ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Elevii și profesorii de la Școala Gimnazială ”Sfântul Nicolae”, mobilitate Erasmus + Artă digitală

25 January 2023 at 08:25

În perioada 22-28 ianuarie 2023, opt elevi și doi profesori de la Școala Gimnazială ,,Sfântul Nicolaeˮ  Târgu Jiu participă la prima mobilitate pentru elevi în cadrul proiectului Erasmus+ nr. 2022-1-RO01-KA121-SCH-000064975.

Programul cuprinde activități de învățare organizate în colaborare cu Institutul Francisco Ferrer i Guardia din Sant Juan Despi, Barcelona, Spania. 

Tematica mobilității, Artă digitală are ca obiective dezvolatrea competențelor digitale, formarea de competențe pentru securitatea digitală, aplicarea unor cunoștințe și abilități în context diferite de învățare, formale și nonformale precum și familiarizarea cu alte culturi europene.

Din activitățile deja parcurse de elevii noștri în primele zile, putem aminti : învățarea bazată pe joc, utilizarea eficientă a dispozitivelor mobile în educație, workshop -Microsoft MakeCode software, introducere în realitatea virtuală.

Pentruanul școlar curent, 2022-2023, Acreditarea Erasmus+ (Acțiunea Cheie 1 – Educația Școlară, Contract nr. 2021-1-RO01-KA120-SCH-000045723) obținută de Școala Gimnazială ,,Sfântul Nicolaeˮ, cuprinde 6 cursuri de formare pentru personalul didactic, 2 pentru personalul didactic auxiliar și 2 mobilități de grup pentru 16 elevi. Scopul acestor activități va fi dobândirea competențelor digitale în vederea folosirii de softuri cu scop educațional, dobândirea de competențe digitale în domeniul comunicării instituționale respectiv dezvoltarea competențelor active și autonome și de securitate digitală.

                                                                        Director adjunct, prof. Liliana Călugăru

articolul original.

Sub semnul amintirii eroului națiunii române, Tudor Vladimirescu

21 January 2023 at 23:46

Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești a găzduit la finele săptămânii trecute o serie de manifestări dedicate împlinirii a 202 ani de la Revoluția condusă de Tudor Vladimirescu. Este vorba de Proiectul Educativ Județean ”Tudor Vladimirescu în memoria gorjenilor” în organizarea școlii gazdă în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Societatea de Științe Istorice-filiala Gorj, Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” Gorj, Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale și  Asociația ”Școala Gorjeană”.

În 2021, o initiativă legislativă a declarat  drept erou al națiunii române pe  Tudor Vladimirescu, gorjeanul care a intrat în istorie  pentru curajul său dovedit la Revoluția de la 1821 pe care a condus-o, mișcare care avea ca scop eliberarea popoarelor creștine de sub dominația otomană.

Tudor Vladimirescu a rămas o personalitate importantă  în istoria noastră națională , devenind o sursă de inspirație și pentru cultura noastră. Cuvintele sale „Patria se cheamă poporul, iar nu tagma jefuitorilor” au rămas emblematice în istoria acestei țări.

Ca în fiecare an din ultimele două decenii, elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Bălești au dedicat  o serie de manifestări evenimentului amintit. Toate aceste activități au fost reunite în cadrul Proiectului Educațional „Tudor Vladimirescu în memoria gorjenilor”. S-au aflat în fața elevilor ANGELICA NECȘULEA-Inspectoratul Școlar Județean Gorj, VALENTIN PĂTRAȘCU-Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”, ION HOBEANU și DUMITRU CĂTĂLIN DRĂGHICI-Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale,  DAN PUPĂZĂ-Asociația ȘCOALA GORJEANĂ, ELENA FĂLCĂU-Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” și CORNEL ȘOMÎCU-Societatea de Științe Istorice, filiala Gorj.

 Desfăşurată în prima parte a anului 1821 (între ianuarie  și mai), Revoluția condusă de Tudor Vladimirescu a dus la sfârșitul domniilor fanariote în Țara Românească și Moldova.  Menționat deseori în manuale, imortalizat prin statui și tablouri, Tudor Vladimirescu este, în realitate, un personaj puțin cunoscut de marele public, dar extrem de interesant și chiar controversat.

Născut dintr-o familie de moșneni sau de țărani liberi din județul Gorj, Tudor Vladimirescu a ajuns prin pricepere și adaptabilitate, administrator de moșii, negustor, dar și ofițer  în armata țaristă, grad de ofițer obținut în timpul ocupației rusești dintre 1806 și 1812. Era căpitanul pandurilor, singura forță militară a vremii. A condus efectiv țara timp de circa două luni, între martie și mai 1821.

Istoricii definesc Revoluția din 1821 drept începutul procesului de renaștere națională a României.

Elevii au aflat de la vorbitori amănunte despre relațiile eroului din Vladimir cu biserica, despre documentele privind evenimentele care se păstrează la Muzeu și Arhive ș.a. S-a prezentat și povestea portretelor lui Tudor Vladimirescu.  Theodor Aman este cel care a fixat în memoria populară înfățișarea lui Tudor Vladimirescu, deși toate variantele de portret au fost realizate postum. Chipul său a fost reconstituit de pictor cu ajutorul mărturiilor unor veterani panduri, supraviețuitori ai Revoluției din 1821, și mai ales cu ajutorul informațiilor și certificarea autenticității din partea unuia dintre apropiații lui Tudor Vladimirescu, Petrache Poenaru (1799–1875), cunoscutul inventator al stiloului.

Spre sfârșitul vieții, l-a ajutat pe Theodor Aman să prindă pe pânză înfățișarea „Domnului Tudor” în tabloul realizat probabil în perioada 1874-1876, la peste o jumătate de veac de la moartea acestuia. Mai recent, au fost descoperite la Viena, unde Tudor Vladimirescu călătorise, litografii care îl reprezintă (cu o expresie aprigă, dură), dar e puțin probabil ca Aman să le fi cunoscut. Portretul realizat de Aman seamănă destul de bine cu litografiile menționate, dar prezintă o versiune idealizată: un bărbat chipeș, demn, cu o expresie calmă, sigur de el, capabil să domine oamenii și situațiile – portretul unui adevărat erou național, foarte necesar în contextul acelor vremuri, când România avea să-și proclame independența față de Imperiul Otoman și să o cucerească printr-un război.

De asemenea, Tudor Vladimirescu a trecut prin Bălești,  venind de la Mehedinți, pe drumul Cerneţului, face popasul între Bălești și Tămășești, la așa-zisul han al lui Meleca, lângă dealul Gurguleu apoi, trecând prin Bălești, recrutează de aici un pandur, pe Vasile Frătuţu-Spineanu, de 26 ani, continuându-și drumul spre Tg-Jiu și mai departe spre București. Și la Cornești se păstrează amintirea lui Tudor  Vladimirescu care era în trecere de la Cloșani, la Tg-Jiu. În trecerea sa prin Cornești, Tudor Vladimirescu a poposit numai o noapte aici la Hanul aflat acum în paragină.

articolul original.

Joe Biden, promisiune pentru premierul japonez: Statele Unite sunt pe deplin, temeinic, complet angajate în apărarea Japoniei

14 January 2023 at 14:15
image

Preşedintele american Joe Biden i-a precizat prim-ministrului japonez Fumio Kishida, prezent la Washington, că Statele Unite sunt pe deplin, temeinic, complet angajate în apărarea Japoniei.

Kishida se află la Washington, ca ultimă etapă dintr-un tur al puterilor industriale G7, în care a încercat să consolideze alianţele de lungă durată pe fondul îngrijorării tot mai mari din Japonia şi Statele Unite, cu privire la ameninţările crescânde la securitatea regională venite din China, Coreea de Nord şi Rusia.

Într-o întâlnire la Casa Albă, Biden a numit vizita ”un moment remarcabil” în alianţa SUA-Japonia. El a spus că cele două ţări nu au fost niciodată mai aproape.

”Permiteţi-mi să fiu foarte clar: Statele Unite sunt pe deplin, temeinic, complet angajate în alianţă şi, mai ales… în apărarea Japoniei”, a spus el, mulţumind în acelaşi timp lui Kishida pentru conducerea puternică în colaborarea apropiată în domeniul tehnologiei şi al economiei.

”Ne modernizăm alianţele militare, bazându-ne pe creşterea istorică a cheltuielilor pentru apărare şi pe noua strategie de securitate naţională ale Japoniei”, a spus Biden.

Kishida i-a mulţumit lui Biden pentru eforturile SUA în domeniul securităţii regionale şi a spus: ”Japonia şi Statele Unite se confruntă în prezent cu cel mai dificil şi complex mediu de securitate din istoria recentă”.

El a spus că Tokyo a formulat noua strategie de apărare lansată luna trecută ”pentru a asigura pacea şi prosperitatea în regiune”.

El a arătat că cele două ţări împărtăşesc valorile fundamentale ale democraţiei şi statului de drept ”şi rolul pe care trebuie să-l jucăm devine şi mai mare”.

Kishida a afirmat că aşteaptă cu nerăbdare un schimb de opinii ”deschis” cu privire la probleme, inclusiv ”un Indo-Pacific liber şi deschis”, limbajul pe care cele două părţi îl folosesc pentru a descrie eforturile de a respinge China, în cadrul G7, pe care Japonia îl prezidează în prezent, şi schimbările climatice.

Într-un discurs ulterior la Şcoala Johns Hopkins de Studii Internaţionale Avansate din Washington, Kishida a numit China ”provocarea centrală” atât pentru Japonia, cât şi pentru Statele Unite şi a spus că ei şi Europa trebuie să acţioneze la unison în relaţiile cu ţara.

Kishida a subliniat, de asemenea, importanţa de a rezista invaziei Rusiei asupra Ucrainei, spunând că, dacă o schimbare unilaterală a status quo-ului va rămâne necontestată, acelaşi lucru s-ar întâmpla în altă parte, inclusiv în Asia – o aparentă referire la jurământul Chinei de a se reuni cu Taiwanul auto-condus, cu forţa dacă este necesar, scrie news.ro

articolul original.

ŞCOALA GIMNAZIALĂ SAGNA ”Magia Crăciunului și a sărbătorilor de iarnă” / interviu cu directorul Ovidiu Eduard  SÎRGHIE

14 January 2023 at 06:19
image

Moderna sală de festivități a Căminului Cultural Sagna a fost neîncăpătoare pentru sutele de copii, dascăli, părinți, bunici și rude veniți cu  toții la marea Serbare de Crăciun. Moșul a venit cu daruri pentru toți copiii înscriși în sistemul educațional local, amfitrionii fiind directorul Ovidiu Eduard Sârghie și primarul Gheorghe Iacob. ”Vă rog să-mi permiteți să transmit din partea Primăriei și a Consiliului Local Sagna sărbători fericite, multă sănătate, pace în lume și în suflete. La mulți ani și tot ce vă doriți!”, a spus primarul Gheorghe Iacob.

– Domnule profesor, prin ce împrejurare ați devenit director al Școlii Gimnaziale Sagna?

Împrejurarea a fost acum un an, când doamna care a fost director înaintea mea și-a dat demisia, iar colegii m-au susținut și sprijinit în a face pasul respectiv, în a ajunge în funcția de director. Dumnealor au văzut în mine o persoană capabilă, eu fiind titular la Școala Sagna jumătate de catedră, iar jumătate la Liceul Teologic Ep. Melchisedec Roman. Colegii de aici au văzut în mine omul potrivit, mai activ, care este plin de optimism, și care câteodată rezolvă problemele mult mai ușor decât alții. 

– Unul dintre colegii directori spunea, zilele  trecute, că din funcția deținută ar preda armele și mâine.

Așa este. Funcția de director de școală este o provocare în zilele de astăzi, pentru că tot timpul apar întâmplări și ai de-a face cu numeroase probleme care apar la nivelul școlii, dar și al colegilor. Probleme apar tot timpul, dar cred că cel mai important este să faci față examenelor. Cred că este mai bine să ai o echipă puternică în spate, care să te ajute atunci când ai nevoie la nivel de școală, de Inspectorat Școlar, de inspecții școlare, pe care le avem tot timpul, dar și la nivel de comunicare cu părinții. Cel mai important lucru este să aduci părinții în școală. Dar, la fel de important este să ai și comunitatea lângă tine. De aceea, acțiunile pe care le facem în școală trebuie să fie în spiritul comunității,  drept partener primăria. Eu am mai spus și colegilor mei: dacă avem copii fericiți, avem și comunitate fericită. Practic, toată lumea este fericită. 

– La cel nivel al bazei materiale ați încadra școala de la Sagna?

Școala este plină de oportunități, plină de lucruri care trebuie făcute, updatate, renovate. Tot timpul ai de lucru. Educația este un sistem viu, care se schimbă zi de zi, iar noi trebuie să fim acolo sus și să îmbunătățim aceste lucruri, atât baza materială, cât și  perfecționarea cadrelor didactice.

– Ce lucrări s-au executat sau care se execută la această oră la școlile din comună?

Acum un an am reabilitat grădinița de la Vulpășești, unde avem o structură și unde sunt 20 de copii, iar spațiul nu era așa de atractiv, de a veni la grădiniță, pentru că acea clasă era foarte veche. Am schimbat tot, începând de la șapa din beton, apoi parchet, jaluzele, geamuri, mobilier școlar, investiție care a trecut de 20.000 lei, cu bani din fondurile primăriei. Investiția a fost realizată în colaborare cu primăria, care a plătit o firmă.

– Colaborați cu primăria?

Da. Pot să zic, este OK acum. Au fost și momente mai tensionate,  dar am avut discuții constructive, după cum îmi place să le spun. 

– Constructive, în ce sens?

Le-am prezentat nevoile școlii și ei, funcție de buget, cum au putut, ne-au ajutat. Nu pot să spun că nu. Câteodată am mai așteptat, pentru că nu erau bani la buget, alteori au venit mai repede. Dar, am reușit, iar lucrarea a fost făcută la jumătatea lunii august, iar copiii s-au bucurat de ea la 5 septembrie, când a început anul școlar. Practic, au  început într-o clasă nouă.

– Ce a urmat?

Din primăvară până acum, am renovat 5 clase, pe care le-am refăcut din bugetul școlii, corelat foarte mult cu aportul părinților. Am avut alături asociația părinților. De când am preluat mandatul, am sprijinit ideea ca la nivelul comunei Sagna să fie înființată această asociație, care reprezintă partenerul prin care poți obține finanțare și voluntariat nejustificat. Părinții pot veni oricând. Aparatul video pe care l-am primit, este donat asociației, iar asociația îl donează școlii. Astfel, un părinte care lucrează în Italia face un contract de donație asociației, iar asociația de părinți îl predă, pentru utilizare, școlii. Sunt lucruri perfect legale.

– Ce lucrări ar mai trebui făcute la Școala Sagna?

Acum suntem în mari discuții pentru terenul de sport. Din păcate, nu avem teren de sport. Este unul mai puțin practicabil, fiind asfaltat, dar ne dorim unul modern. Din păcate, bitumul nu este la standarde optime. Vrem plase laterale, apoi să punem gazon sintetic marcat, cu porți, cu tot ceea ce impune o astfel de bază. Am înțeles că a fost aprobat proiectul, apoi de a face proiectul și de a-l depune mai departe pentru finanțare. Se spune că prin PNRR sunt oportunități de a se obține finanțarea. Investiția va costa în jur de 50.000 euro. Eu am vrut să merg și mai departe și să ridic ștacheta. Le-am propus să facem o mini-sală de sport. Vom vedea dacă ne încadrăm în buget. Vrem o sală din structuri metalice, care se pot asambla foarte ușor. Terenul poate fi împărțit în două, indoor, adică înăuntru, și o parte afară. Acum s-au primit 5.000 euro pentru proiectarea terenului, și, să dea Domnul, ca în primăvară să începem lucrarea.

– Cum colaborați cu primarul, cu viceprimarul?

Au fost discuții constructive, dar cred că este OK. Nu avem nicio problemă acum. Am avut clinciuri, dar nu am blocat niciodată discuția. Dacă m-am dus și am cerut mai mulți bani, am depășit bugetul, recunosc, dar le-am spus că nu este pentru noi, ci pentru comunitate, pentru copiii comunei. Copiii văd imediat ce este la alte școli și compară. Au prieteni, au rude în alte locuri.

– Ce activități importante s-au desfășurat în ultima parte a anului?

La sfârșitul lui noiembrie a fost sărbătorit Sfântul Andrei, apoi, pe  1 Decembrie, Ziua Națională a României. A fost o acțiune aparte, inclusiv cu participarea Magicianului, care a avut o activitate cu cei mici, din ciclul primar. Copiilor le plac poveștile, iar acel spectacol durează o oră. Dar, cea mai importantă este Serbarea Crăciunului, pe care am organizat-o cu acordul primăriei, în sala Căminului Cultural. În satul Sagna a fost reabilitat Căminul Cultural, iar activitatea s-a desfășurat înainte de vacanța de iarnă. Cel mai important este că lumea trebuie să vadă ceea ce facem în școală. Toate activitățile, tot ceea ce înseamnă olimpiade, activități extrașcolare, extra-curriculare, trebuie să fie promovate, ca lumea să vadă ceea ce se întâmplă. Să nu creadă că noi doar predăm la oră, după care plecăm acasă. Sunt multe activități conexe.

– Cum va arăta această școală peste vreo 2-3 ani?

Pe lista mea de priorități a fost și este reabilitarea terenului de sport, anveloparea grădiniței de la Sagna. Grădinița nu este izolată, iar costurile pentru căldură sunt puțin mai mari. Școala este anvelopată, iar în planul de dezvoltare instituțională am depus ca, în timp, și cu ajutorul primăriei, să devenim o școală verde. Să accesăm fonduri pentru panouri fotovoltaice, ca să reducem la jumătate cheltuielile, mai bine spus, să scadă la jumătate. Aveam în jurul a 800 lei pe lună, iar acum a venit 2.400 lei pe lună la energie electrică. Noi avem ore dimineața și folosim energia electrică de la 06.00 la 08.00, școala fiind generoasă, cu geamuri mari. Din păcate, ne-au crescut costurile, iar dacă vom monta acele panouri, sper să reducem cu mult cheltuielile.

– Aveți gaz metan în școală?

Avem, dar folosim lemne la încălzire, pentru că este mai ieftin. Centralele sunt tinere, au în jur de 8 ani și fac față cu brio. Pe viitor, fiecare școală trebuie să-și facă managementul respectiv la tot ceea ce înseamnă cheltuieli și economii. Din experiență, am panouri solare acasă și ajută. Nu susțin în totalitate, dar ajută foarte mult la scăderea consumului energetic. Plus terenul de sport, care va fi iluminat seara, iar copiii vor putea face sport în nocturnă. Toate acestea ajută foarte mult unitatea. Dar, vom vedea ce vom face cu PNRR. Vreau să vă arăt ce fac acum. Am un teanc de scrisori, care au în interior cereri de sponsorizare. Îmi doresc o clasă a viitorului. Una digitală, cu o tablă smart. Este o clasă pe care eu am renovat-o, cu parchet, jaluzele, cu tot ce trebuie, dar vreau să fie și digitalizată. Ne trebuie o tablă digitalizată, care costă 5.000 euro. O să fie una la început. E drept, este mai greu la început, dar după aceea, poate, poate, vom dota toate sălile de clasă.

– Tot acest sistem investițional oferit de stat, de primărie, se resimt în rezultatele copiilor?

Noi spre acestea tindem. Dacă va crește calitatea conviețuirii în școală, calitatea actului educațional, sperăm să crească și rezultatele copiilor. De exemplu, la Sagna toți copiii au promovat, toți au intrat la liceu. Nu avem niciun copil neșcolarizat. 

– Sagna este ca un cartier al Romanului.

Noi avem cea mai numeroasă școală din zonă, cu 375 de elevi. Nu ne putem compara cu școlile de la oraș, care au 1.000 de elevi.

– Sunt și comune cu 800-1.000 elevi, ba chiar și mai mult.

Știu, dar și școala asta acum 6 ani avea două schimburi, cam la 800 de elevi. Descreșterea numărului de elevi are anumite cauze. Școala Gâdinți are 95 de elevi. Se pregătesc acele consorții școlare, prin care să unească două-trei școli și să dispară trei posturi de directori, de secretare, contabile. Ei încearcă să ne cumuleze, dar sper să nu fie cazul în anii care vor urma, dar nu se știe niciodată. (Rep.)

articolul original.

Polițiștii botoșăneni alături de copii, în „Școala siguranței Tedi”

13 January 2023 at 17:05

”Școala siguranței – Tedi”, un proiect născut în urmă cu mai mulți ani, continuă să se deruleze și în județul Botoșani. În data de 12 ianuarie 2023, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au fost alături de elevii claselor primare din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 7 Botoşani.

În cadrul întâlnirilor care vor au avut loc, cei mici au fost informaţi într-un mod cât mai interactiv despre mai multe reguli de protecție pe diverse teme – siguranţa pentru sănătate, siguranţă în clasă, siguranţa în pauză, prevenirea, recunoaşterea şi gestionarea bullyingului, relaţiile cu colegii, când lipsesc părinţii de acasă, situaţiile periculoase, copilul şi accesarea internetului, siguranţa în curte, deplasarea pe stradă şi traversarea carosabilului, mersul pe bicicletă în siguranţă şi copilul ca pasager, siguranţa în vacanţa de vară. Activităţile în cadrul acestui proiect vor continua până la data de 5 iunie 2023 .

Poliţia Română este partener în programul educaţional naţional „Şcoala Siguranţei Tedi”, prin intermediul căruia elevii de clasa I îşi însuşesc informaţii utile pentru siguranţa personală. Proiectul a ajuns deja la ediția a VIII-a. La nivelul judeţului Botoşani, în program s-au înscris 37 şcoli gimnaziale.

Copiii sunt implicaţi în activităţi informativ-educative coordonate de învăţători, cu sprijinul reprezentanţilor Poliţiei Române, iar ,,Tedi” asigură suportul didactic prin materiale educative complexe şi atractive pentru elevi. Activităţile se desfăşoară pe baza materialelor educaţionale şi a scenariilor didactice din cadrul programului Şcoala Siguranţei Tedi. Toate informaţiile şi noutăţile legate de acest program pot fi accesate online, pe www.scoalatedi.ro

image
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Ziua Culturii Naționale marcată cu mult fast la Târgu-Jiu

11 January 2023 at 22:34

Invitată la emisiunea ”EDUcația” de la postul național de televiziune EMI TV, program realizat și prezentat de jurnalistul Cornel Șomîcu, Marcela Mrejeru-inspectorul școlar general al județului Gorj-a anunțat manifestările care se vor derula la Târgu-Jiu cu prilejul Zilei Culturii Naționale.

Inspectoratul Școlar Județean Gorj organizează, în data de 13 ianuarie 2023, un spectacol dedicat marelui poet Mihai Eminescu, la Sala Sporturilor din Târgu-Jiu și cu intrare liberă.

Evenimentul va avea următorul program: învățământ primar, coordonator doamna inspector Diaconu Stoica Ana Georgiana, începând cu ora 11:00 și învățământ liceal, coordonator doamna inspector Giurca Otilia, începând cu ora 14:30

articolul original.

Olimpiada Micilor Istorici ”Nicolae Iorga” pentru clasele V-VII

10 January 2023 at 12:28

Olimpiada de istorie constituie un concurs de excelență care se desfășoară în conformitate cu prevederile Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare, Anexă la ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 3035/2012. Din acest an se desfășoară, în premieră pe țară,   Olimpiada micilor istorici – Nicolae Iorga, pentru clasele V-VII. Organizarea și desfășurarea Olimpiadei micilor istorici – Nicolae Iorga, pentru clasele V-VII, în anul școlar 2022-2023 se realizează după cum urmează: etapa locală/școală, în format fizic; etapele județeană și interjudețeană în format online/digital, organizatorii fiind Societatea de Științe Istorice din România și Facultatea de Istorie

La Olimpiada micilor istorici – Nicolae Iorga, pentru clasele V-VII, pot participa elevi din învățământul de stat, particular și confesional, indiferent de forma de învățământ: cursuri de zi/frecvență redusă.  Participarea este opțională și individuală. Nu se percep taxe de participare. Probele Olimpiadei se desfășoară pe clase: a V-a, a VI-a, a VII-a. Elevii, indiferent de anul de studiu, pot participa numai la olimpiada organizată la nivelul clasei din care fac parte. Nu se admite participarea elevilor de la clasele inferioare la clasele superioare și nici invers.La toate etapele olimpiadei se susține o singură probă, scrisă. Durata probei este de 90 de minute. Concursul se desfășoară în trei etape, respectiv: etapa pe școală/locală în format fizic, etapele județeană și interjudețeană, în format online.Desfășurarea etapei interjudețene se realizează în format online, pe o platformă electronică ce va funcționa special pentru această olimpiadă, asigurată de Societatea de Științe Istorice din România, filiala Teleorman.  Graficul de desfășurare și limitele de încadrare ale materiei pentru Olimpiadă sunt stabilite de către organizatori, președintele Comisiei Centrale a Olimpiadei fiind prof. univ. dr. Căpiță Carol, Președinte al Societății de Științe Istorice din România, și conf. univ. dr. Nițu Florentina, decan al Facultății de Istorie, Universitatea București.

Domnul profesor Gheorghe Nichifor, președintele Societății de Științe Istorice-Filiala Gorj, ne-a declarat în exclusivitate pentru ”Vertical”: ”Avem trei etape ale acestei Olimpiade: locală, județeană și națională.   Perioada generală a desfășurării etapei pe școală(locală)  se comunică unităților de învățământ la începutul fiecărui an școlar. Data desfășurării acestei etape este stabilită de organizatori, încadrându-se în perioada 16-20 ianuarie 2023.La etapa județeană, data de desfășurare a etapei este unică și se comunică de către organizatori la începutul fiecărui an școlar, În 2023, fiind data de 25 februarie 2023. La etapa interjudețeană(națională), perioada de desfășurare este unică și se comunică de către organizatori la începutul fiecărui an școlar În 2023, fiind data de 22 aprilie 2023). ”

Calificarea participanților la etapa superioară a olimpiadei se face cu respectarea prevederilor Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare, Anexă la ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 3035/2012. Criteriile de calificare și cele de departajare pentru stabilirea elevilor cu drept de participare, în situația existenței a cel puțin doi elevi cu note generale egale, care s-au clasat pe locul I la etapa județeană, precum și numărul de locuri alocate etapei superioare sunt comunicate elevilor, inclusiv prin afișarea pe site-ul olimpiadei, cu cel puțin 5 zile înainte de desfășurarea etapei curente.

Criteriile de selecție (nota minimă, nr. de elevi calificați pentru etapa interjudețeană) sunt stabilite de filialele organizatoare ale Societății de Științe Istorice din România, reprezentate în Comisia de organizare, evaluare și de soluționare a contestațiilor Olimpiadei.

 La etapa interjudețeană a olimpiadei participă toți elevii care au obținut 85 de puncte.

În anul școlar 2022-2023, participarea la etapa școală/locală, în format fizic, a olimpiadei de istorie se face numai prin respectarea tuturor normelor/regulilor în vigoare, valabile pe întreg teritoriul României, cu și în prezența profesorului îndrumător de la clasă. Criteriile de participare a elevilor la această etapă sunt stabilite de către profesorul/profesorii de istorie din fiecare unitate școlară. Participarea la etapele județeană și interjudețeană a olimpiadei, în format online, se face numai prin respectarea tuturor normelor/regulilor în vigoare, valabile pe întreg teritoriul României, cu și în prezența profesorilor din Comisia de organizare, prin intermediul cărora se va accesa și platforma online a olimpiadei.

 Pentru fiecare etapă, subiectele și baremele de evaluare și de notare sunt elaborate de către Comisia de organizare care va posta pe site-ul olimpiadei un model de subiecte și baremul de evaluare. Subiectele vor conține imagini, suporturi grafice și cartografice și vor respecta următoarele criterii: să fie în concordanță cu programa olimpiadei, să asigure o cuprindere echilibrată a tematicii studiate, să permită tratarea subiectelor în timpul acordat probei (90 de minute), să asigure atingerea competențelor generale și specifice ale acutualelor programe de istorie la clasele V-VII.

Subiectele vor fi transmise participanților, pe platforma olimpiadei, în format online/digital, fiind accesibile în dimineața zilei de concurs. Locul de desfășurare a olimpiadei este stabilit de către fiecare dintre filiale organizatoare. Punctajul minim pentru calificarea elevilor la etapa interjudețeană este de 85.

Alte precizări din partea organizatorilor, pentru faza pe școală din  16-20 ianuarie 2023, termenul limită pentru înscrieri este vineri, 13.01.2023, ora 13,00. Fiecare profesor care are elevi în competiție va transmite pe mailul olimpiadei iorgaolimp5.7@gmail.com adresa sa de gmail / cea instituțională pentru a primi codul de acces classroom pentru fiecare clasă în parte, unde va găsi subiectele pentru faza pe școală, în ziua de duminică, 15.01.2023. Punctajul minim pentru calificarea la etapa județeană e de 80 de puncte. În caz de egalitate, nu se realizează o departajare suplimentară. După derularea acestei etape a concursului, fiecare profesor va încărca în clasa respectivă de pe classroom, separat pentru fiecare clasă, a V-a, a VI-a, a VII-a, în atașamentul numit Rezultate_faza școală, un tabel care să cuprindă: numele-prenumele elevilor calificați, punctajul obținut, clasa, școala, localitatea, județul, adresa personală de gmail a candidaților ( conform exemplului nume.prenume@gmail.com ), profesorul îndrumător, telefonul și e-mail-ul acestuia până luni, 23.01.2023, ora 19.

articolul original.

Școlile Gorjului se redeschid normal la începutul săptămânii viitoare

6 January 2023 at 16:40

Școlile și grădinițele se redeschid, la începutul săptămânii viitoare, așa cum era planificat. Ministerul Educației a transmis mai multe recomandări, în contextul numărului mare de cazuri de gripă. Astfel, este recomandată purtarea măștii de către elevi și cadrele didactice, iar la începutul cursurilor profesorii să facă un „triaj observațional” al elevilor, astfel încât cei care sunt bolnavi să fie trimiși acasă.

În ultima zi lucrătoare a acestei săptămâni,  în urma unei videoconferințe a ministrului Educației, Ligia Deca, cu reprezentanții inspectoratelor școlare, au fost stabilite mai multe reguli pentru școli, astfel încât să fie împiedicată răspândirea gripei. De asemenea, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Gorj a organizat o videoconferință cu directorii de școli din județ în care s-a stabilit o colaborare strânsă cu reprezentanții DSP Gorj. Fiecare școală va avea o persoană desemnată să răspundă de această problematică, a transmis prof. dr. Marcela Mrejeru, inspector școlar general aj județului Gorj.

Reguli și obligații:

Au fost stabilite următoarele obligații pentru inspectoratele școlare:

 • a) desemnarea unei persoane responsabile de comunicarea permanentă cu direcțiile de sănătate publică;
 • b) comunicarea către unitățile de învățământ a măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul gripal, transmise de Ministerul Sănătății, inclusiv sub forma unui ghid practic pe înțelesul tuturor;
 • c) informarea Ministerului Educației cu privire la orice situație excepțională din punct de vedere epidemiologic constatată în unitățile de învățământ.

Conducerile unităților de învățământ preuniversitar au următoarele obligații:

 • a) diseminarea către părinții sau reprezentanții legali ai elevilor/preșcolarilor/ antepreșcolarilor a informațiilor cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătății;
 • b) realizarea triajului zilnic în colectivități școlare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;
 • c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;
 • d) efectuarea dezinfecției periodice a spațiilor de învățământ;
 • e) aerisirea periodică a încăperilor;
 • f) instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosință;
 • g) recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal cât și pentru elevi/preșcolari;
 • h) informarea părinților sau a reprezentanților legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, izolării și efectuării unor eventuale investigații suplimentare”.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat într-o conferință de presă comună cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, că „nu este încurajată în niciun fel neparticiparea la cursuri”

Ministrul Educației a susținut că este vorba despre un „triaj observațional, pe care îl pot face cadrele didactice”. „Cred că este responsabilitatea noastră a tuturor să prevenim răspândirea virusului gripal (…). Este normal ca atunci când sunt simptome evidente să fie informaţi părinţii sau aparţinătorii legali (…). Ne dorim ca toţi copiii să aibă acces la educaţie şi în cazul în care manifestă simptome respiratorii să aibă o perioadă cât mai scurtă, care este ulterior recuperată, de izolare la domiciliu” a spus ministrul Educației.

articolul original.

Trei elevi din Gorj cu premii internaționale vor primi burse de merit

4 January 2023 at 17:50

Trei elevi de liceu din Gorj, care au obținut medalii și premii la concursurile internaționale, vor primi burse de merit de până la 2.500 de lei. Cei trei olimpici învață la CNTV(2) și CNET(1).


Trei elevi din Gorj vor beneficia de burse de merit acordate de Ministerul Educației. Mihai Alexandru Bratu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”, a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională de Geografie (12-18 iulie) și medalia de aur la Olimpiada Internațională de Lingvistică (25-29 iulie). Gorjeanul a fost declarat cel mai bun participant al României din toate timpurile la Olimpiada Internațională de Lingvistică. „Odată cu obţinerea acestor rezultate, România adaugă doi noi reprezentanţi într-o listă a celor mai titraţi participanţi. Mihai Bratu (aur 2021, aur 2022) devine astfel cel mai bun participant al României din toate timpurile, depăşindu-l pe Dan Mirea (aur 2014, argint 2015) care a ocupat această poziţie în ultimii 7 ani“, a transmis echipa României la Olimpiada de Lingvistică.
Alți doi elevi din Gorj s-au întors recent cu medalia de bronz de la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori (2-12 decembrie), care a avut loc în Columbia. Vlad Dorian Vulpe studiază la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”, iar Mario Cristian Scurtu învață la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”. Ambii sunt elevi în clasa a IX-a.

Potrivit celui mai nou ordin de ministru, premiile în bani vor fi următoarele: 2.550 lei pentru medalia de aur sau locul I, 1.913 lei pentru medalia de argint sau locul al II-lea, 1.275 de lei pentru medalia de bronz sau locul al III-lea și 638 de lei pentru mențiune.
De asemenea, cuantumurile premiilor pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele/concursurile internaționale au fost semnificativ majorate în acest an prin hotărâre de Guvern: 20.000 lei – premiul I absolut (cu punctaj maxim), 15.000 lei – premiul I/medalie de aur, 12.5000 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 10.000 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz și 6.000 lei – mențiune (sau diplome echivalente).

articolul original.

Legile Educației revin în transparență decizională

2 January 2023 at 08:48
Şcolile vor trebui să găsească fonduri în altă parte decât la părinţi

Proiectele legilor educaţiei vor fi făcute publice în această lună, după vacanţa de iarnă, urmând să intre în dezbaterea Parlamentului în prima sesiune parlamentară, a anunţat ministrul Educaţiei, Ligia Deca. Urmează din nou o perioadă de consultare publică iar rezultatul final va ajunge în dezbaterea Parlamentului.

„Legile Educaţiei, aşa cum am mai afirmat, vor fi făcute publice după finalizarea procesului de consultare publică şi integrare a feedback-ului venit, la începutul anului viitor după perioada de vacanţă şi cred că cel mai potrivit ar fi să avem o conferinţă de presă dedicată la lansarea lor în care se explică toate reformele”, a afirmat Deca, la finalul anului trecut.

Întrebată ce le transmite părinţilor în legătură cu intrarea în vigoare a acestui pachet de legi, Ligia Deca a spus că nu vor exista schimbări bruşte în sistem. „Am afirmat încă de când am preluat mandatul că una din priorităţile pe care mi-o asum este predictibilitatea în sistem. Aş dori să le transmit părinţilor că nu vor exista schimbări bruşte şi că orice modificare relevantă pentru parcursul educaţional al copiilor va fi anunţată din timp, fără a crea dezechilibre în sistem. (…) Asta înseamnă că vom avea în vedere o perioadă de tranziţie suficientă în aşa fel încât toţi cei care sunt vizaţi de reformele educaţionale să aibă timpul necesar pentru adaptare şi să aibă toate informaţiile necesare. Legile care vor fi promovate de către Guvern vor viza tocmai bunăstarea elevilor şi creşterea calităţii şi echităţii în sistem. Deci, cred că ele ar trebui să fie aşteptate cu bucurie”, a mai spus Ligia Deca.

Legat de posibilitatea creşterii salariilor cadrelor didactice debutante, Ligia Deca a precizat că, odată cu adoptarea noii legi, vor fi alocate şi resursele bugetare necesare.

„Această solicitare a fost lansată şi în cadrul întâlnirii cu prim ministrul României. Domnul prim ministru a afirmat că sprijină creşterea salariilor cu precădere pentru debutanţii în învăţământ. De asemenea, am asumat că, odată cu adoptarea noii legi, vor fi alocate şi resursele bugetare necesare, inclusiv pentru salarizarea debutanţilor. În întâlnirea cu domnul prim ministru a fost asumată şi înfiinţarea unui grup de lucru care să se aplece asupra grilei de salarizare pentru sectorul învăţământ, care să vizeze şi creşterea salariilor debutanţilor şi refacerea grilei care vizează tot sectorul. (…) Aplicarea creşterilor salariale este în funcţie de adoptarea legilor educaţiei”, a spus Deca

articolul original.

Crește numărul consilierilor școlari din România dar tot este insuficient

28 December 2022 at 22:27

Ligia  Deca, ministrul Educației, a anunțat că  Executivul  a aprobat, astăzi, alocarea a 1.200 de noi posturi de consilieri școlari. Potrivit ministrului, aceasta reprezintă o creştere cu aproximativ 50% faţă de numărul actual dar total insuficient de solicitările sistemului, un cadru didactic la 300 de elevi.

”Practic, trecem de la un consilier la 1.200 de elevi şi preşcolari, în medie, la un consilier la 800 de elevi şi preşcolari. Practic, această creştere istorică este una din ţintele atinse ale viziunii în România Educată şi ne apropiem de dezideratul pe care îl avem către 2030 şi anume un consilier la aproximativ 500 de elevi”, a declarat ministrul Ligia Deca, după ședința de Guvern din 28 decembrie 2022.

„Mai concret, hotărârea de guvern prevede cea mai mare creştere a numărului de consilieri şcolari şi introducerea serviciilor de educaţie timpurie complementară. Mai precis, se alocă 1.200 de noi posturi de consilieri şcolari, reprezentând o creştere de aproximativ 50% faţă de numărul actual. Această măsură va asigura un număr mai mare de profesori în cabinetele de asistenţă psihopedagogică, ceea ce va contribui la creşterea accesului elevilor şi preşcolarilor la servicii de asistenţă psihopedagogică, orientare şcolară şi profesională, extinderea reţelei de cabinete şcolare de asistenţă psihopedagogică şi extinderea activităţilor de prevenire a violenţei şcolare, în contextul campaniei „Nu sunteţi singuri, împreună oprim violenţa în şcoli””, a mai spus Deca.

Ministrul Educației a precizat că în anul şcolar 2022-2023 sunt încadraţi, la nivel naţional, 2.288 de profesori în cabinete de asistenţă psihopedagogică, respectiv consilieri şcolari, pentru un număr de 2.751.233 de elevi şi preşcolari.

articolul original.

Elevi de la Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru” premiați

23 December 2022 at 10:22

Universitatea Titu Maiorescu București – Facultatea De Drept Și Științe Economice Târgu Jiu premiază elevii implicați ai Colegiului Tehnic „General Gheorghe Magheru”

De Crăciun și în fiecare zi din an, amintește-ți să fii mai bun! Acesta a fost și mesajul Proiectului Educațional inițiat de Universitatea Titu Maiorescu București – Facultatea de Drept și Științe Economice Târgu Jiu, care alături de Domina Imobiliare și de Gradinita Priki’n Dell au ales să premieze perseverența și implicarea a 33 de elevi ai CT GGM.

O suită de momente calde, în care s-a povestit despre rolul educației în formarea profesioniștilor de mâine, despre cum putem ajuta tinerii să creadă în dezvoltarea personală și în meritocrație.

Cuvântul cheie al întâlnirii a fost IMPLICARE. Elevii au înțeles că IMPLICAREA aduce cu sine mai mult decat dovada. Aduce sufletul si ratiunea impreuna la masa de lucru. In plus, implicarea aduce vointa din rafturile prafuite ale indiferentei. Implicarea este VOINTA. Cu cat esti mai implicat in rezolvarea unor situatii din munca ta, din comunitatea ta, din ceea ce faci, cu atat te vezi pe tine in fiecare din rezultatele muncii tale.

Mesajul transmis elevilor a fost unul foarte motivant:

”Viitorul nu este despre competitia celor care detin mai multe cunostinte ci despre competitia celor creativi, a celor inzestrati cu mai multa imaginatie, a celor dispusi sa invete permanent si a celor care isi exerseaza gandirea autonoma” (Jack Ma)

articolul original.

Rectorii universităților din România condamnă Austria

11 December 2022 at 20:48

Consiliul Național al Rectorilor a adoptat sâmbătă, 10 decembrie 2022, o rezoluție în care, printre altele, condamnă decizia Austriei de a bloca aderarea României la Spațiul Schengen.

„Consiliul Național al Rectorilor condamnă decizia guvernului Austriei de a vota negativ cu privire la aderarea României la spațiul Schengen in data de 8 decembrie 2022, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). Folosirea, de către guvernul austriac, a unor date dovedite a fi incorecte chiar de către autoritățile europene, este dezonorantă pentru statul austriac și jignitoare pentru poporul roman și toate națiunile europene. Atitudinea Austriei, în contradicție flagrantă cu poziția favorabilă exprimată de celelalte state membre și cu regulile care guvernează funcționarea UE, este regretabilă și riscă să afecteze coeziunea europenă, coeziune atât de necesară mai ales în actualul context geopolitic”, se arată la primul punct al rezoluției.

Rezoluția mai abordează o serie de probleme care afectează mediul universitar, rectorii exprimându-și disponibilitatea pentru a contribui la reformele din programul „România Educată”.

Rezoluția integrală:

1. Consiliul Național al Rectorilor condamnă decizia guvernului Austriei de a vota negativ cu privire la aderarea României la spațiul Schengen in data de 8 decembrie 2022, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). Folosirea, de către guvernul austriac, a unor date dovedite a fi incorecte chiar de către autoritățile europene, este dezonorantă pentru statul austriac și jignitoare pentru poporul roman și toate națiunile europene. Atitudinea Austriei, în contradicție flagrantă cu poziția favorabilă exprimată de celelalte state membre și cu regulile care guvernează funcționarea UE, este regretabilă și riscă să afecteze coeziunea europenă, coeziune atât de necesară mai ales în actualul context geopolitic.

2. Consiliul Național al Rectorilor își exprimă satisfacția cu privire la existența în cadrul Planului de Redresare și Reziliență a posibilității finanțării unor proiecte de campusuri pentru învățământul dual și a luat act de lansarea, de către Ministerul Educației, a apelului la propuneri de proiecte. Având în vedere atât importanța acestor proiecte, cât si complexitatea elaborării unor propuneri de proiecte care presupun racordarea sistemului de educație la nevoile pieței muncii, CNR solicită extinderea cu o perioadă de 45 de zile a termenului de elaborare și depunere a propunerilor de proiecte. De asemenea, solicităm clarificarea aspectelor semnalate de către reprezentanții universităților în cadrul întâlnirii.

3. Având în vedere autonomia instituțiilor de învățământ superior considerăm că o dimensiune importantă se referă la stabilirea ofertei educaționale. În acest sens, CNR solicită Ministerului Educației menținerea în Hotărârea de Guvern privind aprobarea cifrei de școlarizare în universitățile de stat a prevederii care permite distribuirea locurilor între ciclurile de studii prin decizia universităților.

4. CNR apreciază demersul Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS) cu privire la modificarea formulelor de calcul și a ponderii indicatorilor pentru finanțarea universităților de stat, astfel încât să se asigure respectarea principiilor echității, calității și performanței. În același timp, CNR solicită implicarea tuturor părților interesate în acest proces, precum și realizarea unui exercițiu de pilotare înainte de adoptarea formei finale.

5. Consiliul Național al Rectorilor constată existența unor neclarități și chiar contradicții în legislația națională cu privire la cariera personalului de cercetare din institutele de cercetare și din universități. În acest context, CNR solicită Ministerului Cercetării Inovării și Digitalizării și Ministerului Educației să demareze o consultare cu CNR și institutele naționale de cercetaredezvoltare, în vederea armonizării legislației, care să conducă la stabilirea unui cadru legislativ coerent, menit să stimuleze și să sprijine atât performanța, cât și atragerea tinerilor cercetători în domeniu.

6. În urma analizei realizate în cadrul întâlnirii, CNR propune Ministerului Educației să solicite Autorității Naționale pentru Calificări (ANC) să realizeze o metodologie privind corespondența nivelurilor de calificare și titlurilor ocupațiilor din COR, pe baza căreia să stabilească nivelurile de calificare pentru titlurile și ocupațiile din Clasificarea Ocupațiilor din România (COR).

7. După cum este cunoscut, în luna septembrie 2022 s-a încheiat procesul de consultare publică asupra proiectului Legii Învățământului Superior elaborat de către Ministerul Educației. CNR, prin membrii săi, a adus numeroase amendamente proiectului de lege. Având în vedere importanța majoră a acestui act normativ, menit să stabilească structura, organizarea şi funcţionarea învățământului superior din România, precum și modul de desfășurare a procesului de educație, cercetare și formare, ne exprimăm întreaga disponibilitate de a fi alături de Ministerul Educației în procesul de avizare și de a susține proiectele de legi, în interesul sistemului de învățământ românesc, CNR fiind un adevărat sprijin pentru realizarea reformei România Educată.

articolul original.

„Parcul Național Defileul Jiului, Arie protejată” – De cine?

10 December 2022 at 07:56

Seminarul județean privind protecţia mediului cu sloganul „Parcul Național Defileul Jiului, Arie protejată” – De cine?, care a adunat elevi, părinți și profesori din instituții de învățământ preuniversitar din Gorj, reprezentanți ai Parcului Național Defileul Jiului și ai Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, reprezentanți Crucea Roșie și Salvamont Gorj, reprezentanti ai Palatului Copiilor Tg-Jiu, precum și reprezentanți ai ADE Colorful Minds alături de voluntari OMV Petrom s-a desfășurat în această săptămână.

Educația ecologică a tinerilor și dezvoltarea unui comportament ecoprotectiv nu mai reprezintă din păcate o prioritate în educarea acestora. Mulți părinți încurajează cunoașterea și utilizarea tehnologiei, în detrimentul cunoașterii și protejării naturii. Astfel, mulți tineri ajung să se îndepărteze de natură și de beneficiile acesteia, necesare în dezvoltarea armonioasă a lor.

Proiectul a fost necesar deoarece semnalizează aceste fapte, oferă soluții și le pune în practică, dar ofera și o șansă la natură beneficiarilor activităților, care, sperăm să ducă mai departe ceea ce au descoperit. Organizatorii își doresc ca acest proiect să fie un mesaj despre magicul naturii către părinți, elevi, profesori și către comunitate.

Scopul proiectului a fost crearea de oportunităti pentru dezvoltarea comportamentului ecoprotectiv prin stimularea motivaţiei pentru protecţia naturii şi derularea de acţiuni concrete de protecţie a mediului înconjurător. Obiectivele: Conştientizarea şi sensibilizarea elevilor faţă de problemele mediului prin realizarea unui seminar județean privind protecţia mediului cu sloganul „Parcul Național Defileul Jiului, Arie protejată” – De cine?;  Cunoasterea habitatelor naturale, protectia si conservarea ariei naturale – Parcul National Defileul Jiului prin Amenajarea unui traseu tematic cu puncte de observare a faunei din Parcul National Defileul Jiului de către elevi voluntari ai Colegiului Tehnic General Gheorghe Magheru; Dezvoltarea capacitatii de cunoastere si intelegere a realitatii din mediul inconjurator, precum si stimularea curiozitatii pentru investigarea acestuia prin realizarea de drumetii  în aria protejată de către elevi și preșcolari utilizând traseul tematic realizat anterior; Cunoaşterea comportamentelor specifice asigurării echilibrului naturii şi adoptarea unei atitudini de prietenie şi respect faţă de aceasta prin organizarea și desfășurarea unui concurs de fotografie supus comunității elevilor din instituțiile de învățământ partenere din Târgu Jiu și Bumbești Jiu, având ca tematică descoperirea frumuseții Parcului National Defileul Jiului de pe traseul tematic.

Pe lângă seminarul final și alte activități, s-a organizat și desfășurat un concurs de fotografie supus comunității elevilor din instituțiile de învățământ partenere din Târgu Jiu și Bumbești Jiu, având ca tematică descoperirea frumuseții Parcului National Defileul Jiului de pe traseul tematic și  distribuirea acestora pe rețelele de socializare

articolul original.

Reprezentanții Școlii Gimnaziale Cărpiniș pe meleaguri grecești

1 December 2022 at 22:54

In perioada 17-20 octombrie 2022 , Școala Gimnazială Cărpiniș-reprezentată de profesorii Maria Mirabela Dogaru și Ion Cătălin Lăcătușu, alături de reprezentanții din Spania, Bulgaria și Lituania au fost oaspeții  partenerilor din Grecia, la activitățile desfășurate în cadrul proiectului Erasmus+ «Ensemble nous dessinons l’avenir».

Reuniunea a avut ca temă principală: ”Apprendre en faisant” (”Învățăm făcând”) și s-a desfășurat la Ekpaideytiria Dytikis Ellados Single Member P.C.-Kotronis Schools, Nafpaktos, Grecia.

Pe parcursul celor patru zile, oaspeții au participat, împreună cu echipa gazdă, la activități ce au inclus vizitarea și prezentarea școlii din Nafpaktos, Grecia,   asistențe la diferite ore de ARTE, MUZICĂ, COREGRAFIE, care au rolul de a demonstra faptul că limbajul universal al artelor favorizează înțelegerea cunoștințelor predate, fără a fi necesară cunoașterea limbii.

Fiecare echipă a desfășurat,  cu elevi ai școlii gazdă, activități model pregătite anterior, din domeniul Artelor și Științelor folosind metode de predare activ-participative pe care le folosesc în școlile din care provin; echipa din Școala Gimnazială Cărpiniș a organizat un atelier cu copiii, în cadrul căruia a fost realizată o coroniță de hârtie pe care au fost lipite frunze ruginii de toamnă.

De asemenea, profesorii au participat la traininguri de formare profesională, axate pe:

1.  STEM – prof. Kostara și prof. Athanasio Mizithras

2.  Culture et patrimoine –prof. Elena Peleki

3.  Experiences avec les eleves – prof. Margaux Fountzoula, prof. Aristea Thomopoulou

În fiecare zi a fost aloct timp pentru vizitarea unor poli de atracție culturală și turistică reprezentativi pentru țara gazdă, Grecia:

Vizită la Delphi – Un monument al Patrimoniului Mondial UNESCO,

Buricul Pământului

Templul lui Apollo, Teatrul și Stadionul

Muzeul Arheologic

Sat pescăresc Galaxidi

Nafpaktos – un oraș deosebit de frumos de 10.000 de locuitori, construit sub formă de amfiteatru pe un versant acoperit cu pini. Cunoscut din cele mai vechi timpuri, Nafpaktos a fost un port și un centru militar al confederației etoliene. Datorită poziționării sale strategice, a fost adesea osul disputei între cuceritori. Nafpaktos este cunoscut și pentru celebra bătălie navală în care flota turcă a fost distrusă de forțele europene combinate (în octombrie 1571). Miguel de Cervantes, autorul lui Don Quijote, a participat la această bătălie ca soldat pe o navă spaniolă. Nafpaktos a luat parte la revoluția din 1821 și a fost eliberat în 1829.

Turul Castelului Nafpaktos

Castelul este situat în vârful dealului care domină orașul. La vest de acesta la o altitudine de aproximativ 200 de metri. Acest deal are o formă piramidală. Unul dintre cele mai importante exemple și cea mai bine conservată arhitectură de fortăreață din Grecia.

Vizita fabricii de butargă și degustare în Aitoliko –

Prezentarea producției și etapele de fabricație; degustare de produse;

Vizită la muzeul sării din Missolonghi – muzeu privat; ghidul ne-a prezentat povestea lui; ne-am familiarizat cu modul de producere a sării – înainte și acum, sare din diferite colțuri ale lumii, proverbe legate de sare, folosirea sării și o colecție bogată de sare.

Plimbare la rezervația naturală Tourlida

Vizita vechii moschei Fetihe

Vizită la casa Botsari – expoziție legată de bătălia de la Lepanto, precum și de arhitectura tipică a regiuniiși a țării.

Podgoriile Orfanos – Degustare; prezentare pentru producție și diferitele tipuri de podgorii;

articolul original.

Monumentele Gorjului în atenția elevilor iubitori de istorie

27 November 2022 at 10:04

20 de echipaje din școlile Gorjului s-au calificat la faza județeană a Concursului de Istorie ”Monumentele Gorjului vorbesc”, ediția I. Manifestarea a fost organizată de Societatea de Științe Istorice din România, filiala Gorj și Inspectoratul Școlar Județean Gorj în colaborare cu Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”, Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale și Asociația ”Școala Gorjeană”. Un aport important și-au adus Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj și Fundația Cultural Științifică ”Gheorghe Magheru”. Faza județeană a proiectului educațional a fost găzduită de Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”.

Trecutul acestor meleaguri a făcut ca Gorjul să fie  împânzit de monumente, mai vechi sau mai noi, dedicate unor evenimente semnificative din istoria națională și celor care s-au sacrificat pentru ele. Aproape că  nu este sat din județul Gorj, fără să mai amintim aici de comune sau orașe, unde să nu vedem cum generațiile următoare și-au cinstit eroii fie și prin ridicarea unui monument de cinstire. Doar că multe dintre aceste monumente sunt mai puțin cunoscute de tineri și uneori chiar de o parte din locuitorii acelor zone. De aici a plecat ideea unui proiect educational care să valorifice prin intermediul imaginii și cuvântului aceste crâmpeie de istorie.

Marcela Mrejeru, inspectorul școlar general al județului Gorj, a publicat în urmă cu mai mulți ani  lucrarea ”Monumentele Gorjului-repere ale întregirii naționale”, o întreprindere nu doar temerară dar și extrem de necesară. Avem o bază de date care ne stă la îndemână în fiecare localitate și confruntați cu aceasta toată lumea va arăta atenția cuvenită monumentelor și trecutului eroic al neamului românesc. Proiectul educational a mers mai departe și așa s-au născut 20 de povești istorice, însoțite de supot filmat de elevi, o pledoarie pentru istorie și cinstirea faptelor înaintașilor.

S-au calificat în faza finală a Concursului echipajele următoarelor școli:GIMNAZIU: Școala Gimnazială Albeni, Liceul Tehnologic Stoina, Școala Gimnazială Godinești, Școala Gimnazială  ”Antonie Mogoș” Bălești, Liceul Tehnologic Turceni, Școala Gimnazială ”Constantin Brâncuși” Tg-Jiu, Școala Gimnazială Scoarța, Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu” Tg-Jiu, Liceul Tehnologic Baia de Fier, Școala Gimnazială ”Bumbești Jiu, Școala Gimnazială Motru Nr. 1 și Școala Gimnazială Glogova. LICEU:Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” Tg-Jiu, Colegiul Economic ”Virgil Madgearu”Tg-Jiu, Colegiul Tehnic  ”General Gheorghe Magheru” Tg-Jiu, Liceu Tehnologic Mătăsari, Liceu Teoretic Novaci I, Colegiul Național ”Spiru Haret” Tg-Jiu, Liceu Teoretic Novaci 2 și Liceu Tehnologic Bustuchin.

Juriul competiției a fost format din: Președinte: Prof. dr. Marcela Mrejeru; Președinte executiv: Prof. drd. Angelica Necșulea; Vicepreședinte: Prof. Grigore Alexandrescu; Membrii:  Prof. Nicolae Negrea,   Prof. Dănuț Lupulescu, Prof. Adriana Peptan,  Prof. Maria Cilibiu, Prof. Sorin Balcanu, Prof. dr. Marius Buzera,  Dr. Cristina Paula Vasiloiu,  Prof. dr. Albinel Firescu; Secretar: Prof. Dorel Șorop.

Competiția a fost foarte strânsă, mai ales că elevii au avut premii în bani dar și o excursie la Alba Iulia. Cornel Șomîcu, președintele Comisiei de Organizare, ne-a declarat cu acest prilej: ”Trebuie să mulțumesc reprezentanților ISJ Gorj pentru implicare, conducerii Uniunii Sindicatelor Libere  din Învățământ Gorj și Fundației Cultural-Științifice ”Gheorghe Magheru” pentru sponsorizre”.

S-au remarcat la acest concurs următoarele echipaje: Secțiunea LICEU: Liceul Teoretic Novaci I(profesor coordonator Alina Țicu), Liceul Teoretic Novaci II(profesor coordonator  Narcisa Hohoi), Colegiul Economic ”Virgil Madgearu”(profesor coordonator  Mihaela Ioniță), Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu”(profesor  coordonator Claudiu Mărăcine), Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru”(profesor coordonator  Manuela Săvulescu), Liceul Tehnologic Mătăsari(profesor coordonator Claudiu Purdescu); GIMNAZIU: Școala Gimnazială Nr 1 Motru(prof. Jana Raț), Școala Gimnazială ”Antonie  Mogoș” Bălești(prof. Elena Fălcău), Școala Gimnazială Albeni(prof. Sorin Vasile Popescu), Școala Gimnazială ”Constantin Brâncuși”(prof. Liviu Groșanu), Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu”(prof. Vasile Udroiu), Școala Gimnazială Glogova ș.a.

articolul original.

Concurs regional ”Toamna prin ochi de copil” la Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu”

26 November 2022 at 21:57

          Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu” Târgu Jiu a găzduit sâmbătă, 26 noiembrie 2022, cea de-a VII-a ediție a Concursului regional de creație artistico – plastică și literară ”Toamna prin ochi de copil”, organizat în parteneriat cu școli din județele Mehedinți, Vâlcea, Dâmbovița și Dolj.

          Concursul a cuprins două secțiuni: creații artistico – plastice și creații literare, la care au participat direct peste 150 de elevi și indirect, prin trimiterea lucrărilor artistico – plastice, peste 80 de elevi.

          Desfășurarea activităților a fost coordonată de Inspectoratul Școlar Județean Gorj, inspectorul generl- profesor doctor Marcela Mrejeru și inspectorul școlar pentru educație permanentă, profesor Grigore Alexandrescu fiind prezenți, iar asistența elevilor la evaluarea lucrărilor a fost asigurată de cadre didactice din Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu”, Școala Gimnazială Nr. 2 Motru, Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” și Colegiul Național ”Spiru Haret”.

          Pe lângă dezvoltarea spiritului competitiv și valorizarea creativității, a talentului literar – artistic al participanților, concursul a încurajat exprimarea liberă a opiniilor a elevilor: ”Continuați tot așa! Mi-am descătușat imaginația!”, ”La acest concurs m-am simțit minunat!”, ”La acest concurs m-am simțit foarte bine! Aș vrea sa vin și la anul!”.        

   Rezultatele concursului vor fi anunțate în data de 29 noiembrie 2022

articolul original.

”Săptămâna legumelor și fructelor donate” la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești

24 November 2022 at 18:09

În perioada 21 – 25 noiembrie 2022, în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară (SNAC), are loc „Săptămâna legumelor și fructelor donate”. Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” e implicată în această activitate, iar voluntarii- elevi, profesori și părinți- au muncit intens la Bălești, Ceauru și Cornești. Donațiile au mers la Centrul de Bătrâni Cornești, instituție deschisă în urmă cu 6 ani în localul fostei școli din Cornești.

Prin intermediul acțiunii „Săptămâna legumelor și fructelor donate” participanții ajută la strângerea legumelor și a fructelor, precum și a altor alimente. De asemenea, tot ei se ocupă și de donarea lor către familiile aflate în dificultate sau unor instituții sociale / ONG-uri. Practic, fiecare voluntar învață cât de benefic e consumul de fructe și legume și totodată îi ajută pe cei aflați în nevoie.

Acțiunea elevilor din comuna Bălești a avut o pronunțată componentă educativă privind consumul de fructe și legume. Astfel, fiecare anotimp vine cu fructele și legumele lui specifice, iar pentru o alimentație sănătoasă e important să le consumăm. Acest anotimp vine cu opțiuni numeroase în materie de alimentație sănătoasă. Diversitatea de legume și fructe ne ajută să mâncăm echilibrat, având grija de sănătatea fizică și mentală.

Alimentația de toamnă ar trebui să cuprindă numeroase legume, printre care: morcovi, țelină, pătrunjel, ridiche, păstârnac, dovleac, ciuperci, fasole, mazăre, năut, linte, castraveți, varză, sfeclă roșie, spanac, broccoli. În ceea ce privește fructele, se recomandă consumul de mere, struguri, pere, gutui, dar și de citrice.

articolul original.

Reprezentanții părinților vor ca bursele elevilor să ajungă direct în școli

18 November 2022 at 08:17
Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților Edupart, a propus recent  Ministerului Educației să simplifice procedura prin care banii de burse ai elevilor ajung la beneficiari. Cu o procedură greoaie, banii sunt de multe ori blocați de reunirea întârziată a Consiliului Local.

„Cuantumul burselor este mărit, în raport cu ultimii 3-4 ani, și faptul că banii vin de la Bugetul General Consolidat (sunt garantați) a mărit numărul dosarelor duse la secretariat. Eligibile erau și înainte (dosarele), doar că… atunci nu avem un cuantum minim bun sau, mai rău, știm foarte bine că nu se dădeau, cel puțin în mediul rural. Acum, cu data fixă de 15 ale lunii, munca este de 8 ori mai multă, timpul nu este aliatul școlilor și Consiliul local”, potrivit lui Iulian Cristache.

Pentru a se evita întârzierea plăților burselor, pentru situațiile în care cuantumul minim nu este majorat, banii să ajungă prin inspectorate școlare (ISJ-uri / ISMB) direct la școli. Sau diferența de bani să fie virată de către consiliile locale direct către elevi, pentru a nu se aștepta hotărârea consiliului local, propune președintele federației asociațiilor de părinți.

„Având în vedere că sunt consilii locale care nu au majorat deloc acest cuantum – este fix treaba lor -, am propus Ministerul Educației ca, începând cu anul următor, acolo unde bursele nu sunt mai mari decât cuantumul minim, banii sa fie virați direct către ISJ-uri, respectiv școli.

Să nu mai stăm cu mâna întinsă după hotărâri de Consilii locale. Dacă cuantumul este majorat de către consiliul local, atunci nu avem ce face, trebuie să așteptăm. Sau, dar e vorba de încă o muncă în plus, diferența de bani să fie virată de către consiliul local direct către elevi. Și… terminăm și cu această nouă telenovelă. Rămâne de văzut dacă Ministerul Educației va subscrie la ce am propus”, încheie Iulian Cristache.

Iată care este  traseul burselor în prezent:

 1. Părintele depune actele necesare la școală – primul pas.
 2. Bursa este aprobată de școală, dacă toate documentele sunt la dosar și dacă criteriile de eligibilitate sunt îndeplinite.
 3. Școala trimite lista cu numărul bursierilor pe categorii de burse – de performanță, de merit, de studiu și sociale, plus suma necesară la Consiliul Local și la Inspectoratul Școlar Județean. Două liste cu bugetele necesare pentru aceste drepturi ale elevilor.
 4. Lista care ajunge la Inspectoratul Școlar Județean pleacă apoi la Ministerul Educației, după ce are loc la ISJ o centralizare a situației din tot județul.
 5. Ministerul Educației centralizează sumele necesare pentru burse de la toate inspectoratele și după încă un set de verificări face solicitarea de buget către Ministerul Finanțelor.
 6. Ministerul Finanțelor este cel care alocă bugetul respectiv prin Legea Bugetului de stat sau Ordonanțe de Urgență pentru rectificări bugetare.
 7. Inspectoratul Școlar intră din nou în scenă după aprobarea de către Finanțele centrale a bugetului – ISJ-urile trimit listele cu sumele necesare pentru fiecare localitate/unitate de învățământ în parte către Direcția Finanțelor Publice din fiecare județ.
 8. De la Finanțele județene, banii nu pleacă automat spre bugetele localităților, ci apare o complicație: pasul 9
 9. Consiliul local trebuie să se reunească în fiecare oraș și comună din țară și să emită o hotărâre, pe baza listei primite de la școală și a sumelor aprobate și repartizate de la Finanțe. În hotărârea de Consiliul Local apare atât numărul elevilor beneficiari, cât și cuantumul lunar pe fiecare categorie de bursă pentru anul școlar în curs, cu respectarea cuantumului minim garantat prin hotărâre de guvern – adică 500 de lei pentru performanță, 200 de lei pentru bursele de merit și ajutor social, 150 de lei pentru studiu.
 10. De-abia după ce hotărârea Consiliului Local este aprobată, Direcția de Finanțe Publice a județului transmite banii către primărie.
 11. În final banii ajung la școală și în conturile elevilor.
articolul original.
❌