ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Un șofer român de TIR care mergea la 15 metri în urma camionului din față, oprit și amendat, pe o autostradă din Germania

1 February 2023 at 07:44
image

Un șofer român de TIR a plătit o amendă de 150 de euro pe autostrada 94 din Germania, luni, după ce polițiștii l-au surprins conducând la 15 metri distanță de camionul din fața lui, scrie site-ul regional de știri Innsalzach24.

Legea cere în Germania o distanță minimă de 50 de metri până la vehiculul din față pentru vehicule cu masa mai mare de 3,5 tone, pentru trafic intens pe autostrăzi, de la o viteză mai mare de 50 km/h.
Luni, 30 ianuarie, în jurul orei 16.30, un șofer profesionist de 46 de ani din România nu a respectat acest regulament, la volanul camionului său articulat. Românul era în drum spre München, la Heldenstein.

Distanța până la camionul din față a fost de numai 15 metri. Șoferul a fost scos din trafic de oficialii de la poliția de autostrăzi Mühldorf, instruit și sancționat cu o amendă pentru abaterea sa. Legea spune că pentru contravenția sa, amenda este de 149 de euro.

articolul original.

Un bodyguard român a bătut clienții unui club din Austria cu o bară de inox de 11 kg. Pe unul l-a lovit de nouă ori

1 February 2023 at 06:48
image

Înregistrările video tulburătoare ale încăierării masive din clubul B1 din Rossau, Innsbruck, au făcut ocolul rețelelor de socializare în seara evenimentelor. Bătaia pe care un bodyguard i-a dat-o cu o bară de inox unei persoane implicate în scandal a fost de-a dreptul traumatizantă pentru privitori. Românul a apărut marți în instanță și a spus că are remușcări. A fost condamnat la doi ani de închisoare.

Ciocnirea violentă dintre un grup de oaspeți revoltați și personalul de securitate al clubului B1 a ajuns în fața judecătorilor austrieci și, scrie Mein Bezirk, se cunoaște primul verdict. 13 persoane implicate în încăierarea din septembrie 2022 au trebuit să răspundă în fața judecătorilor.

Principalul învinuit din sala de judecată, care era plină de numeroși avocați ai apărării, a fost românul care a bătut cu brutalitate cel puțin o persoană implicată în încăierare, de mai multe ori, cu o bară de inox de 11 kg.

El a mărturisit totul în instanță, dar a negat acuzația de vătămare corporală intenționată. Frica și numărul mare al celor care au atacat agenții de pază au fost declanșatorii actului său violent. „Când văd acum imaginile, a spus el privind înregistrările video, nu mă recunosc”. Românul n-are vreo pregătire de bodyguard, ci doar un fizic impunător.

Judecătorii au decis că el e vinovat de vătămare corporală gravă intenționată, folosind suportul din oțel inoxidabil de unsprezece kilograme, și nu au luat în calcul autoapărarea. Faptul că învinuitul a mărturisit și că nu avea antecedente penale a fost considerat un factor atenuant.

Românul a fost condamnat la doi ani de închisoare, 18 luni din pedeapsă e condiționată, și 1.440 de euro amendă. În plus, trebuie să plătească despăgubiri pentru durere și suferință în valoare totală de 2.500 de euro, pentru trei persoane.

Pe 18 septembrie 2022, în jurul orei 12.00, a avut loc o ceartă între trei oaspeți și cinci membri ai echipei de securitate într-un club de noapte din Innsbruck. Au fost implicate 8 persoane cu vârste cuprinse între 17 și 49 de ani, cei trei agresori atacând personalul de securitate cu gratii grele de fier, era raportul inițial al poliției austriece.

O persoană a fost grav rănită și șapte persoane au fost rănite în grade mai mici în altercație. Aceștia au fost duși la clinica Innsbruck, de către serviciile de urgență.

După cum arată videoclipurile care au circulat pe rețelele de socializare, în imaginile înregistrărilor disponibile nu cei trei oaspeți aveau bare de fier, ci cel puțin unul dintre cei cinci angajați de securitate.

Angajatul văzut pe imagini, românul condamnat marți, lovește de nouă ori o persoană întinsă la pământ. Videoclipurile mai arată că angajații de la securitate sunt loviți și ei cu picioarele și asupra lor sunt aruncate piese de mobilier.

Deoarece imaginile nu surprind momentul începutului scandalului, nu s-a putut stabili dacă bările de fier au fost mai întâi în posesia oaspeților.

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Un copil de trei ani a murit, după ce a căzut într-o piscină din stațiunea Straja. Polițiștii au deschis dosar penal

31 January 2023 at 19:17
image

Copilul, în vârstă de trei ani și jumătate, s-a înecat marți într-o piscină aflată în interiorul unei pensiuni unde era cazat împreună cu părinții, în stațiunea Straja, județul Hunedoara. Băiețelul a fost scos inconştient din apă și a murit la spitalul din Lupeni.

Copilul a fost resuscitat prima dată de salvamontiştii din staţiune, care au solicitat și ajutorul Ambulanţei din Lupeni, a informat Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Hunedoara, citat de Agerpres.

„La locul solicitării, echipajul a găsit minorul în stop cardio-respirator. S-au continuat manevrele de resuscitare timp de aproximativ 20 de minute, solicitându-se şi intervenţia unui echipaj cu medic de la Petroşani. După cele 20 de minute de resuscitare, pacientul a ieşit din stop cardiac. Medicul care l-a preluat a continuat ventilaţia pe mască şi balon”, a declarat purtătorul de cuvânt al SAJ Hunedoara, Călin Dumitrescu.

Potrivit acestuia, în drum spre spitalul din Lupeni, copilul a intrat, din nou, în stop cardio-respirator. Micuțul a fost resuscitat de medicii de pe ambulanță până a ajuns la spitalul din Lupeni, unde s-a intervenit cu echipa ATI.

„Pacientul a fost intubat, ventilat mecanic. S-a continuat resuscitarea, dar, din păcate, după aproximativ două ore de resuscitare, s-a declarat decesul”, a mai precizat Călin Dumitrescu.

Polițiștii din Hunedoara au transmis, într-un comunicat, că minorul era însoţit de părinţii săi care se aflau la piscină şi „a rămas nesupravegheat pentru o perioadă scurtă de timp”.

În cauză, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală pentru ucidere din culpă.

articolul original.

Cartea electronică de identitate va înlocui cardul de sănătate. Când va fi disponibilă în București

31 January 2023 at 18:08
image

Şeful Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor din MAI, Cătălin Giulescu, a declarat marți, 31 ianuarie, că românii vor avea în curând opţiunea de a alege între cartea electronică de identitate şi cartea de identitate simplă, dar beneficiile sunt mai mari în cazul primei variante. De la 1 ianuarie 2024 nu se vor mai emite cărți de identitate în formatul actual.

„Pe viitor, schimbarea domiciliului sau aplicarea reşedinţei va putea fi făcută de acasă, din faţa unui dispozitiv electronic. Întrucât informaţiile digitale deja le avem, cererea va fi depusă în interfaţă electronică, un funcţionar va evalua acea cerere şi într-un termen foarte scurt o va aproba, astfel încât cetăţeanul va avea posibilitatea să-şi înscrie singur prin intermediul unui cititor pe care va trebui să-l deţină, cititoarele nu sunt foarte complexe, sunt chiar accesibile sau vom avea nişte ghişee mobile unde cetăţeanul se va putea deplasa şi va putea să-şi insereze acele informaţii referitoare la domiciliu sau reşedinţă”, a spus oficialul din MAI, după ședința de Guvern.

Giulescu a menționat că noua carte electronică va simplifica procedurile, iar, în plus, părinţii vor putea solicita cartea de identitate pentru minori. „Un alt element esenţial este că vom pune în circulaţie cartea electronică de identitate opţională pentru minori, chiar începând de la naştere, de la 0 la 14 ani, părinţii având opţiunea să solicite acest document de călătorie pentru a putea să-şi exercite dreptul la liberă circulaţie în spaţiul UE”, a spus el.

De asemenea, românii care vor alege cartea electronică nu vor avea nevoie de pașaport pentru a călători în afara țării, spre deosebire de cei care vor opta pentru cartea simplă.

Totodată, locul nașterii și adresa de domiciliu nu vor mai fi trecute pe cartea electronică de identitate.

Cătălin Giulescu a mai afirmat că în judeţul Cluj, unde are loc deja proiectul-pilot, au fost emise aproximativ 7.000 de cărţi de identitate electronice.

„În București, de la finalul verii”

Contactat de Libertatea pentru precizări suplimentare, oficialul din MAI a spus că noua carte de identitate electronică va înlocui cardul de sănătate și că românii vor putea alege între cartea electronică și cartea de identitate simplă, dar aceasta din urmă nu va înlocui cardul de sănătate.

Pentru început, cel puțin 5 milioane de cărţi electronice de identitate vor fi suportate din fonduri alocate prin PNRR, adică vor fi gratuite. Iar pe viitor, restul oamenilor ar putea fie să nu mai plătească 67 de lei, cât costă acum cartea electronică la Cluj, fie să plătească doar o parte din sumă.

„Cărțile electronice de identitate, care în programul de testare costă 67 de lei, urmează să fie gratuite. Prin ordonanța adoptată, Guvernul a stabilit să creeze un mecanism prin care va suporta parțial sau total costul actualei cărți, care acum la Cluj este 67 de lei. Când va fi gata noua HG în maximum 90 de zile, se va stabili mecanismul pentru care pentru minimum 5 milioane de cărți vor fi fonduri alocate prin PNRR. Iar apoi, intenționăm ca Guvernul să găsească mecanisme prin care să subvenționeze total sau parțial acest cost al cărții”, a explicat Cătălin Giulescu pentru Libertatea.

Potrivit acestuia, noile documente vor fi disponibile în București la finalul acestei veri, apoi în toamnă, la nivelul municipiilor, iar spre finalul anului vor fi disponibile la nivelul marilor municipii reşedinţă de judeţ.

Ca și până acum, noile documente vor fi valabile 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani, și nelimitat, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Potrivit directivelor UE, românii trebuie să preschimbe actualele documente cu noile cărți de identitate până în august 2031.

articolul original.

Scandal la Primăria comunei argeșene Căteasca. Edilul a lovit o femeie care l-a întrebat de ce pleacă din ședința de Consiliu Local

31 January 2023 at 15:40
image

Polițiștii din Argeș au deschis dosar penal pentru lovire și alte violențe după ce primarul comunei Căteasca Liviu Năstase a lovit, marți, o femeie, după ședința Consiliului Local. Cel care a alertat poliția este chiar edilul, care voia restabilirea ordinii la ședință, potrivit News.ro.

„La data de 31 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Leordeni au fost solicitaţi, în mod direct, de către un bărbat de 67 de ani, din Căteasca, să intervină, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă şi pentru preîntâmpinarea unor conflicte, ca urmare a unor discuţii în contradictoriu, ce au avut loc în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local.”, anunţă, marţi după-amiază, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş.

Scandalul a avut loc în şedinţa de marţi a Consiliului Local Căteasca, unde mai mulţi localnici au mers să discute aspecte care îi interesează pentru comună, nu doar proiectul de buget pentru acest an.

La finalul şedinţei, edilul a plecat, iar o femeie, care nu este nici consilier, nici nu lucrează în Primărie, l-a întrebat, în timp ce îl filma: „De ce plecaţi domnu primar?”

În filmare se vede cum edilul loveşte femeia peste mână şi peste telefon, întrebând-o, nervos: „Cu acordul cui mă filmezi?”.

Polițiștii au deschis din oficiu un dosar penal pentru lovire sau alte violenţe, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Topoloveni.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că cel care chemase poliţia a fost chiar primarul, deranjat de oamenii care au mers să asiste la şedinţa Consiliului Local şi care erau nemulţumiţi, propunerile nefiind luate în discuţie în cadrul şedinţei.

articolul original.

Nicuşor Dan, despre accesul în ansamblul Greenfield: Voi solicita o întâlnire cu cei din conducerea Romsilva

31 January 2023 at 15:39
image

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a transmis marţi, 31 ianuarie, că susţine în continuare să fie menţinut drumul existent de acces în cartierul Greenfield pe o perioadă de doi sau trei ani, însă cei de la Direcţia Silvică Ilfov nu sprijină această soluţie.

Nicuşor Dan a precizat că a avut o discuţie cu reprezentanţii locuitorilor din Greenfield şi cu cei ai Direcţiei Silvice Ilfov (structura regională a Romsilva care cuprinde şi pădurile din Bucureşti) pe subiectul accesului în cartier.

„Eu susţin în continuare menţinerea pe o perioadă determinată (2 sau 3 ani) a drumului existent, fără asfaltări sau extinderi, timp în care dezvoltatorul să realizeze cele trei ieşiri promise din cartier înspre centură şi DN1. Direcţia Silvică Ilfov nu susţine soluţia drumului provizoriu, insistând pe scoaterea definitivă a drumului din domeniul forestier. Voi solicita o întâlnire cu conducerea centrală a Romsilva”, a scris Nicuşor Dan pe Facebook.

Primarul general anunţa pe 9 ianuarie că nu va face niciun demers pentru un drum permanent prin pădurea Băneasa, dar că este de acord cu soluţia provizorie de traversare a pădurii pe drumul forestier, până la construirea unor ieşiri definitive în şoseaua de centură, potrivit Agerpres.

De asemenea, edilul general şi-a exprimat „toată susţinerea” pentru proiectele investitorului, care prevăd drumuri de ieşire în şoseaua de centură.

„Investitorul are din anul 2019 avizul preliminar de la PMB pentru trei PUZ-uri care prevăd ieşiri din cartier în şoseaua de centură. În baza acestor avize preliminare trebuie să obţină avizele de la alte instituţii şi să revină la PMB pentru avizul arhitectului-şef. Pentru două dintre proiecte nu a mai revenit la PMB. Pentru al treilea a venit la PMB cu documentaţia completă în decembrie 2022″, preciza Nicuşor Dan.

articolul original.

Jurnaliștii nu vor mai putea folosi gratuit parcările din București doar cu legitimația de serviciu

31 January 2023 at 15:35
image

Ziariștii vor putea parca mașinile gratuit în parcările publice de utilitate generală din București doar după ce vor face o solicitare la Direcţia de Presă din cadrul PMB, conform deciziei luate în Consiliul General al Capitalei marți, 31 ianuarie.

Hotărârea a fost iniţiată de viceprimarul general Stelian Bujduveanu și a fost aprobată cu 31 de voturi pentru, 17 abţineri şi două împotrivă, potrivit Agerpres.

„Se aprobă utilizarea gratuită de către jurnaliştii care îşi desfăşoară activitatea în municipiul Bucureşti a parcărilor publice de utilitate generală de pe teritoriul municipiului Bucureşti, precum şi a parcărilor aferente instituţiilor/serviciilor publice de interes local din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, pe baza solicitării prealabile adresate Direcţiei de Presă din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, semnate şi ştampilate de redactorul-şef sau de directorul instituţiei de presă şi înregistrate la Registratura Primăriei Municipiului Bucureşti”, prevede hotărârea.

Solicitarea va include numărul maşinii şi va fi însoţită de o copie după certificatul de înmatriculare. Ziariștii sau redacțiile vor putea reînnoi cererile la fiecare 12 luni.

Din octombrie 2016 și până acum, jurnaliştii puteau folosi gratuit parcările publice de utilitate generală din Bucureşti doar pe baza legitimaţiei de serviciu, ceea ce a dus la imposibilitatea de a verifica legalitatea folosirii gratuite a parcărilor publice de către ziariști.

articolul original.

Ce a răspuns Comisia Europeană la întrebarea dacă OMV Petrom trebuie să plătească taxa de solidaritate în România

31 January 2023 at 12:20
image

Guvernul a aflat că nu poate reduce pragul din cifra de afaceri de la care se aplică taxa, conform răspunsului Comisiei Europene, citat de Profit.ro. Bucureștiul așteaptă lămuriri în privința modului în care se calculează cifra de afaceri.

Comisia Europeană a transmis un prim răspuns la întrebările adresate de Ministerul Finanțelor, după ce OMV Petrom a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate în România.

Compania a motivat că nu se încadrează în condițiile de aplicare a măsurilor europene transpuse în legislația națională. OMV Petrom susține că ponderea în cifra de afaceri a companiei obținută din trei domenii vizate de taxa de solidaritate – extracția de petrol, extracția de gaze și rafinarea petrolului – este sub pragul de 75% stabilit de Bruxelles.

Guvernul de la București a întrebat Comisia Europeană dacă procentul de 75% poate fi modificat. Răspunsul este categoric: „Statele membre nu îl pot reduce din propria inițiativă”, conform documentului citat de Profit.ro.

Anterior primirii răspunsului de la Bruxelles, mai mulți oameni politici și-au exprimat dorința de a modifica legislația adoptată de Guvern în sensul reducerii pragului de la care poate fi aplicată taxa de solidaritate.

Întrebare de 1 miliard de euro

Executivul ceruse lămuriri de la Bruxelles și asupra modului în care este calculată ponderea domeniilor vizate de taxa specială în cifra de afaceri. În acest caz, Comisia Europeană a solicitat informații suplimentare înainte de a se pronunța.

Răspunsul la această întrebare ar putea clarifica definitiv cazul OMV Petrom, de la care statul spera să obțină 1 miliard de euro din taxa de solidaritate, notează sursa citată.

Comisia Europeană a comunicat și codurile CAEN pentru care se aplică taxa:

  • 051 extracție cărbune
  • 061 extracție țiței
  • 062 extracție gaze naturale
  • 191 fabricarea produselor de cocserie 
  • 192 fabricarea produselor obținute din prelucrarea țițeiului.  

Cum a motivat OMV Petrom refuzul

Guvernul a adoptat, la finalul anului trecut, o ordonanță de urgență prin care a transpus regulamentul UE privind impozitarea profiturilor foarte mari realizate de companiile energetice ca urmare a creșterii prețurilor. 

Impozitul este de 60% din profiturile excedentare realizate în 2022 și 2023 și sunt definite drept cele care depășesc cu 20% media profiturilor din anii 2018-2021.

Petrom a anunțat, pe 12 ianuarie, pe Bursa de Valori București (BVB), că nu va achita contribuția de solidaritate, conform Libertatea.

„Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contribuție de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus în legislația românească prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022. În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, ne așteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, se arată într-o comunicare către bursă.

Petrom, cea mai profitabilă companie din România, a raportat o creștere de cinci ori a profitului net în primele nouă luni ale anului 2022, de la 1,67 miliarde de lei la 9,1 miliarde de lei.

articolul original.

ISU Prahova, intervenție cu șenilata pentru salvarea a doi bolnavi izolați din cauza zăpezii

31 January 2023 at 11:47
image

Salvatorii prahoveni au intervenit marți cu o autospecială cu șenile pentru a prelua doi pacienți aflaţi într-o zonă izolată din cauza drumurilor înzăpezite, scrie Agerpres.

Conform datelor comunicate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, acţiunea a avut loc în comuna Telega, sat Boşilceşti.

Autospeciala este o şenilată UTV de primă intervenţie şi comandă şi a fost trimisă alături de o ambulanţă din cadrul SAJ Prahova pentru a prelua două persoane rămase izolate din cauza drumului înzăpezit.

Este vorba despre o femeie în vârstă 72 de ani, imobilizată la pat, şi un bărbat în vârstă de 57 de ani, care prezintă fractură de picior imobilizată cu atelă ghips.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marți dimineața, o nouă avertizare de cod galben de viscol, valabilă de astăzi, 31 ianuarie, până miercuri, 1 februarie, ora 12.00.

articolul original.

Dosarul în care medicul Gheorghe Burnei era acuzat de vătămarea corporală a trei copii, clasat din cauza prescripției. Reacția mamei uneia dintre paciente

image

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au menționat că, în cazul Amirei Hamed, prima intervenție a cunosctului medic ortoped Gheorghe Burnei, „care a avut drept consecință vătămarea corporală”, a avut loc în 1998, iar termenul de prescripție ar fi intervenit încă de acum 6 ani. 

  • Apărătoarea Amirei Hamed, unul dintre cei 3 pacienți din dosarul clasat, susține că va contesta măsura procurorilor 

Un dosar deschis de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București împotriva medicului ortoped Gheorghe Burnei, pentru vătămare corporală, a fost clasat recent din cauza prescripției răspunderii penale. 

Printre cele trei cazuri reunite în același dosar se numără dosarul Amirei Hamed, fetița operată de Burnei pe când avea doar 1 an.  

Ajunsă la 25 de ani, tânăra a fost personajul principal al seriei Casei Jurnalistului din 2016, „A fost un experiment”, când Burnei, unul dintre cei mai cunoscuți medici din România, a fost expus pentru prima oară.  

„Cel mai renumit ortoped din România a experimentat cu un implant neomologat pe o fetiță care șchiopăta”, a titrat, atunci, Casa Jurnalistului.

Cum au motivat procurorii

Contactată de Libertatea, avocata care o reprezintă pe Amira Hamed, Iuliana Culachi, a declarat pentru ziar: „Ordonanța de clasare privește 3 foști pacienți: P.A.L., A.L.M, Hamed Amira Camelia. Motivul clasării este incidența art. 16, Alin. 1, lit. f din Codul de procedură penală, referitor la intervenția prescripției răspunderii penale”. 

Cum au motivat procurorii clasarea? „În cazul Amirei, au motivat că prima intervenție chirurgicală care a avut drept consecință vătămarea corporală a fost săvârșită în anul 1998. Susțin că intervențiile ulterioare, până în anul 2014 au avut indicație medicală de corectare a deficitelor motorii, a.i. nu se circumscriu elementelor de tipicitate ale infracțiunii de vătămare corporală”, a explicat Culachi. 

Procurorii susțin că termenul de prescripție a răspunderii penale – de 8 ani pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă s-a împlinit la data de 8.07.2016, anterior sesizării organelor judiciare cu privire la săvârșirea infracțiunii.

Iuliana Culachi, avocat:

Acuzații de tragere de timp

Avocata tinerei subliniază că instituțiile statului român nu au fost capabile să soluționeze dosarul într-un termen legal rezonabil, în ciuda numeroaselor sesizări înaintate de partea acuzării. 

„Apreciem că nici instituția Parchetului de pe lângă Tribunalul București, nici procurorii care au instrumentat dosarul penal nu au depus diligențele necesare pentru soluționarea dosarului într-un termen legal rezonabil, deși am formulat mai multe sesizări către Inspecția Judiciară prin care solicitam deblocarea/soluționarea dosarului. De asemenea, deși am solicitat prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul București disjungerea cauzei, pentru fiecare pacient în parte, și repartizarea dosarelor în sarcina mai multor procurori, cererile noastre nu au primit niciun răspuns”.

De altfel, mama Amirei, Emiliana Iliescu, s-a numărat printre persoanele care au protestat vara trecută, chiar de Ziua Copilului, în fața Institutului de Medicină Legală. Zeci de persoane au reclamat atunci că INML tergiversează eliberarea expertizelor medico-legale pentru declanșarea proceselor. 

„Au gestionat ineficient dosarul”

„Considerăm că și perioada îndelungată în care medicii legiști de la INML Mina Minovici au efectuat rapoartele de expertiză medico-legală în cauză au dus la întârzierea procedurilor. Practic, instituțiile abilitate să instrumenteze cauza (Parchetul și INML) au gestionat ineficient acest dosar”, a adăugat avocata. 

Ea a precizat, în răspunsul pentru Libertatea, că a formulat plângere împotriva ordonanței de clasare și că o va contesta în instanță. „De asemenea, vom sesiza CEDO pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil”, a conchis Iuliana Culachi. 

„A rămas pe viață cu infirmități grave”

Contactată de Libertatea, Emiliana Iliescu, mama Amirei, s-a declarat dezamăgită de decizia Parchetului. 

„Nu mai există justiție în țara asta, îmi pare rău s-o spun. Aveam așteptări. Încă mai speram. Am fost și anul trecut la procurorii care au clasat acum cazul. După protest (n.r. cel din 1 iunie în fața INML), Comisia Superioară a recunoscut că fetița mea a fost operată degeaba la piciorul drept, cel sănătos, și că restul operațiilor nu trebuiau făcute. Ce mai contează, nu-i așa, dacă intervine prescripția faptelor?!”, a răbufnit Emiliana Iliescu.

„Copilul meu a rămas pe viață cu infirmități grave. Nu doar prima operație, cea care se încadrează la vătămare corporală, l-a nenorocit, ci toate celelalte care au urmat. A existat un șir lung de complicații. Deznodământul e în fața tuturor”, a adăugat ea. 

Da, autoritățile au făcut totul ca să tragă de timp. Cum vă imaginați că în 6 ani nu s-a terminat ancheta din penal?

Emiliana Iliescu, mama Amirei Hamed, fostă pacientă a lui Gheorghe Burnei:

Foto: Hepta

articolul original.

Cristina Ich, primele declarații despre afacerile lui Alex Pițurcă, fostul ei iubit: „Îl iubesc și îi sunt alături orice ar fi”. Aseară s-au întâlnit

31 January 2023 at 07:53
image

Aproximativ o săptămână, Cristina Ich a fost plecată din România, a mers la schi, în Italia, cu Noah, fiul ei și al lui Alex Pițurcă și nepotul lui Victor Pițurcă. În drumul spre casă, ea a aflat că Victor Pițurcă a ajuns la DNA, iar firma implicată e a lui Alex Pițurcă, fostul ei partener de viață.

Cristina Ich spune că ea nu era la curent cu afacerile pe care le avea Alex Pițurcă. „Nu am nimic de comentat despre lucruri de genul ăsta (afacerile fostului său partener de viață, Alex Pițurcă, n. red.). Sunt cu copilul la munte. Mă întorc în țară și nu știu nimic. Nu sunt în măsură să comentez”, a declarat Cristina Ich, care a explicat că aceste probleme nu îi vor afecta relația cu el.

„Eu sunt alături de Alex, îl iubesc și… nu există! Îi sunt alături orice ar fi, indiferent ce ar păți”, a mai zis ea.

De câteva luni,e Cristina Ich și Alex Pițurcă nu mai formează un cuplu, însă influencerul recunoaște că a rămas într-o relație foarte bună cu fostul ei iubit, cu care are un băiețel în vârstă de 3 ani.

„Când ai un copil cu cineva nu poți să fii certat. Rămâi în relații bune. Eu cu Alex nu suntem certați și nu ne vom certa niciodată”, a mai spus Cristina Ich. Aseară, ea și băiețelul au ajuns acasă, după vacanța în Italia. Pe Instagram, Cristina Ich a postat și o imagine cu băiețelul și Alex Pițurcă. Cei trei s-au revăzut, iar Noah a petrecut timp cu tatăl lui.

Povestea de iubire dintre Alex Pițurcă și Cristina Ich

În octombrie 2022 s-a aflat că Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit. „Noul meu statut: neatașată, singură, nemăritată”, scria la momentul respectiv în mediul online Cristina Ich. După apariția mai multor știri, vedeta a făcut declarații pe larg despre separarea de Alex Pițurcă, băiatul lui Victor Pițurcă.

„Despărțirea nu este una abruptă, decizia nu este una de moment. Am avut timp și ne-am acordat spațiu pentru a ne decide, împreună, dacă mai putem construi sau ne-ar fi mai bine să rămânem prieteni. Relația noastră a fost departe de a putea fi numită azi, de niște străini, «calvar».

Ne-am iubit mult, pasional, nebunește. Avem mărturie un trecut minunat și inestimabil. Tocmai faptul că nu ne-am dat timp, că ne-am lăsat pradă pasiunii, a lăsat loc apariției unei minuni în viața noastră”, a scris Cristina Ich pe rețelele sociale.

Cristina Ich a dezvăluit că ea și Alex Pițurcă sunt împreună implicați în creșterea băiețelului lor. „Noah nu este doar extrem de iubit, a fost și este un copil dorit cu fiecare celulă, atât a mea, cât și a tatălui lui. Alex este un părinte dedicat, asumat și implicat în viața lui Noah și nimic nu o să schimbe asta.

Relația noastră de cuplu, perfect de imperfectă, a ajuns la final. Relația noastră în calitate de părinți este în continuă creștere, transformare și dezvoltare. Sentimentele s-au așezat, respectul s-a sedimentat și iubirea a luat altă formă – ne suntem și ne vom rămâne prieteni, sprijin și implicați în creșterea și educarea unui copil perfect”, a completat vedeta pe Instagram.

Cristina Ich și Alex Pițurcă au avut o relație de mai bine de trei ani. La sfârșitul lunii octombrie 2022, Noah, băiețelul lor, a împlinit 3 ani.

articolul original.

Fiul lui Victor Pițurcă, audiat de procurorii DNA în dosarul măștilor neconforme livrate la MapN. Fostul selecționer află azi dacă va fi arestat preventiv

Alexandru Piţurcă, 39 de ani, fiul fostului selecţioner al echipei naţionale de fotbal Victor Piţurcă, s-a prezentat, marţi, 31 ianuarie, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiat de procurori în dosarul măștilor neconforme livrate MApN, informează Agerpres.

PAV Green Energy SRL, firma implicată în dosar, care a livrat măștile, este a fiului antrenorului, Alexandru Pițurcă, iar fostul selecționer Victor Pițurcă, 66 de ani, și-ar fi folosit influența pentru atribuirea contractului.

Fiul lui Victor Pițurcă, audiat de procurorii DNA în dosarul măștilor neconforme livrate la MapN. Fostul selecționer află azi dacă va fi arestat preventiv
Alexandru Pițurcă

Tot marţi, Victor Piţurcă a fost scos din arest şi adus la sediul DNA pentru a fi audiat în acelaşi dosar. Potrivit imaginilor difuzate de Antena 3 CNN, Pițurcă senior a fost adus încătușat.

Fiul lui Victor Pițurcă, audiat de procurorii DNA în dosarul măștilor neconforme livrate la MapN. Fostul selecționer află azi dacă va fi arestat preventiv
Fostul selecționer Victor Pițircă, adus din arest la sediul DNA

La sediul DNA este prezent și avocatul Iancu Toader, care îl apără pe Victor Pițurcă. Acuzațiile nu sunt „chiar atât de sustenabile“, a afirmat Iancu, potrivit jurnalul.ro.

Fiul lui Victor Pițurcă, audiat de procurorii DNA în dosarul măștilor neconforme livrate la MapN. Fostul selecționer află azi dacă va fi arestat preventiv
Toader Iancu, avocatul lui Victor Pițurcă, a venit relaxat la sediul DNA

De asemenea, Gabriel Țutu, șeful ROMARM, se află la sediul DNA.

Victor Pițurcă fost reținut de DNA într-un dosar privind achiziţia de produse medicale în pandemia COVID, Cazul a fost dezvăluit în urmă cu un an, într-o investigație Libertatea.

Alături de Pițurcă, în același dosar, a fost reținut și Gabriel Țuțu, director general al CN ROMARM SA.

Achiziții publice realizate, în perioada pandemiei, de către ROMARM și MApN sunt vizate de procurori, conform unui comunicat al DNA.

  • Victor Pițurcă este cercetat pentru comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.
  • Gabriel Țuțu este cercetat pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual.

Victor Pițurcă și Gabriel Țuțu au fost reținuți luni, 30 ianuarie, pentru 24 de ore. Tribunalul București va decide azi dacă dispune o măsură restrictivă de libertate pentru 30 de zile în cazul celor doi.

articolul original.

Temperaturile rămân scăzute în următoarele zile. Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni

31 January 2023 at 07:27
image

Vremea de iarnă, cu ninsori și viscol, se menține la munte, în timp ce în restul țării temperaturile vor începe din nou să crească. În a doua parte a lunii februarie temperaturile vor fi mai mari față de norma perioadei.

În săptămâna 30 ianuarie – 6 februarie valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână local în sud-est și la munte, dar și mai ridicate în extremitatea de nord-est, sud-vest și de vest a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Totodată, regimul pluviometric va fi excedentar în zonele montane, dar și în general deficitar în regiunile extracarpatice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

În a doua săptămână a lunii februarie, temperaturile se mențin scăzute în regiunile centrale, sud-estice și la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice. Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor deficitară în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele sud-vestice.

În perioada 13 februarie – 20 februarie vremea se încălzește, iar temperaturile vor fi mai mari în regiunile sudice, nord-estice și în extremitatea de vest a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi deficitar în jumătatea sud-estică a țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

În perioada 20 februarie – 27 februarie mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare în regiunile sudice, dar și local excedentare în nordul țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

articolul original.

Marcel Boloş, despre rotația din mai: Dacă ţi se termină mandatul de ministru, autoritatea se erodează

30 January 2023 at 19:30
image

Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloş, a declarat luni, 30 ianuarie, la Prima News, că nimeni nu va crede că un ministru care mai are trei luni de mandat mai are un cuvânt greu de spus în instituția pe care o conduce, informează news.ro.

Boloș a fost întrebat cum se simte un ministru care urmează să fie schimbat peste patru luni.

„Nu bine. Nu comentez, se spune că o cruce ţi-o duci până la capăt. Este foarte greu de gestionat 80 de miliarde de euro, în condiţiile în care din 25 mai ţi se termină mandatul, autoritatea se erodează. De când s-au generat aceste discuţii în spaţiul public, nu mai au aceeaşi viteză de reacţie. Pot să spun verzi şi uscate, nimeni nu va crede că un ministru care mai are trei luni de mandat mai are un cuvânt greu de spus”, a afirmat ministrul asumat de PNL.

El a precizat că „toată lumea se întreabă ce se întâmplă de la 25 mai şi de ce nu există această continuitate”.

Cu referire la posibilitatea să continue ca ministru la Proiecte Europene și după ce se face rotația din mai, demnitarul a spus că i-ar plăcea.

„Oricine este într-un loc pe care îl cunoaşte, s-a familiarizat, sunt la la doilea mandat, sigur că acest lucru este de dorit. Decizia este a conducerii partidului, este prematur de discutat”, a punctat Boloș.

Protocolul coaliției prevede schimbarea ministrului proiectelor europene

Acordul politic care stă la baza coaliției de guvernare, semnat de liderii PNL, PSD, UDMR și minorități în noiembrie 2021, atunci când Florin Cîțu era președintele PNL, prevede că Nicolae Ciucă va fi șeful Guvernului până pe 25 mai 2023, iar la rotație se vor schimba atât premierul, cât și miniștrii transporturilor, proiectelor europene, finanțelor și justiției.

„La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”, se arată în documentul semnat pe 25 noiembrie 2021 de Florin Cîțu (PNL), Marcel Ciolacu (PSD), Kelemen Hunor (UDMR) și liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian.

Acordul politic este valabil pe durata mandatului parlamentar 2021-2024.

articolul original.

Fost șef al IPJ Vaslui, 3 ani de închisoare după ce le-a cerut subalternilor să scutească de amendă doi pensionari care au traversat neregulamentar

30 January 2023 at 19:22
image

„În calitate de inspector șef al IPJ Vaslui, trebuia să fie un exemplu pentru ceilalți ofițeri și agenți din subordine”, a argumentat judecătorul Tribunalului Vaslui hotărârea de condamnare, pronunțată luni. Pentru că a refuzat în mod expres să efectueze muncă în folosul comunității, comisarul șef Mihai Carp a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Hotărârea nu este definitivă.

Fostul inspector șef al IPJ Vaslui a intrat în vizorul DNA în 2015, când procurorii anticorupție aveau în desfășurare ancheta ce viza activitatea polițiștilor Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Vaslui.

Doi pensionari, soț și soție, s-au prezentat la șeful IPJ Vaslui pentru a relata că au fost amendați pentru traversarea neregulamentară a străzii. Cel care le aplicase amenda era chiar polițistul pe care DNA îl folosea ca investigator cu identitate reală în ancheta de la Rutieră, agentul Mihai Vizitiu.

Pensionarii s-au plâns comandantului că l-au rugat pe polițist să le aplice un avertisment, promițându-i că nu se vor mai abate de la normele rutiere. S-au plâns și că au pensiile prea mici pentru a plăti amenzile, însă polițistul i-a amendat pe fiecare cu 195 de lei.

Impresionat de situația celor doi soți, fostul șef al IPJ Vaslui l-a convocat pe șeful Serviciului Rutier, Ioan Vârlan, și i-a cerut să rezolve situația în favoarea pensionarilor.

Șeful Serviciului Rutier l-a contactat pe agentul Mihai Vizitiu și i-a cerut să modifice procesele verbale, mai exact să consemneze avertismente în locul amenzilor. Vizitiu s-a conformat, însă apoi a întocmit raport către DNA, relatând fapta.

Judecător: Inspectorul șef trebuia să îndrume petenții la instanță

În timpul procesului, Mihai Carp a declarat că pensionarii nu ar fi reușit să se înscrie în audiență pentru a reclama abuzul polițistului Vizitiu și de aceea a ales să-i ajute.

Judecătorul a subliniat însă că șeful inspectoratului „nu avea dreptul de a interveni pentru modificarea unor acte îndeplinite de către un agent al Biroului Poliției Rutiere, deoarece persoanele interesate își puteau exercita drepturile de a contesta procesul verbal de contravenție sau de a formula o plângere sau reclamație privind presupusul comportament abuziv la care ar fi fost supuși”.

În opinia instanței, s-a creat o situaţie de discriminare între tratamentul de care au beneficiat cei doi pensionari şi celelalte persoane sancţionate pentru acelaşi tip de abateri care nu au intervenit pentru a fi scutiți de amenzi.

Găsit vinovat pentru instigare la abuz în serviciu, Mihai Carp a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare.

Fostul comandant a refuzat munca în folosul comunității

În motivarea deciziei, judecătorul Tribunalului Vaslui a invocat ca principal argument statutul comisarului Carp: „În calitate de inspector șef al IPJ Vaslui, trebuia să fie un exemplu pentru ceilalți ofițeri și agenți din subordine”.

În plus, în opinia instanței, infracțiunile săvârșite de polițiști duc „la subminarea autorităţii şi respectului de care trebuie să se bucure agenţii şi ofiţerii de poliţie în raport cu cetăţenii”.

Deși a fost trimis în judecată pentru o singură faptă penală, spre deosebire de alți polițiști judecați în același dosar, care au primit pedepse cu suspendare, în cazul fostului șef al IPJ Vaslui, tribunalul a decis ca pedeapsa să fie executată în regim de detenție. Și asta pentru că nu a fost îndeplinită condiția legală pentru suspendarea pedepsei: acceptul de a munci în folosul comunității.

Când a fost audiat pe 18 martie, 2022, Carp „a precizat expres că nu este de acord cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității” .

10 polițiști condamnați

Comisarul șef Mihai Carp a fost condamnat luni alături de alți nouă polițiști. Printre aceștia, fostul șef al Serviciului Rutier Vaslui, Ioan Vârlan, fostul șef al Biroului Rutier Vaslui, Iulian Munteanu, precum și un comisar din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, Mihai Axente. Hotărârea Tribunalului Vaslui nu este definitivă.

Mihai Carp s-a aflat la conducerea IPJ Vaslui timp de 10 ani, în perioada 2005-2015. La sfârșitul anului 2015, după declanșarea anchetei DNA, s-a pensionat anticipat.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cine e Gabriel Țuțu, omul provenit din serviciile secrete, reținut alături de Victor Pițurcă: „Abilități excelente de management și leadership”

30 January 2023 at 13:38

Ce îl recomanda pe Gabriel Țuțu la șefia ROMARM: „10 ani de experiență în Serviciul Român de Informații și 5 ani de securitate comercială”.

„Un manager extrem de motivat și proactiv, cu o experiență solidă în domeniul sistemelor de securitate și siguranță a informației. Nivelul ridicat de integritate și sprijinul oferit echipei definesc un comportament de leader cu rezultate dovedite în poziția de manager”.

Așa începe descrierea lui Gabriel Țuțu de pe site-ul ROMARM.  E directorul celui mai important producător şi exportator de produse militare din România, sub tutela Ministerului Economiei. 

Ce îl recomandă pe Țuțu, conform descrierii de pe site?

„10 ani de experiență în Serviciul Român de Informații și 5 ani de securitate comercială, timp în care au fost menținute colaborări prolifice cu mai multe agenții guvernamentale, diplomatice și de informații. Abilități excelente de management și leadership, cu o experiență dovedită în securitatea și gestionarea riscurilor în medii dificile și cu risc ridicat”, mai scrie pe site.

Într-adevăr, conform CV-ului postat pe site, Țuțu a lucrat la SRI între aprilie 2003 și august 2011. A fost chiar șef de departament la Serviciul Român de Informații.

El are licență în drept la Universitatea Danubius din Galați și apoi a făcut master la Academia Națională de Informații. 

După SRI, a înșirat funcții publice: a fost director la Ministerul Comunicațiilor (2010-2012), prinzând doi miniștri, Gabriel Sandu și Valerian Vreme, a fost consilier la Loteria Română și adjunct la la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

194.448 lei a declarat în 2022 Gabriel Țuțu din salariul Romarm, adică aproximativ 40.000 euro pe an

Cine e Gabriel Țuțu, omul provenit din serviciile secrete, reținut alături de Victor Pițurcă: „Abilități excelente de management și leadership”

ROMARM și măștile, o controversă de acum doi ani

În octombrie 2020, Libertatea a scris că ROMARM a produs 3,7 milioane de măști și a vândut doar 60.000 dintre ele. Utilajul adus pentru fabricarea măștilor a costat 1.000.000 euro. Gabriel Țuțu spunea că restul sunt pe stoc. 

„Investiția strategică la fabrica Romarm din Dâmbovița pentru producția de măști s-ar fi transformat astfel într-o minciună guvernamentală”, scria și RISE Project în decembrie 2020, citând surse din interior. 

Reținut alături de Pițurcă senior

Alături de Gabriel Țuțu a fost reținut și fostul selecționer Victor Pițurcă, 66 ani. 

Firma implicată în dosar, care a livrat măștile, este a fiului antrenorului, Alexandru Pițurcă, iar fostul selecționer și-ar fi folosit influența pentru atribuirea contractului, au menționat sursele ziarului. 

Pe 17 februarie 2022, Libertatea a publicat o investigație despre „pasa” de 11 milioane de lei pe care fiul lui Victor Pițurcă a primit-o din bugetul MApN, printr-o firmă care a livrat măşti neconforme pentru medicii din spitalele militare COVID.

Datele despre cum s-a infiltrat PAV Green Energy, firma lui Pițurcă jr, într-o afacere cu măști au devenit publice, în motivarea unei sentințe civile a Tribunalului Bucureşti. 

Sunat de Libertatea, ministrul economiei, Florin Spătaru, nu a răspuns. Biroul de presă al Ministerului Economiei a anunțat că nu are, deocamdată, o reacție referitoare la evenimentele de azi și o va publica pe site când va fi disponibilă. 

articolul original.

Gara de Nord va fi modernizată. CFR a anunțat lansarea licitației

30 January 2023 at 13:32
image

CFR SA a anunțat luni, 30 ianuarie, că s-a lansat licitaţia pentru prima etapă a modernizării Gării de Nord, proiect în valoare de 471,15 milioane lei, adică 94,2 milioane de euro.

Prima etapă va însemna consolidarea faţadelor, acoperişurilor, refacerea instalaţiilor şi amenajarea spaţiilor publice din cele 3 corpuri ale clădirii.

Printre obiectivele proiectului se numără modernizarea, consolidarea şi reabilitarea clădirilor din staţia Bucureşti Nord, modernizarea spațiilor pentru călători, inclusiv a facilităţilor pentru persoanele cu dizabilităţi, montarea lifturilor, a sistemelor de control acces și crearea unor spaţii verzi centrale.

Proiectarea şi execuţia lucrărilor ar urma să dureze 55 luni, dintre care 9 luni de proiectare şi 46 de luni execuţie, iar termenul de depunere a ofertelor este 6 martie.

Autoritățile au estimat ca termen de finalizare anul 2027. „Avem un termen de 4 ani din momentul semnării contractului. Deci eu sunt convins că undeva, în 2027, dacă nu vom avea contestații și alte probleme neprevăzute, Gara de Nord va arăta cu totul și cu totul altfel”, a spus Ionuț Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, la TVR, în decembrie 2022.

Gara de Nord este un monument istoric inaugurat în 1872, dar aflat într-o stare avansată de degradare. Ultima reparație capitală a avut loc în 1999.

articolul original.

16 ani de închisoare pentru doi foști șefi ai Poliției Rutiere Vaslui, acuzați că impuneau subalternilor să le protejeze cercurile de interese. Un comisar din IGPR, mituit cu un pat, pe lista condamnaților

30 January 2023 at 13:27
image

Zece polițiști au fost condamnați în scandalul de corupție care a zguduit Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui în 2015. Printre cei condamnați, pe lângă foștii șefi ai structurilor rutiere, se află și fostul șef al IPJ Vaslui, dar și un comisar din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, acuzat că a fost mituit de șeful Biroului Rutier pentru a închide ochii la neregulile găsite la Vaslui.

Sentința pronunțată luni de Tribunalul Vaslui nu este definitivă însă a produs un șoc în rândul polițiștilor, care se se așteptau la pedepse prea mari. Cea mai aspră condamnare a fost aplicată fostului șef al Biroului Rutier Vaslui, Iulian Munteanu. Acuzat de 32 de fapte de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu, subcomisarul Iulian Munteanu a fost condamnat la 9 ani de închisoare.

Șeful său direct, comisarul Ioan Vîrlan, fost șef al Serviciului Rutier Vaslui, a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu.

Comisarul din cadrul Direcției Rutiere a IGPR, Mihai Axente, trimis în 2015 la Vaslui în control a fost condamnat la 3 ani, 3 luni și 3 zile închisoare cu executare. Acesta a fost găsit vinovat pentru luare de mită și instigare la abuz în serviciu.

Fostul șef al IPJ Vaslui, Mihai Carp, a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu. Carp a fost pus sub acuzare după ce a cerut unui subaltern să falsifice un proces penal și să transforme în avertisment o amendă aplicată în cazul a doi pensionari care au traversat strada neregulamentar.

Aceeași pedeapsă a fost primită și de polițiștii acuzați că falsificau procesele verbale pentru a proteja cunoștințele șefilor. Este vorba de agenții: Constantin Guraliviu, Andrei Roman, Mihai Gabriel Beraru, Augustin Brat, dar și un subaltern al comisarului Axente. În cazul lor, instanța a dispus suspendarea pedepselor, fiindu-le stabilit un termen de supraveghere.

Un al șaselea polițist, Irinel Ioan Cernat, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. El era unul dintre agenții care își desfășura activitatea în cadrul Biroului Rutier Vaslui.

Un singur polițist, acuzat de fals interlectual, a fost găsit nevinovat de instanță și a fost achitat: Dan Mihăiță Năstase.
Achitat a fost și administratorul societății care a executat patul oferit mită comisarului din IGPR de către Iulian Munteanu. Acuzat că a falsificat documentele, pentru a-l acoperi pe șeful Biroului Rutier, administratorul societății de mobilă a scăpat de condamnare pentru că faptele în cazul său s-au prescris.

Amenzile transformate în avertismente

Iulian Munteanu a fost arestat pe 19 decembrie 2015, alături de comisarul şef Mihai Axente, din cadrul Direcţiei Rutiere a IGPR.
Şeful Biroului Rutier Vaslui era acuzat că a solicitat în mod constant agenţilor din subordine să falsifice pocesele verbale de constatare a unor contravenţii prin prin suprascriere şi să transforme amenzile în avertismente. Beneficiarii serviciilor erau persoane din anturaj sau cunoştinţe de la care Iulian Munteanu, spun procurorii DNA, solicita diverse beneficii.

Controlul IGPR la Vaslui

IGPR a trimis un control la Vaslui pentru a verifica situația de la Poliția Rutieră, însă comisarul trimis să verifice a închis ochii la nereguli după ce a fost mituit.
Potrivit DNA, şeful Biroului Rutier a pregătit pentru superiorul din IGPR mai mulţi miei tăiaţi şi băuturi alcoolice (aproximativ 40-50 litri de vin de diverse sortimente). Bunurile au fost trimise, înaintea sărbătorilor pascale, la domiciliul comisarului din localitatea Dobroeşti (Ilfov).
În timp ce se afla în control la Vaslui, şeful Biroul Rutier, l-a condus pe comisarul-şef Axente la un atelier de tamplărie al unei societăţi din zonă, pentru a-şi alege un pat.

Pat pentru șefu: „Cum staţi cu faţa? În sus, nu?”

Pentru că nu a găsit nimic pe gustul său, comisarul din IGPR a dat comandă de un pat prezentat într-unul dintre pliantele societăţii.
„Şefu… Ăsta mă… prietenaşu ăsta al meu întreabă încă o dată, doi lungime, 1,60 lăţime. Nu?”/ „ Unde vă vine mai bine? Cred că în stânga […] Cum staţi cu faţa? În sus, nu?”, îl întreba Munteanu pe superiorul său din IGPR, pentru a se asigura că patul va fi pe gustul său,
extras interceptare
Patul din esenţă de lemn de frasin a fost trimis la locuinţa ofiţerului din Ilfov în luna iulie 2015. Tribunalul Vaslui a dispus confiscarea piesei de mobilier.

articolul original.

Protest al sindicatelor din domeniul energiei, în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: „Condițiile de muncă din subunitățile de producție ale CEO nu sunt un moft”

30 January 2023 at 09:53
image

Sindicaliştii din domeniul energiei au protestat, luni, în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în ziua în care instanţa ar trebui să se pronunţe cu privire la scăderea vârstei de pensionare. „Condițiile de muncă în care și-au desfășurat activitățile salariații din subunitățile de producție ale C.E.Oltenia, nu sunt un moft”, a transmis pe Facebook vicepreședintele de sindicat Energia Rovinari, Manu Tomescu.

Angajați CEO din toate termocentralele sunt azi la București, în fața ICCJ pentru Legea 197, chiar în ziua în care instanţa supremă ar trebui să dea o soluţie privind aplicarea în totalitate a acestei legi, de reducere cu 13 ani a vârstei de pensionare. 

„Noi ne luptăm pentru ca salariații din subunitățile de producție ale C.E.Oltenia să nu ajungă în situația colegilor de la Mintia sau celelalte termocentrale închise fără ca muncitorilor din acele termocentrale să le fie recunoscute condițiile de muncă în care și-au desfășurat activitățile!

Nu vrem și nu acceptăm sub nici o formă ca salariaților din C.E.Oltenia să nu le fie recunoscute condițiile de muncă în care și-au desfășurat activitățile, iar prevederile legii nr.197/2021 trebuie aplicate în totalitate așa cum sunt publicate în Monitorul Oficial!”, a transmis azi pe Facebook Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari.

Protestul este avizat azi până la ora 13:00, iar Jandarmeria București asigură măsurile de ordine. Instanța supremă ar trebui să dea luni o soluție privind aplicarea în totalitate a Legii nr.197/2021, de reducere cu 13 ani a vârstei de pensionare. Dacă legea se va aplica vor fi pensionări masive, atrag atenția sindicaliștii.

„Condițiile de muncă în care și-au desfășurat activitățile salariații din subunitățile de producție ale C.E.Oltenia, nu sunt un moft, sunt REALITATE!”

articolul original.
❌