ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022STIRIPESURSE

Myanmar: Aung San Suu Kyi, condamnată la încă trei ani de închisoare

29 September 2022 at 07:28
Aung San Suu Kyi

Junta aflată la putere în Myanmar a condamnat-o joi pe fosta şefă a guvernului civil Aung San Suu Kyi la trei ani de închisoare pentru încălcarea legii privind secretele oficiale, a declarat pentru AFP o sursă apropiată de acest caz, notează Agerpres.

Tribunalul i-a condamnat la aceeaşi pedeapsă şi pe fostul ei consilier, economistul australian Sean Turnell, precum şi pe alţi trei acuzaţi.

Suu Kyi intenţionează să facă apel, a menţionat sursa, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

Noua sentinţă se adaugă celor peste 20 de ani de închisoare pronunţaţi deja împotriva fostei lidere civile birmane pentru diferite alte motive, între care fraudă electorală şi corupţie. În total, Aung San Suu Kyi riscă peste 120 de ani de închisoare.

Înlăturată din fruntea ţării de lovitura de stat militară din februarie 2021, care a pus capăt unui deceniu de tranziţie democratică, Aung San Suu Kyi (77 de ani), laureată a Premiului Nobel pentru Pace, în 1991, a fost plasată în izolare într-o închisoare din Naypyidaw, la sfârşitul lunii iunie.

articolul original.

Mai mulți bani pentru tinerii care împlinesc 18 ani și pleacă din sistemul de protecție socială

29 September 2022 at 07:27
image

Tinerii care împlinesc 18 ani și se află în grija statului au posibilitatea să primească, dacă optează pentru ieșirea din sistem, o sumă de trei ori mai mare decât cea care le revenea până acum, adică 7.650 de lei, a anunțat joi ministrul Familiei Gabriela Firea.

Ministrul Familiei Gabriela Firea a anunțat că au intrat în vigoare și ultimele modificări aduse în Parlament Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Conform Gabrielei Firea, este vorba de schimbări importante, care vin cu beneficii reale pentru copiii aflați în sistemul de protecție specială. Astfel, de acum, tinerii care împlinesc 18 ani și se află în grija statului au posibilitatea să primească, dacă optează pentru ieșirea din sistem, o sumă de trei ori mai mare decât cea care le revenea până acum, adică 7.650 de lei.

„Știm cu toții cât de greu este să o iei de la zero, așa încât banii aceștia reprezintă o plasă de siguranță - chiar dacă doar de moment - pentru cei care vor să-și ia singuri viața în piept. Să nu uităm, însă, că vorbim despre copii care ar trebui să dea acum piept cu viața reală pentru prima dată! Așa încât, mi-aș dori ca fiecare dintre ei să aibă alături oameni în care să aibă încredere și care să le explice că tentația de a risipi fără să clipească o suma mare de bani și de a nu se gândi ce va fi de a doua zi încolo nu e nicidecum alegerea pe care să o facă!”, susține Firea.

Ministrul Familiei precizează că acești tineri au și varianta de a rămâne în continuare în grija statului, chiar dacă au devenit majori.

„Pentru că am căutat să-i ajutăm și pe cei care își doresc să meargă în continuare la școală, într-o formă de învățământ la zi sau care au un loc de muncă. Aceștia vor primi, până când vor împlini 26 de ani, o indemnizație lunară de 2.500 de lei, o sumă care cu siguranță le va fi de folos pentru a se întreține și pentru a-și construi treptat un viitor solid”, mai spune ministrul.

Firea susține că, tot de acum, se aplică și măsurile care vin în sprijinul persoanelor sau familiilor care au în plasament copii care nu mai pot crește alături de părinți. În premieră, aceștia vor primi, pe lângă alocația lunară de plasament, o indemnizație care ajunge la 420 de lei pe lună.

articolul original.

Suedia a descoperit o a patra scurgere de gaz în largul Mării Baltice

29 September 2022 at 07:25
nord stream explozie

Garda de coastă suedeză a descoperit în cursul acestei săptămâni o a patra scurgere de gaz pe conductele avariate ale gazoductului Nord Stream, a declarat un purtător de cuvânt al gărzii de coastă pentru ziarul Svenska Dagbladet, potrivit Reuters.

„Două dintre aceste patru sunt în zona economică exclusivă a Suediei", a declarat purtătorul de cuvânt al pazei de coastă, Jenny Larsson. Celelalte două perforații se află în zona economică exclusivă daneză.

Mai mult de jumătate din gazul din Nord Stream 1 și 2 a scăpat deja în atmosferă, au anunțat miercuri autoritățile daneze.

Uniunea Europeană suspectează că în spatele scurgerilor de gaz de pe conductele submarine rusești către Europa se află acte de sabotaj și a promis un răspuns "ferm" la orice perturbare intenționată a infrastructurii sale energetice.

Agențiile germane de securitate se tem că Nord Stream va deveni inutilizabil pentru totdeauna, au declarat surse guvernamentale pentru Tagesspiegel. Acestea au spus că mari cantități de apă sărată vor pătrunde în conducte și vor provoca coroziune dacă spărturile din cele două gazoducte nu vor fi reparate rapid.

Serviciul de securitate rus FSB a deschis o anchetă privind un „act de terorism internațional" după presupusul sabotaj al gazoductului Nord Stream în Marea Baltică. Moscova l-a somat pe Joe Biden să spună dacă Statele Unite se află sau nu în spatele scurgerilor

„Este ridicol” din partea Rusiei să insinueze că Statele Unite ar putea fi responsabile, a spus miercuri purtătoarea de cuvânt a Consiliului de securitate națională al Casei Albei, Adrienne Watson.

Un cercetător suedez a indicat „vinovatul evident” pentru exploziile de la gazoductele Nord Stream: Unitatea Militară 40056 .

Scurgerile cauzate de exploziile de la gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică eliberează metan, un puternic gaz cu efect de seră. Dar, deși se așteaptă ca incidentul să aibă un impact limitat asupra climei, experții spun că acesta ilustrează riscul unor astfel de emisii.

articolul original.

La punctele de trecere de la granița Rusiei cu Kazahstanul, bărbaţii care vor să părăsească ţara primesc ordin de încorporare

29 September 2022 at 07:20
granita rusia kazahstan

La punctele de control de la frontiera Rusiei cu Kazahstanul, la granița rusă din regiunea Celiabinsk, au început să le dea convocări bărbaţilor ruşi care încearcă să părăsească Rusia, relatează 74.RU, cu referire la guvernul regiunii.

După cum precizează publicația 74.RU, polițiștii de frontieră au primit liste cu persoanele care se încadrează criteriilor de mobilizare parțială și rețin aceste persoane până la sosirea unui angajat al comisariatului militar.

Autoritățile din autoproclamata republica Osetia de Nord, care se învecinează cu Georgia, au anunţat că angajații comisariatelor militare de înregistrare și înrolare a bărbaţilor ar funcţiona la punctul de control Verhni Lars și le dau convocări celor care se încadrează criteriilor de mobilizare parțială.

După mobilizarea parțială anunțată în Federația Rusă, la granița cu Georgia s-a format un ambuteiaj uriaș de aproape 5.000 de vehicule.

articolul original.

Donald Trump: Sabotajul pe gazoductele Nord Stream ar putea conduce la război

29 September 2022 at 07:17
Donald Trump

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, consideră că sabotajul gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2 ar putea duce la o escalare a conflictului la nivel mondial și, în cel mai negru scenariu, chiar la război.

„Sabotajul” care a provocat distrugeri pe gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 ar putea duce la escaladare sau chiar la război, a spus fostul președinte american Donald Trump.

articolul original.

DGPI, în lupta împotriva atacurilor cibernetice: Aproape 5.700 alerte de securitate descoperite de la începutul anului

28 September 2022 at 22:50
dgpi ex dipi

Aproximativ 5.700 de alerte de securitate au fost descoperite de la începutul acestui an în spaţiul cibernetic al Ministerului Afacerilor Interne, a informat, miercuri, Direcţia Generală de Protecţie Internă.

Potrivit unui comunicat al DGPI transmis, miercuri, AGERPRES, ca urmare a activităţilor desfăşurate la nivelul Centrului de răspuns al MAI la incidente de securitate IT (CERT-INT), instituit în cadrul Direcţiei Generale de Protecţie Internă, de la începutul acestui an în spaţiul cibernetic al ministerului au fost observate multiple agresiuni informatice, acestea menţinându-se în continuare la un nivel ridicat.

În această perioadă au fost colectate şi corelate 6.390.496.695 evenimente de sistem, din care au fost extrase şi analizate aproximativ 5.682 alerte de securitate, fiind identificate diferite acţiuni cibernetice ofensive, manifestate prin atacuri cibernetice şi activităţi informaţionale maliţioase în mediul online, precizează sursa citată.

"Atacurile au debutat cu acţiuni de recunoaştere a suprafeţei de atac, în vederea identificării unor vulnerabilităţi tehnologice şi au continuat cu atacuri de tip scam, phishing, spear-phishing, smishing sau malspam, pentru propagarea unor aplicaţii maliţioase de tip ransomware (WannaCry, Strictor etc.), infostealer (Qbot, Lokibot, Emotet, Agent tesla etc.), remote access trojan - RAT (Remcos, Cryxos, etc.) sau botnet (Andromeda, Mirai etc.) şi DDoS (atât volumetrice, cât şi la nivel de aplicaţie)", se menţionează în comunicat.

DGPI arată că, în cadrul campaniilor de agresiuni informatice, care de cele mai multe ori exploatau subiectul agresiunilor militare din Ucraina, atacatorii vizau obţinerea unor beneficii pecuniare, compromiterea credenţialelor de acces ale utilizatorilor sau indisponibilizarea temporară a unor servicii sau resurse informatice.

"Prezintă caracter de noutate în această perioadă identificarea unor atacuri cibernetice complexe, care vizau propagarea prin email a unor aplicaţii malware sofisticate sau exploatarea unor vulnerabilităţi critice de tip 'zero day', în cadrul cărora entităţi rău intenţionate urmăreau compromiterea resurselor informatice, realizarea unor canale de comunicaţii la distanţă către serverele de comandă şi control şi exfiltrarea datelor anumitor utilizatori de la nivelul ministerului", indică sursa citată.

Conform DGPI, vectorul de atac predominant este în continuare mesageria electronică (email-ul), iar în urma analizării tehnicilor, tacticilor şi procedurilor de atac, precum şi a coroborării indicatorilor de compromitere obţinuţi din cercetarea agresiunilor cu alte surse de informaţii, s-a evidenţiat posibilitatea ca acestea să fie desfăşurate de ameninţări persistente avansate de tip APT.

"În perioada de referinţă au fost observate diverse campanii de dezinformare în mediul online, desfăşurate prin promovarea unor narative false în cadrul platformelor/grupurilor specifice cu referire la site-urile Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră sau Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, având ca scop amplificarea artificială a percepţiei stării de nesiguranţă sau de insecuritate, scăderea încrederii populaţiei în capacitatea autorităţilor statului român de a se apăra în faţa unor astfel de atacuri cibernetice, precum şi supradimensionarea activităţilor maliţioase întreprinse de atacatori", se explică în comunicat.

Direcţia spune că agresorii apelează la diferite detalii tehnice, de cele mai multe ori fără nicio relevanţă, pentru promovarea unor aşa-zise atacuri cibernetice desfăşurate asupra resurselor web ale instituţiilor publice din România, menite să asigure creşterea reputaţiei acestora şi să evidenţieze neputinţa autorităţilor publice de a se proteja.

"Pentru a face faţă actualelor provocări de securitate, Centrul de răspuns al MAI la incidente de securitate IT a desfăşurat în această perioadă activităţi de monitorizare a securităţii infrastructurii cibernetice a MAI, prin intermediul instrumentelor specifice, în vederea identificării şi contracarării cu celeritate a oricăror forme de manifestare a ameninţărilor informatice", transmite DGPI.

Totodată, DGPI cooperează activ, atât cu structurile ministerului, cât şi cu toate celelalte instituţii cu capabilităţi şi responsabilităţi în domeniul securităţii cibernetice de la nivel naţional, pentru identificarea şi adoptarea celor mai bune măsuri de securitate, bune practici în domeniu şi soluţii în prevenirea, detectarea şi contracararea atacurilor cibernetice.

articolul original.

Natalia Intotero, deputat PSD: 'Cine este împotriva curentului românesc?'

28 September 2022 at 22:46
Natalia Intotero

Săptămâna aceasta, în Comisia economică și în Comisia pentru energie din Senatul României, AUR, USR și PNL au respins amendamentele Partidului Social Democrat pentru menținerea în funcțiune pe o perioadă nedeterminată a CET Paroșeni și a minelor Lupeni și Lonea, care asigură materia primă a complexului energetic. Amendamentele PSD prevedeau scoaterea CET Paroșeni din lista capacităților ce urmează să fie închise la finalul anului 2026, conform Ordonanței de Urgență (OUG) nr. 108 din 2022 privind decarbonizarea sectorului energetic.

Între timp, proiectul legislativ care aprobă OUG 108/2022 a fost și adoptat de către Senatul României fără amendamentele PSD, acesta urmând să vină spre concluzionare în Camera Deputaților, for decizional.

„Este simplu. Situația în care ne regăsim în septembrie 2022 este diferită de contextul care a produs politica de decarbonizare a sectorului energetic european. A început un război. Avem o criză energetică. Încercăm să devenim independenți din punct de vedere energetic. Din aceste motive, Uniunea Eurpeană a dat UNDĂ VERDE producției energetice prin orice mijloc de producție. Este vorba despre Planul REPowerEU, care stabilește o serie de măsuri menite să reducă rapid dependența de combustibilii fosili din Rusia, sporind în același timp reziliența sistemului energetic UE, inclusiv al României. Din aceste motive, trebuie să ținem minele deschise și să ne folosim de orice mijloc autohton de producție energetică pentru a asigura nevoile de consum ale românilor. În momentul în care găsim o alternativă mai eficientă și tranziția nu va produce efecte negative pentru cetățeni, abia atunci putem lua în considerare închiderea minelor.

Fac un apel către colegii mei deputați, indiferent dacă sunt de la AUR, USR sau PNL: susțineți eliminarea minelor Lupeni și Lonea din lista capacităților de extracție minieră care urmează să fie închise în anii următori! Nu în ultimul rând, fac un apel către organizația PNL Hunedoara, care ar trebui să cunoască foarte bine situația și să militeze pentru menținerea capacităților de producție energetică din Hunedoara: discutați cu colegii parlamentari și spuneți-le cât de importantă este funcționarea CET Paroșeni și a minelor Lupeni și Lonea pentru regiunea noastră. Nu vă lăsați marginalizați de politicile ministrului Popescu.

PSD va insista, în Camera Deputaților, pentru menținerea minelor deschise!”, afirmă Natalia Intotero, deputat PSD de Hunedoara.

articolul original.

Confruntate cu expansiunea chineză, SUA își aduc aminde de insulele din Pacific - Summit fără precedent la Casa Albă

28 September 2022 at 22:39
casa alba

SUA organizează începând de miercuri un summit "fără precedent" cu Insulele din Pacific, o regiune în care Washingtonul este în concurenţă directă cu China, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Am organizat reuniuni cu liderii din Pacific şi înainte. În mod obişnuit, faci o oră până în Hawaii sau în altă parte (a insulelor). Însă nu am organizat niciodată un astfel de summit. Este fără precedent", a declarat un înalt responsabil al Casei Albe în timpul unei conferinţe de presă.

În cadrul unui summit ce va dura două zile şi se va încheia joi cu un discurs al preşedintelui american, apoi cu un dineu cu mare pompă la Casa Albă, administraţia lui Joe Biden va dezvălui "noi iniţiative substanţiale" şi "noi investiţii" în diverse domenii, fie că este vorba de mediu, de sănătate sau de luptă împotriva pescuitului ilegal, a declarat acest responsabil, care nu a dorit să i se precizeze numele.

Joe Biden consideră "foarte important" contactul personal între lideri, "aceasta va arăta actualul summit", a declarat şi purtătoarea sa de cuvânt, Karine Jean-Pierre.

Dezbaterile, la care vor participa mai mulţi miniştri, vor reuni, în afară de statele din regiune, două teritorii franceze şi teritoriul american Guam.

Întrebat în mod concret despre Insulele Solomon, care au o relaţie tot mai strânsă cu China, înaltul reprezentant al Casei Albe a dat asigurări că ele participă activ la discuţii, dar nu a confirmat dacă premierul Manasseh Sogavare va fi prezent.

Înaltul reprezentant al Casei Albe nu a menţionat nici măcar o singură dată China în discuţiile sale cu jurnaliştii, însă a asigurat că SUA abordează relaţia cu insulele şi statele din Pacific, lăsate de izbelişte în ultimele decenii, "cu un oarecare grad de modestie".

El a recunoscut că liderii ţărilor din zonă se întrebau despre gradul de angajament al SUA şi capacitatea lor de a-l menţine pe timp lung. "Cred că acesta este unul dintre lucruri ce nu poate fi rezolvat prin vorbe, ci prin fapte", a spus el.

articolul original.

Virgil Popescu anunță o nouă măsură: Unele categorii de persoane ar putea primi vouchere pentru facturile la energie

28 September 2022 at 22:24
factura energie curent

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, avansează ideea acordării unor vouchere pentru compensarea facturilor la electricitate pentru persoanele care sunt bolnave şi care au acasă dispozitive medicale ce consumă cantităţi semnificative de energie, dar şi pentru persoanele cu mai mulţi copii.

Virgil Popescu a vorbit, miercuri seară, la Digi 24, despre un ”ajutor ţintit” acordat persoanelor care folosesc acasă dispozitive medicale consumatoare de energie electrică, ajutor ce poate fi acordat prin intermediul unor vouchere.

Ministrul a spus că tot prin vouchere pot fi acordate ajutoare pentru plata facturilor la energie şi persoanelor cu mai mulţi copii.

„Soluţia de declaraţie (pe proprie răspundere – n.r.) poate fi o soluţie, dar ea poate să nască abuzuri, poate la un moment dat să nască alte probleme şi alte complicaţii când lucrurile simple se pot rezolva direct, ţintit, către acele familii care se stabileşte prin lege că au nevoie”, a susţinut Popescu, potrivit news.ro.

El a admis că, dacă ar fi existat ”o evidenţă digitalizată” a locuinţelor şi a persoanelor, dar şi a sistemului de măsură a consumului lucrurile ar fi fost mult mai simple.

„Atunci trebuie să găsim soluţii croite pe realitatea României de acum”, a adăugat ministrul.

articolul original.

CS Rapid Bucureşti şi CS Dinamo Bucureşti au debutat cu victorii în noua ediţie a Ligii Naţionale de baschet masculin

28 September 2022 at 22:20
baschet

CS Rapid Bucureşti şi CS Dinamo Bucureşti au debutat cu victorii în noua ediţie a Ligii Naţionale de baschet masculin, miercuri, pe teren propriu.

CS Rapid Bucureşti a surclasat-o pe CSM VSKC Miercurea Ciuc cu 100-64 în prima etapă, cei mai buni marcatori ai săi fiind Christopher Mychal Evans (18 puncte) şi Tyler Xavier Stone (17).

CS Dinamo Bucureşti a trecut de CS Municipal Galaţi cu 86-83 (20-18, 22-20, 19-20, 15-18, 10-7), însă a avut nevoie de prelungiri pentru a se impune, potrivit Agerpres.

Vlad Moldoveanu, cu 16 p, 11 recuperări, 4 pase decisive, Darnell Edge, 20 p, 7 rec, 4 pd, Jeremiah Lamondre Tilmon, 15 p, au fost cei mai buni de la învingători. Andrei Calenic, cu 17 p, 9 rec, 3 pd, a fost MVP-ul gălăţenilor.

CS Municipal Târgu Jiu a fost învinsă acasă de nou-promovata CS Municipal Târgu Mureş, cu 83-63, ardelenii fiind conduşi de tripleta Goran Martinic (18 p, 3 red, 4 pd), Szabolcs Santa (19 p, 17 rec) şi Jonathan Gary Person (21 p, 3 rec, 5 pd).

SCM OHMA Mozzart Bet Timişoara a dispus de CS Municipal 2007 Focşani cu 81-69, condusă de sârbul Ilija Djokovic, cu 17 p, 3 rec, 10 pd.

BC CSU Sibiu a învins-o pe FC Argeş Piteşti cu 90-87, sibienii având cei mai buni oameni în Roberts Blumbergs (24 p, 9 rec) şi Daniel Manchon Crespo (25 p, 8 pd).

articolul original.
Ieri — 28 September 2022STIRIPESURSE

Video | Joe Biden, nou moment de 'rătăcire' incredibil: A intrebat, la o întâlnire, de o deputată care a murit în august

28 September 2022 at 21:10
joe biden confuz

Preşedintele american Joe Biden a căutat-o în timpul unui discurs pe deputata din Indiana Jackie Walorski, care a decedat într-un accident rutier în august, părând să fi uitat că femeia a murit, relatează Reuters, potrivit news.ro.

La conferinţa despre foamete, nutriţie şi sănătate, Biden le-a mulţumit organizatorilor, iar apoi a întrebat: “Jackie, eşti aici? Unde este Jackie?”. “Cred că ea urma să fie aici”, a adăugat el.

Republicana Walorski, care a contribuit la înfiinţarea conferinţei şi a fost foarte implicată în lupta împotriva problemelor legate de criza alimentară, a decedat împreună cu doi membri ai stafului său, în august.

După decesul deputatei, Casa Albă a emis un comunicat în care preciza că Biden şi soţia sa Jill sunt şocaţi şi întristaţi de trecerea în nefiinţă a deputatei.

"Jackie are you here? Where's Jackie?"

Rep. Jackie Walorski (R-IN) died in a car accident in August pic.twitter.com/cHc3b7zPmE

— Charlie Spiering (@charliespiering) September 28, 2022
articolul original.

Yuanul tranzacționat la nivel internațional a scăzut la cel mai redus nivel față de dolarul american de când datele au devenit disponibile

28 September 2022 at 21:07
dolar yuan

Yuanul tranzacționat la nivel internațional a scăzut la cel mai redus nivel față de dolar de când datele au devenit disponibile, în 2011, scrie BBC.

De asemenea, moneda națională a Chinei a atins cel mai slab punct de la criza financiară globală din 2008.

Acest lucru se întâmplă în condițiile în care dolarul continuă să se aprecieze în raport cu alte monede importante, după ce banca centrală a SUA a majorat din nou ratele dobânzilor la începutul acestei luni.

Între timp, miercuri, principalii indici bursieri din Asia au scăzut puternic.

Indicele Hang Seng din Hong Kong a închis în scădere cu 3,4%, indicele Nikkei, de referință în Japonia, a închis cu 1,5% mai jos, iar indicele Kospi din Coreea de Sud a încheiat ziua în scădere cu 2,4%.

Mulți investitori văd dolarul ca pe un refugiu sigur în care să își plaseze banii în vremuri de restriște.

Acest lucru a contribuit la creșterea valorii sale față de alte monede, inclusiv față de lira sterlină - care a atins luni un minim istoric față de dolar.

De asemenea, miercuri, dolarul a atins un nou maxim al ultimilor 20 de ani față de un grup de principale valute globale.

Banca Populară a Chinei (PBOC) a relaxat ratele dobânzilor pentru a relansa creșterea într-o economie devastată de blocajele Covid, în timp ce Rezerva Federală a SUA se mișcă agresiv în direcția opusă, în timp ce încearcă să controleze inflația.

Scăderea valorii monedei poate fi de fapt utilă pentru exportatorii din China, pentru că ar face ca produsele lor să fie mai ieftine și astfel ar putea crește cererea, potrivit Mediafax.

Acestea fiind spuse, exporturile reprezintă doar 20% din economia chineză în aceste zile, astfel că un yuan slab nu va schimba slăbiciunea fundamentală pe plan intern, cauzată în mare parte de strategia Beijingului de zero-Covid și de o criză imobiliară.

O monedă mai slabă poate duce, de asemenea, la retragerea investitorilor din țară și la incertitudine pe piețele financiare - un lucru pe care oficialii chinezi vor dori să îl evite, având în vedere că luna viitoare va avea loc Congresul Partidului Comunist.

Scăderea yuanului a provocat slăbiciunea altor monede ale economiilor dezvoltate din regiune, inclusiv a dolarului australian și a celui din Singapore, precum și a won-ului sud-coreean.

Săptămâna trecută, Banca Japoniei a intervenit pentru a susține yenul pentru prima dată din 1998, după ce moneda a slăbit în raport cu dolarul.

Piețele emergente din Asia sunt și ele vulnerabile - deoarece vând materii prime și componente fabricilor din China și astfel au devenit din ce în ce mai dependente de yuan.

În trecut, Washingtonul a acuzat China că își devalorizează intenționat moneda pentru a menține exporturile ieftine și importurile din SUA scumpe.

Deși dolarul puternic a zdruncinat piețele mondiale, este puțin probabil ca acesta să împiedice Fed să continue să majoreze ratele.

articolul original.

Nicuşor Dan acuză salariile mici ale directorilor: 'Nu o să-ţi vină un director de investiţii care câştigă în privat 5.000-6.000 de euro'

28 September 2022 at 21:04
nicusor dan

Edilul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că nu pot fi atraşi cei mai buni manageri, dacă sunt mai bine plătiţi în mediul privat.

„Suntem o primărie care avem un buget de - să zicem - 4 miliarde de lei pe an. Nu o să-ţi vină un director de investiţii, care câştigă în privat 5.000-6.000 de euro, nu o să-ţi vină pe un salariu de 2.500 de euro. Şi atunci pe poziţia asta şi pe încă cinci, şase, zece poziţii importante pe care tu ai vrea să aduci din piaţă ce este mai bun, nu o să reuşeşti niciodată. E un lucru pe care ar trebui să îl avem în vedere când vorbim de legea salarizării unitare", a declarat Nicuşor Dan.

„Dacă pentru poziţiile de execuţie, în opinia mea, salariile din interiorul autorităţilor locale sunt mai bune decât cele din privat şi poate nemeritat, în ceea ce priveşte salariile poziţiilor de director, ele sunt mult mai mici decât în piaţă", a adăugat primarul.

articolul original.

Sorin Cîmpeanu se apără după acuzaţiile de plagiat: Lumea discută despre lucruri pe care nu le cunoaşte, se judecă şi se dau verdicte pe internet, pe Facebook

28 September 2022 at 20:56
Sorin Cimpeanu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, reclamă, în legătură cu acuzaţiile de plagiat, că ”se judecă şi se dau verdicte pe Facebook”, arătându-se convins că este ”o ţintă” şi că afirmaţiile la adresa sa reprezintă un atac la adresa Legilor educaţiei, aflate în proces de legiferare.

”Foarte multă lume discută despre lucruri pe care nu le cunoaşte, se judecă şi se dau verdicte pe internet, pe Facebook. În condiţiile în care există atât de multe consilii şi comisii de etică pe aproape toate palierele, dacă verdictele se dau pe Facebook de către necunoscători, eu nu pot să-i ajut decât explicându-le, încă o dată, ce înseamnă un îndrumător de lucrări practice”, a declarat Sorin Cîmpeanu, miercuri seară, la TVR Info.

El a explicat că un îndrumător de lucrări practice cuprinde legi, ecuaţii, tabele, nomograme, diagrame de dimensionare, ”multe lucruri specifice” fără de care studenţii nu puteau desfăşura lucrări practice sau pentru întocmirea proiectelor de an.

”Era nevoie de un suport. Acest suport conţine toate aceste date care nu pot şi nu trebuie să fie schimbate. Îndrumătoarele de lucrări practice nu se publicau cu ISBN, ca atare nu erau luate în considerare în avansarea cadrelor didactice. Din păcate, o spun cu mare regret, foarte multe cadre didactice şi-au pierdut interesul pentru aceste îndrumătoare de lucrări practice şi pentru caiete de seminar. De ce? Pentru că nu se iau în calcul, nu îi ajută la promovare. Cei care pierd din tot acest lucru sunt studenţii. Iar atunci când lucrezi vreme de 15 ani cu un profesor mentor de un prestigiu şi o autoritate morală desăvârşită, care vreme de zeci de ani nu a fost pusă la îndoială de nimeni, înveţi de la acel profesor, iar într-un colectiv de lucru de cadre didactice la o anumit disciplină există o distribuţie a responsabilităţilor care sunt eşalonate şi care evoluează în timp. Interesul principal trebuie să fie acela al studenţilor. Deoarece ipocrizia este din ce în ce mai prezentă şi face ca studenţilor să li se acorde din ce în ce mai puţină atenţie în procesul de pregătire, se întâmplă astfel de lucruri despre care vorbesc mulţi dintre cei care habar nu au despre ce vorbesc”, a adăugat ministrul.

Întrebat dacă profesorul Pleşa i-a cerut să nu îi pomenească numele în lucrarea care face obiectul acuzaţiilor de plagiat, Cîmpeanu a răspuns că profesorul a ieşit la pensie în anul 2000 şi ”a solicitat ca acele lucruri să fie păstrate pentru că erau rodul muncii de mulţi ani de zile şi erau cea mai eficientă cale de a sprijini studenţii”.

”I se pare incredibilă această perspectivă la care nici domnia sa, nici eu nu ne-am gândit vreodată. După cum lucrurile pot continua cu preluarea unor rezolvări de probleme din manuale de matematică sau culegeri de fizică. Deci ajungem într-o zonă absolut stupidă”, a susţinut ministrul.

Cîmpeanu a precizat că, din moment ce nu are ISBN, lucrarea nu este supusă drepturilor de autor, iar în acest context nu se pune problema renunţării din partea autorului unei lucrări. El a făcut comparaţia între acea lucrare şi un manual de utilizare a unui espressor de cafea, pentru care nu există drepturi de autor privind instrucţiunile de folosire.

Întrebat dacă din punct de vedere moral consideră că a avut o scăpare atunci când nu a precizat şi numele fostului său mentor, ministrul a răspuns: ”Absolut deloc”.

Sorin Cîmpeanu a mai susţinut că în mod ”evident” este o ţintă.

El a afirmat că acuzaţiile de plagiat la adresa sa sunt ”cu siguranţă” un atac indirect la Legile educaţiei. Întrebat, în acest context, cum poate afecta dezvăluirea privind îndrumătorul de lucrări parcursul legislativ, Sorin Cîmpeanu a răspuns: ”Asta am şi anunţat: oricât de mari ar fi aceste încercări, Legile educaţiei îşi vor urma parcursul lor firesc şi legal în interesul a milioane de copii, în interesul viitorului acestei naţiuni”.

”Atâta vreme cât lucrurile sunt perfect în ordine, mi se pare un pic straniu să risipim un timp preţios în loc să... Nu mai sunteţi interesată de masa caldă, de transportul elevilor, de funcţionarea şcolilor iarna, poate de Legile educaţiei, poate de salarizarea profesorilor: Păi vorbim despre un îndrumător de lucrări practice de acum 20 de ani, eu cred că am clarificat lucrurile”, a mai spus ministrul.

El a declarat că ”instituţional este necesară o analiză serioasă” a lucrării, analiză care să fie făcută de către ”cei care au competenţă şi care înţeleg astfel de lucruri”. El a spus că cei care au căderea de a face o analiză sunt membrii comisiilor de etică de la nivelul universităţilor, al căror rol este clar definit.

Cîmpeanu a menţionat, răspunzând unei întrebări, că va discuta cu premierul acest aspect atunci când Nicolae Ciucă va reveni în ţară.

El a catalogat drept ”intervenţie absolut penibilă, de habarnist” declaraţiile secretarului de stat social-democrat legate de acuzaţiile la adresa sa.

Bogdan-Radu Balanişcu, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a declarat luni în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre acuzaţiile de plagiat la adresa ministrului Sirin Cîmpeanu, că este o decizie internă a celor de la PNL ce fac, dar că, atâta timp cât ţii în funcţie un om care este pătat, îţi faci rău propriului partid. Social-democratul s-a referit şi la legile educaţiei, arătând că riscăm să transformăm mare proiect trâmbiţat atâţia ani de zile de către preşedintele ţării, din ”România educată” în ”România eşuată”, iar PSD va veni la nivelul Camerei şi al Senatului cu amendamente la acest pachet legislativ.

articolul original.

Oazu Nantoi: 'Garanția pentru securitatea națională a Republicii Moldova este înfrângerea regimului Putin'

28 September 2022 at 20:53
oazu nantoi

Singura garanție pentru securitatea națională a Republicii Moldova este înfrângerea militară a regimului Putin, după care și înfrângerea politică pe interior. Declarații în acest sens au fost făcute de Oazu Nantoi, deputat al Fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, membru al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, la dezbaterea publică „Faza nouă a războiului ruso-ucrainean, noile pericole și soluții pentru securitatea regiunii și a Republicii Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN.

Oazu Nantoi nu crede că se poate de vorbit actualmente despre utilizarea armamentului nuclear, după cum a amenințat liderul de la Kremlin. În opinia sa, deocamdată e vorba de demagogie și răspunsuri foarte ferme din partea actorilor foarte importanți, inclusiv SUA, care au declarat că deja au elaborat un scenariu de acțiuni, în cazul în care regimul Putin ar putea să recurgă la așa ceva. Potrivit lui, riscurile pentru Moldova firește că există, dar ele sunt diminuate de lupta eroică a poporului și armatei ucrainene de pe front.

„Dacă Ucraina ar fi „căzut”, așa cum spera regimul Putin, atunci noi, la pachet, am fi fost ocupați de Federația Rusă”, a adăugat Oazu Nantoi, informează jurnal.md, citat de Rador.

Deputatul PAS a afirmat că, în apariția publică a lui Vladimir Putin, din 21 septembrie, a fost alertat de momentul în care acesta a utilizat din nou termenul de „Novorusia”. El spune că în 2014, proiectul Novorusia a exista, și în opina sa personală, așa zisul referendum din 2 februarie 2014, din UTA Găgăuzia a constituit un element din scenariul Novorusia, deoarece era pusă la cale crearea Republicii Bugeac, compusă din teritoriile populate preponderent de găgăuzi din regiunea Odesa, UTA Găgăuzia și Taraclia.

Acesta a mai adăugat că în Moldova există coloana a cincea și că a apărut încă un politician pro-rus, care este Ilan Șor. Da, spune el, nu se știe ce va fi cu livrările de gaz, deoarece, de la 1 octombrie, formula după care se calculează tarifele, trebuie drastic să reducă costurile gazului pentru Moldova.

„Este vorba de un război hibrid, iar noi trebuie să fim conștienți de aceste riscuri. Singura soluție pentru a diminua riscurile pentru Republica Moldova este coeziunea societății, responsabilitatea cetățeanului care trebuie să învețe unde este manipulare și unde este adevăr”, a adăugat Oazu Nantoi.

Potrivit lui, faptul că Moldova a făcut față fluxului mare de refugiați din Ucraina, înseamnă că statul s-a pregătit bine, dar și societatea s-a implicat foarte mult. Resursele Moldovei sunt modeste, dar e sigur că ea se pregătește și pentru scenariul de a primi un aflux majorat de refugiați: „În speranța că totuși acesta nu va avea loc, dar acest lucru care depinde de situația pe linia frontului”.

De asemenea, Oazu Nantoi a spus că Rusia, în general, a vrut să sisteze tranzitul gazului prin sistemul de gazoduct din Ucraina, și doar grație eforturilor Germaniei, aceasta a garantat că va utiliza acest sistem prin care obține gaz și Moldova până în 2025. „Trebuie să conștientizăm că trebuie să trăim în cu totul alte condiții. Țările Baltice au plătit un preț enorm pentru a-și asigura securitatea energetică și acum ei nu se simt atacabili, Moldova a întârziat mult și e timpul să ne învățăm lecția”, a declarat Oazu Nantoi.

Dezbaterea publică la tema „Faza nouă a războiului ruso-ucrainean, noile pericole și soluții pentru securitatea regiunii și a Republicii Moldova”, organizată de IPN, a fost ediția a 262-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

articolul original.

ITU 2022: Ministerul Culturii expune 'Car cu patru boi' şi macheta avionului 'Vlaicu II'

28 September 2022 at 15:57
Lucian Romașcanu

O expoziţie curatoriată de Art Safari unde poate fi admirată o operă semnată de Nicolae Grigorescu din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României - "Car cu patru boi" şi macheta avionului "Vlaicu II", reconstituire la scara 1:5, din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României, va fi prezentată la Palatul Parlamentului.

Expoziţia este inclusă în cadrul evenimentelor organizate de Ministerul Culturii cu prilejul celei de-a XXI-a ediţii a Conferinţei Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (26 septembrie - 14 octombrie), potrivit Agerpres.

"De la expoziţii precum 'Aurul şi argintul antic al României', la expoziţiile de autor ale artistei Geta Brătescu, de la reprezentările alternative ale operei şi personalităţii sale şi până la organizarea unor ample evenimente dedicate lui Constantin Brâncuşi, de la prezenţele internaţionale ale filmelor româneşti în circuitul celor mai importante festivaluri mondiale, la concerte şi recitaluri muzicale de mare ţinută, Ministerul Culturii promovează dincolo de hotarele ţării amprenta identităţii naţionale. Prin tot ceea ce facem încercăm să fim cât mai aproape de nevoile creatorilor şi producătorilor, dar şi de publicul larg, sprijinind atât cultura minorităţilor naţionale, cât şi multiculturalismul", a declarat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, potrivit unui comunicat al ministerului, transmis miercuri AGERPRES.

articolul original.

Ambasadorul Ucrainei, în vizită la Ministerul Apărării

28 September 2022 at 15:55
Vasile Dîncu

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a primit, miercuri, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, vizita ambasadorului extraordinar şi plenipotenţiar al Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk.

”Agenda discuţiilor a vizat aspecte de actualitate şi evaluări privind războiul din Ucraina, precum şi stadiul sprijinului acordat Ucrainei în format multidimensional, incluzând ajutor umanitar, politic, diplomatic şi economic”, a transmis, miercuri, MApN, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, a fost reiterată poziţia României privind caracterul inacceptabil al deciziei Rusiei de a susţine organizarea de referendumuri în regiunile ocupate, ministrul român al apărării evidenţiind susţinerea fermă pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a statului ucrainean.

”Oficialul român a reasigurat partenerul de implicarea deplină a României în sprijinirea Ucrainei, exemplificând cu asigurarea sprijinului celor peste 2,3 milioane de refugiaţi care au intrat pe teritoriul statului român de la declanşarea războiului, funcţionarea hub-ului umanitar de la Suceava încă din luna martie a acestui an, cât şi prin suportul acordat în criza exportului de cereale”, se mai arata în comunicat.

articolul original.

Rusia va cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU după exploziile de la gazoductul Nord Stream

28 September 2022 at 15:54
Nord Stream gaze

Rusia va cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema scurgerilor de gaze detectate din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, după ce i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să spună dacă Statele Unite sunt la originea acestui ''sabotaj'', a anunţat miercuri MAE rus, potrivit AFP, anunță Agerpres.

''Rusia are intenţia să convoace o reuniune oficială a Consiliului de Securitate al ONU în urma provocărilor privind gazoductele Nord Stream 1 şi 2'', a scris pe Telegram purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Mai devreme, ea a insinuat o implicare a Washingtonului, amintind că în februarie preşedintele Joe Biden a susţinut că SUA dispun de mijloacele de a scoate din funcţiune gazoductul Nord Stream 2, iar marţi fostul ministru polonez de externe Radoslaw Sikorski a postat pe Twitter o imagine cu scurgerea de gaze din Marea Baltică, deasupra căreia a scris mesajul: ''Mulţumim, SUA''.

''Preşedintele american este obligat să răspundă întrebării dacă SUA şi-au pus în practică ameninţarea'', a insistat Maria Zaharova în mesajul pe Telegram.

Pe 7 februarie, cu două săptâmâni înaintea declanşării invaziei ruse, Joe Biden a declarat că ''dacă Rusia invadează (Ucraina), atunci nu va mai exista Nord Stream 2''. Întrebat atunci despre metoda la care SUA ar putea recurge în cazul acestei infrastructuri aflate sub controlul aliatului său german, preşedintele american a răspuns: ''Vă promit, suntem capabili să o facem''.

Cele trei scurgeri au fost semnalate luni, două în zona economică exclusivă a Danemarcei şi una în cea a Suediei, conform autorităţilor acestor ţări şi celor germane fiind vorba cel mai probabil despre acte de sabotaj, ipoteză susţinută de exploziile subacvatice înregistrate de centrele seismice. Guvernul danez a atenţionat că investigarea cauzelor ar putea dura mai multe săptămâni.

Conducta Nord Stream 2 nu a funcţionat niciodată, întrucât sancţiunile impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei au împiedicat darea ei în exploatare, iar livrările de gaze ruseşti către Europa prin conducta Nord Stream 1 au fost suspendate de Moscova luna aceasta sub pretextul unor probleme tehnice.

articolul original.

AMOFM: Peste 6.600 de locuri de muncă sunt disponibile în Bucureşti

28 September 2022 at 15:48
job munca

Peste 6.600 de locuri de muncă sunt disponibile în evidenţa Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti (AMOFM), în perioada 28 septembrie - 5 octombrie 2022, informează AMOFM.

Conform sursei citate, din cele 6.618 locuri de muncă vacante, 415 sunt destinate persoanelor cu studii superioare, 554 persoanelor cu studii medii, 3.199 muncitorilor calificaţi iar 2.450 muncitorilor necalificaţi, potrivit Agerpres.

"Precizăm că baza de date a locurilor de muncă vacante este dinamică, astfel în vederea unei informări cât mai corecte şi actualizate, AMOFM Bucureşti va publica zilnic, pe site-ul instituţiei (www.anofm.ro - agentia AMOFM Bucuresti), locurile de muncă vacante declarate de către angajatori", se arată în comunicatul instituţiei.

articolul original.
❌