ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 2 December 2022Ultimele Stiri

Peste 200.000 lei amenzi, aplicate de Protecția Consumatorilor unor operatori economici din județul Dâmbovița

2 December 2022 at 13:47
image

Echipe mixte de control ale Comisariatelor Regionale pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) Regiunea Sud Muntenia și București-Ilfov au realizat verificări ale modului în care sunt respectate prevederile legislației în domeniu, în vigoare, în județul Dâmbovița, parte a campaniei Caravana Consumatorilor, coordonată de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu și comisarul șef al Regiunii Sud Muntenia, Ion Iordăchescu.

Până în acest moment, controlul, care a vizat, în mod deosebit, una dintre piețele municipiului Târgoviște și locații de alimentație publică, din oraș, s-a încheiat la 16 operatori economici, care activează în diferite domenii de activitate, în județ, din zona comercializării produselor alimentare, nealimentare și alimentație publică.
” Dacă reușesc să găsesc timp, îl petrec alături de colegii comisari, pe teren.
Informațiile vin de la Dvs., consumatorii, și mă obligă să le tratez cu maximă seriozitate.
Caravana Consumatorilor este reacția noastră la ceea ce își doresc consumatorii. Campania are în vedere și evaluarea activității colegilor noștri, lucru la fel de important!” – Horia Constantinescu, președinte ANPC.

Pentru neregulile constatate, comisarii CRPC Sud Muntenia și București-Ilfov au aplicat următoarele sancțiuni:

amenzi contravenționale în valoare de 231.000 lei

8 avertismente

oprirea definitivă de la comercializare/utilizare a produselor alimentare neconforme

oprirea temporară a prestării de servicii, în cazul a 8 operatori economici, până la remedierea tuturor deficiențelor

propunerea închiderii unității pentru o perioadă de până la 6 luni, în cazul a 2 operatori economici.

Operatorii economici la care s-au înregistrat nereguli și care au fost sancționați, sunt:

Dublin Irish Pub SRL

Amis Bistro Cafe SRL

Sud Est Com SRL

Grand Euforia SRL – Ristorante del Ponte

Patiseria La Patricia SRL

Sincer SRL

Sincer Com SRL

Alimentara SA

Caro SRL

Safilar SRL

DPAAA Târgoviște – administrator piețe

II Baila Ion

II Stan Dacian Ionuț

Barats Trade SRL, Restaurant Belvedere

Happy Day SRL

Dintre cele mai importante abateri înregistrate, menționăm:

– utilizarea unor produse alimentare, drept materii prime, cu data limită de consum depășită;
– prezența unor insecte vii (gândaci) în spațiul de preparare;
– folosirea unor produse alimentare fără eticheta cu elemente de identificare și caracterizare, precum și fără data limită de consum;
– folosirea unui bloc alimentar neigienizat, cu aragazuri, cuptoare, malaxoare, friteuze cu depuneri de grăsime arsă
– folosirea unor camere de frig și vitrine frigorifice cu o igienă precară, cu chederele de la ușă neigienizate, ventilatoare cu prezență în strat masiv de praf și impurități, cu grătare cu vopsea exfoliată, cu rugină, depuneri de gheață, insecte;
– neincluderea în lista meniu a informării asupra ingredientelor care pot provoca alergii sau intoleranțe;
– nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea produselor alimentare;
– existența tavanului ce prezenta infiltrații, bucăți lipsă de tencuială, praf și uzură
– existența pavimentului neigienizat, cu insecte moarte
– utilizarea unor cântare fără buletin de verificare metrologică;
– utilizarea unor ustensile de bucătărie neconforme (bureți de sârmă, recipiente pentru colectare reziduală fără capac) uzate și neigienizate;
– practici comerciale incorecte privind ingredientele utilizate, față de cele menționate în lista meniu, precum și prepararea pastelor contrar indicațiilor producătorului;
– mod insalubru de depozitare a unor ingrediente, alimente depozitate alături de produse de curățenie;
– lipsa compoziției fibroase tradusă în limba română, pe etichetele produselor textile aflate la comercializare;
– comercializarea unor articole de încălțăminte fără pictograme.

Verificările vor continua, în această zonă, și în perioada următoare.

articolul original.

Paul Anghel: Îi sfătuiesc pe părinți să achiziţioneze dulciuri şi jucării numai din magazine specializate

2 December 2022 at 12:40

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a lansat un avertisment special pentru părinți de Moș Nicolae.

În contextul informațiilor transmise de Paul Anghel, următoarele cadouri pot reprezenta un pericol.

Concret, şeful ANPC a publicat o „scrisoare” către Moș Nicolae pe pagina sa de socializare, în care îi sfătuiește pe părinți să achiziţioneze dulciuri şi jucării numai din magazine specializate, unde se eliberează documente de cumpărare, pentru a putea proba tranzacţia în cazul unor reclamaţii legate de calitatea sau siguranţa unui produs.

Astfel, „Scrisoare către Moș Nicolae:

Dragă moșule, te rog ca atunci când te hotărăști să îți umpli tolba ta cea minunată cu cadouri pentru copii care, bineînțeles că au fost cuminți, să ai în vedere câteva lucruri, la care ar trebui sa fii foarte atent.

Mai exact, dacă doresti să dăruiesti o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copii, ci să fie un cadou practic, atractiv care să aducă zâmbete pe chipurile lor, trebuie să ții cont de următoarele sfaturi:

 • să achizitionezi jucării numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care vei avea nevoie, Moşule, pentru a putea proba tranzacția, în cazul în care, în mod justificat, doresti să reclami calitatea/siguranța unui produs;
 •  să alegi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei;
 • trebuie să ai în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească;
 • să verifici dacă jucăriile au marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil și durabil, următoarele elemente:
  – coordonatele producătorului și/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați);
  – numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);
  – marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură.

Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoțește jucăria.

 • să verifici existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română și trebuie respectate.

Te sfătuiesc, Mosule, să nu cumperi jucării cu părți mici, detașabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și se pot îneca cu părțile mici”, a scris Paul Anghel pe Facebook.

Trebuie respectate atenționările referitoare la următoarele jucării

Mai apoi, acesta a subliniat că trebuie respectate atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni.

Aşadar, „De asemenea trebuie respectate atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenție. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.

Fraza ”Atenție. Nerecomandat copiilor sub 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere / pictograma care vizează copiii între 0 și 3 ani; fraza și simbolul nu trebuie puse împreună, pe etichetă.

După achiziționarea unei jucării și după ce le-o dăruiești, Moșule, copiilor, părinții trebuie să urmeze cu atenţie instrucţiunile de folosire.

Copiii trebuie supravegheaţi când se joacă și părinții trebuie să se asigure că toate jucăriile sunt adecvate pentru categoria de vârstă şi abilităţile copilului.

De asemenea, părinții trebuie să se asigure că cerinţele de siguranţă sunt respectate. Întrucât jucăriile diferă atât din punctul de vedere al materialului din care sunt lucrate, cât şi din cel al folosirii lor, asiguraţi-vă că cerinţele de siguranţă pentru fiecare categorie în parte sunt respectate. Astfel, pentru tobogane, leagăne, inele suspendate, corzi şi alte jucării similare fixate pe o traversă trebuie să primiţi de la vânzător instrucţiunile de utilizare prin care să vi se atragă atenţia asupra necesităţii verificării periodice a elementelor de susţinere.

La cumpărare, este nevoie ca acestea să fie însoţite de instrucţiunile de montare, pentru a evita asamblarea incorectă şi accidentele care ar putea apărea.

Jucăriile funcţionale, adică cele care reproduc la scară redusă echipamente, aparate sau instalaţii destinate adulţilor, trebuie să poarte avertismentul „Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”. În plus, acestea vor fi obligatoriu însoţite de instrucţiunile de utilizare şi de măsurile de precauţie necesare pentru evitarea unor pericole.

Patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul: „Atenţie! A se purta echipament de protecţie.” În plus, vor exista recomandări cu privire la echipamentul de protecţie.

Este necesară examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot reprezenta un pericol pentru sănătatea şi siguranţa copilului. Este indicat să aruncaţi jucăriile deteriorate”, a completat directorul ANPC.

Părinții trebuie să se asigure că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ținute departe de copiii sub vârsta de 3 ani

Din cele scrise de Paul Anghel, reiese că părinții trebuie să se asigure că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ținute departe de copiii sub vârsta de 3 ani.

Astfel, „Părinții să se asigure că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ţinute departe de copiii sub vârsta de 3 ani. Atenționez părinții care doresc să facă o surpriză cât mai plăcută copiilor lor ca, înainte de a cumpăra diverse sortimente de bomboane și ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao și grăsimi vegetale (bomboane, tablete, figurine etc.), care să nu le afecteze sănătatea, să aibă în vedere următoarele recomandări:

În primul rând, achiziționarea acestor produse se va face numai din locuri autorizate. Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanți, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanșeitate) și încadrarea produselor în data durabilitatii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător.

Etichetele trebuie să conțină următoarele informații: denumirea produsului, numele și adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului (ȋn cazul produselor din import se vor înscrie numele și adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România), data durabilității minimale, cantitatea netă și condițiile de depozitare. Toate produsele din import trebuie să fie însoțite de etichete cu elementele de identificare și informare în limba română.

Pentru ciocolată și produse din ciocolată trebuie menționat în mod obligatoriu conținutul de cacao substanță uscată, exprimat în procente, astfel: “cacao…% minim”. În cazul ciocolatei umplute se menționează produsul de umplutură. Se exceptează de la indicarea cantității nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame.

Această excepție nu se aplică produselor cu o greutate netă mai mică de 50 grame fiecare, atunci când sunt prezentate într-un ambalaj conținând două sau mai multe astfel de produse, dacă conținutul net total, inclusiv ambalajul, este egal sau mai mare de 50 grame. În cazul produselor din ciocolată turnate și goale în interior, această indicație poate fi înlocuită cu conținutul net minim. De asemenea, trebuie menționat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depașește 1% din masa produsului.

Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafață lucioasă, nestratificată și fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzație de rugozitate la masticare, culoare și gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafața netedă, lucioasă, uscată și nelipicioasă.

De asemenea, părinții trebuie să fie foarte atenți dacă pe eticheta produselor există informații cu privire la ingredientele cu posibil efect alergen sau a atenționării „poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora” în cazul menționării în lista ingredientelor a coloranţilor, înscriși în Anexa V la Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari”, a mai scris Paul Anghel.

Directorul ANPC i-a recomandat moșului să nu mai cumpere nuielușe

Totodată, nu în ultimul rând, directorul ANPC i-a recomandat moșului să nu mai cumpere nuielușe și să nu îl uite nici pe el.

Aşadar, „Dacă vor exista si situatii (chiar dacă puține si izolate) în care vei dori să aduci o nuielușă copiilor care nu au fost chiar cei mai cuminți, te rog să ai, de asemenea, în vedere că aceste produse trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

-să aibă informațiile privind caracteristicile esențiale ale lemnului….etc traduse în limba română
-să aibă marcaje CE
-să aibă prețul afișat
-să nu folosescă sintagme de genul GRATIS/CADOU sau derivate.

Si, cel mai bine, să nu le mai cumperi, Moșule, și să te limitezi la cadouri, că poate că, atunci când erai și tu micuț, ai mai făcut câte o trăznaie/boacănă și nu ai fost pedepsit. Părinții/bunicii tăi au dat, atunci, dovadă de toleranță și este momentul să faci și tu același lucru.

Cu drag, Moșule,

Paul
P.S. Și nu mă uita! Astept si eu ceva de la tine, ca în fiecare an”, a conchis Paul Anghel.

articolul original.

Atenție la dulciurile și jucăriile pe care le cumperi de Moș Nicolae! Vezi care sunt recomandările ANPC

2 December 2022 at 12:03

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, recomandă părinţilor să achiziţioneze dulciuri şi jucării numai din magazine specializate, unde se eliberează documente de cumpărare, pentru a putea proba tranzacţia în cazul unor reclamaţii legate de calitatea sau siguranţa unui produs, scrie Agerpres.

Dacă doreşti să dăruieşti o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copii, ci să fie un cadou practic, atractiv care să aducă zâmbete pe chipurile lor, trebuie să ţii cont de următoarele sfaturi: să achiziţionezi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), pentru a putea proba tranzacţia, în cazul în care, în mod justificat, doreşti să reclami calitatea/siguranţa unui produs; să alegi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei; trebuie să ai în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească”, a scris vineri, pe Facebook, Paul Anghel.

Acesta recomandă părinţilor să verifice dacă jucăriile au marcate pe corpul lor, „într-un mod vizibil, lizibil şi durabil”, coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură. Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte jucăria, precizează reprezentantul ANPC.

El susţine că trebuie verificată existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română şi trebuie respectate.

Anghel mai recomandă părinţilor să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi se pot îneca cu părţile mici.Trebuie respectate atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”. Fraza: „Atenţie. Nerecomandat copiilor sub 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere / pictograma care vizează copiii între 0 şi 3 ani; fraza şi simbolul nu trebuie puse împreună, pe etichetă.

De asemenea, părinţii trebuie să se asigure că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ţinute departe de copiii sub vârsta de 3 ani.

Şi în privinţa dulciurilor, directorul general al ANPC recomandă achiziţionarea acestora numai din locuri autorizate. „Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilitatii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător”, arată reprezentantul ANPC în postarea sa.

Astfel, etichetele trebuie să conţină următoarele informaţii: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului. În cazul produselor din import se vor înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilităţii minimale, cantitatea netă şi condiţiile de depozitare.

Potrivit sursei citate, toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română.

Pentru ciocolată şi produse din ciocolată trebuie menţionat în mod obligatoriu conţinutul de cacao substanţă uscată, exprimat în procente, iar în cazul ciocolatei umplute se menţionează produsul de umplutură. Se exceptează de la indicarea cantităţii nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame. De asemenea, trebuie menţionat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depăşeşte 1% din masa produsului.

„Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafaţă lucioasă, nestratificată şi fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzaţie de rugozitate la masticare, culoare şi gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafaţa netedă, lucioasă, uscată şi nelipicioasă”, atrage atenţia Anghel în postarea sa pe reţeaua de socializare.

Nu în ultimul rând, părinţii trebuie să fie foarte atenţi dacă pe eticheta produselor există informaţii cu privire la ingredientele cu posibil efect alergen sau a atenţionării „poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora” în cazul menţionării în lista ingredientelor a coloranţilor, înscrişi în Anexa V la Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari.

articolul original.

El este clientul ajuns la spital după ce a mâncat la cherhanaua din Vadu. Tonul comandat de procurorul Teodor Niță era expirat – FOTO/VIDEO

2 December 2022 at 09:07

Sursele locale confirmă că procurorul Teodor Niță este clientul ajuns la spital după ce a mâncat ton expirat la cherhanaua din Vadu.  Joi, 1 decembrie, restaurantul Moessia din Vadu a fost închis de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pentru mai multe nereguli, fiind găsite produse alimentare şi materii expirate chiar şi de trei ani.

Verificarea a avut loc după ce un consumator a mâncat ton la această unitate miercuri, 30 noiembrie, şi a ajuns în stare gravă la spital.

în cursul zilei de joi, 1 decembrie, la primele ore ale dimineții, reprezentanții ANPC și polițiștii au făcut un control la restaurantul Moessia de la Vadu

Procurorul Teodor Niță a ajuns la spital după ce a consumat mâncare expirată

După ce a început să se simtă din ce în ce mai rău, procurorul Teodor Niță a ajuns la Centrul de Permanență de la Năvodari, unde personalul medical a chemat ambulanța pentru a-l transporta la Spitalul Județean.

„Le mulțumesc medicilor care mi-au salvat viața, după ce am fost otrăvit. SUnt niște oameni excepționali și le mulțumesc”, a transmis  procurorul Niță prin intermediul „Focus Press”.

Amintim că procurorul trece printr-o perioadă cumplită, după ce fiul său s-a sinucis în luna noiembrie.

Cu toate acestea, în cursul zilei de joi, 1 decembrie, la primele ore ale dimineții, reprezentanții ANPC și polițiștii au făcut un control la restaurantul Moessia de la Vadu și au decis închiderea localului. Totodată, se fac cercetări pentru a se stabili dacă au mai fost și alte persoane care au avut de suferit în condiții similare.

Fiul procurorului Niță din Constanța s-a sinucis

În cadrul unui alt context, amintim faptul că duminică, 20 noiembrie, procurorul Teodor Niță a sunat la serviciul de urgență anunțând că fiul său s-a împușcat şi a solicitat ajutor. Din primele informaţii de la acea oră, se pare că fiul acestuia și-a tras un glonț în cap chiar cu arma tatălui său, având în vedere că procurorul din Constanța nu şi-ar fi păstrat pistolul conform legii.

Surse din anchetă au precizat atunci că Teodor Niță își ținea pistolul într-o casetă, nu într-un seif, iar o astfel de casetă este destul de ușor de spart.

„Dulapurile sau, după caz, casetele trebuie să fie prevăzute cu compartimente diferite care să fie asigurate fiecare cu câte un sistem de închidere, pentru păstrarea muniției separat de arme, a închizătoarelor aparținând carabinelor şi, după caz, a piesei a treia la arme letale lungi cu ţevi basculante. Armele letale lungi cu sistem de funcţionare semiautomat se păstrează numai asigurate cu dispozitiv special, omologat în condiţiile legii, destinat pentru blocarea trăgaciului”, se mai arată în HG 103/2005 privind condițiile păstrării și securității armelor letale și a munițiilor.

Așadar, potrivit detaliilor oferite de apropiaţii bărbatului în vârstă de 31 de ani, acesta era executor judecătoresc, aştepta un copil, însă ar fi avut probleme în căsnicie. Înainte de a comite acest gest, se pare că fiul procurorului Niță i-a trimis un mesaj de adio tatălui său, însă a fost prea târziu ca cineva să facă ceva pentru a-l salva.

Acum însă, procurorul Teodor Niță a ajuns pe mâna medicilor de la Spitalul Județean Constanța după ce a mâncat ton expirat la o cherhana din Vadu.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

VIDEO. Horia Constantinescu (ANPC), despre excrementele de urs la conservă: E operatorul economic pe ale cărui pungi de chipsuri scria „Ținutul Secuiesc” ca „țară de origine” / Poate le arunci prin curte și calci în ele ca să ai noroc

29 November 2022 at 20:24
image

Operatorul economic care a comercializat excremente de urs la conservă în Covasna și Harghita a mai fost sancționat și pentru alte abateri în trecut, fiind vorba despre cel pe ale cărui pungi de chipsuri scria „Ținutul Secuiesc” ca „țară de origine”, a precizat președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, marți, pe B1 TV, la „Sub semnul întrebării” cu Robert Turcescu.

Ce a spus Horia Constantinescu (ANPC), pe B1 TV, despre excrementele de urs la conservă vândute în Covasna și Harghita

Întrebat cum am ajuns să vindem în România excremente de urs la conservă, oficialul a explicat: „În primul rând, operatorul economic în cauză a mai fost sancționat și pentru alte abateri în trecut. Este cel pe a căror pungi cu chipsuri scria „Ținutul Secuiesc” ca „țară de origine” a acestor produse, a fost sancționat, între timp colegii mei au și câștigat în instanță. Nu contenește să ne surprindă. Vedeți dumneavoastră, fiecare se joacă cu ce știe mai bine, mă gândesc, or punerea pe piață a unui produs ce contravine codului consumului”.

„Codul consumului ne explică clar că nu putem avea produse ce pun în pericol sănătatea consumatorilor, pentru că a te juca cu excremente, mă gândesc, ale oricărei alte ființe nu este nici recomandat și cu siguranță este periculos pentru sănătate”, a adăugat Horia Constantinescu.

Referitor la eticheta produsului, el a spus: „Cu siguranță nu putem vorbi de un produs vegan, în primul rând, și dacă ar fi să o luăm în amănunt, cu siguranță sunt multe contradicțiile pe care le-am putea depista într-o acțiune de control. În primul rând, cred că, așa cum spuneați, vorbim de o glumă nepotrivită la nivelul celui care s-a gândit să ambaleze astfel de produse, probabil cu un mesaj ascuns sau de înțeles numai pentru cel care a ales acest mod de a se juca”.

Cât despre speculațiile privind destinația produsului, șeful ANPC a afirmat: „Cu siguranță ar fi trebuit aceste informații să le pună la dispoziția consumatorului, pentru că oricare dintre aceste destinații ar trebui clar explicată pentru a stabili la ce folosește un produs pus pe piață. Nu putem pune pe piață conserve, nu știu, cu orice ne trece prin minte numai pentru că ni se pare că suntem noi, nu știu, deținem o formă de ghidușie abstractă. Suntem într-o situație pe care cu siguranță, am discutat astăzi cu colegii mei, o vom gestiona în zilele următoare”.

Horia Constantinescu a afirmat ironic că poate „îl arunci prin curte și calci în el ca să ai noroc, dar toate astea trebuie explicate”.

„Atât timp cât nu sunt explicate, produsul nu are ce să caute pe piață”, a punctat el.

articolul original.

Amendă de 15.000 de lei pentru un magazin din Curtici

25 November 2022 at 14:38
image

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Arad continuă seria de controale privind respectarea prevederilor legale din domeniu în întreaga rețea de supermarketuri și în săptămâna 21.11-25.11.2022, ca urmare a unor sesizări primite din partea consumatorilor cât și în conformitate cu activitatea de supraveghere a operatorilor economici din județul Arad.

Astfel că, în urma controlului efectuat, ca urmare a unei sesizări, la operatorul economic REWE România SRL – Magazin 4560 punct de lucru Curtici, s-au constatat următoarele:

– produsul ouă de consum nu corespunde categoriei și codului menționat pe ambalaj. S-a constatat că au coaja spartă și sunt murdare cu pene lipite de coajă;

– Jucăriile verificate:
– figurine FARM ANIMALS, distribuitor REWE ZENTRAL AG GERMANIA. Pe eticheta atașată jucăriei nu se menționează producătorul și adresa sau marca înregistrată, adresa la care pot fi contactați precum și avertismentele specifice jucăriilor;

– S-a constatat neconcordanța între prețurile afișate la raft la diferite produse, și cele de la casa de marcat.

Sancțiunile aplicate de comisarii CJPC Arad au fost:

– amenzi contravenționale în valoare de 15.000 lei
– 2 avertismente
– măsura complementară de oprire definitivă și scoaterea din circuitul consumului uman a produselor alimentare
– măsura de oprire de la comercializare a produselor jucării, figurine.
– Decizie de încetare a practicii comerciale incorecte

Pentru înregistrarea reclamațiilor folosiți formularul de sesizări on line de pe site- ul instituției www.anpc.gov.ro

articolul original.

STB-ul, luat la ‘puricat’ de comisarii ANPC! Horia Constantinescu: Pare desprins din reclamele la detergenți

23 November 2022 at 07:45
image

Societatea de Transport Bucureşti (STB) a primit miercuri dimineața vizita Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Comisarii desfășoară acţiuni de verificare a mijloacelor de transport în comun ale Societăţii, acţiunea fiind în desfăşurare, conform reprezentanţilor ANPC.

„Începând cu ora 4:00 în această dimineaţă, 14 comisari ai structurii Bucureşti-Ilfov, au desfăşurat acţiuni de verificare a activităţii STB.
Au fost evaluate mijloacele de transport în comun din mai multe baze/depouri. Acţiunea este în desfăşurare. S-au lăsat invitaţii pentru mâine. Constatările şi informaţiile primite le vom comunica ulterior. Să cureţi 43 de tramvaie cu doar două persoane, în trei ore, pare desprins din reclamele la detergenţi”, a transmis şeful ANPC, Horia Constantinescu, conform AGERPRES

ANPC urmează să prezinte în cursul zilei concluziile controalelor.

articolul original.

VIDEO – Comisarii de la Protecţia Consumatorilor fac controale în mijloacele de transport în comun din Capitală. Au găsit scaune rupte și multă mizerie

23 November 2022 at 08:08
image

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au descins, miercuri dimineața, la Societatea de Transport București (STB) pentru a verifica mijloacele de transport în comun din mai multe baze / depouri.

Miercuri dimineața, de la ora 4:00, 14 comisari ai structurii București-Ilfov au început să facă verificări la STB, a transmis ANPC.

În cadrul controlului au fost evaluate mijloacele de transport în comun din mai multe baze/depouri.

Comisarii au găsit scaune rupte și murdare, elemente de susținere deteriorate și multă mizerie, în urma primelor verificări.

De asemenea, unele elemente metalice sunt afectate de rugină, iar podelele nu sunt spălate, în timp ce mânerele de susţinere sunt deteriorate.

„Să cureţi 43 de tramvaie cu doar două persoane, în trei ore, pare desprins din reclamele la detergenţi”, a comentat preşedintele ANPC Horia Constantinescu.

Acțiunea de control este încă în desfășurare.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

ANPC face controale în mijloacele de transport în comun din Capitală: Mizerie, rugină, scaune deteriorate (Foto & Video)

23 November 2022 at 06:39
By: -

Comisari ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) fac miercuri dimineaţă controale în mijloacele de transport în comun din baze şi depourile Societăţii de Transport Bucureşti.

”Începând cu ora 4, în această dimineaţă, 14 comisari ai structurii Bucureşti -Ilfov, au desfăşurat acţiuni de verificare a activiăţii STB. Au fost evaluate mijloacele de transport în comun din mai multe baze/depouri”, au anunţat reprezentanţii ANPC.

Aceştia au precizat că acţiunea este în desfăşurare.

Inspectorii ANPC au găsit mijloace de transport murdare și scaune cu capitonajul deteriorat. De asemenea, unele elemente metalice sunt afectate de rugină, iar podelele nu sunt spălate, în timp ce mânerele de susţinere sunt deteriorate.

Foto: ANPC

”Să cureţi 43 de tramvaie cu doar două persoane, în trei ore, pare desprins din reclamele la detergenţi”, a comentat preşedintele ANPC Horia Constantinescu.
 
ANPC urmează să prezinte în cursul zilei concluziile controalelor.

articolul original.

”Uitați cum mă agresează!” – Polițist filmat într-o încăpere de la Unitatea de tip Familial Gherla (VIDEO)

22 November 2022 at 21:50
image

Un polițist a fost filmat în direct, la Unitatea de tip Familial Gherla, în timp ce părea că ar folosi o atitudine abuzivă împotriva unuia dintre ocupații instituției;  în imagini se vede cum polițistul îi solicită unui student la UBB Cluj actele – în ceea ce părea a fi un spațiu de locuit – în timp ce acesta îl acuză, dintr-o poziție culcată, că este agresat.

”Am fost nevoit să fac live pentru că altfel se mușamalizează. Asta sunt eu. Nu mă ascund. Se intampla ca in sistemul de protecția copilului sa fie abuzuri peste pe abuzuri și indiferența la maxim în cadrul UTF GHERLA”, a transmis Robert Isztoica pe pagina sa de facebook, citat de Știrile de Cluj.

Relatările studentului referitoare la ANPC

După aproape două ore de la acest incident, studentul a revenit pe pagina sa de facebook unde a relatat mai multe neajunsuri cu care se confruntă tinerii care depind de instituțiile statului, cu referire la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului.

Tânărul a mai fost implicat într-un conflict cu cei din conducerea UTF Gherla și în pandemie, potrivit sursei citate. El a atacat în justiție un ordin de carantinare, emis după ce a fost declarat contact cu o persoană infectată cui COVID, angajată la UTF Gherla.

Robert Isztoica a fost contact cu o educatoare iar cei de la DGASPC Cluj (Direcția Generală de Asistență Socială și protecția Copilului) au dispus ca tinerii din UTF Gherla, unde locuiește și studentul de la UBB, să fie închiși cu forța în camere. Tribunalul Cluj i-a dat dreptate și a anulat decizia de carantinare a DSP Cluj, susține publicația amintită.

articolul original.

Mezeluri mucegăite, la vânzare într-un magazin din Giurgiu. Şef ANPC: „Unii operatori economici aleg să vândă gunoaie în loc de mâncare”

16 November 2022 at 21:53
image

Comisarii ANPC au suspendat pentru şase luni activitatea unui operator economic din judeţul Giurgiu, asta după ce în magazinul respectiv au fost descoperite mezeluri mucegăite, dar şi alimente depozitate pe jos.

Ion Iordăchescu, șeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia, a comentat situaţia: „Din păcate, unii operatori economici aleg sa vândă gunoaie în loc de mâncare”.

Mezeluri mucegăite, scoase la vânzare într-un magazin din Giurgiu

Un control făcut de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Giurgiu la un magazin care aparţine firmei Cristin Trans SRL din satul Dobreni, comuna Vărăşti, a scos la iveală nereguli grave, comisarii propunând suspendarea activităţii magazinului pentru jumătate de an. În urma neregulilor constatate, şi aplicând două amenzi în valoare totală de 30.000 de lei, potrivit news.ro.

„Neregulile constatate în timpul controlului au fost: comercializarea unor produse alimentare cu datele durabilităţilor minimale depăşite care prezentau şi mucegai alb verzui; comercializarea unor produse alimentare vrac, expuse la vânzare fără protecţie sanitară; utilizarea unor spaţii frigorifice neigienizate, ruginite, cu garnituri de etanşare deteriorate şi scurgeri de lichid; folosirea unor rafturi pentru expunerea produselor alimentare neigienizate: supraaglomerare de produse în spaţiul destinat consumatorilor, depozitate direct pe paviment; prezenţa, în magazine, a muştelor şi a unui miros urât, de canalizare”, a transmis Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia, într-o postare pe Facebook.

De asemenea, șeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia, Ion Iordăchescu, a comentat situaţia, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„În această perioadă, când inflaţia este scăpată de sub control în toată zona Euro şi într-un context socio economic defavorabil, când toate preturile au luat-o razna, din păcate, unii operatori economici aleg sa vândă gunoaie in loc de mâncare. Astăzi am emis decizia de închidere a unităţii pe o perioadă de până la 6 luni”, a spus șeful Comisariatului Giurgiu.

articolul original.

Paul Anghel, director general ANPC: ‘Nu cumpărați produse a căror etichete nu vă informează complet și corect privind conținutul, ingredientele sau calitatea produsului’

14 November 2022 at 19:45
image

Directorul General al ANPC, Paul Anghel, a prezentat, luni, sfaturi pentru cei care doresc să ţină post, în perioada următoare. Această categorie de persoane este îndrumată să cumpere produsele de post numai din locurile amenajate şi autorizate şi să verifice cu atenţie etichetele.

Într-o postare de luni pe pagina sa de Facebook, Paul Anghel recomandă consumatorilor să solicite şi să păstreze bonul de casă, după ce achiziţionează produse şi să verifice cu atenţie eticheta acestora.

 ”Pentru ca produsele pe care le cumpăraţi în perioada postului Crăciunului să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, vă recomand să cumpăraţi produse alimentare de post numai din locuri amenajate şi autorizate, să solicitaţi şi să păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea\conformitatea sau siguranţa unui produs. De asemenea, atenţionez asupra faptului că dacă achiziţionaţi produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare, riscaţi ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea vă pot afecta sănătatea.

Verificaţi cu atenţie eticheta produselor de post pe care le cumpăraţi! Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc. Nu cumpăraţi produse a căror etichete nu vă informează complet şi corect privind conţinutul, ingredientele sau calitatea produsului. Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Crăciunului şi de a evita astfel să fie induşi în eroare”, transmite Paul Anghel.

”Pentru ca produsele pe care le cumpăraţi în perioada postului Crăciunului, să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, vă recomand, în primul rând, ca înainte de cumparare, să acordaţi o atenţie deosebită listei ingredientelor. În cazul în care aceasta conţine şi ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pudră de ouă, trebuie să ştiţi că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post.

Pentru produsele tăiate, fracţionate sau porţionate de vânzător, solicitaţi să vedeţi eticheta produsului pentru a verifica compoziţia şi data durabilităţii minimale. Avertizez asupra faptului că pe unele ambalaje veţi găsi pe lângă lista cu ingrediente şi afirmatia „ poate contine urme de ou, lapte…”. Aceasta este o informaţie oferită voluntar de către producător, şi înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producţiei, cele mai mici urme din ingredientele menţionate, câteodată, nu pot fi evitate”, a mai scris Paul Anghel.

De asemenea, Anghel îndeamnă consumatorii să verifice dacă în magazinul de unde cumpără produse de post sunt respectate condiţiile specificate de producător. 

”Şi nu în ultimul rând, verificaţi dacă în magazin sunt respectate condiţiile de păstrare specificate de producător, în special temperatura. Nu cumpăraţi produse care au fost ţinute la temperaturi mai mari decât cea specificată. După achiziţie, respectaţi şi la domiciliu condiţiile de depozitare precizate pe ambalaj. De asemenea, verificaţi data durabilităţii minimale. Nu cumpăraţi produse cu data durabilităţii minimale sau data limita de consum depăşita sau modificată”, mai precizează Anghel.

Potrivit sursei citate, în urma acţiunilor de control desfăşurate în anii anteriori, comisarii ANPC au găsit la comercializare produse pe ale căror etichete erau înscrise menţiuni care puteau induce în eroare consumatorii: Cozonac cu rahat, cacao şi stafide, ambalat în pungi din material plastic, în compozitia căruia se regăseau ouă, în contradicţie cu menţiunea inscripţionată pe fluturaşul colant “produs de post”. De asemenea, s-a găsit ”maioneză vegetală simplă” şi “maioneză vegetală Shaorma”, deşi denumirea de MAIONEZĂ se atribuie doar unei emulsii pe bază de gălbenuş de ou, ulei şi alte ingrediente.

Comisarii au mai găsit “Pizza de post” – “specialitate cu aroma pe baza de uleiuri vegetale şi cazeină (substanţă proteică din lapte)”, produsul nefiind astfel un produs ”de post”, cu efectul dezinformării consumatorilor şi multe altele asemenea, conform news.ro

articolul original.

De ce ANPC a luat măsura detalierii etichetei preparatului finit, în alimentația publică?

13 November 2022 at 17:40
image

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a analizat, în mai multe liste a felurilor de mâncare servite de unități de alimentație publică, ingredientele, materiile prime, precum și produsele finite, în funcție de informațiile furnizate de etichetele fiecăreia sau de mențiunile din meniu.

Concluzia specialiștilor ANPC a fost una singură, în beneficiul consumatorilor: dacă, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale, pe etichetele acestora, iar consumatorul le poate citi și cunoaște toate aceste detalii, atunci când cumpără un produs din magazin, tot așa este normal să se regăsească același tip de informații care să descrie un preparat culinar servit într-o locație de alimentație publică. Cu atât mai mult cu cât, în alimentația publică, operatorul economic achiziționează produse sau materii prime pe a căror etichetă sunt stipulate aceste informații, dar consumatorul este privat de dreptul de a le cunoaște, produsul nefiindu-i servit cu ambalaj, desigur.

În acest fel, prin afișarea în lista meniu a acestor date despre produs, consumatorii pot lua decizia în cunoștință de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul.

De exemplu, părinții, care din ce în ce mai des iau decizia, în ultima perioadă, de a citi cu atenție eticheta produsului pe care îl aleg pentru a-l cumpăra și așeza pe masa familiei, evită din ce în ce mai insistent să achiziționeze produse alimentare care au un aport crescut de aditivi și alte produse chimice.

De aceea, este imperios necesar ca, în acest context, ei să aibă acces și la informațiile corespondente ale produselor finite din unitățile de alimentație publică, pentru a putea comanda, știind exact ce vor mânca.

Așa cum am întâlnit și operatori economici foarte atenți la ingredientele și materiile prime folosite, în sensul utilizării unora cu etichetă curată, am considerat că ANPC are nu numai o obligație morală de a se asigura că decizia pe care o vor lua, de acum, consumatorii, va fi pe baza informațiilor clare, în ceea ce privește alimentația publică.

Astfel, ANPC explică, mai jos, prevederile Ordinului nr.201/2022 privind furnizarea de informatii la comerciaizarea produselor finite/mâncărurilor furnizate de unitatile de restauratie collective.

Unitățile cu vânzare directă și/sau la distanță, cărora li se aplică prevederile Ordinului nr.201/2022, fără a se limita, sunt:

 • Restaurante (clasice, specializate, cantine-restaurant, cu autoservire etc.)
 • Braserii
 • Pizzerii
 • Berării
 • Baruri
 • Cafenele
 • Fast-food inclusiv drive-in
 • Unități tip bufet,rotiserii
 • Unități cofetărie, patiserie
 • Ceainării
 • Terase/grădini de vară
 • Unități pentru organizare evenimente

Ce se indică prin acest Ordin:

 • Cantitatea ingredientelor compuse constituente ale unui fel de mâncare
  Se informează consumatorii cu privire la cantitatea ingredientelor compuse componente ale unui fel de mâncare
  ex: mușchiuleț de porc – 140g, cu garnitură de orez cu legume – 140g [orez, apă, legume – 30g (morcov, dovlecel, ardei gras, în cantitati variabile), ulei vegetal, sare, potențator de aromă: glutamat de sodiu]
 • Aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei (ex: Acidifiant etc.) urmată de codul de numeric UE (ex: E 330) sau denumirea specifică (ex: acid citric)ex: Acidifiant: E 330 sau Acidifiant: acid citric; potentator de aromă: E621 sau potențator de aromă: glutamate de sodiuLista aditivilor se regăsește în Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari.
 • Declarația nutrițională

Declarația nutriţională trebuie să cuprindă următoarele elemente: valoarea nutrițională exprimată în Kj și kcal, cantitatile de grăsimi exprimate în g, de acizi grași saturați exprimată în g , de zaharuri exprimată în g și de sare exprimată în g.
În cazul în care se extinde numărul elementelor nutriționale înscrise, se va înscrie declarația nutrițională complete, respectiv: valoarea energetică exprimată în Kj și Kcal, cantitatea de grăsimi exprimată în g, cantitatea de acizi grași saturați exprimată în g , de glucide exprimată în g, zaharuri exprimată în g, proteine exprimată în g, sare exprimată în g.
Pentru calculul declarației nutriționale se au în vedere prevederile art 31 din Regulamentul (UE) nr.1169/2011 privind informarea consumatorilor, astfel:
“(1) Valoarea energetică se calculează utilizând factorii de conversie enumerați în anexa XIV.
(3) Valoarea energetică și cantitățile de nutrienți menționate la articolul 30 alineatele (1)-(5) se referă la produsele alimentare astfel cum sunt vândute.
După caz, se pot furniza informații cu privire la produsul alimentar după preparare, cu condiția să fie oferite instrucțiuni de preparare suficient de detaliate, iar informațiile să se refere la produsul alimentar gata pentru consum.
(4) Valorile declarate sunt valori medii care se bazează, după caz, pe următorii factori:
(a) analiza produsului alimentar efectuată de producător;
(b) un calcul efectuat pe baza valorilor medii cunoscute sau reale ale ingredientelor utilizate; sau
(c) un calcul efectuat pe baza unor date general stabilite și acceptate. “

– Indicarea componentelor cu efecte alergene – se respectă prevederile Ordinului nr. 163/2021 pentru furnizarea de informaţii privind prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă în produsele alimentare neambalate.

– Indicarea produselor provenite din produse congelate

– Cum se indică informațiile

În conformitate cu prevederile art.3 alin(4) din Ordinul nr.201/2022 “informatiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și care să nu fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă podus, pe un panou/meniu.

Pentru asigurarea informării consumatorilor la vânzarea directă (inclusiv unitățile drive-in), se utilizează listele meniu, dar pot fi folosite și sistemele digitale de afișare prin panouri/ecrane, precum si codul QR, iar personalul de deservire trebuie să asigure informarea consumatorilor ca urmare a solicitării acestora.

La vânzarea la distanță, informațiile trebuie să se regăsească atât pe website-ul operatorului economic, cât și pe eticheta de preț sau ambalajul de transport.

La comenzile plasate telefonic, în cazul în care consumatorul nu poate accesa website-ul operatorului economic, acesta trebuie să răspundă la solicitările consumatorului privind informațiile despre produs.

articolul original.

Președintele ANPC, Horia Constantinescu: Unii confundă țara noastră cu lada de gunoi a Europei

11 November 2022 at 16:45
image

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a transmis vineri printr-un comunicat de presă că a descoperit importante cantităţi de deşeuri care sunt vândute ca produse second hand. Preşedintele Autorității, Horia Constantinescu, a afirmat faptul că unii confundă ţara noastră cu lada de gunoi a Europei.

ANPC a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că în urma unor sesizări sosite de la consumatori, referitoare la modul în care sunt comercializate diverse produse second hand, din import, pe piaţa din România, echipe de control ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, coordonate de preşedintele instituţiei, Horia Constantinescu au început o amplă serie de acţiuni, pornind din Capitală.

ANPC a precizat că verificările au demonstrat existenţa unor importante cantităţi de deşeuri, în fapt, importate de Austria şi Elveţia, care sunt comercializate apoi, în România, ca produse second hand.

Aşa cum am mai spus, unii confundă ţara noastră cu lada de gunoi a Europei. Doar că scormonitul cu care erau obişnuiţi, în tomberoanele din occident, l-au mutat acasă, unde ne încarcă cu tot ceea ce aruncă expeditorii. Printre hainele aparent încă bune de purtat, vin şi lucruri de care vor să scape austriecii şi elveţienii. Lenjerie intimă murdară, imposibil de transmis de la unul la celălalt, din perspectiva restricţiilor de sănătate, aflate în acelaşi balot cu încălţămintea plină de noroi şi alte deşeuri, ajung pe teritoriul ţării noastre, unde cea mai mare parte şi rămân să murdărească mediul înconjurător. Trebuie condamnată cu fermitate întreaga acţiune, pentru a transmite un mesaj puternic şi celor care ne expediază murdăria lor, protejându-şi doar mediul propriu”, a declarat Horia Constantinescu.

Conform legii, aceste produse, pentru a fi comercializate ca mărfuri second hand, ar trebui să sosească în ţara noastră igienizate, dezinfectate şi sortate, ceea ce de fapt nu se întâmplă, în cazul baloţilor de obiecte identificate în depozite.

“Urmând trasabilitatea acestor importuri, echipele de control au ajuns la Satu Mare, unde au fost depistate sute de tone de astfel de baloţi, cărora urma să li se schimbe destinaţia.

La acţiunile de la Bucureşti şi la cele extinse din ţara, participă, alături de comisarii ANPC şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu şi ai Inspectoratului General al Poliţiei”, a mai precizat sursa citată, conform news.ro

articolul original.

Agenții economici care solicită să fie controlați de către ANPC nu vor fi amendați

11 November 2022 at 10:10
Foto: arenait.ro

În prezent, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că agenţii economici pot cere să fie controlaţi de către comisarii instituţiei, iar dacă aceștia vor găsi nereguli nu îi vor amenda, ci doar le vor impune un termen limită până la care vor trebui să remedieze neregulile constatate.

Astfel, în ziua de joi 10 noiembrie 2022, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a anunţat că a iniţiat în premieră în acest domeniu de activitate, după modelul practicat de alte instituţii din România, strategia specială de pregătire a operatorilor economici prin control de fond voluntar iniţiat de ei, care va intra în vigoare la data de 15 noiembrie 2022.

În contextul ANPC, procedura respectivă va trebui să urmeze câteva etape. Inițial, agenţii economici trebuie să depună o cerere către comisariatul regional pentru protecţia consumatorului pe raza căruia are sediul social al companiei. Această cerere trebuie să conţină datele de identificare ale operatorului economic:

 • denumirea;
 • adresa sediului social şi a tuturor punctelor de lucru (inclusiv a depozitelor);
 • specificul activităţii prestate;

Apoi, comisariatele regionale care primesc cererea vor comunica data vizitei pe care o va realiza echipa de comisari la operatorul economic care a depus solicitarea şi fişa de control care va conţine obiectivele acţiunii de verificare.

Astfel, „În urma acestei acţiuni, operatorul economic care a făcut cererea nu va fi sancţionat, în cazul în care comisarii vor constatata neconformităţi, ci va primi un set de măsuri de remediere, într-un termen rezonabil de execuţie, urmând ca îndeplinirea acestora să fie reverificată de ANPC. După ce va fi constatată aducerea la conformitate a deficienţelor, ANPC va aplica, la loc vizibil, un semn distinctiv, care va certifica această stare de fapt consumatorilor.

Pentru că instituţia noastră nu poate promova acţiunile unui operator economic sau a altuia, pentru a nu fi acuzată de părtinire, în aceste cazuri, va face publice datele şi imaginile de dinainte şi de după control, precizând că, din punctul de vedere al ANPC, condiţiile de lucru ale operatorului respectiv au fost aduse la normalitate, conform legislaţiei în vigoare, în domeniu”, scrie într-un comunicat de presă emis de către ANPC.

Avertisment ANPC: La ce trebuie să fim atenți de Black Friday?

În altă ordine de idei, recent, Paul Anghel, director general în cadrul Direcţiei Generală de Control şi Supraveghere a Piaţei şi Armonizare Europeană ANPC, a venit cu mai multe recomandări pentru românii care doresc să facă cumpărături de Black Friday.

În afirmaţiile sale, „Reducerile mari de preț, într-o anumită perioadă, sunt binevenite atât pentru consumatori, cât și pentru operatorii economici. Pentru a beneficia de aceste reduceri și a le fi respectate interesele economice, consumatorii trebuie să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenționează să le achiziționeze și să acorde atenție tuturor detaliilor, în special în perioada marilor reduceri de prețuri, cum este Black Friday.

De asemenea, recomandăm verificarea prețurilor prin consultarea site-urilor care afișează prețuri comparative pentru același produs, practică ce a dus la îmbunătățirea constanța a modalităților de prezentare a prețurilor și reducerilor de către magazinele electronice. Pentru cumpărături avantajoase în perioada ofertelor de Black Friday, citiți cu atenție caracteristicile produsului și verificați dacă acesta corespunde cu adevărat dorințelor și nevoilor dvs.

Cumpărăturile din perioada Black Friday pot fi făcute în deplină siguranță dacă:

Întocmiți o lista cu produsele pe care doriți să le cumpărați și cu prețurile actuale ale acestora. Astfel veți fi informat cu privire la reducerile de prețuri;

 • verificați stocul existent;
 • verificați prețul afișat și dacă acesta este integral (conține sau nu TVA);
 • verificați dacă prețul include și costul de livrare.

În cazul în care comandăți online, verificați, înainte de a trimite comanda, dacă prețul fiecărui produs din coșul de cumpărături este același cu prețul redus indicat atunci când ați ales produsul.

Dacă aveți nelămuriri, contactați comerciantul prin telefon pentru a cere informații suplimentare asupra produsului, serviciilor post-vânzare sau a condițiilor de livrare. Modul în care comerciantul răspunde la aceste întrebări va poate oferi indicii asupra seriozității vânzătorului”, a scris, recent, Paul Anghel pe contul său de Facebook.

articolul original.

Protecția Consumatorului introduce o strategie prin care agenţii economici pot cere să fie controlaţi de comisarii instituţiei

10 November 2022 at 14:10

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat introducerea unei strategii prin care agenţii economici pot cere să fie controlaţi de comisarii instituţiei, iar dacă vor găsi nereguli, aceştia nu vor fi sancţionaţi, ci au un termen să remedieze deficienţele constatate, transmite News.ro.

ANPC a precizat că procedura trebuie să urmeze câteva etape. Astfel, mai întâi agenţii economici trebuie să depună o cerere către comisariatul regional pentru protecţia consumatorului pe raza căruia are sediul social al companiei. Această cerere trebuie să conţină datele de identificare ale operatorului economic: denumirea, adresa sediului social şi a tuturor punctelor de lucru (inclusiv a depozitelor), specificul activităţii prestate. Apoi, comisariatele regionale care primesc cererea vor comunica data vizitei pe care o va realiza echipa de comisari la operatorul economic care a depus solicitarea şi, în măsura în care este finalizată, şi fişa de control care va conţine obiectivele acţiunii de verificare.

Set de măsuri de remediere pentru agenții economici

ANPC a menţionat că prioritate în procesarea cererilor vor avea operatorii economici din domeniile HORECA, comerţul de produse alimentare, prestarea serviciilor în directă legătură cu sănătatea consumatorilor.

“În urma acestei acţiuni, operatorul economic care a făcut cererea nu va fi sancţionat, în cazul în care comisarii vor constatata neconformităţi, ci va primi un set de măsuri de remediere, într-un termen rezonabil de execuţie, urmând ca îndeplinirea acestora să fie reverificată de ANPC.

După ce va fi constatată aducerea la conformitate a deficienţelor, ANPC va aplica, la loc vizibil, un semn distinctiv, care va certifica această stare de fapt consumatorilor. Pentru că instituţia noastră nu poate promova acţiunile unui operator economic sau a altuia, pentru a nu fi acuzată de părtinire, în aceste cazuri, va face publice datele şi imaginile de dinainte şi de după control, precizând că, din punctul de vedere al ANPC, condiţiile de lucru ale operatorului respectiv au fost aduse la normalitate, conform legislaţiei în vigoare, în domeniu”, au explicat reprezentanții ANPC, potrivit sursei citate.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Președintele ANPC, Horia Constantinescu: Se impune să avem o instituție cu valențe europene pentru a putea cerceta abaterile operatorilor economici în raport cu cetățenii europeni

10 November 2022 at 12:45
image

Se impune ca la nivel european să existe o instituţie operativă, care să cerceteze, în cel mai scurt timp, abaterile operatorilor economici în raport cu cetăţenii europeni, a transmis joi pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu.

„Spuneam noi la un moment dat Comisiei Europene că ne-am dori o instituţie operativă, nu numai una care să mute hârtiile dintr-o ţară într-alta. Credem şi astăzi cu tărie că (e nevoie n.r) de o instituţie europeană de anvergura cel puţin a autorităţii noastre, pentru că suntem una dintre cele mai operative autorităţi la nivel european. Cred că se impune să avem o instituţie cu valenţe europene pentru a putea cerceta în cel mai scurt timp abaterii operatorilor economici în raport cu cetăţenii europeni”, a declarat, pentru AGERPRES, Horia Constantinescu, la Târgul de Turism al României.

El a subliniat că ANPC participă la TTR cu „standul Centrului European al Consumatorilor” varianta România, unde se preiau sesizările legate de activitatea operatorilor economici din spaţiul european, altul decât teritoriul României, urmând ca prin transmiterea acestora către structura centrală să fie gestionate şi evaluate de către autorităţile competente din ţara respectivă.

„Aşa cum ştiţi, în ultima perioadă s-au anulat foarte multe curse aeriene. Corespondenţa cetăţenilor români este cu Centrul European al Consumatorilor, după care Centrul European al Consumatorilor transmite în altă ţară şi tot aşa. Ar putea fi mult mai bine gestionată dacă această ramură ar deveni şi operativă, adică să poată desfăşura acele controale împreună cu colegii din alte ţări acolo unde apar situaţii de anvergura celor de care vă spuneam, anulările de curse, întârzierile, cele care au supărat şi au generat probleme consumatorilor români aflaţi în alte ţări din Europa”, a explicat el.

Întrebat dacă sunt mulţi consumatori cu probleme transfrontaliere, Constantinescu a subliniat că în opinia sa este o latură mai puţin cunoscută şi tocmai de aceea nu vorbim de o avalanşă de sesizări.

„Totuşi, vorbim de o creştere anuală, în sensul că cei care probabil au apelat la serviciile acestui Centru European al Consumatorilor, înţelegând că este util, au transmis şi altora. Şi, da, se vede o creştere şi se capătă mai multă încredere în această zonă”, a punctat el.

Preşedintele ANPC a precizat că cei cu astfel de probleme trebuie să se adreseze direct acestui departament, prin email, mai ales în cazul centrului european.

„Noi încercăm să cultivăm în ultima perioadă digitalizarea, în sensul transmiterii şi primirii de răspunsuri în variantă online, pentru a salva din timpul preţios al consumatorilor şi a evita deplasările aproape inutile. Ne dorim ca dosarul cu şină să rămână o istorie. Ne dorim ca toate documentele să fie eventual doar fotografiate acolo unde nu există posibilitatea scanării acestora. Iar mai ales dacă vorbim de un centru european, varianta online este cu siguranţă cea pe care o recomandăm”, a spus el, conform AGERPRES

articolul original.

ANPC a dat ‘lovitura’! Ștrandul Berceni din București a fost închis după ce au fost găsite mai multe nereguli

7 November 2022 at 17:45
image

Ștrandul Berceni din Bucureşti a fost închis temporar după ce au fost găsite mai multe nereguli. ANPC transmite că au fost găsite produse expirate, mucegăite, dar şi insecte în diferite zone ale unităţii.

ANPC a transmis, luni, că în urma unei reclamaţii a fost făcută o acţiune de control la operatorul economic SC Adyole Clean Service SRL (Ştrand Berceni), din Bucureşti.

În urma verificărilor, comisarii ANPC au descoperit mai multe nereguli, printre care folosirea unor materii prime, semipreparate şi preparate finite fără etichete cu elemente de identificare şi caracterizare, precum şi fără a avea menţionată data limită de consum, astfel încât să se poată stabili conformitatea acestora, utilizarea unor produse alimentare cu data limita de consum depăşită la gătire, schimbarea stării termice a produselor, nerespectarea regimului temperaturii de păstrare a preparatelor finite (mai mici de minimum +60 grade C) sau existenţa unor preparate finite depozitate în spaţiul liber, în afara unităţii.

Echipele de control au mai descoperit că erau vândute produse alimentare care prezentau modificări organoleptice, consistenţă nespecifică şi mucegai, nu erau respectate vecinătăţile în spaţiile frigorifice, erau depozitate direct pe paviment vase de gătit, ustensile de bucătărie, băuturi răcoritoare, legume, erau folosiţi bureţi de sârmă la bucătărie şi ustensile de bucătărie neprofesionale şi cu grad avansat de uzură.

De asemenea, comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au constatat că reziduurile erau colectate în recipiente fără capac şi acţionare la picior, că erau folosite agregate frigorifice de refrigerare neigienizate corespunzător cu ventilatoare cu acumulări excesive de impurităţi, depuneri grosiere, paviment neigienizat, lipseau plasele protectoare la geamurile unităţii, erau insecte în diferite zone ale unităţii şi lipsea verificarea metrologică a cântarelor.

Pentru neregulile constatate comisarii ANPC au dat amenzi în valoare de 15.000 de lei şi au închis temporar unitatea, până la remedierea deficienţelor, scrie news.ro

articolul original.

Raiffeisen este bună de plată. Banca trebuie să returneze clienților 19 milioane de euro pentru dobânzile recalculate între 2006 și 2009

2 November 2022 at 17:40
image

Raiffeisen Bank este obligată să restituie clienților 19 milioane de euro pentru dobânzile recalculate în perioada 2006-2009, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţionat definitiv cauza prin care se constatau practici comerciale incorecte ale băncii.

Potrivit ANPC, practicile afectau interesele financiare ale consumatorilor. Oficialii băncii au anunțat că au început să calculeze sumele pentru fiecare client și că vor restitui voluntar și dobânzile pentru banii datorați, calculate pe mai bine de 10 ani.

”Având în vedere pronunțarea sentinței definitive și motivarea acesteia, în Dosar 8763/2/2017, operatorul economic Raiffeisen Bank SA urmează să restituie sumele recalculate în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi, celor care au contractat credite în RON, EUR și CHF (franc elvețian), în perioada 2006-2009. Caracteristicile creditelor vizate sunt: o dobândă inițială care a fost menținută fixă timp de 1 an și care, începând cu al doilea an de creditare, a fost majorată de către bancă, având în vedere că, în contract, era stipulat că dobânda este/devine revizuibilă ”în funcție de evoluția pieței financiare”; credite active la data emiterii ordinului; credite în raport cu care nu există o hotărâre judecătorească individuală prin care instanța s-a pronunțat deja cu privire la dobândă.

Indiferent de situația actuală a raportului dintre creditor și debitor (credite închise, ajunse la maturitate, executate, restructurate, aflate în plată etc.), consumatorii persoane fizice și/sau moștenitorul/moștenitorii titularului/titularilor, acolo unde este cazul, au dreptul să primească sume de bani care vor fi calculate, de la caz la caz, în funcție de tipul de credit, suma și perioada de creditare.

Pentru a primi aceste sume, consumatorii trebuie să se adreseze operatorului economic, SC Raiffeisen Bank SA.

ANPC precizează faptul că diferențele de dobânzi care urmează să fie restituite consumatorilor se ridică la un cuantum de aproximativ 19 milioane de euro, fără dobânzile aferente încasării acestor sume pentru perioada mai sus menționată, ceea ce va face subiectul unor discuții separate, la nivel individual, caz cu caz.

În situația descrisă, se încadrează 9.155 de credite deschise la Raiffensen Bank”, informează ANPC într-un comunicat.

EXCLUSIV | O clientă a Raiffeisen Bank a rămas fără 9.300 de euro din cont, deși a sesizat posibile tranzacții suspecte. „Am informat că există o breșă de securitate gravă, nimeni nu a reacționat”. Ce spune banca

EXCLUSIV | Val de sesizări de la clienți Raiffeisen care spun că au rămas fără bani în conturi. Transferuri suspecte pentru site-uri de pariuri și cheltuieli către falși beneficiari din mai multe state: „Sunt foarte îngrijorată pentru siguranța banilor mei”

EXCLUSIV | A luat un credit, dar a rămas și fără bani, și cu suma de rambursat, în urma unei tranzacții frauduloase. Cum răspunde Raiffeisen Bank în fața valului de sesizări – PROCEDURA OFICIALĂ

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.
❌