ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Spotmedia

Un cuplu a fost condamnat în Iran la peste 10 ani de închisoare pentru un videoclip care a devenit viral (Video)

31 January 2023 at 21:35
By: -
image

Un tribunal iranian a condamnat un cuplu tânăr la peste 10 ani de închisoare pentru ca a dansat în faţa unuia dintre principalele monumente ale Teheranului într-un videoclip considerat ca un simbol al sfidării regimului, au declarat marţi militanţi iranieni pentru drepturile omului.

Astiyazh Haghighi şi logodnicul ei Amir Mohammad Ahmadi, ambii în vârstă de 20 de ani, au fost arestaţi în noiembrie, după ce un videoclip cu ei dansând romantic în faţa Turnului Azadi din Teheran a devenit viral, relatează AFP.

Astiyazh Haghighi nu purta văl islamic, sfidând astfel regulile stricte ale Republicii Islamice cu privire la femei, care nu mai au voie să danseze în public în Iran, în niciun caz cu un bărbat.

Un tribunal revoluţionar din Teheran i-a condamnat la 10 ani şi jumătate de închisoare, precum şi la interzicerea utilizării internetului şi interdicţia de a părăsi Iranul, a declarat ONG-ul Human Rights Activists News Agency (HRANA), cu sediul în Statele Unite.

Popular pe Instagram, cuplul a fost găsit vinovat de "încurajarea corupţiei şi a prostituţiei publice", precum şi de "adunare cu intenţia de a perturba securitatea naţională", a adăugat ONG-ul.

Citând surse apropiate familiilor lor, HRANA a spus că cei doi au fost lipsiţi de avocaţi în timpul procedurii judiciare şi că încercările de obţine eliberarea lor pe cauţiune au fost respinse.

ONG-ul precizează că Astiyazh Haghighi se află în renumita închisoare pentru femei Qarchak, ale cărei condiţii de detenţie sunt condamnate în mod constant de militanţii pentru drepturile omului.

Autorităţile iraniene au luat măsuri dure împotriva oricărei forme de disidenţă de la moartea tinerei Mahsa Amini, în septembrie, care a declanşat un val de proteste împotriva regimului.

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Spotmedia

Nicușor Dan despre accesul în cartierul Greenfield: Spre completa mea stupoare, Romsilva vrea să scape de pădure

31 January 2023 at 20:37
By: -
image

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, s-a arătat surprins de punctul de vedere adoptat marţi de către Direcţia Silvică Ilfov pe tema accesului în cartierul Greenfield, apreciind că reprezentanţii acesteia ar vrea să „scape de pădure”.

Edilul general a declarat, în cadrul şedinţei CGMB, că Direcţia Silvică Ilfov nu susţine soluţia drumului provizoriu prin pădurea Băneasa şi insistă pe scoaterea definitivă a drumului din domeniul forestier.

"Spre completa mea stupoare, Romsilva vrea să scape de pădure. Nu cred că e posibil aşa ceva. Romsilva, instituţia care prin lege trebuie să apere pădurea, azi dimineaţă nu ştia cum să scape de terenul acela. Noi insistam să se facă un drum provizoriu, adică acel drum care există - 300 de metri de piatră, restul asfaltat - să rămână aşa cum este, doi - trei ani, prin decizia pe care noi să o luăm împreună, iar în timpul acesta dezvoltatorul să avanseze cu proiectele, să rezolve cele trei ieşiri din cartier.

Şi Romsilva zicea: "Nu, nu, luaţi-l voi cu totul, asfaltaţi-l. Veniţi cu un proiect de investiţie care să justifice intervenţia şi numai aşa putem să vi-l dăm". Cu ce concluzie am plecat de la discuţia de azi dimineaţă este că o să urcăm un etaj mai sus (…) direct la conducerea naţională a Romsilva, ca să vedem juridic, cu Codul silvic în faţă, de ce soluţia provizorie, cu care toată lumea este de acord, nu este posibilă legal", a spus el.

Totodată, Nicuşor Dan a reproşat Consiliului General din fostul mandat faptul că în 2019 a autorizat construirea unor blocuri de zece etaje în cartierul Greenfield, fără să condiţioneze aceste investiţii de un drum de ieşire din acel cartier.

"Există din partea dezvoltatorului trei proiecte de drum. Pentru unul din trei proiecte a obţinut aviz de oportunitate, aviz preliminar. În baza avizului preliminar a venit, în decembrie 2022, cu toată documentaţia. După analiză, în ianuarie 2023, i s-a dat avizul arhitectului-şef. Acest proiect va fi supus votului Consiliului General. Pentru celelalte două proiecte nu există documentaţia pentru avizul arhitectului-şef", a mai spus Nicuşor Dan.

Consilierul general Aurelian Bădulescu (PSD) a pledat pentru trecerea drumului forestier "Vadul Moldovei" din pădurea Băneasa în domeniul public, menţionând că această chestiune ar putea fi rezolvată în câteva zile. Marius Pavel (PSD) a propus revocarea mandatului acordat Primăriei Sectorului 1, astfel încât Primăria Capitalei să plătească taxa de 80.000 de lei în vederea scoaterii drumului din fondul forestier.

Diana Mardarovici (PNL) a spus că liberalii vor sprijini orice soluţie legală pentru transferul drumului în domeniul public, dar a arătat că acest lucru depinde de primarul general sau de edilul Sectorului 1, nu de membrii CGMB sau ai Consiliului Local.

Cătălin Diaconescu, reprezentant al comunităţii Greenfield, a luat cuvântul în cadrul şedinţei CGMB, menţionând că mai mulţi locatari au organizat marţi un protest la Primăria Capitalei pentru a atrage atenţia asupra situaţiei din zonă.

El a precizat că, în fiecare dimineaţă, copiii trebuie treziţi la ora 6,00 pentru a putea ajunge la şcoală. Totodată, a invocat un plan parcelar topografic "validat de către Romsilva", conform căruia dacă drumul forestier "Vadul Moldovei" din pădurea Băneasa ar deveni drum public "există pe tot aliniamentul lui o parcelă lată de trei metri" aflată tot în administrarea Romsilva care nu va putea fi scoasă din fondul forestier de către persoane private, pentru diverse dezvoltări.

articolul original.

Circulația pe o porțiune din autostrada Sebeș-Turda se închide o lună

31 January 2023 at 20:04
By: -
image

Circulaţia rutieră pe o porţiune a autostrăzii A10 Sebeş-Turda va fi închisă, începând de miercuri, timp de o lună, pentru remedierea unor deficienţe, lucrările urmând să fie făcute pe cheltuiala constructorului, fiind în garanţie.

”Pentru remedierea unor deficienţe apărute în ultima perioadă, la cererea constructorului, CNAIR a luat decizia ca începând de miercuri, ora 08:00, timp de 30 de zile, traficul să fie închis pe sensul de deplasare Sebeş – Turda, de pe autostrada A10, pe sectorul cuprins între km 15+760 – 16+800”, a transmis, marţi, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Pe perioada instituirii restricţiilor traficul va fi deviat astfel: ieşirea de pe autostradă se va realiza prin nodul rutier Alba Iulia Nord, prin breteaua 3, către sensul giratoriu de pe DN 1, km 386+140, din care se va realiza şi revenirea pe autostrada A10, prin utilizarea bretelei de acces 4.

”Menţionăm că toate lucrările necesare vor fi efectuate de constructor din fonduri propii, acestea fiind în perioada de garanţie”, a arătat sursa citată.

În urmă cu trei săptămâni, Ziarul Unirea scria că la nord de Alba Iulia proaspăt inaugurata autostradă Sebeş-Turda prezintă crăpături în asfalt şi că în zona kilometrului 17 s-a produs o alunecare de teren în rambleu.

”Alunecarea de teren în rambleu s-a produs la Alba Iulia Nord, la km 17, asfaltul fiind deja crăpat pe banda de urgenţă (continuarea bretelei de intrare pe autostradă) şi pe o porţiune mică din prima bandă”, scriau jurnaliştii locali, în 8 ianuarie.

Lucrarea pe acest tronson de autostradă a fost realizată de antreprenorul italian Pizzarotti şi aceasta se află în garanţie.

articolul original.

Washingtonul acuză Rusia că nu respectă ultimul tratat nuclear bilateral

31 January 2023 at 19:40
By: -
image

SUA au afirmat marţi că Rusia nu respectă tratatul New Start, ultimul acord de dezarmare nucleară dintre ele. Diplomaţia americană a reproşat Moscovei că a suspendat inspecţii şi a anulat convorbiri prevăzute în cadrul acestui acord, fără ca totuşi pentru aceasta să o acuze că şi-ar fi extins arsenalul nuclear dincolo de limitele convenite.

Întăriţi de noua lor majoritate în Camera Reprezentanţilor, republicanii ceruseră şefului diplomaţiei americane Antony Blinken să le semnaleze până marţi dacă Rusia încalcă acest tratat, potrivit France Presse.

"Rusia nu respectă obligaţia pe care i-o impune tratatul New Start de a facilita activităţile de inspecţie pe teritoriul său", a apreciat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Anul trecut, Moscova a anunţat că amână o reuniune prevăzută la sfârşitul lunii noiembrie între ruşi şi americani cu privire la inspecţiile în cadrul tratatului, acuzând Washingtonul de "ostilitate" şi "toxicitate".

Relaţiile dintre cele două puteri nucleare sunt la cel mai scăzut nivel de la declanşarea războiului de către Rusia împotriva Ucrainei. Ultima reuniune a acestei comisii consultative datează din octombrie 2021.

Într-o scrisoare publicată săptămâna trecută, şefii mai multor puternice comisii ale Congresului american au afirmat că acţiunile şi declaraţiile Rusiei "ridică cel puţin serioase îngrijorări cu privire la conformitatea lor" cu New Start.

Tratatul respectiv este ultimul acord de acest gen care leagă cele două puteri nucleare. Chiar după alegerea sa în ianuarie 2021, preşedintele american Joe Biden îl prelungise cu cinci ani, până în 2026.

Semnat în 2010, pactul limitează arsenalele celor două ţări la maximum 1.550 de ogive desfăşurate de o parte şi de alta, adică o reducere cu aproape 30% în raport cu limita precedentă stabilită în 2002. Tratatul stabileşte de asemenea numărul maxim de lansatoare şi bombardiere la 800.

articolul original.

Implicarea lui Victor Pițurcă în afacerea cu măști de protecție. Procurorii spun că a fost „finanțatorul real” al afacerii

31 January 2023 at 19:08
By: -
image

Fostul antrenor Victor Piţurcă, reţinut iniţial de DNA şi pus în libertate, în dosarul achiziţiilor de măşti neconforme în pandemie, a fost, conform anchetatorilor, persoana care a finanţat iniţial operaţiunea în urma căreia Ministerul Apărării Naţionale a fost păgubit.

Piţurcă neagă orice implicare, afirmând, marți, după audieri că nu are „nicio treabă cu această afacere”. În Ordonanţa de reţinere emisă marţi după amiază de procurorii DNA care instrumentează dosarul măştilor neconforme livrate Ministerului Apărării, procurorii descriu care a fost aportul fiecăruia dintre suspecţi la afacerea prin care autorităţile române au fost păgubite.

Astfel, antrenorul Victor Piţurcă ar fi finanţat, conform anchetatorilor, operaţiunea de import, de la achitarea furnizorilor până la transport şi consiliere juridică.

Victor Piţurcă ar fi asigurat din fonduri proprii finanţarea operaţiunii - achitarea furnizorilor, transportului mărfurilor, consiliere juridică şi a altor servicii aferente introducerii în România a mărfurilor - se arată în documentele DNA.

Victor Piţurcă a fost pus în libertate marţi, după ce a fost audiat în două rânduri la DNA în cursul zilei. La ieşirea din arest, fostul selecţioner a declarat: ”Nu am nicio treabă cu această afacere”.

Fiul fostului fotbalist, Alexandru Victorio Piţurcă, a avut rol de intermediar, mediind legătura între finanţatorul real, tatăl său, interpunând S.C. PAV GREEN ENERGY S.R.L, al cărei unic asociat era. În dosar apar şi alte persoane, care s-au ocupat de logistică, relaţia cu furnizorul şi care l-au ajutat pe şeful Romarm să primească mita.

Dosarul măştilor neconforme a pornit încă din vara anului 2020, fiind înregistrat iniţial la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Pe măsură ce ancheta a avansat, din ea au fost disjunse şi alte dosare, se arată în documentele procurorilor DNA.

articolul original.

Rusia recunoaște că a mobilizat ilegal peste 9.000 de soldați

31 January 2023 at 16:34
By: -
image

Peste 9.000 de cetăţeni ruşi care au fost „mobilizaţi ilegal” pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina au revenit la casele lor, „inclusiv aceia care, din motive de sănătate, nu ar fi trebuit să fie mobilizaţi în niciun caz”, a spus marţi procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Pentru susţinerea trupelor ruse angajate în campania militară declanşată împotriva Ucrainei anul trecut în februarie, Putin a ordonat în septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti, scrie EFE.

Au fost mobilizaţi în total circa 318.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 150.000 s-au alăturat contingentului desfăşurat în Ucraina, ceilalţi fiind în instrucţie.

Anunţul mobilizării a generat plecări masive ale bărbaţilor ruşi cu vârsta de încorporare către ţări precum Kazahstan, Georgia, Mongolia, Finlanda sau Armenia. Au survenit de asemenea protestele, mai ales în regiunile îndepărtate de Moscova şi Sankt Petersburg, după ce au fost mobilizaţi rezervişti cu probleme de sănătate sau taţi cu familii numeroase.

Mai mult, unii dintre cei mobilizaţi sau familiilor lor s-au plâns de insuficienţa echipamentelor şi de condiţiile precare din cazărmi, neajunsuri recunoscute în cele din urmă de oficialii ruşi, care au promis măsuri de îndreptare a lor.

"Mobilizarea s-a desfăşurat într-o perioadă scurtă de timp şi a relevat numeroase probleme importante, care au devenit o lecţie pentru mulţi", a semnalat procurorul general. Acesta a subliniat necesitatea reorganizării evidenţelor militare şi crearea unor baze de date adecvate.

articolul original.

Un primar din Argeș e acuzat că a lovit o femeie. Poliția face anchetă

31 January 2023 at 16:18
By: -
image

Poliţiştii din Argeş anunţă că au deschis un dosar şi fac verificări cu privire la infracţiuni de lovire sau alte violenţe, în urma unei şedinţe cu scandal care a avut loc marţi la Primăria Căteasca.

Cel acuzat de lovire este edilul comunei, Liviu Năstase. Tot primarul este, însă, cel care a chemat Poliţia pentru ca aceasta să restabilească ordinea în şedinţa Consiliului Local.

”La data de 31 ianuarie, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Leordeni au fost solicitaţi, în mod direct, de către un bărbat de 67 de ani, din Căteasca, să intervină, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă şi pentru preîntâmpinarea unor conflicte, ca urmare a unor discuţii în contradictoriu, ce au avut loc în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local.

După suspendarea şedinţei, în cadrul discuţiilor desfăşurate ulterior, un bărbat, de 67 de ani, ar fi lovit peste mână o femeie, de 61 de ani”, anunţă, marţi după-amiază, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş.

Oficialii Poliţiei precizează că au deschis, din oficiu, un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Topoloveni, iar cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care evenimentul s-a petrecut şi luarea măsurilor legale.

Scandalul a avut loc în şedinţa de marţi a Consiliului Local Căteasca, unde mai mulţi localnici au mers să discute aspecte care îi interesează pentru comună, nu doar proiectul de buget pentru acest an.

La finalul şedinţei, edilul a plecat, iar o femeie, care nu este nici consilier, nici nu lucrează în Primărie, l-a întrebat, în timp ce îl filma: ”De ce plecaţi, domnu primar?”

În filmarea publicată de anchetaonline.ro se vede cum edilul loveşte femeia peste mână şi peste telefon, întrebând-o, nervos: ”Cu acordul cui mă filmezi?”.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că cel care chemase poliţia a fost chiar primarul, deranjat de vociferările cetăţenilor care au mers să asiste la şedinţa Consiliului Local şi care erau nemulţumiţi, propunerile nefiind luate în discuţie în cadrul şedinţei.

articolul original.

Pariul greșit al Kremlinului: Tensiunile dintre SUA și Germania n-au lăsat pradă Ucraina

31 January 2023 at 14:27
image

Acum doi ani, Moscova privea disputa dintre Statele Unite și Germania asupra magistralei Nord Stream 2 ca pe un test al puterii transatlantice. De atunci, situația s-a schimbat atât de mult, încât și Kremlinul a fost surprins de ceea ce a urmat.

Rusia a investit enorm în conducta de 1.200 de kilometri care transporta gazele naturale în Germania, menită să crească exporturile și să-i întărească pârghia de putere asupra industriei europene. Germania, un client tradițional al resurselor oferite cu generozitate de Rusia, s-a așezat imediat în primul rând la coadă. Washingtonul nu.

Statele Unite nu doreau ca noua conductă de aprovizionare submarină de mare capacitate să înlocuiască vechile magistrale terestre care tranzitau Ucraina, oferind venituri vitale conducerii din Kiev din ce în ce mai înclinate către Occident, arată o analiză publicată de CNN.

Moscova a calculat că, dacă Washingtonul blochează Nord Stream 2, ceea ce a și făcut, atunci asta va arăta că puterea europeană nu mai depinde de Berlin, ci de Casa Albă.

Doi ani mai târziu, pariul Kremlinului s-a dovedit greșit. Deși tentată de avansurile amețitoare ale Rusiei, Germania post-Merkel a analizat de zece ori și a tăiat o dată, trecând, cu greu, e drept, de partea Americii și susținând trimiterea de tancuri în Ucraina. Exact ultimul lucru de care aveau nevoie rușii.

Cum i-a adus Scholz pe toți de partea lui

Cancelarul german a condiționat transferul tancurilor Leopard 1 și 2 în Ucraina de trimiterea de către SUA a tancurilor Abrams. Refuzul lui Olaf Scholz de a fi, așa cum a spus-o el, "presat" să trimită singur tancuri în Ucraina a arătat că dinamica puterii transatlantice s-a schimbat.

La summit-ul din martie anul trecut, liderii NATO au convenit să echipeze, să înarmeze și să instruiască forțele armate ale Ucrainei la standardele alianței nord-atlantice.

Deși Ucraina nu avea să devină membru NATO, mesajul transmis Rusiei era clar: în următorii ani, Ucraina urma să arate și să lupte ca și cum era în NATO.

Metamorfoza continuă a Ucrainei de la forța sovietică moștenită la clona NATO nu a depins doar de mecanismul sau diplomația obținerii tancurilor, vehiculelor de luptă, apărare antiaeriană și artilerie, ci și de aducerea a miliarde de oameni din statele membre NATO la un numitor comun cu politicienii lor.

A spus-o chiar Scholz în Parlament: "Credeți-ne. Nu vă vom pune în pericol", a dat el asigurări.

Acesta a explicat că guvernul său a gestionat deja agresiunea Rusiei și nu s-au concretizat temerile de o iarnă înghețată și de colaps economic. "Guvernul a făcut față crizei. Suntem într-o poziție mult mai bună", a spus el.

Ropotele de aplauze de la fiecare pas al discursului rostit cu grijă au vorbit la fel de puternic ca afirmaţiile sale. Scholz a făcut, așadar, ceea ce era mai bine pentru Germania, aducând de partea sa o populație care de obicei se opune războiului și arătându-i de ce trebuie să-și folosească puterea divizată în privința sprijinirii Ucrainei, chiar cu riscul de a înfuria Kremlinul.

Moscova crede că tot Casa Alba face jocurile

Dar dacă în Europa Scholz pare să fi estompat influența majoră a Americii în războiul din Ucraina, Moscova nu crede că s-a schimbat mare lucru. Andrei Kortonov, director general al Consiliului pentru Afaceri Internaționale din Rusia, este de părere că la Moscova "cei mai mulți oameni cred că tot Biden "trage sforile". Ba chiar, în loc ca Berlinul să capete putere, "leadership-ul american arată mai puternic ca oricând".

Cu toate acestea, Kremlinul nu a făcut discriminări, continuând să privească la fel de amenințător spre ambele maluri ale Atlanticului.

Ambasadorul rus în Germania a spus că mișcarea Berlinului de a trimite tancuri în Ucraina este "extrem de periculoasă" și l-a acuzat pe Scholz că refuză "să-și recunoască responsabilitatea istorică (a Germaniei) față de poporul nostru pentru crimele oribile ale nazismului". Iar omologul său de la Washington a acuzat Casa Albă de "provocare flagrantă" și a spus că Biden intenționează „înfrângerea strategică” a Rusiei.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării sale, a spus că Rusia nu-și va permite niciodată să fie învinsă și va folosi armele nucleare dacă este amenințată.

În mod ciudat, în rândurile oficialilor mai apropiați de Kremlin declarațiile sunt mai puțin belicoase, un indiciu că Putin a redus, probabil, amenințarea escaladării nucleare.

Ca reacție la decizia lui Scholz de a trimite "Leoparzii" în Ucraina, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, s-a limitat la termenii discursului clasic, spunând că aceasta "adaugă presiune pe continent, dar nu poate împiedica Rusia să-țși atingă obiectivele".

Berlinul vrea mai mult control

Mesajele amestecate despre tancurile lui Biden și Scholz i-au nedumerit pe mulți dintre cetățenii ruși. Unii dintre cei consultați de CNN sunt convinși că Rusia va învinge oricum și au spus că SUA și Germania vor fi perdantele războiului, însă mulți s-au arătat îngrijorați de război, invocând bilanțul greu al pierderilor și exprimându-și nemulțumirea că Putin le ignoră îngrijorările.

Nu se știe cât de multe cunoaște Scholz de scăderea în popularitate a lui Putin sau dacă el crede că asta contează acum, însă livrarea tancurilor ar putea contribui la slăbirea puterii liderului de la Kremlin.

După ce a întârziat să recunoască amenințarea Rusiei, să reorienteze Germania, să-și revigoreze armata și să-și intensifice livrările de arme către Ucraina, pragmaticul Scholz a transmis acum că Germania a intrat în joc și că, într-adevăr, vrea să preia controlul.

El a spus că Germania va coordona livrările Leopard 2 de la aliați către Ucraina, putere pe care i-o conferă legislația germană care împiedică orice cumpărător de echipament de război să-l transmită unui stat terț.

Cu Scholz îndreptându-se spre cârma diplomatică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski își poate nutri ambițiile teritoriale de a reface întreaga suveranitate a Ucrainei, inclusiv recucerind Crimeea, înaintea unor eventuale discuții de pace cu Putin.

Cancelarul german s-a aflat în fruntea liderilor prieteni care doresc o încheiere rapidă a războiului și restabilirea stabilității economice în Europa.

Sunt posibile discuții îndelungate despre următoarele mișcări în sprijinul Ucrainei și semnale pentru Zelenski că ajutoarele militare vor depinde mai mult de acordul Berlinului și mai puțin decise unilateral de Washington. Pentru Kievul exasperat de zig-zagul de până acum al Germaniei nu poate fi decât o veste bună.

S-ar putea ca această schimbare a dinamicii puterii să nu schimbe modul în care se desfășoară războiul, dar ar putea avea un impact asupra contururilor unui acord final și ar putea modela o pace de durată atunci când aceasta va veni, conchide analiza menționată.

articolul original.

S-a clasat dosarul în care medicul Burnei era acuzat de mutilarea unor copii. Mama unei victime reacționează dur la adresa procurorilor

31 January 2023 at 14:18
image

Medicul Gheorghe Burnei scapă de acuzaţiile de vătămare corporală, după ce procurorii care instrumentează dosarul au clasat speţa, ca urmare a prescrierii faptelor.

Anunţul privind clasarea dosarului lui Gheorghe Burnei vine de la casajurnalistului.ro, care a şi făcut publice cazuri ale victimelor medicului. 

"În mod normal, prescripția era întreruptă de ancheta procurorilor. Dar o decizie controversată a Curții Constituționale a dus la eliminarea întreruperii prescripției pentru faptele penale dinainte de mai 2022. Au fost îngropate astfel numeroase dosare de corupție, dar și victimele doctorului Burnei", scrie sursa citată.

Mai mulți părinți și pacienți au protestat de 1 iunie 2022 în fața Institutului de Medicină Legală din București, strigând că expertizele întârzie până la prescripție.

După protest, Ministerul Sănătății a trimis la INML Corpul de Control, care a „constatat existența unor întârzieri considerabile în soluționarea lucrărilor medico-legale”. Conducerea INML a promis „aducerea la zi a tuturor lucrărilor până la sfârșitul anului 2022”. Dar nu s-a întâmplat nimic.

Mama uneia dintre pacientele mutilate de către Burnei a reacţionat dur la auzul veştii despre clasarea dosarului.

„Domnii procurori, eu când am fost la dumneavoastră la Parchet, nu aţi pomenit nimic de clasarea cazului Amirei. De ce oare?

Domnul procuror Borjog Eduard, aveaţi prima expertiză a Amirei gata din 2017, ce aţi făcut până în anul 2023?

E vina mea că aţi prescris nenorocirile făcute pe un copil nevinovat şi că aţi aşteptat să treacă încă cinci ani, minţindu-mă că prima expertiză se va anula pentru că îi dădea Amirei dreptate şi o încadra la VĂTĂMARE CORPORALĂ, adică se ducea javra la puşcărie?

Apoi, mi-aţi spus abia anul trecut că anularea se datorează faptului că doctorul Ulici a contribuit la opinia de specialitate în cadrul expertizei şi că fiind în relaţii de duşmănie cu Burnei nu trebuia să se pronunţe. Apoi, m-aţi minţit că se va dispune o nouă expertiză, care de fapt nu s-a mai dispus.

Aţi mai aşteptat un pic, expre, ca să clasaţi cazul Amirei. Amira a fost vătămată corporal în formă continuată până în anul 2014. Nu o mai băgaţi pe aia cu prima operaţie, pentru că toate operaţiile au fost doar SCHILODIRI!

Nici ultima din 2014 nu a fost favorabilă, pentru că javra aia pe care aţi scăpat-o de puşcărie nu a fost în stare să repare nici măcar fractura pe care tot el i-a produs-o atunci când i-a pus fixatorul, NU A FOST IN STARE SA O FACA CORECT.

ÎMI ESTE RUŞINE CĂ AM AVUT ATÂTA ÎNCREDERE ÎN ACEASTĂ JUSTIŢIE CORUPTĂ! Vă doresc multă sănătate şi Dumnezeu să vă ajute exact atât cât aţi fost de corect pentru cazul fetiţei mele!”, a scris Emiliana Iliescu pe Facebook. 

Ce se mai poate face: CEDO

Avocata unuia dintre pacienţii medicului Gheorghe Burnei anunţă că a făcut, pe parcursul anchetei, demersuri pentru ca dosarul să fie disjuns în speţe separate pentru fiecare dintre cele trei victime, că a sesizat Inspecţia Judiciară solicitând „deblocarea” dosarului aflat pe masa procurorilor, dar şi că aceste solicitări au rămas fără rezultat.

„Am formulat plângere împotriva ordonanţei de clasare şi vom contesta şi în instanţă această ordonanţă de clasare”, afirmă avocata Ioana Culachi.

Avocata Ioana Culachi a reprezentat-o pe Amira Camelia Hamed. 

„În cazul Amirei au motivat ca prima intervenţie chirurgicală care a avut ca şi consecinţă vătămarea corporală a fost săvârşită în anul 1998. Susţin că intervenţiile ulterioare, până în anul 2014, au avut indicaţie medicală de corectare a deficitelor motorii, astfel încât nu se circumscriu elementelor de tipicitate ale infracţiunii de vătămare corporală.

Susţin că termenul de prescripţie a răspunderii penale - de 8 ani pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă - s-a împlinit la data de 8.07.2016, anterior sesizării organelor judiciare cu privire la săvârşirea infracţiunii”, se arată într-o informare transmisă de avocată la solicitarea News.ro.

Avocata susţine că anchetatorii din acest dosar nu au făcut toate demersurile pentru ca speţa să fie soluţionată „într-un termen rezonabil” şi anunţă că, după finalizarea tuturor demersurilor prevăzute de jurisprudenţa internă, clienta sa se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO)

"Considerăm că şi perioada îndelungată în care medicii legişti de la INML Mina Minovici au efectuat rapoartele de expertiză medico- legală în cauză au dus la întârzierea procedurilor. Practic, instituţiile abilitate să instrumenteze cauza (Parchetul şi INML) au gestionat ineficient acest dosar. Am formulat plângere împotriva ordonanţei de clasare şi vom contesta şi în instanţă această ordonanţă de clasare. Da, vom sesiza CEDO pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil”, precizează Ioana Culachi.

Burnei rămâne cu o condamnare cu suspendare

În martie 2021, chirurgul Burnei a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la doi ani şi şase luni închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată, el fiind acuzat că a primit bani de la zeci de părinţi pentru a le opera copiii internaţi la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti.

Astfel, doctorul Burnei scapă doar cu această condamnare cu suspendare. Mai are numai două luni interdicție de a profesa într-un spital de stat.

articolul original.

Ziua 342: Primul val aduce 140 de tancuri la Kiev, Grecia nu trimite. Ucraina avertizată să nu mai folosească mine antipersonal

31 January 2023 at 21:49
image

Ziua 342 de război a început cu anunțul lui Joe Biden că SUA resping cererea Ucrainei de a furniza avioane de luptă. Un refuz voalat venise anterior și de la președintele francez Emmanuel Macron, înaintea întâlnirii pe care o are programată la Paris cu ministrul ucrainean al Apărării. Olanda se declară însă ceva mai flexibilă în această chestiune.

Lucrurile încep să se miște, în schimb, în ce privește livrarea de vehicule blindate. Americanii au trimis deja primele zeci de Bradley-uri spre Kiev, iar lunile următoare vor ajunge și tancurile Challenger de la britanici. În plus, Norvegia tocmai a anunțat că va trimite și ea tancuri Leopard. Ucraina se aşteaptă la un prim val de 140 de tancuri primite din Occident.

Între timp, alarmele au răsunat în întreaga Ucraină, de teama unui atac rus lansat din Belarus. Avioanele staționate de Vladimir Putin în țara condusă de aliatul său Alexander Lukașenko au fost ridicate de la sol. Ele transportă temutele rachete Kinjal.

Informațiile colectate de serviciile occidentale arată că o nouă ofensivă majoră a Rusiei e tot mai aproape. Asta pentru ruși înseamnă un nou val masiv de mobilizare, ce va fi anunțat, cel mai probabil, în discursul către națiune pe care Putin l-a programat cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la startul invaziei.

Și de la Moscova vin noi amenințări la adresa Poloniei și țărilor baltice, despre care purtătorul de cuvânt al lui Putin spune că și-o caută cu lumânarea.

Situația pe front

 • Atac din Belarus cu „pumnalele” lui Putin? - Alarmele anti-aeriene au început să sune în toată Ucraina puțin după ora 11:00. Nu este clar ce se întâmplă, însă presa ucraineană vorbește despre faptul că din Belarus au decolat avioanele MiG-31K pe care forțele Moscovei le-au dus acolo în a doua jumătate a lunii octombrie. Aceste avioane sunt adaptate să transporte rachetele Kinjal (pumnal, în traducere), ce au o rază de acțiune de peste 2.000 de kilometri.
 • Noi victime ale bombelor rușilor - În ultimele 24 de ore, autoritățile ucrainene au raportat lovituri rusești în nouă regiuni, soldate cu un mort și patru răniți. Este vorba de regiunile Donețk, Herson, Harkov, Sumî, Nikolaiev, Cernihov, Zaporojie, Dnipropetrovsk și Lugansk.
 • Ucraina vrea Crimeea înapoi până-n vară - Kirill Budanov, șeful serviciului de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, spune că există planuri pentru recucerirea Crimeii până în vară. El a mai declarat, într-un interviu pentru The Washington Post, că Moscova nu va folosi arme nucleare dacă pierde Crimeea: „Rusia e o țară de la care poți să aștepți multe, dar nu prostie pură”.
 • Amenințări pentru Polonia și țările baltice - Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a făcut noi declarații belicoase la adresa Occidentului: „Este tot mai evidentă implicarea Vestului colectiv în război, dar nu va schimba cursul evenimentelor. Țările baltice și Polonia fac tot ce pot ca să provoace noi confruntări”.
 • Moscova bagă bățul prin gardul NATO - Şeful spionajului rus, Serghei Narîşkin, afirmă că în rândul forţelor proruse din Donbas luptă voluntari francezi. El spune, în prezenţa nepotului lui de Gaulle, că opinia publică din Europa nu este atât de unitară pe cât şi-ar dori SUA.
 • Zelenski vrea să stârpească „teroarea rusească” - Volodimir Zelenski a făcut luni vizite de lucru la Nikolaiev şi Odesa, a avut întâlniri şi negocieri cu delegaţia daneză cu care a discutat despre nevoile pentru apărarea Ucrainei şi eliberarea teritoriului din sud şi est. De asemenea, s-a discutat despre reconstrucţia Ucrainei: „Teroarea rusească trebuie să piardă peste tot şi în toate – atât pe câmpul de luptă, cât şi în absenţa ruinelor în ţara noastră – aşa încât să putem reconstrui totul şi astfel să dovedim că libertatea este mai puternică”.
 • HRW avertizează Ucraina să nu mai folosească mine antipersonal - Human Rights Watch avertizează Ucraina cu privire la ”aparenta folosire” de către forţele sale armate a minelor antipersonal - interzise - în Bătălia de la Izium (est), un oraş ocupat timp de aproape şase luni de Rusia şi eliberat de ucraineni în septembrie. La Izium, ONG-ul a documentat numeroase cazuri de ”mine fluture” - de fabricaţie sovietică -, desfăşurate prin tiruri de rachetă. Ele au fost găsite în nouă zone, în care se aflau poziţii ruse, ceea ce arată că acestea din urmă erau ”ţintele”.

Pregătiri pentru o nouă ofensivă

 • Putin pregătește marea ofensivă - Institutul pentru Studiul Războiului dedică raportul zilnic de marți ofensivei pe care Rusia o pregătește și, potrivit informațiilor colectate, o va lansa curând. Moscova a făcut și continuă să facă achiziții substanțiale de arme și muniții și poate mobiliza rapid până la 200.000 de ruși. Pe front, forțele ruse par că se regrupează în Donbas, unde cel mai probabil va fi lansată noua ofensivă.
 • Noua mobilizare a rușilor, tot mai aproape - Universitatea din Tomsk a pregătit un site pentru momentul anunțării unei noi runde de mobilizare, cu toate informațiile necesare pentru rușii chemați pe front. Noua mobilizare e foarte posibil să fie anunțată de Putin în discursul său pentru națiune, programat să aibă loc în jurul datei de 20 februarie, adică aproape de marcarea unui an de când a ordonat invadarea Ucrainei.
 • Procurorul general îl confruntă pe Putin - Procurorul general al Rusiei Igor Krasnov i-a explicat lui Putin, în cadrul unei întâlniri, că au fost multe probleme cu mobilizarea decretată de el și până acum peste 9.000 de ruși trimiși ilegal pe front au fost aduși acasă.

Tancuri și avioane

 • Primul val aduce 140 de tancuri - Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că Kievul se așteaptă să primească între 120 și 140 de tancuri într-un „prim val” de livrări de la 12 țări. "Coaliția de tancuri are acum 12 membri. Pot observa că în primul val de contribuții forțele armate ucrainene vor primi între 120 și 140 de tancuri de model occidental", a spus ministrul.
 • Primele Bradley sunt pe drum - Statele Unite au trimis primul transport de peste 60 de vehicule militare Bradley ("ucigaşi de tancuri") către Ucraina.
 • Iepurașul de Paște aduce Challenger-uri - Secretarul britanic al Apărării Ben Wallace a declarat că tancurile Challenger 2 sunt aşteptate să ajungă în Ucraina înainte de vară: „Va fi în prima parte a verii sau în luna mai - va fi probabil spre perioada Paştelui”.
 • Ucraina primește și „leoparzi” norvegieni - Ministrul norvegian al Apărării Bjorn Arild Gram s-a angajat să livreze Ucrainei „cât mai curând posibil" tancuri Leopard 2. Nu este clar câte astfel de tancuri vor fi trimise. Norvegia are 36 de astfel de vehicule de luptă.
 • Americanii spun NU livrării de avioane - Preşedintele Joe Biden a declarat luni că nu va trimite avioane de luptă americane în Ucraina, chiar dacă Statele Unite îşi intensifică asistenţa militară sub formă de artilerie şi tancuri.
 • Kievul încearcă să-l convingă pe Macron - Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, este aşteptat marţi la Paris pentru a se întâlni cu preşedintele Emmanuel Macron, principalul subiect urmând să fie furnizarea de avioane de luptă Kievului. Macron deja s-a exprimat public pe subiect. Chiar dacă a spus că „în principiu nimic nu e exclus”, el a înșirat o serie de condiții care fac puțin probabilă livrarea de avioane.
 • Avioane de la olandezi? - Premierul olandez Mark Rutte a anunțat că guvernul său ia în considerare cererea Ucrainei de furnizare de avioane de luptă F-16.
 • Brazilia refuză să livreze armament Ucrainei - Preşedintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, i-a transmis cancelarului german, Olaf Scholz, că nu va livra deloc armament Ucrainei, liderul brazilian cerând implicarea Chinei pentru găsirea unei soluţii diplomatice la conflict.
 • Președintele din NATO care spune că Rusia va câștiga - Zoran Milanovic, preşedintele Croaţiei, ţară membră NATO, a criticat luni statele occidentale pentru că vor furniza Ucrainei tancuri grele şi alte arme în campania împotriva forţelor ruse de ocupaţie: „Sunt împotriva trimiterii de arme letale acolo. Asta prelungeşte războiul. Care este obiectivul? Dezintegrarea Rusiei, schimbarea guvernului? Se vorbeşte, de asemenea, de ruperea Rusiei. Este o nebunie". Detalii AICI
 • Kievul reacționează - Ministerul ucrainean de Externe l-a criticat marți pe președintele croat Zoran Milanovic pentru că a declarat că peninsula Crimeea nu va reveni niciodată în mâinile Ucrainei.
 • Aderarea la UE creează disensiuni - Premierul Ucrainei, Denis Şmihal, afirmă că Administraţia de la Kiev are ambiţia de a adera la Uniunea Europeană în următorii doi ani, dar iniţiativa riscă să genereze disensiuni, în contextul opoziţiei ferme a unora dintre statele membre şi a oficialilor de la Bruxelles, comentează Politico.
 • Grecia nu va furniza tancuri Leopard Ucrainei din cauza tensiunilor cu Turcia, a declarat prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis. ”Nu vom trimite tancuri Leopard-2 din simplul motiv că ele sunt absolut necesare pentru strategia noastră de apărare”, a spus Mitsotakis.

Ce se mai întâmplă în Rusia

 • Alertă teroristă pe termen nedeterminat - Vladimir Putin a modificat decretul care reglementează modul în care sunt emise diferitele nivele de alertă teroristă. De acum încolo, alerta teroristă este declarată pe termen nedefinit, până când e anulată, iar în această perioadă orice vehicul poate fi inspectat dacă există suspiciuni că transportă arme sau explozibili.
 • Mită în terenuri pentru crimeeni care luptă împotriva Ucrainei - Guvernatorul rus al Crimeii a anunțat că locuitorilor care vor lupta împotriva Ucrainei în război li se vor da ca recompensă parcele gratuite de pământ. Această măsura ar urma să fie aplicată de la 1 aprilie.
 • Fără OnlyFans pentru ruși - OnlyFans nu mai funcționează în Rusia, cei care încearcă să deschidă site-ul sunt întâmpinați de un mesaj cu eroare 403, care indică restricționarea accesării. În februarie anul trecut, la scurt timp după startul invaziei, OnlyFans a înghețat plățile către modelele din Rusia și Belarus și nici nu a mai acceptat ca utilizatorii din aceste țări să-și reînnoiască subscripția și să vizioneze conținut plătit.
 • Arestați pentru o discuție la restaurant - Un cuplu căsătorit din oraşul Krasnodar, din sud-vestul Rusiei, a fost arestat duminică pentru că a exprimat sentimente anti-război în timpul unei conversaţii private într-un restaurant, potrivit grupului de monitorizare independent rus OVD-Info. Aleksei Ovchinnikov a fost condamnat la 15 zile de închisoare pentru huliganism, în timp ce soţia sa a primit o amendă de 1.000 de ruble (14 dolari).
 • Rușii, monitorizați și la toaletă - Iar în regiunea Riazan un cetățean rus a fost pus sub acuzare pentru discreditarea armatei pentru o inscripție pe un perete al toaletei unui mall: „Putin este un criminal. Trupe, întoarceți-vă acasă”. Nu se știe cum a stabilit poliția cine a făcut inscripția.
 • Terorism împotriva armatei - În Nijnevartovsk, un tribunal a dat prima condamnare pentru terorism în cazul unui rus care a dat foc la un centru de mobilizare. Acesta a primit o sentință de 12 ani de închisoare în regim de colonie penală.
 • Număr record de pașapoarte - În 2022, în Rusia au fost emise cele mai multe pașapoarte din ultimii 9 ani. Față de 2021 au fost emise cu 40% mai multe pașapoarte (1,5 milioane). În total au fost emise 5,4 milioane de documente de călătorie.
 • Economia rusă rezistă - FMI a prezis o creștere economică de 0,3% pentru Rusia în 2023, o prognoză îmbunătățită, după ce anul trecut a fost estimată o scădere. Pentru 2024 prognoza este și mai optimistă, de 2,1%.
articolul original.

Cantautorul Mircea Rusu Band a ajuns la închisoare

31 January 2023 at 13:24
By: -
image

Fostul primar al comunei Band, Mircea Rus, recunoscut ca artist drept Mircea Rusu Band, a fost încarcerat pentru a ispăşi o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani, o lună şi 10 zile, după ce a suferit a doua condamnare într-un dosar penal, de această dată pentru complicitate la delapidare, cu o valoare totală de peste 500.000 de lei.

Curtea de Apel Târgu Mureş l-a condamnat pe fostul primar Mircea Rus la doi ani închisoare pentru complicitate la delapidare în formă continuată, pentru 26 de acte materiale, în legătură cu unul dintre casierii Primăriei Band de la acea vreme, Gârbu Petru, şi la alţi doi ani de închisoare, pentru aceeaşi infracţiune, în legătură cu un al doilea casier, Bodor Zoltan, tot pentru 26 de acte materiale.

Potrivit portalului instanţei, întrucât Mircea Rus a mai suferit o condamnare, pentru abuz în serviciu, pentru care era condamnat la un an şi 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei, Curtea de Apel Târgu Mureş a contopit cele două pedepse de câte 2 ani închisoare aplicate în acest caz, cu pedeapsa iniţială din 2018 (un an şi 4 luni închisoare).

În acest sens, instanţa a decis că „aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, căreia îi adaugă un spor de un an, o lună şi 10 zile închisoare (reprezentând o treime din 3 ani şi 4 luni închisoare) şi aplică inculpatului Mircea Rus pedeapsa principală rezultantă de 3 ani, o lună şi 10 zile închisoare, cu executare în detenţie”.

Hotărârea pronunţată de Curtea de Apel Târgu Mureş este definitivă şi îl obligă pe fostul primar şi pe cei doi foşti casieri la restituirea sumelor către comuna Band.

„Obligă pe inculpatul Gârbu Petru să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 105.197 lei, la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală. Obligă în solidar pe inculpaţii Gârbu Petru şi Rus Mircea să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 281.564 lei (câte 140.782 lei fiecare dintre inculpaţi), la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală.

Obligă pe inculpatul Bodor Zoltan să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 53.400 lei, la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală.

Obligă în solidar pe inculpaţii Bodor Zoltan şi Rus Mircea să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 105.963 lei (câte 52.981,5 lei fiecare dintre inculpaţi), la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală", a mai decis instanţa.

Sumele delapidate au fost descoperite în urma unor controale ale ANAF.

Actualul primar din comuna Band, Mircea Radu, nu a dorit să comenteze cu privire la încarcerarea predecesorului său, Mircea Rus.

El a declarat presei, luni, că după câştigarea alegerilor locale a găsit în bugetul comunei suma de 2.000 lei, o serie de lucrări începute şi abandonate, una dintre acestea, cu o valoare foarte mare, fiind achitată unei firme care a declarat la scurt timp insolvenţa.

Mircea Radu speră ca măcar o parte din sumele considerate de instanţă ca fiind delapidate să fie recuperate.

articolul original.

Crimă ca-n filme în Germania: O femeie a căutat o sosie pe Instagram și a ucis-o

31 January 2023 at 11:18
By: -
image

O tânără germană de origine irakiană a căutat pe rețelele de socializare o femeie cu care să semene perfect. Și, când a găsit-o, a ucis-o pentru a-și înscena moartea.

În august, când cadavrul plin de sânge al unei tinere a fost descoperit într-un Mercedes parcat în Ingolstadt, oraș din sudul Germaniei, autoritățile au crezut că au aflat cine era victima: Sharaban K., o esteticiană în vârstă de 23 de ani din Munchen, cu rădăcini irakiene.

Chiar dacă avea chipul desfigurat, aceasta a fost identificată de rude. Însă raportul autopsiei, emis a doua zi, a pus la îndoială identitatea ei. Ulterior, s-a descoperit că victima era Khadidja O., o bloggeriță din Heilbronn, localitate din landul învecinat Baden-Württemberg, care avea aceeași vârstă, 23 de ani, relatează The Guardian.

Cu părul lung negru, drept, un ten asemănător și un machiaj intens, cele două femei semănau izbitor de mult, ceea ce a determinat presa germană să numească acest caz "crima unei sosii".

Sharaban K. și un bărbat de 23 de ani originar din Kosovo, Sheqir K., au fost reținuți de polițiști pe 29 august, iar autoritățile nu au divulgat motivul până în această săptămână.

"Investigațiile ne-au determinat să presupunem că acuzata dorea să se ascundă din cauza unei dispute de familie și și-a înscenat propria moarte în acest mod", a declarat Veronika Grieser, de la Parchetul din Ingolstadt.

Potrivit polițiștilor, în săptămâna de dinaintea crimei, Sharaban K. a contactat sub diferite pretexte, pe rețelele de socializare, mai multe femei care semănau cu ea. Acuzata le făcea diferite promisiuni pentru a le convinge să se întâlnească cu ea, iar încercările sale au eșuat.

Însă Khadidja O. a acceptat, convinsă de o falsă ofertă pentru produse cosmetice. În ziua crimei, Sheqir K. and Sharaban K. au venit să o ia cu mașina de la apartamentul în care locuia. Anchetatorii cred că cei doi au convins-o să coboare împreună cu ei într-o zonă împădurită dintre Heilbronn și Ingolstadt și au înjunghiat-o.

"Arma crimei nu a fost găsită, dar probele sunt copleșitoare. Victima a fost ucisă cu peste 50 de lovituri de cuțit, chipul a fost complet desfigurat", a declarat Andreas Aichele, purtător de cuvânt al poliției, pentru ziarul Bild.

Procurorii au arătat că perechea a pus cadavrul pe bancheta din spate a mașinii și s-a îndreptat spre Ingolstadt. Cei doi au parcat mașina într-un cartier rezidențial liniștit de la malul Dunării. Trupul neînsuflețit a fost descoperit de părinții lui Sharaban K, înainte de miezul nopții, pe 16 august, iar aceștia, văzând mașina și aspectul fizic al tinerei însângerate, au fost convinși că era fiica lor.

Ancheta continuă și mai mulți martori urmează să fie audiați. Dacă vor fi găsiți vinovați, Sheqir K. și Sharaban K. riscă să fie condamnați la închisoare pe viață.

"Nu ai un caz ca acesta în fiecare zi, mai ales cu o asemenea întorsătură de situație. În ziua în care am găsit trupul, nimic nu ne-a pregătit pentru această continuare", a concluzionat reprezentantul poliției.

T.D.

articolul original.

Trei elevi ruși de clasa a VIII-a au distrus o cale ferată de lângă Moscova. Li se oferise recompensă pe Telegram

31 January 2023 at 09:48
image

Agenții FSB au reținut trei elevi de clasa a VIII-a din Cehov, un oraș din regiunea Moscova, pentru că au avariat o cale ferată din apropierea capitalei Rusiei.

Potrivit anchetatorilor, cei trei adolescenți au urmat instrucțiunile transmise pe un cont necunoscut de Telegram, unde li s-a oferit o recompensă pentru a distruge calea ferată. Elevii au filmat operațiunea ca să confirme îndeplinirea sarcinii și să-și primească banii, relatează agenția TASS citată de Meduza.

"Serviciul Federal de Securitate al Rusiei din Moscova și regiunea Moscovei, împreună cu angajații (…) Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei de la stația Moscova-Kurskaia, au oprit activitățile ilegale făcute de trei minori din Cehov care au avariat facilități ale infrastructurii de transport pe tronsonul de cale ferată din direcția Kursk", a anunțat FSB.

#Putin's security officers detained three eighth-graders in the #Moscow region who are accused of preparing a sabotage.

According to the #FSB, the schoolchildren were going to damage the transport infrastructure of Russian Railways. pic.twitter.com/r6TUSPuvGf

— NEXTA (@nexta_tv)
January 30, 2023

Nu au fost oferite detalii despre modul de acțiune și proporțiile avariei provocate. Nici sursa instrucțiunilor și cuantumul recompensei nu au fost date publicității, însă FSB a emis un comunicat în care face referire la serviciile secrete ale Ucrainei.

"Având în vedere cele de mai sus, FSB (…) le solicită minorilor și părinților acestora, precum și altor cetățeni, să fie vigilenți, să nu urmeze exemplul persoanelor care sunt folosite de serviciile speciale ale Ucrainei pentru a comite acte de sabotaj asupra infrastructurii de transport a Federației Ruse", a transmis serviciul rus de securitate.

"Contactarea FSB cu informații despre sabotajul iminent pentru oprirea facilităților de transport și a infrastructurii rutiere va ajuta la evitarea răspunderii penale", a precizat instituția.

Elevii riscă să fie acuzați de sabotaj sau terorism. Conform legii penale care a fost modificată la sfârșitul anului trecut, o persoană în vârstă de 14 ani sau mai mult riscă o pedeapsă cu închisoarea pe viață dacă este acuzată pentru una dintre aceste infracțiuni.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat noua lege antisabotaj pe 29 decembrie. Aceasta prevede că un individ poate primi această pedeapsă nu numai pentru executarea unui act de sabotaj – de exemplu, un complot pentru o lovitură de stat sau alte "acte subversive" – ci şi pentru finanţarea, planificarea şi recrutarea persoanelor care să comită astfel de acţiuni.

De la izbucnirea războiului din Ucraina, au avut loc o serie de atacuri asupra birourilor de recrutare districtuale şi altor infrastructuri din Rusia. În octombrie, FSB a anunțat că a dejucat o tentativă de sabotaj și un act terorist asupra unuia dintre terminalele de transport și logistică:

Terror attack prevented in Bryansk. The FSB stopped the preparation by the Ukrainian special services of a sabotage and terrorist act at one of the transport and logistics terminals. pic.twitter.com/K6MCd7Nblq

— 🅰pocalypsis 🅰pocalypseos 🇷🇺 🇨🇳 🅉 (@apocalypseos)
October 12, 2022

Valul de atacuri s-a intensificat după ordinul lui Putin de mobilizare masivă. În total, până în noiembrie au fost vizate peste 75 de clădiri publice.

articolul original.

Foștii șefi ai Poliției Vaslui au fost condamnați pentru corupție: Cel mai mult a luat șeful Biroului Rutier – 9 ani de închisoare

31 January 2023 at 08:09
By: -
image

Fostul şef al Biroului Rutier Vaslui, Iulian Munteanu, a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru fapte de corupţie, printr-o decizie a Tribunalului Vaslui.

În acelaşi dosar, ofiţerul Mihai Axente, din cadrul IGPR, a primit o condamnare de trei ani de închisoare cu executare.

De asemenea, fostul comandant al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui în perioada 2005 – 2015, Mihai Carp, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, iar fostul şef al Serviciului Rutier Vaslui, Ioan Vârlan, a primit o pedeapsă de 7 ani de închisoare cu executare.

În cazul altor poliţişti trimişi în judecată a fost dispusă suspendarea executării pedepsei.

Decizia nu este definitivă.

Caracatiţa penală de la Vaslui

Amintim că în 2015, la propunerea DNA, şeful Biroului Rutier din cadrul Poliţiei Municipale Vaslui, Iulian Munteanu, şi comisarul-şef de poliţie în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) – Direcţia Rutieră, Mihai Axente, au fost reţinuţi şi apoi arestaţi pentru fapte de corupţie comise în perioada 2013 -2015. Ulterior, ei au fost plasaţi în arest la domiciliu, apoi sub control judiciar.

21 de inculpaţi, printre care oameni de afaceri şi poliţişti, au fost trimişi în judecată în 2016 în dosarul instrumentat de DNA.

Printre persoanele trimise în judecată se numără şi fostul comandant al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, Mihai Carp, pensionat în anul 2015 în urma unor probleme medicale, dar şi fostul şef al Serviciului Rutier Vaslui, Ioan Vârlan.

În sarcina inculpaţilor, procurorii au reţinut infracţiunile de dare de mită, luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, mărturie mincinoasă, abuz în serviciu, favorizarea infractorului, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Acuzaţiile DNA

Potrivit DNA, Iulian Munteanu este acuzat de săvârşirea a 3 infracţiuni de luare de mită, dare de mită în formă continuată (două acte materiale), 2 infracţiuni de trafic de influenţă, 2 infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, 12 infracţiuni instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, 2 infracţiuni instigare la fals intelectual, 3 infracţiuni instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

Comisarul-şef de poliţie din cadrul IGPR – Direcţia Rutieră, Mihai Axente, este acuzat de luare de mită în formă continuată (două acte materiale).

Ioan Vîrlan, şeful Serviciului Rutier Vaslui (structură la nivel de judeţ), este acuzat de trei infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi instigare la fals intelectual.

În aceeaşi cauză, poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Vaslui sunt acuzaţi că modificau procesele verbale de constatare a unor infracţiuni, astfel încât anumite persoane protejate, printre care oameni de afaceri sau persoane influente, să nu ia amenzi.

Fostul şef al IPJ Vaslui, Mihai Carp, este acuzat că ar fi dispus anularea unei amenzi primite de două persoane care au traversat neregulamentar şi a cerut angajaţilor să modifice sancţiunea în avertisment.

De asemenea, în unele situaţii, Iulian Munteanu a pretins de la şoferii favorizaţi foloase necuvenite pentru sine sau pentru alte persoane.

articolul original.

Pițurcă scapă de arest, dar fiul lui a fost reținut de DNA UPDATE

31 January 2023 at 13:15
image

Fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal Victor Piţurcă a scăpat de arest marţi, dar DNA l-a reţinut pe fiul său, Alexandru.

De dimineaţă, Victor Pițurcă a fost plasat sub control judiciar în dosarul măştilor neconforme. Piţurcă a fost pus în libertate la expirarea celor 24 de ore de reţinere, iar procurorii DNA nu au cerut arestarea lui.

La ieşire, Piţurcă a spus: ”Nu am nicio treabă cu această afacere”. De asemenea, le-a transmis jurnaliştilor că vor vedea în curând despre ce este vorba.

Ulterior, el a revenit în fața anchetatorilor la doar câteva ore după ce a fost eliberat din arest, pentru noi audieri.

Victor Pițurcă le-a spus jurnaliștilor prezenți în fața sediului DNA că nu poate oferi detalii din dosar. De asemenea, el a făcut semne către un cetățean care îi cerea socoteală în legătură cu acuzațiile din dosar.

La aproximativ o oră și jumătate, Pițurcă a ieșit din sediu. El a refuzat iar să vorbească cu jurnaliștii, iar avocatul său a anunțat că analizează măsura controlului judiciar și a respins acuzațiile care i se aduc clientului său. „Exclus... nu a făcut nici un act de comerț”, a declarat avocatul.

Alexandru Piţurcă este însă reţinut şi a ieşit în cătuşe din sediul DNA pentru a merge în arest.

La audieri, a fost adus azi şi şeful Romarm, Gabriel Ţuţu, care şi el a fost pus sub control judiciar, după expirarea ordonanţei de reţinere de 24 de ore.

Amintim că procurorii DNA i-au reținut luni pe fostul selecționer Victor Pițurcă și directorul general al Romarm, Gabriel Țuțu.

Obiectul dosarului îl reprezintă contracte pentru livrarea unor utilaje neconforme de producere a măştilor care au prejudiciat Romarm cu peste 8,6 milioane de lei. De asemenea, este vorba despre măşti neconforme pentru MApN.

Procurorii acuză că Gabriel Țuțu a încheiat două contracte dezavantajoase pentru Romarm, cu o asociere de firme controlată de Victor Pițurcă. Astfel, au fost achiziționate utilaje neconforme de produs măști faciale, în valoare de peste 8,6 milioane de lei, la începutul pandemiei, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021.

Apoi, Gabriel Țuțu ar fi cerut reprezentanților asocierii de firme să introducă într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) ale unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități reale și efectuarea unor plăți către acesta, sub aparența unui contract de consultanță.

articolul original.

Tragedie în București: Trei copii sub 6 ani au murit arși de vii în patul în care dormeau

31 January 2023 at 07:15
By: -
image

Trei copii cu vârste între 2 şi 6 ani au murit după ce patul în care se aflau a luat foc, într-o locuinţă din Sectorul 5 al Capitalei.

„În această dimineaţă, în jurul orei 05:35, am fost solicitaţi să intervenim pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinţă din str. Surduc, Sectorul 5. Primele echipaje de intervenţie ajunse la caz au constatat că incendiul era deja stins şi că se manifestase la un pat”, anunţă marţi dimineaţă ISU Bucureşti – Ilfov.

Au fost identificate 3 victime în camera respectivă, copii cu vârstele de 2, 3 şi 6 ani.

„S-au efectuat manevre de resuscitare. Din nefericire, s-a constatat decesul acestora”, precizează ISU.

Au acţionat 4 ambulante SMURD, 3 autospeciale de stingere, 1 echipaj pentru descarcerare.

articolul original.

Grevă generală în Franța. Tot transportul este dat peste cap, profesorii și elevii sunt în stradă, muzică în loc de știri la TV (Galerie video)

31 January 2023 at 12:12
image

Franța se confruntă marți cu o nouă grevă generală, împotriva proiectului de reformă a pensiilor, după cea din 19 ianuarie.

Sindicatele au îndemnat la noi demonstrații masive, după ce Guvernul a decis să majoreze vârsta legală de pensionare de la 62 la 64 de ani. Dar premierul Franței a fost ferm, duminică, cu privire la creșterea vârstei de pensionare. „Nu este negociabilă, pensionarea se va face la 64 de ani”, a spus Élisabeth Borne la Franceinfo.

Jumătate dintre educatori și profesorii de ciclu primar sunt în grevă. Elevii de liceu și studenții au organizat proteste în fața mai multor unități de învățământ în sprijinul profesorilor și amenință că vor ocupa Universitatea din Paris.

„Mulți dintre francezi simt că e tot mai dureros să muncești în aceste condiții”, a declarat pentru BBC Bruno Palier, cercetător în științe politice în cadrul universității.

Și numeroși angajați din transporturi sunt în grevă. Doar unul din trei trenuri de mare viteză pleacă din Paris. Şi mai puține trenuri regionale merg. Totodată, doar două linii de metrou din capitala Franței funcționează normal.

Sindicatul petroliștilor a anunțat că cel puțin trei sferturi dintre angajații de la rafinăriile TotalEnergies, dacă nu 100%, s-au alăturat protestelor.

Sunt în grevă și jurnaliștii de la instituțiile media, care difuzează muzică în loc de programele normale de știri, potrivit France 24.

Sindicatele speră că astfel îi vor face pe guvernanți să dea înapoi.

„Când te confrunți cu o opoziție de o asemenea amploare, ar fi periculos ca Guvernul să nu asculte”, a declarat unul dintre liderii sindicali.

Sondajele arată că francezii, deja confruntați cu o criză tot mai acută a costului vieții alimentată de inflație, se opun în majoritate reformei pensiilor, însă Macron și guvernul său sunt hotărâți să meargă mai departe, susținând că e singura cale pentru a asigura sustenabilitatea sistemului public de pensii.

Sindicatele consideră însă că mai degrabă ar fi impusă o taxă suplimentară pentru bogați, pentru a asigura veniturile la buget.

Sunt manifestații uriașe în mai toate orașele din Franța. Vă prezentăm câteva dintre ele:

Iată imagini de la Bordeaux:

Iată cum arată protestul din Dieppe, o localitate din Normandia de nici 30.000 de locuitori.

La Marsilia, coloana de protestatari pare interminabilă.

La fel și în Nantes:

Sau în Toulon:

Greviștii mărșăluiesc cu miile și în Reims:

În Clermont-Ferrand e cea mai mare manifestație din 1995 încoace.

Zeci de mii de oameni spun „nu” creșterii vârstei pensionării și în Montpellier.

Și tinerii se opun puternic reformei lui Macron. Iată marșul celor din Rouen.

Autoritățile au mobilizat 11.000 de polițiști să asigure ordinea publică în timpul protestelor.

La protestele din 19 ianuarie au participat peste un milion de oameni în mai multe oraşe din Franţa. Unele manifestaţii au devenit violente şi zeci de persoane au fost reţinute, după ciocniri cu poliţia la Paris şi Lyon.

Atenţionare de călătorie MAE

Ministerul român de Externe a transmis încă de săptămâna trecută o atenționare către cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Franţa.

Pe linia circulaţiei feroviare naţionale (TGV, Ouigo), locale (TER, Intercités, Transilien) şi internaţionale (Thalys, Eurostar), se vor putea obţine detalii privind mersul trenurilor cu 24 până la 48 de ore în avans şi pot fi consultate site-urile: https://www.sncf.com/frhttps://www.sncf-connect.com/train/grevehttps://www.thalys.com/fr/fr/info-trafic/34482https://www.eurostar.com/fr-fr/voyage/info-trafic/perturbations.

Autorităţile franceze recomandă cetăţenilor să consulte site-urile reţelei locale de transport, precum şi site-ul RATP: https://www.ratp.fr/, pentru detalii privind circulaţia din regiunea pariziană.

Cum sunt preconizate și perturbări ale curselor aeriene, pe site-ul: https://www.parisaeroport.fr/ cei care aveau curse programate pot verifica eventualele anulări/întârzieri ale zborurilor.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755.

articolul original.

Atac cu cuțitul la Bruxelles, în cartierul instituțiilor europene (Video)

31 January 2023 at 07:42
By: -
image

Cel puţin trei persoane au fost rănite luni seară, după ce un individ înarmat cu un cuţit a atacat la întâmplare călători într-o staţie de metrou la Bruxelles, în cartierul instituţiilor europene.

Poliţia belgiană a anunțat că unul dintre răniți este în stare gravă, iar atacatorul a fost reținut.

Potrivit unui jurnalist AFP prezent la faţa locului, mai mulţi poliţişti în civil au putut fi văzuți alergând în jurul orei locale 18:00 (19:00, ora României) către un peron al staţiei de metrou Schuman, situată la câţiva zeci de metri de sediul Comisiei Europene (CE) şi Consiliului European.

O femeie îi îndemna atunci pe pasagerii care intrau în staţie să se întoarcă din drum, afirmând că înăuntru era o persoană înarmată cu un cuţit.

Anchetatorii exclud, în acest moment, ipoteza unui atac terorist. Autorul atacului este cunoscut ca având probleme psihice.

articolul original.

Franța înființează un memorial al țiganilor: „Împiedicăm istoria să se bâlbâie” (Video)

30 January 2023 at 20:40
By: -
image

Premierul francez Élisabeth Borne a anunţat luni crearea – pe locul fostului lagăr de concentrare de la Montreuil-Bellay, în Maine-et-Loire – a unui muzeu în memoria ţiganilor internaţi în lagăr, în Al Doilea Război Mondial.

Élisabeth Borne a anunţat acest proiect la prezentarea unui nou plan de luptă împotriva rasismului, antisemitismului şi antirroma şi a discriminărilor legate de aceste origini.

Un alt plan - împotriva discriminării legate de orientarea sexuală - urmează să fie prezentat în iunie.

„Anunţăm că împiedicăm istoria să se bâlbâie”, a subliniat Élisabeth Borne, al cărei tată, de confesiune iudaică, a fost deportat şi ucis pe când fiica sa avea vârsta de 11 ani.

Fiecare elev urmează, astfel, în timpul studiilor sale şcolare, să participe la „vizita unui loc istoric sau memorial în legătură cu rasismul, antisemitismul şi antiţigănismul”, pentru că „încă din copilărie se pot instala stereotipuri. În tinereţea noastră abundă anumite teorii ale conspiraţiei. Asupra tinerilor noştri cel mai mare efect au minciunile pline de ură de pe reţelele de socializare”, a declarat ea.

Ministrul Justiiei, Éric Dupond-Moretti a anunţat că lucrează la crearea unei „amenzi civile”, care urmează să alimenteze „un fond destinat ajutării directe a victimelor”.

„Să ne imaginăm o concediere abuzivă care ar avea la bază discriminarea: cel discriminat ar putea valorifica un anumit număr de lucruri, iar jurisdicţia ar putea, atunci, să pronunţe, pe lângă despăgubiri, şi această amendă”, a precizat el.

Élisabeth Borne s-a angajat totodată la o „fermitate totală în răspunsul penal”, prin „emiterea unor mandate de arestare” a persoanelor care „îşi folosesc libertatea de exprimare în scopuri rasiste sau antisemite”.

„Nu va exista impunitate pentru ură”, a subliniat ea.

Pedepsele urmează să fie înăsprite în cazul exprimării rasiste sau antisemite „chiar nepublicate” ale persoanelor depozitare ale autorităţii publice sau însărcinate cu o misiune în serviciul public, a anunţat ea.

Împotriva discriminării la angajare, premierul francez vrea „să dezvolte o politică de testare” în întreprinderi, dar şi la accesul la locuinţe, cu scopul de a „promova bunele practici şi a le denunţa pe cele rele”.

Acest plan - pe perioada 2023-2026 -, prezentat în faţa altor zece miniştri, urmează să permită o „mai bună măsurare” a acestor fenomene, „o mai bună educare şi formare”, o „mai bună sancţionare” a autorilor şi o „mai bună susţinere a victimelor”.

articolul original.
❌