ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022Ultimele Stiri

Mackenzie Scott, fosta nevastă a lui Jeff Bezos și una dintre cele mai bogate femei din lume, a divorțat de cel de-al doilea soț

29 September 2022 at 06:10
image

Mackenzie Scott, 52 de ani, se căsătorise cu Dan Jewett, profesor de chimie, în marție anul trecut, după ce divorțase de Jeff Bezos, fondatorul Amazon, în 2019, relatează CNN.

Scott a depus luni, 26 septembrie, o cerere de divorț la Curtea Superioară King County din statul Washington, potrivit biroului grefierului tribunalului.

Scott și Jewett au avut o prezentă discretă și nu au apărut niciodată împreună în public. Există o singură fotografie cu ei împreună, care acum a dispărut de pe site-ul fundației caritabile Giving Pledge.

Detalii despre motivele separării celor doi nu au fost făcute publice.

Averea lui Mackenzie Scott este estimată la 34,9 miliarde de dolari, conform Forbes. Ea ocupă locul cinci în lista celor mai bogate femei din lume și se află pe pe poziția a 30-a în topul miliardarelor planetei.

McKenzie a fost căsătorită de 25 de ani cu fondatorul Amazon, Jeff Bezos. Au divorțat în 2019, după o aventură a miliardarului fost aventura lui Bezos.

Bezos i-a cedat 4% din companie, adică cu 35 de miliarde de dolari. După ce a dobândit o avere uriașă, femeia a devenit un filantrop de renume mondial, unul dintre cei mai generoși de pe planetă.

articolul original.

Volodimir Zelenski, mesaj pentru soldații ruși: „Dacă vrei să trăieşti, fugi. Dacă vrei să trăieşti, predă-te”

29 September 2022 at 06:06
image

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la soldații ruși care doresc să trăiască, să se predea, să fugă sau să lupte împotriva regimului dictatorial din țara lor, informează Ukrainska Pravda.

„În ceea ce privește situația de pe front, totul este clar pentru noi. Prin urmare, repet pentru cei care înțeleg doar rusă. Dacă vrei să trăiești, fugi. Dacă vrei să trăiești, predă-te. Dacă vrei să trăiești, luptă pe străzile tale pentru libertatea ta. Totul ti-a fost luat oricum. Sau cineva dintre voi are platforme petroliere? Palate? Podgorii? Poate iahturi? Sau vreo bancă?”, a spus Volodimir Zelenski.

„Pentru ce lupţi? Singurul lucru pe care îl ai sunt împrumuturi, ceva de mâncare seara şi acum e mobilizare. Luptă pentru ceea ce este al tău! Stai departe de pământul nostru, sufletul şi cultura noastră”, a îndemnat Volodimir Zelenski. 

Președintele ucrainean a anunțat că discută cu aliații occidentali pentru un răspuns comun la „referendumurile false organizate de Rusia”.

„Principala noastră sarcină acum este să coordonăm acţiunile cu partenerii ca răspuns la referendumurile false organizate de Rusia şi la toate ameninţările conexe. Nu este 2014. Totul este clar pentru toată lumea. Şi cu siguranţă vor fi acţiuni”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Șeful statului ucrainean a adăugat că a avut o serie de negocieri în acest sens cu preşedintele Turciei Recep Erdoğan, cancelarul Germaniei Olaf Scholz, premierul Canadei Justin Trudeau, premierul Marii Britanii Truss, secretarul general al ONU Guterres, preşedintele Consiliului European Charles Michel.

FOTO: EPA

articolul original.

Mama copilului de 4 ani, care a murit după ce a căzut într-o piscină, a fost găsită moartă de polițiști

29 September 2022 at 06:00
image

Un copil de patru ani a fost găsit înecat, miercuri seara, în piscina părinţilor săi și în timp ce medicii încercau să-l resusciteze, mama lui a suferit un şoc emoţional şi a fugit. Polițiștii și jandarmii au plecat în căutarea acesteia, însă după câteva ore au găsit-o decedată, a transmis IPJ Dâmbovița.

Polițiști, jandarmi și rude au căutat-o pe femeie în locurile din apropierea casei și pe câmp. S-au făcut echipe mixte, iar autoritățile au încercat să dea de femeie. Au găsit-o după câteva ore pe câmp, decedată.

Potrivit anchetatorilor femeia și-a pus capăt zilelor după ce copilul ei în vârstă de 4 ani a căzut de la balcon miercuri seara, iar în ciuda eforturilor depuse de medici acesta a decedat.

Femeia ar fi fugit chiar în momentul în care medicii încercau să-i ofere îngrijiri copilului. Potrivit IPJ Dâmbovița, „mama copilului a părăsit locul respectiv, aflându-se într-o stare de tulburare emoțională”.

Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă.


*Telverde Antisuicid: Pentru consiliere în situaţii de criză suicidară puteţi contacta Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului între orele 19.00 și 7.00 la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau prin e-mail la [email protected].

 *Helpline DepreHUB: Pentru sprijin și prim-ajutor psihologic puteți contacta hub-ul antidepresie, primul de acest fel din România, la numărul de telefon 037 445 6420 (apelabil gratuit la nivel național din orice rețea). Linia este deschisă non-stop. În cazul în care simțiți că sinuciderea este iminentă, apelați de urgență 112.

articolul original.

Primii ruși mobilizați luptă deja în Ucraina: „Au nevoie urgentă să astupe o breșă”, susține un consilier al președintelui Zelenski

29 September 2022 at 05:55
image

Primii ruși mobilizați sunt deja în prima linie în Ucraina, dar cea mai mare parte va ajunge pe front în aproximativ două săptămâni, spune Aleksei Arestovici, consilier al biroului președintelui Ucrainei, scrie site-ul Televiziyna Sluzhba Novyn, cel mai popular program de știri din Ucraina.

Arestovici susține că rezerviștii ruși înrolați după ce Vladimir Putin a decretat mobilizare parțială în țară au fost trimiși la Svatovo, în regiunea Lugansk, și în regiunea Harkov.

Oficialul ucrainean a vorbit despre acest lucru într-o conversație cu liderul opoziției ruse, avocatul Mark Feigin.

„Primii sunt deja aici. Desigur, nu sunt mulți dintre ei, dar au fost înghesuiți în primele unități din zona Svatovo, în regiunea Harkov, unde este nevoie urgentă să astupe o breșă. Majoritatea lor vor veni în două săptămâni”, a spus consilierul lui Zelenski.

De asemenea, el a răspuns negativ la întrebarea lui Feigin dacă rușii mobilizați vor face antrenamente în acest timp. „Majoritatea vor merge în centre de pregătire. Sunt aduși acolo, naiba știe de unde, din toată Rusia. Poate cineva va avea voie să tragă de mai multe ori cu pușca, să arunce o grenadă. Aruncare de antrenament? Prea mult spus. Și atât! Iar apoi, cu cântec înainte, la luptă!”, a spus Arestovici.

El a sugerat că numărul mobilizaților pe care Rusia îi va arunca în război în primul val va fi de 80-90 de mii de oameni. Spre comparație, el a amintit că aproximativ 320 de mii de oameni au participat la invazia pe scară largă a Federației Ruse începută în februarie.

„Acum sunt mai putin de 150 (mii – n.red.). Nici nu vor reface grupul de invazie. Numai că, de atunci, au devenit mult mai slabi, iar noi suntem mai mulți, ne-am antrenat mai mult, ne-am îmbărbătat mai mult, cu victorii și cu arme occidentale. Ei bine, de ce ne trebuie acești 90 de mii? Sunt ulei pentru uns baioneta. Nu știu să facă nimic!”, a spus consilierul biroului prezidențial.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

articolul original.

O țară a pus la bătaie 25 de milioane de euro ca să-și aducă urgent conaționalii acasă din Rusia, deși mulți nu sunt cetățenii ei. „Nu vom economisi nicio resursă”

29 September 2022 at 05:40
image

Israelul vrea să-i aducă acasă pe toți cei de origine evreiască din Rusia, din cauza posibilității încorporării în armată, scrie ziarul Jerusalem Post.

Ministerul Imigrației și Absorbției, împreună cu Ministerul de Finanțe, a elaborat un plan de urgență pentru scoaterea din Rusia a evreilor pasibili să fie mobilizați, iar Guvernul israelian urmează să-l aprobe.

Ministrul de finanțe, Avigdor Lieberman, și cel al imigrației și absorbției, Pnina Tamano-Shata, vor prezenta un nou plan strategic de urgență pentru absorbția evreilor și a celor care au dreptul la Legea Întoarcerii în Israel și care vin din Rusia.

Din cauza evoluțiilor recente din Rusia, zeci de mii de candidați la Aliyah (dreptul la întoarcere în Israel și absorbție) sunt așteptați să sosească în Israel în lunile următoare. Potrivit noului proiect, până la clarificarea eligibilității unei persoane de a imigra conform Legii Reîntoarcerii, aceasta va primi temporar toate drepturile pe care le au imigranții, inclusiv un pachet de absorbție și alocație de subzistență.

Aceste acțiuni se bazează pe experiența valurilor anterioare care au venit din Ucraina, în timpul cărora s-a dovedit că o majoritate absolută (peste 90%) e într-adevăr eligibilă.

În plus, programul este de așteptat să ofere un răspuns general pentru mai multe probleme, inclusiv soluții de locuințe, integrare în locuri de muncă, sănătate, educație și multe altele.

Ministerul de Finanțe va oferi imediat 90 de milioane NIS (aproximativ 25 de milioane de euro), va monitoriza evoluția programului și va aloca resurse suplimentare, dacă va fi nevoie.

„Statul Israel este o casă sigură și protejată pentru toți evreii din lume, deci și pentru evreii din Rusia”, a spus Tamano-Shata. Ea a adăugat că „ne vom asigura că toți noii imigranți din Rusia, care vin sub aceste circumstanțe complexe, vor primi ajutorul adecvat pentru integrarea optimă în societatea israeliană.”

„Statul Israel depune toate eforturile pentru a aduce cât mai mulți imigranți în Israel”, a adăugat Lieberman. El a spus că Ministerul Finanțelor „nu va economisi nicio resursă pentru a permite imigrarea în Israel a tuturor persoanelor eligibile care doresc acest lucru și va investi într-un proces de absorbție de înaltă calitate și eficient.”

Lieberman este președintele partidului Israel Beiteinu, ai cărui membri sunt în principal imigranți din țările de limbă rusă. Până de curând, Lieberman nu a vorbit prea mult despre războiul ruso-ucrainean.

Principala problemă cu aducerea de mase de imigranți eligibili din Rusia este că există doar șapte zboruri pe săptămână din Israel la Moscova și de la Moscova în Israel. „Fără ca prim-ministrul Yair Lapid să se apropie de președintele rus Putin și să ceară permisiunea specială pentru a aduce mai multe zboruri, nimic nu se va schimba”, a declarat un oficial al Agenției Evreiești, pentru The Jerusalem Post.

Vladimir Putin a decretat mobilizare parțială în Rusia pe 21 septembrie și în prima fază vor fi înrolați 300.000 de rezerviști, a declarat ministrul apărării de la Moscova, Serghei Șoigu.

articolul original.

Senatorii au fost de acord: CE se întâmplă cu terenurile de sport din curțile școlilor

29 September 2022 at 04:58

Proiectul a fost adoptat de Senat și trimis în dezbatere la Camera Deputaților pentru decizia finală.

Copiii vor avea acces gratuit la terenul de sport din curtea şcolii, în afara orelor de curs, potrivit unui proiect legislativ iniţiat de parlamentari USR, PNL, PSD, UDMR şi minorităţi, adoptat miercuri de Senat. Proiectul a fost trimis Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Proiectul pentru completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69 din 9 mai 2000 reglementează problema accesului la o resursă pentru sport neutilizată în afara orarului şcolar şi care are avantajul de a se afla în proximitatea zonelor rezidenţiale, se arată în raportul de admitere întocmit de comisia de specialitate şi adoptat de Senat, conform Agerpres.

Potrivit Edupedu, proiectul de lege a fost inițiat de USR încă din primăvara anului 2021. El a fost adoptat de Camera Deputaților pe 21 decembrie 2021 și trimis la Președintele României pentru promulgare pe 27 decembrie, însă la începutul anului 2022 proiectul de lege a fost atacat la Curtea Constituțională (CCR) de către Guvern.

În aprilie 2022, CCR publica motivarea pentru care a declarat legea ca fiind neconstituțională: “are un caracter neclar şi imprecis în privinţa modalităţii în care se realizează acest drept de a folosi”, după cum se arăta în documentul de la Curtea Constituțională.

Un amendament admis prevede că în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi toate unităţile de învăţământ vor introduce în regulamentele actuale de funcţionare prevederi legate de acces şi de modul de utilizare al curţilor şi terenurilor de sport aflate în folosinţa acestora, precum şi orarul de acces, după orele de program, în zilele libere şi în timpul vacanţelor şcolare şi le vor afişa la exterior într-un loc vizibil, precum şi pe pagina de internet, acolo unde este cazul.

Un alt amendament specifică faptul că este permis accesul gratuit la curţile şi terenurile de sport exterioare ale unităţilor de învăţământ care fac parte din domeniul public al comunelor, oraşelor şi municipiilor tuturor copiilor, aşa cum sunt definiţi în Legea 272/2004, precum şi tinerilor cu vârsta de peste 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.

O altă propunere admisă menţionează că bazele şi instalaţiile sportive proprii pot fi puse la dispoziţie, gratuit sau cu plată, comunităţilor locale, persoanele fizice sau juridice interesate, cu obligaţia desfăşurării normale a programelor şi activităţilor de învăţământ şi ale cluburilor şcolare, precum şi a regulamentelor de acces şi utilizare a acestora.

articolul original.

Astăzi debutează la Botoșani Festivalul Național de Folclor în memoria lui Ioan Cobâlă – CINE va urca pe scenă în cele două zile

29 September 2022 at 04:38

Două zile de muzică și voie bună în Centrul Vechi al municipiului Botoșani, la deschiderea stagiunii 2022-2023 a Orchestrei Populare ”Rapsozii Botoșanilor” – Ioan Cobâlă.

Orchestra Populară ”Rapsozii Botoșanilor” – Ioan Cobâlă, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează în zilele de 29 și 30 septembrie prima ediție a Festivalului Național de Folclor „Ioan Cobâlă”.

„În urmă cu un an, pe 3 septembrie 2021, maestrul Ioan Cobâlă a ieșit tăcut din scenă, după ce ani și ani de zile a dat viață la numeroase și memorabile spectacole și a dus folclorul botoșănean pe toate meridianele lumii. Pe 30 noiembrie 2021, la spectacolul pe care Rapsozii l-au închinat lui Ioan Cobâlă, am anunțat că orchestra populară va prelua și numele maestrului și că, în memoria sa, vom organiza un festival național de folclor. În acest an, pe 28 aprilie, plenul Consiliului Județean a aprobat preluarea numelui maestrului în denumirea oficială a Orchestrei, iar joi și vineri, în Centrul Vechi din Botoșani, va avea loc prima ediție a Festivalului Național de Folclor «Ioan Cobâlă». Tot ceea ce promitem este legământ sfânt pentru noi”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Cu ocazia Festivalului Național de Folclor „Ioan Cobâlă” vor evolua, pentru prima dată la Botoșani, artiștii Ansamblului ”Doina Gorjului”.

Joi, de la ora 17:30, vor urca pe scena din Centrul Vechi: Maria Loga, Victorița Lăcătușu, Claudia Torop, Ion Drăgan, Ileana Lăceanu, Andra Matei și Delia Barbu.

Ulterior, în aceeași seară, Orchestra Populară ”Rapsozii Botoșanilor” – Ioan Cobâlă, alături de soliștii Dan Doboș, Petronela Rusu, Constantin Petrescu, Alina Huțu, Loredana Călin, Mitică Ștefan, Alexandru Hrițcu și Cosmin Ababei, va susține un program artistic. Invitați speciali ai orchestrei pentru seara de joi vor fi doamna cântecului popular moldovenesc Laura Lavric și Ansamblul de Jocuri Populare ”Mărgineanca”, condus de Valentin Rău.

Vineri, de la ora 17:30, în cea de a doua seară a festivalului, vor evolua artiștii Ansamblului ”Ciprian Porumbescu” din Suceava și soliștii vocali și instrumentiști: Sorin Filip, Mihai Cotos, Lucica Păltineanu, Dinu Croitor, Ionuț Țanța, Dana Dăncilă, Marian Gogan, Cosmin Croitor, Leonard Raicu, Diana Lungu, Gabriel Treteag și Emilia Solovăstru.

În aceeași seară, Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor” - Ioan Cobâlă și soliștii Dan Doboș, Petronela Rusu, Constantin Petrescu, Alina Huțu, Loredana Călin, Oleg Sacaliuc, Ionuț Scripcariu și Alexandru Todirel Marin vor susține un program artistic. Invitați speciali vor fi: Daniela Condurache, Brândușa Covalciuc și Ansamblul de Jocuri Populare „Mărgineanca”.

„Îi așteptăm pe toți cei care iubesc cântecul popular și folclorul românesc la prima ediție a Festivalului Național de Folclor «Ioan Cobâlă» ca să aducem împreună un mic omagiu marelui maestru”, a conchis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

articolul original.

Eveniment academic de excepție, preot botoșănean: Bucurie mare este atunci când învățăcelul își întrece dascălul! – GALERIE FOTO

29 September 2022 at 04:22

Noi doctori la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași. În aceste zile s-au susținut patru teze de doctorat din domeniile Teologie Sistematică și Teologie Istorică, una dintre ele fiind semnată de un botoșănean.

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași a fost marți, 27 septembrie, gazda unui eveniment academic excepțional, prilejuit de susținerea în ședințe publice a patru teze de doctorat din direcțiile de cercetare Teologie Sistematică (Misiologie și Spiritualitate Ortodoxă) și Teologie Istorică (Istoria Bisericii Ortodoxe Române).

Una dintre ședințe a fost susținută de către Lucian Corduneanu, fost elev al Seminarului ”Sfântul Ioan Iacob" Dorohoi.

Lucian Corduneanu a prezentat teza de doctorat cu titlul „Gurie Grosu – primul mitropolit al Basarabiei revenită la Patria Mamă”. Lucrarea a fost coordonată de părintele decan Ion Vicovan, iar comisia prezentă la ședința publică a fost formată din pr. prof. Gheorghe Popa de la facultatea ieșeană de teologie, prof. univ. dr. Paul Brusanowschi de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Ioan Moldoveanu, decanul Facultății de Teologie din București, și conf. univ. dr. Nelu Cristian Ploscaru de la UAIC.

”În cadrul susținerii tezei, am încercat să prezint activitatea marelui cleric basarabean în contextul evenimentelor de la începutul secolului al XX-lea până în anul 1943, implicarea sa în obținerea drepturilor pentru poporul său, informații referitoare la exilul său în Rusia, aderarea la Mișcarea Națională dintre Prut și Nistru după căderea regimului țarist, precum și susținerea Unirii Basarabiei cu România. Pentru mine, susținerea tezei de doctorat a însemnat încununarea unui efort uriaș de cercetare, documentare, analiză și verificare a numeroase surse bibliografice, în care am prezentat detaliat biografia unuia dintre cei mai importanți ierarhi din istoria Bisericii Ortodoxe Române. Îmi exprim speranța ca această teză va conduce la o mai bună cunoaștere a vieții sociale, politice și bisericești din Basarabia, punând la dispoziția cititorilor și cercetătorilor noi informații și perspective asupra istoriei românilor dintre Prut și Nistru”,

dr. Lucian Corduneanu.

”Am intuit atunci că va evolua frumos”

Alături de Lucian Corduneanu au fost numeroși profesori, preoți, prieteni, dar și membri ai familiei. Unul dintre cei care au vrut să îi fie aproape într-o astfel de zi a fost și preotul Teodor Ciurariu, din Dorohoi.

”Mi-a fost dascăl la biserică timp de 4 ani cât a fost elev seminarist. Un copil foarte dotat, ambițios, tenace, silitor cu foarte multă râvnă! Îmi aduc aminte că atunci când era prin anul lV mă ruga să-i dau voie sa țină el cuvântul de învățătură (predica) pentru credincioșii prezenți la biserică. Am intuit atunci că va evolua frumos. Nu m-am înșelat! L-am încurajat și susținut văzându-i potențialul. Chiar mă bucuram că oamenii ascultau și altceva decât ceea ce spuneam eu.

Se pregătea foarte atent pentru predică. Cu notițe, trimiteri scripturistice, deși eu nu-i cerusem așa acrivie. Eu în perioada aceea făceam a doua facultate și am finalizat cu masterul la Universitate, la Facultatea de Istorie. Era foarte atent la ce îi povesteam eu, ”ochi și urechi", cum s-ar spune!”,

Pr. Teodor Ciurariu

Anii au trecut, mai spune astăzi părintele Ciurariu. Tânărul învățăcel nu a renunțat la studiu, dar a continuat să își viziteze constant vechiul preot. În vacanțe, la biserică, la strană, în mijlocul enoriașilor.

”El a absolvit Facultatea de Teologie, apoi Facultatea de Istorie, masterat și anul ăsta a terminat doctoratul în Teologie, mai exact în Istoria Bisericii Ortodoxe Romane cu o teză foarte apreciată de comisia de astăzi.

Mă simt bucuros că acest copil dintr-o familie de oameni simpli, muncitori, gospodari în satul lor dintr-o comună botoșăneană, fost ucenic de-al meu tenace, muncitor a ajuns pe o treaptă atât de înaltă în mediul academic românesc. Bucurie mare este atunci când învățăcelul își întrece dascălul! Și Lucian Corduneanu astăzi m-a întrecut!

Știu că mândria este păcat, dar astăzi am fost mândru de acest băiat. M-am bucurat sincer de ceea ce a reușit. Succesul să-ți fie prieten și în viitor, DOCTORE!”,

Pr. Teodor Ciurariu

articolul original.

Sute de înaripate așteaptă publicul botoșănean în sălile de muzeu: Columbofilia – tradiție și pasiune

29 September 2022 at 04:16

În miez de toamnă, la început de octombrie, cu prilejul sărbătoririi Zilelor Municipiului Dorohoi, colectivul Muzeului de Științele Naturii invită publicul să viziteze expoziția de păsări vii.

Muzeul de Științele Naturii Dorohoi, în colaborare cu Primăria Municipiului Dorohoi și alături de columbofili din județele Botoșani și Suceava, organizează în perioada 1-7 octombrie 2022 expoziția anuală de păsări vii „Columbofilia – tradiție și pasiune”, aflată la a XVI-a ediție.

Iubitorii de porumbei vor putea admira peste 250 de exemplare de păsări din peste 20 de rase, dar și găini de rasă, iepuri, fazani, păuni etc. Sutele de înaripate, unele mai grațioase decât altele, vor atrage atenția și vor încânta toți vizitatorii.

În prețul biletului, vă oferim ocazia de a vizita totodată și expoziția permanentă, reorganizată și reamenajată după principii moderne, cu diorame și biotopuri în care speciile de plante și animale sunt așezate pe substraturi și în decoruri ce imită mediul lor natural de viață.

               Program de vizitare: 9.00 - 17.00.

               Prețul biletului: 3,5 lei – copii, studenți, pensionari; 7 lei – adulți.

articolul original.

Aproape 3 milioane de lei pentru județul Botoșani! Banii alocați pentru ca elevii să nu mai abandoneze școala – LISTA

29 September 2022 at 04:06

Fondurile sunt alocate printr-o schemă de granturi din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS).

Această axă este inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și susține activitățile care previn abandonul școlar. La nivelul județului Botoșani au fost deja semnate contractele de finanțare.

„În momentul de față suntem intrați în acest proiect cu un număr de 33 de unități de învățământ din județul Botoșani. Sunt finanțate tot felul de activități pentru formarea cadrelor didactice, parte de dotări cu mobilier și alte servicii de amenajare, dar și susținerea unor cheltuieli de natură salarială”,

Bogdan Suruciuc, inspector școlar general

Cei mai expuși la abandon școlar sunt în general copiii din satele botoșănene, în foarte multe dintre cazuri părinții neavând posibilități financiare pentru a-i trimite la școală. Acești copii ajung să fie folosiți la munci în agricultură.

Vor fi din ce în ce mai puțini datorită Programului Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS) prin care județului Botoșani i-a fost alocată o sumă consistentă de aproape 2,9 milioane de lei.

Sunt finanțate activități de „școală după școală”, dotări cu mobilier și amenajări ale sălilor de clasă precum și cheltuieli de natură salarială pentru consilierii didactici care se implică în lupta împotriva abandonului școlar.

Contractele de finanțare au fost semnate după cum urmează:

1. Liceul ”Demostene Botez” Trușești – 80.000 de lei

2. Școala Gimnazială ”Ioan Cernat” Havârna – 99.000 de lei

3. Școala Gimnazială nr. 1 Bălușeni – 99.000 de lei

4. Liceul Tehnologic Todireni – 99.000 de lei

5. Școala Gimnazială nr. 1 Săveni – 99.000 de lei

6. Școala Gimnazială nr. 1 Știubieni – 76.000 de lei

7. Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți Prut – 82.700 de lei

8. Școala Gimnazială nr. 1 Călărași – 55.395 lei

9. Școala Gimnazială A. I. Cuza Dorohoi – 147.570 de lei

10. Școala Gimnazială nr. Dobârceni – 62.000 de lei

11. Liceul Teoretic ”Anastasie Bașotă” Pomârla – 135.034 de lei

12. Școala Gimnazială nr. 1 Adășeni – 37.600 de lei

13. Școala Gimnazială nr. 1 Prăjeni – 114.000 de lei

14. Școala Gimnazială ”Episcop Dr. Partenie Ciopron” Păltiniș – 28.400 de lei

15. Școala Gimnazială nr. 1 Sulița – 119.453 de lei

16. Școala Gimnazială nr. Durnești – 100.000 de lei

17. Școala Gimnazială nr. 1 Albești – 114.000 lei

18. Școala Gimnazială nr. 1 Santa Mare – 48.000 de lei

19. Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara – 62.276 de lei

20. Școala Gimnazială nr. 1 Vlădeni Deal – 58.800 de lei

21. Școala Gimnazială nr. 1 Cordăreni – 42.538 de lei

22. Școala Gimnazială nr. Văculești – 51.936 de lei

23. Școala Gimnazială nr. 2 Botoșani – 72.015 de lei

24. Școala Gimnazială nr. 1 Lunca – 119.300 de lei

25. Școala Gimnazială ”Mihai Constantineanu” Dorobanți – 52.500 de lei

26. Școala Gimnazială ”Gheorghe Coman” Brăești – 103.872 de lei

27. Școala Gimnazială nr. 1 Cristești – 130.209 de lei

28. Școala Gimnazială ”Dan Iordăchescu” Hlipiceni – 113.518 de lei

29. Școala Gimnazială ”Ioan Murariu” Cristinești – 98.000 de lei

30. Școala Gimnazială nr. 1 Dumeni – 115.743 de lei

31. Școala Gimnazială nr. 2 Tudor Vladimirescu – 136.650 de lei

32. Școala Gimnazială nr. 1 Blândești – 51.900 de lei

33. Școala Gimnazială nr. 1 Roma – 81.612 de lei

articolul original.

Vouchere pentru compensarea facturilor la energie, luate în calcul pentru anumite categorii. Anunțul, făcut de ministrul Virgil Popescu

28 September 2022 at 20:54
image

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri seară, 28 septembrie, la Digi24, că ia în calcul acordarea unor vouchere pentru compensarea facturilor la electricitate pentru bolnavii care au acasă dispozitive medicale, dar şi pentru persoanele cu mai mulţi copii, informează news.ro.

Potrivit lui Popescu, este vorba despre un „ajutor ţintit”, acordat persoanelor bolnave, care folosesc dispozitive medicale ce consumă cantităţi importante de energie, ajutor ce poate fi acordat prin intermediul unor vouchere.

Totodată, ministrul a spus că pot fi acordate ajutoare pentru plata facturilor la energie şi persoanelor care au mai mulţi copii, tot prin vouchere, fără să ofere alte detalii.

El a precizat că decizia acordării voucherelor se va face ținând cont doar de cine stabilește legea că are nevoie. „Soluţia de declaraţie (n.red. – pe proprie răspundere) poate fi o soluţie, dar ea poate să nască abuzuri, poate la un moment dat să nască alte probleme şi alte complicaţii, când lucrurile simple se pot rezolva direct, ţintit, către acele familii care se stabileşte prin lege că au nevoie”, a mai spus Popescu.

Ce prevede legea în acest moment

Executivul condus de Nicolae Ciucă a adoptat pe 1 septembrie modificările la ordonanța privind plafonarea și compensarea în energie. Concret, prețurile la energie pentru populație au rămas neschimbate, dar au scăzut pragurile de consum.

Care sunt pragurile de consum din noua ordonanță: 

  • 0,68 lei/kWh pentru românii care au consumat în 2021 între 0 și 100 kWh lunar
  • 0,8 lei/kWh pentru românii care au consumat în 2021 între 100,01 și 255 kWh lunar. Pragul anterior era de 300 kWh

Prin această ordonanță, Guvernul a extins perioada plafonării preţurilor până la 31 august 2023.

În acest context, premierul PNL, Nicolae Ciucă, a transmis că agreează propunerea PSD, ca plafonarea preţurilor la energie să se raporteze la consumul curent, nu la cel din 2021.

articolul original.

Un copil din Găești a murit înecat în piscina din curtea casei. Mama a fugit și e căutată de poliție

28 September 2022 at 20:31
image

Un copil de 4 ani s-a înecat în piscina din curtea casei sale, în Găești. Mama acestuia a fugit de acasă după incident, „aflându-se într-o stare de tulburare emoțională”, şi este căutată de poliţişti și de jandarmi, a transmis IPJ Dâmbovița.

Polițiștii din Găești au fost sesizați miercuri seară, la numărul de urgență 112, că un copil s-a înecat. Din primele verificări, oamenii legii „au constatat că un minor de 4 ani, care se afla în grija mamei, ar fi căzut într-o piscină, situată în curtea locuinței”, se arată în comunicat.

Medicii sosiți la fața locului au pronunțat decesul copilului, iar cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei.

Potrivit IPJ Dâmbovița, „mama copilului a părăsit locul respectiv, aflându-se într-o stare de tulburare emoțională”.

Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă și o caută pe femeie, fiind sprijiniți de jandarmi, de pompieri și de oameni din oraș.

articolul original.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

SUA anunță un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de 1,1 miliarde de dolari

28 September 2022 at 19:49
image

Ajutorul militar suplimentar, anunțat miercuri, 28 septembrie, de Pentagon, constă în echipamente care vor fi livrate la Kiev în câteva luni, relatează AFP, citată de Agerpres.

Departamentul apărării din SUA precizează că este vorba despre echipamente militare menite să întărească apărarea Ucrainei pe termen mediu și lung. Noul pachet de ajutor include 18 sisteme de artilerie de precizie HIMARS, 150 de vehicule blindate „Humvee”, 150 de vehicule tactice de armament, radare şi sisteme de apărare antidrone.

„Ajutorul reprezintă o investiţie pe mai mulţi ani în capacităţi esenţiale pentru întărirea susţinută a forţelor armate ale Ucrainei, în momentul în care acestea apară suveranitatea şi teritoriul Ucrainei de agresiunea rusă”, se precizează într-un comunicat al Pentagonului.

Cu noua tranșă, ajutorul militar acordat se SUA Ucrainei de la începutul invaziei ruse ajunge la 16,2 miliarde de dolari.

Fotografie cu caracter ilustrativ: EPA

articolul original.

Sorin Cîmpeanu se consideră „o țintă” în scandalul plagiatului. „Un atac la legile educației”

28 September 2022 at 19:40
image

Ministrul Educației a declarat miercuri seară, 28 septembrie, la TVR Info, că nu se consideră vinovat moral pentru asumarea întregului merit asupra unui curs universitar scris în 2006. „Se judecă şi se dau verdicte pe internet, pe Facebook”, a afirmat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu susține că e o țintă în scandalul de plagiat și spune că cei care îl acuză nu știu despre ce vorbesc.

„Foarte multă lume discută despre lucruri pe care nu le cunoaşte, se judecă şi se dau verdicte pe internet, pe Facebook. În condiţiile în care există atât de multe consilii şi comisii de etică pe aproape toate palierele, dacă verdictele se dau pe Facebook de către necunoscători, eu nu pot să-i ajut decât explicându-le, încă o dată, ce înseamnă un îndrumător de lucrări practice”, a declarat Sorin Cîmpeanu la TVR Info, potrivit news.ro.

Întrebat dacă profesorul Ioan Pleşa i-a cerut să nu îi pomenească numele în lucrarea care face obiectul acuzaţiilor de plagiat, Cîmpeanu a răspuns că profesorul a ieşit la pensie în anul 2000 şi „a solicitat ca acele lucruri să fie păstrate pentru că erau rodul muncii de mulţi ani de zile şi erau cea mai eficientă cale de a sprijini studenţii”.

„I se pare incredibilă această perspectivă la care nici domnia sa, nici eu nu ne-am gândit vreodată. După cum lucrurile pot continua cu preluarea unor rezolvări de probleme din manuale de matematică sau culegeri de fizică. Deci ajungem într-o zonă absolut stupidă”, a afirmat ministrul, care a mai spus că în mod „evident” este o ţintă.

Întrebat dacă din punct de vedere moral consideră că a avut o scăpare atunci când nu a precizat şi numele fostului său mentor, Cîmpeanu a răspuns: „Absolut deloc”.

El a mai susținut că acuzațiile de plagiat la adresa sa sunt „cu siguranţă” un atac indirect la legile educaţiei, aflate în proces de legiferare.

La final, Sorin Cîmpeanu a precizat că va discuta această situație cu premierul, atunci când Nicolae Ciucă va reveni din Japonia, unde a participat la înmormântarea fostului premier Shinzo Abe.

Acuzat că și-a însușit 92 de pagini din munca a doi profesori

Luni, 26 septembrie, jurnalista Emilia Șercan a demonstrat că Sorin Cîmpeanu a plagiat într-un curs universitar. Potrivit investigației PressOne, ministrul și-a însușit în 2006 aproape 100 de pagini din munca a doi universitari alături de care semnase cu șase ani mai înainte.

Șercan a scris că ministrul „și-a însușit în mod fraudulos” 13 capitole, „trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar”.

Pe 26 septembrie, într-o primă reacție la acuzațiile de plagiat, Cîmpeanu a declarat că articolul este „o încercare de a bloca legile educației”. Pe 27 septembrie, a spus că cei care lansează acuzații de plagiat „sunt un fel de habarnişti” și că cei care se opun legilor educației sunt „analfabeţi puri” și „analfabeţi funcţionali”. Pe 28 septembrie, Cîmpeanu a publicat declaraţia unuia dintre profesorii care au semnat cu el un curs universitar însușit apoi de ministru, în încercarea de a demonstra că nu a plagiat.

Mai multe persoane au protestat în ultimele două zile în fața Ministerului Educației. Oamenii au cerut demisia lui Sorin Cîmpeanu, al treilea liberal acuzat de plagiat după Florin Roman și Nicolae Ciucă.

Noile Legi ale educației vor fi transmise Guvernului spre aprobare și apoi Parlamentului. Dacă legile vor intra în vigoare în forma actuală, acestea vor desființa CNATDCU, consiliul care analizează plagiatele, iar ministrul Sorin Cîmpeanu va scăpa de verificările instituției.

articolul original.

„Pe lângă că fură, mai și minte”. CTP amendează refuzul lui Sorin Cîmpeanu de a da explicații despre plagiat

28 September 2022 at 19:10
image

Cristian Tudor Popescu amintește în editorialul din Republica de cazul premierului Ciucă, cel care s-a comportat similar când a fost acuzat de plagiat: a refuzat să dea explicații. Gazetarul acuză și că Legile educației sunt concepute astfel încât plagiatul lui Cîmpeanu și al premierului Ciucă „să fie de mult prescrise”.

„Ce e mai rău: să spargi un magazin și să furi câte ceva sau să copiezi un text al altcuiva și să-l dai drept al tău, făcând profit din asta? Ambele au ca gen proxim hoția, dar plagiatul are o diferență specifică în plus. Hoțul de obiecte doar le găbjește, nu zice că le-a făcut el. Plagiatorul pretinde că el este autorul, creatorul textului. Adică, pe lângă că fură, mai și minte”, își începe CTP editorialul.

Potrivit gazetarului, „cel care știe cel mai bine că Sorin Cîmpeanu e un trișor este Sorin Cîmpeanu”, care deși „cu hoția și minciuna asta trăiește din 2006. Concubinează cu ele”, în același timp, „îi învață pe elevi cum să fie cinstiți și silitori”.

Mai mult, vinovăția lui Cîmpeanu este probată, ca și în cazul premierului său, Ciucă, de atitudinea actualului ministru al educației, care, din înălțimea funcției, refuză să dea vreo explicație în legătură cu acuzația de plagiat. Și își face Legea Educației în așa fel încât fapta lui de plagiat, cât și cea a lui șef Ciucă, să fie de mult prescrise.

Cristian Tudor Popescu:

În finalul editorialului, CTP vorbește despre impostură, fără însă să îl numească pe Sorin Cîmpeanu: „Vă reamintesc acest principiu de antropologie politică: cu cât e mai mare și mai nesimțit impostorul, cu atât mai mari vor fi cinismul și lipsa de scrupule cu care își va apăra impostura”.

Cîmpeanu, acuzat de plagiat de Emilia Șercan

Luni, 26 septembrie, jurnalista Emilia Șercan a demonstrat că Sorin Cîmpeanu a plagiat într-un curs universitar. Potrivit investigației PressOne, ministrul și-a însușit în 2006 aproape 100 de pagini din munca a doi universitari alături de care semnase cu șase ani mai înainte.

Șercan a scris că ministrul „și-a însușit în mod fraudulos” 13 capitole, „trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar”.

Pe 26 septembrie, într-o primă reacție la acuzațiile de plagiat, Cîmpeanu a declarat că articolul este „o încercare de a bloca legile educației”. Pe 27 septembrie, a spus că cei care lansează acuzații de plagiat „sunt un fel de habarnişti” și că cei care se opun legilor educației sunt „analfabeţi puri” și „analfabeţi funcţionali”. Pe 28 septembrie, Cîmpeanu a publicat declaraţia unuia dintre profesorii care au semnat cu el un curs universitar însușit apoi de ministru, în încercarea de a demonstra că nu a plagiat.

Mai multe persoane au protestat în ultimele două zile în fața Ministerului Educației. Oamenii au cerut demisia lui Sorin Cîmpeanu, al treilea liberal acuzat de plagiat după Florin Roman și Nicolae Ciucă.

Noile Legi ale educației vor fi transmise Guvernului spre aprobare și apoi Parlamentului. Dacă legile vor intra în vigoare în forma actuală, acestea vor desființa CNATDCU, consiliul care analizează plagiatele, iar ministrul Sorin Cîmpeanu va scăpa de verificările instituției.

Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

articolul original.

Curtea de Conturi și Ministerul de Finanțe, sesizate de USR în scandalul Blue Air. Cătălin Drulă: „Este un Caritas, cu românii păgubiți”

28 September 2022 at 18:47
image

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat miercuri, 28 septembrie, că au fost sesizate cinci instituţii în cazul Blue Air și a atras atenţia asupra felului în care Guvernul a împrumutat compania low-cost aeriană în 2020, precizând că documentele arată că împrumutul nu are şanse să fie rambursat.

„Am sesizat cinci instituţii în ceea ce priveşte cazul Blue Air. E vorba de Curtea de Conturi, Ministerul de Finanţe, EximBank, BNR şi ANAF. Am prezentat documente, pe care le vor verifica foarte uşor şi aceste autorităţi, care arată că sunt mari semne de întrebare atât asupra împrumutului dat în 2020, există chiar o notă de fundamentare a Ministerului Finanţelor din 2020, în care desfiinţează acordarea acestui împrumut”, a spus Cătălin Drulă într-o conferință de presă.

„În nota de fundamentare prin care s-a acordat se spune că va fi un împrumut neperformant, va crea un prejudiciu statului, că Blue Air este o companie cu valoare negativă”, a adăugat el.

Liderul Opoziției s-a referit la faptul că Guvernul a acordat în 2020 o garanție de stat pentru un împrumut de 300 de milioane de lei oferit prin Eximbank companiei Blue Air. Potrivit profit.ro, încă de la momentul creditului, analizele Eximbank și Guvernului arătau că Blue Air este într-o situație financiară precară.

Dacă în 2020 puteam vorbi despre un viitor prejudiciu asupra bugetului de stat, în 2022 vorbim de o țeapă, de un Caritas, în care cei păgubiți au fost direct sute de mii de români.

Președintele USR, Cătălin Drulă:

Drulă a mai afirmat că în acest an, statul român a ajuns să plătească ratele lunare în locul Blue Air către Eximbank, „este vorba de aproximativ 5-6 milioane de lei de la bugetul de stat”, în loc să execute garanţiile companiei.

Cătălin Drulă a invocat şi un document din 25 august 2022, adresat ministrului transporturilor, Sorin Grindeanu, şi ministrului finanţelor, Adrian Câciu, prin care compania „practic, somează statul să îi execute garanţiile”.

Documentele prin care Cătălin Drulă a sesizat Ministerul de Finanțe și Curtea de Conturi în numele Parlamentului pot fi citite mai jos:

ministerul-definante-blue-air
curtea-conturi-blue-air

Blue Air a avertizat Guvernul încă din 2021 că are o situație dificilă

Libertatea a arătat cu documente, pe 13 septembrie, că, în august 2021, compania aeriană low-cost a transmis o adresă către Ministerul Transporturilor, condus atunci de Cătălin Drulă, dar și către fostul premier Florin Cîțu, prin care i-a înștiințat că pandemia de COVID și intensificarea restricțiilor de circulație „au accelerat semnificativ deteriorarea poziției financiare a companiei”.

Blue Air a anunțat atunci Guvernul că „fără o infuzie rapidă de fonduri de minimum 54 de milioane de euro”, compania nu va mai rezista.

Pe 6 septembrie, Blue Air a informat că suspendă zborurile, până pe 12 septembrie, din cauza situației financiare precare, cauzată de poprirea conturilor de către Ministerul Mediului prin Administrația Fondurilor de Mediu. Câteva zile mai târziu, compania aeriană a anunțat că „își propune să reia zborurile din 10 octombrie”, iar pasagerii păgubiți își vor recupera banii doar în anumite condiții.

articolul original.

Risc de 98% de recesiune globală – estimarea unei companii internaționale de cercetare. Ce factori au fost luați în calcul

28 September 2022 at 18:42
image

Întreaga situație este pusă pe seama mai multor factori, precum inflația ridicată, creșterile ratelor și războiul din Ucraina.

În acest moment, există un risc extrem de ridicat, de 98,1%, de apariție a unei recesiuni globale, conform unui model de probabilitate realizat de compania internațională Ned Davis Research, relatează CNN.

Previziunile au mai arătat atât de rău doar în timpul recesiunilor economice severe – cel mai recent în 2020, dar și în timpul crizei financiare globale din 2008 – 2009.

„Acest lucru indică faptul că riscul unei recesiuni globale severe crește în 2023”, au scris economiștii de la Ned Davis Research într-un raport din 23 septembrie.

Pe măsură ce băncile centrale își intensifică eforturile de a controla inflația, economiștii și investitorii sunt din ce în ce mai pesimiști, mai notează sursa citată.

Șapte din zece economiști chestionați de Forumul Economic Mondial consideră o recesiune globală „cel puțin probabilă”, potrivit unui raport publicat miercuri.

Având în vedere creșterea prețurilor la alimente și energie, există îngrijorări că din cauza costului ridicat al vieții ar putea izbucni tulburări sociale.

79% dintre economiștii chestionați de FEM se așteaptă ca astfel de probleme să apară în țările cu venituri mici, în timp ce 20% estimează că tulburări sociale pot să aibă loc și în economiile cu venituri mari.

Inclusiv oficialii Rezervei Federale americane au admis că există un risc tot mai mare de recesiune.

Foto: Shutterstock

articolul original.

Scene terifiante la Răchiți: Violențe cu bâte & sprayuri lacrimogene – A intervenit Poliția – VIDEO

28 September 2022 at 18:46

Dealurile de la Răchiți au fost gazda unui nou episod violent. Conflictul iscat de mai mulți ani pe terenul Stațiunii de Cercetare - Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor (SCDCOC) ”Popăuți” între conducerea acesteia și fermierul Luigi Ionescu a necesitat din nou prezența Poliției.

Omul de afaceri menționat, alături de mai mulți alți ciobani, a pătruns astăzi pe un teren despre care reprezentanții SCDCOC Popăuți susțin că aparține instituției.


Au estimat prezența fără drept pe pământul stațiunii a 300 de ovine, așa că le-au cerut ciobanilor respectivi să plece.


Cei în cauză răspundeau însă că s-ar fi aflat pe un drum pe care ar fi avut voie să treacă.


A izbucnit astfel o ceartă violentă între angajații SCDCOC și gruparea menționată.


Cei din urmă au amenințat cu bâtele, în timp ce reprezentanții stațiunii s-au apărat cu sprayuri lacrimogene.


Toate acestea s-au întâmplat în prezența polițiștilor din Răchiți astfel încât a fost nevoie și de intervenția unui echipaj de la municipiu, care a ridicat în jur de cinci persoane din rândul celor acuzate că au intrat nelegal pe suprafața respectivă.  

articolul original.

28 septembrie 2022: Ziua în care am primit vești despre lucrările la drumul strategic și am venit cu noutăți din sănătate – VIDEO SUMARUL zilei

28 September 2022 at 18:00

Acestea sunt principalele evenimente ale zilei de astăzi.

ANUNȚ privind deschiderea procedurii de transparență decizională a procesului de elaborare a proiectelor unor acte normative din data de 28.09.2022

ANUNȚ Primăria Botoșani: 30 septembrie este termenul limită pentru plata impozitelor pe clădiri, terenuri, mijloace de transport și pentru taxa de afișaj

Din cea mai mică dintre comune până la cel mai mare oraș: Cu cât CRESC salariile primarilor și viceprimarilor

Terapia asistată de animale, recunoscută oficial: Patru noi ocupații introduse în COR, iar alte patru reorganizate

Ieșire de ultimă oră a Ralucăi Turcan: Bugetarii nu trebuie puși cap în cap cu angajații din privat

Alocațiile copiilor ar putea fi mărite de la 1 ianuarie: CÂȚI lei vor primi în plus

Frumusețea naturii și istoria dureroasă, locul din Botoșani care poartă urmele unei cumplite tragedii: Zăpada s-a înroşit aici – GALERIE FOTO

Aproape 150 de percheziții în dosare privind tăieri ilegale de arbori, evaziune și spălarea banilor, lemnul ajungea și la Botoșani

Botoșăneanca de AUR, după ce Elisabeta Lipă a comparat-o cu David Popovici: Eu sunt Simona Radiș, îmi păstrez numele!

Două spectacole de referință revin pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu”: Explozie de muzică, dans, bucurie și dragoste – GALERIE FOTO

Drumul Strategic, realizat în proporție de 80% - GALERIE FOTO

ANCHETĂ DNA: Actrița din Botoșani cu pile înalte pentru care s-a inventat post nou la stat – FOTO

Botoșăneanul care a violat o femeie în propria casă, ARESTAT preventiv

Ce au DECIS magistrații în cazul tinerilor care au imobilizat victima și au tâlhărit-o în mijlocul drumului

Botoșănean rănit de un tânăr de 20 de ani, agresor în cătușe

Botoșăneanul care a amenințat cu sabia o femeie, plasat sub control judiciar

Campanie în sprijinul pacienților cu boli hepatice lansată la Prefectură, Sorin Cornilă: Înseamnă că vom avea botoșăneni sănătoși – GALERIE FOTO

La doar 7 ani se luptă cu un balaur invizibil: Arma secretă a bătăliei cu cancerul

Șeful educației botoșănene chemat la minister de urgență pentru discuții despre școlile din Botoșani

Criza energetică lovește și la „Mavromati”: Niciun furnizor NU s-a înscris la licitație

Botoșăneni de pe patru străzi și un cartier ANL rămân joi fără apă la robinete

Liceeni botoșăneni învățați să se ferească de traficanții de minori - GALERIE FOTO

Zeci de copii din Botoșani diagnosticați cu cancer, cel mai mic are doar doi anișori

Familiile cu trei copii ar putea plăti mai PUȚIN la energie

Medic angajat la „Mavromati”, mărturisiri de pe o secție dureroasă: Toate te marchează prin ceva

ACCIDENT: Șoferiță de 19 ani la spital, mașina unui botoșănean izbită în trafic din cauza unui alt șofer

Un senator cere reintroducerea trenului de noapte Botoșani – București și retur

Vouchere pentru toți românii! Guvernul Ciucă: Toţi cetăţenii, indiferent de venituri, se pot înscrie

Terapie de grup pe o secție de la Spitalul Județean, pacienții care sunt consiliați de psiholog

Directorul medical de la „Mavromati” și bacteriile din spital: Nu putem să le negăm, ele există

Bărbat găsit mort într-o grămadă de gunoaie, într-un apartament din Aleea Curcubeului – GALERIE FOTO

articolul original.
❌