ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 5 October 2022Suceava News

Napoleon împrăștie gloata cu tunurile (1795)

5 October 2022 at 03:05
image

Era în ziua de 13 Vendémiaire, anul IV, conform calendarului republican francez. Ludovic al XVI-lea și Robespierre fuseseră ghilotinați, dar monarhiștii duri și revoluționarii fanatici încă umblau pe străzile din Paris.

Agitatorii regaliști, în mod bizar susținuți de către dușmanii lor anteriori de extremă stângă mărșăluiau în fruntea unei mulțimi de 30 000 de protestatari surescitați și înarmați. Scopul lor: Tuileries, acolo unde se întrunea Convenția. Guvernul trebuia să cadă, indiferent cine avea să plătească oalele sparte.

Responsabil de securitate era vicontele Paul Barras, un nobil provincial solid, care contribuise la execuțiile lui Ludovic al XVI-lea și Robespierre. În calitate de comandant al Armatei de Interior și al Poliției, era unul dintre cei mai puternici oameni din țară. Începuse recent o nouă poveste de dragoste, cu o ispititoare văduvă de 32 de ani din Martinica, Joséphine de Beauharnais.

Conștient de faptul că doar forța ar putea potoli mulțimea, Barras l-a ales pe un tânăr general de brigadă fără slujbă, numindu-l responsabil cu apărarea Convenției. Tânărul se numea Napoleon Bonaparte. Bonaparte a înțeles imediat că are nevoie de artilerie și i-a ordonat maiorului Joachim Murat, pe care îl întâlnea pentru prima dată, să rechiziționeze 40 de tunuri și să le plaseze în punctele-cheie din jurul Tuileries.

Pe la mijlocul după-amiezii, gloata agitată se apropia. Bonaparte nu a tras până când mulțimea a ajuns în bătaia focului, apoi a spus cu dispreț: „O să le dăm o rafală de mitralii”. Tunul a scuipat mitralii ucigașe, omorând instantaneu 200 de oameni și rănind de două ori mai mulți. Mulțimea a fugit, cuprinsă de panică, iar guvernul s-a salvat.

În mod straniu, destinele multora dintre principalii actori de la 13 Vendémiaire aveau să se întretaie în anii următori. Un an mai târziu, Bonaparte se căsătorea cu Joséphine de Beauharnais, pe care o întâlnise în casa lui Barras. Barras a ajuns într-o poziție și mai puternică în guvern, dar, ulterior, a fost îndepărtat rapid din funcție și, mai apoi, exilat din Franța de către Bonaparte, cel pe care-l făcuse general.

Murat a devenit unul dintre cei mai de succes mareșali ai lui Bonaparte și, în cele din urmă, rege în Napoli. Și, desigur, în lovitura de stat din noiembrie 1799, Bonaparte a înlăturat, de asemenea, guvernul republican pe care îl protejase atât de bine.

Tot la 5 octombrie:

1791: Moare ofițerul rus Grigori Potemkin, om de stat și iubit al Ecaterinei cea Mare.

1889: Se deschide, la Paris, Moulin Rouge.

1910: Portugalia e proclamată republică, iar regele Manuel al II-lea este obligat să părăsească țara.

Geo Alupoae, critic de teatru.

Napoleon împrăștie gloata cu tunurile (1795), 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Peste 35 000 de conturi create pe FRF TV în doar 4 luni. Fotbal live, interviuri exclusive și conținut original oriunde în lume cu un cont creat gratuit în platformă

4 October 2022 at 21:36
image

După lansarea de la finalul lunii mai, peste 35 000 de utilizatori și-au creat conturi pe www.frf.tv! Serviciul este disponibil pe web, dar și în browserul telefonului sau în aplicațiile mobile din App Store și Google Play. FRF.tv se află în faza finală de testare înaintea lansării aplicației TV.

În cele 4 luni de când a devenit activ, portalul a găzduit aproape 100 de transmisiuni live de la meciuri din Cupa României Betano, Liga a 2-a Casa Pariurilor, Liga 3, Liga de Tineret, Liga Elitelor U17, Liga 1 Feminin, Liga 1 futsal, precum și jocuri ale naționalelor de tineret și juniori ale României. De asemenea, pe FRF.tv suporterii au putut urmări materiale în exclusivitate din cantonamentele naționalelor României, interviuri și produse de conținut originale.

Mai mult detalii aici: https://bit.ly/3CxvvLa.

articolul original.

CLUB PEN România la Centenar. Fotografie de război

4 October 2022 at 21:31

Antologia „PEN România la Centenar. Fotografie de război” a apărut în cadrul unui proiect aparțănând Editurii Casa de Pariuri Literare și PEN România, care au fost partenere în cadrul proiectului PEN România la Centenar, proiectul fiind scris de Un Cristian / CDPL și declarat câștigător de AFCN, la ultima sesiune de finanțare.

E o antologie aniversară, dar și o expresie a solidarității membrilor Clubului PEN cu Ucraina – tema antologiei fiind războiul. Prima ei lansare publică a avut loc pe 28 septembrie, de la ora 18, la Cinemateca Union (str. Ion Câmpineanu 21). Acest sediu a fost un loc important al rezistenței prin cultură în timpul dictaturii ceaușiste. Printre autorii din antologie s-a numărat și scriitoarea, născută la Suceava, Angela Furtună, membră a PEN CLUB și a Uniunii Scriitorilor din România, autoare care frecventa această Cinematecă în anii ’70-’80, precum și pe cea din Strada Eforie, două bastioane ale culturii libertății în anii cenzurii comuniste.

Cartea este o antologie-mesaj – gândită ca gest de solidaritate cu Ucraina: ca şi acum 100 de ani, la înființarea PEN CLUB România, cuvintele luptă pentru libertateși caută să diminueze cantitatea de suferință din lume.

Lansarea a fost însoțită de proiecția unui film documentar despre PEN România la Centenar, realizat de Un Cristian și Șerban Pîrvu.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=4NF3VV9ND6k

Reproducem și cele două mici cuvinte introductive: al lui Radu Vancu, Președinte PEN CLUB România & al lui Andrei Kurkov, preşedintele PEN Ucraina.

***

Antologia “PEN România la Centenar. Fotografie de război” – Antologie-mesaj.

Antologie coordonată de Radu Vancu, Președintele PEN CLUB România

Contributorii, mari scriitori români membri ai PEN CLUB, au publicat poeme, bilingv, în limbile română și engleză:

Andrei Kurkov

Halyna Kruk

Iya Kiva

Yuliya Musakovska

Constantin Abăluță

Liviu Antonesei

Angela Baciu

Vasile Baghiu

Ana Blandiana

Iulian Boldea

Romulus Bucur

Magda Cârneci

Ruxandra Cesereanu

Nicolae Coande

Marian Coman

Dan Dănilă

Simona-Grazia Dima

Denisa Duran

Lia Faur

Angela Furtună

Mihail Gălățanu

Cătălin Ghiță

Bogdan Ghiu

Mariana Gorczyca

Dina Hrenciuc

Ioana Ieronim

Vasile Igna

Ligia Keșișian

Daniela Luca

Riri Sylvia Manor

Viorel Marineasa

Ioan Matiuț

Nicolae Grigore Mărășanu

Victoria Milescu

Ioana Miron

Ioana Morpurgo

Ioana Nicolaie

Iulia Pană

Cezar Pârlog

Daniel Pișcu

Elena Liliana Popescu

Alexandru Potcoavă

Ofelia Prodan

Daniela Rațiu

Adrian G. Romila

Radu Sergiu Ruba

Doina Ruști

Bogdan Suceavă

Radu Ulmeanu

Doina Uricariu

Radu Vancu

Lidia Vianu

Ștefan Vida Marinescu

Ioan Vieru

Miruna Vlada

Claudia Voiculescu

Andrei Zbîrnea

***

Poemul scris de Angela Furtună pentru Antologia “PEN România la Centenar. Fotografie de război

Angela FURTUNĂ:

Statui mișcătoare

când a ajuns și la mine războiul,

de fapt ciocănea la ușă

copilul fugit din Azovstal –

el mi-a povestit că toate păpușile fuseseră împușcate

ca și mama și sora cea mare,

în timp ce tata a rămas în galeria subterană

cântând lângă mitraliera lui,

dar poate că era doar corul de îngeri negri

ce trag cerul sub pământ

am luat copilul în inima mea și l-am zămislit din nou –

în fond, el a înțeles imediat că noi doi

suntem statuile mișcătoare ale lui Dedal

orbecăind prin Labirint

i-am întrebat pe zei ce ne mai rămâne nouă

dacă mai avem de văzut

doar un apus de soare

și niciun răsărit

Drifting Statues

when the war got to my door as well,

actually knocking on the door

the child escaped from Azovstal –

it is he who retold me that a

ll the puppets had got shot

just as his mother and elder sister

had been,

while his father had remained captive

in the subway gallery

chanting by the side of his machine gun,

but it might as well have been

only the chorus of black cherubim

that are pushing the sky down

under the earth

I took the child into my heart

and I’ve given him a new lease of life –

essentially, he took it in at once:

that we two were Daedalus’ drifting statues

groping our way along the labyrinth

I asked gods

what else is left for us, mortals,

to see if only a sun-setting

and no sun-rising

(traducere de Ligia Doina Constantinescu)

Angela FURTUNĂ: Scriitoare, eseistă, jurnalistă. Autoare și Coordonatoare de proiecte de cercetare și de comunicare (2002 – 2022): transdisciplinaritate, pedagogia memoriei: Holocaust și Gulag, literatura exilului, Monica Lovinescu: est-etică și estetică.

Angela FURTUNĂ: Writer, essayist, journalist. Author and co-ordinator of research and communication projects (2002-2022) in transdisciplinarity, in memory pedagogy: in Holocaust and Gulag Studies, in literature of exile, in Monica Lovinescu: east-ethics and aesthetics.

PEN CLUB România – Carte de vizită:

Istoric PEN CLUB România, bastion al apărării libertății de expresie: http://www.penromania.ro/category/cine-suntem-who-we-are/

MEMBRI/MEMBERS

articolul original.

Jason Momoa s-a tatuat cu un colț de rechin! Imaginile sunt incredibile

4 October 2022 at 21:23
By: Click!
image

Jason Momoa, în vârstă de 43 de ani, estee foarte mândru de rădăcinile sale și, cu orice ocazie, aduce un tribuit tradițiilor și locuitorilor din Hawaii, Honolulu, locul în care s-a născut. Recent, starul de la Hollywood și-a făcut un nou tatuaj, pe cap, respectând tehnica străveche de realizare a acestora, potrivit click.ro.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Jason Momoa s-a lăsat pe mâinile băștinașilor pentru a-și tatua scalpul. Aceștia nu au folosit ace și aparate sofisticate așa cum vedem în saloanele din întreaga lume, ci un colț de rechin. Jason a documentat întreaga procedură, despre care putem bănui că a fost dureroasă, și a distribuit imaginile pe pagina personală de Instagram.

Tipul a trecut, desenul de pe piele s-a vindecat, iar Jason își afișează mândru noua capodoperă. Zilele trecute a fost surprins în Sydney, Australia, în timpul unei pauze de filmare. Relaxat, cu pletele în vânt și cu un tricou mov pal, Jason s-a relaxat alături de câțiva prieteni și, judecând după imagini, a avut o stare de spirit foarte bună, potrivit sursei citate.

Citește mai multe și vezi FOTO pe: https://click.ro/vedete/vedete-internationale/jason-momoa-tatuaj-traditional-hawaiian-2210009.html

articolul original.

Paris Hilton, decizie disperată! Își caută câinele pierdut, cu clarvăzători. Ce recompensă oferă!

4 October 2022 at 21:20
By: Click!
image

Paris Hilton, 41 de ani, a declarat că „moare de dorul” cățelușei Diamond Baby. Animalul de companie, rasa chihuahua, a dispărut din casa moștenitoarei celebrei familii Hilton, potrivit click.ro.

Dacă în a doua jumătate a lunii septembrie vedeta a anunțat că a apelat la serviciile unei companii de detectivi particulari, iar săptămânile au trecut fără nici un rezultat, Paris Hilton nu a mai așteptat.

Vedeta a schimbat strategia și a mers mai departe. A anunțat public faptul că oferă o recompensă de 10.000 de dolari și a mers să consulte un grup de clarvăzători, specializați în găsirea animalelor de companie rătăcite, a anunțat TMZ.com Reporterii publicației online au întâlbit-o pe Paris Hilton în aeroportul din Losa Angeles, iar vedeta le-a povestit că datorită clarvăzătorilor a aflat că Diamond Baby este în siguranță, așteptând să fie recuperată, notează sursa citată.

Citește articolul complet pe: https://click.ro/vedete/vedete-internationale/paris-hilton-decizie-disperata-isi-cauta-cainele-2210027.html

articolul original.

Exil fără exil, un spectacol fără esență la TNB

4 October 2022 at 21:15

Există mai multe forme de exil, de la exilul lui Ovidiu la Tomis, la exilul lui Panait Istrati, la exilul românesc care a fost, dintr-o anumită perspectivă istorică, cât a durat perioada comunistă, începând cu 1945 și terminând fulminant cu 1989 și cu revoluția.

Spectacolul cu titlu ”Exil” (detalii aici) se revedincă dintr-un spațiu concentraționar care anihilează voința oamenilor de a fi liberi, fără să pledeze pentru capitalul divin al libertății, ca în cazul Ora 25, romanul lui Constantin Virgil Popescu, un alt exilat român mai puțin cunoscut în țară.

Deși, mizează pe un exil interior, dincolo de cel exterior, spectacolul nu convinge prin titlu, neputând deveni un titlu de sorgintă eponimă pentru personajele din distribuție. Astfel, personajele nu se identifică cu libertatea, ci suferă și măcăne pe marginea absenței libertății, care nu este doar față de sistem, ci față de sistemul familial, de cunoștințe etc.

Denumirea de exil, un calcul de PR

Într-o astfel de înțelegere, sistemul ar fi ultimul cerc concentric de restrângere a puterii unui destin individual. Cu toate că ambiguitatea semanticii din titlu persistă ne vedem nevoiți să credem că am asistat la un spectacol cu probleme de familie, exilul fiind mai mult utilizat în sens comercial de calcul de PR.

Exilul românesc deosebit de pestriț și plin de răzmeriță, în special în lumea cultural-literară (a se citi Adrian Dinu Rachieru volumul ”Voci din exil”) are o componentă anticomunistă care s-a manifestat sau a ținut locul unei identități distincte față de cei rămași acasă și, în special, față de oportuniștii și favorizații sistemului.

Acest capitol trist de istorie nu s-a regăsit în spectacol, universul familiei fiind cel care tragea toate ponoasele. Cu toate că sistemul cu S mare modelează destinele individuale și colective, oamenii modelează destinele copiilor lor și tot așa, sistemul câstigă prin anularea libertății.

La nivel de regie și de text s-a dorit un tot realizat pe puncte

La toate acestea se adaugă trauma transgenerațională, un concept aflat în trend, deși se dorește în avangarda zilelor noastre. Ideea e veche și e prezentă în religie, inclusiv în ortodoxism, unde se vorbește în sens de patimi moștenite.

”Toate-s vechi şi nouă toate”, cum prea bine spune poetul. La nivel de regie și de text (Alexandra Badea) s-a dorit un tot realizat pe puncte (nu foarte multe) să se confecționeze o propagandă (un produs de PR daca dorim să folosim un eufemism) a acestei idei și nu un spectacol de artă.

Actorii salvează, pe alocuri, textul văduvit sau avortat de esență

Actorii salvează, pe alocuri, textul văduvit sau avortat de esență (rămâne de stabilit). Textul poate fi ușor confundat cu o discuție din Centrul Vechi sau de pe stradă. Totul durând 3 ore. Agonizant și în van. Unii actori tipă, urlă, se schimonosesc și vorbesc ca la o sedință de partid. Regia în fond merge pe principiul punem un pic acolo, un pic și acolo, aducem în prim-plan camera (ca anulare a actului teatral), manevrată cu mult patos și delicatețe de Ada Galeș.

Vorbim de o distribuție de actori cunoscuți și rodați la mai multe spectacole la TNB (Pescărușul, Pădurea Spânzuraților) care a reușit să ofere spectacolului o formă. Dincolo de entuziasmul feciorelnic și lăudabil al Adei Galeș, restul distribuției a mizat pe imaginație. Alexandru Potocean reușeste să facă din personajul său ceva savuros, însă se simte lăbărțarea suferinței și băltirea fără justificare în nonsens. Nu apare ideea de absurd ci de nenecesar. Prea mult nenecesar.

Exil, un spectacol înălțat pe o idee cu personaje de tip schije, schele

Vitalie Bichir izbutește să creeze un prim moment pe scenă de destindere, umor și imaginație. În tot acel balast multicolor și neomogen salvează ce e de salvat. Lumea râde și se bucură de mica lui narațiune.

Idem și Emilian Oprea. În plus, acesta reusește în Exil să facă un ”medic” mai evoluat din Pescărușul. Se simte ca un spectacol făcut la hurtă care avortează ideea de artă. Pe lângă tânguiala zgomotoasă a actorilor, muzica a fost prea tare. Repetițiile obsedante pe principiul degetul în ochi cu trauma transgenerațională întăresc ideea că spectacolul Exil pare mai mult un spectacol plătit de ASOCIAȚIA ce Tratează Probleme Transgeneraționale (numele este evident inventat).

Irina Movilă urlă pe scenă spunându-i fiului său că a venit să-i ia durerea, frica și să-l elibereze, etalând una din tezele acestei idei de traumă transgenerațională (familia îți instalează durerea și ea o poate lua cu condiția împăcării, eliberarea fiind scopul). De aici și filozofia ”pe puncte” și faptul că s-a încercat un spectacol înălțat pe o idee cu personaje de tip schije, schele.

Publicul român care va vedea acest spectacol agonizant, ce durează 3 ore, nu se va identifica în realitățile din el. Nu avem în cadrul scenografiei elemente din anii 70, 80 care să ne recreeze atmosfera acelor ani. S-a dorit o scenografie goală de conținut din rațiuni, probabil, administrative..mobilitate, montare în săli europene, festivaluri, proiecte în ambasade etc.

Personal, nu am putut aplauda. Spun, din păcate. La fel și doamna de lângă mine, o pensionară extrem de simpatică care mi-a zis că s-a plictisit teribil adăugând că: ”Parcă am fost la o ședință UTC”.

Am râs cu poftă în timp de pe fundal am auzit de la alt bătrân: ”Ce familie o mai fi și asta!”.

Sursa: https://bucurestiivechisinoi.ro/

articolul original.
Ieri — 4 October 2022Suceava News

Încep înscrierile la Olimpiada A.S.F., un concurs național de educație financiară pentru elevii claselor a VIII-a și a XI-a!

4 October 2022 at 14:20
image

Autoritatea de Supraveghere Financiară, în parteneriat cu Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, organizează cea de a doua ediție a concursului național de educație financiară – Olimpiada A.S.F., dedicat tuturor elevilor de clasa a VIII-a și a XI-a din România. Înscrierile la concurs pot fi efectuate în perioada 4-17 octombrie 2022.

Concursul este structurat în trei etape și se va desfășura online în perioada 26 noiembrie 2022 – 25 martie 2023, prima etapă fiind programată în data de 26 noiembrie 2022, iar ultima în data de 25 martie 2023 în cadrul săptămânii dedicate evenimentului internațional Global Money Week 2023.

Olimpiada A.S.F. își propune să contribuie activ la creșterea nivelului de educație financiară în rândul tinerilor. Este important ca ei să cunoască în mod corect principiile și mecanismele pieței financiare non-bancare, precum și produsele și serviciile aferente acesteia.

Dotată cu premii atractive, Olimpiada A.S.F. va fi și ocazia de a promova școlile și liceele care au înțeles importanța educației financiare în pregătirea tinerilor pentru viitor. Regulamentul concursului și informații utile despre înscriere se găsesc pe site-ul https://edutime.ro/olimpiada-asf/.

Înscrierile la concurs sunt deschise tuturor elevilor de clasa a VIII-a și a XI-a de la unități școlare din România, indiferent de tipul acestora.

articolul original.

La Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara au început lucrările atelierului de dramaturgie BANAT IN EUROPE

4 October 2022 at 14:15
image

La Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara au început lucrările atelierului de dramaturgie BANAT IN EUROPE. Astfel, între 3 și 8 octombrie, dramaturgii Andrei Ursu (Timișoara), Varsányi Anna (Szeged, Ungaria) și Nikola Stanišić (Vîrșeț, Serbia) lucrează împreună cu regizorul Gavriil Pinte la Naționalul timișorean pentru a defini cadrul, temele și direcțiile pentru o nouă piesă de teatru. Atelierul de dramaturgie va sta, în cel mai concret mod, la baza unui text inedit, o partitură teatrală la șase mâini care, odată creată, se va transforma într-un spectacol trilingv, cu o distribuție alcătuită din actori ai celor trei teatre – partenere: Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Teatrul Național din Vârșeț și Teatrul Național din Szeged.

BANAT IN EUROPE este o cercetare asupra a ce înseamnă Banatul astăzi, a ce a păstrat în punctele sale de intersecție, a realităților pierdute în vârtejul istoriei și politicilor ultimului secol și, desigur, a realităților zilei de azi.

Spectacolul, o producție a Teatrului Național din Timișoara, va avea premiera în 18 decembrie 2022, la Sala 2 TNTm.

Anul 2023 va însemna întâlnirea acestui spectacol deschizător de drum și cu publicul din Vîrșeț, și cu cel din Szeged, fiind, de asemenea, reprezentat la Timișoara pe parcursul derulării programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Împreună cu publicul din Timișoara, din Szeged și din Vârșeț, proiectul BANAT IN EUROPE schițează o hartă teatrală transfrontalieră comună, care își propune o normalitate a coeziunii culturale, a dialogului și a dezvoltării prin intermediul teatrului. Pe termen lung, sperăm ca acest proiect să deschidă calea pentru o dezvoltare transfrontalieră a publicului, prin creșterea interesului pentru evenimente culturale din țările vecine. Nu în ultimul rând,  sperăm ca acest tip de colaborări să dea startul unui turism cultural angajat și de perspectivă. Capitala Europeană a Culturii reprezintă un punct de start pentru viitor, iar acest proiect are toate datele pentru a deschide un nou drum pentru cetățenii din această regiune și pentru teatrele-partenere.

Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

articolul original.

Începe programul StartFIN pentru cadrele didactice din învăţământul primar!

4 October 2022 at 13:52

Institutul de Studii Financiare (ISF) și Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) organizează, în săptămâna World Investor Week, prima sesiune a cursului de educație financiară destinat cadrelor didactice din învățământul primar, în cadrul programului StartFIN.

StartFIN, pentru formarea personalului didactic din învățământul primar în domeniul financiar, este un program gratuit acreditat de Ministerul Educației, care oferă dezvoltarea competențelor specifice educației financiare adecvate elevilor din clasele 0-4.

Programul este acreditat pentru 4 ani în sistem online și se desfășoară pe parcursul a 40 de ore, cu 20 de ore organizate în sistem online sincron și 20 de ore organizate în sistem asincron, oferind astfel avantajul participării de la distanță a învățătorilor din toată țara.

StartFIN include două module în cadrul cărora sunt predate noțiuni de educație financiară complete, fiind primul program de acest tip disponibil și adecvat nevoilor beneficiarilor. Pentru finalizarea programului, participanții trebuie să pregătească un portofoliu educațional care va fi evaluat de o comisie de specialitate, formată din experţi în domeniul financiar. Absolvenții programului au posibilitatea recunoașterii unui număr de 10 credite de formare profesională.

Scopul programului StartFIN este de a dezvolta cunoștințele tehnice specifice piețelor financiare pentru cadrele didactice care predau la ciclul primar, contribuind astfel la diseminarea conceptelor financiare în rândul elevilor. Prin susținerea unor astfel de cursuri de formare economico-financiară a profesorilor cresc în mod considerabil șansele de incluziune financiară a tinerei generații.

Cursanții au la dispoziție materiale de studiu (manuale, instrumente de evaluare, aplicații și alte instrumente didactice) și sunt evaluați după metode care respectă principiile standard de evaluare.

Pentru anul 2022, ISF și A.S.F. oferă șansa formării în cadrul StartFIN, în mod gratuit, pentru 500 de învățători. Locurile sunt ocupate în ordinea înscrierii (cererile se trimit la adresa startfin@isf.ro), numărul participanților fiind limitat la 25 persoane/serie. În cazul depășirii acestei limite, persoanele vor fi înscrise la următoarea serie disponibilă.

În 21 zile de la lansare, programul StartFIN a înregistrat 1.625 cereri de înscriere, iar 372 de participanți au fost deja selectați pentru a participa la sesiuni de curs.

articolul original.

UAIC a primit vizita unei delegații a Universității Kocaeli din Turcia

4 October 2022 at 13:41

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a primit marți, 4 octombrie 2022, vizita unei delegații a Universității Kocaeli din Turcia, formată din Prof. Dr. Ahmet KÜÇÜK – Prorector, Prof.Dr. Mehmet YILDIRIM – Decan al Facultății de Tehnologie și Mahmut MERT, reprezentant al Departamentului de Relații Internaționale. Delegații au participat la o întâlnire cu prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC. La întâlnire au mai participat prof. univ. dr. Daniela COJOCARU, Prorector pentru relaţii internaţionale şi parteneriate de studii şi cercetare și Şenel GERÇEK, lector în cadrul Lectoratului de limbă turcă al UAIC.

În cadrul întâlnirii a fost semnat un acord de cooperare academică în domeniile comune între cele două universități, în continuarea colaborării începute în anul 2020 prin acordul Erasmus+, prin intermediul căruia au loc schimburi de studenți și cadre didactice. Acordul de cooperare prevede facilitarea mobilităților de predare, cercetare sau studiu între cele două instituții, precum și derularea de proiecte comune în domenii științifice și educaționale de interes comun. Discuțiile au evidențiat buna colaborare dintre Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și universități din Turcia, demarată în anul 1998 prin acordul încheiat cu EGE University of Izmir. În perioada 2010 – 2022, studenții, cadrele didactice și cercetătorii UAIC au efectuat 822 de vizite la instituții de învățământ superior din Turcia, unde au derulat stagii de studiu, predare, formare, cercetare sau au participat la diferite evenimente științifice. În același interval, cercetătorii UAIC au publicat 546 de lucrări științifice elaborate în comun cu parteneri turci (conform Web of Science).

De asemenea, s-a discutat și despre rezultatele bune pe care le are lectoratul de limbă turcă din cadrul UAIC, înființat în anul 2021, afiliat Universității Kocaeli. Având în vedere interesul crescut al studenților UAIC pentru cursurile de limba turcă, susținute de lectorul Şenel GERÇEK în anul academic anterior, începând cu anul universitar 2022-2023, cursurile de limba turcă sunt incluse în disciplinele facultative ale Facultății de Litere a UAIC.

Bazele acordului de cooperare dintre cele două instituții au fost puse în luna mai a acestui an, când o delegație formată din prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC, prof. univ. dr. Daniela COJOCARU, Prorector pentru relaţii internaţionale şi parteneriate de studii şi cercetare și conf. univ. dr. Constantin-Iulian DAMIAN, Prorector pentru programe de licenţă, masterat şi activităţi de formare a personalului didactic din învăţământul preuniversitar, a efectuat o vizită de lucru la Universitatea Kocaeli din Turcia.

articolul original.

A venit în sat cu permisul suspendat și Poliția l-a luat

4 October 2022 at 13:23
image

La data de 04.10.2022, ora 00.35, o patrulă din cadrul Secției 14 Poliție Rurală Frumosu a oprit pentru control pe raza localității, autoturismul condus de un bărbat din orașul Frasin. În urma verificărilor efectuate de polițiști în bazele de date, s-a constatat faptul că, bărbatul din orașul Frasin are permisul de conducere suspendat pentru abateri la regimul rutier.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără permis de conducere”, ce va fi soluționat procedural.

articolul original.

„Tunurile din Navarone” – Titlu de colecție, la Warner TV

4 October 2022 at 06:28

Lungmetrajul „Tunurile din Navarone/ The Guns of Navarone” (1961), regizat de J. Lee Thompson, va fi difuzat de Warner TV săptămâna aceasta.

Producția britanică îi are în distribuție pe Gregory Peck, David Niven, Anthony Quinn, Irene Papas și Richard Harris și a fost premiată cu Oscar pentru efecte speciale.Pelicula a primit alte șase nominalizări la premiile Academiei Americane, inclusiv pentru regie și pentru cel mai bun film.

„Tunurile din Navarone” a fost recompensat, între altele, cu două trofee Globul de Aur – pentru cel mai bun film-dramă și pentru cea mai bună coloană sonoră, semnată de Dimitri Tiomkin, care a fost nominalizat și la premiile Grammy.

Ecranizarea romanului omonim bestseller al lui Alistair MacLean, adaptată pentru marele ecran de Carl Foreman (cunoscut și pentru „Bridge on the River Kwai”), are în prim-plan o echipă alcătuită din soldați ai Aliaților care este trimisă în 1943 într-o misiune imposibilă: să ajungă pe o insulă grecească ocupată de naziști și să distrugă două tunuri cu rază lungă de acțiune care împiedică eliberarea a 2.000 de soldați britanici.

Insula Navarone este fictivă, iar printre figuranții din scena turnată la tavernă se numără câțiva membri ai familiei regale a Greciei care au vizitat platourile de filmare în acea zi.

„Este cel mai neobișnuit film în care am jucat”, spune însuși Gregory Peck în prezentarea oficială a filmului. Actorul îl descrie ca fiind plin de acțiune și de emoție, „o poveste a unor oameni – fiecare cu frici și conflicte personale, cu momente de triumf și tandrețe”.

Promovat la momentul lansării ca „probabil cel mai captivant film pe care îl veți vedea vreodată”, lungmetrajul „Tunurile din Navarone” va putea fi urmărit pe 5 octombrie, de la ora 21:00, la Warner TV.

articolul original.

Scădere cu aproape 12% a traficului de refugiați ucraineni în vama Siret

4 October 2022 at 06:25
image
În data de  3.10.2022, în intervalul orar 00.00 – 23.59, pe sensul de intrare în P.T.F. Siret, s-au înregistrat următoarele valori de trafic:
▪ 2.968 persoane din care 2.203 au fost cetățeni ucraineni in scădere cu aproape 12% fata de ziua precedenta;
▪ 1.193 mijloace de transport.
articolul original.

Harșovschi anunță că str. Gherasim Buliga din centrul Sucevei a fost reabilitată în totalitate (FOTO)

4 October 2022 at 05:41

Viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, a anunțat că str. Gherasim Buliga, din zona centrală a municipiului, a fost reabilitată în totalitate prin schimbarea covorului asfaltic, refacerea trotuarelor și înlocuirea bordurilor. Lucian Harșovschi a precizat că aceste lucrări vin în continuarea celor de pe strada Mihai Eminescu și fac parte din proiectul de modernizare a Sucevei de la scara blocului. „Au fost reabilitate și străduțele adiacente străzii Gherasim Buliga, trotuarele, accesele la scările de bloc și au fost extinse parcările, acolo unde terenul a permis. De asemenea, avem grijă și de spațiul verde, am înlăturat gardul viu îmbătrânit și vom regazona toată zona”, a precizat Lucian Harșovschi.

Harșovschi anunță că str. Gherasim Buliga din centrul Sucevei a fost reabilitată în totalitate (FOTO), 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Urmări catastrofale după explozia unei butelii într-un apartament din Vatra Dornei. 19 locuințe și trei mașini distruse și o bătrână băgată în spital (FOTO)

4 October 2022 at 05:34

O bătrână din Vatra Dornei a ajuns la spital în această dimineață după o explozie a unei butelii în apartamentul său. Potrivit ISU Suceava, explozia nu a fost urmată de un incendiu. La fața locului au intervenit pompierii militari cu două autospeciale de stingere, cu sprijinul unui echipaj SAJ. ISU Suceava a transmis că o femeie, în vârstă de 79 de ani, a suferit arsuri minore la nivelul mâinilor și pe față. Aceasta a fost preluata de echipajul SAJ și transportata la spital pentru investigații suplimentare.

De asemenea, în urma exploziei o ușă metalică de la intrarea unui apartament de la etajul II a fost deformată, iar in interior a rămas blocat proprietarul. Salvatorii au deblocat ușa și l-au eliberat pe bărbat.

În urma cercetarilor au fost identificate 19 apartamente afectate, unul distrus, iar restul cu diferite distrugeri (ușile de la intrare, tocurile, tencuiala etc.). De asemenea, trei autoturisme parcate langa bloc au fost avariate, având geamurile sparte. La fata locului va ajunge si un reprezentant al Inspectoratului de Stat in Constructii care va evalua situatia.

articolul original.

Ioan Balan îi solicită ministrului agriculturii măsuri de sprijin pentru comercializarea și depozitarea fructelor în județul Suceava

4 October 2022 at 05:27
image

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, i-a solicitat ministrului agriculturii, Petre Daea, luarea de măsuri urgente sprijinirea comercializării și depozitării fructelor în județul Suceava. Ioan Balan i-a transmis ministrului Daea că pomicultorii suceveni depun eforturi deosebite pentru a obține în fiecare an recolte mai mari și de o calitate superioară. „Chiar și în anul 2022, când condițiile meteorologice au fost nefavorabile, fermierii suceveni au reușit să producă fructe în cantități importante pe care, din păcate, nu le pot nici depozita în cele mai bune condiții și nici nu le pot valorifica la un preț care să le permită să acopere cheltuielile deja efectuate. Din cauză că piața românească este inundată de fructe din import, mai ieftine și nu mai bune (gust/calitate), fermierii suceveni sunt în imposibilitatea de a valorifica rodul muncii lor”, se arată într-o întrebare adresată de Ioan Balan Ministrului Agriculturii. El și-a exprimat speranța că Petre Daea va identifica cele mai bune măsuri de sprijin pentru pomicultorii din Suceava și din alte județe ale țării unde fermierii se străduiesc să producă fructe de calitate. În aceste condiții, deputatul PNL de Suceava i-a solicitat ministrului agriculturii să spună dacă are în vedere să propună Consiliului Concurenței o investigație privind concurența mai puțin loială pe care o fac unele state care exportă fructe și legume în România, de cele mai multe ori la prețuri sub costul de producție (dumping). De asemenea, el vrea să afle și ce forme urgente de sprijin are în vedere Ministerul Agriculturii pentru pomicultorii din Suceava, în condițiile în care, în lipsa unor spații de depozitare adecvate, venirea anotimpului rece și a temperaturilor scăzute poate conduce la distrugerea producției din acest an.

Ioan Balan îi solicită ministrului agriculturii măsuri de sprijin pentru comercializarea și depozitarea fructelor în județul Suceava, 1.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Începe Războiul Crimeii (1853)

4 October 2022 at 03:04
image

Țarul Rusiei, Nicolae I, numise cu dispreț Turcia „bolnavul Europei”; în luna mai, a intrat în Principatele Dunărene (Țara Românească și Moldova), care, teoretic, erau sub „protecție” comună rusă și turcă.

Franța, Austria și Marea Britanie au protestat vehement și, până în septembrie, mulțimile s-au revoltat la Constantinopol împotriva incursiunii ruse. Tensiunea era evidentă, cele două imperii corupte și pe moarte, Imperiul Otoman și Imperiul Rus, condus de dinastia Romanovilor, urmărindu-se unul pe altul, fără să-și abandoneze propriile ambiții.

Știind că au principalele puteri europene în spatele lor, turcii au fost mai mult decât bucuroși să declare război în această zi a anului 1853; astfel a început Războiul Crimeii. Până în luna martie a anului următor, Franța și Marea Britanie au intrat în război alături de turci și, ulterior, și Regatul Sardiniei va trimite un regiment.

Războiul Crimeii a fost purtat în condiții îngrozitoare; aproape doi ani și jumătate, oamenii au murit din cauza rănilor, a frigului și mai ales a bolilor care devastau ambele tabere. În final, Rusia a recunoscut câteva modificări neînsemnate de frontieră și lupta s-a oprit.

Războiul a fost martor al unor legendare, deși inutile acte de eroism, cum ar fi atacul cavaleriei ușoare, iar Florence Nightingale a devenit eroina britanicilor, îngrijind răniții în timpul conflictului.

Dar, în total, aproximativ 250 000 de oameni au murit în Crimeea, într-unul dintre cele mai lipsite de scop războaie ale istoriei. Țarul Nicolae, omul care a început războiul, nu a supraviețuit pentru a-i vedea sfârșitul; a murit pe 2 martie 1855, cu unsprezece luni înainte de

sfârșit. Unii istorici susțin că s-a sinucis, din cauza disperării de a vedea pierderile din ce în ce mai mari ale Rusiei, dar este mult mai probabil să fi murit de pneumonie, organismul său epuizat fiind prea slab pentru a rezista.

Poate singurul beneficiu al Războiului Crimeii a constat în îmbogățirea limbii engleze cu cuvinte ce denumesc obiecte de îmbrăcăminte. Atunci a apărut casca balaclava, cagula inventată de soldați pentru a se apăra împotriva frigului nimicitor și botezată după bătălia de la Balaclava, din 1854, mâneca raglan, concepută inițial pentru a fi purtată de comandantul britanic cu un singur braț, feldmareșalul Raglan, și cardiganul, numit după inventatorul său, generalul britanic Sir James Cardigan.

Tot la 4 octombrie:

1582: Papa Grigore al XIII-lea pune bazele calendarului gregorian, desemnând 1 ianuarie drept prima zi a anului.

1669: Pictorul olandez Rembrandt van Rijn moare la Amsterdam.

1720: Se naște arhitectul și gravorul italian Giambattista Piranesi.

1814: Se naște pictorul francez Jean François Millet.

1830: Belgia își declară independența față de regatul Olandei.

Geo Alupoae, critic de teatru.

Începe Războiul Crimeii (1853), 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

O semiremorcă încărcată cu cuptoare electrice a luat foc la Spătărești

3 October 2022 at 19:02
image

Un incendiu a izbucnit în această seară la semiremorca unui autocamion, pe raza comunei Spătărești, informează ISU Suceava. Semiremorca este încărcată cu aparate electrice (cuptoare). Intervin pompierii militari cu două autospeciale de stingere.

articolul original.

România are un nou mandat în forul care decide viitorul telecomunicațiilor mondiale prin suceveanca Cristiana Flutur

3 October 2022 at 17:22
image

România are un nou mandat în forul care decide viitorul telecomunicațiilor prin suceveanca Cristiana Flutur. „România a câștigat astăzi un nou mandat în Consiliul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, în cadrul alegerilor de la București, rezultat ce menține țara noastră la conducerea ITU de peste 30 de ani. Rezultatul votului de azi, în urma căruia am obținut cel mai mare număr de voturi din Regiunea C, 160 din cele 179 valide, exprimate de statele membre în cadrul Conferinței Plenipotențiarilor, este o nouă dovadă de încredere de care se bucură specialiștii români, care au un cuvânt important de spus în stabilirea liniilor directoare ale sectorului telecomunicațiilor la nivel mondial”, a declarat președintele ANCOM, Vlad Stoica. ”Doresc să felicit echipa României, pentru lunga perioadă de timp în care a fost în prima linie la conducerea celei mai vechi agenții ONU, cea care a realizat cadrul ca omenirea să ajungă de la telegraf la tehnologiile de nouă generație de astăzi. Faptul că azi am primit girul unui număr considerabil de state membre ale ITU pentru un nou mandat în Consiliu este o recunoaștere a meritelor experților români implicați în activitatea ITU, dar și ale diplomației române”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.

Potrivit ANCOM, România a participat la alegeri în cadrul Regiunii C (Europa de Est și Asia de Nord), unde 7 țări au candidat pentru 5 locuri.

Cele 5 state mandatate în cadrul Consiliului pentru următorii 4 ani:

  • România – 160 de voturi
  • Azerbaidjan – 154 de voturi
  • Polonia – 138 de voturi
  • Bulgaria – 137 de voturi
  • Republica Cehă – 134 de voturi

Alte candidaturi:

  • Federația Rusă – 73 de voturi
  • Belarus – 44 de voturi

Conferința Plenipotențiară a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU) are loc în perioada 26 septembrie – 14 octombrie la Palatul Parlamentului din București. Pe parcursul celor trei săptămâni, se preconizează că PP-22 va atrage aproximativ 4.000 de participanți, inclusiv șefi de stat și demnitari la nivel înalt din cele 193 de state membre ale ITU.

PP-22 va stabili politicile generale ale ITU, precum și planurile strategice și financiare pentru perioada 2024-2027, care vizează întreaga activitate a ITU, dar, cu precădere, aspecte-cheie ca incluziunea digitală și reducerea decalajului digital, sau cele mai bune modalități de a mobiliza inteligența artificială (IA), internetul obiectelor (IoT) și rețelele 5G și viitoare către 6G, împreună cu alte tehnologii noi și emergente, pentru a îmbunătăți modul în care oamenii din întreaga lume trăiesc și muncesc.

Până în prezent, au avut loc alegerile pentru Secretarul general ITU, Secretarul general adjunct, pentru Directorul Biroului de Radiocomunicații, Directorul Biroului de Standardizare și Directorul Biroului de Dezvoltare, dar și pentru Consiliul de reglementare radio format din 12 membri și locurile statelor membre alocate regional în Consiliul ITU cu 48 de locuri, care guvernează ITU între Conferințele plenipotențiare cuadrienale.

În ultimi opt ani, reprezentantul României în cadrul acestei structuri a fost suceveanca Cristiana Flutur, director pentru relații internaționale în cadrul ANCOM.

articolul original.
❌