ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 30 September 2022Ultimele Stiri

Ion Cristoiu: ‘Giorgia Meloni nu a fost votată pentru că e fascistă, nu a fost votată nici măcar pentru că a venit cu valorile tradiționale. A fost votată pentru că italienii au avut sentimentul că sub Draghi trăiesc prost’

29 September 2022 at 20:45
image

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu afirmă că victoria Giorgianei Meloni este de fapt un vot dat împotriva politicilor Bruxelles-ului. Programul viitorului premier este unul foarte capitalist.

Ion Cristoiu este de părere că victoria celui mai de dreapta partid care va prelua guvernarea în Italia este de fapt un vot împotriva politicilor Ursulei von der Leyen.

În primul rând că puțin s-a spus. Nu s-a analizat deloc. În cazul ei, (Giorgia Melodni n.red) nu câștigarea alegerilor este importantă, ci faptul că un partid cu 4%, călcat în picioare de presa mare câștigă 26%”, a declarat Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu spune că marea majoritate a celor care au votat partidul condus de Giorgia Meloni fac parte din zona bogată a Italiei, respectiv zona de nord, pentru programul anti-populist cu care aceasta s-a prezentat în campania electorală.

Programul este foarte capitalist. Ea a fost votată în mare parte de nordul industrial. A fost votată și finanțată în mare de firme, pentru că programul cu care a venit este anti-populist. 

Italienii au votat chiar acest program foarte dur. Nu a fost votată pentru că e fascistă, nu a fost votată nici măcar pentru că a venit cu valorile tradiționale. A fost votată pentru că italienii au avut sentimentul că sub Draghi trăiesc prost, pentru că el aplica toate indicație de la Bruxelles”, a spus el.

În ultima vreme, o parte importantă a Europei și-a ales la guvernare un partid din extrema dreaptă.

Noi nu putem să excludem din discuție faptul că ea este în prelungirea unui val. Am avut alegeri în Ungaria, care tot așa împotriva Bruxelles-ului, am avut alegeri în Suedia, am avut alegerile din Franța”, a afirmat Cristoiu, conform Gândul.ro.

articolul original.

Politologul Alina Mungiu-Pippidi, despre demisia lui Sorin Cîmpeanu: ‘L-au sacrificat ca să îl salveze pe Ciucă. Mai este și povestea cu BMW-urile de la Ministeruld e Interne care e contra lui Iohannis’

29 September 2022 at 20:18
image

Președintele Societății Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, a declarat că demisia anunțată de Sorin Cîmpeanu este tardivă și are rolul de a-l spăla de acuzațiile de plagiat pe premierul Ciucă:

Decizia este destul de tardivă. Pe fond, domnul Cîmpeanu a ținut o conferință de presă în care s-a spălat de prima acuză de plagiat. A spălat toate școlile doctorale din România, mai puțin patru, creându-le un sistem care le-a permis în continuare să dea doctoratele astea pe care le dau. Și în sfârșit când a fost prins cu îndrumarul ăsta de curs, situația a devenit interminabilă, deci el practic a trebuit să plece. Fiți convinși că domul Cîmoeanu n a vrut să își dea nicio demisie”.

Alina Mungiu-Pippidi consideră că Sorin Cîmpeanu a fost forțat să se retragă din cauza scandalurilor care au zguduit liderii PNL:

În realitate ei l-au sacrificat pe Cîmpeanu ca să îl salveze pe Ciucă. Asta este. Mai este și povestea cu BMW-urile de la Ministeruld e Interne care e contra lui Iohannis. Deci ce aveau de dat din toate astea, cine era cel mai compromis om al lor? Era Cîmpeanu”, conform b1tv.ro.

Vezi și:

Ultim moment! Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației

articolul original.

Anunț excelent pentru sute de mii de români! Acest tip de indemnizație va fi majorat

29 September 2022 at 19:45
image

Potrivit propunerii legislative ce mai trebuie doar publicată în Monitorul oficial pentru a se putea aplica, cuantumul indemnizației de șomaj se va majora și va ajunge la valoarea indicatorului social de referință (ISR) în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru cei care au efectuat un stagiu de cotizare de cel puțin un an.

În prezent, Legea nr. 76/2002 stabilește că valoarea indemnizației de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum un an este de 75% din valoarea ISR. Având în vedere că valoarea ISR este de 525,5 lei, persoanele menționate anterior pot beneficia de un ajutor de șomaj de 395 de lei.

După ce propunerea legislativă va ajunge să se aplice, cu condiția ca valoarea ISR să rămână tot la pragul de 525,5 lei, o persoană care a cotizat cel puțin un an la bugetul de stat va putea să obțină o indemnizație de șomaj cu 130,5 lei mai mare.

Potrivit expunerii de motive care însoțește propunerea legislativă, o astfel de măsură este cu atât mai necesară acum cu cât pandemia de coronavirus a lăsat multe persoane fără loc de muncă, iar reangajarea acestora, în situația dată, durează foarte mult sau nu are loc.

„Am formulat prezenta propunere legislativă prin care facilităm acordarea unui ajutor bănesc însemnat categoriei de cetățeni care se află în şomaj (…). Credem că şomerii trebuie susținuti, în special în această perioadă de criză, pentru că, în scurtă vreme, familiile lor se vor afla la limita subzistenței”, scrie în expunerea de motive.

Notă: O altă propunere aflată pe parcursul legislativ (care, după ce a fost adoptată, a fost trimisă înapoi în Parlament) prevede majorarea valorii ISR până la 1.200 de lei, după ce aceasta a rămas neschimbată timp de mai bine de zece ani.

Reamintim că, pentru a beneficia de șomaj, persoana respectivă trebuie neapărat să se înregistreze la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în a căror rază teritorială își are domiciliul sau reședința. Mai exact, cel care a rămas șomer nu are automat dreptul la indemnizația de șomaj, conform avocatnet.ro.

Atenție! Propunerea legislativă prezentată în acest material nu se aplică momentan. Ca să intre în vigoare, aceasta trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial.

articolul original.

Alexandru Arșinel a plecat către… Stela

29 September 2022 at 20:29

Actorul Alexandru Arşinel a murit în această seară, la vârsta de 83 de ani, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde se afla internat de două săptămâni pentru tratarea unor leziuni cauzate de repaosul prelungit la pat.

Actorul de teatru și film s-a născut la Dolhasca, județul Suceava, localitatea devenind deja celebră după ce a fost evocată de artist în multe dintre momentele sale comice, interviuri sau declarații. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1962, la clasa profesorilor Irina Răchițeanu Șirianu și Ion Olteanu. S-a remarcat în emisiunile de divertisment (radio și TV), dar mai ales pe scenă, rămânând mereu aproape de inimile românilor din țară și din Diaspora.

După absolvire, pleacă la Târgu Mureș unde se deschide secția română la Teatrul Maghiar. În 1964, dă concurs la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” – al cărui director va fi mai târziu – și joacă în spectacole de teatru de revistă alături de Mircea Crișan, Puiu Călinescu, Horia Căciulescu, Ion Antonescu – Cărăbuș, Zizi Șerban, Mihai Ciucă, Elena Burnaz, cuplurile Horia Șerbănescu – Radu Zaharescu sau Nicu Constantin – Alexandru Lulescu. În anul 1978, începe să joace împreună cu Stela Popescu, în spectacolele Teatrului „Tănase” de la Grădina Boema, pe savuroasele texte ale lui Mihai Maximilian. Este anul în care ia naștere unul dintre cele mai de succes cupluri umoristice care au existat pe scena românească. De altfel, în anul 2010, spectacolul „Aplauze, aplauze” a marcat împlinirea a 30 de ani de activitate a cuplului Stela Popescu – Alexandru Arşinel.

A primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului” și este cetățean de onoare al Capitalei și al orașului Dolhasca.

Mesaje la despărțire

„Teatrul de Revistă Constantin Tănase anunță cu profundă tristețe trecerea în neființă a domnului ALEXANDRU ARȘINEL, actor emblematic al Revistei românești, pe scena căreia a jucat mai bine de jumătate de secol. Maestrul ALEXANDRU ARȘINEL a fost omagiat pe scena Teatrului “Constantin Tănase”, anul trecut, în luna decembrie, într-o emoționantă ediție a Galelor Savoy. Avea să fie ultima sa apariție pe scenă. S-a stins din viață la vârsta de 83 de ani.

ALEXANDRU ARȘINEL a jucat vreme de 54 de ani pe scena Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”, iar aproape 40 de ani a format un cuplu scenic cu un mare succes la public alături de marea actriță Stela Popescu.

Drum luminat, maestre, către stele! Dumnezeu să vă odihnească în pace!”

Ministerul Culturii

„Alexandru Arșinel, 4 iunie 1939 – 29 septembrie 2022.

După o carieră impresionantă în care a adus zâmbete românilor de toate vârstele, Alexandru Arșinel a plecat astăzi dintre noi. Aplaudat și apreciat pentru aparițiile sale de pe scenă, ne-a lăsat o colecție impresionantă de înregistrări pentru a ne încărca cu bucuria pe care o transmitea cu fiecare apariție și pentru care îi mulțumim.

Odihnă veșnică! Condoleanțe familiei!”

Marcel Ciolacu, președinte PSD

„Teatrul și filmul românesc sunt de astăzi mai sărace fără maestrul Alexandru Arșinel!

Va rămâne, însă, pentru totdeauna amintirea rolurilor memorabile pe care le-a interpretat și a replicilor savuroase care l-au făcut celebru.

Marele artist Alexandru Arșinel și-a închinat întreaga viață scenei și publicului românesc, pe care le-a iubit mai mult decât orice.

Dumnezeu să-l odihnească!

Drum lin, Alexandru Arșinel!”

Regizorul Constantin Vaeni

„A plecat !…

Drum lin, spre Stele , dragă ALEXANDRU ARȘINEL ! … după o întreagă viață în care ai fost un Izvor nesecat de bucurie, de umor și de voie bună pentru milioane de romîni , care te-au iubit și prețuit ! ..

– și iartă-i pe cei din #bandele de derbedei și de ticăloși care , de la o vreme , parcă nu mai aveau, în viața lor mizerabilă, loc de Tine !

Dumnezeu să te odihnească !”

Realizatoarea TV Marina Almășan

„Am aflat de moartea lui Alexandru Arșinel cu puțin timp în urmă, dintr-o postare pe grupul de WApp al echipei mele. Mi s-a strâns inima și m-am așezat o clipa pe fotoliu. Și mi-am jurat că zilele astea nu voi deschide televizorul, ca să nu asist la jelania colectivă a acelorași care, credeți-ma, nu i-au făcut actorului prea ușori, ultimii ani…Știu perfect, fără să văd o secundă ecranul, și ceea ce se va spune, și cine va vorbi, chiar si ce secvențe din arhiva se vor succeda pe ecran…E o matrice binecunoscută deja, doar protaginistul se schimbă…

Pentru mine personal, Arșinel e compus dintr-o multitudine de secvențe subiective, in care devenisem și eu o părticica : fie pe fotoliul de alături, în platoul de filmare, fie în fotoliul din sala de spectacol, fie la capătul celălalt al firului, atunci cand negociam cu el, mai in glumă , mai în serios : “- Vin, Marina, cu drag, la tine , la emisiune, dar te rog, lasă-ma să cânt și piesa aia a mea, “Marilena”! …și mai plusează și tu înca puțin acolo, la onorariu!” “- Domnu’ Arșinel , vă rog, credeți-mă, e maxim cât pot să vă dau, nu știți? TVR-ul n-are bani!…”

Drum lin , printre stele, către Stela, Alexandru Arșinel!”

Solistul Călin Geambașu

„Păcat. Unii oameni, rămași captivi în amintirea altor vremuri, refuză să-și asume vârsta biologică și evoluția vieții, ajungând să dispară trași în jos de propriile ancore… 🖤

La peste 80 de ani, regretatul Alexandru Arșinel voia să fie în continuare director la Teatru, în loc să-și onoreze retragerea și bine meritata pensionare, după o carieră strălucită, cu multe roluri ce au bucurat o țară întreagă…

Acea luptă surdă, inutilă, nu i-a priit deloc. S-a legat cu lanțuri de scaun și poziție, pozând în “victima sistemului” la peste 80 de ani…

Bătrânețea lui trebuia să fi fost o frumoasă aducere aminte a întregii sale vieți plină de realizări, povestind nostalgic și voios alături de copii și de nepoți. Chiar fabulând sau exagerând. Ar fi fost permis din partea unui actor renumit ca el. I-ar fi făcut bine. Nicidecum o luptă cu Primăria…

Alexandru Arșinel ne va rămâne tuturor în amintire prin multele roluri haioase pe care le-a interpretat și cu care ne-a amuzat plăcut. Îi mulțumim! Drum lin! 🖤

Din unghiul personal, yo i-am promis Lui Dumnezeu că orice zi peste vârsta de 70 de ani o voi considera un mare bonus și o voi trăi ca atare, în deplină recunoștință.”

Liviu Dragnea

„Maestrul Alexandru Arșinel, monstrul sacru al teatrului de revistă, ne-a părăsit astăzi.

Întreaga sa viață petrecută pe scenă ne-a bucurat sufletele zeci de ani.

Mulțumim, maestre, pentru momentele memorabile pe care le-ați oferit publicului român!

Condoleanțe familiei!

Dumnezeu să îl odihnească!”

Gabriela Firea, ministrul Familiei

„Ce veste tristă pentru întreaga lume artistică și pentru iubitorii de teatru. Maestrul Alexandru Arșinel a plecat din această lume, lăsând în urma regretele noastre.

Sunt onorată că în perioada în care am fost primar general am reușit să-i aduc o bucurie acordându-i titlul de cetățean de onoare al Bucureștiului. Un gest mărunt pentru măreția domnului Arșinel.

Transmit condoleanțe doamnei Arșinel și întregii familii.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

Naistul Nicolae Voiculeț

„Dumnezeu să te odihnească prieten drag! Nu voi uita niciodată momentele petrecute împreună pe aceeași scenă! Să nu uităm că, în 2019, când lui Alexandru Arşinel i-a fost propus să i se acorde titlul de cetăţean de onoare al Capitalei, membrii USR şi o parte dintre liberali, s-au opus!”

articolul original.

„România educată” a rămas fără ministru

29 September 2022 at 18:58
image

Sorin Cîmpeanu și-a anunțat în această seară, 29 septembrie, demisia din funcția de Ministru al Educației. Decizia vine după ce în ultimele săptămâni, la adresa sa au fost aduse acuzații de plagiat iar controversele privind schimbările propuse la Legea Educației au continuat.

Declarațiile complete ale lui Sorin Cîmpeanu le puteți citi mai jos.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.  Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine. Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească. 

În mandatul de ministru al Educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:

  • un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
  • îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
  • organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
  • mărirea burselor elevilor;
  • recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
  • rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
  • demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
  • extinderea programului Masă caldă în școli  de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
  • introducerea învățământului dual la nivel universitar;
  • internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;  Și multe altele………

Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății. Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!  Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!  Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.  Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!”.

M.N.

articolul original.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

Ziua Astronomiei – 1 octombrie 2022

29 September 2022 at 21:57
image

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea”, invită amatorii şi profesioniştii, la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacău, pentru a sărbători Ziua Astronomiei.

Aceasta a fost celebrată pentru prima dată în anul 1973, în California, atunci când astronomul amator Doug Berger, președintele de atunci al Asociației Astronomice din California de Nord, a decis ca, în loc să invite oamenii la observații într-o locație cât mai îndepărtată de luminile orașului, să aducă comunitatea astronomilor, cu tot cu aparatură, în mijlocul orașului.

Pentru că această idee a fost atât de apreciată de-a lungul timpului, începând cu anul 2007 Ziua Astronomiei se sărbătorește de două ori pe an, în anul 2022 ea sărbătorindu-se pe 7 mai și pe 1 octombrie.

Cu această ocazie, publicul este aşteptat la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” din Bacău, sâmbătă, 1 octombrie, între orele 8.00 – 16.00, pentru a vizita expoziția permanentă „Universul – De la Pământ la stele” și expoziția temporară „Luna, o călătorie în timp”, pentru a viziona un spectacol de planetariu, iar în condițiile în care cerul va fi senin pentru a participa între orele 10.00 – 12.00, la observații solare. De Ziua Astronomiei vizitarea expozițiilor va fi gratuită.

Tarife: – spectacol de planetariu – 8 lei/persoană; observații astronomice – 5 lei/persoană.

articolul original.

Conferința Sf. Spiridon, ediția a XIV-a  

29 September 2022 at 21:28

Anul acesta, pentru a celebra cei „15 ani ai Grup Pharma pe piața băcăuană – Băcăuani pentru băcăuani”, Farmaciile Sf. Spiridon vă invită să participați la o serie de conferințe susținute de medici specialiști și „doctori pentru suflet”, evenimente caritabile sau lansări de carte susținute de invitați cu renume național și internațional.

După edițiile susținute de către Pr. Constantin Necula și Dan Negru; Prof. Univ. Dr. Constantin Dulcan și Pr. Vasile Ioana împreună cu Dan Negru, dorim să vă anunțăm că în curând veți putea participa și la cea de-a patra Conferință Sf. Spiridon organizată anul acesta.

Astfel, pe 9 octombrie 2022, de la ora 17.00, Klaus Kenneth, la invitația specială a Farmaciilor Sf. Spiridon, va susține o conferință cu tema „„Două milioane de kilometri în căutarea Adevărului”. Conferința va fi găzduită de inițiatorul și organizatorul acestui eveniment în Bacău – Farmaciile Sf. Spiridon, în sala mare de conferințe aflată la etajul Central Plaza Bacău. 

Prezența în Bacău este surpriza pregătită de Farmaciile Sf. Spiridon pentru pacienți și familiile acestora. Conferința va avea loc în sala mare de conferințe a Central Plaza Bacău, care poate găzdui peste 1.000 de persoane. Accesul va face pe baza invitației gratuite, disponibilă pacienților în oricare dintre unitățile Farmaciile Sf. Spiridon. 

Klaus Kenneth, după 2 milioane de kilometri

Klaus Kenneth, un nume care face înconjurul pământului de ceva vreme, în urma unor experienţe cu adevărat fulminante în căutarea Adevărului, identificat deplin cu Hristos. Am vrea să să prelungim parte din cele povestite în cartea ta, „Două milioane de kilometri în căutarea Adevărului”, cu elemente noi, pilduitoare. Cel care ţi-a citit jurnalul de bord al excursului iniţiatic sau care te-a întâlnit în conferinţe simte îndată că eşti un om iubit cu adevărat de Hristos. Cine este, pentru tine, Acest Dumnezeu, Care a intervenit aşa, deodată, în toate ale tale, schimbându-le, transfigurându-le, spunând „Stop!” călătoriei tale? Cine este Acest Dumnezeu al creştinilor, Care are o asemenea înrâurire asupra vieţii tale?

Eu Îl simt în două feluri pe Acest Hristos. În primul rând, mă simt condus şi ocrotit de El. Mi se întâmplă mereu să simt că, dintr-odată, că este prezent, că este lângă mine, iar

aceasta îmi dă o încredere enormă, ancestrală în El. Şi tu ai copii şi ştii că, de îndată ce copiii au probleme, vin la tata şi la mama. Copilul cade, se loveşte la genunchi şi repede îşi strigă părinţii. E o încredere deplină, pe care nu o au decât copiii. Exact aceeaşi încredere o am şi eu în Dumnezeu. A şti că te afli, într-adevăr, în mâna Lui, e un sentiment aşa de liniştitor şi de minunat! Prin această grijă a lui Dumnezeu, au căzut de la mine toate de ce-urile: De ce permite Dumnezeu atâtea? De ce e atâta nedreptate? De ce mor copiii? De ce nu e mai multă bunătate în lume? Toate întrebările au dispărut prin prezenţa lui Dumnezeu! Acesta este aspectul pozitiv.

Cât despre celălalt aspect, el este şi mai pozitiv, deşi este negativ. Convertirea trebuie să ţi-o imaginezi în felul următor: un om care trăieşte fără Hristos e ca o casă veche, prin care bate vântul, de pe care cad ţiglele, în care plouă. Având geamurile sparte, păianjenii

pătrund înăuntru, covoarele putrezesc şi încet-încet casa cade în paragină. Întregul complex al păcatelor îl mănâncă pe vechiul om şi îl distruge în final. Atunci când te converteşti, nu vine nicio baghetă magică ce te atinge şi – gata – te-ai transformat într-un palat! Eşti aceeaşi casă veche şi atunci când te converteşti, dar, prin faptul că ai schimbat proprietarul, se schimbă unele lucruri. Proprietarul cel vechi era lipsit de dragoste şi lăsa ca totul să se strice, pe când cel nou îşi iubeşte proprietatea, aşa că pune din nou ţiglele, pune din nou geamurile, aspiră covoarele şi renovează totul. Tocmai această renovare înseamnă „a înnoi”. Dar, până la sfârşitul vieţii, pas cu pas, se găseşte mereu altceva de renovat: după cum spuneam, nu te transformi, dintr-odată, într-un palat. Fiecare proprietar ştie că poate să vină iarăşi o furtună cu grindină care să strice acoperişul şi că mereu va trebui să investească în reparaţii. Atacurile diavolilor sunt ca această grindină. Din vreme în vreme, mai iese la suprafaţă vechiul Adam sau vechea Evă. Dar, pentru că proprietarul este unul plin de dragoste, nu oboseşte niciodată să se

reapuce de treabă. El nu spune că nu are niciun sens să repare ce s-a stricat, că oricum va mai veni o ploaie cu grindină şi iar se va strica, ci, îndată după furtună, devine activ şi repară totul. Tocmai pentru că proprietarul vede aceste spaţii putrede din casă sau din suflet – în cazul acesta, „casa” este simbolul sufletului –, îl face pe om atent, spunându-i: Hei, grijă, acolo te strici! Iar ceea ce ne strică sunt patimile.

Totuşi, dacă cheia unei adevărate raportări la Hristos stă în perseverenţa aceasta a renovării continue a casei sufletului nostru, de ce atât de puţină lume are vreme, astăzi, de Dumnezeu?

 

Eu nu cred că oamenii obişnuiţi, care vor să fie creştini, au probleme cu cele opt porunci ale lui Moise. Aceste opt porunci pot fi împlinite cu uşurinţă, de obicei, de orice creştin. Dar Dumnezeu ne-a dat zece porunci, iar pe primele două nimeni nu le poate împlini: Să-L iubeşti şi să-L slujeşti pe Dumnezeu cu toată puterea ta. E un lucru pe care nimeni nu a reuşit să îl facă vreodată. Până şi Sfântul Sofronie spunea că e un lucru cu neputinţă pentru om. Pentru că, de îndată ce mă gândesc la altceva decât la Dumnezeu, am lucrat împotriva primei porunci. Cât despre a doua poruncă – Iubește-l pe aproapele tău ca pe tine însuţi –, şi aceasta e, de obicei, problematică pentru majoritatea creştinilor. Dumnezeu ştie, însă, lucrurile acestea şi are dragoste şi milă de noi; ştie că suntem nişte bieţi Adami plini de mizerii şi, atunci, ne spune, cu îngăduința: Bine, nu sunteţi în stare să ţineţi primele două porunci, dar măcar cu următoarele descurcaţi-vă. Dar, apoi, se întâmplă următorul lucru, care e partea cea mai grea a relaţiei cu Dumnezeu. Şi care, aşa cum mă priveşte pe mine, priveşte pe fiecare dintre noi. A venit odată la Hristos un tânăr şi L-a întrebat ce trebuie să facă pentru a ajunge în Împărăţia Cerurilor. Şi Hristos i-a spus să ţină poruncile. Tânărul i-a răspuns că nu e nicio problemă, poruncile le ţine. Însă tipul

acela avea problema cam mare că era destul de bogat şi, atunci, Hristos a pus degetul pe această bogăţie a lui şi i-a spus să o împartă la săraci. Iar Evanghelia ne spune că tânărul a plecat întristat, pentru că dumnezeul lui erau banii. În cele zece porunci, nu ni se spune să nu avem bani. Nu e păcat să ai bani şi, de aceea, tânărul nostru nu a minţit când a spus că ţine poruncile. În Statele Unite, de exemplu, există atâţia oameni graşi, încât ar trebui să se inventeze o a unsprezecea poruncă: Să nu mai mănânci atât! Vedeţi, tocmai asta este ceea ce noi numim patimi, şi ele sunt cele care îl strică şi îl despart pe om de Dumnezeu. Oamenii, adeseori, dacă ţin cele zece porunci, spun repede că sunt creştini buni, dar au accese de mânie, vorbesc lucruri rele despre alţii, se uită la filme porno, strâng bani, mănâncă prea mult – acestea sunt patimile! Şi, dacă într-adevăr ne dorim o relaţie cu Hristos, El, prin Sfântul Duh, îi arată omului aceste patimi. Şi atunci căpătăm o cu totul altă viziune asupra propriei persoane. Culmea este că oamenii care ţin cele zece porunci devin repede farisei, încep să arate cu degetul spre ceilalţi: Ia uite cum se poartă ăla, ia uite ce face… Biblia ne spune că oamenii aceştia văd paiul din ochiul

celuilalt, fără a vedea bârna din cel propriu. Şi eu mai cred ceva: în general, cei pe care noi îi numim prieteni nu ne spun adevărul, pentru că vor să păstreze prietenia cu noi. Astfel, adevărul îl auzim foarte des de la duşmani, dar acesta e un adevăr pe care nu îl acceptăm tocmai pentru că nu vine de la prietenii noştri. Ca prieten, nu poţi să reproşezi mereu unei persoane ceva. Dar, dacă avem cu adevărat dragostea lui Hristos, atunci putem. E un lucru care, însă, nu funcţionează decât atunci când suntem născuţi din nou. E mereu la fel: dacă suntem creştini numai prin certificatul de botez, lucrurile nu funcţionează. Aşa e viaţa mea cu Dumnezeu: nespus de binecuvântată. La ceva vreme după convertire, mi-am dat seama că viaţa nu îmi e chiar aşa de roz cum mi-o imaginam.

Crezusem că, nemaivoind să am de-a face cu satana, l-am luat pe vechiul Adam cu mine, l-am legat într-un sac, am mers cu el pe mare, l-am aruncat peste bord şi, pe urmă, m-am întors pe ţărm. Dar vechiul Adam, care înoată bine, imediat m-a prins din nou. Şi iarăşi a apărut! De el nu scapi uşor! Când am descoperit treaba asta, că el e încă prezent, am alergat la părintele Sofronie. Părintele Sofronie mi-a spus să nu mă tem, că nu am pierdut harul, doar că el a luat o altă formă. Chiar şi părintele Rafail Noica, acum, când am povestit aşa de mult, mi-a spus că faptul că un om îşi recunoaşte păcatul e deja primul mare dar al lui Dumnezeu. Însă trebuie să recunoaştem că este un dar cam incomod.

 

Nu e obositor să renovezi mereu această casă şi nu e greu să te laşi iarăşi şi iarăşi renovat?

Ba da! Dar, înainte, suferinţa era şi mai rea; acum, e mai puţină şi, oricum, fără suferinţă nu se poate. E destul de incomod să fii creştin. Şi asta e ceea ce nu ştiu protestanţii. Ei spun Aliluia şi cred că totul e în ordine, pentru că, în Biblie, scrie că suntem mântuiţi. De aceea mi-a şi spus părintele Sofronie când m-am apropiat de Ortodoxie: Încet-încet, că nu şti în ce intri. Noi, mereu, trebuie să purtăm o cruce şi cred că există trei tipuri diferite de cruci. Cred că există o cruce a oamenilor cu probleme psihice, care nu reuşesc să-şi rezolve problemele cu lumea. Mai există o cruce a oamenilor săraci, cum erau, mai demult, în România, care se simt secătuiţi de puteri şi batjocoriţi de stăpâni şi care trebuie să-şi câştige cu multă sudoare şi greutate pâinea zilnică. Şi mai există crucea dragostei. Deşi e foarte frumoasă această cruce, ea este totuşi legată de suferinţă, pentru că dragostea, întotdeauna, implică şi suferinţă. Dacă ascultăm muzica şlagărelor, adeseori auzim: I love you, you love me in eternity – Te iubesc, tu mă iubeşti, dragostea noastră va dura o eternitate, dar ei, a doua zi, sau despărţit deja… Aceasta e marea catastrofă! E o dragoste aşa de ieftină! Şi, totuşi, în aceste cântece – pentru că fiecare melodie exprimă ideea de iubire eternă – se ascunde, de fapt, nevoia celui care cântă pentru ceva veşnic.

Dar vrăjmaşul se pune mereu pe treabă şi spune: Hai, mulţumiţi-vă cu puţin sex, după care cei doi vor ajunge să nu se mai suporte. Şi e clar că aceasta nu e dragoste! Eu mereu le spun oamenilor, care vin la mine, să se roage împreună, pentru că aşa vor rămâne împreună (pray together, stay together). Noi căutăm, deci, această dragoste, adevărata iubire faţă de aproapele, cea de-a treia cruce. Eu nu am avut-o înainte, dar încet-încet începe să pună stăpânire pe mine dragostea pentru oamenii pe care îi vezi că suferă pentru că nu Îl au pe Hristos. Pe aceasta a avut-o, de pildă, Sfântul Siluan, care a suferit pentru lume şi a vărsat lacrimi amare pentru ca oamenii să-L primească pe Sfântul Duh. Asta a făcut şi părintele Sofronie, asta face şi părintele Rafail acolo, sus, unde s-a retras. De aceea, nici nu vrea să se lase deranjat de vizite singulare, pentru că mi-a spus că ele îi taie rugăciunea. Mi-a spus părintele: Întotdeauna mi-am dorit să pot să rămân mereu în această stare de rugăciune, dar, de fiecare dată când vine un om, ea dispare din nou. Aceasta este cea de-a treia cruce, crucea dragostei. Dar, pentru a o câştiga, trebuie să-I aparţinem deplin lui Dumnezeu.

Romeo Petrașciuc

articolul original.

Ultima oră! Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a anunțat demisia

29 September 2022 at 18:40

În urmă cu câteva minute, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că demisionează din funcție, în plin scandal legat de plagierea lucrării sale de doctorat. Cîmpeanu se afla la al doilea mandat în calitate de ministru al Educației, el mai deținând această funcție în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015 în Guvernul Ponta.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Iată mesajul ministrului, publicat pe pagina sa de facebook:

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.

Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.

Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.

În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:

1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;

2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);

3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;

4. mărirea burselor elevilor;

5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;

6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;

7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;

8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;

9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;

10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;

Și multe altele………

Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.

Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!

Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!

Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.

Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.

Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!”

articolul original.

Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației

29 September 2022 at 18:20
image

În urmă cu puțin timp, Sorin Cîmpeanu a anunțat pe o rețea de socializare că demisionează din funcția de ministru al Educației. Acesta a transmis că a fost o onoare să începă reformarea „din temelii” a sistemului national de învățământ

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.
Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.
Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: „Am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”

Fostul ministru susține că a reușit schimbări care au pus bazele reformei „România Educată” prin intermediul unui sistem de educație timpurie integrat, a îndeplinit jaloanele PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ, etc.

„În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:
1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
4. mărirea burselor elevilor;
5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;
Și multe altele………”, a mai transmnis Sorin Cîmpeanu.

„Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!”

Fostul ministru a mai transmis că susține Legile „România Educată” din calitatea de profesor, de rector și de senator.

„Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.
Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!
Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!
Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.
Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.
Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

articolul original.

Dezbatere privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, în plenul de la Strasbourg

29 September 2022 at 17:29
image

Rareș Bogdan anunță că pe 5 octombrie,  14 eurodeputati PNL /PMP/ UDMR și 9 eurodeputati PSD, vor dezbate în plenul de la Strasbourg a Parlamentului European o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

„Datorită Grupurilor EPP și S&D, respectiv a Delegațiilor EPP (PNL /PMP/ UDMR, adică 14 eurodeputati), și S&D (PSD, 9 eurodeputati), pe 5 octombrie vom dezbate în plenul de la Strasbourg a Parlamentului European o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Urgentarea procedurilor privind aderarea la Schengen a fost pusă pe ordinea de zi a plenului de președinta P.E., Roberta Metsola, în urma deciziei Conferinței Președinților.

Dezbaterea va avea loc miercuri la prânz, iar votul va avea loc în al doilea plen din octombrie

De asemenea, Rareș Bogdan a mai transmis că la baza acestei decizii stă cel mai mare grup politic și anume EPP (181 de deputați) și S&D (145 de deputați).

Motorul acestei decizii sunt EPP, cel mai mare grup politic (181 de deputați) și S&D (145 de deputați), dar avem și susținerea celorlalte două grupuri politice pro-europene. A existat o tentativă ca dezbaterea și rezoluția să se refere doar la Croația, având în vedere că România și Bulgaria au obținut deja în plen Rezoluții de susținere. EPP și S&D au reușit, însă, să-și impună punctul de vedere, împotriva opoziției grupurilor suveraniste, așadar dezbaterea va avea loc miercuri la prânz, iar votul va avea loc în al doilea plen din octombrie, programat intre 17 și 20″, a transmis Rareș Bogdan.

Manfred Weber a participat la Conferința Președinților cu o strategie discutată într-o întâlnire la care a participat și Rareș Bogdan

Manfred Weber a participat la Conferința Președinților cu o strategie discutată anterior într-o întâlnire inițiată de el, la care au luat parte Rareș Bogdan, Paolo Rangel, Andrey Kovatchev, Karlo Ressler Simon Busuttil și Siegfrid Mureșan.

„Manfred Weber, șef al EPP și al EPP Group, a participat azi la Conferința Președinților cu o strategie discutată ieri dimineață la ora 8 într-o întâlnire inițiată de el, la care am luat parte alături de Paolo Rangel, președintele Delegației EPP Portugalia și șef al Schengen Scrutiny Group, Andrey Kovatchev, președinte al Delegației EPP Bulgaria, Karlo Ressler, președinte al Delegației EPP Croația, secretarul general al EPP Simon Busuttil și Siegfrid Mureșan, vicepreședinte al EPP Group”, a mai transmis Rareș Bogdan.

articolul original.

Primarul localității Mălaia, Gheorghe Dinculescu: „Satisfacția muncii o să fie în momentul în care lucrurile vor fi așezate în totalitate pe un făgaș bun”

29 September 2022 at 19:05
image

Apa și canalizarea din Mălaia, pe lista finanțărilor PNI „Anghel Saligny”

În această perioadă primarul localității Mălaia, Gheorghe Dinculescu, lucrează la demararea lucrărilor topografice, ca mai apoi să se poată veni în teren pentru amplasarea noilor obiective de investiții. Prin urmare, în funcție de cum se vor încărca documentele, se vor putea aloca banii necesari pentru începerea lucrărilor prinse în vederea finanțării prin PNI „Anghel Saligny”: 

„Așteptăm să ni se emită documentația aferentă cadastrului pentru unele străzi, să achiziționăm terenul pentru construirea bazinului de apă după care vom scoate la licitație lucrările. Noi sperăm ca, în cursul anului viitor să începem ambele investiții. În momentul în care scoatem la licitație pot să mai apară și contestații și, atunci se complică lucrurile, dar noi sperăm că nu vom întâmpina astfel de probleme, în prezent facem documentele”, a precizat primarul localității Mălaia, Gheorghe Dinculescu.

Reamintim faptul că, prin Programul Național de Investiții, primarul Gheorghe Dinculescu a primit finanțarea proiectelor depuse. Acestea privesc înființarea sistemului de alimentare cu apă și rețeaua de canalizare în satul Mălaia. Valoarea totală a proiectelor este de aproximativ 17 de milioane de lei.

Obținerea statutului de stațiune turistică, o reușită a primarului

Trebuie menționat că, în această perioadă, localitatea Mălaia a primit statutul de stațiune turistică de interes local, iar faptul că demersurile nu au fost deloc ușoare, nu contestă nimeni, însă meritul este al primarului Gheorghe Dinculescu. el este cel care a făcut toate diligențele necesare, astfel încât localitatea să obțină noua titulatură: „Pentru această nouă titulatură a localității s-a muncit, dar eu am obiceiul ca întâi să fac și mai apoi să vorbesc. Satisfacția muncii o să fie în momentul în care lucrurile vor fi așezate în totalitate pe un făgaș bun. Eu, atunci când mi-am pus ambiția de a candida, mi-am asumat acest lucru”, a precizat primarul localității Mălaia, Gheorghe Dinculescu.

Gheorghe Dinculescu: „Proiectele privind dezvoltarea infrastructurii reprezintă principala prioritate a noastră , însă și modernizarea administrației publice locale trebuie să țină pasul cu tehnologia”

Primăria are în calcul investiții de amploare, precum și modernizarea instituției administrative locale.

În Mălaia, digitalizarea aparatului administrativ local a fost percepută ca o necesitate și ca bază de la care să se construiască un sistem viabil, integrat și complet. Proiectul de digitalizare al primăriei s-a realizat cu bani din bugetul local și urmărește reducerea timpului petrecut la primărie de către cetățeni pentru depunerea documentelor.

„După doi ani de mandat eu cred că lucrurile s-au mișcat și aici pot să subliniez faptul că am mizat pe dezvoltarea serviciilor publice bazate pe tehnologie, ca soluție la nevoile locale. Concret, printr-un proiect cu bani alocați din bugetul local s-a digitalizat sistemul de funcționare intern al primăriei. Astfel,  plata taxelor și impozitelor, precum și a amenzilor de circulație se poate face on-line, la fel se pot face și sesizările din partea locuitorilor. Online se pot elibera și documentele solicitate de cetățeni, există inclusiv posibilitatea depunerii unor cereri online. O altă parte bună este faptul că angajații lucrează într-un sistem integrat online, sigur și complet, fără riscul de a pierde documentele. Proiectele privind dezvoltarea infrastructurii reprezintă principala prioritate a noastră, însă și modernizarea administrației publice locale trebuie să țină pasul cu tehnologia. Tot ceea ce s-a făcut până acum este din bugetul local, în afară de proiectul prin PNDL-2 care a fost în derulare privind alimentarea cu apă în satele Săliște și Ciunget și asfaltarea drumurilor, un proiect care nu își are rostul, fiindcă trebuia mai întâi făcută canalizarea și alimentarea cu apă pe acest tronson. În situația aceasta vom vedea ce putem face, trebuie să găsesc o soluție”, a precizat primarul localității Mălaia, Gheorghe Dinculescu.

Lucrările sistemului de apă prins prin PNDL-2 sunt finalizate, în faza de recepție.

Între timp primăria a înființat serviciul de administrare a sistemului de apă, s-a stabilit partea de salarizare și cheltuielile, însă Consiliul Local nu a fost de acord cu tariful. Primarul spune că va insista, astfel încât să îi determine pe consilieri să înțeleagă că acest serviciu trebuie să se autosusțină financiar. 

Ministerul Fondurilor Europene a pus proiectul școlii din Mălaia în așteptare 

Primarul este dezamăgit, fiindcă a primit adresă de la Ministerul Fondurilor Europene prin care administrația locală a fost informată că proiectul depus în anul 2020, în vederea finanțării, pentru dotarea școlilor privind întregul pachet IT nu a primit finanțare, chiar dacă acesta a fost declarat eligibil: 

„Proiectul este depus în anul 2020, în vara acestui an am primit o adresă prin care am fost anunțați că proiectul este eligibil, în așteptare. Nu știu cum să definesc acest răspuns, ce să le spunem copiilor. Eu consider că ar trebui să nu ne mai pună să facem proiecte, adică teancuri de hârtii fără rost, de dragul de a cheltui banii. Să nu se mai vorbească despre schimbarea procesului de învățământ, de marele proiect „România educată și dezvoltată”, să se oprească. De tablete nu aveam nevoie, deoarece copiii noștri le-au avut la timp când pandemia îi ținea acasă, nu au așteptat să le aducă statul, dar avem nevoie urgentă de proiectoare și table inteligente care au devenit o necesitate, nu mai sunt privite ca un fenomen modern. Cu toate acestea, statul a pus proiectul necesar copiilor noștri în așteptare”, a precizat primarul localității Mălaia, Gheorghe Dinculescu.

Pus într-o astfel de situație primarul localității Mălaia, Gheorghe Dinculescu a strâns cureaua și a achiziționat două table inteligente.

Administrația locală așteaptă răspuns și de la Ministerul Mediului cu privire la proiectul depus și aflat în evaluare pentru reabilitarea termică a școlii și grădiniței. 

articolul original.

La Popești se va construi o grădiniță cu program prelungit

29 September 2022 at 19:00
image

La Popești se va construi din temelii o grădiniță cu program prelungit. Primarul Aurora Măgura spune că o astfel de locație este necesară deoarece sunt solicitări depuse la primărie din partea părinților interesați. Noua grădiniță se va realiza în baza unui proiect depus în vederea finanțării la Compania Națională de Investiții.

Clădirea va beneficia de toate facilitățile necesare desfășurării unui act educativ de calitate, și anume: săli de clasă generoase, spații sigure și luminoase, locuri de joacă și relaxare amenajate, sală de mese, dormitoare și bucătărie proprie: 

„Este o investiție importantă pentru comunitatea noastră, care se va realiza în baza unui proiect pe care l-am depus la CNI încă din 2020, la cererea multor părinți. Noua grădiniță se va construi în satul Popești și va avea două grupe. Avem familii în care ambii părinți merg la serviciu și ne-am dorit să le asigurăm posibilitatea să-și lase copiii în siguranță, într-un loc care să ofere condiții foarte bune și să poată să-i ia seara. Eu cred că ne va ajuta Dumnezeu, astfel încât să primim finanțarea necesară cât mă repede pentru a o da în folosință. Suntem mândri, fiindcă locația se va alinia grădinițelor moderne prin standardul de calitate și serviciile educaționale pe care le va putea oferi copiilor noștri”, a precizat primarul localității Popești, Aurora Măgura.  

Spații generoase, moderne și sigure

La Popești se va construi poate cea mai modernă și mai frumoasă grădiniță din județ unde educatorii, copiii și părinți vor fi mulțumiți, datorită calității serviciilor care li se vor oferi în această unitate de excepție. Clădirea noii grădinițe va avea clase în armonii coloristice, decorațiuni potrivite vârstei, unde fiecare clasă va întruni toate exigențele desfășurării activităților educative pentru preșcolari.

Spațiul destinat acestei grădinițe va fi compartimentat în săli de grupă, săli multifuncționale, grupuri sanitare, sală de mese, terase și vestiare pentru „micuți”. 

Proiectul grădiniței este un exemplu de încredere, profesionalism, implicare, colaborare, dragoste și respect pentru oameni, dar mai ales pentru copii din partea primarul localității Popești, Aurora Măgura și asta fiindcă la Popești s-a implementat un concept educațional, de către toți factorii implicați în derularea proiectelor, care are drept scop educația copiilor. 

Copiii primesc masă caldă 

Prin programul „Pâine și mâine”, copiii din clasele primare primesc și anul acesta o masă caldă la prânz și ore de ajutor la teme și lecții remediale.

Primarul Aurora Măgura sprijină în continuare acest program, care are ca scop principal atragerea copiilor la școală prin oferirea unei mese calde, chiar în cadrul unității de învățământ. Totodată, pentru îmbunătățirea rezultatelor la învățătură, după terminarea orelor de curs, cei mici, prin acest proiect, se bucură și de un program after school. 

articolul original.

Decontări pe numele morților în 17 farmacii din Vâlcea

29 September 2022 at 18:17
image

Dintre cele 56 de unităţi sanitare vâlcene de specialitate care asigură asistenţa farmaceutică a populaţiei aflate în subordina CAS, 17  sunt implicate în livrarea de medicamente către persoane decedate.

Un control al Casei Județene de Asigurări de Sănătate  scoate la iveală numeroase nereguli înregistrate în farmaciile din judeţ, în care eliberarea medicamentelor s-a făcut către persoane cu date de identitate ale unor decedaţi. Sandalul iscat de echipele de control ale CAS Vâlcea a atras atenţia organelor competente de cercetare, iar cercetările sunt în curs de desfășurare la momentul prezent:

 „În această perioadă, compartimentul de control din cadrul instituției a desfășurat o serie de acțiuni de control la furnizorii de servicii medicale aflați în relație contractuală cu instituția şi aduc la cunoștință faptul că, la nivelul unui număr de 17  farmacii din județul Vâlcea au fost constatate cu prilejul controalelor operative efectuate în trimestrul III 2022, o serie de  evidențe de fapt din care a rezultat eliberarea de medicamente de către aceste farmacii, prin împuterniciți care au ridicat medicamentele în numele beneficiarilor prescripțiilor medicale, completând componenta ”Eliberare” a prescripțiilor medicale prin utilizarea  datelor unor persoane decedate. Din perspectiva aspectelor constatate și înaintate de către echipele de control, în calitate de director general și  reprezentant legal al Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea, am obligația legală de a efectua demersul de sesizare a organelor competente de cercetare”, a anunţat directorul general Alin Voiculeţ în cadrul conferinţei  de presă, organizată de CAS Vâlcea, astăzi, 29 septembrie 2022.

Peste 1000 de rețete au fost complectate cu datele unor persoane decedate de cele 17 farmacii din județul Vâlcea. Paguba produsa nu este încă stabilită.

articolul original.

VIDEO: Au început lucrările la Nodul Rutier Petrești din Autostrada Buzău-Focșani

28 September 2022 at 21:00

Utilajele firmei UMB Spedition SRL au început lucrările pregătitoare în comuna Vânători, pe drumul spre Crângul Petrești, la lotul 4 din Autostrada A7, sectorul Mândrești Munteni – Focșani Nord. Lucrările sunt executate de Asocierea de firme românești – SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – Intertranscom Impex SRL, care a semnat contractele pentru tronsoanele 1 și 4 ale aceleiași autostrăzi, în urmă cu două săptămâni. Reprezentanții asocierii de firme care a câștigat licitația ne-au spus că primele lucrări din A7, Lotul 4, vor fi executate la Nodul Rutier Petrești. 

Cei 10,94 de kilometri includ nodul Focșani Nord care este prelungit cu aproape 4 km până în DN2D. Adică centura din zona de nord a municipiului prin care se va asigura legătura între DN2D, E85, Autostrada A7, DN 23, fără să mai fie nevoie ca vehiculele să traverseze Focșaniul. Constructorul român căruia i s-au atribuit ambele contracte de execuție pentru tronsoanele 1 și 4 ale autostrăzii, cu o valoare totală de 1,45 de miliarde de lei (fără TVA), trebuie să finalizeze lucrările în anul 2024 (20 de luni). Același constructor a fost desemnat și pentru tronsoanele 2 și 3 (66,9 km) ale Autostrăzii Buzău-Focșani, iar dacă rezultatul licitației nu va fi contestat pot fi demarate procedurile de semnare a contractelor. Tronsonul 2 (Vadu Pașii-Râmnicu Sărat) are o lungime de 30,8 km și o valoare de 1,31 miliarde de lei (fără TVA). Tronsonul 3 (Râmnicu Sărat-Mândrești Munteni) are o lungime de 36,1 km și o valoare de 1,46 miliarde de lei (fără TVA). Construcția ambelor tronsoane, finanțată prin PNRR, va dura 26 de luni (2025), iar perioada de garanție a lucrărilor este de 10 ani. 

Mai mult, firmele familiei Umbrărescu au depus oferte pentru toate loturile de autostradă de la Focșani la Pașcani. Toată Autostrada Focșani-Bacău va avea o lungime de 95,9 km și are o valoare totală estimată de 8,24 miliarde de lei (fără TVA). Investiția este finanțată prin PNRR. Lotul 1: Focșani-Domnești Târg- în lungimea a 35,6 km și o valoare estimată de 2,98 miliarde de lei (fără TVA). Lotul 2: Domnești Târg- Răcăciuni- în lungimea a 38,78 km și o valoare estimată de 3,14 miliarde de lei (fără TVA). Lotul 3: Răcăciuni- Bacău- în lungime a 21,52 km și o valoare estimată de 2,11 miliarde de lei (fără TVA). Autostrada Bacău-Pașcani are o lungime de aproape 77,4 km. Valoarea estimată a lucrărilor de construcție pentru cele 3 loturi este de 5,8 miliarde lei fără TVA. Termenul de execuție al lucrărilor va fi de 30 de luni. De altfel, firmele familiei Umbrărescu au construit și finalizat înainte de termen singura bucată din A7 deschisă traficului în prezent, cei 16 km de centură a Bacăului.

Contracte semnate la Focșani

Vă reamintim că Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, social-democratul Sorin Grindeanu, a semnat, la începutul lunii septembrie, la sediul Instituției Prefectului Vrancea, contractele de finanțare din fonduri nerambursabile (PNRR) pentru loturile 1 și 4 din Autostrada Buzău – Focşani. Evenimentul a avut loc în prezența președintelui Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu, a parlamentarilor de Vrancea, a prefectului Nicușor Halici, președintelui Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, primarului municipiului Focșani, Cristi Misăilă.

Ministrul Sorin Grindeanu a declarat ca speră ca lucrările la aceste sectoare de autostradă să fie finalizate mai devreme de doi ani. „Am încredere că firmele care au câștigat, nu numai că se vor înscrie în termen, dar poate vor devansa așa cum au făcut și la alte lucrări realizate. Urmează un calendar foarte bine pus la punct care prevede ca până la sfârșitul anului, CNAIR să aibă desemnați câștigătorii licitațiilor pe toate loturile, de la Ploiești la Pașcani. Ne ținem de acest calendar iar ținta rămâne ca pe parcursul 2022 să avem desemnați câștigătorii. Adică, cu un an mai devreme decât ce am prevazut inițial pentru această etapă”, a precizat ministrul Sorin Grindeanu.

articolul original.

Viceprimarul Alexandra Tătaru rămâne aceeași fată simplă, cu salarii de peste 115 mii lei, dar vrea și ea cheltuieli de protocol decontate

28 September 2022 at 21:00
By: cristi

Este greu să treci cu vederea lamentările viceprimarului Alexandra Tătaru, aripa USR blondă cu care ne-am ales după alegerile din 27 septembrie 2020. Încerci să ignori o postare, două, trei, însă doamna insistă și persistă pe aceeași linie încât de piatră să fii și tot nu ai cum să nu reacționezi. A lăsat la o parte postura de „Mița biciclista”, cei câțiva centimetri care i-au atras atenția în parcare sau culoarea lăsată pe asfalt de mașinile de gunoi și a trecut la lucruri mai „hard”. 

Pentru că, nu-i așa, doamna Tătaru este mare influencer inclusiv la nivel național, s-a gândit să scrie despre „majorarea indemnizațiilor primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene, precum și angajaților din UAT-uri”, angajați care, cum s-ar zice, au de fapt salarii. Unde mai pui că la sfârșitul postării în care se alintă și se victimizează face un apel ferm, țineți-vă bine, către Klaus Iohannis. Care cu siguranță va rămâne interzis – dacă nu a rămas deja – și, înainte de luarea unei decizii, va cădea pe gânduri: „Ia uite, Alexandra din Focșani zice că ar trebui să …”. Bine, probabil și sub imperiul emoției de a i se adresa președintelui țării, Alexandra Tătaru, nume de renume în învățământ, scrie negru pe alb următoarea enormitate: „(…) mulțumesc încă odată”; „(…) o oprim încă odată”. Hai să spunem în cor: o dată, două dăți, da?

Nu că postarea celui mai activ viceprimar nu ar fi editată de vreo 4 ori. Ceea ce ne face să credem că la o altă dată se gândea dumneaei. Cum a fost odată, cândva, de exemplu. Dar nu i-a ieșit. Acum, că e parte activă în primărie, a dorit musai să facă un intro până la apelul către Iohannis. Așa aflăm că dumneaei abia de doi ani se străduiește să se dedice „100%  în slujba oamenilor”, după 20 de ani la catedră… și lipsuri. Lăsați, că dedicată ați fost mereu, sunt destui care știu. Poate nu chiar 100%, aia e, până la urmă toți avem momente în care ne prefacem. 

Acum, doamna are o indemnizație, dacă tot a fost votată viceprimar de majoritarii din Consiliul Local Focșani. Nu, serios. Potrivit declarației de avere pe care singură și-a completat-o pe 15 iunie anul acesta, doamna viceprimar a încasat pe tot anul plin 2021 un „salariu” de 115.663 lei de la Municipiul Focșani, un alt „salariu” de 2.190 lei de la același municipiu, un „salariu” de 7.849 lei de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani și un alt „salariu” de 292 lei de la Camera Deputaților, Palatul Parlamentului. 

Citând din ea însăși, doamna nu a fost interesată niciodată de „partea materială, fiind mânată în activitate de idealuri mai importante, și anume să-mi pun priceperea la dezvoltarea orașului în care muncim și trăim”. Iar printre primele două idealuri importante asumate de dumneaei, întru bunăstarea locuitorilor municipiului, a fost transformarea excedentului bugetar în vouchere pentru doamne și domnișoare, plus un alt proiect legat de biroul în care voia să își desfășoare activitatea în Primăria Focșani. Ar mai fi exemple, dar e suficient pe moment. Idealuri, idealuri peste tot. Însă doamna chiar nu se plânge, ține să sublinieze că e obișnuită cu lipsurile. Dar – pentru că e și un dar – ar fi loc și de mai bine. Asta am interpreta noi. Pentru că, nu-i așa, Alexandra Tătaru își plătește singură benzina cu care se plimbă prin oraș. Ei, altele erau vremurile când doamna cobora din alte mașini, alimentate din alți bani. Până să ajungă în primărie, firește. Un alt aspect demn de luat în seamă este acela că, să vedeți chestie, aceeași doamnă viceprimar scoate din buzunar bănuți pentru „un pahar cu apă, o cafea, o bomboană” cui îi bate la ușă să îi aducă ștrumfi, și nu i se asigură un minim protocol din banii municipalității. Ei, altceva ar fi să ți se deconteze o shaorma și/ sau un vin fără sulfiți. Culmea ar fi ca și cealaltă jumătate blondă de la parterul primăriei să vină cu pretenția să îi fie decontate cafelele pe care le servește spre final de program cu… cine mai dorește, cine mai poftește dumneaei. 

Ne-am îndepărtat ușor de la subiect, doamna cealaltă nu face postări așa serioase. Una peste alta, îi dorim doamnei Tătaru același succes în continuare. Și, de ce nu, poate reușește să își mai adauge câteva rânduri la partea din declarația de avere unde se menționează date despre „conturi şi depozite bancare, fonduri de investiţii, forme echivalente de economisire şi investire, inclusiv cardurile de credit, dacă valoarea însumată a tuturor acestora depăşeşte 5.000 de euro”. Așa, ca o fată simplă ce a fost și este!

A! Și încă ceva! Doamna vice, n-o mai dansați p-asta cu voința cetățenilor municipiului Focșani datorită căreia ați ajuns consilier municipal. Ați fost pe niște liste, iar la alegeri, focșănenii au pus ștampila pe un partid. Singurul ales direct este primarul Misăilă, așa că, nah, dați muzica mai încet.

articolul original.

Militari în instrucție la Focșani înainte de dislocarea în Polonia pentru a consolida flancul Nord-Estic al NATO

28 September 2022 at 21:00
By: cristi

În perioada 26-28 septembrie 2022, pe terenul de instrucție al Batalionului 288 Apărare Antiaeriană „Milcov” din Focșani, Detașamentul de Apărare Antiaeriană – Rotația a XII-a a desfășurat exercițiul de repetare a misiunii (MRE), examenul final înainte de dislocarea în baza militară Bemowo Piskie din Polonia. Pe timpul planificării și desfășurării exercițiului, o comisie aparținând Comandamentului Forțelor Întrunite a evaluat capacitatea de executare a misiunii de către militarii detașamentului. 

***

Detașamentul de Apărare Antiaeriană – Rotația a XII-a, structură generată de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană „Milcov” din Focșani, va fi dislocat, în luna octombrie 2022, în baza militară Bemowo Piskie din Polonia și va face parte din Grupul de luptă NATO cu misiunea de asigurare a prezenței înaintate consolidate pe flancul Nord-Estic al Alianței (enhanced Forward Presence – eFP).

Text/foto: locotenent Cornelia Dumitru

Sursa: Facebook/Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor”

articolul original.

Lucrări de reabilitare la podul de la Garoafa

28 September 2022 at 21:00
By: cristi

Secția de Drumuri Naționale Vrancea a demarat lucrările de reabilitare a podului peste râul Putna, din comuna Garoafa. Instituția Prefectului a anunțat că lucrările de reabilitare vor viza sablarea podului și vopsirea ulterioară a acestuia. „Lucrările de restaurare vor avea o durată de 15 zile și se vor desfășura atât pe timpul nopții, cât și pe timpul zilei! Proiectul are o valoare totală de 3 milioane de lei!”, se arată în anunț. Lucrări la podul peste râul Putna au fost realizate, anul trecut, în cadrul unei alte investiții care a vizat reparații asfaltice și alte lucrări de reabilitare la structură.

articolul original.

ULTIMA ORĂ! Profesorul Mihai Teodor a primit astăzi titlul de cetățean de onoare al Focșaniului

28 September 2022 at 21:00

Avem un nou cetățean de onoare!

În cadrul ședinței Consiliului Local al Municipiului Focșani de astăzi am avut parte de un moment în egală măsură special și emoționant!

La propunerea mea, colegii consilieri au votat acordarea titlului de Cetățean de Onoare domnului profesor Mihai Teodor de la Colegiul Național ”A.I. Cuza” Focșani.

Cu o carieră de zeci de ani în spate și cu mii de elevi cărora le-a ghidat pașii pe tărâmul matematicii, domnul profesor Teodor a descoperit o formulă de calcul pentru suma produselor cifrelor până la un număr „n”.

Reușita sa a căpătat recunoaștere internațională odată cu aprobarea și publicarea în prestigioasa Enciclopedie online Q.E.I.S (The On-Line Encyclopedia of Integer Sequences).

Felicitări, domnule profesor Mihai Teodor!

Cu deosebit respect, fostul dumneavoastră elev Cristi Valentin Misăilă!

text și foto: Cristi Valentin Misăilă

articolul original.

Câinele Cora a deconspirat un contrabandist de ţigări

29 September 2022 at 22:36
By: I. Z.

Control Vama Petea

Joi, 29 septembrie, în jurul orei 17.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, judeţul Satu Mare, s-a prezentat, pe sensul de ieşire din România, pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, un camion înmatriculat în România, condus de către un cetăţean român, în vârstă de 39 de ani, domiciliat în judeţul Maramureş.
Şoferul transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, canapele tapiţate pentru o firmă din Marea Britanie.
Cu ajutorul câinelui de detectare tutun Cora, poliţiştii de frontieră români, împreuna cu autorităţile maghiare, au efectuat un control amănunţit asupra autovehiculului, ocazie cu care au fost descoperite mai multe colete cu ţigări.

articolul original.
❌