ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 25 June 2022Ultimele Stiri

S-a deschis circulația pe un sector nou al Inelului IV, care leagă Calea Sever Bocu de Muzeul Satului Bănățean

24 June 2022 at 14:00

Reactualizat la:

Primarul Dominic Fritz a dispus vineri, 24 iunie, deschiderea circulației pe str. Măcin - Constructorilor, cu racord la strada Demetriade. Acest sector de drum face parte din Inelul IV și leagă Calea Sever Bocu de Muzeul Satului Bănățean, fiind o legătură nouă între nordul și nord-estul orașului.

Scris de Amalia Kui - Primarul Dominic Fritz a dispus vineri, 24 iunie, deschiderea circulației pe str. Măcin - Constructorilor, cu racord la strada Demetriade. Acest sector de drum face parte din Inelul IV și leagă Calea Sever Bocu de Muzeul Satului Bănățean, fiind o legătură nouă între nordul și nord-estul orașului.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Flight Cinema, târg de antichități și teatru de păpuși la Iulius Town, în acest weekend

24 June 2022 at 13:52

Atmosferă de festival, cinefili încântați de peliculele care urmează să ruleze, filme uluitoare și efervescența serilor de vară, toate se regăsesc în acest final de săptămână la Flight Cinema, care are loc la Iulius Town Timișoara. Micii iubitori de teatru sunt așteptați la teatrul de păpuși, unde vor afla „Aventurile unui pinguin”. Pe lângă vibe-ul de festival, vei putea face și o incursiune în lumea obiectelor vintage, la Târgul de Antichități, ce are loc în zona Iulius Expo.

Scris de Vlad Popa - Atmosferă de festival, cinefili încântați de peliculele care urmează să ruleze, filme uluitoare și efervescența serilor de vară, toate se regăsesc în acest final de săptămână la Flight Cinema, care are loc la Iulius Town Timișoara. Micii iubitori de teatru sunt așteptați la teatrul de păpuși, unde vor afla „Aventurile unui pinguin”. Pe lângă vibe-ul de festival, vei putea face și o incursiune în lumea obiectelor vintage, la Târgul de Antichități, ce are loc în zona Iulius Expo.

Adblock test (Why?)

articolul original.

„Londra va fi bombardată prima în cel de-al Treilea Război Mondial”. Cine a spus-o

24 June 2022 at 23:32
image

Un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin a avertizat că Londra va fi primul oraș care va fi bombardat în cazul unui nou război mondial, relatează Sky News.

Vorbind la televiziunea rusă Canal 1, Andrei Guruliov, un politician din Duma de Stat (Parlamentul rus), a declarat că Londra, capitala Marii Britanii, va fi lovită prima în cazul în care blocada asupra enclavei rusești Kaliningrad va duce la conflict armat.

„Vom distruge întregul grup de sateliți spațiali ai inamicului în timpul primei operațiuni aeriene”, a spus el, referindu-se la sistemul de sateliți ai NATO.

„Nimănui nu-i va păsa dacă sunt americani sau britanici, îi vom vedea pe toți ca fiind din NATO”, a continuat Guruliov.

„În al doilea rând, vom slăbi întregul sistem de apărare antirachetă, peste tot și 100%”, a mai susținut acesta.

„În al treilea rând, cu siguranță nu vom începe de la Varșovia, Paris sau Berlin. Prima care va fi lovită va fi Londra”, a ținut să precizeze parlamentarul rus.

„Este foarte clar că amenințarea pentru lume vine din partea anglo-saxonilor”, a subliniat Guruliov.

La fel ca și alți adepți ai liniei dure de la Moscova, el crede că Occidentul – în special Europa continentală – nu are „stomac” pentru un război adevărat, notează The Mirror.

„Ca parte a operațiunii de distrugere a siturilor de importanță critică, Europa de Vest va fi deconectată de la sursele de energie și imobilizată”, a continuat acesta.

„Toate siturile de alimentare cu energie electrică vor fi distruse. Iar în a treia etapă, voi vedea ce vor spune SUA Europei Occidentale cu privire la continuarea luptei lor în frig, fără hrană și electricitate”, a mai afirmat Guruliov.

„Mă întreb cum vor reuși (SUA) să rămână deoparte. Acesta este planul de principiu și în mod deliberat am omis anumite momente pentru că nu trebuie să fie discutate la televizor”, a precizat parlamentarul.

Guruliov, care este și general în rezervă, a respins planurile susținute de alți experți ruși de a crea un coridor prin Lituania, pentru a aproviziona enclava Kaliningrad de la Marea Baltică, care se află între statele NATO Polonia și Lituania. Așa-numitul „coridor Suvalkovsky” se întinde din Belarus până în Lituania.

Generalul în vârstă de 54 de ani consideră că o astfel de strategie este o capcană occidentală, deoarece armata lui Putin ar fi flancată pe două laturi de trupe NATO.

„Este dorința partenerilor noștri occidentali ca noi să eliberăm coridorul Suvalkovsky [din Belarus prin Lituania pentru a aproviziona Kaliningradul]”, a spus el.

„Dacă vă uitați pe hartă, ar fi o mare greșeală din partea noastră să creăm coridorul, doar pentru a ne trezi cu trupe NATO în dreapta și în stânga…”, a mai susținut Guruliov.

Strategia acestuia este de a readuce capitala lituaniană la vechea sa identitate – Vilno, iar capitala estoniană Tallinn – la identitatea sa țaristă, Reval.

„Transformăm Vilnius înapoi în Vilno, cu calm…. ne reamintim ce este Reval [numele țarist al Tallinnului, n.r.] și eliberăm flancul drept baltic, astfel încât să nu ne facem griji că putem fi loviți din spate”, a explicat el la televiziunea de stat.

„Din punct de vedere militar, este imposibil să obținem un coridor liber [prin Lituania]. Dar dacă Occidentul decide să blocheze regiunea Kaliningrad, se va lua decizia de a efectua o operațiune strategică pentru a o debloca. Dar, în calitate de militar, înțeleg clar că nimeni nu se va obosi doar să creeze un coridor. Dacă vom începe să lucrăm, vom lucra cum trebuie. Totul va fi curățat, pentru că de ce să lași dușmani în spatele tău?”, a argumentat parlamentarul rus.

Guruliov a fost comandant adjunct al districtului militar de sud al Rusiei. El a servit în cadrul forțelor ruse în Siria.

Foto: Profimedia Images

articolul original.

Urs agresiv împușcat la Comarnic, mesaje Ro-Alert la Breaza și la Bușteni, în urma apariției mai multor urși pe străzi

24 June 2022 at 23:26
image

Un urs care manifesta un comportament agitat şi agresiv a fost împuşcat, vineri, 24 iunie, în oraşul prahovean Comarnic, în urma unei decizii a autorităţilor, relatează Agerpres. De asemenea, în alte două localități din județ, Breaza și Bușteni, au fost emise mesaje Ro-Alert, în urma apariţiei unor urşi pe străzi.

În jurul orei 18,00, în urma unui apel la numărul de urgenţă 112, un echipaj de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Prahova a fost direcţionat să intervină în localitatea Comarnic, unde a fost semnalată prezenţa unui urs în curtea unui imobil.

Persoana care a făcut sesizarea a relatat faptul că, în timp ce se afla în grădină, şi-a făcut apariţia un urs care, ulterior, a fost îndepărtat spre o zonă forestieră de către câţiva câini, a transmis IJJ.

Persoana care a făcut sesizarea le-a relatat autorităţilor că animalul sălbatic era agitat şi agresiv. Echipă de intervenţie constituită, formată din viceprimarul localităţii, paznicul de vânătoare şi medicul veterinar, a luat decizia ca exemplarul de urs să fie împușcat. 

Pe de altă parte, potrivit publicației Observatorul Prahovean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, un urs a fost văzut pe o stradă din Salcâmilor din Breaza, în jurul orei 21.30, iar la Buşteni, prezenţa unui urs a fost semnalată lângă un supermarket.

În ambele cazuri au fost informate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, iar echipaje de jandarmi au fost direcţionate în zonă, precizează sursa citată.

De asemenea, la Buşteni va merge către locul evenimentului şi o ambulanţă SMURD.

Foto cu caracter ilustrativ: Observatorul Prahovean

articolul original.

Șeful ANAF, detalii despre controlul care vizează evaziunea fiscală. Diferență de 4 milioane de euro în cazul unui român din primul lot verificat

24 June 2022 at 23:13
image

Inspectorii ANAF vor verifica, în principal, veniturile a 561.000 de români, respectiv cheltuielile acestora și achizițiile de mașini, apartamente ori case, a declarat, la Digi24, Lucian Heiuș, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Verificările încep la 1 iulie și sunt avute în vedere, pentru început, în jur de 215 persoane.

„Orice țară face astfel de controale, americanii poate de 150 de ani. În Europa de cel puțin câteva zeci de ani, se fac aceste verificări. Era bine dacă se începeau acest gen de verificări cu mulți ani în urmă”, a declarat Lucian Heiuș.

„Toate organismele internaționale, toți specialiștii cifrează evaziunea fiscală din România undeva la 15 miliarde de euro pe an. Întrebarea mea este unde se regăsesc acești bani? Pentru că trebuie să-i găsim undeva”, a explicat președintele ANAF rațiunea acestui control.

S-a găsit o diferență de 4 milioane de euro

În cazul primului lot de persoane vizate, în jur de 215, șeful ANAF a spus că analizele fiscale au fost efectuate și totul este clar, toate datele fiind în baza de date a instituției.

Heiuș spune că cea mai mare diferență între venitul declarat și cel estimat de ANAF este de 22 de milioane de lei, în jur de 4 milioane de euro, iar cea mai mică este în jur de 400.000 de euro.

„Avem deja pregătit undeva în jur de 215 de dosare de analiză de risc efectuate, clarificate, care pot să fie trimise spre efectuarea inspecțiilor. Acolo avem analiza amănunțită, iar cea mai mare diferență între venitul estimat de noi și venitul declarat de persoana respectivă este de 22 de milioane de lei, în jur de 4 milioane de euro, iar cea mai mică este în jur de 400.000 de euro. Vorbesc doar de ce am putut să identificăm strict la vedere. Când vom face cercetări mai amănunțite este posibil să ajungem chiar mai departe. Avem posibilitatea să verificăm conturi chiar în alte state”, a afirmat Heiuș.

Cum se face controlul

Șeful Agenției a precizat procedura de control: „Venitul declarat îl avem. Se verifică apoi, de exemplu, achizițiile de mobile sau imobile – mașini, terenuri, clădiri, case, apartamente. Avem acces la bazele de date ale fiecărei primării din România. Vedem cum evoluează banii din conturi. Există protocoale între ANAF și băncile din România și avem acces la conturile personale. Vedem cu cât ai început, la cât s-a ajuns. E un lucru simplu de obținut”.

Heiuș spune că sunt vizate și „asociați care își împrumută propriile societăți, cu cât și-au creditat propriile societăți persoanele fizice. Ne-am uitat cu cât au crescut capitalurile propriilor societăți. Și am încercat să identificăm și alte cheltuieli angajat. Pornind doar de la aceste lucruri, am constatat că există această diferență între venitul declarat și venitul pe care noi l-am estimat că ar fi trebuit să-l ai”.

Există multe alte cheltuieli la care noi încă nu avem astăzi acces, pentru că suntem într-un prim proces de digitalizare care va dura câțiva ani.

Lucian Heiuș, șef ANAF:

„Făcând diferența între venitul estimat de ANAF și venitul declarat, trebuie să se îndeplinescă două condiții. Să fie mai mare cu 10% decât venitul declarat, și nu mai puțin de 50.000 de lei. Este un prag”, a mai spus Heiuș.

articolul original.

Fostul președinte american Trump, după anularea dreptului la avort: „Voia lui Dumnezeu”

24 June 2022 at 22:55
image

Decizia „respectă Constituția” și „readuce totul la nivelul statului, ceea ce ar fi trebuit să fie întotdeauna”, a declarat fostul președinte american (2017-2020), pentru postul de televiziune Fox News.

Întrebat despre propriul său rol în numirea a trei judecători care au înclinat majoritatea Înaltei Curți către tabăra conservatoare, miliardarul republican a răspuns: „Este voia lui Dumnezeu”.

„Hotărârea de astăzi, care este cea mai mare victorie pentru viață din ultima generație, împreună cu alte decizii recente, au fost posibile doar pentru că mi-am respectat promisiunile, inclusiv numirea și instalarea la Curtea Supremă a SUA a trei specialiști în drept constituțional foarte respectați și puternici”, a adăugat fostul lider de la Casa Albă.

„Aceste victorii majore arată că, deși stânga radicală face tot ce poate pentru a ne distruge țara, drepturile voastre sunt protejate, țara este apărată”, a mai declarat cel care cochetează deschis cu posibilitatea de a candida din nou la Casa Albă în 2024.

Pe de altă parte, Joe Biden, actualul președinte SUA, a criticat decizia Curții Supreme, spunând că sănătatea și viața femeilor americane: Deczia a dus literalmente America înapoi cu 150 de ani”.

Foto: Profimedia

articolul original.

Deepfake la Berlin. Primărița Giffey, păcălită că vorbește cu edilul Kievului, Vitali Kliciko: „Nu am dezvăluit niciun secret”

24 June 2022 at 22:39
image

Franziska Giffey, 44 de ani, primarul Berlinului, a fost victima fenomenului Deepfake. Potrivit Bild, vineri, 24 iunie, era programată o videoconferință între Giffey și omologul ei de la Kiev, Vitali Klicicko, 50 de ani. Conversația a început la ora locală 17.00 și a durat în jur de 30 de minute, numai că nu Giffey nu a discutat cu fostul campion mondial de box, ci un personaj creat cu. ajutorul inteligenței artificiale!

  • Deepfake înseamnă conținut falsificat cu ajutorul inteligenței artificiale, înregistrări video sau audio compilate, care arată și sună ca și cum ar fi reale, însă, de fapt, nu sunt.

Videoconferința fusese convenită, în prealabil, prin e-mail. La începutul conversației, Giffey a fost întrebată câți refugiați ucraineni a primit Berlinul și cum funcțiuonează sprijinul financiar acordat acestora.

Puțin mai târziu,, conversația a luat o întorsătură neașteptată: „Kliciko” i-a cerut lui Giffey să trimită toți bărbații ucraineni din Berlin înapoi în Ucraina cu ajutorul poliției!

Când „Kliciko” a întrebat cum se descurcă Berlinul cu „atâția ucraineni care se strecoară și obțin ajutoare sociale”, a fost clar: primarul Kievului nu era de cealaltă parte!

Vitali Kliciko „a vorbit” și cu primarul Madridului: „Nu am fost eu”

Contactat de Bild, Kliciko a declarat, vineri seara:: „Dragă Franziska Giffey, tocmai am aflat că tu și primarul Madridului ați primit un apel fals. Cineva s-a prefăcut a fi Vitali Klitschko, dar nu am fost eu!”.

Vitali Klitschko zu @BILD : „Liebe @FranziskaGiffey , ich habe gerade erfahren, dass es einen Fake-Anruf gab bei Ihnen und dem Bürgermeister von Madrid. (…) Ich hoffe, dass wir bald über meine offiziellen Kanäle telefonieren können. Ich brauche dann auch keinen Übersetzer…“

— Paul Ronzheimer (@ronzheimer)
June 24, 2022

Giffey a fost o victimă a fenomentului Deepake. Giffey nu a răspuns la întrebările provocatoare, potrivit Cancelariei Senatului. „Nu am dezvăluit niciun secret”, s-a apărat primărița.

A fost declanșată o anchetă

Potrivit Cancelariei Senatului, a fost contactat Landeskriminalamt (LKA), Biroul de Stat al Poliției Criminale, care derulează o investigație.

Es gab keine Anhaltspunkte dafür, dass die Videokonferenz nicht mit einer echten Person geführt wird. Allem Anschein nach handelt es sich um Deep Fake. Das LKA Berlin, Staatsschutz, ist eingeschaltet. https://t.co/SWgvn9JRNR pic.twitter.com/soWNZwuQAb

— Senatskanzlei Berlin (@RegBerlin)
June 24, 2022

Foto: Twitter Senatskanzlei Berlin

articolul original.
Ieri — 24 June 2022Ultimele Stiri

24 iunie la Botoșani: Să scrii până la lacrimi / Microbuz în zid / Doliu în familia unui medic / Angajări la pompieri

24 June 2022 at 18:44

Am început ziua cu povestea cărții care va fi lansată miercuri, 29 iunie, la ora 17:00, în sala Eminescu a Hotelului Rapsodia:

”Tragedia de la Huțani” – mărturii cutremurătoare - Prima carte despre cel mai mare accident din istoria României: Scriam și plângeam – VIDEO & FOTOGALERIE

Bineînțeles că nu poate trece o zi fără un eveniment rutier:


ACCIDENT rutier într-o intersecție, microbuz înfipt în zid - FOTO

Este doliu în familia unui medic botoșănean:


Durere fără margini: Drum lin printre îngeri, iubitul nostru Tati!

Să vezi ce bătaie va fi pe noi locuri de muncă în ”bugetărime”:


ISU Botoșani angajează 19 șoferi pentru autospeciale

Cam atât pentru azi.


Sâmbătă și duminică avem festival pe Pietonalul Unirii, lângă Muzeul Județean și tot duminică vom fi prezenți la Ziua Tricolorului.

Weekend liniștit!

articolul original.

Circulație dezastru la noi, la ieșirea din Târgu-Frumos spre Botoșani se toarnă deja asfalt – FOTOGALERIE

24 June 2022 at 18:15

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, supervizorul investiției care se derulează pe DN 28 B, a anunțat vineri dimineață că la ieșirea din Târgu-Frumos spre Botoșani deja se asfaltează.

Lucrările de așternere a mixturilor asfaltice se efectuează în cadrul contractului ”Modernizare DN 28 B Târgu Frumos – Botoșani, km 0+000 – 76+758”, adică același aflat în desfășurare și la Botoșani.


Doar că, în ciuda faptului că inclusiv prefectul Sorin Cornilă a cerut constructorilor să urgenteze operațiunile și să toarne măcar un strat de asfalt și pe porțiunea Botoșani – Copălău, aceștia i-au transmis că probabil prin august vor acoperi tot acest traseu.


76,7 kilometri este lungimea drumului, împărțită în mod aproape egal între cele două localități.

articolul original.

„Sikro, legenda Carpaților”. Un ciobănesc continuă să salveze oamenii de pe munte, deși stăpânul său a murit în timpul războiului din Ucraina

24 June 2022 at 21:35
image

Siko, „salvatorul nostru montan blănos”, cum îl descrie Serviciul de Urgență de Stat (SES) din Transcarpatia, Ucraina,, este un câine din rasa Komondor, ce provine din Ungaria și este supranumită „regina ciobănbeștilor”.

Proprietarul câinelui, un pasionat al muntelui care ajuta salvatorii să găsească turiști rătăciți în Carpați, și-a pierdut viața în timpul războiului. Dar Sikro continuă să urce munții și să salveze oameni.

„Continuă să meargă cu salvatorii montani la acțiuni de căutare. La urma urmei, Sikro este asistent de nădejde, un adevărat psiholog care știe cum să calmeze victimele. Nu cu mult timp în urmă, în timp ce salvatorii acordau primul ajutor unui turist grav rănit, câinele s-a așezat în apropiere și i-a lins mâna accidentatului, iar apoi a însoțit turistul până jos”, a transmis SES.

Este important să nu aveți niciodată nevoie de ajutorul lui Sikro. Dar, dacă va fi cazul, veți primi o îmbrățișare și un sărut. Asta îi place foarte mult.

Serviciul de Urgență de Stat din Ucraina:

Komondorii sunt robuști și puternici și pot ajunge să cântărească peste 60 de kilograme.

Transcarpatia, sud-vestul țării, cuprinde partea ucraineană a Carpaților.

articolul original.

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 121 | Orașul Severodonețk, capturat de ruși. Se duc lupte grele la Herson

24 June 2022 at 21:15

Forțele ucrainene sunt nevoite să se retragă din Severodonețk, la capătul unor săptămâni întregi de lupte grele, a anunțat vineri, 24 iunie, guvernatorul din Luhansk, Serghei Haidai. Potrivit oficialului, infrastructura din orașul estic este distrusă, iar 90% dintre case au fost avariate sau puse la pământ. Bombardamentele continuă și în regiunea Herson, în timp ce experții americani estimează că ofensiva rusă din Donbas s-ar putea bloca în următoarele săptămâni.

21:55 - Acum 5 minute
24-06-2022

Un soldat rus va fi judecat pentru torturarea a 9 ostatici în Irpin

Un soldat rus va fi judecat sub acuzația că a torturat 9 ostatici în orașul Irpin din regiunea Kiev, anunță agenția Ukrinform, preluată de The Kyiv Independent.

Suspectul, împreună cu alți militari ruși, au luat nouă bărbați ostatici în orașul Irpin, în luna martie, susține Parchetul General al Ucrainei, într-o postare pe Facebook

Prizonierii au fost bătuți cu armele și au fost privați de mâncare și apă, au precizat procurorii. De asemenea, au fost amenințați că vor fi omorâți, în timp ce rușii imitau execuția.

21:50 - Acum 10 minute
24-06-2022

Rafinăria din Rostov, atacată cu drone de forțele ucrainene, și-a reluat activitatea

O rafinărie de petrol din sudul Rusiei, care a fost ținta unui atac cu drone la începutul acestei săptămâni, și-a reluat activitatea, susțin două surse citate de Reuters, scrie The Guardian.

Rafinăria de petrol Novoshakhtinsk din Rostov a anunțat că prima dintre cele două drone care zburau din direcția Ucrainei a lovit miercuri dimineață, afectând o unitate de distilare a țițeiului și declanșând o explozie și o minge de foc.

O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare a arătat ceea ce părea a fi un vehicul aerian fără pilot care se prăbușește în rafinăria de petrol, în ceea ce ar fi o penetrare jenantă a sistemelor de apărare antiaeriană ale Rusiei în războiul din Ucraina.

Vasili Golubev, guvernatorul regiunii ruse Rostov, a părut să confirme incidentul, scriind că fragmente din două drone au fost găsite pe teritoriul rafinăriei de petrol Novoshakhtinsk, unde miercuri dimineață a izbucnit un incendiu de proporții.

Ambele unități primare de distilare a țițeiului de la rafinărie au fost oprite după atac, dar cel puțin una dintre ele a fost repusă în funcțiune începând de astăzi, au declarat pentru Reuters două surse familiare cu acest subiect.

„Rafinăria a fost repusă în funcțiune după incendiu. Procesul din iunie de rafinare va fi puțin afectat, în timp ce în iulie vor avea loc lucrări de întreținere. Nu este clar cât de mult ar putea afecta producția”, a declarat una din surse.

21:39 - Acum 21 minute
24-06-2022

„Capra din Kiev”, erou național după ce a declanșat mai multe grenade care au rănit 40 de soldați ruși

O capră din Ucraina a fost desemnată eroină națională după ce a declanșat un șir de grenade rusești aflate în jurul unui spital din Zaporojie, rănind cel puțin 40 de soldați ruși, scrie The Guardian.

Forțele ruse instalau un fir capcană și fixaseră grenade în jurul unui spital local din satul Kinski Rozdory, plasând capcana ca o „apărare circulară”, potrivit directoratului serviciilor de informații din Ucraina.

Capra, care scăpase de la o fermă, s-ar fi îndreptat direct spre capcană, iar muniția rusească a explodat, într-o reacție în lanț, rănind zeci de soldați care erau pregătiți pentru o ambuscadă.

„Ca urmare a mișcărilor «haotice» ale caprei, animalul a «declanșat» mai multe grenade. În urma unei reacții în lanț, mai mulți (ruși) au suferit răni de diferite grade de severitate”, a anunțat Serviciul de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.

Se crede că cel puțin 40 de soldați ruși au fost răniți. Starea animalului nu este cunoscută în prezent.

De atunci, capra a fost aclamată drept „Capra din Kiev”, o referire la renumitul pilotul cunoscut sub numele de „Fantoma Kievului” – maiorul Stepan Tarabalka – despre care se crede că a doborât până la 40 de avioane inamice în timpul invaziei ruse din regiunea capitalei.

21:23 - Acum 37 minute
24-06-2022

Avocații britanicilor condamnați la moarte în Donețk nu au depus încă apel la decizie

Avocatul care îl apără pe Aiden Aslin, unul dintre cei doi britanici condamnați la moarte de către un tribunalul al prorușilor din Donbas, a declarat că aceștia nu au depus încă apel la decizie pentru că se pare că așteaptă o intervenție din partea Marii Britanii, scrie The Guardian.

Aslin, în vârstă de 28 de ani, și Shaun Pinner, în vârstă de 48 de ani, au fost condamnați pentru acuzații de „terorism”, la începutul acestei luni, de către un tribunal care nu este recunoscut la nivel internațional, în autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD).

Agenția de știri TASS, controlată de statul rus, a citat-o pe avocata lui Pinner, Iulia Tserkovnikova, spunând că avocații apărării pregătesc un apel, care trebuie depus până la 8 iulie.

Însă Pavel Kosovan, apărătorul lui Aslin, a declarat că apelurile nu au fost încă depuse. Avocatul a declarat pentru Reuters: „Bănuiesc că ei speră că autoritățile britanice vor contacta în continuare fie Federația Rusă, fie Republica Populară Donețk”.

La începutul acestei săptămâni, familia lui Aslin a declarat că a fost anunțată că execuția va avea loc. Aislin a precizat că până acum se pare că nu a existat nicio încercare din partea oficialilor britanici de a negocia în numele său.

21:16 - Acum 44 minute
24-06-2022

Diplomația rusă: Decizia UE privind Ucraina și Republica Moldova va avea „consecințe negative”

Ministerul de Externe al Rusiei amenință că decizia UE de a accepta Ucraina și Moldova ca țări candidate la aderare va avea „consecințe negative”, scrie The Guardian.

„Prin decizia de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate, Uniunea Europeană a confirmat că continuă să exploateze în mod activ CSI (Comunitatea Statelor Independente, n.r.) la nivel geopolitic, pentru a o folosi în scopul de a «limita» Rusia”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, într-o declarație de presă.

„Ele (țările membre UE, n.r.) nu se gândesc la consecințele negative ale unui astfel de pas…”, a adăugat Zaharova.

21:10 - Acum 50 minute
24-06-2022

71.000 de ucraineni au ajuns în SUA, de la începutul războiului

Cel puțin 71.000 de ucraineni au intrat în SUA începând din luna martie, iar promisiunea lui Joe Biden de a primi 100.000 de persoane care fug de invazia rusă este pe cale să fie respectată în timpul verii, scrie The Guardian.

Până în prezent, peste 15.000 de ucraineni au intrat în țară după ce au primit aprobarea de sponsorizare prin programul „Uniting for Ukraine” (Uniți pentru Ucraina), potrivit datelor Departamentului pentru Securitate Internă (DHS), citate de postul de televiziune NBC. Alte 23.000 de persoane au fost primit aprobarea de intrare în SUA, dar încă nu au făcut călătoria; aranjamentele de călătorie depind de ucraineni sau de sponsorii lor.

De la lansarea programului în aprilie, sponsorii – inclusiv prieteni, rude, ONG-uri și grupuri bisericești – au depus cereri online pentru a sprijini peste 60.000 de ucraineni care doresc să intre în țară. Există aproximativ 1.400 de noi cereri online pentru a sponsoriza ucraineni, la nivel individual, potrivit unei defalcări a cifrelor, realizată de The Washington Post.

În ultimii ani, SUA a devenit un mediu din ce în ce mai ostil pentru mulți migranți și refugiați, însă ucrainenii au fost primiți în mare parte fără controverse.

20:48 - Acum o ora
24-06-2022

UE acordă un nou ajutor de 9 miliarde de euro Ucrainei

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat vineri că țările UE au aprobat o nouă tranșă de 9 miliarde de euro care să vină în ajutorul Ucrainei, relatează The Kyiv Independent.

„Ucraina este un stat în război, nu are fonduri pentru a plăti multe servicii publice, așa că am aprobat un ajutor de 9 miliarde de euro”, a precizat, pe Twitter, șeful guvernului de la Varșovia.

Premier @MorawieckiM w #Bruksela: Ten historyczny moment i język dzisiejszych konkluzji był długo odrzucany. My to zmieniliśmy z wieloma państwami. Ukraina jest państwem w stanie wojny i nie ma czym płacić za wiele usług publicznych, dlatego zatwierdziliśmy 9 mld euro na pomoc.

— Kancelaria Premiera (@PremierRP)
June 24, 2022
20:42 - Acum o ora
24-06-2022

Un mort și patru răniți, în urma atacului asupra localității Kostiantynivka din Donețk

În noaptea de joi spre vineri, armata rusă a atacat orașul Kostiantynivka din regiunea Donețk, lovind o stație de pompieri. Ca urmare, patru lucrători ai serviciilor de salvare au fost răniți, iar o persoană a murit, informează Ukrainska Pravda, citând Serviciul de Urgență din Ucraina, administrația regională și poliția din Donețk.

„Orcii [soldații ruși, n.r.] cred că sunt mai presus de toate legile și convențiile. Mai ales Convenția de la Geneva, care îi protejează pe pompieri în timpul războiului. În această seară, Rusia a tras din nou asupra orașului Kostiantynivka din regiunea Donețk – mai exact, asupra clădirii departamentului de pompieri și salvare”, au transmis autoritățile ucrainene.

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 121 | Orașul Severodonețk, capturat de ruși. Se duc lupte grele la Herson

Potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina, patru salvatori au fost răniți.

Ulterior, administrația de stat din regiunea Donețk a anunțat că o persoană a murit în urma atacului asupra orașului Kostiantynivka.

În plus, 22 de case și 14 facilități sociale au fost avariate.

Poliția din Donețk a anunțat că o femeie a fost salvată de sub dărâmături.

19:44 - Acum 2 ore
24-06-2022

Putin: Nu Rusia este vinovată pentru criza alimentară globală

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că țara sa nu este responsabilă pentru criza alimentară mondială, acuzând în schimb Occidentul că a împiedicat exportul de cereale rusești, relatează The Guardian.

În cadrul unui summit virtual BRICS Plus, care a reunit liderii a 17 țări, printre care China, India, Brazilia și Africa de Sud, liderul de la Kremlin a descris piața alimentară ca fiind „dezechilibrată în cel mai grav mod”.

Putin a acuzat țările occidentale, în special SUA, că „destabilizează producția agricolă mondială” prin restricții privind livrarea de îngrășăminte din Rusia și Belarus și prin „îngreunarea” exportului de cereale pe care îl derulează Moscova.

Putin a spus că prețurile în creștere la produsele agricole de bază, cum ar fi cerealele, au avut cel mai mare impact asupra țărilor în curs de dezvoltare „unde pâinea și făina reprezintă un mijloc necesar de supraviețuire pentru majoritatea populației”.

El a respins, de asemenea, „isteria” din jurul cerealelor blocate în porturile ucrainene și a afirmat că aceasta nu rezolvă „nicio problemă pe piața globală a cerealelor”.

Rusia este un „actor responsabil” pe piața mondială a alimentelor, a mai susținut Putin.

19:29 - Acum 3 ore
24-06-2022

Statul Major General al Ucrainei: Trupele ruse din regiunea Herson au fost respinse

Statul Major General al Ucrainei a anunțat vineri că, în regiunea Herson, trupele ruse au fost respinse de către forțele ucrainene, informează The Kyiv Independent.

Potrivit celui mai recent raport al Statului Major General cu privire la situația de pe front, armata ucraineană a forțat trupele ruse să se retragă de pe pozițiile lor defensive din regiunea Herson.

De asemenea, Ucraina a respins asalturile armatei ruse în direcția orașelor Sloviansk și Severodonețk, în Donbas. Cu toate acestea, trupele ruse au cucerit satul Mykolaivka din regiunea Donețk.

19:19 - Acum 3 ore
24-06-2022

Primar: Recompensă de 10.000 de dolari pentru capul guvernatorului-marionetă din Melitopol

Partizanii ucraineni au anunțat o „vânătoare” a guvernatorului-marionetă numit de ruși în orașul ocupat Melitopol. Aceștia au pus un preț de 10.000 de dolari pe capul acestuia, a anunțat vineri primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, potrivit Ukrainska Pravda.

„Partizanii noștri au început astăzi o vânătoare. Au afișat anunțuri în tot orașul, oferind o recompensă de 10.000 de dolari pentru capul principalului «Gauleiter» (Galina Danilchenko. n.r.)”, a afirmat edilul.

Fedorov a adăugat că ocupanții ruși ar fi fost de acord să-și „nimicească” ei înșiși protejații pentru o astfel de recompensă.

De asemenea, primarul a trecut în revistă principalele probleme ale Melitopolului sub ocupație, inclusiv șomajul, lipsa banilor pentru necesitățile de bază și costul ridicat al alimentelor.

În Melitopol, situația rămâne extrem de dificilă – ocupanții continuă să răpească oameni. Cel mai recent caze este al unui pastor de biserică ce a fost răpit în mijlocul unei slujbe, notează Ukrainska Pravda.

La sfârșitul lunii mai, după o explozia din apropierea casei sale, guvernatoarea-marionetă numită de ruși în Melitopol, Galina Danilchenko, a vrut să demisioneze pentru că se temea pentru viața ei.

19:12 - Acum 3 ore
24-06-2022

Primarul din Mikolaiv le cere tuturor localnicilor să părăsească orașul

Oleksandr Sienkevych, primarul din Mikolaiv, a declarat că situația din oraș este periculoasă din cauza bombardamentelor rusești constante. El i-a îndemnat pe locuitorii din Mikolaiv să se evacueze în zone mai sigure, relatează Ukrainska Pravda.

„Per ansamblu, situația este proastă. În fiecare zi suntem bombardați. Până astăzi, 111 persoane au fost ucise în total, inclusiv un copil. În plus, 502 persoane au fost rănite, inclusiv șase copii. Suntem bombardați în fiecare zi, cu diferite tipuri de muniție. Aproximativ 80% dintre aceste muniții sunt muniții cu dispersie. Aceasta înseamnă că sunt lansate de sisteme de rachete cu lansare multiplă Smerch [Tornado – n.r.] sau Uragan. Îi sfătuiesc pe toți să părăsească orașul – pe toți cei care vor să supraviețuiască. Pentru că nu este clar când se vor termina toate acestea. Începând de astăzi, conform numărătorii noastre, în oraș au mai rămas în jur de 230.000 de locuitori, din cei 480.000 de oameni care locuiau aici înainte de război”, a declarat vineri primarul, pentru Radio Europa Liberă.

Sienkevych i-a îndemnat pe civili să nu se întoarcă în Mikolaiv până când trupele ucrainene nu vor împinge forțele ruse înapoi în Herson sau chiar în Crimeea.

19:06 - Acum 3 ore
24-06-2022

Cel puțin 3.000 de delfini ar fi murit în Marea Neagră de la începutul războiului

Un om de știință afirmă că cel puțin 3.000 de delfini au murit în Marea Neagră de la începutul invaziei ruse, scrie The Kyiv Independent.

Ivan Rusiev, cercetător de mediu la Parcul Național Tuzlivski Estuaries, a declarat că zgomotul crescut al navelor, exploziile și utilizarea unor sisteme sonar puternice ar putea dezorienta delfinii, care folosesc sunetul pentru a se orienta. Fiind incapabili să găsească hrană, aceștia mor de foame, a precizat cercetătorul.

19:02 - Acum 3 ore
24-06-2022

SBU: Deputatul ucrainean Andrii Derkach, recrutat de serviciile secrete ruse

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) afirmă că serviciile secrete ruse l-au recrutat pe deputatul ucrainean Andrii Derkach, scrie The Kyiv Independent.

SBU a anunțat vineri că a expus o rețea de agenți ruși în Ucraina, care îl includea pe deputatul Derkach.

Potrivit serviciului ucrainean, Derkach a primit fonduri de la GRU pentru a crea structuri private de securitate pe care Rusia plănuia să le folosească pentru a cuceri Ucraina. Rusia a alocat 3-4 milioane de dolari la fiecare câteva luni în acest scop, susține SBU.

În 2021, Ucraina a impus sancțiuni împotriva lui Derkach. Guvernul SUA l-a catalogat pe Derkach „agent rus” și a impus sancțiuni împotriva sa în 2020, acuzându-l că a încercat să intervină în alegerile din SUA.

18:56 - Acum 3 ore
24-06-2022

17 persoane rănite în atacurile rușilor asupra regiunii Mikolaiv

Atacurile rusești din regiunea Mikolaiv au provocat rănirea a 17 persoane în ultimele 24 de ore, informează The Kyiv Independent.

Hanna Zamazieieieva, șefa Consiliului regiunii Mikolaiv, a anunțat, pe contul său de Telegram, că mai multe așezări din regiune au fost atacate joi, 23 iunie.

Atacurile au avariat clădiri rezidențiale și alte infrastructuri, a precizat ea. Zamazieieieva a adăugat că 266 de civili răniți sunt în prezent tratați în spitalele din regiune.

18:53 - Acum 3 ore
24-06-2022

Ucraina ar putea avea nevoie de 10 ani pentru a-și demina întregul teritoriu

Serviciul de urgență de stat din Ucraina consideră că țara inavadată de armata rusă ar putea avea nevoie de 10 ani pentru a-și demina întregul teritoriu, scrie The Kyiv Independent.

„Acestea sunt calcule optimiste, deoarece nu știm încă ce se întâmplă în teritoriile cu ostilități în curs de desfășurare”, a declarat vineri Oleksandr Khorunzhyi, un purtător de cuvânt al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență.

Acesta a adăugat că pirotehniștii au deminat deja peste 62.000 de hectare de pe teritoriul ucrainean, neutralizând 45.000 de explozibili, inclusiv 2.000 de bombe aeriene.

17:43 - Acum 4 ore
24-06-2022

Ucraina: Rusia plănuiește să atace zone rezidențiale din Belarus pentru a atrage Minskul în război

Serviciul de informații al Ministerului ucrainean al Apărării susține că Rusia intenționează să atace clădiri rezidențiale din orașul belarus Mozyr pentru a atrage această țară în războiul împotriva Ucrainei, scrie The Kyiv Independent.

Trupele ruse, deghizate în civili, au ajuns deja în orașul Mozyr, a precizat serviciul de informații.

Până la șapte batalioane belaruse erau concentrate în apropierea graniței cu Ucraina, la 21 iunie. În total, armata belarusă are aproximativ 60.000 de soldați.

17:26 - Acum 5 ore
24-06-2022

„Ne confruntăm cu o criză globală fără precedent a foametei”, avertizează șeful ONU

Șeful ONU, Antonio Guterres, a avertizat vineri că există un „risc real” de foamete multiplă în acest an, pe fondul războiului din Ucraina, relatează Sky News.

Adresându-se oficialilor de la Berlin prin intermediul unei videoconferințe, Guterres i-a îndemnat pe miniștrii țărilor membre ale G7 reuniți în cadrul întâlnirii privind securitatea alimentară să ia măsuri practice pentru a stabiliza piețele alimentare și a reduce volatilitatea prețurilor la produsele de bază.

Șeful ONU a spus: „Ne confruntăm cu o criză globală fără precedent a foametei”.

„Războiul din Ucraina a agravat probleme care mocneau de ani de zile: perturbarea climei; pandemia COVID-19; redresarea profund inegală”, a arătat Guterres.

Șeful ONU a continuat spunând că nu poate exista o soluție eficientă la criză decât dacă Ucraina și Rusia, care produc aproximativ 29% din exporturile mondiale de grâu, găsesc o modalitate de a relua în mod corespunzător comerțul.

Declarațiile acestuia au fost făcute în contextul în care miniștrii de externe ai G7 au îndemnat Rusia să „înceteze atacurile” și au avertizat că această țară exacerbează insecuritatea alimentară prin blocadele și atacurile cu bombă asupra infrastructurii cheie din Ucraina.

Într-o declarație, miniștrii G7 au cerut, de asemenea, forțelor Kremlinului să „deblocheze porturile ucrainene din Marea Neagră pentru exporturile de alimente”, pe fondul temerilor legate de o escaladare a crizei alimentare.

17:17 - Acum 5 ore
24-06-2022

Oficial american: Rușii n-au reușit să lovească armamentul occidental livrat Ucrainei

Armata rusă încearcă, dar nu a reușit să țintească armele occidentale care intră în Ucraina, inclusiv sistemele cu rază mai lungă de acțiune de care se leagă speranțele Kievulului că vor fi decisive pe câmpul de luptă, a declarat pentru Reuters un înalt oficial american din domeniul apărării.

Același oficial a părut, de asemenea, să minimalizeze importanța avansului rușilor în Ucraina și a precizat că o retragere a ucrainenilor din Severodonețk le-ar permite acestora să ocupe o poziție defensivă mai bună.

Ministerul rus al Apărării a susținut în mod repetat, în briefingurile sale zilnice, că a reușit să țintească și să distrugă armele furnizate din străinătate care au ajuns în Ucraina. Niciuna dintre aceste afirmații nu a putut să fie verificată în mod independent.

17:11 - Acum 5 ore
24-06-2022

Înalt oficial american: Forțele ucrainene se retrag din Severodonețk pentru „a se apăra mai bine”

Trupele ucrainene care se retrag din Severodonețk „se pun într-o poziție în care se pot apăra mai bine”, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN.

„Trupele armate ucrainene efectuează o retragere profesionistă, tactică, pentru a-și consolida forțele în poziții pe care să se poată apăra mai bine”, a declarat oficialul, într-o convorbire cu reporterii.

Oficialul a mai spus că forțele ruse continuă „să câștige centimetru cu centimetru din teritoriu” în Donbas și a caracterizat avansul rușilor înregistrat la Severodonețk ca fiind „un câștig foarte mic, progresiv”.

Cu toate acestea, oficialul a precizat că nu dorește să minimalizeze procentul „semnificativ” de teritoriu pe care Rusia îl controlează în Ucraina sau pierderile de vieți ucrainene.

17:05 - Acum 5 ore
24-06-2022

Ministerul ucrainean al Apărării: Așezările de la sud de Lisichansk se află sub tiruri intense

Mai multe așezări aflate la sud și sud-est de orașul Lisichansk se află în prezent sub tiruri sporite de armă din partea forțelor ruse, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianyk, în cadrul unui briefing, potrivit CNN.

„Cele mai fierbinți sectoare ale frontului sunt așezările din direcția sud și sud-est de Severodonețk. Inamicul a crescut semnificativ numărul de lovituri aeriene”, a declarat presei Motuzianyk. „Ca urmare a loviturilor asupra Lisichanskului, un număr mare de clădiri au fost distruse în așezările din jur”, a precizat reprezentantul ministerului.

„Așezările Borivske, Verkhniokamenka, Mykolaivka și Bila Hora se află sub tirurile” trupelor ruse, a adăugat Motuzianyk.

Aceste observații evidențiază terenul pe care forțele ruse l-au câștigat în ultimele zile, toate așezările aflându-se la mică distanță de axa strategică Lisichansk-Severodonețk.

„[Rusia] încearcă să stabilească un control total asupra Severodonețkului, desfășoară operațiuni ofensive pentru a încerca să încerce să ne încerce trupele în zona Lisichansk și să blocheze principalele rute logistice”, a declarat Motuzianyk. „Luptele grele continuă; inamicul încearcă să se întărească zonele Loskutivka și Rai-Oleksandrivka” pe care le controlează, a precizat acesta.

Motuzianyk a mai spus că forțele ucrainene au reușit să respingă o ofensivă rusă în Borivske.

Forțele ucrainene vor trebui să se retragă din Severodonețk, a declarat anterior șeful administrației militare regionale Luhansk, Serghei Haidai.

16:57 - Acum 5 ore
24-06-2022

Ultimele trupe ucrainene din Severodonețk au primit ordin să se retragă

Ultimele forțe ucrainene care luptă în orașul Severodonețk, puternic disputat în estul țării, au primit ordin să se retragă pentru a evita să fie încercuite, în timp ce cresc temerile că și orașul vecin Lisichansk ar putea cădea în mâinile armatei ruse în câteva zile, scrie The Guardian.

Probabila pierdere a orașului Severodonețk este cea mai recentă înfrângere pe câmpul de luptă pentru Kiev, după înfrângerea din orașul-port Mariupol. Potrivit unor estimări, aproximativ 12.000 de civili au rămas în Severodonețk, din populația de 160.000 de locuitori pe care orașul o avea înainte de război.

Toate cele trei poduri care oferă rute de scăpare spre vest, peste râul Siverskyi Doneț, către orașul-soră Lisichansk au fost distruse în timpul luptelor, iar primarul Oleksandr Striuk spune că situația umanitară este critică.

Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Haidai, a declarat vineri: „Situația din acest moment este de așa natură încât nu are sens să rămânem pe aceste poziții distruse doar de dragul de a fi acolo”. El a declarat că forțele ucrainene au „primit ordinul de a se retrage pe noi poziții și de a continua lupta acolo”, dar nu a dat mai multe detalii.

Rușii înaintează, de asemenea, spre Lisichansk dinspre Zolote și Toshkivka, iar unitățile de recunoaștere rusești au efectuat incursiuni pe marginile orașului, dar au fost alungate de apărătorii acestuia, a adăugat guvernatorul regional.

Haidai a declarat că Severodonețk a fost „aproape transformat în dărâmături” din cauza bombardamentelor continue. „Toată infrastructura critică a fost distrusă. Nouăzeci la sută din oraș este avariat, 80% [din] case vor trebui demolate”, a precizat guvernatorul Luhanskului.

16:50 - Acum 5 ore
24-06-2022

Miniștrii de Externe din G7 consideră că Rusia este vinovată pentru exacerbarea insecurității alimentare

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei agravează insecuritatea alimentară, au afirmat vineri miniștrii de externe din țările membre ale G7 într-o declarație comună, scrie CNN.

Miniștrii și-au reiterat condamnarea războiului și au cerut Moscovei „să înceteze atacurile și acțiunile amenințătoare și să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente”.

„În cadrul reuniunii de astăzi, miniștrii de Externe ai Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Regatului Unit și Statelor Unite ale Americii, precum și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, au reafirmat în termenii cei mai fermi condamnarea continuă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, potrivit declarației comune.

Miniștrii G7 au declarat că, pe lângă blocarea porturilor de către Rusia, trupele Moscovei bombardează silozurile de cereale și avariază infrastructura agricolă a Ucrainei.

„Miniștrii au respins narațiunea falsă și dezinformarea Rusiei cu privire la sancțiuni. Toate sancțiunile G7 includ scutiri care permit produselor alimentare și agricole rusești să ajungă pe piețele globale”, potrivit declarației.

De asemenea, miniștrii de Externe ai țărilor G7 s-au angajat să sprijine Ucraina cu asistență militară și de apărare „atâta timp cât va fi necesar”.

16:45 - Acum 5 ore
24-06-2022

AIEA, „din ce în ce mai îngrijorată” de situația personalului de la centrala nucleară Zaporojie

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a anunțat că este din ce în ce mai îngrijorat de situația personalului ucrainean de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, aflată sub controlul rușilor, potrivit Reuters.

„Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) este la curent cu relatările recente apărute în mass-media și în alte părți care indică o deteriorare a situației personalului ucrainean de la cea mai mare centrală nucleară a țării”, a transmis AIEA, într-un comunicat de presă.

AIEA a adăugat că este „din ce în ce mai îngrijorată de condițiile dificile cu care se confruntă personalul” de la centrala Zaporojie.

Organismul internațional a precizat că două unități de la centrală au fost realimentate în ultimele luni și că acest lucru ar necesita o inspecție fizică.

Ucraina s-a opus anterior ideii ca AIEA să viziteze și să inspecteze centrala, cea mai mare din Europa, în timp ce aceasta se află sub ocupație rusă, din cauza legitimității pe care ar conferi-o operatorilor actuali.

16:39 - Acum 5 ore
24-06-2022

Oficial american: Toate sistemele de rachete promise de SUA vor ajunge în Ucraina până la jumătatea lunii iulie

Primul lot de patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate pe care SUA s-au angajat să le furnizeze Ucrainei se află în prezent în țară, iar lotul recent anunțat de patru HIMARS va fi livrat până la „jumătatea lunii iulie”, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN.

Un alt pluton de ucraineni este în curs de pregătire pentru a opera aceste sistemele, a precizat presei oficialul, în cadrul unei convorbiri telefonice.

16:25 - Acum 6 ore
24-06-2022

Lavrov susține că UE și NATO fac o „coaliție” pentru a purta „în primul rînd” un război cu Rusia

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat vineri că UE și NATO strâng o „coaliție” pentru a se pregăti „în principal” pentru un război cu Rusia, scrie CNN.

Referindu-se la aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la UE, Lavrov a declarat că UE nu este un bloc politico-militar și prin urmare, spre deosebire de NATO, dezvoltarea relațiilor sale cu alte țări nu creează amenințări sau riscuri pentru Rusia.

Cu toate acestea, Rusia consideră că retorica Uniunii Europene a fost din ce în ce mai agresivă și „rusofobă”, a afirmat Lavrov la o conferință de presă comună cu omologul său azer, Jeyhun Bayramov, la Baku.

„Uniunea Europeană, împreună cu NATO, adună un fel de coaliție modernă pentru a lupta, în principal, într-un război cu Federația Rusă”, a declarat Lavrov, adăugând că Rusia va „monitoriza acest lucru foarte atent”.

Consiliul European a acordat joi Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate la aderarea la UE, în încercarea de a-și arăta sprijinul pentru cele două state în contextul agresiunii rusești împotriva Ucrainei.

Problema aderării Ucrainei și a Republicii Moldova la UE a fost catalogată drept „afaceri europene interne” de către purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, tot vineri. Cu toate acestea, el a adăugat că este crucial ca o decizie în această privință să nu afecteze în continuare relațiile Rusiei cu cele două țări sau cu blocul european.

„Acestea sunt, bineînțeles, afaceri interne europene”, a declarat Peskov reporterilor în cadrul unei conferințe de presă. Totuși, el a adăugat: „Este crucial pentru noi ca toate aceste procese să nu ne aducă mai multe probleme nouă și relațiilor țărilor menționate mai sus cu noi. Și că nu duc la o deteriorare suplimentară a relațiilor noastre cu UE”.

Comentariile lui Peskov sunt o reluare a cuvintelor președintelui rus Vladimir Putin, care a declarat vinerea trecută că Rusia „nu are nimic împotriva” intrării Ucrainei în UE, deoarece este „decizia suverană a oricărei țări” de a adera la un bloc economic.

16:15 - Acum 6 ore
24-06-2022

Experți în armament: Ucraina a rămas fără muniție pentru majoritatea artileriei

Ucraina a rămas fără muniție pentru majoritatea artileriei sale, în parte din cauza unei campanii clandestine rusești de intimidare și sabotaj care durează de opt ani, potrivit experților ucraineni.

Rusia lansează peste 60.000 de obuze pe zi, adică de 10 ori mai multe decât ucrainenii, potrivit ministrului adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maylar. Cea mai mare parte a artileriei ucrainene se bazează pe aceleași proiectile de calibru 122 mm și 152 mm pe care le folosește armata rusă, dar în exteriorul Rusiei există foarte puține rezerve de astfel de muniție, relatează The Washington Post.

Lipsa de obuze din Ucraina se datorează în mare parte faptului că Rusia a petrecut ani de zile vizând depozitele și furnizorii de muniție din Ucraina și din alte țări din Europa de Est înainte de a-și lansa invazia din 24 februarie, mai scrie ziarul american.

Pe piața mondială are loc un „război din umbră” pentru numărul limitat de proiectile de 152 mm, potrivit publicației. Un broker de arme a dezvăluit că oficialii dintr-o țară din Europa de Est nu au putut cumpăra proiectile de artilerie deoarece rușii i-au avertizat că „îi vor ucide dacă vor vinde ceva ucrainenilor”.

Țările care mai dețin încă stocuri de obuze de 152 mm sunt în mare parte foste națiuni sovietice și unele țări africane și din Orientul Mijlociu, dintre care multe ezită să vândă Ucrainei din cauza legăturilor lor strânse cu Rusia.

În unele cazuri, Ucraina a crezut că a încheiat o înțelegere pentru a cumpăra aceste obuze, dar apoi un cumpărător susținut de Rusia a intervenit în ultimul moment și a depășit agresiv oferta, a precizat brokerul de arme.

Malyar a declarat pentru The Washington Post că „rușii lucrează din greu pentru a se asigura că nu putem semna contracte pentru acest lucru – și apoi, dacă semnăm un contract, pentru a ne împiedica să aducem obuzele aici”.

Potrivit analiștilor militari, Rusia știe de mult timp că, într-un război de uzură prelungit împotriva Ucrainei, Kievul ar risca să rămână fără muniție. Un fost ministru ucrainean al apărării, Andriy Zagorodnyuk, a declarat că au existat „discuții constante că trebuie să producem noi înșine muniția”.

Oficialii ucraineni suspectează că sabotorii ruși și separatiștii, precum și agenția de informații militare a Rusiei, GRU, au fost implicați într-o campanie în Europa și în interiorul Ucrainei pentru a distruge depozitele de arme și a suprima furnizarea de muniții către Ucraina, mai relatează publicația americană.

16:05 - Acum 6 ore
24-06-2022

Șefa diplomației germane: Partenerii internaționali sunt „uniți” în lupta împotriva crizei alimentare iminente

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat vineri că partenerii internaționali colaborează în lupta împotriva iminentei crize alimentare provocate de războiul Rusiei din Ucraina, relatează CNN.

”Lucrăm împreună împotriva războiului cinic al grânelor, declanșat de Rusia, care amenință să destabilizeze țările”, a declarat Baerbock reporterilor în cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul american de stat Antony Blinken, adăugând: ”Acest moment dificil este, de asemenea, un moment de apropiere și unitate aproape fără precedent”.

”Nu vom permite ca acest război să înfometeze lumea”, a punctat Baerbock, adăugând: ”Există o nesiguranță în lume în ceea ce privește livrarea, în special a cerealelor, și plata”.

Baerbock a mai declarat că prioritatea principală a conferinței de vineri privind securitatea alimentară, găzduită de Germania, este crearea unor rute de transport fiabile, inclusiv deschiderea transportului pe cale maritimă și feroviară, pentru a permite exportul de cereale din Ucraina.

Ministrul german de Externe a precizat că, la inițiativa SUA, vor fi construite silozuri temporare în Ucraina pentru a stoca și exporta cerealele, în vederea evitării unei crize alimentare globale.

15:52 - Acum 6 ore
24-06-2022

Ministerul ucrainean al Apărării: Rușii încearcă să încercuiască orașul Lisichank

Ucraina afirmă că forțele ruse încearcă să încercuiască orașul Lisichansk, unul din punctele centrale din estul Ucrainei ale conflictului, și organizează atacuri asupra orașului Severodonețk, cu care se învecinează, pentru a prelua controlul total asupra zonei, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, a refuzat să comenteze declarațiile anterioare ale guvernatorului regiunii Luhansk, Serghei Haidai, potrivit cărora trupele ucrainene „vor trebui să fie retrase” din Severodonețk. Informația a fost „închisă pentru public”, a declarat Motuzyanyk reporterilor.

15:41 - Acum 6 ore
24-06-2022

Zelenski s-a adresat mulțimii de la Festivalul Glastonbury

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a adresat mulțimii de la Festivalul Glastonbury și le-a cerut participanților să „răspândească adevărul despre războiul Rusiei” și să „dovedească faptul că libertatea învinge întotdeauna”, scrie The Guardian.

Într-un mesaj video adresat participanților la festival, Zelenski a spus că oamenii din Ucraina doresc „să trăiască viața așa cum obișnuiau, să se bucure de libertate și de această vară minunată”.

„Dar nu putem face acest lucru pentru că s-a întâmplat cel mai groaznic lucru. Rusia ne-a furat pacea”, a punctat liderul ucrainean.

Ucrainenii nu vor permite ca războiul declanșat de Rusia să îi înfrângă și ca aceasta „să ruineze viețile oamenilor din alte țări din Europa, Africa, Asia și America Latină”, a pecizat Zelenski, adăugând că „toate acestea sunt amenințate acum”.

A message from President of Ukraine Volodymyr Zelenskyy was just played on the big screens at The Other Stage, shortly before The Libertines stage-opening set. #Glastonbury2022 pic.twitter.com/LuXf2FfEBf

— Glastonbury Festival (@glastonbury)
June 24, 2022

„De aceea mă adresez dumneavoastră pentru sprijin. Glastonbury este cea mai mare concentrare de libertate din aceste zile și vă cer să împărtășiți acest sentiment cu toți cei a căror libertate este atacată. Răspândiți adevărul despre războiul Rusiei! Ajutați-i pe ucrainenii care sunt obligați să își părăsească casele din cauza acestui război”, a afirmat Zelenski.

El și-a încheiat discursul video spunând că timpul este „neprețuit” și că „fiecare zi se măsoară în vieți umane”.

15:33 - Acum 6 ore
24-06-2022

Orașul Hirske, din sudul Lisichanskului, a căzut „în totalitate” în mâinile rușilor

Un district situat la sud de orașul Lisichansk, în regiunea Luhansk din estul Ucrainei, a fost „ocupat în totalitate” de forțele ruse, a anunțat un oficial local ucrainean, potrivit The Guardian.

Vorbind la televiziune, șeful municipalității din orașul Hirske, Oleksiy Babchenko, a declarat: „Din nefericire, începând de astăzi… întregul district Hirske este ocupat. La periferie au loc câteva bătălii locale, nesemnificative, dar inamicul a intrat”.

„Trupele rusești au ocupat complet orașul Hirske din regiunea Luhansk. Începând din dimineața zilei de 24 iunie, luptele continuă în unele așezări, a declarat șeful comunității locale, Oleksiy Babchenko, în emisiunea Espresso. Potrivit acestuia, orașul a fost ocupat din două direcții”, a relatat și site-ul ucrainean de știri Hromadske.

Russian troops completely occupied the Hirske community of Luhansk Oblast. As of the morning of June 24, fighting continues in some settlements, the head of the community Oleksiy Babchenko said on the air of Espresso. According to him, the community was seized from two directions

— Hromadske Int. (@Hromadske)
June 24, 2022

Lisichanskul este ultimul oraș important controlat de Ucraina în regiunea estică Luhansk. Pierderea orașului Hirske și a altor câteva așezări din jurul acestuia lasă Lisichansk în pericolul de a fi învăluit din trei părți de forțele ruse care avansează.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că a încercuit aproximativ 2.000 de soldați ucraineni, inclusiv 80 de luptători străini, la Hirske. Nu a fost posibil să se verifice independent această afirmație.

15:24 - Acum 7 ore
24-06-2022

Zelenski, după 4 luni de război: „Am devenit o țară în bocanci de armată”

La împlinirea a patru luni de când Rusia și-a început invazia, președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că națiunea sa „a devenit o țară în bocanci de armată”, relatează CNN.

„Totul s-a schimbat pentru Ucraina în urmă cu patru luni. Am devenit o țară în bocanci de armată. O țară în tancuri, avioane, nave. O țară în tranșee și adăposturi”, a scris vineri Zelenski pe canalul său oficial de Telegram.

„Modul nostru de viață s-a schimbat, dar nu și viziunea noastră asupra lumii. Drumul pe care mergem, spre atingerea obiectivului, s-a schimbat, dar obiectivul a rămas același”, a continuat liderul ucrainean.

„Luptăm pentru libertatea noastră și pentru pământul nostru. Luptăm pentru viitorul copiilor și nepoților noștri, pentru viața și șansa lor de a construi o nouă Ucraină”, a adăugat Zelenski.

Rusia și-a început invazia în Ucraina în urmă cu patru luni, pe 24 februarie.

15:17 - Acum 7 ore
24-06-2022

Oficial local: Retragerea ucrainenilor din Severodonețk ar putea dura câteva zile

Forțele ucrainene au început să se retragă din Severodonețk, dar mai multe unități rămân încă în acest oraș din Donbas, în condițiile în care se așteaptă ca operațiunea să dureze câteva zile, a declarat șeful administrației militare din districtul Severodonețk, Roman Vlasenko, pentru CNN.

„Militarii ucraineni rămân încă în Severodonețk”, a afirmat vineri Vlasenko. „Dar ei sunt retrași din oraș în acest moment. Retragerea a început ieri”, a precizat oficialul local.

„Sunt multe unități acolo, așa că eu cred că retragerea va dura câteva zile”, a adăugat el, fără a preciza unde se retrag.

Vlasenko a continuat spunând că 568 de civili se află, de asemenea, în oraș, în interiorul uzinei chimice Azot. „Aceștia vor putea ieși de îndată ce bombardamentele se vor termina, dar spre teritoriul ocupat”, a adăugat el.

În mijlocul luptelor urbane intense, sute de civili, inclusiv zeci de copii, s-au adăpostit în uzina chimică Azot din Severodonețk. Spre deosebire de combinatul siderurgic Azovstal din portul Mariupol, Azot oferă puțină protecție subterană.

Ca și în cazul Azovstal, uzina Azot și împrejurimile sale imediate au devenit punctul central al rezistenței ucrainene, un alt motiv de frustrare pentru comandanții ruși.

15:02 - Acum 7 ore
24-06-2022

Spiegel: Germania ia în considerare exproprierea unei părți din Nord Stream 2

Revista germană Der Spiegel notează că Ministerul Economiei din Germania analizează posibilitatea ca unele părți din gazoductul Nord Stream 2, construit de compania rusă Gazprom, să fie expropriate și transformate într-o conexiune pentru un terminal de gaze naturale lichefiate de pe coasta Mării Baltice, relatează The Guardian și Kyiv Independent.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat vineri solicitarea jurnaliștilor de a comenta informația, precizând că dacă Germania ar lua măsuri concrete în acest sens, ar fi o problemă care ține de avocați.

14:56 - Acum 7 ore
24-06-2022

Boris Johnson: NATO, G7 nu ar trebui să preseze Ucraina pentru a face concesii către Rusia

Premierul brtanic Boris Johnson consideră că Occidentul nu ar trebui să pună presiuni asupra Ucrainei ca aceasta să facă concesii în relația cu Rusia, relatează The Guardian, potrivit Kyiv Independent.

„Mesajul meu către colegii de la G7 și de la NATO, în special, va fi «acum nu este momentul să se stabilească și să încurajeze ucrainenii să se mulțumească cu o pace proastă, cu o pace pentru care sunt invitați să renunțe la o parte din teritoriul lor în schimbul unei încetări a focului»”, a declarat Johnson în timpul unei vizite în Rwanda.

„Cred că ar fi un dezastru. Ar fi un declanșator pentru escaladarea ulterioară a situației de către Putin oricând ar dori”, a adăugat prim-ministrul de la Londra, care se va alătura liderilor G7 în Germania și apoi celor din NATO în Spania în două reuniuni programate în zilele următoare.

14:44 - Acum 7 ore
24-06-2022

Rusia anunță că a încercuit până la 2.000 de soldați ucraineni în Donbas

Trupele ruse își intensifică eforturile de a captura orașele Severodonețk și Lisiceansk, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, precizând că aproximativ 2.000 de militari ucraineni sunt încercuiți în zonă, relatează CNN.

„În total, în zona Hirske, am izolat până la 2.000 de oameni: aproximativ 1.800 de militari [ucraineni], 120 de naziști din sectorul dreptului, până la 80 de mercenari străini, precum și peste 40 de vehicule blindate de luptă și aproximativ 80 de tunuri și mortare”, a spus Konașenkov, adăugând că 41 de soldați ucraineni s-au predat voluntar în ultimele 24 de ore.

CNN precizează că nu a putut să verifice informațiile în mod independent și a contactat administrația militară și regională ucraineană pentru a comenta afirmațiile Rusiei.

Ministerul rus al Apărării a mai transmis că forțele Moscovei au vizat cinci depozite de muniții în regiunea Luhansk, adăugând că trupele ucrainene înregistrează un nivel ridicat de uzură.

„Pentru a reface pierderile de personal, comandamentul ucrainean este forțat să formeze batalioane separate din cetățeni neantrenați și mobilizați în fiecare regiune spre Donețk și Luhansk”, mai spune Konașenkov.

În aceeași zonă din Luhansk, șeful administrației militare-civile Hirske, Оleksii Babcenko, a spus că orașul a fost „complet ocupat” de forțele ruse.

14:09 - Acum 8 ore
24-06-2022

Ce spune Kremlinul despre acordarea statutului de candidate la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova

Acordarea pentru Ucraina și Republica Moldova a statutului de țări candidate la aderarea la UE este o chestiune internă europeană, a declarat vineri, 24 iunie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că este important ca aceste procese să nu amplifice problemele dintre Rusia și aceste țări, relatează The Guardian și Ukrainska Pravda.

„În primul rând, desigur, acestea sunt afaceri interne europene. Este foarte important pentru noi ca toate aceste procese să nu ne aducă mai multe probleme și mai multe probleme în relațiile acestor țări cu noi. Sunt destule probleme oricum”, a spus Peskov.

În ceea ce privește Republica Moldova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că această țară „dorește să devină europeană mai mult decât europenii înșiși”.

”Li se pare că, cu cât par mai anti-ruși, cu atât europenii ar trebui să îi placă mai mult”, a mai afirmat Dmitri Peskov.

13:51 - Acum 8 ore
24-06-2022

Premierul Belgiei: UE trebuie să cumpere energie în mod colectiv pentru a preveni criza din iarnă

Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să cumpere energie în mod colectiv și să pună în aplicare limite de preț la gaz pentru a preveni ceea ce ar putea fi o iarnă grea, a declarat vineri prim-ministrul belgian Alexander De Croo, relatează CNN.

”Ne îndreptăm spre o iarnă care ar putea fi grea. Putem trece peste această perioadă dificilă doar dacă lucrăm împreună. Trebuie să formăm un bloc energetic, trebuie să cumpărăm energie în mod colectiv, trebuie să folosim limitele de preț și trebuie să ne coordonăm mai bine între noi”, a spus De Croo înaintea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles.

”Dacă operam cu toții pe cont propriu, nu vom putea ieși din asta”, a subliniat oficialul belgian.

Criza energetică a Europei a escaladat în această lună, în condițiile în care Moscova a continuat să reducă livrările către Germania, Italia și alte state membre ale Uniunii Europene. 12 țări din UE au fost până acum afectate de tăierile rusești de gaze, a declarat joi șeful politicii climatice al blocului, Frans Timmermans.

UE și Norvegia au convenit, joi, 23 iunie, să își consolideze în continuare cooperarea în domeniul energetic, oferind Uniunii Europene o cantitate mai mare de gaze.

13:22 - Acum 9 ore
24-06-2022

Un politician prorus din Hersonul ocupat a murit după ce mașina în care se afla a sărit în aer

Dmitri Savlucenko fusese instalat de Moscova la conducerea Departamentului pentru Tineret și Sport din regiunea Herson, ocupată de trupele ruse în prima parte a războiului, relatează CNN și publicația Novoe Vremia.

Mașina în care se afla Savlucenko, considerat unui dintre cei mai cunoscuți colaboratori ai rușilor, a sărit în aer vineri dimineață. Dmitri Savlucenko și șoferul automobilului au murit pe loc.

Deputatul Oleksii Goncearenko a anunțat pe Telegram moartea oficialului ucrainean din administrația prorusă a Hersonului. Informația a apărut și în mass-media de propagandă rusă, care scrie că „teroriștii naționaliști” l-au ucis pe Savulcenko.

Oficialii ucraineni au revendicat responsabilitatea pentru moartea lui Savlucenko.

„Partizanii noștri au o altă victorie. Un activist și trădător prorus a fost aruncat în aer într-o mașină într-una din curțile lui Herson, de dimineața”, a scris Serghei Khlan, consilier al șefului Administrației Civile Militare din Herson, într-o postare pe Facebook.

Mai multe informații: Mașina unuia dintre cei mai cunoscuți colaboratori ucraineni ai ocupanților ruși a explodat în Herson. Dmitri Savlucenko a murit pe loc

13:00 - Acum 9 ore
24-06-2022

Complexul sportiv al unei școli din Harkov, distrus de bombardamente

Un cartier din Harkov a fost bombardat în noaptea de 24 iunie, o rachetă distrugând un complex sportiv al unei școli, anunță Procuratura Generală din regiune, potrivit publicației Pravda.

Clădirea a fost distrusă și a izbucnit un incendiu pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați.

Autoritățile au deschis o anchetă pentru încălcarea legilor războiului.

12:47 - Acum 9 ore
24-06-2022

SUA oferă Ucrainei un nou ajutor militar în valoare 450 de milioane de dolari

Cu ajutorul suplimentar în valoare de 450 de milioane de dolari suma totală a sprijinului militar acordat Ucrainei de SUA de la începutul războiului ajunge la „aproximativ 6,1 miliarde” de dolari, a precizat joi, 23 iunie, John Kirby, oficial care coordonează comunicarea Casei Albe pe probleme strategice, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Noua componentă a asistenței militare oferite de SUA prevede livrarea a patru sisteme HIMARS, sisteme de rachete cu lansare multiplă, precum și muniţie, 2.000 de arme automate şi 18 bărci de patrulare.

„Suntem recunoscători [președintelui american Joe Biden] și poporului american pentru decizia de a oferi Ucrainei un alt pachet de ajutor pentru apărare de 450 de milioane de dolari. Acest sprijin, inclusiv sistemul HIMARS suplimentar, este acum mai important ca niciodată. Prin eforturi comune vom elibera pământul ucrainean de agresorul rus”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski vineri, pe Twitter, relatează CNN.

We’re grateful to ?? President @POTUS and the American people for the decision to provide another $450 million defense aid package to ??. This support, including additional HIMARS, is now more important than ever. By joint efforts we will free ?? land from the Russian aggressor!

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)
June 24, 2022
12:21 - Acum 10 ore
24-06-2022

Zelenski: Ucraina nu e granița dintre orci și elfi. Este un viitor partener egal pentru cel puțin 27 de țări UE

Președintele ucrainea Volodimir Zelenski a transmis vineri, 24 iunie, un nou mesaj după ce țara sa a primit statutul de candidată la aderarea la Uniunea Europeană, relatează The Guardian.

”Este recunoscut oficial că Ucraina nu este o punte, nu este o pernă între Occident și Rusia, nu este un tampon între Europa și Asia, nu este o sferă de influență, nu este o zonă «gri» sau un teritoriu de tranzit. Nu este granița dintre orci și elfi. Ucraina este un viitor partener egal pentru cel puțin 27 de țări UE. Ucraina este candidată la aderarea la Uniunea Europeană!”, a scris Volodimir Zelenski pe Telegram.

Liderii celor 27 de state membre ale UE au recunoscut joi Ucraina și Republica Moldova drept candidate la aderarea la UE. Decizia a fost luată în cadrul unui summit al șefilor de stat și de guvern din UE, care are loc la Bruxelles.

12:06 - Acum 10 ore
24-06-2022

Rusia acuză SUA pentru restricțiile tranzitului de mărfuri din Kaliningrad

Ministerul rus de Externe a acuzat vineri, 24 iunie, SUA pentru faptul că Lituania a interzis trecerea mărfurilor din Rusia continentală către exclava Kaliningrad, în baza sancțiunilor Occidentale impuse pentru invadarea Ucrainei, ceea ce a dus la amplificarea tensiunilor deja existente între Moscova și Vest, relatează Reuters.

„Așa-numitul «Vest colectiv», cu instrucțiunea explicită a Casei Albe, a impus interzicerea tranzitului feroviar a unei game largi de mărfuri prin regiunea Kaliningrad”, precizează Ministerul rus de Externe într-un comunicat publicat vineri.

Reprezentanții instituției ruse susțin că mișcarea face parte dintr-un tipar de „acțiuni din ce în ce mai ostile din partea americană” față de Moscova.

Lituania, țară membră UE, a început sâmbătă, 18 iunie, să blocheze tranzitul prin Kaliningrad al mărfurilor rusești vizate de sancțiunile europene.

Moscova a criticat această mișcare, catalogând-o drept „blocadă” și a promis un răspuns dur, iar oficialii de la Vilnius au spus că sunt pregătiți dacă Rusia va deconecta Lituania de la o rețea electrică regională.

Autoritățile ruse estimează că interdicția va viza 30% sau chiar 50% din traficul de mărfuri, dar au adăugat că mărfurile pot fi redirecționate rapid către navele care traversează Marea Baltică.

Pe de altă parte, premierul lituanian Ingrida Simonyte spune că afirmațiile privind blocada sunt false.

Ea afirmă că tranzitul de pasageri a continuat neîntrerupt și că bunurile afectate reprezintă doar 1% din totalul tranzitului de marfă rusesc către Kaliningrad.

11:36 - Acum 10 ore
24-06-2022

Aproape 35.000 de soldați ruși au murit de la începutul războiului, potrivit Kievului

Rusia a pierdut 34.530 de soldați în război începând din 24 februarie și până acum, potrivit unor noi estimări publicate vineri, 24 iunie, de Statul Major General al Forțelor Militare ale Ucrainei, relatează Kyiv Independent.

Printre pierderile suferit de ruși în cele patru luni de război, potrivit Kievului, mai figurează:

  • 1.507 tancuri
  • 3.637 de vehicule blindate de luptă
  • 2.553 de vehicule și rezervoare de combustibil
  • 759 de sisteme de artilerie
  • 241 de sisteme de lansare multiplă de rachete
  • 183 de elicoptere
  • 216 avioane
  • 622 de drone
  • 14 ambarcațiuni

#Russian losses according to the General Staff of the Armed Forces of #Ukraine. pic.twitter.com/94mUWRTlvm

— NEXTA (@nexta_tv)
June 24, 2022
11:23 - Acum 11 ore
24-06-2022

Cel puțin 3 morți în urma bombardamentelor de vineri dimineață din Donețk

Regiunea Donețk din estul Ucrainei a fost bombardată în dimineața zilei de vineri, 24 iunie, de forțele ruse, potrivit guvernatorului Pavlo Kirilenko, citat de Kyiv Independent.

O civil a murit în urma unui atac asupra orașului Kosteantînivka, care a rămas fără alimentarea cu apă, iar în localitatea Raihorodok, bo,bardamentele au fost soldate cu doi morți și un rănit.

Totodată, oficialul spune că atacurile continuă în orașul Marinka, unde o grădiniță și șapte case au fost distruse.

11:14 - Acum 11 ore
24-06-2022

Haidai: Rușii distrug din elicoptere drumuri și poduri care duc la Lisiceansk

Guvernatorul regiunii Luhansk, Serghei Haidai, publică pe Telegram imagini cu poduri și drumuri distruse, precizând că acestea sunt urmările atacurilor forțelor ruse asupra zonei care duce către orașul Lisiceansk, relatează Ukrainska Pravda.

”Orcii (termenul folosit de ucraineni pentru soldații ruși – n.r.) au lansat lovituri aeriene la intrarea în Lisiceansk. Podul a fost avariat, acum doar vehicule ușoare pot trece peste el, un camion nu va trece către oraș”, precizează guvernatorul.

10:54 - Acum 11 ore
24-06-2022

Lavrov spune că Republica Moldova încearcă să „anuleze tot ce este rusesc”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, afirmă că autoritățile moldovenești încearcă să „desființeze tot ce este rusesc” urmând exemplul Ucrainei, relatează agenția rusă TASS, citată de Ukrainska Pravda.

”Din pacate, acum în Moldova se încearcă să se facă la fel (ca în Ucraina – n.r.). Anularea a tot ce este rusesc. Președintele (Maia Sandu – n.r.) a semnat o lege prin care se spune ca nu vor mai fi știri din Rusia în Moldova. Este trist”, a declarat șeful diplomației ruse într-un interviu cu Compania Națională de Televiziune și Radio de Stat din Belarus.

În Republica Moldova a intrat în vigoare miercuri o lege care interzice difuzarea programelor de știri din Rusia, după ce la finalul săptămânii trecute Maia Sandu a semnat decretul de promulgare.

În același interviu, Serghei Lavrov a vorbit și despre „cultura anulării”.

”Occidentul se teme de concurența cinstită. De aici, o dorință de a anula cultura oricărei țări care se află pe poziții proprii, orientate la nivel național. Când în sfârșit ucrainenii vor avea harul de a sugera reluarea procesului diplomatic, vom vedea ce situație a apărut pe teren. Ucraina a încercat să-și construiască suveranitatea prin anularea propriei istorii. Occidentul a încurajat această abordare și acea viziune conceptuală a statului ucrainean doar pentru a dăuna Rusiei”, a mai afirmat Lavrov.

10:18 - Acum 12 ore
24-06-2022

Primarul din Mariupol: Trupele ruse construiesc fortificații sub aparența locuințelor

Forțele ruse din Mariupol se pregătesc pentru o contraofensivă a trupelor ucrainene și au început să ridice presupuse clădiri rezidențiale care, în realitate sunt fortificații, spune primarul orașului, Vadim Boicenko, citat de Ukrainska Pravda.

„Fără dezvăluiri suplimentare, ocupanții au început să construiască clădiri presupuse rezidențiale. Se lucrează în partea de nord-vest, aproape la granița orașului. Adică tocmai în direcția aproximativă a contraofensivei Forțelor Armate ale Ucraina”, este citat primarul din Mariupol, într-un mesaj publicat pe contul de Telegram al Consiliului Local.

Edilul mai spune că inclusiv localnicii au raportat că trupele ruse sapă tranșee și plasează utilaje în spatele acestor noi structuri.

De asemenea, potrivit lui Boicenko, ocupanții nu i-ar lăsa pe oamenii din Mariupol să părăsească orașul pentru a se ascunde în spatele civililor.

09:47 - Acum 12 ore
24-06-2022

Guvernator: Ucraina a respins un atac de la periferia orașului Lisiceansk

Trupele ucrainene au respins un atac de la periferia sudică a orașului Lisichensk din regiunea estică Luhansk, potrivit guvernatorului regiunii, Serghei Haidai, citat de The Guardian.

Lisichensk este ultimul oraș din Luhansk controlat integral de forțele ucrainene și a fost o țintă a atacurilor ruse din ultimele săptămâni.

”Atacul de la Lisiceansk a fost respins… au fost găsite cadavrele a două victime”, a precizat Haidai, adăugând că atât orașul, cât și satul vecin Borivske au fost lovite de atacuri aeriene rusești peste noapte, mai multe case fiind distruse.

În același timp, a fost oprită cu succes ofensiva rusă în zona Borivski, însă trupele Moscovei au preluat controlul asupra satului Mikolaivka, situat lângă o autostradă cheie către Lisiceansk, care a fost scena unor lupte grele, a mai anunțat oficialul.

09:32 - Acum 12 ore
24-06-2022

Guvernator ucrainean: Va trebui să ne scoatem armata din Severodonețk

Apărătorii ucraineni din Severodonețk vor fi retrași din oraș, a anunțat vineri, 24 iunie, guvernatorul regiunii Luhansk, din estul țării, Serghei Haidai, potrivit The Guardian.

”Din păcate, va trebui să ne scoatem armata din Severodonețk, pentru că rămânerea în poziții distruse nu are sens – numărul morților este în creștere”, a scris oficialul local într-un mesaj pe Telegram.

”Rușii bombardează Severodonețk aproape în fiecare zi de patru luni”, mai spune Haidai, adăugând că ”infrastructura orașului a fost complet distrusă”, iar ”90% din case au fost avariate sau distruse”.

Severodonețk este cel mai estic oraș din Ucraina pe care trupele ruse nu l-au cucerit încă în totalitate.

Mai multe informații: „Va trebui să ne scoatem armata din Severodonețk. Numărul morților e în creștere”, anunță guvernatorul din Luhansk

08:53 - Acum 13 ore
24-06-2022

Zelenski, mesaj de mulțumire pentru fiecare stat din UE după ce Ucraina a primit statul de candidată la aderare

”Steagurile ucrainene şi europene vor fi împreună când ne vom reconstrui statul după acest război”, a spus președintele Volodimir Zelenski în mesajul său de joi noapte, după ce Ucraina a primit statutul de candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, relatează News.ro.

Liderul de la Kiev a avut câte un mesaj de mulțumire pentrui fiecare țară membră a blocului comunitar.

În mesajul adresat României, Zelenski a vorbit despre cooperarea dintre cele două state vecine.

România ne susţine. Mulţumesc, domnule preşedinte! Klaus, cooperarea noastră în regiune şi în structurile europene poate deveni într-adevăr unul dintre fundamentele stabilităţii globale.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei:

De asemenea, președintele ucrainean a mulțumit liderilor instituțiilor europene.

”Doamna preşedinte al Parlamentului European Roberta Metsola, vă suntem recunoscători personal şi recunoscători Parlamentului European! Aţi fost primul care a susţinut statutul de candidat al Ucrainei a doua zi după cererea noastră. Domnule preşedinte al Consiliului European, dragă Charles, doamnă preşedinte a Comisiei Europene, dragă Ursula, vă sunt recunoscător amândurora pentru leadership-ul care ne-a adus în această zi. Sunt recunoscător pentru ajutorul sincer, pentru credinţa în Ucraina, în ucraineni, în noi toţi”, a continuat el.

Totodată, Zelenski a afirmat că probabil Ucraina ”a avut cel mai mare număr de steaguri ale unei Europe unite”.

”Au fost în mâinile poporului nostru în timpul revoluţiilor. Ele sunt în mâna poporului nostru în tranşee din 2014. Cred că steagul Uniunii Europene va fi în fiecare oraş ucrainean pe care încă nu l-am eliberat de sub ocupaţia Federaţiei Ruse. Steagurile ucrainene şi europene vor fi, de asemenea, împreună când ne vom reconstrui statul după acest război împreună”, a adăugat președintele Ucrainei.

Aş dori să exprim o recunoştinţă deosebită eroilor noştri – toţi cei care apără independenţa Ucrainei cu armele în mână, apără libertatea Europei. Mulţumesc! Vă mulţumim că aţi făcut posibilă o nouă istorie a Ucrainei, o nouă istorie a Europei, şi mai puternică, şi mai liberă.

Volodimir Zelenski:
08:27 - Acum 14 ore
24-06-2022

Institutul pentru Studiul Războiului: Operațiunile ofensive rusești din Donbas s-ar putea bloca în săptămânile următoare

Specialiștii de la Institutul pentru Stiului Războiului (ISW) precizează, în raportul din 23 iunie despre evoluția conflictului din Ucraina, că forțele ruse au obținut câștiguri substanțiale în zona Severodonețk-Lisiceansk în ultimele câteva zile, iar trupele ucrainene continuă să sufere pierderi mari. Totuși, forțele Kievului și-au îndeplinit obiectivul în luptă prin încetinirea trupelor ruse, adaugă think thank-ul american, citat de Kyiv Independent.

”Trupele ucrainene au reușit timp de săptămâni întregi să atragă cantități substanțiale de personal, arme și echipamente rusești în zonă și probabil că au degradat capacitățile generale ale forțelor ruse, împiedicându-le în același timp să se concentreze pe axe de avans mai avantajoase”, scrie în raport.

În acest context, experții estimează că operațiunile ofensive ale Rusiei se vor bloca probabil în săptămânile următoare, indiferent dacă acestea vor captura sau nu zona Severodonețk-Lisiceansk. Astfel, trupele ucrainene ar putea avea posibilitatea de a lansa contraofensive prudente.

#Russian forces have likely reached the outskirts of #Lysychansk and are reinforcing #Severodonetsk to complete the capture of both cities. #Belarusian forces are conducting exercises along the #Ukrainian border but are unlikely to enter the war.

Latest: https://t.co/kIwBOB3Fpk pic.twitter.com/QOAwR4cYyJ

— ISW (@TheStudyofWar)
June 23, 2022
08:14 - Acum 14 ore
24-06-2022

Un avion militar de marfă al Rusiei s-a prăbușit în vestul țării

Patru persoane au murit după ce avionul militar Iliușin Il-76 s-a prăbușit și a luat foc în timp ce ateriza în apropierea orașului Riazan, din vestul Rusiei, vineri, 24 iunie, potrivit agenției ruse de presă RIA Novosti, citată de Reuters.

La bordul aparatului de zbor se aflau nouă persoane. Cei cinci supraviețuitori au fost răniți și au fost transportați la spital.

Potrivit agenției ruse Interfax, care citează Ministerul Apărării de la Moscova, avionul a suferit o defecțiune la motor în timpul unui zbor de antrenament. Ministerul nu a oferit detalii despre persoanele care au murit.

07:52 - Acum 14 ore
24-06-2022

SUA: Rusia a ordonat minarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră ca parte a blocadei asupra cerealelor

Informații americane recet desecretizate arată că marina rusă a primit ordin să mineze porturile ucrainene Odesa și Oceac de la Marea Neagră, operațiune care face parte din blocata impusă de Moscova asupra porturilor din țara vecină, ceea ce împiedică exportul de cereale, relatează The Guardian.

„Statele Unite au informații că flota Mării Negre are ordin să blocheze efectiv porturile ucrainene Odesa și Oceac. Putem confirma că, în ciuda afirmațiilor publice ale Rusiei că nu exploatează nord-vestul Mării Negre, Rusia de fapt amplasează mine în Marea Neagră, lângă Oceac. Avem, de asemenea, indicii că forțele ruse au minat anterior râul Nipru”, a declarat un oficial american.

În același timp, SUA au publicat imagini din satelit care arată amploarea distrugerilor provocate de bombardamentele care au vizat, pe 4 iunie, terminalul de cereale Nika-Tera din apropiere de Mikolaiv, al doilea cel mai mare terminal de acest fel al Ucrainei.

„Imaginea arată clar că invazia rusă a Ucrainei a dus la distrugerea a trei dintre silozurile de cereale ale amplasamentului, precum și a sistemului de transport care încarcă cereale pe nave. Din cauza atacului Rusiei, capacitatea de export a terminalului de cereale a fost redusă cu cel puțin o treime”, a mai spus oficialul american.

Mai multe informații: Marina rusă are ordin să blocheze complet porturile ucrainene la Marea Neagră pentru a bloca exporturile de cereale

23 iun. - Acum 22 ore
23-06-2022

Stoltenberg enunţă „deciziile importante” care vor fi luate la summitul NATO

Potrivit lui Stoltenberg, săptămâna viitoare la Madrid, vor fi luate „decizii importante” la cinci capitole „cheie”, printre care sprijinul pentru Ucraina, consolidarea prezenţei militare şi aprobarea noului Concept Strategic, documentul care va orienta strategiile Alianţei în anii următori, informează Agerpres.

Vorbind la o conferinţă de presă comună cu premierul ceh Petr Fiala, secretarul general al NATO a amintit despre acest Concept Strategic că reprezintă ”planul cardinal pentru viitorul Alianţei noastre” şi ”va stabili poziţia noastră comună faţă de Rusia, provocările emergente şi China, precum şi asocierea noastră cu UE, care a atins niveluri fără precedent”.

Acest document, revizuit ultima dată în anul 2010, descrie obiectivele NATO, identifică trăsăturile esenţiale ale mediului de securitate şi oferă orientări pentru adaptarea forţelor armate.

‘Intensificăm descurajarea şi apărarea, ne consolidăm prezenţa, capacităţile şi disponibilitatea, în special în partea estică a Alianţei”, a adăugat Stoltenberg.

Vor fi de asemenea adoptate măsuri de susţinere a Ucrainei şi a ”altor parteneri în situaţie de risc”, NATO având prevăzut să aprobe pentru Ucraina ”un pachet exhaustiv de asistenţă”. La summitul NATO va participa şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar el va interveni prin legătură video.

Liderii statelor NATO vor aborda de asemenea la summit problema bugetelor alocate apărării şi ”vor ameliora repartizarea cheltuielilor, cu mai multe investiţii în apărare care să fie făcute împreună”.

Summitul de la Madrid va lua în discuţie şi cererile Finlandei şi Suediei de aderare la Alianţă, blocate însă de veto-ul Turciei, care solicită celor două ţări să-şi schimbe radical atitudinea faţă de organizaţiile politice kurde.

”Turcia are preocupări legitime pentru securitatea sa şi lucrăm la soluţionarea lor împreună cu Suedia şi Finlanda”, a declarat Stoltenberg despre acest subiect.

Summitul de săptămâna viitoare, a mai spus el, este ”o oportunitate de a ne angaja din nou faţă de legătura vitală între Europa şi America de Nord”.

23 iun. - Acum 23 ore
23-06-2022

Kuleba le-a cerut țărilor din Africa să fie alături de Ucraina

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a îndemnat joi ţările africane „să fie alături de Ucraina”, a cărei invazie de către armata rusă, la sfârşitul lui februarie, alimentează temeri cu privire la riscul unei grave crize alimentare mondiale în Africa, relatează AFP.

„Are sens ca africanii să fie alături de Ucraina”, a subliniat Dmitro Kuleba, îndemnând totodată ţările africane ”să nu cumpere cereale ucrainene furate” de către Rusia.

„Ajutaţi-ne să rezolvăm problema. Îndemn ţările africane să colaboreze pentru a exercita presiuni asupra Rusiei, în vederea garantării unei rute maritime securizate a exporturilor noastre de cereale” către Africa”, a precizat Dmitro Kuleba într-o videoconferinţă cu jurnalişti africani.

23 iun. - Acum 23 ore
23-06-2022

Dmitri Peskov: „Planul de pace este posibil după ce Ucraina îndeplinește toate cerințele părții ruse”

O soluționare pașnică a crizei ucrainene este posibilă numai după ce Kievul acceptă toate cererile Moscovei, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

„În ceea ce privește planul de pace, da, este posibil după ce Ucraina îndeplinește toate cerințele părții ruse”, a precizat Dmitri Peskov.

Când a fost rugat să clarifice care sunt aceste cerințe, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a răspuns scurt: „Ucraina știe totul foarte bine”.

23 iun. - Acum 24 ore
23-06-2022

Cinci civili au fost uciși în Donețk în urma bombardamentelor rusești

Pavlo Kirilenko, șeful Administrației Regionale de Stat Donețk, a anunțat, într-un mesaj postat pe Telegram, că în urma bombardamentelor rusești de joi din regiunea Donețk, șase civili au fost uciși și alți cinci au fost răniți.

„Pe 23 iunie, rușii au ucis 6 civili în regiunea Donețk: trei în Prișib, doi în Avdiivka și unu în Chasov Yar. Alte 5 persoane au fost rănite astăzi (n.r. – joi)”, a transmis Pavlo Kirilenko.

Oficialul ucrainean a mai precizat că în prezent este imposibil să se stabilească numărul exact de victime în Mariupol și Volnovakha.

23 iun. - Acum 24 ore
23-06-2022

Liderii UE au acordat Ucrainei și Moldovei statutul de candidate la aderarea la Uniunea Europeană

Liderii celor 27 de ţări UE au convenit, joi, să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de membri candidati ai uniunii, a declarat joi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

„Consiliul European tocmai a decis să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat UE”, a precizat Charles Michel într-un mesaj pe Twitter.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia spunând că este un moment „unic și istoric”.

Mai multe detalii: Moldova și Ucraina au primit statutul de state candidate la aderarea la UE. „Un moment istoric”

23 iun. - Ieri
23-06-2022

Atacul rușilor a fost oprit la periferia orașului Lisichansk, în timp ce în Severodonețk se duc lupte grele, anunță armata ucraineană

Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, joi, într-un comunicat, că a fost oprită ofensiva trupelor ruse la periferiei de sud a orașului Lisichansk, în timp ce la Severodonețk luptele continuă cu intensitate.

„Trupele ucrainene au oprit ofensiva la periferia de sud a Lisichansk, au provocat pierderi inamicului și l-au forțat să se retragă. Invadatorii ruși se reorganizează pentru a relua ofensiva. Apărătorii ucraineni au oprit și ofensiva inamicului lângă Borivski”, a transmis Statul Major General al armatei ucrainene.

În direcția Severodonețk, trupele ruse au tras din tancuri, mortiere, artilerie și lansatoare de rachete în zonele localităților Sirotine, Lisichansk, Severodonetsk, Voronovo și Myrna Dolina. 

„Unitățile Corpului 2 de Armată, cu sprijinul Rosguard, iau asalt pentru a stabili controlul deplin asupra orașului Severodonețk. Lupta continuă”, a precizat Statul Major General al armatei ucrainene.

„Luptele continuă în toate direcțiile. Multe structuri defensive au fost deja distruse în zona industrială Severodonețk, nu excludem posibilitatea de a ne retrage în poziții noi, mai fortificate. În cazul ocupării orașului Severodonețk, oamenii care se ascund în adăposturile „Nitrogen” (n.r. – instalația chimică Azot) vor deveni ostatici ai rasiștilor”, a transmis și Serhiy Haidai, guvernatorul ucrainean din regiunea Luhansk.

23 iun. - Ieri
23-06-2022

10.000 de oameni sunt dați dispăruți în Ucraina din cauza războiului

Șeful departamentului de sprijin organizațional și analitic și răspuns operațional al Poliției Naționale, Oleksii Sergeiev, a precizat, joi, că după începerea ostilităților cu Federația Rusă, 20.000 de oameni au fost dați dispăruți, jumătate dintre ei fiind găsiți ulterior de forțele de ordine.

„Din 24 februarie, agențiile și unitățile de poliție au primit rapoarte privind dispariția a 20.000 de persoane, dintre care aproape jumătate sunt în continuare căutate”, a spus Oleksii Sergeiev.

Oficialul ucrainean a mai spus că după 24 februarie au fost căutați 533 de minori, 360 dintre ei fiind depistați. ​​Dintre ceilalți copii, 169 „au dispărut” în urma luptelor din zonele respective.

Poliția din regiunea Herson a deschis 408 de proceduri penale privind dispariția civililor din regiune. Până în prezent se știe că 204 oameni au fost eliberați, în timp ce despre soarta altor 204 persoane răpite nu se cunoaște nimic.

23 iun. - Ieri
23-06-2022

Zelenski: „Armata rusă arde tot ce îi iese în cale”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, joi, că trupele ruse distrug și devastează total teritoriile ucrainene, folosind artilerie, bombe aeriene și rachete de croazieră, informează Ukrinform.

„Ea (n.r. – Rusia) ne distruge orașele, armata rusă arde tot ce îi iese în cale sau devastează teritoriile ocupate. Principalele arme rusești sunt artileria, bombele aeriene și rachetele de croazieră”, a spus Volodimir Zelenski. 

„Ocupanții nu încearcă să se gândească cum să lupte, au o tactică foarte primitivă: folosesc maximul capacităților de bombe și artilerie pentru a nu avea, pur și simplu, unde să mai întâmpine rezistență”, a precizat Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a precizat că armata rusă lovește Ucraina în fiecare zi și noapte cu rachete, marea majoritate a acestora ajungând la instalații obișnuite, nemilitare: locuințe civile, școli, sedii de firme, infrastructură.

„Până în această dimineață (n.r. – joi dimineață), împotriva Ucrainei au fost folosite 2.709 de rachete și, având în vedere ritmul utilizării lor, numărul total va ajunge la 3.000 de rachete foarte curând. Acestea nu sunt rachete primitive”, a afirmat Volodimir Zelenski

Mai multe detalii: Volodimir Zelenski: „Armata rusă arde tot ce îi iese în cale sau devastează teritoriile ocupate”

articolul original.

Profesor universitar din Rusia, concediat după ce a criticat invadarea Ucrainei: „Îmi refuză dreptul la muncă”

24 June 2022 at 21:12

O instanță rusă a confirmat concedierea profesorului universitar Roman Melnicenko, 49, pedepsit din cauză că a postat online mesaje prin care a criticat războiul declanșat în Ucraina, relatează agenția France Press, preluată de Hotnews.

Profesorul de drept, ai cărui părinți locuiesc în Ucraina, în apropiere de linia frontului, a fost concediat la mijlocul lunii aprilie pentru „imoralitate” de Universitatea de Stat din Volgograd, sud-vestul Rusiei.

Menicenko a fost acuzat că a postat pe rețelele de socializare, la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, mesaje împotriva ofensivei, inclusiv un videoclip care arată moartea unei fetițe într-un spital din Mariupol.

La cererea universității sale, el a șters aceste publicații, înainte de a fi, în cele din urmă, concediat. Ulterior, profesorul și-a dat în judecată fostul angajator.

Vineri, 24 iunie, Melnicenko a notat, pe pagina sa de Facebook, că a fost condamnat prin ordin secret: „Judecătoarea Tatiana Makarova i-a refuzat profesorului Roman Melnicenko întorcerea la muncă. La baza concedierii a stat diseminarea unor informații incorecte, însă reprezentantul Curții a refuzat să răspundă, spunând că este vorba de informație exceptată de la prezentarea oficială”.

Profesor universitar din Rusia, concediat după ce a criticat invadarea Ucrainei: „Îmi refuză dreptul la muncă”
Menicenko a anunțat pe pagina sa de Facebook decizia instanței.

Pe 7 iunie, Melnicenko fusese amendat cu 30.000 de ruble (circa 550 de dolari), adică valoarea salariului său lunar, după ce a publicat mesaje împotriva ofensivei din Ucraina, pe care le-a calificat drept „informații false”.

Începând cu 24 februarie, zeci de persoane care au criticat public invazia din Ucraina au fost urmărite penal în Rusia. Cei mai mulți au fost amendați, dar alții riscă pedepse grele cu închisoarea.

În ultimii ani, puținii profesori ruși care pun la îndoială politicile conservatoare ale Kremlinului au fost supuși unor presiuni tot mai mari, iar mai mulți au fost concediați pentru „imoralitate”, motiv care face aproape imposibilă obținerea unui nou loc de muncă în sistemul educațional rusesc.

Foto: Facebook Roman Menicenko

articolul original.

Cantitatea de energie folosită de „minerii” de criptomonede a scăzut drastic, pe fondul prăbușirii pieței

24 June 2022 at 20:54
image

Cantitatea de energie electrică consumată de cele mai mari instalații de minat monede virtuale a scăzut cu până la 50%, în contextul în care prăbușirea pieței cripto continuă să mănânce veniturile „minerilor”, iar dezastrul financiar se extinde în tot sectorul, scrie The Guardian.

Consumul de energie electrică al rețelei Bitcoin a scăzut cu o treime de la maximumul din 11 iunie, până la 131 terawatt-oră anualizat pe an, potrivit estimărilor publicației de criptoanaliză Digiconomist.

Acest lucru încă echivalează cu consumul anual al Argentinei, iar o singură tranzacție convențională bitcoin folosește aceeași cantitate de energie electrică de care are nevoie o gospodărie normală din SUA timp de 50 de zile.

Scăderea energiei electrice utilizate pentru Ethereum, care stă la baza exploziei recente a proiectelor cripto, a fost și mai accentuată, de la un vârf de 94 TWh pe an la 46 TWh pe an, consumul anual al Qatarului.

Motivul principal al scăderii este însă același pentru ambele monede. Consumul de energie electrică al unei rețele de criptomonede provine din „exploatare”, care implică oamenii care folosesc computere special concepute pentru a genera bilete de loterie digitale care pot recompensa cu plăți în criptomonede.

Procesul susține securitatea rețelelor, dar stimulează rețeaua ca întreg să risipească cantități extraordinare de energie.

Pe măsură ce prețul criptomonedelor a scăzut, după ce bitcoin a atins un vârf de 69.000 USD la începutul acestui an, iar acum se situează la aproximativ 20.000 USD, valoarea recompenselor pentru mineri a scăzut în aceeași proporție, lăsându-i în zone cu energie electrică scumpă sau folosind „platforme” miniere mai vechi, ineficiente, care nu pot genera profit.

„Acest lucru îi scoate literalmente din activitate, începând cu cei care funcționează cu echipamente suboptime sau în circumstanțe suboptime (de exemplu, cu răcire ineficientă)”, a spus Alex de Vries, economistul olandez din spatele Digiconomist.

„Pentru echipamentele de minerit bitcoin, aceasta este o problemă mare, deoarece acele mașinării nu pot fi reutilizate pentru a face altceva. Când nu sunt profitabile, devin mașinării inutile. Le puteți ține, în speranța că prețul se va recupera sau le puteți vinde la fier vechi.”, mai spune el.

Ethereum, prin contrast, poate fi extras folosind un computer normal. Dar este cel mai profitabil să faci acest lucru folosind o placă grafică foarte puternică, ceea ce a dus la o lipsă larg răspândită de aprovizionare cu plăcil grafice și a întors mulți gameri împotriva industriei.

Prăbușirea veniturilor din minerit a dus la o avalanșă de plăci grafice pe piața second-hand, deoarece minerii insolvenți încearcă să-și recupereze investițiile, dar De Vries avertizează că este o adevărată provocare pentru a cumpăra una.

Din fericire pentru jucători, cererea în scădere a dus și la reduceri mari de preț pentru componentele noi. Deși scăderea prețului bitcoin s-a stabilizat în ultima săptămână, sectorul mai larg al criptomonedei continuă să se împiedice ca urmare a colapsului uriaș al prețurilor.

articolul original.

Un bărbat de 40 de ani s-a înecat într-o piscină din Tg. Jiu. Polițiștii au deschis dosar penal

24 June 2022 at 20:49
image

Tragedie la o piscină din Tg. Jiu, județul Gorj, unde un bărbat de 40 de ani s-a înecat. Manevrele de resucitare efectuate de personalul echipajului de pe ambulanță au fost în zadar, informează publicația locală Pandurul.

„La data de 24 iunie, am fost sesizați prin apel unic la 112 despre faptul că o persoană ar fi decedat într-o piscină din municipiul Tg. Jiul. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, stabilind că un bărbat de 40 de ani, din comuna Bălesti, a fost scos din piscină în stare de inconştienţă”, a transmis, vineri, 24 iunie, IPJ Gorj.

La faţa locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Serviciului de Ambulanţă Gorj, care a efectuat manevre de resuscitare persoanei, însă, din păcate, a fost constatat decesul bărbatului. 

Trupul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Gorj, în vederea efectuării necropsiei şi stabilirii cu exactitate a cauzei decesului, a mai transmis IPJ.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.

articolul original.

Spectacolele de pe Pietonalul Unirii deschise cu oficialități: Botoșaniul trebuie să devină un oraș al festivalurilor – VIDEO & FOTOGALERIE

24 June 2022 at 13:40

Festivalul Diversității Multiculturale româno-ucrainean a fost deschis pe Pietonalul Unirii vineri, 24 iunie 2022, de la ora 16:00.

La deschiderea oficială au participat Doina Federovici, președintele CJ Botoșani, primarul Cosmin Andrei și Dănuț Huțu, directorul Direcției de Cultură Botoșani.

Evenimentul care se va desfășura timp de trei zile este organizat grație proiectului „Back to our common roots” – „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”.

„Îi felicit pe colegii mei de la Management Proiecte că au dus la bun sfârșit acest proiect, felicit și partenerii noștri care în aceste vremuri grele sunt alături de noi până la capăt cu acest festival și vă doresc mult succes și să aveți parte de momente fericite”,

Cosmin Andrei, primar municipiul Botoșani.

ROOTS este un amplu proiect prin care au fost bifate mai multe obiective importante din municipiul Botoșani, unul dintre acestea fiind înființarea primului muzeu multimedia al diversității multiculturale într-unul din beciurile din Centrul Istoric.

În cadrul festivalului sunt organizate o sumedenie de activități concentrate pe etniile care trăiesc la Botoșani.

„Vă salut pe toți și pe fiecare în parte cu deosebit respect și iată cum și cât de frumos închidem această zi de sfântă sărbătoare pentru noi, românii. Am avut pe parcursul zilei de astăzi foarte multe activități legate de însemnătatea acestei minunate zilei și iată că în această după-amiază instituțiile noastre de cultură și-au dat mâna și realizăm această minunată acțiune”

Doina Federovici, președinte CJ Botoșani.

Proiectul transforntalier româno-ucrainean este implementat de Primăria municipiului Botoșani și Departamentul pentru Dezvoltare Economică, Ecologie și Eficiență Energetică din cadrul Primăriei Ivano Frankivsk, Direcția Județeană de Cultură și Centrul de Resurse pentru Dezvoltare Municipală și Regională.

„Vor fi trei zile de festival la Botoșani. Botoșaniul trebuie să devină un oraș al festivalurilor și al acțiunilor care să atragă turiști și oameni interesați să cunoască istoria noastră. Vă așteptăm astăzi, mâine și poimâine aici, pe Pietonalul Unirii, pentru că veți avea ce vedea, vizita și veți vedea lucruri foarte frumoase”

Dănuț Huțu, director Direcția de Cultură

Programul zilei de vineri:

18.00 – 18.10 Pietonalul Unirii- scenă Comunitatea Rușilor Lipoveni din Botoșani - "Scenetă"

18.10 – 18.40 Pietonalul Unirii- scenă Teatrul pentru Copii și Tineret Vasilache – "Peștișorul de Aur" – piesă de teatru

&

18.40-18.55 Primăria Municipiului Botoșani Parada costumelor tradiționale ale minorităților de la Botoșani

Flashmob

19.00 – 20.00 Pietonalul Unirii- scenă Teatrul Mihai Eminescu – "Cerere în căsătorie" – piesă de teatru

20.00-20.20 Pietonalul Unirii- scenă Teatru Antic- Trupa Katharsis Botoșani – piesă de teatru

20.20 -21.20 Pietonalul Unirii- scenă Spectacol de muzică și dansuri tradiționale ale minorităților

20.20-20.40 Comunitatea Rușilor Lipoveni din Botoșani

20.40-21.10 – Uniunea Armenilor din Botoșani -Ansamblul Vardavar

21.10-21.40 – Comunitatea greacă – Trupa de dans Katharsis

21.40- 22.10- Comunitatea romilor din Botoșani – Dansuri tradiționale, Formația Stradivarius – Doris Dascaliuc, Cozmiță Lascarache

Desigur, sa nu uitam, un oras cu tramvai!
articolul original.

ISU Botoșani angajează 19 șoferi pentru autospeciale

24 June 2022 at 13:05

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani organizează concurs pentru ocuparea a 19 posturi de conducător auto (autospeciale), prin încadrare directă. Se pot înscrie persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, împliniți anul acesta, care dețin permis de conducere categoriile B și C și au absolvit liceul cu diplomă de bacalaureat.

Toate actele necesare pentru constituirea dosarului de recrutare în vederea participării la concurs trebuie transmise la adresa de e-mail: [email protected] , exclusiv în format electronic (pdf), astfel:

-        cererile de înscriere, completate lizibil și semnate, alături de copii ale actului de identitate, permisului de conducere categoriile B și C, declaraţia de confirmare a cunoaşterii şi acceptării condiţiilor de recrutare și CV-ul, până la data de 04.07.2022, ora 15:00, inclusiv în zilele nelucrătoare;

-        dosarul de recrutare, cu toate documentele prevăzute în anunțul postat pe pagina www.isubotoșani.ro, până la data de 11.07.2022, ora 15:00.

Concursul constă în:

-        o probă practică ce are caracter eliminatoriu (testarea abilității de a conduce un autovehicul care necesită permis de conducere categoria C). Aceasta se va desfășura începând cu data de 26.07.2022. Locația, data, ora prezentării vor fi comunicate ulterior, în funcție de numărul candidaților, conform planificării;

-        test scris ce va fi susținut în data de 11.08.2022, din tematica şi bibliografia de concurs;

-        un interviu pe subiecte profesionale (doar în situaţia în care se impune departajarea candidaţilor).

Examinarea medicală și evaluarea psihologică efectuate de structurile de specialitate ale M.A.I. se vor realiza doar de către candidații declarați „Admis”.

Pentru detalii, accesați:

http://www.isubotosani.ro/doc/resurse%20umane/ANUNT%20concurs%20Cond%20Auto%20Incadrare%20directa_CA_2022.pdf

ISU Botoșani angajează aproape 20 de șoferi pentru autospecialeInspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani organizează concurs pentru ocuparea a 19 posturi de conducător auto (autospeciale), prin încadrare directă. Se pot înscrie persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, împliniți anul acesta, care dețin permis de conducere categoriile B și C și au absolvit liceul cu diplomă de bacalaureat.Toate actele necesare pentru constituirea dosarului de recrutare în vederea participării la concurs trebuie transmise la adresa de e-mail: [email protected] , exclusiv în format electronic (pdf), astfel:- cererile de înscriere, completate lizibil și semnate, alături de copii ale actului de identitate, permisului de conducere categoriile B și C, declaraţia de confirmare a cunoaşterii şi acceptării condiţiilor de recrutare și CV-ul, până la data de 04.07.2022, ora 15:00, inclusiv în zilele nelucrătoare;- dosarul de recrutare, cu toate documentele prevăzute în anunțul postat pe pagina www.isubotoșani.ro, până la data de 11.07.2022, ora 15:00.Concursul constă în:- o probă practică ce are caracter eliminatoriu (testarea abilității de a conduce un autovehicul care necesită permis de conducere categoria C). Aceasta se va desfășura începând cu data de 26.07.2022. Locația, data, ora prezentării vor fi comunicate ulterior, în funcție de numărul candidaților, conform planificării;- test scris ce va fi susținut în data de 11.08.2022, din tematica şi bibliografia de concurs;- un interviu pe subiecte profesionale (doar în situaţia în care se impune departajarea candidaţilor).Examinarea medicală și evaluarea psihologică efectuate de structurile de specialitate ale M.A.I. se vor realiza doar de către candidații declarați „Admis”.Pentru detalii, accesați:
articolul original.

Președinte nou numit la Secția Civilă a Judecătoriei Botoșani

24 June 2022 at 12:43

Decizia a fost votată în unanimitate în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Secția Civilă a Judecătoriei Botoșani are un nou președinte.

În cadrul ședinței CSM de săptămâna aceasta s-a hotărât în unanimitate:

„Delegarea doamnei judecător CRISTEA RAMONA în funcția de președinte al Secției civile a Judecătoriei Botoșani, începând cu data de 24.06.2022, până la ocuparea funcției, prin numire, în condiţiile legii, dar nu mai mult de 6 luni”

Se arată în decizia CSM

Reamintim că în luna mai judecătorul Ilie Bîcu și-a dat demisia din funcție.

articolul original.

STATISTICĂ oficială de la Inspectoratul Școlar: CÂT este procentul de promovabilitate la Evaluarea Națională

24 June 2022 at 12:21

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani (IȘJ)  a centralizat rezultatele Examenului de Evaluare Națională 2022.

Rata de participare a fost de 95% la Limba și literatura română și de 94,9% la Matematică. Promovabilitatea la nivelul județului Botoșani este de 75, 5% înainte de contestații raportat la media națională  de 82,3%.

În județul Botoșani sunt 5 absolvenți care au obținut media 10 (zece), rezultat care ne plasează pe locul 4 pe țară.

 La proba de Limba și  literatura română au obținut note peste sau egale cu 5 (cinci) 2917 candidați (81,80%), din 3566 prezenți, iar 16 candidați au fost notați cu 10 (zece), comparativ cu anul școlar 2020-2021 au obținut note peste sau egale cu 5 (cinci) 2418 candidați (79,43%), din 3044 prezenți și doar 2 candidați au fost notați cu 10 (zece).

La proba de Matematică, 2466 candidați (69,25%) au note peste sau egale cu 5 (cinci), din 3561 prezenți, iar 42 de candidați au obținut nota 10 (zece), comparativ cu anul școlar 2020-2021 când 1873 candidați (61,63%) au note peste sau egale cu 5 (cinci), din 3039 prezenți, iar 19 de candidați au obținut nota 10 (zece).

La simularea Examenului de Evaluare Națională rata de promovare generală la nivelul județului Botoșani a fost de 54,79%. La simulare  procentul de promovare la Limba și literatura română a fost  64,13% iar la Matematică a fost de 50,90%, și niciun elev nu a obținut nota maximă la nicio disciplină.

Măsurile remediale, activitățile intense de pregătire au fost în beneficiul elevilor, rata de promovare fiind mult mai mare la examenul de evaluare națională ( de la 54,79% la simulare, la 75,5% la examenul  din luna iunie 2022).

Astăzi, până la ora 12.00, candidații s-au  depus contestațiile. În total, la nivelul județului Botoșani s-au înregistrat 285 de contestații, dintre care 180 sunt la disciplina Limba și  literatura română și 105 sunt la disciplina Matematică.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 30 iunie 2022.

În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD/GDPR), afișarea rezultatelor se efectuează prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.

„Felicitări tuturor absolvenților, și alese mulțumiri tuturor colegilor implicați în organizarea și desfășurarea examenului de Evaluare Națională!”, a transmis inspectorul școlar general Bogdan Suruciuc. 

articolul original.

Toate autobuzele electrice din Braşov au fost retrase din trafic, după ce un mijloc de transport a luat foc pe traseu

24 June 2022 at 16:21

Conducerea RAT Brașov a luat joi, 23 iunie, decizia retragerii temporare din circulație a tuturor celor 60 de autobuze electrice SOR, după ce un vehicul de pe linia 34 a luat foc, iar pompierii au avut nevoie de mai bine de jumătate de oră pentru a stinge incendiul, a confirmar Regia, într-o postare pe Facebook. Data la care mijlocele de transport vor reveni pe traseu nu a fost anunțată. 

„Miercuri, după orele 20.30, niciun vehicul de acest tip să nu se mai afle în exploatare, fără însă a se afecta în mod semnificativ efectuarea curselor planificate. Măsura este determinată de considerente ce țin de siguranță și vine după ce astăzi, în jurul orelor 13.30, dintr-un autobuz electric ce circula pe linia 34 s-a produs o degajare de fum, din zona acumulatorilor”, a transmis RAT Brașov.

Toate autobuzele electrice din Braşov au fost retrase din trafic, după ce un mijloc de transport a luat foc pe traseu
Mesajul RAT Brașov, transmis joi, 23 iunie.

RAT Brașov a anunțat că inițiat o cercetare tehnică amănunțită a cauzelor producerii incidentului, solicitând prezența sub Tâmpa a reprezentanților firmei producătoare a autobuzului, precum și pe cei ai firmei ce au produs acumulatorii.

„Până la finalizarea verificărilor, toate autobuzele electrice SOR vor rămâne în garajele RATBV. Oprirea din circulație a celor 60 de autobuze electrice va produce unele dereglări ale programului de circulație, societatea noastră depunând toate eforturile pentru ca în zilele următoare să realizeze cât mai fidel planul de circulație afișat în stații”, a mai notat Regia.

Foto: Brasovmetropolitan.ro

articolul original.
❌