ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 September 2022Special Arad

Calificare în chinuri! UTA merge mai departe în Cupa României după un joc dezolant

28 September 2022 at 20:01
image

În urmă cu doi ani, UTA, cu Gyuszi Balint pe banca tehnică, își propunea la nivel declarativ să ajungă în finala Cupei României. După ce a trecut de Șoimii Lipova și Crișul Chișineu Criș, UTA ieșea din cupă în urma unei înfrângeri la Cluj cu „U”.

Anul trecut, tot la nivel declarativ, se voia câștigarea unui trofeu, acela fiind, evident, Cupa României. Aventura Bătrânei Doamne s-a încheiat brusc după acel eșec răsunător de pe terenul celor de la CSO Filiași.

Cu un nou antrenor pe bancă, în persoana lui Ilie Poenaru, UTA pleca spre Suceava, la debutul în competiția „KO”, tot cu gânduri de câștigare a trofeului. O spunea și Poenaru, dar și colaboratorul său, Marin Dună. Acum, că vorbim după meci, putem spune că UTA este încă în obiectiv, dar victoria de pe terenul celor de la Foresta, echipă pregătită de Dorin Goian, a fost una extrem de chinuită.

Pe UTA și pe Foresta le despart două nivele, prima fiind o echipă care și-a propus play-off-ul în Liga 1, iar Foresta vrea să ajungă la barajul pentru promovare din Liga 3. Meciul a început oarecum echilibrat, fără situații de poartă, iar avântul moldovenilor, mai ales din punct de vedere al ambiției, al atitudinii cu care au tratat jocul, ne-a făcut să spunem că „acest meci poate să și-l complice singură UTA, sau, dacă marchează repede le dă 5”. O spuneam câteva persoane care ne aflam în fața unui laptop conectat la frf.tv, acolo unde am putut viziona partida fără comentariu. Poate mai bine că a fost fără comentariu…

După golul marcat rapid de UTA prin Raul Șteau, încă din minutul 10, ne așteptam să vedem o echipă matură, lucidă, care să arate diferența de nivel, dar și diferența uriașă de salarii dintre jucătorii săi și cei ai Sucevei. În ciuda absențelor din tabăra arădeană, Poenaru chiar a avut la dispoziție un unsprezece decent, cu jucători cu mare experiență, iar pe banca de rezerve erau nume ca Stahl, Postolachi sau Keșeru.

Am putea spune „mai ales Keșeru”… Și apropo de cel mai titrat fotbalist care a îmbrăcat vreodată tricoul roș-alb al Bătrânei Doamne a fotbalului românesc, chiar nu înțelegem cum un fotbalist cu un curriculum vitae ca al său, cu un salariu mai mare decât al tuturor jucătorilor de la Foresta la un loc, nu poate să fie titular nici măcar într-un meci de cupă. Pentru ce a fost adus?

Poenaru a preferat să joace titular cu Ademi, dar acest atacant care în cariera sa are o reușită și în Bundesliga, chiar nu a arătat că este peste mult hulitul Laukzemis, atacantul din Lituania care a jucat pentru UTA în primăvară. Ideea că Poenaru a preferat să înceapă chiar și acest meci cu Keșeru pe bancă ne duce cu gândul că antrenorul echipei arădene are planuri cu atacantul orădean la meciul cu Farul. Dar ne cam îndoim. Și ne îndoim și mai tare dacă analizăm jocul lui Keșeru contra celor de la Foresta în acea jumătate de oră în care a fost folosit. Fără a dori să îi aducem vreo ofensă, dar Keșeru astăzi a părut un jucător de old-boys la retragerea vreunui prieten alături de care a jucat cu mulți ani în urmă.

Să revenim la jocul arădenilor după golul lui Șteau, acesta a fost slab spre penibil în multe situații. Aveau cei de la Foresta un fundaș care executa aruncările de la margine. Ne-a adus aminte de Finlanda și Irlanda anilor 80, pentru că executa aceste aruncări până pe a doua bară. La aproape fiecare astfel de fază au fost emoții mari în careul lui Balauru. Mai mult, gazdele chiar puteau egala în prima parte, dar Odoh nu l-a putut învinge pe Balauru din 3 metri, lovitura de cap a atacantului Forestei fiind trimisă chiar în brațele portarului arădenilor. După reușita lui Șteau, UTA a mai avut o singură ocazie la poarta lui Niga, dar șutul lui Otele a fost respins de la vinclu de portarul Sucevei.

Repriza a doua a fost și mai mult chin. Poenaru l-a menajat pe Șteau și l-a trimis încă de la pauză pe Negoescu, iar pe parcurs au intrat Keșeru, Stahl și Batha. Spre deosebire de prima parte, UTA a avut mai multe situații de poartă, toate ratate, dar presiunea pe careul lui Balauru nu a încetat nicio secundă. UTA nu a reușit să controleze meciul deși avea în față o echipă de Liga 3, astfel că Foresta, prin puținele mijloace pe care le-a avut, a aruncat mingile mereu spre careul lui Balauru. Gazdele chiar puteau egala în minutul 71, atunci când lovitura liberă executată de Samson de la 25 de metri putea să se transforme în gol, dar mingea a întâlnit bara din dreapta a porții lui Balauru.

UTA a încheiat meciul cu nouă oameni în propriul careu încercând să mențină fragilul avantaj. Obiectivul a fost îndeplinit, UTA a câștigat în cele din urmă meciul, dar nu a făcut deloc o reclamă bună fotbalului.

Ne-am chinuit până aproape de final, am mai avut câteva situații pe final de meci, unde puteam să închidem jocul. E tipicul meci de Cupă, cu o echipă inferioară, teoretic. Dar, asta e, e bine că ne-am calificat mai departe și sper să ajungem cât mai departe în această competiție. Pentru noi a fost și un drum foarte lung, cu multe ore pierdute, deși am venit cu avionul până la București, apoi București – Suceava. Am ajuns aseară târziu, pe la 23:30”, a spus Marin Dună după meci.

Probabil, ca la meciul cu Hermnnstadt, jucătorii Bătrânei Doamne nu s-au pregătit mental nici pentru acest joc. Este clar că pentru a spera la mai mult de la meciul cu Farul, UTA trebuie să își ridice foarte mult nivelul, altfel nu vom avea parte decât de o altă deplasare bifată.

Rămânem cu calificarea și cu o oarecare mulțumire că UTA nu s-a făcut de rușine încă o dată. Din punct de vedere al jocului, însă, a fost chiar un joc greu, foarte greu de privit.

Foresta Suceava – UTA Arad 0-1 (0-1)

Șteau 10

Foresta: Niga – Cimbru, Makongo, Botezatu, Grosu – Filip (Ilie), Izuogo – Netbai, Mirică (Mihalciuc), Căinari – Odoh (Munteanu).

UTA: Balauru – Dobrescu, Erico, Benga, Hoxhallari – Cascini, Anton (Batha) – Șteau (Negoescu), Ubbink (Postolachi), Otele (Stahl) – Ademi (Keșeru).

Arbitru: M. Amorăriței (Câmpina) – la centru, G. Duță (Bacău) și A. Diaconu (Iași) – asistenți.

articolul original.

Pompierii s-au antrenat la Pădurea Ceala pentru eventualitatea izbucnirii unui incendiu

28 September 2022 at 19:48
image

Comunicat. Pompierii arădeni au desfășurat în această seară un exercițiu de simulare a unui incendiu izbucnit la litiera Pădurii Ceala, cu posibilitate de extindere la Parcul National Lunca Mureșului.

Pentru gestionarea acestei simulări ce a presupus stingerea unui incendiu de pădure şi salvarea unei persoane din zona afectată, au intervenit forțe și mijloace ale Detașamentul de Pompieri Arad cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială cu modul pentru descarcerare și un echipaj SMURD, încadrate cu 18 salvatori.

Scopurile principale ale exerciţiului au vizat verificarea modului şi a operaţiunilor de intervenţie în cazul producerii unor incendii la fondul forestier şi perfecţionarea deprinderilor personalului operativ în utilizarea tehnicii şi echipamentelor utilizate la acest tip de intervenţii.

articolul original.

Schimbări în topul 400 Forbes. Mark Zuckerberg nu se mai află printre primii 10 miliardari americani

28 September 2022 at 17:53
By: -
image

Averea celor mai bogați 400 de americani s-a diminuat în 2022 pe fondul creșterii inflației și al scăderii piețelor, relatează Adevărul.ro. Ca grup, miliardarii americani din topul 400 realizat de Forbes sunt mai săraci decât anul trecut.

Averea lor netă totală se ridică la 4.000 de miliarde de dolari, în scădere cu 11% față de anul trecut.

Pentru prima dată de la Marea Recesiune încoace ultrabogații Americii nu sunt mai bogați decât în anul precedent. Forbes a calculat averea netă pe baza prețurile acțiunilor din 2 septembrie 2022.

Cei mai afectați sunt magnații americani din domeniul tehnologiei, care au pierdut împreună 315 miliarde de dolari, pe măsură ce prețul acțiunilor companiilor lor s-a prăbușit. Printre cei ce au ieșit din top se numără cofondatorul și fostul CEO al Yahoo!, antreprenorul și programatorul taiwanezo-american Jerry Yang.

Mark Zuckerberg, aflat anul trecut pe locul 3, a ieșit din top 10 pentru prima dată din 2014. El este cu 76,8 miliarde de dolari mai sărac decât în urmă cu un an, fiind miliardarul din topul Forbes care a pierdut cei mai mulți bani în 2022.

Elon Musk se află în fruntea topului Forbes 400 al miliardarilor americani. Averea lui Musk a crescut cu aproximativ 60,5 miliarde de dolari în acest an, datorită saltului de 11% al acțiunilor Tesla și primirii a noi runde de finanțare pentru SpaceX. El l-a detronat pe Jeff Bezos, ajuns pe locul 2, după ce acțiunile Amazon s-au devalorizat cu 27%. Bill Gates a urcat un loc, până pe 3, în ciuda faptului că a donat 20 de miliarde de dolari fundației sale la începutul acestui an, în mare parte datorită anului prost al fondatorului Facebook.

Printre cei reveniți în clubul de elită al Forbes se numără legenda curselor de mașini Roger Penske, cofondatorul Uber Travis Kalanick și Donald Trump.

Sursa: adevarul.ro.

articolul original.

Doi cerșetori scandalagii, „anihilați” de Poliția Locală

28 September 2022 at 17:05
image

Direcția Generală de Poliție Locală Arad a emis următorul comunicat cu privire la doi cerșetori aflați în tranzit în municipiu, care au provocat scandal:

„Orașul nostru, localitate de frontieră, a ajuns să «beneficieze» de prezența unor persoane care în tranzitul lor spre o viață mai bună adoptă o conduită inadecvată, deranjând locuitorii cu diverse doleanțe.

Ieri, în Gara Arad, venind din Ungaria, a coborât un cuplu, ea de cetățenie maghiară, el provenit din județul Dolj, poposind aici până la următorul tren… împrejurare aparent obișnuită, până în momentul în care aceștia s-au hotărât să-și procure niște bani, cerșindu-i de pe la trecătorii din zonă. Foarte insistenți în demersul lor, proferând amenințări celor care nu se conformează.

Acest comportament s-a agravat în zona străzii Dunării, când, în urma sesizării prin dispecerat, un echipaj al Poliției Locale s-a deplasat pe teren pentru a identifica și anihila (sic) cuplul scandalagiu, punându-l pe tren pentru a-și continua călătoria.

Este al treilea caz despre care am consemnat în ultimele luni, de «personaje» care în tranzitul prin orașul nostru își fac simțită prezența, hărțuind localnicii aflați în drumul lor.

Încurajăm cetățenii care doresc să sesizeze situații de persoane care încalcă normele de conduită și produc disconfort celorlalți locuitori, să apeleze Poliția Locală prin dispecerat, la numărul de telefon 0257-939 (apel gratuit)”, transmite Poliția Locală.

articolul original.

Peste 300 de sortimente de vin, băuturi spirtoase și produse gourmet pot fi degustate în acest weekend la cea de-a V-a ediție Vicii și Delicii

28 September 2022 at 16:37
image

Comunicat. De 5 ani, toamna aduce la Arad unul dintre cele mai importante evenimente ale orașului, dedicat micilor plăceri ale vieții. Peste 300 de sortimente de vinuri și alte băuturi fine, dar și produse gourmet exclusiviste vor face specială cea de-a 5-a ediție a Vicii și Delicii, ce se va desfășura în acest weekend la Vechiul Cazinou Arad.

Peste 40 de producători din România, Republica Moldova, Italia sau Grecia vor veni în fața iubitorilor de vinuri cu degustări tematice, în care vor prezenta produse deja consacrate sau altele proaspăt intrate pe piață.

Dincolo de oferta expusă publicului larg, an de an Vicii și Delicii organizează un spațiu comun de discuții dedicat sectorului HoReCa, pentru a veni în sprijinul dezvoltării domeniului viniculturii.

Program și acces

Prețul biletului de acces este 40 de lei, poate fi achiziționat de la intrare și include posibilitatea de participare la degustările pregătite de crame.

Programul de desfășurare este următorul:
Vineri, 30 septembrie: 17.00-22.00
Sâmbătă, 1 octombrie: 17.00-22.00
Duminică, 2 octombrie: 12.00-18.00

Evenimentul este organizat de Methexis Events, în parteneriat cu Selgros România și susținut de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad, respectând toate normele și restricțiile în vigoare.

Detalii suplimentare despre eveniment pot fi regăsite pe pagina oficială Vicii și Delicii.

articolul original.

Guvernul a virat Primăriei Arad banii pentru plata recenzorilor

28 September 2022 at 15:54
image

După ce a trecut mai bine de o lună și jumătate de când s-a încheiat efectuarea Recensământului Populației, Guvernul a virat în sfârșit banii către Primăria Arad, alături de restul primăriilor din țară, în vederea plății recenzorilor.

Banii au fost transferați în primă fază în bugetul local al municipiului Arad, în urma votului amendamentului asupra proiectului ce prevede rectificarea bugetară, în ședința CLM de miercuri, 28 septembrie.

„Având în vedere adresa din 26 septembrie 2022, din partea Administrației Județene a Finanțelor Publice Arad, se majorează veniturile bugetului local cu suma 1.174.000 lei, sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale. Concomitent, se majorează cu suma de 1.174.000 lei creditele bugetare la capitolul Autorități Publice și Acțiuni Externe, titlul de cheltuieli Bunuri și Servicii, aceștia fiind banii pentru Recensământ – recenzori”, a explicat viceprimarul Lazăr Faur.

Amendamentul a fost votat în unanimitate. Plata propriu-zisă către recenzori ar urma să se efectueze până în 7 octombrie, potrivit INS.

Amintim că, potrivit Hotărârii Guvernului din 21 septembrie, în total, județul Arad primește 3.880.000 lei pentru plata recenzorilor, dintre care cei mai mulți bani ajung în municipiul Arad: 1.174.000 lei. Sântana primește 100.000 lei, Lipova 93.000 lei, Pecica 93000 lei, Ineu 88.000 lei, Chișineu-Criș 61000 lei, Pâncota 60.000 lei, Nădlac 59.000 lei, Curtici 58.000 lei, iar Sebiș 52.000 lei.

Află care este suma aferentă fiecărei unități administrativ- teritoriale din județ, destinată plății rezenzorilor, AICI.

articolul original.

Banii pentru Județean, din salariile angajaților instituțiilor de cultură și ai Primăriei. Bibarț, critici la adresa Consiliului Județean

28 September 2022 at 15:32
image

Partea pe care trebuie să o acopere Primăria din cheltuielile Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a fost aprobată în ședința de Consiliu Local de miercuri, 28 septembrie, în urma unui amendament adus la rectificarea bugetară. Astfel, 5 milioane de lei sunt direcționate din bugetul local al municipiului către cel al spitalului, banii fiind tăiați provizoriu din cei puși deoparte pentru salariile de la Teatru, Filarmonică și Primărie. O soluție de compromis, pentru o situație presantă, însă despre care municipatilatea ne asigură că nu va afecta bunul mers al treburilor. Totuși, primarul nu s-a putut abține să nu critice Consiliul Județean că în această perioadă a mărit salariile angajaților proprii.

Prin amendamentul votat astăzi, se alocă 5.000.000 lei către Spitalul Județean, aceștia reprezentând o tranșă din contribuția totală a Primăriei Arad la cheltuielile spitalului, stabilită la comun acord cu Consiliul Județean (instituția în a cărei subordine se află spitalul) la începutul acestui an, pentru întregul 2022. Banii alocați acum sunt luați din bugetul local după cum urmează:
• 1.400.000 lei tăiați din cheltuieli personal de la capitolul Autorități Publice;
• 1.600.000 lei tăiați din transferurile acordate către Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, din care 800.000 lei tăiați din cheltuielile de personal și 800.000 lei tăiați din cheltuielile cu bunuri și servicii;
• 2.000.000 lei tăiați din transferurile acordate către Filarmonica Arad pentru cheltuielile salariale.

„Vreau să precizez că suntem într-o situație complicată și grea pe care trebuie să o rezolvăm finanțând cu această sumă spitalul județean care are lucrări și contracte ce trebuie achitate. În același timp am căutat să folosim astăzi bani pe care nu îi folosim la Primărie, la Teatru, la Filarmonică acum, respectiv cheltuielile și salariile de pe luna decembrie, fără să afectăm cu nimic funcționarea celor două instituții de cultură. Își vor continua activitățile în mod absolut normal. Sunt banii pe luna decembrie, care nu trebuie plătiți acum, însă la spital trebuie în prezent, iar pe măsură ce vom avea bani suplimentari din fondul de cultură (de la Guvern, n.red.), vom pune la loc acești bani pentru decembrie”, a explicat viceprimarul Lazăr Faur.

Bibarț: Noi tăiem de la salarii, Consiliul Județean își crește salariile!

Situația a fost agreată de toate formațiunile politice din CLM, iar pentru asta le-au fost adresate mulțumiri. Explicații suplimentare pe subiect a mai dat primarul Călin Bibarț, care a profitat de ocazie să-și mai „înțepe” indirect colegii de la Consiliul Județean (din „tabăra adversă” a propriului partid), atrăgând atenția că această alocare de bani se dă fără să fie specificată o investiție clară, ci ei se „varsă” pur și simplu în bugetul spitalului fără ca Primăria să mai poată urmări ce se întâmplă cu ei ulterior.

Bibarț a amintit că în urmă cu 10 ani când au fuzionat spitalele și s-a făcut Spitalul Județean, ca parte din Consiliul Județean, Primăria a dat în folosință gratuită clădirile care țineau de fostul Spital Municipal către Județean și nu mai dădea alți bani, deoarece partea de investiții în aceste imobile erau acoperite din bugetul local, de Primărie.

„Atunci era direct pe obiective, pe investiții, dacă nu erau capabili să-i cheltuie, Primăria lua banii înapoi. La începutul acestui an, dintr-o greșeală care există în Codul Administrativ, nu mai puteam da în folosință gratuită clădirile, singura soluție legală a fost să preia Consiliul Județean în proprietate clădirile și a fost momentul în care ni s-a spus că trebuie să finanțăm și noi, municipalitatea, și e adevărat, sunt mulți arădeni care beneficiază de spital. Am propus 10 milioane, până la urmă au cerut 20 și ați dat acordul (consilierii, n.red.) ca eșalonat să dăm 20 de milioane lei pe an. Poate pe viitor ar trebui să solicităm ca acești bani să fie pe obiectiv de investiție și să știm pe ce se cheltuiesc, pentru că acum ei se duc într-un sac mare și de acolo nu mai știm. Până acum, cu aceste 5 milioane, cu efort mare pe care l-am făcut, s-au dat în total 13 milioane. Dacă ni se vor mai cere încă 7 milioane până la sfârșitul anului, nu știm de unde să mai tăiem, ca să o spunem cu sinceritate! Nu vreau să fiu înțeles greșit, vorbesc pe cifre. Noi am tăiat acum de la salarizare, în timp ce bugetul Consiliului Județean a fost crescut cu peste 7 milioane pentru mărit de salarii! Sunt cifre! Și ca să mai închidem un subiect pe care îl văd mult la televizor: nu mărim salariile primarului și viceprimarilor! Pentru asta ar însemna să venim în fața Consiliului Local cu rectificare de buget pe domeniul salarii, cu cât permit sumele respective, și eu nu o să semnez așa ceva! Noi acum am tăiat de la bugetul de salarii pentru sănătate. Am vrut să fac precizările acestea pentru a ști în ce paradigmă ne aflăm și sper să se și vadă banii în îmbunătățirea sănătății în Arad!”, a spus Călin Bibarț.

articolul original.

Terasele de pe pietonala „1 Decembrie”, motiv de ceartă la ședința CLM

28 September 2022 at 14:15
image

Actualizarea regulamentului de funcționare a teraselor din municipiu a provocat nemulțumii în rândul unor cetățeni care locuiesc în imobilul de pe Revoluției nr. 81, aflat pe colțul noii strzi pietonale 1 Decembrie. Unul dintre locatarii de acolo a luat cuvântul la ședința de Consiliu Local de miercuri, 28 septembrie, vorbind în numele asociației de proprietari, și le-a atras atenția consilierilor, viceprimarilor și primarului asupra mai multor nemulțumiri: gălăgie exagerată, orar de funcționare nerespectat, abonamente de parcare achitate degeaba…

Modificările aduse vechiului regulament, care au trecut de votul consilierilor, se referă printre altele și la prelungirea programului pentru terasele situate pe Bulevardul Revoluției, pe străzile pietonale și pe Ștrandul Neptun, care ar urma să funcționeze de acum până la ora 24:00 (în loc de 22:00) de luni până joi și duminica, iar vineri și sâmbătă până la ora 01:00 (în loc de 23:00).

Imobilul în cauză se află aproape vizavi de șirul de terase amplasate pe 1 Decembrie 1918 din centrul Aradului și unii locatari nu au primit cu bucurie decizia municipalității de a transforma strada în pietonală. Mai mult, unii dintre aceștia, la momentul în care s-a realizat schimbarea, aveau achitate în avans abonamente costisitoare de parcare pe strada respectivă, abonamente pe care ulterior nu le-au mai putut folosi din moment ce accesul auto a fost restricționat. Cetățeanul le-a amintit aleșilor locali că a fost nevoie să se ajungă în instanță pentru a le fi restituiți banii pentru un serviciu neonorat.

Mai mult, acesta le-a atras atenția că anumite localuri de pe strada aceasta pietonală nu au solicitat acordul vecinilor pentru funcționare și că nici nu respectă limita de decibeli când vine vorba de muzica pusă pe terase și nici programul de funcționare, depășind adesea cu mult ora de închidere admisă. A mai susținut că deși s-au făcut multe plângeri la Poliția Locală pentru aceste abateri legale, nu s-a luat nicio măsură și nu a primit niciun răspuns.

„Pentru ce să le prelungești programul când nici măcar nu îl respectă pe cel actual?”, ne-a întrebat retoric arădeanul, la finalul ședinței, supărat fiind de atitudinea celor cărora le-a adresat problemele sale și ale vecinilor săi. Președintele de ședință s-a arătat deranjat de tonul ridicat pe care l-a folosit cetățeanul în timpul în care își exprima nemulțumirile, avertizându-l de mai multe ori că îi oprește dreptul la cuvânt, iar apoi soluția identificată a fost doar că se vor face verificări.

articolul original.

Viceprimarul Lazăr Faur: Consilierii au votat în unanimitate alocare a 5 milioane de lei pentru Spitalul Judeţean

28 September 2022 at 13:32
By: -
image

Consilierii municipali au votat o rectificare bugetară prin care alocă 5 milioane de lei pentru Spitalul Judeţean. Viceprimarul PNL Lazăr Faur a apreciat faptul că iniţiativa consilierilor PNL, PSD şi UDMR a fost votată de toţi consilierii prezenţi la şedinţă.

„Odată cu trecerea clădirilor fostului spital municipal în subordinea Consiliului Judeţean, ne-am asumat să participăm la efortul de a moderniza unităţile medicale. Arădenii din municipiu constituie cea mai mare parte a pacienţilor şi dorim să contribuim pentru a le asigura condiţiile cele mai bune, şanse pentru sănătate şi pentru viaţă. Apreciz faptul că astăzi nu au existat dispute politice şi că am găsit, reprezentanţii tuturor partidelor în consiliul local, o poziţie comună”, a declarat viceprimarul Lazăr Faur.


Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

articolul original.

Consilierii USR au votat împotriva proiectului de închiriere prin licitație a spațiilor comerciale de la stadion, fiind nemulțumiți de conținutul contractului

28 September 2022 at 13:24
By: -
image

Consilierii locali ai PNL-PSD-UDMR au hotărât în ședința Consiliului local al municipiului Arad de astăzi, 28 septembrie 2022, închirierea prin licitație a spațiilor comerciale din incinta stadionului « Francisc Neuman » (stadionul UTA).

Întrucât au considerat că sunt încălcate atât principiile elementare ale bunei guvernări locale, cât și articole legale, toți cei 7 consilieri locali ai USR Arad au votat împotriva închirierii în forma propusă de PSD&PNL Arad.

În primul rând, considerăm că lipsa stabilirii unei chirii minime de la care poate începe licitația crează premisele stabilirii unui nivel al acesteia sub nivelul pieței. Acest lucru înseamnă nimic altceva decât pagubă pentru bugetul local, supus oricum unor presiuni énorme.
În al doilea rând, faptul că documentația permite subînchirierea spațiilor de către cel care va câștiga licitația oferă ocazia « afacerii » perfecte pentru firmele de partid obișnuite să obțină doar bani munciți de alții. În cazul de față, de arădeni.

La toate acestea se adaugă faptul că sunt încălcate mai multe prevederi legale din Codul administrativ, încălcare de care nu pare să le pese consilierilor PNL – PSD – UDMR, care au votat pentru.

Stadionul UTA este construit integral din banii arădenilor, a costat foarte mult, și a durat enorm până a fost finalizat. Este prost conceput (vedem asta la fiecare ploaie mai zdravănă) și prost administrat tehnic (gazon distrus după organizarea unui mega-concert cu sub 1.000 de participanți). Dacă la acestea se adaugă proasta lui administrare financiară prin favorizarea “afacerilor” cu bani nemnciți pentru firmele de partid, atunci înseamnă că arădenilor li se bagă mâna în buzunar nu o singură dată, ci de trei ori al rând. Orice comentariu este de prisos.

Consilierii USR Arad au votat împotriva acestor condiții inacceptabile de închiriere, și vor face toate demersurile legale pentru oprirea inițiativei PNL – PSD – UDMR.


Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

articolul original.

Explorado.ro urează bun venit cumpărătorilor cu reduceri de 25% la primele comenzi

28 September 2022 at 10:28

Explorado.ro, prima platformă românească de Live Shopping și Lifestyle, urează bun venit tuturor pasionaților de shopping cu 25% reducere la primele comenzi prin codul EXPLORADO25.

Reducerea se aplică pentru un număr nelimitat de comenzi din catalogul Explorado cu peste 20.000 de produse de la branduri de top din categoriile fashion, home & deco, beauty, gadgeturi, tech și puericultură.

Începând cu luna septembrie, Explorado.ro se lansează ca primul magazin online din România care include conceptul de Live Commerce în ADN-ul experienței, aducând pe aceeași platformă influenceri și creatori de conținut consacrați și branduri exclusive și de renume.

În prezent, printre brandurile pe care utilizatorii le pot găsi pe platformă se numără Desigual, Sprayground, Liu Jo, Scotch & Soda, Skechers, Karl Lagerfeld, Lancôme, Urbanista, Samsung, Under Armour, Guess, Valentino, Michael Kors, Superdry, Crocs, NUK și multe altele.

Explorado.ro prezintă în premieră și propria linie de îmbrăcăminte sub brandul Kings & Clowns. Colecția include articole vestimentare pentru femei, bărbați și copii create de echipa de designeri vestimentari Explorado.

Primii clienți Explorado pot beneficia de 25% reducere la primele comenzi, indiferent de valoare, folosind codul de reducere EXPLORADO25 la plasarea comenzii.

Despre proiectul Explorado.ro

Explorado.ro se lansează după doi ani de dezvoltare de la zero a platformei și tehnologiilor proprii și este un proiect finanțat 100% cu capital românesc.

Investiția în platforma Explorado.ro este susținută integral de către International Alexander Holding, una dintre cele mai performante companii românești de transport și logistică. Deținută de oamenii de afaceri Simion și Loredana Apreutese, International Alexander Holding își marchează prin această investiție extinderea lor în zona de retail online business to consumer.

International Alexander Holding și-a propus să creeze un ecosistem de eCommerce adaptat la tehnologiile și nevoile actuale din universul de online shopping. Astăzi, proiectul Explorado.ro este Live și își propune să ofere utilizatorilor săi experiențe de cumpărături captivante, adaptate nevoilor lor și să creeze experiențe mai tangibile cu produsele vândute, comparat cu experiența limitată oferită până acum de comerțul online.

Explorado.ro este primul magazin online generalist de acest calibru lansat în ultimii ani în România.

articolul original.

Noi controale la transportatori, în județ

28 September 2022 at 09:17
image

Comunicat. Polițiștii Serviciului Rutier, împreună cu efective de ordine publică și rutieră, în colaborare cu reprezentanți ai Consiliului Județean Arad și cântarul mobil, au desfășurat o o acțiune pe șoselele din județ, pentru verificarea respectării legalității transportului de marfă.

Echipajele au verificat 186 de autovehicule, fiind constatate nereguli, pentru care au fost aplicate 93 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 42.000 de lei. Dintre acestea, 2 au fost aplicate pentru depășirea masei maxime admise, 1 pentru lipsa asigurării, 84 pentru nerespectarea O.U.G. 195/2002 și celelalte la alte acte normative.

Au fost imobilizate 3 autovehicule de transport marfă, pentru depășirea tonajului și lipsa asigurării și retrase 2 certificate de înmatriculare.

Aceste acțiuni se desfășoară periodic, pe toate drumurile județene.

articolul original.

A trebuit să intervină Poliția, după ce un arădean și-a bătut soția

28 September 2022 at 09:11
image

Comunicat. Polițiștii Biroului de Ordine Publică au emis la data de 27 septembrie, un ordin de protecție provizoriu, pe numele unui bărbat de 27 de ani, din municipiul Arad, care și-ar fi lovit soția, în timp ce se aflau la domiciliul conjugal.

Cercetările sunt continuate de polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

articolul original.

Proiect de lege. Gata cu fumatul în parcuri și nu numai! Ce amenzi riscă minorii dacă sunt prinși fumând

28 September 2022 at 08:56
By: -
image

Fumatul în spații publice precum parcuri, stadioane, autogări, aeroporturi, printre altele, dar și în preajma acestora va putea aduce tinerilor cu vârste de până la 18 ani amenzi de câteva sute de lei, potrivit unui proiect de lege aflat, de luni, în dezbaterea senatorilor.

Prin proiectul de lege de la Senat se dorește introducerea în legislație a posibilități de sancționare a consumului de tutun în rândul minorilor, așa cum se-ntâmplă în cazul consumului de alcool, potrivit inițiatorilor.

“Se interzice consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat”, scrie, mai exact, în viitoarea lege.

În plus, minorilor le va fi interzis fumatul și în jurul acestor obiective, pe o rază de 200 de metri.

Tinerii cu vârsta sub 18 ani ce nu vor respecta viitoarea regulă vor putea fi sancționați cu amendă contravențională cuprinsă între 100 și 500 de lei.

Practic, minorilor li se vor aplica aceleași sancțiuni care se aplică acum pentru fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii sau în unitățile sanitare, de învățământ, precum și în cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private.

Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice sancționează identic, adică cu amendă de la 100 la 500 de lei, consumul de băuturi alcoolice de către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani în spațiile publice amintite mai sus.

Inițiatorii motivează apariția propunerii prin faptul că “legislația din România nu conține prevederi prin care să fie sancționat consumul produselor din tutun de către minori și, drept urmare, eforturile autorităților, cadrelor didactice și persoanelor implicate în prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie sunt lipsite de rezultate”.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial.

sursa: avocatnet.ro

articolul original.

Ți-ai pierdut aseară plăcuța de înmatriculare? O poți recupera de la sediul Poliției Locale

28 September 2022 at 08:23

În urma ploilor torențiale de aseară, mai mulți șoferi arădeni și-au pierdut plăcuțele de înmatriculare de la mașini. Acestea pot fi recuperate de la sediul Poliției Locale. În acest sens, Primăria Arad a făct un anunț și pe facebook:

„Posesorii mașinilor cu numerele de înmatriculare TM 056495, AR-10-WIB, AR-88 CCD, AR-10-VLN, AR-29-DGD, AR-97-AAM, AR-07-CMA, AR-34-BOS ȘI AR-25-MVN, sunt rugați să se prezinte la sediul Poliției Locale din strada Victoriei, nr.35b-37, pentru recuperarea placuțelor de înmatriculare pierdute în timpul ploilor de aseară.

Restituirea se va face în baza actului de identitate și a talonului mașinii”.

articolul original.

Comedia „Eliberează-l pe Guy“, pe marele ecran de la Cinematograful „Arta“ din Arad

28 September 2022 at 05:58
image

Vineri, 30 septembrie 2022, la Cinematograful „Arta“ din Arad, este seară de comedie.

Astfel, pe marele ecran va putea fi vizionat filmul „Eleberează-l pe Guy/Free Guy“ (r.Shawn Levy), a cărui premieră a fost amânată 13 luni din cauza pandemiei de Coronavirus, însă a fost considerat supriza anului 2021.

Filmul este programat să ruleze vineri, 30 septembrie 2022, de la ora 19.00, iar accesul este gratuit.
Filmul respinge spiritul destructiv şi îl îmbrăţişează pe cel constructiv, promovează originalitatea şi liberul arbitru şi poate fi citit şi ca o metaforă a depresiei (prizonieratul în rutină).

Într-o lume în care violenţa şi agresivitatea sunt prezente peste tot, de la cinema la programe de ştiri şi, din nefericire, tonul folosit de unii şi alţii pe reţelele de socializare, faptul că un astfel de film popular spune „a nu fi violent poate fi foarte cool“ este mai mult decât îmbucurător.

Premii:
Oscar 2022: o nominalizare pentru cele mai bune efecte vizuale
BAFTA 2022: o nominalizare pentru cele mai bune efecte vizuale
Proiecțiile de filme la Cinematograful „Arta“ sunt organizate de Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad.

Sinopsis
Eliberează-l pe Guy/Free Guy (SUA, 2021)
Gen film: Acțiune, Aventuri, Comedie, SF
Durata: 115 minute
Rating: A-12 (Acordul Părinților pentru minorilor cu vârste mai mici de 12 ani)
Guy, un casier bancar, își dă seama că este de fapt un personaj secundar (NPC – non-player character) dintr-un joc video online, destul de brutal, denumit „Free City”.
Datorită unui cod dezvoltat de programatorii Milly și Keys și inserat în „Free City” de editorul Antoine, Guy devine conștient de faptul că lumea lui este un joc video și ia măsuri pentru a se transforma în eroul acestuia, lansând o cursă contra cronometru pentru a salva jocul, înainte ca dezvoltatorii să îl închidă.

articolul original.

Medicamentele expirate se consideră deşeuri periculoase. Proiectul a fost adoptat de Parlament

28 September 2022 at 05:20
By: -
image

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege potrivit căruia medicamentele expirate şi cele neutilizate sunt încadrate ca deşeuri periculoase, potrivit Agerpres.ro.

Proiectul de lege modifică şi completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, astfel încât utilizatorii de produse farmaceutice să fie atenţionaţi cu privire la necesitatea returnării şi a eliminării corespunzătoare a medicamentelor expirate în farmacii, acestea fiind considerate deşeuri periculoase.

„Orice material publicitar destinat publicului larg trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii: denumirea medicamentului, precum şi denumirea comună dacă medicamentul conţine o singură substanţă activă, informaţiile necesare pentru utilizarea corectă a medicamentului, o invitaţie expresă, lizibilă, de a citi cu atenţie instrucţiunile din prospect sau de pe ambalaj, formulată după cum urmează: Acest medicament se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră deşeuri periculoase”, stipulează proiectul.

Parlamentarii au adăugat în acest proiect de lege mai multe articole referitoare la funcţionarea farmaciilor.

„Universităţile de medicină şi farmacie pot acredita farmacii comunitare pentru a desfăşura activitate de pregătire practică a studenţilor, asociată activităţii didactice. (…) Farmaciştii care sunt şi cadre didactice în domeniu pot desfăşura activitate integrată, asociată activităţii didactice, în farmacii, inclusiv farmacii universitare. Farmaciile universitare se înfiinţează de universităţile de medicină şi farmacie acreditate. Numărul acestora depinde de numărul de studenţi din cadrul facultăţii de farmacie, fiind de o farmacie până la 500 de studenţi şi de maxim două la facultăţile cu peste 500 de studenţi”, mai prevede iniţiativa legislativă.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Sursa: Agerpres.ro.

• Citește și: Important: ce faci cu medicamentele expirate?

articolul original.

Cod Roșu și inundații în localități din Timiș, după ploile torențiale. Apele au năvălit în curțile oamenilor

28 September 2022 at 05:07
By: -
image

Ploile cazute marți după-amiaza au lăsat în urmă curți și străzi inundate în localitățile din estul județului Timiș, imfomrează opiniatimisoarei.ro.

În urma averselor, mai multe pârâie s-au umflat, iar apa a pătruns în case și gospodării din Gladna Romana și Hăuzești, sate care țin de comuna Fârdea.

Oamenii au sunat la 112, iar în ajutorul lor au sărit echipaje ale pompierilor, însa și vecinii celor afectați de viituri.

Citește mai mult pe opiniatimisoarei.ro.

articolul original.

Arădenii Medeea Fereștean și Horea Ignuța, printre câștigătorii Cupei „Helvetica – Intersport” la tenis

28 September 2022 at 05:06
image

Cupa „Helvetica – Intersport” s-a desfășurat, în această săptămână, pe terenurile bazei CS Intersport (președinte Aurel Fereștean), pentru tineri tenismeni de 10, 12 și 14 ani.

Aradul a contat, mai ales, la categoria 14 ani. La feminin, o sportivă legitimată la CS Intersport, Medeea Fereștean (favorita 6) a avut un parcurs fără greșeală până în finală (1-6, 3-6 cu timișoreanca Andreea Olariu), cele două tenismene de perspectivă făcând pereche pe tabloul de dublu, unde au cucerit trofeul: 6-3, 6-3 în ultimul act cu cuplul Ioana Șandru / Roberta Slovenszky (CS Orășenesc Cugir / CSȘ Petroșani). La masculin, finala probei de dublu a avut de fiecare parte a fileului câte un reprezentant al CS AMEFA Arad, câștig de cauză având Horea Ignuța.

CÂȘTIGĂTORI:

Dublu 14 ani M: Gabriel Vlad / Horea Ignuța (CS Helios Timișoara / CS AMEFA Arad) – în finală 3-6, 6-2, 10-6 cu Tudor Turlea / Adrian Poleac (CS Sport 4Fun Timișoara / AMEFA Arad)

Dublu 14 ani F: Andreea Olariu / Medeea Fereștean (4Fun Timișoara / CS Intersport Arad)

Simplu 14 ani F: A. Olariu (4Fun Timișoara)

Simplu 14 ani M: Dragoș Mone (CSM Reșița) – 6-0, 6-0 în finală cu Gabriel Vlad (Helios Timișoara)

Simplu 12 ani F: Antonia Crișan (CSM Petroșani)

Simplu 12 ani M: Dan Nițulescu (Free Mottion Timișoara) – 6-3, 7-5 în finala cu Darius Petrice (Helios Timișoara)

Simplu 10 ani F: Alexandra Popa (CS Iris Ștei)

Simplu 10 ani M: Ștefan Tufaciu – 4-1, 4-5(5), 10-3 în finala cu Sergiu Onica (ambii CS Sănătatea Oradea)

Ultimul turneu al sezonului 2022, desfășurat sub egida FRT în orașul nostru, se va disputa începând cu 1 octombrie, Cupa „HAI” – Circuitul Național FRT, pentru fete și băieți de 14 ani, organizat pe terenurile bazei „UTA-TenisProfi”.

articolul original.
❌