ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Vladimir Putin încearcă să închidă gura celor care sunt împotriva sa! Un celebru jurnalist rus a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru că a criticat bombardamentele de la Mariupol

1 February 2023 at 15:15
image

Dacă se va întoarce vreodată în Federația Rusă, jurnalistul rus, Aleksandr Nevzorov, va face ani grei de închisoare după ce un tribunal din Moscova l-a condamnat miercuri la opt ani de închisoare, fiind acuzat de răspândire de ştiri false despre armata rusă, fiind judecat în lipsă.

Procurorii ceruseră o pedeapsă cu nouă ani de închisoare.

Instanţa a constatat că Nevzorov, în vârstă de 64 de ani, a fost „motivat de ură politică” atunci când, în martie anul trecut, în postări pe reţele sociale, a acuzat forţele armate ale Rusiei că au bombardat în mod deliberat o maternitate din oraşul ucrainean Mariupol, afirmaţie despre care Moscova spune că este falsă.

Nevzorov, care are un canal YouTube cu aproape 2 milioane de abonaţi, a calificat ancheta drept ridicolă şi a părăsit Rusia împreună cu soţia sa, în martie anul trecut.

Instanţa a decis miercuri ca Aleksandr Nevzorov să fie trimis într-o colonie penitenciară, dacă se va întoarce vreodată în Rusia, şi să i se interzică să gestioneze conţinut pe internet timp de patru ani.

„Nu cred că Rusia va mai exista peste nouă ani”, a reacţionat jurnalistul la verdict.

El a spus că nu are planuri de a se întoarce în ţară şi că preşedintele Vladimir Putin conduce „o dictatură bazată pe mizerie, sânge şi denunţuri”.

Alekandr Nevzorov, care şi-a făcut un nume ca prezentator al emisiunii de ştiri de pionierat „600 de secunde”, în contextul deschiderii societăţii sovietice sub Mihail Gorbaciov, şi care a fost, de asemenea, membru al parlamentului rus, a primit cetăţenia ucraineană după ce a denunţat public invazia Rusiei, numind războiul o „crimă” şi Ucraina victima acestuia.

Cazul împotriva sa a fost intentat în temeiul unei legi adoptate la opt zile după invazie, care a stabilit pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru răspândirea intenţionată de informaţii false despre armată.

De atunci, Rusia a blocat accesul la site-urile de ştiri care publică conţinut în dezacord cu linia oficială privind conflictul, în timp ce zeci de agenţii de presă ruseşti şi internaţionale au părăsit ţara.

Miercuri, într-un alt caz de reprimare a libertăţii presei, biroul procurorului general a declarat că platforma de opoziţie cu sediul în străinătate Forumul Rusia Liberă este o organizaţie „indezirabilă” care reprezintă „o ameninţare la adresa ordinii constituţionale şi a securităţii Federaţiei Ruse”. Forumul, printre ai cărui membri importanţi se numără fostul campion mondial de şah Garry Kasparov, a organizat mai multe reuniuni în capitala lituaniană Vilnius, inclusiv o conferinţă împotriva războiului la sfârşitul anului trecut.

Organizaţiilor „indezirabile” li se interzice să funcţioneze în Rusia, iar persoanele care le susţin sau le promovează activităţile riscă să fie urmărite penal, scrie news.ro

articolul original.

Ciucu anunță că va face o plângere penală împotriva celor care au deturnat ASPA de la misiunea sa

27 January 2023 at 21:19
By: -
image

Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, anunţă că va face o plângere penală împotriva celor care „au deturnat” Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) de la misiunea sa.

„Înainte erau 90 de hingheri, acum mai sunt 10. Bugetul a fost deturnat către alte lucruri (…). Câinii au început să reapară în Bucureşti foarte mulţi pentru că nu mai sunt prinşi (…), nu mai sunt locuri în adăposturi”, a spus Ciprian Ciucu, vineri, la Digi 24.

El a menţionat că terenul unde o femeie a fost ucisă de câini în zona Lacul Morii nu a fost împrejmuit, pentru că se află într-o zonă inundabilă şi nu pot fi emise autorizaţii de construire în astfel de perimetre. "Cineva a împroprietărit pe cineva (…); acolo doar prin înţăruşare este permisă aşa-zisa delimitare", a explicat edilul Ciucu.

Potrivit acestuia, sunt multe căi de acces în zonă, iar numărul de poliţişti locali este insuficient pentru ca acestea să fie păzite.

"O să punem camere, au mai fost puse, dar au fost date jos. (…) Acel teren a mai fost curăţat de câini. Nu este pentru prima oară când a fost plin de câini. Înainte ASPA acţiona altfel, aveau patrule (…). Teza este că serviciul de ecarisaj a fost distrus, banii nu s-au mai dus pe prindere, ci pe alte lucruri", a spus Ciprian Ciucu.

Edilul a menţionat că nu a vorbit cu primarul general, Nicuşor Dan, după ce o femeie a fost ucisă de câini în zona Lacul Morii.

"Mi-am pierdut foarte mult încrederea în capacitatea Primăriei Municipiului Bucureşti de a gestiona anumite servicii publice, de aceea încerc să fac cât mai multe", a susţinut Ciucu.

El a adăugat că l-a sprijinit foarte mult pe Nicuşor Dan. "Din momentul când a devenit primar general am zis ok, fiecare primar trebuie să aibă 2 ani cel puţin să arate de poate. I-am spus că vreau să colaborăm, să am o relaţie apropiată (…). L-am sprijinit, m-am pus în faţa partidului pentru el (…), care de mult timp mi-a cerut să-i retragem sprijinul", a afirmat Ciprian Ciucu.

În opinia sa, idealurile lui Nicuşor Dan nu sunt incompatibile cu ale sale, că este nevoie să conlucreze, dar că nu au reuşit, deşi i-a asigurat necondiţionat sprijinul consilierilor generali.

"Chiar dacă avem aceleaşi aspiraţii, lipsa capacităţii de lidership mă face să-mi pun semne de întrebare dacă este persoana potrivită să conducă acest oraş foarte mare, foarte greu, foarte complex", a atras atenţia Ciprian Ciucu.

În altă ordine de idei, el a declarat că i se pare neserios din partea lui să candideze la Primăria Capitalei, pentru că încă mai are "de confirmat" în sectorul 6.

articolul original.

Ciprian Ciucu și update-ul „de dragul adevărului”

25 January 2023 at 22:07

Războiul declarațiilor dintre Ciprian Ciucu și ASPA continuă, după moartea femeii sfâșiate de câini, în zona Lacul Morii. După ce primarul sectorului 6 a cerut demisii și a prezentat documente, Autoritatea Animalelor a emis un răspuns, însă Ciprian Ciucu a declarat că documentul este fals. Ulterior, a revenit, spunând că a verificat și că actul este adevărat. În tot acest timp, fostul soț al femeii cere pedepsirea vinovaților iar massmedia prezintă o promisiune din 2012 a lui Nicușor Dan, de a scăpa capitala de câinii comunitari. Altfel, va demisiona, în șase luni!

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor a venit cu noi precizări privind situația câinilor comunitari din București,

,,Referitor la alegațiile lansate în spațiul public de primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, legate de faptul că în data de 14 ianuarie a.c. , ASPA nu s-ar fi prezentat în zona Lacul Morii, ca urmare a apelului polițistului local, facem următoarele precizări: La data de 14.01.2023, ASPA a avut o acțiune de capturare în zona Lacul Morii – str. Drumul la Roșu, la care a solicitat participarea unui echipaj de la Poliția Locală Sector 6. În urma acțiunii, au fost identificați 4 câini care au intrat pe o proprietate privată în prezența echipajelor ASPA și ale Poliției Locale Sector 6. La finalul acțiunii, echipajul ASPA a întocmit un Raport de activitate în care a consemnat că nu au putut fi capturați câinii deoarece s-au retras pe o proprietate privată, au menționat și numele posibilului proprietar al terenului. Raportul a fost semnat și de polițistul local de la sectorul 6, prezent la acțiune. Până în prezent nu am primit de la Poliția Locală Sector 6 un răspuns cu privire la permisiunea de a acționa pe proprietatea privată respectivă”, susține ASPA într-o postare pe Facebook.

În replică, Ciprian Ciucu, a declarat că documentul prezentat de ASPA este fals.

„Incredibil, s-a ajuns la falsificarea de documente! Acest lucru este penal! Polițistul Local nu a semnat acel proces verbal! Nu au venit la sesizare! Au publicat în presă în urmă cu câteva minute, un document falsificat. Vom cere o expertiză grafoscopică! ASPA, vă afundați singuri! Ireal, incredibil ce se întâmplă în administrația publică a Bucureștiului în anul 2023!”, a scris Ciucu pe Facebook.

Ulterior, primarul Sectorului 6 a revenit, spunând că a verificat documentul, că acesta nu este falsificat, dar că se referă la o intervenție făcută la un kilometru distanță de Drumul la Roșu:

„Update, de dragul adevărului: Am verificat, documentul prezentat de ASPA se referă la o altă locație aflată la peste un 1km distanță de Drumul la Roșu, unde a fost făcută sesizarea PLS6 și a fost semnat câteva ore mai târziu de către un alt polițist local care nu avea cunoștințe despre sesizarea inițială. Nu este un document falsificat, așa cum am crezut inițial, ci doar are legătură cu un alt loc, prezentat manipulativ. Voi prezenta întodeauna adevărul”, a transmis Ciprian Ciucu.

Cine sunt responsabili de moartea femeii

După tragedia de la Lacul Morii, când o femeie a fost ucisă de câini, primarul sectorului 6 a făcut o conferință de presă în care a acuzat conducerea ASPA că nu și-a îndeplinit misiunea și obiectivele legale, declarând că numărul de câini capturați în Capitală, în ultimii ani, este tot mai mic.

„Cine este responsabil legal cu strângerea și supravegherea câinilor maidanezi? Evident că ASPA, care este unica instituție înființată și specializată să se ocupe cu această problemă în tot Bucureștiul, conform OUG 155/2001. Astfel, vorbim despre o instituție înființată special pentru acest scop, cu această misiune, deținând bugete și angajați specializați în managementul animalelor fără stăpân”, a spus Ciprian Ciucu.

După ce a făcut un scurt istoric al asociației, a spus că până în 2017, au fost prinși aproximativ 54.000 de câini, din care 30.000 au fost eutanasiați, iar 24.000 au fost adoptați.

„Începând cu 2017 – 2018, efectivele de prinzători – hingheri și șoferi – au fost reduse drastic la circa 15 angajați. Astăzi mai sunt doar 13 angajați conform organigramei ASPA. Ca informație de context, fără să mă pronunț în acest moment pentru sau contra, a fost oprită eutanasierea, ceea ce a pus o presiune formidabilă pe bugetul și pe capacitățile ASPA. Vorbim de 2017 – 2018. Activitatea ASPA s-a concentrat atunci pe acțiuni de prevenire, campanie de conștientizare, pentru sterilizare, adopție, scăzând drastic capacitatea de capturare. Cred că deja este cunoscut tabelul prin care în perioada 2013 – 2016 s-au capturat 8000 de câini în medie, în 2019 undeva la 2.500, în 2020 undeva la 2050, în 2021 undeva la 2300 de câini, iar în 2022, cam 1500 de câini”, arată Ciprian Ciucu.

Din 2020, noua conducere ASPA a menținut și chiar a accentuat politicile începute în mandatul anterior.

„În februarie 2021, doamna Diana Pungă, city manager al Bucureștiului a fost delegată să coordoneze activitatea ASPA. Această activitate nu a fost delegată unui viceprimar PNL sau USR, pur și simplu a fost asumată de către doamna Pungă care este city manager numit de domnul Primar General. Imediat a fost promovată adjunct doamna Cătălina Trănescu, persoană implicată timp îndelungat în activismul animalelor, apropiată de organizații care au ca obiect de activitate adopție de căței. Acest lucru poate fi foarte clar din aparițiile publice ale domniei sale. Din 2017 s-a schimbat fundamental modul de funcționare a acestui serviciu și a fost consimțit și accentuat din 2021 până azi. Activitatea de capturare a fost mult destructurată, fiind înlăturat efectiv cel care se ocupa de capturarea câinilor de pe stradă, domnul Claudiu Ancuța, coordonatorul echipelor de prinzători, s-a încercat mai întâi o detașare la ALPAB, apoi a fost demis printr-o comisie de disciplină. Întrebarea este de ce a fost acest domn înlăturat care coordona efectiv echipele de prinzători”, spune Ciucu.

Cine va demisiona după rezultatele anchetei

Fost prim-ministru al României, Victor Ponta remarcă și el duplicitatea care învăluie povestea tragediei din zona Lacul Morii. O postare pe Facebook a fostului  premier a strâns sute de comentarii și zeci de distribuiri.

„Cred că o să-mi ceară mie demisia – ca de obicei! Dl Primar General Nicușor Dan a promis «în scris» că «își dă demisia dacă nu rezolvă problema câinilor comunitari în 6 luni». ! Eu zic totuși să mai aștepte – că a spus Vlad Voiculescu că face o analiză ! Focile Frumoase și Libere nu mai protestează – nu mai sunt indignate – nu mai cred că trebuie dosare penale și demisii! Acum e totul bine! Moartea oamenilor a fost folosită de Dl Iohannis, Vlad Voiculescu și alții ca ei ca armă politică împotriva adversarilor! Acum «fac analize» – sau pur și simplu ignoră, nici măcar în cot nu îi doare! Nu mă aștept la demisii – nici la responsabili! Dar mă întristează faptul că, din nou, nu se va face absolut nimic să se schimbe ceva în viitor!”, a scris pe Facebook Victor Ponta.

Ce spunea Nicușor Dan în 2012

În 2012, Nicușor Dan, candidat la Primăria Capitalei, susținea, în emisiunea GÂNDUL LIVE, că, dacă va câștiga alegerile, își va da demisia, dacă în șase luni nu rezolvă problema câinilor fără stăpân. Mai mult decât atât, și-a semnat atunci propria demisie în alb.

„Dacă nu rezolv problema în șase luni, îmi dau demisia. O semnez acum în alb”, a spus Prigoană, care era și el invitat în emisiune.

„Aveți două demisii în alb”, a plusat și Nicușor Dan.

Tot în emisiunea GÂNDUL LIVE, Nicușor Dan a vorbit și despre soluțiile pe care le are în cazul câinilor fără stăpân:

„Nu trebuie să mai rămână câini pe stradă. Ei trebuie duși în adăposturi. Trebuie create adăposturi ale municipalității, pentru că nu există la capacitatea de a lua cei 30.000 de câini din București. Dacă sunt asociații de proprietari care îi revendică pe câinii care stau în apropierea blocurilor, (…) primăria le dă țarcurile ca să-i țină acolo. Viața unui câine într-un adăpost nu e cea mai fericită. La fel, trebuie încurajată adopția pentru că avem 1, 2 câini la 100 de locuitori. Niciodată nu s-a făcut publicitate pe adopția de câini”.

articolul original.

ASPA a cerut ajutorul Poliției Locale Sector 6 la o intervenție din 14 ianuarie în zona Lacul Morii, susține Primăria Capitalei / Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, la „Bună, România!”: Dacă se confirmă, Ciucu a mințit (VIDEO)

25 January 2023 at 16:51
image

Primăria Capitalei susține că Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a cerut ajutorul Poliției Locale Sector 6 la „o acțiune de capturare” pe 14 ianuarie în zona Lacul Morii, arată un răspuns transmis către Răzvan Zamfir, co-realizator al emisiunii „Bună, România!” alături de Radu Buzăianu.

„Ciprian Ciucu, așteptăm răspunsuri! Dați-i mesaj primarului Sectorului 6 în aceste momente. Acuzațiile sunt foarte grave, îl vizează direct. Dacă informațiile Primăriei Generale se confirmă, Ciprian Ciucu a mințit în conferința de presă”, a spus Răzvan Zamfir.

ASPA ar fi cerut ajutorul Poliției Locale Sector 6 la o intervenție din 14 ianuarie în zona Lacul Morii

Răzvan Zamfir a citit răspunsul primit de la Primăria Capitalei, în ediția de miercuri a emisiunii „Bună, România!”.

„Potrivit unui răspuns venit de la municipalitate, la data de 14 ianuarie 2023, ASPA a avut o acțiune de capturare în zona Lacul Morii, str. Drumul La Roșu, la care a solicitat participarea unui echipaj de la Poliția Locală Sector 6. În urma acțiunii, au fost identificați patru câini care au intrat pe o proprietate privată, în prezența echipajelor ASPA și a Poliției Locale Sector 6”, a citit Răzvan Zamfir.

„Cum au intrat? Pentru că zona nu era împrejmuită, nu avea un gard, exact responsabilitatea Poliției Locale Sector 6. Ciprian Ciucu, așteptăm o reacție, domnule primar”, a adăugat el.

Jurnalistul a continuat să citească din mesaj: „La finalul acțiunii, echipajul ASPA a întocmit un raport de activitate, în care a consemnat că nu au putut fi capturați câinii deoarece s-au retras pe o proprietate privată. Au menționat și numele proprietății private. Raportul a fost semnat și de polițistul local de la Sectorul 6, prezent la acțiune”.

Radu Buzăianu: „Domnul Ciucu tocmai ce a făcut o conferință de presă, în care n-a inclus această informație!”

Răzvan Zamfir: „Ba mai mult decât atât, a spus că, dacă ASPA ar fi intervenit când trebuia, s-ar fi, poate, evitat această tragedie. Răsturnare de situație, oameni buni!”

Radu Buzăianu: „Deci dumneavoastră înțelegeți că omul acesta folosește acest prilej al decesului, al acestei tragedii, ca să schimbe niște oameni, punându-i pe ai lui?”

Răzvan Zamfir: „Ciprian Ciucu, așteptăm răspunsuri! Dați-i mesaj primarului Sectorului 6 în aceste momente. Acuzațiile sunt foarte grave, îl vizează direct. Dacă informațiile Primăriei Generale se confirmă, Ciprian Ciucu a mințit în conferința de presă”.

articolul original.

Ciprian Ciucu aruncă vina pe ASPA, după moartea femeii sfâșiate de câini: „Cine are interesul?”

25 January 2023 at 14:54
image

Ciprian Ciucu, primarul din Sectorul 6 al Capitalei, pe teritoriul căruia Ana Oros și-a găsit sfârșitul sfâșiată de câini, că, din punctul său de vedere, instituția nu a respectat obligațiile legale.

Edilul a mai acuzat că a fost redusă şi subfinanţată activitatea de capturare a ASPA, bugetul ASPA fiind de 10 milioane lei în 2021, iar anul trecut de 17 milioane, bani folosiţi pentru alte activităţi, cum ar fi târguri de animale care să încurajeze adopţia acestora.

El a vorbit despre o reducere a numărului de angajaţi ai instituţiei, de la 90 de angajaţi în anul 2013, la 15 angajaţi care alcătuiau echipajele de prinzători, începând din anii 2017-2018, în prezent fiind 13 persoane.

Redăm mai jos declaraţiile primarului Sectorului 6 Ciprian Ciucu:

„Aş vrea să încep cu un scurt istoric, cum s-a ajuns aici şi vă voi prezenta şi soluţiile pe care le-am identificat pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple niciodată. Cine e responsabil legal cu strângerea câinilor maidanezi penttru tot Bucureştiul?

Evident că ASPA. Astfel vorbim despre o instituţie înfiinţată special cu acest scop, deţinând bugete şi angajaţi speciali pentru acest scop. ASPA are buget şi angajaţi pentru managementul câinilor fără stăpân.

În 1996 s-a înfiinţat Serviciul de Ecarisaj în subordinea PMB. În 2001 a fost decis ca acest Serviciu să se ducă la sectoare. Din 2003 şi până acum, ASPA a funcţionat şi şi-a derulat activitatea exclusiv sub subordinea CGMB. În 2006 un japonez a fost ucis de câini.

Serviciul a funcţionat extrem de prost la nivelul CGMB până în 2013. Atunci se estima că ar fi 65.000 de maidanezi pe străzi.

De la 90 de angajați în 2013 au ajuns azi la 13

După moartea lui Ionuţ a fost modificată legislaţia şi capacitatea ASPA a fost crescută. De abia din 2013 a crescut capacitatea ASPA care funcţiona cu 90 de angajaţi dedicaţi prinderii animalelor de pe spaţiul public. Aproximativ 54.000 de câini prinşi până în 2017, din care 30.000 au fost eutanasiaţi, iar 24.000 adoptaţi.

Apoi a survenit o schimbare fundamentală de abordare la nivelul ASPA. Începând cu anii 2017-2018 s-a schimbat abordarea, echipajele de prinzători fiind reduse drastic, undeva la 15 oameni, azi mai fiind 13 angajaţi la ASPA.

A fost oprită eutanasierea, ceea ce a pus o presiune extraordinară pe bugetul ASPA, vorbim de perioada 2017-2018. În 2019 au fost prinşii 2.500 de câini, în 2021 undeva 3.200 de câini, în 2022 undeva la 1.500 de câini, foarte puţini. După schimbarea politică din 2020 ASPA a continuat această politică, ceea ce a dus la reapariţia câinilor pe domeniul public.

ASPA şi-a redus programul de lucru

În mod iresponsabil, ASPA şi-a redus programul de lucru, nu acţionează în week-end şi de sărbători. În februarie 2021, doamna Diana Pungă, city manager al PMB a fost delegată să coordoneze activitatea ASPA.

Din 2017 s-a schimbat fundamental modul de operare al acestui serviciu şi a fost menţinut şi accentuat din 2021 şi până astăzi. Coordonatorul echipelor de prinzători a fost înlăturat.

Din punctul meu de vedere conducerea ASPA nu şi-a îndeplinit obiectivele legale. Nu a realizat nici măcar un recensământ. Au avut 3 ani la rând posiblitatea să facă recensământul animalelor, ceea ce ar fi furnizat temeinic PMB şi Poliţiei Locale numărul animalelor.

Dar unde s-au dus banii ASPA

Activitatea de capturare a fost subfinanţată prin dispoziţii ale celor responsabili. Prin comparaţie, în 2014, ASPA avea buget de 10 milioane, iar în 2022, ASPA a avut buget de 17 milioane lei şi s-a concentrat pe alte activităţi, cum ar fi târguri de animale.

Resursele au fost mutate de pe capturare pe prevenţie, adopţie. Acţiunea s-a mutat de pe partea de capturare pe partea de cazare, hrană, sterlizare şi s-a înhibat capturarea. Condiţiile de adăpost sunt groaznice din cauza supraaglomerării.

Întrebarea este cine are interesul ca ASPA să ţină un număr mare de câini din adăposturi? Cine face bani din această afacere?

Am luat măsuri în ultimii 2 ani. A fost o singură adresă în care ASPA acuza că Poliţia Locală nu a acordat sprijin. În rest am ajutat. Este cum ai acuza Poliţia Locală Sector 6 de problemele de termoficare pentru că nu a mutat o maşină pentru o intervenţie. În 2023 am trimis 96 de sesizări pentru ASPA, la 74 nu a răspuns.

Nu ai cum să răspunzi când ai 13 hingheri într-un oraş ca Bucureştiul. Acuzaţia că noi nu sprijinim ASPA este complet nefondată. Pe 14 ianuarie, chiar cu o săptămâna înainte de atac, am anunţat ASPA că o haită de 10 câini este acolo. Avem înregistrări din dispecerat. Nu a venit nimeni până la atacul de pe 20 ianuarie. ASPA nu a reacţionat”.

articolul original.

Cifrele unei morți parcă anunțate. ASPA nu a ajuns nici la 10% dintre sesizările de ridicare a câinilor fără stăpân

24 January 2023 at 14:00
image

Potrivit unui raport al Poliţiei Locale Sector 6, de la începutul anului 2023, din cele 83 de sesizări trimise către ASPA pentru ridicarea câinilor identificaţi, prinzătorii au sosit doar la 7 dintre ele, informează Primăria Sectorului 6.

Chiar și după moartea Anei Oros, femeia sfâșiată de câini în timp ce alerga în zona Lacul Morii, astăzi, la locul tragediei, la ora 9.00, pe câmp erau încă maidanezi. Poliţiştii locali au sesizat ASPA prin dispecerat.

Doi ani irosiți degeaba

Primăria mai spune că din 2019, ASPA avea doi ani să organizeze Recensământul câinilor fără stăpân şi era obligatoriu să fie gata în doi ani, adică în 2022.

„Potrivit raportul Poliţiei Locale Sector 6, de la începutul anului şi până în prezent, din cele 83 de sesizări trimise către ASPA pentru ridicarea câinilor identificaţi, prinzătorii au sosit doar la 7 dintre ele. Astăzi, la locul tragediei, la ora 9.00, pe câmp erau încă maidanezi. Poliţiştii locali Sector 6 i-au fotografiat şi au sesizat ASPA prin dispecerat”, precizează primăria Sector 6.

ASPA a avut 2 ani să organizeze recensământul câinilor

Primăria Sector 6 afirmă că din 2019, ASPA avea doi ani să organizeze Recensământul câinilor fără stăpân şi era obligatoriu să fie gata în doi ani, adică în 2022, potrivit HCGMB.

ASPA preciza luni într-o postare intitulată Precizări legislative, că în cursul anului 2022, a capturat de pe raza Municipiului Bucureşti aproximativ 1700 de câini, iar cei mai mulţi de pe raza Sectorului 6, respectiv 381.

Totodată, instituţia mai arăta că rolul său este de a captura câinii fără stăpân de pe domeniul public, în timp ce poliţiile locale şi poliţia naţională pot verifica dacă animalele sunt sterilizate şi microcipate, dacă sunt ţinute pe proprietăţi private îngrădite corespunzător, în aşa fel încât acestea să nu aibă acces să iasă pe domeniul public.

articolul original.

Poliția Locală acuză ASPA

24 January 2023 at 16:49
By: (C.C.)

Poliţia Locală Sector 6 susţine că Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) avea doi ani la dispoziţie să organizeze recensământul câinilor fără stăpân, precizând că de la începutul anului şi până în prezent, prinzătorii au sosit doar la şapte sesizări dintre cele 85 trimise pentru ridicarea câinilor identificaţi.

Precizarea vine după ce o femeie care alerga sâmbătă dimineaţă în zona Lacul Morii a fost ucisă de câini.

„Potrivit raportului Poliţiei Locale Sector 6, de la începutul anului şi până în prezent, din cele 85 de sesizări trimise către ASPA pentru ridicarea câinilor identificaţi, prinzătorii au sosit doar la 7 dintre ele. Astăzi, la locul tragediei, la ora 9,00, pe câmp erau încă maidanezi. Poliţiştii locali Sector 6 i-au fotografiat şi au sesizat ASPA prin dispecerat. Între timp, doar unul a fost capturat de către prinzători. Zilele trecute au fost prinşi alţi 5, conform monitorizării PLS6. Din 2019, ASPA avea doi ani să organizeze recensământul câinilor fără stăpân şi era obligatoriu să fie gata în doi ani, adică în 2022, potrivit HCGMB”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Locale Sector 6 transmis marţi.

articolul original.

Ce salariu încasează un angajat la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA). La sumă se mai adaugă și alte sporuri

23 January 2023 at 11:27
image

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) se află în subordinea Primăriei Generale și beneficiază din bani publici. Astfel încât, un director general al instituției primește un salariu considerabil. Iată câți bani primesc angajații de la ASPA.

Aflată în subordinea Primăriei Generale, Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) beneficiază de fonduri din bani publici.

Un director general al instituţiei primeşte un salariu de bază în valoare de 16.917 lei, la care se mai adaugă şi un spor de lucru în condiţii vătămătoare de 1.456 lei.

Ce salarii primesc angajații de la ASPA

Un director adjunct are un salariu de 14.919 lei pe lună, la care se adaugă un spor de condiții vătămătoare de 1.907 lei, un şef serviciu are un salariu 9.690 lei/lună plus spor de condiții vătămătoare de 1.238 lei, un consilier are salariu de 5.899 lei/lună, plus spor de condiții vătămătoare de 754 lei.

Un muncitor necalificat are un salariu de 3.631 lei/lună plus spor de condiții periculoase de 464 lei, iar un şofer 4.093 lei/lună plus spor de condiții periculoase de 523 lei, potrivit ȘtirideCluj.

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor a intrat iar în atenţia publicului, după ce o haită de câini a sfâşiat-o pe Ana Oros, o femeie de 43 de ani, activist de mediu şi sportiv, care alerga pe Lacul Morii.

Femeia a fost găsită fără suflare la 300 de metri distanţă de cea mai apropiată locuinţă.

Terenul care se află la limita dintre sectorul 6 şi localitatea ilfoveană Chiajna este împânzit de bălării şi de haite de câini.

Din nefericire, nimeni nu a auzit strigătele de disperare ale femeii.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

ASPA anunță câți câini a prins până acum, în zona Lacul Morii: „Ieșiți din curți, lăsați liberi pe stradă”

23 January 2023 at 10:20
image

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a anunțat că a prins 14 câini, în zona Locul Morii, locul unde sâmbătă Ana Oros și-a găsit sfârșitul.

ASPA spune că patrupedele găsite nu aveau microcip, deși majoritatea au ieșit din curți, fiind lăsați liberi pe stradă, spun reprezentanții ASPA. Aceștia spun că în 2022 au prins 1700 de câini de pe domeniul public, cei mai mulți din Sectorul 6.

„Acțiunea de astăzi (n.r. duminică) de la Lacul Morii s-a finalizat cu capturarea a 12 adulți și 2 pui, care au fost cazați la adăpostul ASPA Bragadiru. Toți fără microcip. 4 dintre aceștia fac parte din grupul celor identificați ieri pe câmp, fiind tranchilizați de la distanță.

Acestora le-au fost prelevate probe de către polițiști pentru a se stabili dacă sunt cei care au atacat ieri dimineață. Restul câinilor, printre care și un metis de amstaff, au fost ridicați de pe străzile adiacente câmpului, respectiv Drumul la Roșu, Calea Giulești, str. Fântâna Domnească. Sunt câini ieșiți din curți, lăsați liberi pe stradă.

În acest sens, vom sesiza poliția”, au scris reprezentanții ASPA pe pagina de Facebook.

Cei mai mulți câini capturați au fost găsiți în Sectorul 6

Mai mult, anul trecut, anunță ASPA, au fost capturați, pe raza Municipiului București aproximativ 1700 de câini. De atunci capturare nu a fost oprită sau restricționată.

„La nivelul conducerii ASPA, nu a existat niciun moment în care activitatea ASPA de capturare să fie oprită sau restricționată. Echipajele ASPA au program de marți până sâmbătă în intervalul orar 08.00-22.00, dar acționează oricând în situații de urgență. Numărul de telefon pentru sesizări disponibil NON STOP este 021/9844”, se arată în comunicatul ASPA.

Cei mai mulți câini capturați în 2022, au fost ridicați de pe raza sectorului 6, a comunicat instituția:

Sectorul 6 – 381
Sectorul 5 – 358
Sectorul 2 – 285
Sectorul 4 – 268
Sectorul 3 – 238
Sectorul 1 – 150
Din aprilie 2022 și până în prezent au fost ridicați din zona Lacul Morii aproximativ 120 de câini, ultima acțiune în zonă fiind realizată la data de 18.01.2023, a mai transmis ASPA.

„Dezmințim categoric informația potrivit căreia după capturare, ASPA eliberează câinii înapoi pe străzi. Imediat cum ajung în adăposturile ASPA, câinii sunt microcipați și înregistrați în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân pe numele ASPA, astfel încât dacă aceștia ar fi ulterior eliberați pe stradă, datorită microcipului ar fi identificați ca fiind din adăposturile noastre”, a mai transmis ASPA.

Capturarea nu rezolvă nimic

ASPA capturează câinii de pe domeniul public, însă capturarea nu rezolvă cauza, nu oprește sursa de câini, spun reprezentanții instituției.

„ASPA nu are competențe în cazul proprietăților private, nu poate pătrunde pe acestea fără acordul proprietarilor, nu poate verifica deținătorii de animale, nu poate aplica sancțiuni.Polițiștii locali și polițiștii naționali au atribuții și competențe pentru verificarea proprietarilor de câini cu privire la microciparea și sterilizarea acestora sau cu privire la împrejmuirea proprietăților private astfel încât câinii să nu mai intre sau să iasă de pe acestea. Prin urmare, pentru a proteja cetățenii este nevoie de un efort comun al tuturor autorităților cu rol în gestionarea populației de câini fără stăpân ”, au mai scris reprezentanții ASPA pe pagina de Facebook.

Peste 6000 de câini și pisici au fost sterilizați anul acesta în cadrul campaniilor de sterilizări gratuite ale ASPA, potrivit datelor publicate de instituție. 9000 de imobile au fost vizitate și aprox. 31000 de pliante informative au fost distribuite în campania de informare. Și în acest moment ASPA desfășoară o campanie de sterilizări gratuite pentru câini cu deținător.

articolul original.

Autoritățile își pasează responsabilitatea în cazul femeii ucise de o haită de câini în apropiere de Lacul Morii din București

22 January 2023 at 16:15
image

Primăria sectorului 6 acuză Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor că răspunde foarte târziu la solicitările de a ridica maidanezii de pe străzi. De partea cealaltă, reprezentanții ASPA spun că atribuțiile lor sunt limitate și că fără spriinul poliției nu pot rezolva problema câinilor vagabonzi.

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor atrage atenția că poate să ridice câini numai dacă sunt pe domeniul public, nu și când se retrag în curțile oamenilor. De aceea, e nevoie de intervenția poliției, spune purtătoarea de cuvânt a ASPA, Cătălina Trănescu.

“Câinii pleacă din domeniul public intră pe o proprietate privată, noi nu mai avem competență, noi nu mai putem să intrăm și să capturăm. Și atunci ce am făcut? Am rugat Poliția Locală Sector 6 să ne ajute să identificăm proprietarii acelor terenuri și să obținem acordul lor să intrăm pe teren să-i capturăm. Sau mai există și varianta în care acei proprietari își asumă câinii, își îngrădesc corespunzător proprietatea și și-i țin acolo. Nu am primit un răspuns la această adresă. Problemele astea apar și pentru a le putea preveni sunt necesare mai multe controale la proprietarii de câini și la proprietățile private. Intră-n competența Poliției. Noi, ASPA, avem competență doar ridicare. ASPA nu are competențe de a verifica proprietarii de animale”, a spus Cătălina Trănescu.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/22ian-15-Tranescu-avem-competente-limitate.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primăria sectorului 6 a anunțat inițial că n-a primit sesizări că ar fi câini în zona Lacul Morii, unde a murit femeia atacată de o haită.

După ce ASPA a prezentat presei sesizările făcute către primărie, poliție locală și autorițăți din localitatea învecinată Chiajna, primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu a recunoscut că au existat aceste sesizări și a promis că va face anchetă la poliția locală. Într-un nou comunicat, primăria sectorului 6 acuză ASPA că intervine târziu pentru ridicarea câinilor, după una până la 3 zile de la sesizare. Și că alertați în noaptea de sâmbătă spre duminică să adune câinii de la Lacul Morii, hingerii au venit abia după 7 ore, la 10 dimineața.

Bărbatul care a descoperit-o pe femeia atacată de câini este șocat de ce a văzut și spune că atât familia sa cât și vecinii au depus numeroase sesizări.

“Un om care era mâncat de câini…altceva ce să vă zic? Erau foarte mulți câini. Un băiat care alerga pe dig a văzut toată scena, el a trimis pe cineva ca să vină la mine că nu știa exact adresa din zonă că să vină Poliția, Salvarea. (…) A făcut nora mea sesizări o grămadă și filmulețe cu câinii care se băteau aicea”, a spus bărbatul.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/22ian-15-barbat-marturisiri.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Hingerii continuă să caute și să captureze câinii din zona Lacul Morii. În cursul zilei de duminică, au reușit să prindă 12 câini adulți și doi pui, iar sâmbătă, capturaseră 2 câini adulți.

Prietenii femeii ucise de haita de câini au venit și ei la locul tragediei.

Cristian, unul dintre prietenii Anei Oros, a povestit de ce aceasta a continuat să alerge în zona în care anul trecut, în aprilie, fusese atacată de o haită de câini.

Atunci, a fost salvată de doi bicicliști care treceau prin zonă și care au reușit să alunge câinii. Femeia avea răni la cap, mâini și picioare și a fost dusă la spital unde a suferit mai multe operații.

“Multă lume se întreabă de ce a continuat să vină aici. Cuvintele Anei au fost:<< Nu poți trăi cu frică!>>  Problema există în continuare și se poate întâmpla oricui. Sunt câini lăsați în libertate și formează haite și atuncea atacă”, a spus Cristian.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/22ian-18-Cristian-despre-Ana.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Între timp, edilii de sector așteaptă să fie convocați de primarul general. Primarul sectorului 3, Robert Negoiță îi cere lui Nicușor Dan să convoace de urgență o ședință cu reprezentanții sectoarelor pentru a găsi soluții la problema câinilor de pe străzi.

(Sursa foto și video: ASPA)

articolul original.

Documentele care arată că ASPA a sesizat Poliția Locală a Sectorului 6 cu privire la pericolul câinilor din zona Lacul Morii

22 January 2023 at 10:07
image

Poliția Locală din sectorul 6 al Capitalei a fost sesizată, în repetate rânduri, de Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor cu privire la pericolul câinilor din zona Lacul Morii. Este zona în care, sâmbătă, o femeie a fost ucisă de o haită de maidanezi.

În septembrie, anul trecut, ASPA a cerut de 3 ori Poliției Locale din sectorul 6, dar și altor instituții, inclusiv din județul Ilfov, să facă verificări la proprietarii care își lasă câinii să umble pe străzi, reiese din documentele obținute de Europa FM.

După ce inițial a negat că ar fi existat astfel de înștiințări, primarul sectorului 6 recunoaște că au fost sesizări și anunță anchetă la poliția locală.

Documentele obținute de Europa FM arată că Poliția Locală din sectorul 6 a primit, în septembrie 3 sesizări din partea Autorității pentru Supravegherea Animalelor. Prima pe data de 15, în care e semnalat că în primele 6 luni ale anului, din sectorul 6, au fost ridicați peste 200 de câini și că ASPA a identificat 10 zone fierbinți de unde primesc mereu sesizări de la populație pentru ridicarea câinilor. Printre acestea, se afla și zona adiacentă digului de la Lacul Morii, unde, sâmbătă, o femeie a fost ucisă de o haită de câini.

Într-o a doua sesizare, datată 27 septembrie, ASPA cere din nou Poliției Locale din sectorul 6, verificarea proprietarilor de animale care își lasă câinii pe străzi și amintește de prezența maidanezilor în număr mare în zona Lacului Morii. Sesizarea e adresată deopotrivă Poliției Animalelor și Poliției din Chiajna, localitate învecinată din județul . Iar pe 30 septembrie, într-o sesizare similară despre prezența câinilor, e anunțat inclusiv primarul sectorului 6.

Instituția condusă de Ciprian Ciucu nega, sâmbătă, existența acestor sesizări, ba chiar spunea că poliția locală nu a identificat câini în zona Lacul Morii, informații respinse de Cătălina Trănescu, purtător de cuvânt al ASPA.

“‘Mă îndoiesc că nu au avut sesizări (despre prezența câinilor) pentru că o parte le-au redirecționat către noi, altele au venit direct de la cetățeni, iar alte acțiuni au fost acțiunile noastre proprii”, a spus Cătălina Trănescu.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/22ian-11-Tranescu-reactie.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După ce au ieșit la iveală documentele ASPA, primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, a recunoscut că a existat un schimb de adrese între ASPA și polițiile locale.  El a anunțat că a început o anchetă internă la Poliția Locală, dar în același timp a acuzat ASPA că prin aceste adrese doar își acoperă incompetența.

Primarul menționează pe Facebook că o cunoștea pe femeia ucisă de câini. A spus că a discutat cu ea despre proiecte în zonă și că acesta s-a implicat inclusiv în acțiuni de igienizare a zonei Lacul Morii.

articolul original.

Se urmărește demiterea primarului Capitalei? Lider PNL: ‘Nicușor Dan, ieși naibii odată din universul tău paralel, fă-ți ordine în primărie și condu! Dacă nu poți, pleacă. Pleacă pentru că ne-am săturat’

22 January 2023 at 16:52
image

Deputatul PNL Pavel Popescu a declarat, după ce o femeie a fost ucisă de câini maidanezi în zona Lacul Morii, sâmbătă, că ”politicienii slabi tind să se ascundă în birouri fugind de responsabilitate”, referindu-se la primarul Capitalei Nicuşor Dan.

”“Nu putem pune câinele mai presus de oameni”

Gandurile mele se îndreaptă către familia îndurerată a doamnei Ana Oros Daraban. Dumnezeu să le mângâie sufletele și să îi întărească!

În astfel de cazuri, politicienii slabi tind să se ascundă în birouri fugind de responsabilitate. Îmi pare rău, nu am cum să nu pronunț nume: Nicușor Dan și politica absolut cretină a instituțiilor aflate în subordinea sa. Vă invit să intrați pe site-ul Autorității pentru supravegherea și protecția animalelor București. În momentul în care administrația locală transformă radical o instituție din una de supraveghere într-un ONG de protecție a animalelor, ajungem unde ajungem.

Să nu mă înțelegeți greșit: iubesc animalele, sunt stăpân de câine și vă încurajez să adoptați. Dar una-i una, alta-i alta: în momentul în care o AUTORITATE supremă din partea PMB se plânge că a fost gonită de poliția locală de sector și comunică pe niște nenorocite de adrese spălâdu-se pe mâini, vorbim de inconștiență pură.

Politicile absolut cretine de intervenție a unui primar care nu poate tăia nici iarba din parcuri, care transformă orice instituție de intervenție (ASPA are 100 de angajați pentru cei care nu știu) în ONG, care se ascunde mereu într-un birou atunci când apare o criză, ne vor îngropa la propriu, fix cum s-a întâmplat cu această doamnă din tragedia de ieri.

Nicușor, ieși naibii odată din universul tău paralel, fă-ți ordine în primărie și condu! Dacă nu poți, pleacă. Pleacă pentru că ne-am săturat să așteptăm să vă treziți tu și echipa ta de pokemoni incompetenți care negociază pe viețile oamenilor.

Vă spun foarte clar: nu e un mesaj politic, astăzi nu este despre cărui partid politic îi aparține primarul Bucureștiului. Este despre incompetența care omoară oameni și lașitatea unora de a-și asuma responsabilitatea acoperindu-se de adrese la fel de tâmpite ca politicile pe care le promovează.”, a scris Pavel Popescu, duminică pe Facebook.

articolul original.

Robert Negoiță, ieșire în forță: ‘Îi cer să convoace urgent o ședință cu toate primăriile de sector pentru a discuta și stabili măsurile ce trebuie luate rapid în vederea soluționării problemei periculoase a căinilor fără stăpân’

22 January 2023 at 13:15
image

„Da, ştiu că este week-end prelungit pentru cei mai mulţi, dar în administraţia locală chiar nu putem pune pauză. Şi, din păcate, iată că apar şi situaţii, deosebit de grave, ce impun mobilizare şi intervenţii eficiente de îndată. I-am trimis astăzi primarului general o scrisoare prin care îi cer să convoace URGENT o şedinţă cu toate primăriile de sector pentru a discuta şi stabili măsurile ce trebuie luate rapid în vederea soluţionării problemei periculoase a căinilor fără stăpân. Fac şi aici un apel către domnul primar general în acest sens şi îmi exprim, în numele comunităţii Sectorului 3, toată deschiderea şi disponibilitatea de a ajuta activ la soluţionarea acestor probleme”, a scris Robert Negoiţă, duminică pe Facebook.

Edilul a mai spus că a sprijinit şi va susţine în cotninuare acţiunile derulate de PMB şi ASPA pe raza Sectorului 3 cu privire la problema câinilor fără stăpân, însă în contextul incidentului de sâmbătă lipsa de reacţie nu este o variantă.

„Am sprijinit şi vom sprijini şi în continuare acţiunile derulate de Primăria Generală, prin ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor Bucureşti), pe raza Sectorului 3. Dar, dată fiind situaţia în care s-a ajuns şi faptul că fenomenul căinilor fără stăpân pare ca a scăpat de sub control, cred că este imperios necesar să existe un plan coerent de acţiune şi intervenţie rapidă pe care doar Primăria Generală îl poate şi trebuie să îl pună în mişcare. Lipsa reacţiei, în acest moment, nu este o variantă! Şi sper ca, azi sau în zilele ce vin, domnul primar general să ne convoace la o discuţie constructivă”, a completat Negoiţă, conform news.ro

articolul original.

DOCUMENT: Divergențe după moartea femeii sfâșiate de câini: ASPA spune că a anunțat de trei ori, în 14 zile, Poliția Locală Sector 6 legat de pericolul existent în zona Lacul Morii din cauza maidanezilor / Primăria S6 susținea că Poliția Lo

22 January 2023 at 08:40

Scandal în declarații după moartea femeii sfâșiate de câini: ASPA spune că a anunțat de trei ori, în 14 zile, Poliția Locală Sector 6 legat de pericolul existent în zona Lacul Morii din cauza maidanezilor. Pe de altă parte, Primăria S6 susținea că Poliția Locală nu a fost înștiințată.

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a înștiințat Poliția Locală Sector 6 de trei ori, în decursul a două săptămâni, cu privire la pericolul existent din cauza câinilor fără stăpân care sunt agresivi din zona Lacul Morii, acolo unde o femeie de 42 de ani a fost ucisă sâmbătă, în timp ce se afla la alergat.

Documentele care atestă această informație au fost publicate de jurnaliștii de la G4Media.

Documentele prin care conducerea ASPA a transmis problema câinilor vagabonzi sunt trimise în 15, 27 și 30 septembrie, iar alături de Poliția Locală au mai fost înștiințați și primarul Ciprian Ciucu, IPJ Ilfov, Poliția Chiajna, Serviciul pentru Protecția Animalelor și Poliția Animalelor.

Prima sesizare transmisă de ASPA

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a înștiințat Poliția Locală Sector 6 / Sursa foto: G4Media
Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a înștiințat Poliția Locală Sector 6 / Sursa foto: G4Media
Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a înștiințat Poliția Locală Sector 6 / Sursa foto: G4Media
Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a înștiințat Poliția Locală Sector 6 / Sursa foto: G4Media

În 27 septembrie 2022, ASPA revine cu o altă solicitare în care vorbește chiar de cazul femeii ucise, care mai fusese victima câinilor fără stăpân, în aceeași zonă, și în aprilie anul trecut.

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a înștiințat Poliția Locală Sector 6 / Sursa foto: G4Media
Sursa foto: G4Media
Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a înștiințat Poliția Locală Sector 6 / Sursa foto: G4Media
Sursa foto: G4Media

Conducerea ASPA a sesizat, pentru a treia oară Poliția Locală a Sectorului 6 în 30 septembrie, dar și pe primarul Ciprian Ciucu.

În documentul respectiv, scrie că maidanezii apar, frecvent, pe pista de bicicliști.

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a înștiințat Poliția Locală Sector 6 / Sursa foto: G4Media
Sursa foto: G4Media
Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a înștiințat Poliția Locală Sector 6 / Sursa foto: G4Media
Sursa foto: G4Media

Pe de altă parte, tragedia avut în Sectorul 6 al Capitalei. Primăria condusă de Ciprian Ciucu a transmis, printr-un comunicat de presă, imediat după atacul sângeros, că Poliția Locală a sectorului nu a fost înștiințată cu privire la pericolul pe care îl reprezintă câinii fără stăpân și a transmis că doar Primăria Capitalei, prin ASPA, poate strânge câinii din zonă.

„Poliția Locală Sector 6 nu a primit sesizări privind existența câinilor fără stăpân în zona unde s-a petrecut tragedia. Însă, aproape zilnic polițiștii locali solicită intervenția celor de la ASPA pentru a captura câinii fără stăpân din alte zone, în special cele aflate la granița cu comunele limitrofe (…) Primăriile de sector nu au atribuții pe partea de ecarisaj, singura instituție abilitată să monitorizeze și să strângă câinii maidanezi de pe raza administrativ-teritorială a Bucureștiului este Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei Generale”, se arată în comunicatul citat.

O femeie a murit sfâșiată de câini în Sectorul 6 al Capitalei. Ea ieșise să alerge lângă Lacul Morii, dar a fost atacată de maidanezi și, din păcate, și-a pierdut viața.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

ASPA a capturat 2 din cei 8 câini identificați în zona unde a fost ucisă femeia atacată de maidanezi

21 January 2023 at 13:00
image

10 angajați ai ASPA, Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor au fost trimiși cu arme cu tranchilizant să captureze câinii care au ucis, sâmbătă, o femeie, în timp ce alerga în zona Lacului Morii din Capitală.

Au fost identificați 8 câini, însă numai doi dintre ei au fost prinși, plus câțiva pui, a spus purtătoarea de cuvânt a ASPA, Cătălina Trănescu.

“Au fost identificați 8 câini pe câmp. Echipele noastre care sunt dotate cu pușcă cu tranchizilant sunt în încercarea de a face aceste capturări, însă fiind un teritoriu atât de mare, atât de vast, este o operațiune extrem de dificilă. Am identificat și puiuți ai acestor câini. Aceștia, evident, au fost mult mai ușor de ridicat. Din aprilie anul trecut până în prezent peste 120 de câini au fost ridicați de aici din zonele și străzile adiacente acestui câmp”, a precizat Cătălina Trănescu.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/21ian-16-Tranescu-am-identificat-8-caini.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din sectorul 6 al Capitalei, sunt ridicați cei mai mulți câini fără stăpân, spune Cătălina Trănescu de la ASPA.

”Noi venim, îi ridicăm și apoi vin alții. De unde vin? Pot să vină din Ilfov pentru că este foarte aproape, din Chiajna, pot să vină de la această stână dacă ciobanul acesta are cel puțin o femelă necastrată, ea se înmulțește. Noi deja am găsit pe câmp pui, am luat pui. Competența în verificarea proprietarilor de animale aparține poliției: locale și naționale. Pot să meargă în verificări la proprietarii de animale sau la proprietarii de terenuri să facă aceste verificări”, spune purtătoarea de cuvânt a ASPA.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/21ian-15-Tranescu-noi-ridicam-caini-altii-vin-la-loc.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

ASPA  dă vina pe poliția locală din sectorul 6 că nu i-a verificat pe proprietarii de animale din zonă, în condițiile în care în apropiere de locul în care a fost ucisă femeia se află și o stână.

”Din sesizările pe care noi le-am făcut către Poliția Locală Sector 6, către Poliția națională, am solicitat sprijinul acestor instituții de a merge la proprietarii de câini, de a-i verifica dacă au câinii microcipați și înregistrați în R.E.C.S (n.r. Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân), dacă au câinii sterilizați conform legii în așa fel încât să nu se înmulțească. Din păcate, de la Poliția Locală Sector 6 (…) niciuna dintre sesizările noastre scrise nu a primit răspuns, a precizat Cătălina Trănescu de la ASPA.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/21ian-16-Tranescu-acuzatii-politie.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primăria Sectorului 6 susține că poliția locală nu a primit sesizări privind existența câinilor fără stăpân în zona unde s-a petrecut tragedia, dar că polițiștii au sesizat ASPA pentru a interveni în alte zone.

Între timp, Diana Mardarovici, purtătorul de cuvânt al consilierilor generali  PNL București a cerut demisia directorului ASPA.

Femeia ucisă de câini are peste 40 ani. Este aceeași persoană care, anul trecut, în aprilie, a fost atacată în aceeași zonă, de o haită de maidanezi. Ea fost salvată atunci de doi biciliști care treceau prin zonă și care au alertat autoritățile la timp. Femeia a fost dusă de urgență la spital cu răni la mâini, picioare și față. De data aceasta, medicii chemați la locul faptei nu au mai putut-o salva.

Trupul neînsuflețit al femeii a fost dus la Institutul de Medicină Legală din București, pentru necropsie, iar cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei.

(Sursă foto și video: ASPA)

articolul original.

Președintele ADRPE, după tragedia de la Lacul Morii: ”Nicușor Dan a delegat atribuțiile coordonării ASPA către Diana Pungă, actualul City Manager al Primăriei Capitalei, care nu a făcut absolut nimic pentru a asigura continuitatea serviciului d

21 January 2023 at 14:44
image

Sorin Chiriță – președintele Asociației pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene (ADRPE) – are o intervenție tranșantă după tragedia de la Lacul Morii, acolo unde o femeie a murit sfâșiată de câini maidanezi.

Președintele ADRPE notează că o astfel de tragedie a avut loc tocmai pentru că în unele funcții ajung oameni lipsiți de experiență, care nu ar avea ce să caute acolo.

Sorin Chiriță precizează că Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a delegat atribuțiile coordonării ASPA către Diana Pungă, actualul City Manager, iar aceasta ”nu a făcut absolut nimic pentru a asigura continuitatea serviciului de ecarisaj”.

Problema câinilor fără stăpân din sectorul 6, mai ales din zona Lacul Morii, unde o femeie a fost sfâșiată sâmbătă de maidanezi, este semnalată de către cetățeni Primăriei Capitalei de peste un an, iar Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) și Poliția Locală aflată în subordinea PRIMĂRIEI CAPITALEI își pasează răspunderea.

Răspunderea este a Primăriei Capitalei. Nicușor Dan a delegat atribuțiile coordonării ASPA către Diana Pungă, actualul Administrator Public (City Manager) al Primăriei Capitalei, care nu a făcut absolut nimic pentru a asigura continuitatea serviciului de ecarisaj, s-a preocupat doar de un program nereușit de adopții a câinilor fără stăpân”, acuză președintele ADRPE.

Diana Pungă, o apropiată a lui Nicușor Dan, în trecut se mândrea cu activitatea sa privind protecția animalelor fără stăpân, activând ca voluntar in acest sens. De altfel, conform datelor ținute ascunse de primărie singura ei «expertiză» fiind acest voluntariat. Deși este singura ei competență profesională, iată ca până și in acest domeniu a «reușit», un om a fost ucis. Triste vremuri pentru bucureșteni, puțină asumare nu strică

Sorin Chiriță, președintele ADRPE

”Incompetența ucide! La muncă, «salvatorilor»!”

Sorin Chiriță mai notează că ”incompetența ucide”, iar cei care se etichetează drept ”salvatori” ai Bucureștiului – cu referire clară la alianța USR PLUS și la Nicușor Dan – au descoperit că ”este grea și complicată administrația”.

Președintele ADRPE mai scrie pe pagina sa de Facebook că a face administrație este foarte greu când lipsește ”competența necesară”, iar ”minima experiență” nu există. Au fost impuse în funcții publice ”persoane care se află la primul lor serviciu”, iar postarea se încheie cu o întrebare-cheie.

”Este grea si complicată administrația? Doamnelor si domnilor «salvatori» ai Bucureștiului, este greu? Este greu când nu ai competența necesară, este greu când nu ai o minimă experiență. Era mult mai ușor sa îți dai cu părerea de pe margine! Cei care «salvează» Bucureștiul au reușit sa impună in funcții publice persoane care se afla la primul lor serviciu, persoane care nu cunosc nimic din mecanismele juridice si administrative ale statului.

Întâi să aveți serviciu, să munciți pentru oameni, după aceea sa cereți funcții publice. La muncă, «salvatorilor», munciți ca noi, toți românii! Dacă voi salvați Bucureștiul, de voi cine-i salvează pe bucureșteni?”, încheie Sorin Chiriță, președintele ADRPE.

Citește și:

Gabriela Firea, după ce o femeie din București a fost mușcată de maidanezi și a murit: ”O viață pierdută într-un mod îngrozitor, din cauza haitelor de câini vagabonzi lăsate să terorizeze Capitala!”

Grupul Wagner, ”armata privată a lui Putin”, catalogat de SUA drept ”organizație criminală transnațională”. John Kirby: ”Evgheni Prighozin încearcă să-și promoveze propriul interes în Ucraina”

Dinu Gheorghe, consilier local: ”Clotilde Armand, ai amăgit alegătorii, mai sunt aproape 16 luni până te va lovi realitatea votului”

De ce vor procurorii ca frații Tate să mai stea în arest încă 30 de zile: ”Un control psihic permanent asupra victimelor, inclusiv prin recurgerea la acte de violență manifestate constant”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
articolul original.

Detalii incredibile în cazul femeii sfâșiate de maidanezi în zona Lacul Morii: Un bărbat a văzut întreaga scenă și a încercat să o salveze, dar era deja prea târziu

21 January 2023 at 10:57

Un bărbat este martorul-cheie în cazul morții femeii de 43 de ani, care a fost atacată sâmbătă dimineața de maidanezi, în zona Lacul Morii. El le-a povestit anchetatorilor că a văzut tot ce s-a întâmplat și a sărit în ajutorul bucureștencei, dar a fost prea târziu, spun surse judiciare pentru GÂNDUL.

Ana a ieșit, sâmbătă dimineața, să facă jogging lângă Lacul Morii din București. A fost ultima dată când s-a întâmplat asta.

Un bărbat se afla în zonă când a avut loc tragedia. El a fost audiat deja de oamenii legii și a povestit că era într-o zonă de câmp de lângă Lacul Morii când a văzut că o haită de câini au înconjurat-o pe femeie.

Animalele au început să o muște cu brutalitate, ea având răni adânci în special în zona coapsei.

El s-a apropiat dorind să o salveze, dar, din păcate, era prea târziu. Acela a fost momentul când a apelat serviciul de urgență 112.

Motivul pentru care nu va exista o expertiză, așa cum s-a făcut în cazul lui Ionuț, copilul de 4 ani ucis de câini

Sursele judiciare citate au explicat, pentru GÂNDUL, că nu va fi făcută o expertiză a patrupedelor, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Ionuț, copilul de 4 ani ucis de câini, în 2013.

Acest lucru se întâmplă pentru că atacul sângeros a avut loc pe teren public, și nu într-o zonă privată, iar câinii care au ucis-o pe femeia de 43 de ani din București nu aparțin nimănui.

Imediat după atac au fost informați și reprezentanții Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) despre cele întâmplate în zona Lacul Morii.

Ei au venit la fața locului cu un laț pentru a prinde câinii criminali, un instrument total ineficient, spun sursele citate.

Ulterior, ei au revenit cu o pușcă cu tranchilizant pentru a-i depista și imobiliza pe maidanezii care au sfâșiat-o pe femeie.

Dosarul a fost preluat de Serviciul Omoruri din București, iar necropsia trupului neînsuflețit ar urma să fie gata abia după mini-vacanța de 24 ianuarie.
Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Fcaebook ASPA București
Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Fcaebook ASPA București

Femeia de 43 de ani a mai fost atacată de câini, în aprilie 2022. Atunci, ea a intrat imediat în sala de operaţie din cauza rănilor profunde pe care le-a suferit, potrivit declarației purtătorului de cuvânt al Spitalului Universitar din Capitală, Dr. Silvia Nica, de la acel moment.

„Pacienta a ajuns stabilă şi respirator şi hemodinamic, conştientă şi aşa a şi rămas până în momentul în care a părăsit unitatea de primiri urgenţe. Are multiple leziuni tegumentare şi unele şi mai profunde la nivelul scalpului, la nivelul braţului drept şi la nivelul membrelor inferioare. Acum se află în sala de operaţie. A fost internată în secţia de chirurgie plastică, a mers direct la sala din unitatea de primiri urgenţe pentru a beneficia de tratamentul chirurgical al acestor plăgi. Toate plăgile care necesită sutură sunt operate”, a explicat Dr. Silvia Nica.

Potrivit sursei citate, femeia atacată de câini a suferit un şoc puternic, însă a fost ajutată de personalul spitalului să comunice despre cele întâmplate. Victima a fost consiliată de un psiholog de la Spitalul Univeristar şi, dacă va dori, va primi acest ajutor şi pe viitor.

„Ne-a spus că era în programul de jogging pe un câmp undeva în amonte de Lacul Morii şi în timpul acela o haită de câini care erau liberi acolo, între 15 şi 20 a apreciat dumneaei, a atacat-o. Au doborât-o la pământ şi norocul dumneaei a fost că unul dintre bicicliştii care trecea prin zonă a reuşit să îndepărteze câinii. Cu siguranţă că vor rămâne nişte cicatrici la nivelul tegumentului. În spital poate beneficia de acest suport psihologic şi după ce se va externa din spital, dar asta dacă va dori, bineînţeles. Şi pentru a-i asigura acum suport psihologic i-am luat personal acordul”, a spus medicul.

„Femeia a fost îngrijită de echipa de la chirurgie plastică, probabil doi sau trei medici şi asistentul de sală. Plăgile nu necesită să fie tratate concomitent, pot beneficia de tratamentul chirurgical pe rând, nu este niciuna care să-i pună viaţa în pericol”, a declarat Dr. Nica pentru news.ro.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Polițieiciteste mai mult
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

COVID-19 se răspândește în tot corpul, arată autopsiile

11 January 2023 at 06:00
image

Noul coronavirus este definit drept infecție respiratorie, însă cercetările recente arată că COVID-19 se răspândește în tot corpul.

Zeci de autopsii recente arată dovezi persistente de SARS-CoV-2 în întregul corp, inclusiv în plămâni, inimă, splină, rinichi, ficat, colon, torace, mușchi, nervi, tractul reproducător, ochi și creier.

Într-o autopsie, rămășițele noului coronavirus au fost găsite în creierul unui pacient decedat la 230 de zile după ce a început să prezinte simptome.

COVID-19 se răspândește în tot corpul și persistă mult timp

„Datele noastre indică faptul că, la unii pacienți, și poate persista în organism luni de zile”, concluzionează autorii studiului, condus de cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate din Statele Unite (NIH).

În trecut, autopsiile celor care au contractat COVID-19 au arătat semne preliminare de răspândire în mai multe organe, rămășițele genetice ale virusului apărând într-o multitudine de țesuturi, organe și fluide.

În iulie 2020, autopsiile suplimentare au arătat dovezi de cheaguri de sânge în aproape fiecare organ vital al celor care au contractat COVID-19.

Noua cercetare de la NIH repetă acum și confirmă rezultatele mai detaliat ca niciodată, scrie Science Alert.

Un studiu pe 44 de autopsii

Cercetătorii sugerează că cele mai noi descoperiri ale lor sunt cea mai cuprinzătoare analiză de până acum asupra persistenței celulare a SARS-CoV-2 în corpul uman.

Studiul a implicat 44 , în care cercetătorii au detectat și cuantificat cu atenție nivelul de ARN mesager din SARS-CoV-2 în 85 de locații și fluide. Această informație genetică indică locul unde s-ar fi putut înmulți virusul în timpul vieții unei persoane.

În autopsiile efectuate din aprilie 2020 până în martie 2021, cercetătorii au descoperit că indivizii mai în vârstă nevaccinați care au murit din cauza COVID-19 au prezentat semne abundente de înmulțire a SARS-CoV-2 într-un total de 79 de locații și fluide corporale.

În plus, unele dintre modificări au fost evidente în două săptămâni după ce au început să apară simptomele.

COVID-19 se răspândește în tot corpul, nu doar în plămâni

Interesant este că în timp ce cele mai multe inflamații și răni, creierul și alte organe nu au prezentat adesea modificări semnificative ale țesuturilor „în ciuda poverii virale substanțiale”.

Autorii nu sunt siguri de ce se întâmplă asta. S-ar putea, de exemplu, ca sistemul imunitar uman să nu fie la fel de bun la țintirea acestor alte locații în comparație cu plămânii.

În etapele ulterioare ale recuperării după COVID-19, cercetătorii au descoperit dovezi că plămânii au fost mai puțin infectați decât au fost la început, în timp ce alte locații nu au prezentat o îmbunătățire atât de mare.

„Rezultatele noastre arată că, deși cea mai mare povară a SARS-CoV-2 se află în țesuturile respiratorii, COVID-19 se răspândește în tot corpul”, concluzionează cercetătorii.

Încă mai sunt multe lucruri de aflat despre COVID-19

Cum se răspândește virusul atât de mult este un alt mister care trebuie rezolvat. Autopsiile din studiul actual nu au arătat adesea rămășițe virale detectabile în plasma sanguină, ceea ce sugerează că agentul patogen ar putea călători prin alte mijloace.

Înțelegerea modului în care SARS-CoV-2 se răspândește și persistă în corpul uman ar putea dezvălui multe informații despre motivul pentru care unii pacienți suferă de COVID-19 cu durată lungă.

Studiul NIH nu a experimentat în mod specific cu pacienți cu COVID-19 de durată, dar rezultatele sunt relevante pentru posibilele planuri de tratament.

Antiviralele, cum ar fi Paxlovid, de exemplu, ar putea ajuta sistemul imunitar uman să curețe celulele virale din țesuturi, organe și fluide care ar putea fi altfel greu de atins. Acest lucru poate ar ajuta și la reducerea simptomelor persistente.

„Sperăm să confirmăm datele privind persistența virală și să studiem relația cu COVID-19 de lungă durată”, spune unul dintre autori, Stephen Hewitt, de la Institutul Național al Cancerului din SUA.

Studiul a fost publicat în Nature.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Răspândirea gripei în România nu ține elevii departe de școală: „Nu avem în vedere suspendarea cursurilor”

5 January 2023 at 13:10

Ministerul Educației nu are în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau hibrid, în ciuda răspândirii gripei la nivel național.

Joi a avut loc o întâlnire convocată de Ministerul Sănătății, la care ministrul Educației, Ligia Deca, a participat însoțită de secretarul de stat Sorin Ion.

„Școlile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid. În funcție de evoluția situației epidemiologice, vom avea în vedere încheierea unui protocol comun ME-MS. Mai multe detalii vă vor fi oferite de către dna ministru Ligia Deca, în cadrul conferinței de presă organizate la sediul Min. Sănătății, începând cu ora 15:00”, se arată într-o comunicare a Ministerul Educaţiei.

articolul original.
❌