ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 October 2022Ultimele Stiri

Răspunsul pregătit de SUA în cazul în care Rusia detonează o armă nucleară

4 October 2022 at 16:42
image

Amenințările cu un atac nuclear sunt luate în serios de mai multe state, iar experții sunt de părere că un astfel de atac nu este exclus. John Kirby susține că Vladimir Putin a început foarte devreme să folosească o retorică nucleară, iar situația este monitorizată cât se poate de bine.

„Noi luăm foarte în serios aceste amenințări şi le-am luat încă de la începutul războiului, pentru că Vladimir Putin a început de foarte devreme să folosească o retorică nucleară belicoasă. Nu am văzut nicio indicație că domnul Putin a luat o astfel de decizie. Noi monitorizăm situația cât putem de bine”, spune John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice de la Casa Albă.

Secretarul american al Apărării: „Nu există mecanisme de control pentru domnul Putin”

Lloyd Austin, secretarul de stat american al Apărării, este de părere că nu „există mecanisme de control pentru domnul Putin” și a spus că invazia Ucrainei a fost o decizie iresponsabilă.

„Omul care ia astfel de decizii, vreau să spun, este un singur om. Nu există mecanisme de control pentru domnul Putin. Așa cum a luat decizia iresponsabilă de a invada Ucraina, ar putea să ia din nou o astfel de decizie. Dar în acest moment nu văd nimic care să mă facă să cred că el a luat o astfel de decizie”, declară, la rândul său, Lloyd Austin, secretarul de stat american al Apărării.

Unii oficiali americani evocă și varianta unui atac rusesc asupra statelor NATO care susțin guvernul de la Kiev.

Polonia, ținta posibilă a Rusiei, avertizează un senator american

Marco Rubio, senator SUA, susține că este foarte posibil ca Vladimir Putin să bombardeze unele centre de distribuire pe unde vin proviziile care ajung în Polonia. De asemenea, acesta a transmis că îl neliniștește un posibil atac rusesc pe teritoriul NATO.

„Cred că este foarte posibil ca el să ajungă să bombardeze unele centre de distribuire pe unde vin proviziile (militare) care ajung în Polonia. Sunt multe discuții despre armele nucleare, dar ceea ce mă neliniștește cel mai mult este un atac rusesc pe teritoriul NATO. Spre exemplu, lovirea unui aeroport din Polonia sau a unui alt punct de distribuire”, a spus senatorul republican Marco Rubio.

Într-un discurs susținut săptămâna trecută, după decizia de a anexa ilegal patru regiuni ucrainene, Vladimir Putin a declarat că Rusia va folosi toate mijloacele pentru a apăra acele zone.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ce s-ar întâmpla dacă Vladimir Putin ar ordona un atac nuclear în Ucraina?

3 October 2022 at 11:52
image

Președintele rus Vladimir Putin a anexat recent patru regiuni ocupate în Ucraina și a jurat că va apăra teritoriul Rusiei prin orice mijloace, inclusiv arme nucleare, aceasta fiind o escaladare drastică ce a stârnit reacții puternice la nivel global și temeri cu privire la un posibil război nuclear.

Deși sunt dificil de prezis detaliile exacte ale unui atac nuclear al Rusiei în Ucraina, experții au declarat pentru jurnaliștii de la Forbes faptul că Moscova ar folosi cel mai probabil arme nucleare tactice (dispozitive cu rază scurtă concepute pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă) împotriva trupelor sau pentru a distruge un centru logistic.

Armele nucleare tactice sunt mai mici decât cele strategice cu rază lungă concepute pentru a distruge orașe, însă puterea este relativă. Cele mai mari arme nucleare tactice pot avea chiar și 100 de kilotone ( 1 kilotonă este echivalentă cu 1.000 de tone de TNT). Spre exemplu, bomba aruncată de SUA peste Hiroshima a avut 15 kilotone, iar dr. Rod Thornton, expert în securitate la King’s College London, a explicat pentru Forbes că astfel de arme nucleare tactice pot fi devastatoare.

De ce anume depinde impactul unui atac nuclear?

Este puțin probabil ca un atac inițial să aibă drept țintă un oraș ucrainean, iar un atac nuclear ar fi în mare parte simbolic și un semnal pentru ca Moscova să demonstreze că este hotărâtă să se apere.

Impactul unui depinde în mare măsură de tipul de armă folosit, cum și când este folosit, dar și de condițiile de la acel moment. Totuși, chiar și o armă nucleară cu randament redus ar produce consecințe extinse, radiațiile de la explozie putând să provoace probleme de sănătate pe termen lung pentru supraviețuitori. De asemenea, particulele radioactive de după explozie ar contamina mediul și ar putea ajunge în Europa și Asia.

Ce s-ar întâmpla dacă Occidentul ar afla că Rusia pregătește un atac nuclear?

„Pe mai multe fronturi, Putin este sub presiune. Cu cât devine mai disperat, cu atât mai mult cresc șansele ca o armă nucleară să fie folosită”, a explicat Thornton. Alegerea utilizării unei arme nucleare ar putea însemna noi probleme pentru Putin în țara sa, putând să stârnească opoziție din partea Armatei sau a altor personaje cheie care nu sunt dispuse să forțeze NATO să susțină în mod direct Ucraina.

Cel mai probabil, un atac nuclear al Rusiei nu va lua prin surprindere Occidentul. Ar exista „mult zgomot de fundal” și „semnale” între diverse guverne și agenții de apărare care ar fi detectate de stațiile de ascultare occidentale dacă ar plănui „să facă pasul nuclear”.

Dacă Occidentul ar identifica un astfel de semnal, atunci ar exista „o presiune diplomatică imensă asupra Rusiei”. De asemenea, țări precum India și China ar lua o poziție mai fermă împotriva Rusiei, fapt ce ar putea avea mai multă influență, dat fiind dependența Moscovei de aceste țări pentru exporturile de energie.

Câte focoase nucleare are Rusia în total?

Rusia are în total 5.977 de focoase nucleare, potrivit estimărilor făcute de Federația Oamenilor de Știință Americani (FAS). În jur de 1.500 de focoase nucleare sunt scoase din uz și așteaptă să fie distruse. Multe dintre focoasele rămase sunt strategice, arme mai mari care pot fi folosite pe distanțe vaste, iar restul sunt arme tactice mai mici.

Mulți cred că Rusia ar avea decât orice altă țară din lume. Este urmată de Statele Unite ale Americii, care are în jur de 5.428 de focoase nucleare, iar împreună, Rusia și SUA, dețin aproximativ 90% dintre toate focoasele nucleare ale lumii. Șapte alte țări ar deține asemenea arme, fiind vorba despre China (350), Franța (290), Regatul Unit (225), Pakistan (165),  India (160), Israel (90) și Coreea de Nord (20).

articolul original.

Ziua 222 de război: Rusia se joacă cu „arma Apocalipsei”, Ucraina continuă să elibereze teritorii

3 October 2022 at 20:16
image

Ziua 222 de război aduce vești bune despre avansul ucrainenilor, pe măsură ce situația în armata Rusiei pare dominată de haos.

Înfrângerea de la Liman a coborât și mai mult moralul soldaților ruși, iar în Rusia frica de mobilizare îi face pe mulți să recurgă la gesturi extreme: un bărbat s-a sinucis, mulți încearcă să dea mită ca să scape, iar o elevă de liceu a încercat să dea foc unui centru de recrutare.

Asta nu pare să-i afecteze pe liderii de la Moscova, care merg înainte cu războiul și anexările, astăzi acestea fiind adoptate în unanimitate în Duma de Stat. Mai e nevoie doar de doi pași și procedura ar putea fi finalizată chiar mâine. Doar că granițele bucăților anexate nu sunt clare nici la Kremlin, Dmitri Peskov anunțând că e luată în calcul o nouă consultare a populației pentru ca acestea să fie stabilite.

Teama nucleară este în creștere, mai ales după ce a fost observat că rușii au scos pentru teste temutul submarin Belgorod, care este echipat cu rachete nucleare Poseidon, capabile să distrugă orașe ca New York sau Los Angeles. Nu există sisteme de apărare pentru ele, astfel că sunt cunoscute drept „arma Apocalipsei”. De cealaltă parte, fostul șef al CIA David Petraeus a avertizat că NATO ar distruge trupele Rusiei în câteva zile, dacă Putin ar îndrăzni să folosească arme nucleare în Ucraina.

Noutăți pe tema anexărilor

 • Anexarea merge înainte - Duma de Stat a Rusiei a ratificat luni cu unanimitate de voturi tratatele de anexare a celor patru regiuni ucrainene Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk. Mai e nevoie doar de doi pași și procedura ar putea fi finalizată chiar mâine. Detalii AICI.
 • Rușii vor să înghită și ce n-au cucerit - Pavel Krașeninnikov, președintele Comisiei Legislative din Duma de Stat, spune că Rusia va anexa Zaporojie în granițele sale administrative și regiunea Herson împreună cu două districte din regiunea Nikolaev - Snigirevski and Aleksandrovski. Amintim că, cel puțin în Zaporojie, nu toată regiunea este sub ocupația rușilor.
 • Confuzie pe teritorii - Culmea este că Rusia va „consulta" populaţia pentru a stabili frontierele regiunilor anexate Herson şi Zaporojie, în sudul Ucrainei, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, deci practic nici nu ştie ce teritoriu susţine că a anexat.
 • Protest diplomatic - Ambasadorii ruși sunt convocați de țările unde activează, pentru a fi înștiințați de opoziția față de referendumurile și anexările realizate de Moscova. Luni acest lucru s-a întâmplat în Polonia, iar în zilele anterioare au făcut asta și oficialii din Letonia, Suedia, Danemarca, Italia, Germania și Marea Britanie.
 • Ce se va întâmpla cu cetățenia locuitorilor din cele 4 regiuni - În timp ce granițele exacte pe care Rusia încearcă să le stabilească în Ucraina prin anexarea celor 4 regiuni rămân neclare, există, de asemenea, puține informații despre ce se va întâmpla cu cetățenia locuitorilor din zonele pe care Rusia le revendică. Agenția de presă rusă de stat Tass a relatat că, una dintre prevederile tratatelor de anexare aprobate astăzi de Duma de stat este: ”Cetăţenii Ucrainei, ai altor ţări şi apatrizii care locuiesc în noi regiuni sunt recunoscuţi ca cetăţeni ai Rusiei, cu excepţia celor care, în termen de o lună, îşi declară dorinţa de a-şi păstra cetăţenia existentă sau de a rămâne apatrizi”.

Situația pe front

 • Ucraina avansează - Zelenski a anunțat că încă două localități din regiunea Herson au fost eliberate de sub ocupația rusă, Arkhangelsk and Miroliubovka.
 • Atac rusesc la Zaporojie și Dnepropetrovsk - Rușii au lansat 10 rachete asupra orașului Zaporojie și alte două sate neocupate din regiune. Mai multe clădiri au fost avariate, inclusiv un centru de reabilitare unde învățau copii cu nevoi speciale. O persoană a fost rănită.
 • În regiunea Dnepropetrovsk rușii au bombardat districtele Nikopol, Krivoi Rog și Dniprovski. Mai multe blocuri și case au fost avariate, precum și o conductă de gaz, un depozit agricol și rețeaua de electricitate, dar, din fericire, nimeni nu a fost rănit.
 • Americani torturați - Veteranii americani Alex Dryuke și Andy Tai Huynh, care au stat mai bine de 3 luni prizonieri după ce au luptat pentru ucraineni, au povestit pentru Washington Post torturile la care au fost supuși de militarii ruși. Au fost întrebați continuu dacă lucrează pentru CIA, ținuți în genunchi pentru lungi perioade de timp sau în picioare întreaga noapte, fără să fie lăsați să doarmă, și bătuți crunt. Au fost puși să dea interviuri, cu pistolul la tâmplă, pentru propaganda rusă și să vorbească despre corupția din administrația de la Kiev. „De multe ori mi-am dorit să mor”, spune unul Dryuke.
 • Atac pe teritoriu rus - Guvernatorul regiunii Belgorod a anunțat că o femeie a murit după ce forțele ucrainene au bombardat un sat de la graniță.

Amenințarea nucleară

 • Rușii se joacă cu arma Apocalipsei - La Repubblica scrie că țările NATO au fost avertizate de conducerea Alianței că submarinul nuclear Belgorod a părăsit baza și a făcut teste în Marea Albă. Submarinul e echipat cu rachete nucleare Poseidon. Dacă ar fi trase, acestea ar genera tsunami-uri radioactive de 500 de metri, care ar afecta apele și țărmurile decenii la rând. Orașe ca New York sau Los Angeles ar putea fi distruse cu aceste rachete împotriva cărora nu există niciun fel de sistem de apărare, motiv pentru care sunt numite armele Apocalipsei.
 • NATO ar anihila forțele Rusiei în câteva zile - Generalul american în rezervă David Petraeus, fost șef al CIA, a estimat că NATO ar distruge trupele Rusiei în câteva zile, dacă Putin folosește arme nucleare în Ucraina: „Ipotetic vorbind, vom răspunde conducând un efort colectiv NATO care ar anihila fiecare forță convențională a Rusiei pe care o putem vedea și identifica pe frontul din Ucraina și de asemenea în Crimeea și fiecare navă din Marea Neagră”. Detalii AICI.

Mobilizarea merge din rău în mai rău

 • Kadîrov își trimite copiii minori în război - Liderul cecen Razman Kadîrov susține că toți cei trei fii minori ai săi vor merge la război. Ei au 14, 15 și 16 ani: „Akhman, Eli și Adam sunt pregătiți să-și arate priceperea. Nu glumesc. E timpul să arate ce pot într-o luptă adevărată și asta e dorința lor, eu doar o primesc cu bucurie. Curând vor merge pe front și vor fi trimiși în cele mai dure sectoare”.
 • Sinucidere după mobilizare - Un bărbat de 46 de ani din Kurgan, regiunea Sverdlovsk, s-a sinucis într-o bază de antrenament unde ajunsese după ce a fost mobilizat pe 26 septembrie.
 • Elevă arestată - O elevă de clasa a 11-a a fost arestată în Kazan după ce a încercat să dea foc unui centru de recrutare. Ea era „înarmată” cu 3 cocktail-uri Molotov și apucase să arunce două dintre ele, doar că nu a nimerit clădirea.
 • Mită pentru a scăpa de mobilizare - Încă un tânăr jucător de hockey, sportul preferat al lui Vladimir Putin, a fost condamnat după ce a încercat să dea mită ca să scape de mobilizare. Instanța a decis ca atacantul Vladislav Lukin să plătească o amendă de 2,2 milioane de ruble. Anterior, Anvar Suleimanov primise o condamnare de 5 ani cu suspendare, iar Mikhail Vorobiov o amendă de 2 milioane de ruble.
 • Moldova triază rușii la graniță - Autoritățile de la Chișinău au anunțat că întăresc controalele la granițe și rușii vor fi întrebați care este scopul călătoriei, ce fonduri au disponibile pentru a trăi acolo și dacă au bilet de întoarcere. Cei care ridică suspiciuni nu sunt lăsați să intre și deja mai mulți ruși au fost întorși de la graniță.
articolul original.

Încă o țară europeană distribuie de astăzi iodură de potasiu din cauza amenințării nucleare

30 September 2022 at 20:21
image

După România, care a început distribuția iodurii de potasiu încă din luna august, de teama unui atac nuclear, de astăzi și Polonia a hotărât să facă același lucru, notează stirileprotv.ro.

Autoritățile poloneze au anunțat în cursul zilei de vineri că a distribuit comprimate de iodură de potasiu pompierilor din toată ţara, pentru a știi că aceștia sunt în siguranță în cazul expunerii provocate de războiul din Ucraina.

Polonia distribuie de astăzi iodură de potasiu

Această măsură a fost luată în reacţie la luptele din jurul centralei nucleare ucrainene din Zaporijjia, cea mai mare din Europa, care a provocat temeri de un dezastru nuclear, conform AFP.

„Am decis, ca măsură preventivă, să începem distribuirea de tablete de iodură de potasiu către serviciile de pompieri”, a declarat ministrul adjunct de Interne, Blazej Pobozy.

Acesta a adăugat că aceasta reprezintă o măsură de rutină „în cazul unei potenţiale ameninţări de radiaţii, care… pentru moment nu există”.

Blazej Pobozy a mai precizat că pastilele de iodură de potasiu vor fi transferate de autoritățile locale și ulterior vor ajunge, în mare parte a cazurilor, în școli.

Ministrul a mai punctat faptul că există suficiente doze pentru toţi cei care ar avea nevoie, așa că nu trebuie să existe motive de îngrijorare.

Oficialul polonez a menţionat că tabletele de iodură de potasiu reprezintă o măsură preventivă în cazul unui accident nuclear, dar nu ar fi de niciun folos în cazul unui atac tactic cu armă nucleară, mai scrie sursa citată.

articolul original.

Recomandările șefului DSU în cazul unui război nuclear. Arafat: ”Poate cel mai important este ce nu trebuie să faci”

30 September 2022 at 05:50
image

Raed Arafat a anunțat măsurile pe care ar trebui să le ia fiecare român, în parte, în cazul unui atac nuclear. Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a sfătuit populația să nu intre în panică, să rămână în case cu ferestrele închise şi să asculte recomandările venite pe căi oficiale.

Raed Arafat a subliniat că ”poate cel mai important este ce nu trebuie să faci” în cazul unui atac nuclear.

”În primul rând, să nu panichezi, asta e clar! Doi: dacă ţi se spune: stai acasă pentru următoarele cinci-şase ore, să nu ieşi şi să stai acasă cu geamurile închise. Trei – dacă ţi se spune: nu pleca cu maşina proprie, stai acasă, să faci acest lucru! Riscul panicii duce ca unii care ar putea să plece dintr-o zonă care cred că nu e ok şi să ne trezim cu un alt impact pe trafic şi să se blocheze traficul fără motiv. Deci important este, în astfel de situaţii, este să asculţi a nu face şi ce recomandări sunt a face. (…) Dar totul pe baza informaţiilor care vin oficial”, a declarat Raed Arafat.

De asemenea, Arafat anunță că autorităţile vor organiza exerciţii atât privind protecţia civilă, cât şi pregătirea adecvată pentru situaţii de urgenţă.

”Lucrăm şi cert este vom veni şi cu alte exerciţii care au un aspect integrat, nu numai al protecţiei civile, nu numai pe partea de informare şi evacuare, dar şi pe partea medicală de urgenţă, care suntem foarte preocupaţi să avem pregătirea adecvată la nivelul serviciilor de urgenţă care sunt în prima linie, în linia de front când apare aşa ceva”, a afirmat Raed Arafat, joi seară, la Digi 24.

Şeful DSU a precizat că s-au făcut deja exerciţii privind protecţia civilă, un astfel de exerciţiu public desfăşurându-se chiar anul acesta în domeniul CBRN – chimic, biologic, radiologic şi nuclear.

articolul original.

Sfaturi de la Raed Arafat în caz de atac nuclear!

30 September 2022 at 04:42
By: M.V.

Secretarul de stat Raed Arafat recomandă ca, în caz de atac nuclear, populaţia să nu intre în panică, să rămână în case cu ferestrele închise şi să asculte recomandările venite pe căi oficiale. Arafat a anunțat că autorităţile vor organiza exerciţii privind protecţia civilă şi pregătirea adecvată pentru situaţii de urgenţă.

”Lucrăm şi cert este vom veni şi cu alte exerciţii care au un aspect integrat, nu numai al protecţiei civile, nu numai pe partea de informare şi evacuare, dar şi pe partea medicală de urgenţă, care suntem foarte preocupaţi să avem pregătirea adecvată la nivelul serviciilor de urgenţă care sunt în prima linie, în linia de front când apare aşa ceva”, a afirmat Raed Arafat, joi seară, la Digi 24.

Chestionat care trebuie să fie reacţia în caz de pericol nuclear, a spus că ”poate cel mai important este ce nu trebuie să faci”.

”În primul rând, să nu panichezi, asta e clar! Doi: dacă ţi se spune: stai acasă pentru următoarele cinci-şase ore, să nu ieşi şi să stai acasă cu geamurile închise. Trei – dacă ţi se spune: nu pleca cu maşina proprie, stai acasă, să faci acest lucru! Riscul panicii duce ca unii care ar putea să plece dintr-o zonă care cred că nu e ok şi să ne trezim cu un alt impact pe trafic şi să se blocheze traficul fără motiv. Deci important este, în astfel de situaţii, este să asculţi a nu face şi ce recomandări sunt a face. (…) Dar totul pe baza informaţiilor care vin oficial”, a declarat Raed Arafat.
”Rugămintea este ca populaţia, orice situaţie ar fi, că e cutremur, că e alta, să asculte şi să respecte indicaţiile date pentru că în momentul în care ele nu se mai respectă şi ascultăm diferite dezinformări atunci riscul este să se producă un haos şi să nu mai putem nici noi să ne facem treaba corect”, a adăugat Raed Arafat.
Şeful DSU a precizat că s-au făcut deja exerciţii privind protecţia civilă, un astfel de exerciţiu public desfăşurându-se chiar anul acesta în domeniul CBRN – chimic, biologic, radiologic şi nuclear.
articolul original.

Ar putea urma un război fără precedent? General rus: ‘Dacă Occidentul atacă Rusia cu forțele sale armate convenționale, atunci răspunsul Rusiei ar putea fi nuclear. Va duce la distrugerea reciprocă completă’

26 September 2022 at 09:52
image

Sursele din vârful spionajului și apărării citate de agenția arabă susțin că un dezastru nuclear este mai puțin probabil în aceste zile dar incert pe durata unui an iar contextul este unul dintre cele mai periculoase din istoria omenirii, potrivit Al Jazeera, citează b1tv.ro.

Potrivit estimărilor Federației Oamenilor de Știință Americani, Rusia ar avea cel mai mare arsenal nuclear din lume, cu aproape 6.000 de focoase iar alături de China, este, unul dintre liderii în dezvoltarea de rachete hipersonice, capabile să se deplaseze cu viteze de până la cinci ori viteza sunetului – timp în care ar putea să-și schimbe traiectoria la mijlocul zborului.

„Dacă Occidentul atacă Rusia cu forțele sale armate convenționale, atunci răspunsul Rusiei ar putea fi nuclear, deoarece nu există nicio comparație între potențialul militar convențional al Occidentului și cel al Rusiei”, a declarat Evgheni Buzhinsky, un general locotenent în retragere care a servit drept negociator de vârf al armatei ruse pentru controlul armelor între anii 2001 – 2009.

Conform doctrinei nucleare adoptate în 2020, expusă de sursa citată, Rusia a declarat că este pregătită să folosească arme nucleare dacă a primit informații despre o lovitură de rachetă balistică, dacă a fost supusă unui atac care implică arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă, în cazul în care a avut o infrastructură critică care a afectat arsenalul său nuclear sau dacă s-a confruntat cu o amenințare militară convențională care a pus în pericol „însăși existența statului”.

Iar recentele sufragii manipulate de Moscova în teritoriile ocupate recent din Ucraina sunt menite să declare acele zone părți ale statului rus.

„Aceasta nu este o cacealma”, a declarat, recent, Putin. „Cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că vântul se poate întoarce și în direcția lor”.

General rus: „Orice conflict nuclear între Rusia și Statele Unite va duce la distrugerea reciprocă completă”

Evgheni Buzhinsky a subliniat, pentru sursa citată, că Rusia nu are de câștigat din utilizarea armelor nucleare în Ucraina în circumstanțele actuale.

Ofițerul superior în retragere a adăugat că armata rusă nu are nevoie de arme nucleare pentru a-și atinge obiective strategice precum distrugerea infrastructurii de transport utilizate pentru livrarea transporturilor de arme occidentale sau deteriorarea rețelei de energie electrică a Ucrainei.

„Nu poate exista o utilizare limitată a armelor nucleare – a gândi altfel este o iluzie”, a subliniat expertul militar.

Generalul a avertizat însă că, în ipoteza lansării unui prim atac nuclear va atrage Moscova și Washingtonul într-o spirală periculoasă a escaladării.

„Orice conflict nuclear între Rusia și Statele Unite va duce la distrugerea reciprocă completă” a conchis acesta.

Șef al spionajului rus: perspectiva ca Rusia să folosească arme nucleare tactice este „imposibilă”

O evaluare similară a fost dată pentru Al Jazeera și de Leonid Reshetnikov, fost general locotenent cumai mult de 40 de ani în serviciile de informații externe sovietice și ruse. Conform acestuia, perspectiva ca Rusia să folosească arme nucleare tactice în Ucraina este „imposibilă și nu ar avea sens militar” în acest moment: o astfel de mișcare ar fi o abatere bruscă de la strategia de risc pe care Rusia a urmărit-o până acum în Ucraina.

Ce ar putea forța butonul nuclear

Conform surselor citate de agenția arabă, implicarea directă a trupelor NATO în conflict ar putea schimba însă atitudinea Moscovei iar „Statele Unite și practic toată Europa participă deja la acest conflict, oferind Ucrainei arme, informații, instructori și voluntari”, a declarat Reshetnikov.

„Dacă acest lucru continuă să escaladeze și mai mult, atunci acest lucru creează riscul unui război global în care ar putea fi utilizate arme nucleare” a notat analistul militar care amintit că „Războiul Rece a fost un nonsens în comparație cu situația de astăzi”.

Când poate izbucni: „greu de spus (…) peste un an”

„Ceea ce vedem acum este că ambele părți încearcă să exercite presiuni unul asupra celuilalt, incitându-se treptat spre posibilitatea unei confruntări directe. Nu cred că vom asista la un război nuclear astăzi sau mâine, dar este greu de spus cum se va dezvolta escaladarea în curs de desfășurare peste un an” a atenționat Leonid Reshetnikov pentru Al Jazeera.

articolul original.

26 septembrie, ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare

26 September 2022 at 03:15
image

Națiunile Unite marchează, la 26 septembrie, ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare.

Realizarea dezarmării nucleare la fost subiectul primei Rezoluții a Adunării Generale în 1946 și a figurat pe ordinea de zi a Adunării Generale, împreună cu dezarmarea generală și completă, în 1959.

A constituit o temă importantă a conferințelor ONU de revizuire a Statelor Părți la Tratatul de Neproliferare Nucleară, desfășurate în 1975.

Dezarmarea nucleară a fost un obiectiv prioritar al primei sesiuni speciale a Adunării Generale privind dezarmarea în 1978, fapt care a dat o valoare deosebită dezarmării nucleare, susținută de secretarul general al Organizației Națiunilor Unite cu orice prilej.

Cu toate acestea, în prezent, la nivel mondial aproximativ 16.000 de arme nucleare se află în stoc. Țările care au astfel de arme, pun la dispoziție fonduri prin care modernizează arsenalele nucleare. Mai mult de jumătate din populația globului trăiește încă în țări care fie dețin astfel de arme, fie sunt membre ale alianțelor nucleare.

Anul trecut, nici o armă nucleară nu a fost distrusă fizic în temeiul vreunui tratat. Negocierile privind dezarmarea nucleară sunt în curs de desfășurare. Între timp, doctrina descurajării nucleare persistă ca un element în politicile de securitate ale tuturor statelor posesoare de acest gen de armament.

Aceste fapte reprezintă fundamentul pe baza căruia Adunarea Generală a desemnat prin Rezoluția 68/32, din 5 decembrie 2013, data de 26 septembrie ca Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare, potrivit ONU.

articolul original.

În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului

23 September 2022 at 09:05
Foto: doctorulzilei.ro

În caz de urgență nucleară sau radiologică România, ca și orice altă țară, are un plan național de răspuns. Este vorba despre accidentele de la centrale nucleare din țara noastră sau de la vecini, inclusiv din Ucraina.

În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).

Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei.

Cine se ocupă de aceste situații?

Instituția din România care are rolul principal într-un astfel de caz este Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN). Aceasta este anunțată printr-un sistem de senzori și Centrul Național de Coordonare și Intervenție al Ministerului de Interne și autoritățile județene sunt alertate la rândul lor.

Ulterior, în cel mai scurt timp, populația este atenționată în cadrul unei conferințe de presă a CNCAN.

În opinia sa, „În planul actual avem scenarii care includ centralele Kozloduy, Paks, Cernavodă, Rivne, Melinski sau South Ucrain, scenarii care în trecut nu erau incluse în planul nostru național”, a declarat președintele CNCAN, Cantemir Ciurea-Ercău, potrivit stirileprotv.ro.

Orice incident este analizat și există o clasificare pe șapte nivele. Cel mai mic fiind acela care poate fi gestionat local și care nu afectează populația sau mediul.

La rândul său, „Dacă ajungem la o clasificare pe scara INES 7, aceasta e o condiție de evacuare. Sigur că sistemul RO-Alert face parte din sistemul de avertizare a populației”, explică șeful departamentului de gestionarea urgențelor nucleare al CNCAN, Petre Min.

Ce se întâmplă cu pastilele de iod?

De asemenea, în ceea ce privește pastilele cu iod, acestea sunt administrate doar în cazul unei concentrații mari, periculoase, de radiații în aer.

Aşadar, „Pentru un eveniment în afara României, evacuarea și administrarea pastilelor cu iod e puțin probabilă și nu recomandăm asemenea măsuri. Există totuși situația în care la Kozloduy ar avea loc un eveniment, aceasta fiind o centrală de graniță, să existe necesitatea ca în zona imediat apropiată acestei centrale să se recomande evacuarea, eventual adăpostirea populației”, a explicat Cantemir Ciurea-Ercău.

În ceea ce privește un posibil atac nuclear în Ucraina, specialiștii CNCAN spun că un astfel de incident nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru populație.

Concret, „Din ce știu, și aici e mai mult o supoziție, utilizarea armelor nucleare nu produce efecte radiologice pe distanțe lungi ci doar locale. Dacă s-ar folosi pe teritoriul Ucrainei, efectele radiologice ar fi pe teritoriul Ucrainei”, spune Petre Min.

articolul original.

Iosefina Pascal, la BZI LIVE: „Mai lăsaţi-o cu atacul nuclear al lui Putin… Băieţii şi-au dat mâna şi au pregătit combinaţiile de acum câţiva ani” – VIDEO

22 September 2022 at 14:08
image

Jurnalistul Iosefina Pascal a abordat un alt subiect important în cadrul emisiunii BZI LIVE, cel al atacului nuclear declanşat de Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

Incisivă invitata le-a transmis romanilor să stea liniştiţi că acel buton nu va fi apăsat deoarece nu este în plan.

Ce spune Iosefina Pascal despre atacul nuclear al lui Vladimir Putin

Cunoscutul jurnalist a menţionat că Vladimir Putin nu va declanşa un atac nuclear deoarece războiul cu Ucraina a fost planificat încă de acum mulţi ani, când ţările au bătut palma.

„Trebuie să fii limitat mintal să crezi că americanii, ruşii, chinezii şi altă super putere e atâta de imbecilă să provoace un război nuclear care înseamnă extintia populaţiei pe planetă. Nimeni nu va scăpa la acel moment. Război nuclear nu există, este doar un mijloc pentru dvs. de a accepta foamea, frigul. În caz contrar, Putin ar da nucleara. Nu există aşa ceva. Atât UE, cât şi ruşii, americanii, canadienii, toţi s-au chinuit în pandemie să controleze oamenii, cu vaccin, certificat verde, etc. S-a întâmplat asta. S-au folosit resurse umane şi financiare. De ce ar fi făcut asta dacă ei aveau de gând să distrugă planeta peste un an? Ruşii sunt pe control, ca şi chinezii. E problema lor. Fiecare stat îşi conduce poporul cum doreşte, dacă poporul acceptă. Eu nu accept că în Europa să vină practici de genul ăsta: nazism sau comunism. Ăştia cu războiul nuclear trebuie să se oprească”, a spus Iosefina Pascal, la BZI LIVE

Iosefina Pascal: „Dezmembrarea Ucrainei va avea loc”

Jurnalistul a menţionat în timpul ediţiei BZI LIVE faptul că războiul va dura cât mai mult posibil, iar dezmembrarea Ucrainei va avea loc în perioada imediat următoare.

„Mulţi se pregătesc să candideze, dar cum mai candidezi tu dacă va fi atac nuclear? Aceste lucruri pot fi prevenite, prin ieşit în stradă, reclamaţii. Războiul nuclear nu se va întâmpla. Nu au pierdut bani pentru a controla populaţia ca să zică acum că Putin va ataca nuclear. Ca să trăieşti pe o altă planetă trebuie să susţină viaţa. Războiul este un mijloc de a şifona bani ca la balamuc. Ce se întâmplă cu banii? Combinaţia este că de ce vin lucruri mai complicate? În 2015 în revistă MApN scriau iubitorii de Ucraina, printre care şi Iulian Chifu. Băiatul ăsta spunea că graniţa Europei cu Rusia va fi la Donbas. Băieţii au planificat în detaliu fiecare mişcare văzându-se acum în Ucraina. Dezmembrarea Ucrainei va avea loc. Băieţii nu au interes ca Ucraina să fie tara independenta. Războiul va dura cât mai mult posibil. Pe fondul crizelor făcute de Puţin, ăştia controlează oamenii. Mai încolo veţi simţi, când veţi avea amprenta de carbon şi totul pe cartela. Mulţi şmecheri ai planetei ştiau asta, cu atâţia ani. Gândirea de tip alb sau negru este cea mai păguboasa metodă de a raţionaliza ceea ce ţi se întâmplă. Există profitori şi oameni care şi-au dat mâna”, a conchis Iosefina Pascal.

Așadar, Iosefina Pascal susține că nu va exista niciun atac nuclear al lui Vladimir Putin. În acest context, românii nu trebuie să moară de foame și de frig pentru ca Rusia să fie înfrântă, ci trebuie să iasă în stradă să-și ceară drepturile.

articolul original.

Ce arme nucleare are Rusia și care ar fi efectul lor: O rachetă poate lovi Marea Britanie în 20 de minute

22 September 2022 at 11:57

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat, miercuri, că Rusia deține „diferite arme de distrugere în masă” după ce i-a acuzat pe liderii occidentali de „șantaj nuclear” la adresa țării sale. Măcar în această privință liderul de la Kremlin știe bine pe ce se bazează: Rusia deține cel mai mare arsenal nuclear din lume.

citizencitizen

Potrivit Federației oamenilor de știință americani, Rusia are un inventar de 5.977 de arme nucleare, cel mai mare din lume. Spre comparație, Statele Unite au 5.458 de arme nucleare, Franța are 290, iar Marea Britanie - 225. Aproximativ 90% din toate armele nucleare ale lumii sunt deținute de Rusia și Statele Unite, arată o analiză publicată de Sky News.

Buletinul savanților din domeniul atomic arată că arsenalul nuclear rusesc include 4.477 de focoase, din care 1.588 sunt amplasate pe rachete balistice la sol, pe rachetele submarinelor și în bazele aeriene ale bombardierelor strategice. Rusia deține alte 977 de focoase strategice și o rezervă de 1.912 focoase non-strategice.

citizencitizen

Numărul exact al focoaselor și al armelor nucleare din Rusia este, însă, ținut secret, din rațiuni de securitate.

Arsenalul nuclear al Moscovei a trecut printr-un amplu program de modernizare, menit să înlocuiască cea mai mare parte a armelor moștenite din era sovietică. Totodată, au fost introduse noi tipuri de arme.

Ce poate să aibă Putin în minte când amenință cu un atac nuclear

Rachetele balistice intercontinentale rusești au capacitatea de a lovi și distruge majoritatea orașelor importante din lume, precum Londra și Washington. Acestea ating viteza maximă la aproximativ zece minute după lansare. O rachetă balistică intercontinentală lansată din Rusia ar lovi Marea Britanie în 20 de minute.

citizencitizen

În martie, Putin a provocat neliniște în întreaga lume, după ce a plasat forțele nucleare în stare de alertă ridicată. "Asta înseamnă tot echipamentul, precum rachetele balistice intercontinentale care pot lovi SUA și Europa. Focosul unei rachete are o forță între 300 și 800 de kilotone de TNT (trinitrotoluen - n.red.). 3.000 de kilotone sunt suficiente pentru a distruge Washingtonul, Londra sau Parisul. Ar trebui să înțelegem că acum miza Ucrainei a devenit una globală", a declarat atunci pentru Sky News generalul britanic Richard Barrons, expert în apărare.

Vladimir Putin did not have much to celebrate on “Victory Day.” Against the backdrop of his disastrous and failing invasion of Ukraine, Russia commemorated the defeat of Nazi Germany with a massive military parade in Moscow’s Red Square. @CalNBC reports from Kyiv. pic.twitter.com/U5hgpFqBJs

— The News with Shepard Smith (@thenewsoncnbc)
May 9, 2022

Nici armamentul cu rază mică de acțiune al rușilor nu este de neglijat. Barrons a menționat tunul 2S7, de calibru 203 mm, cu o rază de acțiune de 37 de kilometri, care trage cu muniție ce cântărește 110 kilograme. "Poate efectua un bombardament nuclear de o kilotonă, echivalentul a 1.000 de tone de TNT. Așadar, când președintele Putin începe să vorbească despre opțiunea nucleară, s-ar putea să aibă în minte ceva de genul acesta", a explicat el.

Potrivit acestuia, președintele Rusiei ar putea apela și la rachetele Iskander, cu o rază de acțiune de 500 de kilometri. "În varianta convențională, acestea au o încărcătură de 480 de kilograme de muniție, care este masivă, cu o precizie de vreo cinci metri. Poate fi folosită pentru a trage o încărcătură nucleară de cinci până la 50 de kilotone. Cu o asemenea rază de acțiune și această încărcătură, ar fi absolut devastatoare", a estimat generalul.

Care e procedura de lansare a armelor nucleare în Rusia?

Oricât de amenințător este Putin în discursurile sale, trebuie menționat faptul că arsenalul devastator al celei mai mari puteri nucleare a lumii nu se află la discreția unui singur om. Președintele țării, ministrul Apărării sau șeful Statului Major General al Armatei trebuie să dea permisiunea pentru folosirea valizei nucleare.

Doctrina militară nucleară a Rusiei permite folosirea în conflictele convenționale a armelor tactice nucleare, cu un număr limitat de explozii nucleare, pentru a determina retragerea inamicului.

Denumirea de arme tactice nucleare este folosită pentru arsenalul care poate fi desfășurat pe câmpul de luptă, precum în Ucraina.

Asia se umple de rachete nucleare

Alte țări cumpără sau își dezvoltă rachetele nucleare, din rațiuni de securitate sau pentru a reduce dependența de alți furnizori. Înainte de încheierea acestui deceniu, Asia în special va fi înțesată de rachete mai sofisticate ca oricând, care zboară mai departe și mai repede, lovind mai puternic.

China, de exemplu, produce în masă rachetele sale DF-26, o armă multifuncțională cu o rază de acțiune de până la 4.000 de kilometri. Taiwan și Japonia își măresc stocul de rachete și sistemele de apărare antirachetă.

La rândul lor, Statele Unite dezvoltă noi arme pentru a contrabalansa influența Beijingului în Pacific.

Potrivit Federației oamenilor de știință americani, la începutul acestui an nouă țări dețineau aproximativ 12.700 de focoase nucleare.

articolul original.

Cum să treci de un atac nuclear și să îți crești șansele de supraviețuire

21 September 2022 at 17:20

Șansele de supraviețuire în cazul unei bombe nucleare sunt minime, însă cei norocoși, aflați la o distanță considerabilă, pot avea câteva șanse de supraviețuire. Odată ce bomba a fost detonată vor fi două momente imediate în care cel mai sigur loc este culcat pe pământ în cazul celor care sunt afară sau la subsol, sub placa de beton, în cazul celor care se află în interior.

Unda de șoc care va trece, va parcurge kilometri întregi, cauzând distrugeri, urmată fiind de reversul undei, care va trece în sens invers, spre locul detonării. Pentru cei aflați afară, este indicat să își acopere cu mâinile urechile, să închidă ochii și să își limiteze respirațiile.

Cum să treci de un atac nuclear

După acestea urmează ca din cer să cadă particule, emanații sau reziduuri ale deflagrației, elemente ce sunt extrem de periculoase, fiind puternic radioactive. Particulele radioactive coboară din cer sub formă de ploaie; dacă nu ești prins de ploaie, particulele vor rămâne suspendate în cantități mici în aer și pot fi inhalate.

De aceea, adăpostirea într-un loc izolat, cu cât mai puține ferestre și ziduri de beton, este principala grijă. Primele 48 de ore sunt cruciale supraviețuirii, întrucât radiațiile emanate și haosul creat pot minimiza șansele de a trăi.

Apa, o resursă importantă

Cei aflați înăuntru ar trebui umple fiecare recipient din casă, de la cadă până la fiecare cană din dulapurile din bucătărie, cu apă. În mai puțin de o oră, toate sursele de apă pot fi contaminate, cu excepția surselor deja izolate înainte de lansarea bombei.

Rezervele de apă îmbuteliată și conserve sunt indicate în cazul în care amenințarea devine una reală. Probabilitatea ca o persoană să treacă prin armaghedonul nuclear să supraviețuiască primei lovituri este încă mică, dar cu suficientă rapiditate pentru a profita de situație, șansele ar fi mult mai favorabile,

Vladimir Putin a decretat mobilizarea generală

Președintele rus, Vladimir Putin, a ținut un discurs miercuri dimineață, după ce și-a amânat conferința de marți seara.

Putin a spus că va folosi „toate mijloacele pe care le avem la îndemână” și că cei care încearcă să folosească șantajul nuclear împotriva Rusiei vor afla că acesta poate fi întors împotriva lor. El a precizat în mod explicit „Nu blufez”. Acesta a mai spus că susține o „mobilizare parțială, subliniez că este o mobilizare parțială”. Doar cei care sunt în rezervă vor fi înrolați. A fost semnat decretul de mobilizare parțială.

articolul original.

O vedetă supranumită „păpușa lui Putin” ar fi vrut ca Rusia să arunce bomba atomică la înmormântarea reginei

20 September 2022 at 17:27
By: -
image

Olga Skabeieva, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV din Rusia, a declarat într-un talk-show, răspunzându-i unui deputat, că Rusia ar fi trebuit să bombardeze nuclear Regatul Unit în timpul funeraliilor reginei Elisabeta a II-a.

Publicitate

Ea este supranumită „păpuşa lui Putin” şi a făcut aceste declaraţii la o oră de mare audienţă, luni, potrivit The Independent.

Ea i-a răspuns astfel deputatului Andrei Guruliov, care a vorbise la finalul săptămânii trecute de războiul rus din Ucraina.

„Biden a declarat că în timpul evenimentelor (din Ucraina), Rusia a folosit armament chimic sau că a efectuat atacuri nucleare pe teritoriul ucrainean. Ați auzit aceste prostii? Ce-l face să creadă că vom efectua un atac nuclear în Ucraina? Trebuie apoi să trăim în continuare acolo! Şi avem o groază de alte ţinte, iar (baza militară americană NATO) Ramstein (din Germania) este una (dintre ele). Dar poate aştepta. De ce să bombardăm Ucraina sau Germania, când există Marea Britanie, rădăcina răului?”, a spus vineri Andrei Guruliov.

Publicitate

Olga Skabeieva i-a răspuns că „ar fi trebuit s-o facem azi (luni). Toată lumea bună este acolo, să asiste la funeraliile (reginei Elizabeth a II-a)”.

Ziua 209. Moscova face referendumuri pentru noi anexări, rușii protestează. Nou atac la centrala nucleară din Zaporojie

articolul original.

Ucrainenii au găsit zece laboratoare chimice ale Rusiei lângă Zaporojie: „Ruşii plănuiesc să-şi salveze ofiţerii şi generalii”

26 August 2022 at 17:31
image

Ocupanţii ruşi se pregătesc de o provocare la centrala nucleară din Zaporojie (sudul Ucrainei) cu emisii de radiaţii, a avertizat vineri Agenţia nucleară de stat ucraineană Energoatom, indicând că Rusia ar fi desfăşurat zece laboratoare chimice la Melitopol, oraş din aceeaşi regiune, informează agenţia de presă Unian şi canalul de televiziune local TSN.

„A devenit cunoscut că la Melitopol au fost aduse 10 laboratoare chimice. Cu ajutorul acestor laboratoare, ruşii plănuiesc să-şi salveze ofiţerii şi generalii în cazul unor emisii de radiaţii de la centrala din Zaporojie”, afirmă Energoatom într-un comunicat postat pe Telegram, informează Agerpres.

„Rusia se pregăteşte să comită un act de terorism nuclear”

Anterior, Ivan Fiodorov, primarul ucrainean în exil din Melitopol, care se află sub controlul forţelor ruse, anunţase că ei nu se se gândesc la populaţia civilă, deoarece aceste laboratoare sunt pregătite pentru oamenii aflaţi în acel oraş. De asemenea, compania ucraineană susține că Rusia se pregăteşte să comită un act de terorism nuclear, provocând un accident cu emisii de radiaţii la centrala nucleară din Zaporojie.

„Desigur, ei nu se gândesc la populaţia civilă. Aceste laboratoare sunt pentru a-şi proteja oamenii aflaţi în acest oraş ocupat temporar”, a declarat Fiodorov.

„Este încă o confirmare că Rusia se pregăteşte să comită un act de terorism nuclear, provocând un accident cu emisii de radiaţii la centrala nucleară din Zaporojie capturată”, susţine compania ucraineană, conform textului citat de Unian.

Energoatom a cerut întregii comunităţi internaţionale ca armata rusă să fie trimisă de pe teritoriul centralei

Energoatom a cerut, din nou, întregii comunităţi internaţionale, ONU şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să facă ceva pentru ca armata rusă să fie trimisă de pe teritoriul centralei din Zaporojie şi din oraşul satelit Energodar, pentru demilitarizarea centralei şi readucerea ei sub controlul deplin al Ucrainei.

Într-un mesaj pe Twitter, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell susține că Rusia trebuie să aranteze repararea liniilor electrice avariate şi reconectarea completă.

„Kremlinul trebuie să garanteze repararea, fără obstacole, a liniilor electrice avariate şi reconectarea completă (a centralei) la reţeaua electrică ucraineană”.

„Experţilor AIEA ar trebui să li se permită în sfârşit să viziteze instalaţiile” centralei nucleare din Zaporojie, insistă Borrell în mesajul său.

Există o înţelegere de principiu cu Moscova şi Kiev pentru a proceda la o inspecţie „în următoarele zile”

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat, joi, la Paris, că există o înţelegere de principiu cu Moscova şi Kiev pentru a proceda la o inspecţie „în următoarele zile”.

Mai devreme, Energoatom anunţase rebranşarea la reţeaua electrică a unuia din cele două reactoare în funcţiune, dând asigurări că sistemele de securitate funcţionează normal, într-un comunicat pe Telegram citat de AFP.

Situată în sudul Ucrainei, centrala Zaporojie a fost deconectată de la reţeaua electrică joi, pentru prima dată în istoria sa, ca urmare a unui incendiu cauzat de un bombardament ce a produs pagube asupra unei linii electrice.

În ultimele săptămâni, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente care au vizat perimetrul acestei centrale, sporind temerile privind producerea unei catastrofe nucleare.

articolul original.

Dr. Monica Pop, avertisment pentru persoanele care iau iodură de potasiu: „Treziţi-vă, români!”

17 August 2022 at 07:34
image

Medicul Monica Pop a transmis un avertisment astăzi, 17 august 2022, pentru toţi românii care şi-au administrat deja pastilele de iodură de potasiu.

Aceasta susţine că cetăţenii care nu respecta indicaţiile medicilor pot fi diagnosticaţi cu boli grave.

Ce spune medicul Monica Pop despre persoanele care iau iodură de potasiu

Dr. Monica Pop s-a arătat îngrijorată de faptul că foarte mulţi români au început deja să-şi administreze pastilele de iodură de potasiu, deşi nu se află în niciun pericol generat de o bombă nucleară.

Medicul oftalmolog susţine că persoanele care nu respecta indicaţiile date de medicii de familie şi nu numai pot risca boli grave. În acest context, Monica Pop a transmis un mesaj destinat conaţionalilor.

„TREZIŢI-VĂ, ROMĀNI! Aflu de la mai multe doamne farmaciste că vin persoane să mai ceară pastile de iod în plus, (deşi primesc şi indicaţiile) pentru că pe primele le-au luat deja; unele, că le-au pierdut (?!) altele, că le-au luat copiii, altele că le-au dat chiar ele copiilor să le ia!!! Sau părinților!!! Fără vreo expunere, bineînţeles!

Știți urmările??!! De ce nu respectaţi indicațiile?! Romāni, NU fiți iresponsabili! NU vă daţi seama ce faceți?! Nu e destul de bolnavă naţia asta?! A fost şi peste 2 ani oprită de la actul medical la care avea dreptul prin lege! Numai să-şi facă oamenii singuri rău mai lipsește!!! Iar dacă, Doamne ferește, va fi să fie vreun accident nuclear, ce și cum mai luaţi atunci??!! Pe un organism deja modificat??!!, a scris dr. Monica Pop pe pagina personală de Facebook.

Milioane de pastile de iodură de potasiu, distribuite gratuit populației

Vă aducem aminte că Antibiotice Iaşi a fabricat începând de pe data de 8 martie 2022 o cantitate uriaşă de pastile de iodura de potasiu, care sunt distribuite în mod gratuit românilor. Cetăţenii se pot duce la farmacie pentru a-şi procura medicamentele, însă doar cu prescripţie de la medicul de familie. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, la acel moment.

„Începând de mâine (n.r. 8 martie 2022), compania Antibiotice Iași va fabrica o cantitate consistentă, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore. Antibiotice Iași este un producător responsabil și s-a ocupat de acest lucru. Noi ne-am ocupat încă de acum 10 zile să facem demersuri încât să putem să putem să asigurăm această substanță, adică nu substanța activă o producătorul și o și-o procură. Nu cred că o să fie probleme”, spunea la acel moment Alexandru Rafila, interpelat cum se pregătește România în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei.

În ultima perioadă, tot mai mulți români s-au dus la farmacii pentru a ridica pastilele de iodură de potasiu. Direcțiile de Sănătate Publică de la nivelul fiecărui județ au transmis o situație centralizată privind numărul cetățenilor și numărul unităților farmaceutice din care au fost solicitate aceste medicamente.

Conform recomandărilor din prospectul produsului, iodura de potasiu nu este recomandată persoanelor peste 40 de ani, deoarece acestea sunt mai puțin susceptibile să beneficieze de tratamentul cu iodură de potasiu după expunerea la iod radioactiv. În acest context, medicul Monica Pop a transmis un avertisment românilor care utilizează pastilele de iodură de potasiu.

articolul original.

Ce trebuie să faci în caz de accident nuclear? Șeful DSU sfătuiește toți românii

10 August 2022 at 10:07

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a oferit informații în legătură cu un posibil accident nuclear în România, în contextul în care Rusia ar fi amenințat că aruncă în aer centrala nucleară Zaporojie. Arafat a transmis un mesaj către toți românii și i-a sfătuit ce pot face în cel mai rău caz pentru a se feri.

În urmă cu puțin timp, în spațiul public au apărut informații referitoare la faptul că rușii ar fi minat centrala nucleară Zaporojie și că ar fi amenințat că o aruncă în aer. Așadar, șeful DSU a dat detalii despre procedurile care se aplică în cazul unui accident nuclear.

Raed Arafat Sursă foto: Facebook

Raed Arafat: ”Centrala e la 800 de kilometri de România”

Din fericire, la momentul actual, în ţara noastră sunt valori normale de radiaţii. Chiar și așa, în caz de accident nuclear, Raed Arafat a dat asigurări că nu va fi resimţit un impact imediat în România.

”De câteva zile suntem în legătură permanentă cu conducerea CNCAN. Se discută și la nivel mai înalt cu domnii miniștri și domnul premier pentru a urmări situația. La acest moment nu există un pericol imediat. Radiațiile sunt la nivel normal. CNCAN află foarte rapid dacă ceva se schimbă și ne informează și asta înseamnă că intră în acțiunea Comitetului Național pentru Situații de Urgență și toate procedurile de urgență.

Centrala e la 800 de kilometri de România, o distanță mare, din punct de vedere al zonei de siguranță. Un impact imediat în câteva minute nu îl vom vedea. Impactul va fi printr-un nor, prin vânt, eventual, care vor fi ulterioare. Acest lucru va fi discutat cu CNACAN pentru a stabili care sunt măsurile necesare”, a spus Raed Arafat, pentru Euronews România.

Ce trebuie să facă românii în caz de accident nuclear

Dacă va exista totuși un accident nuclear, Arafat a îndemnat populația la calm în cazul în care se petrece un astfel de accident. De asemenea, în ceea ce privește sursele de informare, șeful DSU a precizat că este important să fie urmărite sursele cunoscute și credibile.

”Lumea trebuie să urmărească Facebook-ul DSU, al Guvernului, comunicatele CNCAN. Vom anunța prin aceste mijloace, prin comunicate oficiale, ministerul Mediului, Comitetul pentru Situații de Urgență, Ministerul de interne. Sunt mai multe entități care sunt implicate în această eventuală situație și insist că panica nu are rost. Nu este o centrală în eventuala vecinătate a țării.

Orice se va întâmpla, va fi destul timp pentru a reacționa și a organiza reacții în modul în care să prevenim impactul asupra populației. Dacă va fi ceva, populația trebuie să aibă încredere că va primi informația în mod transparent din partea autorităților. Există sisteme de înștiințare, de avertizare, cum e RoAlert, numai că, la acest moment, nu văd un motiv pentru a-l utiliza. Distanța e mare. Impactul imediat va fi mic, după ceva timp, întârziat”, a mai declarat Raed Arafat.

articolul original.

Japonia cere ”responsabilitate” în utilizarea armelor nucleare

2 August 2022 at 10:46
Foto: eias.org

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a făcut un apel la toate țările care dețin arme nucleare, recomandându-le acestora să acționeze ”responsabil”, având în vedere îngrijorările actuale.

În apelul său, premierul țării a vorbit despre utilizarea armelor nucleare, dar și despre riscurile la nivel mondial. În cadrul unui discurs rostit la Conferința ONU pentru Revizuirea Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT), oficialul japonez le-a recomandat țărilor care dețin arme nucleare să acționeze ”responsabil”, având în vedere actualul context geopolitic tensionat.

În contextul nuclear, precizările acestuia vin în condițiile în care Fumio Kishid este liderul singurei ţări care a fost vizată vreodată de atacuri nucleare. În acest sens, el s-a declarat preocupat de amplificarea tensiunilor globale, arată Reuters.

Astfel, „Lumea este îngrijorată că ameninţarea unei catastrofe cauzate de utilizarea armelor nucleare a reapărut. Trebuie să spunem că drumul spre o lume fără arme nucleare a devenit brusc chiar mai dificil”, a declarat Fumio Kishida în discursul rostit la Conferinţa ONU pentru Revizuirea Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT).

Atacul nuclear care nu va fi uitat niciodată

Aşadar, premierul Japoniei, Fumio Kishida este născut în oraşul Hiroshima, zonă care, la data de 6 august 1945 a fost ţinta primului atac nuclear din istorie, lansat la acel moment de Statele Unite.

La trei zile distanță, SUA nu s-au oprit aici și au mai lansat un atac nuclear și în orașul japonez  Nagasaki, spre finalul celui de-al II-lea Război Mondial, lucruri care au rămas și acum în memoria celor care au trăit în acea perioadă.

În prezent, având în vedere riscurile, dar și îngrijorările generate de conflictul militar din Ucraina, oficialul japonez susține că este nevoie de mai multă responsabilitate.

Japonia cere ”responsabilitate” în utilizarea armelor nucleare

Totodată, Fumio Kishida a mai subliniat faptul că Japonia susține orice tip de negociere care vizează controlul, dar și reducerea de arme nucleare între SUA și Rusia. În același timp, premierul a mai adăugat că încurajează și negocieri între SUA și China, având în vedere degradarea relațiilor din ultimele luni de zile dintre cele două mari puteri ale globului.

Aşadar, „Le cerem tuturor statelor care deţin arme nucleare să se comporte mai responsabil în eforturile de neproliferare. Din acest punct de vedere, susţinem negocierile pentru controlul şi reducerea armelor nucleare între Statele Unite şi Rusia şi încurajăm negocieri similare între Statele Unite şi China”, a subliniat Fumio Kishida.

articolul original.

Guterres, secretarul general ONU: „Umanitatea este la o neînțelegere distanță de distrugerea nucleară”

1 August 2022 at 17:12
image

În cadrul unei conferințe a celor 191 de țări semnatare ale Tratatului de Neproliferare Nucleară – NPT – secretarul general ONU, Antonio Guterres, a declarat că „un astfel de pericol nuclear nu a mai existat de la apogeul Războiului Rece”.

„Am fost extraordinar de norocoși până acum, dar șansa nu este o strategie, nici un scut pentru a împiedica tensiunile geopolitice să degenereze în conflict nuclear”, a spus Antonio Guterres în cadrul conferinței, relatează France 24.

„Azi, umanitatea este la o neînțelegere distanță, o eroare de judecată distanță de distrugere nucleară”, a adăugat secretarul general al ONU.

Conferința de examinare NPT are loc până la 26 august la sediul ONU din New York. Întâlnirea a fost amânată de mai multe ori din 2020 din cauza pandemiei de coronavirus.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Armata secretă ucraineană care sabotează trupele militare ruse. „Turnați zahăr în rezervorul mșinilor sau tăiați cauciucurile” | AUDIO

articolul original.
 • There are no more articles
❌