ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 October 2022Ultimele Stiri

Chisăliţă: Facturile oamenilor vor veni cu întârziere

4 October 2022 at 12:43
By: (G.Z.)

Facturile la energie şi gaze vor veni cu întârziere, iar oamenii vor trebui să plătească dintr-o singură dată consumul pe două-trei luni, a afirmat, marţi, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

El a arătat că furnizorii de energie nu au avut timp să modifice softurile de emitere a facturilor. Mai exact, OUG 119/2022 a fost adoptată pe 1 septembrie, cu aplicabilitate din aceeaşi zi.

„A modifica un soft presupune timp. Din experienţa modificărilor trecute, înseamnă între două şi trei luni. Deci din păcate consumatorii să se aştepte să primească facturi abia peste două sau trei luni, bineînţeles facturile vor fi mari, pentru că vor cumula cantităţi pe o perioadă mai lungă de timp”, a spus Chisăliţă.

El a amintit că la fel s-a întâmplat şi în toamna anului trecut, când legislaţia a fost modificată peste noapte. Atunci, unii furnizori au decis să factureze în continuare şi să-şi adapteze softul din mers, dar au fost amendaţi că nu au aplicat din prima noua legislaţie.

„Ei au zis trimitem facturile pe vechile softuri şi în momentul în care softul va fi finalizat vom trimite regularizări. Atunci au fost acuzaţi că nu respectă legea şi că sunt hoţi. Atunci, dacă asta a fost reacţia societăţii, companiile nu vin cu alte facturi până nu este gata softul”, a arătat reprezentantul AEI.

Din păcate, cei care suferă sunt consumatorii finali, care vor trebui să plătească dintr-o singură dată facturi mari pentru două-trei luni.

„Cel mai probabil, vorbim de toţi clienţii, de milioane de clienţi. Furnizorii nu sunt obligaţi să eşaloneze aceste plăţi”, a adăugat specialistul AEI.

Asociaţia Energia Inteligentă a lansat marţi Pactul pentru Rezilienţa Energiei Curate în România, un program care îşi propune derularea unei campanii de analiză, informare şi conştientizare asupra necesităţii reducerii consumului energetic şi a deschiderii către surse de energie curată, ce pot conduce la depăşirea situaţiilor de criză.

De asemenea, toate aceste lucruri sunt esenţiale pentru o tranziţie energetică echilibrată, prin cele patru mari axe: eficienţă energetică, energie curată, transport sustenabil şi prevenirea crizei în energie.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

În Comuna Borăscu, banii de la Guvern vin greu

2 October 2022 at 09:40
image

Primarul Comunei Borăscu, județul Gorj, Constantin Țucu a reușit în 2020 să obțină primele fonduri pentru alimentarea cu apă a comunei, fonduri europene. A venit pandemia, iar lucrarea care trebuia să fie gata în 2021, nu este gata nici azi. Până acum, s-au investit circa 8 milioane de lei în primii kilometri de canalizare și conducte pentru aducțiunea de apă. Comuna și-a propus să realizeze o lucrare pe o rețea de 12 km. Primăria a încercat apoi, prin Programul „Anghel Saligny” -fonduri de stat, să obțină o nou finanțare dar suma primită nu a fost la nivelul așteptat. Adică Primăria Borăscu a primit 1,5 milioane lei, sumă care, în concepția Primăriei, nu va fi suficientă pentru mai mult de 6 km de rețea de apă, sau nu va putea acoperi decât lucrările pentru unul din satele comunei.

articolul original.

EXCLUSIV | Pasagerii nimănui. Blue Air a anulat toate cursele, dar nu a anunțat și călătorii care așteptau în aeroport de multe ore. ”Printre pasageri sunt oameni în vârstă, copii, unii pierd programări la doctor”

6 September 2022 at 15:35
image

Blue Air a anunțat marți, după ora 16.00, printr-un comunicat de presă, că și-a suspendat toate cursele, de marți 6 septembrie până pe 12 septembrie, argumentând că nu-și mai poate plăti furnizorii, din cauza popririi conturilor companiei de către Ministerul Mediului, pentru neplata unei amenzi. Printre probleme și acuzații, reprezentanții Blue Air au uitat un lucru semnificativ în ecuația zborului, și anume că trebuie să-și anunțe și sutele de pasageri care așteaptă de dimineață în aeroport să se poată îmbarca în avioanele care să îi ducă spre destinațiile pentru care au plătit bilete de sute de euro. Pasagerii au primit, toată ziua, doar informații că zborurile sunt amânate câteva ore și să aștepte că vor pleca.

Ziua a început cu 8 curse Blue Air care au plecat spre destinații. Prima cursă Blue Air care nu a mai decolat a fost cea spre Paris, de la ora 10.50.

Au urmat cursele de la orele 13:23, spre Stockholm, 14:45 spre Lyon, 14:50 spre Atena, 15:15 Palma de Mallorca, 15:45 spre Dubrovnic și celelalte curse programate după ora 16.00.

Haos și nervi cu biletul în mână. Și pe mine cine mă duce la destinație?

Un pasager care trebuia să plece cu avionul de la 10:50 spre Paris a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că deși cursa nu a plecat la ora programată, nu a venit niciun reprezentant al Blue Air să le spună ce se întâmplă. Abia mai târziu au fost anunțați că avionul va decola spre Paris la ora 13:30. Ulterior, au urmat noi anunțuri de amânare a decolării, pentru 14:30, 15:30, până când, în final, în jurul orei 16:00, compania a anunțat, printr-un comunicat, că toate zborurile de marți sunt anulate.

Dar în timp ce compania transmitea mesajul prin comunicat de presă, în aeroport, sute de oameni nu știau că nu vor mai pleca deloc spre destinații.

Zborul era programat la ora 10:50. Inițial, ne-au spun că o să decolăm la 13:30. Niciun reprezentant nu a venit la poarta de îmbarcare, nu ne-au dat nicio explicație. Printre pasageri sunt mulți oameni în vârstă, sunt copii, sunt oameni care pierd programări la doctor”, a spus pasagerul care avea bilet la cursa Blue Air de la ora 10.50, spre Paris.

Acesta a precizat că, ulterior, două reprezentante ale Blue Air i-au anunțat pe pasagerii cursei care trebuia să plece spre Paris că ”avionul chiar există”, dar că decolarea a fost amânată la 14:30, apoi la 15:15.

Pentru șapte curse Blue Air anulate, peste 1.000 de pasageri trebuie să își recupereze bagajele de cală. Alte șapte curse sunt anulate la plecarea de pe Aeroportul Henri Coandă Otopeni până marți seară.

Blue Air invocă ”o situație neprevăzută” și acuză pierderi de 5 milioane de euro după ”instigările” unui oficial ANPC

După ora 16.00, reprezentanții Blue Air au anunțat anularea tuturor curselor, au precizat motivele și au acuzat un reprezentant cu rang înalt al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) de ”instigare directă”, care a ”distrus încrederea pasagerilor” și a adus pierderi de milioane de euro.

Datorită unei situații neprevăzute, constând în poprirea tuturor conturilor companiei Blue Air de către Ministerul Mediului pentru neplata unei amenzi, compania aeriană Blue Air Aviation se vede obligată, fiind în imposibilitate de a achita vreun furnizor, să sisteze toate zborurile programate a pleca din România, respectiv din București Otopeni, Bacau, Cluj Napoca și Iași până luni, 12 septembrie 2022.

Toate zborurile planificate din afara României către orice aeroport din România, astăzi 6 septembrie, vor fi operate conform orarului publicat. Această situație este determinată de poprirea conturilor societății, fără o comunicare prealabilă de la Ministerul Mediului către Blue Air și fără nici o încercare din partea autorităților de a concilia aceasta situație”, a anunțat operatorul aerian, în comunicat.

Reprezentanții Blue Air susțin că declarațiile și instigările directe ale unui reprezentant cu rang înalt al ANPC au condus la ”distrugerea semnificativă a încrederii clienților în compania Blue Air, generând pierderi de peste 5 milioane de euro, prin reducerea volumului de vânzări bilete”.

Aceștia acuză și că, în urma acelor declarații, ”a crescut presiunea din partea furnizorilor cheie ai societății Blue Air Aviation de a achita sumele in avans, lucru imposibil acum în condițiile popririlor tuturor conturilor societății”.

Mai mult, susțin aceștia, prin subminările făcute de un oficial de rang înalt al statului, a fost ”distrusă încrederea pasagerilor Blue Air în capacitatea operațională a companiei”, fiind prejudiciate grav și îngreunate operațiunile companiei Blue Air.

”Declarațiile și acțiunile iresponsabile ANPC, mai sus detaliate, au adus compania Blue Air în situația nedorită de a-și reduce operațiunile pentru perioada imediat următoare, cu scopul de a facilita finalizarea analizei impactului din partea investitorilor și al obținerii autorizațiilor necesare în vederea discuțiilor cu investitorii”, spun reprezentanții Blue Air.

Angajați revoltați, pasageri nemulțumiți

Reamintim că jurnaliștii Gândul au scris despre faptul că  Blue Air se confruntă cu o situație fără precedent, iar salariații nu sunt numai revoltați, ci și disperați. În același timp, angajații revoltați susțin că, la nivelul conducerii de zbor a companiei, reacția este una de ”răzbunare” atunci când sunt transmise nemulțumirile, iar unii dintre piloți refuză să mai zboare pentru că nu și-au primit salariile și… ”fac Uber.”

Anterior, Blue Air dădea o altă explicație pentru întârzierile zborurilor companiei, la solicitarea Gândul de a lămuri situația.

„În sezonul acesta de vârf, ele sunt fie generate de rotațiile aeronavelor, fie de vremea neprielnică. Vă dau un exemplu, ieri (n.r. -luni, 5 septembrie) a fost o furtună puternică la Paris și aeronava a trebuit să aterizeze la Bruxelles. Există diverși factori care generează aceste întârzieri.

Da sunt probleme cu plata salariilor, dar nu confirm această informație că piloții noștri nu ar dori să mai zboare din cauza neplății. Nu, nu există asta!”, declara un reprezentant al Blue Air, contactat de Gândul.

Peste 130 de curse Blue Air întârziate în săptămâna 25 – 31 august

În intervalul 25 – 31 august 2022, pe Aeroportul “Henri Coandă”, 748 zboruri (aterizări și decolări) au înregistrat întârzieri mai mari de 30 minute, cu 122 mai puține față de săptămâna anterioară.

Dintre acestea, mai mult de jumătate (390) au avut drept cauză întârzierea sau rotația echipajelor sau aeronavelor.

Cele mai multe zboruri întârziate s-au înregistrat la companiile aeriene Wizz Air (223 de zboruri), Blue Air (137 de zboruri), Ryan Air (123), Tarom (94 de zboruri).

În același interval de referință, au fost anulate 12 zboruri. În intervalul 25 – 31 august 2022, pe AIHCB au fost operate 2409 zboruri, dintre care 2157 regulate.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Situație critică la Blue Air. Neplătiți de peste două luni, piloții refuză să mai zboare și se reprofilează în șoferi Uber (SURSE)

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul Zilei, Adevărul, Mișcarea de Rezistență, Aleph citeste mai mult
articolul original.

„În dulcele stil clasic”. Întârziere de peste 2 ore pentru trenul Arad – Mangalia

15 August 2022 at 08:53
By: -
image

Pasagerii care au călătorit în noaptea de duminică spre luni cu trenul IR 1922 Arad – Mangalia au avut peste două ore întârziere, peste cele aproximativ 15 ore cât ar dura în mod normal călătoria, din cauza unei defecţiuni la locomotivă și a unei avarii, informează pressalert.ro.

„Referitor la întârzierea înregistrată în parcurs, de trenul IR 1922, care circulă în relația Arad – Mangalia, menționez faptul că trenul a acumulat 113 minute de întârziere din cauza unor probleme la locomotivă”, a anunțat, luni, Oana Brânzan, purtător de cuvânt al CFR SA.

De asemenea, trenul a avut și 32 de minute de întârziere din cauza unei avarii produsă duminică la sistemul de alimentare cu energie electrică a liniei de contact, pe raza Regionalei Timișoara, care a fost remediată în cel mai scurt timp.

articolul original.

Ce drepturi ai dacă zborul a fost anulat sau dacă avionul are întârziere o oră, 2, 3 4 sau mai mult de 5 ore. Toți românii trebuie să știe acest lucru

3 July 2022 at 08:56

În cazul în care nu te-ai confruntat niciodată cu problema unui zbor anulat sau cu amânarea orei de plecare de pe aeroport, te poți considera un călător norocos. Totuși, ce se întâmpla dacă programul îți este dat peste cap de o companie aeriană? Când primești despăgubiri în bani și ce se întâmplă dacă există o întârziere de decolare mai mare de cinci ore? La aceste întrebări vi găsi răspunsul în rândurile ce urmează.

În primul rând, încearcă să îți păstrezi calmul. Aprinderea spiritelor nu va ajuta pe nimeni și, cu siguranță, nu va accelera plecarea aeronavei din aeroport.

Apoi, trebuie să știi că drepturile pasagerilor aerieni sunt stabilite de Regulamentul nr. 261/2004 al Consiliului European și al Parlamentului European.

Ce se întâmplă facă avionul are întârziere

Regulamentul stabilește un sistem cu trei trepte de penalizare, în funcție de numărul orelor de întârziere:

 • în eventualitatea întârzierilor prelungite (două ore sau mai mult, în funcție de distanța de zbor), pasagerilor li se oferă în toate cazurile mese și băuturi răcoritoare și dreptul la două apeluri telefonice gratuite sau la două mesaje telex, fax sau e-mail;
 • dacă ora de plecare este prevăzută pentru ziua următoare, pasagerilor li se oferă de asemenea cazare hotelieră și transportul până la locul de cazare și de la acesta la aeroport;
 • dacă întârzierea este de cel puțin cinci ore, pasagerii au posibilitatea să aleagă între rambursarea costului integral al biletului și, dacă este cazul, un zbor de retur la punctul de plecare inițial.

În situația în care pasagerii ajung la destinația finală cu trei ore sau mai mult după ora programată de sosire (cum ar fi pasagerii ale căror zboruri sunt anulate), aceștia pot solicita compensații forfetare de la compania aeriană, cu excepția cazului în care întârzierea este cauzată de circumstanțe extraordinare.

Ce se întâmplă facă avionul are întârziere / Sursa foto: Profimedia
Ce se întâmplă facă avionul are întârziere / Sursa foto: Profimedia

În cazul anulării unui zbor, pasagerilor în cauză trebuie să li se ofere:

 • dreptul la deservire (mese și băuturi răcoritoare, cazare hotelieră, transportul dintre aeroport și locul cazării, posibilitatea de a efectua apeluri telefonice gratuite sau de a trimite gratuit două mesaje prin telex, fax sau e-mail);
 • dreptul la rambursarea costului biletului în termen de șapte zile, la un zbor de retur la punctul de plecare inițial sau la redirecționarea spre destinația lor finală;
 • dreptul la o compensație în valoare de:
  • 250 EUR pentru toate zborurile de 1 500 km sau mai puțin;
  • 400 EUR pentru toate zborurile în interiorul UE de peste 1 500 km și pentru toate celelalte zboruri cuprinse între 1 500 și 3 500 km;
  • 600 EUR pentru toate zborurile care nu intră sub incidența punctelor precedente.
Drepturile călătorilor, în cazul în care un zbor este anulat / Sursa foto: Profimedia
Drepturile călătorilor, în cazul în care un zbor este anulat /
Sursa foto: Profimedia

Compensația se plătește în cazul în care pasagerul nu a fost informat cu privire la anulare cu suficient timp în prealabil. Cu toate acestea, nu este necesar să se plătească dacă transportatorul poate dovedi că anularea este cauzată de circumstanțe extraordinare care nu ar fi putut fi evitate chiar dacă s-ar fi luat toate măsurile rezonabile.

Dumitru Prunariu, despre cum a prins dragoste de zbor: „La 4-5 ani mă întrebam care este diferența dintre un avion și o pasăre”

VIDEO | Un pasager fără experiență de zbor a pilotat un avion până la cel mai mare aeroport din zonă. „A fost o situație gravă”

VIDEO | Pasager „șifonat” de Mike Tyson, în timpul unui zbor cu avionul. Motivul pentru care boxerul l-a luat la pumni”

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.
 • There are no more articles
❌