ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022Ultimele Stiri

A murit Coolio. Celebrul rapper, cunoscut pentru piesa Gangsta’s Paradise, avea 59 de ani

29 September 2022 at 06:46
image

Coolio, pe numele său adevărat Artis Leon Ivey Jr., s-a născut în Monessen, Pennsylvania, în 1963. Ulterior, el s-a mutat în cartierul Compton din Los Angeles. Coolio și-a lansat albumul de debut, „It Takes a Thief”, în 1994, iar în anul următor, a lansat albumul de referință „Gangsta’s Paradise”. Piesa cu același nume se numără printre cele mai cunoscute melodii ale lui Coolio.

De-a lungul carierei sale, a lansat opt albume de studio, ultimul fiind „From the Bottom 2 the Top”, în 2009. Coolio a primit, de asemenea, șase nominalizări la premiile Grammy, iar „Gangsta’s Paradise” i-a adus premiul pentru cea mai bună interpretare rap solo în 1996.

De asemenea, artistul a apărut în diverse filme și emisiuni de televiziune de-a lungul anilor. Abilitățile sale culinare au inspirat, de asemenea, lansarea serialului web „Cookin’ with Coolio” în 2008.

Coolio a cântat până la moartea sa, scriu cei de la popsugar.co.uk, iar ultima sa apariție publică a fost la Riot Fest din Chicago, pe 18 septembrie.

Sursa foto: Hepta

articolul original.

FOTO – Picturile artistului Ștefan Câlția, expuse la Londra. A fost invitat să prezinte perspectiva sa asupra satului transilvănean de însuși Regele Charles al III-lea

29 September 2022 at 07:03

O serie cu lucrări care reflectă lumea reală și lumea fantastică, semnate de artistul român Ștefan Câlția, este expusă în  Galeria „The Garrison Chapel” din Londra. Printre admiratorii pictorului se numără Regele Charles al III-lea.

Temele fantastice abordate de Ştefan Câlţia în lucrările sale sunt prezentate publicului larg prin picturi, personaje și obiecte special gândite în contextul expoziției de la The Garrison Chapel, spațiu expozițional al The Prince’s Foundation – principala fundație cu activitate în România patronată de Regele Charles al III-lea și care găzduiește expoziții ale artiștilor invitați și dezvoltă programe educaționale în diverse domenii.

Rosie Alderton, manager al The Garrison Chapel, afirmă: „Sunt convinsă că viziunea lui Ștefan Câlția despre lume va surprinde și va inspira publicul care va vizita galeria”.

„Path in Transylvania”, expoziție semnată de artistul Ștefan Câlția
„Path in Transylvania”, expoziție semnată de artistul Ștefan Câlția

Invitat să-și expună lucrările la Londra, de însuși Regele Charles al III-lea

Ștefan Câlţia, care a avut privilegiul de a îl întâlni pe Rege în Transilvania în această primăvară, este cunoscut ca un artist multidisciplinar.

În mai 2022, artistul Ștefan Câlția a avut privilegiul unei întâlniri cu Majestatea Sa Regele Charles al III-lea, la una dintre vizitele sale periodice în Transilvania. Fascinat de lumea picturală a artistului, dar și de  permanentă sa muncă de aducere în actualitate a meșteșugurilor și a universului ancestral a satului  transilvan, Ștefan Câlția a fost invitat cu o expoziție personală în galeria din inima centralului cartier  londonez, Belgravia.

Pictura lui Ștefan Câlția este recunoscută prin complexitatea discursului narativ care aduce împreună clovni, personaje ce protejează case, păsări, elemente zoomorfe, personaje ce călătoresc pe, dar și deasupra liniei de pământ abia sugerate de pictor. Preocupat de ideea de loc ca o reprezentare a naturii și a apartenenței, peisajele lui vorbesc despre rădăcini, despre relația omului cu natura, despre pictură ca mediu de exprimare, dar și despre conservare și păstrare.

„Path in Transylvania”, expoziție semnată de artistul Ștefan Câlția
„Path in Transylvania”, expoziție semnată de artistul Ștefan Câlția

„Totuși, aș vrea ca acela care privește ceea ce am făcut nici măcar să nu intuiască această poveste. Mi-aș dori ca el să-și vadă propriile sale locuri, pe care le are deja rânduite în interiorul său. Nu îmi doresc să se schimbe atunci când stă în acest peisaj, ci, pur și simplu, ca el să privească, într-un mod mai limpede sau dintr-un alt unghi, ceea ce deja purta cu sine. Iar apoi, după ce pleacă de lângă lucrarea mea, să aibă bucuria unei meditații. Nu am ambiția nici să răstorn lumea, nici să o schimb. Este ca și cum am sta împreună pe un deal, privind apa Oltului sclipind în zare. Poate că eu înțeleg ceva din această imagine și tu altceva. Dar amândouă aceste înțelegeri sunt legate de lumină”, spune Ștefan Câlția.

Artistul abordează în expoziția „PATH IN TRANSYLVANIA” teme precum arhitectura vernaculară, meșteșugurile tradiționale, dar și biodiversitatea, ca resurse permanente în viețile noastre pe care e de dorit să ni le reamintim în aceste vremuri.

„Path în Transylvania”, de Ştefan Câlţia, va putea fi vizitată până pe 16 octombrie 2022.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Cât câștigă un tractorist. Femeile din Iași se bat pe această meserie. Salariile sunt uriașe!

29 September 2022 at 07:02
image

Un număr tot mai mare de femei din Iași vor să devină tractoriste. Fie pentru că este o meserie bănoasă, fie pentru că agricultorii nu mai găsesc tractoriști sau doar pentru că ieșencele obțin punctaje mari la proiectele europene. Femeile se înscriu la concursurile organizate de Direcția Agricolă.

În ultimii 3 ani, 10 femei au finalizat aceste cursuri, ceea ce oricum reprezintă un număr foarte mare, având în vedere că agricultorii, acum sunt de sex feminin.

Acestea se înscriu la cursurile organizate de Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași din diverse motive, iar în ziua de azi, cine nu are nevoie de un salariu din care să te alegi cu ceva?

Una dintre absolventele cursului de tractorist este Monica Balla. Producătoarea se ocupă împreună cu familia de 5,7 hectare cu lavandă, în comuna Românești, Iași.

Spune că cineva trebuia să conducă tractorul și s-a apucat de cursuri, dar nu i se pare dificilă această meserie.

Ieșencele, femei dornice de muncă

„Lucrăm în agricultură și, pentru că este nevoie de cineva care să lucreze pământul, am făcut cursurile de tractorist. Cine se ocupă de plantație se ocupă, de obicei, de tot ce înseamnă partea de agricultură. Nu a fost greu deloc să învăț această meserie. Cursul a durat vreo 2 luni și din primăvară sunt deja cu atestat de tractorist. Am achiziționat un tractor, model nou. E ca o Dacie nouă (n.r. –zâmbește). Acum, nu facem nimic în câmp, pentru că așteptăm să se oprească ploile. După aceea o să arăm, discuim terenurile, pregătim cultura pentru iarnă. Eu mă urc pe tractor și fac toate lucrările. E la fel ca în orice meserie. Și femeile pot să conducă tractorul”, spune Monica Balla, absolventă a cursului de tractorist organizat de Direcția Agricolă Iași.

Fie vor să se angajeze în domeniul agricol, ca tractorist, fie au diverse afaceri în agricultură și, pentru că nu găsesc tractoriști, sunt nevoite să învețe să conducă utilajele moderne, fie au nevoie de punctaje mari pentru accesarea fondurilor europene.

„Eu am 42 de ani și, timp de 15 ani, am muncit în confecții. Apoi am ales să studiez agricultura pentru că mi-am dat seama cât de importantă e mâncarea și de aceea m-am gândit să îmi schimb domeniul. Am vrut să știu mai multe despre mâncarea sănătoasă. Am ajuns să evit să mai cumpăr din piață, pentru că țăranul agricultor fără școală prea multă folosește substanțe chimice, în mod necontrolat.

De aceea uneori cumpăr din supermarket, pentru că e nevoie să știm, dacă tot ingerăm substanțe chimice, măcar ce cantitate consumăm. În domeniul agricol sunt oportunități, dar trebuie să ai timp să te ocupi de ele. Eu am un copil mic și e mai dificil să am un program complet. Am finalizat și un internship, iar acum sunt studentă la master. Am făcut și curs de inspector de resurse umane. Am zis că îmi iau mapa și merg din ușă în ușă să caut un loc de muncă”, mai spune Sorina Maria Moraru, absolventă a cursului de tractorist.

Sute de ieșeni finalizează anual cursurile organizate de Direcția Agricolă pentru apicultori, tractoriști sau lucrători în cultura plantelor și zootehnie.

Femeile din Iași, dar nu numai, care vor să se înscrie la cursurile de tractorist pot cere informații de la Direcția Agricolă, următorul curs fiind programat în luna octombrie 2022, potrivit Bzi.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

VIDEO | Copil de 4 ani înecat în piscina din curtea casei. Distrusă de durere, mama s-a sinucis

29 September 2022 at 06:42

Dublă tragedie la Găești. Un copil de 4 ani a murit înecat în piscina din curtea casei în care locuia cu mama sa. Distrusă de durere, după aflarea veștii, femeia în vârstă de 34 de ani a fugit într-o pădure din apropierea casei unde și-a pus capăt zilelor. 

Totul s-a întâmplat miercuri seară după ce băiețelul de numai 4 ani aflat în grija mamei a fost găsit fără suflare în piscină.

Polițiștii au fost sesizați de un bărbat cu privire la faptul că un copil s-a înecat, iar după ce s-au deplasat la locul faptei au constatat că minorul a căzut într-o piscină, situată în curtea locuinței.

Din nefericire, nu s-a mai putut face nimic pentru cel mic, fiind declarat decesul. Cadavrul a fost transportat apoi la Serviciul de Medicină Legală, pentru efectuarea necropsiei, au transmis polițiștii.

”La data de 28 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Găești au fost sesizați, prin S.N.U.A.U. 112, de către un bărbat cu privire la faptul că un copil s-a înecat.  Polițiștii s-au deplasat la fața locului, unde, din primele verificări, au constatat că un minor de 4 ani, care se afla în grija mamei, ar fi căzut într-o piscină, situată în curtea locuinței”, informează IPJ Dâmbovița.

Distrusă de durere, Cami, mama copilului, a fugit de acasă, fiind căutată de zeci de polițiști și jandarmi. Din nefericire, după ore bune de căutări, femeia a fost găsită spânzurată de un copac, într-o pădure din apropiere.

”În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, faptă prevăzută de art. 192 din Codul Penal. Totodată, întrucât ulterior producerii evenimentului, mama copilului a părăsit locul respectiv, aflându-se într-o stare de tulburare emoțională, la acest moment, sunt efectuate activități de căutare a acesteia. La activități sunt angrenați polițiști, jandarmi, pompieri și voluntari”, au mai transmis reprezentanții IPJ Dâmbovița.

Echipajul de Ambulanță trimis la fața locului a încercat să o resusciteze, dar fără rezultat.

articolul original.

Împreună pe terenul de sport. De ce au mers polițiștii la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu

29 September 2022 at 06:27
image

Comunicat IPJ Arad: Polițiștii din Ineu au vizitat elevii claselor a XI-a și a XII-a, de la Colegiul „Mihai Viteazul” Ineu, la ora de sport. Pe lângă meciul de baschet și exercițiile de mișcare, elevii au avut ocazia să discute cu polițiștii despre problemele lor de zi cu zi, dar mai ales despre cariera de polițist.

În același ambient, colegii noștri au avut ocazia să expună copiilor urmările pe care le poate avea consumul de droguri și alcool, dar mai ales avantajele unei vieți active, cu practicarea sportului.

Activitățile de prevenire a consumului de droguri vor continua pe toată perioada școlii, dar și în vacanțele intermodulare.

articolul original.

Concursuri eșuate de angajare a unor polițiști locali, în Botoșani! 18 înscriși, 18 picați. Șeful instituției: „Au lăsat foaia goală”

29 September 2022 at 06:06

Polițiștii din Botoșani au rămas surprinși de incompetența tinerilor de azi în urma rezultatelor obținute la un concurs pentru ocuparea unor posturi de polițiști locali. 18 persoane au candidat, dar se pare că nici locurile de muncă la buget nu mai stimulează interesul tinerilor, însă, asemenea rezultate au dezamăgit întreag sistemul! 

Poliția Locală Botoșani a obținut o derogare pentru a organiza un concurs pentru mai multe posturi de polițist local. În urma examenelor, un număr de 18 persoane au obținut calificative inadmisibile.

Aparent, nici măcar locurile de muncă la buget nu mai fac tinerii să își dea interesul suficient, astfel încât, notele obținute la examene au fost foarte mici.

Unii dintre ei au lăsat foaia goală, iar alții au mestecat gumă fără nicio jenă.

Ofițerii de poliție au rămas șocați deoarece s-a ajuns în situația în care să nu se găsească oameni pregătiți din punct de vedere profesional.

La concursul de recrutare organizat pentru ocuparea următoarelor funcții: postul de polițist local, clasa I, grad profesional debutant la Serviciul Activitate comercială și Camera de corpuri delicte și postul de polițist local, clasa I, grad profesional debutant la Serviciul Activitate comercială și Camera de corpuri delicte, la care s-au înscris nu mai mult de 18 candidați pentru cele două posturi.

Din nefericire, la fel ca la prima examinare toți au fost declarați respinși de comisia de evaluare.

Ofițerii din Botoșani, dezamăgiți de tinerii de azi

Șeful instituției a arătat că, din păcate, pare să fie din ce în ce mai greu să fie angajate persoane competente în serviciul public.

„Nu vreau să fac niciun fel de comentariu, dar dacă minimul e de 50 de puncte și ei fac 15 puncte? Măcar să schițeze de bun simț, pentru comisia aia, trei prostii sau din aducere aminte. Au lăsat foaia goală. Și cu acea atitudine de mestecat gumă. Ne-am dori să găsim tineri, dar nu cred că se mai face cartea pe care am făcut-o noi cu ani în urmă”, a spus Ioan Onuțu, directorul Poliției Locale Botoșani.

Sursă Foto – Botoșeanul.ro

Ioan Onuțu, directorul Poliției Locale a  declarat că aceste concursuri nu se vor repeta deoarece angajările în sistemul public au fost blocate până la data de 1 ianuarie 2023.

Și că, de asemenea, deocamdată va trebui să funcționeze pe actuala schemă de personal având în vedere că ambele concursuri s-au soldat cu eșecuri.

La cel de-al doilea concurs proba scrisă trebuia să aibă loc pe data de 26 septembrie 2022, de la ora 10:00, la sediul instituției.

Interviul nu va mai fi programat având în vedere că niciun candidat nu s-a calificat pentru această probă unde era nevoie să se atingă măcar numărul de 50 de puncte, potrivit Botoșeanul.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Taximetrist înjunghiat de un client minor, în localitatea Ciohorani

29 September 2022 at 03:27
By: Geo
image

Un taximetrist in varsta de 22 de ani a fost la un pas de moarte dupa ce ieri a fost taiat in zona gatului de un baiat de 15 ani care solicitase un taxi în localitatea Ciohorani din judetul Iasi.

Dupa ce taximetristul a reusit sa fuga din masina, baiatul de doar 15 ani s-a urcat la volanul masinii care mai tarziu a fost gasita abandonata in zona Hanul Ancutei, scrie aloiasi.ro.

” Pacientul prezenta o plagă cervicală superficială. Este internat pe Secția de Chirurgie, din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Pașcani,  stabil hemodinamic și respirator”, a declarat medicul Gheorghe Carp, purtător de cuvânt Spitalul Municipal Pașcani.

Taximetristul a ajuns in stare grava la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Municipal din Pascani cu o tăietură de circa 10-12 cm la gât și doar un gram de noroc a făcut diferența dintre viață și moarte intrucat taietura a fost aproape de vena jugulară.

articolul original.

Două avioane s-au ciocnit pe aeroportul Heathrow din Londra

29 September 2022 at 03:18
By: Geo
image

Două avioane s-au ciocnit, miercuri, pe aeroportul Heathrow din Londra.

Serviciile de urgență au intervenit imediat și se află pe aeroportul Heathrow, conform Daily Star. 

Aeroportul Heathrow a confirmat pentru Daily Star că accidentul a avut loc, dar a declarat că nu este vorba despre un accident grav, ci despre o coliziune minoră.

Unul dintre avioanele implicate este zborul Korean Air KE908. Zborul KE908 urma să plece la ora locală 19:35 spre Seul, Coreea, dar nu a părăsit aeroportul Heathrow, care transportă anual peste 80 de milioane de pasageri. Celălalt este un Icelandair 767.

I think there is a problem with my plane (yep, it's Heathrow) pic.twitter.com/SueO7H3Imx

— Dan Sabbagh (@dansabbagh)
September 28, 2022

(Sursa: Daily Star)

articolul original.

A murit Coolio. Celebrul rapper, actor și producător muzical avea 59 de ani

29 September 2022 at 03:13
By: Geo
image

Coolio, celebrul rapper, producător de muzică și actor câștigător de Grammy, cunoscut pentru hitul său din 1995 „Gangsta’s Paradise”, a murit miercuri la vârsta de 59 de ani. 

echiul său manager, Jarel Posey, a confirmat vestea pentru Variety, precizând că Coolio a murit în jurul orei locale 17:00.

Potrivit TMZ, Coolio a fost găsit mort în casa unui prieten.

A murit Coolio. Surse: Nu s-au găsit urme de droguri

Surse din rândul forțelor de ordine, citate de TMZ, au afirmat că nu au fost găsite droguri sau accesorii pentru droguri la locul morții lui Coolio . O autopsie și un test toxicologic vor fi efectuate, pentru a determina cauza oficială a morții.

Paramedicii au fost chemați într-o casă din Los Angeles pentru o urgență medicală și, la scurt timp după ce au ajuns acolo, au declarat decesul muzicianului.

Medicii suspectează că celebrul Coolio a murit după ce ar fi suferit un stop cardiac. Cauza oficială a morții nu a fost încă stabilită oficial.

Cine a fost Coolio – un simbol al rap-ului anilor 90

Coolio a devenit un nume iconic al scenei rap din Los Angeles în anii ’90, după ce a lansat piesa „Gangsta’s Paradise” pentru filmul din 1995 „Dangerous Minds”, cu Michelle Pfeiffer în rol principal.

Melodia a devenit rapid una dintre cele mai populare melodii rap din toate timpurile, ajungând în topul Billboard Hot 100 timp de trei săptămâni și terminând 1995 ca single-ul nr. 1 al acelui an în Statele Unite.

În 1996, „Gangsta’s Paradise” a fost nominalizat pentru înregistrarea anului și cea mai bună performanță rap solo la Premiile Grammy, Coolio câștigându-l pe cel din urmă.

Pe numele său Artis Leon Ivey Jr., Coolio s-a născut la 1 august 1963 în Pennsylvania, apoi s-a mutat în Compton, California, unde s-a alăturat grupului hip-hop WC și Maad Circle în 1991. Câțiva ani mai târziu, în 1994, Coolio a semnat cu Tommy Boy Records și și-a lansat albumul de debut „It Takes a Thief”.

Catapultat de single-ul său principal „Fantastic Voyage”, „It Takes a Thief” a ajuns pe locul 8 în topul Billboard Hot 200 și a fost certificat cu platină.

Un actor talentat, de asemenea, Coolio a apărut în zeci de filme și emisiuni TV de-a lungul carierei sale. El a jucat ca actor în spinoff-ul TV „Dangerous Minds” (1996), „Sabrina the Teenage Witch” (1996), „Batman & Robin” (1997), „The Nanny” (1998), „Tyrone” (1999), „Midnight Mass” (1999), „Charmed” (2002), „Star-ving” (2009), „Futurama” (2001, 2010) și „Gravity Falls” (2012).

Potrivit paginii sale de IMDb, Coolio avea trei filme în lucru.

(Sursa: StirilePROTV)

articolul original.

Festivalul Art East Fashion Weekend se întoarce la Iaşi

29 September 2022 at 03:05
By: Geo
image

Tineri designeri din Braşov, Cluj Napoca, Galaţi, Iaşi, Oradea, Republica Moldova şi branduri consacrate din lumea modei se vor reuni în perioada 30 septembrie – 2 octombrie la Iaşi. 

Anemona Drăgan – fondatoarea brandului Brinelli, Nicoleta Ţupea – model internaţional, Adina Buzatu – stilist şi fondatoare a brandului Trends By Adina Buzatu şi Toni Dincă – manager al One Models Romania se numără printre invitaţii acestei ediţii.

Stephan Pelger le va explica tinerilor designeri cum pot înţelege procesul de generare a ideilor şi cum trebuie să le coordoneze într-o viitoare afacere. Totodată, vor afla care e importanţa managementului echipei şi vor analiza alături de Stephan Pelger rolul asumării riscurilor în aplicarea ideilor inovative.

Participanţii la Art East Fashion Weekend se vor bucura şi de Gala East Models Awards. Această gală pune în evidenţă potenţialul modelling-ului est european. Vor fi acordate premii precum Best Internaţional Model, Best Comercial Fashion şi Best New Face. Misiunea acestui eveniment este de a stabili conexiuni între piaţa naţională de fashion şi cea internaţională din Milano, Paris, Londra, Tokyo sau New York. Totodată, în cadrul galei vor fi prezentări a unor branduri locale, naţionale şi internaţionale.

Pentru tinerele pasionate de make-up va avea loc un eveniment special: workshop-ul „Să ne privim în oglindă şi să ne găsim punctele forte”. Acestea vor învăţa cum să scoată în evidenţă cele mai frumoase trăsături, cum să îşi pregătească tenul înainte de machiaj, cum să îşi accentueze şi multe altele, de la make-up artistul Angelica Huţanu.

Programul evenimentului:

Vineri, 30 septembrie 2022

  • Ora 11:00 – Conferinţa de deschidere a Art East Fashion Weekend (ediţia a VII-a), la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi (sala Moldavia)
  • Ora 18:00 – Workshop experience by Stephan Pelger, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi (sala Moldavia)
  • Ora 18:00 – Vernisajul expoziţiei fotografiilor colecţiilor designerilor participanţi, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi (sala Foaier)

Sâmbătă, 1 octombrie 2022

  • Ora 13:30 – Concurs ART EAST (tinerii designeri), în Grădina Palas
  • Ora 18:30 – Gala East Models Awards, în Grădina Palas

Duminică, 2 octombrie 2022

  • Ora 12:00 – Casting modele One Models România, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi (sala Conferinţe)
  • Ora 14:00 – „Meeting with you in the Mirror – Self Make Up Hour by Angelica Huţanu”, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi (sala Moldavia)

Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi în parteneriat cu Academia Models, Primăria Municipiului Iaşi şi Palas Iaşi.

articolul original.

DRAMĂ în OAȘ. Un OȘAN a fost găsit SPÂNZURAT lângă Capitala Belgiei

29 September 2022 at 06:59

Dramă în Țara Oașului. Un oșan din Turț a fost găsit spânzurat lângă o pădure de lângă Bruxelles, Capitala Belgiei. A plecat după pâine și nu s-a mai întors. Nimeni nu înțelege ce s-a întâmplat. Avea acasă o soție și trei copii.

Disparut de luni de acasă

Bărbatul, Ioan Feier, a dispărut încă de luni, după orele de muncă. Familia a cerut ajutorul internauților după ce bărbatul nu a mai fost văzut de luni.
Acesta lucra în Belgia și le-a spus colegilor că merge după pâine, iar de atunci nu mai a fost de găsit.

Colegii bărbatului spun că au anunțat autoritățile după ce sătmăreanul nu a mai revenit la domiciliul din Belgia. Acesta și-a parcat mașina și le-a spus că merge după pâine, dar de atunci a fost de negăsit.

”FEIER IOAN a dispărut în zona FOREST luni, 26 septembrie, după orele de muncă.

A ajuns acasă, a parcat mașina de lucru, le-a spus colegilor de apartament că merge să cumpere o pâine, dar, din pcăate, nu s-a mai întors.

De luni nu mai știm nimic de el. Poliția a fost contactată. Dacă cineva l-a vazut undeva, e rugat să sune la poliție”, este mesajul distribuit marți pe facebook de familie, colegi și prieteni.

Găsit spânzurat

Din nefericire, însă, cele mai negre ipoteze în legătură cu acest caz s-au adeverit. Miercuris seara Ioana Feier a fost găsit spânzurat în pădurea din zona Forest, de lângă Bruxelles.

Acesta a lăsat acasă o soție și trei copii îndurerați.

Iată ce a scris una dintre verișoarele celui decedat după aflarea teribilei vești.

”Trăiesc un coșmar ,din care vreau să mă trezesc.
Cu Ionică să vorbesc
Să văd ce durere a avut
Ajutor nu mi-a cerut.
Acasă Familia îl așteaptă, 3 copii si o nevastă
Om Bun unde ai plecat. Ce Durere ai lăsat”

articolul original.

Mackenzie Scott, fosta nevastă a lui Jeff Bezos și una dintre cele mai bogate femei din lume, a divorțat de cel de-al doilea soț

29 September 2022 at 06:10
image

Mackenzie Scott, 52 de ani, se căsătorise cu Dan Jewett, profesor de chimie, în marție anul trecut, după ce divorțase de Jeff Bezos, fondatorul Amazon, în 2019, relatează CNN.

Scott a depus luni, 26 septembrie, o cerere de divorț la Curtea Superioară King County din statul Washington, potrivit biroului grefierului tribunalului.

Scott și Jewett au avut o prezentă discretă și nu au apărut niciodată împreună în public. Există o singură fotografie cu ei împreună, care acum a dispărut de pe site-ul fundației caritabile Giving Pledge.

Detalii despre motivele separării celor doi nu au fost făcute publice.

Averea lui Mackenzie Scott este estimată la 34,9 miliarde de dolari, conform Forbes. Ea ocupă locul cinci în lista celor mai bogate femei din lume și se află pe pe poziția a 30-a în topul miliardarelor planetei.

McKenzie a fost căsătorită de 25 de ani cu fondatorul Amazon, Jeff Bezos. Au divorțat în 2019, după o aventură a miliardarului fost aventura lui Bezos.

Bezos i-a cedat 4% din companie, adică cu 35 de miliarde de dolari. După ce a dobândit o avere uriașă, femeia a devenit un filantrop de renume mondial, unul dintre cei mai generoși de pe planetă.

articolul original.

Volodimir Zelenski, mesaj pentru soldații ruși: „Dacă vrei să trăieşti, fugi. Dacă vrei să trăieşti, predă-te”

29 September 2022 at 06:06
image

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la soldații ruși care doresc să trăiască, să se predea, să fugă sau să lupte împotriva regimului dictatorial din țara lor, informează Ukrainska Pravda.

„În ceea ce privește situația de pe front, totul este clar pentru noi. Prin urmare, repet pentru cei care înțeleg doar rusă. Dacă vrei să trăiești, fugi. Dacă vrei să trăiești, predă-te. Dacă vrei să trăiești, luptă pe străzile tale pentru libertatea ta. Totul ti-a fost luat oricum. Sau cineva dintre voi are platforme petroliere? Palate? Podgorii? Poate iahturi? Sau vreo bancă?”, a spus Volodimir Zelenski.

„Pentru ce lupţi? Singurul lucru pe care îl ai sunt împrumuturi, ceva de mâncare seara şi acum e mobilizare. Luptă pentru ceea ce este al tău! Stai departe de pământul nostru, sufletul şi cultura noastră”, a îndemnat Volodimir Zelenski. 

Președintele ucrainean a anunțat că discută cu aliații occidentali pentru un răspuns comun la „referendumurile false organizate de Rusia”.

„Principala noastră sarcină acum este să coordonăm acţiunile cu partenerii ca răspuns la referendumurile false organizate de Rusia şi la toate ameninţările conexe. Nu este 2014. Totul este clar pentru toată lumea. Şi cu siguranţă vor fi acţiuni”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Șeful statului ucrainean a adăugat că a avut o serie de negocieri în acest sens cu preşedintele Turciei Recep Erdoğan, cancelarul Germaniei Olaf Scholz, premierul Canadei Justin Trudeau, premierul Marii Britanii Truss, secretarul general al ONU Guterres, preşedintele Consiliului European Charles Michel.

FOTO: EPA

articolul original.

Mama copilului de 4 ani, care a murit după ce a căzut într-o piscină, a fost găsită moartă de polițiști

29 September 2022 at 06:00
image

Un copil de patru ani a fost găsit înecat, miercuri seara, în piscina părinţilor săi și în timp ce medicii încercau să-l resusciteze, mama lui a suferit un şoc emoţional şi a fugit. Polițiștii și jandarmii au plecat în căutarea acesteia, însă după câteva ore au găsit-o decedată, a transmis IPJ Dâmbovița.

Polițiști, jandarmi și rude au căutat-o pe femeie în locurile din apropierea casei și pe câmp. S-au făcut echipe mixte, iar autoritățile au încercat să dea de femeie. Au găsit-o după câteva ore pe câmp, decedată.

Potrivit anchetatorilor femeia și-a pus capăt zilelor după ce copilul ei în vârstă de 4 ani a căzut de la balcon miercuri seara, iar în ciuda eforturilor depuse de medici acesta a decedat.

Femeia ar fi fugit chiar în momentul în care medicii încercau să-i ofere îngrijiri copilului. Potrivit IPJ Dâmbovița, „mama copilului a părăsit locul respectiv, aflându-se într-o stare de tulburare emoțională”.

Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă.


*Telverde Antisuicid: Pentru consiliere în situaţii de criză suicidară puteţi contacta Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului între orele 19.00 și 7.00 la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau prin e-mail la [email protected].

 *Helpline DepreHUB: Pentru sprijin și prim-ajutor psihologic puteți contacta hub-ul antidepresie, primul de acest fel din România, la numărul de telefon 037 445 6420 (apelabil gratuit la nivel național din orice rețea). Linia este deschisă non-stop. În cazul în care simțiți că sinuciderea este iminentă, apelați de urgență 112.

articolul original.

Primii ruși mobilizați luptă deja în Ucraina: „Au nevoie urgentă să astupe o breșă”, susține un consilier al președintelui Zelenski

29 September 2022 at 05:55
image

Primii ruși mobilizați sunt deja în prima linie în Ucraina, dar cea mai mare parte va ajunge pe front în aproximativ două săptămâni, spune Aleksei Arestovici, consilier al biroului președintelui Ucrainei, scrie site-ul Televiziyna Sluzhba Novyn, cel mai popular program de știri din Ucraina.

Arestovici susține că rezerviștii ruși înrolați după ce Vladimir Putin a decretat mobilizare parțială în țară au fost trimiși la Svatovo, în regiunea Lugansk, și în regiunea Harkov.

Oficialul ucrainean a vorbit despre acest lucru într-o conversație cu liderul opoziției ruse, avocatul Mark Feigin.

„Primii sunt deja aici. Desigur, nu sunt mulți dintre ei, dar au fost înghesuiți în primele unități din zona Svatovo, în regiunea Harkov, unde este nevoie urgentă să astupe o breșă. Majoritatea lor vor veni în două săptămâni”, a spus consilierul lui Zelenski.

De asemenea, el a răspuns negativ la întrebarea lui Feigin dacă rușii mobilizați vor face antrenamente în acest timp. „Majoritatea vor merge în centre de pregătire. Sunt aduși acolo, naiba știe de unde, din toată Rusia. Poate cineva va avea voie să tragă de mai multe ori cu pușca, să arunce o grenadă. Aruncare de antrenament? Prea mult spus. Și atât! Iar apoi, cu cântec înainte, la luptă!”, a spus Arestovici.

El a sugerat că numărul mobilizaților pe care Rusia îi va arunca în război în primul val va fi de 80-90 de mii de oameni. Spre comparație, el a amintit că aproximativ 320 de mii de oameni au participat la invazia pe scară largă a Federației Ruse începută în februarie.

„Acum sunt mai putin de 150 (mii – n.red.). Nici nu vor reface grupul de invazie. Numai că, de atunci, au devenit mult mai slabi, iar noi suntem mai mulți, ne-am antrenat mai mult, ne-am îmbărbătat mai mult, cu victorii și cu arme occidentale. Ei bine, de ce ne trebuie acești 90 de mii? Sunt ulei pentru uns baioneta. Nu știu să facă nimic!”, a spus consilierul biroului prezidențial.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

articolul original.

O țară a pus la bătaie 25 de milioane de euro ca să-și aducă urgent conaționalii acasă din Rusia, deși mulți nu sunt cetățenii ei. „Nu vom economisi nicio resursă”

29 September 2022 at 05:40
image

Israelul vrea să-i aducă acasă pe toți cei de origine evreiască din Rusia, din cauza posibilității încorporării în armată, scrie ziarul Jerusalem Post.

Ministerul Imigrației și Absorbției, împreună cu Ministerul de Finanțe, a elaborat un plan de urgență pentru scoaterea din Rusia a evreilor pasibili să fie mobilizați, iar Guvernul israelian urmează să-l aprobe.

Ministrul de finanțe, Avigdor Lieberman, și cel al imigrației și absorbției, Pnina Tamano-Shata, vor prezenta un nou plan strategic de urgență pentru absorbția evreilor și a celor care au dreptul la Legea Întoarcerii în Israel și care vin din Rusia.

Din cauza evoluțiilor recente din Rusia, zeci de mii de candidați la Aliyah (dreptul la întoarcere în Israel și absorbție) sunt așteptați să sosească în Israel în lunile următoare. Potrivit noului proiect, până la clarificarea eligibilității unei persoane de a imigra conform Legii Reîntoarcerii, aceasta va primi temporar toate drepturile pe care le au imigranții, inclusiv un pachet de absorbție și alocație de subzistență.

Aceste acțiuni se bazează pe experiența valurilor anterioare care au venit din Ucraina, în timpul cărora s-a dovedit că o majoritate absolută (peste 90%) e într-adevăr eligibilă.

În plus, programul este de așteptat să ofere un răspuns general pentru mai multe probleme, inclusiv soluții de locuințe, integrare în locuri de muncă, sănătate, educație și multe altele.

Ministerul de Finanțe va oferi imediat 90 de milioane NIS (aproximativ 25 de milioane de euro), va monitoriza evoluția programului și va aloca resurse suplimentare, dacă va fi nevoie.

„Statul Israel este o casă sigură și protejată pentru toți evreii din lume, deci și pentru evreii din Rusia”, a spus Tamano-Shata. Ea a adăugat că „ne vom asigura că toți noii imigranți din Rusia, care vin sub aceste circumstanțe complexe, vor primi ajutorul adecvat pentru integrarea optimă în societatea israeliană.”

„Statul Israel depune toate eforturile pentru a aduce cât mai mulți imigranți în Israel”, a adăugat Lieberman. El a spus că Ministerul Finanțelor „nu va economisi nicio resursă pentru a permite imigrarea în Israel a tuturor persoanelor eligibile care doresc acest lucru și va investi într-un proces de absorbție de înaltă calitate și eficient.”

Lieberman este președintele partidului Israel Beiteinu, ai cărui membri sunt în principal imigranți din țările de limbă rusă. Până de curând, Lieberman nu a vorbit prea mult despre războiul ruso-ucrainean.

Principala problemă cu aducerea de mase de imigranți eligibili din Rusia este că există doar șapte zboruri pe săptămână din Israel la Moscova și de la Moscova în Israel. „Fără ca prim-ministrul Yair Lapid să se apropie de președintele rus Putin și să ceară permisiunea specială pentru a aduce mai multe zboruri, nimic nu se va schimba”, a declarat un oficial al Agenției Evreiești, pentru The Jerusalem Post.

Vladimir Putin a decretat mobilizare parțială în Rusia pe 21 septembrie și în prima fază vor fi înrolați 300.000 de rezerviști, a declarat ministrul apărării de la Moscova, Serghei Șoigu.

articolul original.

Rapperul american Coolio a murit

29 September 2022 at 03:11
image

Cunoscut mai ales pentru hitul său “Gangsta’s Paradise” din 1995, rapperul american Coolio a murit la vârsta de 59 de ani, relatează BBC.

Aflat în vizită la un prieten din Los Angeles, artistul a fost găsit inconștient pe podeaua băii din locuință.

Nu este clară cauza decesului. Potrivit managerului Jarez Posey, care citează paramedicii, Coolio ar fi fost răpus de un stop cardiac.

Recent, hitul “Gangsta’s Paradise” a depășit un miliard de ascultări pe platforma de streaming Spotify.

Melodia se aude pe coloana sonoră a filmului “Dangerous Minds”, cu Michelle Pfeiffer în distribuție.

Coolio se afla în turneu cu alte vedete ale muzicii anilor 1990, inclusiv Vanilla Ice și Young MC. Cu doar câteva zile în urmă, cei trei au concertat în Texas.

FOTO: Shutterstock

articolul original.

29 septembrie, ziua mondială a inimii

29 September 2022 at 03:00
image

În calendarul zilelor internaţionale, 29 septembrie este dedicată inimii.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în lume. Anual, acestea fac peste 17 milioane de victime, iar numărul este în continuă creştere.

În România, potrivit statisticii, la 30 de minute, o persoană suferă un infarct.

Bolile de inimă pot fi prevenite printr-o alimentaţie sănătoasă, fără sare şi zahăr în exces, cu mişcare fizică zilnică în spaţii nepoluate, verificarea constantă a tensiunii arteriale, plus menţinerea sub control a valorilor colesterolului şi glicemiei.

articolul original.

INFOMANIA • Calendarul zilei de 29 septembrie | PODCAST

28 September 2022 at 21:00
image
https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/29-septembrie-calendar-podcast.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

1547: Se năștea scriitorul spaniol Miguel de Cervantes, autor al romanului Don Quijote (d. 1616)

1571: Se năștea artistul italian Michelangelo Merisi da Caravaggio (d. 1610)

1864: Se năștea filosoful spaniol Miguel de Unamuno (d. 1936)

1875: Se năştea Regina Maria a României, soţia Regelui Ferdinand I (d. 1938)

1887: Înceta din viaţă poetul Iacob Mureşianu (n. 1812)

1888: Se stingea din viaţă poeta Iulia Haşdeu (n. 1869)

1902: Înceta din viaţă scriitorul francez Émile Zola, teoretician şi promotor al naturalismului, autorul manifestului J’accuse

1904: Se năștea actrița britanică Greer Garson (d. 1996)

1910: Se năștea Arsenie Boca, ieromonah și teolog (d. 1989)

1911: Italia declara război Imperiului Otoman

1935: Se năștea muzicianul american Jerry Lee Lewis

1935: Se năştea Sonia Iovan, glorie a gimnasticii româneşti

1936: Se năștea Silvio Berlusconi, al 50-lea premier al Italiei

1939: Constantin Argentoianu forma guvernul de la București

1941: Începea masacrul de la Babi Yar, o râpă de lângă Kiev, capitala Ucrainei, unde peste 34.000 de evrei au fost ucişi de nazişti, într-unul dintre cele mai atroce carnagii din timpul celui de-al Doilea Război Mondial

1943: Se năștea Lech Wałęsa, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, al 2-lea președinte al Poloniei

1954: 12 țări semnau un acord privind înființarea Consiliului European pentru Cercetare Nucleară, care a devenit ulterior cel mai mare laborator de fizică a particulelor din lume

1962: Canada îşi lansa primul satelit spaţial, botezat Alouette 1

1967: Se năștea cântărețul englez Brett Anderson, solist al trupei Suede

1971: Oman se alătura Ligii Arabe

1976: Se năștea fotbalistul ucrainean Andriy Shevchenko

1977: Se năştea cântăreaţa americană Debelah Morgan

1992: Fernando Collor de Mello, primul preşedinte ales democratic al Braziliei, demisiona ca urmare a punerii sale sub acuzare

1993: Un cutremur ucidea aproape 10.000 de oameni în India

2001: Se stingea din viaţă scriitorul Gellu Naum (n. 1915)

2008: Urmare a falimentului Lehman Brothers şi Washington Mutual, bursa din New-York înregistra pierderi istorice, indicele Dow Jones scăzând cu 777,68 puncte

2010: Murea actorul american Tony Curtis (n. 1925)

2014: Ashraf Ghani era ales președinte al Afganistanului

2015: Înceta din viață saxofonistul american Philip Wells Woods (n. 1931)

2015: Guvernul condus de Victor Ponta supravieţuia unei a 4-a moţiuni de cenzură

2015: Bill Gates se menţinea, pentru al 22-lea an la rând, în fruntea clasamentului Forbes cu cei mai bogaţi oameni ai planetei, dominat în 2016 de spaniolul Amancio Ortega, proprietarul Inditex, retailer de îmbrăcăminte

2016: Un om murea şi peste 100 erau răniţi în deraierea unui tren de pasageri în apropiere de metropola americană New York

2018: Alba Iulia stabilea recordul mondial pentru cea mai mare imagine a unei ţări formată din oameni, reunind 4.807 persoane

2018: Acuzat de inducerea în eroare a investitorilor, Elon Musk accepta să demisioneze din funcţia de preşedinte al companiei americane Tesla, al cărei co-fondator este

2019: Conduși de tânărul politician Sebastian Kurz, conservatorii câștigau alegerile generale din Austria

2020: Tatăl cântăreței americane Britney Spears era înlătura, prin sentință judecătoreacă, din rolul de tutore al averii artistei

2021: Salata tradiţională cu icre de crap devenea produs românesc recunoscut şi protejat în Uniunea Europeană

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2019/09/29-septembrie-calendarul-zilei-ONLINE.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Andrei Paleu
articolul original.
❌