ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Sorin Cîmpeanu anunță noi schimbări în educație

12 July 2022 at 10:29
By: Regie
image

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că au fost transpuse în texte de lege principiile Proiectului „România Educată”, iar miercuri vor fi lansate în dezbatere publică cele două proiecte.

Se schimbă legea Educaţiei. Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunţat că au fost elaborate două proiecte, unul pentru învățământul universitar și unul pentru învățământul preuniversitar, care vor intra în dezbatere publică de miercuri, 13 iulie. Legea cuprinde modificări importante pentru elevi şi profesori.

„Astăzi 12 iulie, la un an de la prezentarea raportului final al Proiectului România Educată, Ministerul Educaţiei a transpus în texte de lege toate principiile din Proiectul România Educată. Avem două proiecte: unul pentru învăţământul preuniversitar şi altul pentru învăţământul superior. Aceste proiecte de lege au fost elaborate de către Ministerul Educaţiei cu resurse proprii prin consultarea tuturor direcţiilor de specialitate. (…) Ministerul Educaţiei este cel care asumă aceste două proiecte de lege, care începând cu ziua de mâine vor fi lansate în consultare publică pentru o perioadă de 35 de zile până la data de 17 august, perioadă de consultare în care aşteptăm opinii din partea tuturor celor interesaţi în bunul mers al educaţiei”, a spus Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.

El a spus că peste 10.000 de persoane au formulat propuneri.

„Aş vrea să reiterez faptul că abordarea proiectului România Educată a presupus şapte grupuri de lucru plus un grup care a asigurat integrarea opiniilor. Peste 10.000 de persoane pe parcursul consultărilor s-au exprimat, au formulat propuneri. Acestea au fost integrate la nivelul Proiectului România Educată”, a susţinut ministrul Educaţiei.

Cîmpeanu a precizat că Proiectul „România Educată” beneficiază deja de o asumare guvernamentală „explicită” şi de o asumare parlamentară.

„Proiectul România Educată beneficiază deja de o asumare guvernamentală explicită şi beneficiază de o asumare parlamentară prin includerea în PNRR a capitolului România Educată cu o pondere a finanţării de peste 12% din total PNRR”, a arătat ministrul.

Directorii de școli vor putea fi schimbați din funcții dacă nu îndeplinesc standardele minimale de calitate, anunță ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Se schimbă și procedura de angajare a directorilor și apare inclusiv o funcție nouă în conducerea școlilor.

„Există pentru prima oară menționată în lege – nu ne face plăcere, dar este o realitate – posibilitatea de încetare a mandatului unui director de școală în situația în care se constată că nu s-au îndeplinit standardele minimale de calitate. Este o legătură directă între asigurarea calității în interesul elevilor în fiecare școală și responsabilitatea directorului acelei școli”, a spus, marți, Cîmpeanu, în cadrul prezentării noilor legi ale Educației.

Totodată, se va schimba și procedura de recrutare a directorilor și a directorilor adjuncți.

Apare o nouă funcție, cea de director administrativ.

„Procesul de selecție va fi profesionalizat total și va cuprinde următoarele etape: o evaluare motivațională în cadrul căreia se testează capacitățile și aptitudinile candidaților. Se realizează de către comisia de concurs și specialiști în psihometrie. Proba scrisă va rămâne, interviul va rămâne”, a afirmat Cîmpeanu.

Ministrul a prezentat proiectele legilor Educației, care urmează să intre în consultare publică, după care ajung spre adoptare în Guvern.

”Nu va fi o cosmetizare, va fi cu adevărat o reformă”, a spus ministrul. Potrivit acestuia, schimbările vor fi operaționalizate până în septembrie 2023.

”Ministerul Educației este cel care își asumă cele două proiecte de lege care începând cu ziua de mâine 13 iulie vor fi lansate în consultare publică pentru o perioadă de 35 de zile până pe data de 17 august, perioadă în care așteptăm opinii din partea tuturor celor interesați”, a mai spus Cîmpeanu.

Acesta a precizat că ISJ-urile vor dispărea și vor fi înlocuite de direcții în subordinea Ministerului Educației pentru activitatea administrativă, în timp ce activitatea de evaluare va fi preluată de o instituție nouă- Autoritatea Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității.

articolul original.

Tânără agresată azi noapte, pe aleea din fața Primăriei !

24 June 2022 at 12:05
By: M.Ex.

Asociația ASUM a prezentat astăzi un material traumatizant despre o agresiune întâmplată azi noapte în centrul Brașovului. Nu putem să comentăm întâmplarea, astfel încât vă prezentăm ce au scris cei de la ASUM, pe pagina lor de socializare.

”Imagini Șocante în centrul Brașovului!
În cursul nopții, în jurul orelor 3, o tânără a fost victima unei agresiuni fizice. Evenimentul s-a petrecut peste drum de Modarom, în fața Primăriei Brașov! Aceasta a fost lovită, de două ori, de o persoană de sex masculin. Un smardoi, un chiloțar, un Rambo de Brașov! A fost apelat serviciul de urgență 112. La fața locului s-au deplasat echipaje de Poliție, Jandarmerie dar și o Ambulanță. Tânăra a fost transportată de urgență la unitatea medicală de primiri urgențe din Brașov. Dureros este că, o mulțime de persoane au asistat la incident dar nimeni nu a intervenit. Nici măcar „băiatul de băiat, smardoiul de femei” nu a schițat nimic după lovitură, măcar să o ridice, să vadă dacă este ok! Solicităm public IPJ Brașov lămuriri cu privire la acest caz îngrozitor. Mai sunt cetățenii în siguranță pe domeniul public? Individul, smardoiul ăsta, a fost identificat? A fost reținut…!? Conducerea IPJ Brașov ne-a transmis că…”La nivelul Poliției Municipiului Brașov – Secția 1 Poliție sunt efectuate cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „lovirea sau alte violențe”, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor”!
În această dimineață, victima s-a prezentat la Serviciul de Medicină Legală Brașov în vederea evaluării! Tot astăzi va depune și o plângere penală împotriva agresorului. Avem încredere că Poliția îl va identifica pe „băiat”! Din ce am aflat noi, acesta ar fi din București! Nu suntem siguri de informație!”
, au încheiat postarea cei de la ASUM.
Clipul video filmat de un martor, pe link-ul de mai jos.

https://www.facebook.com/www.asum.ro

articolul original.

Nicolae Ciuca, la Comitetul Interministerial de Coordonare a PNRR: Toate ministerele trebuie să depună eforturile necesare pentru a implementa reformele asumate

20 June 2022 at 08:41

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, luni, într-o reuniune extraordinară, Comitetul Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență.

În cadrul reuniunii, au fost prezentate elementele de dialog cu Comisia Europeană realizate după depunerea de către țara noastră a primei cereri de plată aferente PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro. Cu același prilej, participanții au prezentat stadiul procedurilor de validare a jaloanelor și țintelor asumate pentru trimestrul I al acestui an. Totodată, a fost evaluat stadiul implementării măsurilor necesare pentru îndeplinirea țintelor și jaloanelor cu termen de realizare în trimestrul al doilea.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut dinamizarea ritmului de lansare a apelurilor și ghidurilor de proiecte din PNRR. “Guvernul a lansat deja o serie de programe de finanțare, în domenii precum dezvoltarea comunităților locale, educație, energie, cultură. Anul acesta, România are șansa de a folosi 10 miliarde de euro din PNRR, din prefinanțări și cereri de plată. Toate ministerele trebuie să depună eforturile necesare pentru a implementa reformele asumate, dar să și atragă banii europeni conform programărilor. Alături de programele operaționale și cele naționale, vom genera, astfel, mecanismul necesar dezvoltării economice și modernizării țării”, a declarat șeful Executivului.

articolul original.
  • There are no more articles
❌