ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Alina Gorghiu atacă partenerii de Coaliție: PSD nu ar fi de acord niciodată cu modificarea acestei legi

24 November 2022 at 21:15
image

Invitată joi la Buzău, la ”Cafeneaua Liberală”, activitate periodică a Organizaţiei de Tineret a PNL Buzău, liderul PNL, Alina Gorghiu, a transmis că formațiunea va lupta pentru ca proiectul ce vizează ca tinerii să voteze începând cu vârsta de 16 ani, să fie adoptat, chiar dacă PSD nu doreşte să treacă acest proiect, din simplu motiv că tinerii nu votează PSD.

În acest context, Alina Gorghiu a adus în discuţie faptul că liberalii încearcă să schimbe legislaţia electorală astfel încât tinerii să îşi poată exercita dreptul la vot după împlinirea vârstei de 16 ani.

”Ca tânăr, de la 16 ani ai dreptul să munceşti, dar nu ai voie să şi votezi. Mi se pare totuşi un soi de discriminare la modul că: bun, am 16 ani, am dreptul să muncesc, sunt mai informat ca o persoană, să zic, de 80 de ani, dar eu nu am dreptul să votez. Şi vă întreb: vi se pare normal? Eu cred că putem schimba asta. Deja un proiect în acest sens a trecut de Senat şi se află la Camera Deputaţilor, doar că acest proiect prevede doar votul la europarlamentare pentru că pentru celălalt tip de alegeri este necesară schimbarea Constituţiei”, le-a spus Alina Gorghiu tinerilor liberali buzoieni.

În continuare, ea a afirmat că din primăvară liberalii ar putea iniţia procedura de strângere de semnături pentru declanşarea referendumului de schimbare a Constituţiei, considerând că strângerea numărului de semnături necesar nu ar trebui să fie o problemă pentru un partid mare ca PNL.

”Chiar mă gândesc ca din primăvară să ne apucăm de treabă şi să strângem numărul de semnături necesar pentru a declanşa referendumul în vederea schimbării Constituţiei. Nu ar trebui să fie un efort prea mare pentru PNL, care suntem totuşi un partid mare”, a spus Gorghiu.

Proiectul legislativ nr.474/2022 a fost adoptat tacit de Senat şi se află în prezent la Camera Deputaţilor care este for decizional şi a primit deja aviz de la două comisii de specialitate.

De asemenea, Gorghiu a susţinut că PNL are tot interesul să adopte un asemenea proiect, în timp ce PSD nu ar fi de acord niciodată cu modificarea legii.

”Doar PNL va lupta pentru ca acest proiect să fie adoptat. PSD nu doreşte să treacă acest proiect, din simplu motiv că tinerii nu votează PSD. Şi aşa, sunt sigură ca dacă acest proiect va fi adoptat tacit, atunci cu siguranţă va fi atacat la Curtea Constituţională, pentru că social-democraţii nu vor fi niciodată de acord cu aşa ceva şi nu trebuie să vă spun eu de ce”, a mai declarat Alina Gorghiu, conform news.ro

articolul original.

Noua Zeelandă ar putea oferi drept de vot tinerilor începând cu vârsta de 16 ani

22 November 2022 at 22:00
image

Prim-ministrul Jacinda Ardern a declarat că guvernul Noii Zeelande va elabora un proiect de lege pentru a reduce vârsta de vot la 16 ani, după o hotărâre istorică a Curţii Supreme de Justiţie care a stabilit că vârsta actuală de 18 ani este discriminatorie şi încalcă drepturile omului pentru tineri.

Ardern a declarat că, personal, susţine schimbarea vârstei la 16 ani, dar că va supune problema la vot în .

„Suntem de părere că aceasta este o problemă care ar trebui să ajungă în parlament pentru ca toată lumea să îşi spună părerea”, a declarat ea luni, conform The Guardian.

„Criza climatică va afecta viitorul generațiilor tinere”

Declaraţia acesteia vine după o hotărâre istorică a Curţii Supreme de Justiţie, care a marcat luni încheierea unui proces de doi ani intentat de un grup de tineri militanţi, Make It 16, care au susţinut că tinerii ar trebui să poată vota în probleme precum criza climatică, care îi va afecta în mod disproporţionat pe ei şi viitorul lor.

Hotărârea nu garantează în mod automat că dreptul de vot va fi extins – acest lucru poate fi făcut doar de către parlament – dar înseamnă că parlamentul încalcă acum drepturile fundamentale ale tinerilor alegători şi obligă legiuitorii să ia în considerare o schimbare.

„Facem istorie”, a declarat co-directorul campaniei Make It 16, Caeden Tipler. „Guvernul şi parlamentul nu pot ignora un mesaj legal şi moral atât de clar. Ei trebuie să ne lase să votăm”.

Cum ar putea tinerii din Noua Zeelandă să voteze de la 16 ani?

Cu toate acestea, legislaţia va avea un drum greu de parcurs: modificările aduse legii electorale din necesită un sprijin de 75% în parlament, astfel încât o schimbare ar avea nevoie de sprijinul atât al Partidului Laburist, cât şi al Partidului Naţional, aflat în opoziţie, pentru a deveni lege, mai notează sursa citată. Partidul Naţional, de centru-dreapta, a declarat luni: „Multe alte ţări au vârsta de 18 ani pentru a vota, iar Partidul National nu a văzut niciun motiv convingător pentru a reduce vârsta”.

Partidul Laburist, aflat la guvernare, nu a anunţat încă o poziţie cu privire la reducerea vârstei de vot. Partidul Verde şi Partidul Māori au indicat că ar susţine-o, iar Partidul Act se va opune.

De asemenea, nu s-a decis încă dacă legislaţia va fi un vot de partid sau un vot de conştiinţă.

Campania „Make It 16” a fost lansată la scurt timp după ce grevele şcolare pentru climă au început să mobilizeze zeci de mii de adolescenţi din întreaga ţară, iar criza climatică a devenit subiect de interes. „În urmă cu trei ani, am văzut grevele şcolare pentru climă… şi a existat un fel de schimbare globală spre: cum să le dăm tinerilor mai mult de spus şi mai multe modalităţi de a face schimbări la scară largă? Votul a fost una dintre aceste idei”. a declarat Sanat Singh, co-fondator al Make it 16.

articolul original.

Platforma de eCommerce Extended sărbătorește 16 ani în piața din România

22 November 2022 at 12:09
image

Extended, prima platformă eCommerce din România care dispune de un suport tehnic complet centralizat, sărbătorește 16 ani în piața online din România. Dezvoltată pe baza unui know-how de 16 ani în comerț electronic și aplicații online, platforma Extended centralizează toate funcționalitățile necesare pentru crearea și gestionarea cu succes a unui magazin online.

Așa cum îi spune și numele, Extended devine o extensie a business-ului, care asigură asistența și toate soluțiile necesare pentru atingerea rezultatelor dorite.

Printre principalele funcționalități ale platformei se numără designul personalizat al magazinului online, infrastructură scalabilă pentru catalogul de produse sau CRM intern care oferă control total asupra informațiilor procesate, canale de vânzare multiple, integrare cu sistemele de gestiune de tip ERP, automatizări care reduc timpul și costurile de operare a platformei, marketing online și rapoarte, integrări externe sau infrastructură pentru suport tehnic dedicat.

“Ne bucurăm să celebrăm cei 16 ani de activitate care au ajutat la dezvoltarea a peste 200 de magazine online, dintre care 15 au fost lansate chiar pe parcursul acestui an. În toată această perioadă, am contribuit la succesul unor business-uri dintre cele mai diverse, de la afaceri fondate de antreprenori din domenii precum IT, mobilă, fashion & beauty, magazine pentru casă și grădină, până la magazinele online ale unora dintre mai cunoscuți artiști din România. Ne dorim ca în viitor să ajutăm din ce în ce mai multe business-uri să își consolideze prezența în online cu ajutorul soluțiilor și experienței pe care le deținem”, spune Adrian Pintilie, Co-fondator & CEO Extended.

În termeni de rezultate, cei 16 ani numără peste 200 de magazine lansate, peste 400 de funcționalități și module, peste 100 de integrări ale unor servicii externe în propriul ecosistem eCommerce, respectiv o creștere spectaculoasă de la an la an. În 2021 s-a înregistrat o creștere de 29% față de anul 2020, iar în acest an s-a înregistrat, până la această dată, o creștere a business-ului cu 14%.

Toate acestea au fost posibile chiar și în situația geopolitică actuală și în pofida piedicilor economice cauzate de inflație. Doar în acest an au fost lansate două update-uri ale platformei, ceea ce duce la simplificarea suportului tehnic pe care platforma îl oferă comercianților săi, respectiv la centralizarea direct în cadrul platformei.

Despre Extended

Extended este o platformă de eCommerce care a pornit inițial ca o agenție web, ipostază în care a avut astfel șansa de a descoperi cele mai importante nevoi pe care le au business-urile online.

Cu un magazin propriu lansat în 2008, Vexio, care a câștigat titlul de magazinului anului in cadrul celui mai important eveniment de e-Commerce din România, GPeC, și cu dorința de a oferi soluții complete în vederea automatizării celor care doresc dezvoltarea unor business-uri online, Extended a devenit rapid soluția perfectă pentru asigurarea soluțiilor și a asistenței necesare obținerii rezultatelor dorite.

articolul original.

Un elev de 16 ani și-a bătut dirigintele, tatăl și un coleg, cu un baston telescopic. Tânărul ar fi consumat droguri

11 November 2022 at 15:56

Un elev al unui liceu tehnologic din Sighetu Marmației a bătut, cu un baston telescopic, pe un coleg, un părinte și pe dirigintele clasei. Tânărul ar fi consumat substanțe interzise.

Totul s-a petrecut în Liceul tehnologic „Forestier”, din Sighetu Marmației, județul Maramureș.

În cursul zilei de 9 noiembrie, un elev, posibil drogat potrivit martorilor, l-a agresat fizic pe un coleg de-al său.

În vârstă de doar 16 ani, băiatul a scos din geantă un baston metalic, telescopic, cu care, nici mai mult, nici mai puțin, i-a aplicat mai multe lovituri colegului său. După aceea, acesta a lovit telefonul colegului său cu bastonul, distrugându-l.

Dirigintele l-a chemat pe tatăl elevului la școală, dar conflictul nu a fost aplanat. Mai mult, băiatul ar fi agresat și cadrul didactic dar și pe propriul tată, cu același baston.

Dirigintele a alertat apoi autoritățile.

articolul original.

Proiect: Minorii care au împlinit 16 ani ar putea călători în străinătate neînsoţiţi, cu acordul părinţilor

25 October 2022 at 15:02

Minorii care au împlinit vârsta de 16 ani vor putea călători în străinătate neînsoţiţi, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, prevede un proiect de lege depus la Parlament, potrivit Agerpres.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de 88 parlamentari PNL şi UDMR şi modifică în acest sens Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, precum şi Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

„Prin excepţie, cetăţenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoţiţi, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali, în condiţiile prezentei legi”, prevede proiectul.

De asemenea, potrivit proiectului, prin derogare, „organele Poliţiei de frontieră vor permite ieşirea din România a cetăţenilor români minori care au împlinit vârsta de 16 ani titulari ai unui document de călătorie individual sau, după caz, ai unei cărţi de identitate şi neînsoţiţi de o persoană fizică majoră, dacă prezintă o declaraţie notarială a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi la scopul călătoriei”.

Totodată, proiectul stipulează că misiunile diplomatice şi consulare ale României au obligaţia de a sesiza autoritatea administraţiei publice centrale cu atribuţii în domeniul protecţiei drepturilor copilului cu privire la minorii sub 16 ani cetăţeni români aflaţi în străinătate care, din orice motive, nu sunt însoţiţi de părinţi sau de un alt reprezentant legal ori nu se găsesc sub supravegherea legală a unor persoane din străinătate. În textul în vigoare, această obligaţie este prevăzută în cazul copiilor cetăţenilor români aflaţi în străinătate, fără să fie stabilit pragul de 16 ani.

În acelaşi sens, autoritatea administraţiei publice centrale cu atribuţii în domeniul protecţiei drepturilor copilului va lua măsurile necesare pentru întoarcerea minorului sub 16 ani la părinţi sau la un alt reprezentant legal, imediat după identificarea acestuia. În cazul în care persoanele identificate nu pot sau refuză să preia copilul, la cererea Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, instanţa judecătorească de la domiciliul copilului dispune plasamentul acestuia, în condiţiile prezentei legi.

Procedura de întoarcere a copiilor în ţară, de identificare a părinţilor sau a altor reprezentanţi legali, modul de avansare a cheltuielilor ocazionate de întoarcerea în ţară a acestora, precum şi serviciile de protecţie specială, publice sau private competente să asigure protecţia în regim de urgenţă a minorilor aflaţi în această situaţie prevăzută se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, mai prevede proiectul.

Legea ar urma intre în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

„Prin propunerea legislativă se urmăreşte asigurarea unui regim de circulaţie în străinătate pentru minorii peste 16 ani, regim care să răspundă drepturilor şi îndatoririlor actuale. Conform legislaţiei în vigoare, cetăţenii minori români, fără a se face distincţie, pot călători în străinătate numai însoţiţi, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali. Totuşi există companii aeriene care acordă un serviciu de minor neînsoţit care reprezintă asistenţa unui copil care călătoreşte singur de la punctul de plecare până a sosirea la destinaţia finală”, au explicat iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.

În opinia lor, este „nejustificat” ca minorii sub 16 ani şi minorii care au împlinit vârsta de 16 ani să fie trataţi în mod similar.

„Dispoziţiile legale nu disting după vârsta minorului, astfel minorul sub 16 ani şi minorul ce a împlinit vârsta de 16 ani sunt trataţi în mod similar, cu toate că dezvoltarea psihosocială a unui tânăr de 16 ani este mai apropiată de cea a unui major peste 18 ani decât cea a unu minor de 14 ani. Acest tratament similar este nejustificat. În ţările europene, minorii care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători singuri, fără a fi însoţiţi de un major”, mai susţin iniţiatorii proiectului.

Potrivit acestora, „este evident un flux de adolescenţi minori care traversează frontierele statului cu scopul de a studia în străinătate sau de a se reuni cu familia şi aceştia au nevoie de un regim mai relaxat de circulaţie în acord cu nevoile lor”. „De asemenea, sunt minori peste 16 ani care, în cazul părinţilor divorţaţi, au unul dintre părinţi stabilit în străinătate şi, pentru menţinerea relaţiilor personale, efectuează călătoria în străinătate”, au mai indicat iniţiatorii.

Proiectul va intra în dezbaterea Senatului şi apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

articolul original.

Minorii care au împlinit 16 ani ar putea călători în străinătate neînsoţiţi, cu acordul părinţilor. Când va intra în vigoare legea

25 October 2022 at 16:46
image

Minorii care au împlinit vârsta de 16 ani vor putea călători în străinătate neînsoţiţi, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, prevede un proiect de lege depus la Parlament. 

În viitorul apropiat, minorii care au vârsta de 16 ani împlinită vor putea călători în străinate neînsoțiți.

Propunerea legislativă a fost inițiatp de 88 parlamentari PNL și UDMR modifică în acest sens Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, precum şi Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

„Prin excepţie, cetăţenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoţiţi, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali, în condiţiile prezentei legi”, prevede proiectul. De asemenea, potrivit proiectului, prin derogare, „organele Poliţiei de frontieră vor permite ieşirea din România a cetăţenilor români minori care au împlinit vârsta de 16 ani titulari ai unui document de călătorie individual sau, după caz, ai unei cărţi de identitate şi neînsoţiţi de o persoană fizică majoră, dacă prezintă o declaraţie notarială a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi la scopul călătoriei”.

Totodată, proiectul stipulează că misiunile diplomatice şi consulare ale României au obligaţia de a sesiza autoritatea administraţiei publice centrale cu atribuţii în domeniul protecţiei drepturilor copilului cu privire la minorii sub 16 ani cetăţeni români aflaţi în străinătate care, din orice motive, nu sunt însoţiţi de părinţi sau de un alt reprezentant legal ori nu se găsesc sub supravegherea legală a unor persoane din străinătate.

În textul în vigoare, această obligaţie este prevăzută în cazul copiilor cetăţenilor români aflaţi în străinătate, fără să fie stabilit pragul de 16 ani.În acelaşi sens, autoritatea administraţiei publice centrale cu atribuţii în domeniul protecţiei drepturilor copilului va lua măsurile necesare pentru întoarcerea minorului sub 16 ani la părinţi sau la un alt reprezentant legal, imediat după identificarea acestuia.

În cazul în care persoanele identificate nu pot sau refuză să preia copilul, la cererea Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, instanţa judecătorească de la domiciliul copilului dispune plasamentul acestuia, în condiţiile prezentei legi.

Procedura de întoarcere a copiilor în ţară, de identificare a părinţilor sau a altor reprezentanţi legali, modul de avansare a cheltuielilor ocazionate de întoarcerea în ţară a acestora, precum şi serviciile de protecţie specială, publice sau private competente să asigure protecţia în regim de urgenţă a minorilor aflaţi în această situaţie prevăzută se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, mai prevede proiectul.

Legea ar urma să intre în vigoare în 30 de zile

De asemenea, această lege ar urma intre în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

„Prin propunerea legislativă se urmăreşte asigurarea unui regim de circulaţie în străinătate pentru minorii peste 16 ani, regim care să răspundă drepturilor şi îndatoririlor actuale. Conform legislaţiei în vigoare, cetăţenii minori români, fără a se face distincţie, pot călători în străinătate numai însoţiţi, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali. Totuşi există companii aeriene care acordă un serviciu de minor neînsoţit care reprezintă asistenţa unui copil care călătoreşte singur de la punctul de plecare până a sosirea la destinaţia finală”, au explicat iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.

În opinia lor, este „nejustificat” ca minorii sub 16 ani şi minorii care au împlinit vârsta de 16 ani să fie trataţi în mod similar.

„Dispoziţiile legale nu disting după vârsta minorului, astfel minorul sub 16 ani şi minorul ce a împlinit vârsta de 16 ani sunt trataţi în mod similar, cu toate că dezvoltarea psihosocială a unui tânăr de 16 ani este mai apropiată de cea a unui major peste 18 ani decât cea a unu minor de 14 ani. Acest tratament similar este nejustificat. În ţările europene, minorii care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători singuri, fără a fi însoţiţi de un major”, mai susţin iniţiatorii proiectului.

Potrivit acestora, „este evident un flux de adolescenţi minori care traversează frontierele statului cu scopul de a studia în străinătate sau de a se reuni cu familia şi aceştia au nevoie de un regim mai relaxat de circulaţie în acord cu nevoile lor”.

„De asemenea, sunt minori peste 16 ani care, în cazul părinţilor divorţaţi, au unul dintre părinţi stabilit în străinătate şi, pentru menţinerea relaţiilor personale, efectuează călătoria în străinătate”, au mai indicat iniţiatorii.

Proiectul va intra în dezbaterea Senatului şi apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional, potrivit Hotnews.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Ligia Deca și războiul din culise pe educație și pe gaze (2)

6 October 2022 at 15:30

Aiureala produsă de mandatul lui Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației va continua pentru simplul fapt că a fost dirijată (supravegheată de la Coroceni), iar Ligia Deca nu a fost străină de ea. Chiar de la începutul său ministerial, Ligia Deca avea să afirme:

„Vom operaționaliza România educată, în literă și în spirit, în conformitate cu declarațiile președintelui din această dimineață (este vorba de toleranță zero cerută de președintele Iohannis-n,red) și cu toate evoluțiile legislative din ultima vreme”.

Ea și-a exprimat convingerea că este nevoie de transparență maximă în tot ce înseamnă lucrările academice realizate cu investiție publică, inclusiv tezele de doctorat. Scurt pe doi! Ori continuă corul huiduielilor și acuzelor la adresa primului-ministru pentru plagiat, ori acesta cedează la solicitări?

Ce vor liberalii? Nu l-ați auzit pe mititelul gigantic Emil Boc? El face parte din categoria politicienilor care, după mai multe mandate, s-au trezit cu capul umflat de tot soiul de idei. Emil Boc visează (măcar pentru România, dacă nu pentru toată Europa!) introducerea votului de la vîrsta de 16 ani. Mici ca el cînd era mare la UTC! Și care ar fi cîștigul? O susținere copleșitoare a tineretului, mai ales că, în viziunea educațională a proiectului Cîmpeanu-Deca (și cine o mai fi în culisele redactării), se alege praful de bacalaureat. Devine un test de colea, trecut mai spre seară cu ochii închiși și cu mintea decuplată.

Ideea este șocantă! În fapt, aventurierii aflați la frîiele educației din țara noastră își propun renunțarea la sistemul franco-german cu examen final de bacalaureat. Prin intermediul acestuia fiecare țară își stabilea standardele de cunoaștere și competență și o grilă de selecție a capitalului uman. Cu formula pregătită de Iohannis-Cîmpeanu-Deca (trei submediocri într-ale educației, fără nici o operă solidă în domeniu!) scapă de bacalaureat toată armata de liceeni și votează pentru PNL.

Adio bacalaureat și trăiască partidul care ne scoate pe toți deștepți! În plus, România va putea livra o uriașă armată de mediocri pentru necesarul forței de muncă în Europa.
Ligia Deca va încerca să rezolve și măsluirea dezbaterii publice, ocolită și simulată cu parșivenie în perioada conceperii și redactării legii în mandatul Cîmpeanu. Ea vrea să mai tragă populației o cacealma. Adică să considere o postare pe site-ul ministerului a proiectului de lege un soi de consultare publică. Ceea ce iarăși este foarte departe de o dezbatere adevărată.

Va pune umărul premierul Nicolae Ciucă la caricaturizarea bacalaureatului și la legalizarea votului de la 16 ani? Sau campania împotrriva plagiatului său va continua  pînă la demisie, inclusiv pînă la ratarea posibilității de a deveni președintele Senatului?

Ce se va întîmpla cu gazul extras din Marea Neagră vîndut Ungariei? Dacă premierul va decide retragerea licenței de extracție a gazului din Marea Neagră pentru cei de la Black Sea Oil &Gas (grupul Carlyle) atunci va fi demis chiar înainte de a semna. Gazul românesc din perimetrul Midia (vîndut integral pentru Ungaria), nu mai poate fi păstrat nici în procent de 40% cît prevede legea) pentru consumul României.
Asta în contextul în care țara noastră nu prea mai are de unde să aducă alt gaz, filiera Nis fiind și ea sugrumată la comandă.

Ligia Deca, educație marinărească și zero pricepere (1)

articolul original.

Tânăr de 16 ani prins la volan

3 October 2022 at 11:35
By: Regie
image

Un tânăr de 16 ani din comuna Dragu a fost prins la volan, în miezul zilei, conducând o autoutilitară. Pentru acesta a fost deschis un dosar de cerectare penală

Polițiștii din cadrul IPJ Sălaj au toleranță zero în cee ace privește infracțiunile rutiere. Astfel, acestia sunt mereu la datorie, pentru a proteja participanții la traficul rutier. Inspectorul de poliție Ioana Rus, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, a declarat pentru Sălăjeanul Info:

”La data de 2 octombrie a.c., polițiștii secției 5 Poliție Rurală Hida au întocmit un dosar penal pentru conducere fără permis unui tânăr de 16 ani, din comuna Dragu.

Duminică, 2 octombrie, la ora 12:44, polițiștii au depistat în trafic o autotutilitară, la volanul căreia a fost identifcat un tânăr, de 16 ani, din comuna Dragu.

Acesta nu poseda permis de conducere, astfel că polițiștii au întocmit doar penal și continuă cercetările, sub supravegherea unității de parchet competente, în vederea administrării probatoriului și dispunerii măsurilor legale.”

articolul original.

Boc: Susțin reducerea vârstei de vot la 16 ani 

3 October 2022 at 17:08
By: (P.S)

Președintele Asociației Municipiilor din România, Emil Boc, a susținut în timpul ședinței Comitetului European al Regiunilor (CER) reducerea vârstei de vot la 16 ani pentru toate alegerile locale și regionale din Europa.

„Ședință a Comitetul European al Regiunilor, Brno, Cehia: Susțin reducerea vârstei de vot la 16 ani pentru toate alegerile locale și regionale din Europa.

Am susținut azi, cu ocazia dezbaterii documentului „Viitorul politicii de tineret în Uniunea Europeană. Reflecții privind politica de tineret și integrarea aspectelor legate de tineret în contextul Anului European al Tineretului 2022”, nevoia de a recomanda tuturor statelor din Uniunea Europeană să modifice legislația electorală în direcția stabilirii vârstei de 16 pentru votul în alegerile locale și regionale. Această măsură trebuie să fie completată cu încurajarea tinerilor de a participa la viața publică și cu alegerea lor în funcții publice reprezentative.
Recomandarea a fost adoptată în cadrul documentului menționat mai sus de către Comisia pentru politica socială, educație, ocuparea forței de muncă, cercetare și cultură a Comitetului European al Regiunilor”, a scris pe Facebook Boc.
articolul original.

Taxi și Delia colaborează pentru a treia oară și lansează Inima mea de 16 ani

16 September 2022 at 11:08
image

Cum ar fi să te întorci pentru o secundă în timp și să vezi cum privea lumea inima ta de 16 ani? Taxi și Delia au făcut-o în cel mai nou single pe care îl lansează. La șase ani de la lansarea single-ului „Atât de trist” și la patru ani de la lansarea piesei „Inadaptat”, Taxi și Delia colaborează din nou pentru „Inima mea de 16 ani”, o baladă rock emoționantă ce surprinde povestea unei inimi pure și bune prinsă într-o relație plină de minciuni. Anii trec, dar oare sufletul rămâne la fel?

Compusă de către Dan Teodorescu, „Inima mea de 16 ani” dezvăluie povestea unei inimi încă inocente, care indiferent de obstacol alege să rămână tânără, blândă, naivă, și mai ales, alege să vadă în continuare binele în oameni.

„Suntem la cea de-a treia colaborare cu Delia. Cum au fost colaborările astea? Păi, cum să vă spun… Au fost fix ca Delia: minunate”, spune Dan Teodorescu, solistul trupei TAXI.

„Happy să colaborez din nou cu Taxi pentru încă o piesă de suflet. Din inima mea de 16 ani”, adaugă Delia.

Una dintre cele mai iubite trupe pop rock din România, Taxi s-a reinventat permanent, oferind adevărate spectacole, cu hituri care au bucurat generații întregi, dar și cu piese noi – toate asezonate cu o doză de umor în stilul bine-cunoscut al lui Dan Teodorescu. Prin piesele pe care le creează, solistul își exprimă crezurile, emoțiile și varietatea preocupărilor: de la mesaje sociale („Criogenia salvează România”, „Aici sunt banii dumneavoastră”, „Oamenii politici”, „Ca ei”), până la balade cântate de generații întregi („Jumătatea mea”, „Mi-e dor şi doare”, „Stelele care cad”, „Cele două cuvinte”, „Supradoză de dor”), trecând prin zona inerentelor probleme de cuplu („Karma, zenu’ și feng shuiu'”, „O să-mi las burtă pentru tine”, „Non-stop”).

Inovativă, cameleonică și mereu cu un pas în fața trendurilor, Delia are una din cele mai spectaculoase cariere din industria muzicală românească. Una din cele mai emblematice artiste ale genului pop și un songwriter cu numeroase hituri compuse de ea însăși, Delia este constant pe cele mai înalte poziții din topurile muzicale prin zeci de hit-uri lansate în peste 20 de ani de activitate. Universul ei artistic este într-o continuă dezvoltare, iar acest lucru este cel mai vizibil în show-urile ei sold-out de la Sala Palatului, „Acadelia”, „Psihedelia”, „Deliria”, prin care mereu surprinde cu cele mai creative idei, dar și cele mai recente concepte „Cum Era” și „Rockadelia” de la Verde Stop Arena.

articolul original.

Tinerii ar putea vota de la 16 ani la alegerile locale și europarlamentare. Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă

7 September 2022 at 07:02
image

Senatul a adoptat tacit, marţi, propunerea legislativă care vizează reducerea vârstei minime de la care tinerii pot vota la alegerile locale şi europarlamentare de la 18 ani la 16 ani. Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 4 septembrie, a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului Alina Gorghiu, care a condus şedinţa, notează Agerpres.

Vor modificarea Constituției

Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. Propunerea, iniţiată de către parlamentari PNL, USR, AUR, dar şi neafiliaţi, modifică Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Astfel încât tinerii „au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 16 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor”.

Totodată, Senatul propune modificarea art. 5 alin. (5) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, astfel încât „cetăţenii români care au vârsta de 16 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European”.

Conform punctului de vedere transmis de Guvern, acesta nu susţine iniţiativa, deoarece ar fi contrară prevederilor constituţionale. 

Sursa: Observator

articolul original.

Un minor de 16 ani s-a răsturnat cu maşina încredinţată de mama sa, după ce nu a oprit la semnalele poliţiştilor

4 September 2022 at 15:45
image

Un minor de 16 ani s-a răsturnat cu maşina încredinţată de mama sa, după ce nu a oprit la semnalele poliţiştilor, care au pornit în urmărirea lui, notează Agerpres.

„La data de 4 septembrie, în jurul orei 1.30, un echipaj din cadrul Poliţiei oraşului Huedin, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe strada Protopop Aurel Munteanu din oraşul Huedin, a efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism condus de un tânăr, despre care existau indicii că nu ar poseda permis de conducere. Acesta nu a oprit la semnalul regulamentar de oprire, fiind urmărit de echipajul de poliţie cu semnalele acustice şi luminoase în funcţiune, pe o distanţă de aproximativ un kilometru, iar la intersecţia cu strada Morii din Huedin, la km 526+300 m, pe fondul vitezei excesive, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, ulterior răsturnăndu-se”, se arată într-o informare trimisă, duminică, de IPJ Cluj.

Potrivit sursei citate, tânărul a necesitat îngrijiri medicale şi a fost transportat la o unitate medicală. „În urma verificărilor, poliţiştii au constatat că este vorba despre un tânăr în vârstă de 16 ani, din Huedin. Totodată, din cercetările derulate a reieşit faptul că autoturismul i-a fost încredinţat pentru a fi condus pe drumurile publice de către mama acestuia. La testarea cu aparatul etilotest s-a înregistrat rezultat negativ”, se mai arată în informarea IPJ Cluj.

articolul original.

Ultimele locuri din Tabăra Medievală pentru Copii

14 July 2022 at 13:51

Aflată în al treisprezecelea an de activitate, Tabăra Medievală pentru Copii a făcut parte din vacanţa a peste 1800 de copii. Organizată în mod tradițional în zona Subcarpaților și în zona montană joasă, tabăra este o experienţă specială, educativă şi recreativă deopotrivă.

Sub o atentă supraveghere, copiii au ocazia unică de a descoperi valorile cavalerismului medieval, transpunându-se în lumea poveştilor, atât de familiară vârstei lor. Au parte şi de relaxare, învăţând ceva nou în fiecare zi şi făcându-şi o mulţime de prieteni.

Unde este tabăra Medievală și în ce perioadă se desfășoară

Tabăra se desfășoară într-o vale cu climă blândă, străjuită de munții Leaota, pe teritoriul comunei Runcu (jud. Dâmbovița), la Pensiunea Leaota.

Anul acesta, tabăra este organizată în 4 serii a câte 28 – 32 de copii fiecare. Sunt primiți copii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani, în următoarele perioade:

  • Seria 1: 17 – 22 iulie 2022,
  • Seria 2: 24 – 29 iulie 2022,
  • Seria 3: 31 iulie – 5 august 2022,
  • Seria 4: 7 – 12 august 2022.

Tabăra construiește alături de micii cavaleri și tinerele domnițe una dintre cele mai frumoase povești ale copilăriei lor – una despre onoare, prietenie și corectitudine, într-un cadru natural cu adevărat deosebit, departe de praful și căldura orașului.

Ce activități o să fie în tabără

Organizatorii au ales cu atenție activități care să creeze o lume de basm și care să fie în egală măsură instrumente educative. Acestea gravitează în jurul ideilor de bună cuviință, cumpătare, grijă față de cel de lângă noi și față de natură, bune maniere, carte și învățare din experiența trecutului, cavalerism.

Copiii vor fi antrenați în mai multe ateliere inspirate din lumea medievală. Vor deprinde arta şi codul de onoare al cavalerilor medievali în cadrul atelierelor de tir cu arcul şi spadă medievală și vor fi introduşi în lumea simbolisticii medievale prin intermediul atelierului de pictură şi heraldică medievală.

Pentru ca experiența aceasta să fie cu atât mai frumoasă, micii meşteri vor realiza propriile lor scuturi cu însemne heraldice, pe care le vor lua acasă drept amintire.

Sunt timpi rezervați drumeţiilor în împrejurimile pitoreşti ale taberei, în munții Leaota, iar la lăsarea serii copiii vor asculta legende medievale, vor avea „ateliere surpriză” sau vor viziona filme cu specific istoric. Ultima seară a taberei va fi una festivă, în cadrul căreia copiii vor fi învestiţi cu titluri cavalerești.

articolul original.

Jon Brian si Elizza lanseaza Pe la 16 ani

29 June 2022 at 16:26
image

Jon Brian, artistul cunoscut pentru colaborarile cu Sandra N. (Trandafiri) si Mellina (Ramas bun), lanseaza un nou single si videoclip – “Pe la 16 ani”. Piesa este compusa chiar de Jon, impreuna cu UnderVibe, si reprezinta o colaborare cu fosta concurenta The 4 si Superstar, Elizza. Videoclipul este regizat de Alex Marica (Calatorie Magica).

“Iubirile, cateodata, se pierd in trecut, dar niciodata nu vom uita acele persoane ce ne-au ranit, desi noi, probabil am continuat sa le indragim. Exista acea limita, dureroasa, cand trebuie sa punem punct, dar intotdeauna ramane amintirea. Din pacate, in dragoste si in razboi nu exista reguli. Ma vreau inapoi, la 16 ani! Un motto in care cu siguranta ne vom regasi multi. Am scris aceasta piesa stand singur in casa 14 zile cu o afectiune de care niciunul dintre noi nu vrem sa ne mai amintim. Am imbinat momente din viata mea cu clipe ce mi le-am imaginat, traite de alte persoane”, a declarat Jon Brian.

Elizza a adaugat si ea: “Mi-a placut piesa cand mi-a fost propusa si ma bucur ca s-a pliat perfect pe vocea mea. Am lucrat foarte bine cu Jon si cu UnderVibe si sunt sigura ca nu va fi ultima colaborare. Sper ca ascultatorii sa se regaseasca in piesa si sa o asculte cu placere.

“Am ales-o pe Elizza pentru aceasta colaborare, deoarece mi-a placut foarte mult timbrul ei vocal, un glas aparte, de care muzica romaneasca are nevoie. A dat o nota romantica piesei si ma bucur foarte mult ca am reusit sa cantam aceasta piesa impreuna”, a completat Jon Brian.

articolul original.
  • There are no more articles
❌