ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Suspect de șantaj trimis după gratii. Alți doi tineri au fost plasați în arest la domiciliu

29 November 2022 at 13:17
FOTO ARHIVA

Descinderile organizate luni de polițiștii de la Investigații Criminale s-au soldat cu arestarea unuia dintre suspecți și plasarea celorlalți doi sub control judiciar. Principalele acuzații – șantaj. Cel care a ajuns în arest este Vlad Brățan, care ar fi fost implicat în mai multe agresiuni. Ceilalți doi suspecți plasați sub control judiciar sunt Alin Mandraburcă și Dănuț Fediucel.

Astfel, potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), în urma descinderilor organizate luni, pe 28 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele a trei tineri de 31, 20 și 21 de ani, din municipiul Botoșani și comuna Răchiți, cercetați sub aspectul comiterii infracțiunii de șantaj.

Victimă ameninţată cu bătaia 

„În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că, aceștia, la data de 10 octombrie 2022, în timp ce persoana vătămată, se afla în curtea unei societăți comerciale, din municipiul Botoșani, ar fi amenințat-o, în mod repetat, cu acte de violență și cu comiterea de infracțiuni contra patrimoniului, dacă nu le va da 1.000 de euro.

La data de 28 noiembrie 2022, polițiștii au pus în executare trei mandate de percheziție domiciliară la locuințele celor trei tineri bănuiți de comiterea faptei, prilej cu care au fost identificate și ridicate bunuri care prezintă interes operativ”, a precizat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani

În urma perchezițiilor efectuate, cei trei suspecți au fost conduși la sediul poliției, în baza unor mandate de aducere, ulterior, față de toți tinerii fiind luată măsura reținerii pentru 24 de ore. Tot luni, instanța de judecată a dispus arestarea preventivă față de tânărul de 21 de ani, din municipiul Botoșani, iar față de ceilalți doi suspecți de 31 și 20 de ani s-a dispus plasarea în arest la domiciliu.

„În cauză cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de șantaj, urmând ca în funcție de rezultate să fie dispuse măsuri legale”, a precizat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

(VIDEO) 28 de persoane, reţinute în dosarul „Rețeaua sălilor de jocuri de noroc“

24 November 2022 at 12:51
image

28 de persoane au fost reținute după cele 123 de percheziții care au avut loc miercuri în rețeaua sălilor de jocuri de noroc. La percheziții s-au găsit cocaină, arme și peste 500.000 de euro. Cei care câștigau mulți bani în sălile de joc nu intrau în posesia lor.

În urma celor 123 de percheziții făcute miercuri, polițiștii și procurorii DIICOT au confiscat 8 punguțe de cocaină, 40 de kg petarde, o armă cu glonț fără autorizare, cu încărcător și 2 cartușe, 2 arbalete, arme albe și peste 500.000 de euro.

Au fost reținute 28 de persoane, iar față de 7 persoane procurorul a dispus control judiciar.

Perchezițiile au vizat locuințele şi imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice, precum şi sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice din:

 • București,
 • Prahova,
 • Brașov,
 • Iași,
 • Suceava,
 • Botoșani,
 • Tulcea,
 • Constanța,
 • Cluj,
 • Timiș,
 • Vrancea,
 • Buzău,
 • Bihor,
 • Vâlcea,
 • Dolj,
 • Gorj,
 • Sibiu,
 • Bacău,
 • Mureș,
 • Sălaj.

Grup infracțional organizat

Percheziţiile s-au efectuat într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, lovire sau alte violențe, distrugere și favorizarea făptuitorului.

Membrii grupului au urmărit să împiedice extinderea sălilor de jocuri de noroc concurente celor administrare de aceștia și să reprime tentativele altor membri ai lumii interlope de a prelua controlul asupra sălilor aparținând grupului. În acest scop, a fost creată o structură de forță care a fost folosită pentru a împiedica anumiți clienți care realizau câștiguri însemnate să intre în posesia acestora. Această structură a asigurat funcționarea la nivel național a unui sistem coercitiv ilegal care era menit să împiedice clienții care generau probleme să revină în sălile de joc aparținând grupului infracțional organizat și să recupereze rapid de la aceștia prejudiciile aduse bunurilor din localuri.

Şantaj

Cu privire la infracțiunile de șantaj, din cercetări a rezultat că acestea au fost comise împotriva unui număr de 16 persoane pentru a le determina:

 • să închidă sălile de jocuri de noroc concurente,
 • să renunțe la brandul deținut anterior de firma concurentă,
 • să modifice fațada spațiilor destinate desfășurării activității,
 • să renunțe la spațiile pe care le dețineau în chirie pentru funcționarea unor săli de jocuri de noroc,
 • să renunțe la poziția deținută la o societate concurentă și să încadreze în cadrul societății deținute de grup,
 • să plătească datoriile acumulate față de societățile deținute de grup,
 • să renunțe la câștigurile realizate în urma plasării de pariuri sportive,
 • să nu mai frecventeze niciodată sălile de jocuri de noroc administrate de grupul infracțional organizat,
 • să restituie sume de bani despre care membrii grupului infracțional organizat apreciau că ar fi fost sustrase din incinta sălilor de jocuri de noroc,
 • să remită contravaloarea reparației aparatelor de tip ”slot-machine” avariate,
 • să șteargă postările de pe rețelele de socializare prin care denigrau activitatea sălilor de noroc administrate de grup. Î

În contextul săvârșirii unei dintre infracțiunile de șantaj, una dintre persoanele vătămate a fost lipsită de libertate, nefiindu-i permis să părăsească zona din fața sălii de jocuri de noroc până la sosirea a doi dintre membrii marcanți ai grupului. Cu aceeași ocazie, acesteia i-a fost smuls din mână telefonul mobil, pe care inculpații l-au aruncat pe podea și l-au distrus prin călcare cu piciorul.

Favorizarea făptuitorului

În ceea ce privește infracțiunea de favorizare a făptuitorului s-a reținut că, un inculpat, în calitate de avocat membru al Baroului Iași, s-a prezentat la sediul I.P.J. Iași – Serviciul Investigații Criminale și, invocând calitatea de apărător ales al unei persoane, a participat la audierea acesteia, asigurându-se că nu relatează adevărul și comunicând ulterior conținutul declarației membrilor grupului infracțional organizat, ajutându-i pe aceștia să îngreuneze și împiedice cercetările desfășurate în cadrul unui dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași cu privire la infracțiunea de loviri sau alte violențe comise de aceștia.

articolul original.

Cele 14 persoane reţinute de DIICOT în dosarul de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, arestate preventiv şi la domiciliu

23 October 2022 at 04:47
By: Geo
image

Trei persoane din cele 14 reţinute de DIICOT în dosarul de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţi Judeţean (IPJ) Neamţ, subinspectorul Ramona Ciofu.

‘Persoanele în cauză au fost prezentate instanţei de judecată, faţă de 3 persoane cu vârste cuprinse între 27 şi 51 de ani fiind dispusă măsură arestării preventive pentru 30 de zile, iar faţă de 11 persoane cu vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani, fiind dispusă măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile’, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ.

În urma percheziţiilor DIICOT efectuate, pe 19 octombrie, în judeţul Neamţ şi alte 24 judeţe, au fost reţinute 14 persoane şi s-a luat măsura sigilării a patru hale de depozitare a produselor industriale şi a unei hale de producţie.

Anchetatorii au descoperit înscrisuri ce vizează activitatea comercială a peste 110 entităţi juridice, aproximativ 44.000 de bucăţi din diferite produse industriale, 10 ştampile falsificate, 30 de laptop-uri, 35 de terminale mobile, 35 de unităţi de stocare a informaţiilor, două smart watch-uri, 4.500 de lire sterline, 3.000 de euro, 1.000 de dolari şi 10.000 de lei, scrie agerpres.ro.

Potrivit unor surse din cadrul anchetei, suspecţii achiziţionau robineţi industriali din China pe care aplicau alte mărci din Comunitatea Europeană şi îi comercializau la preţuri mult mai mari.

Astfel, au fost păgubite 106 persoane juridice de pe întreg teritoriul ţării.

Cele 14 persoane sunt acuzate de constituire a unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, falsificarea instrumentelor de autentificare străine, dare şi luare de mită, şantaj, proxenetism şi concurenţă neloială. 

articolul original.
 • There are no more articles
❌