22:00
By: cristi

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a transmis, duminică, liderilor organizaţiilor liberale, reuniţi în şedinţă la Vila Lac, că partidul are mai multe procente în sondaje decât în momentul în care el a preluat conducerea, Guvernul a fost performant, iar rotaţia guvernamentală se va face ca în protocolul coaliţiei, arată surse din PNL. Conform surselor citate, Ciucă a spus că PNL este azi peste procentele de la preluarea mandatului său de preşedinte de partid şi a asigurat stabilitatea ţării şi a făcut ce a promis. De asemenea, liderul liberal a evidenţiat că PNL nu a provocat şi nu a răspuns provocărilor politice, mai arată sursele menţionate. Guvernul a fost performant, având cel mai bun procent de absorbţie a fondurilor europene, în context economic grav, a mai spus premierul. „Rotaţia se va face ca în protocol. Vă asigur”, a transmis Ciucă, potrivit surselor liberale.

Conducerea PNL i-a convocat, duminică, în şedinţă informală, pe liderii filialelor partidului pentru a discuta strategia politică şi priorităţile parlamentare la început de an, au precizat, pentru AGERPRES, surse din partid. Luni, Biroul Politic Naţional al PNL se va reuni, începând cu ora 11,00, în sala grupului PNL de la Camera Deputaţilor. De asemenea, grupurile parlamentare reunite ale PNL vor avea o şedinţă de la ora 18,00 în prezenţa preşedintelui partidului, premierul Nicolae Ciucă.

Pe de altă parte, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, la Brăila, după ce secretarul general al partidului, Paul Stănescu, a anunţat public că acesta este propunerea social-democraţilor pentru funcţia de premier care va reveni formaţiunii din luna mai, că nu îşi doreşte să fie „prim-ministrul unui guvern tras în căciulă”. „Noi lucrăm deja la programul de guvernare şi o să mergem cu el pe urmă în coaliţie şi o să-l uniformizăm. Sunt două partide, unul social-democrat şi unul liberal, şi trebuie să găsim calea de mijloc şi nu cred că vor fi foarte multe negocieri. Sunt ferm convins că va fi o schimbare foarte rapidă. Întotdeauna din trecut trebuie să învăţăm greşelile. Nu îmi doresc să fiu prim-ministrul unui guvern tras în căciulă. Îmi doresc un guvern eficient, cu oameni care ştiu să conducă ministere”, a declarat Ciolacu. Marcel Ciolacu a precizat că este mult prea devreme pentru a începe negocierile pentru formarea noului guvern şi că a fost o greşeală că s-a vorbit în spaţiul public despre această rotaţie care va exista la ministere.

„N-a început nicio negociere şi mi se pare şi un pic anormal. Cred că priorităţile Guvernului, ale miniştrilor, în momentul în care porneşti negocieri cu atâtea luni… de aceea pe mine m-a deranjat foarte mult faptul că s-a vorbit aşa de mult despre această rotaţie şi de schimburi de ministere în spaţiul public: este anormal, pentru că în acel moment eficienţa ministrului începe să scadă, într-un minister nu există numai ministrul, există un aparat întreg şi cred că a fost o greşeală, mai ales pentru cei care s-au trezit vorbind în spaţiul public”, a spus Ciolacu.

articolul original.

Vrancea, sub stare de alertă: „Când se ia câte-o măsură/Lumea-njură”

29 January 2023 at 22:00
By: cristi

Ne place să credem că am evoluat de-a lungul câtorva milenii de istorie; ca specie, ca individ; de fapt, ne place să credem că suntem din ce în ce mai buni, din ce în ce mai deștepți, de la secol la secol, de la an la an, de la zi la zi. Dar ce ne dă credința asta? Cel mai probabil, evoluția tehnologiei; cu cât aceasta evoluează mai mult, avem credința că și noi o facem odată cu ea. Dar dacă e așa, de ce azi e fix ca în versurile lui Topârceanu, scrise în urmă cu vreo sută de ani:

Când se ia câte-o măsură,

Lumea-njură

Pe agentul sanitar

Şi-l întreabă fără noimă:

Ce-ai cu noi, mă?

Pentru ce să dăm cu var?…”.

Zilele astea n-a fost vorba despre var, ci despre zăpadă. Lumea a înjurat autoritățile, vecinii, drumarii, presa, pe meteorologi și pe mama Natură. Prea puțini au fost cei care au zis: hai să pun mâna pe lopată, să deszăpezesc trotuarul din fața casei sau magazinului, aleea din fața blocului, spațiul ăsta din zona mașinii, dar fără să arunc zăpada aiurea, peste alte mașini sau în mijlocul parcării. Nu destui au fost cei care aveau anvelope de iarnă, (că dacă n-a nins până acum, slabe șanse să mai ningă, asfaltu’ e uscat), sau lanțuri la ditamai tirurile, cu șoferi pistonați de patroni să intre neechipați corespunzător pentru condițiile de drum, pentru că, nah, timpul costă bani. Mulți au fost cei care au plecat la plimbare, fără să aibă vreo urgență, în ciuda apelurilor repetate ale autorităților de a rămâne acasă.

Ne-am învățat să înjurăm și să așteptăm să vină cineva să facă tot ce e de făcut în afara propriei locuințe, dar să facă acum, nu mai târziu și fiecare dintre noi vrem în același moment, nimeni nu vrea să fie lăsat pe mai târziu, nimeni nu e dispus să zică: e ok, mergeți prima dată la școli, la grădinițe, pe traseele autobuzelor, noi ne descurcăm aici. N-ai să vezi. Nu că autoritățile ar fi acționat perfect. Nu că pe drumari nu i-ar fi luat ninsoarea din nou cam pe nepregătite. Nu că unii politicieni n-ar fi profitat ca să mai adune ceva capital electoral. Adică, de exemplu, e ușor să fii viceprimar fără atribuții, să te plimbi prin oraș și să zici că nu se intervine, că tu n-ai văzut utilajele. E ca și cum ai zice că Muntele Everest sau planeta Marte nu există pentru că nu le-ai văzut tu.

Ca ziariști, astfel de zile sunt pline, presupun un volum de muncă extraordinar. Suntem, de dimineața până noaptea târziu, legătura dintre autorități și cetățeni, transmițând totul: de la prognoza meteo, la situația drumurilor închise, de la instituirea stării de alertă, la intervențiile pompierilor, polițiștilor, jandarmilor, militarilor, drumarilor, angajaților de la Ambulanță, Salvamont, Poliția Locală, Salubrizare și Servicii Publice, primării. De vineri până duminică, am văzut sute de imagini cu toți acești oameni care n-au stat în casă, au mers în viscol și au ajutat, de la scoaterea din nămeți a celor care necesită dializă, a copiilor și gravidelor care trebuiau să ajungă la spital, a zeci, dacă nu sute de mașini rămase înzăpezite.

Știu, știu, deja văd comentarii: Ce tot îi lauzi atâta, doar pentru asta sunt plătiți! Corect. Dar tu, cel care comentezi, ai făcut ceva? Nu, serios, ți-ai pus vreodată întrebarea asta? Să stai așa, fără televizor, fără telefon, să respiri aer rece și să te întrebi: Ce pot eu să fac pentru comunitatea mea? Am fost vreodată la vreo ședință de Consiliu Local? Că sunt publice. Am contribuit vreodată la vreo consultare publică organizată de orice autoritate? Mi-am dat vreodată interesul? M-am implicat vreodată? Ce pot să fac, unde mă pot informa, cum pot participa? Am ajutat vreodată un străin, pe cineva de la care să nu aștept nimic înapoi?

Zăpada se va topi, drumurile vor fi din nou uscate, dar chiar nu putem învăța niciodată, nimic?

iarnă (compunere). azi a venit iarna. iarna este un anotimp în care ninge cu zăpadă, care este o precipitație de fulgi albi alcătuiți din cristale de apă înghețată. am fost în trei comune de 2-4.000 de țărani și un oraș cu peste 200.000 de orășeni. țăranii aveau trotuarele curățate de zăpadă. orășenii nu. mulți orășeni nu și-au curățat nici mașinile. la ciorani am văzut o pisică plimbându-se relaxată pe trotuarul curățat. în oraș am văzut un băiat aproape plângând după ce o mașină i-a stropit bocancii din piele întoarsă. când mă fac mare mă mut la țară, să mă joc cu pisica”.

Compunerea asta despre iarnă e de pe pagina de Facebook a lui Bogdan Stoica, ziarist, colecționar de diverse, fotograf, scriitor, etc., un tip interesant și… mai greu digerabil.

-Oricum e o prostie…
Eu: – Ce? Zăpada?
– Situația în sine… Zăpada e genială. Oamenii nu o înțeleg. Mai degrabă o înțeleg copiii. Toate se întâmplă că așa suntem noi, ca nație. În alte țări e iarnă câte 6 luni, ăia cum trăiesc?! Mai mult de jum’ate din
tre mașini au cauciucuri de vară acum.
Eu: – Păi, normal, nu tre să dai vina pe autorități?
– Nicidecum…altă prostie. E un fenomen al naturii, ce contează că ești pesedist, galben și tot așa?”

Dialog pe care l-am purtat cu un tânăr, care m-a surprins și de la care nu așteptam atâta înțelepciune.

Dacă Dumnezeu a putut așterne zăpadă peste tot odată, noi reușim să o îndepărtăm treptat”

Frază dintr-o postare de pe pagina de Facebook a Primăriei Cârligele.

„Ne-am trezit peste noapte împotmoliți în frumos și primii care au protestat împotriva acestei estetici cam abuzive au fost automobiliștii de toate mărcile. Nici măcar tractoarele cu pluguri n-au putut împiedica să se piardă întâlniri; ceea ce n-ar fi fost lucrul cel mai grav din câte am putut reproșa avalanșelor. Și-atunci, orașele țării, cu oamenii săi harnici, cu ostași și ofițeri în primele rânduri, au pornit o bătălie veselă, dar mai ales obositoare împotriva zăpezii (…) Pe unde au intrat în acțiune și motorizatele, victoriile au fost remarcabile.”

Citat dintr-o filmare alb-negru intitulată „Zapada in Bucuresti 1966”, găsită pe canalul de youtube – Vederi din Trecut.

Poate că și trecutul ăsta, când așa zisa muncă voluntară era obligatorie, când totul era despre societate și popor, prea puțin despre individ, când colectivizarea forțată a silit oamenii să renunțe la ce era doar al lor, când neparticiparea la tot felul de mitinguri, ședințe, spectacole se lăsa cu sancțiuni, da, poate că și toate astea ne-au transformat în cine suntem acum, când respingem tot ce e în afara spațiului nostru.

articolul original.

Focurile de artificii din Focșani, la cheremul PNL-USR

29 January 2023 at 22:00

Consilierii locali PNL-USR au respins, în ședința de săptămâna trecută, proiectul pentru impunerea unor reguli mai stricte firmelor care execută focuri de artificii la nunți sau alte tipuri de evenimente organizate în Focșani. Proiectul nu a fost votat de consilierii locali PNL-USR, care nu au oferit vreo explicație în care să spună care ar fi nemulțumirile. Consilierii au respins inclusiv amendamentul citit de primarul Cristi Misăilă, care ținea cont de solicitările făcute de pirotehniști autorizați în perioada dezbaterii publice a proiectului de hotărâre. Singurele discuții au fost la sfârșitul ședinței, când liberalul Costel Bîrsan a cerut ca proiectul să fie refăcut și repus pe ordinea de zi la o ședință ulterioară. Consilierul și-a justificat solicitarea prin faptul că trebuie făcute mai multe modificări la proiectul de hotărâre însă nu a fost timpul necesar pentru a fi prezentate și discutate. În plus, a susținut consilierul liberal, prin proiect ar trebui reglementată și lansarea de lampioane în municipiu pentru că ar pune locuințele în pericol. Este ciudat că liberalii aproape niciodată nu au timp să aducă amendamente la proiectele de hotărâri aflate în dezbatere publică, așa cum fac alți cetățeni interesați, dovadă fiind și amendamentele solicitate de pirotehniști autorizați.

Conform proiectului inițiat de Primăria Focșani, organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 și 4 va fi permisă numai în condițiile în care există acordul primăriei, al Inspectoratului pentru Situații de Urgență județean și avizul Inspectoratului de poliție pe a cărui rază se execută jocurile respective. „În vederea emiterii acordului este necesară aprobarea unui regulament care să asigure un management corect și să cuprindă prevederi specifice aplicabile organizatorilor de evenimente”, se arată în referatul proiectului de hotărâre.

Spre deosebire de condițiile actuale, prin proiectul de hotărâre se impunea ca solicitanții care vor să realizeze focuri de artificii, să prezinte o copie după autorizația eliberată de Poliție dar și un acord al proprietarului locației unde se va desfășura focul de artificii. În funcție de durata jocului de artificii, organizatorul ar trebui să achite o taxă, respectiv 300 lei/eveniment dacă durata este mai mică de 10 minute și 500 lei/eveniment dacă are o durată mai mare de 10 minute. Vor fi exceptate de la plata taxei evenimentele de interes local, național sau internațional, precum și manifestările cultural-sportive importante desfășurate în colaborare cu Primăria Focșani.

articolul original.

Protest al profesorilor la Guvern

1 February 2023 at 07:15
image

Nemulţumiţi de salarii, sindicaliştii din învăţământ vor protesta în faţa sediului Guvernului începând cu ora 12.00. La manifestaţie sunt aşteptate aproximativ 1.000 de persoane. Cea mai mare nemulţumire acum este legată de salariile personalului auxiliar din şcoli. Pentru personalul nedidactic, în momentul de faţă salariile sunt între 1.800 şi 2.300 de lei. Pe de altă parte, nemulţumiri sunt şi în rândul cadrelor didactice, în condiţiile în care în ultimii ani sistemul s-a confruntat cu o lipsă acută de personal calificat.

”Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală ”ALMA MATER“, în numele celor peste 350.000 de salariaţi din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, vor organiza miercuri, 1 februarie 2023, începând cu ora 12.00, pichetarea sediului Guvernului. La protest participă aproximativ 1000 de membri de sindicat”, au anunţat federaţiile sindicale.

articolul original.
❌