ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Care vor fi temperaturile în următoarele săptămâni? Prognoza anunțată de meteorologi

28 September 2022 at 06:30
image

Meteorologii au transmis prognoza pentru următoarele două săptămâni, pentru toate regiunile țării, și spun că temperaturile vor fi de toamnă blândă, în jurul valorii de 20 de grade.

În prima săptămână, valorile termice se vor situa în jurul normelor, astfel temperaturile maxime medii se vor încadra între 20 și 24 de grade, cu cele mai ridicate valori în zilele de 30 septembrie și 1 octombrie și cea mai coborâtă valoare în data de 28 septembrie.

În cea de a doua săptămână, valorile termice diurne vor marca o scădere și se vor încadra între 19 și 21 de grade, cu cele mai coborâte valori spre finalul intervalului.

Banat

medii nocturne se vor încadra între 8 și 13 grade, cele mai ridicate valori urmând a se înregistra în zilele de 1 și 2 octombrie. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în prima săptămână de prognoză, când local se vor înregistra cantități de apă moderate și chiar însemnate în data de 27 septembrie.

Crișana

Pe tot parcursul, valorile maxime medii se vor situa în jurul mediilor multianuale, astfel, se vor încadra între 18 și 22 de grade. În prima săptămână, cele mai ridicate valori se vor înregistra în zilele de 30 septembrie și 1 octombrie, iar cea mai coborâtă în data de 28 septembrie, urmând ca în cea de a doua săptămână, valorile maxime medii să fie de 18…19 grade. Valorile minime medii, se vor încadra în prima săptămână între 9 și 12 grade; cea mai ridicată valoare minimă medie se va înregistra în zilele de 27 septembrie și 1 – 2 octombrie, iar cea mai coborâtă în data de 29 septembrie. În cea de a doua săptămână de prognoză, valorile minime medii vor marca o scădere și se vor încadra între 7 și 10 grade, cu cele mai coborâte valori în ultimele zile de prognoză. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în prima săptămână de prognoză, când local se vor înregistra cantități de apă moderate și chiar însemnate în data de 27 septembrie.

Transilvania

În prima săptămână, valorile maxime medii se vor situa în jurul normelor specifice perioadei, astfel temperaturile se vor încadra între 20 și 24 de grade, cu cele mai ridicate valori urmând a se înregistra în 30 septembrie și în 1 octombrie și cea mai coborâtă pe 28 septembrie. În cea de a doua săptămână de prognoză, valorile medii diurne vor marca o scădere și se vor încadra între 17 și 19 grade, cu cele mai coborâte valori, spre finalul intervalului. Valorile minime medii se vor încadra în prima săptămână între 7 și 11 grade, cu cele mai ridicate valori urmând a se înregistra în 27 septembrie și 2 octombrie și cele mai coborâte în zilele de 26 și 29 septembrie. În cea de a doua săptămână, valorile medii nocturne, vor marca o scădere treptată de la 9 grade în data de 3 octombrie până spre 6 grade în data de 9 octombrie. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în intervalele 27 – 28 septembrie și 2 – 3 octombrie.

Maramureș

Valorile maxime medii se vor situa în general în jurul mediilor multianuale. Astfel temperaturile medii diurne în prima săptămână se vor încadra între 18 și 22 de grade, cu cea mai ridicată valoare urmând a se înregistra în zilele de 30 septembrie și 1 octombrie și cea mai coborâtă în 28 septembrie. În cea de a doua săptămână vor marca o scădere până spre 17 grade. Valorile minime medii se vor încadra în prima săptămână între 8 și 11 grade, cu cea mai ridicată valoare urmând a se înregistra în ziua de 27 septembrie și în intervalul 1 – 2 octombrie, iar cea mai coborâtă în zilele de 26 și 29 septembrie. În cea de a doua săptămână, valorile medii nocturne vor marca o scădere treptată până spre 6 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată până în jurul datei de 4 octombrie, când local se vor înregistra cantități mai importante de apă.

Moldova

Vremea va fi caldă în prima săptâmână, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsă între 23 și 26 de grade, cu cele mai ridicate valori în 30 septembrie și 1 octombrie, apoi aceasta va scădea treptat până spre finalul intervalului, când va ajunge la medii de 18…20 de grade, valori apropiate de normele climatologice. Temperaturile nocturne vor avea mici variații de la un interval la altul și vor fi cuprinse în medie între 6 și 12 grade. Regimul pluviometric se va menţine deficitar în mare parte din interval, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în jurul datei de 28 septembrie.

Dobrogea

Prima săptămână va fi caracterizată de o vreme caldă, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsă între 26 și 28 de grade, după care aceasta va scădea treptat până spre finalul intervalului, când vor ajunge la medii de 20…22 de grade, valori apropiate de normele climatologice. Temperaturile nocturne vor avea mici variații de la un interval la altul și vor fi cuprinse în medie între 11 și 17 grade, cu cele mai ridicate valori în 1 și 2 octombrie și cele mai scăzute în ultimele nopți ale perioadei. Regimul pluviometric se va menţine deficitar în mare parte din interval, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în jurul datei de 28 septembrie.

Muntenia

Vremea va fi caldă în prima săptâmână, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsă între 25 și 28 de grade, cu cele mai ridicate valori în 30 septembrie și 1 octombrie, apoi aceasta va scădea treptat până spre finalul intervalului, când va ajunge la medii de 20…21 de grade, valori apropiate de normele climatologice. Temperaturile nocturne vor avea mici variații de la un interval la altul și vor fi cuprinse în medie între 8 și 14 grade, cu cele mai ridicate valori în 1 și 2 octombrie și cele mai scăzute în ultimele nopți ale perioadei. Regimul pluviometric se va menţine deficitar în mare parte din interval, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în 27 și 28 septembrie.

Oltenia

Prima săptămână va fi caracterizată de o vreme ușor mai caldă decât în mod obișnuit, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsă între 23 și 26 de grade, după care aceasta va scădea treptat până spre finalul intervalului, când vor ajunge la medii de 19…20 de grade, valori apropiate de normele climatologice. Temperaturile nocturne vor avea mici variații de la un interval la altul și vor fi cuprinse în medie între 8 și 13 grade, cu cele mai ridicate valori în 1 și 2 octombrie și cele mai scăzute în ultimele nopți ale perioadei. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în prima săptămână, iar în jurul datei de 27 septembrie local se vor înregistra cantități de apă mai însemnate.

La munte

În mare parte din interval regimul termic va fi apropiat de normele climatologice ale perioadei, astfel media maximelor va fi cuprinsă între 10 și 15 grade, iar cea a minimelor între 3 și 8 grade, cele mai ridicate valori urmând a se înregistra la sfârșitul lunii septembrie și la începutul lunii octombrie. Probabilitatea de precipitații va fi ridicată pe toată durata perioadei de referinţă, însă cantităţi de apă mai însemnate se vor acumula în jurul datei de 27 septembrie.

articolul original.

Mai multe zone vizate de atenționări meteologice. ANM, precizări despre starea vremii (VIDEO)

27 September 2022 at 05:32
image

Meda Andrei, meteorolog de serviciu ANM, a oferit detalii despre starea vremii și atenționările meteorologice în vigoare, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Luiza Cergan.

Meda Andrei (ANM), pe B1 TV, despre starea vremii

„În momentul de față, avem mai multe atenționări Cod galben pentru orele dimineții, până în jurul orei 9, poate eventual cel mult 10-11 să se mai prelungească unele dintre ele, pentru ceață, iar aceasta este prezentă în vestul, centrul și sud-vestul țării noastre. Aici vizibilitatea, din loc în loc, depășește 200 de metri și izolat este chiar sub 50 de metri, iar pentru ploi avem un cod general, acesta este valabil până în această seară la ora 22 și vizează zona Munților Apuseni, de asemenea, Munții Banatului, Carpații Meridionali, nordul Orientalilor, sudul Banatului și Maramureșul”, spune meteorologul.

„Aici așteptăm în continuare cantități mai mari de apă, care să treacă de 25-30 de l/mp și care sunt spre 40-50, iar ce este important, faptul că pe parcursul zilei de astăzi ploi vor fi și în celelalte zone ale țării. Ba chiar mai mult, în partea de sud-vest, de sud, după-amiaza, seara, la începutul nopții, să avem și manifestări de instabilitate, nu pe suprafețe mari, din loc în loc. Acestea vor fi pentru scurt timp, pentru câteva zeci de minute, o oră, nu mai mult, dar pentru că așteptăm și vânt mai intens, posibil cu aspect de vijelie, poate izolat grindină, avem sesizări să fie și cu caracter torențial, este bine să fim atenți la ceea ce va fi și în general la buletinele meteo”, a adăugat Meda Andrei.

„Dacă vorbim de temperaturi, sunt temperaturi tot mai plăcute, ba chiar în a doua jumătate a săptămânii, mai exact joi, vineri, chiar și sâmbătă, să fie cu mult peste ceea ce ar trebui să avem în mod normal la această dată, la nivelul întregii țări să se situeze în general între 24 și 30 de grade. Vom avea peste 30 de grade vineri, sâmbătă în sud-estul țării, mai exact în Bărăgan, în zona continentală a Dobrogei, în măsura în care în mod normal la această dată ar trebui să avem cam 22-23 de grade”, a continuat ea.

articolul original.

51.000 de cutii de Miostin vor fi livrate spitalelor din întreaga ţară

26 September 2022 at 16:11
image

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) anunţă, luni, că 51.000 de cutii de MIOSTIN 0,5 mg/ml soluţie injectabilă (NEOSTIGMINI METILSULFAS) vor fi livrate în cursul acestei săptămâni spitalelor din România. Această cantitate, conformă cu specificaţiile produsului, va asigura necesarul pentru o perioadă de aproximativ 3 luni.

”Având în vedere faptul că în prezent, în România, cu substanţa activă metilsulfat de neostigmină nu mai este autorizat niciun alt medicament, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), înţelegând impactul  produs pe piaţa farmaceutică de lipsa acestuia, va sprijini fabricantul, în limita prevederilor legale, pentru depăşirea acestei situaţii şi asigurarea  disponibilităţii produsului în România”, a transmis, luni, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, într-un comunicat de persă.

Nevoia pacienţilor pentru medicaţie, prioritară pentru ANMDMR

Sursa citată a adăugat că ”nevoia pacienţilor pentru medicaţie este prioritară pentru ANMDMR şi, cu respectarea prevederilor legale, va susţine orice iniţiativă care ajuta în acoperirea necesarului de medicamente, inclusiv autorizarea pentru nevoi speciale”.

”Medicamentul MIOSTIN 0,5 mg/ml (NEOSTIGMINI METILSULFAS) soluţie injectabilă a fost notificat la începutul lunii septembrie 2022 de către deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă (DAPP) cu discontinuitate temporară din motive de fabricaţie. Ulterior, DAPP a procedat la fabricarea unor noi serii utilizând procesul actual de fabricaţie, rezultatul la momentul eliberării seriilor respective fiind conform specificaţiei produsului”, a mai transmis sursa citată.

Zentiva a transmis, duminică, că a oprit producţia medicamentului Miostin

Zentiva a transmis, duminică, că a oprit producţia medicamentului Miostin din cauza unor neconformităţi în calitatea produsului finit şi a informat Ministerul Sănătăţii, distribuitorii şi unităţile medicale. S-au făcut demersuri pentru ca producţia să poată fi reluată în cel mai scurt timp, în condiţii de siguranţă, iar între timp s-au produs 51.000 de cutii de Neostigmină care au ajuns în depozite şi vor fi distribuite spitalelor.

Spitalul Judeţean Constanţa a suspendat operaţiile care nu sunt urgente din cauza stocului limitat dintr-un medicament folosit după realizarea anesteziilor, care are rol în decontractarea musculaturii pacientului.

articolul original.

Cum vor fi temperaturile în următoarea perioadă? Prognoza publicată de ANM

24 September 2022 at 00:00
image

Temperaturile se vor situa peste cele normale pentru această perioadă sau vor fi apropiate de cele normale, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie pentru perioada 26 septembrie – 24 octombrie.

Precipitațiile vor fi pe alocuri excedentare în prima săptămână, în vest și centru.

Săptămâna 26 septembrie – 3 octombrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-estice. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nordvestice și local în cele centrale, iar în rest va fi în general deficitar, mai ales în extremitatea de sud-est a țării, mai arată ANM.

Săptămâna 3 – 10 octombrie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile extracarpatice. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 10 – 17 octombrie

apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 17 – 24 octombrie

Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele normale pentru această săptămână, posibil ușor mai ridicate în regiunile extracarpatice. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele normale, în toate regiunile.

articolul original.

Elicoptere ale armatei din Myanmar au atacat o școală şi mai mulţi copii au murit

19 September 2022 at 17:00
By: -
image

Cel puţin şase copii au fost ucişi şi alţi 17 au fost răniţi atunci când elicoptere militare au deschis focul la o şcoală din Myanmar, au relatat luni media şi localnici, în timp ce armata susţine că a fost nevoită să facă uz de forţă întrucât rebelii foloseau clădirea şcolii pentru a-i ataca pe militari.

Incidentul a avut loc în satul Let Yet Kone, din regiunea Sagaing, situată în centrul ţării, relatează Reuters.

Myanmarul a fost scena violenţelor după ce la începutul anului trecut armata a dat jos de la putere un guvern ales. Mişcările de opoziţie, dintre care unele sunt înarmate, s-au multiplicat în ultimele luni, în acest context armata făcând deseori recurs la forţă.

Potrivit website-urilor de ştiri locale Mizzima şi Irrawaddy, elicoptere militare au deschis focul de armă asupra şcolii găzduite de o mănăstire budistă din sat.

Mai mulţi copii au murit împuşcaţi, în timp ce alţii şi-au pierdut viaţa ulterior, după ce armata a intrat în sat.

Doi localnici, care au refuzat să se identifice, au declarat telefonic că ulterior corpurile copiilor ucişi au fost transportate într-un orăşel la 11 kilometri depărtare şi îngropate.

Imagini postate pe social media arată pete de sânge pe clădirea şcolii, avariată de gloanţe.

Într-un comunicat, armata birmană a declarat că membri ai grupării rebele intitulate ‘Armata pentru Independenţa Kachin’ şi ai Forţei de Apărare a Poporului (PDF), o organizaţie umbrelă a gherilelor armate pe care junta le numeşte ”teroriste”, se ascundeau în mănăstire şi foloseau satul respectiv pentru a transporta arme în zonă.

Publicitate

Reuters nu a putut verifica din surse independente informaţiile.

Publicitate
articolul original.

Altădată caniculă la mijloc de septembrie, acum frig, vânt și ploi – când se încălzește vremea

19 September 2022 at 11:33

Este vreme de toamnă târzie de două zile. Ploile își fac de cap, iar duminică a bătut și vântul cu putere. În alți ani, în septembrie se făcea încă plajă și era caniculă, vară în toată regula.

De exemplu, în urmă cu 7 ani, în 2015, în ziua de 19 septembrie s-au înregistrat temperaturi maxime de 34 de grade la Dej și Gherla și 33 la Cluj-Napoca. În Transilvania și în Banat era a doua zi la rând cu călduri mari și chiar caniculă. Recordul zilei în România era de 36 de grade, la Satu Mare.

foto: temperaturi maxime România, 19 septembrie 2015

romania temperaturi septembrie 2015

sursa: ANM

În 2022 avem parte de vreme la polul opus: ploi în reprize repetate, vânt și frig. Duminică au fost doar 14 grade după-amiază la Gherla, Dej și Cluj-Napoca, adică cu 20 de grade mai puțin decât în urmă cu șapte ani. Este o vreme foarte rece, care ține de câteva zile și care se păstrează la fel și în zilele următoare.

foto: temperaturi maxime România, 18 septembrie 2022

temperaturi romania septembrie 2022

La Vârful Vlădeasa, la cota 1840, duminică dimineață era -1 grad și s-a depus primul strat de zăpadă.

video gherla info

Luni dimineață a fost din nou foarte frig: doar 5,6 grade la Dej și 5,3 la Cluj-Napoca, potrivit ANM.

Vremea în continuare

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie spun că vremea se menține rece toată săptămâna, dar că se va încălzi săptămâna viitoare.

Astfel, până sâmbătă, 24 septembrie, media temperaturilor din Transilvania se va menține mult sub cea specifică
perioadei și se va situa între 13-15 grade – maximele și între 3-5 grade minimele. Apoi, în următoarele patru zile temperaturile vor crește cu 5-6 grade.

Pe parcursul săptămânii viitoare, temperaturile se vor stabiliza, cu medii minime de 8 grade și maxime de 20 de grade.

Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată până vineri, 23 septembrie, precum și între 26 septembrie și 2 octombrie.

articolul original.

Vremea va fi schimbătoare în următoarele săptămâni. Prognoza ANM

19 September 2022 at 06:00
image

Administrația Națională de Meteorologie anunță că în următoarele patru săptămâni vremea va fi schimbătoare.

Potrivit meteorologilor, în săptămâna 19-26 septembrie, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile intracarpatice.

Regimul pluviometric va fi deficitar în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele vestice și sud-vestice.

Cum va fi vremea între 26 septembrie și 3 octombrie?

În săptămâna 26 septembrie– 03 octombrie, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice și nord-vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

În săptămâna 3 – 10 octombrie, medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații estimate

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

În săptămâna 10-17 octombrie, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe î.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor avea o tendință ușor excedentară în regiunile estice și sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale, precizează meteorologii.

articolul original.

Zona de uscat în sud-vestul Japoniei, atinsă de taifunul Nanmadol

18 September 2022 at 13:25
image

Puternicul taifun Nanmadol a lovit coasta sud-vestică a Japoniei, duminică, în timp ce milioane de persoane au fost sfătuite de autorităţi să se adăpostească din calea vânturilor puternice şi a ploilor torenţiale, informează AFP.

„Ochiul taifunului Nanmadol a atins zona de uscat în apropierea localităţii Kagoshima, în jurul orei 19:00 (10:00 GMT)”, a anunţat Agenţia de Meteorologie din Japonia (JMA).

Taifunul era însoţit de rafale ce atingeau viteze de 234 km/h şi de ploi în cantităţi de până la 500 mm în mai puţin de 24 de ore, în unele zone ale insulei Kyushu.

JMA a emis o „avertizare specială” valabilă pentru prefecturile Kagoshima şi Mizayaki din sudul Kyushu, unde cel puţin 20.000 de persoane se pregăteau să îşi petreacă noaptea în adăposturi.

Avertizare specială” valabilă pentru prefectura Kagoshima, din sudul insulei mari Kyushu

Agenţia de Meteorologie din Japonia (JMA) a emis o „avertizare specială” valabilă pentru prefectura Kagoshima, din sudul insulei mari Kyushu, pentru a atrage atenţia locuitorilor asupra riscului mare de intemperii puternice.

Postul public NHK, care compilează informaţii furnizate de autorităţile locale, a declarat că peste şapte milioane de persoane au primit recomandarea de a se îndrepta spre adăposturi sau de a se refugia în clădiri rezistente.

„Vă rugăm să staţi departe de locurile periculoase şi să evacuaţi dacă simţiţi vreun pericol”, a scris premierul Fumio Kishida pe Twitter după convocarea unei şedinţe de cabinet. „Va fi periculos să evacuaţi în timpul nopţii. Puneţi-vă la adăpost cât timp este încă lumină”, a adăugat oficialul.

Regiunea s-ar putea confrunta cu un pericol „fără precedent” din cauza vântului puternic

JMA a avertizat că regiunea s-ar putea confrunta cu un pericol „fără precedent” din cauza vântului puternic, a valurilor mari şi a ploilor torenţiale.

„Zonele afectate de furtună se vor confrunta cu ploi de o intensitate nemaivăzută până acum”, a declarat Hiro Kato, directorul Centrului pentru monitorizare şi avertizare meteorologică. „În special în zonele vizate de o avertizare de alunecări de teren este extrem de probabil să se producă deja unele tipuri de alunecări de teren”, a adăugat el.

Aproape 200.000 de locuinţe din regiunile afectate erau private de curent electric

Duminică, aproape 200.000 de locuinţe din regiunile afectate erau private de curent electric, în timp ce serviciile feroviare regionale, cursele aeriene şi traversările cu feribotul au fost anulate, potrivit companiilor publice şi a celor de transport local.

Unele magazine alimentare, de obicei deschise non-stop, inclusiv pe vreme nefavorabilă, au fost închise.

„Este necesară cea mai mare prudenţă”, a declarat sâmbătă Ryuta Kurora, şeful unităţii de prognoză a JMA.

Taifunul este de aşteptat să se îndrepte spre nord-est şi să traverseze insula principală a Japoniei, Honshu

După Kyushu, taifunul este de aşteptat să se îndrepte spre nord-est şi să traverseze insula principală a Japoniei, Honshu, până miercuri dimineaţă.

Sezonul taifunurilor atinge apogeul în perioada august-septembrie în Japonia, unde se înregistrează în această perioadă ploi abundente cu risc de viituri şi alunecări de teren mortale.

În 2019, taifunul Hagibis a lovit Japonia în timpul Cupei Mondiale de Rugby, provocând moartea a peste 100 de persoane. Cu un an în urmă, taifunul Jebi, care a dus la suspendarea activităţilor pe aeroportul Kansai din Osaka, a ucis 14 persoane. Şi în 2018 inundaţiile şi alunecările de teren au lăsat în urmă peste 200 de morţi în vestul Japoniei, în timpul sezonului ploios.

Oamenii de ştiinţă estimează că schimbările climatice cresc intensitatea furtunilor şi a evenimentelor meteorologice extreme. 

articolul original.

Cod portocaliu de vânt puternic în zonele montane din 8 judeţe

18 September 2022 at 07:25
image

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică trei atenţionări nowcasting cod portocaliu de vânt valabile până la ora 16.00 în zone din 8 judeţe.

Astfel, până la ora 16.00, în zona de munte a judeţelor Covasna, Mureş, Harghita şi Buzău se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de peste 90…100 km/h, îndeosebi la peste 1.600 m.

De asemenea, în zona de munte a judeţelor Bacău, Suceava, Neamţ şi Vrancea la altitudini de peste 1.600 m vor fi intensificări ale vântului cu rafale de 90…110 km/h, iar la altitudini mai mari de 2000 m va ninge viscolit.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează Agerpres, care citează ANM.

articolul original.

Cod portocaliu de vânt în Neamț. A fost dată avertizare RO-ALERT

18 September 2022 at 07:04
image

Agenția Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo de cod portocaliu de vânt puternic valabilă astăzi, 18 septembrie, între orele 10,00 și 16,00.

“La altitudini de peste 1600 m vor fi intensificări ale vântului cu rafale de 90…110 km/h, iar la altitudini mai mari de 2000 m va ninge viscolit Zone vizate: – Județul Bacău: zona de munte; – Județul Suceava: zona de munte; – Județul Neamţ: zona de munte; – Județul Vrancea: zona de munte”, precizează ANM.

IGSU a emis mesaj Ro-Alert pentru aceste județe. „Avertizare meteo de intensificări ale vântului. Periaoda de manifestare 18.09.2022, între orele 10.00 – 16.00. Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție”.

Angela Croitoru

articolul original.

Jumătatea de vest a țării, sub avertizări de ploi abundente

17 September 2022 at 09:16
image

Nord-vestul ţării se află, sâmbătă şi duminică, sub atenţionare de ploi abundente.

Administraţia Naţională de Meteorologie prognozează precipitații care vor depăşi chiar şi 70 de litri pe metru pătrat.

Specialiștii au emis un cod portocaliu pentru Carpaţii Occidentali, vestul Carpaţilor Meridionali şi nordul Carpaţilor Orientali, precum şi pentru sudul Banatului.

Avertizarea rămâne valabilă până duminică, la ora 12:00.

În acelaşi interval, mai multe judeţe din centrul, nord-vestul ţării vor fi sub atenţionare cod galben, alături de zonele montane.

Cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.

articolul original.

Japonezii se pregătesc pentru super taifunul Nanmadol, posibil cea mai distructivă furtună tropicală din ultimele decenii (Video)

17 September 2022 at 13:53
By: -
image

Autoritățile din Japonia îi îndeamnă pe locuitorii unei insule să-și părăsească locuințele deoarece de zonă se apropie un super taifun „fără precedent”, potrivit Reuters.

Publicitate

Agenția meteorologică japoneză i-a îndemnat sâmbătă pe locuitori să evacueze anumite zone din sudul insulei Kyushu, înaintea unui taifun uriaș care va atinge pământul duminică.

Nanmadol, clasificat drept super taifun de către Centrul comun de avertizare a taifunurilor al Marinei americane, are potențialul de a fi cea mai distructivă furtună tropicală care a lovit Japonia în ultimele decenii.

Agenția meteorologică a anunțat că ar putea emite o „avertizare specială" pentru prefectura Kagoshima și alte părți din Kyushu, cea mai sudică insulă principală a Japoniei, încă de sâmbătă seara, existând posibilitatea unor valuri înalte și ploi abundente în aceste regiuni. Ar fi prima alertă de acest fel pentru orice prefectură la nord de lanțul insular Okinawa, a relatat presa internă.

Super Typhoon Nanmadol is nearing southern Japan today. Right now the storm still packing category 5 winds as it passes over the Amami islands while dangerous amounts of rains are in the forecast across Kyushu. Evacuation orders have been put in place in parts of Kagoshima prefecture and local authorities are also warning of landslides as one of the top 5 strongest typhoons to make landfall in the region bears down.

Publicată de
Robert Speta
pe Sâmbătă, 17 septembrie 2022
Publicitate

„Furtuni și precipitații fără precedent" ar putea lovi zona, a declarat Ryuta Kurora, oficial al JMA, în cadrul unei conferințe de presă, îndemnând locuitorii din zonă să evacueze înainte de lăsarea întunericului.

Compania feroviară a început sâmbătă să oprească unele trasee și anunță că duminică vor fi luate mai multe măsuri. De asemenea, zeci de zboruri din regiunea sudică au fost anulate, a anunțat postul de televiziune NHK.

Publicitate

Nanmadol, al 14-lea taifun al sezonului, se afla sâmbătă după-amiază în apropierea insulei Minami-Daito din sudul Japoniei și se îndrepta spre nord-vest. Vânturile din centrul furtunii suflă cu 198 km pe oră, cu rafale de până la 270 km/h, potrivit JMA.

Furtuna, a cărei putere este echivalentă cu cea a unui uragan de clasa 5 în Oceanul Atlantic, este prognozată să se îndrepte spre est și să treacă marți pe deasupra capitalei Tokyo.

articolul original.

Cod portocaliu de ploi abundente în Banat și cod galben în nord-vestul țării

17 September 2022 at 13:27
image

Întreaga regiune de nord-vest a țării este sub atenționare meteorologică de ploi abundente, sâmbătă și duminică, meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie prognozând cantități care vor depăși chiar și 70 de litri pe metrul pătrat.

În Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, precum și în sudul Banatului este atenționare cod portocaliu de ploi abundente. Se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 40…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp. Codul portocaliu intră în vigoare sâmbătă la ora 12:00 și este valabil până duminică, la ora 12:00. În același interval, mai multe județe din centrul, nord-vestul țării vor fi sub atenționare cod galben, la fel și în zonele montane.

Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp. În regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade în care pe alocuri instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, grindină și vijelii.

Sursa: pressalert.ro

articolul original.

Un vortex POLAR lovește România. Ce ne așteptă în această iarnă?

17 September 2022 at 12:23
image

Un vortex polar apare acum în stratosferă peste Polul Nord. A început să se formeze pe măsură ce răcirea sezonieră s-a intensificat și va continua să se consolideze până în iarna anului 2022/2023.

Privind prognoza în timp real a temperaturilor, putem vedea un nucleu rece în curs de dezvoltare peste cercul polar. Aceasta este inima Vortexului Polar, care, cu cât devine mai rece, cu atât efectele vor fi vizibile pe o arie mai mare. Asta pentru că se hrănește cu diferența de temperatură/presiune dintre regiunile polare și cele sudice ale emisferei nordice.

Pe măsură ce ne îndreptăm spre toamnă, regiunile polare încep să primească mai puțină lumină solară. Cu mai puțină energie solară, temperaturile încep să scadă și răcirea sezonieră începe peste polul nord.

Pe de altă parte, pe măsură ce temperaturile polare scad, atmosfera mai la sud este încă relativ caldă, deoarece continuă să primească lumină și energie de la Soare.

Un cercetător susține că în această iarnă ne așteaptă un strat mic de zăpadă la nivel național. Totodată, temperaturile vor fi și ele unele mai ciudate.

„Ne așteptăm la un strat mai mic de zăpadă, în majoritatea țării, excepție făcând sud-vestul țării unde ne asteptam la valori normale. Ne așteptăm ca temperaturile să fie peste medie la nivelul întregii țării, ușor mai ridicate, ceea ce favorizează formarea de precipitații sub formă lichidă”, afirmă cercetătorul științific George Gârbacea, citat de stirileproTV.

Analiștii Severe Weather au realizat o hartă pe baza datelor Centrului European pentru Prognoze. Astfel, potrivit Centrului European de Prognoze, în prima parte a iernii sunt slabe șanse să ningă în România. Doar o zonă restrânsă în sud-vestul țării este reprezentată cu albastru.

La începutul iernii se va reactiva fenomenul „La Nina”, arată RTV. În prognoza serviciului meteorologic al Marii Britanii, aproape toată România este colorată în portocaliu, semn că va fi deficit de zăpadă. Dacă această lipsă de precipitații va fi insoțită de ger, pentru agricultură va fi rău.

Daniel Alexandru, șef laborator agrometeorologie: „Pentru culturile aflate în câmp ar fi preferabil ca toamna să înceapă să își intre în drepturi, adică să ne apropiem de iarnă cu temperaturi din ce in ce mai scăzute. Dacă se ating temperaturi negative – 10, -15 , ar fi bine să avem un strat superficial de zăpadă”.

Fenomenul care se reactivează la începutul iernii. Îngrijorările ANM

Organizația Mondială de Meteorologie a atenționat, într-un comunicat, că la începutul iernii se va reactiva fenomenul „La Nina”, care produce temperaturi neobișnuit de scăzute ale apei de la suprafața Oceanului Pacific. Chiar dacă este departe de noi.

„Acest fenomen e relevant, ar putea insemna pentru partea de nord a Europei o iarnă mai blândă și cu precipitații mai multe, iar pentru iernile din țara noastră influențele sunt complexe, pentru că pot veni și dinspre regiunile nordice dar și dinspre Marea Mediterană mai multe precipitații”., spune şi Florinela Georgescu, director ANM.

Meteorologii români sunt preocupați mai ales de fenomenele de deasupra Câmpiei Ruse – de acolo, în iernile geroase, vin masele de aer foarte rece. Acestea vor influența mult consumul de energie din țara noastră.

articolul original.

Avertizare meteo transmisă de ANM: Cod galben de ploi însemnate cantitativ și vânt puternic

17 September 2022 at 07:55

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizare meteo de Cod galben cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate și intensificări ale vântului, valabile în acest weekend.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) precizează că în intervalul 17 septembrie, ora 10:30 – 18 septembrie, ora 12:00, local în vestul, nordul, centrul țării și la munte temporar va ploua însemnat cantitativ. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

În regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade în care pe alocuri instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, grindină și vijelii.

De asemenea, în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, precum și în sudul Banatului se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 40…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp. Avertizarea este valabilă în perioada 17 septembrie ora 12:00 – 18 septembrie, ora 12:00.

Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, estul, centrul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.

Vremea se va răci accentuat în toate regiunile, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă, trecător, se vor semnala precipitații mixte.

articolul original.

COD GALBEN Ploi şi vijelii prognozate pentru acest week-end în Neamţ

16 September 2022 at 13:31
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis avertizare cod galben – “instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate” – pentru judeţul Neamţ. Avertizarea este valabilă în intervalul 17 septembrie, ora 12:00-18 septembrie, ora 20:00.

“În intervalul menționat, în vestul, nordul și centrul țării, temporar va ploua, iar în regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și, izolat, 40-60 l/mp. Pe parcursul zilei de duminică aria ploilor se va restrânge spre regiunile nordice și centrale. Duminică vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă trecător se vor semnala precipitații mixte. Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică, vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, sud-estul, centrul, nord-estul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55-75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80-100 km/h”, ne avertizează meteorologii. (M.C.; HARTA: ANM)

articolul original.

Cod galben de furtuni şi ploi abundente în aproape toată ţara. Vine și prima ninsoare

16 September 2022 at 10:59
image

Meteorologii au emis mai multe avertizări Cod galben de furtuni şi ploi abundente în aproape toată ţara. În unele zone cantităţile de apă vor atinge şi 70 de litri pe metrul pătrat.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis vineri 3 avertizări meteo Cod galben. Alertele sunt în vigoare de vineri până duminică și anunță vremea severă, cu ploi torențiale, vijelii și grindină. Duminică, toată țara va fi sub avertizare de vânt puternic, cu rafale de 75 km/h.

La munte la sunt așteptate de mâine precipitații mixte de lapoviță și ninsoare. Ușor simțim cum se apropie iarna. În restul zonelor va ploua mult, temperatura va scădea, iar noaptea se vor înregistra chiar 2-3 grade în depresiuni.

În vestul, nordul și centrul țării, temporar va ploua, iar în regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii.

În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp. Pe parcursul zilei de duminică aria ploilor se va restrânge spre regiunile nordice și centrale.

Duminică vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă trecător se vor semnala precipitații mixte.

articolul original.

COD GALBEN Ploi şi vijelii în zona de munte

15 September 2022 at 08:32
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis avertizare COD GALBEN – “instabilitate atmosferică temporar accentuată” – pentru zona montană a judeţului Neamţ. Avertizarea este valabilă în intervalul 15 septembrie, ora 14:00-16 septembrie, ora 21:00.

“În intervalul menționat, în vestul, centrul și nord-vestul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și, izolat, 40 l/mp. Vântul va avea intensificări susținute la munte, îndeosebi pe creste, unde rafalele  vor depăși 80-100 km/h și, temporar, în sudul și estul Transilvaniei cu viteze, în general, de 55-65 km/h”, precizează ANM. (M.C.; HARTA: ANM)

articolul original.

Cod portocaliu de furtună la Arad și alte opt județe

15 September 2022 at 08:29
By: -
image

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis trei avertizări meteo Cod portocaliu și galben de ploi torențiale și vijelii puternice. Alertele sunt în vigoare joi și vineri. Sub Cod portocaliu de furtuni vor fi 9 județe. Prima avertizare meteo Cod galben vizează vestul, centrul și nord-vestul țării, precum și în zonele de munte.

Începând de joi ora 14.00 și până vineri ora 21.00 vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp. Perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică și ploi abundente vor fi în zilele următoare în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în regiunile intracarpatice.

Codul portocaliu va viza, în intervalul joi ora 17.00 – vineri ora 12.00, Banatul, Crișana, vestul Transilvaniei și nordul Carpaților Orientali. Meteorologii anunță aici perioade cu averse torențiale, vijelii puternice, frecvente descărcări electrice și pe arii restrânse grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 40…60 l/mp și izolat 70 l/mp. Județele vizate sunt Maramureș, Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș și Arad. O altă alertă Cod galben va fi în vigoare joi între orele 10.00 și 22.00. Vântul va avea intensificări susținute la munte, îndeosebi pe creste, unde rafalele vor depăși 80…100 km/h și temporar în sudul și estul Transilvaniei cu viteze în general de 55…65 km/h. Local și temporar, intensificări ale vântului se vor semnala și în regiunile sud-estice.

Citeste mai multe AICI

articolul original.
❌