ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 26 September 2022Sălăjeanul

Comitetul director al SCM Zalău a dispărut

26 September 2022 at 11:46
image

Prin proiectul de hotarîre cu nr. 23, aflat în atenția consilierilor locali ai municipiului Zalău pentru ședința ordinară din 27 septembrie 2022,directorul de patrimoniu al municipalității a făcut să dispară , ca prin magie, practic ” din pix” , din structura organizatorică a clubului Comitetul Director. Acesta a fost aprobat în 2021, prin hotărârea 216, care a modificat prevederile legale privind înființarea, organizarea și structura de conducere a Sport Club Municipal Zalău.

Prin Hotărârea 216 din 29 iulie 2021, consilierii municipali au hotărât ca , în structura de conducere a Sport Club Municipal Zalău, să apară un nou organism: Comitetul Director.
Atribuțiile acestuia, ar fi trebuit să vină în sprijinul consilierilor municipali, însă se pare că, din păcate, acest nou organism mai mult încurcă decât ajută, sărind peste Consiliul Local și atribuindu-și competențe pe care nu le are.

Modificările aduse privind aprobarea înfiinţării clubului sportiv „Sport Club Municipal Zalău”organizat ca instutuţie publică în subordinea Consiliului Local al Municipiului Zalău, la capitolul III, structura organizatorică, constau în faptul că, pe lângă Consiliul Local al Municipiului Zalău și Primarul Municipiului Zalău a mai fost introdus ca și organ de conducere Comitetul Director, cu următoarele atribuţii:

a) Aprobă strategia clubului, defalcată pe ramuri sportive, spre a fi supusă Consiliului Local al Municipiului Zalău;
b) Avizează proiectul bugetului propriu, situaţiile financiare trimestriale şi anuale
precum şi contul de încheiere a exerciţiului bugetar;
c) Aprobă bilanţul contabil;
d) Aprobă şi propune Primarului structura organizatorică şi numărul de personal, spre a fi supusă aprobării Consiliului Local al Municipiului Zalău;
e) Aprobă transferurile şi împrumuturile de jucători, precum şi suma la care urmează să se facă transferurile și împrumuturile
f) Aprobă strategia şi obiectivele generale ale clubului;
g) Analizează activitatea clubului şi propune măsuri de programare de îmbunătăţire a activităţii;
h) Aprobă programele de activitate;
i) Avizează Regulamentul de Ordine Interioară;(…)
l) Aprobă obiectivele de performanţă ale secţiilor clubului, în funcţie de bugetul de venituri și cheltuieli (…)
t) Aprobă şi controlează activitatea desfăşurată în cadrul secţiilor pe ramuri sportive din structura clubului, precum şi a antrenorilor(…)
z) Aprobă, pentru fiecare sportiv, contractele de activitate sportivă iar cu ceilalţi participanţi la activitatea sportivă, contractele individuale de muncă (…)
a3) Aprobă, negociază şi încheie acorduri, înţelegeri , protocoale , convenţii şi contracte precum şi alte documente în domeniul sportului , cu persoane fizice şi juridice interesate;(…)
a7) îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite prin lege, prin hotărâri ale Consiliului Local al Municipiului Zalău şiDispoziţii ale Primarului Municipiului Zalău; ”

Însă, în ceea ce privește atribuțiile acestui Comitet Director, sunt ( cel puțin în teorie) în permanență sub controlul Consiliului Local al municipiului Zalău.

Modificarea din capitolul IV, art. 13 alin 4, ne arată foarte clar că, în ceea ce privește cooperarea cu alte persoane fizice sau juridice, este necesar ACORDUL PREALABIL al CL Zalău.
(4) Sport Club Municipal Zalău hotărăşte, în condiţiile legii, cu acordul prealabil al Consiliului Local al Municipiului Zalău, cooperarea sau asocierea cu persoane juridice române sau străine, cu organizaţii neguvernamentale şi cu alţi parteneri sociali, în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni sau proiecte de interes public local.
Însă, surpriză! În proiectul de hotărâre nr. 23, prin care se modifică , practic, atribuțiile personalului angajat, cu completarea personalului de la Hostel Stadion (trecut peste noapte în coordonarea SCM Zalău), Comitetul Director a dispărut!

Nici atribuții nu are, nici responsabilități, asta, după ce se pare că este singurul organism care are știință despre ce și cum se transmit documente către FR Volei.

Așa că, ”magicianul” Pura Alexandru, sub semnătura căruia s-a născut noul regulament privind organizarea şi funcţionarea “Sport Club Municipal Zalău”, a scos din noul regulament supus aprobării tocmai Comitetul Director. Magie, nu glumă! O fi fost făcută pentru a nu se sesiza consilierii municipali despre faptul că membri Comitetului Director aveau responsabilitatea verificării cheltuielilor astfel încât să se încadreze în prevederile bugetare? Sau a dispărut acest Comitet pentru a nu se sesiza cineva în legătură cu abuzul comis de aceștia ( care din informațiile noastre au transmis un pseudo-document către FR Volei)?

De-o fi una, de-o fi alta, iată că magia a ieșit! Comitetul Director a dispărut din noul regulament al SCM Zalău.
Apropo, ce treabă are directorul de patrimoniu al municipalității cu regulamentul de organizare și funcționare al Sport Club Municipal Zalău? Că doar, la câte organisme de conducere au la club, de ce trebuie să se amestece dl. Pura într-un sector în care nu are nicio treabă? O fi vorba tot despre un abuz în serviciu, sau pur și simplu nu se poate desprinde , din dragoste profundă, de activitatea SCM Zalău?

articolul original.

Reportajul Zilei – Consiliul Local Zalău este manipulat?

26 September 2022 at 11:18
image

Ne întrerbăm dacă, în actuala conjunctură politică, respectiv în actuala formulă de vot a proiectelor de hotărâre propuse consilierilor locali, aceștia sunt manipulați sau aprobă hotărâri, cu bună știință, împotriva intereselor membrilor comunității locale pe care îi reprezintă. Vom prezenta în materialul care urmează o serie de informații de un interes deosebit pentru comunitatea locală.

Pe masa consilierilor locali, pentru ședința din 27 septembrie, sunt puse spre aprobare un număr de 30 de proiecte de hotărâri. Printre acestea, se propune și rectificarea bugetului , la proiectul de hotărâre  cu numărul 21, care are două anexe și o notă de completare, de ultim moment.

Ce se ascunde în acest proiect de rectificare? Exact ceea ce arătam noi, cu puțin timp în urmă, respectiv suplimentarea pentru moment, a bugetului Sport Club Municipal, cu suma de un milion două sute lei, adică nici mai mult, nici mai puțin de 12 miliarde – în vechia formulă de valorizare a monedei naționale. Dar nu este doar această mică – mare capcană pentru consilierii municipali. În materialele propuse spre aprobare se arată, de fapt, că bugetul va fi majorat cu 1.900.000, doar că , momentan, s-au găsit în vistieria comunității locale doar 1.200.000 lei ce pot fi aruncați pe apa sâmbetei, urmând, ca prin votul la acest proiect, consilierii să își asume, practic, și alocarea sumei de 700.000 lei, sumă ce încă nu a fost găsită pentru a fi aruncată …pe apa sâmbetei.

Ce înseamnă acest lucru? Simplu și la obiect. Dacă pentru un club absolut neperformant  consilierii municipali, prin votul lor, au alocat la începutul anului un buget de 52 de miliarde, acum acesta va fi suplimentat cu un procent de 23%, însă până la sfârșitul anului, creșterea de buget va fi suplimentată cu 37% sau poate chiar mai mult față de bugetul inițial.

De unde vin acești bani, miraculos găsiți  pentru majorarea bugetului clubului sportiv al Primăriei ? Nu ne vine să credem dar, da, acești bani vin la bugetul comunității din finanțarea de către Guvernul României a proiectelor derulate prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Și ce fac consilierii locali cu acești bani? Îi aruncă, pur și simplu, pe apa sâmbetei, în bugetul destinat cu acest scop, adică îi repartizează din nou, SCM Zalău.

Este adevărat că prin solicitarea făcută de Sport Club Municipal , aceștia , după ce au primit un buget de 52 de miliarde la începutul anului, constată că, de fapt, nu au gestionat corespunzător bugetul, nu au ținut cont de sumele alocate și astfel au încheiat contracte sportive care depășesc cu mult posibilitățile de finanțare. Deci nu le pot plăti. De ce oare a fost necesar acest lucru? Greu de explicat, în condițiile în care echipa de fotbal a Municipiului Zalău nu a reușit să obțină promovarea în Liga a doua, chiar dacă a avut cel mai mare buget alocat în seria a X-a din Liga a III-a, în care a evoluat. A fost surclasată, fără drept de apel, de către echipe precum Minaur Baia Mare și  Someșul Dej ( care, apropo, au promovat în liga superioară cu bugete care abia se ridică la jumătatea celui alocat SCM Zalău) dar și de CA Oradea și Lotus Băile Felix, ale căror bugete au fost chiar la mare depărtare din punct de vedere valoric față de cel al SCM Zalău, însă rezultatele au arătat altceva.

Să ne îndreptăm puțin acum și spre secția de volei a clubului Primăriei. Ei da, aici situația este cu adevărat întortocheată.

În primul rând, momentan, Clubul Primăriei nu mai are echipă de volei în Divizia A 1. Asta din punct de vedere legal. Cum stau lucrurile aici? Vedeți și dumneavoastră, în informațiile pe care vi le punem la dispoziție, stimați consilieri locali , că sunteți  consultați doar atunci când au nevoie de bani. În plus.Iată cum stau lucrurile, pentru că nu veți putea spune că nu știți ce ați votat, atunci când, suntem siguri că o veți face. Cel puțin mașina de vot PSD-UDMR. În anul 2020, pentru a putea juca în Divizia A 1, echipa de volei a Primăriei a făcut un număr impresionant de artificii. Mai întâi, cu sprijinul fostului președinte al Federației Române de Volei, Gheorghe Vișan, au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a pune în dificultate ACS Volei Municipal Zalău. Vișan, pe atunci președinte, în mod ilegal și complet abuziv,  a ”trecut” de Comitetul Director al FR Volei o hotărâre prin care ACS Volei Municipal Zalău a fost suspendată pentru neplata unor taxe către Federație. Asta, după ce în 2016, fostul director al clubului, Marcel Țîrle, a lăsat clubul sportiv cu datorii impresionante față de Federație.  Și nu numai. Că așa a știut el să conducă. Această hotărâre a fost anulată, definitiv, fiind constatată de către Instanță ilegalitatea ei.  Ei bine, noua conducere a clubului, a achitat toate restanțele  de la momentul respectiv, sub amenințarea lui Vișan că nu vor putea evolua  în Divizia A 1 , în cazul neplății restanțelor. Dar, sub imperiul dorinței de revenire în conducerea unei activități sportive, fostul director al ACS Volei Municipal Zalău, Marcel Țîrle, a devenit mai întâi consilierul primarului pe probleme de sport, poziție din care a reușit să creeze Sport Club Municipal Zalău, al cărui director interimar a fost. Și nu puțin.Din 2019 , până în 2022, a tot fost director interimar. Și a  tot condus clubul sportiv al Primăriei, până la limita falimentului. Iar rezultatele, se văd. Suntem însă convinși că nici de această dată nu va răspunde, este deja o cutumă.

Revenind la secția de volei, ei bine, Primăria a finanțat, două sezoane competiționale consecutiv, un club sportiv din altă administrație, aparținând altei unități administrativ –teritoriale, CNS Lapi Dej. Pentru că , echipa de volei a clubului Primăriei nu avea acces în Divizia A 1. Și atunci, au încheiat un protocol de colaborare cu cei din Dej, evoluând în campionatul intern de volei masculin sub certificatul de identitate sportivă al CNS Lapi Dej, având o denumire complicată dată prin protocolul de colaborare, iar undeva, la sfârșitul denumirii apărea și numele SCM Zalău. Dar, atenție! Sub certificatul de identitate sportivă al clubului din Dej. Dacă aruncăm o privire în urmă, vom vedea că acest protocol nu a fost respectat, decât în partea în care clubul Primăriei Zalău  a evoluat în divizia A1.

Însă, clubul din Dej s-a desființat, iar SCM Zalău a rămas fără aliat , astfel că nu mai poate evolua în divizia A1. Ce s-a întâmplat în continuare? Pe scurt: Clubul sportiv Volei Club Zalău 2015, care a evoluat în divizia A2, nu a promovat în Divizia A1, însă, participant fiind la turneul de promovare, acesta a fost invitat de Federația de Volei să se înscrie în Divizia A1, ca urmare a faptului că nu se mai găsesc echipe care să evolueze în această divizie. Și acesta s-a înscris în Divizia A 1, ulterior fiind trecut în toate documentele. Însă, în data de 14 septembrie, prin hotărârea nr. 6, Consiliul Director al FR Volei a aprobat , ilegal și nestatutar, fuziunea clubului VCM 2015 Zalău cu Sport Club Municipal Zalău, clubul urmând să poarte denumirea de SCM Zalău. Practic, au luat doar certificatul de identitate sportivă al clubului care are drept de joc în Divizia A1. Sau cel puțin așa cred cei de la SCM Zalău. De ce spunem asta? Pentru că , Federația Română de Volei, și-a schimbat doar președintele,fiind  înlocuit Gheorghe Vișan cu Adin Cojocaru. Atât. Nu și-a schimbat nici metehnele,nici modul ilegal de a emite hotărâri. Spunem acest lucru cu certitudine, deoarece fuziunea celor două cluburi nu a fos făcută în condiții legale. Conform regulamentului de organizare a activității voleibalistice, art. 12 alin 1 lit a, ” Propunerea de fuziune sau protocol va fi prezentata pentru inregistrare la F.R.Volei, insotita de urmatoarele acte:

a)procesele verbale de la adunarile generale ale cluburilor respective semnate  si stampilate;”(…)

Având în vedere faptul că SCM Zalău funcționează în subordinea Consiliului Local al Municipiului Zalău, care este unic acționar al echipei, Adunarea Generală în această situație este formată din Consiliul Local al Municipiului Zalău. Consultând portalul Municipiului Zalău, secțiunea Hotărâri am constatat că nu există nici o hotărâre în sensul aprobării unei fuziuni.

Mai mult, urmare a modificărilor multiple aduse  Hotărârii nr. 194/2019 privind funcționarea Sport Club Municipal Zalău, modificări materializate prin alte Hotărâri ale Consiliului Local al Municipiului Zalău, nu a fost schimbat  și nici substituit atributul Consiliului Local al Municipiului Zalău cu privire la aprobarea unei cooperări sau asocieri/ fuziuni.Deci, pentru a putea fi aprobată legal hotărârea de fuziune a SCM Zalău, era necesar acordul CL Zalău. Care nu există.

Așadar, echipa de volei a Primăriei Zalău nu este înscrisă legal în Divizia A 1.Dar, cu toate acestea, au încheiat contracte de activitate sportivă, fără a ține cont de bugetul alocat, iar acum vin să solicite majorarea de buget. Curat murder, ar spune Caragiale. Din păcate însă, aici nu asistăm la o comedie. Este vorba despre banii publici , bani de care Primăria, prin intermediul ”supapei” Sport Club Municipal Zalău, își bate pur și simplu joc.  Adică vin bani din finanțarea de către Guvernul României a proiectelor derulate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, iar tu, administrație locală prin Instituția Primarului și Instituția Consiliului Local îți permiți să faci propunere de alocare a acestora către falimentarul club sportiv pe care îl ai în subordine? Incredibil! Ai posibilitatea de a rezolva o grămadă de probleme stringente cu acești bani, cum ar fi spre exemplu, participarea cu o sumă acceptabilă în programul privind casarea autovehicolelor uzate, acest ”Rabla local”, pentru care municipiul Zalău, din lipsă de fonduri, a propus participarea în program doar pentru 250 de autoturisme. Ai posibilitatea de a rezolva problemele acute de la Internatul Liceului Voievodul Gelu din Zalău, care se află în patrimoniul Consiliului Local și care se degradează în fiecare zi, însă preferi ca banii veniți de la Guvern să îi dirijezi spre scurgerea prin Sport Club Municipal, acest club fără rezultate?

Da, am fost informați public despre faptul că din cei 5.200.000 lei alocați clubul a cheltuit deja 4.954.250 lei, rămânând în vistierie doar 245.750 lei, însă a cui este responsabilitatea?

Se pare că nici modificările produse prin înființarea , urmare a HCL 216 din 2021 , a Comitetului Director, nu au fost de bun augur, deoarece, iată că nici cu acest organism suplimentar SCM Zalău nu poate fi nici controlat, nici oprit de la risipa banului public. Și nici nu dă socoteală nimănui. Mai mult, își permite să facă demersuri , în mod absolut abuziv și fără nici o acoperire legală, către  Comitetul Director al FR Volei, de a fuziona cu un alt club, fără a avea acordul prealabil al Consiliului Local al Municipiului Zalău.

Până unde se pot întinde ilegalitățile SCM Zalău, ilegalități pe care, cu sau fără știință, dar acum cu știință – în mod evident, le tot acoperiți, stimați edili? Și până unde bătaia de joc față de banul public?

articolul original.

Gloria Buzău – punctaj maxim în Liga Florilor

26 September 2022 at 09:53
image

Într-o atmosferă incendiară, în sala sporturilor Gheorghe Taici din Zalău, Gloria Buzău a reușit să se impună în fața gazdelor cu scorul de 30-24.

Gloria Buzau a depăşit şi cel de-al cincilea obstacol de la începutul campionatului şi rămâne în continuare în fruntea Ligii Naţionale, singura echipă cu punctaj maxim.

A cincea victorie consecutivă a venit duminică, la Zalău, după un meci în care gazdele, HC Zalău, au reușit de două ori să egaleze, în repriza secundă, la golurile 14 și 17. Buzăul s-a impus însă  în meci, care s-a terminat cu scorul de  24-30.

Si căpitanul echipei HC Zalău, portarul Paula Teodorescu, care a avut și în această partidă intervenții spectaculoase.

articolul original.

Handbalul feminin- prezența remarcabilă în Champions league

26 September 2022 at 09:53
image

Rapid București a câștigat meciul cu Kastamonu, iar CSM București a remizat cu Bietigheim în etapa a treia a grupelor de Champions League la handbal feminin.

Campioana Ligii Florilor, rapid București,  a jucat duminică după-amiază pe terenul ultimei clasate din grupa B a Champions League, în etapa a treia a fazei grupelor. Chiar dacă nu a avut o evoluție strălucită, fiind condusă în primele 20 de minute și reușind desprinderea decisivă în ultimele 7 minute ale meciului, Rapidul a obținut o victorie importantă în Turcia și ocupă locul al doilea în grupă, la egalitate de puncte (5) cu lidera Metz. Buceschi a fost cea mai bună marcatoare a giuleștencelor cu șapte reușite, în timp ce pentru formația din Turcia, cele mai multe reușite a avut Danila Jose Carlos (șase goluri).Formația din Giulești n-a jucat însă cu Gyor și Buducnost, probabil cele mai puternice echipe din grupa ei. În etapa a patra, campioana României va juca în sala sporturilor din Mioveni împotriva formației daneze Team Esbjerg, pe  data de 9 octombrie, de la ora 15.00.

CSM Bucureşti a remizat cu Bietigheim, scor 28-28. Elevele lui Adi Vasile  au egalat la ultima fază prin Malin Aune şi rămân neînvinse în Champions League. Bietigheim a  venit la Bucureşti după o serie incredibilă de 58 de victorii consecutive în toate competiţiile.

A fost însă o evoluție sub așteptări pentru CSM București, în Sala Polivalentă, iar Bietigheim a condus la pauză cu 16-13. În repriza a doua, CSM București a reușit o revenire pe tabelă și a egalat la 18, apoi a preluat conducerea. Spre finalul partidei, campioana Germaniei a jucat mai bine și a avut un avans de două goluri  28-26.

Finalul de meci a fost electrizant, iar partida dintre CSM Bucureşti  și campioana Germaniei, Bietigheim , s-a încheiat 28-28. Nemţoaicele au avut două goluri avans cu două minute înainte de final, însă  elevele lui Adi Vasile au jucat mai bine finalul. Ultimele două goluri au venit de pe extreme prin Dembele şi Aune, care a înscris la ultima fază. Un punct important smuls de elevele lui Adi Vasile, care rămân neînvinse în Champions League.  Cristina Neagu, cu opt reușite, și Crina Pintea, cu 6 goluri, au fost cele mai bune marcatoare din echipa CSM-ului. La nemțoaice s-a remarcat  impresionat poloneza Karolina Kudłacz-Gloc, cu 5 goluri. În etapa a IV-a CSM Bucureşti va disputa  meciul în deplasare, în 9 octombrie, cu Odense Handball.

articolul original.

Noi reguli pentru construcțiile medicale

26 September 2022 at 09:53
image

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației a aprobat un nou act normativ care prevede reguli privind construcțiile care conțin spații pentru furnizarea asistenței medicale ambulatorie de specialitate.

Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației a aprobat un nou act normativ care prevede reguli privind construcțiile care conțin spații pentru furnizarea asistenței medicale ambulatorie de specialitate.

Noile normative prevăd parametrii de proiectare și funcționare a sistemelor de ventilare, climatizare și condiționare și sunt definite noile cerințe privind eficiența energetică a clădirilor și utilizarea sustenabilă a resurselor naturale în cadrul construcțiilor, în acord cu cerințele de performanță energetică propuse prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Noile reguli includ și prevederi pentru modernizarea construcțiilor existente asupra cărora se intervine cu lucrări de extindere sau reconfigurare spațială, ținând cont de faptul că, de cele mai multe ori, clădirile existente nu pot corespunde în totalitate prevederilor gândite pentru construcții noi.

Totodată, capitolul referitor la securitatea la incendiu este conceput în acord cu prevederile care vor fi incluse în normativul de proiectare pentru securitatea la incendiu, care urmează să fie aprobat, un capitol separat fiind dedicat clădirilor de sănătate.

O altă modificare semnificativă adusă de noul normativ o reprezintă corelarea acestuia cu referințele medicale stabilite de Ministerul Sănătății, pentru buna funcționare a ambulatoriilor.

Prin documentul aprobat, ministerul a avut în vedere alinierea prevederilor din normativele europene la cerințele tehnice și funcționale ale ambulatoriilor medicale.

Noile normative sunt în concordanță cu cele pentru construcții spitalicești, aprobate în 15 septembrie, ținând cont că sunt funcțiuni complementare și necesită o abordare unitară. Noile reguli intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării acestora în Monitorul Oficial al României.

articolul original.

BÁTHORY FEST 2022

26 September 2022 at 05:46

„Observ cu bucurie că acest festival medieval de reconstituire istorică este, de la an la an, mai plin de viață, mai spectaculos, cu parteneriate multidisciplinare și de top ce asigură publicului de toate vârstele o ofertă culturală și educativă bogată. Țin să îi felicit pe organizatori pentru toate eforturile depuse pentru a păstra și promova zestrea istorică a Șimleului și, implicit, a Țării Silvaniei. De asemenea, îi mulțumesc domnului Daniel David, rector al Universității «Babeș-Bolyai» din Cluj-Napoca, pentru că ne-a onorat cu prezența și pentru interesanta prelegere susținută, precum și domnului Tudor Giurgiu, președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania – TIFF, pentru implicarea în desfășurarea acestui eveniment”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj, în cadrul celei de-a șaptea ediții a „Báthory Fest”, eveniment ce are loc în aceste zile, la Șimleu Silvaniei.
Bazat pe istoria castelului și a fortăreței lui Bathory din orașul Șimleu Silvaniei, „Báthory Fest 2022” a adus în fața publicului demonstrații de luptă cu cai, parada costumelor, teatru stradal, expoziție de artefacte medievale, proiecții de filme TIFF, precum și concerte. În cadrul manifestării, prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca a susținut prelegerea intitulată „Școală pentru viitor. Perspective privind dezvoltarea parteneriatelor școală-comunitate”.

articolul original.

PREOTUL ȘTEFAN LUCACIU, 50 DE ANI ÎN SLUJBA LUI HRISTOS ȘI A SĂLĂJENILOR

26 September 2022 at 05:39

PREOTUL ȘTEFAN LUCACIU, 50 DE ANI ÎN SLUJBA LUI HRISTOS ȘI A SĂLĂJENILOR — Sălăjeanul

PREOTUL ȘTEFAN LUCACIU, 50 DE ANI ÎN SLUJBA LUI HRISTOS ȘI A SĂLĂJENILOR

7

VIZUALIZARI

Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a fost prezent duminică, 25 septembrie 2022, la Biserica ”Sfântul Ștefan” din Zalău și i-a oferit părintelui preot Ștefan Lucaciu o diplomă, în semn de apreciere și recunoștință, cu ocazia ieșirii la pensie și împlinirii a 70 de ani de viață, dintre care 50 de ani slujindu-L pe Dumnezeu și pe sălăjeni.

”Părinte Ștefan Lucaciu, de când v-am cunoscut mi-ați creat sentimentul adeverit de către realitate că sunteți un om aflat permanent în preajma credinței și nu de puține ori în miezul ei, iubindu-l pe Bunul Dumnezeu fără măsură, cum de altfel ați făcut-o și față de enoriașii sălăjeni. Sunteți un om, un prelat, care L-ați pus permanent pe Creator pe primul loc în viața dumneavoastră.

Astăzi, ne aflăm cu toții la linia de plecare și sosire, de sosire și plecare, în viața și activitatea ecumenică a slăvitului ctitor al Bisericii ”Sfântul Ștefan” din Brădet. Evlavioși participanți, întrebându-ne retoric ce i se cuvine părintelui în aceste clipe, unice din viața sa, eu pot să spun că o simplă, dar specială recunoștință nu este prea mult, iar cel mai mare cadou pe care i l-am putut face este prezența noastră la această astrală slujbă, în biserică, în această Sfântă zi de Duminică”.
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Politica de cookie-uri.
articolul original.
Before yesterdaySălăjeanul

HC Zalău, meci acasă în etapa a V-a

23 September 2022 at 13:08
By: Regie
image
HC Zalău, meci acasă în etapa a V-a — Sălăjeanul

62

VIZUALIZARI
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Politica de cookie-uri.
articolul original.

Proiectul ambulatoriului va fi depus pentru finanțare

23 September 2022 at 12:24
image

Proiectul pentru extinderea și dotarea Ambulatoriului Spitalului Județean va fi depus pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Întruniți în ședință extraordinară, consilierii județeni au votat proiectul de hotărâre privind aprobarea depunerii, în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență Zalău, a proiectului „Extinderea și dotarea ambulatorului de specialitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău” spre finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Consilierii județeni s-au întrunit în ședință extraordinară pentru votarea proiectului de hotărâre privind aprobarea depunerii, în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență Zalău, a proiectului „Extinderea și dotarea ambulatorului de specialitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău” spre finanțare în cadrul PNRR.

Astfel, Consiliul Județean Sălaj, în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență Zalău, va depune spre finanțare, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, proiectul privind extinderea și dotarea Ambulatoriului de specialitate din cadrul unității medicale. Valoarea totală a proiectului este de 12 milioane de lei.

„În această lună au fost lansate mai multe ghiduri în cadrul PNRR – Sănătate, printre care și cel dedicat ambulatoriilor de specialitate. Pentru a valorifica la maximum oportunitățile de finanțare apărute și, implicit, pentru a crește gradul de absorbție a fondurilor europene, imediat ce se va deschide linia de finanțare, vom depune dosarul aferent proiectului de extindere și dotare a Ambulatoriului de la SJU Zalău. Astfel, vom putea recupera banii cheltuiți până acum din bugetul județului și, de asemenea, să atragem fonduri nerambursabile pentru achiziționarea tuturor dotărilor necesare funcționării spațiilor extinse”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele CJ Sălaj.

Investiția de la Spitalul Județean prevede construcția a două noi etaje pe corpul de clădire în care funcționează Serviciul de Medicină Legală. Aici vor exista cabinete de endoscopie digestivă și bronhoscopie, precum și o sală de angiografie, toate dotate cu echipamente și aparatură de ultimă generație.

articolul original.

Polițiștii sălăjeni – acțiuni de amploare pentru ordine și siguranță.

23 September 2022 at 12:20
image

Polițiștii din cadrul IPJ Sălaj au desfășurat o serie de acțiuni de amploare pentru ordine  publică și siguranță rutieră.

Astfel, Secția 1 Poliție Rurală din cadrul IPJ Sălaj a acționat cu efective mărite, având ca scop reducerea riscului rutier, asigurarea unui climat de ordine publică și descoperirea autorilor în dosarele penale aflate în lucru.

Mai multe fapte antisociale comise de persoane certate cu legea au fost soluționate de polițiștii din cadrul IPJ Sălaj. Inspectorul de poliție Ioana Rus, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat pentru Sălăjeanul Info:

”La data de 22 septembrie a.c., polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Zalău au desfășurat o acțiune în zona de competență, având ca scop reducerea riscului rutier, asigurarea unui climat de ordine publică și descoperirea autorilor în dosarele penale aflate în lucru.

În acțiune au fost angrenați 12 polițiști din cadrul secției și 2 specialiști din cadrul Registrului Auto Român Sălaj.

În urma activităților întreprinse polițiștii au identificat trei persoane bănuite că ar fi comis o infracțiune de furt și alte două de distrugere.

Fapta de furt s-a comis în data de 31 august a.c., când autori, necunoscuți inițial, au sustras o cabalină de pe un teren viran, din localitatea Noțig, cauzând persoanei vătămate un prejudiciu de 7.000 de lei.

Ieri, 22 septembrie, în urma investigațiilor de specialitate polițiștii au identificat cabalina în comuna Crasna și pe persoana bănuită că a sustras-o și mai apoi a predat-o unui bărbat din Crasna în contul unei datorii  pe care o avea la acesta.

Este vorba de un tânăr, de 24 de ani, din localitatea Cuceu, Jibou.

Polițiștii au predat cabalina proprietarului, iar față de persoana bănuită de comiterea faptei vor continua cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de furt.

Cele două fapte de distrugere s-au comis în luna iulie a.c., una în localitatea Noțig și alta în comuna Crișeni.

Astfel, la data de 3 iulie a.c., în jurul orei 01:10, pe fondul unui conflict spontan cu pasagerii unui autoturism, o persoană necunoscută a distrus geamurile laterale alte autoturismului respectiv.

Ulterior, polițiștii au identificat persoana bănuită de comiterea faptei. Este vorba de un tânăr, de 20 de ani, din comuna Sălățig.

Prejudiciul comis a fost recuperat, iar polițiștii continuă cercetările pentru distrugere.

În cel de-al doilea dosar de distrugere este vorba tot de un autoturism, al cărui parbriz a fost spart cu pumnii de o persoană necunoscută. Proprietara autoturismului era din comuna Crișeni, iar autivehiculul se afla parcat pe drumul public din comună.

Persoana bănuită de comiterea faptei este un bărbat, de 52 de ani, din municipiul Baia Mare.

La finalizarea cercetărilor, polițiștii vor înainta dosarele penale parchetului, cu propuneri legale.

Tot în cadrul acțiunii desfășurate, polițiștii au soluționat 18 dosare penale și au aplicat 58 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 6.500 de lei.

De asemenea, a fost reținut un permis de conducere și au fost retrase 5 certificate de înmatriculare.

Asigurarea și menținerea unui climat optim de ordine și siguranță publică în rândul cetățenilor este preocuparea permanentă a polițiștilor sălăjeni.”

articolul original.

Dinamo București- remiză în Danemarca

23 September 2022 at 12:13
image

Dinamo Bucureşti, campioana României la handbal masculin, a încheiat cu remiză meciul  din deplasare, cu formaţia daneză GOG, scor 38-38, după ce la pauză scorul era de  20-21, în al doilea meci din grupa A a Ligii Campionilor la handbal masculin.

Dinamo București, campioana României la handbal masculine, a remizat în al doilea meci al grupelor Ligii Campionilor,  38-38, cu danezii de la GOG, în deplasare.

Roș-albii au revenit de la 21-27, iar cu un minut de final elevii lui Xavier Pascual conduceau cu 38-37. Principalii marcatori pentru Dinamo au fost Akimenko 7 goluri şi Kukic 6, iar de la gazde s-au remarcat Pytlick şi Madsen, cu câte 9 reuşite.

GOG și Dinamo au fost protagonistele celui mai spectaculos meci al actualei ediții din Liga Campionilor. Apărările ambelor echipe au lăsat de dorit  și,  în ciuda unor intervenții deosebite în ambele porți, totalul golurilor a ajuns la 76.

Desfășurarea partidei  a fost una imposibil de anticipat. GOG s-a desprins la 4 goluri în prima parte, apoi după un time-out al lui Xavier Pascual a strâns diferența, 17-16 la pauză.

Debutul părții secunde a fost dezastruos dinamoviști. Danezii au profitat de erorile pe faza de construcție și au condus cu 6 goluri. S-a repetat scenariul din prima parte. Xavier Pascual a cerut timp de odihnă, sfaturile i-au fost ascultate, iar Dinamo a revenit uluitor.

De la campionii României a lipsit Valentin Ghionea, rămas acasă din cauza unei mici probleme medicale , deoarece acesta s-a resimțit după jocul din prima etapă  cu Magdeburg.

Este primul punct obținut de Dinamo  în grupa A,  care a pierdut prima partidă, cu SC Magdeburg scor 28-30, pe teren propriu.

În etapa următoare a Ligii Campionilor la handbal masculin, Dinamo Bucureşti va juca tot în deplasare, în 28 septembrie, cu Veszprem.

Doar primele două clasate în fiecare grupă se califică direct în sferturile de finală, iar echipele de pe locurile 3-6 vor disputa meciuri în play-off, în 22 şi 30 martie 2023, urmate de sferturile de finală, în 10 şi 18 mai, respectiv Turneul Final Four, la Koln, în 17-18 iunie.

articolul original.

Minori salvați de polițiști

23 September 2022 at 12:03
image

Șase minori s-au rătăcit în pădure noaptea trecută, fiind plecați să culeagă ciuperci.

Ploile din ultimele zile au determinat apariția unor cantități mari de hribi, în mod special, iar acestea sunt culese pentru consum propriu sau comercializare, inclusiv de minori.

O acțiune de amploare a polițiștilor sălăjeni a avut loc noaptea tercută, pentru găsirea unor minori care s-au rătăcit în pădure, fiind plecați la cules de ciuperci, aproape de lăsarea serii.

Inspectorul de poliție Ioana Rus, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat pentru Sălăjeanul Info:

”Noaptea trecută, 22 spre 23 septembrie,  la ora 23:27, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au fost sesizați cu privire la faptul că șase minori, cu vârste cu cuprinse între 6 și 12 ani, din localitatea Someș Odorhei, s-au rătăcit în pădure, fiind plecați după ciuperci, de la ora 18:00.

Imediat s-au format mai multe echipaje mixte formate din polițiști, pompieri, jandarmi, personal silvic și civili, care au efectuat căutări.

Au fost folosite mai multe autoturisme de teren, un câine de urmă, o dronă, un UTV, iar la căutări au participat și voluntari de la Asociația 4×4.

În această dimineață, în jurul orei 07:40, copiii au fost găsiți în pădure.

Aceștia au fost evaluați și nu necesită îngrijiri medicale.

Din spusele acestora, se pare că ar fi înnoptat la un adăpost improvizat, situat în pădurea ce aparține de localitatea Someș Odorhei. Aceștia au mai relatat că au auzit strigătele salvatorilor, însă le-a fost frică să răspundă.”

articolul original.

Naționala de fotbal a României joacă în Finlanda

23 September 2022 at 10:09
image

Selecţionerul Edward Iordănescu a decis ca, la meciul pe care tricolorii îl vor disputa în Finlanda, buturile reprezentativei să fie apărate de un portar debutant într-un joc oficial.

Fără căpitanul Vlad Chiricheș, accidentat la echipa de club, Cremonese, în ultima etapă din Serie A, dar cu Nicolae Stanciu revenit la lot, selecționerul Edward Iordănescu încearcă imposibilul în ultimele două partide din actuala ediție a Ligii Națiunilor, vineri 23 septembrie în Finlanda, pe  Stadionul Olimpic din Helsinki și luni 26 septembrie cu Bosnia și Herțegovina , pe Stadionul Giulești.

Finlanda este singura echipă pe care naționala României a învins-o în Liga Națiunilor, cu 1-0 în tur, după golul lui Nicușor Bancu. România se află pe ultimul loc în grupă, cu cele trei puncte din victoria cu nordicii, și trebuie să evite retrogradarea în Liga C a competiției.

Pentru prima dată după 32 de ani, naționala României va avea portar debutant la un joc oficial. De la Florin Prunea, titularizat de Mircea Rădulescu încă de la prima selecție între buturile reprezentativei, la România – San Marino 6-0, din preliminariile CE ’92, niciun alt portar important din istoria recentă a naționalei n-a mai fost aruncat încă din primul minut direct în focurile unei partide cu miză.

Selecţionerul Edward Iordănescu a declarat că echipa naţională traversează o perioadă mai puţin fericită, campania de meciuri din luna iunie fiind marcată de neşanse şi ghinioane. Tehnicianul a mai afirmat, într-un interviu pentru site-ul oficial al FRF, că îşi doreşte ca în ultimele două partide din Liga Naţiunilor, cu Finlanda şi Bosnia-Herţegovina, România să schimbe imaginea lăsată în precedentele meciuri.

„Ne dorim ca echipa să schimbe un pic impresia pe care a lăsat-o după acţiunea din iunie, să ne recâştigăm suporterii şi încrederea lor. Eu am încredere în potenţialul acestui grup, în această generaţie. Cred că este departe de a-şi arăta capacitatea, cred că în iunie a fost un context foarte nefericit, marcat de neşanse şi ghinioane. Sunt sigur că echipa naţională are potenţial de creştere. Este foarte important să producem rezultate, să fim eficienţi şi să ne câştigăm încrederea.

Traversăm o perioadă deloc fericită, s-au acumulat multe lucruri din trecut, campanii ratate. Este o presiune pe care eu am resimţit-o în interiorul grupului încă din primul meu contact cu băieţii. Trebuie să punem lucrurile acestea deoparte, să arătăm putere, tărie de caracter şi să schimbăm impresia lăsată în iunie. Eu aştept în continuare răspunsuri clare. Am primit răspunsuri clare şi în iunie, din păcate multe proaste. Acum sper ca proporţia să se schimbe, să găsesc şi lucruri pozitive“, a declarat Iordănescu.

El a precizat că obiectivul principal al selecţionatei României rămâne calificarea la Campionatul European.

„Obiectivul rămâne calificarea la turneul final. Este clar pentru toată lumea, îmi doresc să fie cât mai clar şi pentru băieţi, dar până acolo este un drum foarte greu. Ne-am asumat acest obiectiv, lucrurile nu au funcţionat aşa cum ne-am dorit până acum, dar sunt şi lucruri pe care le-am realizat. Ne dorim rezultate solide în această acţiune, pentru a ne oferi o posibilitate cât mai bună la tragerea la sorţi la acţiunea care urmează şi definitivarea unei nucleu cu care să abordăm preliminariile pentru EURO“, a mai adăugat Iordănescu.

Băieţii lui Iordănescu pot încheia chiar şi pe primul loc grupa, dar, la fel de bine, pot rămâne şi pe ultima poziţie. În condiţiile actuale, principalul obiectiv realist ar fi să evităm poziţia a patra şi retrogradarea din Liga B, iar pentru a reuşi acest lucru avem nevoie de rezultate pozitive atât vineri, cât şi luni seară.

articolul original.

Ordinul care exploatează curierii

23 September 2022 at 07:16
image

Ordinul prin care ANAF transformă curierii în angajați neplătiți a fost publicat în Monitorul Oficial. Firmele de curierat din România trebuie să raporteze la ANAF toate operațiunile de livrare, cu plata ramburs, efectuate în țară, iar pentru acest lucru ANAF va folosi în favoarea sa munca tuturor curierilor din România , evident, fără plată.

Prevederile Ordinului 1644/2022 privind declararea serviciilor de trimitere contra ramburs efectuate de catre furnizorii de servicii postale pe teritoriul national si pentru aprobarea modelului, continutului si a modalitatilor de depunere pentru declaratia informativa privind trimiterile postale contra ramburs efectuate de catre furnizorii de servicii postale pe teritoriul national se aplica incepand cu luna urmatoare de la implinirea unui termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare. Actul normativ a aparut in Monitorul Oficial nr. 926 din 21 septembrie 2022.

Masura este introdusa prin OUG 67/2022, care prevede ca furnizorul de servicii postale de trimitere contra ramburs este obligat sa furnizeze periodic organului fiscal central informatii referitoare la trimiterile postale care au ca si particularitate achitarea de catre destinatar expeditorului, prin intermediul retelei postale, a contravalorii bunului care face obiectul trimiterii postale inregistrate, a fost publicată. Astfel, furnizarea acestor date se face prin completarea unei declaratii pe propria raspundere.

Fiscul doreste astfel sa previna principalele riscuri asociate comertului electronic: neinregistrarea fiscala si nedeclararea veniturilor, anonimitatea (comerciantii pot construi un site sau un cont pe o platforma de vanzari fara sa fie obligati sa furnizeze foarte multe informatii despre ei insisi), avantaje concurentiale incorecte, vanzarea de produse ilegale/contrafacute si/sau introducerea in circuitul comercial a unor produse care nu au provenienta legala (nu exista documente justificative sau exista documente care nu atesta provenienta reala).

Un specific al activitatii de comert online din Romania este acela ca majoritatea cetatenilor care efectueaza achizitii online inca prefera ca mijloc de plata sistemul ramburs cu numerar. Mai mult decat atat, comerciantii online, in special cei din zona gri, prefera remiterea rambursurilor incasate de operatorii de servicii de curierat de la clientii finali tot cu numerar.

Așadar, curierii sunt obligați de acum înainte să trimită la ANAF detalii despre persoanele care au comandat online și au plătit ramburs, adică la livrare. Aceste detalii includ numele persoanelor, adrese sau conturile bancare folosite. Formularul se validează și se semnează electronic cu ajutorul programului de asistență, asigurat gratuit de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, (ANAF) pe portalul ANAF sau la distanță, pe portalul e-guvernare.

Informatiile referitoare la trimiterile postale se refera la: numarul de inregistrare si data trimiterii postale; datele de identificare a expeditorului; numele si prenumele in cazul persoanelor fizice si denumirea in cazul persoanelor juridice destinatare; adresele de expeditie, respectiv livrare și  contravaloarea bunului livrat.

Perioada de stocare a datelor este de 5 ani, calculata de la data primirii de catre organul fiscal central, urmand ca datele sa fie sterse automat dupa implinirea acestui termen. Furnizorul de servicii postale are obligația de a  informa  persoanele ale caror date cu caracter personal sunt prelucrate despre transmiterea acestora catre organul fiscal central.

articolul original.

SCM Râmnicu Vâlcea pierde pe teren propriu

23 September 2022 at 07:07
image

Vicecampioana României la handbal feminin, CSM Bucureşti, acâștigat derby-ul etapei a V-a a Ligii Florilor. Partida s-a desfășurat în deplasare, pe terenul celor de la SCM Râmnicu Vâlcea, iar scorul final a fost de 34-30 , după ce la pauză vicecampioanele au intrat în avantaj la vestiar, la scorul de 20-14.

Atmosfera în Sala Traian din Râmnicu Vâlcea a fost una extraordinară, în tribune fiind aproape 3.000 de spectatori.Chiar și în aceste condiții, Siraba Dembele, de la CSM Bucureşti, a marcat nu mai puțin de 10 goluri, devenind astfel marcatoarea meciului.

„Am pregătit foarte bine meciul dar în primele 15 minute am fost stresați și naivi. Pentru restul meciului sunt foarte mulțumit de cum am jucat și ne-am luptat.Am ratat foarte mult în prima repriză de la semicerc, ca să câștigi cu CSM trebuie să fii isteț și să marchezi mai mult. Avem jucătoare și sisteme multiple de joc care ne-au oferit șansă să marcăm 30 de goluri și puteam mai mult.Nu sunt dezamăgit de atac, iar în defensivă nu am avut șansă, când noi am aruncat în bară ele au avut contratacuri ușoare și au marcat, când portarii noștri au aparat, mingile tot la ei au ajuns, acesta este ghinion. Sunt 6-7 astfel de șanse și asta este o mare diferența în joc. Dar CSM a meritat victoria”, a declarat Bent Dahl, încercând să explice de ce SCM Râmnicu Vâlcea a pierdut acest derby.

Elevele lui Adrian Vasile au dominat tot meciul și se pregătesc de meciul de Liga Campionilor, duminică, ora 17.00, cu SG BBM Bietigheim, formație care este neînvinsă de 60 de meciuri consecutive.

Cu acelaşi număr de puncte în clasament ca şi adversara de astăzi, CSM Bucureşti a tranşat disputa de la Râmnicu Vâlcea şi a urcat pe prima poziţie, cu 13 puncte, în timp ce SCM a rămas cu 10, pe locul 3. Alte patru meciuri mai sunt de disputat în această rundă, astfel că ocupanta locului secund în prezent, Gloria Buzău , are şansa să revină în fruntea ierarhiei.

În primele meciuri ale etapei s-au înregistrat rezultatele: Minaur Baia Mare – Dunărea Brăila 27-25 şi Măgura Cisnădie – Rapid Bucureşti 25-34.

Ultimele dispute ale etapei a V-a în Liga Florilor sunt programate duminică, între CSM Galaţi – Gloria Bistriţa, HC Zalău – Gloria Buzău, SCM Craiova – Dacia Mioveni şi CSM Târgu Jiu – CSM Slatina.

După această etapă, Liga Naţională se întrerupe până în 9 octombrie, fiind programat Trofeul Carpaţi, la Bistriţa, în perioada 26-28 septembrie, când România va juca în compania echipelor Spania, Austria şi Serbia.

Vă invităm la meci duminică, 25 septembrie începând cu ora 11, în sala sporturilor ”Gheorghe Tadici” din Zalău, pentru a ne susține echipa în partida ce va fi disputată împotriva Gloriei Buzău.

articolul original.

Noi pași pentru aderarea la spațiul Schengen

22 September 2022 at 10:16
By: Regie
image

Ministrul Afacerilor  Interne, Lucian Bode, a avut  o întrevedere cu o delegație a Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) din cadrul Parlamentului European, în cadrul căreia a abordat cu membrii Parlamentului European subiectul aderării României la spațiul Schengen

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a avut o întrevedere cu o delegație a Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) din cadrul Parlamentului European.

„Discuțiile noastre au vizat în principal modalitățile de gestionare la nivel național a efectelor generate de agresiunea militară a Federației Ruse asupra Ucrainei. Este nevoie, poate mai mult ca oricând, de unitate și coordonare la nivel european și mă bucur să văd interesul pe care Parlamentul European îl acordă acestei situații deosebite.

Întrevederea avută a fost o foarte bună oportunitate pentru a le prezenta membrilor Parlamentului European acțiunile derulate de autorităților române din perspectivă umanitară și securitară. Totodată, pentru partenerii noștri, dialogul avut a fost esențial pentru a înțelege cu exactitate amploarea extraordinară a răspunsului oferit de România la criza umanitară și de securitate din Ucraina.

Sunt bucuros că membrii Comisiei LIBE ne-au transmis toată aprecierea pentru eforturile derulate la nivel național și ne-au asigurat de sprijinul Parlamentului European în gestionarea acestei situații fără precedent.

În privința solidarității cu Republica Moldova, am subliniat în cadrul discuțiilor că subiectul este de interes deosebit pentru noi și că ne coordonăm îndeaproape cu autoritățile de la Chișinău pentru gestionarea fluxului de cetățeni ucraineni.

Nu în ultimul rând, am abordat cu membrii Parlamentului European subiectul aderării României la spațiul Schengen, cărora le-am transmis mulțumiri pentru sprijinul constant oferit pentru realizarea acestui obiectiv. Răspunsul naţional la această criză demonstrează, încă o dată, că reacţia României a fost pe măsura caracterului excepțional al situației la frontieră şi că România este pe deplin pregătită să adere la Schengen”, a declarat Lucian Bode.

 

articolul original.

Invățare prin recreere

22 September 2022 at 10:13
By: Regie

Prin intermediul polițiștilor de șiguranță școlară, a celor de la  prevenire, poliția rutieră și nu numai, polițiștii din cadrul IPJ Sălaj sunt  nelipsiți din mijlocul copiilor, indiferent că sunt preșcolari, școlari, adolescenți sau liceeni.

Pentru a fi receptate cât mai bine și cât mai eficient  informațiile utile  despre cum să nu devină victime ale violenței, cum să respecte regulile rutiere, de comportare la școală, în familie și societate, polițiștii din casrul IPJ Sălaj au desfășurat o serie de activități  de prevenție și recreative, destinate copiilor din comunele Buciumi și Agrij.

Inspectorul de poliție Ioana Rus, ne-a declarat pentru Sălăjeanul Info :

”Copiii reprezintă centrul oricărei comunități, motiv pentru care, când vine vorba de siguranța lor, cu toții de unim forțele pentru a preveni victimizarea și a le asigura un mediu propice dezvoltării lor armonioase.

Prin intermediul polițiștilor de șiguranță școlară, prevenire, rutieră și nu numai, suntem nelipsiți din mijlocul copiilor, indiferent că sunt preșcolari, școlari, adolescenți sau liceeni.

Ne dorim ca de la o vârstă fragedă, copiii să înțeleagă că polițiștii le sunt prieteni, că veghează la siguranța lor și a celor dragi, dar mai ales că sunt mereu dispuși să le sară în ajutor atunci când se află în situații dificile.

O nouă acțiune informativ-preventivă, dar și recreativă au desfășurat ieri, 21 septembrie, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, beneficiari fiind copiii și elevii școlilor din comunele Buciumi și Agrij.

Astfel că, polițiști de siguranță școlară, rutieri, criminaliști, de ordine publică, dar și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale le-au oferit copiilor informații utile  despre cum să nu devină victime ale violenței, regulile rutiere, de comportare la școală, în familie și societate.

Cu ajutorul laboratorului mobil de educație rutieră, cei mai mici au fost învățați cum să circule în siguranță ca pietoni, care este locul lor în autoturism și cum trebuie să fie asigurați în acesta, dar și cum și unde pot folosi bicicleta, rolele sau trotineta. Aceste activități s-au suprapus Proiectului Eurpean Roadpol Safety Days, derulat în perioada 16- 22 septembrie, destinat tuturor categoriilor de participanți la trafic, în vederea reducerii accidentelor rutiere.

Au fost abordate și subiecte precum siguranța lor când se află la locurile de joacă, ori când sunt singuri acasă sau cum să procedeze atunci când s-au rătăcit într-un supermarket.

Cu cei mai mari, discuțiile s-au concentrat asupra faptelor în care pot fi implicați în cadrul unităților de învățământ, fiindu-le prezentate modalități prin care să nu ajungă să fie victime ale infracțiunilor care se pot comite în rândul lor.

De asemenea, cu cei mai mari polițiștii au discutat despre efectele nocive ale consumului de tutun, alcool, dar și de substanțe psihoactive.

Luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale le-au prezentat dotările și tehnica folosite le intervențiile în forță, iar o colegă criminalist le-a prezentat trusa de amprentare și, spre bucuria lor,  i-a amprentat pe cei mai mici.

La activitate au participat apriximativ 180 de copii și cadre didactice, iar o contribuție mare în organizarea evenimentului au avut polițiștii Postului de Poliție Buciumi.

Polițiștii și-au luat rămas bun de la copii și au plecat cu promisiunea că se vor reîntâlni doar la astfel de ocazii și că vor ține cont de sfaturile acestora.”

articolul original.

Echinocțiul de toamnă

22 September 2022 at 10:09
image

Echinocțiul de toamnă în 2022 are loc pe 23 septembrie, la ora 4:04 (ora României). Se spune că în acea zi durata nopții este egală cu cea a zilei, dar această afirmație nu prea a fost niciodată adevărată, egalitatea zilei cu a nopții, producându-se , în fapt, trei zile mai târziu.

Pe parcursul unui an, există echinocțiul de primăvară și echinocțiul de toamnă. După echinocţiul de toamnă, ziua (perioada de timp iluminată de Soare într-un ciclu de 24 de ore) devine tot mai mică iar noaptea tot mai mare până la solstiţiul de iarnă, din 21 decembrie 2022.

Pe 23 septembrie se produce echinocțiul de toamnă. Se spune că în acea zi durata nopții este egală cu cea a zilei, dar această afirmație nu prea a fost niciodată adevărată.De abia pe 26 septembrie ziua va fi egală cu noaptea, iar începând cu 27 septembrie noaptea va începe să dureze mai mult decât ziua,așa cum explică specialiștii de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

Tot ce putem spune despre echinocțiu este că în acea zi Soarele răsare la est și apune la vest. Doar în două zile din an Soarele răsare la est și apune la vest: în zilele de echinocțiu.Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primavară, potrivit

După echinocțiul de toamnă se va face și trecerea la ora de iarnă în 2022. Schimbarea orei se face în ultimul weekend din octombrie, mai exact în noaptea de 29 spre 30 octombrie.

articolul original.

Proiectul de buget pe anul 2023

22 September 2022 at 10:09
By: Regie
image

Premierul Nicolae Ciucă vrea ca proiectul de buget pe 2023 să fie adoptat în Guvern până la data de  27 octombrie, astfel încât să treacă luna viitoare în primă lectură la guvern, iar în noiembrie să fie trimis la vot în Parlament.

Premierul Nicolae Ciucă i-a  solicitat ministrului Finanțelor Publice  să termine proiectul legii bugetului pentru anul 2023 până în octombrie ,  astfel încât să treacă luna viitoare în primă lectură la guvern, iar în luna noiembrie să fie trimis la vot în Parlament.

„Prin bugetul pentru anul viitor ne propunem continuarea finanțării programelor de investiții și implementarea acțiunilor din PNRR. Totodată, gestionăm atent deficitul bugetar și inflația, pentru a găsi resursele bugetare pentru mărirea salariilor, a pensiilor și pentru măsurile necesare protejării populației vulnerabile.(…)  Tot în urma analizelor desfășurate atât la nivelul Guvernului, cât și la nivelul coaliției, am decis că Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor vor veni, în ședința de guvern de săptămâna viitoare, cu măsurile pe care le vom adopta pentru compensarea prețului la carburant. De asemenea, pentru sprijinirea populației care folosește lemne pentru încălzire vom adopta un act normativ până la sfârșitul acestei luni.(…) În ceea ce privește eficientizarea energetică, Ministerul Mediului va veni cu o măsură specifică de sprijinire a populației în vederea înlocuirii becurilor cu filament cu cele pe bază de LED, dar și cu măsuri care să contribuie la reducerea risipei la nivelul instituțiilor guvernamentale. Consolidăm pachetul soluțiilor guvernamentale cu noi măsuri care vin în sprijinul cât mai multor cetățeni și oferă susținere mai consistentă sectoarelor economice”, a scris Nicolae  Ciucă pe pagina oficială de socializare.

Proiectul de buget include bugetul de stat, cel de sănătate și pe cel de pensii, plus bugetele locale. De asemenea, acesta include proiecțiile de venituri și cheltuieli, dar și estimarea de deficit bugetar. România și-a asumat în fața Comisiei Europene reducerea deficitului bugetar la 3% în anul 2024. În acest an, deficitul este previzionat să fie de 6,24% din Produsul Intern Brut (PIB). De regulă, în ultimii ani proiectul de buget era aprobat cu întârziere, ori în ultimele zile ale lunii decembrie, ori la începutul anului următor.

articolul original.
❌