ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 January 2023Ultimele Stiri

Se intervine cu Armata: 50 de militari deszăpezesc mașinile blocate între Buzău şi Râmnicu Sărat. Stare de alertă în Vrancea din cauza zăpezii – VIDEO

28 January 2023 at 11:40

[unable to retrieve full-text content]

Un efectiv de 50 de militari şi cinci utilaje tehnice sprijină autorităţile locale pentru deszăpezirea autovehiculelor blocate între localităţile Buzău şi Râmnicu Sărat, a informat, sâmbătă, 28 ianuarie, Ministerul Apărării Naţionale, conform Agerpres. Potrivit unui […]

Articolul Se intervine cu Armata: 50 de militari deszăpezesc mașinile blocate între Buzău şi Râmnicu Sărat. Stare de alertă în Vrancea din cauza zăpezii – VIDEO apare prima dată în BZI.ro.

articolul original.

Nou atac în Ierusalim. Doi bărbați au fost împușcați lângă centrul vechi al orașului

28 January 2023 at 11:20

[unable to retrieve full-text content]

Cel puţin două persoane au fost rănite, sâmbătă dimineaţă, 28 ianuarie, într-un atac armat produs în apropierea centrului vechi al oraşului Ierusalim, un incident care intervine după atacul terorist de vineri seară, soldat cu şapte […]

Articolul Nou atac în Ierusalim. Doi bărbați au fost împușcați lângă centrul vechi al orașului apare prima dată în BZI.ro.

articolul original.

Radu Cristescu la BZI LIVE: „Coaliţia, cu mici excepţii, funcţionează foarte bine. Marea excepţie este Virgil Popescu” – VIDEO

28 January 2023 at 10:32

[unable to retrieve full-text content]

Cunoscutul deputat PSD Radu Cristescu a discutat la BZI LIVE despre situația actuală a politicii din România, cu accentul pus pe atmosfera din coaliția de la guvernare. Se întrevăd niște tensiuni sau este totul doar […]

Articolul Radu Cristescu la BZI LIVE: „Coaliţia, cu mici excepţii, funcţionează foarte bine. Marea excepţie este Virgil Popescu” – VIDEO apare prima dată în BZI.ro.

articolul original.

Deces straniu la Londra: Un om a fost strivit de un pisoar

28 January 2023 at 10:20

[unable to retrieve full-text content]

Un tehnician care lucra la un pisoar telescopic, ce se poate retrage în sol când nu este utilizat, a murit vineri, 27 ianuarie,  în centrul Londrei, după ce a fost strivit de dispozitivul amplasat în […]

Articolul Deces straniu la Londra: Un om a fost strivit de un pisoar apare prima dată în BZI.ro.

articolul original.

Un tânăr din Argeș a murit lovit de tren după o ceartă cu fosta iubită

28 January 2023 at 09:20

[unable to retrieve full-text content]

Un tânăr de 29 de ani din judeţul Argeş a murit după ce a fost lovit de tren, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 28 ianuarie. Bărbatul a plecat cu maşina fostei sale iubite în […]

Articolul Un tânăr din Argeș a murit lovit de tren după o ceartă cu fosta iubită apare prima dată în BZI.ro.

articolul original.

Copacul din România pe care n-ai voie să-l tai, nici măcar din propria curte. Amenzi usturătoare pentru cei care ignoră legea

28 January 2023 at 11:54

Copacul din România pe care n-ai voie să-l tai, nici măcar din propria curte. Amenzi usturătoare pentru cei care ignoră legea

Românii care au un nuc în curte și se gândesc să-l taie, mai bine s-ar razgândi. Amenda care îi paște este imensa, deoarece pomul este protejat de lege. Regula este valabilă indiferent dacă cetățenii vor sa taie un singur pom sau mai mulți, chiar dacă este vorba de proprietatea lor.

Nu, nu este o gluma. Chiar ai nevoie de autorizație pentru a putea taia un nuc pe care îl ai în proprietate. Acest lucru este însa posibil în trei situații.

„Nucul este o specie de pom protejata de lege în momentul de fata. Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci pe proprietate si vor sa-i taie sunt obligate sa ceara o autorizatie, pentru obtinerea careia trebuie îndeplinite anumite conditii.

Cultura nucului din categoria pomi razleti (adica situati la distanta unii de altii) este reglementata în mod special de Legea Pomiculturii nr. 348/2003. Potrivit acestui act normativ, taierea nucilor razleti, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizatii.

În acest sens, cererea trebuie depusa cu cel putin o luna înainte de taierea efectiva, iar aprobarea solicitarii se face de catre specialistii directiilor teritoriale pentru agricultura, în urma unei verificari prealabile”, relateaza avocatnet.ro

Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci în proprietate si vor sa-i taie sunt obligate sa ceara o autorizatie de la Direcțiile pentru Agricultura Județene.

Pentru a obține acest document se depune o cerere cu cel putin o luna înainte de taierea efectiva a pomului, iar aprobarea solicitarii se face de catre specialistii DAJ, în urma unei verificari prealabile în teren.

Ce criterii trebuie îndeplinite

Nici așa însa, taierea nu este pe deplin garantata, daca nu se face în functie de trei criterii prevazute de Legea Pomiculturii, dupa cum urmeaza:

-pomii sunt îmbatrâniti si au ramuri uscate în proportie de 60% din coroana;

-pomii sunt amplasati într-un perimetru unde urmeaza sa se construiasca obiective de interes national sau local;

-pomii sunt amplasati pe aliniamentele drumurilor nationale si se pune în pericol siguranta circulatiei rutiere.

Ce spune Legea Pomiculturii

Conform actului normativ în vigoare, indiferent de sistemul de cultura despre care este vorba (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi razleti), taierea nucilor în lipsa autorizatiei poate fi sanctionata de autoritati cu amenda cuprinsa între 5.000 si 10.000 de lei.

Sancțiunile sunt aplicate de catre echipe de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei si Ministerului Internelor.

În baza legii, autoritatile sunt obligate sa inventarieze nucii razleti si cei din plantatii, cu consemnarea proprietarilor si a parcelelor cadastrale în care se gasesc.

Toate informatiile de contact ale directiilor judetene pentru agricultura, precum si cele ale directiei municipale Bucuresti sunt disponibile aici, pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Cetațenii sunt avertizați ca aceeași regula a autorizarii taierii este valabila, în egala masura, si pentru castanii comestibili.

articolul original.

Românii vor plăti mai mult pentru serviciile medicale: Prețurile s-au majorat cu până la 30 %

28 January 2023 at 11:08

Românii vor plăti mai mult pentru serviciile medicale: Prețurile s-au majorat cu până la 30 %

La începutul anului 2023, comparativ cu 2022, pacienții trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru investigații medicale la clinicile private.

Potrivit unei analize făcute de Ziarul Financiar, costurile în cabinetele şi clinicile private au crescut cu 10 până la 30%.

O consultaţie costă între 250 şi 350 de lei. În cazul profesorilor universitari, consultaţia ajunge şi la 400-500 lei (100 de euro).

Mai departe, investigaţiile imagistice de tip computer tomograf sau RMN şi ele s-au scumpit în medie cam cu 100 de lei.

Intervenţiile chirurgicale la privat, conform datelor din piaţă, s-au scumpit în ultimii doi ani cu 20 – 25%. Şi costurile cu cazarea şi serviciile conexe din clinicile private s-au mărit, evident ca urmare a creşterilor din energie sau a preţurilor tot mai mari la materialele folosite în spitale.

Recent, directorul medical al Institutului Inimii „Nicolae Stăncioiu” din Cluj-Napoca, Adrian Molnar, a declarat că medicii ar trebui să lucreze ori la stat, ori la privat.

Dr. Adrian Molnar consideră că dacă s-ar lua decizia ca medicii să aleagă dacă vor să lucreze la privat sau la stat, nu în ambele locuri, atunci se vor rezolva o mare parte din problemele cu care se confruntă în prezent sistemul medical românesc.

„Cred că aici este una dintre problemele mari ale sistemului medical românesc. Această interferenţă privatul cu spitale de stat. După părerea mea, medicii ar trebui să lucreze sau la stat, sau la privat. Nu în ambele locuri.

Atunci când se va rezolva această problemă, o mare parte din problemele sistemului sanitar românesc ar dispărea. Nu se poate ca un medic să lucreze dimineaţa la stat şi după amiază la privat în aceeaşi specialitate, cu bolnavi de acelaşi tip. Nu se poate ca medicul care lucrează la stat să îndrume pacienţii din spitalele de stat, din ambulatoriile de stat, să le îndrume către privat, spunându-le că nu vor beneficia de aceleaşi servicii la stat ca şi la privat, că nu sunt aceleaşi materiale, că nu au aceleaşi resurse. Nu este adevărat, nu este deloc adevărat.

Cel puţin în specialitatea mea şi în specialităţile conexe cu specialitatea mea se lucrează cu exact aceleaşi materiale şi la stat, şi la privat, aceiaşi oameni lucrează şi la stat şi la privat, diferenţa este că la stat pacienţii sunt trataţi gratuit, pe când la privat pacienţii trebuie să plătească”, a declarat Adrian Molnar, luni, la Prima News, relatează G4media.

articolul original.

Codul Rutier 2023| Lista completă cu modificările pe care șoferii trebuie să le știe: De la săculeț cu nisip și lopată la e-mail când expiră rovinieta

28 January 2023 at 10:01

Codul Rutier 2023| Lista completă cu modificările pe care șoferii trebuie să le știe: De la săculeț cu nisip și lopată la e-mail când expiră rovinieta

Iarna se pare că își intră în drepturi, iar autovehiculele trebuie să fie echipate corespunzător. Și nu doar cu cauciucuri de iarnă. Potrivit noului Cod Rutier, prevederile care te pot lăsa fără talon la mășină sunt mult mai multe.

Dar asta nu este tot. Potrivit noului cod rutier, pe lânga cauciucuri de iarnă este obligatoriu să ai în portbagaj un săculeț cu nisip și o lopată pe care să o poți folosi în caz că ramâi înzapezit. Mai mult decât atât, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Cei care nu se conformează riscă să fie penalizați cu 9-20 de puncte de amendă și cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al autoturismului. Totodată, aceștia vor primi doar o dovadă înlocuitoare fără drept de circulăție. Talonul se va restitui în baza dovezii că mășina a fost echipată corespunzător.

Codul Rutier 2023, ce s-a schimbat

În doar câteva cuvinte, în 2023, amenzile de circulăție ramân neschimbate. Ar fi trebuit ca punctul de amendă să se alinieze la salariul minim pe economie, să reprezinte 10% din brut, dar va ramâne la fel ca anul trecut, 145 de lei. Tot din acest an, șoferii își vor putea accesa online istoricul sancțiunilor rutiere. Nu ar trebui să dureze mai mult de trei luni pâna când vei putea vedea pe site-ul Poliției ce amenzi ai plătit sau ai de plătit, câte puncte de amendă ai acumulat. Pâna acum, pentru a ajunge la aceleași date, trebuie să faci o cerere la orice structură a Poliției Rutiere.

O veste foarte bună este reprezentată de faptul că poți obține permisul de conducere de profesioniști în România mai repede decât în trecut. Condiția esențială pentru a putea da mai repede examenul este să fi obținut în prealabil un certificat de calificare profesională inițială.

O schimbare foarte importantă ține de atribuțiile suplimentare câștigate de Poliția Locală, autoritatea câștigând dreptul de a te sancționa în situația în care împrumuți mașina personală. Din 2023, proprietarii trebuie să transmită informații despre identitatea șoferului nu doar la solicitarea poliției rutiere, așa cum era pâna anul trecut, ci și a poliției locale, conform avocatnet.ro. Amenzile pentru ignorarea solicitării sunt între 1305 și 2900 de lei, indiferent de organul care ți le cere.

Mașinile parcate pe trotuare sau staționate neregulamentar pot fi ridicate în fiecare colț al României de către poliția rutieră, dacă durează mai mult de 5 minute. Tot din acest an, constatarea amiabilă de accident poate fi completată și electronic, nu doar pe hârtie ca înainte. Nu ai nevoie decât de o aplicație gratuită de mobil intitulată Amiabilă.

Ca o notă de subsol, de acum înainte, toți șoferii din România sunt anunțați prin email când vine vorba de expirarea rovinietei, în cazul în care aceasta a fost achiziționată cu o valoare mai mare de o lună.

Sursă: antena 3.ro, playtech.ro

articolul original.

Gest EXTREM al unui tânăr de 29 de ani: S-a aruncat în fața unui tren, după o ceartă cu fosta iubită

28 January 2023 at 08:55

Gest EXTREM al unui tânăr de 29 de ani: S-a aruncat în fața unui tren, după o ceartă cu fosta iubită

În noaptea de vineri spre sâmbătă, un tânăr de 29 de ani din Argeș a murit după ce a fost lovit de un tren. Acesta a plecat cu mașina fostei iubite, în urma unui conflict cu ea, iar autoturismul a fost găsit în apropierea unui pod peste calea ferată, cu motorul pornit.

„În noaptea de 27 spre 28 ianuarie a.c., poliţiştii piteşteni au fost sesizaţi prin Serviciul Naţional Unic Apeluri de Urgenţă 112, cu privire la o stare conflictuală între un bărbat şi o femeie, urmată de faptul că bărbatul ar fi plecat de la locul incidentului cu autoturismul femeii în cauză”, a transmis IPJ Argeş.

„Autoturismul a fost identificat la scurt timp, abandonat, cu motorul în funcţiune, pe DN 67B, în zona unui pod peste calea ferată. Cu ocazia verificărilor, bărbatul în cauză, de 29 de ani, din Rociu, a fost găsit decedat, pe calea ferată, acesta fiind lovit de tren”, a mai precizat sursa citată.

Poliţiştii au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat.

articolul original.

Zile libere 2023: Cum pot primi angajații 5 zile suplimentare de concediu plătit

28 January 2023 at 07:56

Zile libere 2023: Cum pot primi angajații 5 zile suplimentare de concediu plătit

În cazul unor evenimente familiale deosebite, dar și în cazul unor urgențe sau îngrijirea unei rude bolnave, angajații din România au dreptul la zile suplimentare de concediu. Angajatorii nu pot refuza să acorde aceste zile libere și nici nu pot concedia angajații care le solicită. Toate aceste zile libere sunt plătite și se acordă pe lângă concediul de odihnă.

Potrivit legislației în vigoare, salariații dreptul la cinci zile libere plătite în cazul căsătoriei și trei zile libere în cazul decesului soțului sau a unei rude apropiate (până la gradul II). De asemenea, tații au dreptul la un concediu paternal de zece zile la nașterea fiecărui copil.

Din toamna anului trecut au fost introduse în Codul Muncii două noi tipuri de concendiu. Angajaţii pot beneficia, într-un an, de cinci zile libere pentru îngrijirea unei rude care are nevoie de sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave şi zece zile pentru urgenţe familiale cauzate de boală sau de accident.

În perioada în care angajatul absentează de la serviciu contractul de muncă nu se suspendă. Companiiile nu pot refuza să acorde aceste zile libere suplimentare, iar dacă fac acest lucru pot fi sancționate cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.

Zilele de concediu acordate pentru urgențele familiale trebuie însă recuperate. Angajatorul şi salariatul vor stabili de comun acord cum se va realiza acest lucru.

articolul original.

CNSU decretează stare de alertă în județul Vrancea din cauza zăpezii

28 January 2023 at 11:06

Comitetul Național pentru Situații de Urgență au decretat, sâmbătă, stare de alertă în județul Vrancea din cauza ninsorii și a viscolului.

În contextul situației generate de fenomenele meteo periculoase prognozate pentru sâmbătă, premierul Nicolae Ciucă a convocat în regim de urgență, în format online, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

În cadrul ședinței CNSU a fost dispusă măsura decretării stării de alertă la nivelul județului Vrancea, în baza HCJSU Vrancea, abilitând, astfel, Ministrul Afacerilor Interne să avizeze hotărârea.

„Prin această măsură se pun în aplicare acțiuni imediate de răspuns, precum suplimentarea forțelor de intervenție, alertarea structurilor din zonele limitrofe, asigurarea permanenței structurilor cu responsabilități clare în gestionarea situației generate de fenomenele meteo extreme, până la revenirea la starea de normalitate”, transmite Guvernul. (Mediafax)

articolul original.

Poetul Ady Endre a fost comemorat la Poesis în prezenţa unor mari oameni de litere

28 January 2023 at 10:10

Vineri, 27 ianuarie, la Centrul Multicultural Poesis din Satu Mare a avut loc un simpozion dedicat memoriei poetului Ady Endre, cu prilejul comemorării a 104 ani de la moartea sa.

Manifestarea s-a organizat în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.
Au fost invitaţi criticul literar Al. Cistelecan, poetul Ion Mureşan şi traducătorul Kocsis Francisk, de la revista Vatra din Târgu Mureş, care au prezentat un număr al revistei dedicat traducerilor poeţilor maghiari în limba română. Au participat zeci de poeţi, scriitori, profesori, elevi, jurnalişti.

Manifestarea a fost deschisă de poetul Dumitru Păcurar, care a spus că Ady Endre a fost unul dintre cei mai mari poeţi care s-a născut în acest colţ de ţară. După o cruntă suferinţă, asemeni lui Eminescu, s-a stins din viaţă la o vârstă relativ tânără.
Poet dedicat cu trup şi suflet maghiarimii, acest lucru nu l-a împiedicat să fie foarte bun prieten cu Octavian Goga, un alt poet dedicat trup şi suflet ideii de românism.

Vorbitorul s-a mai referit la contribuţia unei echipe de la Informaţia Zilei, din care au făcut parte, alături de el, ”Oana Păcurar, Adriana Zaharia, care a refăcut expoziţia Ady Endre şi a reparat casa mică şi casa mare”.

Reprezentanţii revistei Vatra au scos un număr extraordinar în decembrie. El a mai precizat că a citit poeziile traduse de Kocsis Francisc, care “au surprins cel mai bine spiritul lui Ady Endre”.

În continuare, poetul George Vulturescu a spus că cea mai frumoasă casă şi loc de pelerinaj a lui Ady Endre este la noi, în judeţul Satu Mare.

Dar şi în judeţul Sălaj un liceu îi poartă numele şi are două busturi, iar la Oradea sunt repere care amintesc de numele poetului. Scriitorii sătmăreni au iniţiat un premiu pentru traducerea operei lui Ady Endre.

La rândul său, Al. Cistelecan a spus că în şcolile care poartă nume de mari personalităţi istorice şi culturale, ar trebui ca prima lecţie pe care o ascultă elevii să fie despre istoricul şcolii şi câteva lucruri despre personalitatea al cărei nume îl poartă şcoala respectivă. În continuare, criticul s-a referit la valoarea poeziei lui Ady Endre şi cum este el perceput la noi în ţară. În intervenţia sa, traducătorul Kocsis Francisk s-a referit la ultimul număr al revistei Vatra din Târgu Mureş. Apoi s-a mai referit şi la alţi poeţi de expresie maghiară, între care şi Marko Bela. În final, el a citit şi două poezii ale sale.

În continuare, a vorbit poetul şi scriitorul Robert Laszlo, care s-a referit la revista Cronograf şi la antologia editată sub coordonarea cenaclului Cronograf, mulţumind celor care au trimis materiale.

După intervenţiile amintite, mai mulţi poeţi, unii debutanţi, alţii consacraţi, din cenaclurile Cronograf şi Afirmarea, sub moderarea poetei Loredana Ştirbu, au citit câte un poem dintr-o antologie cu lucrări ale scriitorilor şi poeţilor sătmăreni.
În încheierea simpozionului, a luat cuvântul Danciu Zamfir, directorul Direcţiei de Cultură Satu Mare. El a prezentat o sinteză a biografiei şi a operei poetului Ady Endre.

articolul original.

Gabriela Firea, un nou program pentru copiii diagnosticați cu cancer: ”Când ai copilul bolnav te simți pierdut. Lucrăm un proiect social”

28 January 2023 at 10:26
image

Minsitrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat sâmbătă că pregătește un nou program social pentru a veni în ajutorul copiilor diagnosticați cu cancer la care lucrează în colaborare cu Amalia Năstase. Detaliile programului vor fi făcute publice în curând, a precizat Firea pe Facebook.

”Când ai copilul bolnav te simți pierdut. Dacă boala e gravă, ești căzut într-o prăpastie a disperării și a neputinței, orice ajutor, orice vorbă bună îți este de neprețuit.

Toți copiii au nevoie de alinare, sprijin moral și cuvinte calde pentru a trece cu ușurință pentru momentele dificile. Și părinții acestora trebuie ajutați și consiliați mai bine, mai ales când trebuie ei înșiși să fie cel mai important suport pentru copii.

Am avut o întâlnire cu Amalia Nastase, președintele Fundației pentru Copii Ronald Mcdonald și președintele Asociației Părinților copiilor cu afecțiuni oncologice. Este un om deosebit, care face o muncă extraordinară pentru copiii bolnavi de cancer. Sute de micuți supraviețuiesc datorită implicării Amaliei Năstase, de cele mai multe ori fără expunere publică.

Pentru mulți dintre copiii diagnosticați cu aceste afecțiuni grave, dar și pentru părinții acestora, ar fi mai ușoare aflarea veștii cumplite sau perioada tratamentelor complicate printr-o susținere morală mai bună. Am preluat câteva propuneri de la Amalia Năstase, identificate în anii petrecuți printre copiii și familiile greu încercate. Lucrăm un proiect social în acest sens și voi da toate detaliile în curând”, scrie Gabriela Firea pe Facebook.

articolul original.

Tânără româncă, salvată de medicii italieni! Femeia suferea de cancer la ficat: „Nu mai aveam speranță”

28 January 2023 at 10:08
image

O româncă a fost salvată de medicii din Italia, după ce a fost diagnosticată în urmă cu opt luni cu cancer la ficat și cu metastaze la ganglionii limfatici.

Mihaela Todireanu, în vârstă de 31 de ani, a fost diagnosticată în urmă cu opt luni cu cancer la ficat cu metastaze la ganglionii limfatici.

Românca are 31 de ani și o fetiță de 10 ani, iar medicii italieni i-au oferit șansa la viață.

Medicii italieni de la Clinica Ismett din Palermo i-au făcut un transplant de ficat și i-au salvat astfel viața femeii.

Mihaela s-a îmbolnăvit anul trecut de Covid-19 și după câteva zile a început să aibă dureri puternice de stomac.

După investigațiile medicale necesare i s-a adus la cunoștință că avea cancer la ficat.

Soacra Mihaelei, care este cadru medical în Italia, a ajutat-o să se interneze într-un spital din Milano.

Acolo au urmat tratamente lungi, care doar îi prelungeau viața pentru că adevărata salvare i-o oferea numai un transplant de ficat.

Apoi, românca a fost acceptată la un spital din Turcia, dar costurile depășeau posibilitățile sale economice și a fost nevoită să mai aștepte.

În curând, Mihaela își va strânge în brațe fiica

Șansa a venit din partea Clinicii Ismett din Palermo care a avut la un moment dat un donator compatibil pentru Mihaela.

„Am fost sunată pe 17 ianuarie, la o oră foarte târzie, de la spital și m-au întrebat dacă pot ajunge în câteva ore la Palermo pentru transplant, deoarece aveau donator compatibil cu mine. Din nefericire nu am reușit să ajung în acele ore indicate de medici, dar am ajuns pe 18 ianuarie.

În aceeași seară am fost sunată din nou, pentru că s-a găsit un alt donator compatibil cu mine. Am ajuns la spital, mi-au făcut analize toată noaptea, iar la 8:30 m-au băgat în sala de operații”, a povestit Mihaela Todireanu.

Operația de transplant a durat 13 ore, iar mămica româncă se va întoarce în curând acasă, la fetița ei.

Ea a mulțumit tuturor celor care au ajutat-o în aceste luni în care a luptat cu boala grea.

„Dacă familia nu era lângă mine… eu nu mai aveam speranță… nu mai credeam în nimeni și în nimic. Ei au luptat pentru mine. Ei sunt eroii mei.

În special, soțul meu, care e la fel de tânăr și, dacă ar fi vrut, își putea reface viața… dar a rămas lângă mine și m-a însoțit oriunde, iar pentru asta îi mulțumesc și vreau să știe cât de mult îl iubesc“, a spus tânăra femeie, potrivit Adevărul.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

CFR Călători: Trafic feroviar deschis pe toate magistralele de cale ferată, circulaţia trenurilor adaptată la condiţiile meteo

28 January 2023 at 09:54
image

CFR Călători anunță că traficul feroviar este deschis pe toate magistralele de cale ferată, circulaţia trenurilor fiind însă adaptată la condiţiile meteo.

”În partea de sud-est a țării, pe raza județelor aflate sub avertizarea de ninsori și vânt, personalul feroviar al regionalelor București, Constanța și Galați monitorizează cu atenție trenurile aflate în circulație și menține legătura cu operatorii de transport, iar în situațiile în care se impune intervenția pentru remedierea eventualelor deranjamente, echipele sunt pregătite să acționeaze cu drezine pantograf”, informează CFR Călători într-un comunicat.

De asemenea, pe toată perioada de funcţionare a comandamentelor de iarnă, personalul CFR menţine permanent legătura cu dispeceratele operatorilor de transport feroviar atât de călători, cât şi de marfă, şi transmite operativ măsurile necesare care trebuie luate, astfel încât să se asigure continuitate în circulaţia trenurilor.

”Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA îi asigură pe călători că toate eventualele intervenții necesar a se desfășura în zonele afectate de condițiile meteo nefavorabile au drept scop menținerea siguranței și a continuității traficului feroviar.

Călătorii sunt rugaţi că în această perioadă, în care sunt anunţate condiţii meteo nefavorabile, să solicite informaţiile referitoare la condiţiile de circulaţie a trenurilor la numărul de telefon CFR 021/9521, iar pentru verificarea orelor de sosire sau de plecare din gări pot accesa site-ul administratorului infrastructurii feroviare – www.cfr.ro, domeniul camere web -, unde panourile de sosiri/plecări sunt actualizate din minut în minut”, mai transmite CFR Călători.

articolul original.

Leguma care costă doar 2 lei în România și care reglează glicemia, sprijină sănătatea digestivă și reduce riscul de boli cronice

28 January 2023 at 09:53

Dacă ești adeptul unui stil de viață sănătos și obișnuiești să mănânci des fructe și legume, ar trebui să incluzi în meniul tău și rețetele cu zucchini! Această legumă conține nutrienți esențiali, antioxidanți și numeroase fibre benefice pentru tractul gastrointestinal.

Toți ne dorim un aspect cât mai plăcut și o viață cât mai sănătoasă, însă de cele mai multe ori este greu să respecți același meniu zilnic, deci, ar fi bine să jonglezi cu mai multe legume sau fructe.

Dacă îți dorești o dietă echilibrată și plină de nutrienți și vitamine, zucchini este leguma ideală! Conține nutrienți esențiali și antioxidanți, de asemenea, este un ingredient versatil și oferă mâncărurilor o aromă delicată.

Sursă Foto – Pexels

Coaja, dar și pulpa acestei legume oferă nutrienți precum fibre, ideale pentru digestie, calciu, perfect pentru oase, magneziu, esențial pentru dispoziție și potasiu pentru musculatură.

Leguma care reduce bolile cronice

De exemplu, 113 grame de zucchini conțin 19 calorii, 1 gram de proteine, 4 grame de carbohidrați, 1 gram de fibre și 3 grame de zahăr.

Totodată, aceste legume conțin antioxidanți, beta-caroten, luteină și zeaxantină, cunoscuți pentru pigmentul pe care-l oferă legumelor roșii, portocalii și galbene.

Mai exact, zucchini reduce riscul de boli cronice și sprijină sănătatea digestivă, fiind o sursă de fibre solubile, dar și insolubile.

Mai precis, fibrele solubile acționează ca prebiotice, adică hrănesc bateriile bune din tractul gastrointestinal.

De asemenea, reglează glicemia și ține sub control colesterolul, potrivit Csid.ro.

Și nu doar atât, zucchini este bun chiar și pentru vedere, deoarece conține numeroase vitamine A, un nutrient important pentru vedere, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. Mai mult, vitamina A reduce riscul de ochi uscați și orbire.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Ce le-a făcut badanta Mihaela celor doi bătrâni italieni pe care trebuia să îi îngrijească. Românca a avut nevoie de doar 24 de ore!

28 January 2023 at 09:03
image

O româncă în vârstă de 43 de ani a fost condamnată de Tribunalul din Pordenone la o pedeapsă de un an și 5 luni de închisoare, precum și la plata unei amenzi de 600 de euro, pentru furt și folosirea ilegală a unui card bancar. 

Românca a folosit în scop personal cardul cuplului de bătrâni la care lucra.

Mihaela Lascovici, în vârstă de 43 de ani, a fost condamnată marți, 24 ianuarie 2023, de judecătorul Eugenio Pergola, după ce s-a dovedit că a retras de pe cardul pensionarilor la care lucra aproape 3.000 de euro.

Badanta româncă a intrat în posesia cardului bancar al vârstnicilor la care lucra, iar între 6 și 7 iulie 2020 a făcut retrageri de numerar și plăți în valoare totală de 2.952 de euro.

Din banii bătrânilor și-a cumpărat bijuterii

Fiecare operațiune a fost verificată pe extrasele de cont.

Așa s-a descoperit că inculpata a făcut mai întâi o retragere de 1.000 de euro, apoi a plătit cu cardul 366 de euro la un magazin de bijuterii din aur.

Au urmat alte două plăți, una de 553 și cealaltă de 76 de euro într-o tutungerie, apoi a retras 500 de euro în numerar și a făcut o altă plată la un supermarket.

Îngrijitoarea a fost condamnată în primă instanță pentru furt și folosirea ilegală a unor mijloace de plată necuvenite, potrivit IlGazzettino.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

ULTIMA ORĂ! FOTO! Primarul Misăilă: Fac apel către focșăneni să evite folosirea autovehiculului personal

26 January 2023 at 22:00

Utilajele de deszăpezire și muncitorii Societății de Salubrizare și Servicii Publice au intervenit de la ora 5 dimineața pentru a curăța zăpada și a asigura o bună circulație pe străzile din Municipiul Focșani.

Societatea de Salubrizare și Servicii Publice Focșani intervine la acest moment cu 10 utilaje de deszăpezire, 3 camionete și 2 buldoexcavatoare pentru a curăța zăpada depusă pe arterele de circulație din municipiu.

În permanență este împrăștiat material antiderapant și sare pe străzi pentru a preveni formarea gheții. Încă 45 de muncitori ai societății intervin pentru a curăța trotuarele și aleile unde nu se poate interveni cu utilaje.

Din păcate, intervenția utilajelor de deszăpezire este îngreunată de traficul aglomerat din muncipiu. Sunt zone în municipiu unde utilajele nu pot asigura curățarea zăpezii din cauza numărului mare de autovehicule.

Fac un apel către locuitorii Municipiului Focșani să evite folosirea autovehiculului personal în această perioadă pentru a permite intervenția eficientă și rapidă a utilajelor de deszăpezire.

Mai ales că prognoza meteo arată că va ninge abundent până duminică dimineață. Vrancea este în acest moment sub avertizarea de cod portocaliu cu ninsoare abundentă (35…50 l/mp) și intensificări ale vântului care va avea viteze în general de 55…65 km/h, ceea ce înseamnă viscol și vizibilitate scăzută pentru șoferi.

text și foto: Cristi Valentin Misăilă

articolul original.

ULTIMA ORĂ! VIDEO! Pe drumurile județene se acționează cu utilaje pentru deszăpezire

26 January 2023 at 22:00

Pe drumurile județene din Vrancea se circulă în acest moment în condiții de iarnă, informează administrația județeană. Mai multe utilaje de deszăpezire sunt prezente și acționează pe toată rețeaua de drumuri județene, încă de la primele ore ale dimineții, pentru a asigura un trafic normal.

Se acționează în zona de nord a județului, cu lame, în zonele: limită județ Galați – Tănăsoaia – Boghești – limită județ Bacău, Domnești – Panciu, Fitionești, Ruginești, Valea Sării – Nereju, Năruja – Nistorești, Câmpuri – Vizantea, Răcoasa – Mărăști, Grumaz – Vrâncioaia – Păulești – Tulnici – Negrilești.

În zona de sud a județului se intervine în localitățile: Tâmboești – Bordești, Gura Caliței, Cârligele – Vârteșcoiu, Cotești – Poiana Cristei, Râmniceanca – Beciul, Ciușlea – Doaga, Balta Raței – Mirceștii Noi, Suraia – Vadu Roșca – Nănești.

„La nivelul județului Vrancea sunt pregătite să intervină în total 50 de utilaje (autofreze, autorăspânditoare cu lamă, autoîncărcătoare frontale, buldoexcavatoare, autogredere, tractoare de mare capacitate), iar în cele două baze (nord și sud) sunt suficiente materiale antiderapante în stoc (peste 1.000 tone în total). Având în vedere condițiile atmosferice și ninsoarea abundentă, pentru a evita incidentele neplăcute, vă recomandăm să circulați cu prudență și să nu plecați la drum fără anvelope de iarnă și o echipare corespunzătoare. Dacă întâmpinați probleme pe drumurile județene în ceea ce privește deszăpezirea, puteți suna la Direcția Tehnică a Consiliului Județean Vrancea – Serviciul drumuri: +0372.372453 sau +0372.372452“, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Vrancea.

Și pe drumurile naționale circulația se desfășoară în condiții de iarnă și se intervine cu utilaje cu lamă și material antiderapant în format baterie. Se circulă ceva mai greu pe drumurile naționale din zona de munte, respectiv zonele Tulnici, Soveja, Vintileasca, ca urmare a căderilor mari de precipitații sub formă de zăpadă.
„Având în vedere condițiile meteorologice deosebite generate de precipitațiile abundente și intensificările vântului ce se manifestă în intervalul 27 ianuarie, ora 10.00 – 29 ianuarie, ora 10.00, în calitate de președinte al Comitetului județean pentru Situații de Urgență, fac apel către toți conducătorii auto care se deplasează în această perioadă, să circule prudent și să adapteze viteza la condițiile din trafic. În următoarele 72 de ore, rog toți participanții la trafic să dea dovadă de responsabilitate și să se deplaseze doar cu autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și numai în cazurile în care deplasările sunt absolut necesare. Utilajele de deszăpezire sunt pe drumurile județene și naționale, iar pentru ca intervențiile să fie eficiente se impune din partea noastră a tuturor participanților în trafic o conduită responsabilă, permițând accesul acestora“, a declarat prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici.

articolul original.
❌