ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Aeronave AWACS aterizează în România

13 January 2023 at 17:35

Aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force – NAEW&C) cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, vor ateriza marți, 17 ianuarie, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianței în regiunea Mării Negre.

Ca răspuns la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezența aeriană în flancul estic al Alianței cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere și avioane cisternă.

Din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei și în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele rusești în aropierea granițelor NATO.

Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul Alianței.

Jurnaliștii interesați să participe la eveniment sunt rugați să transmită până luni, 16 ianuarie, ora 14.00, la adresa de e-mail um01961@roaf.ro datele de identificare (nume, prenume, seria și numărul actului de identitate, instituția media pe care o reprezintă și numărul de telefon), precum și datele de identificare ale autovehiculului de transport.

Reprezentanții mass-media vor fi așteptați marți, 17 ianuarie, între orele 13.00-13.30, la sediul Bazei 90 Transport Aerian „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu” (str. Zborului nr.1, localitatea Otopeni, județul Ilfov).

Persoană de contact: comandor Mihai Albu, tel. 0722734412.

***

MApN – Biroul presă

articolul original.

MApN, recrutare – Cursul de Formare a Subofițerilor în Activitate, 2022-2023

12 January 2023 at 17:00

Ești soldat/gradat profesionist (SGP) în activitate în Ministerul Apărării Naționale, ai cel puțin studii postliceale și îți dorești o promovare?

Până la data de FEBRUARIE te poți înscrie la CURSUL DE FORMARE A SUBOFIȚERILOR ÎN ACTIVITATE

 Se scot la concurs 306 locuri (suplimentare pentru anul școlar 2022-2023), astfel:

 • 181 de locuri la Şcoala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I”, Pitești
 •  50 de locuri la Şcoala de Instruire pentru comunicații, tehnologia informației și apărare cibernetică, Sibiu
 •  75 de locuri la Şcoala de Instruire pentru logistică, Chitila
 CRITERII DE RECRUTARE pentru cursul de formare a SUBOFIȚERILOR în activitate:
 • Vârsta maximă: 45 de ani împliniţi, la data acordării gradului şi numirii în funcţie la finalizarea cursului de formare.
 • Studii: absolvent al învățământului liceal cu diplomă de bacalaureat ȘI al învățământului postliceal (nivelul 5 de calificare) sau universitar de licență, cu una dintre specializările corespunzătoare armelor pentru care se fac înscrieri.
 • Vechime: cel puţin 1 an vechime în serviciu ca soldat/gradat profesionist în activitate (calculată de la data absolvirii programului de instruire şi până la data începerii cursului de formare a ofiţerilor în activitate) și să fi fost apreciat în ultimul document de evaluare profesională anuală cu calificativul cel puţin „Foarte bun”.
Înscrierile se fac mergând personal, la biroul informare-recrutare din cadrul centrului militar al județului/sectorului în care se află unitatea militară la care ești încadrat.
SELECȚIA în perioada: 16.01-10.02.2023 .
Selecția aptitudinală constă în:
– probe psihologice (test de aptitudini și de personalitate);
– probe fizice (traseu utilitar-aplicativ barem 1 min. și 45 sec. ; alergare 2000 m cu barem de 9 min. și 45 de sec.);
– interviu de evaluare finală.
 Termen limită întocmire dosar: 17 februarie 2023.
Foto: Ciprian Irimia, arhivă 2022
articolul original.

Importanta Romaniei in flancul de sud-est al NATO

3 January 2023 at 04:00

O harta cat toata armata rusa luata la un loc…

Nu atat din punctul de vedere al faptului sa suntem membri ai Aliantei cat mai ales al razboiului din Ucraina si al blocarii Rusiei.

Sigur, cu totii stim ca Romania are o pozitie importanta, dar cat de folositoare este aceasta pozitie pentru sustinerea Ucrainei?

Bucurestiul apare in diferite clasamente pe locul patru, anumite personalitati direct implicate ne spun ca de fapt importanta Romaniei este mult mai mare si ca fara Romania soarta Ucrainei ar fi fost poate cu totul alta.

Ca sa ne facem o idee despre adevaratele implicatii ale interventiei Bucurestiului in razboiul din Ucraina ar fi poate util sa ne intrebam nu ce face Romania astazi ci care ar fi situatia daca Bucurestiul ar fi avut o atitudine pro-rusa similara Budapestei, de exemplu. Adica o falsa neutralitate cu totul folositoare Rusiei.

Rusia are cativa prieteni bine-cunoscuti in Europa: Ungaria – cea mai vocala, Serbia – cea mai pe fata, Bulgaria – mai mereu, poate chiar Austria, din anumite puncte de vedere. Mai sunt si altii.

Dar cat conteaza acestea tari astazi, cu cat pot ele inclina de fapt raportul de forte in favoarea Moscovei si care ar fi realitatea daca Romania ar fi pro-rusa?

Pai haideti sa luam in considerare doar cativa factori si sa vedem cu ce ar putea Bucurestiul sa influenteze razboiul din Ucraina in favoarea Moscovei, ca si soarta intregii Europe de sud-est:

 • Fara Romania, intregul bazin de nord-vest al Marii Negre ar fi practic inchis pentru avioanele de supraveghere ale NATO. Adio ajutor pentru ucraineni, adio informatii in timp real. Practic NATO nu ar putea sa sustina o supraveghere (si poate mai mult de atat) asupra frontului din estul Ucrainei, ca si asupra intregii Ucraine de sud si vest;
 • Daca radarele de raza lunga romanesti nu ar fi active pe frontiera de est si nu ar putea sa supravegheze activitatea aeriana si navala dintre Crimeea, Sulina si Kiev, acest lucru ar priva partea ucraineana de informatii extrem de importante;
 • Fluxul comercial ucrainean (exporturi si importuri) se desfasoara intr-un procent masiv prin Romania. Practic comertul ucrainean cu cereale se desfasoara prin porturile romanesti dar si comertul rutier prin vamile noastre este vital. Ce s-ar intampla daca Romania si-ar fi inchis frontiera pentru traficul comercial ucrainean?

Daca Romania ar fi avut o atitudine pro-rusa substantiala, atunci Rusia ar fi avut o legatura directa cu Serbia si de aici cu intreaga zona a Balcanilor de Vest iar lucrurile ar fi stat poate altfel. Cu o Romanie pro-rusa, Bulgaria n-ar mai fi miscat in front, iar importanta Rusiei in Balcani (economica, militara si politica) ar fi fost la procente cu adevarat ingrijoratoare.

Prin Romania ar fi putut fi construite conducte de gaze, terminale petroliere de mare capacitate si una peste alta, daca Rusia ar fi avut in Romania un aliat, situatia de la Marea Neagra la Marea Adriatica ar fi fost cu totul alta, iar frontul din Ucraina ar fi arata astazi cu totul diferit. Sau dimpotriva, alaturi de Serbia, Romania ar fi putut bloca orice aprovizionare cu gaze dinspre sud, alta  decat cea dinspre Moscova.

Importanta geopolitica a Romaniei, de la crearea sa ca stat si pana astazi a fost extrem de relevanta pentru Rusia, dar daca ne referim doar la perioada din 2014 incoace, ei bine, aceasta importanta a devenit una covarsitoare.

Este foarte greu sa o cuantificam daca ne referim doar la ceea ce face Romania in sprijinul NATO/UE si al Ucrainei, dar este relativ usor sa intelegem influenta reala a Bucurestiului daca incercam un exercitiu de imaginatie si ne inchipuim cam ce ar fi putut sa faca Romania in sprijinul Rusiei si impotriva Ucrainei.

Cum s-ar fi descurcat Ucraina fara acces la porturile noastre? Cum ar fi arata economia ucraineana fara aportul importurilor prin porturile romanesti? Cum s-ar fi descurcat Ucraina cu intreaga granita romaneasca inchisa pentru comertul sau? Ar fi putut compensa prin Polonia sau Cehia? Fara acces la porturi Ucraina ar fi fost strangulata economic, fara nicio urma de indoiala.

Cu totii observam succesele ucrainene in materie de razboi naval si aerian dar acestea au la baza si informatiile, de multe ori in timp real, obtinute de fortele NATO cu sprijinul si datorita accesului pe teritoriul Romaniei.

Fara acest acces lucrurile ar fi fost extrem de diferite, pentru ca o Romanie apropiata de Moscova ar fi tras in mod sigur dupa ea si Bulgaria (o tara natural pro-rusa), ar fi intarit pozitia Serbiei, maximizand influenta Rusiei atat in bazinul Marii Negre cat si in Balcanii de Vest.

Lucrurile ar fi fost fundamental diferite si in niciun caz in favoarea NATO.

Si atunci stai si te intrebi de ce Moscova n-a facut tot ce i-a stat in putinta pentru o apropiere de Bucuresti? De ce Moscova a avut mereu o atitudine aroganta si chiar dispretuitoare la adresa Bucurestiului cand Romania este de fapt cea mai importanta tara pentru Rusia din Europa de sud-est?

De unde aceasta miopie politica la Kremlin? Sau poate ca rusii inteleg toate aceste lucruri dar n-au reusit niciodata sa aduca Romania pe “drumul cel bun”? Ne mai aducem aminte ca si atunci cand Bucurestiul si Moscova faceau parte din Tratatul de la Varsovia, Romania nu a fost unul din aliatii de nadejde al URSS (n-am avut intentia de a adera la URSS precum Bulgaria), ba dimpotriva era un fel de “Gica-contra” mai tot timpul.

Cu alte cuvinte, atat timp cat Romania este ferm de partea NATO, sansele Rusiei in Europa de sud-est pot fi clasificate la capitolul “speranta” si desi influenta Moscovei in Bulgaria, Serbia, Ungaria sau Austria este una demna de remarcat, fara Romania acesta nu are capacitatea de a deveni decisiva si ramane doar la stadiul de influenta. In acelasi timp, Ucraina va rezista datorita ajutorului occidental, armelor americane, porturilor, teritoriului si radarelor romanesti.

Americanii au vazut importanta Romaniei relativ tarziu (prin 1999), dar atunci cand au inteles-o au trecut la fapte si daca noi credem ca prezenta militara americana in Romania este rezultatul cererilor noastre ne inselam profund, americanii sunt aici din propria lor vointa, datorita proprilor calcule si datorita razboiului din Ucraina nici nu cred ca mai au de gand sa plece prea curand. Degeaba rusilor le merge relativ bine in Bulgaria, Ungaria, Serbia, Austria sau chiar Croatia, atat timp ca Romania le sta de-a curmezisiul. Pentru ca in toata aceasta ecuatie politico-geografica, Romania valoreaza mai mult decat toate celelalte tari enumerate luate laolalta, sau ca sa fim mai clari, restul tarilor nu pot conta decisiv fara Romania.

Pentru ca cine are de partea lui Romania, tine in mana mare parte din Peninsula Balcanica, stapaneste Gurile Dunarii (se vede acum cat de importanta este Dunarea) si tine influenta Rusiei la cote rezonabile in mai toate tarile din jurul nostru.

Iar asta nu este deloc putin lucru si putem presupune ca daca americanii ar fi fost si ei, prin absurd, membri in Spatiul Schengen, probabil ca Austriei  i s-ar fi dat o smetie peste bot de-si cauta si acum dintii pe sub masa JAI…

Best Friends

Si daca tot am amintit de Austria, aflam ca Bulgaria are o noua buna prietena in Austria, presedintele bulgar, Rumen Radev, a luat parte la concertul de anul nou al Filarmonicii din Viena (daca ma intrebati pe mine, un concert dedicat snobilor, un concert unde este de bonton sa fii vazut) alaturi de cancelarul austriac Karl Nehammer.

S-au pozat, s-or fi pupat, a fost organizata si o receptie in onoarea oaspetelui bulgar si a ministrului indian de externe. Ba umbla vorba ca sus-numitul cancelar ar avea in pregatire si o vizita oficiala la Sofia in luna ianuarie.

De ce s-or fi vandut bulgarii pe trei firfirci austriecilor ramane un mare mister pentru mine, poate asa ca intr-o fratie pro-rusa intre Sofia si Viena, doar ca nimic din toate acestea nu conteaza de fapt, presedintele bulgar a fost invitat la Viena datorita Romaniei, intr-o incercare prosteasca a Vienei de a ne face poate gelosi?

Bulgaria nu conteaza si nici Austria nu are vreo mare importanta, pentru ca in aceasta zona totul graviteaza in jurul Bucurestiului, iar incercarile ridicole ale domnului Karl Nehammer de a arata ca nu este izolat, pozand cu Rumen Radev, nu fac altceva decat sa-l duca pe cancelarul austriac intr-un ridicol chiar mai mare si sa-i ofere si mai putin spatiu de manevra atunci cand va trebui sa-si rectifice abrupt pozitia.

Intre timp, Bucurestiul si-a retras ambasadorul de la Viena si a anuntat ca reprezentarea diplomatica a Romaniei in Austria a fost scazuta la nivelul de insarcinat cu afaceri. Viena n-a avut curajul sa aplice acceasi masura si a anuntat doar ca ambasadoarea sa la Bucuresti se afla in vacanta in Austria sau poate a fost chiar operata, se cam incurca austriecii in explicatii, pentru ca, repet, n-au avut curajul sa ia o masura de reciprocitate fata de Bucuresti.

GeorgeGMT

articolul original.

2023 – LA MULTI ANI!

31 December 2022 at 18:26
image

Politica de Confidențialitate și de Cookies

Obligatoriu

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăti experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și intelege conținutul Politicii de Confidențialitate si de Cookies. Prin continuarea navigării pe website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie; nu uita totuși că poti modifica setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Confidențialitate și de Cookies.

articolul original.

Craciun Fericit! SANTA1, HOHOHO, R3DNO53.

24 December 2022 at 17:00

https://www.flightradar24.com/R3DN053/2ea2ef9b

Tracking Santa’s Flight with Flightradar24

articolul original.

20 Decembrie: Ziua în care Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism

20 December 2022 at 03:59

Revoluția Română din 1989 | De ce nu a renunțat Nicolae Ceaușescu la putere

1989 – În august, Polonia a renunțat în mod pașnic la comunism. În octombrie, a urmat Ungaria. În noiembrie, a sosit rândul Germaniei de Est, Bulgariei și Cehoslovaciei. În decembrie, și în România se auzea rostit cu glas tare cuvântul „libertate”. E însă singura țară din Europa de Est în care eliberarea de comunism a însemnat în ’89 moartea unor oameni. Istoricii spun că vina pentru aceasta se găsește la Nicolae Ceaușescu.

Destinul dictatorului a stat în propriile sale mâini. Ar fi avut ocazia să se retragă și să schimbe modul în care a fost scrisă, în decembrie 1989, istoria României.

Ceaușescu nu a plecat însă. S-a prăbușit.

https://romania.europalibera.org/a/revolutie-1989-nicolae-ceausescu/32182619.html

articolul original.

H175M walkaround

19 December 2022 at 16:15

https://www.airbus.com/en/products-services/helicopters/military-helicopters/h175m

articolul original.

Autovehicule tactice blindate de tip ușor, pentru Armata României

16 December 2022 at 15:33

Peste o mie de autovehicule tactice blindate de tip ușor, ATBTU, urmează să fie achiziționate, prin decizia guvernului României, pentru structuri din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Este vorba despre nouă configurații, varianta de bază și opt tipuri de derivate, necesare înzestrării categoriilor de forțe ale Armatei României.

Guvernul României a adoptat, în ședința de miercuri, 14 decembrie, o Hotărâre privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente fazei I din cadrul Etapei I a programului de înzestrare Autovehicule tactice blindate de tip ușor (ATBTU).

Procedura specifică aprobată are scopul de a atribui un contract multianual având ca obiect furnizarea a 1.059 de ATBTU în nouă configurații – varianta de bază și opt tipuri de derivate, necesare înzestrării structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Costurile estimate de achiziție a celor 1.059 autovehicule tip ATBTU sunt de aproximativ 4,58 miliarde lei fără TVA, care includ și echipamentele care vor fi puse la dispoziție ca „material client” în valoare de aproximativ 228 milioane lei, fără TVA.

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, având în vedere evoluţiile în mediul de securitate internaţional, precum şi diversitatea situaţiilor în care este posibil ca Armata României să intervină cu trupe, atât pe teritoriul naţional, cât şi în afara acestuia, se impune dotarea structurilor din sistemul naţional de apărare, cu autovehicule tactice blindate de tip uşor performante, care să ofere capabilităţi sporite, specifice atât războiului clasic, cât şi războiului neconvenţional.

Fondurile vor fi asigurate pe perioada de derulare a contractului multianual, în limita creditelor de angajament și a creditelor bugetare aprobate cu această destinație prin legile bugetare anuale pentru Ministerul Apărării Naționale.

De asemenea, potrivit guvernului României, pentru Armata României este fundamental ca, pentru dezvoltarea capacității de apărare, să se introducă în înzestrare autovehicule tactice blindate de tip ușor (ATBTU), cu performanțe ridicate, pentru care fabricația unor componente să se realizeze pe teritoriul României.

De asemenea, fabricarea, asamblarea, integrarea, testarea și mentenanța ATBTU pe durata ciclului de viață trebuie să se realizeze la operatori economici din industria națională de apărare, care să fie în măsură să îndeplinească aceste activități și în situații de criză sau război, pentru Armata României.

Conform procedurilor legale, Ministerul Apărării Naționale a primit, în luna februarie 2021, aprobarea prealabilă a Parlamentului României pentru inițierea procedurii de atribuire aferente acestui program de înzestrare.

Presamil.ro

______________

Reamintire pentru cerintele MApN vizand vehiculele  4×4 blindate usor:
https://www.rumaniamilitary.ro/mapn-se-intereseaza-de-vehicule-4×4-pentru-achizitie-multianuala
Tabelul cu cerintele MapN poate fi consultat aici, iar pe scurt comanda arata astfel :

– 500 de autovehicule neblindate 4×4 pe platforma de baza

– 500 de autovehicule blindate usor 4×4 pe aceeasi platforma de baza

– 200 de vehicule neblindate pentru transport de persoane (masa maxima 2,7 tone)

Cele 500 + 500 (blindat/neblindat) vehicule 4×4, cu o masa maxima de 7,5 tone/ respectiv 6,5 tone vor avea urmatoarele configuratii:

– platforma de baza configuratie standard,

– versiune pentru cercetare pe platforma de baza,

– versiune evacuare medicala pe platforma de baza,

– versiune cercetare de geniu pe platforma de baza,

– versiune cercetare CRBN pe platforma de baza (rol atribuit actualmente modelului TAB-C79).

Conform fisei, vehiculele trebuie sa poata fi dotate cu mitraliere cal. 7,62/ 12,7mm in turela, senzori de iluminare, contramasuri si senzori pentru cercetare si coordonarea focului, dar si rachete antitanc de generatia a III-a.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

O propunere din partea lui Marius Zgureanu: Sherpa A2M

Pentru cei care ar avea nevoie de un purtator de aruncator de bombe 4×4 usor blindat…

Nuuu, noi n-avem nevoie!

De va fi Sherpa castigator la competitia 4×4 usor blindate, propun sa le luam ca pe Panhard PVP: nude! Sau nuduri?

Cat despre aruncatoarele de proiectile, presimt ca ne vom umple de ele pe Piranha V…

articolul original.

Bună dimineața la Moș Krampus! Ne boicotați sau nu ne boicotați?

9 December 2022 at 15:05

Si Olanda ne-a dat cu flit la votul pentru Schengen (dar au facut o minuta ca cica ”din cauza Bulgariei”).

articolul original.

1 DECEMBRIE 2022 – ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

1 December 2022 at 00:21

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

La mulți ani, români!

La 1 decembrie 1918, prin hotărârea Marii Adunări Naţionale de la Alba-Iulia, se înfăptuia statul naţional unitar român.

Reperele principalelor activități de astăzi sunt:

În Bucureşti, Parada Militară dedicată Zilei Naționale a României se desfăşoară de la ora 11.00 la Arcul de Triumf.

În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 13.40, la Monumentul „Marii Uniri” vor fi depuse coroane de flori, activitatea fiind urmată, de la ora 14.00, de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918.

Anul acesta, la parada din București participă peste 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Administrația Națională a Penitenciarelor și Autoritatea Vamală Română, precum şi 120 de mijloace tehnice. Vor participa și 150 de militari străini cu 25 de mijloace tehnice, în semn de respect pentru România.

Totodată, în zona Arcului de Triumf vor fi amplasate standuri expoziționale cu tehnică militară. Acestea vor putea fi vizitate după încheierea ceremoniei oficiale.

Tot joi, 1 Decembrie, Centrul de Transfuzie Sanguină „Colonel Prof. Dr. Nicolae Nestorescu” al Ministerului Apărării Naționale organizează, în intervalul 08.00-12.00 , o campanie de donare de sânge, pentru a veni în întâmpinarea pacienților cu nevoi transfuzionale din spitalele militare și civile.

De la ora 19.00, militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul vor desfășura retragerea cu torțe.
Evenimentul va începe din Piața Tricolorului, de pe esplanada Palatului Cercului Militar Național, militarii defilând pe traseul Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.

Vă așteptăm să sărbătorim împreună!

MApN

articolul original.

Gata Oricând!

29 November 2022 at 22:08
image

https://gata-oricand.cinemagix.ro/

articolul original.

Misiune de însoțire aeriană a delegației NATO

28 November 2022 at 13:03

Forțele Aeriene Române au executat luni, 28 noiembrie, o misiune de însoțire aeriană a aeronavei TAROM care a asigurat transportul delegației NATO, participante la Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ale statelor membre ale NATO, eveniment ce se va desfășura la București în zilele de 29 și 30 noiembrie.

Două aeronave F-16 Fighting Falcon, din dotarea Bazei 86 Aeriene „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă”, Borcea, au escortat, pentru aproximativ 30 de minute, aeronava TAROM de la intrarea în țară până la aterizarea pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, Otopeni.

Misiunea pentru asigurarea securității zborului aeronavei care a transportat delegația NATO a fost efectuată la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe și executată în deplină siguranță, cu respectarea întocmai a cerințelor și a prevederilor legale.

Biroul presă – MApN

Mulțumim Forțelor Aeriene Române @MApNRomania pt. escortarea avionului care a adus delegația SG @jensstoltenberg, @NATO & ambasadorii aliați la București pt. #ForMin_Bucharest care începe în 1️⃣zi, când vom avea discuții consistente,incl. pt. securitatea la Marea Neagră #WeAreNATO pic.twitter.com/ogqFwEofQF

— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) November 28, 2022

Landed in #Bucharest 🇷🇴 with @jensstoltenberg for the meeting of #NATO foreign ministers.

Welcome by a #Romanian F16.#WeAreNATO #AvGeek pic.twitter.com/DMbjeV032l

— Oana Lungescu (@NATOpress) November 28, 2022

articolul original.

16 Noiembrie – Ziua Transporturilor Militare

16 November 2022 at 12:59

În 1880, la această dată, odată cu înfiinţarea celui de-al doilea batalion de geniu, prin Înaltul Decret nr. 2550, s-a constituit şi câte o companie de căi ferate, primele asftel de subunităţi din Armata României, potrivit volumului „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010).

Primul Batalion de Căi Ferate a fost înfiinţat în 1887, iar în 1898 a fost aprobat primul regulament asupra transporturilor militare pe calea ferată, potrivit rft.forter.ro.

La mulți ani tuturor celor care își desfășoară activitatea în acest domeniu!

Autostrăzi, căi ferate și poduri avem?

articolul original.

Partea plina a paharului…

15 November 2022 at 04:00

Partea plina a paharului…

Asadar si intr-un final, s-a semnat contractul intre Romania si Norvegia via Washington pentru preluarea (mai degraba decat achizitionarea) celor 32 de aparate F-16 AM/BM norvegiene. Conform programului oficial, aparatele ar trebui sa inceapa sa ajunga in Romania spre sfarsitul anului 2023 si pana in 2025.

Avioanele sunt la standard M6.5.2, destul de bun tinand cont de faptul ca aparatele in sine au o varsta, dar asa cum se stie, in cazul avioanelor nu anul de fabricatie conteaza (sau orele de zbor efectuate) ci modul in care au fost intretinute, iar aici am cumparat probabil cele mai bune avioane F-16 disponibile pe piata.

Ce cumparam de fapt, si am scris asta cu destul de mult timp in urma, este logistica necesara operarii aparatelor pentru un timp destul de indelungat (si intr-un mod intensiv) si aici va fi diferenta. Norvegienii ofera avioane foarte bine intretinute si o cantitate mare de piese de schimb, SDV-uri si chiar și motoare. Daca credeti ca este putin lucru, sa stiti ca va inselati serios, mentinerea in stare de zbor/lupta in cazul avioanelor de vanatoare tine mai ales de disponibilitatea pieselor de schimb, iar acestea costa foarte mult si sunt greu de gasit.

Vom avea in sfarsit cele 48 (49 de fapt) de avioane, minimul necesar, vom dispune de un stoc de piese de schimb bine garnisit, ramane sa vedem de unde vom face rost de inca 40-50 de piloti (in trei ani) pentru ca avioanele sa si zboare.

M6.5.2 este un standard satisfacator, singura problema este reprezentata de radar care este destul de batraior. Are inca vlaga in el, raza buna si rezistenta buna la bruiaj, dar este batraior si Romania ar fi trebuit poate sa aiba in vedere achizitia de radare mai moderne disponibile de la avioanele F-16 Block 40 modernizate de americani la standardul Block 70. Macar 3-4 aparate per escadrila ar fi fost foarte utile.

Radarul este APG-66(V)2A, care in linii mari este cam cu trei generatii in urma. F-16 Block 25 –  AN/APG-68, F-16 Block 50/52 – APG-68(V)5, F-16 Block 52+ – APG-68(V9), iar pentru timpurile noastre ajungem la radarele AESA – AN/APG – 83.

Mai avem si handicapul ca aparatele noastre nu pot folosi rachete anti-nava si, tinand cont de starea Marinei Romane, tare ne-ar fi fost utile. Aparatele norvegiene pot, teoretic, folosi rachetele anti-nava cu raza scurta „Penguin”, asta daca or mai fi operationale si daca le-am primit, in timp ce pentru Harpoon este nevoie de un pachet separat cu kit de conversie (nu este in programul MLU). Nu e clar daca integrarea Pinguin ofera o interfata de pornire pentru Harpoon sau JSM.

In fine, asta este, asta avem, cu ele zburam, macar problema pilotilor si a bazelor aeriene sa fie remediata, Borcea este inca in proces de modernizare la multi ani de la demararea lui.

Din punctul de vedere al pregatirii personalului, americanii si posibil portughezii se vor ocupa de piloti, in timp ce norvegienii – Kongsberg Aviation Maintenance Service – vor avea grija de pregatirea tehnicienilor si modernizarea avioanelor.

Tot pe zona “zburatoarelor” avem trei programe lansate, niciunul finalizat sau macar semnat.

 • Dronele din clasa a doua, licitatie anulata, apoi reluata. In prezent exista o singura oferta: Elbit cu Watchkeeper WK450. Sapte sisteme a trei drone. Lucrurile treneaza…
 • Achizitia guvern-guvern pentru dronele Bayraktar TB2. Nici aici nu stiu sa se fi facut vreun progres marcant.
 • Si aflam ca in sistemul de licitatii electronice SEAP, Romtehnica cere oferte pentru drone “sinucigase”. Nu stim ce oferte se vor primi, nu stie nimeni daca si cand le vom si avea in dotare.

La cele de mai sus pot fi adaugate cateva mici proiecte destul de interesante si oarecum conexe, de cercetare-dezvoltare, licitate și unde avem desemnați câștigători (mai multe detalii pe site-ul DGA, aici):

 • Anuntul din 26.09.2022 privind rezultatul final al competiției de tip licitație restrânsă, lansată în data de 17.08.2022 pentru atribuirea contractului de finanțare, în vederea realizării proiectului de cercetare – dezvoltare ”Sistem inteligent de monitorizare a emisiilor radio”, cuprins în Planul Sectorial de cercetare – dezvoltare al Ministerului Apărării Naționale, aferent perioadei 2022-2025;
 • Anuntul din 26.09.2022 privind rezultatul final al competiției de tip licitație restrânsă, lansată în data de 17.08.2022 pentru atribuirea contractului de finanțare, în vederea realizării proiectului de cercetare – dezvoltare ”Dezvoltarea unui satelit de mici dimensiuni pentru interceptare și localizarea semnalelor radio terestre”, cuprins în Planul Sectorial de cercetare – dezvoltare al Ministerului Apărării Naționale, aferent perioadei 2022-2025;
 • Anuntul din 26.09.2022 privind rezultatul final al competiției de tip licitație restrânsă, repetată în data de 17.08.2022 pentru atribuirea contractului de finanțare, în vederea realizării proiectului de cercetare – dezvoltare ”Sistem tip exoschelet pentru augmentare umană”, cuprins în Planul Sectorial de cercetare – dezvoltare al Ministerului Apărării Naționale, aferent perioadei 2022-2025;
 • Anuntul din 19.09.2022 privind rezultatul final al competiției de tip licitație restrânsă, lansată în data de 12.08.2022 pentru atribuirea contractului de finanțare, în vederea realizării proiectului de cercetare – dezvoltare ”Dezvoltarea unui sistem de monitorizare în timp real a obiectelor spațiale”, cuprins în Planul Sectorial de cercetare – dezvoltare al Ministerului Apărării Naționale, aferent perioadei 2022-2025;
 • Anuntul din 19.09.2022 privind rezultatul final al competiției de tip licitație restrânsă, lansată în data de 11.08.2022 pentru atribuirea contractului de finanțare, în vederea realizării proiectului de cercetare – dezvoltare „Sistem de bruiaj anti-dronă”, cuprins în Planul Sectorial de cercetare – dezvoltare al Ministerului Apărării Naționale, aferent perioadei 2022-2025.

Partea plina a paharului consta in preluarea celor 32 de aparate F-16 AM/BM norvegiene, partea goala a paharului este ca vom avea cele mai slabe aparate de lupta din zona noastra geografica. Vor fi destul de multe (trei escadrile mari), se va putea zbura mult si, intr-un interval de timp mai mare sau mai mic, Fortele Aeriene vor dispune de trei baze moderne, doua dintre ele (Campia Turzii si MK) chiar mari.

Si, pana la urma 49 de aparate sunt 49 de aparate si numarul chiar conteaza, dar radarul (si avionica in general) este cel care face diferenta.

Si ar mai fi problema achizitiei de munitie in cantitate suficienta. Odata ce am parafat cumpararea avioanelor ar trebui sa ne indreptam atentia si bugetul catre formarea de piloti si achizitia de armament pentru cele 49 de avioane de lupta.

In privinta F-35A cred ca ar trebui sa ne pastram luciditatea, de ani de zile achizitiile de tehnica militara tot bat pasul pe loc, toate programele majore sunt intarziate, iar urgentele se transforma in calamitate si indisponibilitate pentru lupta.

Si acum cateva randuri despre racheta aer-aer MBDA Meteor. Ei bine, exista in mediul online si nu numai, argumentatia ca aceasta racheta de ultima generatie ar fi o adevarata “schimbatoare de regula” in lupta aeriana mai ales datorita razei sale fenomenale de peste 200km, radarului AESA, sistemului “two-way” datalink etc.

Este Meteor o racheta care schimba regulile jocului?!? Ramane de vazut, cert este ca sunt anumite lucruri de care trebuie tinut cont pentru a face o astfel de afirmatie.

In primul rand francezii au trecut razboiul rece si inca +20 de ani dupa fara sa aiba vreo racheta din aceasta clasa integrata pe avioanele Mirage sau Rafale. Abia de curand Meteor a intrat in panoplia Rafale si uite ca n-au avut nicio problema utilizand MICA aer-aer o racheta care are ca record personal atingerea unei tinte la un pic +60 de km.

In al doilea rand, americanii nu s-au aruncat dupa o racheta cu o raza foarte mare, preferand sa-si modernizeze AIM-120 AMRAAM generatie dupa generatie si abia varianta “D” sare de 150km.

In al treilea rand, Meteor este un produs european si daca am invatat ceva in acest sens este faptul ca europenii au mari necazuri cu produsele lor militare, mai ales cand in joc intra consortiile. Ori ca respectivul produs iese la un pret exorbitant (Eurofighter), ori ca are mari probleme si renunta lumea la el (NH90), ori ca are o copilarie lunga si plina de probleme (A-400M).

In al patrulea rand, si poate cel mai important, experienta producatorului cu tehnologia folosita in conflicte reale. Evident ca arma in sine nu acumuleaza experienta, dar producatorul ei invata lucruri foarte interesante si isi poate adapta produsul conform cu cele observate cand acesta este folosit in conditii reale de lupta, de campanie militara reala.

Pentru ca una este calculul hartiei si alta linia frontului, deocamdata insa F-35A foloseste AMRAAM si Sidewinder fara a avea nicio intentie pentru Meteor, racheta europeana fiind integrata doar pe Gripen (cat o conta Gripen in economia NATO), Eurofighter si Rafale.

GeorgeGMT

articolul original.

11 Noiembrie – Ziua Veteranilor și a Sfârșitului Primului Război Mondial

11 November 2022 at 03:11

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

A fost sărbătorită pentru prima dată în ţara noastră în anul 2014 printr-o ceremonie care a avut loc de la ora 10.30, la Monumentul Eroilor căzuţi în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României, din Parcul Tineretului.

Azi, participanţii la activitate, vor purta cocarde reprezentând un bujor românesc, vor ţine un moment de reculegere şi vor depune o coroană de flori în memoria eroilor căzuţi la datorie, iar mai mulţi veterani ai teatrelor de operaţii vor fi înaintaţi în grad şi vor primi distincţii.

De asemenea, la ora 11.00 vor fi trase clopotele în toate bisericile şi capelele construite în incinta unităţilor militare.

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150 din 22.10.2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.

România s-a alăturat, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, la 11 noiembrie, îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan, care a fost împuşcat, în urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat în care se afla. A fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militara” în grad de Cavaler, cu însemn de război.

Iosif-Silviu Fogarasi

În ţara noastră se sărbătoreşte şi Ziua Veteranilor de Război, pe data de 29 aprilie (n.r. – în 1902 Regele Carol I a instituit titlul de „Veteran de război” în onoarea combatanţilor acoperiţi de glorie pe redutele Războiului de Independenţă), în onoarea tuturor militarilor români care au luptat şi şi-au dat viaţa, pe timpul celor două conflagraţii mondiale, pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

Articol republicat și modificat după cel al MApN.

Share
1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (medie: 5,00 din 5)
imageÎncarc...
articolul original.

10 noiembrie – Ziua Artileriei și 179 de ani de la înfiinţarea Artileriei Române La mulți ani tuturor artileriștilor!

10 November 2022 at 11:37

La 10 noiembrie 1843, prin Porunca Domnească nr.198 s-a legiferat înfiinţarea primei baterii de artilerie a Ţării Româneşti.

Apropo…

Întrevederea ministrului apărării naționale cu delegaţia Parlamentului şi a Administraţiei programului de Achiziţii pentru Apărare din Republica Coreea

Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a primit miercuri, 9 noiembrie, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, delegaţia Parlamentului şi a Administraţiei programului de Achiziţii pentru Apărare (DAPA) din Republica Coreea, condusă de Lee Hun-Seung, membru al Adunării Naționale și președinte al Comisiei Naționale de Apărare.

Principalele subiecte de pe agenda discuțiilor au inclus stadiul dezvoltării relațiilor de cooperare militară între România și Republica Coreea, în contextul semnării unei noi Scrisori de Intenție, document prin care au fost stabilite reperele încheierii unui Acord cadru de cooperare.

„Parteneriatul Strategic dintre cele două state oferă fundația pentru construirea unei cooperări puternice pe toate domeniile. Suntem optimiști referitor la potențialul pe care îl oferă recenta semnare a Scrisorii de Intenție în scopul consolidării cooperării bilaterale, document care confirmă angajamentul reciproc în vederea încheierii unui acord de cooperare în domeniul apărării. Încheierea acestui acord va permite identificarea domeniilor de interes comun și, ulterior, dezvoltarea relațiilor militare bilaterale pe aceste coordonate”, a afirmat ministrul Tîlvăr.

De asemenea, cei doi înalți oficiali au analizat situația de securitate internațională și perspectivele consolidării cooperării în cadrul Alianței Nord-Atlantice, din perspectiva statutului Republicii Coreea de partener global, cât și în cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Totodată, ministrul român al apărării și-a exprimat convingerea că viitoarele proiecte de cooperare vor avea o valoare adăugată pentru ambele state şi vor contribui la amplificarea relaţiei bilaterale, invitând companiile sud-coreene să investească în industria de apărare din România.

Nu în ultimul rând, a fost abordat sprijinul umanitar acordat Ucrainei, fiind exprimată susținerea pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a statului partener.

MApN – Biroul presă

articolul original.

Oerlikon C-RAM

8 November 2022 at 04:00

O filmare cu un test de tragere C-RAM a sistemului Oerlikon Skyshield (evoluat intre timp la denumirea Skynex):

Noi cu GDF-003, parca am vrea sa le modernizam similar, potrivit unor declaratii de intentie de acum mai bine de un an.

Bazat pe lectiile razboiului din Ucraina, pana la a ne gandi la un sistem mai scump bazat pe rachete, cum e cazul Iron Dome (fara a lua inca in calcul Iron Beam), baza ar trebui sa fie sistemele artileristice, adica minim Oerlikon GDF 35mm si SPAAG Gepard, daca sistemele A436 de calibrul 30x173mm sunt retrase in loc sa fie aduse la un standard A436M Viforul (sau similar  ZUR 23-2 KG, cu rachete GROM integrate/Pilica) cu munitie programabila.

In fine, ZUR 23 ar fi fost mai degraba compatibil cu sistemele  ZPU2/4 de 14,5mm, din care ZU-23 este derivat. Intre timp noi am inceput sa introducem si calibrul 20x102mm (tunul GIAT de pe Puma SOCAT) precum si cel Oerlikon 25mm (instalat pe MLI-84M), fabricand deja si munitia aferenta in tara. 

ZSU-23 cu Pilica

si… A436M Viforul

De reamintit ca fabricam deja si munitia cu fragmentatie si cea de antrenament pentru 35x228mm, ramanand de asimilat cea programabila si cea perforanta:

https://upsdragomiresti.ro/artillery-ammunition/ 

Insa concretizarea se lasa tot mai mult asteptata… 2022 pare un an pierdut pe toate palierele armatei romane, desi e anul reizbucnirii conflictului din Ucraina.

Marius Zgureanu

Citeste si:

Sky Warden 

Iron Beam 

Skyranger 30 

Oerlikon-Skynex

Mini-interceptorul-lower-ad

.

articolul original.

„Magia Coreeana” din nou: 288 lansatoare K239 Chunmu (Chunmoo) pentru Polonia!

5 November 2022 at 00:40

Pe 4 noiembrie, la Varșovia, a fost încheiat un contract executiv legat de contractul-cadru semnat pe 19 octombrie pentru furnizarea sistemului de artilerie de rachete K239 Chunmu (Chunmoo) către Forțele Armate poloneze.
https://portalmilitarny.pl/wiadomosci/wieloprowadnicowe-wyrzutnie-k239-chunmu-chunmoo-dla-polski/

„A fost încheiat un acord executiv cu o valoare netă de 3,55 miliarde USD între Agenția de Armament care reprezintă Trezoreria Statului și entitatea sud-coreeană Hanwha Aerospace. Acesta prevede livrarea a 288 lansatoare de rachete K239 Chunmoo. Include, de asemenea, un pachet logistic și de formare și garantează suportul tehnic al producătorului în Polonia. Pachetul de instruire prevede pregătirea personalului tehnic atât în ​​Coreea, cât și în Polonia. Pachetul logistic include, printre altele echipamente de diagnosticare si stoc de piese de schimb. Muniția comandată include câteva mii de rachete de precizie Chunmoo 239 mm Missile cu o rază de acțiune de 80 km și o rachetă cu rază lungă de acțiune cu o rază de acțiune de 290 km.

Termenele de livrare prevăzute în contractul executiv au fost repartizate pe anii 2023-2027. Lansatoarele vor fi integrate cu vehiculele poloneze Jelcz P882 cu o cabină blindată, sisteme de comunicații și sistemul polonez de management al luptei integrat TOPAZ. Armata poloneză va primi primele 18 lansatoare K239 cu muniție în 2023. Livrarea va permite primei escadrile K239 să atingă pregătirea de bază pentru luptă până la sfârșitul anului 2023.

Acordul încheiat prevede o gamă largă de transfer de tehnologie și stabilirea potențialului industrial pe teritoriul Republicii Polone. Acordul-cadru prevede livrarea unui număr total de 288 de lansatoare K239, ceea ce este suficient pentru a echipa 16 divizioane de artilerie de rachete cu aceste sisteme…”

Sistemele poloneze K239 - atât lansatoare, cât și vehicule de transport și încărcare - vor fi amplasate pe camioanele Polish Jelcz P882 într-un șasiu 8 × 8

Sistemele poloneze K239 – atât lansatoare, cât și vehicule de transport și încărcare – vor fi amplasate pe camioanele Polish Jelcz P882 într-un șasiu 8 × 8

Sistemul de artilerie cu rachete K239 Chunmu

Sistemul de rachete K239 este format din lansatorul K239L (Launcher) și vehiculul de transport și încărcare K239T (Transporter). Fiecare lansator are propriul său sistem individual de control al focului, iar bateria/batalionul-divizionul coreean K239 include și vehicule de comandă pe șenile K227A1 cu un sistem de comandă de clasă C4I denumit BTCS (Battalion Tactical Command System).

Lansatorul K239L și vehiculul K239T sunt montate pe același camion KM1500 într-un șasiu 8 × 8. În modulul lansator sunt încărcate două containere de rachete, numărând, în funcție de tipul de efector, de la una la 20 de rachete (fiecare container poate fi încărcat cu un pachet de alte rachete). Vehiculul de transport și încărcare transportă patru astfel de pachete. Sistemul de încărcare a rachetelor în pachete este același ca și în sistemele americane MLRS și HIMARS – după ce K239T livrează pachetele cu rachete, echipajul lansator folosește un cadru special ejectat din container pentru a-l ridica de la sol și introduce în lansator.

Sistemul K239 trage în prezent următoarele tipuri de rachete de fabricație coreeană:

 1. Calibru K33 neghidat 131 mm cu o rază de acțiune de 36 km, focos puternic exploziv – două pachete de 20 de rachete pe lansator;
 2. Rachete ghidate K56 de 239 mm cu o rază de acțiune de aproximativ 80 km (oficial 70 km), focos penetrant (unitar), termobaric sau cluster – două pachete de șase rachete pe lansator (echivalentul funcțional al rachetelor americane M30 / M31 GMLRS) – două pachete din fiecare șase rachete;
 3. Ghidat KTSSM (rachetă tactică coreeană suprafață-suprafață) calibrul 600 mm, datele de rază de acțiune diferă adesea, există informații despre intervalul de 120-290 km – două pachete de o rachetă pe lansator (echivalentul funcțional al rachetelor americane M57 ATACMS ).
Lansatorul de sistem de artilerie de rachete K239 al forțelor armate sud-coreene.

Potrivit Hanwha Defense K239, în viitorul apropiat, K239 va fi echipat cu o nouă rachetă Chunmoo-II (Chunmu-II) de 400 mm, mai ușoară decât KTSSM, dar cu o rază similară și capacități de focos de penetrare, lansatorul va fi capabil pentru a încărca două pachete de două rachete.

Lansatoarele K239 Chunmu (Chunmoo) sunt grupate în batalioane de artilerie de rachete cu trei baterii cu 18 lansatoare K239L și 9 vehicule K239T, astfel încât bateria are 6 lansatoare și 3 vehicule de transport și încărcare. În Forțele Armate ale Coreei, batalioanele sunt repartizate pe brigăzile militare generale.

Sistemele K239 comandate de Ministerul Apărării Naționale – atât lansatoare, cât și vehicule de transport și încărcare – vor fi amplasate pe camioanele poloneze Jelcz P882 într-un șasiu 8 × 8. Important este că vor fi echipate cu dispozitive poloneze ale sistemului de comandă și control Topaz. Alături de lansatoare, au fost comandate câteva mii de cartușe de muniție, inclusiv rachete de 239 mm și 600 mm.

În etapa a doua și ulterioară a implementării proiectului, este planificată comandarea unui lot de vehicule de comandă pentru subunitățile de artilerie de rachete, vehicule de suport tehnic și vehicule de evacuare tehnică de la companiile poloneze. Industria poloneză de apărare urmează să obțină, de asemenea, competențe din partea coreeană care să permită întreținerea, modernizarea și producerea ambelor tipuri de rachete în țară.

____________________
articolul original.

Procedura de atribuire a contractului pentru achiziția a 32 avioane F-16 din Norvegia a fost finalizată

4 November 2022 at 13:26

f16 norvegiene pentru romania

Vineri, 4 noiembrie, la sediul Romtehnica, a fost semnat contractul de achiziție de către Ministerul Apărării Naționale din România a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei.

Ministerul Apărării Naționale a obținut, în decembrie 2021, aprobarea Parlamentului României pentru inițierea procedurilor de achiziție și derulării acestora conform prevederilor Legii nr. 214 din 2022.

Instituția militară a convenit cu reprezentanții norvegieni contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 în configurația M6.5.2, motoare de rezervă și suport logistic. Valoarea contractului semnat astăzi cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate spre sfârșitul anului 2023.

Contractul se derulează cu sprijinul Guvernului Statelor Unite ale Americii, în acest sens, Guvernul României a transmis scrisoarea de tip „Letter of request” adresată Guvernului SUA pentru care se anticipează primirea unui răspuns până la sfârșitul anului.

Avioanele vor fi livrate României în stare operațională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forțele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziție la avioanele de generația a V-a.

Achiziția celor 32 de avioane de la Guvernul Regatului Norvegiei reprezintă, în fapt, un transfer de capabilitate între două state membre ale NATO, pentru creșterea capacității de apărarea a României și asigurarea contribuției naționale la apărarea colectivă în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

x x x

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6, achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Misiunile specifice Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA) sunt executate cu aeronave F-16 și MiG-21 LanceR, însă folosirea acestora din urmă este o soluţie pe termen scurt (un an).

Scoaterea graduală din serviciu a avioanelor MiG-21 LanceR şi necesitatea executării în regim permanent a Serviciului de Luptă – Poliţie Aeriană cu avioane F-16, coroborate cu evoluția mediului de securitate regional, au determinat nevoia identificării unei soluţii care să permită apărarea spațiului aerian al României cu avioane F-16 și executarea SLP-PA cu avioane F-16, conform angajamentelor asumate față de NATO.

MApN – Biroul presă

articolul original.
❌