ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 5 October 2022Ultimele Stiri

Până la reamenajare, Grădina Zoologică din Timișoara ar putea fi deschisă pentru plimbări

5 October 2022 at 08:54

În urmă cu jumătate de an, primarul Dominic Fritz declara că după reamenajare, la ZOO vom putea vedea doar animale autohtone, care vor trăi în condiții similare mediului lor.

Consilierul local Roxana Iliescu de la Pro România mai adaugă că primăria ar trebui să facă o minimă investiție pentru punerea în siguranță a amenajărilor existente deja în grădină, și să fie redeschisă sub forma unui parc.

„Deocamdată, pe poarta de intrare zace un lacăt. Până la apariția unui nou concept de dezvoltare și realizarea unor investiții majore, cred că ar fi oportun ca primăria să realizeze o minimă investiție pentru punerea în siguranță a amenajărilor existente aici. Odată realizate aceste lucrări, cred că am putea redeschide în primăvară această locație, nu ca și o Gradină Zoologică, ci măcar sub forma unui parc, unde noi toți am putea să ne plimbăm pe jos sau cu bicicleta, într-o adevărată oază de verdeață”, spune consilierul local.

Întrebat ce părere are despre redeschiderea Grădinii Zoologice ca parc, primarul a spus pentru Tion că nu exclude această posibilitate.

„Da, verificăm acum această posibilitate fără să riscăm nimic pe partea de siguranță, pentru că acolo sunt niște instalații, garduri și clădiri care poate nu sunt cele mai sigure, dar analizăm această variantă”, a declarat Dominic Fritz.

Edilul nu vrea să mai vadă animale chinuite la Zoo, astfel că nu se grăbește cu proiectul de reabilitare pentru care a cerut ajutorul unor experți.

„O grădină zoologică modernă, dacă nu avem milioane de euro în fiecare an de dat pentru a construi cele mai tari habitate, pentru mărimea pe care o avem la dispoziție în Timișoara, pentru resursele noastre financiare cred că este de bun simț și respectuos față de animale și față de oameni să avem o grădină zoologică sau un parc de animale autohtone, care trăiesc în această regiune, chiar și animale mai rare, dar unde este un accent pus pe educație, despre natură și animale.

Lucrăm acum cu mai mulți experți să elaborăm un concept, care pentru România este destul de nou. Avem discuții și cu mai multe orașe din Europa, care au deja astfel de parcuri, ca să definim foarte clar ceea ce vrem. În momentul în care avem acest concept, o să facem un proiect tehnic, dar aici nu mi-e jenă să spun că important este să facem lucrurile cum trebuie, nu să ne grăbim și apoi să ne trezim iarăși cu niște animale chinuite cum a fost situația în ultimii ani”, a mai adăugat primarul Dominic Fritz.

Vă reamintim că Grădina Zoologică a fost închisă în noiembrie 2020, după un anunț al lui Dominic Fritz, care spunea că în spațiul de la Pădurea Verde nu s-au mai făcut investiții de ani buni și că îngrijirea animalelor nu este la standarde europene.

S-a pus lacătul pe Zoo Timișoara după moartea unui cerb bolnav. Toate animalele au transferate. Unele dintre ele au mers la grădini zoologice din țară, altele la una privată, iar urșii au plecat recent la Adăpostul de Urși din Veresegyhaz, Ungaria.

La Zoo Timișoara au murit, în septembrie 2020, toți cangurii, după ce au fost mușcați de trei câini maidanezi. În 2013, la grădina zoologică a murit și o zebră, care s-a înecat în heleșteul aflat nu departe de habitat.

Pe aceeași temă:

Cândva, Grădina Zoologică din Timișoara se va redeschide fără lei, tigri și canguri. Doar cu „animale autohtone”

FOTO. Imagini triste la Zoo Timișoara. Un ponei așteaptă în poarta grădinii zoologice, închisă anul trecut

Adblock test (Why?)

articolul original.

Circulație închisă pe ambele sensuri ale pasajului care duce spre Aeroportul Internațional Timișoara

5 October 2022 at 07:27
Foto: DRDP Timișoara

Reactualizat la:

DRDP Timișoara informează că de miercuri, 5 octombrie, s-a închis circulația pe pasajul ce face legătură cu DN6. Se fac lucrări până în noiembrie și se recomandă rutele alternative.

Scris de Oana Bocanici - DRDP Timișoara informează că de miercuri, 5 octombrie, s-a închis circulația pe pasajul ce face legătură cu DN6. Se fac lucrări până în noiembrie și se recomandă rutele alternative.

Adblock test (Why?)

articolul original.
Ieri — 4 October 2022Ultimele Stiri

De ce contează cultura? Simpozion cu dezbateri organizat de UVT și Asociația Prin Banat, la Timișoara

4 October 2022 at 18:31
Foto: Prin Banat

Întrebarea „De ce contează cultura” va fi dezbătută la Timișoara, în perioada 6-8 octombrie, într-un simpozion internațional organizat de Asociația Prin Banat, împreună cu Universitatea de Vest din Timișoara, organizația europeană Europa Nostra și Asociația Monumentum.

Scris de Oana Bocănici - Întrebarea „De ce contează cultura” va fi dezbătută la Timișoara, în perioada 6-8 octombrie, într-un simpozion internațional organizat de Asociația Prin Banat, împreună cu Universitatea de Vest din Timișoara, organizația europeană Europa Nostra și Asociația Monumentum.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Peste 40 de companii, prezente în birourile premium ale Iulius Town Timișoara

4 October 2022 at 16:24

Cea de-a patra clădire de birouri din ansamblul Iulius Town Timișoara este operațională și consolidează polul regional de business din proiectul mixed-use de regenerare urbană la suprafața totală închiriabilă de 80.000 mp și o comunitate de peste 40 de companii multinaționale, de pe trei continente. United Business Center 0 are o suprafață închiriabilă de peste 30.000 mp, ocupați de birourile a 15 companii din domeniile IT & Outsourcing, automotive și servicii.

De curând, a fost inaugurată cea de-a patra clădire office din Iulius Town Timișoara, singurul ansamblu mixed-use de regenerare urbană din vestul țării. Cu două niveluri de parcare subterană, demisol, parter, 15 etaje office și două etaje tehnice, United Business Center 0 (UBC 0) reunește, pe o suprafață totală închiriabilă de 30.000 mp, birourile a 15 companii, cu peste 4.000 de angajați. „Noua clădire reprezintă un proiect adaptat cerințelor pieței, ce răspunde unei nevoi reale pe segmentul office de spații de birouri premium, adaptate la realitatea actuală și la așteptările angajaților privind mediul de lucru. Dincolo de dotările tehnologice de ultimă generație, care creează condiții optime de lucru, și amenajări care favorizează schimbul de idei și socializarea, foarte importante sunt serviciile și facilitățile de care dispun angajații, aspecte care preocupă tot mai mult companiile. Așadar, UBC 0 este închiriată integral de companii cu planuri de expansiune sau cu prezență nouă în regiune, care se alătură comunității de business din Iulius Town Timișoara”, a spus Laurențiu Manea, Office Buildings Manager Iulius Town Timișoara.

Imobilul găzduiește, desfășurat pe două etaje, centrul de dezvoltare software Endava. Câte un etaj ocupă centrul de dezvoltare Porsche Engineering România, biroul de dezvoltare software al Cognizant Softvision și sediul Toluna România, companie specializată în cercetări și studii de piață. Totodată, comunitatea UBC 0 include biroul companiei de consultanță IT & management Infosys Consulting, centrul de dezvoltare software Haufe Group, centrul de servicii suport relații clienți Linde Global Services Romania, hub-ul tehnologic doctari group, centrul de tehnologie în traduceri Unbabel, biroul furnizorului de soluții IT în domeniul industrial IT Vizion, centrul de servicii al dezvoltatorului de tehnologii de frânare TMD Friction și biroul local al firmei de servicii profesionale PwC România.

Birouri cu grădină urbană

Noul imobil office premium beneficiază de integrarea în ansamblul mixed-use Iulius Town Timișoara, ceea ce conferă acces imediat la magazine și servicii, restaurante și cafenele tematice, food court, birouri ale instituțiilor publice, grădiniță și școală primară, cel mai mare centru de fitness din țară, cinema multiplex ce include conceptul VIP – cină și film all inclusive, servicii medicale și multiple oportunități de petrecere a timpului liber.

În plus, angajații prezenți în noul imobil și nu numai vor avea la dispoziție, la demisolul și parterul clădirii, noi restaurante tematice, dar și conceptul Shop Express, o destinaţie care include patru concept stores cu produse şi bunătăţi variate, sănătoase şi mereu fresh: La Bottega Timișoara, Meat Shop TGB, Prospero şi Bunătăţi Greceşti.

De asemenea, angajații vor beneficia de discounturi speciale prin programul de fidelizare Card Partener, la peste 100 de locații din ansamblul mixt. Birourile UBC prezintă avantajul unei grădini urbane integrate în același proiect, care permite îmbinarea activității la birou cu relaxarea în aer liber, inclusiv printr-o agendă de evenimente variată.

UBC 0 se află în proces de certificare drept clădire verde, conform strandardului internațional LEED al U.S. Green Building Council, fiind proiectată, construită și operată în conformitate cu principii internaționale de sustenabilitate, în ceea ce privește economisirea resurselor și diminuarea amprentei de carbon. Pentru confortul sporit al celor care lucrează în birourile din UBC 0, fațada este din sticlă continuă, termoizolantă, permițând expunerea la lumina naturală. Clădirea dispune de opt lifturi de mare viteză și este dotată cu sistem de gestiune tehnică și control Building Management System, cu beneficii în optimizarea mediului de lucru și eficientizarea consumului. UBC 0 are un consum de apă redus cu 40%, parametrii unei clădiri prietenoase cu mediul, iar apa pluvială este reutilizată pentru irigarea spațiilor verzi.

În consens cu strategia de sustenabilitate prin susținerea mobilității urbane cu mijloace alternative și eco-friendly, cea mai nouă clădire office din ansamblul mixed-use Iulius Town integrează dușuri și vestiare pentru cei care vin la birou cu bicicleta, precum și locuri de parcare dedicate angajaților care dețin mașini electrice, cu posibilitate de încărcare a mașinii.

Despre United Business Center

La nivel național, sub brandul UBC sunt operaționale 14 clădiri office clasa A, cu o suprafață totală închiriabilă de peste 182.000 mp, în principalele centre universitare din afara Capitalei – Iași (7 clădiri – 75.600 mp), Timișoara (4 clădiri – 80.000 mp) și Cluj-Napoca (3 clădiri -26.200 mp).

Adblock test (Why?)

articolul original.

Șoferii din Timiș, îndemnați să își preschimbe permisele de conducere. Aproape 14.000 expiră în curând

4 October 2022 at 15:24
foto: arhivă

Ca să evite situația de la Pașapoarte, unde mulți oameni se trezesc că au actele expirate chiar înainte de a pleca în concediu, prefectul Mihai Ritivoiu i-a atenționat pe timișeni cu privire la preschimbarea permiselor de conducere.

Scris de Diana Lupulescu - Ca să evite situația de la Pașapoarte, unde mulți oameni se trezesc că au actele expirate chiar înainte de a pleca în concediu, prefectul Mihai Ritivoiu i-a atenționat pe timișeni cu privire la preschimbarea permiselor de conducere.

Adblock test (Why?)

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

FOTO. 11 cartiere din Timișoara, evidențiate prin Bienala Timișoreană de Arhitectură Beta 2022

3 October 2022 at 16:57

În 23 septembrie, odată cu vernisajul expoziției principale, „Another Breach in the Wall’, a avut loc deschiderea celei de-a patra ediții a Bienalei Timișorene de arhitectură – Beta 2022.

Până pe 23 octombrie, bienala aduce publicului diverse formate de evenimente, nu numai clasice, ci și experimentale: conferințe și dezbateri, workshop-uri, tururi ghidate, expoziții, seri de cinema și lansări de carte. Programul complet poate fi accesat AICI.

Tema principală din acest an a bienalei este discuția despre Oraș ca fiind un bun comun. Toate evenimentele din cadrul Beta 2022 investighează relația locuitorilor cu spațiul urban, încurajând publicul să fie un actor activ în spațiul urban și să își recâștige, în mod responsabil, dreptul la oraș.

s-a deschis pe 23 septembrie, cu

Expoziția principală, „Another Breach in the Wall’, este curatoriată de Daniel Tudor Munteanu și Davide Tommaso Ferrando. Aceasta este expusă în Palatul Ștefania (Piața Romanilor nr. 1), un spațiu abandonat în interiorul unei clădiri de patrimoniu din cartierul Fabric, recuperat de Beta 2022 ca spațiu expozițional.

„Another Breach in the Wall” reunește intervenții ce au ca scop să demonstreze cum spațiul urban (mediul în care ne întâlnim, ne jucăm, dezbatem, protestăm, colaborăm, avem grijă unii de alții) poate fi produs de oricine căruia i se oferă instrumentele și agenda potrivite. Nu numai arhitecții și urbaniștii sunt responsabili de aceste intervenții, ci oricine are o abordare creativă și critică a orașului.

„Distribuită de-a lungul unui traseu urban de 22 km prin unsprezece cartiere din Timișoara, ‘Another Breach in the Wall’ prezintă peste 140 de lucrări din întreaga lume și lucrări de: Andrés Jaque, Brad Downey, Brandlhuber+, Cindy Sherman, Dan Perjovschi, Jens Haaning, JR, Matilde Cassani, NL Architects, Pezo von Ellrichshausen, Pier Vittorio Aureli, Raumlabor Berlin sau Theo Deutinger. Multe dintre lucrările din expoziție, în special cele din spațiul public, sunt replici care vor fi oferite orașului ca un cadou, permițând cetățenilor să și le însușească după bunul plac, extinzând în același timp moștenirea bienalei dincolo de perioada sa limitată de expunere”, transmit organizatorii.

Cum bienalele au scopul de a activa orașele care le găzduiesc, expoziția va stabili relații neașteptate cu cetățenii, care o vor întâlni în mediul lor cotidian, de-a lungul traseului urban intitulat „Un arhipelag de micronațiuni”. Traseul include 19 instalații de mari dimensiuni.

În cadrul expoziției-concurs Beta 2022, 25 de lucrări și 12 eseuri fotografice vor fi expuse în spațiul public din Timișoara, în perioada 29 septembrie – 18 octombrie.

Vor avea loc tururi ghidate, indoor și outdoor, secondate de momente artistice:

 • în cartierele Fabric și Cetate,
 • zona Gării de Nord
 • în clădirea Liceului de Arte Plastice (atelier al grupului de avangardă Sigma și fost Liceu Israelit),
 • la complexul Facultății de Mecanică,
 • la Universitatea de Vest și în clădirea Colegiului Național de artă Ion Vidu.

Printre invitați se numără: jurnalistul și criticul de arhitectură Philippe Tretiack, Liam Ross – cofondator ESALA Projects și Christopher Roth, producător de film, co-autor al proiectului Architecture after Politics, arh. Vlad Gaivoronschi, vicepreședinte OAR Timiș 2022-2026, Fundația Archaeus, inițiatorii platformei de educație concepută pentru clasele de liceu vocațional, arte și arhitectură din România Arhitect’tool și autorii proiectului Triplex Confinium, ce a luat naștere în cadrul primei ediții Beta unde s-au pus bazele colaborării euroregionale între școlile de arhitectură din DKMT (zonă ce cuprinde județele Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara din România, județele Csongrád, Bács-Kiskun din Ungaria și provincia Vojvodina din Serbia).

Pe durata evenimentului vor avea loc și proiecții de film documentar printre care „Legenda Casei H”, despre unul dintre cele mai spectaculoase proiecte arhitecturale din România, „Fair Play Day”, ce prezintă atmosfera Campionatului de fotbal care a devenit tradiție în Fabric și o serie de filme în relație cu tema ediției curente Beta, prezentate în parteneriat cu festivalul de film UrbanEye – Arta în dialog.

În fiecare marți, până în 23 octombrie, publicul este invitat la o serie de evenimente de activare a bibliotecii Beta, în care vor fi abordate subiecte referitoare la tema bienalei și explorate în expoziția Another Breach in the Wall.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Trafic pe o singură bandă, timp de o săptămână, în zona trecerii de cale ferată Săcălaz

3 October 2022 at 15:08
Foto: DRDP Timișoara

DRDP Timișoara informează șoferii că, timp de o săptămână, circulația rutieră se va desfășura pe o bandă, pe DN 59A la Săcălaz, la nivelul căii ferate.

Scris de Oana Bocănici - DRDP Timișoara informează șoferii că, timp de o săptămână, circulația rutieră se va desfășura pe o bandă, pe DN 59A la Săcălaz, la nivelul căii ferate.

Adblock test (Why?)

articolul original.

FOTO. Pasajul din Piața Victoriei va fi reabilitat

2 October 2022 at 14:25

Pasajul din Piața Victoriei are un istoric pe care timișorenii îl cunosc. Pe scurt, pasajul, cu o suprafață utilă de peste 700 de metri pătrați, a fost vândut în anul 2008 de administrația Ciuhandu unei firme pentru 195.000 de euro (la cursul valutar de atunci), plus TVA.

La finele anului 2012, fostul primar Nicolae Robu a răscumpărat acest pasaj, peste care între timp apăruse și faimosul acvariu, dând la schimb terenuri aflate în proprietatea publică a orașului în valoare de aproape 950.000 de euro, plus TVA.

Ulterior, timp de șapte ani, însă, fosta administrație nu a demarat nicio lucrare de întreținere a acestuia sau de modernizare.

Fostul edil își dorea ca pasajul existent în Piața Victoriei să devină un pasaj auto ca la Barcelona. Proiectul nu s-a concretizat în lipsa acordului Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu a județului Timiș deoarece ar fi afectat structura de rezistență a unui imobil emblematic pentru oraș, și anume Opera Națională Română.

În timp, Pasajul din Piața Victoriei s-a deteriorat tot mai mult ajungând în starea pe care o puteți vedea în fotografiile trimise de un cititor.

Foto: cititor Tion

Reprezentanții municipalității spun că situația va fi remediată.

„Încă de anul trecut, actuala administrație a lucrat pentru includerea reabilitării și transformării acestui pasaj în PNRR, în cadrul unui proiect mai amplu de punere în valoare a istoriei Timișoarei: „Traseul Revoluției”. Cu bucurie am aflat anul acesta că Traseul Revoluției este printre puținele proiecte ale României acceptate încă din start în Planul Național de Rezistență și Reziliență (PNRR). Cu sursa de finanțare asigurată, am demarat licitația pentru documentația cerută prin lege, iar la începutul lunii august a fost semnat contractul de proiectare. Cel mai probabil, lucrările la Traseul Revoluției vor începe anul viitor, iar prioritară va fi punerea în valoare a acestui pasaj, la zece ani de când a revenit în patrimoniul public.

Până atunci, chiar anul acesta vom efectua lucrări punctuale de reparații, așa cum am făcut de altfel peste vară în Piața Victoriei, lucrările continuând acum și pe strada Piatra Craiului. Am comandat deja materialele necesare și imediat ce acestea sosesc ne vom pune pe treabă. Ne dorim ca centrul Timișoarei să arate cât mai bine pentru 2023. Însă vă reamintim că împreună cu Ordinul Arhitecților din România, am demarat deja un concurs de proiecte pentru reabilitarea zonei zero a Timișoarei, împreună cu câteva străzi din vecinătate”, au declarat pentru Tion reprezentanții municipalității.

Vă reamintim că la începutul lunii august Primăria Timișoara a semnat contractul cu firma Q-GROUP PROIECT SRL din București pentru întocmirea documentației necesară obiectivului de investiție „Timișoara Capitală Europeană a Culturii: Memorialul Revoluției-decembrie 1989”. Documentația va include și traseul Revoluției din 1989 în Timișoara.

Pe aceeași temă:

Locurile „fierbinți” din decembrie 1989, reabilitate și incluse în Traseul Revoluției

Proiecte nerealizate in Timisoara, sterse din contabilitate. Printre ele, pasajul subteran auto Piata Victoriei si fantana muzicala de pe Bega

Concluzia unei dezbateri de patru ore: vom avea Pasajul Victoriei. Robu: Nu vreau alte modele, vreau modelul Barcelona

Afacerea Acvariul nu s-a incheiat: Primaria Timisoara ofera despagubiri pentru pasaj!

Ce înseamnă „Traseul Revoluției din Decembrie 1989 în Timișoara”, inclus în PNRR cu 4,5 milioane de euro

Adblock test (Why?)

articolul original.

Șofer oprit de polițiști înainte să provoace un accident. Gonea cu 142 de km/h pe un drum național din Timiș

2 October 2022 at 11:22
foto: arhivă

Inconștiența unui tânăr șofer ar fi putut avea urmări deloc de neglijat. El a rămas pieton pentru trei luni și are de achitat amenda maximă.

Scris de Vlad Popa - Inconștiența unui tânăr șofer ar fi putut avea urmări deloc de neglijat. El a rămas pieton pentru trei luni și are de achitat amenda maximă.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Timișenii sunt așteptați la Festivalul papricașului și vinului de la Buziaș

2 October 2022 at 11:00
foto: arhivă

Reactualizat la:

Anul acesta, evenimentul va avea loc va avea loc în 8 și 9 octombrie și are ca invitați interpreți de muzică populară și ansambluri folclorice.

Scris de Diana Lupulescu - Anul acesta, evenimentul va avea loc va avea loc în 8 și 9 octombrie și are ca invitați interpreți de muzică populară și ansambluri folclorice.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Festival de ceaune la Chișoda, în weekend. Intrarea este liberă

1 October 2022 at 15:00
foto: arhivă

Reactualizat la:

Duminică, 2 octombrie, începând cu ora 12, în Grădina de vară a Casei Naționale Chișoda se va desfășura cea de a III-a ediție a Festivalului „Ceaunul Chișozean”.

Scris de Oana Bocănici - Duminică, 2 octombrie, începând cu ora 12, în Grădina de vară a Casei Naționale Chișoda se va desfășura cea de a III-a ediție a Festivalului „Ceaunul Chișozean”.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Concert de tango românesc interbelic în Piața Traian, duminică

1 October 2022 at 14:00
Foto: arhivă

Reactualizat la:

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara organizează duminică, 2 octombrie, la ora 17:00, în Piața Traian, un concert de tango românesc interbelic.

Scris de Oana Bocănici - Casa de Cultură a Municipiului Timișoara organizează duminică, 2 octombrie, la ora 17:00, în Piața Traian, un concert de tango românesc interbelic.

Adblock test (Why?)

articolul original.

FOTO. Fiat lux! A început montarea stâlpilor de iluminat în Parcul Botanic

1 October 2022 at 11:06

Vă reamintim, Parcul Botanic este închis în perioada 22 august – 28 octombrie, pentru siguranța cetățenilor, aici desfășurându-se lucrări la iluminatul public.

La final, Parcul se va bucura de 219 stâlpi de iluminat de tip felinar – ceea ce nu a avut niciodată în ultimele aproape patru decenii, de la deschidere – dar și de extinderea sistemului de iluminat pe o lungime de 3.400 de metri liniari.

Lucrările se află în grafic, iar primul stâlp de iluminat a fost deja montat. Au fost făcute și săpăturile pentru realizarea rețelei electrice subterane (LES). După ce totul va fi gata, zona verde va fi refăcută.

foto: Tion

De lucrări se ocupă Elbi Energy Projects SRL, o firmă din București, care are la dispoziție șase luni pentru finalizarea acestora. Contractul pentru extinderea iluminatului public a fost semnat în septembrie 2021, la 14 luni de la lansarea licitației.

A durat atât de mult pentru că în primă fază au fost depuse cinci oferte, dar s-a lăsat cu contestații. Prima a fost depusă de o firmă din Iași și a fost respinsă de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). În decembrie 2020 a fost anunțat câștigătorul, dar a fost depusă o altă contestație, de data aceasta admisă de CNSC.

Prin urmare, licitația a fost reluată. Elbi Energy Projects SRL, firma câștigătoare, este aceeași care a contestat în iarna anului 2020 procedura începută de primărie. Aceasta s-a angajat că face lucrarea cu 2,4 milioane de lei cu tot cu TVA, puțin peste 500.000 de euro.

Proiectul pentru introducerea iluminatului public în Parcul Botanic se face cu fonduri europene, fiind finanțat prin POR 2014-2020. Contribuția primăriei este de doar 2%.

Iluminat cu consum energetic redus

Parcul Botanic se află în zona de protecție a unui monument istoric (TM-II-s-A-06095 Situl urban Cartierul „Cetatea Timișoara”), așa că pe parcursul proiectării au avut loc consultări cu Direcția Județeană pentru Cultură.

Potrivit reprezentanților municipalității, „se va realiza un iluminat corect al parcului, la consum energetic redus, adaptat la funcțiunile spațiului public, pentru creșterea confortului și siguranței cetățenilor”.

Corpurile de iluminat de tip felinar vor distribui lumina descendent. Partea de sus a acestora va fi obturată, reducând poluarea luminoasă. Fiecare va fi prevăzut cu sistem de reglare a intensității luminii. Sunt prevăzute două alei principale cu iluminare mai intensă, unde corpurile de iluminat vor dirija circulația dinspre accesul principal în Grădina Botanică spre cele două accese complementare. În restul parcului, iluminatul va fi diminuat. Acesta poate fi reglat în funcție de datele din teren.

foto: Tion

Pe aceeași temă:

Accesul interzis în Botanic, de luni. Parcul va avea iluminat după 36 de ani de la deschidere

FOTO. Nu a văzut niciodată un bec, dar acum Parcul Botanic va avea sistem inteligent de iluminat public

Parcul Botanic, închis timp de două luni. Se lucrează la iluminatul public

Adblock test (Why?)

articolul original.

O nouă ediție a TimOrgelFest. Concertele vor avea loc în biserici

1 October 2022 at 11:00

Astfel, în perioada 2 – 29 octombrie, Festivalul Internațional de muzică de orgă TimOrgelFest revine cu a XXII-a ediție.

Evenimentul cuprinde 12 recitaluri de orgă, două recitaluri de orgă și trompetă, două recitaluri de muzică sacră, precum și patru concerte educative pentru copii și tineri.

De asemenea, vor avea loc patru cursuri de măiestrie susținute de Benjamin Righetti, Eugenio Maria Fagiani, Tea Kulaš, Bogdan Narloch şi Roman Gryin, care vor avea loc în datele de 4, 5, 9, 28 octombrie.

Concertele vor avea loc la Timișoara, în Biserica Romano-Catolică Millenium, Biserica Romano-Catolică Elisabetin, Biserica Adventistă, Biserica Evanghelică Luterană; la Lugoj în Biserica Romano-Catolică; la Reşiţa în Biserica Romano – Catolică Maria Zăpezii şi Biserica Romano-Catolică din Govȃndari.

Festivalul se va deschide duminică, 2 octombrie, la ora 19:00, cu un recital de orgă susținut de Benjamin Righetti (Elveția) la Biserica Romano-Catolică Preasfȃnta Inima a lui Isus din Piața Bălcescu.

Organizatorul manifestării este Asociația Culturală Timorgelfest, iar accesul la toate concertele este liber.

Programul din Timișoara este următorul:

 • RECITAL DE ORGĂ BENJAMIN RIGHETTI (Elveția)

Duminică, 2 octombrie 2022, ora 19:00, Biserica Romano-Catolică 𝘗𝘳𝘦𝘢𝘴𝘧â𝘯𝘵𝘢 𝘐𝘯𝘪𝘮ă 𝘢 𝘭𝘶𝘪 𝘐𝘴𝘶𝘴

 • RECITAL DE ORGĂ EUGENIO MARIA FAGIANI (Italia)

Joi, 6 octombrie 2022, ora 19:00, Biserica Romano-Catolică 𝘗𝘳𝘦𝘢𝘴𝘧â𝘯𝘵𝘢 𝘐𝘯𝘪𝘮ă 𝘢 𝘭𝘶𝘪 𝘐𝘴𝘶𝘴

 • RECITAL DE ORGĂ TEA KULAŠ (Croația)

Duminică, 9 octombrie, ora 19:00, Biserica Romano-Catolică 𝘗𝘳𝘦𝘢𝘴𝘧â𝘯𝘵𝘢 𝘐𝘯𝘪𝘮ă 𝘢 𝘭𝘶𝘪 𝘐𝘴𝘶𝘴

 • RECITAL DE ORGĂ FELICIAN ROȘCA (România)

Vineri, 14 octombrie, ora 20:00, Biserica Adventistă

 • RECITAL DE ORGĂ NADYIA VELYCHKO (Ucraina)

Joi, 20 octombrie, ora 19:00,

Biserica Romano-Catolică 𝘗𝘳𝘦𝘢𝘴𝘧â𝘯𝘵𝘢 𝘐𝘯𝘪𝘮ă 𝘢 𝘭𝘶𝘪 𝘐𝘴𝘶𝘴

 • RECITAL DE ORGĂ CRISTINA STRUȚA (România)

Sâmbătă, 22 octombrie, ora 19:30, Biserica Romano-Catolică Millenium

 • RECITAL DE ORGĂ ȘI TROMPETĂ BOGDAN NARLOCH ȘI ROMAN GRYIN (Polonia)

Joi, 27 octombrie, ora 19:30, Biserica Romano-Catolică Millenium

 • RECITAL DE ORGĂ ȘI TROMPETĂ STUDENȚII CLASELOR DE ORGĂ ȘI TROMPETĂ A FMT

Vineri, 28 octombrie, ora 19:00, Biserica Evanghelică Luterană

Program Lugoj

 • RECITAL DE ORGĂ BENJAMIN RIGHETTI (Elveția)

Marți, 4 octombrie 2022, ora 19:00, Biserica Romano-Catolică 𝘗𝘳𝘦𝘢𝘴𝘧â𝘯𝘵𝘢 𝘛𝘳𝘦𝘪𝘮𝘦

 • RECITAL DE ORGĂ LEVENTE KUZMA (Ungaria)

Marți, 11 octombrie, ora 19:00, Biserica Romano-Catolică 𝘗𝘳𝘦𝘢𝘴𝘧â𝘯𝘵𝘢 𝘛𝘳𝘦𝘪𝘮𝘦

 • RECITAL DE ORGĂ NADYIA VELYCHKO (Ucraina)

Marți, 18 octombrie, ora 19:00, Biserica Romano-Catolică 𝘗𝘳𝘦𝘢𝘴𝘧â𝘯𝘵𝘢 𝘛𝘳𝘦𝘪𝘮𝘦

 • RECITAL DE MUZICĂ SACRĂ CU ORGĂ SOPRANA IOANA MIA IUGA, STUDENȚII CLASEI DE CANTO, ACOMPANIAZĂ LA ORGĂ – CRISTINA STRUȚA

Vineri, 21 octombrie, ora 19:00, Biserica Romano-Catolică 𝘗𝘳𝘦𝘢𝘴𝘧â𝘯𝘵𝘢 𝘛𝘳𝘦𝘪𝘮𝘦

 • RECITAL DE ORGĂ FELICIAN ROȘCA ȘI CRISTIAN ROȘOAGĂ (România)

Marți, 25 octombrie, ora 19:00, Biserica Romano-Catolică 𝘗𝘳𝘦𝘢𝘴𝘧â𝘯𝘵𝘢 𝘛𝘳𝘦𝘪𝘮𝘦

Program Reșița

 • RECITAL DE ORGĂ LEVENTE KUZMA (Ungaria)

Miercuri, 12 octombrie, ora 19:00, Biserica Romano-Catolică 𝘔𝘢𝘳𝘪𝘢 𝘡𝘢̆𝘱𝘦𝘻𝘪𝘪

 • RECITAL DE ORGĂ STUDENȚII CLASEI DE ORGĂ FMT (România)

Miercuri, 19 octombrie, Biserica Romano-Catolică 𝘔𝘢𝘳𝘪𝘢 𝘡𝘢̆𝘱𝘦𝘻𝘪𝘪

 • RECITAL DE MUZICĂ SACRĂ CU ORGĂ SOPRANA IOANA MIA IUGA, STUDENȚII CLASEI DE CANTO, ACOMPANIAZĂ LA ORGĂ – CRISTINA STRUȚA

Duminică, 23 octombrie, ora 19:00, Biserica Romano-Catolică 𝘗𝘳𝘦𝘢𝘴𝘧â𝘯𝘵𝘢 𝘛𝘳𝘦𝘪𝘮𝘦 din Govândari

Adblock test (Why?)

articolul original.

Zeci de autovehicule clasice la Retroparada Toamnei în centrul Timișoarei

1 October 2022 at 10:00

Reactualizat la:

Retromobil Timiș revine cu ediția de toamnă a Retroparadei, sâmbătă, la Timișoara. Sunteți așteptați să admirați automobilele retro până la ora 14.

Scris de Oana Bocanici - Retromobil Timiș revine cu ediția de toamnă a Retroparadei, sâmbătă, la Timișoara. Sunteți așteptați să admirați automobilele retro până la ora 14.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Bozankaya blocat pe șine în centrul Timișoarei. Avea pasageri

30 September 2022 at 18:33
Foto: cititor Tion

Reactualizat la:

Un tramvai Bozankaya, care circula pe linia 6, s-a blocat vineri după-masă pe șine în zona Prefecturii, timp de 30 de minute.

Scris de Oana Bocănici - Un tramvai Bozankaya, care circula pe linia 6, s-a blocat vineri după-masă pe șine în zona Prefecturii, timp de 30 de minute.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Unitățile de învățământ special din Timiș dotate cu echipamente IT de Consiliul Județean

30 September 2022 at 15:00

Echipamentele IT au fost achiziționate pe fonduri nerambursabile și constă în laptopuri, tablete, camere web, proiectoare și calculatoare. Au fost investiți peste 1,6 milioane de lei pentru achiziționarea a: 282 de laptopuri, 56 calculatoare, 16 camere pentru videoconferințe, 20 camere web, 72 proiectoare, 90 de table interactive, 27 de routere, 3 ecrane de proiecție perete și 32 de ecrane pentru proiecție trepied.

„Un proiect important și a plecat la drum din dorința de a dota școlile speciale din fonduri europene. Nu s-au mai putut achiziționa astfel și apreciez că nu ne-am blocat în acest proiect și mă bucur că și am achiziționat din fonduri proprii”, a punctat consilierul județean Petre Mihăieș.

Lista echipamentelor și școlilor care au primit dotările IT o puteți consulta AICI.

În plus, consilierii județeni au amintit și necesitatea dotării cu mobilier modern a școlilor speciale. O întâlnire cu managerii școlilor speciale va avea loc săptămâna viitoare pentru a cunoaște nevoile acestor școli.

De curând, Consiliul Județean Timiș a aprobat un proiect care vizează renovarea energetică la Liceul Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu”. Facturile la încălzirile pe gaz au ajuns, după scumpiri, la aproape 90.000 de lei. Se vor instala panouri solare fotovoltaice pentru producerea energiei electrice utilizată pentru iluminat și panouri solare termice pentru producerea apei calde utilizând energia solară.

Valoarea proiectului este de aproximativ 1,1 milioane de euro, iar CJT va încerca să obțină acești bani prin intermediul PNRR.

Pe aceeași temă:

Panouri voltaice și anveloparea, printre măsurile luate de CJT pentru a scăpa de facturile uriașe la o școală specială

Adblock test (Why?)

articolul original.

TVR TIMIŞOARA va emite producţie proprie 24/7, din 3 octombrie

30 September 2022 at 12:58

Pe de o parte toţi aceia care, fie şi preţ de zile, luni ori ani, au lăsat sub sigla TVR Timişoara priceperea şi dedicarea lor, de cealaltă parte telespectatorii, fără de care anii aceştia ar fi fost goi şi lipsiţi de viaţă.

Pentru cele 35 de minute săptămânale pe TVR1, atât cât emitea TVR Timişoara la lansare, se muncea zi şi noapte. Minutele de emisie au crescut apoi an după an şi, până la lansarea primei emisiuni pe frecvenţă proprie în 25 ianuarie 2002, studioul televiziunii publice din vestul ţării reuşea să impună emisiuni proprii iubite şi apreciate în întreaga ţară: „Expres muzical”, „Trupa de şoc”, „Care pe care?” sau “Debut 50 plus”.

În prezent, la nivelul Uniunii Europene, TVR Timişoara este singurul Studio regional care realizează emisiuni în 9 limbi ale minorităţilor naţionale (maghiară, romani, germană, sârbă, slovacă, ucraineana, bulgară, croată, italiană).

Pe lângă producțiile dedicate minorităţilor naţionale, în grila din 3 octombrie 2022 se vor regăsi emisiunile studioului TVR Timişoara, consacrate deja:

 • „Izolaţi în România”, titlul ce a obţinut cel mai prestigios premiu internaţional al unei televiziuni din România, Marele Premiu CIRCOM şi seria de reportaje „Istorii ascunse” îşi păstrează locul şi în grila TVR1, iar tradiţia culinară a Banatului, surprinsă în emisiunea „Sarea în bucate”, se regăseşte şi în programul canalului TVR2.
 • „În prelungiri”, cel mai longeviv format de sport din România, „Drumuri aproape”, documentarul de călătorie ce te poartă în întreaga regiune, „Piper pe limbă”, talk-show-ul cultural prin excelenţă ori „Cântecul de acasă”, locul în care tradiţiile veritabile şi muzica populară sunt „acasă”, rămân miza grilei de toamnă a studioului din strada Pestalozzi.
 • Un loc important e păstrat culturii: „Cultart”, „Spirit şi credinţă”, „Prim-plan regional”, „Selfie” sau „Timişoara Capitală Culturală Europeană”, pregătind publicul pentru 2023.
 • Actualitatea rămâne unul dintre cei mai importanți piloni ai grilei de programe a TVR Timişoara, o pledoarie pentru experienţă şi curaj jurnalistic. Telejurnalelor de ştiri, traduse şi în limbaj mimico-gestual, li se adaugă formate dinamice, ancorate solid în preocupările regiunii: „Forum economic”, „Actual regional” sau „Satul meu”.

Adaptată noilor obiceiuri de consum, TVR Timişoara îşi propune să continue să testeze forme inovatoare şi pentru reţelele sociale, în uraganul de informaţii care circulă în mediul online, paginile de Facebook (peste 123k urmăritori) şi canalul de Youtube TVR Timişoara (80.000 de subscriberi, milioane de vizualizări anual şi peste 200 de milioane de minute de producție urmărite), rămân repere de credibilitate, garantate de experienţa jurnaliştilor studioulului.

Peste toate acestea însă, toamna lui 2022 aduce pentru TVR Timişoara, întâiași dată în istoria de 28 de ani o grilă de 24 de ore, cu toate provocările ei, cu toate ambițiile şi promisiunea că de acum, publicul telespectator poate găsi în postul public regional la orice oră, normalitatea.

Adblock test (Why?)

articolul original.

FOTO. Noutăți din chirurgia minim invazivă prezentate la Timișoara, în cadrul ARCE 2022

29 September 2022 at 18:10

Aici, sute de medici se întâlnesc și discută noutăți în medicina minim invazivă și prezintă intervenții și aparatură medicală.

„Este un eveniment marcant, care a fost amânat de anul trecut pentru a ne vedea față în față și pentru a discuta despre 80 de conferințe cu 80 de invitați internaționali și din țara. Scopul evenimentului este de a face cunoscută experiența centrelor din Europa și România și de a învață unul de la altul. Noutățile sunt în chirurgia robotică cu prezentări interesante de la greci, italieni și mulți alții”, transmite Prof. Dr. Ciprian Duță – Președinte ARCE și Președinte al Congresului ARCE 2022.

Tema generală a congresului din acest an este Minimal Invasive Surgery – Knowing better, doing better – și subliniază rolul principal asumat de către A.R.C.E.: de a dezvolta programe valoroase de educație medicală pentru chirurgii din România.

În cele 3 zile și jumătate de eveniment, sunt prezenți 400 de participanți, care au acces la un program științific consistent, cu numeroase oportunități de învățare pentru specialiști. Au loc și 4 cursuri pre-congres și 23 de sesiuni științifice la care contribuie peste 130 de speakeri naționali și internaționali din 15 țări, care prezintă tehnologii moderne, computerizate, video-asistate sau robotice.

Workshop-urile de electrochirurgie sunt prezente și anul acesta în programul manifestării, după ce prima lor ediție, organizată în cadrul Congresului ARCE 2019, s-a bucurat de un real interes din partea participanților. Astfel, participanții vor avea din nou șansa să exerseze și să își îmbunătățească aptitudinile de folosire a aparaturii de electrochirurgie în condiții optime pentru pacient.

În același spirit al susținerii dezvoltării profesionale, organizatorii premiază și anul acesta cele mai bune lucrări din cadrul programului științific, oferind câștigătorilor burse pentru educație la centre de training din România, alături de șansa de a participa la evenimente prestigioase din străinătate.

Congresul ARCE 2022 este însoțit de o expoziție medicală la parterul locației, unde peste 20 de companii prezintă noutățile în domeniul chirurgiei minim-invazive, oferind participanților șansa de a se familiariza cu echipamentele de chirurgie robotică și minim invazivă de noutate.

Foto: Tion

Adblock test (Why?)

articolul original.
❌