ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Andra Berceanu, director executiv FEPAL, despre cazul copilului abuzat de unul dintre colegii lui: „Un rezultat firesc al nepăsării sistemului” | VIDEO

24 November 2022 at 18:32
image

Andra Berceanu, director executiv FEPAL – Federația Părinților si Aparținătorilor Legali – și Mihaela Sasarman de la Asociația Transcena au fost invitatele lui Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM”. Un copil a fost abuzat sexual de unul dintre colegii lui de clasă, în toaleta școlii. Copiii sunt în clasa a IV-a. De ce s-a ajuns aici și ce se poate face.

„Cazul a fost șocant și prin prisma vârstei copiilor, dar și prin prisma faptului că s-a întâmplat în incinta școlii. Teoretic, te gândești că așa ceva nu ar putea să se întâmple. Pe de altă parte, trebuie să fim destul de sinceri: chiar dacă descriem o realitate mai dură, aceste cazuri s-au mai repetat în școli și agresiunea a existat sub diverse forme, fie că a fost între colegi, fie că a fost chiar din partea unui adult al școlii. Eu interpretez această situație ca fiind cumva un rezultat firesc al nepăsării sistemului”, a explicat la Europa FM Andra Berceanu, director executiv FEPAL.

Ce a lipsit aici?

„Aici cred că a lipsit, în primul și în primul rând, mai ales că vorbim despre elevi de clasa a IV-a mă gândesc că ei ar trebui să aibă o legătură strânsă cu învățătorul sau învățătoarea pentru că stau în fiecare zi cu aceeași persoană și are ocazia să-i observe dincolo de transmiterea de conținut și de învățarea în sine – ar fi putut să observe. Mă gândesc că un copil de genul acesta ar da niște semne, un copil care e dispus să agreseze în felul acesta.

Apoi se ridică problema: de ce nu a auzit nimeni, de ce nu a intervenit nimeni – profesori de serviciu, pază. O soluție ar mai fi fost să fi existat camere audio-video în școli, dar știm că în școlile de stat nu prea se dau drumul, decât la examenele naționale”, a adăugat Andra Berceanu.

Mihaela Sasarman: „Educația adecvată și controlul procesului de formare inclusiv de formare morală, lipsește în cele mai multe cazuri și lipsește cu siguranță atunci când vedem copii care au comportamente de agresori”

„Fără îndoială că mulți dintre noi se ghidează după principiul că un copil este produsul părinților, dar și adulților cu care interacționează. Nu poți să pui vina pe un minor, mai ales la vârsta aceasta, și să spui că el este rău, ci dacă vreți, toate principiile pe care le respectăm în zilele noastre se bazează pe ideea că nu există nimeni care să se nască rău, ci că într-o mare măsură comportamente precum acestea sunt rezultatul lipsei de atenție din partea adulților combinat cu modele nepotrivite combinat cu experiențe cu copii care sunt un pic mai mari decât vârsta celui care are comportamente agresive. O multitudine de factori pe care un copil la vârsta aceea nu le poate gestiona astfel încât să controleze partea rea și să rămână cu o parte bună. Deci, cumva, educația adecvată și controlul procesului de formare, inclusiv de formare morală, lipsește în cele mai multe cazuri și lipsește cu siguranță atunci când vedem copii care au comportamente de agresori”, a explicat Mihaela Sasarman, Asociația Transcena, la Europa FM.

Andra Berceanu: „Vorbim despre un abuz sexual pe care ar fi trebuit să-l prevenim”

„Vorbim despre un abuz sexual pe care ar fi trebuit să-l prevenim. Acum, dacă am pedepsi părinții respectivi, tot nu am face prevenție. Toate aceste discuții despre sancțiuni și pedepse ne duc cumva în niște secole foarte trecute unde de educație aveau parte doar aristocrații.

Noi nu putem să aducem discuția în 2022 doar la nivelul acesta de <<părinții ar trebui>>. Eu nu am nicio problemă, la nivel personal, sunt de acord, dar părinții sunt diverse categorii sociale și atunci când noi ne gândim că toată baza este la părinți, practic ne-am luat mâna de pe un procent mare de copii și-i lăsăm ai nimănui. Și dacă suntem atât de egoiști, trebuie să ne gândim că noi, într-o țară și într-o societate, nu trăim în bule de părinți care pot și bule de copii care pot. Bunăstarea populației depinde de educație și de aceea s-a inventat sistem de educație, ca să intervină. Este un serviciu public care trebuie să intervină acolo unde familia nu poate.

În cazul de față, poate vorbim despre violența în familie. Noi nu știm ce se întâmplă acolo și nu știm de ce acest copil de 10 ani a crezut că poate să facă acest lucru și cum s-a dus cu gândul la acest lucru. La ce a fost expus, ce a văzut?”, a spus Andra Berceanu, director executiv FEPAL.

Cum îl putem ajuta pe un astfel de copil?

„Un copil care e interesat de lucruri interzise și care a început să se simtă special, să aibă o senzație mai specială când face lucruri interzise – când se bate, când împinge copiii, când răspunde profesorului, este un copil care are nevoie de o atenție și o prezență din partea adulților care să-i ofere siguranța că se poate trăi și altfel.

Ce spuneați mai devreme, doamna Berceanu, despre unii copii care nu au în familie modele și suport adecvat, fiind de acord cu ce spuneți, nu știu dacă școala poate să își asume această sarcină pentru că în prezent nu există programe și nu există abordarea prin care școala să vină și să spună copilul acesta are nevoie de mai multă atenție, are nevoie să stea mai mult cu un adult semnificativ, are nevoie să învețe de la cineva cum să-și ocupe atenția, cum să fie într-o viață interesantă fără să facă rău altcuiva.

Această modalitate de a aborda educația copiilor nu există. Profesorii nu au timp de nimic, sunt cu norma, cu lecțiile, cu hârtiile pe care trebuie să le completeze, iar consilierii sunt puțini. Întrebarea este cine ar putea să ia decizia să apară în școală programe complexe, multidimensionale, care să răspundă nevoilor acestor copii care sunt extrem de energetici, au văzut lucruri interzise, interesante în tot felul de locuri, au fost poate și ei victime la rândul lor și acum supraviețuiesc așa. Nu e vorba că nu există cum să abordezi asemenea cazuri. Este perfect posibil. Există în alte țări și alte școli aordări. La noi nu există”, a explicat Mihaela Sasarman.

Urmărește întreaga emisiune „Academia Europa FM” aici:

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Peste 35.000 de copii au abandonat școala în ultimii 10 ani. Marcel Bartic: „Învățământul românesc a devenit un produs de lux pe care tot mai mulți copii nu și-l permit” | VIDEO

articolul original.

„Educație la înălțime”, lecții filmate cu drona, predate de Irina Constantinescu și Marcel Bartic. Lecția 7 i-a dus pe copii direct în inima Parisului | VIDEO

18 November 2022 at 15:08
image

„Educație la înălțime”: lecțiile filmate cu drona au trecut din nou granița. Prima dată s-a întâmplat în Turcia, la Troia – o lecție care a făcut ea însăși istorie, devenind prima transmisă din străinătate și urmărită de peste 50.000 de elevi. De această dată, profesorii Irina Constantinescu și Marcel Bartic, realizatorul emisiunii „Academia Europa FM”, au predat de la Paris.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/18nov-16-LILI-SANDW-Lectii-la-inaltime-de-la-Paris.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Turnul Eifell, muzeele celebre ale Parisului, povești despre străzi vestite sau croissante proaspete reprezintă doar o parte din lecția cu numărul șapte din sezonul acestei toamne din seria „Educație la înălțime”. „O lecție ce n-a văzut Parisul. <<Educație la înălțime>> trece iar granițele țării”, așa este promovată lecția filmată cu drona, lecție care a ajuns la numărul șapte.

Marius Toader: Copiii văd cum ar trebui să arate lecțiile în viitor

„Dacă o lecție schimbă ceva în inima sau în mintea unui singur copil tot este ceva”, spune unul dintre inițiatorii proiectului, Marius Toader, de la „Asociația Însemne”.

„Ei văd în lecțiile noastre cum ar trebui să arate cu adevărat lecțiile în viitor”, mai spune Marius Toader.

Sursa foto: Facebook / Marcel Bartic

Cum arată lecția predată de la Paris de Irina Constantinescu și Marcel Bartic

Marcel Bartic: „Incredibil, am ajuns la etajul doi. Toată minunăția asta ar fi trebuit, în 1909, să fie cedată de către Gustave Eifell Primăriei din Paris. De ce? Pentru că trebuia demolată. Dar vă spune Irina de ce nu s-a întâmplat asta”.

Irina Constantinescu: „Clădirea a fost indispensabilă pentru oraș și Gustave Eiffel a reușit să facă asta”.

Marcel Bartic: „Eifell a fost foarte inspirat și a chemat aici o grămadă de oameni de știință”.

Proiectul „Educație la înălțime” înseamnă, până acum, peste 30 de lecții predate în peste 3000 de școli din România și Republica Moldova

Lecțiile inovatoare din „Educație la înălțime” filmate cu drona în unele dintre cele mai inedite locuri a ajuns la sezonul patru. Inițial, lecțiile au fost gândite doar pentru 3 școli de la sate, dar pandemia a făcut ca proiectul să se extindă. Au fost peste 30 de lecții filmate cu drona care au ajuns în peste 3.000 de școli din România și Republica Moldova.

Sursa foto: Facebook / Marcel Bartic

Citește și: Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România: „Toți copiii pot face performanță dacă ar avea șanse egale la educație” | VIDEO

articolul original.

Managementul Emoțiilor, o nouă materie opțională pentru elevii de liceu. O pot alege din 2023 | AUDIO

17 November 2022 at 15:42
image

Elevii de liceu vor avea de anul viitor încă o materie opțională. Este vorba despre Managementul Emoțiilor. Ordinul privind aprobarea programei școlare a noii discipline a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/17nov-15-LILI-REL-Materie-noua-Managementul-emotiilor-la-scoala.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Concret, elevii de liceu pot alege acest opțional la care vor învăța să-și recunoască emoțiile prin jocuri și strategii non formale.

Storytelling, brainstorming, strategia creativă Disney, teatru de umbre și altele – sunt doar câteva dintre metodele folosite.

Disciplina poate fi studiată în oricare an de studiu din învăţământul liceal, la decizia şcolii, o oră pe săptămână, pe durata unui an şcolar.

Opţionalul urmăreşte, așadar, să îi ajute pe elevi să se cunoască mai bine, emoțional, în contextul trecerii de la gimnaziu la liceu sau de la liceul la învăţământul superior ori la viaţa profesională.

Potrivit site-ului Edupedu, Disciplina Managementul Emoțiilor a fost aprobată prin Ordin de ministru.

De anul viitor, elevii de liceu vor mai avea două materii noi: una obligatorie – „Istoria Holocaustului și una opțional㔄Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Studenții Universității din Craiova vor face cursuri online iarna aceasta | AUDIO

articolul original.

Profesorul dr. Irinel Popescu: Uneori ne-am îndepărtat prea mult de activitatea practică

3 November 2022 at 03:15
image

„Învăţământul trece prin mari transformări şi e normal, pentru că şi România trece prin mari transformări. Mai ales tehnologiile moderne au schimbat cumva faţa învăţământului”, a precizat profesorului dr. Irinel Popescu, întrebat despre starea învăţământului românesc la Craiova, fiind invitat la festivitatea pentru aniversarea a 140 de ani de existenţă ale Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova. Profesorul Irinel Popescu a făcut referiri şi la învățământul medical şi a precizat că „uneori ne-am depărtat poate prea mult de activitatea practică, transferând totul în digital, în virtual”.

Şi învăţământul medical trece prin schimbări

În aceste zile, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova serbează 140 de ani de la înființare, iar la activităţile prilejuite de aceste eveniment au fost invitați și absolvenții de renume. Pe lista invitaţilor speciali s-a aflat şi profesorul dr. Irinel Popescu, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, președintele Academiei de Ştiinţe Medicale. Întrebat despre starea învățământului românesc de azi, profesorul Irinel Popescu, a subliniat că acest domeniu trece prin mari transformări, care se resimt inclusiv în sistemul de învățământ medical.

Profesorul Irinel Popescu a precizat că uneori acest învățământ s-a depărtat mai mult de activitatea practică, subliniind că medicina se învaţă în primul rând la capul bolnavului.


„Învățământul trece prin mari transformări şi e normal pentru că şi România trece prin mari transformări. Mai ales tehnologiile moderne au schimbat cumva fața învățământului şi România trebuie să se adapteze. Mi-e greu să mă pronunț asupra acestora, mai ales în ceea ce privește învățământul medical. Sigur, uneori ne-am depărtat poate prea mult de activitatea practică, transferând totul în digital, în virtual. Medicina se învaţă la patul bolnavului, în primul rând. Dar în ceea ce privește aceste transformări nu sunt numai la noi şi România, cam în toate domeniile, trebuie să rămână conectată la sistemele internaţionale şi trebuie să urmeze modelele internaţionale”, a spus profesorul dr. Irinel Popescu.

I-a plăcut foarte mult matematica

Fiind prezent la festivitatea aniversară a liceului în care a fost elev, profesorul Irinel Popescu a spus că are multe amintiri plăcute din acea perioadă, dar că ăşi aduce aminte cu nostalgie de orele de matematică.


„Sunt multe amintiri din timpul liceului. Îmi aduc aminte cu nostalgie de orele de meditație la matematică pe care profesorul Răducan Georgescu le făcea benevol şi gratuit, cu toată clasa. Eu am fost singurul din clasă care am urmat o facultate cu profil oarecum umanist. Toţi ceilalți colegi ai mei au reușit la Politehnică, la Matematică, deci la discipline legate de aceste ore ale celui mai sever dar aş spune şi unul din cei mai buni profesori pe care i-a avut Craiova. Da, matematica era una dintre disciplinele mele favorite”, a spus profesorul dr. Irinel Popescu.

Drumul de la Craiova la vârful medicinei românești

Profesorul Irinel Popescu este considerat părintele transplantului hepatic în România, realizând primele operații reușite la adult, cu ficat întreg, și la copil, cu fragment de ficat, în Centrul de Boli Digestive și Transplant Hepatic din Institutul Clinic Fundeni. A avut o contribuție esențială la construcția programului național de transplant de organe. Profesorul Irinel Popescu spune că un punct important în drumul său profesional l-a avut „Concursul de internat în specialități Chirurgicale”.


„După absolvirea Colegiului Național „Fraţii Buzeşti” am intrat la Facultatea de Medicină din Bucureşti, pe care am absolvit-o în anul 1977. Un punct important era examenul de internat. Era vremea când se selectau elite. Concursul se dădea la începutul anului VI. Erau puţine locuri, iar cei care ocupau aceste locuri urmau să facă trei ani de internat şi din aceste grupe selectau cadrele universitare. În 1980 am devenit asistent al profesorului Dan Setlacec cu care am lucrat zece ani şi care a fost primul mentor şi omul care mi-a îndrumat paşii, mi-a influenţat şi modul de gândire şi activitatea chirurgicală.

Au urmat cinci ani de specializări în străinătate, am fost în Franţa, dar mai ales în Statele Unite, la Pittsburgh şi la New York. Cam asta a fost perioada de formare. Au urmat apoi ani de muncă împreună cu întreaga echipă chirurgicală dar nu numai cu echipa de anestezic, echipa de gastroenterologie, cu ajutorul cărora, până la urmă, am ajuns să introducem transplantul de ficat ca metodă de rutină astăzi practicată cu succes în România”, a precizat profesorul Irinel Popescu, în cadrul unui interviu acordat după festivitatea aniversară a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova.

articolul original.

Școala Nr. 4 Moreni, partener într-un proiect ERASMUS+ pentru dezvoltarea competențelor digitale

14 October 2022 at 12:38
By: Incomod
image

Asociaţia Chindia Jurasic Park a obținut finanțare din partea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse pentru implementarea proiectului „Sănătate pe cărări montane”, care are că scop stimularea participării tinerilor la activități specifice turismului montan – ne informează președintele Nicolae Posta.

Activitățile teoretice și practice se vor derula în perioada 23-26 octombrie 2022, la Tabăra Căprioara, aflată în apropierea Hidrocentralei Moroeni (Gâlma) de pe firul Ialomiței. Vor participa 40 de tineri din mai multe județe ale țării, cărora li se oferă astfel posibilitatea să deslușească tainele naturii parcurgând trasee de drumeţie, luând parte la exerciții de alpinism, speologie și orientare cu busola, dar și la acțiuni de recunoaștere, întreținere și refacere a unui marcaj turistic.

„Întrucât proiectul se derulează la zona de separație dintre masivele Bucegi și Leaota, el va contribui astfel la promovarea şi protejarea rezervaţiilor şi monumentelor din Parcul Natural Bucegi şi va stimula participarea tinerilor la noi activităţi specifice turismului montan, ca formă de educație sănătoasă, prin activități desfășurate în mijlocul naturii”, precizează președintele Asociației Chindia Jurasic Park – Nicolae Posta. 

articolul original.

Doru Castaian, despre nevoia de bani în învățământul românesc: „Finanțările trebuie să susțină măsuri concrete de reformă” | AUDIO

13 October 2022 at 17:12
image

Doru Castaian și Laura Felea, profesori Merito, au fost invitați în emisiunea „Academia Europa FM” găzduită de Marcel Bartic. Câtă nevoie de bani are învățământul românesc și unde este necesitate mai mare.

„Nici nu era greu să fie noul buget ceva mai generos pentru că actualmente nu este deloc generos. Adică o cale de a părea generos este să-l cobori atât de mult încât orice ofertă suplimentară după aceea să pară generoasă.

Dacă banii aceștia suplimentari vor fi pur și simplu aruncați într-un sistem nereformat, mi-e teamă că nu vor produce impactul pe care îl așteptăm de la ei. Sigu că anumite lucruri probabil se vor îmbunătăți punctual, probabil că anumite situații vor fi rezolvate. Dar nu cred că pur și simplu infuzia de bani în plus va produce altceva decât efecte minore și de suprafață.

Dacă, pe de altă parte, ai cu adevărat o viziune, ești capabil s-o concretizezi în acțiuni algoritmice, planificate, pe care după aceea să le și finanțezi, impactul ar putea fi mult mai mare. Este foarte clar că nu vom reforma doar cu entuziasm. Cu siguranță, lucrul acesta nu se va întâmpla, iar eu tot spun de câțiva ani că doar entuziasmul este binevenit, dar el nu va produce transformările sistemice pe care le așteptam. Deci răspunsul meu este da, e nevoie de bani, îi așteptăm, dar finanțările trebuie să susțină măsuri concrete de reformă. Dacă ele pur și simplu vor fi aruncate în siste, nu cred că vor produce un efect pe cât de mare ne-am dori”, a spus Doru Căstăian.

Laura Felea: „Acele proiecte de care se tot vorbește, dar încă nu s-au implementat – chiar ar trebui să se întâmple”

„Vin dintr-un județ unde numărul profesorilor calificați este destul de redus sau, de fapt, numărul profesorilor necalificați este încă mare. Așa că, eu cred că – pe de-o parte – ar trebui să vină acești bani pentru a stimula profesorii calificați să vină spre zonele defavorizate – Tulcea, Deltă, Munții Măcinului, Podișul Casimcea – dar pe de altă parte să ajute și copiii din aceste zone.

Adică acele proiecte de care se tot vorbește, dar încă nu s-au implementat – chiar ar trebui să se întâmple. În acel proiect de lege de care tot vorbeam, al Ministerului Educației, la un moment dat se vorbește despre desființarea învățământului simultan. Noi nu susținem neapărat învățământul simultan pentru că știm că nu este cel mai bun calitativ, dar în zonele foarte izolate, cum sunt Apusenii sau Delta Dunării, dacă desființezi învățământul simultan, pe copiii aceia și așa marginalizați și izolați, îi privez cu totul de învățământ.

Pentru că părinții nu-și vor trimite copiii la școală să facă o navetă de o oră cu barca, cum este la noi în Deltă, sau cu microbuzul școlar cum este în Munții Apuseni. Vor alege mai degrabă să-i țină acasă”, a explicat Laura Felea.

Urmărește aici întreaga emisiune „Academia Europa FM”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ligia Deca spune că examenele importante precum admiterea la liceu și bacalaureatul vor arata la fel cel puțin 4 ani | AUDIO

articolul original.

„Eco – Friendly Classroom: Environment & Ecology in the Digital Age”, proiect ERASMUS + la Liceul „Petru Cercel” Târgoviște

13 October 2022 at 11:59

Municipiul Târgoviște va dispune, în viitorul foarte-foarte apropiat, de unul dintre cele mai moderne sisteme de transport public de călători din România. Achiziționarea celor 40 de autobuze hibrid, care deservesc cetățenii orașului și nu doar pe ei, a fost un prim pas. Urmează acum să fie atașate acestui complex de investiții urbane depoul -autogară, care a fost construit pe strada Ialomiței, pe centura municipiului, și cele 20 de stații de autobuz care vor fi montate pe întreg teritoriul Târgoviștei.

După cum a precizat astăzi primarul Cristian Daniel Stan, în timpul unei vizite de lucru desfășurată pe șantierul acestei colosale investiții, în județul Dâmbovița, după 1989, nu s-a mai construit un asemenea obiectiv. Și ceea ce se înscrie la capitolul superlative, în România, sunt puține astfel de componente ale confortului și civilizației în ceea ce înseamnă transportul urban de călători.

„Sper ca, până la sfârșitul anului, să reușim să finalizăm întreaga investiție de aici, care are în componență o autogară cu toate facilitățile ce țin de confort și modernitate pentru călători și un depou tip parcare pentru cele 40 de autobuze Mercedes pe care noi le avem operabile în momentul de față în transportul public local din Târgoviște. Aici va fi și sediul operatorului de transport public de călători al municipiului Târgoviște”, a precizat primarul Cristian Daniel Stan.

Întreaga investiție, care cuprinde toate componentele necesare transportului public de călători, autobuze, depou, autogară, stații de autobuz, plus reabilitarea unor străzi din municipiu, are o valoare de 54 de milioane de lei.

Edilul Târgoviștei a recunoscut că amplasamentele care au denumirea de autogări și care funcționează acum în municipiu nu sunt nici pe departe la nivelul de confort și civilizație impus de secolul în care trăim. Tocmai de aceea, administrația publică locală a trebuit să vină cu un astfel de proiect modern și cu respect față de cetățenii municipiului, de toți aceia care apelează la transportul public de călători.

În zona noii autogări-depou, a mai dezvăluit Cristian Daniel Stan, va fi amenajată și o parcare destinată cetățenilor din afara municipiului. Aceștia își vor putea lăsa autoturismele în regim de gratuitate în spațiul creat de administrația târgovișteană, după care pot apela la serviciile transportului de călători urban pentru a ajunge în diferite puncte din Târgoviște.

VIDEO

articolul original.

Sociologul Gelu Duminică: „Marea problemă în sistemul educațional românesc este fix inechitatea, fix incluziunea” | AUDIO

6 October 2022 at 16:33
image

Sociologul Gelu Duminică a fost invitatul lui Marcel Bartic – gazda emisiunii „Academia Europa FM”. Gelul Duminică explică la Europa FM că în proiectele de lege ale Educației există un capitol ce privește în mod direct problema incluziunii, însă sociologul subliniază că „marea problemă în sistemul educațional românesc este fix inechitatea, este fix incluziunea”.

„Era un capitol cinci care era fix pe incluziune. Și care, în mod normal, ar fi trebuit să trateze toți copiii care au nevoie de educație centrată pe nevoile copilului și de lucruri suplimentare. Din păcate, echipa care a lucrat pe acea lege a Educației a considerat că educația inclusivă trebuie să fie doar pentru copiii cu dizabilități. Și nici măcar acolo nu era tratată bine”, a explicat Gelu Duminică.

Gelu Duminică: „I-am atras atenția domnului Cîmpeanu că încalcă principiile României educate pe care zicea că le apără”

„Eu am participat la câteva dezbateri, chiar am avut și o ceartă publică cu fostul ministru Cîmpeanu în care i-am atras atenția că, de fapt, domnia sa încalcă principiile României educate pe care zicea că le apără, și că reformează tot ce înseamnă educație inclusivă la nivel european, și că este chiar un inovator. Numai că inovația domniei sale nu este susținută și de cifre, date și studii. Că domnia sa se consideră mai deștept decât toată lumea. I-am spus lucrurile acestea, ne-am certat destul de zdravăn, chiar public”, a spus sociologul.

„Faptul că eu am dreptate… Trebuie doar să citești toate analizele pe care OECD, UNICEF, Comisia Europeană, World Vision, Salvați Copiii le dă pe subiect. Trebuie să ne uităm la literatura și la politicile publice din toate țările europene, nu numai din spațiul est-european, să vedem cum au făcut politicile de incluziune și să vedem că nu are nicio legătură cu ceea ce ministrul Cîmpeanu și echipa domniei sale au propus în acele legi”, a adăugat Gelu Duminică.

Gelu Duminică: „Marea problemă în sistemul educațional românesc este fix inechitatea, este fix incluziunea”

„Sper ca noul ministru să facă și să țină cont de căile bătătorite de alții. Haideți să nu reinventăm roata și să-nțelegem că marea problemă în sistemul educațional românesc este fix inechitatea, este fix incluziunea. Este fix clivajul enorm pe care îl avem între comunități vulnerabile, inclusiv comunitățile cu romi, școlile care deservesc aceste comunități, și marile aglomerări urbane. Între centrul marilor aglomerări urbane și periferia marilor aglomerări urbane”, a explicat Gelu Duminică.

Dacă ne ducem în București, de exemplu, în Giulești sau Ferentari, nu are nicio legătură cu Sava și Caragiale. Ele sunt în București, însă dacă vă duceți să vedeți cum arată Liceul Energetic de pe Ferentari versus Liceul Caragiale din centru o să vedeți ce șanse dăm noi copiilor. Ce copii accesează acolo, cu ce bagaj socio-emoțional crunt și ce copii accesează celălalt liceu”, a mai spus sociologul Gelu Duminică la Europa FM.

Ascultă întreaga emisiune „Academia Europa FM” aici:

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/Academia-EFM-cu-MB-06oct22.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Emilia Șercan, despre plagiatul lui Sorin Cîmpeanu: „Nu este singura situație. Nu pot detalia acum, dar voi detalia când voi scrie” | VIDEO

articolul original.

5 octombrie, ziua mondială a educaţiei

5 October 2022 at 03:00
image

Anual, la 5 octombrie, în lume este celebrată ziua educaţiei şi a celor care activează în acest domeniu.

Profesorii sunt indispensabili unui învăţământ echitabil şi de calitate.

Organizaţia Naţiunilor Unite insistă ca dascălii să fie recrutaţi şi remuneraţi în mod adecvat, pentru a fi motivaţi, şi să beneficieze de o formare profesională satisfăcătoare, completată de resurse şi materiale educaţionale suficiente.

Tocmai de aceea, este necesară valorizarea muncii profesorilor.

Anual, la Paris, este decernat premiul care recompensează practicile şi performanţele în educaţie. Juriul alege trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor.

În România, de ziua educaţiei, în unele judeţe şi în Capitală, cursurile au fost anulate.

articolul original.

Anul școlar a debutat în condiții bune în comuna Sălcioara

5 September 2022 at 13:13
image

Dragi copii, dragi părinți, stimate cadre didactice,

Astăzi, începe un nou an școlar, într-o variantă nouă, cu schimbări destul de multe (și nu toate bine venite), la capătul unei vacanțe de vară „fierbinți”, în care cadrele didactice ce lucrează efectiv cu elevii s-au luptat pentru a îndrepta anumite decizii luate de actuala conducere a Ministrului Educației! Deși constat o anumită bulversare în rândul elevilor, părinților și chiar al profesorilor, o să mă opresc din analiza mea aici și o să îi las pe cei care se pricep să o facă!

Iar eu o să mă concentrez asupra celor aproape 2.800 de preșcolari și elevi care încep anul școlar 2022-2023 în grădinițele, școlile și liceele din orașul Pucioasa! Gândul meu se îndreaptă spre ei și le urez succes tuturor! Ca de obicei, un loc aparte au cei care pășesc pentru prima oară inttr-o gradiniță, școală sau liceu, pentru că aici emoțiile sunt și mai mari!

Rămânând la orașul nostru, vă asigur de faptul că, deși suntem compleșiți de lucrări, cu șantiere deja începute sau având contractele de lucrări semnate pentru 5 unități de învățământ, procesul educațional va decurge normal!

Împreună cu cei din conducerea unităților de învățământ și cadrele didactice, facem tot ceea ce este nevoie pentru ca toţi copiii noștri să învețe în condiții optime, chiar și în această perioadă dificilă!

Sigur, ne-am fi dorit ca elevii de la Colegiul Național Nicolae Titulescu să înceapă încă de mâine școala la ei „acasă” în locația modernizată, însă recepția la terminarea lucrărilor se va face abia pe data de 7 septembrie din motive independente de voința noastră, urmând ca, cel mai probabil pe 12 septembrie, aceștia să își reia activitatea în sediul lor, urmând ca cei de la Liceul Tehnologic să frecventeze școala pentru un an de zile în cele trei corpuri moderne realizate din containere pe Bulevardul Trandafirilor.

Apoi, avem situația de la Grădinița Prichindel, acolo unde copiii vor fi mutați, în aproximativ 2 săptămâni, intr-o locație provizorie, aleasă după multe dezbateri, situată pe strada Nufărului, construită tot din containere, care va asigura însă toate condițiile pentru desfășurarea normală a activitații! Toate acestea datorită faptului că actuala locație în care funcționează Grădinița Prichindel va fi demolată în această toamnă pentru a face loc unui sediu modern pentru aceeași grădiniță!

În plus de toate acestea, Grădinița Micul Prinț este și ea pregătită pentru lucrările de modernizare ce vor începe în săptămânile următoare, însă numai după ce vom muta preșcolarii de aici în clădirea ce a deservit Școala nr. 3, pentru o perioada de un an de zile!

Enumerând toate proiectele acestea, constat că vom avea cu toții un an greu și vă cerem încă o dată scuze pentru disconfortul creat!

Închei prin a vă transmite încă o dată faptul că suntem permanent prezenți lângă unitățile de învățământ, așa încât singurul lucru la care trebuie să ne concentrăm este educația!

Încă o dată, vă urez: succes dragi copii, succes stimate cadre didactice!

Constantin Ana,
Primarul orașului Pucioasa

articolul original.

Nicolae Ciucă: În momentul de față nu există un parcurs pentru revenirea în învățământul online

5 September 2022 at 08:54
Foto: digi24.ro

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că în momentul de față nu există un parcurs pentru revenirea în învățământul online. Totuși, spune premierul, autoritățile trebuie să fie pregătite pentru orice eventualitate.

Astfel, premierul a informat că este posibil să se reintre în sistemul online „punctual și specific”, iar autoritățile trebuie să fie pregătite pentru orice eventualitate.

În opinia sa, „Am discutat acest subiect atunci când s-au desfășurat analizele, înainte de începerea anului de învățământ. Așa cum avem datele în momentul de față, nu există acest parcurs, astfel încât să revenim la învățământul online”, a declarat Nicolae Ciucă.

În contextul actual social, premierul a subliniat că „niciodată nu zicem niciodată”.

În afirmaţiile sale, „Noi suntem pregătiți ca acolo unde, probabil, punctual și specific să fim în măsură să luăm și o astfel de decizie. Dar concluziile după doi ani de pandemie în care învățământul nu s-a desfășurat așa cum e firesc, ne determină să luăm măsurile de precauție, astfel încât să nu mai lăsăm să ajungem în situația în care să revenim în online.

Trebuie să pregătim sistemul de învățământ, trebuie să avem un suport tehnic și tehnologic pentru tot ceea ce înseamnă partea de modernizare a sistemului de educație, trebuie să existe și această posibilitate, dar nu vrem să ajungem acolo”, încheie Ciucă

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a transmis în mesaj cu ocazia începerii noului an școlar. Potrivit șefului Executivului, actualul Guvern își propune să readucă învățământul românesc în top, iar noile legi ale educației reflectă acest lucru.

„Minusurile care au ieșit la iveală în acel context în ceea ce privește capacitatea de modernizare a învățământului românesc încercăm să le corectăm printr-o nouă abordare a sistemului educațional din România, iar schimbările pe care le-am considerat necesare, cel puțin în acest moment, se reflectă în noile legi ale educației pregătite la nivelul Guvernului”, transmite premierul.

În cadrul modificărilor propuse în materie de învățământ preuniversitar, actul educațional trebuie să țină cont de potențialul și aptitudinile elevului, pentru a-i oferi fiecăruia șansa ca drumul pe care și-l va alege în viață să fie cel în care poate performa, spune Ciucă.

Aşadar, „Ne dorim să oferim fiecărui copil dreptul la educație. Pentru ca niciun elev să nu fie lăsat în urmă am dezvoltat programele destinate reducerii abandonului școlar și susținerii copiilor din medii defavorizate. Pentru reducerea decalajelor în nivelul de pregătire avem în vederea introducerea unor programe care să ajute la consolidarea cunoștințelor.

Atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus prin Proiectul „România educată” necesită așezarea învățământului românesc pe principii noi care să asigure accesul la educație de calitate și să valorifice potențialul uman al României. Ca prim-ministru, rămân ferm angajat pentru concretizarea soluțiilor de sprijin pentru învățământul românesc, inclusiv prin alocarea fondurilor de care este nevoie.

Un rol extrem de important în acest proces revine și personalului din sistemul de învățământ. Avem multe exemple de oameni dedicați misiunii pe care și-au ales-o în viață, de a forma generațiile tinere, iar munca lor vedem deseori cum este răsplătită cu performanțe obținute de elevii lor în competiții de anvergură internațională”, mai arată mesajul premierului Nicolae Ciucă.

articolul original.

Anul școlar 2022-2023 debutează într-o instituție de învățământ nouă în comuna Buciumeni

1 September 2022 at 14:23
image

Calitatea produselor pe care le consuma omul si pe care le foloseste in fiecare zi marcheaza insasi calitatea vietii sale, de aceea 9001 este una dintre certificarile indispensabilehttps://iso9001.ro/ vietii.

Omul doreste sa stie ca untul pe care il consuma este proaspat si ca nu contine nimic altceva in afara substantelor trecute pe eticheta. El este desprins sa bea o anumita cafea pentru ca ii apreciaza aroma, gustul, taria. O cafea prea prajita este amara si isi pierde din aroma care provoaca atata pofta. Unui cafegiu inrait ii este greu sa treaca pe langa o cafenea, sa simta aroma inconfundabila si datatoare de fericire si sa nu se opreasca sa isi comande cel putin o ceasca.

Era o vreme in care posibilitatea alegerii era limitata. Oamenii se bucurau sa gaseasca ulei, nu conta ca mirosea a peste si ca avea o culoare dubios-portocalie. Acum exista strandardele calitatii recunoscute la nivel mondial si standardele care garanteaza sanatatea consumatorului. Un ulei de floarea-soarelui fin, perfect nu poate fi inlocuit la vanzare de catre un ulei de rapita.

Toate acestea se datoreaza certificarii iso 9001 care reprezinta garantia unui management de calitate in anumite firme, fabrici si unitati care furnizeaza servicii.

Ce asteptari trebuie sa aiba un client de la un hotel care afiseaza certificarea iso prezentata mai sus in hol?

1. Sa aiba camera pregatita pentru el la ora stabilita. Daca i s-a spus ca se poate caza la ora 12, la ora 12, 01 sa poata deschide usa camerei rezervate, sa isi faca un dus, sa isi schimbe hainele de pe drum si sa se odihneasca in pat 20-30 de minute. Punctualitatea este esentiala fiindca oaspetii pot fi persoane cu copii care au nevoie de odihna si nu pot fi plimbati dintr-un loc in altul, batrani pe care drumul i-a obosit si au nevoie de odihna.

2. Sa fie curat luna inca de la intrare si vizitatorul sa binecuvanteze clipa in care a facut alegerea. Calitatea cazarii consta in primul rand in curatenie. Este dificil cand oamenilor le este teama sa atinga: pernele, lenjeria, tapiteria, usile de la dulapuri. Lenjeriile schimbate, baia cu toaleta si chiuveta igienizate produc multa placere musafirilor si cu siguranta ca vor mai veni in asemenea locuri.

3. Preparatele de la restaurant sa poata fi mancate fara grija si de catre copii, dar si de catre adultii hipersensibili. Iso 9001 garanteaza prospetimea ingredientelor, prepararea igienica si servirea in conditii de maxima igiena, dar si respectarea gramajului. Portiile sa fie suficient de generoase ca lumea sa se sature dupa ce le mananca.

4. Mediul sa fie steril: microbii si parazitii sa fie eliminati in totalitate, adica sa se faca periodic deratizare, dezinsectie si dezinfectie. Este normal ca unitatile de cazare publice sa fie curatate in acest mod, fiindca aici poposeste multa lume si este posibil ca fiecare sa lase la plecare ceva, insa esential este ca musafirii sa nu plece din hotel cu daunatori sau microbi.

5. Tarifele sa fie rezonabile. Niciodata sa nu se perceapa preturi exagerate pentru servicii de calitate indoielnica pentru ca unitatea respectiva risca sa ajunga la faliment.

6. Sa nu fie un poluator inrait, fiindca nu va fi suportat bine de catre vecini. Ce se poate intampla la un hotel dintr-o statiune montana sau marina sa determine vecinii sa protesteze impotriva lui?

Se pot arde resturi menajere de tot felul, iar fumul gros si toxic sa ii afecteze pe vecini. Uneori se pun pet-uri pe foc si in atmosfera se imprastie microplastic. Canalizarea se poate deversa intr-un lac sau intr-un rau splendid, iar apa care putea sa produca atata bucurie si sa intretina atat de multa viata devine contaminata. Exista si posibilitatea poluarii fonice: muzica de calitate dubioasa pana in zori si vecinii nu pot dormi, zgomote de masini cand este petrecere, de glasuri.

Sunt hoteluri care isi implora clientii sa murdareasca mai putine prosoape ca in acest fel cantitatea de apa consumata sa fie mai mica, iar deversarea apei cu detergent sa poata fi mai bine controlata.

La restaurant, sub chiuveta este montat separatorul de grasimi in acelasi scop nobil, pentru reducerea poluarii. Multi oameni nu stiu cat de nociv este uleiul in care s-au prajit alimente cand este aruncat in chiuveta sau si mai rau pe pamant.

Iso 9001 se afla acum la un click distanta, la jumatate de pret ca toti antreprenorii sa beneficieze de avantajele pe care le ofera certificarea managementului calitatii. Ea schimba mentalitatile angajatilor, ale patronului si managerului si ale clientilor fata de comportamentul moral pe care trebuie sa il aiba toata lumea in afaceri. In prezenta acestei certificari, principiul „merge si asa” dispare rapid pentru ca trebuie sa primeze respectul fata de oameni concretizat in eforturile fiecaruia pentru cresterea calitatii vietii tututor oamenilor si a menajarii mediului pentru ca natura este casa tuturor.

Calitatea este prioritara si ea se poate evalua si in paharul cu apa minerala cu lamaie servit la restaurant si in painea pe care o cumpara romanului si in strazile maturate ale orasului.

Exista restaurante la care clientii beau cu drag apa rece cu gheata si lamaie din pahar si restaurante in care totul pare artificial, facut fara tragere de inima.

Calitatea serviciilor este evidenta si in ceea ce priveste intretinerea unor plaje de pe litoral pentru ca oamenii platesc si sustin cu banii lor intreprinzatorii locali, de aceea nu ar trebui sa mai vada niciodata gramezile de alge urat mirositoare pe plaja si statiuni aflate in stare deplorabila.

Calitatea produselor si a serviciilor reflectata de iso 9001 reflecta calitatea umana de fapt.

articolul original.

Elevii din șase școli din județul Dâmbovița vor primi zilnic o masă caldă. A apărut Ordinul de ministru

1 September 2022 at 11:58

Decizie istorică la Voinești, unde Consiliul Local a aprobat, cu unanimitate de voturi, suspendarea cursurilor în patru școli din comună – Gemenea Brătulești, Suduleni I-IV, Suduleni V-VIII și Izvoare, urmând ca elevii să fie transportați în satul de centru. Măsura a fost îmbrățișată de părinți, dar și de Consiliul de Administrație al Liceului Tehnologic din localitate, unitate de învățământ care avea 7 săli de clasă libere în clădirea principală, din 13.

Ideea ca toți copiii din comună să învețe în aceeași școală, pentru a beneficia de condiții identice de studiu, este una la care primarul Dănuț Gabriel Sandu se gândește de mai mulți ani. Ne-a mărturisit edilul că majorarea prețurilor la energie electrică, gaze naturale și combustibilii solizi pentru încălzire l-a determinat să o pună în practică acum.

Decizia nu a fost luată însă fără o analiză temeinică și fără consultarea părinților. Prima condiție pe care a urmărit-o primarul, atunci când a solicitat efectuarea studiului de oportunitate, cu peste 45 de zile în urmă, a fost să se învețe într-un singur schimb. Analiza a evidențiat, totodată, și faptul că se va obține o reducere a cheltuielilor cu încălzirea de circa 1,2 miliarde de lei vechi, însemnând lemnele de foc pentru cele patru unități de învățământ comasate la centru. De precizat că spațiile de la liceu erau încălzite integral, chiar dacă nu se învăța în toate clasele.

Prin urmare, de luni – 5 septembrie 2022, toți elevii din clasele I-IV din comuna Voinești vor învăța în școala de centru, unde va mai rămâne o sală de clasă liberă din cele 13 disponibile, iar copiii de la V-VIII vor desfășura orele în clădirea centrală a Liceului Tehnologic Voinești, unde, de asemenea, va mai rămâne o sală de clasă liberă. Cât îi privește pe elevii de liceu și școală profesională, aceștia vor învăța în sălile de la parterul internatului.

„În acest sens, am parchetat, în regim de urgență, trei săli de clasă de la parterul internatului, foste laboratoare, am construit gard între internat și clădirea centrală a liceului și am închiriat un microbuz pentru transportul elevilor, pe lângă cele două pe care le deține Primăria. De asemenea, am stabilit stații din 300 de metri în 300de metri, de unde vor fi preluați copiii.

Prin această reformă, toți cei 650 de elevi din comuna Voinești vor beneficia de condiții foarte bune de învățământ, pentru că cele trei locații – Școala Voinești, Liceul Tehnologic și internatul – au încălzire centrală pe gaze naturale. Urmează ca, pentru anul școlar 2023-2024, să analizăm posibilitatea comasării claselor, fiecare urmând să aibă un număr minim de 18 elevi, fiindcă bugetul alocat sistemului de educație se face per capita, nu se ține cont de numărul de clădiri, iar cifra optimă pentru o clasă este 18.

Este o reformă pe care mi-o asum și care sunt convins că duce la creșterea calității actului educațional la nivelul comunei Voinești. Mi-am propus ca, în bugetul anului 2023, să construiesc, atât la Școala Voinești cât și la Liceu, două baze sportive moderne și, de asemenea, să dotăm toate sălile de clasă cu table electronice. Totodată, vom implementa catalogul electronic”, a declarat primarul Dănuț Gabriel Sandu pentru www incomod-media.ro.

Ne-a mai mărturisit edilul că se aștepta ca modificările propuse să genereze și nemulțumiri, însă a fost surprins de faptul că ca reacțiile împotrivă au venit dinspre unii profesori.

„Cel mai mult m-a deranjat că au existat 2-3 care au încercat să facă discriminare între elevi, iar asta nu voi accepta niciodată”.

articolul original.

Primăria Voinești a suspendat activitatea în patru școli. Elevii au fost comasați la centru

31 August 2022 at 13:58

Decizie istorică la Voinești, unde Consiliul Local a aprobat, cu unanimitate de voturi, suspendarea cursurilor în patru școli din comună – Gemenea Brătulești, Suduleni I-IV, Suduleni V-VIII și Izvoare, urmând ca elevii să fie transportați în satul de centru. Măsura a fost îmbrățișată de părinți, dar și de Consiliul de Administrație al Liceului Tehnologic din localitate, unitate de învățământ care avea 7 săli de clasă libere în clădirea principală, din 13.

Ideea ca toți copiii din comună să învețe în aceeași școală, pentru a beneficia de condiții identice de studiu, este una la care primarul Dănuț Gabriel Sandu se gândește de mai mulți ani. Ne-a mărturisit edilul că majorarea prețurilor la energie electrică, gaze naturale și combustibilii solizi pentru încălzire l-a determinat să o pună în practică acum.

Decizia nu a fost luată însă fără o analiză temeinică și fără consultarea părinților. Prima condiție pe care a urmărit-o primarul, atunci când a solicitat efectuarea studiului de oportunitate, cu peste 45 de zile în urmă, a fost să se învețe într-un singur schimb. Analiza a evidențiat, totodată, și faptul că se va obține o reducere a cheltuielilor cu încălzirea de circa 1,2 miliarde de lei vechi, însemnând lemnele de foc pentru cele patru unități de învățământ comasate la centru. De precizat că spațiile de la liceu erau încălzite integral, chiar dacă nu se învăța în toate clasele.

Prin urmare, de luni – 5 septembrie 2022, toți elevii din clasele I-IV din comuna Voinești vor învăța în școala de centru, unde va mai rămâne o sală de clasă liberă din cele 13 disponibile, iar copiii de la V-VIII vor desfășura orele în clădirea centrală a Liceului Tehnologic Voinești, unde, de asemenea, va mai rămâne o sală de clasă liberă. Cât îi privește pe elevii de liceu și școală profesională, aceștia vor învăța în sălile de la parterul internatului.

„În acest sens, am parchetat, în regim de urgență, trei săli de clasă de la parterul internatului, foste laboratoare, am construit gard între internat și clădirea centrală a Liceului și am închiriat un microbuz pentru transportul elevilor, pe lângă cele două pe care le deține Primăria. De asemenea, am stabilit stații din 300 de metri în 300, de unde vor fi preluați copiii.

Prin această reformă, toți cei 650 de elevi din comuna Voinești vor beneficia de condiții foarte bune de învățământ, pentru că cele trei locații – Școala Voinești, Liceul Tehnologic și internatul – au încălzire centrală pe gaze naturale. Urmează ca, pentru anul școlar 2023-2024, să analizăm posibilitatea comasării claselor, fiecare urmând să aibă un număr minim de 18 elevi, fiindcă bugetul alocat sistemului de educație se face per capita, nu se ține cont de numărul de clădiri, iar cifra optimă pentru o clasă este 18.

Este o reformă pe care mi-o asum și care sunt convins că duce la creșterea calității actului educațional la nivelul comunei Voinești. Mi-am propus ca, în bugetul anului 2023, să construiesc, atât la Școala Voinești cât și la Liceu, două baze sportive moderne și, de asemenea, să dotăm toate sălile de clasă cu table electronice. Totodată, vom implementa catalogul electronic”, a declarat primarul Dănuț Gabriel Sandu pentru www incomod-media.ro.

Ne-a mai mărturisit edilul că se aștepta ca modificările propuse să genereze și nemulțumiri, însă a fost surprins ca reacțiile împotrivă să vină dinspre unii profesori.

„Cel mai mult m-a deranjat că au existat 2-3 care au încercat să facă discriminare între elevi, iar asta nu voi accepta niciodată”.

articolul original.

Primăria Titu a premiat 100 de elevi și 28 de cadre didactice pentru excelență în educație

30 August 2022 at 16:43
image

Astăzi – 30 august 2022, în cadrul ședinței Consiliului Local Municipal Târgoviște, la un moment dat, unul dintre aleși, consilierul liberal Aurelian Cotinescu, a solicitat Executivului să comunice dacă Arhiepiscopia Târgoviștei a primit banii care au fost aprobați anul trecut pentru înființarea unui cimitir nou. Era vorba despre un sprijin financiar de 1.000.000 de lei. Terenul, în suprafață de circa 5,45 ha, pe care ar fi trebuit să se amenajeze cimitirul se află pe Șoseaua Găești, în imediata apropiere a societății Oţelinox SA.

Investiția nu a mai fost materializată din cauza unor norme nepermisive. Arhiepiscopia nu a renunțat însă la înființarea unui nou cimitir, acest obiectiv fiind absolut necesar ținând cont de faptul că celelalte cimitire de pe teritoriul municipiului Târgoviște sunt supraaglomerate.

Preotul vicar Ionuț Ghibanu, atent la toate detaliile și dispus să clarifice toate situațiile apărute, fără a lăsa să se întrevadă suspiciuni, speculații sau firave unde de îndoială, a prezentat obiectiv, bine documentat, procesul derulat pentru înființarea noului cimitir de pe Șoseaua Găești și de ce s-au împotmolit lucrurile.

„Anul trecut a fost aprobată suma de 1.000.000 lei prin credit de angajament, drept sprijin financiar pentru înființarea noului cimitir pe șoseaua Găești, pe un teren de 5.45 hectare, având în vedere faptul că Arhiepiscopia Târgoviştei a primit numeroase solicitări din partea locuitorilor municipiului Târgovişte în acest sens, deoarece numărul locurilor noi de înmormântare, în cimitirele existente, este foarte redus (cca. 100, în condițiile în care sunt peste 500 de inmormântări pe an).

Arhiepiscopia Târgoviştei şi-a asumat înfiinţarea unui nou cimitir în municipiul Târgovişte, care să includă circa 15.000 locuri de înmormântare, suma necesară realizării acestui proiect fiind de circa 15 milioane lei, ceea ce înseamnă că banii aprobați de primărie reprezintă aproape 7% din investiție.

Primăria, astfel, ar avea o contribuție financiară minimă la înființarea cimitirului, putând direcționa banii pe care i-ar fi folosit aici (pentru tot cimitirul) către alte proiecte importante ale urbei noastre.

Pentru realizarea acestui obiectiv, Arhiepiscopia Târgoviştei a depus toate eforturile în vederea obţinerii avizelor prevăzute de Certificatul de urbanism nr. 112/12.02.2020, emis de Primăria Municipiului Târgovişte cu scopul introducerii terenului în intravilan pentru înfiinţarea unui cimitir uman.

Astfel, s-au întocmit numeroase studii, întinse pe sute de pagini, şi s-au depus cereri şi documentaţii specifice la instituţiile avizatoare. Au fost dobândite avize favorabile de la CTATU Târgovişte, Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, Serviciul Rutier al IPJ Dâmboviţa, Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat, Compania de Apă Târgovişte, Distrigaz Sud Reţele, Transgaz Mediaş, Conpet Ploieşti, COS Târgovişte, SDEE Muntenia Nord, Agenţia Naţională de îmbunătăţiri funciare, Telekom, STS Bucureşti, precum şi puncte de vedere favorabile de la Direcţia Sanitar Veterinară Dâmboviţa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al Judeţului Dâmboviţa, Garda de Mediu Dâmboviţa şi Sistemul Hidrologic Independent Văcăreşti.

Din nefericire, eforturile de mai sus s-au dovedit a fi de prisos întrucât terenul situat în imediata vecinătate a unui obiectiv Seveso (SC Oţelinox SA), nu era reglementat urbanistic, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 3710/1212/2017, emis de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei”, a scris, pe pagina sa de Facebook, vicarul eparhial Ionuț Ghibanu.

În concluzie, Arhiepiscopia Târgoviştei a cheltuit o mulțime de bani pentru realizarea documentaţiei obligatorii prevăzute în Certificatul de urbanism, care, din păcate, a devenit inutilă. Conform studiului întocmit de SC Eco Green Consulting SRL, depus de SC Oţelinox SA, la Primăria Municipiului Târgovişte, cimitirul nu poate fi înfiinţat la o distanţă mai mică de 490 m faţă de obiectivul Seveso.

„Ţinând cont de cele de mai sus, am comunicat, în ianuarie 2022, Primăriei Municipiului Târgoviște, decizia de a renunţa la dreptul de folosinţă gratuită asupra terenului situat în municipiul Târgovişte, str. Şoseaua Găeşti şi, totodată, având în vedere că numărul locurilor noi de înmormântare disponibile în cimitirele târgoviştene este extrem de redus, am adresat rugămintea de a ne atribui un alt amplasament pentru înfiinţarea unui cimitir uman, stringent necesar la asigurarea de noi locuri de înmormântare pentru locuitorii municipiului Târgovişte, lucru care nu s-a realizat până azi”, a mai menționat preotul Ionuț Ghibanu, care a vrut să lămurească lucrurile înainte de a se porni, așa cum este obiceiul în târgul nostru, mulțime de speculații și de povești.

Așadar, milionul de lei aprobat anul trecut de către Consiliul Local Municipal Târgoviște ca sprijin financiar pentru edificarea cimitirului nu a mai fost acordat Arhiepiscopiei Târgoviștei.

articolul original.

Preșcolarii din Nucet vor începe anul școlar într-o grădiniță nouă

25 August 2022 at 12:40
image

Compania de Apă Târgoviște – Dâmbovița S.A. organizează in data de 31.08.2022, ora 09:30, la sediul său din Targtoviste, Bld. I.C.Bratianu, nr. 50, concurs pentru ocuparea postului vacant de VIDANJOR CURĂȚITOR CANALE în cadrul SECTOR REȚELE CANALIZARE – ARIE DE OPERARE TÂRGOVIȘTE – SECTIE TÂRGOVIȘTE – 1 POST

1. Criterii generale:
cetatenie romana sau cetatenia altor state membre UE si domiciliul in Romania
cunoaste limba romana, scris si vorbit
are varsta minima reglementata de prevederile legale, Codul Muncii

2. Criterii specifice:
Studii: 8 clase sau scoala profesionala
Sa fie apt/a din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei (aceasta conditie se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii

3. Descrierea postului:
Exploateaza in conditii de siguranta sistemul de canalizare
Efectueaza interventii prompte la avariile inregistrate la retelele de canalizare
Efectueaza controlul instalatiilor, corect si la timp
Asigura functionarea retelelor si a caminelor de canalizare
Participa la lucrari de interventii, intretinere si reparatii la retelele de canalizare

4. In vederea inscrierii la concurs, candidatii vor depune la Biroul Resurse Umane al Companiei de Apa Targoviste-Dambovita S.A., Bld. I.C. Bratianu nr.50, telefon 0245614403, in perioada 25.08.2022-29.08.2022, interval orar 08.00-16.00, un dosar de inscriere cuprinzand urmatoarele documente:
Dosar cu sina;
– Cerere de inscriere la concurs – se completeaza la depunerea dosarului;
– Declaratie privind acceptul protectiei datelor cu caracter personal-se completeaza la depunerea dosarului;
– Curriculum vitae;
– Copia actului de identitate;
– Copii diplome de studii/adeverinte privind nivelul studiilor finalizate
– Adeverinta care sa ateste starea de sanatate corespunzatoare, eliberata de medicul de familie al candidatului cu cel mult 6 luni anterior datei desfasurarii concursului.

Copiile de pe actele prevazute se prezinta insotite de documentele originale, pentru a se certifica pentru conformitatea cu originalul de catre secretarul comisiei de concurs din cadrul Biroului Resurse Umane sau in copii legalizate.

Vor fi declarati admisi si vor participa la concurs numai candidatii ale caror dosare indeplinesc conditiile de mai sus si depun un dosar de inscriere care sa cuprinda documentele solicitate.

Proba scrisa de specialitate – test grila –31.08.2022, ora 09:30.
– Pentru promovarea probei scrise, candidatul trebuie sa intruneasca minim 50 puncte, maxim 100 puncte
– Bibliografia pentru concurs este cea prezentata anexat.

Proba practica – 31.08.2022, incepand cu ora 11:00.

Vor fi selectati pentru a participa la proba practica numai candidatii care vor obtine minim 50 de puncte la testul grila.Pentru promovarea probei practice, candidatul trebuie sa intruneasca minim 50 puncte, maxim 100 puncte pentru a fi declarat admis,
Relatii suplimentare pot fi obtinute luni-vineri intre orele 800 1600 la Biroul Resurse Umane al Companiei de Apa Targoviste Dambovita SA.

B I B L I O G R A F I E
concurs ocuparea postului vacant de VIDANJOR CURATITOR CANALE in cadrul SECTOR RETELE CANALIZARE- ARIE DE OPERARE TARGOVISTE- SECTIE TARGOVISTE- 1 POST

1. Legea nr.319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, cu modificarile si completarile ulterioare
Capitolul II – Domeniu de aplicare
Capitolul IV – Obligatiile lucratorilor

2. Legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor,
Cap. II: Obligatii privind apararea impotriva incendiilor
SECTIUNEA 6: Obligatiile administratorului, conducatorului institutiei, utilizatorului si salariatului;

3. Ordinul Presedintelui ANRSC nr.88/2007- regulamentul cadru de organizare si functionare a serviciilor publice de alimentare cu apa si canalizare

articolul original.

Rectorul ASE București, Nicolae Istudor: proiectul legii învăţământului superior, mai bun decât actuala lege

4 August 2022 at 11:51
Rector ASE Bucuresti

Rectorul Academiei de Studii Economice (ASE), Nicolae Istudor, a declarat că proiectul legii învăţământului superior, aflat în dezbatere publică, este „mult mai bun” în ansamblul său decât actuala lege, chiar dacă „pe alocuri se mai dezbat lucruri”.

„În ansamblu, legea este mult mai bună decât cea veche, fără doar şi poate. Mai sunt pe alocuri, probabil că se mai dezbat lucrurile în continuare, dar aşa cum o văd eu este o lege destul de bună. Pensionarea, finanţarea şi bunuri şi servicii, acelea au fost propunerile chiar ale noastre, de la ASE”, a afirmat Istudor.

Rectorul ASE consideră că prelungirea activităţii cadrelor didactice cu vârste peste 65 de ani ar trebui să se facă aşa cum este în actuala lege – pe baza unei metodologii a Senatului universitar.

„Împreună cu Marian Preda, colegul nostru de la Universitatea din Bucureşti, care este preşedintele Consorţiului, am fost la Ministerul Educaţiei. Trei dintre propuneri au fost acceptate, iar un punct se mai discută. Este vorba despre pensionarea la 65 de ani sau prelungirea pe baza unor criterii stabilite printr-o metodologie aprobată de Senat. Acea chestiune se mai discută, spunând că nu ar fi nevoie să existe o metodologie, ci la simpla cerere a cadrului didactic să se poată face prelungirea. Noi suntem de altă părere – să păstrăm în învăţământ numai pe acei colegi ai noştri care îndeplinesc criteriile. (…) Cum facem şi acum. Noi am aprobat deja pe anul acesta pentru 11 colegii. Cum este în legea actuală, pe baza unei metodologii aprobate de Senat”, a spus rectorul.

Ministerul Educaţiei  ”deschis” la propuneri

Istudor a afirmat că reprezentanţii Ministerului Educaţiei au fost „deschişi” faţă de propunerile venite din partea instituţiei de învăţământ superior şi a consorţiului din care aceasta face parte.

„Au fost destul de deschişi colegii de la minister. Academia de Studii Economice a avut vreo 50 de puncte. 30 au fost acceptate, mai mult de tehnică legislativă. Ce văd eu important este că acolo unde aveam deblocări de solduri puteam să le folosim pentru burse şi investiţii. Am solicitat şi s-a acceptat să putem folosi deblocările de solduri şi pentru bunuri şi servicii, mai ales că au crescut preţurile la toate utilităţile. Au acceptat propunerea noastră ca finanţarea suplimentară să fie 45% din finanţarea de bază. Era iniţial propunerea de 33% şi consorţiul a venit cu propunerea de 45% şi a fost agreată”, a explicat Istudor.

articolul original.

Înscrieri pentru cursul de formare a ofițerilor în activitate

4 August 2022 at 11:01
By: Regie
image

Ministerul Apărării Naționale, prin intermediul Centrului Militar Județean Sălaj, a început înscrierile pentru cursurile de formare a ofițerilor în activitate, sesiunea a II-a, specialitatea militară Educație Fizică.

Acestea se vor desfășura în perioada 10 octombrie 2022-16 iunie 2023, la Centrul de pregătire a cadrelor militare în domeniul educației fizice și sportului în armată, din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I” București. Sunt scoase la concurs 4 locuri, la Centrul de pregătire a cadrelor militare în domeniul educației fizice și sportului în armată, din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I” București.

CRITERII DE RECRUTARE:

  • Vârsta maximă: 45 de ani împliniţi, la data acordării gradului şi numirii în funcţie la finalizarea cursului de formare.
  • Studii: absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ superior acreditate, cu diplomă de licenţă, cu specializarea Educație fizică și sportivă sau Sport și performanță motrică.
  • Vechime: pentru candidaţii care sunt militari în activitate în cadrul MApN: cel puţin 3 ani vechime în serviciu ca maiştri militari/subofiţeri sau soldaţi/gradaţi profesionişti, în activitate (calculată de la data absolvirii studiilor militare/cursurilor de formare, respectiv a programuluide instruire, şi până la data începerii cursului de formare a ofiţerilor în activitate) și să fi fost apreciaţi prin ultimele trei documente de evaluare profesională anuală cu calificativul cel puţin „Foarte bun”;
  • pentru candidaţii civili, în rezervă sau din rândul personalului celorlalte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională: 3 ani experiență în domeniul studiilor de licenţă (să facă dovada că au lucrat cel puțin 3 ani în domeniul studiilor cerute).

Se pot înscrie candidaţii care provin din rândul maiştrilor militari şi subofiţerilor în activitate sau în rezervă, al SGP în activitate sau în rezervă precum şi din rândul civililor din cadrul şi din afara M.Ap.N.

Înscrierile se fac online la https://www.recrutaremapn.ro/signupform.php sau mergând personal, la biroul informare-recrutare din cadrul centrului militar al județului/sectorului în care aveți domiciliul.

Adresele și numerele de telefon sunt disponibile aici: www.recrutaremapn.ro

După înscriere și susținerea probelor de selecție vor fi întocmite dosarele de candidat, conform precizărilor personalului recrutor, iar examinarea medicală se va susține după concursul de admitere.

articolul original.

IMMUNE Building Standard™, implementat și în instituţiile de învăţământ: St. Catherine’s British School din Atena devine prima școală certificată IMMUNE™ din lume

3 August 2022 at 13:10

3 august 2022. IMMUNE Building Standard™, standardul creat pentru a atenua efectele pandemiei de Covid-19, își continuă expansiunea globală începută în 2020. După birouri, spații industriale și rezidențiale, standardul lansat la inițiativa Genesis Property, membru al European Property Federation, acoperă acum și clădirile instituțiilor de învățământ.

St. Catherine’s British School, o școală internațională situată în nordul Atenei, Grecia, a obținut cel mai înalt nivel de certificare IMMUNE Building Standard™, devenind prima instituție de învățământ certificată din lume.

Școala a obținut eticheta IMMUNE™ – Resilient, echivalentul a 5 stele din 5, în urma implementării cu succes a majorității măsurilor incluse în IMMUNE™ Assessment Scoring Index, un instrument de evaluare dezvoltat de Genesis Property. Clădirea dispune acum de sisteme de filtrare a aerului îmbunătățite și beneficiază de o igienizare mai bună în zone esențiale, cum ar fi intrarea principală, lifturile, scările, zonele de contact și mânerele ușilor. În plus, au fost instalate dezinfectante automate pentru mâini la intrarea principală și în holurile de la fiecare etaj.

„Suntem mândri să primim această certificare, accentuând prioritatea noastră strategică pentru crearea și facilitarea accesului la un mediu sănătos pentru întreaga noastră comunitate, în special pentru personalul și studenții noștri. Este responsabilitatea noastră să creăm un cadru și un viitor mai verde pentru generațiile viitoare, iar această certificare confirmă viziunea și misiunea noastră în practică”, a declarat Stuart Smith, CEO și director al St. Catherine’s British School.

Înființată în 1956, în incinta Ambasadei Marii Britanii din Atena, St. Catherine’s British School găzduiește în prezent peste 1.300 de elevi, cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, de 54 de naționalități. Școala este membru executiv al COBIS (Council of British International Schools), și este acreditată HMC (Head) și IBO World School (International Baccalaureate). St. Catherine’s British School are facilități de predare și opțiuni de recreere remarcabile, inclusiv un teatru de 350 de locuri, laboratoare de știință de ultimă generație, un Fablab de tehnologie de design și multe altele. În plus, sălile de clasă sunt dotate cu tehnologie interactivă de tip tablă inteligentă.

„Această nouă realizare importantă pentru IMMUNE Building Standard™ demonstrează angajamentul puternic pentru crearea unor medii construite mai sănătoase pentru prezent, dar și pentru viitor, precum și versatilitatea și adaptabilitatea standardului. Susținem educația într-un mediu sigur și credem că este responsabilitatea noastră să susținem potențialul generațiilor viitoare. Atingând cel mai înalt nivel, 5 stele din 5, St. Catherine’s confirmă angajamentul de a transforma instituția de învățământ în cel mai bun loc în care copiii își pot demonstra spiritul inovator și creativitatea”, spune Liviu Tudor, fondator al Genesis Property și președinte al Federației Europene a Proprietăților.

IMMUNE™ se bazează pe o investiție practică în Healthy by Design System (HbDS), care le dă posibilitatea operatorilor clădirii să verifice și să ajusteze starea clădirii la un nivel de performanță sănătos, oferind ocupanților spațiul și încrederea necesare pentru o experiență sănătoasă.

Fiecare clădire certificată IMMUNE™ încorporează tehnologii și echipamente specializate, dar și personal dedicat, cum ar fi un IMMUNE™ Steward, pentru a gestiona operațiunile și parametrii de sănătate ai clădirii, conform recomandărilor. Standardul se bazează pe indicele IMMUNE™ Assessment Scoring Index care cuprinde peste 130 de măsuri recomandate pentru implementarea în clădiri, ce includ soluții tehnice pentru inginerie arhitecturală, tehnologie și design.

Un evaluator de clădiri autorizat desfășoară procesul de evaluare al unei proprietăți și recomandă Healthy by Design Building Institute (HDBI) certificarea IMMUNE™ cu una dintre cele trei etichete: Puternic (3 stele), Solid (4 stele) sau Rezilient (5 stele).

__________

Despre IMMUNE Building Standard™

IMMUNE Building Standard™, un standard global inovator care certifică reziliența clădirilor la amenințări de sănătate precum pandemia Covid-19, a fost lansat în 2020 de Genesis Property, lider în dezvoltarea de birouri de clasă A în România, cu o experiență de aproape 20 de ani în sectorul imobiliar. Genesis Property deține și administrează peste 150.000 de metri pătrați de spații de birouri de clasa A pentru clienți precum HP, Accenture, Societe Generale, Ericsson, Garanti BBVA, Infineon, Luxoft, Siemens și Alpha Bank, unde lucrează peste 20.000 de angajați.

Prin IMMUNE™, compania își propune să contribuie în mod durabil la crearea clădirilor sănătoase ale viitorului. Conceput ca răspuns la pandemia COVID-19, acest standard este inspirat din tehnologiile și procedurile avansate utilizate cu succes în instituțiile medicale și în unitățile de cercetare și adaptat pentru a fi utilizat în domeniul imobiliar comercial.

immune-building.com

 

Despre St. Catherine’s British School 

St Catherine’s British School a creat un mediu care respectă toate culturile, promovează excelența și fericirea și încurajează toți elevii să își atingă potențialul maxim, cu scopul de a dezvolta persoane care învață mereu și cetățeni globali responsabili. Cu o istorie de peste 65 de ani de predare și educare, școala reunește în prezent elevii de pe plan local care studiază pe termen lung cu elevii din întreaga lume. Datorită excelenței sale academice, școala St. Catherine’s este principala alegere pentru majoritatea familiilor din zonă, dar și de peste hotare, care își doresc o educație britanică de primă clasă într-un context internațional pentru copiii lor.

Școala urmează un curriculum care se bazează îndeaproape pe Curriculum Național din Anglia și Țara Galilor pentru elevii între 5 și 16 ani, toți elevii urmând cursuri de engleză, matematică, științe, TIC, educație fizică și una dintre cele patru limbi moderne. În plus, există o gamă de materii creative și umaniste predate în cadrul diferitelor etape cheie. În ultimii doi ani, toți elevii pot studia pentru Diploma IB completă, iar în cele șase grupe de materii pentru diplomă sunt disponibile o serie de materii.

stcatherines.gr

 

articolul original.
❌