ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 30 September 2022Spotmedia

Tramvaiul 41 nu va circula timp de o săptămână

29 September 2022 at 21:00
By: -
image

Linia de tramvai 41 va fi suspendată timp de o săptămână pentru finalizarea unor lucrări la calea de rulare de la intersecţia străzii Braşov/Piaţa Drumul Taberei.

Măsura va intra în vigoare pe 30 septembrie, la ora 21:00, şi va fi valabilă până pe 6 octombrie, la ora 4:00, a anunţat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti - Ilfov (TPBI).

Pentru preluarea călătorilor, TPBI a dispus înfiinţarea liniei navetă de autobuz 641, care va funcţiona între "Piaţa Presei" şi "Ghencea", pe Bd. Mărăşti, Bd. Mareşal Alexandru Averescu, Str. Turda, Pasajul Grant, Calea Crângaşi, Şos. Virtuţii, Pasajul Lujerului, Str. Braşov şi Bd. Ghencea.

articolul original.

Palatul Cotroceni, Casa Poporului și Palatul Victoria, exceptate de la obținerea autorizațiilor pentru securitate la incendiu

29 September 2022 at 20:32
By: -
image

Clădirile şi amenajările aparţinând Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Palatului Cotroceni, Palatului Parlamentului, Palatului Victoria şi Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale vor fi exceptate de la obținerea avizelor pentru securitate la incendiu. De asemenea, s-a majorat suprafața pentru care este necesară obținerea avizului pentru clădiri din învățământ.

Deciziile au fost luate joi de guvern. Într-un comunicat de presă, executivul susține că este vorba de simplificarea procedurii de avizare privind securitatea la incendiu, prin reconsiderarea suprafeţelor şi destinaţiei anumitor categorii de construcţii.

În ce privește clădirile din învățământ, hotărârea Executivului prevede majorarea ariei desfăşurate în funcţie de care este necesară avizarea/autorizarea clădirilor care au destinaţia de învăţământ, supraveghere, îngrijire sau cazare/adăpostire a copiilor preşcolari, elevilor, studenţilor, bătrânilor, persoanelor cu dizabilităţi sau lipsite de adăpost. Astfel, suprafața crește de la 150 mp la 600 mp pentru clădirile cu destinaţie de învăţământ gimnazial, liceal, profesional, postliceal sau universitar, inclusiv spaţiile de cazare aferente, clădirile aferente formării profesionale a adulţilor; de la 150 mp la 175 mp pentru clădirile cu destinaţie de educaţie timpurie şi învăţământ primar (...); de la 150 mp la 175 mp pentru clădirile cu destinaţie de servicii sociale destinate protecţiei familiei şi copilului, persoanelor cu dizabilităţi şi din domeniul violenţei domestice.

articolul original.
Ieri — 29 September 2022Spotmedia

Corpul de Control al MAI verifică licitația pentru cele 600 de BMW-uri cumpărate de Poliție de la prietenul lui Iohannis

29 September 2022 at 17:38
By: -
image

Lucian Bode a trimis Corpul de control să verifice licitația pentru autospeciale de poliție câștigată de Automobile Bavaria, companie deținută de un prieten al președintelui Iohannis, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. El a spus că „la finalul verificărilor, MAI va prezenta public soluțiile”

„Confirm că ministrul Afacerilor Interne a cerut Corpului de Control să facă verificări privind procedurile derulate, iar la finalul verificărilor, Ministerul Afacerilor Interne va prezenta public soluțiile”, spune purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, citat de Mediafax.

Liderul USR, Cătălin Drulă, a anunțat miercuri că a sesizat mai multe autorități, printre care Curtea de Conturi și OLAF, pentru a ancheta licitația pentru autospeciale de poliție câștigată de Automobile Bavaria: „Mai lipsea să se ceară sigla respectivei mărci pe mașini”, acuzând că a fost o „licitație cu dedicație”.

Poliția Română a transmis că acuzațiile din spațiul public sunt nefondate.

„Societatea este într-o continuă schimbare, iar mijloacele folosite de cei care încalcă legea sunt permanent îmbunătățite și diversificate. În acest sens, pentru a-i combate eficient pe aceștia și a asigura cetățenilor un nivel crescut de siguranță, este necesar ca Poliția Română să fie într-o continuă dinamică, în ceea ce privește dotarea polițiștilor cu mijloace de protecție, precum și de mobilitate. Tocmai de aceea, în ultimii ani s-au achiziționat mai multe capabilității logistice, inclusiv loturi de autovehicule destinate activităților specifice polițienești”, a transmis Poliția Română.

Poliţia îşi ia BMW-uri

Inspectoratul general al Poliției Române (IGPR) va cumpăra 600 de mașini BMW seria 3 pentru Poliția Rutieră, care vor înlocui Daciile Logan.

Potrivit portalului achizițiilor publice, o singură ofertă a fost depusă, care a fost și acceptată, cea a Automobile Bavaria SRL. Compania este importatorul oficial al BMW în România și este administrată de cetățenii germani Leonhard Georg Pfeffer și Michael Schmidt Horst.

Valoarea contractului este de 98 de milioane de lei, iar durata lui este de doi ani.  

Klaus Iohannis declara în 2014 că are o relație apropiată cu Schmidt.

Preşedintele a susținut, vineri seară, că nu a contat această prietenie atunci când s-a stabilit cine câştigă licitaţia de la Poliţie. Șeful statului a subliniat că este inadmisibil ca numele şi poziţia sa să fie implicate într-o astfel de chestiune. Iohannis a adăugat că se aşteaptă ca autorităţile statului să facă verificări.

articolul original.

A murit Alexandru Arșinel

29 September 2022 at 16:49
By: -
image

Cunoscutul actor Alexandru Arșinel a murit joi, la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, unde se afla internat de două săptămâni. Actorul avea 83 de ani, iar starea sa de sănătate i-a făcut pe medici să fie rezervați în momentul internării.

Alexandru Arșinel a fost internat pe data de 15 septembrie la Spitalul Universitar de Urgență București, pentru tratarea unor leziuni de decubit.

„Având în vedere istoricul medical și pentru a-l avea sub o supraveghere mai atentă s-a hotărât, ulterior, transferarea dumnealui în secția de ATI”, se preciza într-un comunicat transmis de Spitalul Universitar de Urgență.

Numele lui Alexandru Arşinel se leagă de unul dintre cele mai de succes cupluri umoristice care au existat pe scena românească, alături de Stela Popescu. A jucat întreaga carieră, din 1978, pe scena Teatrului „Constantin Tănase”, a apărut în 30 de filme şi numeroase emisiuni de televiziune.

Născut în 4 iunie 1939, în comuna Dolhasca, jud. Suceava, Alexandru Arşinel a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” în 1962, la clasa profesorilor Irina Răchiţeanu Şirianu şi Ion Olteanu.

La scurt timp s-a angajat la Teatrul de Revistă din Bucureşti, devenind apoi directorul şi managerul acestuia.

Din anul 1967, a jucat la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” şi la Grădina Boema, în zeci de roluri şi spectacole cu mii de reprezentaţii.

Printre acestea: „Se caută o vedetă”, de Aurel Felea şi Sandi Rudeanu, muzica Temistocle Popa, „Vino să ne vezi diseară”, de Petre Bărbulescu, muzica Gelu Solomonescu, „Aventurile unei umbrele”, de Nell Cobar, muzica Edmond Deda, „Savoy, Savoy”, de Eugen Rotaru şi Marius Ţeicu, „Sonatul lunii”, de Saşa Georgescu şi Puiu Calinescu, „Un băiat de zahăr… ars”, de Harry Negrin şi Puiu Călinescu, „Scandal la Boema”, „Nevestele vesele din Boema”, „Boema, slăbiciunea mea”, „Boema, bucuria mea”, „Artiştii şi Boema”, „Stela, stelele şi Boema”, „Bună seara, Boema”, „Carré de aşi”, „Hohote în Paradis”, „1001 de glume”, toate de Mihai Maximilian şi V.Veselovski, dar şi în spectacolele „Revista Revistelor”, „Nimic despre papagali”, „Ok Melody”, „Comedie pe Titanic”, „Vivat Revista!”, „Hohote în Herăstrău”.

În anul 1978, a început să joace împreună cu Stela Popescu, în spectacolele Teatrului „Tănase” de la Grădina Boema, pe savuroasele texte ale lui Mihai Maximilian. Este anul în care a luat naştere unul dintre cele mai de succes cupluri umoristice care au existat pe scena românească.

De altfel, în anul 2010, spectacolul „Aplauze, aplauze” a marcat împlinirea a 30 de ani de activitate a cuplului Stela Popescu - Alexandru Arşinel.

Alexandru Arşinel a jucat la „Tănase” în spectacolele: „Aer bun, de Savoy”, „Hai, Hai, România!”, „Piei, drace!”, „Hai, zâmbeşte!” şi „Suta lui Tănase”.

A jucat în peste 30 de filme artistice, printre care „Ana şi... hoţul”, „Miss Litoral”, „Anotimpul iubirii”, „În fiecare zi mi-e dor de tine”, „A doua cădere a Constantinopolului”, „Paradisul în direct” şi „Sexy Harem Ada-Kaleh”.

Activitatea sa din teatru, film, televiziune şi teatru radiofonic a fost recompensată în ultimii ani cu mai multe premii, medalii şi ordine, precum Premiul Special UNITER pentru Teatrul de Revistă, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor - „Arta Spectacolului”, Medalia de Onoare a Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România, Premiul Special şi Diploma de Onoare oferite de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional cu ocazia aniversării a 50 de ani de carieră sau Premiul Special „Ambasadorul Teatrului Naţional Românesc”.

articolul original.

Germania alocă 200 de miliarde de euro pentru plafonarea prețului la energie

29 September 2022 at 16:20
By: -
image

Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunţat joi deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie, în ideea de veni în sprjinul consumatorilor în contextul inflaţiei, care nu încetează să crească după invadarea Ucrainei de către Rusia, informează AFP.

"Preţurile trebuie să scadă, aşa că Guvernul va face tot ceea ce poate. În acest scop, punem la punct un amplu scut defensiv", a spus Olaf Scholz.

Conform planurilor anunţate joi, care vor fi finanţate prin noi împrumuturi, Guvernul de la Berlin va introduce o frână de urgenţă la preţurile la gaze şi electricitate şi de asemenea va renunţa la intenţia anterioară de a introduce o taxă pe gaze care urma să fie plătită de consumatori, în ideea de a evita noi majorări de preţuri.

Guvernul german va dezvălui în perioada următoare detaliile acestui nou program, care se va adăuga precedentelor măsuri de sprijin cu o valoare totală de aproximativ 100 de miliarde de euro.

Rata anuală a inflaţiei în Germania a urcat până la 10% în luna septembrie, cea mai ridicată valoare înregistrată după luna decembrie 1951.

"Ne regăsim într-un război pentru energie, pentru prosperitate şi libertate", a spus ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner (foto). "Vrem să separăm în mod clar cheltuielile de criză de managementul nostru obişnuit al bugetului, vrem să trimitem un semnal foarte clar către pieţele de capital", a adăugat Lindner.

Explozia preţurilor la gaze naturale şi electricitate după revenirea post-Covid, şi mai ales după debutul războiului din Ucraina, a declanşat o criză energetică fără precedent în ultimii 50 de ani, criză care nu ocoleşte nicio ţară. Numeroase state au pus la punct măsuri de susţinere a gospodăriilor şi companiilor iar o serie de ţări, precum Franţa şi Spania, au introdus plafonarea preţurilor la energie.

Germania plăteşte în prezent un preţ semnificativ pentru dependenţa sa crescută de gazele naturale venite din Rusia, care înainte de războiul din Ucraina era responsabilă pentru 55% din necesarul de gaze al Germaniei. Prima economie europeană trebuie să găsească acum alte surse de aprovizionare pe o piaţă unde preţurile au explodat.

articolul original.

Ziua 218. Ucraina a recuperat integral încă un oraș, Moscova pregătește festivități grandioase pentru anexări

29 September 2022 at 19:53
image

Ziua 218 de război a fost marcată de dezbateri privind creșterea riscului ca Rusia să atace nuclear Ucraina, simultan cu pregătirile în Rusia pentru anexarea teritoriilor din Ucraina, în urma așa-ziselor referendumuri.

Vladimir Putin va organiza vineri o ceremonie în care va anunța oficial decizia de a anexa cele 4 zone ale Ucrainei: Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson. Au fost instalate deja ecrane video uriașe, cu panouri publicitare pe care scrie „Donețk, Lugansk, Zaporojie, Herson - Rusia!”.

Zelenski avertizează însă că Ucraina nu va suporta nicio încercare a Rusiei de a pune mâna pe vreo parte a pământului și a convocat o ședință de urgență.

Pe front, bombardamentele rușilor continuă, dar și contraofensiva forțelor ucrainene. Forţele ucrainene au cucerit întreg teritoriul oraşului Kupiansk şi au alungat trupele ruse din poziţiile de pe malul estic al râului Oskil, care desparte oraşul din nord-estul Ucrainei.

În ce privește aliații, SUA au anunțat că dublează numărul de sisteme de rachete HIMARS trimise în Ucraina.

Mișcări pe front

 • Atac la Zaporojie - Rușii acuză că o dronă ucraineană a atacat unul dintre reactoarele de la centrala nucleară de la Zaporojie.
 • Schimb nou de prizonieri - Kievul a anunțat încă un schimb de prizonieri în cadrul căruia a adus acasă 4 ofițeri de marină și doi civili.
 • Bombardamente în Sumî - Rușii au bombardat regiunea Sumî, a declarat guvernatorul Dmitro Zhivitski. Ar fi fost folosite și drone, a spus el. În urma bombardamentelor, două case și o linie electrică au fost avariate. Nu au existat victime civile.
 • Contraofensiva Ucrainei - Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei a raportat că forțele ucrainene au ucis miercuri 18 soldați ruși și au distrus două tancuri, trei drone și șase vehicule blindate.
 • Rachete rusești doborâte - Forțele ucrainene au doborât 4 rachete rusești în Zaporojie, a anunțat Comandamentul aerian „Est” al Ucrainei.
 • Mai multe rachete HIMARS - Statele Unite au anunțat că dublează numărul de sisteme de rachete HIMARS trimise în Ucraina ca parte a unui nou pachet de ajutor militar în valoare de 1,1 miliarde de dolari.
 • Încă un oraș recuperat - Forţele ucrainene au cucerit întreg teritoriul oraşului Kupiansk şi au alungat trupele ruse din poziţiile de pe malul estic al râului Oskil, care desparte oraşul din nord-estul Ucrainei, relatează AFP. Cea mai mare parte a oraşului Kupiansk, un nod feroviar strategic, a fost recucerită la începutul acestei luni.

Ce se mai întâmplă cu anexările

 • Ceremonie de anexare - Vladimir Putin va organiza vineri o ceremonie în care va anunţa oficial anexarea celor 4 zone ale Ucrainei, unde au fost organizate referendumuri. Voturile au avut loc în două regiuni din est, Lugansk și Donețk, și în Zaporojie și Herson în sud. ”O ceremonie de semnare a unor acorduri cu privire la intrarea unor noi teritorii în Federaţia Rusă va avea loc mâine, la ora locală 15.00 (şi ora României), la Kremlin”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Au fost instalate deja ecrane video uriașe, cu panouri publicitare pe care scrie „Donețk, Lugansk, Zaporojie, Herson - Rusia!”.
 • Bani pentru anexări - Kremlinul a anunțat că alocă 3,3 miliarde de ruble (aprox 53 de milioane de euro) pentru a susține și integra noile teritorii anexate.
 • Zelenski avertizează - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că Ucraina nu va suporta nicio încercare a Rusiei de a pune mâna pe vreo parte a pământului nostru. "Principala noastră sarcină acum este să coordonăm acţiunile cu partenerii ca răspuns la referendumurile false organizate de Rusia şi la toate ameninţările conexe. Nu este 2014. Totul este clar pentru toată lumea. Şi cu siguranţă vor fi acţiuni", a declarat Zelenski.
 • Ședință de urgență la Kiev - Zelenski a convocat o ședință de urgență a Consiliului de Securitate vineri, când Putin va anunța deciziile de anexare.
 • Biden despre anexări - Preşedintele american, Joe Biden, a promis joi că nu va recunoaşte "niciodată, niciodată, niciodată" rezultatele referendumurilor "orchestrate de Rusia" în Ucraina, scrie AFP. "Aşa-zisele referendumuri au fost o parodie, o parodie absolută. Rezultatele au fost orchestrate la Moscova", a spus Biden.

Situația mobilizărilor

 • Granițe închise parțial - Rusia nu mai eliberează paşapoarte persoanelor mobilizate la război în Ucraina.
 • Antrenamente pe front - Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că cetățenii mobilizați au început antrenamentele lângă zonele de luptă, ca răspuns la acuzațiile că sunt trimiși pe front fără niciun fel de antrenament.
 • Medicii chemați la arme - Medicii de la spitalele de stat din Moscova au început să primească ordine de mobilizare, inclusiv cei de la Spitalul Clinic Central, administrat de Kremlin.
 • Protestul femeilor - În Kizil, femeile au ieșit pe stradă să protesteze față de mobilizare, dar au fost rapid dispersate de poliție. În jur de 20 de femei au fost arestate.
 • Mobilizarea i-a speriat pe ruși - Un sondaj publicat de Centrul Levada arată că 47% dintre ruși au simțit anxietate și frică la anunțul mobilizării parțiale. 13% au simțit indignare, 11% depresie și 23% mândrie pentru Rusia.
 • Câți au reușit să plece - Peste 200.000 de persoane au plecat din Rusia în Georgia, Kazahstan şi Uniunea Europeană de când preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat ”mobilizarea parţială”, pe 21 septembrie, arată datele oficiale din mai multe ţări, relatează CNN.

Situația de la Nord Stream

 • Încă o scurgere de gaz - Garda de Coastă suedeză a anunțat că a descoperit o a patra scurgere de gaz la conductele Nord Stream. „Două din aceste 4 scurgeri sunt în zona economică exclusivă a Suediei”, a spus Jenny Larsson, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă suedeze.
 • NATO avertizează, în legătură cu sabotajul asupra Nord Stream, că “orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a aliaților va atrage o reacție unită și determinată din partea Alianței”. ”Toate informaţiile disponibile în prezent indică faptul că acesta este rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, nesăbuite şi iresponsabile”, a menţionat Consiliul Nord-Atlantic într-o declaraţie.
 • Poluare uriașă - Metanul care iese din magistrala Nord Stream ar putea reprezenta una dintre cele mai mari scurgeri de gaze din toate timpurile, spun cercetătorii. Cantitatea scursă până acum în urma exploziilor subacvatice produse duminică și luni este neclară, însă pe baza volumului de gaze existent într-una dintre conducte, raportat anterior, cercetătorii au calculat inițial că aceasta ar putea varia între 100.000-350.000 de tone de metan.
 • Terorism internațional - Într-o convorbire telefonică cu Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat joi, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, presupusele atacuri asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică, despre care el a afirmat că reprezintă un "act de terorism internaţional", relatează AFP.
 • În cadrul convorbirii cu omologul său turc, Putin "şi-a exprimat punctul de vedere asupra acestui act de sabotaj fără precedent, în realitate un act de terorism internaţional, împotriva Nord Stream 1 şi Nord Stream 2", a indicat Kremlinul într-un comunicat.
 • Patru scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în această săptămână în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei.
 • Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare, în urma sancţiunilor europene impuse Moscovei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz, notează Reuters.AGERPRES/(AS - autor: Violeta Gheorghe, editor online: Andreea Preda)

Sancțiuni

 • Finlanda închide granița pentru turiștii ruși - Finlanda își va închide granița pentru turiștii ruși de la miezul nopții, ora locală, ceea ce va duce la o scădere semnificativă a traficului transfrontalier, a anunțat joi guvernul finlandez. Intrarea pentru vizite familiale, precum și pentru muncă și studii, va fi în continuare permisă, a adăugat el.
articolul original.

Zelenski a convocat o reuniune a Consiliului de Apărare, în contextul iminenței anexării unor teritorii de către Rusia

29 September 2022 at 15:16
By: -
image

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a convocat pentru vineri o reuniune de urgență a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, în contextul planului Rusiei de a formaliza anexarea a patru regiuni ucrainene.

"Preşedintele Volodimir Zelenski convoacă o reuniune de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, care se va desfăşura mâine", a declarat joi după-amiază purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei de la Kiev, Serhiy Nikiforov, citat de agenţia Ukrinform.

La reuniune vor participa comandanţii de rang înalt ai armatei ucrainene, precum şi şefii serviciilor civile de securitate.

Preşedintele Zelenski a condamnat vehement referendumurile "fără valoare" organizate în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie şi a avertizat, conform agenţiei Reuters, că "integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită". "Reacţia noastră faţă de recunoaşterea rezultatelor de către Rusia va fi foarte dură", a ameninţat liderul de la Kiev.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, intenţionează să anunţe formal, vineri, iniţierea procedurilor de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

După finalizarea procedurii de incorporare a acestor teritorii, prin votul Parlamentului, Moscova probabil va ameninţa cu o ripostă cu armament strategic în cazul oricărui atac asupra a ceea ce va considera teritoriul rus.

articolul original.

ISW se așteaptă la o înfrângere iminentă a rușilor în Lyman, la sud-est de Izyum

29 September 2022 at 15:09
By: -
image

Forțele Rusiei rămân sub presiune în unele părți ale regiunilor pe care intenționează să le anexeze vineri, Institute for the Study of War raportând că armata rusă se confruntă cu o înfrângere iminentă în orașul Lyman, la sud-est de Izyum, scrie Sky News.

ISW afirmă că bloggerii militari ruși au discutat miercuri cu îngrijorare în creștere despre câștigurile ucrainene din jurul orașului Lyman, "sugerând că forțele ruse din această zonă s-ar putea confrunta cu o înfrângere iminentă".

Lyman este un oraș de aproximativ 20.000 de locuitori din Donețk, la aproximativ 20 km de granița cu regiunea Luhansk și nu departe de Lysychansk și Severodonetsk, care au fost scena unor lupte aprige în primăvară.

ISW precizează în informarea sa zilnică: "Mai mulți bloggeri ruși și corespondenți militari proeminenți au afirmat că trupele ucrainene au avansat la vest, nord și nord-est de Lyman și sunt pe cale să finalizeze încercuirea trupelor rusești în Lyman și de-a lungul malului nordic al râului Siverskyi Donets în această zonă. Blogerii ruși au afirmat că trupele ucrainene amenință pozițiile rusești și liniile de comunicații care susțin gruparea Lyman”.

"Prăbușirea zonei Lyman va avea, probabil, consecințe foarte importante pentru gruparea rusă din nordul regiunii Donețk și vestul Luhansk și poate permite trupelor ucrainene să amenințe pozițiile rusești de-a lungul graniței de vest a Luhansk și în zona Severodonetsk-Lysychansk."

Evoluția ar veni după pierderile rusești în urma contraofensivei ucrainene din regiunea Harkov, iar ISW afirmă că acest câștig ar scădea și mai mult moralul rușilor și ar atrage o furie suplimentară din partea naționaliștilor de acasă, în timp ce mobilizarea parțială a lui Vladimir Putin întâmpină rezistență.

articolul original.

Parlamentul insistă să-i îngroape pe avertizorii de integritate, CE ne arată cartonașul galben

29 September 2022 at 14:09
image

Protecția avertizorilor de integritate, sau mai exact lipsa ei, ar putea aduce României o plângere la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din partea Comisiei Europene.

Deocamdată, Comisia a decis joi să trimită un aviz motivat în cadrul procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor privind protecția avertizorilor de integritate (Directiva 2019/1937).

Comisia trece astfel la următoarea etapă în procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României, Belgiei, Austriei și Sloveniei pentru netranspunerea integrală a Directivei privind protecția avertizorilor de integritate (Directiva 2019/1937), anunță reprezentanța în România a instituției.

Cele patru state au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde. În cazul unor răspunsuri nesatisfăcătoare, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri.

Termenul-limită pentru transpunerea directivei de către statele membre a fost 17 decembrie 2021.

În ianuarie anul acesta, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere către 24 de state membre pentru că nu au transpus directiva și nu au comunicat Comisiei măsurile de transpunere până la termenul-limită necesar.

În luna iulie, CE a trimis avize motivate către 15 state membre care nu comunicaseră încă transpunerea integrală.

Legea avertizorilor de integritate a fost iniţiată de Guvern și adoptată de Senat şi Camera Deputaţilor, fiind verificată de către Curtea Constituţională şi retrimisă Parlamentului spre reexaminare, după ce societatea civilă a reacționat prompt, arătând că legea descurajează semnalarea cazurilor de corupție.

Majoritatea PSD-PNL-UDMR din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a readoptat, pe 20 septembrie, legea avertizorilor de integritate, fără a corecta măsurile criticate, care ar descuraja raportarea corupției din instituții.

Zeci de ONG-uri au avertizat că România riscă infringementul, având în vedere că legiuitorii ar fi trebuit, de fapt, doar să transpună în legislaţia naţională Directiva (UE) 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.

articolul original.

Zeci de cetăţeni ruşi au fost arestaţi în Muntenegru pentru spionaj

29 September 2022 at 13:42
By: -
image

38 de persoane, în principal rezidenţi ruşi, au fost arestate în Muntenegru sub suspiciunea de spionaj, a dezvăluit joi cotidianul local Pobjeda, citând surse neidentificate.

Anterior în cursul zilei, premierul Dritan Abazovic a declarat într-o transmisiune live a şedinţei de guvern că este în desfăşurare o operaţiune internaţională, cu asistenţa unor parteneri externi, la care participă procuratura de stat muntenegreană, pentru apărarea intereselor ţării, dar nu a oferit detalii, potrivit Reuters.

Muntenegru, ţară membră a NATO şi candidată la aderarea la Uniunea Europeană, s-a alăturat sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei în urma invaziei acesteia în Ucraina. În trecut, Podgorica a expulzat diplomaţi ruşi.

Potrivit publicaţiei Pobjeda, ofiţeri operativi ai Agenţiei pentru Securitate Naţională din Muntenegru (ANB) şi ai Procuraturii Speciale de Stat (SDT) au reţinut şase diplomaţi ruşi, 30 de cetăţeni ruşi cu permis de şedere temporară şi doi muntenegreni, toţi sub suspiciunea de spionaj.

Agenţia de presă de stat rusă TASS a transmis anterior, citând portalul muntenegrean Vijesti, că joi au fost arestaţi la Podgorica câţiva cetăţeni muntenegreni sub suspiciunea că ar fi lucrat pentru serviciile de informaţii ruseşti. Unul dintre aceştia, conform aceleiaşi surse, ar fi un angajat al administraţiei de stat care în decurs de mai bine de zece ani „a acţionat în beneficiul spionajului rusesc”.

Potrivit TASS, Procuratura Specială de Stat muntenegreană ar fi negat informaţiile despre arestări, confirmând doar efectuarea unor percheziţii la cei suspecţi. Poliţia ar efectua doar percheziţii în apartamentele unui număr de cetăţeni „suspectaţi de crearea unei organizaţii criminale şi de spionaj”.

Ambasada Rusiei din Podgorica nu a răspuns deocamdată la o solicitare din partea Reuters pentru a face un comentariu cu privire la aceste reţineri. Nici responsabili ANB şi SDT nu au putut fi contactaţi imediat pentru comentarii.

În 2016, Muntenegru a acuzat agenţi ruşi de implicare într-un complot pentru a aduce opoziţia prorusă la putere prin asasinarea premierului de la acea vreme Milo Djukanovic şi împiedicarea integrării fostei republici iugoslave în NATO.

Moscova a respins în mod repetat aceste acuzaţii, calificându-le drept absurde. Muntenegru s-a alăturat Alianţei Nord-Atlantice în 2017.

articolul original.

Femeia căreia i-au căzut copiii de la etajul 10, în timp ce făcea live pe Facebook, nu va merge la închisoare

29 September 2022 at 09:58
By: -
image

Femeia din Prahova ai cărei copii gemeni au murit, după ce, lăsaţi nesupravegheaţi, au căzut de la etajul 10 al unui bloc din Ploieşti, în timp ce ea asculta manele şi transmitea live pe Facebook, a fost condamnată la trei ani de închisoare, însă cu suspendare, fiind găsită vinovată pentru ucidere din culpă.

Andreea Violeta Vizu a primit şi un termen de supraveghere de 5 ani, în decizia pronunţată, joi, de Judecătoria Ploieşti.

În plus, magistraţii au dispus, prin sentinţă, interzicerea unor drepturi, inclusiv pe cel de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, părinteşti şi de a fi tutore sau curator, pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. 

Femeia va presta şi o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile în cadrul societăţii Servicii de gospodărire urbană Ploieşti S.R.L. sau în cadrul Administraţiei parcului memorial Constantin Stere. 

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată cu apel.

În august anul trecut, un băieţel şi o fetiţă de 2 ani şi 2 luni au murit, după ce au căzut de la etajul 10 al unui bloc din Ploieşti. În momentul producerii incidentului, mama lor transmitea live pe Facebook în timp ce asculta manele şi fuma. 

Cel de-al treilea copil al femeii, un băiat de 5 ani, a fost luat de lângă ea şi se află în familia lărgită a tatălui.

articolul original.

BMW-urile cumpărate de Poliția din Polonia costă mult mai puțin decât cele din România

29 September 2022 at 09:49
By: -
image

Mașinile BMW cumpărate de Poliția Română costă 38.000 de euro cu TVA fiecare, în timp ce în Polonia aceeași marcă de mașină, cu aceleași caracteristici tehnice, a costat Poliția 29.000 de euro.

Totodată, există o diferență mare la cheltuielile de întreținere pentru un BMW, comparativ cu alte mărci, se arată într-o analiză realizată de experții auto de la CarVertical pentru G4Media.ro.

Mai exact, la BMW se ridică la aproximativ 2.000 de Euro la prima 100.000 de km, în timp ce pentru un model Skoda cu caracteristici tehnice similare costurile de întrețiere se reduc la jumătate.

Experții mai spun că, deși Poliția Română a explicat că alte trei mărci de mașini, Mercedes, Jaguar și Alfa Romeo ar fi îndeplinit cerințele tehnice pentru a putea participa la licitație, în realitate, Mercede și Jaguar nu dispun de mașini cu cerințele din caietul de sarcini iar Alfa Romeo tocmai primise o comandă extraordinară de 450 de unități din partea guvernului Italian.

Poliţia îşi ia BMW-uri

Inspectoratul general al Poliției Române (IGPR) va cumpăra 600 de mașini BMW seria 3 pentru Poliția Rutieră, care vor înlocui Daciile Logan.

Potrivit portalului achizițiilor publice, o singură ofertă a fost depusă, care a fost și acceptată, cea a Automobile Bavaria SRL. Compania este importatorul oficial al BMW în România și este administrată de cetățenii germani Leonhard Georg Pfeffer și Michael Schmidt Horst.

Valoarea contractului este de 98 de milioane de lei, iar durata lui este de doi ani.  

Klaus Iohannis declara în 2014 că are o relație apropiată cu Schmidt.

Preşedintele a susținut că nu a contat această prietenie atunci când s-a stabilit cine câştigă licitaţia de la Poliţie. Șeful statului a subliniat că este inadmisibil ca numele şi poziţia sa să fie implicate într-o astfel de chestiune. Iohannis a adăugat că se aşteaptă ca autorităţile statului să facă verificări.

articolul original.

Restricții de trafic în Bucureşti, pentru pasajul lui Negoiţă de la A2

29 September 2022 at 08:21
By: -
image

Traficul rutier este restricţionat, începând de joi, în zona intersecţiei bulevardului Theodor Pallady cu strada Drumul între Tarlale, pentru executarea lucrărilor la pasajul spre şi dinspre autostrada A2.

Ieşirea spre Bucureşti din strada Drumul între Tarlale se va face prin breteaua amenajată special în acest sens şi marcată corespunzător, anunţă Primăria Sectorului 3.

Aceeaşi bretea va fi utilizată şi de cei care circulă către satul Căţelu sau care se îndreaptă spre A2, dinspre Drumul între Tarlale. După ce vor ieşi din bretea spre bd. Theodor Pallady, şoferii vor putea întoarce la intersecţia cu strada Balta Albina.

Tot la intersecţia bd. Theodor Pallady cu str. Balta Albina vor putea întoarce şi şoferii care vin dinspre A2 şi vor să facă stânga către satul Căţelu.

Şoferii care vin dinspre Bucureşti şi vor să intre pe Drumul între Tarlale vor putea întoarce la intersecţia cu şoseaua de centură.

Lucrările la acest pasaj au început în aprilie şi primăria nu menţionează cât vor dura restricţiile de trafic.

Pasajul cu o lungime de aproximativ 350 de metri pe direcția Pallady – Autostrada Soarelui va fi ridicat cu firma proprie a Primăriei, Algorithm, durata de execuție este de 12 luni cu o valoare a contractului de 38 de milioane de lei, din care 17 milioane cerere de finanțare prin Programul de Investiții Anghel Saligny,

articolul original.

Mii de apeluri ale soldaților ruși au fost interceptate: „Ni s-a dat ordin să ucidem toți civilii”. „Putin e un prost”

29 September 2022 at 07:54
image

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Vladimir Putin a descris atacul eșuat asupra Kievului nu ca pe un efort de a prelua capitala Ucrainei, ci ca pe o încercare de destabilizare a trupelor ucrainene.

Pe cât de repede au venit, soldații ruși din nordul Kievului s-au retras, s-au regrupat și au mers spre est.

În urma unei investigații despre atrocitățile comise în timpul campaniei Rusiei de preluare a Kievului, reporterii de la New York Times au obținut exclusiv peste 4.000 de înregistrări ale convorbirilor telefonice ale soldaților ruși interceptate în apropiere de Bucea.

22 de telefoane au fost împărțite între zeci de soldați care s-au identificat ca fiind membri ai mai multor unități militare și au fost folosite pentru a suna la sute de numere de telefon în Rusia în luna martie.

În unele cazuri, soldații și-au spus numele sau au oferit alte detalii personale, inclusiv numele comandanților lor sau numărul unității. Iată, pe scurt, declarațiile câtorva dintre soldații ruși:

Evgheni: Suntem pozitionaţi în oraşul Bucea.

Serghei: Pierdem acest război. Ni s-a dat ordin să-i ucidem pe toți cei pe care îi vedem.

Andrei: Jumătate din regimentul nostru a dispărut.

Vlad: Când vin acasă, renunț. La naiba cu armata.

Aleksandr: Putin este un prost. Vrea să ia Kievul. Dar nu avem cum să facem asta.

Apelurile interceptate dezvăluie haosul din armata rusă. În apelurile telefonice cu prietenii și rudele de acasă, soldații ruși au dat detalii din interior despre eșecurile pe câmpul de luptă și execuțiile civile. Potrivit relatărilor acestora, Kievul trebuia să cadă în câteva zile.

Dar afectat de erori tactice și rezistență acerbă din partea forțelor ucrainene, avansul președintelui Vladimir Putin a fost blocat rapid, iar forțele sale s-au blocat la periferia orașului.

Din tranșee și din casele ocupate din zona Bucea, o suburbie vestică a Kievului, soldații ruși nu au respectat ordinele făcând apeluri neautorizate de pe telefoanele mobile către soțiile, prietenele, prietenii și părinții lor.

Soldații descriu o lipsă acută de echipamente și spun că au fost mințiți cu privire la misiunea în care se aflau. Conversațiile variază de la banal la brutal și includ critici directe la adresa lui Putin și comandanții militari, remarci care ar putea fi pedepsite conform legislației ruse dacă ar fi exprimate public acasă.

Soldații se plâng de gafe strategice și de o penurie îngrozitoare de provizii, armament și echipament de bază, cum ar fi dispozitive de vedere pe timp de noapte și veste antiglonț. Ei mărturisesc că au capturat și ucis civili și recunosc deschis că au jefuit case și magazine ucrainene. Mulți spun că vor să-și rezilieze contractele militare și resping propaganda difuzată de presa rusă, cu realitățile dure ale războiului din jurul lor.

La două săptămâni de la invazie, soldații par să realizeze că Kievul nu este la îndemâna lor. După ce forțele ucrainene au organizat ambuscade și au întrerupt calea cheie de acces către capitală, soldații ruși le spun rudelor că strategia militară eșuează. Ei își exprimă surprinderea față de forțele „profesioniste” ucrainene, iar un soldat pe nume Evgheni spune răspicat: „Pierdem”.

Mulți ruși sunt motivați să rămână pe câmpul de luptă pentru că au nevoie de bani. Pe lângă salariile lor lunare, soldații spun că primesc echivalentul a 53 de dolari pe zi, ceea ce reprezintă triplul salariului mediu în orașele natale ale soldaților, cum ar fi Pskov, de unde provin multe dintre trupele aeriene trimise să cucerească Kievul.

Cei dragi răspund în moduri diferite. Unii îi încurajează să plece, alții le cer să rămână puternici. O soție spune: „Nu am nevoie de bani. Am nevoie doar de soțul meu lângă mine.”

NYT folosește doar prenumele soldaților pentru a le proteja identitatea:

Serghei, către mamă: Nimeni nu ne-a spus că mergem la război. Ne-au avertizat cu o zi înainte să plecăm. Mamă, acest război este cea mai stupidă decizie luată vreodată de guvernul nostru, cred. Mamă, nu am văzut un singur fascist aici. Acest război se bazează pe un fals. Nimeni nu avea nevoie de el. Am ajuns aici și oamenii duceau o viață normală. Și acum trebuie să locuiască în subsoluri. Îţi poţi imagina? Există o pădure unde se află sediul diviziei. Am intrat în el și am văzut o mare de cadavre îmbrăcate în civil. N-am văzut atâtea cadavre în viața mea.
Serghei, către o prietenă: Vor doar să păcălească oamenii la televizor, cu afirmații de genul „Totul este în regulă; nu există război, doar o operațiune specială.” Dar, în realitate, este un adevărat război.
Serghei, către tatăl său: Ardeau tancuri și transportoare blindate. Au aruncat în aer un pod și un baraj. Drumurile au fost inundate. Acum, nu ne putem mișca.
Serghei, către o prietenă: Ne-au spus că, acolo unde mergem, se plimbă mulți civili. Și ne-au dat ordin să-i ucidem pe toți cei pe care îi vedem.

Nikita, către un prieten: La dracu'. Sunt cadavre întinse pe drum. E nenorocire. Totul a fost jefuit. Tot alcoolul a fost băut și toți banii au fost luați. Toată lumea face asta aici. Am fost păcăliți ca niște copii mici.
Nikita, către mama sa: 60% la sută din regiment a dispărut deja. Nu mi-am imaginat niciodată că voi ajunge în acest rahat.

Alexandr, către mamă: Am degerături pe degetele de la mâini și de la picioare. Avem medici, dar nu ne dau nimic. Va trebui să mă duc să-mi iau eu medicamente.
Alexandr, către un partener: M-am săturat de acest contract. Pe de altă parte, de unde mai pot câștiga atâția bani?

Alexei, către un partener: Nu știam că se va întâmpla asta. Au spus că mergem la antrenament. Nenorociții ăștia nu ne-au spus nimic.

Unii soldați promit că vor aduce „trofee” acasă, iar alții sunt consternați de jafuri:.

Evgheni: Sunt al naibii de sălbatici. Fură totul.
Prieten: Băieții noștri?
Evgheni: Desigur.

Înregistrările camerelor de supraveghere publicate anterior de o companie de transport maritim din Belarus și documentele de transport maritime obținute de NYT au confirmat că soldații din Regimentul 656 al Gărzii Naționale, aceeași unitate identificată în unele dintre apelurile interceptate, au trimis pachete acasă după retragere.

Despărțiți de lumea exterioară și frustrați de comandanții despre care soldații spun că nu le dau nicio informaţie, soldații se bazează pe apelurile acasă pentru date despre războiul pe care îl duc. Dar ceea ce aud de la familiile lor – o imagine roz propagată de presa de stat rusă – este adesea în contradicție cu realitatea lor.

Vitali, către tată: Ce spun ei la știri? Stăm aici fără nicio informație.
Tatăl: Victorie aici, victorie acolo. Asta este tot ce vedem.

Eduard, către mamă: Ce arată despre noi?
Mama: Ei arată la televizor că aveți saune și multă mâncare.
Eduard: Într-adevăr? Ar trebui să vezi cum arătăm noi.

Pavel, către tată: Care sunt informațiile?
Tatăl: Că nu mai există forțe armate ucrainene; au rămas doar naziștii.
Pavel: Că au depus armele?
Tatăl: Da, au depus armele și nu mai există.

articolul original.

Armata Rusiei: O putere supraestimată care trimite oameni pe front fără pregătire sau echipament

29 September 2022 at 07:45
By: -
image

În cazul invaziei rusești în Ucraina, Putin a crezut probabil într-o victorie rapidă. Ea s-a dovedit iluzorie, după cum arată mobilizarea parțială recent anunțată. Cât de puternică este în realitate armata Rusiei?

După căderea Uniunii Sovietice, Moscova a făcut tot ce a putut pentru a-și menține statutul de superputere, inclusiv ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU. Este adevărat că PIB-ul Rusiei nu justifica poziția sa proeminentă în rândul statelor lumii. Din punct de vedere economic, Uniunea Sovietică nu putea ține pasul cu multe țări occidentale.

Însă Kremlinul a justificat întotdeauna pretenția Moscovei de a fi o mare putere în termeni militari. De-a lungul deceniilor, Rusia a tot susţinut că are una dintre cele mai mari și mai eficiente armate din lume, la care se adaugă și armele nucleare. Pentru a ne reaminti acest lucru, președintele Vladimir Putin a oferit în mod regulat lumii imagini cu parade militare perfect coregrafiate la Moscova sau cu manevre ale forțelor sale armate.

Cu toate acestea, puterea unei armate nu se demonstrează prin defilările din Piața Roșie, ci în tranșeele de pe câmpul de luptă. Iar în estul Ucrainei rușii înfruntă o armată semnificativ mai mică și care nici măcar nu exista în urmă cu câțiva ani. Cum se poate așa ceva?

Cât de mare este cu adevărat armata lui Putin? 

Potrivit Margaretei Klein, de la fundaţia Institutului German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate (Stiftung Wissenschaft und Politik), pe hârtie, forțele armate rusești ar avea 1 milion de soldați, iar în viitor chiar 1,1 milioane. Cu toate acestea, dimensiunea reală este mai mică, spune ea pentru DW.

O mare parte din unitățile rusești dislocabile au fost deja desfășurate în Ucraina, a precizat Klein. "Au suferit pierderi mari cu soldații uciși sau răniți", mai spune experta în apărare. Cifrele exacte nu sunt disponibile, dar agenția americană de informații CIS crede că Rusia a suferit zeci de mii de morți și răniți.

Până acum au avut de suferit regimentele staționate pe timp de pace în partea asiatică a Rusiei, apreciază George Barros, de la think tank-ul american Institute for the Study of War. Ideea că Rusia dispune de rezerve de soldați gata de acțiune nu are nimic de-a face cu realitatea, a declarat el pentru DW.

Cursul războiului de până acum dovedește că lumea a supraestimat mult timp puterea armatei ruse, atrage atenţia Barros.

Rusia trebuie acum să cheme rezerviști pentru a umple golurile lăsate de pierderi, explică, la rândul ei, Margarete Klein. În cele din urmă, obiectivul lui Putin prin chemarea rezerviștilor, spune Barros, este de a menține actuala linie de front.

Pe front fără pregătire sau echipament

Starea de forță militară a Rusiei este demonstrată și de persoanele care sunt înrolate în prezent pentru a servi în armată. "Acolo sunt oameni care au peste 50 de ani și au probleme de sănătate", spune expertul în apărare. Numeroase exemple diseminate pe platformele sociale confirmă această observație.

Barros amintește că rezerviștii necesită instructaj și echipare înainte de a fi trimiși la război. Cu toate acestea, mulți dintre ei dispun de doar una sau două luni de formare, ceea ce nu este suficient. Alții sunt chiar trimiși pe front fără pregătire sau echipament.

Expertul nu crede că succesul militar poate fi obținut cu astfel de rezerviști, aşa încât numărul morților și al răniților va crește probabil.

Expertul rus în securitate Pavel Luzin, aflat în prezent în SUA, împărtășește această evaluare. În opinia sa, Ucraina va continua să lupte, în pofida referendumului fictiv organizat de marionetele lui Putin în estul țării.

Luzin mai spune că industria de armament a Rusiei nu este în măsură să asigure aprovizionarea pe termen scurt, cu atât mai puțin pentru rezerviștii care sunt chemați în prezent. În Rusia sunt încă depozitate arme și gloanțe vechi din perioada sovietică, atrage atenția și Margarete Klein.

Însă nici în acest caz nu se poate ști dacă nu cumva o mare parte din aceste arme nu au fost deja vândute prin corupție, ori dacă materialul chiar poate fi folosit în război.

Industria rusă de armament duce lipsă de cipuri pentru arme de înaltă precizie și alte piese de schimb, spune Klein. Cu toate acestea, Rusia are avantajul de a avea mai mulți oameni la dispoziție și poate astfel să trimită tot mai mulți rezerviști la război pe termen lung, subliniază Ted Galen Carpenter de la Institutul CATO din Washington, în dialog cu DW. 

Pentru a avea succes în război, ai nevoie de mai multe componente, spune George Barros de la think tank-ul american Institute for the Study of War. Soldați, arme moderne, o bună pregătire, conducere, motivație, logistică sunt doar câteva dintre ele. "Simplul fapt de a pune mai mulți oameni în prima linie nu va rezolva problema pe care o au rușii. Forțele ucrainene vor continua să avanseze, căci ofensiva lor nu s-a încheiat”, este convins Barros. 

Rușii, pe de altă parte, sunt în prezent mulțumiți să păstreze pozițiile existente, adaugă el. În trecut, deși forțele Rusiei au fost net superioare celor ale Ucrainei, inclusiv în ceea ce privește calitatea armelor și numărul de soldați, conducerea militară a Moscovei nu a fost capabilă să folosească această superioritate tactică pentru a atinge obiective strategice în război, analizează el.

Folosirea armelor nucleare pentru a intimida Occidentul

De altfel, aceasta nu se poate nici cu mercenari bine pregătiți și bine echipați, cum ar fi așa-numitul Grup Wagner. Numărul lor înainte de război era de aproximativ 8.000 - 9.000 de luptători, care însă nu au fost desfășurați doar în Ucraina, spune Barros. În estul Ucrainei, au luptat ca simpli soldați de infanterie.

În opinia sa, ei nu ar avea un impact semnificativ asupra evoluţiei războiului.

Experții cred că amenințarea cu armele nucleare este menită să intimideze Occidentul. "Această amenințare nu este nouă", observă Margarete Klein, de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate. Scopul ei este de a submina sprijinul Occidentului pentru Ucraina.

Din punct de vedere militar, utilizarea armelor nucleare este inutilă. Ar putea avea sens strict din punct de vedere politic, dacă regimul de la Moscova se confruntă cu o înfrângere militară.

Cu toate acestea, Margarete Klein consideră că utilizarea armelor nucleare este puțin probabilă. Consecința ar fi că Putin ar pierde sprijinul Chinei sau al Indiei. Pe de altă parte, Ted Galen Carpenter, de la CATO, spune: "Dacă Putin va trebui să aleagă între a folosi arme nucleare sau a răspunde pentru crimele sale în fața unui tribunal internațional, va alege opțiunea nucleară".

Barros și alți experți consideră că, după referendumurile false care au loc în prezent, Putin va anexa estul și sudul Ucrainei.

După aceea, el ar putea inclusiv să desfășoare recruți și trupe ale Ministerului de Interne în aceste zone, ceea ce este în prezent interzis din motive legale, a spus el. "Forțele Rusiei au nevoie de o pauză, sunt epuizate", spune Barros, subliniind că se așteaptă la mai multe ofensive din partea ucrainenilor în această iarnă.

Se întrevede un sfârșit rapid al războiului?

Ted Galen Carpenter de la CATO spune că Rusia dorește un sfârșit rapid al războiului. Ucraina și Occidentul ar trebui să arate disponibilitate de a negocia.

Margarete Klein și George Barros, care nu cred într-un sfârșit rapid al războiului, văd lucrurile în mod diferit. Putin speră că Occidentul va renunța la sprijinul acordat Ucrainei.

Or, potrivit lui Klein, rezultatul războiului depinde de însuși acest sprijin continuu. Războiul se poate încheia cu adevărat numai dacă Rusia suferă o înfrângere totală, conchide expertul rus în securitate Pavel Luzin.

Miodrag Soric

Ziua 218. Anexarea regiunilor ucrainene ar putea avea loc înainte de ziua lui Putin, Kievul primește mai multe rachete HIMARS

articolul original.

Trei poeţi ruși au fost arestaţi după ce au citit un text anti-război

29 September 2022 at 05:02
By: -

Un tribunal rus a dispus miercuri arestarea a trei tineri poeţi care au participat la o lectură literară împotriva mobilizării anunţate de autorităţi pentru războiul din Ucraina.

citizencitizen

Potrivit ONG-ului specializat OVD-Info, Artiom Kamardin, Egor Ştovba şi Nikolai Daineko au fost arestaţi preventiv pentru două luni, scrie AFP.

Potrivit acestei surse, cei trei sunt suspectaţi într-o anchetă deschisă pentru "incitare la ură cu ameninţarea folosirii violenţei". Dacă vor fi inculpaţi, riscă până la şase ani de închisoare deoarece autorităţile ruse reprimă în prezent criticile la adresa conflictului din Ucraina.

Duminică, Kamardin, Ştovba şi Daineko au participat la o lectură în faţa statuii poetului Vladimir Maiakovski din centrul Moscovei, un loc în care intelectualii disidenţi se adunau în perioada sovietică.

citizencitizen

La începutul lecturii, un bărbat susţine că este vorba de o acţiune împotriva mobilizării militare anunţate de autorităţi, conform unei înregistrări video a evenimentului publicată pe canalul Youtube de opoziţie "Mos Picket".

"Vă amintiţi cum îi numeam pe teroriştii din Doneţk şi Lugansk acum opt ani? Miliţieni", spune Artiom, după care recită una din poeziile sale, intitulată "Omoară-mă, miliţianule!, care se încheie cu "Glorie Rusiei Kievene! Noua Rusie, la dracu de tine!"- referiri la statul medieval care cuprindea parţial Ucraina şi Rusia, precum şi la proiectul imperialist al Noii Rusii care urmăreşte crearea unui teritoriu rusesc în sudul şi estul Ucrainei.

citizencitizen

Artiom Kamardin a fost arestat în timpul unei percheziţii la domiciliu. Potrivit avocatului său Leonid Solovev, citat de presa independentă rusă, el susţine că a fost bătut în timpul arestării.

Canalul Telegram 112, apropiat de forţele de ordine din Rusia, a publicat un filmuleţ în care tânărul îşi cere scuze în genunchi.

În timpul unui discurs în instanţă miercuri seară, filmat de media independentă SOTA, Artiom Kamardin a afirmat că aceste scuze au fost obţinute "sub tortură". La audiere, acesta a apărut cu urme şi un bandaj pe faţă.

articolul original.

Uraganul Ian a provocat inundaţii catastrofale în Florida: Cartiere transformate în lacuri, milioane de case fără curent (Foto & Video)

29 September 2022 at 04:25
By: -

Puternicul uragan Ian a măturat Florida miercuri, vânturile puternice şi ploile torenţiale provocând deja inundaţii „catastrofale” şi pene de curent pe scară largă.

citizencitizen

În apropiere de Keys, din cauza condiţiilor dezastruoase o barcă care transporta migranţi s-a răsturnat, iar Garda de Coastă căuta 20 de persoane, trei au fost salvate şi alte patru au reuşit să înoate până la ţărm.

Cu vânturi de până la 185 km/h, uraganul Ian a ajuns pe uscat de-a lungul Cayo Costa, în sud-vestul statului, la ora locală 15.05 (19.05 GMT), potrivit Centrului Naţional al Uraganului (NHC).

citizencitizen

Uraganul a provocat inundaţii „catastrofale”, au precizat specialiştii de aici.

Clasat anterior în categoria 4, din 5 pe scara Saffir-Simpson, Ian se află acum în categoria 3 dar rămâne distructiv, potrivit aceleiaşi surse.

Aproape 2 milioane de case au rămas fără curent, miercuri seară, în Florida, în principal în jurul traseului uraganului, potrivit site-ului specializat PowerOutage.

citizencitizen

Conform site-ului, mai multe districte din apropierea locului în care Ian a atins pământul erau aproape complet fără curent.

Oraşul Punta Gorda a rămas astfel în întuneric. Noaptea au rămas iluminate doar câteva clădiri dotate cu generatoare.

În sud-vestul Floridei, imaginile de la postul MSNBC au arătat străzi complet inundate şi maşini plutind pe şuvoaie.

În oraşul Fort Myers, inundaţiile au fost atât de severe încât unele cartiere păreau lacuri. Viitura putea depăşi uneori trei metri, a anunţat miercuri seară guvernatorul statului, Ron DeSantis.

Fenomenul meteorologic ar trebui să se deplaseze în interiorul ţării în timpul zilei şi să ajungă peste Atlanticul de Vest până joi seara, potrivit NHC.

Uraganul Ian ar urma să slăbească în intensitate, dar ar putea provoca totuşi daune semnificative pe măsură ce ajunge în estul Floridei.

Uraganul Ian a lovit marţi Cuba, provocând moartea a două persoane şi cufundând insula în întuneric.

articolul original.

Biden a căutat în sală, în timpul unui discurs, o deputată care a decedat în august: Unde este Jackie? (Video)

28 September 2022 at 20:03
By: -

Preşedintele american Joe Biden a căutat-o în timpul unui discurs pe deputata din Indiana Jackie Walorski, care a decedat într-un accident rutier în august, părând să fi uitat că femeia a murit.

citizencitizen

La conferinţa despre foamete, nutriţie şi sănătate, Biden le-a mulţumit organizatorilor, iar apoi a întrebat: “Jackie, eşti aici? Unde este Jackie? Cred că ea urma să fie aici”.

Republicana Walorski, care a contribuit la înfiinţarea conferinţei şi a fost foarte implicată în lupta împotriva problemelor legate de criza alimentară, a decedat împreună cu doi membri ai stafului său, în august.

După decesul deputatei, Casa Albă a emis un comunicat în care preciza că Biden şi soţia sa Jill sunt şocaţi şi întristaţi de trecerea în nefiinţă a deputatei.

articolul original.
Before yesterdaySpotmedia

Rusia deschide anchetă pentru act de terorism internaţional, după presupusa sabotare a gazoductelor Nord Stream

28 September 2022 at 19:28
By: -

Serviciile de securitate ruse (FSB) au deschis o anchetă pentru „act de terorism internaţional” după presupusa sabotare a gazoductelor Nord Stream în Marea Baltică, a anunţat miercuri Parchetul general rus.

citizencitizen

"Pe baza elementelor transmise de Parchetul general rus (…) organul de anchetă al FSB a deschis un dosar penal. O anchetă preliminară a început", a declarat Parchetul într-un comunicat postat pe contul său de Telegram, relatează AFP.

Este "stupid şi absurd" să suspectezi că Rusia s-ar afla în spatele scurgerilor masive detectate după exploziile ce au avariat gazoductele Nord Stream, a declarat, de asemenea, miercuri Kremlinul, în timp ce europenii denunţă un act de "sabotaj".

citizencitizen

"Era destul de previzibil" că unii vor declara că Rusia se află în spatele acestor scurgeri, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Previzibil, stupid şi absurd", a adăugat el.

Potrivit lui Peskov, aceste scurgeri ce afectează Nord Stream 1 şi 2 sunt "problematice" pentru Moscova, "pentru că ambele conducte sunt pline cu gaz (rusesc), iar gazul rusesc costă foarte mult". "Acum, acest gaz este pe cale să se scurgă", şi-a exprimat el regretul.

citizencitizen

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

articolul original.
❌