ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022Ultimele Stiri

Rusia îi cere înapoi pe comandanții Batalionului Azov, pe care i-a eliberat într-un schimb de prizonieri cu Ucraina

29 September 2022 at 11:19
image

Președintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului Rusiei, Viaceslav Volodin, vrea ca soldații și comandanții din Batalionul Azov care au fost eliberați pe 21 septembrie, într-un schimb de prizonieri cu Ucraina, să fie aduși înapoi în țară, pentru a fi judecați, relatează agenția rusă de știri TASS.

Militanții care au fost membri ai organizațiilor teroriste și au comis infracțiuni vor fi trași la răspundere, indiferent de țara în care se află. Acest lucru a fost declarat miercuri de președintele Dumei de Stat. Potrivit acestuia, e vorba, printre altele, despre luptătorii unităților Gărzii Naționale a Ucrainei (regimentul Azov, recunoscut ca organizație teroristă în Rusia), care au fost schimbați cu soldații ruși.

„Dacă o persoană a comis o infracțiune, dacă a fost membru al unei organizații care este recunoscută ca organizație teroristă în conformitate cu legislația țării noastre, va fi trasă la răspundere în orice caz. Indiferent în ce țară se află, chiar dacă a fost schimbat ca prizonier.<…> [Rușii] au fost soldați eliberați, bravo, a trebuit să-i schimbăm cu cei din Azov. Înseamnă că aceștia din Azov trebuie extrădați de pe teritoriul altui stat, ca să răspundă în continuare în fața legii”, a subliniat Volodin.

Șeful Republicii Populare Donețk, Denis Pușilin, a declarat că, în cadrul schimbului, Kievul a eliberat 55 de militari aliate, inclusiv patru soldați ai RDP și un caporal al Republicii Populare Lugansk. În plus, Kievul l-a predat pe politicianul ucrainean Viktor Medvedchuk.

215 persoane au fost date la schimb ucrainenilor, inclusiv reprezentanți ai batalioanelor ucrainene care sunt considerate naționaliste în Rusia și pe 5 dintre comandanții lor.

Aceștia au fost duși direct în Turcia, unde sunt sub protecția președintelui Erdogan, până la finalul războiului, au declarat oficialii de la Kiev.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

articolul original.

Lanțul de magazine Fix Price vinde o hartă cu întreaga Ucraină încorporată de Rusia

29 September 2022 at 11:10
image

Lanțul rusesc de magazine Fix Price are la vânzare o „hartă decorativă a lumii”, pe care granițele de stat ale Federației Ruse sunt modificate semnificativ, informează portalul de opoziție Meduza.

Potrivit canalului de Telegram Sirena, harta a fost cumpărată de un cetățean dintr-un magazin din Novosibirsk, cel mai mare oraș din Siberia.

„Harta decorativă”, în care toată Ucraina este încorportată în Rusia, se vinde cu o busolă, „pentru a nu te pierde în întinderile unei țări atât de întinse”, a notat Sirena.

În mod curios, insula Sakhalin, din nordul Oceanului Pacific, care aparține Rusiei, a fost „cedată” Japoniei, potrivit hărții.

Canalul pretinde că a verificat informațiile, iar magazinele Fix Price chiar vând „decorațiunea”.

Fix Price are peste 4.000 de magazine, în Rusia, Belarus, Kazahstan, Uzbekistan, Letonia, Georgia și Kârgâzstan, în care vinde produse ieftine.

Compania a fost fondată de Serghei Lomakin și Artem Hachatrian în 2007. Goldman Sachs a achiziționat o participație în companie în 2020. La sfârșitul lui 2020, Fix Price a raportat venituri anuale de 190 de miliarde de ruble (aproximativ 2,6 miliarde de dolari).

În iulie, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a publicat pe Telegram o hartă a Europei în care Ucraina este împărțită între alte țări, cea mai mare aparținând Rusiei, iar altele mai mici Poloniei și României,

articolul original.

Un general rus a pus la cale cu Ramzan Kadîrov asediul Mariupolului. Andrei Mordvicev a ordonat uciderea civililor, susține Serviciul de Securitate ucrainean

29 September 2022 at 10:39
image

Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, a identificat un militar rus și spune despre el că a ordonat capturarea orașului Mariupol și asaltul sălbatic asupra uneia dintre cele mai mari întreprinderi industriale din oraș, Azovstal, scrie Novoe Vremia, citând comunicatul oficial al SBU.

Ucraineii spun că este vorba despre comandantul Armatei 8 Gărzi Combinate din Districtul Militar de Sud al Forțelor Armate Ruse, general-locotenent Andrei Mordvicev, și l-au numit „un criminal de război”.

Potrivit anchetei, începând cu februarie 2022, el a condus operațiunile de ocupare a teritoriilor din regiunea Donețk și a participat personal la ostilitățile împotriva Forțelor Armate ale Ucrainei.

În subordinea sa s-au aflat Corpul 1 Armată al Miliției Populare din RPD, o serie de brigăzi separate de pușcași motorizați ale formațiunilor armate ilegale ale organizației teroriste „DPR”, batalioane de tancuri, inclusiv renumitul Somalia, batalionul de recunoaștere Sparta și unități ale mercenarilor Wagner.

Mordvicev a efectuat direct planificarea militară, coordonarea și conducerea acestor unități de ocupație în operațiunile de luptă.

„Printre altele, a dat ordin de a fi ocupată regiunea Mariupol, unde, conform instrucțiunilor sale, trupele ruse au distrus infrastructura civilă și critică și au ucis civili”, a spus serviciul de presă al SBU .

În plus, în timp ce se afla în zona ocupată a Mariupolului, Mordvicev a avut o întâlnire cu Ramzan Kadîrov, aprobând un plan pentru capturarea definitivă a orașului, blocarea și atacul ulterior asupra Azovstal, cu uciderea nemiloasă a ucrainenilor rămași în interior.

Sub conducerea și controlul său direct, forțele de ocupație au comis atrocități împotriva militarilor Forțelor Armate ucrainene și a populației civile.

„În prezent, generalul-locotenent al Forțelor Armate Ruse Andrei Mordvicev a fost înștiințat de acuzațiile care i se aduc, în temeiul unor articole din Codul Penal al Ucrainei”, se mai arată în comunicat, fără să se specifice unde anume și cum a primit generalul rus această înștiințare.

Sub conducerea și controlul său direct, trupele de ocupație au comis atrocități împotriva personalului militar al Forțelor Armate ale Ucrainei și a populației civile.

articolul original.

Trei poeți au fost crunt umiliți de către ruși după ce au participat la o lectură literară contra mobilizării pentru luptă în Ucraina

29 September 2022 at 08:41
Foto: tv8.md

În ziua de miercuri 28 septembrie, un tribunal rus a cerut, încarcerarea a trei tineri poeţi care au participat la o lectură literară contra mobilizării pentru luptă în Ucraina. Unul dintre ei a susținut că a fost violat de poliţie în timpul arestării.

Astfel, ONG-ului OVD-Info informează că Artiom Kamardin, Egor Ştovba şi Nikolai Daineko au fost arestaţi preventiv pentru două luni.

Cei trei sunt suspectaţi într-o anchetă deschisă pentru „incitare la ură cu ameninţarea folosirii violenţei”.

Dacă vor fi inculpaţi, ei riscă şase ani de închisoare, în contextul în care autorităţile ruse reprimă în prezent orice critică a conflictului din Ucraina, susține AFP.

Acuzațiile care li s-au adus celor 3 poeți

În Rusia, în ziua de Duminică, cei trei bărbaţi poeți au participat la o lectură în faţa statuii poetului Vladimir Maiakovski în centrul Moscovei, un loc de întâlnire al intelectualilor disidenţi în perioada sovietică.

La începutul lecturilor, un bărbat a afirmat că este vorba despre o acţiune „anti-mobilizare” militară, ordonată de Rusia săptămâna trecută, potrivit unui videoclip al evenimentului publicat pe canalul de YouTube de opoziţie Mos Piket.

În afirmaţiile sale, „Vă amintiţi cum îi numeam pe teroriştii din Doneţk şi Lugansk acum opt ani? Miliţieni”, a spus Artiom Kamardin, referindu-se la capitalele celor două teritorii separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. Apoi, el a recitat una din poeziile sale, intitulată „Omoară-mă, miliţianule!”.

La finalul textului, el a spus: „Glorie, Rusiei Kievene! Noua-Rusie, la dracu cu tine!”.

Bătut şi violat cu o ganteră în timpul arestării

Astfel, a doua zi, Artiom Kamardin a fost arestat în timpul unei percheziţii la domiciu. În contextul avocatului său, Leonid Solovev, citat de mass-media independente ruse, el afirmă că a fost bătut şi violat cu o ganteră în timpul arestării.

Postul Telegram 112, partizan al ordinii ruse, a publicat un videoclip în care îl arată pe tânăr, în genunchi, prezentându-şi scuze.

În timpul unui discurs în instanţă, miercuri seară, filmat de media independentă SOTA, Artiom Kamardin a afirmat că aceste scuze au fost obţinute „sub tortură”. La audiere, acesta a apărut cu urme şi un bandaj pe faţă.

Totodată şi Nikolai Daineko a fost arestat duminică în timpul lecturilor poetice şi a primit o amendă pentru „manifestaţie neautorizată”. Acesta a fost eliberat şi arestat din nou luni, potrivit OVD-Info.

articolul original.

Deniţa Zlateva, a anunţat că gazele naturale s-ar putea ieftini, de luna viitoare, cu aproape 32%

29 September 2022 at 08:27
Foto: energynomics.ro

Bulgaria urmează să ia o decizie care îi va face pe mulți să se simtă ușurați. Vestea este cu atât mai importantă cu cât toată lumea se uită cu îngrijorare cum prețurile la gaze naturale au explodat în ultima vreme în majoritatea statelor europene. Acum, însă, Bulgargaz a luat o hotărâre cheie.

Concret, directorul executiv al companiei Bulgargaz, Deniţa Zlateva, a anunţat că gazele naturale s-ar putea ieftini, de luna viitoare, cu aproape 32%, preţul fiind de circa 240 de leva (aproximativ 120 de euro) pe MW/h.

Motivul principal este că de la 1 octombrie, interconectorul de gaze bulgaro-grec se aşteaptă să devină funcţional, iar Bulgaria va primi prin intermediul său toate cantităţile de gaze azere convenite.

În opinia sa, „Scumpirea actuală de pe bursele internaţionale se va reflecta asupra preţului în noiembrie”, a precizat Zlateva.

Mai mult, el a adăugat că există un mare interes pentru cele patru licitaţii anunţate privind furnizarea de gaze naturale lichefiate, atât pe termen scurt, cât şi pe o perioadă de 10 ani.

Astfel, „Faptul că avem companii din America, Europa, Orientul Mijlociu, China arată că aceasta este abordarea corectă. Sper că prin aceste proceduri deschise, transparente, competitive vom obţine şi un preţ bun pentru noiembrie. Nu suntem îngrijoraţi că nu va fi furnizată cantitatea necesară de gaze naturale. Scopul nostru este să avem preţuri competitive”, a menţionat directorul companiei Bulgargaz.

Bulgargaz va prezenta solicitarea sa finală privind preţul pe 1 octombrie, a informat bnr.bg.

Bulgargaz va solicita rezervarea unei capacități suplimentare de stocare de 500 de milioane de metri cubi de GNL

În contextul energetic, guvernul interimar bulgar a informat pe 15 septembrie că furnizorul public de gaze Bulgargaz va solicita rezervarea unei capacități suplimentare de stocare de 500 de milioane de metri cubi (mmc) de gaz natural lichefiat (GNL), sau 5,3 milioane de MWh pe an, la terminalul plutitor de gaz natural lichefiat (GNL) planificat în Grecia, la Alexandroupolis.

Din informațiile transmise de guvernul Bulgariei într-un comunicat,  reiese că cererea va fi înaintată operatorului terminalului, Gastrade, pentru o perioadă de 10 ani, începând cu data punerii în funcțiune a instalației.

Terminalul din Alexandroupolis, care are o capacitate totală de expediere de 5,5 miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaze naturale, ar trebui să înceapă să funcționeze până la sfârșitul anului 2023, conform seenews.com.

Acesta va fi conectat la Sistemul național de transport al gazelor naturale din Grecia (NNGΤS) cu o conductă de 28 de kilometri, prin care GNL regazeificat va ajunge pe piețele din Grecia, Bulgaria și din regiunea mai largă a Europei de Sud-Est (SEE), de la potențiali furnizori, printre care SUA, Algeria și Qatar.

Iar după ce va primi capacitatea solicitată sau o parte din aceasta, Bulgargaz intenționează să lanseze o licitație pentru furnizarea de GNL în limita capacității totale rezervate a terminalului pentru perioada 2024-2034, în condiții de preț care să se alinieze la prețurile de referință de pe hub-urile de gaze lichide din întreaga lume, a precizat, atunci, guvernul.

articolul original.

Consilierul Mihailo Podoliak: Soarta războiului stă în gradul de înarmare a Ucrainei

29 September 2022 at 07:58
Foto: digi24.ro

În contextul războiului din Ucraina, consilierul Mihailo Podoliak, unul dintre principalii sfătuitori ai președintelui Volodimir Zelenski, spune că soarta războiului stă în gradul de înarmare a Ucrainei și că, dacă ucrainenii vor cuceri oricare din orașele Lugansk sau Donețk, armata rusă se va demoraliza complet și se va prăbuși.

Din acel moment, războiul se va termina în termen de câteva luni, anticipează consilierul prezidențial de la Kiev.

În viziunea sa, „Acum, când vorbim despre când s-ar putea termina războiul, prima componentă este numărul vehiculelor de luptă și numărul de proiectile. A doua componentă este căderea oricăruia dintre aceste două orașe: Lugansk sau Donețk (controlate în prezent de ruși – n.r.). Acest lucru va demoraliza complet tot ce a mai rămas din Rusia, tot de ce se mai agață și, într-un final, se va prăbuși. Iar apoi, după căderea Luganskului sau a Donețkului, vă pot spune că în trei luni, trei luni și jumătate, războiul se va termina în sfârșit, cu teritoriile Ucrainei complet eliberate, în interiorul granițelor recunoscute internațional în 1991”, a declarat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak într-un mesaj video, potrivit Wartranslated.com.

articolul original.

Mackenzie Scott, fosta nevastă a lui Jeff Bezos și una dintre cele mai bogate femei din lume, a divorțat de cel de-al doilea soț

29 September 2022 at 06:10
image

Mackenzie Scott, 52 de ani, se căsătorise cu Dan Jewett, profesor de chimie, în marție anul trecut, după ce divorțase de Jeff Bezos, fondatorul Amazon, în 2019, relatează CNN.

Scott a depus luni, 26 septembrie, o cerere de divorț la Curtea Superioară King County din statul Washington, potrivit biroului grefierului tribunalului.

Scott și Jewett au avut o prezentă discretă și nu au apărut niciodată împreună în public. Există o singură fotografie cu ei împreună, care acum a dispărut de pe site-ul fundației caritabile Giving Pledge.

Detalii despre motivele separării celor doi nu au fost făcute publice.

Averea lui Mackenzie Scott este estimată la 34,9 miliarde de dolari, conform Forbes. Ea ocupă locul cinci în lista celor mai bogate femei din lume și se află pe pe poziția a 30-a în topul miliardarelor planetei.

McKenzie a fost căsătorită de 25 de ani cu fondatorul Amazon, Jeff Bezos. Au divorțat în 2019, după o aventură a miliardarului fost aventura lui Bezos.

Bezos i-a cedat 4% din companie, adică cu 35 de miliarde de dolari. După ce a dobândit o avere uriașă, femeia a devenit un filantrop de renume mondial, unul dintre cei mai generoși de pe planetă.

articolul original.

Volodimir Zelenski, mesaj pentru soldații ruși: „Dacă vrei să trăieşti, fugi. Dacă vrei să trăieşti, predă-te”

29 September 2022 at 06:06
image

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la soldații ruși care doresc să trăiască, să se predea, să fugă sau să lupte împotriva regimului dictatorial din țara lor, informează Ukrainska Pravda.

„În ceea ce privește situația de pe front, totul este clar pentru noi. Prin urmare, repet pentru cei care înțeleg doar rusă. Dacă vrei să trăiești, fugi. Dacă vrei să trăiești, predă-te. Dacă vrei să trăiești, luptă pe străzile tale pentru libertatea ta. Totul ti-a fost luat oricum. Sau cineva dintre voi are platforme petroliere? Palate? Podgorii? Poate iahturi? Sau vreo bancă?”, a spus Volodimir Zelenski.

„Pentru ce lupţi? Singurul lucru pe care îl ai sunt împrumuturi, ceva de mâncare seara şi acum e mobilizare. Luptă pentru ceea ce este al tău! Stai departe de pământul nostru, sufletul şi cultura noastră”, a îndemnat Volodimir Zelenski. 

Președintele ucrainean a anunțat că discută cu aliații occidentali pentru un răspuns comun la „referendumurile false organizate de Rusia”.

„Principala noastră sarcină acum este să coordonăm acţiunile cu partenerii ca răspuns la referendumurile false organizate de Rusia şi la toate ameninţările conexe. Nu este 2014. Totul este clar pentru toată lumea. Şi cu siguranţă vor fi acţiuni”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Șeful statului ucrainean a adăugat că a avut o serie de negocieri în acest sens cu preşedintele Turciei Recep Erdoğan, cancelarul Germaniei Olaf Scholz, premierul Canadei Justin Trudeau, premierul Marii Britanii Truss, secretarul general al ONU Guterres, preşedintele Consiliului European Charles Michel.

FOTO: EPA

articolul original.

Primii ruși mobilizați luptă deja în Ucraina: „Au nevoie urgentă să astupe o breșă”, susține un consilier al președintelui Zelenski

29 September 2022 at 05:55
image

Primii ruși mobilizați sunt deja în prima linie în Ucraina, dar cea mai mare parte va ajunge pe front în aproximativ două săptămâni, spune Aleksei Arestovici, consilier al biroului președintelui Ucrainei, scrie site-ul Televiziyna Sluzhba Novyn, cel mai popular program de știri din Ucraina.

Arestovici susține că rezerviștii ruși înrolați după ce Vladimir Putin a decretat mobilizare parțială în țară au fost trimiși la Svatovo, în regiunea Lugansk, și în regiunea Harkov.

Oficialul ucrainean a vorbit despre acest lucru într-o conversație cu liderul opoziției ruse, avocatul Mark Feigin.

„Primii sunt deja aici. Desigur, nu sunt mulți dintre ei, dar au fost înghesuiți în primele unități din zona Svatovo, în regiunea Harkov, unde este nevoie urgentă să astupe o breșă. Majoritatea lor vor veni în două săptămâni”, a spus consilierul lui Zelenski.

De asemenea, el a răspuns negativ la întrebarea lui Feigin dacă rușii mobilizați vor face antrenamente în acest timp. „Majoritatea vor merge în centre de pregătire. Sunt aduși acolo, naiba știe de unde, din toată Rusia. Poate cineva va avea voie să tragă de mai multe ori cu pușca, să arunce o grenadă. Aruncare de antrenament? Prea mult spus. Și atât! Iar apoi, cu cântec înainte, la luptă!”, a spus Arestovici.

El a sugerat că numărul mobilizaților pe care Rusia îi va arunca în război în primul val va fi de 80-90 de mii de oameni. Spre comparație, el a amintit că aproximativ 320 de mii de oameni au participat la invazia pe scară largă a Federației Ruse începută în februarie.

„Acum sunt mai putin de 150 (mii – n.red.). Nici nu vor reface grupul de invazie. Numai că, de atunci, au devenit mult mai slabi, iar noi suntem mai mulți, ne-am antrenat mai mult, ne-am îmbărbătat mai mult, cu victorii și cu arme occidentale. Ei bine, de ce ne trebuie acești 90 de mii? Sunt ulei pentru uns baioneta. Nu știu să facă nimic!”, a spus consilierul biroului prezidențial.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

articolul original.

O țară a pus la bătaie 25 de milioane de euro ca să-și aducă urgent conaționalii acasă din Rusia, deși mulți nu sunt cetățenii ei. „Nu vom economisi nicio resursă”

29 September 2022 at 05:40
image

Israelul vrea să-i aducă acasă pe toți cei de origine evreiască din Rusia, din cauza posibilității încorporării în armată, scrie ziarul Jerusalem Post.

Ministerul Imigrației și Absorbției, împreună cu Ministerul de Finanțe, a elaborat un plan de urgență pentru scoaterea din Rusia a evreilor pasibili să fie mobilizați, iar Guvernul israelian urmează să-l aprobe.

Ministrul de finanțe, Avigdor Lieberman, și cel al imigrației și absorbției, Pnina Tamano-Shata, vor prezenta un nou plan strategic de urgență pentru absorbția evreilor și a celor care au dreptul la Legea Întoarcerii în Israel și care vin din Rusia.

Din cauza evoluțiilor recente din Rusia, zeci de mii de candidați la Aliyah (dreptul la întoarcere în Israel și absorbție) sunt așteptați să sosească în Israel în lunile următoare. Potrivit noului proiect, până la clarificarea eligibilității unei persoane de a imigra conform Legii Reîntoarcerii, aceasta va primi temporar toate drepturile pe care le au imigranții, inclusiv un pachet de absorbție și alocație de subzistență.

Aceste acțiuni se bazează pe experiența valurilor anterioare care au venit din Ucraina, în timpul cărora s-a dovedit că o majoritate absolută (peste 90%) e într-adevăr eligibilă.

În plus, programul este de așteptat să ofere un răspuns general pentru mai multe probleme, inclusiv soluții de locuințe, integrare în locuri de muncă, sănătate, educație și multe altele.

Ministerul de Finanțe va oferi imediat 90 de milioane NIS (aproximativ 25 de milioane de euro), va monitoriza evoluția programului și va aloca resurse suplimentare, dacă va fi nevoie.

„Statul Israel este o casă sigură și protejată pentru toți evreii din lume, deci și pentru evreii din Rusia”, a spus Tamano-Shata. Ea a adăugat că „ne vom asigura că toți noii imigranți din Rusia, care vin sub aceste circumstanțe complexe, vor primi ajutorul adecvat pentru integrarea optimă în societatea israeliană.”

„Statul Israel depune toate eforturile pentru a aduce cât mai mulți imigranți în Israel”, a adăugat Lieberman. El a spus că Ministerul Finanțelor „nu va economisi nicio resursă pentru a permite imigrarea în Israel a tuturor persoanelor eligibile care doresc acest lucru și va investi într-un proces de absorbție de înaltă calitate și eficient.”

Lieberman este președintele partidului Israel Beiteinu, ai cărui membri sunt în principal imigranți din țările de limbă rusă. Până de curând, Lieberman nu a vorbit prea mult despre războiul ruso-ucrainean.

Principala problemă cu aducerea de mase de imigranți eligibili din Rusia este că există doar șapte zboruri pe săptămână din Israel la Moscova și de la Moscova în Israel. „Fără ca prim-ministrul Yair Lapid să se apropie de președintele rus Putin și să ceară permisiunea specială pentru a aduce mai multe zboruri, nimic nu se va schimba”, a declarat un oficial al Agenției Evreiești, pentru The Jerusalem Post.

Vladimir Putin a decretat mobilizare parțială în Rusia pe 21 septembrie și în prima fază vor fi înrolați 300.000 de rezerviști, a declarat ministrul apărării de la Moscova, Serghei Șoigu.

articolul original.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

SUA anunță un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de 1,1 miliarde de dolari

28 September 2022 at 19:49
image

Ajutorul militar suplimentar, anunțat miercuri, 28 septembrie, de Pentagon, constă în echipamente care vor fi livrate la Kiev în câteva luni, relatează AFP, citată de Agerpres.

Departamentul apărării din SUA precizează că este vorba despre echipamente militare menite să întărească apărarea Ucrainei pe termen mediu și lung. Noul pachet de ajutor include 18 sisteme de artilerie de precizie HIMARS, 150 de vehicule blindate „Humvee”, 150 de vehicule tactice de armament, radare şi sisteme de apărare antidrone.

„Ajutorul reprezintă o investiţie pe mai mulţi ani în capacităţi esenţiale pentru întărirea susţinută a forţelor armate ale Ucrainei, în momentul în care acestea apară suveranitatea şi teritoriul Ucrainei de agresiunea rusă”, se precizează într-un comunicat al Pentagonului.

Cu noua tranșă, ajutorul militar acordat se SUA Ucrainei de la începutul invaziei ruse ajunge la 16,2 miliarde de dolari.

Fotografie cu caracter ilustrativ: EPA

articolul original.

Risc de 98% de recesiune globală – estimarea unei companii internaționale de cercetare. Ce factori au fost luați în calcul

28 September 2022 at 18:42
image

Întreaga situație este pusă pe seama mai multor factori, precum inflația ridicată, creșterile ratelor și războiul din Ucraina.

În acest moment, există un risc extrem de ridicat, de 98,1%, de apariție a unei recesiuni globale, conform unui model de probabilitate realizat de compania internațională Ned Davis Research, relatează CNN.

Previziunile au mai arătat atât de rău doar în timpul recesiunilor economice severe – cel mai recent în 2020, dar și în timpul crizei financiare globale din 2008 – 2009.

„Acest lucru indică faptul că riscul unei recesiuni globale severe crește în 2023”, au scris economiștii de la Ned Davis Research într-un raport din 23 septembrie.

Pe măsură ce băncile centrale își intensifică eforturile de a controla inflația, economiștii și investitorii sunt din ce în ce mai pesimiști, mai notează sursa citată.

Șapte din zece economiști chestionați de Forumul Economic Mondial consideră o recesiune globală „cel puțin probabilă”, potrivit unui raport publicat miercuri.

Având în vedere creșterea prețurilor la alimente și energie, există îngrijorări că din cauza costului ridicat al vieții ar putea izbucni tulburări sociale.

79% dintre economiștii chestionați de FEM se așteaptă ca astfel de probleme să apară în țările cu venituri mici, în timp ce 20% estimează că tulburări sociale pot să aibă loc și în economiile cu venituri mari.

Inclusiv oficialii Rezervei Federale americane au admis că există un risc tot mai mare de recesiune.

Foto: Shutterstock

articolul original.

Un bărbat, care susține că e „călător în timp” și vine din anul 2906, face un anunț apocaliptic: Ce se va întâmpla pe 30 octombrie 2022

28 September 2022 at 12:57

Un bărbat care pretinde că este un „călător în timp” a transmis un avertisment legat de cinci evenimente majore despre care spune că vor avea loc de acum și până la începutul anului 2023. Printre aceste evenimente, se numără și o „epurare” la nivel mondial.

În videoclipul postat de „Timevoyaging” pe Tik Tok, care a avut peste 10.200 de aprecieri, autoproclamatul călător în timp a scris: „ATENȚIE! Da, sunt un adevărat călător în timp, amintiți-vă de aceste cinci date care urmează.

  • 3 octombrie 2022: Un grup de 5 adolescenți descoperă un ou de T-Rex și un dispozitiv către alte universuri
  • 30 octombrie 2022: Un OZN foarte mare va ateriza lângă Zona 51. În el se va afla o specie extraterestră.
  • 20 noiembrie 2022: „Dragonii” sunt descoperiți în munții din Mexic.
  • 10 decembrie 2022: Biden este revocat din funcție din cauza unor probleme de sănătate, Kamala Harris preia funcția.
  • 1 ianuarie 2023: Illinois adoptă prima lege care va duce la epurarea globală”.
Un bărbat, care susține că e
Un bărbat, care susține că e „călător în timp” și vine din anul 2906, face un anunț apocaliptic: Ce se va întâmpla pe 30 octombrie 2022

Afirmațiile au împărțit oamenii în două tabere

Utilizatorii TikTok s-au împărțit în două tabere, în ceea ce privește veridicitatea afirmațiilor.

Un utilizator a scris: „Sunt dragonii periculoși?”

Un altul a adăugat: „1 ianuarie!?!? Asta e ziua mea!!!”

Un al treilea a spus: „Măcar fă-le credibile”.

Dar alții au luat de bune afirmațiile Tik-Tok-erului, susținând că Illinois „a anunțat deja epurarea” – deși acest lucru nu este adevărat.

Așa-numita „lege de epurare” este de fapt „Legea SAFE-T” care va intra în vigoare în stat de la 1 ianuarie 2023. Este vorba despre faptul că în cazul a 12 infracțiuni presupușii infractori nu vor fi încarcerați înainte de proces.

Într-un alt clip postat pe Twitter, ”Timevoyaging” susține că opt persoane vor fi selectate la întâmplare pentru a merge în anul 2906, astfel încât să poată fi martori la daunele pe care oamenii le-au cauzat Pământului.

Utilizatorul TikTok pretinde că este un „călător în timp” și suține că s-a întors în 2022 pentru a duce opt persoane alese aleatoriu în anul 2906, în încercarea de a salva lumea.

Acesta a postat frecvent o listă cu dezastrele naturale catastrofale cu care oamenii din întreaga lume se vor confrunta, asta până în 2024 dacă criza climatică nu este evitată.

Acum, utilizatorul susține că are planuri de a duce câțiva oameni în viitori pentru a vedea „haosul și ravagiul” la care oamenii au contribuit, în speranța că, atunci când se vor întoarce la timpul lor, vor putea preveni acest lucru.

În videoclipul care a câștigat peste 4.000 de aprecieri, utilizatorul TikTok a scris: „OPRIȚI SCROLLUL. Da, sunt un călător în timp real. Voi duce în curând 8 persoane în viitor. În mai puțin de 6 luni, 8 oameni pe care îi aleg la întâmplare vor merge în anul 2906. Vor ajunge să vadă haosul și ravagiul pe care omenirea le-a provocat și preveni lucrui,acestea când se vor întoarce.”

„Acest lucru nu va dovedi doar că sunt un călător în timp, dar îți va oferi șansa de a vedea viitorul.”, a mai scris acesta.

În comentarii, telespectatorii păreau că nu știu ce să mai creadă. Unii se întrebau dacă chiar este adevărat ce spune, iar alții cereau dovezi mai concrete în legătura cu persoana lui.

Un utilizator a scris: „Poți, te rog, să mă iei, am vrut mereu să merg?!”

„Mi-ar plăcea. Cred că ar fi interesant și informativ, dar aș vrea să revin la această dată.”, a mai scris cineva.

„Dacă ești adevărat, atunci ce se va întâmpla pe 31 octombrie 2022”, a fost comentariul altui internaut.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Portugalia stinge luminile de Crăciun la miezul nopții pentru a limita consumul de energie

28 September 2022 at 14:39
image

Portughezii se vor bucura de iluminatul festiv doar între orele 18 și 00, în perioada 6 decembrie - 6 ianuarie, potrivit măsurilor de salvare a energiei anunțate marți seară de autoritățile de la Lisabona, relatează Politico.

Prin aceste măsuri se recomandarea de folosire cât mai mult a luminii naturale și închiderea electricității în momentul în care o locuință nu este folosită. Pentru aparatele de aer condițional, regulamentul prevede o temperatură de 18 grade pe timp de iarnă și de 25 de grade pe timp de vară.

Aceste măsuri au rol doar de recomandare pentru administrațiile locale, dar vor fi obligatorii în clădirile guvernamentale.

Guvernul a întocmit și o listă de recomandări și pentru cetățeni. Printre ele se numără „limitarea apei folosită pentru baie și duș” și „reducerea folosirii mașinilor de spălat și de vase, prin folosirea la capacitate maximă”.

Cu toate acestea, autoritățile au anunțat că în caz de presiune suplimentară asupra rezervelor de energie, planul „poate deveni obligatoriu” și poate include „măsuri excepționale”.

De altfel, măsurile portughezilor nu sunt unele fără precedent. Numeroase orașe europene au decis să reducă iluminatul clădirilor publice pentru a salva energie. La București, Palatul Victoria nu va mai fi luminat pe timp de noapte, în timp ce, la Paris, turnul Eiffel stinge luminile cu o oră mai repede.

articolul original.

CIA angajează persoane inclusiv din România. Care sunt cerințele și care sunt salariile

28 September 2022 at 09:48
image

Celebra agenție americană CIA face angajări și sunt recrutați inclusiv persoane din România. Pentru a se angaja, o persoană nu are nevoie de viză, iar lista job-urilor cuprinde 160 de posturi.

CIA recrutează personal și orice om din lume poate aplica pentru un job în cadrul agenției.

Pe lista locurilor de muncă disponibile se numără și cel de contabil, fiind recrutate și persoane care să se ocupe de treburile administrative.

Cât câștigă un contabil la CIA

Conform informațiilor publice transmise de CIA, un contabil ajunge să câștige între 64.000 de dolari și 113.000 de dolari, pe an.

Pentru a aplica la un post la CIA nu este necesară viza, agenția ocupându-se mai apoi de toate aceste formalități, în cazul în care candidatul se califică pentru acest loc de muncă.

În total sunt disponibile 160 de posturi, pentru care oricine poate aplica. Un post de analist, de exemplu, este plătit cu până la 170.000 de dolari pe an; în primul rând, trebuie să ai studii superioare, iar după ce ai trecut de partea online, urmează și un interviu prin videocall și ulterior ești chemat și la un interviu acolo, conform Știrile Pro Tv.

În plină criză la nivel european, în România se fac, totuși, angajări cu salarii mai mult decât atractive, începând cu 6000 de lei/lună. Și asta nu-i tot: interviul de angajare îl poți da de acasă, în deplin confort al propriei locuințe!

Ce-i drept, aceste job-uri necesită o pregătire de specialitate, căci angajatorul este unul de „top”, ca să spunem așa!

Este vorba de Camera Consultanților Fiscali, care în data de 5 noiembrie a.c. organizează examenul de atribuire a calităţii de consultant fiscal și/ sau de consultant fiscal asistent. Deocamdată, nu se știe cât va dura examinarea online, dar candidații au fost informați că vor primi din partea Comisiei de examen toate informațiile necesare cu cel puţin trei zile înainte de data examenului.

Pentru participarea la examen sunt necesare studii de specialitate și experienţă în domeniu, prevăzute în art. 5 alin. (1) – pentru consultant fiscal, şi la art. 6 alin. (1) – pentru consultant fiscal asistent, din Regulamentul pentru organizarea examenului de atribuire a calităţii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent, aprobat prin Hotărârea Consiliului superior  al Camerei Consultanţilor Fiscali nr. 11/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Ucraina anunță că nu va accepta niciodată ultimatumurile Rusiei: ”Vom continua să eliberăm teritoriile ocupate”

28 September 2022 at 09:19
image

Autoritățile de la Kiev au precizat miercuri că referendumurile organizate de Moscova în patru regiuni ucrainene pentru „aderarea” la Rusia sunt „nule și fără valoare", iar Ucraina va continua eforturile de eliberare a teritoriului ocupat de forțele ruse, transmite Reuters.

La o zi după referendumurile din Herson, Donețk, Zaporojie și Luhansk, Ministerul de Externe al Ucrainei a îndemnat Occidentul la o creştere a ajutorului militar occidental și la impunerea de noi sancțiuni la adresa Moscovei.

„Forțarea oamenilor din aceste teritorii să completeze niște hârtii sub țeava unei arme este încă o crimă rusă în cursul agresiunii sale împotriva Ucrainei”, a transmis Ministerul ucrainean de Externe, într-un comunicat.

Numind „referendumurile” organizate de Rusia drept o farsă, instituția a transmis că nu au „nimic de-a face cu exprimarea voinței” și nu au implicații pentru „sistemul administrativ-teritorial și granițele recunoscute internațional” ale Ucrainei.

„Ucraina și comunitatea internațională condamnă astfel de acțiuni ale Rusiei și le consideră nule și lipsite de valoare. Ucraina are tot dreptul de a-și restabili integritatea teritorială prin mijloace militare și diplomatice și va continua să elibereze teritoriile ocupate temporar. Ucraina nu va fi niciodată de acord cu niciun ultimatum rusesc. Încercările Moscovei de a crea noi linii de separare sau de a slăbi sprijinul internațional pentru Ucraina vor eșua”, potrivit comunicatului.

Autorităţile de ocupaţie proruse din cele patru regiuni ucrainene au anunţat marţi seară victoria la referendumurile de anexare a acestor teritorii la Rusia. Prorușii din Donețk pretind că au câștigat cu 99,23% din voturi. Ucraina acuză că acestea sunt rezultate ”umflate” de Rusia, în condițiile în care au fost aduși la vot și minori.

Anexarea ar putea fi anunțată de Vladimir Putin vineri, 30 septembrie, potrivit unor media ruse și oficiali britanici.

Odată aceste provincii anexate, orice atac ucrainean va echivala în ochii Kremlinului cu un atac asupra Rusiei, ceea ce i-ar da dreptul să folosească armele nucleare.

articolul original.

SUA intensifică măsurile de supraveghere după amenințările nucleare ale lui Putin, de teamă că primele semne ale unui atac vor veni prea târziu

28 September 2022 at 09:18
image

Agențiile de informații americane și aliate își intensifică eforturile pentru a detecta orice mișcare sau comunicare militară rusă care ar putea semnala că Vladimir Putin a ordonat folosirea armelor nucleare în Ucraina, potrivit cinci actuali și foști oficiali americani citați de Politico.

Temerile oficialilor americani sunt că Vladimir Putin, despre care cred că are un comportament imprevizibil, ar putea să apeleze la un asemenea atac pentru a recăpăta controlul asupra situației din Ucraina sau pentru a intimida comunitatea internațională, iar SUA ar putea avea primele indicii despre această decizie prea târziu.

Majoritatea avioanelor din dotarea armatei ruse, cât și lansatoarele de rachete convenționale, au capacitatea de a lansa arme nucleare tactice de dimensiuni mici. De aici pornesc și temerile americanilor că vor afla prea târziu că Rusia a decis să înlocuiască armele convenționale cu unele nucleare.

De asemenea, oficialii americani spun că aceste temeri au crescut pe măsură ce Rusia se chinuie să preia controlul asupra situației din Ucraina, unde s-au confruntat cu o contraofensivă de succes în Harkov, cât și ca urmare a declanșării mobilizării parțiale care este nepopulară în plan intern.

„Urmărim mai îndeaproape”, a spus un oficial guvernamental care are acces la informații despre forțele nucleare și strategia Rusiei.

Astfel, SUA au decis să sporească eforturile, inclusiv prin atribuirea de resurse suplimentare. De asemenea, se va acorda o atenție sporită sateliților comerciali de imagistică a Pământului pentru a analiza unitățile rusești în teren.

O atenție sporită este acordată enclavei Kaliningrad, teritoriu situat între Polonia și Lituania, unde Moscova a instalat rachete hipersonice și sisteme de arme cu capacitate duală ce pot folosi muniții convenționale sau nucleare.

În ultima săptămână, site-urile de urmărire a zborurilor au arătat mai multe avioane de supraveghere electronică RC-135 Rivet Joint ale Forțelor Aeriene ale SUA care au traversat ostentativ zona, aparent culegând date. În ultimii câțiva ani, Rusia și-a modernizat bazele de depozitare a rachetelor din Kaliningrad, stârnind temeri de o potențială acumulare nucleară în teritoriu.

Putin a făcut mai multe referiri de la momentul războiului din Ucraina, în februarie, că ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare sau chimice pentru a schimba cursul luptelor sau dacă Rusia însăși este amenințată.

Cu toate acestea, aceste amenințări au fost anunțate explicit abia săptămâna trecută, când a spus că este pregătit să „folosească toate mijloacele disponibile”, inclusiv „diverse arme de distrugere”. „Nu este o cacealma”, a adăugat el.

Ca răspuns, Statele Unite au avertizat cu privire la „consecințele catastrofale” dacă Putin va recurge la arme nucleare, fără a preciza care vor fi acestea.

articolul original.

Eduard Heger: Cumpărăm cu 500 de euro ce am vândut cu 100 de euro

28 September 2022 at 07:53
Foto: b1tv.ro

Din punct de vedere al energiei electrice, premierul slovac Eduard Heger a declarat că majorarea costurilor cu energia electrică a făcut ca economia țării să fie în pericol de „colaps”, a relatat miercuri Financial Times, preluat de Reuters.

Concret, Heger a spus că majorarea prețurilor în urma invaziei ruse în Ucraina va „ucide” economia țării dacă nu va primi sprijin de miliarde de euro de la Bruxelles, a declarat Heger într-un interviu.

În contextul energetico-financiar, premierul slovac a avertizat că va fi nevoit să naționalizeze alimentarea cu energie electrică a țării dacă nu va primi acest sprijin, a adăugat raportul.

Cu toate că, Slovacia este un producător important de energie nucleară și hidroelectrică, cel mai mare furnizor de energie al său a luat costisitoarea decizie de a-și vinde surplusul de energie către comercianții de energie la începutul anului.

În urma acestei decizii, acești comercianți vând acum contractele înapoi Slovaciei la prețuri de piață care sunt de aproximativ cinci ori mai mari.

În opinia sa, „Slovacii cumpără cu 500 de euro ceea ce au vândut cu 100 de euro”, a declarat Heger, adăugând că, din acest motiv, planul Comisiei Europene privind o taxă de 140 de miliarde de euro pentru producătorii de energie din blocul comunitar nu ar funcționa în Slovacia.

„Dacă vrem să avem o taxă excepțională, aceasta trebuie să fie europeană”, a declarat premierul slovac Eduard Heger,  pentru Financial Times.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

„KGBela”, un fost europarlamentar ungar de extremă dreapta, a fost condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei. Cum se apără acesta

27 September 2022 at 20:59
image

Curtea Supremă de la Budapesta l-a condamnat marți la cinci ani de închisoare pe Bela Kovacs, un fost europarlamentar ungar de extremă-dreapta, pentru pentru spionaj în favoarea Moscovei, unde locuieşte acum, informează agenția France Presse, citată de news.ro.

„Instanţa l-a declarat pe inculpat vinovat (…) de spionaj împotriva instituţiilor Uniunii Europene”, scrie în hotărârea pronunțată de instanță.

Bela Kovacs este acuzat că a lucrat „pentru interesele Rusiei şi (pentru) a slăbi politica UE” între 2012 şi 2014, potrivit rechizitoriului citat de presă. El ar fi lucrat şi pentru serviciile de informaţii militare ruse.

De altfel, el a fost supranumit de presa locală „KGBela” din cauza presupuselor sale legături cu serviciile secrete ruse. Kovacs neagă acuzațiile și spune însă că este „victima unor atacuri politice” orchestrate de premierul ungar Viktor Orban.

Curtea Supremă de la Budapesta a mentinut condamnarea pentru „evaziune fiscală” şi „documente false care au ca dus la prejudiciu financiar”. Kovacs este acuzat că ar fi semnat contracte de stagiu „fictive” în detrimentul financiar al Parlamentului European.

Acest fost membru al partidului naţionalist Jobbik, acum în vârstă de 62 de ani, şi-a părăsit formațiunea la scurt timp după dezvăluiri. A fost membru al Parlamentului European între 2010 şi 2019.

Bela Kovacs a urmărit cazul de la Moscova, unde a fugit după procesul din 2020 în primă instanţă şi predă relaţii internaţionale, potrivit cotidianului Magyar Nemzet.

Foto: EPA

articolul original.
❌