ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

“Ianuarie românesc la Săcal (Körösszakál)”, manifestare culturală amplă în Ungaria

1 February 2023 at 08:45

La manifestări au participat peste 150 de invitați: cadre didactice și elevi români din Săcal și Apateu (Köröszegapáti)oaspeți din România și oficialități, între care s-au numărat Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), însoțit de alți clerici din cadrul eparhiei; Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Alina Pădurean, decanul Facultății de Științe Umaniste și Sociale, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad; Palfi Tamas, primarul localității Săcal; Ioan Cozma, directorul Școlii Generale Bilingve din Săcal, gazda evenimentului; Gheorghe Cozma, președintele Autoguverrii pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Bertold Netea, vicepreședintele AȚRU; Eva Iova Șimon, redactor-șef la publicația „Foaia Românească”; Delia Covaci, directorul publicației „Cronica”, ș.a.

Despre semnificația și scopul manifestării a vorbit în cuvântul de deschidere consulul general al României la Gyula, ES Florin Trandafir Vasiloni. El s-a referit la Ziua Culturii Române, legată de nașterea lui Mihai Eminescu; Unirea Principatelor Române, dar și împlinirea a 72 de ani de la prima apariție a “Foii Românești”, publicație simbol a românilor din Ungaria. Au mai adresat cuvinte de salut Gheorghe Cozma, președintele AȚRU; doamna decan Alina Pădurean; primarul Palfi Tamas și dir. Ioan Cozma, care le-a mulțumit profesorilor și elevilor care au pregătit programul, dar și tuturor celor care au răspuns invitației sale. Un cuvânt de binecuvântare și de felicitare a transmis și Preasfințitul Părinte Episcop Siluan. 

Aurmatapoiun program artistic, cu versuri și cântece de Mihai Eminescu, prezentat pe rând de elevi de la Școala Bilingvă din Săcal și de la Școala dim Apateu și un moment cultural prezentat de studentul Ticula Alexandru, cu sprijinul Facultăţide Ştiinţe Umaniste şi  Sociale din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” Arad. Cu această ocazie, elevii Școlii din Săcal au pregătit și o serie de desene cu Mihai Eminescu, care au fost prezentate publicului la Casa de Cultură.

La finalul programului de la Săcal, oficialitățile și invitații au participat la o ceremonie organizată la bustul din bronz al poetului Mihai Eminescu, amplasat în curtea Bisericii Ortodoxe Române din Apateu, unde Preasfințitul Părinte Episcop Siluan și ceilalți clerici au săvârșit o slujbă de pomenire, iar consulul general Florin Vasiloni; doamna decan Alina Pădurean și dl. Gheorghe Cozma au depus coroane de flori, din partea Consulatului General al României la Gyula, a Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria și a Universiții “Aurel Vlaicu” din Arad.

articolul original.

Sfaturi InfoCons : la ce trebuie să fim atenți când achiziționăm bijuterii ?

1 February 2023 at 08:39

Este 1 februarie, începutul unei luni dedicate dragostei și cadourilor prin prisma zilelor de 14, respectiv 24 februarie ! În acest context, InfoCons vine cu câteva sfaturi utile în sprijinul celor care doresc să surprindă persoana iubită pentru achiziționarea bijuteriilor și pietrelor prețioase

Pietrele prețioase nu se aseamănă cu achizițiile pe care le facem de ordin zilnic, acestea impunând o atenție și o responsabilitate mai sporită din partea consumatorilor. Atunci când achiziționăm pietre prețioase trebuie să fim atenți la următoarele:

– Asigurați-vă că locul de unde cumpărați beneficiază de o autorizație pentru vânzarea de obiecte din metale prețioase și pietre prețioase.

– Prețurile de vânzare a metalelor prețioase și a pietrelor prețioase nu sunt impuse de nici o instituție de stat.

– Evitați să cumpărați bijuterii de la persoane care „vă acosteaza” pe stradă sub diverse pretexte!

– Nu cumpărați obiecte din metale prețioase cu greutate suspectă!

– Cereți informații complete despre produs, preț, condiții de cumpărare (dacă acestea există) și, neapărat, precizarea că piatra este NATURALĂ.

– Feriți-vă de oferte de vânzări nesolicitate și de la persoane neautorizate.

– Asigurați-vă că veți primi un Certificat de calitate în original, însoțit de factură sau bon fiscal.

Află AICI ce trebuie să conțină certificatul de calitate

– Asigurați-vă că primiți factura fiscală sau bonul fiscal care să ateste cumpărarea produsului de la operatorul economic în cauză.

– Cereți informații suplimentare despre garanția oferită produsului și eventualele probleme de service care pot să apară.

– Verificați politica respectivei companii de returnare a bunurilor, în cazul apariției unor defecte ulterioare ce nu țin de cauze mecanice care pot interveni în momentul purtării.

– Pentru achiziționarea unor astfel de pietre, trebuie să știm că în categoria pietrelor prețioase se încadrează:

rubinele, diamantele, smarladele, safirele, precum și perlele naturale, perelele de cultură ori alte pietre fine (pietre semiprețioase).

Pe piață există trei categorii de pietre utilizate pentru bijuterii: pietre naturale, pietre sintetice și pietre artificiale. Pentru a putea identifica categoria pietrei pe care ne dorim să o achiziționăm, trebuie să fim atenți la următoarele caracteristici:

Pietre naturale: aceste pietre pot avea în compoziție un singur element, așa cum este în cazul diamantului ce etse compus integral din carbon pur sau mai multe elemente, precum în cazul turcoazului;

Pietre sintetice: aceste pietre sunt create în laborator, fiind reproduceri ale pietrelor naturale (vedem cazurile rubinelor sintetice sau safirelor sintetice);

Pietre artificiale: aceste pietre sunt produse în laborator, fiind, însă, diferite de orice alte pietre existe în natură, de exemplu cristalele sau cubic zirconia.

Pentru perle, trebuie avute în vedere două mari categorii, după cum urmează:

Perle naturale: vorbim aici despre perlele marine (găsite în scoicile din apa sărată) sau perlele de apă dulce (găsite în scoicile din apa dulce);

Perle de cultură: acestea se formează într-un mediu special amenajat și controlat, de exemplu bazine. Pe piața mondială, aceste perle sunt cel mai des întâlnite.

Ai grijă să nu achiziționezi produse contrafăcute!

În domeniul metalelor prețioase pot apărea adesea produse contrafăcute ce îmbracă diverse forme, precum imitații, umpluturi și acoperiri.

Imitațiile: metale extrem de asemănătoare ca aspect cu metalele prețioase. Pentru a se opera distincția dintre aceste metale și cele prețioase, trebuie realizată o analiză chimică.

Umpluturi: bijuteriile pot fi umplute cu metal comun, cu metal prețios cu titlu inferior ori alt metal prețios decât cel de la suprafață;

Acoperiri: articole din metal comun acoperite cu un strat subțire de metal prețios.

Când vorbim despre pietrele prețioase, trebuie avută în vedere o serie de contrafaceri, precum:

Pietre de imitație: reproduceri identice ori articole ce seamănă izbitor și nu pot fi depistate printr-o simplă analiză cu ochiul liber;

Dublete și triplete: pe lânga o piatră naturală sunt adăugate una sau două pietre cu o valoare mai scăzută sau chiar imitații.

Pietre tratate în laborator: pietre modificate chimic sau fizic (culoare, lustru, transparență), pentru a arăta precum pietrele prețioase.

articolul original.

Cum te angajezi azi în piața muncii?

1 February 2023 at 08:32

București – 1 februarie 2023. Jumătate din locurile de muncă care există astăzi în piața muncii posibil să nu mai existe până în 2055, conform ultimelor studii realizate de Institutul Global de Cercetare McKinsey. De aceea, angajatorii au început deja să puncteze importanța competențelor și aleg să investească intern în dezvoltarea angajaților.

O parte din companii însă au decis să facă un pas în față și să ajute tinerii chiar de pe băncile facultății să își dezvolte competențele necesare pentru angajare într-un mediu interactiv, energic și 100% practic. Peste 250 de studenți, profesori din toată țara și angajatorii SYKES România part of Sitel Group® s-au pregătit pentru piața muncii de azi și de mâine în cadrul programului FUTURE – Construiește cu pasiune, primul program de #EducatieAltfel din România. Timp de 3 luni, cei 3 piloni ai educației – studenți, profesori, angajatori – au lucrat practic pentru dezvoltarea acestor competențe soft în sesiuni de training săptămânale.

Corina Dăiescu, Head of Human Resources în cadrul companiei SYKES România cu peste 1800 de angajați prezintă tendințele în angajare azi în piața muncii.

Sunt foarte multe oportunități de angajare azi în piața muncii, însă procesul de a te angaja nu e chiar atât de ușor. Ce căutați azi la viitorii colegi?

 

E adevărat, pe de o parte sunt multe proiecte și posturi disponibile în piața muncii, pe de alta parte, multor candidați li se pare dificil procesul de selecție: uneori prea lung, alteori poate mai puțin clar din prisma pașilor de urmat și aici mai ales noi ca și angajatori avem o sarcina importantă de a simplifica procesele și de a oferi cât mai multă vizibilitate și feedback cât mai rapid.

Pentru noi este de interes să ne întâlnim în primul rând cu persoane deschise spre învățare și dezvoltareasta este prima trasatură „sine qua non” pentru ca la noi se vor întâlni cu etape de formare încă din primele săptămâni. Apoi ne dorim să cunoaștem persoane care stăpânesc foarte bine atât în scris cât și oral cel puțin o limbă străină, de circulație internațională.

Adaug și câteva dintre competentele de tip soft pe care am lucrat și în programul FUTUREautonomia, capacitatea de a-ți gestiona eficient timpul, munca în echipă. Aceasta este noua realitate în care operăm și acestea sunt noile date ale pieței de muncă: am câștigat dreptul de a lucra de acasă și acest drept vine cu avantajele și dezavantajele sale.

Studiile arată că noile generații se angajează mai greu în ciuda tuturor ofertelor de muncă. Care este perspectiva voastră?

 

În rândul tinerilor am observat că sunt încă mulți dintre ei ezitanți și neîncrezători. Emoțiile acestea de început vin adesea din faptul că încă nu își dau seama că deja au competențe și sunt valoroși, trebuie doar

să fie conștienți cum le pot identifica și valorifica cât mai bine.

Proiectele lor extra-curriculare sau de voluntariat, proiectele de echipa de la facultate, bursele Erasmus sau implicarea în organizațiile studențești, etc. – toate sunt oportunități de a-și dezvolta competențele cheie căutate de angajatori ca și noi – precum munca în echipe diverse, rezolvarea de probleme, managementul personal în condiții de stres sau munca sub presiunea unui termen limită, adaptabilitatea, comunicarea și persuasiunea, mai ales atunci cand sunt expuși la context.

 

 

Interviul de angajare: ne spui 3 tips & tricks?

 

 1. O pregatire temeinică legată de jobul la care aplică, compania, valorile sale și dacă pot să aibă și date din interior (poate de la un fost coleg de facultate sau o conexiune comuna de pe LinkedIN) – acest lucru ajuta mult.
 2. Să îți fie clar la interviu de ce vreau rolul acesta și cum mă ajută pe mine în raport cu planul meu personal și profesional. Motivația este foarte importantă și partea de autocunoaștere ca să pot să potrivesc competențele mele la cerințele postului este esențial.
 3. Cred că ajută să aibă un raport mai rațional față de etapa de interviu, să nu fie „totul sau nimic”. Recrutorii selectează dintr-un număr de candidați pe cel mai potrivit pentru rol (un refuz nu înseamnă că nu ești valoros, ci că nu erai tu potrivit pentru rolul ăsta, echipa asta sau în momentul ăsta).

 

 

Cum vezi viitorul în domeniul HR atât în recrutare, dar și în retenția tinerilor în companie?

 

Domeniul de resurse umane (HR) va trebui să se adapteze în continuare la noua realitate și să vină cu soluții, apropo de cum putem face procesele de selecție cât mai prietenoase, dar obiective (deși de cele mai multe ori nu mai dăm mâna cu candidații noștri).

Procesul de introducere sau de partea de onboarding – toate etapele sunt incredibil de importante ca să ne asigurăm că angajații noștri sunt bine primiți și au tot ce le trebuie în perioada (de obicei confuză) de la început.

Când discutam de retenție – aici purtăm cu totii o povara mai grea în era post-pandemica, pentru că fără doar și poate relațiile de muncă au devenit mai reci, mai tranzacționale și atunci cred că focusul trebuie să fie pe a ne identifica numitorii comuni, interesele comune; spre a crea oportunități prin care să facem proiecte cu sens pentru noi.

Un rol crucial, de exemplu, în tipul nostru de industrie îl are funcția de Team Leader care este liantul dintre companie și fiecare angajat, care creeaza „adeziunea”, lipiciul pentru echipa sa și care reușește să creioneze motivația la nivelul echipei – astfel angajamentul organizațional se transformă tot mai mult  într-un angajament pentru echipa în care mă aflu.

La nivel de HR soluția este să avem concentrarea pe zonele cele mai vulnerabile, mai ales cele de la început, iar la nivel de companie să avem cât mai multă grijă de angajamentul de la nivelul echipelor de lucru.

articolul original.

Concursului de recitări „Mihai Eminescu”, a ajuns la cea de-a șaptesprezecea ediţie

1 February 2023 at 08:15

Marți, 31 ianuarie 2023, începând cu ora 13.00, la Castelul Károlyi din Carei s-a desfășurat cea de-a șaptesprezecea ediţie a Concursului de recitări „Mihai Eminescu”, organizat de Centrul Cultural Carei cu sprijinul Direcției de Cultură a Municipiului Carei şi al Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”.

Juriul a fost format din Renata Dragoș, profesoară de limba engleză la Liceul Teoretic Carei; Corina Nuna, director la Biblioteca Municipală Carei; Loredana Ille, profesoară de limba și literatura română la Școala Gimnazială Berveni; Valentin Sorian inspector școlar și profesor de limba și literatura română la Liceul „Simion Bărnuțiu” Carei și Dragoș Georgescu, manager în activități de turism la Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”.

Concursul s-a desfășurat pe două categorii: clasele V-VIII şi clasele IX-XII, respectiv două secţiuni, limba română şi limbi străine (maghiară, germană și engleză).

Evenimentul a fost prezentat de Adrian Ștefănuți.

Juriul a avut o misiune dificilă, astfel, după centralizarea punctajului obținut, vă prezentăm clasamentul celei de-a  șaptesprezecea ediţii:

Clasele V-VIII, limba română

Loc I – Vandici Matei – Şcoala Gimnazială Nr. 1 Carei, 49,6 puncte

 

Loc II – Piscoi Jasmin – Şcoala Gimnazială  „Mihai Viteazul” Moftinu Mic, 48,9 puncte

 

Loc III – Dimofte Horea – Liceul de Arte „Aurel Popp” Satu Mare, 48,5 puncte

 

Mențiune – Dano Krisztina Boglarka – Şcoala Gimnazială Ciimești, 47,7 puncte

 

Mențiune – Heinrich Marina – Şcoala Gimnazială „Vasile Lucaciu” Carei, 46,6 puncte

 

Clasele V-VIII, limba maghiară

Loc I – Vizer Kevin Tamás – Şcoala Gimnazială Foieni, 46,6 puncte

 

Loc II – Fleisz Ádám –  Şcoala Gimnazială Foieni, 44,8 puncte

 

Loc III – Bartha Hanna –  Şcoala Gimnazială Foieni, 44,6 puncte

 

Menţiune – Lakatos Fanny –  Şcoala Gimnazială Foieni, 44,4 puncte

Menţiune – Heinrich Réka –  Şcoala Gimnazială Foieni, 44,1 puncte

Clasele V-VIII, limba engleză

 

Loc I – Szulak Eduard – Şcoala Gimnazială Nr. 1 Carei, 50 puncte

Loc II – Nagy Erika –  Şcoala Gimnazială Nr. 1 Carei, 48,2 puncte

Loc III – Lunter Patricia – Şcoala Gimnazială Nr. 1 Carei, 47,7 puncte

Mențiune – Czine Noel – Şcoala Gimnazială Nr. 1 Carei, 47,5 puncte

Mențiune – Bodonea Luca – Şcoala Gimnazială Nr. 1 Carei, 44,7 puncte

Mențiune – Dan Denisa – Şcoala Gimnazială Nr. 1 Carei, 40 puncte

Clasele V-VIII, limba germană

 

Premiu special – Holczberger Aira – Şcoala Gimnazială Nr. 1 Carei

Premiu special – Popa Alexandra Maria – Şcoala Gimnazială Nr. 1 Carei

Clasele IX-XII, limba română

Loc I – David Bianca – Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare, 50 puncte

 

Loc II – Popovici Agnes – Colegiul Național „Doamna Stanca” Satu Mare, 43,7 puncte

Loc III – Chiorean Casian – Liceul Teoretic Carei, 42,1 puncte

 

Menţiune – Susan Alexandra – Liceul Teoretic Carei, 40,6 puncte

Menţiune – Sabo Teodora – Liceul Teoretic Carei, 39,6 puncte

Premiile au constat în diplome şi cărţi oferite de Centrul Cultural Carei.

Organizatorii transmit felicitări tuturor participanților şi dascălilor acestora, pentru efortul depus şi mulţumesc totodată membrilor juriului pentru participare și sprijinul adus la buna desfășurare a concursului.

articolul original.

Incediu izbucnit la acoperișului unei case de locuit din Sătmărel

1 February 2023 at 08:03

În noaptea de întâi februarie, în jurul orei 00:30, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Someș” al județului Satu Mare, a fost alertat să intervină la stingerea unui incediu izbucnit la nivelul acoperișului unei case de locuit din cartierul Sătmărel.

La locul incendiului au intervenit, 12 pompieri militari din cadrul Detașamentului Satu Mare, cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă.

La sosirea echipajelor operative, incendiul se manifesta la nivelul acoperișului cu posibilitatea de extindere a flăcărilor la întreaga locuință.

Pompierii au localizat prompt incendiul, reușind oprirea propagării flăcărilor la restul locuinței.

După înlăturarea pericolului și asigurarea măsurilor PSI, pagubele constatate au fost următoarele: degradarea materialului lemnos la nivelul acoperișului și a podului pe o suprafață de 25 metri pătrați.

Din fericire, nu au existat victime. Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost un scurtcircuit electric.

Pentru prevenirea unor evenimente asemănătoare, pompierii vă recomandă:

 • efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice;
 • asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;
 • verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;
 • nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;
 • nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;
 • instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului.
articolul original.

Ireal! Pompierii din Regatul Unit, sub ancheta polițiștilor, după ce au fotografiat cadavrele unor femei, apoi au râs de lenjeria lor intimă

1 February 2023 at 08:23
image

Salvatorii de la Serviciul de Pompieri din Dorset și Wiltshire, Regatul Unit, sunt acuzați că au fotografiat cadavrele unor femei care au murit în accidente de mașină, le-au distribuit pe un grup de WhatsApp și s-au amuzat pe baza acestora!

O femeie a fost cea care i-a denunțat pe bărbați.

Ea a declarat că pompierii au făcut comentarii inadmisibile despre victimele pe care trebuiau să le ridice de la locul accidentului.

Nu doar atât, aceștia ar fi glumit chiar și despre lenjeria intimă pe care o purtau femeile care au murit în accidente.

„Am văzut oameni făcând comentarii despre tipul de lenjerie pe care îl purtau femeile implicate în accidentul de mașină.

Recuperarea cadavrului cuiva mort ar trebui să te sfâșie, nu să te facă să vrei să-i faci fotografii, doar pentru a glumi despre asta mai târziu.

Pentru că acesta este persoana iubită a cuiva”, a spus o femeie pompier.

Femeile se plâng de favorurile cerute de colegii lor

Totodată, mai multe femei care lucrează ca pompieri au depus plângeri de hărțuire sexuală la locul de muncă.

Acestea se plâng că de mai multe ori li s-au cerut favoruri la serviciu, și că au fost primit și ele fotografii și mesaje explicite cu conținut sexual, din partea colegilor lor.

Și mai revoltător este faptul că o altă femeie a povestit că șeful său i-ar fi spus că ”este datoare să facă sex cu el pentru a avansa în funcție”.

Poliția din Dorset a deschis o anchetă, în timp ce Serviciul de Pompieri din Dorset și Wiltshire a demarat propria investigație.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Ucraina domină lista candidaturilor cunoscute pentru Nobelul pentru Pace

1 February 2023 at 08:11
image

Printre acestea, candidaturile cunoscute pentru Nobelul pentru Pace: secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dar și preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Marți, 31 ianuarie, a fost ultima zi în care s-au mai făcut propunerile.

Printre persoanele şi organizaţiile sugerate Comitetului Nobel norvegian, câteva nume făcute publice se referă în general la actori în conflictul din Ucraina sau la opozanţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

În mod normal, lista candidaturilor este ţinută secretă timp de cel puţin 50 de ani. Dar miile de persoane care fac propuneri sunt liberi să vorbească despre persoanele preferate.

Un parlamentar al dreptei populiste norvegiene a lăsat să se înţeleagă că îl va propune pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acelaşi deputat l-a propus şi pe compatriotul său Jens Stoltenberg.

În cursă se află şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, propus de preşedintele Senatului pakistanez pentru eforturile sale de pace.

De asemenea, opozantul rus Aleksei Navalnîi e pe listă.

În fiecare an, sunt propuse câteva sute de nume. Anul trecut au fost 343 de persoane propuse.

Premiul pe 2023 va fi anunţat la începutul lui octombrie.

Citește și: Boris Johnson dezvăluie că Vladimir Putin l-a amenințat cu un atac cu rachetă în 2022: „Nu vreau să-ți fac rău, dar cu o rachetă ar dura doar un minut” | AUDIO

articolul original.

Tragedie la o pensiune din stațiunea Straja: Un copil de 3 ani, lăsat nesupravegheat pentru scurt timp de părinți, s-a înecat în piscină / Poliția a deschis un dosar penal

1 February 2023 at 08:09
image

Tragedie la o pensiune din stațiunea Straja. Un copil de trei ani, lăsat nesupravegheat de părinți, s-a înecat în piscină. În ciuda încercărilor medicilor de a-l readuce la viață, a fost declarat decesul micuțului. 

„La data de 31 ianuarie 2023, Poliția Municipiului Lupeni a fost sesizată cu privire la faptul că, un minor în vârstă de 3 ani a căzut într-o piscină și este inconștient”, a anunțat Poliția Hunedoara.

Poliţiştii ajunși la fața locului au constatat că minorul era însoțit de părinții săi care se aflau la piscina situată în interiorul unei unități de cazare din stațiunea Straja. Micuțul a rămas nesupravegheat pentru o perioadă scurtă de timp, ulterior fiind găsit de către părinți în stare de inconștiență.

„Victima a fost preluată și transportată la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale, însă din nefericire minorul a decedat la spital”, conform sursei citate.

Dosar penal pentru ucidere din culpă

În ciuda încercărilor medicilor de a-l readuce la viață, a fost declarat decesul micuțului.

„La locul solicitării echipajul de Ambulanță a găsit minorul în stop cardio-respirator. Au fost continuate manevrele de resuscitare, timp de aproximativ 20 de minute, solicitându-se și intervenția echipajului cu medic de la Petroșani”, a precizat medicul Călin Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Serviciului Județean de Ambulanță Hunedoara, citat de Adevărul.

După cele 20 de minute de resuscitare, echipajul medical a constatat că pacientul a ieșit din stop cardiac. Copilul a fost preluat de ambulanță pentru a fi transportat la spitalul din Lupeni. Pe drumul de zece kilometri din stațiune către unitatea medicală, copilul a intrat din nou în stop cardio-respirator.

„S-au început din nou manevrele de resuscitare, care au continuat și la secția de Anestezie și Terapie Intensivă a spitalului din Lupeni. Din păcate, după două ore de resuscitare, medicii au constatat decesul copilului”, a precizat medicul Călin Dumitrescu.

Poliţiştii au deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracțiunii de ucidere din culpă.

VIDEO | Copil de 4 ani înecat în piscina din curtea casei. Distrusă de durere, mama s-a sinucis

VIDEO | Un copil de 11 ani s-a înecat într-un râu din județul Galați. La fața locului a fost chemat și un elicopter SMURD

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

Ce făcea Alec Baldwin în timpul antrenamentului cu arme, când se afla pe platoul de filmare: „O abatere nesăbuită”

1 February 2023 at 08:07
image

Actorul Alec Baldwin vorbea la telefon în timpul antrenamentului cu arme de foc pentru filmul ”Rust”, în timpul căruia a împuşcat-o mortal pe directoarea de imagine Halyna Hutchins, au declarat procurorii. Biroul procurorului districtual din Santa Fe l-a acuzat pe actor de „numeroase cazuri de acte extrem de necugetate”.

Halyna Hutchins a murit pe platoul de filmare al filmului ”Rust” din New Mexico după ce Baldwin ar fi tras cu o armă de recuzită.

Armurierul filmului a fost, de asemenea, acuzat de omor prin imprudenţă.

Documentele publicate marţi, care detaliază acuzaţiile anunţate pentru prima dată la 19 ianuarie, descriu un platou de filmare haotic, cu o abordare nechibzuită a siguranţei armelor.

Alec Baldwin a fost „distras” vorbind cu membrii familiei la telefon în timpul antrenamentului privind modul de operare a armei de recuzită, a scris Robert Shilling, un anchetator special al biroului procurorului districtual, într-o declaraţie de cauză probabilă depusă împreună cu acuzaţiile de omor prin imprudenţă.

Dacă Alec Baldwin ar fi efectuat verificările de siguranţă obligatorii cu armurierul Hannah Gutierrez-Reed şi nu ar fi îndreptat arma spre Hutchins, ”tragedia nu s-ar fi produs”, a susţinut Shilling, potrivit BBC.

„Această abatere nesăbuită de la standardele şi practicile şi protocolul cunoscute a cauzat în mod direct împuşcătura fatală”, a afirmat el.

„Baldwin ştia că prima regulă de siguranţă a armelor de foc este să nu îndrepţi niciodată o armă spre cineva pe care nu intenţionezi să îl împuşti”, a adăugat Shilling.

Ce acuzații i se aduc actorului

Documentul de acuzare subliniază cel puţin o duzină de ”acte sau omisiuni de nepăsare” care au condus la împuşcături, printre care:

Nu a folosit o replică a armei de foc pentru o repetiţie neprogramată.

Lăsarea armurierului să părăsească platoul de filmare, contrar protocolului.

Abaterea de la practica de a primi arma doar de la armurier.

Nerezolvarea plângerilor privind siguranţa pe platou.

Neefectuarea verificărilor de siguranţă necesare cu armurierul, care a fost angajat fără o certificare adecvată.

Avocaţii lui Baldwin şi ai lui Gutierrez-Reed au declarat că intenţionează să lupte împotriva acuzaţiilor în instanţă.

Astfel, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ar putea fi condamnaţi la 18 luni de închisoare şi la o amendă de 5.000 de dolari. Ei vor fi judecaţi de un juriu, potrivit procurorilor.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

VIDEO: Cazierul judiciar poate fi obținut online începând de miercuri / Cum poate fi descărcat documentul direct din fața calculatorului

1 February 2023 at 07:58
image

Cazierul judiciar poate fi obținut online începând de miercuri, 1 februarie. Românii au la dispoziție două variante pentru a face acest lucru: fie prin platforma ghișeul.ro, fie prin hub.mai.ro.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Ministerul de Interne au operaționalizat proiectul pilot privind eliberarea certificatelor în sistem electronic.

Cetățenii români care nu au trecute mențiuni în cazier (nu au fost condamnați pentru fapte penale) își pot obține certificatul de cazier judiciar din fața calculatorului.

Românii au la dispoziție două variante pentru a face acest lucru:
 • Prima: prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, pentru utilizatorii care sunt înregistrați sau doresc să se înregistreze în platformă.
 • A doua: prin platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru utilizatorii care nu sunt înregistrați în GHISEUL.RO sau nu dețin un card bancar emis de o instituție bancară din Romania. În acest caz, doritorii vor completa un formular disponibil în platformă, iar pentru a li se stabili cu certitudine identitatea, se vor prezenta fizic, o singură dată, la secția de poliție.
„Acest proiect reprezintă un pas important pentru simplificarea relației dintre Ministerul Afacerilor Interne și cetățeni, în beneficiul cetățenilor”, anunță, pe Facebook, ministrul de Interne, Lucian Bode.

Certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit

Proiectul pilot va fi extins, aplicația pentru eliberarea electronică a certificatului de cazier judiciar urmând a fi disponibilă atât pentru persoanele fizice care au înscrise mențiuni în cazier, cât și pentru persoanele juridice din România, până la finalul lunii iulie.

Potrivit legii, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit și în formă electronică. Documentul are semnătură electronică calificată și este asimilat înscrisurilor autentice.

VIDEO | Sebastian Burduja: „Lansăm aplicaţia pentru mobil Ghişeul.ro, iar în câteva zile se va putea elibera cazierul judiciar”

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

Marea Britanie se pregătește de cea mai mare grevă din ultimii zece ani. Patru zile de grevă anunțate și în Franța

1 February 2023 at 07:53
image

Regatul Unit se pregăteşte miercuri pentru cea mai mare zi de grevă din ultimii zece ani. Și vameşii britanici, dar și cei din Franța, anunţă patru zile de grevă în timpul vacanţelor școlare din această lună.

În Marea Britanie, de la profesori la lucrători feroviari şi până la funcţionari publici, peste jumătate de milion de persoane ar putea manifesta miercuri pentru a cere creşteri salariale într-o ţară aflată în plină criză economică.

În decembrie, din cauza protestelor, aproximativ 1.200 de militari au fost mobilizaţi în Regatul Unit pentru a înlocui personalul de pe ambulanţe şi poliţia de frontieră aflate în grevă.

Poliţia de frontieră din Anglia şi Franţa va intra în grevă timp de patru zile în timpul vacanţelor şcolare din februarie, în perioada 17-20 februarie, anunță  un sindicat care îi reprezintă, dând de înţeles că vor fi afectaţi călătorii care intenţionează să traverseze Canalul Mânecii.

Ministerul de Externe de la București îi anunță pe românii care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Unit că vor avea mai mult de aşteptat la controlul de la frontieră.

Vor fi afectate toate punctele de trecere a frontierei internaţionale din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi  3 puncte de frontieră din nordul Franței, susține MAE .

Foto: Shutterstock

Citește și: Aproximativ 2,8 milioane de francezi au ieșit în stradă, anunță sindicaliștii, pentru a protesta față de reforma pensiilor | VIDEO

articolul original.

Peste 2000 de bucureșteni, fără gaze, după ce o echipă de muncitori a avariat rețeaua de canalizare

1 February 2023 at 07:47
image

Peste 2.000 de bucureșteni din sectorul 5 au rămas fără gaze încă de marți după-amiază. Avaria a fost provocată de o echipă de muncitori care lucrau la rețeaua de canalizare.

Bucureștenii din sectorul 5 se confruntă cu o problemă de care nu aveau nevoie, mai ales, acum, când este și foarte frig afară.

Sunt afectați atât cei care locuiesc în zonă, cât și mai multe instituții și firme.

Alimentarea cu gaze se va relua în cursul zilei de miercuri.

În cazul în care simt miros de gaze, oamenii trebuie să aerisească imediat încăperea, să nu folosească aparatele electrocasnice sau întrerupătoarele şi să închidă robinetul de alimentare cu gaze.

„Ca urmare a unei avarii produse asupra sistemului de distribuţie a gazelor naturale de către reprezentanţii Apa Nova (Aviprod) ce efectuau o lucrare de intervenţie în reţeaua de canalizare din strada dr. Mihail Obedenaru-Gheorghe, din sectorul 5 al municipiului Bucureşti, Distrigaz Sud Reţele a fost nevoită să sisteze alimentarea cu gaze naturale în respectiva zonă astăzi, 31 ianuarie 2023, începând cu ora 15:30”, a transmis, marţi seară, Distrigaz Sud Reţele.

Străzile afectate de avaria provocată

Astfel, sunt afectaţi 2.138 de clienţi casnici şi non-casnici din municipiul Bucureşti, aflaţi pe străzile: Victor Babes, Dr. Clunet, Dr. Dimitrie Draghiescu, Eroilor, Dr. Panait Iatropol, Independenţei, Dr. Mihail Mirinescu, Dr. Obedenaru-Gheorghe Mihail, Dr. Louis Pasteur, Sfantul Elefterie, Dr. Nicolae Staicovici, Dr. Grigore Taranu, Dr. Florea Teodorescu şi Dr. Nicolae Tomescu, potrivit Digi24.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Parlamentarii revin la lucru. Legi importante, de care depind miliarde de euro, așteaptă să fie dezbătute și votate

1 February 2023 at 07:41
image

Parlamentarii se întorc miercuri din vacanță. Începe o nouă sesiune legislativă plină de provocări, care va dura până la finalul lunii iunie. Un eveniment în premieră pe scena politică românească este așteptat în această primăvară, rocada guvernamentală în PNL și PSD, lucru care ar putea crea turbulențe în interiorul coaliției.

Sesiunea care debutează miercuri se anunță a fi una plină pentru coaliția PNL – PSD – UDMR aflată la putere. Legi importante, de care depind miliarde de euro de la Comisia Europeană, așteaptă să fie dezbătute și votate.

Vorbim în primul rând de legea privind reforma pensiilor speciale, un proiect deja întârziat, care trebuia adoptat până la finalul anului trecut, dar care abia a ajuns în Parlament.

Guvernul și-a luat angajamentul în fața Comisiei europene că va reduce cheltuielile cu pensiile speciale, dar actul normativ, așa cum a fost redactat de executiv, aduce prea puține modificări.

Un alt pachet legislativ extrem de important sunt legile Educației, în prezent aflate în dispută între PNL și PSD. Liberalii le-au declarat prioritate absolută, în vreme ce social-democrații încearcă să mai tragă de timp.

Tot în această sesiune, Parlamentul va trebui să voteze o nouă lege a pensiilor, până la finalul lunii martie și o nouă lege a salarizării, până la finalul lunii iunie.

Peste șase miliarde de euro depind de adoptarea și implementarea acestor acte normativ în 2023.

Activitatea legislativă ar putea fi însă perturbată de tensiunile din coaliția de guvernare generate de preconizata rotativă guvernamentală.

PNL și PSD au început deja să se contreze pe tema schimbării miniștrilor și a premierului, eveniment planificat pentru data de 25 mai.

Opoziția va avea o misiune dificilă, în condițiile în care este extrem de fragmentată

USR și-a pierdut capacitatea de a folosi principalele instrumente parlamentare, moțiunile simple și sesizările la Curtea Constituțională, după ce Dacian Cioloș i-a provocat o serioasă hemoragie de senatori și deputați.

Singura șansă este alianța cu minuscula formațiune a fostului premier liberal Ludovic Orban, Forța Dreptei.

AUR rămâne în continuare nefrecventabil, un partid considerat extremist, cu care niciuna dintre formațiunile parlamentare nu dorește să se asocieze.

În aceste condiții, simpla depunere a unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului este o misiune imposibilă pentru actuala opoziție.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Cum schimbă rotativa politică modul de a conduce țara? Cristian Grosu, Curs de Guvernare: „Vine PSD-ul cu premierul și atunci va fi tentat să arunce cu bani” | VIDEO

articolul original.

Suceava: Aproape 100 de medici de la Spitalul Județean au semnat o scrisoare de susținere pentru șefa de la Oncologie, cercetată pentru luare de mită

1 February 2023 at 07:14
image

Aproape 100 de medici din Spitalul Județean Suceava au semnat o scrisoare de susținere pentru șefa Secției de Oncologie. Aceasta este cercetată penal pentru luare de mită în formă continuată, iar după ce a stat cinci zile în arest preventiv a fost plasată ulterior în arest la domiciliu.

Memoriul de susţinere a medicului Anca Dumitrovici Ababneh a fost semnat de 95 din cei 252 de medici care activează la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.

Aceștia spun că “eventualele daruri din partea pacienţilor, dacă într-adevăr acestea există, ar putea reprezenta doar un mic gest de recunoştinţă din partea acestora”.

Și toate acestea pentru efortul şi seriozitatea depuse în salvarea vieţilor lor.

Semnatarii scrisorii, care a fost depusă la Curtea de Apel Suceava, mai spun că nu cred că în cazul colegei lor poate fi vorba de luare de mită sau primire de foloase necuvenite.

Pe de altă parte judecătorii de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Suceava consideră că faptele de care este acuzată Anca Dumitrovici Ababneh au caracter penal și întrunesc elementele infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

Magistrații au mai arătat că „atențiile”, cadourile sau sume de bani către medici sunt o practică uzuală în România, asta în ciuda faptului că legislația interzice acest aspect, iar pacienții pot fi cercetați la rândul lor pentru dare de mită.

În cazul șefei Secției de Oncologie de la Spitalul Județean Suceava anchetatorii arată că ar fi primit mită de 64 de ori constând în diferite sume de bani, dar și alte produse, cum ar fi cafea sau miere de albine.

Faptele ar fi fost comise în cursul anului trecut, iar totul s-a aflat după sesizările familiilor a doi bolnavi de cancer.

Citește și: Personalul Spitalului Județean Suceava, reinstruit să nu ia mită, după cazul șefei de la Oncologie, cercetată pentru șpagă

articolul original.

Aproximativ 2,8 milioane de francezi au ieșit în stradă, anunță sindicaliștii, pentru a protesta față de reforma pensiilor | VIDEO

1 February 2023 at 07:05
image

Protest de amploare în Franța. Aproximativ 2,8 milioane de persoane au ieșit în stradă, a anunţat Confederaţia Generală a Muncii (CGT). Autoritățile estimează  că numărul participanților a fost însă de 1,2 milioane de persoane.

Francezii au protestat față de reforma sistemului de pensii promovate de preşedintele Emmanuel Macron.

În ciuda manifestațiilor, puterea de la Paris nu vrea să dea înapoi în ceea ce privește reforma pensiilor care a stârnit mișcări sindicaleîn toată țara.

O mobilizare puternică a manifestanților a fost în Paris dar și în mai multe orașe mari din Hexagon. Printre participanți s-au numărat multe femei,  ele considerându-se “marile perdante” ale unei reforme “injuste”.

Potrivit BBC 11.000 de polițiști au fost mobilizați în toată țara în contextul protestelor.

Police attacks were carried out on the General Strike actions in France today. Dozens of people were detained by the police.#greve31janvier #manif31Janvier #France #antireport #paris pic.twitter.com/rHf5EXa6RC

— Partizan Yunanistan (@partizanGreece1) January 31, 2023

Au fost semnalate unele incidente violente izolate în Paris. 30 de persoane au fost arestate.

Ministrul de interne a lăudat poliția pentru gestionarea protestelor.

Les forces de l’ordre se mettent à charger d’un seul coup sans AUCUNE sommation et sans AUCUNE raison renversant les personnes qui n’ont pas eu le temps de se décaler. #greve31janvier #ReformeRetraites #NonALaReformeDesRetraites #MacronDEGAGE #Paris pic.twitter.com/OvfrvaoXx4

— AB7 Média (@Ab7Media) January 31, 2023

Pe lângă proteste, grevele au avut însă efecte vizibile mai ales în sectorul transporturilor, cu perturbări ale traficului aerian şi feroviar, precum şi în funcţionarea liniilor de metrou.

Reforma care a stârnit această mişcare de protest prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani şi de asemenea creşterea duratei de cotizare.

În ciuda manifestaţiilor, guvernul de la Paris rămâne ferm pe poziţii. Preşedintele Macron a descris această reformă drept “indispensabilă”, în timp ce şefa executivului, Elisabeth Borne, a insistat că majorarea vârstei de pensionare la 64 de ani “nu mai este negociabilă”.

Guvernul francez argumentează că această creştere a vârstei de pensionare se impune în urma îmbătrânirii populaţiei şi a scăderii încasărilor în sistemul public de pensii.

Foto: Twitter

Citește și: Harta corupției la nivel mondial: România se află la mijlocul clasamentului, în timp ce Ungaria este cea mai coruptă din UE

articolul original.

Un șofer român de TIR care mergea la 15 metri în urma camionului din față, oprit și amendat, pe o autostradă din Germania

1 February 2023 at 07:44
image

Un șofer român de TIR a plătit o amendă de 150 de euro pe autostrada 94 din Germania, luni, după ce polițiștii l-au surprins conducând la 15 metri distanță de camionul din fața lui, scrie site-ul regional de știri Innsalzach24.

Legea cere în Germania o distanță minimă de 50 de metri până la vehiculul din față pentru vehicule cu masa mai mare de 3,5 tone, pentru trafic intens pe autostrăzi, de la o viteză mai mare de 50 km/h.
Luni, 30 ianuarie, în jurul orei 16.30, un șofer profesionist de 46 de ani din România nu a respectat acest regulament, la volanul camionului său articulat. Românul era în drum spre München, la Heldenstein.

Distanța până la camionul din față a fost de numai 15 metri. Șoferul a fost scos din trafic de oficialii de la poliția de autostrăzi Mühldorf, instruit și sancționat cu o amendă pentru abaterea sa. Legea spune că pentru contravenția sa, amenda este de 149 de euro.

articolul original.

Echipă de jurnaliști cehi, atacată de ruși, lângă Bahmut: „Două obuze au aterizat la 20 de metri de noi”

1 February 2023 at 07:35
image

„Între Soledar și Bahmut, după ce am fost urmăriți de o dronă rusească, două obuze au aterizat la doar 20 de metri de noi”, a relatat Andreas Papadopoulos, corespondent al postului public Česká Televize (CT) pe frontul din Ucraina, informează Blesk. Incidentul s-a consumat pe 26 ianuarie, iar echipa a scăpat teafără.

„O crimă”, a scris Papadopoulos, pe Twitter, în condițiile în care echipa CT purta pieptarele care evidențiau că este vorba de jurnaliști.

„La mai puțin de cinci minute de la înregistrarea acestui videoclip, o dronă a zburat peste noi, iar în alte cinci minute, rușii au început să ne bombardeze de pe partea opusă a dealului. Două lovituri au aterizat la 20 de metri de noi, deși suntem marcați vizibil ca presă”, a afirmat Andreas Papadopoulos.

Necelých pět minut po nahrání tohoto videa nad námi přeletěl dron, za dalších pět nás rusové z protější strany kopce začali ostřelovat. Dvě rány dopadly 20 metrů od nás, přestože jsme viditelně označení jako press. Zločin. pic.twitter.com/dg6ekBTX8U

— Andreas Papadopulos (@andreas_ppdp)
January 26, 2023

„Orașul este în prezent înconjurat de trupe rusești. Nori de fum se ridică pe întregul orizont de la căderea obuzelor de artilerie sau de la tirurile de mortiere și lansatoarele de rachete”, a descris Papadopoulos situația de lângă Bahmut într-un videoclip, în timp ce împușcăturile răsunau.

Ještě jedna sekvence z odjezdu z místa: https://t.co/SQL2qzRgTv pic.twitter.com/NdAy4Urxkg

— Andreas Papadopulos (@andreas_ppdp)
January 26, 2023

Potrivit lui Papadopoulos, înainte să fie atacați, el și echipa lui filmaseră un cimitir plin de morminte nemarcate. 

Cazul a fost listat și pe site-ul organizației Reporteri Fără Frontiere. Jurnalistul, cameramanul Jan Bradáč, și asistenta lor ucraineană, Anastasia Juk, nu au fost răniți.

articolul original.

Statele UE cer Bruxelles-ului să nu mai dea speranțe „nerealiste” Ucrainei cu privire la o aderare rapidă

1 February 2023 at 07:20
image

În urma declarațiilor optimiste auzite în ultimele luni, unii oficiali de la Kiev au ajuns să creadă că Ucraina ar putea adera în doar doi ani la UE. Scenariul este imposibil, spun pentru Financial Times mai mulți diplomați europeni, care vor ca oficialii ucraineni să înțeleagă că, în ciuda bunăvoinței, procesul de aderare va fi unul dificil și îndelungat.

Statele membre UE au avertizat Bruxelles-ul să nu ofere Ucrainei speranțe „nerealiste” în legătură cu o aderare rapidă la blocul comunitar, la summitul care va avea loc pe 3 febuarie la Kiev.

Reuniunea din Ucraina îi va oferi președintelui Volodimir Zelenski posibilitatea de a pleda pentru aderarea țării sale la UE, în fața președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen și a președintelui Consiliului European Charles Michel.

Zelenski vrea, de asemenea, să îi convingă pe europeni să adopte un mecanism legal de urmărire penală a rușilor pentru crime de război și să accepte utilizarea activelor rusești înghețate pentru a finanța reconstrucția Ucrainei.

Mai mulți diplomați de rang înalt din capitalele UE sunt îngrijorați însă de faptul că așteptările imposibile ale Ucrainei – inclusiv aderarea la UE până în 2026 – au fost încurajate, în loc să fie temperate, de către înalții oficiali de la Bruxelles.

„Niciun lider politic nu vrea să fie de partea greșită a istoriei. Nimeni nu vrea să fie acuzat că nu a făcut suficient”, a declarat un diplomat de rang înalt din UE, pentru Financial Times.

„Așa că li se spune că totul este posibil”, a adăugat el.

Premierul ucrainean așteaptă o aderare în doi ani

În semn de răspuns la invazia Rusiei din februarie anul trecut, UE s-a grăbit să sprijine Ucraina prin pachete militare, umanitare și financiare, inclusiv prin sancțiuni împotriva Rusiei care au afectat și economiile statelor membre.

De asemenea, blocul comunitar a luat măsura fără precedent de a acorda Ucrainei statutul de candidat oficial la aderare, în ciuda faptului că această țară nu îndeplinește cerințele standard.

Însă în timp ce unele state membre din Europa Centrală și de Est au susținut solicitările Ucrainei, alte capitale din nord și vest și-au exprimat îngrijorarea cu privire la dificultățile integrării unei țări cu o populația mare și săracă și cu un vast sector agricol.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost deosebit de precaut în ceea ce privește viteza aderării Ucrainei, avertizând în luna mai, înainte ca țara să devină oficial candidată, că procesul ar putea dura „câteva decenii”. 

Liderii instituțiilor UE au adoptat însă un ton ceva mai optimist. Președinta Comisiei Europene a declarat, cu ocazia unei vizite la Kiev, în septembrie, că „procesul de aderare este pe drumul cel bun”. „Este impresionant să vedem viteza, determinarea și precizia cu care progresați”, a adăugat ea.

Președintele Consiliului European, Michel, a declarat și el în această lună că UE trebuie să facă toate eforturile pentru a transforma promisiunea față de Ucraina în realitate, „cât mai repede posibil”. „Ucraina este UE și UE este Ucraina”, a declarat el în fața parlamentului ucrainean.

Această retorică a creat așteptări la Kiev, unde unii oficiali au semnalat deja o posibilă aderare rapidă în bloc. Prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal a declarat, spre exemplu, că are în vedere un calendar de doi ani.

„Există riscul ca retorica să se ciocnească de realitate”

Sub acoperirea anonimatului, politicienii europeni care au vorbit cu Financial Times au temperat optimismul.

„Nu va exista o cale rapidă de aderare a Ucrainei la UE”, a declarat un al doilea diplomat UE. „Există riscul ca retorica să se ciocnească de realitate”, a observat el.

Mai mulți oficiali din statele membre au declarat pentru cotidianul financiar că executivul UE trebuie să clarifice Ucrainei faptul că există obstacole uriașe înainte de începerea negocierilor oficiale de aderare, care pot dura, la rândul lor, un deceniu sau mai mult.

„Acest decalaj (între promisiuni și realitate) a crescut de ceva timp. Și ajungem în punctul în care este prea mare”, a declarat un al treilea diplomat al UE.

„Ei par să creadă că pot deveni membri chiar mâine. Și, în mod evident, nu este cazul”, a explicat acesta.

Summitul de la Kiev presupune întâlniri ale comisarilor europeni cu membrii guvernului ucrainean și discuții ale lui von der Leyen și Michel – care reprezintă statele membre – cu Zelenski.

Discuțiile de la Kiev vor sublinia necesitatea continuării reformelor, abordând, de asemenea, cooperarea economică și reducerea barierelor comerciale cu UE.

Și unii oficiali europeni se tem că promisiunile acestora vor merge prea departe.

„Von der Leyen și Michel s-ar putea să se întreacă, în dorința de a fi unul mai proucrainean decât celălalt”, a declarat unul dintre diplomații UE.

articolul original.

Iulia Timoșcenko, deputat și fost premier ucrainean, pe plajă în Dubai, în plin război cu Rusia: „Mi s-a făcut dor de nepoți”

1 February 2023 at 07:03

Iulia Timoșcenko, 62 de ani, deputată, lideră a partidului Batkivșina și fostă prim-ministră a Ucrainei (2005, 2007-2010), a petrecut primele săptămâni din ianuarie în Dubai, Emiratele Arabe Unite, arată o investigație publicată de Ukrainska Pravda. Politiciana a explicat, într-un interviu pentru CH Media, preluat de Blick, că și-a vizitat fiica și nepoții.

În investigația „Batalionul Dubai. Cine se ascunde în Golful Persic” se arată că Iulia Timoșenko a petrecut mai mult timp la hotelul de cinci stele „Kempinski”, de pe insula Palm Jumeirah.

Iulia Timoșcenko, deputat și fost premier ucrainean, pe plajă în Dubai, în plin război cu Rusia: „Mi s-a făcut dor de nepoți”
Iulia Timosenko, pe plaja exclusivistă din Dubai

Jurnaliștii au surprins-o pe Timoșenko și pe soțul acesteia pe plaja privată închisă a hotelului, pe 5 ianuarie. După ce a sesizat că este filmată, deputata a părăsit plaja de lux.

Ziarul Ukrainska Pravda scrie că politicana s-ar fi întors la Kiev la cinci zile după interacțiunea cu ziariștii.

Mai mulți oameni de afaceri au explicat că familia fiicei lui Timoșenko s-a mutat în Dubai chiar înainte de începerea invaziei la scară largă din 24 februarie.

În ianuarie 2022, Iulia Timoșenko a petrecut aproape o lună în Emiratele Arabe Unite.

„Da, asta e slăbiciunea mea umană!”

„Fiica mea și cei trei nepoți ai mei locuiesc în Dubai. S-au mutat acolo înainte de a începe războiul. Poate că a fost slăbiciunea mea umană, dar mi-a fost foarte dor de fiica mea și de nepoții mei”, a declarat Timoșenko, pentru presa elvețiană.

Membră a Parlamentului de la Kiev și șefă a unui partid de opoziție, Timoșenko a condus de două ori guvernul de la Kiev, sub președintele Viktor Iușcenko.

Ea fost închisă aproape de doi ani și jumătate, pentru abuz financiar, în timpul regimului Ianukovici. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a descris detenția lui Timoșenko drept „arbitrară și ilegală”. 

După protestele de pe Maidan, din 2014, parlamentul ucrainean a modificat un articol din codul penal al Ucrainei, astfel încât infracțiunile pentru care Timoșenko fusese condamnată să nu mai fie urmărite penal. Politiciana a fost atunci eliberată.

Ea a candidat și la alegerile prezidențiale din 2019, dar a fost învinsă de actualul președinte Volodimir Zelenski, 45 de ani. 

Iulia Timoșcenko, deputat și fost premier ucrainean, pe plajă în Dubai, în plin război cu Rusia: „Mi s-a făcut dor de nepoți”
Timoșenko și Putin, în 2008, când cei doi erau premierii Ucrainei și Rusiei

Ce spune despre Putin

„Mitul conform căruia armata rusă este a doua cea mai puternică din lume a fost spulberat. La fel ca mitul politic conform căruia Rusia este o superputere”, a declarat Timoșenko, în presa elvețiană. Ea crede că o înfrângere a Rusiei e „inevitabilă”.

„Unii politicieni și experți spun că Putin este nebun sau bolnav și că asta îl motivează. Nu împărtășesc această părere“, adaugă deputata.

Scopul lui Putin nu a fost Crimeea sau Donbasul. Nici măcar Ucraina. Scopul lui este puterea. În toată lumea, nu numai în Rusia. El vrea să submineze supremația occidentală în lume. Ucraina este doar începutul.

Iulia Timoșenko:

Cine face parte din „Batalionul Dubai”

Potrivit Ukrainska Pravda, mai mulți oameni de afaceri bogați și politicieni ucraineni locuiesc la Dubai, pe fondul războiului pe scară largă declanșat de Rusia:

 • oligarhul Valeri Horoșkovski, fost conducător al SBU, Serviciul ucrainean de Securitate
 • omul de afaceri Vilen Șatvorian, un apropiat de fostul ministru de interne Arsen Avakov:
 • deputații Natalia Korolevska și soțul ei, Iuri Solod și deputatul Vadim Stolar s-au mutat deja în Dubai;
 • deputatul Suto Mamoian vine adesea în vizită;
 • prezentatorul TV Savik Șuster.

Anul trecut, Ukrainska Pravda a scris despre „Batalionul Monaco“, oameni de afaceri și politicieni ucraineni care huzureau pe Coasta de Azur, pe fondul războiului pe scară largă declanșat de Rusia. Aluzia amară era la sacrificiul soldaților din Batalionul Azov.

articolul original.
❌