ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023STIRIPESURSE

Azerbaidjanul poate livra Europei energie pentru un secol

1 February 2023 at 05:23
azerbaijan azerbaidjan steag

Azerbaidjanul poate fi un furnizor de încredere de energie pentru Europa, timp de o sută de ani, a declarat luni președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, cu ocazia unei vizite în Ungaria, a informat Ria Novosti.

„Țara noastră are suficientă energie pentru a satisface nevoile Europei, ca furnizor de încredere pentru următoarea sută de ani”, a declarat Aliyev în timpul unei întâlniri cu premierul ungar Viktor Orban, a informat agenția de știri MTI.

Orban, la rândul său, a spus că Azerbaidjanul a promis că va dubla cantitatea de gaz natural furnizată Europei până în 2027 și a semnat, de asemenea, un acord cu Georgia, Ungaria și România pentru a furniza energie electrică verde în Europa via Marea Neagră.

"Atât gazele naturale, cât și electricitatea provenind din Azerbaidjan trec prin Ungaria, așa că și Ungaria beneficiază de această nouă situație. Suntem bucuroși că Ungaria devine parte a soluției, nu o problemă în ceea ce privește aprovizionarea cu energie a Europei", a spus Orban.

De asemenea, agenția raportează că Aliyev i-a invitat pe Orban și pe președintele Katalin Novak, cu care de asemenea s-a întâlnit și în timpul vizitei la Budapesta, să efectueze o vizită oficială în Azerbaidjan.

În timpul vizitei au fost semnate șapte acorduri, cel mai important fiind o declarație privind parteneriatul strategic extins. Celelalte au vizat, printre altele, cooperarea în domeniul gazelor naturale, agriculturii, cercetării spațiale și migrației.

Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, a declarat anterior că Ungaria, România, Bulgaria și Slovacia au făcut apel la CE să aloce fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii în vederea aprovizionării cu gaz azer a Europei, deoarece acest lucru răspunde intereselor întregii regiuni. Potrivit ministrului, va deveni clar dacă UE este pregătită să treacă de la discuțiile despre diversificarea ofertei la luarea de măsuri și implementarea lor. În septembrie, Szijjarto a anunțat, la întâlnirea miniștrilor energiei din statele turcice, că volumul de gaze care vine din Azerbaidjan către Europa se va dubla în următorii ani, afirmând că aceasta este cea mai realistă posibilitate de diversificare a aprovizionării europene cu energie.

Ministerul de Externe al Ungariei a declarat că Ungaria lucrează la diversificarea aprovizionării cu gaze către țară, dar nu va fi posibilă înlocuirea resurselor energetice rusești pe termen scurt. Pe lângă creșterea importurilor de gaz azer, Ungaria este interesată de creșterea livrărilor de GNL către țară printr-un terminal de pe (insula) croată Krk și dezvoltarea unui zăcământ de gaze în România.

articolul original.

Marea Britanie refuză Kievul: 'Nu este practic să trimitem Ucrainei avioane de luptă Typhoon şi F-35'

1 February 2023 at 05:23
F-35 Lightning II

Premierul britanic Rishi Sunak consideră că "nu este practic" să ofere Ucrainei avioane sofisticate de luptă, așa cum a cerut Kievul, dar promite să accelereze sprijinul pentru a permite "câştiguri decisive" împotriva invadatorilor ruşi, relatează marţi DPA, conform Agerpres.

"Avioanele de luptă Typhoon şi F-35 ale Marii Britanii sunt extrem de sofisticate şi este nevoie de luni pentru a învăţa cum se pilotează. Aşadar, considerăm că nu este practic să trimitem aceste avioane Ucrainei", a spus un purtător de cuvânt al lui Sunak.

El a precizat că durata lungă de instruire este principalul obstacol, şi nu refuzul de a oferi Ucrainei aceste arme letale, adăugând că nu exclude un sprijin pentru aliaţii care vor să livreze astfel de aparate de zbor.

Preşedintele american Joe Biden a spus luni că nu va transfera avioane de luptă, în ciuda solicitărilor Kievului.

Premierul britanic a precizat că noua sa strategie va fi însoţită de "eforturi diplomatice mai mari şi de muncă de pregătire" cu Ucraina "privind reconstrucţia" odată ce conflictul se va fi încheiat.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, împărtăşeşte estimările SUA conform cărora 180.000 de militari ruşi au fost ucişi sau răniţi în invazia care durează de aproape un an. Spre comparaţie, războiul din Afganistan, care a durat un deceniu, s-a soldat moartea a circa 15.000 de soldaţi sovietici.

Kremlinul a pierdut de asemenea două treimi din tancurile sale, a spus Wallace, conform relatării Downing Street despre şedinţa de guvern.

Un oficial din domeniul securităţii naţionale a spus că forţele ruse suferă din cauza lipsei de echipamente şi de muniţie şi se confruntă cu o "uzură semnificativă în rândul unora dintre cele mai cele mai pregătite forţe de luptă şi cei mai capabili ofiţeri".

Alţi oficiali occidentali sunt mai precauţi cu estimările privind victimele, sugerând că ambele părţi au înregistrat peste 100.000 de persoane rănite sau ucise, ruşii având un procent mai mare de victime.

"Ruşii sunt cei care au atacat, ceea ce înseamnă că au înregistrat mai multe victime decât ucrainenii", a declarat un oficial.

articolul original.

Deficitul bugetar al României s-a situat sub țintă

1 February 2023 at 05:20
demografie deficit pensii

România a încheiat 2022 cu [un deficit bugetar de] 5,68% din PIB, sub estimări, inclusiv sub cea de la ultima rectificare bugetară, și cu 1% mai puțin decât a înregistrat în 2021.

Guvernul estima în noiembrie un deficit bugetar de 5,74% din PIB pentru întreg anul 2022, în scădere cu 1% față de anul anterior.

România a raportat în 2022 venituri bugetare de 460,1 miliarde lei (93,6 miliarde euro), în creștere cu 21,2%, în termeni nominali, raportat la anul anterior. Cheltuielile bugetare au crescut cu 17,7% comparativ cu 2021, la 541,1 miliarde lei.

Drept urmare, deficitul bugetar a fost în 2022 aproximativ 81 miliarde de lei. Dacă raportat la PIB deficitul s-a diminuat cu mai mult de 1%, de la 6,73% la 5,68%, în termeni nominali el s-a mărit un pic raportat la 2021, când deficitul a fost de 79,9 miliarde lei, conform datelor ministerului finanțelor.

Guvernul estimează pentru 2022 un PIB de 1.427,3 miliarde lei, comparativ cu 1.187,4 miliarde în 2021.

articolul original.

Bulgaria: Nu suntem pregătiți cu o alternativă la centralele pe cărbune

1 February 2023 at 05:16
germania poluare carbune

“Planul de Redresare și Reziliență trebuie renegociat. Cred că, prin eforturile cabinetului interimar și ale experților implicați în acest demers, vom putea să-l renegociem în așa fel încât Bulgaria să demonstreze suficientă ambiție pentru drumul său spre decarbonizare în fața CE”, a declarat, marți, pentru postul public de televiziune de la Sofia - BNT, ministrul bulgar la mediului și apelor, Rosița Karamfilova. Ea a adăugat că măsurile ar trebui propuse de Ministerul Energiei.

„De competența Ministerului Mediului și Apelor, cel mai important lucru este mai degrabă renegocierea așa-ziselor obiective intermediare. Provocarea cheie este că odată cu decizia de implementare, de fapt, Bulgaria și-a luat angajamentul de a reduce treptat, an după an, cantitatea de gaze cu efect de seră emise. Având în vedere criza energetică din 2022, conform datelor inițiale, suntem deja în default”, a explicat Karamfilova.

Ea a adăugat că acum obiectivul este de a convinge CE că țara va face față următorului obiectiv global - reducerea emisiilor nocive cu cel puțin 55% până în 2030 față de 2007, când a devinit parte a Uniunii Europene. Ministrul a explicat că angajamentul luat prin Planul de Recuperare și Reziliență este suplimentar și voluntar.

Karamfilova a spus că Bulgaria este printre sectoarele cele mai consumatoare de energie și mai solicitate, din cauza capacităților de cărbune. „În momentul de față, cu circumstanțele actuale și de forță majoră, nu consider că suntem pregătiți cu o alternativă, ci trebuie să garantăm energia și securitatea națională”, a adăugat ea.

Pentru ministru, soluția este găsirea unei alternative de decarbonizare prin măsuri clare și graduale. Karamfilova nu exclude că va exista o întârziere a plăților în cadrul Planului de Redresare din cauza angajamentelor ecologice neîndeplinite.

Ea a amintit că Bulgaria are 16 proceduri penale în domeniul mediului, dintre care patru au fost deja închise. Cele mai grave încălcări sunt legate de calitatea aerului. Vestea bună este că încă nu există plăți pentru nereguli, a subliniat ministrul.

"Nu există nicio intenție de investiție pentru a construi un parc solar în apele barajului Ogosta de lângă Montana. Aceasta este doar o idee. Există un grup de lucru care lucrează. Acesta include și reprezentanți de la noi. Dacă există o intenție de investiție, noi vom lua o decizie respectând rigorile legii”, a spus Karmfilova ca răspuns la o întrebare. Ideea a stârnit deja proteste din partea organizațiilor de mediu, iar liderul Partidului Socialist Bulgar a depus un semnal la Parchet.

Barajul Studena este pe cale să se reverse

Ministrul a amintit că în Bulgaria există 52 de baraje importante, iar ministerul stabilește câtă apă să se folosească din ele. „Față de anul trecut, gradul de umplere al acestora este de 64%, adică cu 5% mai puțin, dar acest lucru nu este neliniștitor”, a adăugat ea.

Sunt probleme cu barajul Asenoveț, din care se trage apa pentru Sliven. Barajele de pe Arda și în special barajul Studena sunt pe cale să se reverse, ultimul fiind plin în proporție de peste 93%.

articolul original.

Biden îi dă speranțe lui Zelenski: Liderul SUA va discuta despre cererile de ajutor militar suplimentar

1 February 2023 at 05:12
biden zelenski biden

Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi că "va discuta" cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski despre cererile sale de asistenţă militară suplimentară, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

"Vom vorbi", a spus el unui grup de jurnalişti la Casa Albă, după ce a fost întrebat despre cererile preşedintelui ucrainean, în special avioane de luptă şi rachete cu rază lungă de acţiune.

Joe Biden a exclus luni furnizarea de avioane americane Ucrainei. La întrebarea dacă "SUA vor furniza F-16 Ucrainei", el a răspuns:"Nu".

Occidentalii tocmai au trecut la un nou palier în ceea ce priveşte ajutorul militar acordat Ucrainei, după ce Germania şi SUA au anunţat trimiterea de tancuri grele moderne, în urma unor discuţii dificile.

Armata ucraineană va primi "între 120 şi 140" de tancuri occidentale, a afirmat marţi ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, oferind astfel prima estimare a numărului total de blindate grele care urmează să fie trimise în Ucraina.

Volodimir Zelenski solicită însă asistenţă suplimentară, inclusiv livrări de rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de luptă.

Berlinul a respins deja categoric această idee, în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat cu prudenţă că "prin definiţie, nimic nu este exclus", asigurând în acelaşi timp că ucrainenii nu i-au adresat nicio solicitare în acest sens până în prezent.

articolul original.

DNA cere arestare preventivă a lui Gabriel Țuțu și Alexandru Pițurcă pentru 30 de zile

1 February 2023 at 00:22
piturca jr

Procurorii DNA solicită Tribunalului București arestarea preventivă pentru 30 de zile a directorului Romarm, Gabriel Țuțu, și a lui Alexandru Pițurcă, fiului Victor Pițurcă, în dosarul legat de achiziții de măști de protecție neconforme pentru Ministerul Apărării, anunță Rador.

Gabriel Țuțu este în libertate, după expirarea mandatului de reținere pentru 24 de ore. Fostul jucător și fost selecționer al naționalei este în prezent plasat sub control judiciar, iar fiul său a fost reținut ieri pentru 24 de ore.

Potrivit DNA, pe fondul pandemiei COVID-19, în perioada 19 martie 2020 - 16 septembrie 2021 Gabriel Țuțu, în calitate director general al Romarm, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat, cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de Alexandru Pițurcă, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică ce vizau cumpărarea a 7 utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.

Victor Pițurcă este cercetat pentru cumpărare de influență.

articolul original.

Newcastle a ajuns în finala Cupei Ligii Angliei, după victoria cu scorul de 2-1 împotriva lui Southampton

1 February 2023 at 00:16
Newcastle United

Formaţia Newcastle s-a calificat în finala Cupei Ligii Angliei, după ce a învins, marţi, pe teren propriu, cu scorul de 2-1, echipa Southampton, scrie news.ro.

Pentru Newcastle a marcat Longstaff (5, 21), iar pentru Southampton a punctat Adams (29).

În tur, Newcastle s-a impus cu 1-0.

Pentru finala din 26 februarie vor lupta miercuri Manchester United şi Nottingham Forrest, în tur 3-0.

articolul original.

Gazele lichefiate ruse n-au aflat că e război. Exporturile către Europa au crescut cu 20%

1 February 2023 at 00:11
gaze-lichefiate-lng-lgn

Rusia a furnizat anul trecut Europei o cantitate de 17 milioane de tone de gaze lichefiate (GNL), în creştere cu aproximativ 20% faţă de volumele livrate în 2021, ceea ce a permis compensarea parţială a scăderii exporturilor de gaze naturale ruseşti prin conducte, arată datele publicate marţi de platforma Refinitiv Eikon, care aparține de Bursa de la Londra, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Anul trecut, Europa şi-a majorat semnificativ importurile de gaze lichefiate (gaze transportate pe mare în formă lichidă după ce au fost răcite la o temperatură de minus 160 de grade Celsius), în contextul diminuării importurilor de gaze naturale ruseşti livrate prin conducte, ca urmare a gravei crize politice provocată de invadarea Ucrainei.

În 2022, exporturile de gaze naturale ruseşti via conducte spre Europa au atins cel mai scăzut nivel de la prăbuşirea URSS, în condiţiile în care cel mai important client al Rusiei şi-a redus importurile din cauza războiului din Ucraina şi o importantă conductă pentru transportul gazelor naturale ruseşti a fost afectată de o serie de explozii necunoscute.

În paralel, însă, Rusia şi-a majorat cu 8,6% exporturile totale de gaze lichefiate în 2022, până la aproximativ 33 de milioane de tone (aproximativ 45 de miliarde de metri cubi), din care mai mult de jumătate au fost livrate Europei, arată datele Refinitiv Eikon.

Cel mai mare producător de GNL din Rusia, firma Novatek, a fost responsabilă pentru cea mai mare parte a exporturilor ruseşti de gaze lichefiate, în condiţiile în care a livrat o cantitate de 20,8 milioane de tone de gaze lichefiate de la proiectul Yamal din zona arctică şi alte 700.000 de tone de GNL de la proiectul Kriogaz-Vysotsk din Marea Baltică.

La rândul său, proiectul Sakhalin-2, dezvoltat de un consorţiu condus de Gazprom pe coasta Pacificului, şi-a majorat livrările de gaze lichefiate cu 11% în 2022, până la 11,2 milioane de tone.

articolul original.

Ministerul libian al Petrolului respinge acordul de 8 miliarde de dolari încheiat de Eni cu NOC pentru proiecte de gaze naturale

1 February 2023 at 00:04
petrol

Ministerul a declarat că acordul încalcă legea și a obiectat în mod special cu privire la termenii acordului, afirmând că acesta crește cota de participare a Eni la veniturile proiectului la 37%, de la 30%, cât fusese convenit anterior, scrie nsenergybusiness.com.

Ministerul Petrolului și Gazelor din Libia a respins acordul în valoare de 8 miliarde de dolari încheiat între National Oil Corporation (NOC) și compania italiană Eni pentru proiectul Structures A&E, în valoare de 8 miliarde de dolari.

Ministerul a declarat că acordul a încălcat legislația legală stipulată în legea privind sectorul petrolier și în legea de înființare a NOC și a fost semnat fără aprobarea sa.Acesta a obiectat în mod special cu privire la termenii acordului care măresc cota-parte a Eni din veniturile proiectului la 37%, de la 30%, cât fusese convenit anterior.

Ministerul a solicitat președintelui NOC să respecte mecanismele legale și să trimită justificările tehnice și economice pentru semnarea acordului.

Ministerul a declarat: "Decizia unilaterală a NOC de a modifica acordurile deschide calea pentru alți parteneri de a spune că se poate face orice modificare la ceea ce s-a convenit anterior, fără a trece prin procedurile și legislația din legislația libiană".

Săptămâna trecută, Eni a semnat un acord cu NOC pentru dezvoltarea proiectului Structures A&E din Libia.Proiectul include dezvoltarea a două câmpuri de gaze, Structure A și Structure E, situate în zona contractuală D, în largul Libiei.

Eni a declarat că proiectul va avea un impact semnificativ asupra industriei și a lanțului de aprovizionare aferent și va contribui la economia libiană.

Proiectul Structures A&E va contribui la creșterea producției de gaze pentru aprovizionarea pieței interne libiene și pentru exportul către Europa, a precizat compania.

CEO-ul Eni, Claudio Descalzi, a declarat săptămâna trecută: "Acest acord va permite realizarea unor investiții importante în sectorul energetic din Libia, contribuind la dezvoltarea locală și la crearea de locuri de muncă, consolidând în același timp rolul Eni ca operator de top în această țară."

articolul original.

Kievul solicită Budapestei să înceteze cu denigrarea Ucrainei

31 January 2023 at 23:58
dmitro kuleba

Kievul a cerut Ungariei să înceteze cu ceea ce a numit retorica anti-ucraineană, pentru a evita consecințe ireparabile pentru relațiile dintre cele două țări, scrie Reuters, anunță Rador.

Ministerul ucrainean de Externe l-a convocat pe ambasadorul ungar, căruia i-a transmis protestul puternic față de comentariile disprețuitoare și denigratoare făcute de șeful guvernului de la Budapesta, Viktor Orbán. Acesta le-a spus jurnaliștilor că Ucraina este țara nimănui și a comparat-o cu Afganistanul.

În plus, Viktor Orbán a declarat vineri că Ungaria se va opune oricăror sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Moscovei, care afectează sectorul energiei nucleare. Ungaria are o centrală nucleară construită de Rusia, pe care intenționează să o extindă.

articolul original.
Ieri — 31 January 2023STIRIPESURSE

Noi date de la Recensământ: 89% din chestionați se declară români, cei mai mulți necăsătoriți, în București

31 January 2023 at 20:50
recensamant

Din cele 19 milioane de locuitori ai României, la recensământul din 2021 și-au declarat etnia 16,5 milioane, din care români 89,3%, maghiari 6%, romi 3,4%.

La recensămânul din 2021, înregistrarea etniei, limbii materne și a religiei s-a făcut pe baza liberei declarații a persoanelor recenzate. Pentru persoanele care au refuzat să declare aceste trei caracteristici, precum și pentru persoanele pentru care informațiile au fost colectate indirect din surse administrative, informația nu este disponibilă pentru aceste trei caracteristici. Ca urmare, structurile prezentate în continuare pentru cele trei caracteristici etno-culturale sunt calculate în funcție de numărul total de persoane care și-au declarat etnia,limba m aternă și respectiv religia și nu în funcție de numărul total al populației rezidente.

Informația privind etnia a fost disponibilă pentru 16.568,9 mii persoane (din totalul celor 19.053,8 mii persoane care formează populația rezidentă a României). S-au declarat români 14.801,4 mii persoane (89,3%). Populația de etnie maghiară înregistrată la recensământ a fost de 1.002,2 mii persoane (6,0%), iar numărul celor care s-au declarat romi a fost de 569,5 mii persoane (3,4%). Grupurile etnice pentru care sa înregistrat un număr de persoane de peste 20 mii sunt: ucraineni (45,8 mii persoane), germani (22,9 mii persoane) și turci (20,9 mii persoane).

În profil teritorial, distribuţia populaţiei după etnie arată că ponderea populaţiei de etnie română este majoritară în Municipiul Bucureşti (98,0%) şi în 39 de judeţe (cu o pondere variind între 98,4% la Neamț şi 54,4,% la Mureş), iar în 31 dintre acestea ponderea românilor este de peste 90%.

Populaţia de etnie maghiară deţine majoritatea în judeţele Harghita (85,7%) şi Covasna (71,8%); de asemenea ponderi ridicate se înregistrează şi în judeţele: Mureş (35,6%), Satu Mare (31,4%), Bihor (22,3%) şi Sălaj (20,8%).

Persoanele de etnie romă sunt repartizate relativ uniform în teritoriu, cu ponderi variind între 0,8% în Municipiul București şi 9,7% în judeţul Mureş. Romii se întâlnesc într-o proporţie relativ mai mare, de peste 6,0% din populaţia rezidentă care și-au declarat etnia şi în judeţele Sălaj (8,6%), Bihor (7,3%), Ialomița (7,2%), Călăraşi (6,9%) și Mehedinți (6,2%).

Cei mai mulţi ucraineni se regăsesc în judeţele Maramureş (25,7 mii persoane), Suceava (7,9 mii persoane) și Timiş (4,1 mii persoane), reprezentând 82,3% din numărul total al persoanelor aparținând acestei etnii, pe ansamblul țării.

Peste 70% dintre persoanele de etnie germană (71,3%) se regăsesc în judeţele Timiş (4,7 mii persoane), Satu Mare (3,7 mii persoane), Sibiu (2,7 mii persoane), Arad (2,0 mii persoane), Braşov (1,9 mii persoane) şi Caraş–Severin (1,4 mii persoane).

Aproape 90% dintre persoanele de etnie turcă au fost înregistrate în judeţele Constanţa (16,1 mii persoane) şi Tulcea (1,0 mii persoane) şi în Municipiul Bucureşti (1,3 mii persoane).

Potrivit liberei declarații a celor 16.551,4 mii persoane care au declarat limba maternă, structura populației după limba maternă se prezintă astfel: pentru 91,6% limba română reprezintă prima limbă vorbită în mod obișnuit în familie în perioada copilăriei, iar în cazul a 6,3% dintre persoane limba maghiară reprezintă limba maternă; limba romani a reprezentat limba maternă pentru 1,2%, iar limba ucraineană pentru 0,2%din totalul populației rezidente pentru care această informație a fost disponibilă.

În Municipiul București și în 32 dintre județele țării, limba română a reprezentat limba maternă pentru peste 90% dintre locuitori (cu o pondere variind între 99,7% în județul Vâlcea și 91,8 % în județul Timiș, iar în alte șapte județe ponderea a fost majoritară, dar sub 90%, cu variații de la 58,4% în județul Mureș pânăla 89,5% în județul Arad.

Limba maghiară reprezintă limba maternă pentru 87,2% dintre locuitorii județului Harghita și pentru 73,2% dintre cei ai județului Covasna. Peste o treime dintre locuitorii din județele Mureș și Satu Mare au declarat limba maghiară ca limbă maternă (37,2%, respectiv 36,9%).

Limba romani a fost declarată limbă maternă de 4,8% dintre locuitorii județului Ialomița, 4,2% dintre locuitorii din Sălaj și de 4,1% dintre locuitorii din Mureș. S-au înregistrat ponderi de peste 3,0% în județele Bihor (3,8%) și Mehedinți (3,1%).

Structura confesională a fost declarată de 16.397,3 mii persoane din totalul populației rezidente și arată că 85,3% dintre persoanele care au declarat religia sunt de religie ortodoxă; 4,5% s-au declarat de religie romano-catolică, 3,0% de religie reformată.

În profil teritorial, distribuția populaţiei rezidente după religie arată că ponderea celor de religie ortodoxă depășește 90,0% în Municipiul București și 22 dinte județele țării, variind de la 90,6% în județul Sibiu, pânăla 9 9,2% în județul Olt, În alte 18 județe, religia ortodoxă este majoritară (de la 89,9% în județul Constanțala 51, 5% în județul Satu Mare).

Populația de religie romano-catolică este majoritară în județul Harghita (66,2%) și reprezintă peste o treime în județul Covasna (34,7%). Ponderi de peste 10% s-au înregistrat și în județele Neamț (11,1%), Satu Mare(16,9%) și Bacău (17,3%).

În județul Covasna se concentrează aproape o treime (32,8%), iar în județul Mureș aproape un sfert (24,9%) dintre persoanele care au declarat că sunt de religie reformată. În încă alte patru județe, peste 10% din populația rezidentă locală a făcut această declarație: județul Sălaj - 17,8%, județul Satu Mare – 17,2%, județul Bihor – 16,0% și județul Harghita – 12,1%.

Aproape jumătate din populația rezidentă (47,9%) cuprinde persoane care au starea civilă legală de căsătorit(ă). Sunt căsătoriți 4.495,5 mii bărbați și 4.629,7 mii femei. Două persoane din 5 nu au fost niciodată căsătorite, iar persoanele văduve reprezintă 5,2% din totalul populației rezidente.

În municipiul București se regăsește cea mai mică pondere a persoanelor căsătorite (44,4%). În zece dintre județele țării, mai mult de jumătate dintre locuitori au starea civilă de „căsătorit/ă”, cu ponderi variindîntre 52,2% în județ ul Olt și 50,0% în județul Sălaj.

Cea mai mare pondere a persoanelor cu statut de necăsătorit/ă se regăsește în județul Covasna (43,7%), iar cea mai mică în județul Hunedoara (35,9%).

În municipiul București se regăsește cea mai mare pondere a persoanelor divorțate (15,4%), iar o zecime dintre locuitorii județelor Cluj și Timiș sunt divorțați (10,0%, respectiv 10,4%).

Cea mai mare pondere a persoanelor cu statut de văduv/ă se regăsește în județul Teleorman (7,3%), iar cea mai mică în județul Ilfov (2,9%).

Din totalul populației rezidente, 43,5% au nivel mediu de educație (postliceal, liceal, profesional, învățământ complementar sau de ucenici), 40,5% nivel scăzut (preșcolar, primar, gimnazial sau fără școală absolvită) și 16,0% nivel superior.

Mai mult de o treime dintre locuitorii municipiului București (35,2%) și circa un sfert dintre cei din județele Ilfov (25,2%) și Cluj (24,6%) au studii superioare. La popul opus se plasează județele Vaslui, Călărași și Botoșani undeponderea populației cu studii superioare este mai mică de 8% (7,2%, 7,4% și, respectiv, 7,9%).

În municipiul București se regăsește cea mai mică pondere a populației cu nivel scăzut de educație (28,4%), iar la cealaltă extremă se regăsesc județele Giurgiu și Vaslui cu mai mult de jumătate dintre locuitori cu nivel scăzut de educație: 51,6%, respectiv 50,3%.

Populația activă1 este de 8.185,0 mii persoane, fiind compusă din 7.689,2 mii persoane ocupate și din 495,8 mii șomeri.

Populația inactivă cuprinde 10.868,8 mii persoane din care pensionarii și beneficiarii de ajutor social reprezentă două cincimi (39,5%), iar elevii și studenții aproape o treime (32,0%).

Cel mai mare grad de ocupare îl are populația din județul Ilfov și din municipiul București unde lucrează mai mult de jumătate dintre locuitori: 52,2%, respectiv 50,8%. Cel mai mic grad de ocupare unde mai puțin de o treime dintre locuitori lucrează, se regăsește în județele Vrancea (31,6%) și Mehedinți (32,9%).Cea mai mică pondere a populației șomere revine municipiului București (1,1%), iar alte trei județe înregistrează valoarea scăzută imediată, de 1,3%: Cluj, Timiș și Ilfov. În schimb, în județul Vaslui se înregistrează cea mai mare pondere a populației șomere, de 5,1% din populația rezidentă a județului.

Referitor la populația inactivă din punct de vedere economic, ponderea cea mai mare a populației casnice se întâlnește în județul Suceava (9,9%), iar cea mai mică în municipiul București (numai 1,6%). Pensionariisunt cel mai puțin numeroși în județul Ilfov (unde reprezintă 15,0%), iar în județul Hunedoara ponderea acestora se dublează (29,6%).

articolul original.

Controlul nuclear între SUA și Rusia, în pericol: cele două puteri mondiale se contrazic

31 January 2023 at 20:43
sua rusia

Administraţia de la Washington a acuzat, marţi, Rusia că nu se conformează obligaţiilor asumate prin Noul Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START), refuzând inspecţiile pe bază de reciprocitate în baze militare, pe fondul tensiunilor dintre Occident şi Moscova, informează Mediafax.

"Refuzul Rusiei de a facilita activităţile de inspectare împiedică Statele Unite să exercite drepturi importante în virtutea Tratatului Noul START şi ameninţă viabilitatea controlului nuclear între SUA şi Rusia", a declarat marţi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, citat de agenţia Reuters. "Rusia nu s-a conformat nici obligaţiei din Tratatul Noul START de a convoca o sesiune a Comisiei Consultative Bilaterale în termenul prevăzut", a afirmat oficialul american, potrivit postului de televiziune CNN.

Oficialul american a precizat că Moscova a avut o "direcţie clară" de revenire la inspecţii, subliniind că Washingtonul menţine disponibilitatea de a colabora pentru relansarea aplicării Tratatului Noul START.

În noiembrie 2022, Rusia a anulat participarea la o reuniune programată la Cairo pentru discuţii cu Statele Unite despre reluarea inspecţiilor reciproce la capabilităţile nucleare, în cadrul Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START).

Diplomaţi din Rusia şi Statele Unite s-au întâlnit în decembrie 2022, în oraşul turc Istanbul, pentru a discuta o serie de aspecte ale relaţiilor bilaterale, care rămân tensionate. Pe fondul disputelor din ultimii ani, Statele Unite şi Rusia şi-au redus semnificativ personalul diplomatic, inclusiv după o serie de expulzări.

articolul original.

Anchetă în armata ucraineană: se verifică dacă soldații au folosit mine de teren împotriva forțelor rusești

31 January 2023 at 20:36
ucraina armata

Ucraina a comunicat că va cerceta acuzaţiile potrivit cărora armata sa a folosit mine de teren împotriva forţelor ruseşti, mine care au ajuns să ucidă civili, informează BBC, transmite Rador. Human Rights Watch a transmis că minele au fost transportate de rachete lansate către oraşul Izium, în timp ce acesta era sub ocupaţie rusească. Raportul organizaţiei recunoaşte că Rusia a amplasat mine în zone civile, dar a susţinut că aceasta nu oferă justificare pentru ca Ucraina să le folosească.

Organizaţia nonguvernamentală (ONG) de apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) avertizează Ucraina cu privire la ”aparenta folosire” de către forţele armate ucrainene a minelor antipersonal - interzise - în Bătălia de la Izium (est), un oraş ocupat timp de aproape şase luni de Rusia şi eliberat de ucraineni în septembrie, relatează AFP, transmite News.ro.

”Ucraina trebuie să ancheteze cu privire la aparenta folosire de către armata sa a mii de mine antipersonal, împrăştiate cu rachete înăuntrul şi în zona oraşului Izium, în timp ce forţele ruse ocupau zona”, îndeamnă HRW, subliniind că forţele ruseşti au folosit, la rândul lor, mine antipersonal în numeroase regiuni, în Ucraina, de la începutul invaziei ruse, în urmă cu aproape un an.

La Izium, ONG-ul a documentat numeroase cazuri de ”mine fluture” - de fabrivcaţie sovietică -, desfăşurate prin tiruri de rachetă.

Ele au fost găsite în nouă zone, în care se aflau poziţii ruse, ceea ce arată că acestea din urmă erau ”ţintele”.

”Forţăele ucrainene par că au desfăşurat mine în mod intensiv în regiunea Izium, antrenând victime civile şi reprezentând un risc continuu”, denunţă directorul Departamentului HRW al Armamentului, Steve Goose.

”Forţele ruseşti au folosit în mod repetat mine antipersonal şi au comis atrocităţi în întreaga ţară, dar asta nu justifică folosirea de către Ucraina a acestui armament interzis”, a denunţat el.

NUMEROASE VICTIME CIVILE

Minele fluture - de tip PFM-1S -, de culoarea verde sau maron, sunt umpulte cu 37 de grame de lichid exploziv.

Ele sunt echipate, de obicei, cu un sistem de autodistrugere, după 40 de ore, însă mecanismul este adesea defect, subliniază HRW.

Oraşul Izium a fost recucerit la jumătatea lui septembrie de către forţele ucrainene, după mai bine de cinci luni de ocupaţie rusă.

HRW a efectuat o anchetă în regiune, în perioada 19 septembrie-9 octombrie, a intervievat peste 100 de martori şi a identificat 11 victime civile ale minelor.

Însă, potrivit serviciilor de sănătate, intervievate de HRW, aproximativ 50 de civili - inhclusiv cel puţin cinci copii - au fost răniţi de aceste mine în timpul sau după ocuapaţia rusă, iar majoritatea au suferit amputări ale labei picioarelor sau ale picioarelor.

NGAJAMENT INTERNŢAIONAL

Ucraina este stat parte al Tratatului internţaional din 1997 de interzicere a minelor antipersonal, pe care l-a ratificat în 2005, aminteşte HRW - care cere Kievului să deschidă o anchetă şi să îşi distrugă stocurile.

”Ucraina îşi respectă angajamentele internaţionale. Statul nostre s-a arătat întotdeauna dispus să accepte anchete”, a declarat marţi, într-o postare pe Telegram, comisarul ucrainean al Drepturile Omului Dmitro Lubineţ.

”Această problemă (a minelor antipersonal) există pentru că Ucraina se confruntă cu un unamic începând din 2014 (de la începutul războiului, în estul Ucrainei), un inamic care dispune de numeroase arme şi îşi foloseşte tot arsenalul împotriva poporului nostru”, a apreciat el.

Convenţia de la Ottawa, care a intrat în vigoare în 1999, are 184 de state părţi - cu excepţia Statelor Unite, Rusiei şi Chinei.

articolul original.

Poluare cu produse petroliere pe râul Argeș, în apropiere de Pitești

31 January 2023 at 20:29
politie crima

O posibilă poluare cu produse petroliere s-a produs, marți, pe râul Argeș. Miroase puternic a petrol și se observă dâre de combustibil pe câțiva metri.

Polițiștii argeșeni au fost sesizați că, pe râul Argeș, în zona Podul Viilor, se observă urme de reziduuri petroliere, scrie Mediafax.

„La fața locului s-au deplasat polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Pitești, care au constat că cele sesizate se confirmă. De asemenea, în zona indicată s-a deplasat grupa operativă și polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în vederea efectuării cercetării. Totodată, au fost luate primele măsuri, împreună cu reprezentanții Gărzii de Mediu, reprezentanții I.S.U. Argeș și Apelor Române, pentru limitarea efectelor și neutralizarea substanțelor”, a informat Poliția Argeș.

Se fac cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul și luarea măsurilor legale.

Conform epitesti.ro, în zonă se observă dâre de combustibil pe câțiva metri, iar oamenii se plâng că miroase puternic a petrol.

articolul original.

Dosarul măştilor neconforme pentru MApN - Câți bani au ajuns la Piţurcă şi la fiul acestuia

31 January 2023 at 20:29
victor piturca

Suspecţii din dosarul materialelor sanitare livrate către MApN şi-au propus, din start, să obţină un profit de 750.000 de euro de pe urma afacerii cu autoritatea publică, reiese din documentele procurorilor, anunță news.ro.

„Se remarcă faptul că, iniţial s-a discutat de un profit de 750.000 euro provenind dintr-o eventuală achiziţie de 5 milioane de măşti, în fapt realizându-se importul unui număr mai mic de măşti din această categorie suplimentat de alte produse (goggles - ochelari de protecţie şi face shield - vizieră de protecţie), urmărindu-se în final realizarea profitului stabilit iniţial. Din analiza documentelor contabile existente la dosarul cauzei rezultă fără niciun dubiu că a fost realizat profitul stabilit în condiţiile de mai sus”; scriu procurorii DNA în ordonanţa de reţinere emisă marţi după amiază.

Anchetatorii mai notează că „analizând datele ce rezultă din înscrisurile financiar - contabile rezultă faptul că în urma derulării contractului cu UM 02464, raportat la valoarea mărfurilor achitate de Victor Piţurcă a rezultat un profit financiar total de 3.712.506, 17 lei ( echivalent 767.919,36 euro, la cursul de 4,8345 lei/euro)”.

Astfel, firma fiului lui Piţurcă ar fi făcut un profit de peste 718.000 de euro.

Peste 60% din profitul rezultat în urma afacerii a revenit lui Victor Piţurcă şi fiului său.

„Concluzionând, cote le procentuale din profit ale participanţilor la infracţiunile cercetate sunt următoarele:

- inc. TUTU GABRIEL - 50.000 lei ( 1,439 %);

- suspectul (...) - 510.800 lei fără TVA. incasaţi de la SC lnterarms Impex SRL din care a transmis suspectului TUTU GABRIEL suma de 50.000 lei, rezultându-i un profit net de 460.800 LEI (13,26 %) echivalentul sumei de 95.314 EURO;

- suspectul (...) şi inc. (...) (prin SC Interarms lmpex SRL) - 1.381. 798,46 lei din care a achitat către (...) suma de 607.852 lei - cu TVA., rezultându-i un profit net de 773,946,46 lei (22,28 %);

- inc. PIŢURCĂ VICTOR şi PIŢURCĂ VICTORIO ALEXANDRU ( prin SC PAV GREEN ENERGY SRL) - 3.473.241, 17 lei din care a achitat către SC Interarms lmpex SRL suma de 1.381.798,46 lei rezultându-le un profit net de 2.091.442,71 lei (60,2 %)”, se mai arată în documentele anchetatorilor.

Firma autorizată în comerţul cu dispozitive medicale şi căreia i se promisese un comision de 6% a primit în final un procent de 2,11, contribuţia acesteia fiind considerată de ceilalţi drept „cheltuială”, mai constată procurorii DNA.

articolul original.

FOTO - Cum arată cel mai frumos bărbat din 2023. S-a decis pe baza calculelor lăsate moștenire de geniile Antichității

31 January 2023 at 16:55
rege jean pace

Știința și regulile lăsate moștenire de geniile din Antichitate și-au spus cuvântul. Actorul Regé-Jean Page a fost desemnat cel mai frumos bărbat din lume. Nu e vorba de o apreciere subiectivă, ci de un standard matematic, care cataloghează frumusețea ca fiind definită de o anumită simetrie a proporțiilor faciale.

Regé-Jean Page (34 de ani) se bucură de o simetrie facială de 93,65%, potrivit proporției de aur grecești. Secțiunea de aur (numită uneori și Raportul de aur, Proporția de aur, Numărul de aur) (sectio aurea în limba latină), notată cu litera greacă Φ (phi majuscul) sau și cu φ (phi minuscul), care se citesc „fi”, este primul număr irațional descoperit și definit în istorie. El este aproximativ egal cu 1,618033 și poate fi întâlnit în cele mai surprinzătoare împrejurări. Proporția este folosită la realizarea picturilor și este prezentă peste tot în natură, după cum au descoperit geniile din Antichitate.

content-image

articolul original.

Noi prefecţi numiţi în funcţii

31 January 2023 at 16:48
Guvern

Guvernul a emis, marţi, patru Hotărâri care vizează eliberarea din funcţie a prefecţilor judeţelor Bistriţa Năsăud şi Galaţi şi numirea unor noi prefecţi în aceste judeţe.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat, marţi, numirea unor noi prefecţi şi judeţele Bistriţa-Năsăud şi Galaţi.

Noul prefect al judeţului Bistriţa Năsăud este Cioarbă Teofil Iulian, după ce fostul prefect, Oprea Mica, a demisionat. Aceasta şi-a anunţat demisia pe Facebook, în 13 ianuarie.

”Astăzi, 13 ianuarie 2023, am luat decizia de a solicita eliberarea din funcţia de Prefect al Judeţului Bistriţa-Năsăud începând cu data de 1 Februarie.  În întreaga mea carieră profesională am avut ca prioritate cetăţeanul şi interesul lui. Cred în reformă, în modernizarea sistemului public, în responsabilitate şi implicare totală din partea fiecărui angajat în sistemul public faţă de cetăţenii care contribuie la bugetul de stat. Munca la stat, făcută cu responsabilitate, înseamnă corectitudine şi implicare 100%. Cine nu are aceste calităţi şi pune interesul personal deasupra celui colectiv, nu se poate afla în slujba oamenilor cu adevărat. Mulţumesc pentru colaborarea instituţională tuturor celor cu care am muncit în această perioadă şi în primul rând, cetăţenilor judeţului Bistriţa-Năsăud”, a scris Mica Oprea.

Noul prefect al judeţului Galaţi este Gavril Claudiu Sorin.

articolul original.

Ucraina acuză forțele ruse că bombardează 'la ras' Bahmutul: Rușii nivelează orașul până la pământ

31 January 2023 at 16:42
bahmut-razboi

Trupele rusești transformă orașul Bakhmut într-o „ruină totală", a afirmat șeful militar regional ucrainean, citat de CNN, notează Mediafax.

Trupele rusești lovesc în permanență orașul Bakhmut din estul Ucrainei transformându-l în ceea ce șeful administrației militare din regiunea Donețk, Pavlo Kyrylenko, a numit „o ruină totală".

Două persoane au fost ucise în ultimele ore, inclusiv un copil, a anunțat Kyrylenko pe Telegram. Patru civili au fost răniți, a adăugat el.

„Rușii nivelează Bakhmut până la pământ, ucigând pe toată lumea la care pot ajunge. Documentăm cu atenție toate crimele de război. Ei vor fi trași la răspundere pentru tot!", a scris Kyrylenko pe Telegram.

SUA și oficiali occidentali au îndeamnat Ucraina să își mute atenția de la lupta brutală din jurul orașului Bakhmut, spre zonele din sudul țării. Astfel, ucrainenii ar putea profita de noile echipamente donate de occidentali, utilizând alte tactici de luptă.

articolul original.

Bărbat din județul Brașov, prins în flagrant delict în timp ce vindea arme letale artizanale

31 January 2023 at 16:42
arestat maini inchisoare catuse

Polițiștii din Brașov au prins marți în flagrant delict un bărbat care a vândut două arme letale confecționate artizanal. Oamenii legii au făcut 13 percheziții domiciliare la persoane bănuite de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Potrivit IPJ Brașov, polițiștii Serviciului Investigații Criminale au deschis un dosar penal, în care, în colaborare cu Serviciul Arme, Explizivi și Substanțe Periculoase, au constatat existența indiciilor că anumite persoane dețin și confecționează în mod ilegal arme de foc letale.

Investigațiile au arătat că armele letale ar fi fost vândute de un bărbat care le-ar fi procurat de la alte persoane, care le-ar fi confecționat și ansamblat artizanal, din diferite componente ce proveneau de la alte arme de foc, potrivit Agerpres.

Cercetările efectuate au dus la prinderea în flagrant delict, marți, a unui bărbat de 36 de ani din orașul Zărnești, care ar fi oferit spre vânzare unei persoane două arme letale confecționate artizanal, tranzacție ce s-ar fi realizat în aceeași localitate.

Ulterior, polițiștii din Brașov, Harghita, Covasna și Prahova au făcut 13 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost descoperite mai multe bunuri de interes, printre care arme, muniție și carne de vânat.

De asemenea, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, două mașini și au fost puse în aplicare 13 mandate de aducere, emise pe numele persoanelor percheziționate, acestea urmând a fi duse la sediul IPJ Brașov, unde se va stabili gradul de participare infracțională a fiecăreia și, în funcție de acestea, se vor face propunerile legale.

Cercetările continuă în cadrul dosarului penal întocmit sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov.

articolul original.
❌